woensdag 7 september 2016

Gullit: 'Het Nederlandse voetbal is op dit moment een zootje'

Uitgebreid interview met Gullit in Engelse krant The Guardian

'We denken in Nederland dat we alles beter weten, maar misschien is dat helemaal niet zo'


'Het Nederlandse voetbal is op dit moment een zootje. Dat doet me pijn, omdat ik wil dat Oranje naar het WK gaat', aldus Ruud Gullit (zie foto - Bron: Twitter). Gullit herhaalt vandaag, woensdag 7 september 2016, in de Engelse krant The Guardian, - zo schrijft de Telegraaf - in een uitgebreid interview met hem, dat hij het nog altijd jammer vindt dat hij niet als assistent-trainer bij Oranje aan de slag gaat. 

'Mijn hart zei ja, maar mijn hersenen nee.'

Het is volgens Gullit vooral een rommeltje in de top van de KNVB. 'We denken in Nederland dat we alles beter weten, maar misschien is dat helemaal niet zo.'

Hij vervolgt: 'Als de voetbalbond mij nog nodig denkt te hebben, mogen ze terugkomen als ze hun zaakjes op orde hebben. Op deze manier begin ik er niet aan. Het is dus een erg goede beslissing van mij geweest om 'nee' te zeggen tegen de KNVB.'

Voetgangster (48) overleden na te zijn geschept door auto

Automobiliste verleent slachtoffer eerste hulp en vervoert haar naar AZP


De 48-jarige Farida Uiterloo is gisteravond in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, overleden na 's ochtends te zijn geschept door een auto op de hoek van de Zwartenhovenbrug- en de Dr. Sophie Redmondstraat in Paramaribo, aldus bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 7 september 2016.

De automobiliste reed over de Zwartenhovenbrugstraat. Bij het beschrijven van een rechtse bocht reed zij de voetgangster aan. De bestuurster verleende direct eerste hulp en vervoerde het slachtoffer naar de Spoed Eisende Hulp van het AZP, waarna zij de politie inschakelde.

President Bouterse kondigt reshuffling aan binnen regering

Een van de belangrijkste zorgpunten regering is de koersontwikkeling


President Desi Bouterse heeft vandaag, woensdag 7 september 2016, bevestigd, dat er een reshuffling zal komen binnen de regering, maar hij gaat er verder nog niet op in. Zaken zijn volgens hem afhankelijk van de evaluatie die gaande is. Een van de belangrijkste zorgpunten van de regering op dit moment, is de koers. De president zegt, dat deze gestabiliseerd zal worden en daarna omlaag zal gaan. 

President Bouterse heeft vandaag een ongeveer vijf uren durende regeringsvergadering gehouden in het Perscentrum, zo bericht Starnieuws.

Voor vandaag heeft het staatshoofd nog gesprekken gepland met bankiers en daarna cambiohouders om zich te buigen over de koers. Afgelopen weekend had hij zich teruggetrokken in het binnenland om samen met andere betrokkenen na te gaan hoe de koers gestabiliseerd zal worden. Tijdens het beraad in het weekend waren onder andere aanwezig, de vicepresident, de voorzitter van het Planbureau, de president-commissaris van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de governor en de minister van Financiën.

Er is een monitoringsteam benoemd om de koers in rustig vaarwater te krijgen. Governor Glenn Gersie van de CBvS heeft een overlegplatform gecreëerd om gezamenlijk de koers omlaag te brengen.

Schrijver Krake van 'Menthol' houdt boekpresentatie 16 september bij 'Ons Suriname' in Amsterdam

Joseph Sylvester stapte van verkoop Menthol-pastilles over op tandpasta uit Amerika


De auteur van het boek 'Menthol', Frank Krake, houdt vrijdag 16 september 2016 vanaf acht uur 's avonds een boekpresentatie over 'De zwarte man die Nederland leerde tandenpoesten' bij vereniging Ons Suriname in het Hugo Olijfveldhuis aan de Zeeburgerdijk 19-21 in Amsterdam.

Discriminatie is van alle tijden, maar tandenpoetsen doen Nederlanders pas een kleine honderd jaar. De uit Amerika gevluchte Joseph Sylvester (1890-1955) trok in de jaren ’20 en ’30 langs steden en dorpen en gaf demonstraties met zijn Babajaba Menthol Tandpasta. Zo leerde hij Nederland tandenpoetsen.

Frank Krake schreef een boek over het leven van Joseph Sylvester, die de bijnaam Menthol droeg en zichzelf trots ‘volbloedneger‘ noemde. Sylvester ontvlucht voor de Eerste Wereldoorlog de economische malaise op zijn geboorte-eiland Saint Lucia en komt in Amerika terecht. Tien jaar later vlucht hij voor het geweld van de Klu Klux Klan en komt aan in Antwerpen. Hij gaat Menthol-pastilles verkopen, maar schakelt al snel over op tandpasta, die hij uit Amerika importeert. Terwijl de als dandy geklede Sylvester in de jaren ’20 overal werd gezien als een attractie en heel Hengelo uitliep voor zijn huwelijk, werd hij na de oorlog slachtoffer van discriminatie en waren er op zijn begrafenis slechts drie mensen aanwezig...

De entree bedraag vijf euro.
Voor informatie:
T: 020 -693 50 57 
E: info@veronsur.org toegang
Tweede Kamer wil vervanger Curaçao 's Statenlid Wilsoe bij Interparlementair Koninkrijksoverleg

Wilsoe’s rol als voorzitter werkgroep integriteit niet te rijmen met verdenking betrokkenheid bij moord op PS-leider Wiels


De Curaçaose Staten moeten op zoek naar een vervanger van Elmer Wilsoe bij de voorbereidingen voor het komende Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko). De Tweede Kamer maakte vandaag, woensdag 7 september 2016, duidelijk dat Wilsoe’s rol als voorzitter van de werkgroep integriteit niet valt te rijmen met een verdenking van betrokkenheid bij de moord op PS-leider Helmin Wiels. Dit bericht de Amigoe.

'Ik vind dat we de Staten moeten vragen voor een andere trekker voor die werkgroep, op zijn minst zolang het onderzoek loopt', zei PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar.

De Tweede Kamerleden André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) sloten zich daarbij aan. 'Het is een goed voorstel. Ik wil daaraan toevoegen dat ik niet zit te wachten op de heer Gerrit Schotte als alternatief', zei Van Raak.

Jeroen Recourt (PvdA), voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties en leider van de Nederlandse Ipko-delegatie, zei dat hij een voorstel naar de Curaçaose Staten zou sturen, na instemming van de Eerste Kamer-delegatieleden. Het volgende Ipko staat gepland in januari 2017, op Curaçao.

Strafzaak Maximus op Curaçao weer aangehouden...

Datum voor vervolg van rechtszaak wordt later bekendgemaakt


Zaak is terug verwezen naar rechter-commissaris


De zaak Maximus tegen Burney ‘Nini’ Fonseca, die volgens het Openbaar Ministerie (OM) één van de intellectuele daders is achter de moord op politicus Helmin Wiels in mei 2013, is vanochtend, woensdag 7 september 2016, door rechter Maria Paulides, net als in 2014, voor onbepaalde tijd aangehouden. Het onderzoek moet nog worden afgerond, zo schrijft de Amigoe.

Op verzoek van Fonseca’s advocate Marije Vaders zal de datum twee maanden van tevoren doorgegeven worden aan de verdediging.

Fonseca volgde vanochtend alles via video-conference. Het betrof een regiezitting, waarbij de stand van zaken en de onderzoekswensen besproken werden en een datum voor de inhoudelijke behandeling geprikt zou worden.

Zaaksofficier Gert Rip kon vanochtend echter geen datum suggereren, omdat volgens hem nog niet duidelijk is wie er allemaal die dag aanwezig zullen moeten zijn, waardoor mogelijk extra beveiligingsmaatregelen geregeld moeten worden in en rondom het Stadhuis. Het is wel al bekend dat Fonseca aanwezig wil zijn bij de inhoudelijke behandeling. Ook moet rekening gehouden worden met de zittingsruimte, aldus de rechter. De datum wordt dus later bekendgemaakt.

De zaak is door de rechter terugverwezen naar de rechter-commissaris die zich verder gaat buigen over de onderzoekswensen van zowel de verdediging als het OM. Die wensen zijn eerder al schriftelijk via e-mail door het OM en de verdediging aan het Gerecht bekendgemaakt en zijn vandaag door de partijen besproken. Er moeten nog enkele getuigen gehoord worden, waaronder Elvis ‘Monster’ Kuwas, die Wiels doodschoot, zijn (ex)vriendin Suzy Rombley – die volgens het OM spoorloos is verdwenen – en Michael Leesly, die volgens het OM belastende verklaringen zou hebben afgelegd tegen Fonseca. Leesly ontkende dit op de radio en beschuldigde Rip van het beïnvloeden van getuigen.

Bovendien moeten nog twee getuigen gehoord worden die als bedreigde getuigen zijn aangemerkt, en waarvan de identiteit dus niet bekend mag worden voor het publiek.

Om de rest van dit bericht te lezen moet u even hier klikken.

Bericht van vermissing Valerie Patricia Silvana Blom en Kewlawatie Samohar


(Bron: Korps Politie Suriname)

VHP-voorzitter Santokhi praat met Tweede Kamerleden over situatie in Suriname

Kamerleden geschokt over verloop economische- en bestuurlijke ontwikkelingen Suriname


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi voert deze dagen gesprekken met collega parlementariërs van de Tweede Kamer in Den Haag over ontwikkelingen in Suriname. Hij sprak ook uitvoerig met de zogenoemde Surinaamse Diaspora in Nederland. Hij nam hiertoe het initiatief, omdat Suriname van de Nederlandse politieke- en de journalistieke agenda is verdwenen, zo bericht de partij vandaag, woensdag 7 september 2016, in een persbericht. 

Santokhi sprak met de buitenlandwoordvoerders van verschillende politiek partijen, die volgens hem zonder uitzondering geschokt waren over het verloop van de economische- en bestuurlijke ontwikkelingen in Suriname. 'Met uitzondering van het decemberproces is er nauwelijks meer aandacht voor Suriname in Nederland. En dat terwijl de sociale situatie in ons land met de dag verslechtert, mensen hun salaris en pensioenen zien verdampen en de ziekenhuizen amper adequate zorg kunnen bieden', zegt Santokhi.

'Ik heb gemerkt dat er een flinke informatie-gap is en ik ben blij dat ik dat heb kunnen invullen. Van alle partijen die ik heb gesproken, kreeg ik de toezeggingen dat zij van hun kant steun zullen verlenen aan initiatieven voor noodhulp, om de economische situatie van Surinaamse burgers te verlichten. De komende periode zullen we daar nader invulling aan geven, samen met de Surinaamse diaspora gemeenschap in Nederland', aldus Santokhi.

De VHP-leider sprak met de fractiespecialisten buitenlandse zaken van de PvdA, D66, Groen Links en de SP. Gesprekken met andere fracties volgen nog.

Santokhi maakt ook een ronde binnen de Surinaamse gemeenschap over haar betrokkenheid met het lot van vrienden en familie. Santokhi prijst de particuliere acties die nu al worden gehouden en verwacht dat deze zullen toenemen. 'Coördinatie over noodhulp, tussen de diaspora gemeenschap en de politiek in Den Haag is van groot belang', meent hij.

De VHP-voorzitter vindt het verder cruciaal, dat ook initiatieven voor de langere termijn worden gestimuleerd om de economie weer de goede kant op te duwen. 'Denk daarbij aan het stimuleren van midden en klein bedrijf en het aantrekken van kapitaal in de particulier sector. Naast de moeilijkheden waar we voor staan, zijn er ook kansen voor Suriname, waarbij de diaspora op kan inspelen.'

Minister Peneux wacht nog even met muteren leerkrachten naar binnenland

BvL heeft pijnpunten leerkrachten bij vertrek naar binnenland met Peneux besproken


Volgens de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), Wilgo Valies, heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Robert Peneux, na enkele pijnpunten ontvangen te hebben besloten om de mutatie van leerkrachten naar het binnenland even aan te houden. De bond heeft onder andere gesproken over diverse zaken die gepaard gaan met dit besluit. 

'Je kunt namelijk de mensen niet zomaar van huis halen, van de ene op het ander moment, zonder dat zij zich daarop hebben voorbereid. De leerkrachten moeten voldoende ruimte krijgen om daarop adequaat te kunnen inspelen. Er is een aantal zaken dat eerst geregeld moet worden. De mensen hebben hun familie en hun gezin en je kunt deze speciale arbeidskrachten niet gewoon uit hun gezin wegrukken. Een ander probleem is, dat de mogelijkheid tot verdere scholing vanwege de afstand ook miniem wordt. Na dat de minister ons had gehoord, was hij bereid om vooralsnog de mutaties even aan te houden. Het is niet bekend wanneer de minister weer hierover met de bond in overleg zal gaan. Het is momenteel vakantie.'

Na de bekendmaking van de minister waren velen verhit, omdat de bewindsman zonder door te denken had gesteld dat hij erop zou toezien dat leerkrachten, willen of niet, ook naar het binnenland zouden moeten gaan om les te geven. Velen vonden dit besluit onredelijk.

Een van de punten die ook met de minister besproken is, had betrekking op de voorzieningen in het binnenland. 'De overheid zal er namelijk voor moeten zorg dragen dat, wil zij leerkrachten zonder problemen sturen naar de verre posten, de basale voorzieningen zoals onderdak, stroom en schoon drinkwater aanwezig zijn. Ook zal er overall bekeken vooral aandacht besteed moeten worden aan de veiligheid van de leerkracht', benadrukt Valies.

De BvL-voorzitter is ook geen voorstander ervan om mensen die uit het gebied zelf komen, te verplichten om in hun gebied les te geven. 'Je kunt de mensen interesseren om in de gebieden van waar ze komen ook gestationeerd te worden. Maar, je kunt de mensen niet dwingen. Het hangt met name van de gezinssituatie af . Men komt wel van het binnenland, maar het kan dat het gezin en de familie allemaal in de stad vertoeven. Er zijn diverse factoren waarmee rekening gehouden kunnen worden. Men moet dat onderscheid niet maken, dat potentiële leerkrachten die uit het binnenland komen verplicht zijn ook daar lessen te verzorgen. Iedereen heeft evenveel rechten . Wel is het zo, dat de taal in het binnenland een belangrijke factor speelt waardoor het goed zou zijn voor de leerlingen om een leerkracht te hebben die hun eigen taal praat en beheerst', aldus BvL-voorzitter Wilgo Valies.

Minister Dojogo attendeert in open brief met name media op privacy van kinderen

'Het publiceren, uitzenden van beelden van kinderen is in strijd met VN-Kinderrechtenverdrag'


'Gaarne, maar vooral dringend breng ik het volgende onder uw aandacht. Op maandag 5 september 2016 zijn beelden verspreid op voornamelijk social media van een jeugdige die een inbraak heeft gepleegd. Herhaaldelijk hebben ook de mediabedrijven zich schuldig gemaakt om herkenbare videobeelden/fotomateriaal van jeugdigen uit te zenden en of te publiceren. Hierover het volgende.

Het opnemen, produceren, uitzenden, versturen, maken en publiceren van herkenbare videobeelden/fotomateriaal van jeugdigen via media (ook social media) is in strijd met artikel 16 van het VN-kinderrechtenverdrag, welk verdrag door ons land is geratificeerd.

Aan u zal eventueel toestemming moeten worden verleend voor het maken van deze beelden of het fotomateriaal door de ouders/verzorgers. Gezien onze samenleving een kleine is, is al gauw overal bekend, wie deze jeugdigen zijn. Het stigma en de pesterijen blijven niet uit. Dit heeft tot gevolg dat de videobeelden/fotomateriaal niet het gewenste effect sorteren, waardoor de belangen van de betrokkenen niet zijn gediend door ons als overheid en volwassenen. Ook dit is in strijd met eerder genoemd verdrag, namelijk artikel 3 lid 1.

De Grondwet van de republiek Suriname stelt nadrukkelijk in artikel 17 dat eenieder (dus ook jeugdigen) recht heeft op eerbiediging van zijn privéleven.

Ik breng nadrukkelijk onder uw aandacht dat het ten strengste verboden is dat de media en andere belanghebbenden zich schuldig maken aan de schending van de privacy van kinderen. Zij hebben immers ook recht op bescherming.

Ik nodig u uit, nota te nemen van de inhoud van dit schrijven en de verschillende verdragen waar ons land partij bij is.

Indien door u gewenst, kunt u door het Bureau Rechten van het Kind nader worden toegelicht. (kinderrechten.sozavo@gmail.com/tel.no: 424385 ) Ik hoop u met het voorgaande voldoende te hebben geïnformeerd.'

De minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, 
Mw. J. Dogojo BSc. MPA
woensdag 7 september 2016

NPS zit nu niet te springen om een groots oppositioneel protest tegen regeringsbeleid

Partijvoorzitter Rusland: 'Wij vinden het nog niet het goede moment'


'Wij vinden het nog niet het goede moment', is de reactie van NPS-voorzitter Gregory Rusland vandaag, woensdag 7 september 2016, in de Ware Tijd, op berichtgeving dat de VHP bezig zou zijn met het voorbereiden van een grote protestmanifestatie. Dat nu niet het juiste moment zou zijn, wil volgens Rusland niet zeggen dat dat moment ver weg is. De VHP is bezig de interesse te peilen voor een grote manifestatie, maar onthulde niet wanneer die zou moeten zijn.

Rusland zegt, dat binnen zijn partij structuren reeds hebben opgeroepen om de straat op te gaan. Dat dit binnen de partij is geventileerd, is ook kenbaar gemaakt in het overleg dat de NPS heeft met andere oppositie partijen. De VHP zou met andere maatschappelijke groepen overleg willen hebben over de acties.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat achter de schermen exponenten van opposanten reeds geruime tijd een lobby zijn begonnen om inderdaad een zo breed mogelijk front te vormen tegen de regering. Deze beweging komt echter nog niet goed op gang. Onder andere de vakbeweging blijft zich afzijdig houden. Het oud zeer uit 1999 blijft opspelen. Kopstukken uit de vakbeweging hebben het de politiek namelijk nooit vergeven, dat nadat gezamenlijke protestmanifestaties van onder andere politiek en vakbeweging de val van toenmalig president Jules Wijdenbosch hadden veroorzaakt, de vakbeweging aan de kant is geschoven.

Rusland zegt in een reactie daarop, dat hij er toen niet bij was, maar vindt dat de wrevel geen onoverkomelijke zaak moet zijn. Op de eerste plaats wijst hij erop, dat veel exponenten van de vakbeweging door de politiek wel zijn en worden geaccommodeerd. 'Als het nodig blijkt, moet deze zaak gewoon besproken kunnen worden', zegt Rusland over het oud zeer.

Hij meent dat met alle maatschappelijke groepen gesproken moet worden en daar valt de vakbeweging ook onder.

Vraagtekens bij DA'91 bij gang van zaken rond wijziging kiesstelsel

'Wanneer de regering plotseling behoefte heeft kiesstelsel te wijzigen, dan schuilt er meer achter'

'Corruptie in regeringskringen is het grootste probleem waarmee Suriname kampt'


Ofschoon DA’91 voorstander is van wijziging van het kiesstelsel, plaatst de partij vraagtekens bij de huidige consultaties door een commissie van de regering. DA’91-voorzitster Angelic del Castilho zegt vandaag, woensdag 7 september 2016, in de Ware Tijd, dat het kiesstelsel 'op zovele manieren gewijzigd kan worden'. Ze stelt, dat wanneer een regering plotseling de behoefte heeft om een kiesstelsel te wijzigen, daar meer achter schuilt.

'Vooral bij een regering met een signatuur als deze, waarbij de wetgevende en de uitvoerende macht steeds in dienst staan van het persoonlijk belang, weet je dat het zeker zal voldoen aan wetmatigheid dat over het algemeen regeringen kiesstelsels willen veranderen ten eigen gunste. Om te verzekeren dat zij weer terugkeren.'

DA'91 heeft enkele weken geleden een vertegenwoordiger gestuurd naar een hoorzitting van de regeringscommissie, maar is daar niet veel wijzer van geworden. De partij zou naderhand meer informatie krijgen en weer uitgenodigd worden. Dat is echter nog steeds niet gebeurd.

Inmiddels hebben de NPS en de Pertjajah Luhur besloten niet meer deel te nemen aan de besprekingen om te komen tot wijziging van het kiesstelsel. Zij protesteren tegen de wijze waarop de nieuwe Terugroepwet in het parlement is behandeld en aangenomen. De regeringscommissie heeft haar werk nog niet afgerond.

Del Castilho zegt, dat haar partij zal blijven protesteren tegen de wijze waarop de regering het land bestuurt. Als buitenparlementaire politieke organisatie heeft DA'91 geen keus, dan het contact met de burgers te verstevigen en met hen voortdurend in contact te staan. 'We zijn een stem van het volk geworden, omdat we het volk buiten moeten organiseren om druk uit te oefenen op het parlement. Om het volk bewust te maken wat democratie daadwerkelijk is.'

De partijvoorzitster vindt dat momenteel corruptie in regeringskringen het grootste probleem is waarmee Suriname kampt en met prioriteit aangepakt moet worden.

ECD voert steekproeven uit bij verkopers gascilinders

Economische Controle Dienst reageert op klachten burgers


Op basis van klachten uit de samenleving, dat men tegenwoordig niet gemakkelijk aan een gascilinder kan komen, heeft de Economische Controle Dienst, ECD, op vrijdag 2 september en zaterdag 3 september steekproeven genomen in Paramaribo. Dit meldt het ministerie van Handel en Industrie vandaag, woensdag 7 september 2016.

Venezolaanse vissers klagen dat zij te lang moeten wachten op betaling van hun vis en op ijs

Behalve op geld, moeten de vissers ook dagenlang wachten op ijs

'Waar is ons geld naar toe? De bedrijven betalen op tijd, wij leveren vis en waarom kunnen wij niet betaald worden?'


Venezolaanse vissers klagen er over dat zij veel te lang moeten wachten op betaling voor vis die geleverd is. De vissers wilden gisteren directeur Derryl Boetoe van de Centrale voor Vissershavens in Suriname (Cevihas) spreken, maar kregen te horen dat hij in het buitenland is. 

Vissers zeggen vandaag, woensdag 7 september 2016, op Starnieuws al maanden hun beklag te doen bij Cevihas, de Venezolaanse ambassade, minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij en bij de Associatie van Vissers in Suriname. Tot nu toe zonder resultaat.

Het grootste probleem is de betaling aan de Venezolaanse vissers. Zij wachten al twintig dagen op hun geld. De mensen hebben geen geld om basiszaken aan te schaffen en kunnen voor hun gezin in Venezuela niks overmaken om te overleven. De Venezolanen werken voor diverse bedrijven. Zij meren aan bij Cevihas en leveren de vis daar af.

De afspraak is dat Cevihas de mensen betaalt, zodat zij niet lang binnen hoeven te blijven. De bedrijven betalen Cevihas ook servicekosten. De laatste tijden blijkt dat het niet goed gaat met de betaling, waardoor er veel ontevredenheid is. Behalve op geld, moeten de boten ook dagenlang wachten op ijs.

'Waar is ons geld naar toe? De bedrijven betalen op tijd. Wij leveren vis en waarom kunnen wij niet betaald worden voor het werk dat wij hebben verricht', willen de vissers weten. Zij maken zich ernstige zorgen over de situatie. De Venezolanen willen op deze manier geen vis meer vangen voor Surinaamse bedrijven.

De visserijsector is een van de belangrijke deviezenverdieners op dit moment. 'En toch wordt er zo met ons omgesprongen, terwijl wij vis leveren voor de export. De Surinaamse economie heeft dat hard nodig. Het gaat om meer dan honderd Venezolaanse boten. Als deze zaak niet gauw oplost, zullen wij andere havens zoals Guyana en Trinidad aandoen', zegt een van de gedupeerde kapiteins. 

Veel van de Venezolanen hebben tientallen jaren een werkrelatie ontwikkeld met bedrijven. Dit probleem hebben zij eerder niet ondervonden. De betaling verliep vlot, omdat Cevihas genoeg geld in kas had.

Ook andere ondernemers in de visserijsector bevestigen, dat er zich ernstige problemen voordoen. Zij zijn bang dat het verkeerd zal aflopen als de regering niet ingrijpt. De Venezolaanse vissers leveren een grote bijdrage aan de visvangst. Deze situatie kan niet langer duren, want de gevolgen zullen niet te overzien zijn, wanneer de vissersboten massaal besluiten elders hun diensten aan te bieden.

Zorgen bij VSB over situatie rond de koers

'Ontwikkeling koers bewijst weer, dat er nog lang geen sprake is van macro-economische stabiliteit'


De koersontwikkeling van de laatste dagen baart de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) zorgen, vanwege de impact die de stijging van de koers heeft op de samenleving, inclusief het bedrijfsleven. De VSB volgt net als iedere Surinamer, al geruime tijd de koersontwikkelingen. 

VSB-directeur Steven Mac Andrew zegt vandaag, woensdag 7 september 2016, op Starnieuws, dat veel lokale producenten afhankelijk zijn van een of meerdere inputs uit het buitenland. Zij hebben deviezen nodig voor noodzakelijke importen van deze inputs. Hetzelfde geldt ook voor de aankoop van andere goederen in het buitenland, bestemd voor de productie, zoals onderdelen, én de consumptie of gebruik door consumenten. 'Kortom, bepaalde productiekosten en prijzen van goederen zullen verder omhoog klimmen', stelt Mac Andrew.

De VSB waakt er op dit moment wel terdege voor om te praten van een op hol geslagen koers, aangezien er nu slechts indicaties zijn van een sterke stijging in de afgelopen dagen. De VSB vindt het jammer, dat haar roep voor sociale dialoog en een nationale aanpak om uit de crisis te geraken tot op heden onbeantwoord is gebleven, aangezien deze condities kritisch zijn voor de succesvolle aanpassing van de economie.

'De ontwikkeling van de koers in de afgelopen dagen bewijst weer eens, dat er nog lang geen sprake is van macro-economische stabiliteit in ons land, hetgeen in het belang is van eenieder. Macro-economische stabiliteit is voor het bedrijfsleven een absolute noodzaak, aangezien voorspelbaarheid een zeer kritieke factor is voor economische bedrijvigheid', stelt de VSB-directeur.

De VSB stelt met de nodige belangstelling uit te zien naar acties die zullen worden ondernomen om niet alleen de rust op de valutamarkt te laten terugkeren, maar ook macro-economische stabiliteit te garanderen voor een langere termijn dan tot heden het geval is geweest.

Rapper Tyhoon in augustus een nacht in de cel

Typhoon vergeet na tanken bij pomp in Hazeldonk te betalen

'Mijn aanhouding voor tanken zonder te betalen heeft niets te maken met etnische profilering'Rapper Typhoon heeft in augustus een nacht in de cel doorgebracht. De muzikant werd gearresteerd, omdat hij niet had afgerekend na het tanken bij een pomp bij Hazeldonk. Het voorval vond plaats op 2 augustus, zo bevestigt de politie. In een eerder bericht over het incident sprak de politie slechts van ’een 31-jarige man uit ’t Harde’, zo bericht de Telegraaf vandaag, woensdag 7 september 2016.

Tegenover De Telegraaf bevestigt de politie nu, dat het om de rapper Typhoon gaat. Typhoon heeft bekend dat hij tankte zonder te betalen, maar gaat vrijuit, omdat hij de rekening alsnog heeft betaald. Het Openbaar Ministerie gelooft dat de muzikant vergeetachtig was omdat hij kort ervoor zeer verdrietig nieuws had gekregen.

Begin juni kwam de rapper nog in het nieuws nadat hij door agenten in Zwolle met zijn auto aan de kant werd gezet. Op Instagram schreef de rapper toen, dat dit was gebeurd omdat zijn ‘profiel’ niet overeenkwam met zijn grote auto. De discussie over etnisch profileren door de politie kreeg door dit voorval veel aandacht.

Zijn aanhouding voor het tanken zonder te betalen heeft volgens de rapper 'niets te maken met etnische profilering'. Hij zou het jammer vinden als dit verhaal de discussie daarover zou vertroebelen.
.

Dollarkoers bepaalt niet welke taken de Kustwacht Caribisch gebied kan uitvoeren

Kustwacht heeft door dalende euro te maken gekregen met financiële problemen

Kamer bezorgd over situatie Venezuela en mogelijkheid dat vluchtelingen naar Aruba, Curaçao en Bonaire reizen


De dollarkoers mag niet bepalen welke taken de Kustwacht Caribisch gebied kan uitvoeren. Daarover waren minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en de meeste leden van de vaste Tweede Kamercommissie van Defensie het gisteren eens in het overleg over de Kustwacht, zo schrijft vandaag, 7 september 2016, het Antilliaans Dagblad.

De Kamer maakt zich verder zorgen over de toestand in Venezuela en de mogelijkheid dat vluchtelingen hun heil zoeken op Aruba, Curaçao en Bonaire. De Kustwacht heeft door de dalende euro te maken gekregen met financiële problemen. Dit jaar zijn er - volgens de minister tijdelijke - maatregelen genomen om de tekorten het hoofd te bieden. Maar, de commissie vreesde dat er steeds meer taken geschrapt moeten worden. Hennis stelde de commissieleden enigszins gerust. 'Ik heb me daar druk over gemaakt in het kabinet. Prinsjesdag lijkt me een mooi moment om te kijken hoe we het tekort oplossen.'

De hint dat er in de begroting voor 2017 maatregelen worden aangekondigd waarmee de Kustwacht weer over voldoende geld kan beschikken werd door de commissie gretig aanvaard. Maar, verdere details over hoe die oplossing eruit gaat zien kon de minister niet geven. Niet in de laatste plaats omdat de begroting valt onder Koninkrijksrelaties.

'Defensie is alleen de beheerder, de Kustwacht staat niet op de begroting van Defensie, maar van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ik wil daar nog wel eens een boom over opzetten, maar dat is nu niet aan de orde.'

Leest u hier het volledig artikel.

Staten Curaçao: 'Haal 2 miljoen gulden bij overheids-nv's in energiesector vandaan om Isla-contractanten te betalen'

Staten hoopt met voorstel, dat stakingen tot het verleden gaan behoren

Minister Larmonie-Cecilia moet zo snel mogelijk opschorting inhuren buitenlandse werknemers inlassen


'Haal twee miljoen gulden bij de overheids-nv’s in de energiesector om de contractanten van de Isla mee te betalen.' Dit is het dringende verzoek in een brief die de Staten gisteren aan de regering en vakbonden stuurde, om een einde te maken aan de stakingen waardoor verschillende werkzaamheden bij de raffinaderij gehinderd werden. De brief komt van de vaste Statencommissie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en is gericht aan de werknemersvakbond SGTK, de AAV en de minister van SOAW, Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS). Dit meldt het Antilliaans Dagblad vanochtend, woensdag 7 september 2016.

De SOAW-commissie stelt, dat het weliswaar geen bindende beslissingsbevoegdheid heeft, maar dat vrijwel het gehele parlement de inhoud van de brief steunt.

De oproep aan de regering bestaat uit vier punten. Als eerste spoort het parlement de regering aan om twee miljoen gulden op te halen bij de overheids-nv’s in de energiesector. Hierbij kan worden gedacht aan de Refineria di Kòrsou (RdK), Curoil en Aqualectra. Dit bedrag van twee miljoen moet onder andere worden aangewend om te voldoen aan de lumpsumbetaling aan Isla-contractanten over de periode 2015-2016. Dit is een harde eis van SGTK, die nog als laatste punt van onderhandeling op tafel ligt.

Verder is het verzoek van de commissie aan minister Larmonie-Cecilia om zo snel mogelijk te komen tot implementatie van het rapport ‘Maximale inzet lokale werknemers en aannemers op de Isla Raffinaderij’ uit 2012.

Als derde punt eist de SOAW-commissie voor vandaag nog een concreet standpunt van de Ministerraad aan alle betrokken onderhandelende partijen en de Staten met betrekking tot de huidige situatie.

Als laatste wordt minister Larmonie-Cecilia aangespoord om zo snel mogelijk een opschorting van het inhuren van buitenlandse werknemers in te lassen. De fracties zijn van mening dat ‘gezien de urgentie en omvang van het probleem, waarbij de hele Curaçaose gemeenschap en economie wordt getroffen, er zo snel mogelijk een oplossing moet komen’.

'Er is geen tijd om een formele motie op te stellen in een openbare Statenvergadering', zo valt in de brief te lezen. De brief is niet ondertekend door de onafhankelijke Statenleden Glenn Sulvaran en Omayra Leeflang. Laatstgenoemde stelde dat de commissievergadering en -brief niet meer dan een politieke show is, omdat de SOAW-commissie feitelijk niets te vertellen heeft.

Curaçao's Statenlid en oud-minister Wilsoe bevestigt tijdens persconferentie verdachte in zaak Maximus te zijn

Wilsoe zou leugenachtige verklaringen hebben afgelegd over ontmoeting met Wiels


Oud-minister van Justitie, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS), is sinds 2014 verdachte in de zaak Maximus. Dat heeft Wilsoe gisteren zelf tijdens een persconferentie in het partijkantoor van Pueblo Soberano bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 september 2016.

Wilsoe besloot een persbijeenkomst te organiseren nadat afgelopen donderdagavond bladzijdes uit het proces-verbaal in de zaak Maximus lekten (zie hieronder) waaruit bleek dat het Statenlid een verdachte is in het onderzoek naar de moord op PS-politicus Helmin Wiels.

In het proces-verbaal staat dat Wilsoe ‘kennelijk tegenstrijdige en leugenachtige verklaringen heeft afgelegd over zijn geplande ontmoeting met Helmin Wiels op het strand van Marie Pampoen op 5 mei 2013, alwaar Helmin Wiels werd doodgeschoten en Wilsoe niet aanwezig was’.Ook staat in de gelekte documenten: 'Kadè Wilsoe wordt ervan verdacht de afspraaklocatie door te hebben gegeven, zodat de moord daar uiteindelijk plaats kon vinden.'

De vermoorde PS-politicus leeft duidelijk nog binnen de partij en de sede van Pueblo Soberano. Met achter zich een groot portret van de gevallen leider, meerdere kleinere foto’s op de muur en tafel en
met een button van Wiels op de borst stond Wilsoe gisteren de pers te woord.

Om het gehele bericht te kunnen lezen klikt u hier.

CBvS: 'Er is geen reden voor paniek en jacht op deviezen niet nodig'

'Ontwikkelingen op valutamarkt vooral gedreven door speculatie'De Centrale Bank van Suriname (CBvS) stelt, dat er geen reden voor paniek is en roept de gemeenschap op om jacht op deviezen na te laten. Als de gemeenschap blijft jagen en elke Srd in vreemde valuta zou willen omzetten, dan zal de koers uiteindelijk wel op hol slaan en zal niemand van de schade die dan ontstaat bespaard blijven. Dat schrijft de CBvS in een gisteravond, dinsdag 5 september 2016, uitgeven persbericht.

De ontwikkelingen die zich de afgelopen dagen manifesteren op de valutamarkt worden voornamelijk worden gedreven door speculatie. De snelle koersstijging vindt volstrekt geen rechtvaardiging in de huidige economische fundamenten. Tot die bevindingen kwam een overlegorgaan, bestaande uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de algemene banken, de vereniging van cambiohouders, dat gistermiddag door de president van de CBvS, Glenn Gersie, is geïnitieerd.

Tijdens het eerste overleg zijn reële knelpunten van de valutamarkt en het marktgedrag aangehaald en hebben de participanten zich gecommitteerd aan effectief aandragen van oplossingen. Het overlegorgaan zal twee keren per maand bij elkaar komen om knelpunten te bespreken en vervolgens alle middelen die haar participanten ten dienste staan aan te wenden om rust en orde op de valutamarkt te bevorderen.

Tot die middelen behoren onder meer verruiming van het aanbod van deviezen, beheersing van de vraag, bestrijding van illegaliteit en verantwoord marktgedrag. Een belangrijke conclusie van het overleg is dat rust op de valutamarkt slechts mogelijk is door eensgezind optreden en ondersteuning van alle actoren in de verschillende sectoren, branches en lagen van onze gemeenschap.

Alle aanwezigen zegden de CBvS hun volledige ondersteuning toe in haar streven om rust te brengen in het valutaverkeer. Zij zouden onmiddellijk terugkoppelen naar hun leden om in landsbelang duidelijke afspraken te maken over het marktgedrag, aldus de CBvS.

Braziliaanse garimpeiro (23) dodelijk verongelukt in Sarakreekgebied

Door goudzoeker bestuurde ATV slaat over de kop

Slachtoffer door familie naar AZP vervoerd waar hij aan verwondingen overlijdt


Souza Alberto Moreira (23) is gisternacht op de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden aan gisteren opgelopen verwondingen bij een eenzijdig ongeluk met zijn ATV in het Sarakreekgebied in het district Brokopondo. Dit meldt dinsdag 6 september 2016 de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Volgens verklaring van nabestaanden had de man zijn moeder bij de rivier afgezet, die naar Paramaribo zou vertrekken. De zoon, een garimpeiro, reed daarna richting het goudveld.

Vermoedelijk is de ATV die hij bestuurde over de kop zijn geslagen. Hij werd onder de ATV aangetroffen. De man werd door familieleden overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij enige tijd later aan de opgelopen verwondingen overleed.