zaterdag 17 september 2016

ASFA-voorzitter verwacht niet dat economie oververhit raakt door uitvoering van projecten regering

Minister Hoefdraad: Verlieslatende staatsbedrijven gaan geprivatiseerd worden


Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), heeft vandaag, zaterdag 17 september 2016, voor de tweede keer de presentatie van de overheid van projecten bijgewoond. Deze keer als waarnemend voorzitter van het Tripartiet Overleg. Hij heeft gemerkt dat de regering de bijdragen die eerder deze week geleverd zijn, al heeft verwerkt in de presentatie, zo bericht Starnieuws. 

Bilkerdijk zei na afloop niet te verwachten, dat de economie oververhit zal raken door de uitvoering van de projecten. Op basis van de presentatie van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, zei Bilkerdijk dat ongeveer 170 miljoen Amerikaanse dollar aan projecten al klaar is voor de openbare aanbesteding. Hij merkte op dat het land nu het geld nodig heeft.

Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU, liet gisteren nog weten, dat 1,8 miljard Amerikaanse dollar in drie jaar besteden in de economie, zal leiden tot oververhitting. Hij merkte op dat de uitvoeringscapaciteit onvoldoende is om 600 miljoen op jaarbasis te kunnen besteden.

Bilkerdijk zei verder, dat er kritische kanttekeningen geplaatst zijn door diverse organisaties. Deze zullen verder worden uitgewerkt. Hoefdraad heeft inkomstenverhogende maatregelen aangekondigd, want de overheid heeft geld nodig.

Vanuit de vakbeweging werd de nadruk gelegd op het creëren van banen op korte termijn. Aangedrongen is op werk voor kleinere bedrijven. Zij zouden kunnen meeliften in grote projecten die zullen worden uitgevoerd. De infrastructurele werken moeten worden gekoppeld aan industriezones. Stimuleren van productie bestemd voor export is belangrijk en werd uitvoerig besproken. Deze bijstellingen zullen verder worden gepleegd, zo schrijft Starnieuws. De aangepaste projecten zullen volgende week worden verzonden naar de verschillende instanties die dan hun commentaar op zullen leveren.

Minister Hoefdraad heeft volgens Bilkerdijk aangegeven dat verlieslatende staatsbedrijven geprivatiseerd zullen worden. Dit zal zodanig gebeuren, dat ook individuele burgers kunnen participeren. De ASFA ziet mogelijkheden om de productie te stimuleren, waarbij bedrijven door juiste inputs vanuit de overheid in staat zullen zijn door export deviezen te verdienen. Het geld dat geleend wordt, moet weer worden terugbetaald.

Vrouwelijke korporaal steelt etenswaren uit supermarkt

Vrouw verklaart geen eten in huis te hebben....


Een vrouwelijke korporaal is gisteren aangehouden voor het stelen van etenswaren uit een supermarkt aan de Indira Gandhiweg in Paramaribo. De winkelier betrapte de vrouw op heterdaad en schakelde terstond de politie van De Nieuwe Grond in. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 17 september 2016.

De politie op haar beurt droeg, na een korte ondervraging, de zaak voor verdere afhandeling over aan de Militaire Politie.

Het hoofd van de Recherche van de Militaire Politie, Anand Debisarun, bevestigt dat de korporaal na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is heengezonden. Er zullen tuchtrechtelijke sancties tegen de militair volgen. Het motief van deze diefstal was, dat de vrouw geen eten in huis had.

Delegatie toeristenpolitiekorps Politur van Curaçao in Dominicaanse Republiek bij collega's

Politur tekent Memorandum of Understanding met Cestur en bezoekt Defensie


Een delegatie van het toeristenpolitiekorps Politur is naar de Dominicaanse Republiek afgereisd, waar een Memorandum of Understanding is ondertekend met het toeristenpolitiekorps Cestur. Tevens bracht de delegatie een bezoek aan Defensie en aan de Dominicaanse overheid. De delegatie is op bezoek geweest bij Defensie en zat om de tafel met de desbetreffende minister, generaal Ruben D. Paulino Sem, aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 17 september 2016. 

Bij die vergadering was ook de viceminister van Toerisme, Fausto Fernandez, de minister van Binnenlandse Zaken, en van de Politie Carlos Amard Buret.

De delegatie vergaderde eerder ook met de procureur-generaal van het land, Alian Rodriguez.

 De Politur-delegatie bestaat uit de voorzitter Humphrey Josefa, lid en tevens vertegenwoordiger van het toeristenbureau, Ritzel Godfried, en lid en tevens hoofd van de Politur-agenten, Egon Pieter. Zij worden vergezeld door Cestur-president en brigadegeneraal Juan Carlos Torres Robiou, met wie afgelopen maandag de MoU werd ondertekend.

'Toerisme kan makkelijk in de klas onderwezen worden'

Oud-minister van Toerisme op Bahamas presenteert Masterplan Toerisme voor onderwijssector

Volgens Vanderpool-Wallace zien ouders hun kinderen liever als bankier of advocaat


Succesvol toerisme heeft te maken met elke baan, maar hoe kan toerisme zich in het onderwijs insluiten? Die vraag stelde de projectleider van het Masterplan Toerisme en voormalig Toerisme-minister van de Bahamas, Vincent Vanderpool-Wallace, deze week tijdens zijn masterplan-presentatie, specifiek gericht op de onderwijssector, zo meldt de Amigoe vandaag, zaterdag 17 september 2016.

Volgens hem kan toerisme makkelijk in de klas onderwezen worden door voorbeelden van toerisme toe te voegen aan vakken zoals rekenen en taal.

De bijeenkomst werd georganiseerd door het Curaçaos toeristenbureau CTB. Bij de presentatie waren vertegenwoordigers van schoolbesturen, zoals het Rooms-Katholiek Schoolbestuur (RKCS) en de Dienst Openbare Scholen (DOS) aanwezig. Zij, en andere aanwezigen zoals vertegenwoordigers uit de privé-sector, kregen na de presentatie de mogelijkheid om vragen te stellen, commentaar te geven en ideeën met Vanderpool-Wallace en CTB uit te wisselen.

 Vanderpool-Wallace, oorspronkelijk van de Bahamas, stelde in zijn presentatie dat tegenwoordig niet veel (top)studenten in de toerismesector belanden. Hij noemt als voorbeeld zichzelf. 'Van alle leerlingen uit mijn klas op de middelbare school, ben ik de enige die in de toerismesector is beland. Veel jongeren wordt door ouders of leerkrachten ontraden om in de toerismesector te gaan werken.' Volgens hem zien ouders hun kinderen liever als bankier of advocaat. Ook leerkrachten willen in de toekomst kunnen zeggen, dat hun voormalige studenten dokters of advocaten zijn geworden, en niet dat ze in het toerisme werken.

De projectleider stelde dat hij in zijn geboorteland heeft geprobeerd om toerisme onder leerlingen van middelbare scholen populairder te maken, maar dat deze leerlingen niet wilden horen hoe leuk de baan is. Hij begon deze leerlingen daarom te vertellen hoeveel hij verdiende met zijn baan in de toerismesector, en dat trok wel de aandacht. 'Het was duidelijk dat als ik hun aandacht wilde hebben, dat ik maar beter over mijn salaris begon te praten.'

Volgens hem moet er hard gewerkt worden om de slimste mensen de toerismesector binnen te krijgen. 'Toerisme heeft meer denkers nodig', aldus de projectleider.

Verder denkt Vanderpool-Wallace dat de perceptie van de Curaçaose gemeenschap met betrekking tot toerisme, veranderen moet. 'Op veel plekken over de hele wereld denkt een schoonmaakster in een bank dat zij een hogere status heeft dan een schoonmaakster in een hotel. Waarom is dat? In principe wordt hetzelfde werk gedaan', aldus de projectleider. Volgens hem heeft iedere baan te maken met toerisme: een landbouwer levert producten aan de toerismesector en een advocaat kan in dienst zijn van de toerismesector.

'Wij zullen automatisch de beste en slimste leerlingen naar deze sector trekken, wanneer zij zich realiseren dat ongeacht hun gekozen beroep, zij altijd te maken zullen hebben met toerisme. Dit proces kunnen wij accelereren door toerisme te verweven in ieder vak.'

Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) hoopt binnen halve dag 1 miljoen gulden binnen te halen

Geld bestemd voor renovatie Sentro Deportivo Kòrsou (SDK)


Fundashon Desaroyo Deportivo Kòrsou (FDDK) hoopt vandaag, zaterdag 17 september 2016, binnen een half etmaal 1 miljoen gulden op te halen. De opbrengst zal worden gebruikt voor de renovatie van Sentro Deportivo Kòrsou (SDK), zo bericht de Amigoe.

Van acht uur ‘s ochtends tot acht uur ‘s avonds kan men geld doneren bij SDK zodat de faciliteiten van het sportcomplex een upgrade kunnen krijgen. FDDK wil het complex zodanig renoveren dat het voldoet aan de internationale standaarden.

Daarnaast namen verschillende bedrijven tijdens de ‘Sport-A-Thon 1Mion pa un mihó SDK’ het tegen elkaar op. Naast de sportactiviteiten als volley, voetbal en softbal werden er spellen voor jong en oud georganiseerd.

Het ochtendprogramma werd live uitgezonden op TeleCuraçao. Ook was er de hele dag entertainment. Verschillende atleten, zoals Churandy Martina en Liemarvin Bonevacia, woonden de fundraising bij. Personen die telefonisch doneerden kregen onder andere de Reina en Rei di Karnaval aan de lijn.

Politie heeft veel fouten gemaakt bij arrestatie Arubaan Mitch Henriquez

Twee politiewetenschappers stellen, dat agenten te snel geweld gebruikten

De 42-jarige Henriquez stierf in juni 2016  zeer waarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door hardhandig optreden agenten 


De politie heeft veel fouten gemaakt bij de arrestatie van Mitch Henriquez (zie foto - Bron: RTL Nieuws/Facebook). Niet alleen gebruikten de agenten de omstreden nekklem, ook zetten ze te snel geweld in en waren ze te laat met medische hulp. Dat blijkt uit een rapport van twee politiewetenschappers waar RTL Nieuws vandaag, zaterdag 17 september 2016, over bericht. 

Ze onderzochten het dodelijke incident op verzoek van de rechter-commissaris. Bij de arrestatie hebben de agenten zich niet gehouden aan de vaste procedure die ze hebben aangeleerd voor aanhoudingen. Ze zijn er te snel mee begonnen, er was geen taakverdeling tussen de agenten, er was geen leiding, pepperspray werd verkeerd gebruikt en medische hulp kwam te laat, zo staat in het rapport.

Het hardhandige geweldgebruik tegen Henriquez was 'disproportioneel, onmatig en ondeskundig', schrijft een van de twee onderzoekers.

In het rapport staat dat Henriquez door de vijf agenten buitensporig hard werd aangepakt. Hij werd met zijn buik naar de grond gewerkt, vastgezet met een nekklem en kreeg knieën op zijn rug. Daarna kreeg hij nog pepperspray in zijn gezicht gewreven, terwijl dat eigenlijk alleen van een afstandje gespoten mag worden. Een van de onderzoekers schrijft dat dat in andere gevallen 'als marteling was betiteld'.

De vijf betrokken politieagenten worden verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg. Justitie besluit maandag of zij worden vervolgd.

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez stierf in juni vorig jaar hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door hardhandig optreden van de agenten die hem arresteerden. Dat gebeurde bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag.

Jack Pinas, de enige ontwerper van de Surinaamse vlag, overleden

Hij beschouwde de vlag, nadat veranderingen buiten hem om waren aangebracht, niet meer als zijn ontwerp

(Bron foto: de Ware Tijd, 8 oktober 2015)

Jack Pinas, de oorspronkelijke 'ontwerper' van de Surinaamse vlag, is vandaag, zaterdag 17 september 2016, overleden in een ziekenhuis. Dit bericht Starnieuws. In juni van dit jaar vierde hij nog zijn 91e verjaardag. Hij had destijds deelgenomen een prijsvraag die uitgeschreven was door de toenmalige regering-Arron. Het ontwerp van Pinas werd uitverkoren, maar er werden veranderingen in aangebracht, zonder met hem te overleggen. Pinas beschouwde vanaf dat moment de vlag niet meer als zijn ontwerp.

Dit schreef 28 oktober 2015 de Ware Tijd:

'(...) Pinas, die tekenleraar, grafisch ontwerper en 25 jaar geografisch kaartenmaker voor het nationale Planbureau is geweest, is een hele principiële man. Hij zou graag willen dat in het veertigste jaar van de onafhankelijkheid, de waarheid wordt gepubliceerd, met een foto van zijn ontwerp als bewijs, omtrent het 'politieke onderonsje' dat leidde tot de uiteindelijke, bij velen geliefde Surinaamse vlag. Een 'gesjoemel' en niet door de ontwerper geautoriseerde veranderingen, maken dat Pinas zegt dat hij niet de ontwerper is. 

Hij werpt daarbij de retorische vraag op: "Als iemand uit jouw e-mail of gedicht zinnen weghaalt en vervangt door heel andere, is het dan nog jouw e-mail of gedicht?" En dan de manier waarop hij kennis moest maken met de vlag, die uit het onderonsje van de toenmalige politici voortkwam. "Ik werkte bij het Planbureau in het regeringsgebouw aan de dr. Sophie Redmondstraat. Precies aan de overkant stond drukkerij Van Dijk en daar werden een hoop vlaggetjes gedrukt voor het Onafhankelijkheidsfeest op 25 november 1975. Ik ging kijken en zag dat het niet mijn ontwerp was." (...)'

'(...) Pinas vertelt over de feiten en omstandigheden omtrent de Surinaamse vlag: "De toenmalige regering onder leiding van premier Henck Arron schreef er een internationale wedstrijd voor uit. De dichter Dobru zelf maakte een ontwerp en stimuleerde mij om mee te doen. Een nationale vlag ontwerpen, evenals een nationaal wapen, gaat volgens de regels van de heraldiek. Dit heb ik op mijn tekenopleiding gehad en ik was heel gemotiveerd de vlag van de nieuwe republiek Suriname te ontwerpen." (...) '

Jack Pinas heeft grote invloed gehad op diverse sectoren van het land. Hij heeft verschillende ontwerpen op zijn naam staan. Pinas was een van de strijders van de Partij Nationalistische Republieken, tekenleraar en vakbondsleider. Hij was een veelzijdige persoonlijkheid.

Pinas werd in maart 2015 gehuldigd tijdens de 10e Dobru Neti.

Succesvol sprintatleet Churandy Martina met watersaluut verwelkomd op Curaçao

Martina met collega-atleten op eiland ter ondersteuning Sport-A-Tòn, ‘1 Mion pa un Miho SDK’


De Curaçaose atleet Churandy Martina is gistermiddag aangekomen op Curaçao. Martina zal vandaag, zaterdag 17 september 2016, samen met collega-atleten Liemarvin Bonevacia, Hensley Paulina en Terrence Agard de actie Sport-A-Tòn, ‘1 Mion pa un Miho SDK’ ondersteunen, zo bericht het Antilliaans Dagblad.

Verschillende sporters uit andere disciplines zullen ook aanwezig zijn op het sportieve evenement. Bij aankomst kreeg het vliegtuig met de Curaçaose deelnemers aan de Olympische Spelen een speciaal watersaluut.

Economie op Curaçao zou door algehele staking miljoenen guldens schade hebben opgelopen

Door staking kwam openbare leven op eiland grotendeels stil te liggen

Het aanzien van Curaçao in buitenland zou ook schade hebben geleden


Vertegenwoordigers van het Curaçaose bedrijfsleven zeggen dat de lokale economie voor miljoenen guldens schade heeft geleden door de algemene staking van afgelopen donderdag. In het Antilliaans Dagblad van vandaag, zaterdag 17 september 2016, zeggen de voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), Joel da Silva Gois en Marcos Cova, waarnemend voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK) dat de economie door de stakingen voor miljoenen guldens schade heeft opgelopen; vele malen meer dan de 1,8 miljoen gulden die de SGTK-vakbond voor zijn leden eiste, en ook kreeg met het akkoord ‘Kòrsou ta Avansá’. 

Door de staking kwam het openbare leven op het eiland grotendeels stil te liggen, omdat de stroomvoorziening door Aqualectra stokte. Scholen gingen dicht en veel bedrijven sloten de deuren, omdat ze niet de beschikking hadden over een noodgenerator of omdat de werknemers geen oppas voor hun kinderen konden regelen.

Volgens Miles Mercera-Schoobaar van de Curaçao Hospitality & Tourism Association (CHATA) loopt de directe schade aan de hotelsector in de honderdduizenden guldens, omdat hotel-restaurants voedingswaren moesten weggooien, die door de stroomuitval waren ontdooid en bedorven. Hetzelfde geldt ook voor veel supermarkten op het eiland, zo stelt Da Silva Gois namens de VBC.

Het is volgens de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven overduidelijk dat de schade aan de economie als gevolg van de stakingen substantieel is. 'In mijn directe omgeving gaan er discussies over bedragen van tien tot vijftien miljoen gulden', zo stelt Cova. Maar, net als Da Silva Gois en Mercera-Schoobaar benadrukt hij dat concrete gegevens vooralsnog ontbreken, zo kort na de algemene staking, en dat men daarom voorzichtig moet zijn met schattingen van de geleden schade.

Ook zijn alle drie van mening dat de grootste schade is gelegen in immateriële zin, waarbij het gaat over het imago van Curaçao in het buitenland, om verbroken zakelijke relaties en om het vertrouwen van het bedrijfsleven. Aldus Cova. 'We willen naar buiten toe graag overkomen als een ontwikkeld land en dan komen we met deze acties in een categorie terecht waar we niet willen zijn. Dat is teleurstellend.'

SBB zet afdeling op om vanaf 2017 brood- en banketproducten te controleren

'We willen een mentaliteitsombuiging zodat men weet wat de kwaliteitsvereisten zijn'


Hoewel er regels zijn voor de productie van brood- en banketproducten, controleert het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) niet of de producenten die naleven. Dat gaat begin volgend jaar veranderen. Het gaat onder andere om de basishygiëne en voedselveiligheid. Op dit moment voeren bestuursambtenaren en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) controles uit, maar het bureau dat de regels heeft opgesteld, controleert niet. Het SSB heeft daarom een afdeling opgezet die zich nu voorbereidt om de controles uit te voeren, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 17 september 2016. 

Ingrid de Bel-Simson, directrice van het SSB, zegt dat de controle volgens voorgeschreven standaarden moet gebeuren en die worden nu ontwikkeld. Het streven is om de controleafdeling begin 2017 van de grond te krijgen. De Bel-Simson vindt het belangrijk dat betrokkenen eerst ogetraind en geïnformeerd worden over de standaarden, voordat de intensieve controle begint.

'We willen een mentaliteitsombuiging zodat men weet wat de kwaliteitsvereisten zijn. Hiermee wil het bureau voorkomen dat producenten bij de controle verrast worden. De bewustwording is intussen al op kleine schaal gaande, maar wordt vanaf midden november breder aangepakt. Bij de uitvoering zal de mensen ook geleerd moeten worden over de standaarden en om door middel van een nieuwe benadering de zaken anders aan te pakken.'

De bestaande standaarden zijn alleen gericht op de omstandigheden waaronder de producten worden voorbereid. Gaandeweg worden ook vereisten ontwikkeld waaraan het brood als product zelf moet voldoen.

De directrice onderstreept, dat als de bewustwording al goed op gang is gekomen, er streng op zal worden toegezien dat de regels worden nageleefd. 'Overtreders zullen gewaarschuwd worden en als dat geen soelaas biedt, zullen wij strafmaatregelen treffen.' 

HI ontvangt maandelijks zo'n 36 klachten van burgers over consumentenzaken

'Met hun hulp zullen wij beter in staat zijn om zaken in de gaten te houden'

Niet bekend is hoeveel klachten consumentenorganisaties Consumentenbond Suriname en Consumentenkring bereiken


Burgers dienen per maand gemiddeld 36 klachten in bij het ministerie van Handel en Industrie (HI) via de zogenoemde ‘consumentenapp’. Het gaat om klachten over prijsopdrijving, hamsteren van goederen en vervallen producten. 'Het bewustzijn groeit, maar wat mij betreft moeten burgers veel alerter zijn en veel meer klachten indienen. Met hun hulp zullen wij beter in staat zijn om zaken in de gaten te houden', zegt Daniëlle Sumter, hoofd van de afdeling Consumenten Zaken van het ministerie, in een reactie vandaag, zaterdag 17 september 2016, in de Ware Tijd.

Ook de werkarmen van HI, die controle uitoefenen, zijn actiever. 'De Economische Controle Dienst (ECD) is dagelijks in Paramaribo en Wanica bezig. Vanwege beperkte middelen zijn wij niet in staat dagelijks in alle districten te zijn, maar wij hebben teams die bij toerbeurt in elk district twee weken winkels controleren en klachten afhandelen.'

De verhoogde controle en alertheid door het ministerie en de samenleving dwingen winkeliers om zich te verzetten tegen wat zij ervaren als 'onnodig strenge' interventies, en zelfs onrecht.

Tijdens een recent onderhoud tussen HI en winkeliersverenigingen zijn afspraken gemaakt om effectiever en beter met elkaar te communiceren. Cindy Lee van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging (Wovs) heeft per brief laten weten, dat haar organisatie ook gebruik wenst te maken van de consumentenapp van HI. Sumter: 'Als zij klachten hebben, moeten zij die ook via de app kunnen doorgeven.'

Ze geeft toe dat het nog steeds voorkomt dat personen zich voordoen als controleambtenaar om winkeliers af te persen. Lee wijst erop, dat klachten niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid. Zo ligt het niet altijd aan de winkelier dat een product niet aan de juiste kwaliteit voldoet. De winkeliers willen een gelegenheid om hun kant van het verhaal te vertellen, in plaats van dat er rigoureus wordt opgetreden door de ECD.

Overigens is niet bekend hoeveel klachten er gemiddeld maandelijks binnen komen bij de onafhankelijke consumentenorganisaties Consumentenbond Suriname en de Consumentenkring.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Raadsadviseur Lackin: 'Bouw- en constructieprojecten gaan versneld voor werkgelegenheid zorgen'

Lackin kondigt bouw scholencomplex met woonunits te Para aan voor leerlingen binnenland

Vijftig poliklinieken landelijk worden gerenoveerd


Raadsadviseur Winston Lackin (NDP) heeft in een samenvatting aan het einde van de vierde dag van de presentaties van investeringsprojecten, gisteren, gezegd dat de bouw en constructie projecten versneld voor werkgelegenheid zal zorgen. Naast infrastructuur zijn diverse sociale projecten in het programma opgenomen. De politieke partijen werden gisteren ontvangen, maar de NPS en Pertjajah Luhur hadden formeel afgezegd. De PALU, ABOP, DOE en VHP werden in drie aparte sessies geïnformeerd, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 17 september 2016. 

De informatiesessie wordt vandaag afgesloten met de Sociaal Economische Raad en de Vereniging van Economisten in Suriname.

Lackin gaf meer informatie over sociale projecten die in het pakket zijn. Er komt een scholencomplex met woonunits voor scholieren in Para. Dit 'parasol-project' is voor opvang van kinderen uit het binnenland voor vervolgstudie. Vijftig poliklinieken zullen landelijk worden gerenoveerd. Er komt een Low Income Shelter Project (LISP 3), waarbij ongeveer honderd woningen opgezet zullen worden voor minder draagkrachtigen.

Het bankwezen heeft een project in de dienstensector (outsourcing) voorgesteld. Vooral jongeren kunnen snel aan een baan worden geholpen.

Een exportproject voor drinkwater is zo goed als klaar. Hierover wordt volgende week verder gesproken.

Op een vraag over corruptiegevoeligheid reageerde Lackin, dat de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) ook strenge controles uitoefent. Vanaf de openbare aanbesteding tot de uitvoering wordt minutieus gecontroleerd en gemonitord.

Lackin bevestigde, dat het investeringsplan ook aan De Nationale Assemblee zal worden voorgelegd. Dat was door diverse politieke partijen aangekaart. Hij zei verder op dat de gelden in tranches voor specifieke doelen beschikbaar worden gesteld en dat de regering open staat voor suggesties en concrete bijdragen.

ECD: Veel voorverpakte producten in winkels wegen vaak minder dan vermeld

HI kondigt 'intensieve aanpak van prijscontrole' aan


De Economische Controle Dienst (ECD) constateert dat veel voorverpakte goederen vaak minder wegen dan aangegeven. Sommige goederen zijn ook niet geprijsd. Geconstateerd is dat sommige goederen, zoals babyvoeding, te hoog zijn geprijsd. Het ministerie van Handel en Industrie (HI) zal op korte termijn verplicht stellen, dat er een geijkte weegschaal beschikbaar is voor de consument voor eigen controle van producten, die per gewicht worden verkocht, zo bericht het ministerie vandaag, zaterdag 17 september 2016.

Minister Sieglien Burleson heeft aangekondigd, dat er een intensieve aanpak van prijscontrole zal plaatsvinden. Hiermee is ECD begonnen. Zo werd woensdag de buurt Zorg en Hoop aangedaan.


De winkeliers zijn aangemaand om terstond de prijzen aan te brengen op goederen die niet geprijsd waren. Daarnaast waren de voorverpakte goederen zoals uien, suiker, aardappelen, zout, gele- en groene erwten vaak minder in gewicht. In plaats van 1 kilo, hadden deze producten een gewicht van tussen de 9.50 tot 9.90 kilo. De winkeliers die zich hieraan schuldig hebben gemaakt moesten terstond de voorverpakte goederen van de schappen halen en ze opnieuw verpakken met het juiste gewicht.

Verder is tijdens de controle ook prijsopdrijving op babyvoeding geconstateerd. De winkeliers hanteerden een hogere winstmarge dan wettelijk voor de kleinhandel (15%) is vastgesteld. Deze producten, moesten terstond van de juiste prijs worden voorzien.

Het Openbaar Ministerie zal nadat het proces-verbaal door ECD is opgemaakt de winkeliers ook een boete opleggen, vanwege prijsopdrijving, aldus HI.

Majoor van politie verdacht van verkrachten van zijn minderjarige dochter en aangehouden

Op 13-jarige leeftijd is meisje meerdere keren bij haar vader thuis verkracht...


Een majoor van politie, een cursist op de inspecteursopleiding, is gisteren in verzekering gesteld vanwege seksueel misbruik van zijn biologische dochter. De politieman en zijn vrouw zijn al geruime tijd gescheiden. Hun 15-jarig dochter ging af en toe bij haar vader logeren, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 17 september 2016. 

Toen het meisje destijds 13 jaar oud was, heeft haar vader haar thuis bij hem verkracht. Hij heeft het feit meerdere keren met zijn dochter gepleegd. De verdachte had alleen oog voor zijn behoeftebevrediging.

De zaak kwam dit jaar aan het rollen toen de dochter haar verhaal deed aan haar moeder en andere familieleden. Nadat mensen het verhaal hadden gehoord, werd zij geadviseerd om aangifte te doen bij Jeugdzaken. Het slachtoffer deed inderdaad haar beklag bij de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname. Zij heeft op haar beurt deze zaak doorverwezen naar OPZ, Onderzoek Politionele Zaken.

De korpsleiding heeft in het belang van het verdere onderzoek gemeend om de verdachte in te sluiten.

DOE 'positief kritisch' over voorgenomen investeringen door regering gepresenteerd

Partij ziet graag meer aandacht voor kleine ondernemers en agrarische sector


De politieke partij DOE is 'positief kritisch' over de voorgenomen investering die de regering gisteren aan haar heeft gepresenteerd. Bestuurslid Paul Brandon (zie foto - Bron: Facebook) zei na afloop, dat het belangrijk is dat wetgeving in orde wordt gemaakt. De instituten die controle moeten uitoefenen moeten worden versterkt. Het is belangrijk dat het debat over de investering uitvoerig wordt gehouden in De Nationale Assemblee die het controleorgaan is, aldus Brandon, zo bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 17 september 2016.

DOE pleit voor meer aandacht voor kleine ondernemers. Het is niet gebleken hoe zij aan bod komen. 'Als wij pretenderen de voedselschuur te willen zijn, dan moet er meer aandacht komen voor de agrarische sector', aldus Brandon. Hij hoopt dat de sector ook zal inspelen op de mogelijkheden die de financiering van 1,8 miljard Amerikaanse dollar door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) biedt. 'Als er geen voedselproductie is, is er ook geen eten', zei Brandon.

Hij wil ook weten wat de condities zijn voor de lening die verstrekt wordt door IsDB. Aangegeven is dat de president hierover verdere mededelingen zal doen. Brandon gaat ervan uit dat dit zal gebeuren in De Nationale Assemblee. De president moet uiterlijk 1 oktober zijn Jaarrede houden en de begroting voor het komende jaar presenteren.

DOE vindt dat controle belangrijk is. Mensen die zich schuldig maken aan corruptie dienen financieel kaalgeplukt te worden. De Anti-Corruptiewet, de Aanbestedingswet, Investeringswet en de comptabiliteitswetten zijn voor de partij noodzaak. Met het Internationaal Monetair Fonds is immers afgesproken, dat deze wetten in orde moeten worden gemaakt en waar nodig aangescherpt. De lening die de Staat aangaat met de IsDB moet door De Nationale Assemblee worden goedgekeurd.

Goudzoekers Nieuw Koffiekamp blijven hopen op werk in Roma Pit van IAmGold/Rosebel

Minister Dodson: 'Wens goudzoekers wordt niet uitgevoerd, omdat IAmGold nodig heeft'.....

,,,,, maar, goudzoekers van Nieuw Koffiekamp krijgen goudrijk gebied toegewezen 


'We willen Roma Pit, niets anders dan Roma Pit', zegt Melleo Nanna van Makamboa (de vereniging van goudondernemers in Nieuw Koffiekamp). Als het goudrijke gebied Roma Pit in de boezem komt van Nieuw Koffiekamp, zal dit de rust doen weerkeren voor het dorp en Rosebel Gold Mines/IAmGold, beweren de ondernemers, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 17 september 2016.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt, dat die eis niet ingewilligd kan worden, omdat het Canadese IAmGold het gebied zelf nodig heeft om te overleven.

Het dorp én de zeer gewilde Roma Pit liggen in het consessiegebied van IAmGold/Rosebel Goldmines. NH heeft gisteren een tweede bijeenkomst 'Tafra' belegd met vertegenwoordigers van Makamboa, IAmGold, vertegenwoordigers in Suriname van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en overheidsfunctionarissen. 'Wij zitten hier om de tafel om tot een oplossing te komen', zei de minister aan het begin van de bijeenkomst.Illegale goudzoekers zijn deze week ontruimd uit het concessiegebied van de Canadese multinational. Dodson zei na afloop van de 'Tafra', dat IAmGold en Makamboa twee opties zullen uitwerken maandag. Er zal een gebied worden aangewezen waar de mensen van het dorp goud mogen winnen. Roma Pit is uitgesloten, want het bedrijf heeft zijn doelen en heeft een planning gemaakt.

Partijen komen vrijdag weer bijeen op NH waarbij spijkers met koppen zullen worden geslagen. Deze kwestie moet voor eens en voor altijd opgelost worden, aldus Dodson. Partijen zijn al tien maanden bezig te zoeken naar een antwoord voor het complexe vraagstuk, dat al veertien jaren voortsleept.

Voor Makamboa is de oplossing simpel: dat IAmGold Roma Pit aan het dorp afstaat. Nanna legt uit dat met de Canadezen was overeengekomen dat het gebied hen zou toekomen. 'Enkele weken geleden heeft IAmGold met de overheid een overeenkomst getekend over Klein Saramacca. We waren 'on speaking terms' over dat gebied. IAmGold had zoveel interesse in dat gebied dat ze had voorgesteld om een ruil te doen; Roma Pit inleveren voor het verkrijgen van Klein Saramacca. Wij vinden dat als IAmGold zijn plek heeft gehad, willen wij van Koffiekamp ook onze plek en dat is Roma Pit en niets anders dan Roma Pit.'

Dodson geeft aan dat met IAmGold is besproken, dat als de overheid Klein Saramacca kon veiligstellen, het bedrijf een stuk van zijn concessie zou afstaan. IAmGold heeft de mijn zelf ook nodig op de productie op peil te houden. Er wordt gezocht naar een geschikte plek om Makamboa te accommoderen. Er wordt rekening gehouden met de rechten van de dorpelingen garandeert Dodson. Hij benadrukt, dat er aan een oplossing gewerkt wordt voor de ondernemers verenigd in Makamboa en niet de ‘gelukszoekers’.

De ondernemers van Nieuw Koffiekamp zitten momenteel met de handen in het haar, omdat hun productie al drie weken stil ligt. De minister verwacht dat vrijdag de zaak is beklonken. De goudzoekers van Nieuw Koffiekamp zullen een goudrijk gebied toegewezen krijgen.

Oud-minister Richard Kalloe: 'Organisaties worden met presentaties regering beziggehouden met doodgeboren rat'

'Wat regering ons nu voorhoudt, is een groot stuk worst'

'Je moet een idioot zijn om de handel te financieren, terwijl de landbouw zoveel potentie heeft'


De informatiesessies die de regering van de week heeft gehouden, is door een aantal genodigden niet bezocht. Hiertoe behoren zowel delen van de vakbeweging als politieke partijen. Dit zeker ook vanwege de wijze waarop de regering haar beleid in de afgelopen periode heeft uitgestippeld, maar mede vanwege de vertrouwenscrisis die zich op dit moment manifesteert. Al deze informatiesessies die van tien uur in de ochtend tot tien uur 's avonds worden gehouden, zijn compleet gericht op de voorbereidingen richting een lening die de overheid wenst aan te gaan bij de Islamic Development Bank (IsDB). Het gaat om een som van rond de 1.8 miljard Amerikaanse dollar.

Oud-minister, ondernemer en politiek analist Richard Kalloe benadrukt vandaag, zaterdag 17 september 2016, in het Dagblad Suriname, dat om zulke leningen gerealiseerd te krijgen, een goed ontwikkelingsplan nodig is.

'Wat men ons nu voorhoudt, is een groot stuk worst. Men nodigt delen van de samenleving uit, houdt de samenleving bezig met iets lekkers. Iets dat nooit zal komen. Het is een doodgeboren rat waar men bezig mee wordt gehouden', stelt Kalloe.

Uit informatie die het Dagblad schrijft uit het veld te hebben kunnen vergaren, is de zaak nog steeds vaag wat betreft de ontwikkelingsvisie van de regering. Een groot deel van de projecten die gepresenteerd zijn, zou incompleet zijn of niet zijn aangepast aan de realiteit.

Kalloe ziet uitgaande van de door de regering tot nog toe ter beschikking gestelde informatie nog geen ontwikkelingsplan. 'Het is simpel. Bij de regering er niemand aanwezig, die zo'n plan kan schrijven. Zelfs bij Nieuw Front was het zo. Daarom is er nooit iets van de grond gekomen. Projecten werden uit het hoofd gepland', stelt Kalloe.

Zaken moeten indien duurzame oplossingen gewenst zijn, goed worden doorgerekend. Kalloe ziet nog steeds uit elkaar vallende en uit het hoofd bedachte plannen en projecten. Er zijn geen noemenswaardige projecten waar de IsDB in Suriname in heeft geïnvesteerd. Dit volgens Kalloe alleen maar vanwege de wijze waarop projecten in Suriname geschreven worden. De IsDB werkt volgens de standaarden van de Wereldbank voor de zwart op wit projecten.

'De beoordeling van de IsDB is vrij rigoureus. Je moet eerst een goed ontwikkelingsplan hebben. Die plannen moeten goed doorgerekend worden en sectoraal evenwichtig zijn. De sectorale evenwichtigheid bij de huidige plannen zijn zoek. Een groot deel van het geld gaat in de handel. Wie financiert nou de handel? Je moet een idioot zijn om de handel te financieren, terwijl de landbouw zoveel potentie heeft', stelt Kalloe.

Aan de andere kant is het Suriname wel gelukt om een overeenkomst aan te gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF heeft zelfs een 81 miljoen Amerikaanse dollar als eerste termijn overgemaakt. Kalloe stelt echter, dat de voorwaarden van vroeger van het IMF zijn versoepeld. Het IMF heeft het land al geholpen met een eerste tranche van de afgesproken leensom. De instap was makkelijker dan bij de IsDB. De evaluatieronde van het IMF bepaalt hoe zaken verder verlopen.

'Het IMF houdt wel de vinger aan de pols. Zij hebben voldoende tijd om het land te bestuderen. Op het moment dat het eerste jaar verstrijkt en het land op zoek gaat naar meer geld, zal IMF de schroeven draaien. Daarvoor zal men wel aan de strenge voorwaarden moeten voldoen. Dan gaat Suriname in de Intensive Care. Bepaalde landen halen de IC niet', aldus Kalloe.

ABOP redelijk tevreden over presentatie door regering van projecten ter stimulering economie

Partij blijft voorstander van uitvoering Patamacca palmolieproject

Voor de ABOP zijn met name volksgezondheid, onderwijs en stroomvoorziening binnenland essentieel


De ABOP is niet ontevreden over de presentatie die de regering gisteren heeft gegeven over de investeringsprojecten ter stimulering van de economie. De partij gaat haar inzichten in een vervolggesprek presenteren. 

ABOP-Assembleelid Marinus Bee zei na afloop van de presentatie - zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 17 september 2016 - dat het Patamacca palmolieproject uitgevoerd zou kunnen worden. Volksgezondheid, onderwijs en stroomvoorziening in het binnenland ziet de politieke partij ook als prioriteiten. De ABOP vindt verder dat gewerkt moet worden aan natievorming. De samenleving is volgens hem nog nooit zo verdeeld geweest als nu. Regeringsgezinde programma's moeten worden geëvalueerd met als doel om natievorming te bevorderen.

Verder zei Bee dat maatregelen om corruptie tegen te gaan belangrijk zijn.

Het bedrag van 1,8 miljard Amerikaanse dollar dat geleend wordt bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) mag volgens Bee niet in verkeerde handen terechtkomen. Het geld moet ook niet besteed worden aan consultants. Net als de PALU, wijst de ABOP ook op de geringe uitvoeringscapaciteit van het land. De vraag is ook hoe het geld terugbetaald zal worden. Het geld moet het hele land ten goede komen, waarbij een crashprogramma voor het binnenland moet worden uitgevoerd.

ABOP zal een positieve bijdrage leveren om het investeringsprogramma te helpen slagen.

Surinaamse Aegina Brahim maakt korte film over Surinaamse vrouwelijke scheidsrechter Deborah Zebeda

Filmcrew uit Londen in Suriname voor het maken van opnames 

'Mijn doel is om haar internationale bekendheid te laten verwerven middels deze film'


Filmregisseuse Aegina Brahim (zie foto - Bron: Facebook) maakt momenteel een film over de Surinaamse vrouwelijke scheidsrechter Deborah Zebeda. ‘Ze is een vrouw die voetbalwedstrijden leidt waar mannen spelen. Ik heb diep respect voor haar werk als scheidsrechter. Mijn doel is om haar internationale bekendheid te laten verwerven middels deze film’, zegt Brahim vrijdag 16 september 2016 in het Dagblad Suriname. 

Deze korte film van ruim 22 minuten dient tevens als afstudeerproject van Brahim, die hiermee haar Master in Arts (MA) titel zal behalen aan The London Film School.

De première van Laws of the Game is in januari 2017 en deze zal plaatsvinden in TBL Cinemas.

Brahim is een geboren en getogen Surinaamse. ‘Ik heb in mijn jeugdjaren gezwommen voor Neptunes en daarna gevolleybald voor Condor. Dat waren echt leuke jaren. Ik heb van kleins af interesse gehad in het maken van producties. Het begon met verhalen vertellen, daarna leuke producties voor de VWO-school tot ik in Nederland belandde. Mijn interesse ging meteen uit naar het studeren in de richting van tv en media. In deze periode kwam ik ook tot de conclusie dat wil ik mijn master behalen in filmregie, ik een beperkt aantal mogelijkheden heb. New York, Los Angeles, Praag, London en Hong Kong hebben de beste scholen waar ik m’n master kon doen. De keuze, na wat onderzoek op internet, viel op The London Film School, die de beste van Europa is. En de connectievluchten via Nederland naar Suriname zaten ook goed, dus viel mijn keuze op London. En daar woon ik nu.'

Eerder heeft ze aan andere producties gewerkt. Haar eerste feature film als regisseuse was dit jaar in de Sahara over marathonlopers (Brothers in the Sand).

De film die ze nu maakt over Zeola, dat is de fictieve naam van Deborah Zebeda in de film, gaat over een waar gebeurd deel van haar leven. Zebeda is in eigen land een FIFA-scheidsrechter en wil zich graag plaatsen voor het Vrouwen WK voetbal 2019. Maar, niet alles gaat over rozen.

Bureaucratie in Suriname en jaloezie van een mannelijke collega zijn enkele tegenslagen die ze op haar weg ontmoet. Ook moet ze hard knokken om haar FIFA-badge te kunnen behouden. Een klein fout en je hele carrière gaat naar de maan. Zebeda wil zich gewoon concentreren op de regels van FIFA: de Laws of the Games.

Brahim geeft aan dat ze al een jaar bezig is met de pre-productie van deze film. De hele filmcrew komt ook uit London.

'Die zijn al vier maanden bezig met de pre-productie en tien dagen met de opnames in ons land. Vandaag is de eerste draaidag. De opnames vinden ook plaats in onze voetbalstadions.’


De acteurs in deze film komen allemaal uit Suriname. ‘Het wordt een Surinaams verhaal. Dat is ook mijn land. De meeste inspiratie voor mijn werk krijg ik als ik hier ben. Dan ben ik te midden van mijn familie en vrienden en de warmte van het land’, zegt Brahim.

‘Met deze film wil ik ook het land promoten in het buitenland. Misschien kunnen we buitenlandse investeerders naar hier halen die bijvoorbeeld een film willen maken over een voetballer.’ In de toekomst wil zij ook andere films maken in Suriname. Wat het precies wordt, weet ze nog niet. Internationaal wil ze de top bereiken.