zaterdag 24 september 2016

Recordaantal van 177 duikers bij Curaçao Clean Up (CCU) 2016

Zo'n 2.000 vrijwillig(st)ers namen deel aan grootse schoonmaakactie op eiland


Het was weer zover, de inmiddels vierde editie van de grootschalige schoonmaak van het eiland met inzet van vrijwilligers, de Curaçao Clean Up (CCU) 2016, vond vanochtend, zaterdag 24 september 2016, plaats. Een deel van de schoonmaakwerkzaamheden werd traditiegetrouw onder water verricht, waarvoor een recordaantal van 177 duikers werd ingezet, zo bericht de Amigoe. 

CCU-voorzitter Maarten Schakel meldt dat er ditmaal in totaal ongeveer 2.000 vrijwillig(st)ers mee hebben gedaan. 'Ondanks het feit dat er vrijwilligers waren die na drie jaar mee te hebben gedaan afhaakten onder het motto ‘het wordt daarna toch weer snel vies’, ben ik ervan overtuigd, dat de schoonmaakactie bijzonder is geslaagd en dat het wel degelijk werkt in het omdenken van mensen. Dit kon ik gedurende de hele ochtend waarnemen, gezien de talloze positieve reacties van bewoners in tal van wijken.'

Aan de jaarlijkse schoonmaakactie op land, strand en onder water namen ook dit jaar veel vriendengroepen, bedrijven, scholen en families deel. Hoeveel kilo’s er totaal aan afval is verzameld en door Selikor afgevoerd is, was voor het ter perse gaan van de Amigoe nog niet bekend.


In de ochtenduren waren de inspanningen van duizenden vrijwilligers op ongeveer veertig plekken aan wal te bezichtigen. Aangezien de schoonmaak zich jaarlijks voor een deel ook onderwater afspeelt is de inzet van de in totaal 177 duikers die vrijwillig het afval onderwater opdoken, slechts ten dele te zien.

Duikinstructeur Hans Pleij die vanaf de oprichting van de stichting CCU de onderwateracties coördineert, zei opgetogen: 'Het record dat we dit jaar hoopten te breken, van een deelname van 150 duikers vorig jaar, is nu met 177 man daadwerkelijk gebroken.'

De duikers hebben intensief gedoken rondom het gehele Caracasbaai-schiereiland waarvoor in totaal 130 duikers werden ingezet. Ook bij Boca Sami, Piscaderabaai en Lagun daalden de vrijwilligers af om het afval in zee te verzamelen. In totaal hebben zeven duikscholen die aangesloten zijn bij de Dive Taskforce van belangenvereniging Chata, deelgenomen. Ook namen zes duikscholen deel die niet bij de taskforce zijn aangesloten.

Om de rest van dit bericht te kunnen lezen gewoon even hier klikken.

Stemwijzer VotaSabí op Curaçao sinds start 21 september 6.800 keer geraadpleegd

Kiezers kunnen eigen standpunten vergelijken met die van 11 partijen die deelnemen aan Statenverkiezingen


De stemwijzer VotaSabí is sinds de officiële lancering woensdag 6.800 keer geraadpleegd. Dat meldt mede-initiatiefnemer Gerbrand van den Eeckhout vandaag, zaterdag 24 september 2016, in de Amigoe. Samen met Timothy Huyzen heeft hij heeft de digitale stemwijzer opgezet. 

VotaSabí is volgens de initiatiefnemers een onafhankelijk initiatief dat kan helpen bij de komende Statenverkiezingen op 30 september. Met VotaSabí kunnen kiezers hun eigen standpunten vergelijken met de standpunten van elf partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen. Elf van de dertien partijen die aan de verkiezingen meedoen hebben zelf hun standpunten en toelichtingen aangeleverd.

Alleen Un Korsou Hustu van Omayra Leeflang en Korsou di Nos Tur van Amparo dos Santos hebben tot dusver niets aangeleverd. 'Met Korsou Di Nos Tur zijn we nog in gesprek. Ze zijn geïnteresseerd om alsnog mee te doen', zegt Van den Eeckhout. De partij van onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang heeft wel laten weten dat zij niet mee willen doen.

Doordat er nog geen digitale stemwijzer voor handen was besloten de initiatiefnemers met één te komen. Van den Eeckhout en Huyzen hebben het platform belangeloos opgezet. Ze jagen geen commercieel winstoogmerk na. 'Het komt voort uit het idee om de bevolking de mogelijkheid te geven om goed geïnformeerd een keuze te maken.'

VotaSabí is te bereiken via http://www.votasabi.com en is zowel in het Nederlands als in het Papiaments beschikbaar.

Regering sluit dit jaar de ene lening na de ander

Overheid moet Combe Markt Srd 10,6 miljoen betalen 


In 2016 is de overheid volgens de website van het Bureau voor de Staatsschuld een aantal leenovereenkomsten aangegaan bij zowel Surinaamse als internationale geldschieters. Benadrukt wordt, dat hier vooralsnog de leensom opgenoemd wordt en de rentes en voorwaarden erbuiten worden gelaten. Het gaat om overeenkomsten gesloten in 2016, die over verschillende termijnen worden uitgesmeerd, zo bericht vandaag, 24 september 2016, het Dagblad Suriname. Vakbondsleider Naarendorp: 'Uitspraken president over IMF zijn een grote grap'

'We worden als volk gewoon afgeleid van het ware verhaal'


Volgens vakbondsleider Robby Naarendorp zijn de uitlatingen van president Desi Bouterse afgelopen week tijdens zijn persconferentie over projecten ter stimulering van de economie over het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een grote grap. 

Naarendorp beweert, dat de eisen van het IMF alom bekend zijn. De vakbeweging heeft reeds twee protestacties gevoerd om zover mogelijk van het IMF te blijven. En nu vraagt de president zich af of het wel de juiste beslissing is geweest om met het IMF in zee te gaan.

'Men probeert de samenleving voor de gek te houden. Hoe kan je als leiding van het land, pas nadat je iets ondernomen hebt, jezelf de vraag stellen of de gang naar het IMF wel of niet nodig was', zegt Naarendorp vandaag, zaterdag 24 september 2016, in het Dagblad Suriname.

De vakbondsleider vindt dat de president het volk verkeerde informatie verschaft door het IMF in een negatief daglicht te plaatsen.

'Men was hongerig naar geld, zonder na te denken of ze daadwerkelijk in staat zouden zijn om dat geld terug te betalen. Er werden mooie verhalen verteld over hoe aan het geld te komen. Nu wordt men geconfronteerd met de afspraken die er met het IMF zijn gemaakt. Wij wisten vanaf het begin, dat Suriname niet in staat zal zijn om het geld terug te betalen, vooral gezien de uitvoeringscapaciteit van deze regering. Het is een grote schande. We laten ons steeds beetnemen door deze regering. De uitvoering vereist heel wat anders. We worden als volk gewoon afgeleid van het ware verhaal.'

Nederlander (40) op J.A. Pengelluchthaven opgepakt met 4.7 kilo cocaïne in bagage

Cocaïne is tijdens visitatie door douanerecherche ontdekt


De 40-jarige Nederlander R. E. is vorige week op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden met vijf pakken cocaïne met een bruto gewicht van 4.7 kilo in zijn koffer. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 24 september 2016.

De douanerecherche ontdekte de drugs bij de visitatie. De verdachte en de drugs zijn overgedragen aan de Narcotica Brigade.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de man in verzekering gesteld.

VN-rapport toont de uitdagingen waar Braziliaanse inheemsen voor staan om hun leefgebieden te beschermen.

De ontkenning van rechten van Braziliaanse inheemsen krijgt wereldwijd meer en meer aandacht


Alleen al in 2015 werden 50 milieuactivisten, waaronder inheemse activisten, in Brazilië vermoord omdat ze in verzet waren gekomen tegen illegale activiteiten als houtkap, mijnbouw en veeteelt en landbouw in hun leefgebieden. Dit is vandaag, zaterdag 24 september 2016, te lezen op een blog van Greenpeace International

Het onrecht beperkt zich niet tot geweld. Inheemse gemeenschappen in Brazilië hebben al vele jaren te kampen met bureaucratie om hun land officieel erkend en beschermd te krijgen, waardoor industriële activiteiten de ruimte hebben gekregen om de leefgebieden van inheemsen binnen te trekken en te vernielen.

Veel inheemse gemeenschappen, zoals de Guarani-Kaiowa, vechten al honderden jaren voor hun land en hebben nog steeds niet de erkenning en de steun ontvangen die ze nodig hebben van de Braziliaanse regering.

Kijk naar onderstaande beelden om meer te weten te komen over de Guarani-Kaoiwa en hun strijd voor hun rechten:


Hoewel de situatie op de grond somber is voor veel inheemse gemeenschappen in Brazilië, krijgt de ontkenning van hun rechten steeds meer aandacht wereldwijd.
Deze week mengde de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (United Nations Human Rights Council, UNHRC) zich in de discussie nadat Braziliaanse inheemse organisaties daarom hadden gevraagd.

De UNHCR bracht in augustus een nieuw rapport uit (zie hieronder) met daarin beschreven de vele manieren waarop de rechten van de inheemsen in Brazilië worden geschonden: van het tergend langzame proces bij de overheid om inheems grondgebied te erkennen totde ontwikkeling van grote infrastructurele projecten - zoals de Belo Monte-dam en São Luiz do Tapajós mega-dam - zonder volledige inheemse toestemming.Het rapport schetst hoe belangrijk een snelle landerkenningsproces is om te voorkomen, dat inheemse gebieden worden beschadigd: 'De urgentie voor landafbakening wordt nog verergerd door ontbossing, de vernietiging van de rivieren en uitputting van de kwaliteit van de bodem als gevolg van de intensieve monocultuur en mijnbouwactiviteiten, waardoor land en water onvoldoende zijn geworden voor het behoud van het leven van inheemse volkeren.'

Echter, het antwoord van de Braziliaanse regering erkent niet de kritieken te erkennen en hun taal komt niet overeen met de realiteit. Bijvoorbeeld, ze zeiden, dat de Munduruku inheemsen (zie foto top - Bron: Sounds and Colours) geraadpleegd waren waren over de bouw van de mega-dam die een deel van hun land zou overstromen en een enorme impact op hun manier van leven zou hebben.

'Het is een leugen. We zijn nog nooit geraadpleegd, de regering belegde eens snel een bijeenkomst, maar het stond ver verwijderd van een overleg dat volgens de wet had moeten plaatsvinden', zegt Arnaldo Kaba, algemene 'cacique' (leider) voor de Munduruku inheemsen. Dit antwoord roept de vraag op, of de Braziliaanse regering überhaupt zal luisteren naar- en de richtlijnen wil volgen van de UNHCR.

Maar, iedereen kan de inheemse volkeren van Brazilië steunen, waar we ook zijn in de wereld, en hun strijd versterken. Op dit moment vechten de Munduruku van het Braziliaanse Amazonegebied nog steeds voor de officiële erkenning van hun grondgebied, na tientallen jaren van inspanningen.

(Red. De Surinaamse Krant/Greenpeace International)

Nieuw NDP-Assembleelid Wielzen uit Coronie wil rijstteelt tot ontwikkeling brengen

Joan Wielzen neemt het roer over van Remi Tarnadi die districtscommissaris wordt


De rijstteelt weer tot ontwikkeling brengen, districtsbewoners zelfondernemend maken en jongeren recreatiemogelijkheden bieden. Dit zijn enkele vraagstukken waarvoor Joan Wielzen zich sterk zal maken, wanneer ze binnenkort zal zijn aangetreden als nieuw NDP-Assembleelid uit het district Coronie. Ze neemt over van Remi Tarnadi, die de overstap maakt van parlementariër naar districtscommissaris, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 24 september 2016.

Ze erkent, dat het een uitdaging zal zijn om de voorgenomen plannen gerealiseerd te krijgen, maar ze is er klaar voor. Haar wondermiddel zal zijn veel lobbyen.

Wielzen heeft bijzondere aandacht voor de herontwikkeling van de rijstteelt in het district. Ze is bezig met een onderzoek over hoe het staat met de duizenden hectaren onbenutte rijstvelden.

De parlementariër in spe wil ook een bestemmingsplan opstellen voor de uitgewerkte schelpputten in het Coppenamegebied en stelt voor dat er in die gebieden aan viskweek wordt gedaan. 'Er zijn genoeg landbouwfondsen beschikbaar, maar je moet er weet van hebben.'

De politica is bezig met een project om de inwoners van het district te stimuleren de handen uit de mouwen te steken. 'We gaan het zelf moeten doen. Als de overheid wil ondersteunen, is dat meegenomen.' Wielzen stelt, dat de mensen pas gemotiveerd raken, wanneer ze betrokken worden bij projecten in het district zelf. Met het plan waar ze nu bezig is, streeft ze ernaar om kleine ondernemers te prikkelen.

Ze vindt het ook belangrijk, dat er genoeg mogelijkheden worden geschapen voor de jongeren om zich op een positieve manier te ontspannen. Het opnieuw aanleggen van een zwembad is onderdeel daarvan.

Voorzitter Consumentenkring ziet graag sluiting alle cambio's

Is sluiting niet mogelijk dan heeft Alleyne graag een strakkere controle


Albert Alleyne van de Consumentenkring Suriname is het eens met de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) dat de totale gemeenschap een verantwoordelijkheid heeft om de koers te stabiliseren. Alleyne zou in dit kader liever alle cambio’s gesloten zien. Indien dat niet mogelijk is, zou er in ieder geval strakkere controle gevoerd moeten worden op de cambio’s. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 24 september 2016.

Alle partijen moeten namelijk inleveren, maar moeten er tevens op toezien dat de koers niet omhoog gaat.

'We hebben de roep van de president van de Centrale Bank ook gehoord dat mensen niet moeten zoeken bij welke cambio de koers hoger ligt. Dat maakt het tevens zeer gemakkelijk voor de cambio’s om de koers op te schroeven. Dat is absoluut geen goede zaak', vindt de voorzitter.

Hij stelt dat de gemeenschap ernaar toe moet werken dat de koers omlaag gaat en tevens kan stabiliseren. Momenteel is die koers veel te hoog en komen de mensen niet uit. Het juiste voorbeeld zou daarbij door die monetaire autoriteit gegeven moeten worden. 'Zij moeten alvast ervoor zorgen dat de koers zakt. De cambio’s moeten gecontroleerd worden. Als de cambio’s niet gesloten kunnen worden vanwege een of andere reden, dan moet ervoor gezorgd worden dat er een goed administratief systeem is. Indien dat niet gebeurt, is het gevaar van witwassen ook dik aanwezig', aldus Alleyne.

Assembleelid Abdoel (NDP) verdedigt belang dienstreis delegatie naar WTO-conferentie Genève

Abdoel legt in wollig taalgebruik doel en achtergrond conferentie uit


De Assembleeleden Amzad Abdoel (NDP, delegatieleider), Diana Pokie (ABOP)  en Diepakkoemar Chitan (dissident Pertjajah Luhur) nemen deel aan een conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die in Genève, Zwitserland, wordt gehouden. Abdoel zegt vandaag, zaterdag 24 september 2016, op Starnieuws dat de conferentie gezien moet worden als vervolg op de jaarlijkse sessie van de parlementaire conferentie van de WTO, die in juni in Nairobi werd gehouden. Hier heeft Suriname ook aan deelgenomen. De issues die toen speelden, zullen nu diepgaand worden besproken. 

De conferentie in Nairobi had als thema het toekomstbeeld van de WTO. De Nairobi package bevat volgens Abdoel belangrijke voorwaarden/elementen voor de agrarische sector, die indien uitgevoerd worden de ontwikkelingslanden vooral ten goede zullen komen. De conclusie over Information Technology Agreement heeft ook uitgewezen, dat het belang van multilaterale onderhandelingen in verschillende formats en mogelijkheden, maakt dat het belangrijk is voor de WTO om te presteren. Daarom werd de ratificatie van de Trade Facilitation Agreement (FTA) flink gepromoot. Op de conferentie heeft Suriname ook een statement gemaakt, waarin gevraagd werd naar de voordelen van TFA voor vooral kleine economieën. Suriname heeft de TFA nog niet geratificeerd waardoor deze nog niet in werking kan treden. Er werd ook een aantal andere issues behandeld. Tijdens die conferentie had alleen de vaste vertegenwoordiger van de Assemblee, Abdoel, voor de WTO geparticipeerd.

De conferentie die nu gehouden wordt van 27-30 september zal diverse thema’s behandelen.
Thema 1: Hoe kunnen parlementen bijdragen aan het waarborgen van de inclusiviteit en de duurzaamheid van de 'global value chains'?
Thema 2: Wat zijn de tools die ter beschikking zijn om duurzaam milieu- en sociale praktijken en beleidskaders te bevorderen?
Thema 3: Het bespreken hoe een breder scala van individuen en bedrijven kunnen deelnemen aan handelssystemen en hoe de regels van WTO kunnen helpen zorgen dat iedereen profiteert van de handel, om duurzame groei en werkgelegenheid voor zowel mannen als vrouwen te bevorderen.

Deze drie thema’s zijn zeer belangrijk volgens Abdoel en zullen diepgaand worden behandeld.

Het doel van de bijeenkomst is om te komen met 'evidence-based' voorstellen voor het verbeteren van de efficiëntie van de parlementaire controle op het internationale handelssysteem in het tijdperk van 'global value chains' en wereldwijde economische netwerken. 'Global value chains' hebben de wereldhandel getransformeerd en zijn uitgegroeid tot een belangrijke kenmerk van de wereldwijde productiepatronen, zegt Abdoel.

De vraag is of de gewone burger deze uitleg van Abdoel begrijpt. Termen als 'Global value chains' en 'evidence-based voorstellen' worden niet uitgelegd, ook niet door Starnieuws. Hij rept over drie thema's tijdens de komende WTO-conferentie, maar gaat verder niet in op de vraag waarom die zo thema's zo belangrijk zijn voor Suriname en het is hem kennelijk ook niet door Starnieuws gevraagd..... De zin voor Suriname om deel te nemen met drie parlementsleden aan de conferentie blijft dan ook, met de woorden van Abdoel, onduidelijk.

(Red. De SurinaamseKrant/Starnieuws) 

Curaçao's Statenlid Leeflang doet aangifte tegen Gevolmachtigde minister Wiels

Aangifte vanwege 'mogelijke verduistering' van gelden

Een bedrag van 235.000 euro lijkt zoek te zijn...


Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang - tevens leider van de nieuwe partij Un Kòrsou Hustu - heeft gisteren aangifte gedaan tegen Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) voor ‘mogelijke verduistering’ van gelden.  Leeflang doet de aangifte naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek dat de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) in opdracht van minister-president Ben Whiteman, partijgenoot van Wiels, uitvoerde. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vanochtend, zaterdag 24 september 2016.

Dit vierde rapport op rij schetst weer een alarmerend beeld van het functioneren van Wiels bij Kas di Kòrsou, het Curaçaohuis in Den Haag. De Statenleden ontvingen het rapport pas op 1 augustus.Behalve de desastreuze gevolgen van een reorganisatie, budgetoverschrijdingen en onverantwoorde declaraties van de Gevolmachtigde minister, constateren de Soab-onderzoekers dat een bedrag van 235.000 euro zoek lijkt. Het bedrag is volgens de boekhouding niet uitgegeven, maar is ook niet terug te vinden op de bankrekening.

'Een fors bedrag', schrijft Leeflang in haar aangifte aan procureur-generaal (PG) Guus Schram. 'Een door mij aangevraagde Statenvergadering, waarin de minister-president verantwoording zou moeten afleggen, is geschorst en nooit hervat. Als volksvertegenwoordiger rest mij dan ook geen andere manier om mij bij eed aangenomen plicht na te komen en de zaak te laten onderzoeken. Immers over acht dagen zijn de Statenverkiezingen en zal het huidige parlement niet meer in staat zijn zich over de zaak te buigen.'

Leeflang zegt desgevraagd, dat zij de aangifte vorige week had willen doen, maar dat heeft uitgesteld vanwege de algehele staking en de chaos die daardoor op het eiland ontstond. 'Nu is de rust teruggekeerd.'

Zij protesteerde bij de opening van het nieuwe Statenjaar ook al, omdat het afgelopen jaar verschillende aangevraagde vergaderingen nooit werden opgeroepen. 'Het parlement lijkt wel een theater. Er worden allerlei trucjes toegepast om vergaderingen niet door te laten gaan.'

Op hun vragen naar aanleiding van een eerder rapport over het wanbeleid van Wiels kregen de Statenleden nooit antwoord van minister-president Whiteman. 'Hij vroeg twee weken de tijd, maar kwam in plaats van met antwoorden met een nieuw rapport dat hij weken voor ons verborgen had gehouden.'

Curaçao Marriott Beach Hotel & Emerald Casino overgedragen aan Piscamar Beach Resort

Nieuwe eigenaar Marriott kan starten met renovatie en uitbreiding hotel en bouw extra etage


Bij notaris Henri Burgers heeft gisteren de overdracht plaatsgevonden van de eigendommen van het Rif Resort Hotel, ook wel bekend als Curaçao Marriott Beach Hotel & Emerald Casino (zie foto - Bron: eigen foto Red. De Surinaamse Krant), aan Piscamar Beach Resort, onderdeel van de nieuwe eigenaar Orco Group. De nieuwe eigenaar kan nu beginnen met zijn plannen voor een grote renovatie en uitbreiding van het hotel, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 24 september 2016.

Eind augustus werd een akkoord bereikt met Orco Group voor de verkoop van de eigendommen van het Rif Resort. De verkoop van het hotel levert circa 25 miljoen gulden op. De nieuwe eigenaar investeert ook nog eens 60 miljoen gulden in de renovatie van het hotel opdat het zal voldoen aan de moderne Marriott-normen.

Afgezien van de renovatie wil de nieuwe eigenaar een extra verdieping maken op het pand om het kamerbestand uit te kunnen breiden tot rond 344.

Orco Group heeft ook afspraken gemaakt met Marriott International, dat het hotel de naam Marriott zal dragen na de renovatie, die ongeveer anderhalf jaar in beslag zal nemen. De drastische ingreep van deze plannen maakt dat het niet mogelijk is om het hotel gedurende de renovatie en uitbreiding open te houden.

In een schriftelijke verklaring wordt bekendgemaakt dat conform een plan dat tevoren is voorbereid, met elk van de medewerkers een regeling is getroffen voor beëindiging van de werkrelatie. Alle werknemers zijn gelijk behandeld op grond van de arbeidsrelatie die zij hadden en zij worden conform gecompenseerd. De daarbij behorende betalingen hebben intussen plaatsgevonden conform afspraak. Bovendien zijn samen met CHATA (Curaçao Hospitality & Tourism Association) en het ministerie van SOAW (ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) banenmarkten georganiseerd, om te zien wie van de medewerkers een andere baan aangeboden kan worden in de lokale toeristische sector of andere sectoren.

Sona, op Curaçao, vordert 3 miljoen gulden terug van Berenschot

Berenschot niet in staat verantwoording af te leggen over gedeclareerde kosten


Het conflict tussen Sona en Berenschot over het ziekenhuisproject Hospital Nobo Otrobanda (HNO) is nog lang niet voorbij. Uit een memo, in handen van het Antilliaans Dagblad, zo bericht dat dagblad vandaag, zaterdag 24 september 2016, blijkt dat Sona geld terugvordert van de uitvoerder, omdat Berenschot geen volledige verantwoording kan afleggen over de gedeclareerde kosten. 

Minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is nog bezig met de bemiddeling, zegt woordvoerder Jacques Heide. 'Er is geen nieuws te melden', zegt hij desgevraagd.

De evaluatie van het project door het Belgische bureau VK Architects & Engineers had eind augustus al klaar moeten zijn, maar Heide verwacht dat het nog even gaat duren voor die wordt gepubliceerd.

Begin deze maand werd een impasse tussen beide partijen pas doorbroken nadat minister Victorina de bemiddeling inriep van Etienne Ys, oud-premier en fiscaal jurist. Berenschot International beriep zich op een betalingsachterstand van 11 miljoen gulden, omdat Sona ‘zonder goede reden’ de geldkraan had dichtgedraaid. Sona vond en vindt nog steeds dat er wel degelijk een goede reden was om niet te betalen.

De interne memo is gedateerd op 21 september, afgelopen woensdag. Daaruit blijkt, dat Stichting Ontwikkelingsfonds Sona 3 miljoen gulden terugvordert van Berenschot, omdat de uitvoerder er niet in slaagt een volledige verantwoording over 2013 te produceren. 'Berenschot heeft niet kunnen voldoen aan de met het Land Curaçao gemaakte afspraken om de door Berenschot over 2013 gedeclareerde kosten op een voor de externe accountant van Sona afdoende wijze te verantwoorden en controleerbaar te maken.'

Suriname gaat diplomatieke betrekkingen aan met Kirgizië

Ministers van Buitenlandse Zaken Badrising en Abdyldaev tekenen in New York verklaring


Suriname is vrijdag formeel diplomatieke betrekkingen aangegaan met de Kirgizië (Kirgistan). De relaties zullen op niet-residentiële basis verlopen, meldt Surinames Permanente Missie bij de Verenigde Naties, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 24 september 2016.

Minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising, en haar collega van Kirgizië Abdyldaev Erlan Bekeshovich, hebben de gezamenlijke verklaring in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York ondertekend. Het aangaan van diplomatieke betrekkingen met dit Oost-Europees land heeft plaatsgevonden tegen de achtergrond van het beleid van het Buitenlandse Zaken om betrekkingen met bevriende landen op bilateraal niveau aan te halen. Dit is vooral belangrijk binnen het forum van de Verenigde Naties, zodat vraagstukken die een negatief effect hebben op de ontwikkeling van kleine landen gezamenlijk bespreekbaar gemaakt kunnen worden.

De kleine ontwikkelingslanden zijn dan in staat om maatregelen te treffen ter oplossing van diverse internationale vraagstukken. Onder andere worden genoemd klimaatverandering, de effecten daarvan en het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG's).


Kirgizië is de 132ste VN-lidstaat waarmee Suriname tot nu toe formele vriendschappelijke relaties is aangegaan. Het land is ondermeer lid van het Gemenebest van onafhankelijke staten, de Euraziatische Economische Unie en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. In aanvulling op zijn Turkse afkomst draagt de Kirgizische cultuur ook elementen van Russische, Perzische en Mongoolse invloed.

Kawemhakan, aan bovenloop Lawarivier, toegevoegd aan het TeleSur-netwerk

TeleSur werkt werkt aan verdere ontsluiting van het binnenland


Het Telecommunicatiebedrijf Suriname, TeleSur, heeft middels het project Ontsluiting Binnenland zijn bereik voor mobiele telecommunicatie in het zuidoostelijk gebied vergroot. Kawemhakan, aan de bovenloop van de Lawarivier, is toegevoegd aan het netwerk van het bedrijf. Dit meldt het bedrijf vrijdag 23 september 2016 in een persbericht.

Begin augustus van dit jaar is daar een getuide meter-mast in het gebied in gerbuik genomen. Mobiel bellen van en naar Kawemhakan en ook de ontvangst van digitale televisiesignalen van de televisiezenders ATV en STVS is nu daar mogelijk. Het signaal loopt van Moengo tot aan Benzdorp. Daartussen liggen de omringende dorpen Ovia Olo, Nassau, Nassau MidPoint, Gaakeba, Stoelmanseiland, Gonini Mofo en Lense Dede.

Met de Kawemhakan mast dekt het Telesur-netwerk ook het gebied van Maripasula, Kamala Sula en Gran Sula in dezelfde omgeving.

Het gebied staat in een rechte lijn op driehonderd kilometer afstand van Paramaribo en telt ongeveer duizend inwoners, de omliggende dorpen meegenomen is het inwonertal tweeduizend.

Met de mast in Kawemhakan is mobiel telefoonverkeer ook mogelijk met Koemacapan, Nojekampu en Bergiston. In Frans- Guyana zijn plaatsen als Twanke, Taluwin, Baboenholo, Elahe, Kajode ook bereikbaar.

Het telecombedrijf werkt nu aan de tussenstations te Sela aan de Tapanahonyrivier en te Apetina. Deze stations moeten aan het eind van oktober in gebruik genomen kunnen worden. De voorbereidingen om nog dit jaar Palumeu en Tepu met telecommunicatie te ontsluiten zijn in volle gang.

Inkomstenverlichtende maatregelen in belastingsfeer nu opgenomen in Staatsbesluit

Bestaande heffingskorting is verhoogd van Srd 600 naar Srd 1.500 per jaar


De afspraak die gemaakt was met de vakbeweging om inkomstenverlichtende maatregelen in de belastingsfeer te treffen, is deze maand via een Staatsbesluit geformaliseerd door president Desi Bouterse. De reeds bestaande heffingskorting van Srd 600 per jaar is verhoogd naar Srd 1.500, zo bericht Starnieuws vanochtend, zaterdag 24 september 2016.

In de Nota van Toelichting stelt de president, dat de toepassing van de verhoogde heffingskorting tot gevolg heeft dat het netto besteedbaar inkomen van belastingverplichtingen in de inkomstenbelastingsfeer (met name voor zelfstandigen) op jaarbasis met maximaal Srd 900 toeneemt. Dit besluit werkt terug tot en met 1 mei 2016.

Voor dit jaar kan de verhoging van de heffingskorting proportioneel voor een bedrag van maximaal Srd 600 (8x75) worden toegepast.

De overige door de regering genomen compenserende maatregelen zijn: verhoging van de onbelaste kinderbijslag en onbelaste koerscompensatie alsmede verhoging van het vrijgestelde deel van vakantie-uitkeringen, gratificatie of bonussen.

Man te Peruaan, district Sipaliwini, aangehouden voor doodkappen Braziliaan

Slachtoffer zou moeder en zus van verdachte hebben bedreigd


De politie van Sipaliwini heeft gisteren W.S. gearresteerd die 's morgens vroeg een Braziliaanse man kapverwondingen toegebracht in het dorp Peruaan. Het slachtoffer, van wie de identiteit nog onbekend is, overleed ter plekke, zo bericht vandaag, zaterdag 24 september 2016, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

De politie ontving telefonisch de melding dat een man badend in zijn bloed voor zijn woning lag. Daar aangekomen werd het levenloze lichaam van de man met kapverwondingen op het lichaam aangetroffen.

De verdachte had vóór de komst van de politie de plek reeds verlaten. Na verkregen informatie werd S. later op de dag opgespoord en aangehouden. Volgens zijn verklaringen heeft hij de Braziliaan gekapt, omdat die zijn moeder en zijn zus met de dood zou hebben bedreigd.

Het lichaam van de Braziliaan is in beslag genomen voor obductie. Het onderzoek in deze zaak zal door de afdeling Kapitale Delicten en de politie van Sipaliwini worden voortgezet.

OM zendt verdachten in EBS-fraudezaak kennisgeving van verdere vervolging

EBS-fraudezaak sleept zich nog steeds voort


Het Openbaar Ministerie (OM) blijkt de jacht op alle betrokkenen in de vermoedelijke EBS-fraudezaak te hebben geopend. Eerder deze week ontving ex-directeur Willy Duiker een kennisgeving van verdere vervolging en nu blijkt dat ook te gelden voor zijn voorganger Kenneth Vaseur, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 24 september 2016.

Benito Pick, advocaat van Dick van Kanten, directeur van Greenland NV, zegt dat zijn cliënt nog geen kennisgeving heeft ontvangen. 'Maar het is niet uitgesloten dat het Openbaar Ministerie doet wat van hem verwacht wordt', zegt de advocaat. Hij doelt op een openbare mededeling en latere dagvaarding.

Volgens de Ware Tijd heeft Van Kanten vrijwel gelijk na zijn vrijlating het land verlaten en veiligere oorden in de regio opgezocht. Van daaruit voert hij het management over zijn zaken in Suriname. Pick laat zich niet verleiden tot uitspraken daarover. 'Ik heb contact met mijn cliënt.'

Terwijl een andere jurist meent dat het gelijkheidsbeginsel wordt toegepast, om alle drie verdachten te vervolgen, zegt Pick dat het niet zo hoeft te zijn. Het OM heeft in elke zaak overwegingen gedaan en is tot een kennelijk besluit gekomen.

Het trio wordt verdacht van malversaties bij de levering van mobiele machines voor de stroomopwekking door de EBS. Aan Greenland vier miljoen Amerikaanse dollar zijn betaald voor diensten die niet zijn geleverd. Volgens Duiker handelde hij hierin op instructie van het Kabinet van de President, nadat Van Kanten daar zijn beklag had gedaan over achterstallige betalingen. Elk van de verdachten is destijds aangehouden, maar werd later door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld.

Verklaring Kabinet van de President: 'Regering zet zich eensgezind en volhartig in voor IMF-herstelprogramma'

Kabinet van de President beweert dat opmerkingen Bouterse over relatie met IMF 'uit context zijn genomen'


Het Kabinet van de President stelt in een vrijdagavond, 23 september 2016, uitgegeven verklaring (zie onderaan), bij monde van perschef Clifton Limburg, dat de regering zich 'eensgezind en volhartig' inzet om met succes het economisch herstelprogramma dat met het IMF (Internationaal Monetair Fonds) is overeengekomen, uit te voeren. Met het communiqué wil de regering vermeende verkeerde conclusies over uitspraken van president Desi Bouterse die in de internationale (en lokale Surinaamse) pers zijn verschenen 'absoluut weerleggen'. Dit schrijft de Ware Tijd.

De opmerkingen van het staatshoofd zijn aldus het Kabinet 'uit hun context genomen en gepresenteerd op een wijze die haaks staat op de positie van de president en de regering'. Hetgewraakte bericht in internationale media is geschreven door de Belgische freelance journalist/correspondent in Paramaribo Pieter van Maele.


Aangegeven wordt, dat de afgelopen maanden een aanvang is gemaakt met het doorvoeren van herstelmaatregelen die ondersteun worden door de Stand-by Overeenkomst (SBO) met het IMF. 'De programma-uitvoering is serieus en volhartig ter hand genomen en heeft tot nog toe geresulteerd in het ruimschoots behalen van alle, uitgezonderd twee, 'harde' doelstellingen van de SBO.'

Het staatshoofd en zijn economisch team zijn ervan doordrongen, dat de economische vertraging en aanpassing een zware tol eisen van de samenleving en is daarom besloten om de verhoging van de brandstofbelasting en elektriciteitstarieven over een lange termijn uit te smeren dan met het IMF is overeengekomen, aldus de verklaring.

De verklaring lijkt erop te duiden, dat de uitspraken van Bouterse over de relatie tussen Suriname en het IMF binnen de regering tot de nodige discussie heeft geleid en dat men nu met deze 'uitleg' komt om de plooitjes glad te strijken. Dat het Kabinet van de President i.c. Clifton Limburg nu beweert, dat de opmerkingen van de president door media uit hun context zijn gehaald is uiteraard een krampachtige noodsprong om Bouterse te beschermen en de media weer eens in een negatief daglicht te plaatsen. De uitspraken van Bouterse waren echter helder en duidelijk..... Er zijn twijfels bij hem gerezen of het in zee gaan met het IMF wel de juiste weg is geweest. Het Kabinet kan niet nu, dagen later, die opmerkingen wegwuiven.
(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)