zondag 25 september 2016

Justitie gelast opsporing verdachte moord op onderneemster Coesewijnestraat


NPS-voorzitter Rusland: 'Steeds wordt aangegeven dat de president verkeerd is begrepen'

'Uitspraken Bouterse hebben niet alleen consequenties in Suriname, maar ook daarbuiten'


'President Desi Bouterse heeft afgelopen week weer bewezen geen duidelijke signalen te geven aan de samenleving over de richting van Surinames ontwikkeling. Het is vaker voorgekomen dat uitspraken van de president nader uitgelegd dienden te worden. Steeds wordt aangegeven dat de president verkeerd is begrepen.' Dit zegt de voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, vandaag, zondag 25 september 2016, op Starnieuws. 

Rusland memoreert de uitspraak van de president toen hij zei, dat de voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten 'zijn bundle mocht pakken en naar huis gaan'. Daarna moest de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, uitleggen dat de president het niet zo had bedoeld.

'Wanneer de president spreekt, moet het duidelijk zijn, want uitspraken hebben niet alleen consequenties in Suriname maar ook daarbuiten. Ook zal de regering meer eenduidigheid aan de dag moeten leggen, want op de persconferentie was te zien, dat de president ietwat geïrriteerd reageerde toen de vicepresident hem wilde corrigeren over de grootte van de bedragen voor de productiesector die 50% van de leningsmiddelen zou moeten omvatten en de vicepresident aangaf dat het ging om infrastructuur', stelt Rusland.

In reactie op de lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft de NPS-voorzitter aan, dat daarover onduidelijkheid bestaat. In de reactie van de regering op een artikel in de internationale pers, wordt aangegeven dat doorgegaan wordt met de multilaterale instellingen. 'De vraag rijst, gaat het over de overeenkomst met het IMF? Dit, omdat de regering in dezelfde verklaring aangeeft dat de maatregelen over de afbouw van subsidies aan de EBS en de aanpassing van de brandstofprijs uitgesteld worden naar 2017. Dit is tegen de afspraken in met het IMF en we zijn natuurlijk benieuwd hoe het Fonds hierop zal reageren.'

De NPS-voorzitter concludeert, dat de regering, ondersteund door de coalitie in het parlement, een overeenkomst is aangegaan met het IMF, zonder dat men goed heeft bestudeerd wat de consequenties voor het volk zijn. 'Dit ondanks waarschuwingen van de oppositie en zeker de NPS. Om nu na vier maanden erachter te komen, dat het IMF koel en berekenend is, is een kwalijke zaak, omdat wij gewoon moeten weten welke afspraken wij maken en moeten leren dat afspraken, afspraken zijn, ook in dit geval met bankinstellingen op international niveau.'

Onderneemster (44) vermoord in Coesewijnestraat

Vrouw vermoedelijk met een bijl gedood...


Een onderneemster is vanochtend, zondag 25 september 2016, in haar autozaak annex woning in de Coesewijnestraat in Paramaribo vermoord (zie foto - Bron: Anthony Janki/de Ware Tijd). Ze is met een scherpvoorwerp om het leven gebracht, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd. 

Voklgens Starnieuws zou de vrouw vermoedelijk zijn gedood met een bijl. De verdachte zou een oud-werknemer zijn.

Het is volgens de politie nog niet duidelijk of het hier om een roofmoord gaat. De verdachte is voortvluchtig.

De politie bericht 's middags dat het gaat om de 44-jarige Ye Xiang Xiang.  De politie kreeg via de Centrale Meldkamer de melding van een diefstal met geweld in een pand aan de Coesewijnestraat. Daar aangekomen werd het lijk van de vrouw met verschillende kapwonden op het lichaam aangetroffen. Het slachtoffer woonde op het adres met haar man en drie kinderen. Volgens verklaring van de kinderen van Ye troffen zij hun moeder vanmorgen badend in haar bloed aan en schakelden de politie in.

Aanleg transcontinentale spoorlijn tussen Brazilië en Peru met steun van China

Landen voeren gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek uit


China ondersteunt een ambitieus project voor de aanleg van een transcontinentale spoorlijn tussen Brazilië en Peru, die de eerste verbinding moet worden op het Zuid-Amerikaanse continent tussen de Pacifische- en Atlantische Oceaan. De spoorlijn moet zorgen voor sneller en goedkoper transport. Op dit moment wordt gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek, zo bericht CCTV zaterdag 24 september 2016.

Voor de eerste keer wordt gewerkt aan de aanleg van een spoorlijn over de gehele breedte van het Zuid-Amerikaanse continent.

De spoorlijn, die dus de Braziliaanse Atlantische kust moet gaan verbinden met de Pacifische kust van Peru voert door grote landbouw- en mijnbouwgebieden, met ongeveer 5.000 kilometer aan rails.
En dat betekent veel sneller en eenvoudiger transport, waarmee het Panama Kanaal in het noorden wordt genegeerd.

'Op dit moment is een van de grootste problemen voor Latijns Amerika het gebrek aan ontwikkeling van de infrastructuur. Brazilië en Peru bijvoorbeeld zijn buurlanden, maar van Sao Paulo naar Lima reizen kan alleen met het vliegtuig. Maar, als een sneller en economisch beter middel van vervoer kan een spoorlijn zowel voor vracht als passagiers dienen. Het is daarom van groot belang voor Latijns Amerika', zegt Carlos Aquino Rodriguez, een econoom uit Peru.


Meer dan de helft van de 5.000 kilometer lange spoorwegverbinding moet nog worden aangelegd. En het complexe landschap is een top zorg in het haalbaarheidsonderzoek.

'Het grote gebied van Latijns Amerika toont een complexe topografie waardoor de bouw van de spoorlijn wordt bemoeilijkt. Dit is een van de meest belangrijke aandachtspunten in het onderzoek en tijdrovend. Volgens mij kan de verdere aanleg dan ook pas over vier of vijf jaar beginnen', aldus Enrique Cornejo Ramirez, oud-minister van Transport en Communicatie van Peru.

De route van de spoorlijn voert door gebieden met tropisch regenwoud en inheemse leefgebieden en daarom zorgt het project voor zorgen wat betreft natuurbescherming. Maar, volgens deskundigen is die zorg niet echt nodig. 'Alle werkzaamheden worden uitgevoerd onder een milieu monitoring evaluatie. De Chinese regering heeft al respect getoond voor het ecologisch milieu. Daarenboven hebben Brazilië en Peru wetgeving die natuur moet beschermen en dus is grote zorg niet nodig', zegt Arturo E. Alfaro Medina, hoofd van het Instituut voor Milieubescherming in Peru.

'Feitelijk zal Chinese technologie de impact van het project op het milieu beperken en de eventuele gevolgen voor inheemse gemeenschappen langs de lijn voorkomen. Terwijl veel non-gouvernementele organisaties en media discussiëren over de gevolgen van de aanleg van de spoorlijn voor de natuur en inheemse leefgebieden, zorgt China, met Peru en Brazilië, juist voor zo min mogelijk impact', zegt Carlos Aquino Rodriguez.

De spoorlijn was een van de belangrijkste samenwerkingsprojecten tussen China en Latijns Amerika dat in mei 2015 werd gepromoot door de Chinese premier Li Keqiang. Wanneer de spoorlijn uiteindelijk is aangelegd gaat het zorgen voor stijging van de economische groei aan beide zijden.

(Red. De Surinaamse Krant/CCTV)

Onderstaand artikel stond 13 september 2016 op de website van Reuters:WORLD NEWS | Tue Sep 13, 2016 | 4:50pm EDT
Peru's president throws cold water on Chinese railway proposal

Peru President Pedro Pablo Kuczynski said a transcontinental railway proposed by China to slash the costs of shipping Brazilian goods to Asia could be too expensive and environmentally harmful to build.
Peru and China agreed to study the feasibility of a 5,300-kilometer (3,293-mile) railroad to link Brazil's Atlantic coast with a port on Peru's Pacific shores last year during the term of Kuczynski's predecessor, Ollanta Humala.
Environmentalists said the project, which would cross the Amazon and the Andes, could destroy rainforest and put indigenous tribes at risk.
Kuczynski, who took office in July, said in an interview with local broadcaster RPP from Beijing that he flagged his concerns about the potential project with China's main railway builder during an official visit to the Asian powerhouse.
"I told them, without getting confrontational, that this trans-Amazonic train has very high costs, it could have environmental impacts and we have to look at that carefully," Kuczynski said without elaborating.
Kuczynski said the Chinese railway company, which he did not name, was interested in building a commuter train on Peru's central coast that he has pitched as part of his bid to boost economic growth through infrastructure development.
Kuczynski, a 77-year-old former Wall Street banker, traveled to top trade partner China over the weekend for a five-day visit aimed at finding investments in refineries, ports and railways and broadening access to food markets.
Kuczynski told RPP that Aluminum Corp of China Limited (601600.SS) was interested in building an alloy smelting plant in Peru and that representatives of China's iron and steel industry expressed interest in building a steel plates factory.

Kuczynski wants Peru, the world's third biggest copper producer and sixth largest gold producer, to squeeze more value out of its mineral exports by ramping up its refining and smelting capacity.
Kuczynski has previously said Peru could process copper concentrates with high levels of arsenic from Aluminum Corp's Toromocho mine. Chinese smelters are banned from taking concentrates with high levels of arsenic, a toxic chemical that can cause cancer.

(Reporting by Mitra Taj and Marco Aquino; Editing by Leslie Adler)


SoZaVo-minister Dogojo verdedigt bij VN in Genève kinderrechtenbeleid van Suriname

Pas na negen jaar rapporteert Suriname weer aan het VN Kinderrechten Comité


Het Verenigde Naties (VN) Kinderrechten Comité zal zijn bevindingen en aanbevelingen, in reactie op de rapportage van onder andere Suriname, op 6 oktober 2016 uitbrengen. Hierna kunnen de instituten belast met het kinderrechtenbeleid gericht werken aan deze bevindingen, zo schrijft Starnieuws vandaag, zondag 25 september 2016.

Een delegatie onder leiding van de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo), Joan Dogojo, heeft in Genève het kinderrechtenbeleid van Suriname en de uitvoering daarvan verdedigd.

Na negen jaar rapporteert Suriname aan het VN Kinderrechten Comité. Tijdens de ‘73th Session of the Committee on the Rights of the Child’ is Suriname tijdens een interactieve sessie door het VN Kinderrechten Comité getoetst op de situatie van kinderrechten en de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag. Het gecombineerde 3e en 4e landenrapport over kinderrechten (zie hieronder) diende hierbij als leidraad, meldt het ministerie.

Zaken die te maken hebben met het beleid van de overheid zijn aan de orde gesteld. Het gaat onder andere om onderwijs en gezondheidszorg voor kinderen in het binnenland, de situatie van kinderen met een beperking in opvanginstellingen, kinderarbeid, de ontwikkelingen rond de Wet Opvanginstellingen en de diverse mechanismen over een integraal kinderbeleid. Eveneens is erop gewezen, dat Suriname de Optionele Protocollen behorende bij het Kinderrechtenverdrag, met name, het Protocol van 25 mei 2000 dat de betrokkenheid van kinderen in gewapende conflicten behandeld, spoedig dient te ratificeren. Het Optionele Protocol inzake Kinderhandel, Kinderprostitutie en Kinderpornografie is reeds geratificeerd.

Op korte termijn zal ook hierover gerapporteerd worden aan het VN Kinderrechten Comité.

Evenals de overige 195 landen, die ook partij zijn bij het kinderrechtenverdrag, heeft Suriname de verplichting om periodiek te rapporteren aan het VN Kinderrechten Comité.

Suriname is sinds 1993 partij bij het Kinderrechtenverdag. In 2007 heeft Suriname voor het laatst gerapporteerd aan het VN Kinderrechten Comité. Het VN Kinderrechten Comité bestaat uit achttien onafhankelijke experts die belast zijn met de monitoring van de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag door alle partijstaten. Tevens is dit Comité belast met de monitoring van de uitvoering van de Optionele Protocollen behorende bij het Kinderrechtenverdrag door de partijstaten. Naast de ingediende landenrapporten, worden ook eventueel ingediende schaduwrapporten van NGO’s meegenomen bij de besprekingen met de partijstaten.

De delegatie bestond verder uit Lilian Ferrier, voorzitter van de Presidentiële Werkgroep Integraal Kinder- en Jeugdbeleid, Clyde Soetodirijo, waarnemend hoofd Bureau Rechten van het Kind, Rebekka Brown-Kortram, waarnemend hoofd Bureau Opvanginstellingen en Meryll Malone van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ter informatie:

Minister Badrising spreekt 26 september de VN Algemene Vergadering toe namens president Bouterse

Badrising werkt druk programma af in New York en legt vele contacten


De regeringsdelegatie die deze dagen in New York de 71e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoont werkt een druk programma af. Met verschillende landen worden bilaterale besprekingen gevoerd en participeert de delegatie geleid door minister van Buitenlandse Zaken Niermala Badrising in diverse sub-regionale meetings en multi-laterale bijeenkomsten die in de marge van de VN-meeting plaatsvinden.

Minister Badrising zal morgen namens president Desi Bouterse de Algemene Vergadering toespreken, zo meldt de webeditie van de Ware Tijd vandaag, zondag 25 september 2016.

Zij heeft in de marge aan diverse regionale bijeenkomsten deelgenomen en bilaterale gesprekken gevoerd met collega's. Er is onder meer bilateraal overleg gevoerd met Bahrein, Haïti, Kirgizië, Indonesië en de secretarissen-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Organisatie van Islamitische Samenwerking.

In zijn laatste toespraak tot de VN-vergadering schetste VS-president Barack Obama een somber beeld van de huidige politiek-economische situatie in de wereld. Er is volgens hem sprake van een wereld die verdeeld is in 'zij die willen samenwerken met mondiale partners en zij die zich wensen terug te trekken in verdeeldheid en isolatie'. 

Hij erkende dat wereldleiders die op globalisering aandringen te lang zijn genegeerd, waardoor ongelijkwaardigheid en ongevoeligheid binnen de huidige internationale politiek geleid hebben tot onverschilligheid naar elkaar toe en agressieve vormen van nationalisme.

CDA-Tweede Kamerlid Van Toorenburg wil groot onderzoek omvang drugssmokkel via haven Rotterdam

'Wat is effect van cokesmokkel op de maatschappij, Nederland moet geen ’narcostaat’ worden'


Er moet een groot onderzoek komen naar de omvang van de drugssmokkel via met name de Rotterdamse haven, waarbij ook gekeken wordt naar de effecten op de maatschappij. Hiervoor pleitte het CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (zie foto - Bron: CDA) gistermiddag in een radio-uitzending van WNL. Ze reageerde hiermee op de onthullingen in De Telegraaf over grote onrust binnen de douane, zo schrijven misdaadjournalist John van den Heuvel en Mick van Wely in de Telegraaf van gisteren, zaterdag 24 september 2016.

Het ministerie van Financiën wil de capaciteit bij de gewapende tak van de douane, het sluitstuk op de drugscontroles in en bij de haven, met bijna veertig procent terugdraaien. Daarnaast, zo blijkt uit interne stukken van de douane, krijgen controles op afdracht, zoals accijnzen, meer prioriteit dan controles op drugs.

'Een dramatisch plan dat absoluut niet mag doorgaan. Ik vind ook, dat er een groot onderzoek moet komen naar wat er echt aan de hand is. Wat is het effect van de cokesmokkel op de maatschappij? Nederland moet geen ’narcostaat’ worden. De Telegraaf heeft erg goed onderzoek gedaan naar dit probleem', aldus Van Toorenburg.

Deze koers is opmerkelijk omdat er steeds meer cocaïne Nederland wordt binnengesmokkeld. De smokkel leidt tot liquidaties, ontvoeringen van chauffeurs, intimidaties van eigenaren van fruitbedrijven en meer vuurwapengeweld in steden. Ook vielen er zeker zes onschuldige slachtoffers als gevolg van oorlogen tussen misdaadgroepen.

De SP wil een debat over de drugssmokkel, het snoeien binnen de eenheid OSODT (Onbekende Sub- en Objecten Douane Toezicht) van de douane en de voorgenomen koerswijziging. Ook de VVD heeft geschrokken gereageerd op de kwestie.

De drie Surinaamse gevangenissen hebben dit jaar nog geen Srd-cent van overheid ontvangen

Penitentiaire inrichtingen Santo Boma, Hazard en Duisburglaan draaien op eigen inkomsten...De drie penitentiaire inrichtingen Santo Boma, Hazard (Nickerie) en Duisburglaan (Paramaribo), hebben al sinds het begin van dit jaar geen geld ontvangen van de overheid voor hun operationele kosten. Ze moeten het dus al ruim negen maanden hebben van hun eigen inkomsten. Dit bevestigt minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, aldus de Ware Tijd vandaag, zondag 25 september 2016, op haar website. 

De minister is trots op de directies van de inrichtingen, die tot nu toe volledig zelfstandig de eindjes aan elkaar hebben weten te knopen en onderling elkaar hebben ondersteund. Doordat de regering geen geld had, heeft de bewindsvrouwe de verantwoordelijken enige tijd geleden toestemming gegeven om zelf hun inkomsten te verdienen en beheren.

Deze toestemming is vooraf gegaan aan het structureel verzelfstandigen van de penitentiaire inrichtingen, waarmee het ministerie bezig is. In dit kader is vrijdag de Commissie Beheer en Exploitatie Penitentiaire Inrichtingen geïnstalleerd. De commissie moet erop toe te zien, dat de inrichtingen hun inkomsten op een juiste wijze beheren en daadwerkelijk weer gebruiken voor het resocialiseren van de gedetineerden. De directeur van het ministere, Humphrey Tjin Liep Shie, zit de commissie voor. De commissie zal in de vorm van een stichting functioneren.

Tjin Liep Shie heeft de minister na de installatie bedankt voor het vertrouwen dat in hem en de overige leden is gesteld. Hij beloofde dat de stichting een goed voorbeeld zal zijn voor andere overheidsstichtingen. Minister van Dijk-Silos verwacht dat de gevangenisdirecteuren nu zullen gaan plannen om voldoende inkomsten te verdienen, om hun strafinrichting draaiende te houden.

Ook voor de resocialisatie van de gedetineerden moet nu duidelijk beleid worden gemaakt. De bewindsvrouwe wil voor het eind van dit jaar het traject uitgekristalliseerd hebben.

Suralco-gepensioneerden slepen bedrijf voor de rechter

Gepensioneerden willen vanwege devaluatie Srd aanpassing pensioen

Er wordt nationaal en internationaal aandacht gevraagd voor situatie


Gepensioneerden van de Suralco gaan het bedrijf voor de rechter slepen. Zij willen aanpassing van hun pensioen, omdat sinds november 2015 de Srd twee maal is gedevalueerd. Suralco/Alcoa (het Amerikaanse moederbedrijf) heeft als historie, dat het pensioen altijd wordt aangepast na een devaluatie. Deze keer is dat echter niet gebeurd, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 25 september 2016.

Een actiecomité onder leiding van Raymond Amatoemar en Romeo Abrams heeft gisteren een vergadering hierover belegd in het gebouw van de Paranam Werknemers Bond. Abrams zegt, dat twee advocaten in de arm zijn genomen. Er zal nationaal en internationaal aandacht worden gevraagd voor de situatie.

Volgens Abrams zijn de mensen enorm verarmd door de devaluatie. Zij hadden ervoor gekozen om hun pensioen in Srd uitgekeerd te krijgen, onder andere vanwege de medische voorzieningen. Er zijn mensen met heel lage pensioenen die niet meer uitkomen. Veel gepensioneerden moeten het doen met Srd 200 tot Srd 250 per maand.

Ongeveer vierhonderd gepensioneerden die hun uitkering in Srd ontvangen, hebben aangegeven de strijd aan te binden. Zij moeten ook Srd 180 per persoon betalen om de kosten van de advocaten te kunnen betalen. De mensen hebben tevens het actiecomité schriftelijk gemachtigd om juridische stappen te ondernemen. 'Wij vinden dat dit roof en onethisch gedrag is van Suralco. Wij hebben zolang voor Suralco gewerkt. Het is meer dan billijk dat onze pensioenen aangepast worden, zoals het altijd al is gebeurd na een devaluatie', aldus Abrams.

Al tien maanden wordt aan de bel getrokken zonder het gewenste resultaat.

'Regering verwacht dat Bond van Leraren zich ook aan alle afspraken houdt'

Vicepresident Adhin: 'Regering is twee van de drie gemaakte afspraken nagekomen'

Minister Hoefdraad neemt contact op met onderwijsbonden over uitbetaling inflatiecorrectie


Vicepresident Ashwin Adhin heeft in reactie op een schrijven van de Bond van Leraren (BvL) de bond in een brief laten weten, dat de regering twee van de drie afspraken die gemaakt zijn met de onderwijsbonden is nagekomen. Over het derde punt, de uitbetaling van de inflatiecorrectie over augustus en september 2016, zal minister Gillmore Hoefdraad van Financiën binnenkort contact opnemen met de BvL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 25 september 2016. 

De vicepresident stelt, dat in december vorig jaar aan alle onderwijsgevenden de tijdelijke verhoging van Srd 100 per maand in de vorm van een onbelaste toelage is uitgekeerd. In mei is de tijdelijke verhoging van een heffingskorting van Srd 125 als een onbelaste toelage ook verstrekt aan leerkrachten. De regering erkent dat de ingangsdatum voor de onderwijsgevenden 15 februari moet zijn. Dit zal worden hersteld.

De regering onderschrijft verder, dat de presidentiële werkgroep 'Voorbereiding Implementatie Herwaardering' op 31 mei geen eindrapport heeft uitgebracht. In de brief aan BvL-voorzitter Wilgo Valies zegt de vicepresident dat in deze werkgroep ook vertegenwoordigers van de FOLS en de BvL zitting hebben. Benadrukt wordt, dat aan de BvL was aangegeven, dat 31 mei onderwijskundig, juridisch en administratief niet verantwoord en uitvoerbaar was om het werk te voltooien. Volgens de vicepresident stond Valies er op dat de einddatum opgenomen moest worden in de overeenkomst, omdat de leden van de BvL dat een noodzakelijke voorwaarde vonden. Valies zou gesteld hebben, dat als het eindadvies niet af was, de werkgroep de werkzaamheden kon voortzetten.

Adhin vindt het vreemd, dat terwijl leden dan de onderwijsbonden deel uitmaken van de werkgroep, de BvL de regering verwijt dat er 'op geen enkele wijze gecommuniceerd' is. Hij vraagt zich af op wie 'deze ingebrekestelling', betrekking heeft.

De regering vindt dat er geen vooroverleg nodig is, waar de BvL om heeft gevraagd. Adin stelt goede nota te nemen van het beroep van de BvL om zich te houden aan gemaakte afspraken. 'De regering verwacht dat u zich eveneens aan alle afspraken met u en toezeggingen door u aan haar gedaan, zult houden', zo schrijft de vicepresident aan Valies.

Verdachte (33) van verkrachting door politie Albina doodgeschoten

Politie wilde verdachte arresteren voor de diefstal van een kettingzaag...

De 33-jarige man wilde agenten met stuk hout te lijf gaan


De 30-jarige P.B. is vrijdagochtend in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden aan de gevolgen van kogelwonden door schoten op hem afgevuurd de politie van Albina een dag eerder. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname zaterdag 24 september 2016.

Sinds januari hebben personen aangifte van seksueel misbruik en verkrachting gedaan tegen de man. De politie was hem donderdag op het spoor voor de diefstal van een kettingzaag. De man wist geruime tijd uit handen van de politie te blijven, omdat hij ‘setigons’ rond zijn huis had geplaatst. Een setigon is een gespannen jachtgeweer dat wordt geplaatst voor het jagen op wild. In dit geval had Bot de wapens geplaatst tegen agenten die op het erf durfden te gaan voor zijn aanhouding.

Bij een eerdere opsporing had een agent al op het touw van een setigon getrapt. Erger is voorkomen, omdat hij dat tijdig ontdekte.

Bij aangifte van de diefstal van een kettingzaag werd met getuigen afgesproken om meteen de politie in te schakelen als de verdachte op straat zou worden gezien. Bij het zien van de agenten donderdag pakte de verdachte een stuk hout waarmee hij de agenten te lijf wilde gaan. De politie heeft vier van de jachtgeweren die hij had gespannen rondom zijn woning in beslag genomen.

Waarschuwingsschoten mochten niet baten en daarom vonden agenten dat zij genoodzaakt waren om gericht te schieten. B. werd geraakt in zijn zij dichtbij zijn heup.

Aandacht in ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara A'dam, voor Algemene Beschouwingen 2e Kamer en wie van de 3 binnen PvdA

Panel praat over de wankele relatie tussen Suriname en het IMF

Een telefonisch interview met Carl Haarnack van www.buku.nl


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 25 september 2016, weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Evaluatie. De Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer hebben een vernieuwend en tegelijkertijd verontrustend beeld opgeleverd
van eigenlijk campagne voerende fractieleiders, die deze gelegenheid aangrepen om verschillende groepen in de samenleving te behagen. Of dat succes heeft zullen de verkiezingen van 15 maart 2017 uitwijzen, maar het schouwspel is alles behalve fraai en verheffend.


* De Partij van de Arbeid staat in de opiniepeilingen nog steeds dramatisch laag, op 9-18 zetels en partijbreed vraagt men zich af hoe het tij nog tijdig kan worden gekeerd. Als eerste moment is daar de verkiezing van de lijsttrekker. Samsom wil weer. Asscher weet het nog niet en Tang heeft ook ambities al was het maar om ervoor te zorgen, dat er echt iets te kiezen is wat de PvdA betreft. Wie van de drie?* De spanningen met en binnen de Turkse gemeenschap blijven de gemoederen bezighouden. De betreffende gemeenten gaan steeds meer richting een zero tolerance beleid, niet alleen wat de zogenoemde Nederturken betreft, maar wat een ieder betreft die zich niet houdt aan de geldende waarden en normen. Gaan wij eindelijk het motto van CDA oud-premier Balkenende volgen: Fatsoen Moet Je Doen?

* In Amerika blijven de bijna willekeurige aanslagen op zwarten toenemen en het verzet vanuit de Afro-Amerikanen neemt steeds verontrustender vormen aan. Tja, als je zo lang zo oneerlijk deelt als het gaat om onderwijs en werkgelegenheid dan zijn dit de gevolgen. Is dit wat Europa en Nederland te wachten staat, want dezelfde oneerlijke verdeling van onderwijs en werkgelegenheid is ook hier een feit.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Een telefonisch interview met Carl Haarnack van www.buku.nl. Een in de Surinaamse gemeenschap zeer bekende pionier die zijn levenswerk heeft gemaakt van het verzamelen van Surinaamse boeken.

* De economische situatie in Suriname wordt met de dag slechter en de Surinaamse president schijnt te kiezen voor het Venezuela Scenario, door het IMF met zijn strenge leningsvoorwaarden min of meer de deur te wijzen. Bouterse hoopt kennelijk op de Islamitische Ontwikkelings Bank, die al eerder leningen heeft toegezegd voor bepaalde projecten. Maar, deze bank kan ook een Paard van Troje zijn, omdat in ieder geval de VS not amused zal zijn met meer invloed vanuit de islamitische wereld in het Caribisch gebied (lees: traditioneel achtertuintje van de VS). Wij proberen met een econoom van gedachten te wisselen over de mogelijke gevolgen als het IMF wordt afgeserveerd door Suriname.

* Tevens probereert het panel een telefonisch interview te hebben met een Surinamer over bepaalde specifieke aspecten in de Surinaamse samenleving, zeden, gewoonten, cultuur enzovoorts. Om onze kennis en inzichten te verdiepen en te verbreden.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Krishna Salikram en Iwan Bottse en de presentatie is in handen van Owen Venloo.

Dit programma wordt zondagavond 25 september tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Vrouw (70) dodelijk aangereden door auto op hoek Indira Gandhiweg/Van Kallenweg, Wintiwai

Automobilist reed waarschijnlijk te hard - Slachtoffer overlijdt ter plekke


Op de Indira Gandhiweg ter hoogte van de Van Kallenweg te Wintiwai is zaterdagochtend 24 september 2016, een vrouw dodelijk geschept door een te hard rijdende personenauto. De vrouw overleed ter plekke, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd.

De auto reed over de Indra Gandhiweg komende vanuit de richting Lelydorp en gaande in de richting van Latour. De vrouw die bezig was de straat over te steken werd door de auto, die vermoedelijk met zeer hoge snelheid reed, aangereden.

Aan de hand van de lange remsporen wordt geconcludeerd, dat de bestuurder probeerde krachtig af te remmen, maar de wagen kwam tientallen meter verder tot stilstand.

De automobilist werd naar het politiebureau afgevoerd voor verhoor. De politie meldt later op de dag, dat het slachtoffer de 70-jarige Mamatoe Peso is.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)