maandag 26 september 2016

EU schrapt Colombiaanse terreurbeweging FARC van lijst terroristische organisaties

Vredesakkoord tussen regering en FARC maakt einde aan ruim halve eeuw van terreur


De Europese Unie gaat de Colombiaanse terreurbeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) van de lijst terroristische organisaties schrappen. Dit heeft de buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, vandaag, maandag 26 september 2016, aangekondigd, in een uitgebracht persbericht (zie hieronder). Dit berichten diverse media in onder andere Nederland.

De FARC tekent vanavond in de Colombiaanse havenstad Cartagena een vredesakkoord met de regering, waarmee een einde komt aan meer dan een halve eeuw bloedvergieten.

De FARC is een oorspronkelijk extreemlinkse guerrillabeweging uit de jaren zestig die zich sinds de jaren negentig op onder meer ontvoeringen en drugscriminaliteit heeft toegelegd. De beweging telde in die jaren naar schatting 20.000 strijders en verwierf de bijnaam 'narcoguerrilla'. Nu zijn er nog hooguit 7000 FARC-strijders, die overeenkomstig het verdrag de wapens moeten neerleggen.

Op zondag 2 oktober spreekt de Colombiaanse bevolking zich in een referendum uit over het vredesakkoord. Aangenomen wordt dat de kiezers instemmen met het akkoord, dat president Juan Manuel Santos heeft gesloten met de militair in de verdrukking geraakte terreurgroep.

Voor Santos in 2010 president werd, was hij minister van Defensie (2006-2009). In die tijd leed de FARC zware nederlagen. Santos dankte maandagmorgen de strijdkrachten. Zij zijn het die ons naar deze historische dag en deze overwinning hebben gebracht, aldus de president. Santos tekent samen met FARC-leider Rodrigo Lodoño Echeverri, ook bekend als Timochenko, het akkoord in aanwezigheid van buitenlandse gasten, onder wie de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders uit Nederland.


Statement by the HR/VP on the occasion of the signing of the Peace Agreement between the government of Colombia and the FARC in Cartagena de Indias


The signature of the peace agreement  today in Colombia is good news not only for the country and for the people of Colombia, but for the whole world. Today Colombia has the courage to turn the page after a 50-year long conflict, and shows to the entire world that peace is possible and can become reality, with leadership and determination. Colombia today is sending a message of hope to the rest of the globe.
The EU has actively supported this peace process from its very beginning. The presence at the ceremony of my special envoy, Mr Eamon Gilmore, who represents me, bears witness to our commitment.
But our contribution to the agreement goes well beyond symbolism.
Exactly today, the European Union Council will take the decision to suspend FARC from its list of terrorist organisations. This decision will take effect upon the signature of the Peace Agreement.
And we are ready to continue our support, focusing on the implementation of the agreement after the plebiscite will have taken place. We are in fact ready to launch support package, including Trust Fund, worth of a 600 million euros, with the active contribution of many of our Member States.
Today peace is in the hands of the Colombian people. An endorsement of the Agreement would send positive shockwaves through the continent and the entire world. It would send a message of reconciliation. It would send the powerful message that all conflicts can come to an end, when we all contribute to making peace possible.

Minister Badrising spreekt 26 september 2016 71e Algemene Vergadering VN in New York toe


(Bron foto: UN Photo/Cia Pak)

Ombudsman op Curaçao verklaart klacht Fundashon E Hende tegen VVRP-minister gegrond

Minister Camelia-Römer weigert te reageren op de vele brieven van Fundashon E Hende


De Ombudsman heeft een klacht van Fundashon E Hende (stichting voor huurders van FKP-woningen, Fundashon Kas Popular) tegen de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP) gegrond verklaard. Deze klacht had betrekking op het feit dat Camelia-Römer niet heeft gereageerd op talloze brieven die de stichting naar had gestuurd, aldus d Amigoe vandaag, maandag 26 september 2016.

De Ombudsman stelt het ook te betreuren, dat de minister niet heeft gereageerd op zijn verzoek om uiterlijk voor 3 mei van dit jaar op deze zaak te reageren. De klacht van E Hende heeft betrekkingen op brieven die de stichting op 14 augustus, 24 augustus en 2 december vorig jaar naar de minister heeft gestuurd.

In het verslag van de Ombudsman staat vermeld, dat in deze brieven E Hende onder meer heeft aangegeven meer informatie van de minister te willen krijgen over haar toezegging dat er een commissie opgericht zou moeten worden om problemen met FKP-woningen te behandelen. Volgens de Ombudsman blijkt uit de overgelegde en beschikbare documenten niet dat de minister schriftelijk heeft gereageerd op de brieven van E Hende. Wel heeft ze volgens de Ombudsman op enig moment, blijkt uit de brief van 2 december van E Hende, summier informatie gegeven over de insteek van de commissie, waarna de stichting op 17 en 27 augustus wederom werd uitgenodigd om een commissielid voor te dragen. Deze informatie, concludeert de Ombudsman, werd verstrekt vóór 17 augustus 2015 en 27 augustus 2015. Deze informatie was echter niet bevredigend voor E Hende, iets wat blijkt uit het feit dat in de brief van 2 december, waarin de stichting aangeeft nog in afwachting te zijn van antwoorden op haar brieven van 14 en 24 augustus 2015 van de minister.

'Uit de beschikbare stukken blijkt in ieder geval niet dat door of namens de minister op enig moment inhoudelijk (en schriftelijk) zou zijn gereageerd op de brieven van E Hende', aldus de Ombudsman.

In het verslag van de Ombudsman blijkt dat er op 19 november een brief van minister Camelia-Römer naar E Hende is verstuurd. In deze brief wordt de stichting erop gewezen, dat zij nog geen kandidaat heeft voorgedragen ter benoeming in de commissie die door de minister was voorgesteld. Ook geeft de minister aan op korte termijn E Hende uit te zullen nodigen voor een overleg over de oprichting van de commissie.

'In deze brief verwijst de minister niet naar de eerdere brieven van E Hende noch wordt er inhoudelijk ingegaan op de (tegen)voorstellen die E Hende zou hebben gedaan met betrekking tot onder andere het mandaat en de samenstelling van de op te richten commissie.'

De eerdergenoemde commissie, een klachtencommissie bestaande uit personen die door VVRP en het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) zijn voorgedragen, is inmiddels op 1 augustus dit jaar opgericht. Maar, volgens de Ombudsman blijkt dat in tegenstelling wat de minister in haar brief van 19 november heeft aangegeven, zij E Hende niet heeft uitgenodigd om over de oprichting van deze commissie te praten.

De Ombudsman constateert verder, dat hoewel er geen wettelijke termijn bestaat over de periode waarin een minister een brief moet beantwoorden, de minister echter in beginsel wel verplicht is om deze brieven te beantwoorden nu de brieven van E Hende aangemerkt moeten worden als ‘een gangbare communicatie-uiting richting de minister toe’. Brieven dienen volgens de Ombudsman binnen een redelijke termijn te worden beantwoord.

'De brieven van 14 augustus 2015, 24 augustus 2015 en 2 december 2015 zijn thans respectievelijk min of meer dertien (13) maanden en een week, dertien (13) maanden en 2 weken en negen (9) maanden en 3 weken in behandeling. Deze termijnen kunnen, ook mede gelet op de bekendheid van de minister met de materie, de onderhouden contacten tussen partijen en de relatieve eenvoud van de gedane verzoeken, niet als redelijk worden beschouwd.'

De Ombudsman concludeert dan ook dat de de minister in dit geval ‘onvoldoende voortvarend heeft gehandeld en dat de redelijke termijnen waarbinnen E Hende een antwoord had moeten ontvangen op haar diverse brieven reeds zijn verstreken'.

Aqualectra op Curaçao begonnen met ontmanteling drie schoorstenen op Mundo Nobo

Startsein ontmanteling gegeven door minister Rhuggenaath aan 'stuur' hijskraan


Nutsbedrijf Aqualectra heeft vandaag, maandag 26 september 2016, het startschot gegeven voor de ontmanteling van de drie schoorstenen op Mundo Nobo. Minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran), die tevens energiezaken in zijn portefeuille heeft, mocht vanmorgen de hijskraan bedienen die de meterslange schoorstenen naar beneden moet halen. Dit bericht de Amigoe 's middags.

Sinds 2015 worden de oude installaties op het fabrieksterrein ontmanteld. Inmiddels is een groot deel van het terrein leeg.

De werkzaamheden om de drie gezichtsbepalende schoorstenen op Mundo Nobo te verwijderen zullen in totaal twee weken duren. De ontmanteling van de water- en elektriciteitsproductie op Mundo Nobo is bijna gereed. Na de schoorstenen hoeven alleen nog ketel 4 en de turbines worden verwijderd.

VHP-politicus Jogi: 'Zonder Financiën-minister Hoefdraad geen president Bouterse'

'Hoefdraad is de man die Bouterse nog hoop geeft om zijn presidentsstoel te behouden'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi denkt niet dat president Desi Bouterse van plan is om Financiën-minister Gilmore Hoefdraad te vervangen. Volgens de politicus is Hoefdraad de man die Bouterse nog hoop geeft om zijn presidentsstoel te behouden, omdat hij de persoon is die de vele leningen voor het staatshoofd heeft kunnen regelen. 

'Hoefdraad is de man van de leningen. Ik ben geen voorstander van het behouden van Hoefdraad, maar het land heeft nu al een bepaald traject ingezet met de vele leningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere internationale financiële instellingen. Als Bouterse Hoefdraad nu los laat, valt alles als een kaartenbak in elkaar. Leningen vernietigen het land op lange termijn, maar zij houden Bouterse voor nu op zijn stoel. Ook Hoefdraad is een barslechte minister van Financiën, maar hij heeft zijn contacten in de financiële wereld', aldus Jogi vandaag, maandag 26 september 2016, in het Dagblad Suriname.

De parlementariër zegt, dat de president uit zijn tientallen reshuffelingen in de afgelopen periode duidelijk heeft bewezen geen kaas te hebben gegeten van het uitkiezen van de juiste persoon voor de juiste post. Het enige wat hij met zijn benoemingen doet, is vrienden en kennissen belonen met een post.

Indien de reshuffelingen nu worden doorgevoerd, verwacht de VHP’er dat slechts enkele politici zullen worden vervangen, waarna Bouterse zoals altijd weer zal beloven om het deze keer goed te doen.

Man (25) verdrinkt in Lawarivier bij Papaiston

Tijdens het baden in de rivier in het Lawagebied is het slachtoffer verdronken


De 25-jarige Jonathan Asersie is vrijdag 23 september te Papaiston aan de Lawarivier in het Lawagebied verdronken. Bij aankomst van de politie van Sipaliwini had de man het leven al gelaten, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 26 september 2016. 

Vrienden en familie hadden het lichaam van Asersie uit het water gehaald. Omstanders hebben verklaard, dat zij samen met Asersie op de plek waren. Op gegeven moment heeft Asersie de groep gezegd, dat hij in de rivier zou gaan baden. Toen de groep de man na enige tijd niet zag, hebben ze een zoekactie op touw gezet. Na twintig minuten zouden ze zijn lichaam hebben gevonden.

Asersie vertoonde toen geen tekenen meer van leven en reanimatie mocht niet baten. Een ingeschakelde arts van de Franse kant van de rivier heeft de dood vastgesteld. Het lijk is voor de begravenis afgestaan aan de nabestaanden.

Belfort (ABOP): 'Dora wil politie omtoveren tot moordenaars'

'Van Dijk-Silos moet geen uitspraken doen die de politie gaat uitlokken om te doden'

‘De politie moet niet ingaan op de domme uitspraken van de minister, maar werken volgens de wettelijke regels'


Het ABOP-Assembleelid Edward Belfort maakt zich ernstig zorgen over, dat minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie de manschappen van het Korps Politie Suriname wil omtoveren tot moordenaars in plaats van ordehandhavers. Precies een week geleden werden drie overvallers tijdens een schotenwisseling met agenten dodelijk geraakt. De bewindsvrouwe gaf hierna meteen in de media aan dat de politie-eenheden ook zwaarder bewapend zijn om op te kunnen treden tegen vuurwapengevaarlijke verdachten. 

Van Dijk-Silos zei, dat zij enkele maanden geleden heeft aangegeven dat de politie haar technieken zal aanpassen om de verruwing van de criminaliteit in te dammen.

Belfort zegt vandaag, maandag 26 september 2016, in het Dagblad Suriname, dat Van Dijk-Silos geen uitspraken moet doen die de politie gaat uitlokken om te doden, omdat de kans vaak groot is dat ook onschuldigen door een politiekogel worden geraakt.

‘De politie moet niet ingaan op de domme uitspraken van de minister, maar werken volgens de wettelijke regels. Niemand gaat roven goedkeuren, maar de politiemanschappen zijn geen moordenaars. Dora moet geen uitspraken doen die de politie gaat uitlokken om te doden. Bij het vluchten mag men wel op niet-vitale lichaamsdelen schieten. Deze vrouw is niet geschikt om het ministerie te leiden en dan komt ze in de media schreeuwen, dat de politie nu met zwaardere wapens rondloopt om criminelen aan te pakken. De politie is niet geroepen om te doden. Zij moet verdachten aanhouden en voorgeleiden, waarna deze eventueel op de strafzitting kunnen worden berecht. De politie noch de minister is rechter’, aldus Belfort.

Belfort roept voor een zoveelste keer alle gezochte criminelen op om zich te melden bij de politie. Volgens de politicus hebben ontwikkelingen in de afgelopen week duidelijk laten zien, dat criminele daden op een dag op een harde manier ten einde zullen worden gebracht. ‘Ga niet roven, want het zal verkeerd aflopen voor jou. Als je iets heb gedaan, meld je dan aan bij de politie’, luidt de boodschap van de oud-minister van Justitie en Politie.

Hij zegt verder, dat ook familieleden kunnen helpen door criminelen binnen hun familie te overtuigen zich te melden bij de politie. Dit is een systeem dat hij in zijn bewindsperiode ook op het ministerie heeft gevoerd,

Belfort zegt, dat hij uit welingelichte kringen vernomen heeft dat Van Dijk-Silos op de reshuffelstoel staat. Vandaar dat zij door slechts een enkel hard optreden van de politie heeft geprobeerd te bewijzen dat zij het werk aan kan.

De politicus benadrukt ,dat Van Dijk-Silos sinds het optreden van de politie niet eens een dag de ruimte heeft genomen om de manschappen van het korps en de security guard te bezoeken om na te gaan of deze eventuele trauma’s van het geval hebben overgehouden. Als man van de praktijk weet hij dat het niet gemakkelijk is voor politiemannen wanneer iemand wordt doodgeschoten. ‘Psychologische begeleiding en een schouderklopje’ zouden volgens hem wel op zijn plaats zijn.

Secetaris-generaal OIC bezoek Suriname 28 september

Suriname en OIC willen samenwerking uitdiepen


De nieuwe secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) Iyad bin Ameen Madani arriveert woensdag. in Suriname voor een eendaags werkbezoek. Madani, die in 2014 aantrad als 10e secretaris-generaal van de OIC voor een periode van vier jaar, zal in Suriname werkbesprekingen voeren om de relatie met de OIC verder gestalte te geven, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, maandag 26 september 2016, in een persbericht.

De verdieping van de samenwerking met de OIC moet ook gezien worden tegen de achtergrond van de diversificatie van de samenwerkingsrelaties die Suriname voorstaat teneinde additionele mogelijkheden voor duurzame ontwikkeling te creëren.

Tijdens het bezoek zal de secretaris-generaal eveneens een onderhoud hebben met vertegenwoordigers van het Surinaamse bedrijfsleven voor het bespreken van mogelijkheden voor samenwerking voor het bevorderen van de intra – OIC economische, commerciële en handelsrelaties. Voorts zal een ontmoeting plaatsvinden met vertegenwoordigers van moslimorganisaties alsmede met de Inter-Religieuze Raad in Suriname (IRIS), zodat Iyad bin Ameen MAdani een indruk kan krijgen van de multiculturele en multireligieuze diversiteit alsmede de vreedzame co-existentie waar Suriname bekend om staat.

President Desi Bouterse zal de OIC-topman ontvangen voor een beleefdheidsbezoek.

Volgens cijfers van 2015 hebben de landen verenigd in de OIC een gezamenlijke BNP (Bruto Nationaal Product) van circa 1.5 triljoen Amerikaanse dollar, een aandeel van 15.6% van het wereldtotaal. De OIC is thans ook een van de belangrijkste ontwikkelingspartners van Suriname. De samenwerking met de Islamic Development Bank (IsDB) heeft onder meer geresulteerd in de financiering van enkele projecten, onder andere de upgrading van het Instrumenten Landing Systeem (ILS) van de Johan Adolf Pengelluchthaven en de rehabilitatie van een haven- en aanmeerfaciliteit in Nickerie, terwijl andere projecten in de pijplijn zijn voor financiering zijdens de IsDB.

De secretaris-generaal en zijn delegatie vertrekken donderdag weer uit Suriname.

Guerrillabeweging ELN in Colombia last staakt het vuren in in verband met referendum FARC-vredesakkoord

President Colombia tekent vredesakkoord met FARC

Tientallen wereldleiders en diplomaten, waaronder Nederlandse BuZa-minister Bert Koenders, te gast in Cartagena


De ELN (Ejército de Liberación Nacional), de op een na grootste guerillabeweging in Colombia, zal de komende dagen geen aanvallen uitvoeren om het goede verloop te garanderen van het referendum van 2 oktober over het vredesakkoord tussen Bogota en de FARC-guerilla. Dat heeft leider Pablo Beltran gisteren aangekondigd, zo bericht het Belgisch persbureau Belga vandaag, maandag 26 september 2016.

'We hebben besloten dat er geen offensieven zullen zijn van ELN om de deelname van het volk aan het referendum te vergemakkelijken', aldus Beltran, op ELN-radiozender Patria Libre. De guerilla zegt wel dat de kans bestaat dat ze zal reageren als er aanvallen tegen haar plaatsvinden.

In Colombia vindt vandaag de ondertekening plaats van het historische vredesakkoord dat eind augustus werd afgesloten tussen de regering en de FARC-rebellen. De bevolking moet zich op 2 oktober uitspreken over het akkoord, dat een einde moet maken aan conflict dat meer dan 50 jaar geleden van start ging. Het referendum behoort niet tot de officiële procedure om dergelijk akkoord van kracht te laten, maar president Juan Manuel Santos wilde het toch organiseren om het akkoord ook een legitimiteit te geven vanuit het volk.


ELN-leider Beltran verklaarde opnieuw, dat zijn beweging niet akkoord is met bepaalde punten uit het vredesakkoord, maar dat ze geen 'obstakel' zal zijn tijdens dit proces. 'We zullen het referendum respecteren, aangezien het feit dat we kritiek hebben niet wil zeggen dat we tegen het akkoord zijn', aldus Beltran, die toevoegt dat de beslissing van ELN om de vijandelijkheden tijdelijk te staken kan gezien worden als een positief signaal rond de mogelijke organisatie van onderhandelingen tussen de rebellen en Bogota. In maart sloten de twee partijen al een voorlopig akkoord over het principe van het starten van formele vredesonderhandelingen. Die gesprekken zijn echter nog niet van start gegaan, omdat president Santos eist dat ELN eerst stopt met haar ontvoeringen.

Tientallen wereldleiders en diplomaten, waaronder de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders, zijn vanmiddag te gast in Cartagena, Colombia. Daar tekent de Colombiaanse president de vrede met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia—Ejército del Pueblo, FARC–EP), aldus de Nederlandse omroep NOS op haar website.

Het historische akkoord moet een einde maken aan een 52 jaar lange strijd op het Colombiaanse platteland. Aan het akkoord zijn zes jaar aan onderhandelingen vooraf gegaan, twee jaar in het geheim, de laatste vier jaar in Oslo en Havana. Er zijn afspraken gemaakt over grond, politiek, een wapenstilstand, drugs en amnestie.

Herverdeling 
De grote ongelijkheid in Colombia was de basis van het conflict met de FARC. Grote delen van het land zijn in handen van een kleine elite. De komende tien jaar wordt meer dan drie miljoen hectare land opnieuw verdeeld. In een speciaal daarvoor opgericht fonds zit ook geld voor huizenbouw, scholing en de oprichting van landbouwcorporaties.

Politiek 
De FARC gaat zichzelf omvormen tot een politieke partij. De komende twee regeringsperiodes krijgt de FARC vijf zetels in de senaat en tien zetels in het parlement. Daarna moet de partij zijn zetels gewoon verdienen tijdens de verkiezingen. Voormalige rebellen mogen in alle vrijheid zitting nemen in het congres.

Wapens
Vorig jaar kondigde de FARC al een staakt-het-vuren aan. De strijders verlaten hun kampen en leveren hun wapens in bij de Verenigde Naties. Ze krijgen de komende twee jaar een uitkering en een eenmalige uitkering van zo'n 600 euro. Het Colombiaanse leger zal voormalige rebellen beschermen tegen andere paramilitaire groepen.

Drugs 
De FARC leunde flink op drugshandel voor inkomsten. Stap voor stap zullen de cocaïne-plantages worden ontmanteld en worden er legale gewassen geteeld. De mensen die in de drugsproductie werkten, worden omgeschoold.

Schadevergoedingen 
Er wordt een speciaal tribunaal opgericht om strijders van de FARC te berechten. Strijders die hun misdaden bekennen hoeven niet naar de gevangenis, maar krijgen taakstraffen of moeten eventuele schade goedmaken. Een groot deel van de strijders krijgt amnestie voor 'politieke misdaden', maar voor massamoord, martelingen en verkrachtingen worden uitzonderingen gemaakt.
Onderstaand artikel van vandaag, maandag 26 september 2016, is afkomstig van de officiële website van de FARC-vredesdelegatie:

Sunday, 25 September 2016 00:00

Last steps towards the implementation process of Peace AgreementsAfter decades of conflict, 3 previous unsuccessful peace processes and 4 years into the current one, the National Government of Colombia and the Revolutionary Armed Forces of Colombia – People´s Army (FARC-EP) will be signing the Final Peace Agreement reached in the Havana, Cuba Peace Talks.
The Peace Process was not an easy process; many ups and downs, tense moments and political junctures marked serious obstacles that almost gave unsuccessful termination to the process. However, the seriousness in which this process was approached by the parties, the discussion methodology, the help of the guarantor and accompanying countries and the conviction that the only way out of the armed conflict was through a its political resolution, primed over all other obstacles and resulted in the Final Peace Agreement.
The FARC-EP has internally ratified these agreements at the X National Guerrilla Conference, the parties will sign the agreements today September 26 in the city of Cartagena in a public ceremony to which international guests are already arriving, presidents from all over Latin America, the Secretary General of the UN, Ban Ki-Moon, US Secretary of State, John Kerry are amongst the list of international guests.
Even though the Final Peace Agreement has been broadly endorsed by the national and international community, there are still many political sectors, mainly within Colombia who oppose the Peace Agreements. They will have their opportunity at the Plebiscite that will take place on October 2 to express their disapproval.
Colombians will be answering the following question: “Do you support the Final Agreement for the termination of the conflict and construction of a stable and lasting peace?” to which they will mark “yes” or “no” on the ballot.
Both the FARC-EP and the National Government have expressed that there is no space for renegotiating the Peace Agreements if the majority where to vote “no”, and serious questions have been sparked on the consequences that a “no” majority would bring. The parties have stated that they are convinced that Colombians will take the right decision.
What comes after?
If Colombia approves the agreements on the Plebiscite, Congress will be able to pass and approve implementation laws in order for this process to begin, after which the troops of the FARC-EP will start to arrive to the Transitional Areas of Normalization and the Bilateral and Final Cease of Fire and Decommissioning of Weapons process will begin, under the supervision of the Monitoring and Verification Mechanism, composed of FARC-EP members, Government officials and the UN-mission to Colombia. This process is to last 6 months at most depending on the agility in which the rest of the Peace Agreements start their implementation.
The troop concentration and decommissioning of weapons process is to take place in a timeframe no longer than six months, depending on the agility in which the rest the Peace Agreements start their implementation process; By then, the now members of the FARC-EP will complete the process of legalization and constitute the new political party or movement no later than by May 2017 as expressed in the Political Declaration of the X National Guerrilla Conference.

(Red. De Surinaamse Krant/Belga/NOS/FARC/ELN/Twitter)

Mathoera (VHP) vindt dat OM met tekst en uitleg moet komen over doodschieten drie verdachten door agenten

'Het OM heeft immers de leiding bij het opsporen en vervolgen'


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nog steeds geen officiële verklaring gegeven over het schieten van agenten op vier overvallers op een winkel in de Anamoestraat in Paramaribo ruim een week geleden. Hoewel er in de samenleving een stevige discussie wordt gevoerd over de vraag of de politie rechtmatig heeft opgetreden, heeft het OM nog niet eens een onderzoek aangekondigd. Door de gebrekkige informatie wordt er zelfs aan getwijfeld of de verdachten inderdaad op de politie hebben geschoten en of zij inderdaad wapens bij zich hadden, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 26 september 2016. 

Het VHP-Assembleelid Krishna Mathoera vindt dat er een verklaring moet komen vanuit de autoriteiten. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie had zich in een eerste reactie achter het optreden van de politie gesteld. Zij had daarbij gezegd, dat agenten niet zullen schromen terug te schieten, indien er door verdachten op hen wordt geschoten.

De voorlichtingsafdeling van de politie heeft kort na het incident een persbericht uitgegeven. Toch vindt Mathoera, dat het OM zich over de zaak moet uitlaten. Het OM heeft immers de leiding bij het opsporen en vervolgen. Op basis van de tot nu toe in de media verschenen berichten, concludeert Mathoera dat de politie bevoegd was te schieten. Ze wijst er echter op, dat alleen onderzoek zal uitwijzen of de mate van geweld, dat door de politie toegepast is, in verhouding stond tot de situatie.

Mathoera zegt de koele en goedkeurende reactie van veel burgers op het harde optreden van de politie te begrijpen. Zij zegt dat dit het gevolg is van een angstig gevoel dat burgers hebben door de verruwende criminaliteit. De voormalige politiecommissaris waarschuwt echter, dat de autoriteiten de houding van de burgers niet mogen overnemen, maar nuchter moeten blijven.

'Wij moeten ons laten leiden door wet en recht.' 

Werknemers particuliere sector in afwachting van heffingskorting op salaris

Ambtenaren hebben de heffingskorting inmiddels ontvangen


Werknemers in de particuliere sector wachten op de heffingskorting op het loon. Dat Staatsbesluit is nog niet uit. De verruiming op de heffing van belasting op vakantiegeld en gratificatie is uit. De korting op inkomstenbelasting voor bedrijven (inkomstenbelasting) is intussen ook van kracht. 'Maar wij wachten op de heffingskorting voor de werknemers, op de loonbelasting', zegt vakbondsleider Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vandaag, maandag 26 september 2016, op Starnieuws. 

De Staatsbesluiten nummer 118 en 120 zijn uit (zie onderaan). In deze reeks ontbreekt no 119. Dat is vermoedelijk het Staatsbesluit waarin de korting voor loontrekkers wordt geregeld.

'Met de regering is de vakbeweging overeengekomen dat belastingverlichtende maatregelen moeten komen voor loontrekkers. Dit is nodig om de koopkracht te versterken', voert Berenstein aan. De ambtenaren hebben de heffingskorting wel al ontvangen, maar het Staatsbesluit is nodig voor de particuliere sector. Volgens de vakbondsleider moet de heffingskorting op de loonbelasting terugwerken tot 1 maart 2016.

Verwacht werd dat samen met de twee andere belastingverlichtende maatregelen ook deze kwestie in orde zou komen. 'De regering heeft ons niet gezegd waarom dat Staatsbesluit is uitgebleven', zegt Berenstein, die ook coördinator is van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur). Hij merkt op dat de werknemers juist deze maand extra uitgaven hebben om schoolspullen aan te schaffen voor hun kinderen.

Het valt Berenstein ook op, dat in de Nota van Toelichting de regering geen melding van maakt dat deze maatregelen genomen zijn op basis van voorstellen gedaan door de vakbeweging en het bedrijfsleven.Tropische storm op weg naar de Benedenwindse Eilanden

Storm zou aanleiding kunnen zijn om verkiezingen 30 september op Curaçao uit te stellen


Er is een gerede kans dat de Benedenwindse Eilanden donderdag of vrijdag getroffen zullen worden door een tropische storm. Indien dit het geval is, zullen de verkiezingen moeten worden uitgesteld. storm Op de website van de Meteo werd gisteren de weersverwachting getoond van geïsoleerde onweersbuien voor aanstaande donderdag, zo schrijft vandaag, maandag 26 september 2016, het Antilliaans Dagblad.

Tevens berichtte de Meteo dat zich een actieve ‘tropical wave’ boven het midden van de Atlantische Oceaan bevindt, tussen Afrika en het Caribisch gebied. Volgens het Amerikaanse ‘National Hurricane Center’ (NHC) verplaatst het systeem zich in westelijke richting met een snelheid van gemiddeld 25 mijl per uur. De Meteo stelt dat de kans, dat de storing zich voor morgenochtend tot een tropische storm of orkaan zal ontwikkelen, dertig procent is. De NHC houdt het op veertig procent. Indien dit het geval is, dan zal de storm donderdag of vrijdag over de eilanden of iets ten noorden van de eilanden trekken.Volgens Jozef Statia van de Meteo is het nog wel te voorbarig om te stellen of de storing zich ook daadwerkelijk zal ontwikkelen tot een storm, en of dat deze over de eilanden zal trekken. 'Het hangt van te veel variabelen af, zoals de richting waarlangs de storing trekt, de sterkte van het systeem en de atmosferische condities', aldus Statia. Hij roept de bevolking op vooral niet in paniek te raken, omdat de storing nog te ver weg is, op ongeveer 3.600 kilometer ten oosten van Curaçao.

De voorzitter van het Hoofdstembureau, Raymond ‘Pacheco’ Römer, stelt in een reactie dat, indien het scenario van een tropische storm over Curaçao zich zal voordoen, de verkiezingen van vrijdag zullen worden uitgesteld. 'De wetgeving laat het toe om dan te verdagen.' Volgens Pacheco zouden de verkiezingen dan ‘idealiter’ op zaterdag of zondag moeten plaatsvinden, afhankelijk van hoe de weersomstandigheden zich ontwikkelen of hoe groot de schade is. De voorzitter van het Hoofdstembureau stelt dat van de 120 stembureaus, bestaande uit scholen en buurtcentra, een aantal niet is voorbereid op mogelijk noodweer. Bij de vorige verkiezingen in 2012 was er ook sprake van hevige maar korte regenval, waardoor een aantal stembureaus tijdelijk niet goed bereikbaar waren. 

Hij zegt niet te willen speculeren over rampscenario’s, maar wil afwachten tot er meer bekend is over de weerssituatie. 'Dinsdag is er meer duidelijkheid. Dan gaan we overleggen met de regering en nemen we een besluit over de verkiezingen van vrijdag', aldus Pacheco.

De Meteorologische dienst blijft de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden en geeft (voor)waarschuwingen aan de bevolking en autoriteiten van Curaçao indien het weerssysteem een bedreiging voor het eiland wordt. Ook roept de Meteo de bevolking op zich te informeren over wat een tropische cycloon inhoudt en om de reguliere weersverwachtingen en speciale berichten te volgen. Op de website van de weersdienst kunnen bezoekers zich ook laten informeren over te nemen voorbereidingen in het geval van een storm.

Onderstaand bericht verscheen gisteren op de website weather.com:


Atlantic Tropical Disturbance, Invest 97L, May Become "Matthew" Later This Week in the Caribbean Sea


Story Highlights
The latest Atlantic tropical disturbance, Invest 97L, will arrive in the Lesser Antilles by midweek.
Invest 97L could develop into a tropical depression or tropical storm later this week.
This system could threaten parts of the Caribbean and possibly the U.S. or Mexico down the road.
A tropical disturbance, Invest 97L, between Africa and the Windward Islands, could develop into the next Atlantic named storm later this week, and may pose a threat into next week in the Caribbean basin and possibly beyond.
For now, this tropical wave is located roughly halfway between the Lesser Antilles and Africa. It's a tropical "wave" because winds at the surface do not exhibit a closed low-pressure circulation, but rather shift from northeasterly ahead of the wave to southeasterly behind the wave. 
The National Hurricane Center has tentatively scheduled the first Hurricane Hunter mission into Invest 97L for Tuesday afternoon. 

First Stop: Windward Islands

Steered by the subtropical ridge of high pressure known as the Bermuda-Azores high, Invest 97L will arrive in the Windward Islands, bringing showers, some locally heavy rain and gusty winds by Wednesday, according to our latest forecast.
Five Day Possible Formation Area
Five Day Possible Formation Area
  The National Hurricane Center has given this system a high chance for formation into a tropical depression over the next 2 to 5 day period as it nears the Lesser Antilles into the Caribbean. The next named storm in the Atlantic would be Matthew.
  It should be noted this disturbance is starting out at a fairly low latitude, south of 10 degrees. Therefore, showers and gusty winds are expected in such locations as St. Vincent and the Grenadines, Grenada, Trinidad and Tobago, perhaps even coastal Venezuela later this week.

  Caribbean Questions

  By Thursday, the system, either still a tropical wave, depression, or Tropical Storm Matthew, will move into the eastern Caribbean Sea.
  Again, given the potential far southern track, there could be rain and gusty winds in the typically drier "ABC Islands" – Aruba, Bonaire and Curaçao – Thursday.
  Beyond that, uncertainty is high on this system's future.
  There are currently west to northwest winds aloft over the Caribbean Sea, providing some wind shear, which is typically hostile to the development and intensification of tropical cyclones.
  Current Satellite, Wind Shear
  Current Satellite, Wind Shear
  Areas of high wind shear are shown in the purple contours.
   However, that wind shear is not much stronger than average for late September. Assuming the shear diminishes, the "future Matthew" may be able to intensify in the Caribbean Sea.
   The reason that this tropical system has generated so much interest is that some model guidance has been indicating for several days that an intensifying tropical cyclone would be in the Caribbean Sea.
   However, as The Weather Channel hurricane expert, Michael Lowry eloquently put it in a recent blog post:
   "The science tells us there’s no skill in seven-to-ten day forecasts of tropical systems that haven’t formed (like invests)."
   Therefore, it's much too early to tell what other areas of the Caribbean Sea may be impacted by this system and whether any mainland U.S. locations will eventually be threatened.
   Since we have plenty of time to watch this system, check back with us at weather.com for the latest updates.
   Now is a good time to make sure you're prepared, before the storm. Are you #HurricaneStrong?

   MFK-leider Schotte op Curaçao reageert via zijn advocatenduo Knoops op folder met negatief stemadvies

   'Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is'


   Nadat Frente Sivil een folder had gemaakt met daarin redenen waarom de gemeenschap niet op Gerrit Schotte (MFK) zou moeten stemmen, laat laatstgenoemde via zijn verdedigingsteam nu van zich horen, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, maandag 26 september 2016.

   'Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is.' In een uitgebreide verklaring (zie onderaan) reageert het verdedigingsteam van de oud-premier, bestaande uit de Nederlandse advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger, op de beschuldigingen die in de folder worden geuit aan het adres van Schotte.

   Zo schrijft het advocatenduo: 'Dat de bewijzen tegen Schotte verpletterend zijn, is een niet-gefundeerde aanname evenals de bewering dat alles erop wijst dat Schotte in hoger beroep zal verliezen. Op dit moment vindt er op verzoek van zijn verdediging nieuw onderzoek plaats om zijn onschuld aan te tonen.'


   Klikt u even hier om het gehele bericht te kunnen lezen.


   Goudzoekers Sarakreekgebied geven geen gehoor aan oproep minister Dodson te stoppen met afdammen

   'Helemaal stoppen met afdammen zal ons brodeloos maken'


   'Kreken worden niet afgedamd, maar inhammen'


   Goudzoekers in het Sarakreekgebied willen niet definitief stoppen met het afdammen van kreekjes en inhammen van de Sarakreek, die uitmonden in het Brokopondostuwmeer. Zij beweren geen alternatieve broodwinning te hebben. Ook zijn er volgens hen geen vrije terreinen in het gebied om een concessie aan te vragen. Ze zeggen met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen te kunnen afspreken, dat ze de dammen weer zullen breken, wanneer ze klaar zijn met goudactiviteiten. 

   'Maar helemaal stoppen met afdammen zal ons brodeloos maken', zegt goudzoeker Beni Amoida vandaag, maandag 26 september 2016, in de Ware Tijd.

   Dodson had enkele weken geleden tijdens een vergadering te Lebidoti, een dorp in het Sarakreekgebied, de dorpelingen gezegd dat het water door de afdammingen niet kan stromen naar de Sarakreek. Hierdoor komt minder water in het stuwmeer, met als gevolg dat de Afobaka waterkrachtcentrale ook minder stroom zal opwekken. Vooral in deze grote droge tijd is het waterpeil lager dan normaal.

   De scalianhouders die goud zoeken op het stuwmeer zouden de dammen afbreken. 'We wachten eigenlijk op een sein van de Commissie Ordening Goudsector in Suriname, want de goudzoekers claimen de kreken en zeggen dat deze van hun voorouders zijn', zegt een van de scalianhouders, Peter Peneux. Hij heeft vernomen dat de commissie het gebied binnenkort zal bezoeken.

   Amoida zegt dat Dodson weer met hen over de kwestie zou praten, maar dat is nog niet gebeurd. Hij wijst erop dat er geen kreken worden afgedamd, maar inhammen. Bovendien gaat het volgens hem om stilstaand water. 'Dit beïnvloedt de waterstand van het meer niet', zegt Amoida.

   Stanley Benschop, woordvoerder van de commissie, was niet bereikbaar voor commentaar, net als de minister, die in het buitenland zou zijn.

   Drie personen waarschijnlijk in de Surinamerivier verdronken

   Bij recreatieoord Overbridge wordt boot met draaiende motor zonder inzittenden aangetroffen

   Man springt van oude Carolinabrug om in water gevallen slipper te pakken en verdwijnt in rivier...


   Drie personen zijn gistermiddag in afzonderlijke gevallen verdwenen in de Surinamerivier. De politie, die de gevallen bevestigt aldus de Ware Tijd van vandaag, maandag 26 september 2016, zegt dat zij rond twee uur in de middag een melding kreeg van een boot met draaiende motor op de Surinamerivier ter hoogte van het recreatieoord Overbridge.

   In de boot zijn een paar slippers en het identiteitsbewijs van een man aangetroffen. De politie startte hierna onmiddellijk een zoekactie.

   Het zou echter, aldus Starnieuws, gaan om twee sportvissers. Zij verlieten hun woning gisterochtend en gingen de Surinamerivier op richting Kaaimangrasie. Rond twee uur in de middag kreeg de politie melding van de onbemande 16 ft Alumacraft boot met 25pk draaiende motor op de Surinamerivier ter hoogte van de Billitonbrug. Achteraf is gebleken dat het de boot is waarmee de vissers die ochtend waren vertrokken. In de boot zijn zwemvesten en andere persoonlijke spullen van de mannen aangetroffen.

   In het tweede geval sprong een man de Surinamerivier in om een slipper die in het water was gevallen te zoeken. De man zat samen met zijn broer op de oude Carolinabrug dichtbij Ajoh toen de slipper in het water viel. Zijn broer sprong hem na het voorval achterna, maar hij raakte in nood en moest door omstanders uit het water worden gehaald. De andere man wordt nog vermist. De politie is bezig met een zoekactie in de directe omgeving van de Carolinabrug.

   Voor deel goudzoekers Nieuw Koffiekamp blijkt Roma Pit van IAmGold/Rosebel geen optie

   Onderhandelingen tussen Makamboa en IAmGold zijn vastgelopen   Binnen Nieuw Koffiekamp blijken plotseling twee groepen goudzoekers haaks tegenover elkaar te staan. Een deel van de kleinschalige goudzoekers van Nieuw Koffiekamp vindt de Roma Pit van het Canadese IAmGold, moederbedrijf van de Rosebel, geen prioriteit. Deze groep betreurt het dat de onderhandelingen tussen hun vertegenwoordiging en IAmGold vrijdag zijn vastgelopen, zo bericht Starnieuws vanochtend, maandag 26 september 2016. 

   De belangenorganisatie Makamboa onderhandelt met de Canadezen, nadat twee gezamenlijke bijeenkomsten gehouden zijn met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Minister Regilio Dodson en IAmGold hebben eerder aangegeven, dat de Roma Pit niet toegewezen kan worden aan Nieuw Koffiekamp.

   'Het grootste deel wil niks met de Roma Pit te maken hebben, ook al wijst het bedrijf Roma Pit aan. Zij die naar de Roma Pit willen gaan wij niet beletten, maar het is voor ons geen oplossing. Wij hebben als kleine goudzoekers geen equipment om daar te werken', zegt goudzoeker Dennis Pryor in een persbericht.

   De kleine goudzoekers willen niet in gedrang komen met de multinational. Er is onder de kleine goudzoekers interesse voor de gebieden die door het bedrijf zijn aangewezen, maar deze moeten rendabel zijn. Het belangrijkste is dat Nieuw Koffiekampers een plek hebben om duurzaam te werken binnen het 'bruku futu gebied'. De kleine goudzoekers van Nieuw Koffiekamp willen een vreedzame en duurzame oplossing. Deze gebieden moeten eerst onderzocht worden op aanwezige goudvoorraden, waarna partijen om de tafel kunnen gaan om afspraken te maken.

   Romeo Albitrouw, geoloog technician, die ook Nieuw Koffiekamper is, zegt dat het de moeite waard is om de door IAmGold aangewezen gebieden te gaan bezichtigen. 'In sommige van deze gebieden zouden de kleine goudzoekers vanaf vijfhonderd gram per week kunnen produceren. Liever dat op langer termijn in plaats van voor maar twee maanden, maandelijks vijf kilo.'

   Albitrouw wijst er verder op, dat porknokkers moeten afstappen van het ‘gokken systeem’ naar duurzaam ondernemerschap om continuïteit van hun bedrijvigheid te garanderen. Albitrouw zegt dat opeenvolgende regeringen hebben verzuimd de porknokkers te stimuleren hierin. Het wordt tijd dat de overheid hierbij gaat stilstaan, als zij daadwerkelijk de kleinschalige mijnbouwsector wil ordenen, aldus Albitrouw.

   De ondernemers hebben inmiddels de kapitein geïnformeerd, dat zij geen interesse hebben in de Roma Pit. Pryor zegt verder nog, dat de kleine goudzoekers de kapitein zullen vragen om de onderhandelingscommissie van het dorp anders in te vullen. 'Sommige leden worden beïnvloed en behartigen niet het belang van de gemeenschap.' Albitrouw zegt door de kapitein van het dorp te zijn voorgedragen om als deskundige deel te nemen aan de onderhandelingen.

   Regering nodigt onderwijsbonden BvL en FOLS uit voor gesprek

   'BvL heeft zich gehouden aan zijn afspraken, het is juist de overheid die de inflatiecorrectie nog niet heeft uitbetaald'


   De Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) zijn voor vanmiddag, maandag 26 september 2016, door de regering uitgenodigd voor een gesprek. De regering tracht daarmee waarschijnlijk te voorkomen, dat de aangekondigde staking in het onderwijs volgende week wordt voorkomen. Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, zegt vandaag op Starnieuws in een reactie op de brief van vicepresident Ashwin Adhin, dat hij de verwijten die gemaakt worden, niet begrijpt.

   'De BvL heeft zich gehouden aan zijn afspraken. Het is juist de overheid die de inflatiecorrectie nog niet heeft uitbetaald. Ook de ingangsdatum van de heffingskorting op het loon is niet correct uitgevoerd door de regering.'

   Valies merkt op, dat de brief van de BvL op 11 juli is geschreven. Adhin reageert nu pas, zonder zelfs een verontschuldiging voor de late reactie. Valies stelt dat de regering het akkoord heeft getekend. Achteraf voert de vicepresident aan dat de datum van 31 mei niet haalbaar was en dat daarvoor gewaarschuwd was door de regeringsadviseurs.

   'Als je het akkoord getekend hebt, dan moet je achteraf niet zeggen dat de datum niet haalbaar is. Dan moest je het niet hebben getekend', voert Valies aan. De deadline was een voorwaarde van de leden van de BvL om in te stemmen met het akkoord. De koerscompensatie is door de regering gerealiseerd. De heffingskorting moest per medio februari ingaan. Dat is nog niet gebeurd en Adhin erkent dat in zijn brief. De inflatiecorrectie had in augustus al uitbetaald moeten zijn. Dat is niet gebeurd. Hetzelfde geldt voor september. Per 1 oktober moet de herwaardering ingaan.

   Valies vindt het vreemd, dat de regering stelt dat een vooroverleg niet noodzakelijk is, terwijl de BvL aangeeft dat dialoog noodzakelijk is.

   Adhin geeft in zijn brief aan, dat de BvL en de FOLS vertegenwoordigd zijn in de presidentiële commissie die de herwaardering van de onderwijsgevenden moet voorbereiden. 'De BvL en de FOLS hebben elk één vertegenwoordiger in de commissie, terwijl er acht personen van de regering in zitten', aldus de vakbondsleider. De onderwijsbonden hebben één keer met de commissie om de tafel gezeten.

   De inflatiecorrectie wordt berekend op basis van cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. De inflatie over juli is nog niet bekendgemaakt. Valies kijkt uit naar wat de regering tijdens het onderhoud zal melden.

   Arnold Veeman treedt 1 oktober op in het kerkje van Den Horn

   In ‘Klaai’, zijn 5e album, krijgen zijn Gronings composities Surinaamse invloeden


   Arnold Veeman treedt zaterdagavond 1 oktober op in het kerkje van Den Horn in de gemeente Zuidhorn, provincie Groningen. De Hogelandster met Surinaamse roots componeert hedendaagse klassieke muziek, speelde in een metalband, maakt muziek voor films en musicals, én hij schrijft luisterliedjes in de streektaal, zo bericht de nieuwswebsite Het Westerkwartier zondag 25 september 2016.

   Veeman heeft zichzelf op jonge leeftijd gitaar en contrabas leren spelen. Hij trok de wereld over met een straatorkest en vervolgens studeerde hij summa cum laude af aan het conservatorium in Zwolle in compositie en orkestratie. Zijn werk wordt onder meer uitgevoerd door het Noord-Hollands Filharmonisch orkest en het Metropole orkest.

   Onlangs bezocht hij Suriname en dat maakte veel los.

   In ‘Klaai’, alweer zijn vijfde album, voorziet hij zijn Gronings talige composities van een flinke scheut Surinaamse invloeden, wat resulteert in swingend, jazzy, vrolijk en divers.


   Kaarten voor het concert, dat begint om acht uur 's avonds, kunnen worden gereserveerd door een email te sturen naar c.s.zelhorst@gmail.com of te bellen naar 050-5515733.


   1

   oktober
   Arnold Veeman in het kerkje van Den Horn

   Arnold Veeman in het kerkje van Den Horn

   Arnold Veeman treedt hij op in het kerkje van Den Horn! Onlangs bezocht hij Suriname en dat maakte veel los. In 'Klaai', alweer zijn vijfde album, voorziet hij zijn Gronings talige composities van een flinke scheut Surinaamse invloeden.Arnold Veeman zal in het kerkje van Den Horn onder meer liedjes van zijn nieuwste cd "Klaai" spelen. Veemans nieuwste groningstalige nummers met teksten van hemzelf en Jan Siebo Uffen, zal de liefhebbers van dat liedje zeker bekoren. Kaarten voor het concert in het kerkje van Den Horn kunnen worden gereserveerd door een email te sturen naar onderstaande e-mail adres of te bellen naar telefoonnummer 0505515733.

   LocatieKerkje van Den Horn: Dorpsstraat 7, Den Horn
   TijdAanvang 20:00 uur
   PrijsToegang EUR 15; reserveren gewenst