woensdag 28 september 2016

BiZa-minister Noersalim woont in Mexico 'Inter-American Week on Identity' bij

Suriname kampt ook met problematiek van niet-geregistreerde personenMinister Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa) neemt deze dagen deel aan de Inter-Amerikaanse week gericht op persoonsidentificatie (Inter-American Week on Identity). Het doel van deze bijeenkomst, die in Mexico wordt gehouden, is dat elk mens ongestoord gebruik kan maken van het recht op een identiteit. Suriname heeft zelf ook te maken met de problematiek van niet-geregistreerde personen. Dit meldt het ministerie vandaag, woensdag 28 september 2016, in een persbericht.

Het is de eerste ministeriële bijeenkomst die aan dit thema wordt geweid. Elk persoon heeft het recht om een naam en nationaliteit te hebben. Toch blijkt dat over de hele wereld ruim 230 miljoen jongens en meisjes onder de leeftijd van vijf jaar niet over een geboorteakte of een identiteit beschikken. Verschillende landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nemen deel aan deze conferentie. Er zullen in totaal drie bijeenkomsten worden gehouden in deze week.Het ministerie is voornemens het aantal niet-geregistreerde personen te minimaliseren. De regering heeft hiertoe ook de wens aangegeven. Vooral in arme en onderontwikkelde landen komt dit fenomeen voor.

Met name in het binnenland is gebleken dat personen niet geregistreerd zijn of niet over een geboorteakte beschikken. Dit leidt ertoe dat onder meer mensen niet over een ID-kaart en andere benodigde documenten kunnen beschikken.

Tijdens de conferentie worden de resultaten van de eerste en tweede conferentie gepresenteerd. Daarnaast zal de situatie van de Latijns-Amerikaanse landen in de huidige tijd onder de loep worden genomen, waarna er weer een actieplan (2016-2030) zal worden opgesteld. De bewindsman keert vrijdag terug. 

Vleermuis zet district Nickerie enkele uren in het donker...

Vleermuis vliegt tegen zogenoemd 12.000 volt railinstallatie opwekcentrale Clarapolder


Het district Nickerie was gisteravond enkele uren volledig in het donker gehuld en dat was veroorzaakt door....een vleermuis. Het dier vloog het hoofdspanningsonderstation van de opwekcentrale te Clarapolder binnen en vloog tegen de 12.000 volt railinstallatie aan (zie foto - Bron: EBS). De beveiligingsinstallaties schakelden de machines uit om schade te voorkomen, zo bericht de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) vandaag, woensdag 28 september 2016.  

De herstelwerkzaamheden hebben ongeveer twee en een half uur in beslag genomen. Daarna werden de machines in de opwekcentrale wederom opgestart. Tegen half twaalf waren alle afnemers weer van stroom voorzien.

De Energiebedrijven Suriname (EBS) stelt in haar persbericht deze ongelukkige samenloop van omstandigheden te betreuren en doet er alles aan om dit soort incidenten te voorkomen.

De vleermuis kon in botsing komen met de railinstallatie,  omdat een deel van de rail op is. Het streven van de EBS is om stroom zo regelmatig mogelijk te leveren aan de totale gemeenschap. De EBS heeft daarom de bestaande voorzorgsmaatregelen verscherpt. Het gebouw zal vaker onderzocht worden op gaten bij de ventilatieroosters alsook zijn er afweersystemen geplaatst om gedierte weg te houden.

Naast deze voorzorgsmaatregelen heeft de EBS ook plannen om binnen twee jaar projecten uit te voeren om de elektriciteitsvoorziening in Nickerie uit te breiden. Zo zijn er plannen om een zonnepanelenplant van 1.000 kW te bouwen te Lareco. Het hoogspanningsnetwerk zal aangepast worden om een efficiëntere transmissie en distributie te bereiken en de capaciteit van de opwekcentrale zal uitgebreid worden. Tijdens de uitbreiding van de centrale zal de verouderde open rail installatie vervangen worden door een geheel gesloten systeem.

Om op korte termijn de elektriciteitsvoorziening veilig te stellen, zal een Caterpillar machine met een vermogen van 1.000 kW in de komende weken worden geïnstalleerd.

Politie Curaçao neemt geen bijzondere maatregelen vanwege Statenverkiezingen 30 september

Bij alle stembureaus zijn zoals altijd wel agenten aanwezig


De politietop heeft geen bijzondere maatregelen genomen in verband met de Statenverkiezingen aanstaande vrijdag. Er zullen wel zoals altijd bij alle stembureaus politieagenten aanwezig zijn in verband met de handhaving van de openbare orde. Dat zegt politiewoordvoerder Imro Zwerwer vanmiddag, woensdag 28 september 2016, in de Amigoe.

De agenten zijn ter beschikking van de voorzitter van het Hoofdstembureau bij de stembureaus aanwezig en zullen dus op zijn verzoek optreden tegen overtredingen. 'Men verwacht dat iedereen zich zal gedragen en zich dus aan de regels zal houden.'

Bij constatering van mogelijke stemfraude zullen de agenten dus op verzoek van de voorzitter moeten optreden. 'Zij zullen niet in de stemlokalen aanwezig zijn maar buiten de situatie in de gaten houden. Zoals bekend mogen er geen gewapende personen in de stemlokalen aanwezig zijn.'

De politie zal ook dit jaar optreden tegen optochten. 'Verkiezingsoptochten zijn ook dit jaar niet toegestaan. Alleen degenen die hiervoor over een vergunning beschikken mogen dat doen, maar ik betwijfel het dat er een vergunning is afgegeven voor optochten.'

Zwerwer wil verder niet zeggen hoeveel agenten ingezet zullen worden, maar benadrukt dat er wel veel agenten op de been zullen zijn, ook voor zaken die losstaan van de Statenverkiezingen. 'Het leven gaat gedurende de verkiezingen normaal door, dus zal de politie zoals altijd gecoördineerd te werk gaan.' De politie krijgt vrijdag ondersteuning van de agenten van het Vrijwilligerskorps Curaçao.

Hoofdstembureau Curacao zet voorbereidingen voor verkiezingen 30 september voort

Storm Matthew lijkt Statenverkiezingen niet te gaan dwarsbomen


Hoofdstembureau Konseho Supremo Elektoral (KSE) gaat voor nu gewoon door met de voorbereidingen voor de verkiezingen van 30 september. Dat laat vicevoorzitter Charles do Rego vandaag, woensdag 28 september 2016, weten via de Amigoe. 

Het KSE had vanochtend nog geen officieel bericht ontvangen van de Meteo, over de ontwikkeling van Invest 97-L tot tropische storm Matthew.

'Tot nu toe loopt KSE gewoon op schema met de voorbereidingen voor de verkiezingen. Dit gaat gewoon door, tenzij wij van de Meteo horen dat er iets zwaars gaat gebeuren wat betreft het weer. Voor morgenmiddag zijn alle voorbereidingen afgerond en beginnen we te werken volgens het verkiezingsdraaiboek. Vrijdagochtend beginnen we met de verspreiding van alle spullen bij de stembureaus', aldus de vicevoorzitter.Nu ook nieuws in Nederland. Dit is 's avonds te lezen op de website van de Telegraaf: Foto: Weather.com

Tropische storm bedreigt verkiezingen Curaçao

Gisteren, 23:49
WILLEMSTAD - Curaçao gaat vrijdag naar de stembus voor een nieuw parlement. De hele week is het eiland echter al in afwachting van tropische storm Matthew, die donderdagavond het land ten noorden zal passeren. Woensdag gaf minister-president Ben Whiteman het verlossende woord; de verkiezingen gaan door.
  Curaçao zal donderdagavond voor het eerst de gevolgen van Matthew ondervinden met veel wind en regen, zo is de verwachting. Vrijdagochtend vroeg vindt de laatste evaluatie plaats, zei premier Whiteman. Als de regen en wind dan te veel schade aanrichten, worden de verkiezingen alsnog uitgesteld.
  ,,Maar dat zal echt de allerlaatste optie zijn, daarvoor zijn verkiezingen veel te belangrijk", aldus de minister-president.
  Aan de verkiezingen doen dertien partijen mee voor 21 zetels. In de peilingen scoort de MFK van oud-premier Gerrit Schotte verreweg het hoogst.

  Oog van storm Matthew trekt op ongeveer 180 kilometer afstand ten noorden Curaçao voorbij

  Matthew zal het lokale weer vanaf donderdagochtend vroeg 29 september beïnvloeden


  Tropische storm Matthew, die tot gisteren weersysteem Invest 97-L werd genoemd, heeft zich ontwikkeld. Het oog van de storm zal morgenavond op een afstand van ongeveer 180 kilometer ten noorden van Curaçao trekken. Dat laat de Meteorologische Dienst van Curaçao weten, zo bericht de Amigoe vanmiddag, woensdag 28 september 2016.

  Matthew zal het lokale weer vanaf morgenochtend vroeg beïnvloeden, met een toenemende kans op buien, mogelijk vergezeld van onweer. Vanaf vanavond of de komende nacht zal de wind zich geleidelijk naar het noodwesten draaien en kan dan af toe vrij krachtig zijn (windkracht 5). Vanaf morgenochtend zal het tijdelijk zwaarbewolkt zijn met enkele plaatselijke buien en mogelijk onweer. Deze weersverwachting is geldig tot 12.00 uur.


  De Meteo stelt de storm nauwlettend te blijven volgen voor verdere ontwikkelingen en adviseert ook burgers dit via de media te doen.

  Ook het National Hurricane Center waarschuwde vanochtend voor Matthew; het stelt dat de storm zich vrijdag tot een orkaan kan ontwikkelen. De storm bevond zich vanochtend op een afstand van ongeveer 55 kilometer van St. Lucia en St. Vincent. Voor Guadeloupe en Martinique, St. Lucia, Dominica, Barbados, St. Vincent en de Grenadine eilanden is een Tropical Storm Warning uitgegeven.

  Bonaire, Curaçao, Aruba en omgeving worden door het National Hurricane Center geadviseerd om Matthew in de gaten te houden. Op vrijdag zal Matthew over de Caribische Zee trekken.

  Ter informatie (Bron: http://www.accuweather.com/en/weather-news/tropical-storm-matthew-path-caribbean-us-/60355137):


  Strengthening Matthew may approach US next week


  By , AccuWeather.com Senior Meteorologist
  September 28, 2016; 1:29 PM ET
  Share |
  There is a significant chance that Matthew, currently brewing in the Caribbean, could take a turn toward the United States as a hurricane next week.
  The budding tropical system was officially named Tropical Storm Matthew with winds of 60 mph (97 km/h) as of the midday hours on Wednesday, local time.
  This is a live loop of Tropical Storm Matthew, currently crossing the Lesser Antilles and entering the Caribbean Sea.
  The system has been producing tropical storm-force winds since Tuesday afternoon but had been struggling to form a complete circulation until Wednesday.
  The center of the system passed between Saint Lucia and Saint Vincent and the Grenadines as a strong tropical storm during Wednesday afternoon.
  Matthew to threaten Caribbean through this weekend
  Short-term rain, wind and sea impacts over the Caribbean will depend on how quickly the storm strengthens.
  Breezes will evolve into stiff winds, seas will turn rough and spotty showers will transition to gusty squalls and potentially into severe thunderstorms as the system moves westward over the Caribbean.
  The Windward and southern Leeward islands will continue to experience gusty squalls and building surf into Thursday morning, before conditions subside Thursday midday.
  The effects of the storm have the potential to become more severe and dangerous during Friday and the weekend.
  "Matthew will take a westward path across the central Caribbean, where strengthening to a hurricane is likely," according to AccuWeather Hurricane Expert Dan Kottlowski.
  As the storm moves along, strong tropical storm to hurricane conditions may affect Aruba and northern Venezuela on Friday, Columbia into Saturday and perhaps areas from Jamaica and Cuba later Sunday and Monday.
  Cruise, fishing and shipping interests in the Caribbean Sea may want to avoid the area or remain in port until the threat passes beyond early next week.
  Interaction with the large land areas and mountainous islands could hinder the intensity of Matthew for a time.
  Potential Matthew paths beyond this weekend include US
  Matthew is likely to take an abrupt northward or northwestward turn late this weekend and into early next week.
  "A northward turn is not out of line with climatology with systems in the Caribbean during this time of the year," according to AccuWeather Tropical Meteorologist Mike Doll said.
  The Matthew's movement will also dictate which of the Greater Antilles would be directly affected by heavy rain, flooding, mudslides and strong winds late this weekend into early next week. People and interests as far east as Haiti and the Dominican Republic and areas as far west as Central America should remain vigilant.
  How far west Matthew makes the turn will determine whether or not the U.S. Gulf Coast or the Atlantic Seaboard will be threatened later next week.
  There are two critical features that are likely to influence the track of the storm beginning late this weekend.
  A southward dip in the jet stream over the South Central states will likely tug Matthew northward initially.
  The jet stream is a fast river of air high in the atmosphere that guides weather systems along.
  A second feature may guide Matthew along later next week.
  A storm will bring rain to the Northeastern states into this weekend. If that storm lingers into next week, it could tug the tropical system toward the U.S. Atlantic coast.
  If the storm in the Northeast leaves and the slow forward motion of Matthew continues it may open the door for the tropical system to venture onshore in the Southeastern states.
  "Even if Matthew moves northward across Cuba early next week, as we suspect it will, then it could still find a way to get into the eastern Gulf of Mexico," according to AccuWeather Senior Meteorologist Bernie Rayno.
  "The track and strength of Matthew beyond four days is highly uncertain," Kottlowski added.
  More remote possibilities range from a continued westward path into Central America and a very abrupt turn to the northeast, keeping the storm east of the U.S. next week.

  Raad van Advies Curaçao heeft zo haar twijfels over onafhankelijkheid Projectcommissie-Oostpunt

  Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling van projectcommissie  De Raad van Advies (RvA) twijfelt aan de onafhankelijkheid van de Projectcommissie-Oostpunt die de regering adviseert over de herziening van de bestemming van het land van Maal voor grootschalige ontwikkeling. Dit blijkt uit stukken die met de conceptwetgeving ter goedkeuring aan de Staten zijn gestuurd en die in het bezit zijn van de Amigoe, zo bericht de Amigoe vanmiddag, woensdag 28 september 2016. 

  Betrokkenen uitten al sinds 2012 hun zorgen over belangenverstrengeling van de projectcommissie. Ondanks dat deze twijfels dus door de RvA werden gedeeld, heeft VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP) vlak voor indiening van de conceptwetgeving nog een eindadvies aan deze commissie gevraagd. Het blijkt dat de projectcommissie ten aanzien van de herziening van de bestemmingsvoorschriften van Oostpunt een gedetailleerde reactie heeft gegeven, met uitzondering op de bezwaren van de erven Maal, ten behoeve van de besluitvorming van de minister. Het is de vraag of dit in overeenstemming is met de zorgvuldigheid die in acht genomen zou moeten worden bij de besluitvorming over de herziening van de gronden te Oostpunt.

  Over de mate waarin de besluitvorming van de VVRP-minister door de jaren heen door deze commissie beïnvloed werd, wat de reikwijdte van de projectcommissie was en in hoeverre de adviezen daarvan van doorslaggevende aard waren, hebben de betrokkenen herhaaldelijk vragen gesteld.

  De RvA wijst met betrekking tot de projectcommissie op het ‘zorgvuldigheidsbeginsel’ dat als beginsel van behoorlijk bestuur wordt aangemerkt. Dat wordt in het RvA-advies onder ‘De besluitvorming door de minister met betrekking tot de herziening’ aangehaald. De RvA stelt dat aan het zorgvuldigheidsbeginsel eisen worden gesteld die op een zorgvuldige beslissingsprocedure betrekking hebben, waaronder het vermijden dat ‘partijdige’ personen bij de besluitvorming betrokken zijn. Dit aangezien in de projectcommissie twee vertegenwoordigers van de erven Maal zitten, de advocaat van de familie Maal Robert Blaauw van HBN Law en consultant Myra Jezek. De RvA omschrijft hen als ‘direct belanghebbenden’.

  Verder werd de deze commissie ook uit overheidsexperts gevormd. Behalve dat de twee leden namens Maal betrokken waren bij de besluitvorming van de projectcommissie en bij het uitbrengen van advies naar de minister toe (uit de stukken die bij de Staten zijn ingediend, blijkt opnieuw dat de commissie de minister van advies voorzag) duidt alles ook op betrokkenheid van een collega van Blaauw, Marcha Woudstra – van hetzelfde advocatenkantoor – bij de projectcommissie.

  Klikt u hier om de rest van dit bericht te kunnen lezen.

  BvL-voorzitter Valies: 'We worden al ruim drie jaren aan het lijntje gehouden'

  'De gemeenschap komt niet op voor leerkrachten' 

  'Minister Peneux vertoont Rambo-achtig gedrag en intimideert onderwijsgevenden'


  Tijdens een persconferentie heeft Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), vandaag, woensdag 28 september 2016, afgegeven op de regering. Ook de gemeenschap kreeg, volgens de Ware Tijd, de volle laag. 'We zijn al langer dan drie jaar bezig te vechten voor een betere waardering, maar worden aan het lijntje gehouden', aldus Valies.

  Hij vindt dat de gemeenschap niet opkomt voor leerkrachten van wie enkelen het moeten doen met een brutosalaris tussen Srd 1.300 en 2.000. 'Daarover wordt met geen woord gerept, maar wanneer we opkomen voor onze belangen dan hoor je dat we voorbij gaan aan het recht op onderwijs van de kinderen.' 

  Dat de situatie zo ver is gekomen, schrijft Valies volledig op conto van de regering. 'We hebben op 21 april een akkoord bereikt, maar sindsdien heeft de regering over het uitvoeren daarvan niets laten weten. Toen we geen reactie kregen, hebben we op 10 augustus besloten dat we 3 oktober niet naar school gaan.'

  Het protest op de eerste schooldag is volgens Valies een signaal om aan te geven dat de leerkrachten ontevreden zijn over de houding van de overheid. 'Dit doen we niet om de leerlingen te duperen.'

  Hij zei verder - zo schrijft Starnieuws -, dat de regering minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur tot de orde moet roepen. Hij zou leerkrachten intimideren en onterecht mensen muteren naar het binnenland. Valies voerde aan, dat een mogelijk akkoord in gevaar kan komen als de minister zich zo blijft opstellen.

  Peneux zou volgens de BvL de conventie van de internationale arbeidsorganisatie ILO vertrappen door zijn opstelling. Valies zei dat door opmerkingen van de minister vakbondsrechten worden vertrapt.

  De minister heeft aangegeven dat de scholen op 3 oktober worden geopend en de leerkrachten en directeuren zich op school moeten aanmelden.

  Volgens Valies worden leerkrachten geïntimeerd. Als zij vijf dagen ziek zijn en een attest overgelegd hebben, moeten ze zich toch aanmelden bij onderwijsdiensten. In plaats van begrip voor hun situatie, wordt hen de les gelezen. De BvL-voorzitter zei dat er stappen ondernomen moeten worden tegen Peneux. Dit zal ook aan de orde gesteld worden in het vervolggesprek dat vanavond gevoerd wordt met de regeringsdelegatie. 'Terwijl wij on speaking terms zijn, doet de minister negatieve uitlatingen', voerde Valies aan. Hij zou Rambo spelen en zich op een dictatoriale wijze opstellen tegenover leerkrachten. Er worden aanvallen op leerkrachten geopend. Valies stelde, dat dit gedrag van de minister niet geaccepteerd kan worden. Wanneer er geen correctie komt, zal ook de ILO worden geïnformeerd over hoe de minister in Suriname vakbondsrechten vertrapt.

  Leerkrachten worden bedreigd wanneer ze op 3 oktober de vergadering van BvL en ALS (Alliantie voor Leerkrachten in Suriname) zullen bijwonen. Valies waarschuwde de minister om niet te durven om tegen één leerkracht maatregelen te treffen. 'Wij dagen hem uit', zei Valies.

  Goudbedrijven in Paramaribo-Noord verdwijnen naar nieuw industriegebied aan Ringweg

  Pas in 2018 wordt aanvang gemaakt met verhuizing bedrijven

  Minister Dodson: 'We gaan voor schone lucht, de lucht wordt door kwikdamp vervuild en dat kunnen we niet hebben'


  De goudverwerkingsbedrijven in Paramaribo-Noord zullen zich in de toekomst aan de Ringweg moeten vestigen. Er is al een locatie aan de Ringweg dat als industriegebied zal dienen. Ruim anderhalf jaar geleden is een beroep gedaan op de minister van Ruimtelijk ordening, Grond en Bosbeheer om in dit gebied geen toestemming te verlenen voor onder meer woningbouw, zegt districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost Jerry Miranda vandaag, woensdag 28 september 2016, in de Ware Tijd. 

  Hij benadrukt, dat niet alle bedrijven zullen hoeven te vertrekken van hun huidige locatie en noemt als voorbeelden een aan de Waterkant, dat door zijn locatie en de windrichting geen hinder vormt voor de omgeving. Bovendien is dat gebied ook niet echt bewoond.

  Het verhuisplan maakt deel uit van de ordening van de goudsector. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, merkt op dat men de afgelopen twee maanden bezig is geweest met dit project. 'We gaan voor schone lucht. De lucht wordt door kwikdamp vervuild en dat kunnen we niet hebben.'

  De bewindsman benadrukt, dat het ministerie op verschillend vlak bezig is om vervuiling met kwik te minimaliseren. Hij verwijst naar onder andere het aanpakken van de goudwinning in het achterland. Miranda zegt verder, dat bij de ordening de illegale goudbranderijen ook zullen worden aangepakt. De legale bedrijven dragen de schuld voor luchtvervuiling, terwijl ook de illegale ondernemingen zich hieraan schuldig maken. De bedrijven hebben twee jaar de tijd om zich voor te bereiden. Dit betekent dat in 2018 begonnen moet worden met de hervestiging.

  Korpschef Agnes Daniël is voorstander van onderzoek doodschieten drie verdachten door agenten

  Daniël laat zich niet uit over de vraag of optreden agenten gerechtvaardigd was of niet

  Onduidelijk is of korpschef doelt op een onafhankelijk of intern onderzoek...


  Korpschef Agnes Daniël is voorstander van een onderzoek naar het recente politieoptreden, waarbij drie verdachten van een overval door politiekogels om het leven zijn gekomen. Dit gebeurde na een mislukte supermarktberoving door het drietal met nog een kompaan, bijna twee weken geleden. 

  De korpschef wees in gesprek met de staatszender STVS en de Ware Tijd erop, dat er een beleid is waarbij onderzocht wordt in welke mate de politie geweld heeft gebruikt. Ook tegen verdachten wordt zo'n onderzoek gedaan.

  'Het onderzoek zal moeten komen. Ook in dit geval. We gaan daarbij na of de toepassing van geweld nodig was. Het onderzoeksresultaat gaat naar het Openbaar Ministerie, dat het vervolgtraject bepaalt', aldus de korpschef vandaag, woensdag 28 september 2016, in de Ware Tijd. Overigens is het maar de vraag of zij doelt op een onafhankelijk objectief onderzoek of een intern onderzoek.

  De korpschef wist gisteren nog niet of de opdracht voor onderzoek al is gegeven, noch minder of onderzoek al is begonnen, omdat ze in het buitenland was.

  Het optreden van de politie heeft zowel positieve als negatieve reacties ontlokt aan de samenleving. Zo vragen critici zich af of het wel rechtmatig is geweest om de verdachten dood te schieten. Menigeen kijkt dan ook uit naar een onderzoek.

  Daniël merkt op dat er sprake is van verruwing van de criminaliteit. 'Als gevolg daarvan is het optreden van de politie navenant bij de bestrijding van de criminaliteit.' Zij houdt zich echter op de vlakte over het wel of niet rechtmatig optreden van de agenten, totdat onderzoek dat duidelijk maakt.

  CLO-voorzitter Hooghart zoekt weer eens op confronterende wijze confrontatie met een collega vakbondsman

  Voorzitter BvL Valies wordt in verklaring Hooghart ongenuanceerd hart aangevallen

  'Valies maakt met zijn verraderlijke mentaliteit arbeidersklasse tot slachtoffer''


  Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, heeft ervoor gezorgd dat de totale arbeidersklasse het slachtoffer is geworden van ongefundeerde verhogingen waarbij de loonsom van de overheid is oververhit. Was de loonsom in 1997 nog SF 300 miljoen, nu is die gestegen naar zo'n Srd 2 miljard, beweert de voorzitter van de Centrale van de Landsdienaren Organisatie (CLO) Ronald Hooghart vandaag, woensdag 28 september 2016 in een verklaring. Het is overigens volstrekt wat Hooghart met zijn venijnige verklaring beoogt. In ieder geval is de man niet bekend met vakbondssolidariteit.
  De verklaring luidt: 

  Tot aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw was de Bond van Leraren (BvL) onder leiding van nu wijlen Roy van Aerde, lid van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) en lid van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS). Met het verschijnen van Wilgo Valies in dezelfde periode als de nieuwe voorzitter van de BvL werd het lidmaatschap van de CLO en de FOLS opgezegd. De BvL zou nu een koers varen, waarbij slechts het belang van zijn groep voorop zou staan en het beleid dat Hendrik Sylvester, toen voorzitter van de CLO en voorzitter van de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond (SOB) tot dan had gevoerd, waarbij alle ambtenaren samen zouden optrekken voor lotsverbetering, werd verlaten door Valies.

  De benadering van Valies heeft naar later bleek gezorgd voor een totale versplintering van de arbeidersklasse en meer nog is zij vanwege deze verraderlijke houding steeds het slachtoffer geworden van manipulatie, waarbij Valies steeds de hoofdrol in het verraad is geweest.

  In de regeerperiode van 1991-1996 onder leiding van president Ronald Venetiaan werden door Valies acties gevoerd om het gestelde doel te bereiken, echter zonder resultaat. Venetiaan heeft hem toen duidelijk terug gewezen. In de regeerperiode van 1996-2000 onder leiding van president Jules Wijdenbosch zag Valies zijn kans schoon toen de regering het verdeel- en heersfenomeen “strategische- en constitutionele groepen” introduceerde.

  Valies die in 1997 een hernieuwde samenwerking aanging met de CLO en de FOLS verklaarde publiekelijk niet mee te zullen werken aan de verdeel- en heerstactieken van de regering. Toch pleegde hij verraad door aan het eind van 1997, buiten alle afspraken met de CLO en FOLS om, akkoord te gaan met de regering voor de introductie van strategische – en constitutionele groepen en verliet het forum van afspraken met de CLO en de FOLS.

  De VOS-directeur, die op dat moment evenveel verdiende als een onderdirecteur van een Departement van Algemeen Bestuur, had als maximum bezoldiging SF 228.000. Dat was ongeveer SF 18.000 verwijderd van de bezoldiging van een directeur van een Departement van Algemeen Bestuur die op dat moment maximaal SF 246.575 verdiende. Na het ondertekenen van het akkoord met de regering in januari 1998 verdiende de VOS-directeur maximaal SF 391.000. Aan de direkteur Algemene Ambtelijke Dienst werd door de regering in eerste instantie maximaal SF 348.000 toegekend waardoor Valies triomfantelijk in de publiciteit aangaf dat de onderwijskolom op VOJ en VOS niveau SF 43.000 meer verdiende dan de Algemene Ambtelijke Dienst, met daarbij een aantal beledigende opmerkingen naar het ambtenarenkorps, die vakbondstechnisch als tactisch onder geen enkele voorwaarde gebruik waren. De vreugde bij Valies zou echter niet van lange duur zijn want de regering gaf de verpleegkundigen een maximum bezoldiging van SF. 400.000. Het Korps Brandweer Suriname SF. 501.000, het Korps Politie Suriname SF. 650.000 en het Nationaal Leger SF 700.000. Daarna ontkoppelde de regering de onderdirecteur en directeur van een Departement uit de bezoldigingsreeks van de Algemene Ambtelijke Dienst en werden maximum bezoldigingen toegekend van respectievelijk SF. 600.000 voor de onderdirecteur en SF 700.000 voor een Directeur van een Departement. Het verschil in bezoldiging van een VOS-directeur en een directeur van een departement schoot dus plotseling van SF. 18.000 naar SF. 309.000.

  Tot heden is het Valies niet gelukt om dit verschil terug te brengen naar proporties die golden voor 1998. Een traject om te komen tot verbeterde loonverhoudingen welke in 1999 werd ingezet met de consultant Tjong A Hung en na 10 jaren werd uitgevoerd als FISO, waarbij er zogenoemd verbeterde loonverhoudingen zouden moeten ontstaan, vertoont momenteel een maximum bezoldiging voor de VOS-directeur van SRD 5.004 ( lees SF 5.004.000 ), terwijl de directeur van een departement momenteel een maximum bezoldiging ontvangt van SRD 9.044 ( lees SF. 9.044.000). het verschil dat SF 18.000 was, is nu SF 4.040.000.

  Vandaar de drang naar herwaardering bij Valies.

  Het is goed om te weten, dat door deze verraderlijke mentaliteit van Valies de totale arbeidersklasse het slachtoffer is geworden van ongefundeerde verhogingen waarbij de loonsom van de overheid een overhitting heeft; van 300 miljoen in 1997 naar bijkans 2 miljard in 2016.

  Natuurlijk is de zwakte van de verschillende regeringen of stelling van de politiek ook duidelijk te herkennen in deze zeer onverantwoordelijke loop van de economische ontwikkeling als ook de loonverhoudingen in de Republiek Suriname.

  In het kader van FISO is Valies een voordeeltje voorgehouden binnen de waardering van het FISO- stelsel. Daar is hij natuurlijk meegegaan waardoor het systeem gelijk selectief en dus subjectief genoemd mag worden.

  Het is goed om te weten, dat de onderwijsgevenden bij FISO het beste deel aan financiën hebben gekregen, in het bijzonder de specifieke groep waar Valies zit, terwijl deze groep niet in FISO zit. Het loon bij de laagste groep in de reeks was bijvoorbeeld 593 in 2008 en is pas in 2012 verhoogd naar 652, terwijl bij Valies het duidelijk is opgelopen zie daar.

  Als vakorganisatie misgunnen wij anderen in de arbeidersklasse niet, maar zaken mogen niet zo gaan als hier aangegeven.

  CLO persdienst 
  R. Hooghart

  Uitbetaling Kinderbijslag begint 3 oktober in district Wanica

  SoZaVo start met de betaling van de Kinderbijslag


  De uitbetaling van de Algemene Kinderbijslag (AKB) over 2015 begint maandag in het district Wanica. Monche Atompai, waarnemend hoofd van de Administratie en Uitbetaling Sociale Voorzieningen (AUSV), laat vandaag, woensdag 28 september 2016, in een persbericht weten, dat de uitbetaling op schema is. Volgens de huidige werkwijze wordt dit district als laatste aangedaan. 

  Wanica heeft de meeste huishoudens en is qua aantal kinderen (19.008 geregistreerd voor AKB in 2015) het snelst groeiende district. Een bedrag van Srd 10 miljoen is hiervoor begroot.

  Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) betaalt de AKB-gelden één keer per jaar uit aan de huishoudens die daarvoor in aanmerking komen. De verschillende aanvragen om in aanmerking te komen voor sociale steun worden op de verschillende wijkkantoren ingediend. Als die na behandeling zijn goedgekeurd, komt AUSV in beeld zodat de uitbetalingen kunnen geschieden.

  Van moord op onderneemster in Coesewijnestraat, Paramaribo, verdachte man (29) gearresteerd

  Man beweert als slaaf in Suriname te zijn gekomen 


  De 29-jarige moordverdachte Zhang Qiughua is gisteravond rond elf uur aangehouden door het Regio Bijstandsteam (RBT) Paramaribo op de Martin Luther Kingweg, dichtbij de Dageraadweg, voor een supermarkt, zo is vandaag, woensdag 28 september 2016, te lezen op Starnieuws.

  De man wordt ervan verdacht op zondag 25 september de 44-jarige onderneemster Ye Xiang Xiang in haar woning aan de Coesewijnestraat op brute wijze om het leven te hebben gebracht. De verdachte werd in beeld gebracht, waarna zijn aanhouding werd gelast.

  Nadat de verdachte werd aangehouden is hij gebracht naar een appartement te Weg naar Maretraite. Daar heeft de politie een zwarte tas in de toiletruimte aangetroffen met daarin een hoeveelheid Amerikaanse dollars, Peruaanse en Chinese dollars. De verdachte had bij zich Srd 1.140, 377 Amerikaanse dollar en euro 10.

  De man beweert, dat hij als slaaf in Suriname is gekomen en dat hij in een mensenhandelcircuit terecht was gekomen waar hij niet meer uit kon. Hangende het onderzoek is hij in verzekering gesteld.

  IMF heeft nog steeds geen datum bepaald voor betaling tweede termijn

  'Wij onderhouden een open en constructieve dialoog met de Surinaamse overheid'


  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft nog geen datum bepaald voor de volgende tranche aan Suriname. Dit zegt woordvoerder Raphael Anspach van het IMF vandaag, woensdag 28 september 2016, op Starnieuws. 'Wij onderhouden een open en constructieve dialoog met de Surinaamse overheid. Wij werken samen met de overheid om voortgang te boeken met betrekking tot haar eigen hervormingsprogramma', aldus het ontwijkende antwoord van Anspach.

  In juni heeft het IMF 81 miljoen Amerikaanse dollar, bedoeld is om de monetaire reserve te versterken, overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname. Afgesproken is met het IMF, dat in twee jaar 478 miljoen aan betalingsbalanssteun wordt gegeven. Dit bedrag wordt in delen verstrekt op basis van de voortgang die geboekt wordt in de uitvoering van het hervormingsprogramma.

  Daniel Leigh, die de IMF-missie leidt, was van 8 augustus tot 18 augustus in Paramaribo voor de evaluatie. Verhoging van de belastingen op brandstof en de energietarieven, zoals gepland in het Stabilisatie- en Herstelprogramma, zijn essentieel om de fiscale situatie te verbeteren en ruimte te maken voor beter gerichte sociale uitgaven. Dit stelt de IMF-missie in het eerste evaluatie van het programma. De besluiten om de brandstofprijzen te bevriezen en de verhoogde energietarieven gedeeltelijk terug te draaien ondanks de stijgende energiekosten, hebben de beschikbare overheidsmiddelen aanzienlijk verminderd.

  President Desi Bouterse zei op een persconferentie afgelopen week, dat de regering meer tijd nodig heeft om de subsidie aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS) af te bouwen. Ook verhoging van de brandstofprijs naar een marktconforme prijs, is op dit moment niet haalbaar. Bouterse, zei dat het IMF 'koud berekenend' is en geen rekening houdt met de politieke realiteit. Het volk zal hem wegschoppen als hij nu de brandstofprijs marktconform maakt en de stroomprijs verhoogt, zo zei hij.

  Afgesproken was dat de tweede verhoging van de stroomtarief in september moest plaatsvinden en per 1 januari de subsidie aan EBS volledig afgebouwd zou zijn.

  Kòrsou Fuerte i Outónomo: 'Kiezers mogen in het stemhok een foto, stemfie, maken van hun keuze'

  Openbaar Ministerie stelt echter dat het verboden is foto te maken in stemhokje


  Kiezers mogen in het stemhok een foto maken van hun keuze, een zogeheten stemfie. Er is geen enkel wettelijk verbod op het maken van een stemfie, een van de stemkeuze van de kiezer. stembureau Dat stelt de pressiegroep Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO), van de advocaten Anthony Eustatius, Chester Peterson en Eldon ‘Peppie’ Sulvaran in een verklaring die in de Papiamentstalige ochtendkranten Èxtra, Ultimo Noticia en Vigilante is gepubliceerd, zo schrijft vandaag, woensdag 28 september 2016, het Antilliaans Dagblad.

  De verklaring van de pressiegroep is naar eigen zeggen in reactie op een waarschuwing van het Openbaar Ministerie (OM) vorige week. Het OM verklaarde daarbij dat het verboden is om tijdens het stemmen foto’s te maken. KFO verwijst naar minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, om te illustreren dat stemfies zijn toegestaan. Op 29 januari 2014 verklaarde minister Plasterk al dat burgers elkaar niet kunnen verhinderen om een foto te maken in het stemhok en de foto te verspreiden, aldus KFO.

  De verklaring van de bewindsman volgde nadat hij juridisch advies had ingewonnen over het nemen van een stemfie, zo schrijft de pressiegroep.

  In de Nederlandse en de Curaçaose wet zijn er geen bepalingen opgenomen over het gebruik van een mobiele telefoon in het stemhok. Minister Plasterk heeft volgens de pressiegroep publiekelijk en ook via Twitter verklaard, dat hij niemand opdraagt om foto’s in het stemhok te maken, maar dat het maken van een stemfie is toegestaan. Tijdens een rechtszaak heeft de Nederlandse overheid zelfs naar voren gebracht dat stemfies zelfs voordelen met zich brengen. De burger die aan anderen laat zien wat hij of zij heeft gestemd, kan daarmee anderen stimuleren om ook te gaan stemmen, aldus de pressiegroep.

  Bij het stemmen is het recht op vrije meningsuiting ook van toepassing op kiezers, aldus KFO. Burgers zijn op grond van dit recht vrij om te bepalen hoe zij gebruikmaken van hun stemrecht en ook hoe zij daar uitdrukking aan geven.

  De pressiegroep stelt een boodschap te hebben voor iedereen die op grond van politieke motieven de landskinderen wil afschrikken met het idee dat het maken van een foto in een stemhok verboden is. 'In dit verband hebben wij slechts één boodschap à la Rutte: Pleurop.'

  Voorzitter Randolph ‘Pacheco’ Römer van het Hoofdstembureau bevestigde, dat er geen wettelijk verbod is op het nemen van stemfies. 'Er is vorige week wat verwarring ontstaan na een interview van Charles do Rego, lid van het Hoofdstembureau, in de Amigoe. Daarbij werd gesproken over het nemen van foto’s in het stemlokaal, dat mag niet met het oog op de privacy van mensen in de locatie. Maar, mensen zijn vrij om te handelen wanneer zij eenmaal in het stemhok staan. Dan kunnen zij zelf bepalen of zij wel of niet stemmen, en wel of niet een foto van zichzelf nemen met de stem die zij hebben uitgebracht.'

  Römer verwees naar een idee van regeringspartij PAIS om het maken van stemfies te verbieden. Maar. er is daar geen wetsvoorstel over ingediend, aldus Römer.

  VVD 2e Kamer vreest winst voor MFK van oud-premier Schotte bij Statenverkiezingen Curaçao

  'Deze man loopt de kans weer aan de knoppen van het bestuur van Curaçao te komen zitten'


  De Tweede Kamer heeft twijfels of het er bij verkiezingen op Curaçao, Aruba en Sint Maarten wel eerlijk aan toe gaat, maar de Nederlandse regering ziet geen reden om in te grijpen. VVD’er André Bosman vreest dat de verkiezingen vrijdag op Curaçao uitlopen op een overwinning voor de MFK van Gerrit Schotte. 'Deze man loopt de kans weer aan de knoppen van het bestuur van Curaçao te komen zitten. Ik voorzie een bestuurlijke chaos', aldus het Tweede Kamerlid gistermiddag tijdens het Vragenuurtje, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 september 2016. 

  Omdat minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verplichtingen had in de Eerste Kamer was diens waarnemer Stef Blok (VVD) ontboden. Aanleiding was het artikel vorige week in De Telegraaf dat de Venezolaanse regering actief zou bijdragen aan de verkiezingscampagnes van enkele Curaçaose partijen.


  '’Venezuela hielp Wiels aan de macht’, kopte De Telegraaf (zie onderaan - Bron: Knipselkrant Curaçao). Een ontluisterend verhaal over een anonieme informant die de politieke kopstukken van Curaçao de deur ziet platlopen van het consulaat van Venezuela. Hoewel de betrokkenheid bij Pueblo Soberano het grootst was, is het contact tussen het consulaat en sommige andere politieke partijen ook nauw. Wie ageert tegen het Koninkrijk, lijkt van harte welkom. Zo zou het contact met Charles Cooper, in 2012 lijsttrekker van de MAN, uitstekend zijn. Ook de inmiddels om corruptie veroordeelde MFK-leider Gerrit Schotte is een bekende gast in het rode pand aan de Scharlooweg', zo vatte Bosman het artikel samen.

  De VVD’er wees op de peilingen die een overwinning voor de MFK voorspellen en de bereidheid van sommige andere partijen om met Schotte een coalitie te vormen. 'Deze man is veroordeeld voor corruptie, omkoping en witwassen. De rechter sprak bij de veroordeling zelfs de volgende woorden: ‘Door uw handelen hebt u het vertrouwen van burgers ernstig geschaad. Uw persoonlijke belang stond altijd voorop en uit niets blijkt dat u inziet dat dat handelen ontoelaatbaar was’, aldus de rechter”, aldus het Kamerlid.

  Blok: 'Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk. Volgens de eigen wetgeving van Curaçao is financiering door een buitenlandse mogendheid van een politieke partij actief op Curaçao, niet toegestaan. Als de anonieme informant reden heeft zich zorgen te maken, is de logische weg om aangifte te doen of ten minste om de informatie ter beschikking te stellen van het Openbaar Ministerie. Het OM op Curaçao heeft ook in het recente verleden ervan blijk gegeven meldingen van misstanden door politici serieus te nemen. De recente geschiedenis leert dat het goed is toegerust om bij concrete aanwijzingen strafrechtelijk op te treden.'

  Voor Bosman was dat antwoord te mager: 'De problemen zijn groot, niet alleen op Curaçao maar zeker ook op Sint Maarten. Ook daar zijn serieuze pogingen gedaan om het bestuur te kopen. Daar zijn verbindingen met mensen van de maffia. Op het moment dat die de macht krijgen en mensen op plekken zetten, krijgt de maffia de kans om de centrale bank van bijvoorbeeld Curaçao of Sint Maarten in handen te nemen.'

   De VVD’er benadrukte dat verkiezingen de basis zijn van de democratie. 'Het kan niet zo zijn dat we daar risico lopen dat het bestuur wordt gekocht. De commissie Koninkrijksrelaties heeft gevraagd om onafhankelijk toezicht op de verkiezingen op de eilanden. Is daarvan sprake geweest bij de verkiezingen gisteren op Sint Maarten? Gaat het vrijdag op Curaçao en hopelijk volgend jaar op Aruba gebeuren?'

  Klik hier om het gehele bericht te kunnen lezen.  Telegraaf | Venezuela hielp Wiels aan de macht

  Verkiezingen – Wie tegen het Koninkrijk ageert, is welkom op het Venezuelaans consulaat | Door Edwin Timmer
  ,Tassen vol vlaggetjes van Pueblo Soberano verlieten het Venezolaanse consulaat
  Tassen vol vlaggetjes van Pueblo Soberano verlieten Venezolaanse consulaat
  Als het gaat om eerlijke verkiezingen op Curaçao – vrijdag is er een stembusgang – kijkt Nederland bezorgd naar de invloed van de gokmaffia. Maar Den Haag lijkt blind voor een nóg grotere speler: buurland Venezuela.
  De Telegraaf heeft aanwijzingen én getuigen dat Hugo Chávez in 2012 Helmin Wiels hielp bij zijn overwinning. ,,Tassen vol vlaggetjes van Pueblo Soberano verlieten het Venezolaanse consulaat.’’
  Zijn grootste triomf viert Helmin Wiels op 19 oktober 2012. Zeven maanden voor hij met kogels in zijn rug wordt vermoord, haalt de grofgebekte politicus met Pueblo Soberano (Souverein Volk) de meeste stemmen binnen. Zijn belofte van onafhankelijkheid, los van Nederland, raakt een gevoelige snaar bij de arme en weinig geschoolde achterban. De strategie van schelden tegen blanke makamba’s is geslaagd.
  Premier Schotte in de armen van de Venezuelaanse president Hugo Chavez
  Premier Schotte in de armen van de Venezuelaanse president Hugo Chavez
  Wiels gaat met medestanders uit zijn dak die vrijdagavond bij het partijkantoor. Gerrit Schotte, tot voor kort premier, wordt met zijn Movementu Futuro Korsou tweede en omarmt Wiels op het podium. Tussen de massa feesten ook twee Venezolaanse politici mee: Rodrigo Cabezas en Calixto Ortega. ,,Internationale waarnemers’’, stellen Venezolaanse media die berichten over de ‘linkse overwinning’. Maar de Kiesraad Curaçao weet niks van observators.
  Waarom feesten vertrouwelingen van Hugo Chavéz – Calixto is inmiddels benoemd tot opperrechter door president Maduro – mee met een Curaçaose politicus? Het is een vraag die Alfredo Limongi, een Venezolaan die al lange tijd op het eiland woont, bezighoudt. ,,Net als het raadsel waarom Wiels op zijn vlaggen exact dezelfde symboliek gebruikte als Chávez. Van het hartsymbool dat de socialistische partij van Venezuela uitdraagt, maakte Wiels een kopie voor zijn eigen propaganda. Is dat toeval?’’
  Limongi is niet de enige die verbijsterd toekijkt. ,,Wiels gebruikte hetzelfde draaiboek als Chávez’’, zegt een Zuid-Amerikaanse zakenman. ,,’Jij bent arm door de schuld van de elite!’ Op Curaçao werd dat: door die witte Hollanders. Die haatzaaierij is exact hoe Chávez het volk misleidde. Caracas keek op zijn minst instemmend toe. Want Wiels’ streven naar onafhankelijkheid, en het einde van ‘kolonialisme’, paste precies in het straatje van Chávez. En in de oliebelangen van Venezuela.’’
  Venezuela mag na Saoedi-Arabië de grootste olievoorraad ter wereld hebben, het betreft bijzonder zware olie. Om die te verwerken, moet ze eerst vermengd worden met lichtere varianten. De Curaçao Oil Terminal is daarvoor ideaal. In de Bullenbaai meren de allergrootste olie-tankers aan om volgepakt richting China te reizen. In 2012 verschijnt aan de horizon echter een probleempje: in 2019 eindigt het Venezolaanse huurcontract met Curaçao voor de Bullenbaai en de raffinaderij Isla.
  Op de dag voor de Curaçaose verkiezingen laat Ana Elisa Osorio op de Venezolaanse tv niets aan duidelijkheid te wensen over. De ex-minister onder Chávez vat de stembusgang in het Caribische Koninkrijksdeel samen als: herkolonisatie of onafhankelijkheid? ,,Het is ongelooflijk dat men in de 21ste eeuw nog steeds meent kolonies te kunnen besturen’’, sneert ze richting Nederland. ,,Wij vechten voor de onafhankelijkheid van ons continent.’’ Chavez’ echo dat de ABC-eilanden eigenlijk aan Venezuela behoren klinkt erin door.
  Uniek is die inmenging niet. Overspoeld door oliedollars steunde de Bolivariaanse Revolutie jarenlang stiekem linkse kandidaten in de regio. Op 4 augustus 2007 landde de Venezolaan Antonini Wilson per privéjet in Buenos Aires. Hij werd gepakt met 790.550 dollar cash. Het vliegtuig bleek bevolkt met Venezolaanse ambtenaren. Bestemming van het fortuin: presidentskandidate Cristina Fernandez de Kirchner.
  Venezuelaans concul Sonia Alvarado Rossel met oud-premier Ivar Asjes van de Pueblo Soberano
  Venezuelaans concul Sonia Alvarado Rossel met oud-premier Ivar Asjes van de Pueblo Soberano
  Of er geld is doorgesluisd vanuit Caracas naar Pueblo Soberano, of naar andere van onafhankelijkheid dromende partijen op Curaçao, is onduidelijk. Maar tijdens een speurtocht stuitten we op een goed ingevoerde getuige. Vanwege gevaar voor represailles noemen we haar Simone. ,,Het consulaat van Venezuela op Curaçao heeft Helmin Wiels op allerlei manieren bijgestaan’’, verklaart ze tijdens een geheime ontmoeting. ,,De band met Wiels was goed. En voor de verkiezingen van 2012 is er een enorme hoeveelheid campagnemateriaal geleverd. Tassen vol vlaggetjes van Pueblo Soberano verlieten het Venezolaanse consulaat.’’
  ,,Wiels was een fanatiek volger van Hugo Chávez’’, zegt Simone. Dankzij die bewondering kwam hij in contact met de toenmalige consul-generaal Sonia Alvarado Rossel. En met plaatsvervangster Mari-Yuri de la Trinidad Morales (op internet genoemd als agent van veiligheidsdienst SEBIN). ,,Chávez is een wereldleider, een icoon’’, ontboezemde Wiels twee maanden voor zijn dood in Pauw & Witteman. Dat Pueblo Soberano deels dezelfde symbolen gebruikte als de Venezolaanse regeringspartij PSUV noemt Simone ‘niet meer dan logisch’.
  Ze wijst echter op nóg een Venezolaans belang om Curaçao uit het Koninkrijk los te weken. ,,Het is de legertop in Caracas een doorn in het oog dat vanaf vliegveld Hato Amerikaanse spionagetoestellen opstijgen.’’ Hoewel er officieel geen militaire basis van de VS ligt, zien de Chavistische leiders dat anders. Deze week nog beschuldigde Maduro de VS en Nederland van agressie door schending van Venezolaans luchtruim. Simone: ,,Een onafhankelijk Curaçao kan zeggen: ophoepelen!’’
  Als er iemand op Curaçao ijvert voor sluiting van raffinaderij Isla en een schoonmaak van de unieke natuurlijke haven, dan is het Andres Casimiri. Hij lanceerde het idee Greentown: jachthavens en woningen in plaats van misschien wel de vuilste raffinaderij ter wereld. Maar regeringspartij Pueblo Soberano, met nota bene een ex-huisarts als premier, wil er niet aan. Het deed Casimiri begin dit jaar verzuchten: ,,Ik krijg het gevoel dat ze compleet van Nederland afdrijven en Venezuela willen binnenhalen.’’
  Een Nederlandse advocaat op het eiland, die anonimiteit vraagt, ziet Venezuela met oliedollars strooien om goodwill bij de bevolking te kweken. Raffinaderij Isla is jaarlijks sponsor van talloze carnavalswagens en sportevenementen. Een groot baseballstadion is met Venezolaans geld opgericht. ,,Ze hebben nog nooit één korrel zand schoongemaakt rond de raffinaderij. Maar de Venezolanen trekken hier meer aan de touwtjes dan die paar gokfiguren.’’
  Hoewel de betrokkenheid bij Pueblo Soberano het grootst was, is het contact tussen het consulaat en sommige andere politieke partijen ook nauw. Aldus Simone. Wie ageert tegen het Koninkrijk, lijkt van harte welkom. Zo zou het contact met Charles Cooper, in 2012 lijsttrekker van de MAN, uitstekend zijn. Ook de inmiddels om corruptie veroordeelde MFK-leider Schotte is een bekende gast in het rode pand aan de Scharlooweg. Simone: ,,Consul Sonia Alvarado smolt compleet weg voor Gerrit.’’
  Whiteman spreekt geen slecht woord over buurman in ernstige problemen Venezuela
  Premier Whiteman en president Maduro samen in Venezuela
  Wat betekent die recente inmenging voor de verkiezingen van vrijdag? Niet alles. Al is het maar omdat Venezuela sinds de lage olieprijs amper geld heeft om zijn eigen economie draaiende te houden. Laat staan om elders met vlaggetjes invloed te kopen. Toch zijn de belangen onveranderd. En met MFK, PAS (de nieuwe partij van Cooper) en Korsou di Nos Tur (Curaçao van ons allemaal) van Amparo dos Santos lijkt een nieuwe coalitie voor onafhankelijkheid kansrijk. ,,Ook Dos Santos is al langs geweest op het consulaat.’’
  Oud-leden van Pueblo Soberano en recente partijen ontkennen de steun vanuit het consulaat. ,,Wij zijn gekoppeld aan helemaal niemand’’, bezweert de penningmeester van PAS. Vanuit het Venezolaanse consulaat blijft het stil. Consul-generaal Gutierrezde Alemeida heeft geen tijd voor interview-verzoeken en reageert niet op emails met vragen.
  Eugène Rhuggenaath, nummer twee op de lijst van de PAR, openlijk voorstander van de band met het Koninkrijk, reageert wel: ,,Ik kan me voorstellen dat je als politicus een cursus in het buitenland volgt. Maar wat niet kan is financiering aannemen van buitenlandse overheden. Dat is strafbaar.’’
  In Caracas bespot men de Hollandse naïviteit. ,,Venezolaanse steun aan Wiels? Ja, dat weet toch iedereen’’, zegt een radiomaker. Oppositieleider Maria Corina Machado valt evenmin van haar stoel. ,,Steun vanuit het Venezolaans consulaat voor partijen die kritisch staan tegenover het Koninkrijk? Dat is niet uniek. In Ecuador, Colombia, Argentinië en Mexico: overal steunt Maduro radicale groepen. Het verbazingwekkende is dat de Nederlandse regering, en andere Europese landen, zich er nooit tegen hebben afgezet.’’
  Bron: Telegraaf