donderdag 29 september 2016

Militairen in het Caribisch gebied voorbereid op inzet in verband met Matthew

Defensie in Caribische regio voorbereid op orkaan Matthew


Hulpverlening voor, tijdens en na de passage van een tropisch weersysteem is één van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied. Nu orkaan Matthew de ABC-eilanden nadert, zijn de militairen in het Caribisch Gebied voorbereid op inzet. Het evacueren van mensen, het vrij maken van wegen na wateroverlast, het opruimen van puin en meer, zo schrijft de Amigoe vanmiddag, donderdag 29 september 2016.

De mariniers van het 32e raiding squadron en de militairen van de landmachtcompagnie, de Arubaanse en Curaçaose Militie staan nu gereed voor inzet. Vorig jaar nog vertrok het ondersteuningsschip Zr.Ms Pelikaan naar het eiland Dominica om daar hulp te verlenen na de passage van tropisch storm Erika. Ook boden militairen in 2010 hulp na passage van tropische storm Tomás op Curaçao.


Hr.Ms. Van Nes en Hr.Ms. Pelikaan boden in 2007 humanitaire noodhulp aan de bevolking van het door orkaan Felix zwaar getroffen Nicaragua. Het marineschip Hr.Ms. Van Amstel bood in 2005 hulp nabij de stad Biloxi, ten oosten van New Orleans, na de verwoestende orkaan Katrina.

Gedurende het hele jaar bereiden de militairen in het Caribisch gebied zich voor op deze taak met diverse trainingen.

Net voor aanvang van het orkaanseizoen, dat loopt van 1 juni tot en met 1 december, voeren zij op de Bovenwindse Eilanden de jaarlijkse orkaannoodhulpoefening HUREX uit. 'Nu tropische storm Matthew de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao bedreigt met een hoop wateroverlast, staan de militairen en hun materieel er klaar voor om hulp te verlenen. Hierover is al contact geweest met het gezag op de drie eilanden. Afhankelijk van de aard van de schade, kunnen de militairen ingezet worden', staat in hun persbericht (zie hierboven).

Statenverkiezingen Curaçao vanwege orkaan Matthew uitgesteld tot 5 oktober

Regen valt met bakken uit hemel en dat kan groot probleem zijn bij de verkiezingen

Verkiezingen gaan 5 oktober plaatsvinden


De verkiezingen van morgen, vrijdag 30 september 2016, zijn uitgesteld vanwege orkaan Matthew. Dat meldt de voorzitter van het Hoofdstembureau, Raymond ‘Pacheco’ Römer, vanmiddag, donderdag 29 september, in de Amigoe, na overleg met de deelnemende partijen. De doorslaggevende reden voor het uitstel van de verkiezingen is het feit, dat de Meteo tussen vannacht twee uur en morgenmiddag verwacht dat er een veelvoud van regen zal vallen vergeleken met vanochtend. Matthew zal vanavond en morgenochtend hoogstwaarschijnlijk ten noorden van Curaçao langstrekken. 

Vanochtend vroeg stelde Römer al: 'Op het moment valt de regen met bakken uit de hemel en dat betekent dat dat morgen bij de verkiezingen een groot probleem kan zijn.'
Het is nog onduidelijk op welke dag de verkiezingen doorgang zullen vinden. De uiteindelijke beslissing hiervoor ligt bij de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, Etienne van der Horst (Pais).

Römer stelt te hopen dat de verkiezingen binnen een week, op uiterlijk vrijdag 7 oktober, doorgang zullen vinden. Partijen zijn het er wel over eens dat de verkiezingen in ieder geval niet dit weekeinde nog gehouden zullen worden.

Het Hoofdstembureau heeft vanochtend alle politieke partijen bij Kranshi verzameld om de eventuele doorgang van de verkiezingen te bespreken. Eerder vanochtend heeft het Hoofdstembureau ook met leden van de regering vergaderd. Men was heel voorzichtig met het nemen van een besluit. Romer stelde: 'Wij willen dit besluit wel aan de hand van de laatste informatie nemen.' Daarom kwam Meteo-directeur Albert Martis ook een update van het weer geven.

Vanmiddag om twee uur zou er een vergadering van de Raad van Ministers plaatsvinden waarin een definitief besluit over de nieuwe verkiezingsdatum genomen zal worden. Premier Ben Whiteman (PS) zou na voornoemde vergadering samen met vertegenwoordigers van de Meteo en de Directie Risicobeheersing en Rampenbeleid een persconferentie houden. Tijdens deze persconferentie zou het uitstel van de verkiezingen met mogelijk een nieuwe verkiezingsdatum worden aangekondigd.

Inmiddels is bekend geworden dat de verkiezingen op 5 oktober worden gehouden.

Curaçao Airport Partners houdt Matthew in de gaten...

InselAir schrapt vluchten van Sto. Domingo naar St. Maarten en St. Maarten naar Curaçao

Geen vluchten van en naar Bonaire - Luchthaven Hato is operationeel


Curaçao Airport Partners (CAP) houdt de ontwikkelingen rondom de orkaan ‘Matthew’ in de gaten via de Meteorologische Dienst en Rampenbestrijding. Om de veiligheid te allen tijde te kunnen garanderen heeft de luchthavenexploitant procedures voor dergelijke omstandigheden. Vooralsnog zal Hato gewoon operationeel zijn, zo bericht de Amigoe vanmiddag, donderdag 29 september 2016.

In een persbericht (zie hierna) met informatie voor reizigers schrijft de organisatie, dat vliegtuigmaatschappijen ook zelf een aantal maatregelen kunnen nemen om de veiligheid van hun passagiers te waarborgen:

LATEST NEWS

Notice to passengers

September 29th 2016
Important information for passengers travelling to and from Curaçao International Airport:
Willemstad – Curaçao Airport Partners is in continuous communication with the official departments that are closely monitoring the developments regarding the tropical storm named ‘Matthew’. Procedures for such circumstances are in place at Curaçao International Airport to ensure safety at all times.
At the moment there is no change in the status of operations at the airport. Airlines may also take certain measures to ensure the safety of their passengers, personnel and aircrafts.
Therefore, travellers are advised to contact their airline directly for the latest information regarding their flight schedule. Curaçao Airport Partners will inform its aviation partners, airlines and travellers in case of a change in the status of the airport operations.


Gisteren maakte InselAir bekend zich voor te bereiden in afwachting van de orkaan. Dit door mogelijk vluchten van tevoren te annuleren om zo de impact te minimaliseren aangezien InselAir 26 bestemmingen in deze regio heeft.

Vanochtend maakte de maatschappij kenbaar inmiddels enkele veranderingen in het vluchtschema te hebben aangebracht. De vluchten van Sto. Domingo naar St. Maarten en St. Maarten naar Curaçao komen te vervallen. Daarnaast kunnen er vanaf drie uur vanmiddag geen vluchten van en naar Bonaire worden uitgevoerd. De vluchten zullen pas weer na de orkaan worden hervat. Gezien de verwachte koers van de orkaan verwachten ze mogelijk geen gebruik te kunnen maken van uitwijkhavens op Aruba en Bonaire.

'Dit betekent dat er, indien noodzakelijk, moet worden uitgeweken naar alternatieve uitwijkhavens in Venezuela (Caracas en Valencia). In dit geval zullen we zorgen voor transport, accommodatie en eten en drinken voor onze passagiers. Afhankelijk van ontwikkeling zal in het uiterste geval de gehele operatie tot nader orde stil worden gelegd, ten behoeve van de veiligheid van passagiers en personeel. Ondanks het feit dat dit in luchtvaarttermen een ‘Act of God’ betreft, zullen we er zoveel mogelijk aan doen om alle passagiers naar hun bestemming te brengen.'

General manager Pieter de Man van KLM meldt, dat ze tot dusver niet hebben vernomen dat de omstandigheden dusdanig erg zullen zijn dat ze niet kunnen vliegen. 'Mochten er veranderingen zijn, dan zullen we dit melden.'

Reizigers worden geadviseerd om de maatschappijen te contacteren voor de meest recente informatie over hun vluchtschema. CAP zal haar luchtvaartpartners en reizigers informeren in geval van een verandering in de status van de luchthavenactiviteiten.

Tropische storm Matthew groeit uit tot een orkaan

Meteo heeft het waarschuwingsniveau verhoogd van geel naar oranje


Tropische storm Matthew, die zich vanochtend laat, donderdag 29 september 2016, op ongeveer 360 kilometer ten noordoosten van Curaçao bevond en zich vanmiddag heeft ontwikkeld tot orkaan, zal gedurende de komende nacht en morgenochtend zware buien kunnen veroorzaken en op de gebruikelijk plaatsen voor wateroverlast zorgen. De buien kunnen gepaard gaan met onweer. Dit bericht de Amigoe.

Het National Hurricane Center (NHC) verwacht dat Matthew vanavond of morgen uitgroeit tot een orkaan. Matthew verplaatst zich in westelijke richting boven het Caribisch Gebied en zal naar verwachting vanavond en morgenochtend vroeg ten noorden van Curaçao voorbij trekken. Dat liet de Meteorologische Dienst in haar bulletin van vanochtend elf uur weten.


Meteo heeft het waarschuwingsniveau inmiddels verhoogd van geel naar oranje. De dienst voorspelt een half tot zwaar bewolkt en buiig weerbeeld. Voornamelijk uit noordelijke richting zal de wind zwak tot matig zijn: windkracht 2 tot 4.

Meteo verwacht dat de wind vanavond geleidelijk richtingen zuidwest/zuidoost zal draaien en dat de windsnelheid zal toenemen. Tijdens buien verwacht men af en toe uitschieters van windkracht 5 tot 6.


Van gisteren tot vanmorgen is er bij Biesheuvel 24.4 millimeter regen gevallen, bij Van Engelen 15.1 mm, bij Sta. Maria 12.6 mm, bij Seinpost 24.2 mm, bij Seru Kokori 82.6 mm en bij Sumbu 28.6 mm. Meteo verwacht vrij rustige zeecondities met golfhoogtes tussen 0.5 tot 1.5 meter, maar aan de zuidkusten en in zwaardere regenbuien kunnen de golven een hoogte van twee meter bereiken.

NHC meldt dat golfbewegingen, veroorzaakt door Matthew, naar verwachting gedeelten van de kusten van de ABC-eilanden zullen aantasten.


Vanochtend heeft de aanwezigheid van orkaan Matthew op Curaçao al voor veel wateroverlast op het eiland gezorgd. Plekken die bekendstaan om wateroverlast, zoals Saliña, liepen al snel vol.

Hurricane Matthew may approach US next week


By , AccuWeather.com Senior Meteorologist
September 29, 2016; 11:52 AM ET
Share |
Matthew has become a hurricane in the Caribbean and may approach the U.S. during next week.
Matthew will drift westward over the open waters of the central Caribbean Sea through Saturday.
There is the potential for for Matthew to become a Category 2 hurricane or stronger during the weekend.
Matthew will threaten lives and property in the Caribbean
Seas over the open waters of the central Caribbean will grow increasingly rough and dangerous. Small craft and cruise ships are encouraged to avoid this area through this weekend.
During Friday and Saturday, the center of the storm will be well away from land. However, the large size and strength of the storm will cause breezy conditions with occasional squalls along the northern coasts of Venezuela and Colombia, as well as the southern coasts of Puerto Rico, the Dominican Republic and Haiti.
"During the weekend, we expect Matthew to make an abrupt right turn to the north and northwest," according to AccuWeather Tropical Meteorologist Edward Vallee.
People in Jamaica and Haiti, followed by eastern Cuba, and later the Turks and Caicos and the Bahamas should be prepared for deteriorating weather, which could feature hurricane conditions from Sunday into early next week. In many of these areas, damaging winds, coastal flooding, flash flooding and mudslides from Matthew will threaten lives and property.
Questions remain about Matthew's exact track beyond the Caribbean next week. However, indications point toward a north to northwest path, which will bring the system close to the U.S.
Whether or not impacts will be indirect from a hurricane at sea or direct from a landfall in the U.S. are unclear.
Possible tracks range from a storm riding up east of the Atlantic coast to the eastern Gulf of Mexico, along the Florida west coast.
At this time, a track east of or close to the U.S. Atlantic coast is more likely but that could change.
The path will depend on exactly where the storm makes the northward turn and how the storm negotiates the mountainous terrain of Hispaniola and/or Cuba.
Other weather systems will play a role in the initial northward turn and then the path that Matthew takes north of Cuba.
These systems include a southward dip in the jet stream, which is a fast river of air, high in the atmosphere. Strong southern winds on the eastern side of the jet stream is the mechanism that will turn Matthew to the north late this weekend.
Another player is the position of a non-tropical storm, which will either draw Matthew into the U.S. or kick the storm out to sea in the Atlantic.
As a result, all U.S. coastal interests, as well as cruise, fishing, shipping and petroleum operations along the Atlantic Seaboard and in the eastern Gulf of Mexico should closely monitor the path and evolution of Matthew.
During early next week, people in the coastal areas of southeastern U.S. may want to consider securing their small craft and preparing to protect property against stormy conditions, should Matthew turn toward land.
Even if Matthew turns toward the sea next week, rough surf and heavy seas would occur along the Atlantic coast.
This is a live satellite loop of Matthew. (NOAA/Satellite)


Tijdens ruzie met twee buurvrouwen gooit man (44) bank tegen twee kinderen

Politie Albina arresteert bank-gooiende buurman

Een van de kinderen met ernstig hoofdletsel opgenomen in ziekenhuis in Frans-Guyana


De politie van Albina heeft de 44-jarige H. L. (44) voor zware mishandeling van twee kinderen aangehouden. De man had ruzie met twee buurvrouwen. In een moment van woede pakte de man een bank en smeet deze in de richting van de naaste buren. De bank raakte echter twee kinderen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 29 september 2016.

Een van de kinderen liep ernstig letsel aan het hoofd op en is ter verpleging opgenomen in een ziekenhuis in Frans-Guyana. Het andere kind mocht na medische behandeling terug naar huis met de ouders.

L. is aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. De gezondheidstoestand van het kind is stabiel.

Ministerie van NH draagt zestien waterstations over aan de SWM

Nu kan gewerkt worden aan ontsluiting van Commewijne op het waterleidingnet

(Bron foto's ministerie van NH)

Zestien waterstations, die onder beheer waren van Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), zijn vandaag, donderdag 29 september 2016, te Meerzorg overgedragen aan de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Een lang traject is afgelegd alvorens het zover was, zei minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen bij de overdracht aan SWM-directeur Marlon Oosterling, zo bericht het ministerie.

Oosterling zei dat samen met de Dienst Watervoorziening het district nu voorzien kan worden van goed en schoon drinkwater. Dodson legde uit dat met alle betrokkenen gesproken is voordat het zover was. Er is een commissie ingesteld die de overdracht soepel moest doen verlopen. Nu kan er gewerkt worden aan de ontsluiting van Commewijne op het waterleidingnet, waarbij meters geplaatst zullen worden. De fysieke overdracht van de waterstations is een mijlpaal in het proces, zei de bewindsman.

De Assembleeleden Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) en Jenny Warsodikromo (NDP) toonden zich verheugd dat na jaren het nu steeds dichterbij komt dat in elk huishouden in Commewijne veilig drinkwater zal stromen. Al heel lang wordt gevraagd dat SWM het beheer van de waterstations overneemt.

Karta-Bink zei, dat de mensen bereid zijn te betalen voor water. Nu is er een grote stap gezet. Warsodikromo vroeg ook de aandacht van de minister voor het feit dat mensen een hydrofoor rechtstreeks aansluiten op het net, waardoor mensen die verder wonen in Mariënburg en Ellen geen waterdruk hebben. Van de regering wordt verwacht dat er opgetreden wordt tegen deze asociale mensen.

Jager (62) valt van een stellage in boom in bos langs Afobakaweg

Zoon vindt zijn vader gewond in bos


De 62-jarige jager Ricardo L. is zondag van een stellage in een boom gevallen. De man was alleen het bos in, aan de Afobakaweg, om te jagen en klom de stellage op die al geruime tijd in de boom is om zodoende beter een eventuele prooi te ontdekken, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 29 september 2016. 

Op gegeven moment moet de jager zijn gevallen van de stellage en liep daardoor inwendige letsels op. Toen de zoon van de jager hem niet kon vinden, schakelde hij de politie van Paranam in. Hij verklaarde tegenover agenten geen contact te kunnen maken met het mobiel telefoonnummer van zijn vader. De zoon ging op zoek naar zijn vader, van wie bekend was waar hij zich moest bevinden.

Langs de Afobakaweg trof hij het voertuig van zijn vader aan en ongeveer twee honderd meter in het bos zag hij zijn vader liggen.

De politie schakelde vervolgens een ambulance in. Het slachtoffer werd afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo. De man is op de afdeling chirurgie opgenomen voor medische behandeling.

NPS-fractievoorzitter Rusland: 'Juiste weergave staatsinkomsten in begroting moet in Amerikaanse dollars'

'President Bouterse heeft veel uit te leggen bij het indienen van de begrotingen'


NPS-fractieleider Gregory Rusland vindt dat er te veel onduidelijkheden zijn over de manier waarop de regering haar inkomsten voor het komende dienstjaar heeft opgebracht. In de begroting die president Desi Bouterse morgen in De Nationale Assemblee (DNA) zal presenteren, zijn de totale inkomsten geschat op Srd 6.967.275.000. 'Hoe zijn deze inkomsten opgebouwd? Als het gaat om inkomsten die met een verhoogde koers zijn berekend, dan hoeft het niet te betekenen dat de inkomsten verhoogd zijn, maar dat vanwege de wisselkoers de inkomsten hoger lijken te zijn. Per definitie betekent dit ook niet dat de regering meer zal kunnen doen dan dat men tot nu toe gedaan heeft voor het volk', zegt Rusland donderdag 29 september 2016 in het Dagblad Suriname. 

De politicus, die ook lid is van de vaste parlementaire commissies Financiën en Staatsuitgaven, vindt dat het staatshoofd veel uit te leggen heeft bij het indienen van de begrotingen. Vooralsnog neemt hij geen genoegen met een weergave van de verhoging van de inkomsten in Srd’s, maar in Amerikaanse dollars.

Vooralsnog heeft de NPS-fractie geen enkele plannen om de Jaarrede van de president niet bij te wonen. Volgens de partijvoorzitter hangt alles echter af van de situatie op dat moment.

Volgens Rusland kunnen heel veel zaken in de begroting worden opgenomen, maar de vraag blijft hoe realistisch dat is. 'Wij weten dat de uitgaven gebaseerd zullen moeten zijn op de inkomsten. Wanneer ministeries zaken op de begrotingen hebben opgebracht, betekent het ook niet dat deze gelden zeker zullen worden toegewezen. Als het geld er niet is, gaan ministeries de autorisatie ook niet krijgen', aldus Rusland.

De NPS-voorman zegt verder realistisch genoeg te zijn om te zien hoe de regering praat over het halen van leningen, maar tegelijkertijd ook veel moeite aan de dag moet leggen om te kunnen voldoen aan voorwaarden die bij de leningen horen. Volgens hem zal men de capaciteit om de leningen te nemen, ook moeten mobiliseren.

'Zoals wij in de afgelopen periode hebben gezien, is er veel kapot gemaakt. Deskundigen zijn aan een kant gezet. Om die mensen weer te mobiliseren in gespecialiseerde units, zal niet van de ene of andere dag gebeuren. Opbouwen zal veel langer duren. Wij weten wat de sociaaleconomische omstandigheden zijn, maar ook de sociaal-maatschappelijke problemen kennen wij en zijn benieuwd wat de regering gaat presenteren.'

'Plannen en bouwwerkzaamheden Wanica Ziekenhuis laten een zure smaak in de mond van gemeenschap achter'

Gajadien (VHP): 'Het opgezette gebouw had contractueel al lang opgeleverd moeten worden'

'Vermoedelijk heeft men veel te verbergen' 


'De oneindige plannen en bouwwerkzaamheden rondom de zogenaamde bouw van het Wanica Ziekenhuis laten een zure smaak in de mond van de gemeenschap achter', aldus het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vandaag, donderdag 29 september 2016, in het Dagblad Suriname. Afgelopen dinsdag heeft de regering opnieuw een contract getekend voor de bouw van een ziekenhuis in het district Wanica. 

Gajadien plaatst vraagtekens bij het tijdstip waarop het medisch centrum opgeleverd zal worden en wat nu precies met het oude gebouw zal gebeuren. Terwijl het startsein werd gegeven in november 2014 om dit centrum binnen zes maanden op te leveren, is er nog steeds geen duidelijkheid over wanneer het wordt afgerond.

In april 2015 werd nog een financieringsovereenkomst getekend met een rente van 5% per jaar met Suriname Road & Civiltechnical Company N.V. voor een bedrag van Srd 9.512.720. Dit bedrag moet binnen twee jaar afgelost zijn. Gajadien zegt, dat het opgezette gebouw contractueel al lang opgeleverd had moeten worden.

De uitspraak van waarnemend directeur Bouwkundige Werken en Dienstverlening van het ministerie van Openbare Werken, Anwar Hassankhan, waarin hij aangeeft niet te weten wat de kosten voor de nieuwe gebouwen exact zijn, omdat de bedragen in het Chinees zijn vastgesteld, betitelt de parlementariër als een lachertje. 'Het is onmogelijk dat het contract in het Chinees getekend is, omdat tot dusver diverse contracten getekend zijn met Chinese bedrijven en er altijd gebruik is gemaakt van twee tot drie talen. Het Engels is ook een gangbare taal die zeker wordt gebruikt', aldus Gajadien.

Het niet aangeven van het bedrag geeft volgens Gajadien duidelijk aan, dat er diverse zaken zijn die men verborgen wenst te houden. 'In het nieuwe contract weten wij helemaal niet welk deel de schenking voorstelt en welk deel terugbetaald moet worden. Tijdens de ondertekening is wel aangegeven dat het ‘nieuwe ziekenhuis’ een schenking is van China.'

Volgens de ambassadeur van China moet het ziekenhuis over ongeveer twee jaar een feit zijn. De werkzaamheden zullen binnen zes maanden starten. In het ziekenhuis komen 3 beddenhuizen met 150 ligbedden, 30 bedden voor de polikliniek, een spoedeisende hulp en een mortuarium. Ook voor de klinische behandelingen kan men daar terecht. Het ziekenhuis zal ook beschikken over ruime parkeerplaatsen. Gajadien zegt, dat het oude gebouw in eerste instantie ook aangeduid was als een schenking, maar gaandeweg veranderd was in een gedeeltelijke schenking waar Suriname voor een deel moest inkomen. Het was toen ook ex-Buitenlandse Zaken-minister, nu raadsadviseur, Winston Lackin, die steeds deze verwarrende mededelingen deed. 'Vermoedelijk heeft men veel te verbergen.' 

Gajadien zegt verder, dat er ook geen woord is gerept over het upgraden van de infrastructuur rondom het ziekenhuis. Dit alles duidt volgens hem erop dat de regering ‘openlijk verder gaat met het verder misleiden van de samenleving’. 'Wat voor zin heeft het om een ziekenhuis te hebben, als je dit niet eens op een goede manier kan bereiken en de kosten voor personeel, medicijnen en onderhoud niet eens kunnen worden betaald? Hetzelfde probleem hebben wij ook bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) waar een enorme investering wordt gedaan, terwijl het personeel niet eens uitbetaald kan worden. Voor spoedgevallen krijgen ambulances zelfs problemen bij het in- en uitrijden. Momenteel kan het terrein van het huidige gebouw van het Wanica Ziekenhuis slechts bereikt worden via een ander perceel.'

Het besluit was genomen om in de eerste fase een ziekenhuis bestaande uit twee verdiepingen neer te zetten met de uitbreidingsmogelijkheden. OW koos achteraf ervoor om de optie van twee verdiepingen terug te brengen naar één voor dezelfde prijs. Hassankhan zei eerder, dat het totale oppervlak van het medisch centrum wel hetzelfde is gebleven. Het aspect van onderhoud en het feit dat het ministerie van Volksgezondheid gevraagd had het op begane grond te houden, zijn redenen voor dit model. Hassankhan zei dat de opleveringsdatum door omstandigheden was opgeschoven naar het derde of vierde kwartaal van 2016. De aannemer zelf had volgens hem gemeld dat in september te doen.

Winkeliers en scholen in Nijmegen ontvangen nepbrief gemeente over uiterlijk Zwarte Piet...

Brief op papier van de gemeente ziet er bedrieglijk echt uit

Gemeente overweegt aangifte te doen van valsheid in geschrifte


Winkeliers en scholen in Nijmegen hebben vandaag, donderdag 29 september 2016, een valse brief over het uiterlijk van Zwarte Piet ontvangen. In de brief roept wethouder Ben van Hees de ontvangers op 'om Zwarte Piet te ontdoen van raciale kenmerken', maar de gemeente weet nergens van, aldus een woordvoerster, en wil aangifte doen van valsheid in geschrifte. Dit berichten diverse media vandaag, waaronder de Telegraaf.

De brief op papier van de gemeente ziet er bedrieglijk echt uit. 'Nijmegen is een stad die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan', staat erin. 'Daarom met klem ons verzoek om het Sinterklaasfeest tot een inclusief feest te maken waar iedereen zich prettig bij voelt.' 

Het is onbekend waar de valse brief vandaan is gekomen. Vanochtend kwamen er direct verbaasde telefoontjes binnen bij de gemeente. Na enig speurwerk bleek er een nepbrief te circuleren. 'Nijmegen laat de verschijningsvorm van Zwarte Piet over aan ondernemers en scholen zelf'', zegt de woordvoerster.

De ontvangers ontvangen morgen een echte brief van de gemeente over de vervalsing.Dit is vandaag te lezen op de website van de gemeente Nijmegen:

29/09/2016
Ondernemers en scholen in Nijmegen ontvingen een brief van de gemeente Nijmegen waarin werd opgeroepen het Sinterklaasfeest en met name Zwarte Piet niet traditioneel vorm te geven. Deze brief is een vervalsing.
De gemeente Nijmegen laat de verschijningsvorm van Zwarte Piet over aan ondernemers en scholen. De gemeente zal ondernemers en scholen informeren dat deze brief een vervalsing is. De gemeente overweegt aangifte te doen van valsheid in geschrifte.

FOLS-voorzitter Nerkust: ‘Leerkrachten moeten gehoor geven aan oproep minister’

'In hoeverre zal het voeren van protestacties de zaak verhelpen?'


Marcelino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS), zegt vandaag, donderdag 29 september 2016, in het Dagblad Suriname niet op de hoogte te zijn van enige voorstellen om de uitvoering van de overeenkomst, die in april 2016 getekend is met de regering, op een ander moment te doen plaatsvinden in plaats van op 3 oktober 2016. 

'Voordat het verzoek in de media werd gebracht, kon het aan het bestuur gericht worden', stelt Nerkust. De FOLS-voorzitter beweert, dat hij via de media vernomen heeft, dat de voorzitter van de Surinaamse Onderwijzersbond (SOB) een beroep op hem heeft gedaan op zijn visie betreffende het afdwingen van de overeenkomst met de regering.

Nerkust heeft maandag een brief ontvangen van de SOB. Op dezelfde dag was er ook een bijeenkomst met de regering, waarbij zowel de FOLS als de Bond van Leraren (BvL) aanwezig was. In deze fase van onderhandeling vindt Nerkust dat de betrokkenen wel in staat zijn tot het bereiken van een compromis. 'In hoeverre zal het voeren van protestacties de zaak verhelpen?', vraagt Nerkust zich af.

De FOLS-voorzitter wenst niet specifiek in te gaan op de inhoud van de overeenkomst. Wel heeft Nerkust meegedeeld, dat de herwaardering van de leerkrachten niet alleen te maken heeft met financiële zaken, zoals koopkrachtversterking, maar ook met zaken als bijscholing en nascholing. Ook kunnen de leerkrachten beschikken over de heffingskortingen die Srd 125 bedraagt.

Onlangs heeft de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Robert Peneux meegedeeld dat de scholen op maandag 3 oktober 2016 opengaan. Nerkust vindt dat de leerkrachten gehoor moeten geven aan de oproep van de minister, aangezien hij de werkgever is. Bovendien heeft de bewindsman aangegeven, dat de voorbereidingen voor aanvang van het nieuwe schooljaar, al getroffen zijn.

Volgens Richard Bouguenon, voorzitter van de Surinaamse Openbare Onderwijzersbond (SOB), wordt vandaag een ledenvergadering gehouden waarin zijn voorstel voorgelegd zal worden aan de FOLS-president. Hij erkent, dat Nerkust het verzoek via de media heeft vernomen.

Zes agrarische organisaties hebben de Federatie van Surinaamse Agrariërs de rug toegekeerd

Organisaties ontevreden over gang van zaken binnen de federatie


De Ware Tijd bericht vanochtend, donderdag 29 september 2016, dat zes organisaties hun lidmaatschap van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) hebben opgezegd. Het gaat om de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname, de Stuurgroep Ontwikkeling Cassave Sector Para, de Coöperatie Coroniaanse Boeren, de Stichting S. Kisoensingh Zondaagse Markt Kwatta, de Veehoudersbond van Suriname en de Vereniging van Padi Producenten. 

De organisaties zijn onder meer ontevreden over de gang van zaken binnen de federatie. Uit een verklaring van de ex-leden blijkt, dat er sinds mei 2016 van dit jaar, drie maanden na de oprichtingsdatum, een bestuur zou moeten worden gekozen, maar dat is nog niet geschied.

Ze zijn het ook niet mee eens dat het voorlopige bestuur thans zich zelf heeft aangevuld met twee adviseurs, zonder overleg met en mandaat van de oprichters.

In het bericht benadrukken ze verder ook dat de FSA niet gedragen wordt door de sector.

Harriet Ramdien (VHP): 'Bouterse is nu al zijn charmes kwijt, een tijger zonder tanden'

'Zijn verhalen zijn nu mat en zoutloos, zelfs zijn eigen achterban begint te balen'

'Van eens zo charismatische president, die vol overgave kon zingen op podium, is haast niets meer overgebleven'


‘Een tijger zonder tanden’, zo typeert politica Harriet Ramdien (VHP president Desi Bouterse, die het volk al die tijd zoet wist te houden met zijn vele loze beloftes. ‘Maar hij is nu al zijn charmes kwijt’, zegt Ramdien vandaag, donderdag 29 september 2016, in het Dagblad Suriname. 

'Van de eens zo charismatische president, die vol overgave kon zingen en dansen op het podium, is haast niets meer overgebleven. Zijn verhalen zijn nu mat en zoutloos. Zelfs zijn eigen achterban begint te balen en te vervelen van hem en van zijn levenloze verhalen’, zegt de politica.

Van de Jaarrede die de president morgen zal houden, verwacht Ramdien niet veel. ‘Het afgelopen jaar vroeg hij het volk om hem nog wat ruimte te geven. Hij had het volk beloofd dat alles goed zou komen het jaar dat volgde. Maar, het jaar is nu bijna om en er is nog niets goeds naar buiten gerold. Het wordt met de dag alleen maar slechter.’ 

Ramdien geeft aan, dat Bouterse met zijn financieel wanbeleid heeft gezorgd voor de economische malaise, waaronder het volk vandaag de dag gebukt gaat. ‘Ik verwacht geen nieuwigheid meer van hem. Welke nieuwe belofte gaat hij nu weer komen doen. Het enige waarmee hij dit volk kan blij maken, is dat hij de presidentsstoel vrijmaakt en zijn mandaat teruggeeft. Op de dag dat hij dit doet, zal ik bijzonder veel respect en gezag voor hem hebben.’

Volgens Ramdien moet de president het eens echt bewijzen, dat hij het daadwerkelijk meent met het volk en dat hij met een oprecht hart van het volk houdt. ‘Dit zegt hij toch altijd, ‘u hoeft niet van mij te houden, maar ik hou wel van u’. Wel als hij werkelijk van ons houdt, moet hij de trots en moed kunnen opbrengen om op te stappen als president. Hij moet ons niet langer gebukt laten gaan onder het juk van de financiële crisis. Dit zeg ik als moeder, als vrouw en als burger van het land.’

'De president heeft het land omgetoverd tot een groot circus, waar een ieder van de ene tak naar de andere tak springt zonder een goed en gedegen beleid en waarbij de tot armoede gedwongen burgers blij gemaakt worden met een sociaal pakket. Dat we als land zo ver naar beneden getuimeld zijn dat het arme volk van pakketten moet leven. Die arme mensen hebben hun trots opzij moeten zetten voor een pakket, alleen maar om te kunnen overleven. Het is Bouterse die hun trots heeft verknald en een puinhoop heeft gemaakt van het land.’

NDP verplicht ambtenaren om vrijdag 30 september pro-regering te demonstreren

Ambtenaren zouden door NDP worden verplicht om tijdens Jaarrede Bouterse te demonstreren 

'Ambtenaren zouden worden gechanteerd en bedreigd dat ze hun baan verliezen als ze geen gehoor geven aan oproep NDP'


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, donderdag 29 september 2016, over informatie te beschikken, dat de NDP al dagen van tevoren bezig is om ambtenaren te verplichten om morgen aanwezig te zijn op het Onafhankelijkheidsplein of in het NDP-partijcentrum Ocer als president Desi Bouterse zijn Jaarrede zal houden in het parlement. 

Voor de ambtenaren die in de verre districten wonen, zal behalve voor vervoer ook voor eten en drank gezorgd worden.

'Vooral de ambtenaren, de niet-NDP’ers die geholpen zijn aan een baan door de NDP-regering, zouden verplicht gesteld worden om vrijdag op het plein aanwezig te zijn. Ze worden gechanteerd en bedreigd dat ze hun baan gaan verliezen indien ze geen gehoor geven aan de oproep van de NDP. Hun fysieke aanwezigheid wordt opgeëist door de NDP.'

'Deze niet NDP’ers die een baan hebben gekregen gedurende de NDP-regering rest geen keus dan vrijdag aanwezig te zijn op het plein om mee te schreeuwen hoe geweldig goed het gaat in het land. Terwijl al deze ambtenaren ook gebukt gaan onder de financiële malaise en graag hebben dat de NDP-regering opstapt. Uit broodvrees en angst om hun baan kwijt te raken, gaan zij zich vrijdag als een kudde vee laten meevoeren naar het Onafhankelijkheidsplein. Opmerkelijk is dat de NDP beschikt over een namenlijst van de ambtenaren die aan een baan zijn geholpen. In deze tijd van financiële crisis willen de ambtenaren hun baan beslist niet verliezen. Rest hen geen keus dan het bevel van de paarse partij op te volgen.'

De pro-regering-demonstratie die de NDP vrijdag zal houden, is ook bedoeld als tegenreactie op de protestdemonstratie ‘Alles plat’, die maandag 3 oktober wordt gehouden.

Perschef Clifton Limburg van het Kabinet van de President ontkent een en ander echter. Volgens Limburg zal na de Jaarrede van de president een vergadering zijn in het NDP-hoofdkwartier Ocer.

BvL-voorzitter Valies: 'Iemand als Hooghart moet snel worden vergeten'

'Wat moet je verwachten van een vakbondsleider die op de schoot zit van de regeringsleider?'

'Ik heb geen respect voor dit soort mensen'


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) vindt dat hij iemand als Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), zo snel mogelijk moet vergeten. Valies zegt dat hij niet zal reageren op aantijgingen van Hooghart, dat hij ervoor gezorgd zou hebben dat de totale arbeidersklasse het slachtoffer is geworden van ongefundeerde verhogingen waarbij de loonsom van de overheid is oververhit. 

Valies vraagt zich af, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 29 september 2016, wat verwacht moet worden van een vakbondsleider die op de schoot zit van de regeringsleider. Zijn masker zou hierdoor zijn gevallen.

Hooghart heeft mensen niet ondersteund die opgestaan zijn tegen de hoge stroomtarieven. 'Waar was meneer Hooghart?'

De BvL-voorzitter vindt, dat het masker van Hooghart is gevallen. Hij toucheert een vet salaris als Assembleelid, aldus Valies. Wat Hooghart te zeggen heeft, gaat bij Valies het ene oor in en het andere oor uit. 'Ik heb geen respect voor dit soort mensen. Ik moet ze snel vergeten.'

Jack Pinas met staatseer begraven
48 Leerkrachten vertrekken deze week naar het binnenland

'Treedt niet in discussie, maar probeer je in te leven in dorpsgewoonten en maak die jou eigen'


48 Leerkrachten vertrekken deze week naar het binnenland om onderwijs te verzorgen op de verschillende openbare basisscholen in onder andere Marowijne en Boven Suriname. Zij werden toegesproken door de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, het Hoofd van het Bureau Basis Onderwijs, Lydia Hewitt en de Onderdirecteur onderwijs, Muriel Hoepel, zo laat het ministerie woensdagavond 28 september 2016 in een persbericht weten.

(Bron foto's: ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur)
Peneux riep de leerkrachten op om zich altijd neutraal op te stellen, wat er ook mag gebeuren. 'Je hebt een belangrijke rol te vervullen in het binnenland. Treedt niet in discussie, maar probeer je in te leven in de dorpsgewoonten en maak die jou eigen. Bij aankomst is het van belang om eerst kennis te maken met de Granman. Ga er met een rein geweten en laat niemand jou beïnvloeden of bang maken. Ken je pedagogische-didactische verantwoorde grens en wees temperamentvol. Weet hoe je omgaat met de dorpsbewoners en ouders', sprak de minister.

Hij wees erop dat het belangrijk is om onregelmatigheden altijd schriftelijk te rapporteren. De leerkrachten zullen zich volgens hem vooral op de vakken rekenen en taal moeten concentreren.

'Je bent bevoegd maar nog niet bekwaam. Dat zal met de tijd wel komen. Heb geduld met het kind. Praat zoveel mogelijk en ga niet over tot het slaan', aldus Peneux.

De leermiddelen zullen direct met de leerkrachten worden meegestuurd. Ook ten aanzien van het waterprobleem is voor een oplossing gezorgd. Er zal een mogelijkheid worden bekeken om gebruik te maken van zonnepanelen. Via het Nucleair Centrum zullen trainingen voor leerkrachten worden verzorgd.

Hewitt benadrukte, dat naam leerkracht hoog gehouden moet worden. Zij vroeg de leerkrachten te letten op hun gedrag en te werken aan hun attitude. Hoepel riep op om te investeren in de kleine Surinamer en goed om te gaan met de natuurlijke hulpbronnen. 'Stel je open om ook van de dorpsbewoners te leren', aldus de onderdirecteur.

De leerkrachten hebben een contract getekend voor vijf jaren, wat inhoud dat zij gedurende die periode in het binnenland blijven werken. Zij mogen na een jaar van school veranderen, als zij dat zelf willen.

NPS viert haar 70e verjaardag: 'Partij solidair met iedereen die gebukt gaat onder door regering gecreëerde crisis'

'De situatie nu in Suriname is er één van overleven'De Nationale Partij Suriname (NPS) stelt vandaag, donderdag 29 september 2016, in een verklaring op haar 70e verjaardag, solidair te zijn met alle Surinamers die gebukt gaan onder de door de huidige regering gecreëerde crisis. 

Het regeringsbeleid ligt op zijn kop. Hierdoor verkeren burgers in een moeilijke leefsituatie. Terwijl de wisselkoersen en de daarmee gepaard gaande prijzen in de winkels sprongen omhoog maken, blijven de salarissen van ambtenaren stationair. De situatie nu in Suriname is er één van overleven.

Al sinds haar oprichting in 1946 is de NPS de politieke organisatie gebleven voor alle Surinamers om aan de ontwikkeling van hen en het land een bijdrage te leveren.

De NPS huldigt de opvatting dat gelijkheid, ontwikkeling en vrede tot haar hoogste idealen behoren. Zonder die gelijkheid is ontwikkeling niet mogelijk en kan geen vrede worden bereikt. Partijvoorzitter Gregory Rusland herinnert eraan, dat Suriname een vredige natie is die op principes van vrijheid en democratie is georganiseerd en waarin een ieder zich volledig kan ontplooien en ontwikkelen. Verstoring van deze ontwikkelingsmogelijkheden zoals thans het geval is, moet dringend een halt worden toegeroepen. In het licht van 70 jaar prudent, stabiel en effectief economisch beleid, doet de partij een beroep op alle Surinamers om haar bijdrage te leveren en zich te scharen achter de doelstellingen van de groene partij.

Het huidige politieke beeld moet worden getransformeerd naar een nieuw tijdperk van opbouw. Vanwege het feit dat deze partij gedurende haar bestaan al heeft bewezen dat zij het aankan en dat zij een belangrijke rol heeft gespeeld in de Surinaamse politiek, is een lustrumprogramma uitgevoerd met een variëteit aan inspirerende activiteiten die gericht zijn op de participatie van jong en oud.

De NPS kent haar verantwoordelijkheid ten opzichte van het volk van Suriname en laat zich altijd leiden door het belang van de gehele Suriname samenleving. Daarbij sluiten wij geen enkele democratische partij of individu uit die de uitgangspunten van ons staatsbestel met haar deelt, om samen met haar regeringsverantwoordelijkheid te dragen.

Om tien uur vanmorgen vindt de traditionele kranslegging plaats bij het standbeeld van Johan Adolf Pengel op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Een dankdienst wordt vanaf zeven uur vanavond gehouden gevolgd door een boodschap van de partijvoorzitter, de huldiging van oude getrouwen en een culturele avond.

Verkiezingsbijlage bij Antilliaans Dagblad Statenverkiezingen vrijdag 30 september 2016
Regering Curaçao beslist op laatste moment of verkiezingen 30 september doorgaan

Als storm Matthew voorbijtrekt kan dat met hevige regenval en ruwe golven gepaard gaanDe regering besluit morgenochtend om zes uur of de geplande verkiezingen die dag wel of niet doorgaan. Dat heeft premier Ben Whiteman in een persconferentie bekendgemaakt, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vanochtend, donderdag 29 september 2016.

Gisteren werd bekend dat de tropische depressie zich tot een storm heeft ontwikkeld. Matthew passeert Curaçao vanavond rond ach uur op een afstand van 250 kilometer. De verwachting was eerst dat de storm het eiland op een afstand van 180 kilometer zou passeren. Als de storm voorbijtrekt, kan dat met hevige regenval en ruwe golven gepaard gaan.


De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft het waarschuwingsniveau verhoogd van geel naar oranje.

Het National Hurricane Center (NHC) in Miami heeft een ‘tropical storm watch’ ingesteld. Dat betekent dat stormwinden binnen 48 uur tot de mogelijkheden behoren. Meteo verwacht dat er vanavond en morgen tussen de 50 en 150 millimeter regen zal vallen, er worden ook stormwinden verwacht. De regen zal ook in het weekend aanhouden.

Tijdens de persconferentie benadrukte premier Whiteman dat scholen vandaag normaal geopend zijn. Alle overheidsdiensten die bij calamiteiten betrokken zijn, hebben de nodige voorbereidingen getroffen. De schuilplaatsen, shelters voor de opvang van mensen die tijdens de storm niet thuis kunnen blijven, zijn gereed gebracht.


De overheid raadt burgers aan om zo veel mogelijk zelf een schuilplaats te regelen indien het zover mocht komen. Een shelter is namelijk niet een aangename, maar wel een veilige schuilplaats.

De shelters zijn de openbare mbo-school Ban Bria, het Mgr. Zwijssen College, de technische school St. Jozef, buurtcentrum Tera Kòrá, het FER-centrum aan de Fatimaweg, de Annie Coenraadschool op Tera Kòrá, Scholengemeenschap Parera en Santa Rosa de Limaschool aan de Oosterbeekstraat. Burgers kunnen op de site www.kalamidat.cw een app downloaden met informatie over onder ander noodrantsoen.

Lesley Fer, directeur risicobeheersing, heeft burgers bij de persconferentie erop gewezen, dat zij tijdens de eerste uren van de storm op zichzelf zijn aangewezen.

Derde verdachte opgepakt in zaak brandstichting en vernielingen tijdens vakbondsacties bij Isla, Curaçao

Man (25) wordt op zijn werk aangehouden


De politie heeft opnieuw een verdachte aangehouden voor de brandstichting en vernielingen tijdens de recente vakbondsmanifestaties bij de Isla-raffinaderij. De 25-jarige S.L., geboren op Curaçao, werd gistermorgen op zijn werk gearresteerd, zo meldt vandaag, donderdag 29 september 2016, het Antilliaans Dagblad.

Hij is de derde verdachte in deze zaak. L. is voorlopig opgesloten voor verder onderzoek.

De twee eerste verdachten werden vorige week na enkele dagen detentie op vrije voeten gesteld, toen het onderzoek tegen hen was afgerond. Zij worden nog steeds verdacht van brandstichting en vernieling bij de poort van de raffinaderij.

Meerderheid Tweede Kamer verwerpt Bosmanwet van VVD'er André Bosman

Omstreden Bosmanwet vindt alleen steun binnen eigen VVD en de PVV

Wet werkt stigmatiserend en betekent een inbreuk op het ongedeeld Nederlanderschap


De omstreden Bosmanwet is gisteren door een ruime meerderheid in de Tweede Kamer afgeschoten. Indiener André Bosman kreeg alleen steun van zijn eigen VVD en de PVV van Geert Wilders, terwijl D66, CDA, SP, GroenLinks en de SGP in stevige bewoordingen duidelijk maakten geen heil te zien in het voorstel om een drempel op te werpen voor Caribische Nederlanders uit Curaçao, Aruba en Sint Maarten die zich in Europees Nederland willen vestigen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 29 september 2016.

De doorslaggevende stem moest van de PvdA komen. Roelof van Laar maakte als laatste spreker in de tweede termijn een einde aan alle onzekerheid, door te melden dat Bosman de ‘rechtvaardigingsgronden’ voor het maken van onderscheid tussen Nederlanders onvoldoende heeft onderbouwd. Van Laar sprak er zijn verbazing over uit, dat Bosman hem nooit had opgezocht om te kijken of de coalitiegenoten er samen uit konden komen.

Over het doel van het wetsvoorstel waren alle woordvoerders het roerend eens: inwoners van de zogeheten Antillianengemeenten hebben te lijden onder criminele Caribische jeugdbendes, die soms hele wijken in hun greep houden. Alleen ziet vrijwel geen fractie in hoe de Bosmanwet een einde kan maken aan deze overlast.

Los van de twijfels over de doelmatigheid, de uitvoering en de handhaving stuit het voorstel vooral op principiële bezwaren. Onderscheid maken is volgens internationale verdragen geoorloofd, mits de noodzaak evident is, andere mogelijkheden zijn uitgeput en de maatregel ‘proportioneel’ is. Aan dat laatste criterium voldoet de initiatiefwet bij lange na niet, voerden Sjoerd Sjoerdsma (D66), Sharon Gesthuizen (SP), Madeleine van Toorenburg (CDA), Linda Voortman (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP) met Van Laar aan.

De maatregel werkt stigmatiserend en betekent een inbreuk op het ongedeeld Nederlanderschap. Bovendien hebben de critici grote bedenkingen tegen de juridische houdbaarheid.

Secretaris-generaal OIC Iyad Ameen Madani moedigt Suriname aan om participatie binnen OIC te intensiveren

Iyad Ameen Madani brengt bliksembezoek aan Suriname


De secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), Iyad Ameen Madani, heeft Suriname aangemoedigd om haat participatie binnen de OIC te intensiveren om de voordelen van deze multilaterale organisatie volledig te benutten. Hij bracht een bliksembezoek van een dag aan Suriname. De algehele participatie van Suriname in de OIC is gisteren aan de orde gekomen tijdens werksessies, zo bericht vandaag, donderdag 29 september 2016, het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit houdt in dat er breder wordt gekeken naar de participatie van Suriname in de OIC en niet slechts naar de assistentie door de Islamic Development Bank (ISDB) en haar diensten, die momenteel ter beschikking wordt gesteld.


De werksessies werden gisteren gehouden in het Kabinet van de President tussen een delegatie van Suriname onder leiding van de minister van Buitenlandse Zaken Niermala Badrising en Gillmore Hoefdraad van Financiën en een delegatie van de secretaris-generaal van de OIC.

Minister Hoefdraad die ook governeur van de IsDB voor Suriname is, schetste een algemeen beeld van de actuele sociaal economische situatie in Suriname en het beleid dat de regering op dit stuk voert, aldus het ministerie Buitenlandse Zaken in har persbericht.

Er werd ook een werksessie gehouden met de private sector, waarbij door de OIC gewezen werd op de mogelijkheden voor het bedrijfsleven. De OIC-topman wees op de wenselijkheid van de verschillende overeenkomsten op het gebied van handel en investeringen te tekenen teneinde de private sector in staat te stellen profijt te halen van de mogelijkheden die de OIC biedt.

Op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en ontwikkelingsfinanciering is Suriname in samenwerking met de IsDB de volgende prioriteitssectoren overeengekomen te weten: infrastructuur (zoals energie en transport), agrarische en rurale ontwikkeling (veeteelt, irrigatie en drainage, tuinbouw en gewas ontwikkeling), gezondheid, huisvesting en institutionele versterking, islamitisch bankieren en financieren en handel.

ECD neemt in Moengo, Sipaliwini en Brokopondo illegale en vervallen producten in beslag

In Moengo is grote hoeveelheid verboden tabakssoorten aangetroffen


De Economische Controledienst (ECD) voert al enige tijd controlewerkzaamheden uit in Marowijne (Moengo), Sipaliwini en Brokopondo. Tijdens deze werkzaamheden ter controle van de naleving van de Wet Economische delicten heeft de dienst in verschillende winkels beslag gelegd op illegale goederen en vervallen producten, zo bericht het ministerie van Handel en Industrie gisteren, dinsdag 28 september 2016.

In voorkomende gevallen zijn de goederen ter plaatse vernietigd of moesten zij voorzien worden van prijzen. De overtreders moesten zich in de meeste gevallen melden bij het hoofd van de ECD. Zij riskeren een boete.

In enkele winkels te Moengo is beslag gelegd op goederen, waaronder illegale sigaretten van de merken Tradition & Capital. De winkeliers hadden geen vergunning om deze artikelen te verkopen. De ECD’ers die te Moengo te werk gesteld zijn, kregen ondersteuning van collega’s uit Paramaribo. Zij stuitten op een grote hoeveelheid aan verboden tabakssoorten.


Ook zijn in Moengo vervallen producten van de schappen gehaald die ter plekke in het bijzijn van deze wetsdienaren door de winkeliers zijn vernietigd. In vele winkels stonden er op de rekken producten die niet van een prijs zijn voorzien. De winkeliers kregen de opdracht om onmiddellijk verstaanbare prijsaanduidingen aan te brengen, zegt de voorlichting van Handel en Industrie.

In de periode 21-22 september zijn in samenwerking met de dependance te Atjoni, ook controlewerkzaamheden uitgevoerd in de winkels te Brokopondo en Sipaliwini. Ook hier zijn niet geprijsde goederen aangetroffen en goederen die te duur werden verkocht. Ook waren producten onhygiënisch of volgens de brandweer onveilig opgeslagen. In andere gevallen werden producten verkocht die een onjuist gewicht vertoonden.

De controle dienst heeft verder een partij alcoholische dranken in beslag genomen, waarop er geen accijnzen betaald werden. Veel winkels bleken landbouwchemicaliën, bouwmateriaal, goudwinning equipement, en tabletten te verkopen, wat niet in hun vergunning voorkomt. De ECD heeft beslag gelegd op deze spullen en de winkeliers geadviseerd om een vergunning hiervoor aan te vragen.

Het ministerie van HI attendeert de consument erop om alert te zijn bij het kopen van goederen. Op elk goed dient een etiket te staan met daarop de juiste productiedatum, vervaldatum, de producent en diens gegevens, ingrediënten en een verstaanbare prijsaanduiding.

Sinds dinsdag 27 september wordt man vermist bij Wanhatti

Man verdwijnt nadat hij bos was ingegaan op zoek naar kreek om te gaan vissen


Een man wordt sinds dinsdag vermist. De politie kreeg melding van de vermissing van een zekere Dew. Hij was in de vroege morgen met familie en vrienden vertrokken naar Wanhatti om te gaan vissen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname woensdag 28 september 2016 in een persbericht. 

Volgens verklaring van de groep werd besloten op een afstand van ongeveer 10 kilometer vanuit de Oost-Westverbinding te Wanhatti in het district Marowijne te gaan vissen. Om tien uur ‘s morgens nam de groep een pauze om te eten. Terwijl iedereen zat te eten, besloot Dew het bos in te gaan op zoek naar een kreek.

Toen het gezelschap Dew na een half uur niet zag aankomen, werd besloten op zoek te gaan naar hem. De zoekactie leverde geen positief resultaat op, waarna de politie werd ingeschakeld. Een gezamenlijke zoekactie van de politie, de militairen van Moengo en burgers leverde ook niet het gewenste resultaat. De zoekactie wordt voortgezet.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
 

Geen cent in 2017 door ministerie van NH begroot voor de EBS en SWM

President Bouterse dient vrijdag 30 september in Assemblee ontwerpbegrotingen in


Op de begroting van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) voor het komende jaar is geen cent opgebracht aan subsidie voor de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Starnieuws bericht vandaag, donderdag 29 september 2016, dat zij de hand heeft weten te leggen op de ontwerpbegrotingen.

President Desi Bouterse zal in een buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee morgen de ontwerpbegrotingen indienen, nadat hij het beleid over 2017 heeft gepresenteerd n zijn Jaarrede.

Hoewel aangekondigd is dat de subsidie aan de EBS per 1 januari 2017 volledig zal worden afgebouwd, heeft de president aangegeven dat er langer over zal worden gedaan. Toch is niets opgebracht op de begroting van het komende jaar.

In september moest een deel van de subsidie worden afgebouwd en de rest per 1 januari. Hierover is er een afspraak gemaakt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De afbouw van de subsidie van de nutsbedrijven is een heet hangijzer in de discussies met het IMF. Ook de brandstofprijs dient marktconform te worden vastgesteld.

In de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen wordt aangegeven dat bij uitvoering van de tariefaanpassing van de EBS, zijn zowel de brandstofsubsidie als die van de SPCS (Staatsolie Power Company Suriname N.V.) komen te vervallen. 'In plaats hiervan is gekomen de subsidie op grond van het verschil tussen basisprijs en gemiddelde facturering van de NV EBS aan de klant.'

Over de SWM wordt aangegeven, dat de tarieven in oktober 2015 met 60% en in mei 2016 met 20% zijn verhoogd. Het tekort van de SWM is op maandbasis Srd 10 miljoen. 'Mede gelet op de maatregelen van het Herstel- en Stabilisatieprogramma zal uit de lening van de IsDB als zijnde subsidie ter dekking van eerder genoemd tekort, worden gereserveerd', zo wordt toegelicht in de ontwerpbegroting.

Hasselbaink genoemd in Engels voetbalschandaal

Hasselbaink onderhandelt met undercover-journalisten over bonus om te bemiddelen in transfers spelers 


Jimmy Floyd Hasselbaink (zie foto - Bron: Sky Sports), de Nederlandse manager van Queens Park Rangers, onderhandelde met undercover-journalisten over een bonus van 55.000 pond (64.000 euro) om te bemiddelen in transfers van spelers naar zijn club. Dat onthult de Engelse krant The Telegraph woensdag 28 september 2016 in het volgende hoofdstuk over corruptieschandalen in het Engelse voetbal, zo bericht onder andere de Telegraaf. 


(Bron foto: Twitter)
Eerder deze week werd bondscoach Sam Allardyce door onthullingen in de krant in opspraak gebracht. Dat leidde vervolgens tot zijn ontslag.

The Telegraph kondigde kort later al aan dat nog meer trainers vatbaar waren voor bedrog.

Hasselbaink (44), onder meer oud-speler van Chelsea en voormalig international van Oranje, zou zich volgens The Telegraph bereid hebben verklaard naar Singapore te vliegen om met een investeringsmaatschappij in het verre Oosten te onderhandelen. 'Probeer me maar gelukkig te maken, noem een mooi bedrag', zei hij.

Queens Park Rangers komt uit in de Championship van Engeland, het tweede niveau. Hij werd in december 2015 aangesteld bij de club. Als voetballer was hij in Engeland actief voor Leeds, Chelsea, Middlesbrough, Charlton Athletic en Cardiff City. Tussen 1998 en 2004 speelde hij 23 keer voor Oranje, waarvoor hij negen maal scoorde. Hij speelde ook op het WK van Frankrijk in 1998, waar Oranje tot de halve finale reikte. 

Naast Hasselbaink onthulde The Telegraph ook de naam van Leeds-eigenaar Massimo Cellino en tweede trainer Tommy Wright van Barnsley met betrekking tot ontoelaatbare financiële handelingen.