zaterdag 1 oktober 2016

Arrestanten in cellenhuizen politiebureaus ontvangen geen eten meer

Leveranciers van voeding staken levering eten vanwege grote betalingsachterstand overheid

Politie doet beroep op familie arrestanten om ze eten te brengen...


Leveranciers van voeding aan arrestanten die vastzitten in verschillende cellenhuizen van politiebureaus hebben besloten vanaf vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, geen diensten meer te verlenen aan de overheid ofwel geen eten meer te bezorgen. Zij kijken aan tegen een grote betalingsachterstand en willen geld zien. 

Een leverancier zegt op Starnieuws, dat de overheid diverse malen in gebreke is gesteld. Zij zijn niet in staat onder deze omstandigheden door te gaan met het leveren van voeding, zonder de betaling te krijgen. Met kunst- en vliegwerk hebben politieagenten met veel eigen inspanning ervoor gezorgd dat de arrestanten te eten hebben gekregen.

Politiecommissaris Robby Ramjiawan bevestigt dat er geen voeding is geleverd. Familieleden van arrestanten zijn gevraagd om eten te brengen. Een groot deel heeft medewerking verleend, maar een deel heeft geweigerd.

Er worden oplossingen gezocht voor het weekend in de hoop dat maandag de situatie genormaliseerd kan worden.

Waitt Institute wijst na Matthew op belang goede mangrovebestanden en koraalrif voor natuurlijke kustbescherming

Rif afhankelijk van gesteldheid om stormen te weerstaan 

(Bron foto: Waitt Institute)

Met het oog op het voorbij trekken van tropische storm en later orkaan ‘Matthew’, waarbij Curaçao hevige overlast bespaard bleef, benadrukt het Waitt Institute in La Jolla, Californië (VS), het belang van een goede gesteldheid van de mangrovebestanden en het koraalrif voor natuurlijke kustbescherming tegen tropische stormen/orkanen. Waitt benadrukt, dat de geografische ligging van Curaçao doorgaans bescherming biedt tegen dit natuurgeweld en spreekt daarom van geluk dat een groot gedeelte van de bevolking van het eiland geen extreme natuuromstandigheden heeft hoeven meemaken, zo bericht vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, de Amigoe.

'Desondanks staat het velen nog vers bij hoe tropische storm Thomas in 2010 voorbijtrok', aldus de site-manager van het ‘Blue Halo Curaçao’-project van Waitt, Gisette Seferina. Zij benadrukt dat het voorbijtrekken van Thomas toentertijd gepaard ging met veel schade.

'Wat aan wal gebeurt kan ook onderwater gebeuren waarbij het rif langs de kust ook aanzienlijke schade kan oplopen als gevolg van een tropische storm (orkaan). Een groot gedeelte van de neerslag dat boven land valt vloeit naar de zee waarmee de bovenlaag van de grond en zwerfafval de zee in wordt gesleurd. Dit op plekken waar mensen normaal gesproken zwemmen en vissers vissen. Dit afval belandt op het rif en brengt daardoor schade aan aan de onderwater-structuren die door koralen worden gevormd en het tast de gezondheid van het rif aan', aldus Seferina.

Het feit dat ‘mensen de vernietiging van mangrovebomen langs de kust voortzetten die als natuurlijke golfbrekers dienen, helpt de zaak ook niet’.

'We kunnen het rif in feite als een goed geconstrueerd gebouw zien. Met een gedegen design, vervaardigd van kwalitatieve bouwmaterialen, kan een dergelijk gebouw sterke winden en waterstromingen vrij makkelijk doorstaan. Zo werkt het in principe ook voor het rif, een gezond marien-ecosysteem langs de kust stimuleert de groei van gezonde koralen die een grotere terugverende kracht hebben na opgelopen schade door stormen', aldus Seferina die tevens verwijst naar de grootste onderzoeksexpeditie in deze wateren uitgevoerd door Waitt in samenwerking met de overheid en Carmabi-wetenschappers.

'Dit onderzoek wees uit dat in de ondiepe wateren langs de kust van Curaçao er een paar plekken zijn met koraalbestanden die in vergelijking met de regio nog in exceptioneel goede conditie verkeren. Eén van die paar plekken is het rif van Oostpunt. Dit onderzoek heeft bevestigd dat de bijzonder goede conditie van deze koraalbestanden bij Oostpunt te maken heeft met het feit dat het rif daar amper door vervuiling – veroorzaakt door menselijk handelen – aangetast wordt', aldus wetenschappelijk directeur van het Waitt Institute, Andy Estep.

'Het wetenschappelijk onderzoek bevestigt tevens de enorme waarde van dit gebied als broedkamer voor gezond babykoraal en geldt als gebied waar het gezondste koraal groeit', aldus Estep. 375 miljoen dollar per jaar Uit een economische studie – begin dit jaar uitgevoerd door Waitt – blijkt dat het marien toerisme op jaarbasis ongeveer 375 miljoen dollar genereert voor het eiland.

Katheryn Mengerink, Waitt Institute-directeur: 'Het Curaçaos natuurschoon onderwater, alles wat in de zee leeft inclusief het koraal, verdient de juiste bescherming middels adequate wetgeving. Dit opdat deze waardevolle natuurbron een gecontinueerde hoge bijdrage aan de welvaart van het Land kan blijven leveren. Met grote voldoening heeft het Waitt Institute – conform de MoU met de Curaçaose overheid – dan ook de bevindingen van voornoemde studies aan de regering gepresenteerd.'

Meteo Curacao: 'Orkaan Matthew blijft naar het westen trekken, verder weg van Curaçao'

Rampenstaf: 'Weersituatie op Curaçao voor wat betreft de orkaan Matthew is genormaliseerd'


De Meteorologische Dienst van Curaçao publiceerde vanochtend, zaterdag 1 oktober 2016, om half negen de laatste speciale bulletin voor categorie 4-orkaan Matthew. 'Orkaan Matthew blijft naar het westen trekken, verder weg van Curaçao', aldus Meteo. De dienst stelt, zo bericht de Amgioe, dat de staart van de orkaan, die hevige onweersbuien met zich meebrengt, geen effect meer zal hebben op de regio. 

De tropical storm advisory en small craft advisory zijn ingetrokken, wel was de high surf advisory, dus om op te passen voor hoge golven, vanochtend nog van kracht, voornamelijk voor stranden aan de westkust van Bándabou.


Meteo meldt, dat Matthew wel nog enkele lichte tot normale regenbuien kan veroorzaken op of in de omgeving van Curaçao. Om acht uur ‘s ochtends bevond orkaan Matthew zich op 470 kilometer west-noordwest van het eiland. De Rampenstaf liet vanochtend middels een persbericht weten (zie hieronder), dat de weersituatie op Curaçao voor wat betreft de orkaan Matthew is genormaliseerd. 'Brandweer, Kustwacht, politie en Citro meldden dat vrijdagavond en -nacht relatief rustig zijn verlopen', aldus de Rampenstaf.


De ferry’s tussen Punda en Otrobanda hebben inmiddels ook hun dienst hervat.

De Emmabrug zou vandaag weer naar haar plek gesleept worden, liet de organisatie weten. ABC Busbedrijf heeft tot en met vanochtend negen uur met een shuttle-bus tussen Punda en Otrobanda gereden. Inmiddels heeft ook dit bedrijf zijn diensten weer hervat.

De havens bij Bullenbaai, Megapier en Fuik zijn weer opengesteld voor grote schepen, meldt de Rampenstaf. Vrijwilligers van Rode Kruis Kòrsou zullen wel nog alert blijven. Uitvoeringsorganisatie Openbare Werken (OW) van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) liet weten gisteravond en -nacht geen klachten van burgers over wateroverlast te hebben ontvangen. OW was vanaf begin deze week bezig met het schoonmaken van rooien, om wateroverlast door een grote hoeveelheid regen te voorkomen. Hierbij adviseerde OW burgers, die zelf de rooien in hun buurt gingen schoonmaken, om niet de beplanting uit de rooien te halen. Deze zou helpen met het ‘zakken’ van het regenwater in de grond. De Rampenstaf meldt dat OW de komende dagen verder zal gaan met de schoonmaak van rooien en duikers.

Zangeres Norma Sante slachtoffer van gewapende overval

Drie gemaskerde mannen er vandoor met twee halskettingen, tv en mobiele telefoon


De bekende zangeres Norma Sante is gistermorgen slachtoffer geworden van een gewapende overval. De 35-jarige Sante lag te slapen in haar woning te Santo Dorp. Drie gemaskerde mannen wisten de woning door het forceren van de voordeur binnen te dringen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 1 oktober 2016.

Onder bedreiging van een vuistvuurwapen maakten de overvallers twee halskettingen, een televisie en haar mobiele telefoon buit.


Norma bleef ongedeerd, omdat zij zich niet heeft verzet tegen de mannen.

De politie van Santo Dorp is belast met het verder onderzoek.

Norma Sante heeft grote hits gescoord met liedjes als ‘Kaka Tjen Tjen’ en ‘Moni Bate’. Verder heeft ze internationaal ook gescoord met een duet met de Jamaicaanse reggae/dancehall artiest Turbulence, te weten ‘Can’t live without you’. Ze staat ook bekend als een van de zangers van Naks Kaseko Loko. Maar, door haar vele soloprojecten treedt ze niet meer optimaal met Naks op.

Voorzitster Assemblee ziet in crisis gouden kans voor Suriname

'Crisis mede veroorzaakt, omdat regeringen belangrijke wetgeving niet hebben doorgevoerd'


Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons ziet in de huidige crisisperiode een gouden kans voor Suriname. Zij gelooft dat de regering, het parlement, maar ook de samenleving een belangrijke les moeten leren uit de situatie. Dit zei ze gisteren tijdens de NDP-bijeenkomst in het partijcentrum Ocer, nadat president Desi Bouterse in De Nationale Assemblee de Jaarrede had uitgesproken en de begroting voor 2017 had aangeboden. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 1 oktober 2016.

De crisis is volgens haar namelijk mede veroorzaakt doordat regeringen belangrijke wetgeving niet hebben doorgevoerd. We hebben nu volgens haar een unieke kans om dit recht te trekken.

Zij haalde het voorbeeld van huurhuizen waarvan de huur in euro's of Amerikaanse dollars betaald moeten worden. Dit had volgens haar allang wettelijk moeten zijn geregeld. 'Hoelang vragen wij niet naar een Huurwet?'

Zeker tweehonderd wetgevingsproducten zullen volgens haar door De Nationale Assemblee moeten worden behandeld om te verzekeren, dat het land in de toekomst niet nog een keer in zo'n situatie als nu belandt. Zij belooft, echter dat zodra deze inhaalslag zal zijn gepleegd, het land 'historisch veranderd' zal zijn. 'Dan zullen wij een geweldig voordeel hebben gehaald uit de crisis. Wij hebben een gouden kans om dit land wezenlijk te veranderen.'

Vier jonge verdachten te Kwatta gearresteerd met maskers, handschoenen en jachtgeweer in hun bezit

In beslag genomen goederen duiden op gebruik bij een overval


De politie van Kwatta heeft donderdagavond vier jonge verdachten aangehouden, de 21-jarige S.O., A. D. (24) en de gebroeders Ch.R. (26) en E. R. (22).   Agenten hebben de twintigers na een melding van de Centrale Meldkamer kunnen oppakken. Volgens de melding stond er een verdacht voertuig voor een supermarkt aan het Garnizoenspad en zou de bestuurder vermoedelijk gewapend zijn, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 1 oktober 2016.

Bij aankomst op de plek zag het surveillance team twee voertuigen. Terwijl de agenten bezig waren duidelijkheid te verkrijgen via de Centrale Meldkamer om welk voertuig het ging, trok een van de auto’s plotseling in volle vaart op. Na een achtervolging kon de politie het voertuig, met S.O. (21) aan het stuur, tot stoppen brengen. In de wagen werden een jachtgeweer in de kofferbak aangetroffen, twee zwarte maskers, twee paar handschoenen en een holster van een vuistvuurwapen. Volgens O. was het jachtgeweer van zijn vriend A.D. (24).

Nog tijdens de ondervraging van de 21-jarige stopte een ander voertuig en stapte A.D. uit. Hij beweert, het jachtgeweer bij een onbekende man te hebben gekocht en had geen machtiging voor het wapen. In zijn auto heeft de politie een patroon van het jachtgeweer, een mes, een paar handschoenen, een zwart masker, een houwer, de identiteitskaart van zijn vriend S.O., een fles creoline en een ijzeren pijp aangetroffen. De agenten hebben daarop de twee mannen meegenomen naar het politiebureau en hebben de goederen en de voertuigen in beslag genomen.

In het politiebureau heeft A.D. verklaard, dat hij het jachtgeweer had gekocht van Ch.R. De politie heeft vervolgens R. (26) aangehouden op zijn woonadres en naar het bureau overgebracht. Voor verder onderzoek moesten de agenten de woning van R. doorzoeken. Bij aankomst daar stuitten zij echter op verzet van de ouders. Nadat de hulpofficier van Justitie was ingeschakeld, konden de agenten de woning in. In een ruimte werd een aantal nieuwe verpakkingen met medicamenten aangetroffen. De ouders van R. konden de herkomst ervan niet verklaren.

Toen een politie-inspecteur een ander vertrek wilde doorzoeken, werd hij belemmerd door het broertje van E. (22). De politie was genoodzaakt hem ook aan te houden nadat deze de inspecteur had weggestoten van het vertrek. In de ruimte werd een aantal medicamenten in nieuwe verpakkingen aangetroffen. E. werd ook aangehouden en de medicamenten zijn in beslag genomen.

Korpschef Daniel zegt toedracht aanhouding Kisoensingh te onderzoeken

Kisoensingh riep 'Bouta go home, we met Bouta' op moment dat Bouterse erewacht inspecteerde 


Korpschef Agnes Daniel zal de exacte redenen die gisteren geleid hebben tot de aanhouding van Radjen Kisoensingh laten natrekken. Zij zegt vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, in het Dagblad Suriname dat het prematuur is om aan te geven wat de exacte redenen van zijn aanhouding zijn geweest en of de politie in deze onrechtmatig heeft gehandeld. Kisoensingh werd gisteren door de politie afgevoerd naar het politiebureau Keizerstraat. 

'Bouta go home. Weg met Bouta', had Kisoensingh geroepen, toen president Desi Bouterse de erewacht van het Korps Politie Suriname inspecteerde op weg naar het parlement om zijn Jaarrede uit te spreken en de begroting voor 2017 aan te bieden. Hij stond op het Onafhankelijkheidsplein buiten het gebied dat door de politie was afgezet.

'De instructies van de politie waren niet afwijkend van de instructies die normaal gelden op basis van onze wettelijke bevoegdheden. Op dat moment was ik in het gebouw van De Nationale Assemblee in verband met de Jaarrede van de president. Indien het niet conform wet- en regelgeving is gebeurd, hebben wij wel een procedure die gevolgd zal worden om plichtsverzuimen aan te pakken', stelt de korpschef.

Daniel benadrukt dat het niet de bedoeling is dat bij elk optreden van de politie zomaar maatregelen tegen de manschappen zullen worden getroffen. 'Waar er gewerkt wordt, worden er fouten gemaakt. Natuurlijk moeten die fouten niet ertoe leiden dat wetten geschonden zijn en rechten van burgers worden vertrapt. De politieambtenaren moeten hun bevoegdheden wel kunnen exerceren. Wanneer zij de ruimte daartoe niet krijgen, hebben zij ruimte om daar tegen op te treden', aldus Daniel.

Na de overbrenging van Kisoensingh wordt volgens Daniel eerst nagegaan voor welk strafbaar feit of overtreding hij is opgebracht. Daarna is er ook nog een verplichting om met het Openbaar Ministerie in overleg te treden over het vervolgtraject. Op basis van het resultaat wordt beslist of de verdere vrijheidsbeneming noodzakelijk is.

Kisoensingh had via de app laten weten dat hij wegens het verstoren van de orde was opgepakt door de politie. 'Free speech is dead', stelt Kisoensingh. Hij vindt dat hij het recht heeft in een democratisch land zijn mening te uiten.

Senioren burgers in Suriname ervaren sociale uitsluiting

Via de BBGO vragen ouderen regering om verandering in hun situatie te brengen


1 Oktober is door de VN wereldwijd uitgeroepen tot Senioren Dag


Senioren burgers ervaren sociale uitsluiting. Ze ervaren een behoorlijke achterstand op medisch-, sociaal-, educatief-, sport- en recreatiegebied. Tijdens de Internationale Senioren Dag vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, roepen ze via de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) op om hierin verandering te brengen. 

De Verenigde Naties heeft 1 oktober wereldwijd uitgeroepen tot Senioren Dag als eerbetoon aan ouderen voor hun vele verdiensten en hun substantiële bijdrage aan ontwikkelingen op diverse gebieden. Het gaat om ontwikkelingen die een duurzame en solide basis hebben gelegd voor vooruitgang en groei in landen.

De BBGO onderkent de vele offers van fysieke en psychische arbeid van ouderen gedurende hun actieve periode als ambtenaar.

'De resultaten van deze offers zijn nog steeds zichtbaar en merkbaar in de samenleving', aldus de bond in een verklaring. Zij wijst erop, dat door overheidsbezuinigingen en de recente verhoogde kosten van onder andere elementaire levensbehoeften, energie en water de meeste basisvoorzieningen praktisch onbereikbaar zijn geworden. In het algemeen is er ook geen specifiek overheidsbeleid voor welzijn en welvaart voor ouderen.

'Goede faciliteiten en voorzieningen in de educatieve en recreatieve sfeer ontbreken nagenoeg.' Daar komt nog bij, dat er nauwelijks rekening wordt gehouden met senioren burgers met een beperking of zij die slecht ter been zijn. (Overheids)gebouwen en de inrichting daarvan en de slecht begaanbare wegen, looppaden en trottoirs benadrukken de onvriendelijke toegankelijkheid voor de ouderen.

De BBGO roept alle senioren burgers op zich te bundelen om hierin verandering en verbetering te brengen. 'Solidariteit en eensgezindheid onder senioren moeten kracht toevoegen aan beleidsacties voor de volledige erkenning van de eisen en wensen voor een betere oude dag.' Zo kunnen de kennis, inzichten en ervaringen van senioren burgers worden ingezet bij projecten en programma’s voor een beter welvaart en welzijn voor deze groep.

'Beleid voor senioren burgers kan niet zonder hen worden geformuleerd.' De bond vindt, dat de tijd rijp is dat senioren burgers in het land voor de vele offers van weleer, de plaats en erkenning krijgen die ze verdienen.

Hieronder een verklaring van de secretaris-generaal van de VN in verband met de Internationale Dag voor Senioren Burgers op de website van de VN:

Secretary-General's Message for 2016

The International Day of Older Persons is our chance to take a stand against the destructive problem of ageism.
While older persons are often said to enjoy particular respect, the reality is that too many societies limit them, denying access to jobs, loans and basic services. The marginalization and devaluing of older persons takes a heavy toll. It undermines their productivity and experience in the workforce, in volunteerism and through civil engagement while constraining their capacity for caregiving as well as financial and other support to families and communities. Ageism frequently intersects with other forms of discrimination based on gender, race, disability and other grounds, compounding and intensifying its effects. 
Ending ageism and securing the human rights of older persons is an ethical and practical imperative. The stakes are high and growing. The global population of older persons is expected to rise from just over 900 million in 2015 to 1.4 billion by 2030 and 2.1 billion by 2050, when there will be roughly the same the number of older persons and children under 15.   
I condemn ageism in all its forms and call for measures to address this violation of human rights as we strive to improve societies for people of all ages. This demands changing the way older persons are portrayed and perceived, from being seen as a burden to being appreciated for the many positive contributions they make to our human family.
I also call for greater legal guarantees of equality for older persons to prevent ageism from resulting in discriminatory policies, laws and treatment. I urge policy makers to compile better data and statistics on older persons’ health, economic status and general wellbeing in order to better address their concerns. And I hope we will all reflect on our prejudicial attitudes and consider how, as individuals, we can counter ageism.
We have a clear roadmap to transformation: the 2030 Agenda for Sustainable Development. This visionary plan and its Sustainable Development Goals (SDGs) emphasize inclusion and equality, promising to leave no one behind. Older persons are both agents and beneficiaries of change. By advancing progress on the SDGs, we can mobilize the considerable talents, energy and experience of all older persons in carrying out this Agenda.
Let us mark the International Day of Older Persons by forcefully rejecting all forms of ageism and working to enable older persons to realize their potential as we honour our pledge to build a life of dignity and human rights for all.
Ban Ki-moon

Vierde verdachte in zaak overval op winkel in Anamoestraat aan schotwonden overleden

Drie verdachten verloren door schoten van agenten op 17 september meteen het leven


De vierde verdachte in de zaak van de overval op een winkel in de Anamoestraat in Paramaribo is gistermiddag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden. Dit wordt bevestigd door de politie, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 1 oktober 2016.

W.R. werd met verschillende schotwonden opgenomen, terwijl de drie andere overvallers meteen dodelijk werden geraakt door politiekogels.

De verdachten pleegden op 17 september een overval op een supermarkt waarbij ze slechts een paar sloffen sigaretten buitmaakten. De 31-jarige Grant Furgill was een van de mannen die ter plekke overleed. Bij de verdachten werden een jachtgeweer, een vuistvuurwapen en de sloffen sigaretten aangetroffen. De mannen hielden zich na de overval, op de vlucht, schuil in een bosschage dicht bij hun woning en kort hierna zouden zij het vuur hebben geopend op agenten.

In de woning werden de broer van Furgill en diens vriendin en de vriendin Furgill aangetroffen. Allen werden afgevoerd door de politie. Een van de vrouwen werd na verhoor in vrijheid gesteld. De politie nam ook enkele spullen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn in beslag.

De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname onderzoekt de zaak verder.

VSB bezorgd over gebrek aan capaciteit bij regering om invulling te geven aan vele projecten

'Onvoldoende aandacht in Jaarrede voor het gebrek aan transparantie en bestrijding corruptie'


'De president heeft aangetoond dat er geen snelle oplossing is voor de crisis en dat het een proces is van gericht werken de komende twee jaar', aldus Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), als eerste reactie - in de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, op de gisteren gehouden Jaarrede van president Desi Bouterse.

Zo blijkt dat er een aantal voorstellen vanuit het bedrijfsleven is overgenomen door de overheid. 'Wij zijn blij met de aandacht die geschonken is aan het stimuleren van kleine- en middelgrote ondernemingen', zegt Renten.

De VSB-voorzitter is echter nog steeds bezorgd om het gebrek aan capaciteit bij de regering om daadwerkelijk invulling te geven aan vele projecten.

Ook Waddie Sowma, ondervoorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), waarschuwt hiervoor. 'De overheid heeft de afgelopen jaren steeds heel veel beloofd, maar weinig kunnen realiseren', aldus Sowma.

Hij en Renten stellen voor, dat de overheid juist een handvol van vijf tot zes projecten selecteert. Daarnaast heerst de opvatting dat er onvoldoende aandacht is geschonken aan belangrijke pijnpunten, namelijk het gebrek aan transparantie en de bestrijding van corruptie.

Renten en de VSB maken deel uit van een collectief van bedrijfslevenorganisaties, waaronder de Kamer van Koophandel en Fabrieken en de Associatie van Surinaamse Fabriekanten (ASFA) die gepleit hebben voor een reeks investeringen. Het gaat hier onder andere om het uitbaggeren van de Surinamerivier en de komst van InvestSur, een centraal orgaan die zaken in orde maakt voor zowel lokale als buitenlandse investeerders.

VHP'er Gajadien keurt actie politie tegen Radjen Kisoensingh af

'Vrije meningsuiting in het land is nu duidelijk in gevaar, moeten wij dit alles zo accepteren?'


Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien is niet te spreken over de wijze waarop Radjen Kisoensingh gisteren bij het uiten van zijn mening op het Onafhankelijkheidsplein werd afgevoerd door de politie. 

'Vrije meningsuiting in het land is nu duidelijk in gevaar. Moeten wij dit alles zo accepteren? Het feit dat de president bij mijn opmerking in het parlement gisteren lachend hieraan voorbijging, is een duidelijk teken dat wij werkelijk een dieptepunt hebben bereikt', aldus Gajadien vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, in het Dagblad Suriname.

'Wij mogen nooit toestaan dat de vrije meningsuiting in gevaar komt', zegt Gajadien. Hij vindt dat de politie achter deze actie staat. Het optreden van de politie wordt gebruikt om mensen te intimideren zodat er geen acties tegen de regering ondernomen worden. Vooral de actie van maandag van het Burgercollectief blijken volgens Gajadien een hoofdpijn voor het staatshoofd te zijn geworden.

'Als het zo moet, zal dit volk het niet accepteren', benadrukt Gajadien. De VHP ondersteunt de actie van het Burgercollectief en zal spoedig in overleg treden met de groep. Er zijn echter nog geen plannen om de actie fysiek te ondersteunen.

Vakcentrale C-47 staat niet geheel achter protestactie van maandag 3 oktober

'Doel van de actie is niet in lijn met de strategie van C-47'

Actie gericht op afzetten regering en C-47 ziet daar nu geen heil in


De Vakcentrale C-47 zal haar bonden niet mobiliseren deel te nemen aan de protestactie van maandag op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. De vakcentrale verklaart zich solidair met de actie. Dit zei C-47 voorzitter Robby Berenstein gisteren tijdens een structurenvergadering, aldus de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 1 oktober 2016. 

Berenstein zei, dat met de organisatoren van de actie is gesproken en dat het doel van de actie niet in lijn is met de strategie van C-47. De actie is namelijk gericht op het afzetten van de regering, terwijl de vakcentrale op dit moment geen heil daarin ziet.

De voorzitter zei verder, dat de vakbeweging al afspraken heeft met de regering en wil dat die worden uitgevoerd, in plaats van dat de regering naar huis gaat. Hij vreest dat het aantreden van een nieuwe regering met zich mee zal brengen, dat er opnieuw onderhandeld zal moeten worden.

Ook vindt Berenstein, dat de organisatie tijdens het gesprek erg wazig was over wie precies de initiatiefnemers zijn van de protestactie. Tot nu toe is dat onduidelijk. Een voorwaarde voor deelname van C-47 aan dergelijke activiteiten is volgens de vakbondsleider, dat zijn organisatie mede de regie moet hebben. Dat zou bij deze actie niet het geval zijn.

College financieel toezicht op Curaçao ziet toe op juiste verwerking in begroting 2017 van info over Sehos/HNO

Cft wil samen met vastgestelde begroting 2017 update ontvangen van 'businesscase van HNO'


Het College financieel toezicht (Cft) heeft aangegeven, dat zij zal toetsen of de ontwikkelingen rond het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) op een juiste wijze worden verwerkt in de ontwerpbegroting 2017. Zo schrijft Cft-voorzitter Age Bakker in een brief aan minister José Jardim van Financiën, aldus vanochtend, zaterdag 1 oktober 2016, het Antilliaans Dagblad.

'Aangezien er momenteel een externe evaluatie ten aanzien van HNO wordt uitgevoerd, zouden aannames binnen de businesscase kunnen worden herzien.' Deze evaluatie was op het moment van schrijven van het Cft-advies nog niet afgerond en het Cft heeft begrepen dat mogelijke financiële gevolgen pas in de loop van dit jaar zouden kunnen worden gegeven.

'Het College ontvangt daarom graag samen met de vastgestelde begroting 2017 een update van de businesscase van HNO om de effecten op de (meer)jarenbegroting te kunnen toetsen', aldus het schrijven van het Cft van 11 augustus maar dat medio september aan de Staten werd gestuurd. Voorzitter Bakker gaat daarin ook nog apart in op het financieel beheer in het algemeen: 'Het Cft constateert dat er in 2017 voor de verdere verbetering van het financieel beheer de nodige middelen worden bestemd. Er wordt een verbeterplan ingezet op het voortzetten en versterken van het financieel beheer en de planning & controlecyclus bij alle ministeries.'

Het Cft adviseert om dit verbeterplan zodanig in te richten, dat over het begrotingsjaar 2018 een goedkeurende verklaring ten aanzien van de getrouwheid van de jaarrekening zou kunnen worden verkregen van de accountant. Daarnaast wordt met gestructureerde overleggen tussen de Afdeling Toezicht Financiën en de ministeries een hogere comptabele discipline nagestreefd. Een verdere verzakelijking van de financiële relaties, bijvoorbeeld via het afsluiten van beheersovereenkomsten met concrete prestatieafspraken, draagt daar ook toe bij.

'Positief is dat bij de meeste functies in deze begroting een onderbouwing gegeven wordt van de kosten die samenhangen met de operationele doelstellingen', vervolgt het Cft. 'Hiermee is de volledigheid, controleerbaarheid en ordelijkheid van de begroting verder vergroot.' 

Ook in 2017 is voor de verbetering van het financieel beheer de ‘prioritaire aandacht’ gericht op de overheidsvennootschappen, tax compliance, de salarisadministratie, de interne financiële procedures en de informatie over de besteding van de middelen door onderwijsinstellingen en fondsen onder beheer van de Sociale Verzekeringsbank.

Voorzitter Pueblo Soberano op Curaçao: 'Partij blijft achter Marvelyne Wiels staan'

Cijntje: 'Het is een achterbakse streek dat het telefoongesprek van Wiels is opgenomen'

'Dat ze zich af en toe geen blad voor de mond neemt, is een puntje, maar we hebben niets tegen Marvelyne'


Pueblo Soberano (PS) blijft achter Marvelyne Wiels staan. Dit zegt Statenlid en voorzitter van de partij, Melvin ‘Mac’ Cijntje, in reactie op de harde uitspraken van de Gevolmachtigde minister aan het adres van verschillende partijkopstukken, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 1 oktober 2016.

Wiels deed de uitspraken tijdens een telefoongesprek dat zij had met een onbekende persoon en dat is opgenomen en gelekt aan de pers. Zo zegt ze, dat Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe niets voorstelt en almaar aan partijleider Jaime Córdoba trekt, zodat laatstgenoemde zich heel belangrijk voelt. Ook vindt de Gevolmachtigde minister dat Statenlid Sherwin Leonora een lulletje rozenwater is en zijn collega Wini Raveneau een idioot en stelt ze dat Melvin Cijntje af en toe maar wat roept op afstand. 'Het is afgelopen, er blijft niets meer van over', zo stelt Wiels, in alle waarschijnlijkheid over de partij die haar broer jaren geleden oprichtte.

In reactie verdedigt partijvoorzitter Cijntje de Gevolmachtigde minister in Den Haag, en noemt hij het een achterbakse streek dat het telefoongesprek is opgenomen. De harde woorden van Wiels doen hem weinig, zegt hij.

'In onze gesprekken laten we ons wel vaker hard uit en in de politiek roept iedereen van alles naar elkaar. Dit was een intern gesprek dat niet voor publieke consumptie is bedoeld', aldus Cijntje.

Hij zegt dat de partij vierkant achter Marvelyne blijft staan en sluit niet uit dat ze na de verkiezingen terugkomt als Gevolmachtigde minister. 'Dat ze zich af en toe geen blad voor de mond neemt, is een puntje, maar we hebben niets tegen Marvelyne.'

Ook de kritiek op het functioneren van Wiels als Gevolmachtigde minister, aan de hand van diverse rapportages, wuift hij weg. Hij zegt geen waarde te hechten aan het rapport van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) uit augustus, waarin staat dat er 235.000 gulden is verdwenen onder haar bewind in het Curaçaohuis. Volgens Cijntje heeft Soab fouten gemaakt in de documentatie en ‘staan de overboekingen nu op nul’. Wel beaamt hij dat ‘zij hierover eigenlijk zelf toelichting had moeten komen geven, in plaats van premier Whiteman dat deed’.

PS-lijsttrekker Jaime Córdoba wilde niet te reageren op de uitspraken van Wiels, omdat hij niet op de hoogte zei te zijn van de opname. De overig genoemde Statenleden waren niet bereikbaar voor commentaar.

Situatie op Curaçao is na de zware regenval als gevolg orkaan Matthew weer bijna normaal

Meeste regen viel op Sumbu bij Barber, 63 millimeter


Op Bándabou is gistermiddag nog veel regen gevallen, maar verder is de situatie weer bijna normaal. Dat liet de Rampenstaf gisteravond weten, aldus vanochtend, zaterdag 1 oktober 2016, het Antilliaans Dagblad. De meeste regen viel op Sumbu bij Barber (63 millimeter), maar ook op andere plaatsen op het westelijk deel van het eiland werden tientallen millimeters gemeten. Daartegenover staat Spaanse Water met maar 1,4 millimeter en ook Hato kwam maar tot 1,9 millimeter. In Punda werd 4,8 millimeter gemeten. 

Eerder op de dag gaf premier Ben Whiteman (PS) nog het advies om alert te blijven. Code oranje, en later roze, bleef nog geldig.

Gisteravond zou de staart van de orkaan over het eiland komen. D ‘tropical storm watch’ werd gisterochtend al geannuleerd, omdat orkaan Matthew Curaçao was gepasseerd zonder veel regen en wind. Ook werd een waarschuwing uitgezonden voor uitzonderlijk hoge golven. Sommige stranden zijn zelfs voor publiek afgesloten, te weten Groot Knip, Daaibooi, Porto Marie, Playa Kalki, Boka Tabla, Lagun, Watamula en Playa Kanoa.

Politie en Kustwacht hielden de kust in het oog, maar veel problemen waren er niet. Het was gisteravond nog niet bekend of de stranden vandaag open zijn.

Alleen bij Playa Kanoa moest de politie optreden, omdat jongeren daar gingen zwemmen in de ruwe zee. De brandweer is vier keer uitgerukt om omgevallen bomen te verwijderen. De ferry in de Annabaai vaart weer en vandaag wordt bekeken of de Emmabrug terug op zijn plaats kan worden gelegd.

De Raad van Ministers heeft vanmiddag om twee uur een vergadering om de laatste stand van zaken te evalueren. 'Indien nodig worden dan weer beslissingen genomen', zo meldde Whiteman gisterochtend. Daarvoor komt de Rampenstaf al bijeen.

Politieke partij PAR op Curaçao wil dat verkiezingen verplaatst worden naar 3 oktober

Minister Van der Horst vindt verzoek een 'onpraktisch idee' en juridisch niet mogelijk

Partijen verwachten dat 5 oktober minder stemmers zullen opdagen


De PAR heeft een verzoek verstuurd naar de regering en de overige politieke partijen om de verkiezingen te vervroegen van woensdag 5 oktober naar maandag 3 oktober. Sommige partijen hebben hier wel oren naar, maar volgens de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Etienne van der Horst (PAIS), is het een onpraktisch idee, zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, zaterdag 1 oktober 2016.

Het verzoek tot vervroegde verkiezingen is gedaan, omdat de partijen niet langer willen wachten, omdat ze verwachten dat er daardoor minder stemmers komen opdagen en omdat het campagnegeld op is.

In een reactie stelt minister Van der Horst, dat het juridisch niet mogelijk is om de verkiezingen te vervroegen naar maandag, omdat bij wet bepaald is dat een wijziging van de datum minimaal drie dagen van tevoren moet worden aangekondigd. Dit houdt in, dat indien de regering vandaag zou besluiten tot wijziging van de verkiezingsdatum, deze niet eerder dan dinsdag kunnen plaatsvinden.

'Men kan zich afvragen wat de toegevoegde waarde is om te vervroegen met een dag', aldus Van der Horst. Hij stelt daarnaast, dat het niet aan hem is om eenzijdig een nieuwe datum af te kondigen. Slechts wanneer het Hoofdstembureau hiertoe vanwege ‘onvoorzienbare omstandigheden’ een verzoek indient, kan de datum van 5 oktober worden uitgesteld, waarna de minister van BPD een nieuwe datum bepaalt. Een mogelijke onvoorziene omstandigheid zou kan kunnen zijn dat het ‘staartje’ van de orkaan Matthew grote schade zal aanrichten aan de stembureaus.

De Meteo sprak ‘van de mogelijkheid van 200 tot 300 millimeter regen in de nasleep van de orkaan die Curaçao de afgelopen dagen voorbijraasde’. 'Alle partijen hebben er afgelopen donderdag mee ingestemd om de verkiezingen naar woensdag te verplaatsen, en de maandag en dinsdag vrij te houden om mogelijke schade aan de stembureaus te inventariseren en op te lossen', aldus de BPD-minister.

Hij stelt voorts, dat het geen goed idee is als de regering steeds van plan verandert en iedereen ‘tureluurs maakt’.

Onder jonge mensenhandelaren in Nederland ook personen van Surinaamse afkomst

Rapport Nationaal Rapporteur Mensenhandel: Mensenhandelaren vaak opmerkelijk jong 


Verdachten van mensenhandel in Nederland zijn vaak jonge mensen. Een vijfde van de verdachten in dit soort zaken was vorig jaar jonger dan 23 jaar. Soms waren ze zelfs nog minderjarig, zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Corinne Dettmeijer, zo bericht vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, onder andere de webste rechtennieuws.nl.

Dettmeijer noemt het opmerkelijk, dat zulke jonge daders zich met zulke ernstige delicten bezighouden. Ze maakt zich daar ernstige zorgen over.

De meest voorkomende variant van mensenhandel is prostitutie; bij de jongere daders gaat het dan vaak om loverboys. Van de, voornamelijk mannelijke, verdachten komt 45 procent uit Nederland. De rest komt onder meer uit Bulgarije, Roemenië, Suriname, Marokko en Turkije. Daders en slachtoffers komen vaak uit hetzelfde land.

Het zijn resultaten uit een onderzoek van de Nationaal Rapporteur naar mensenhandelzaken tussen 2011 en 2015 (zie hieronder). Daaruit blijkt ook, dat er vorig jaar bijna een kwart minder zaken voor de rechter kwamen dan in de jaren ervoor. En dat de straffen die uiteindelijk door de rechter worden opgelegd lager zijn dan in eerdere jaren. 'Heel opmerkelijk', zegt Dettmeijer. 'Het jaar daarvoor daalde het al en nu weer. Een duidelijke verklaring heb ik er niet voor. Wel ga ik het bespreken met de minister en zou ik graag zien dat dit verder wordt onderzocht.'

Dettmeijer denkt wel, dat problemen bij de politie mogelijk de oorzaak zijn voor het lagere aantal zaken dat het Openbaar Ministerie heeft bereikt. In het rapport staat, dat het 'zorgelijk is dat een verminderde capaciteit, andere prioritering en expertiseverlies bij de politie' een rol spelen.

President Bouterse beweert nu, dat Suriname ook zonder IMF 'rustig door kan gaan'

'Er zijn alternatieven om zonder het IMF verder te gaan, maar zeg er niet alles over'....

Bouterse verkondigt onwaarheid over 'brandstichtingen' op Curaçao.....


President Desi Bouterse kwam gisteren in het NDP-partijcentrum OCER in Paramaribo, na het uitspreken van de Jaarrede in het parlement, terug op de samenwerking die aangegaan is met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 'Wij willen zoveel als mogelijk dat programma continueren, die boodschap hebben wij gestuurd. Wij willen het programma continueren, maar strati fasi wi taki, maar if yu e weri unu ede, hebben wij ook geen probleem om rustig door te gaan zonder jou.'

Bouterse stelde, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, dat als zonder het IMF verder zou worden gegaan, er alternatieven moeten zijn. 'En die alternatieven hebben wij intussen', zei hij. Maar, hij zei meteen er achteraan, dat hij niet alles zal zeggen over de alternatieven. Een van de alternatieven is ondertussen bekend, namelijk de op handen zijnde 1,8 miljard Amerikaanse dollar lening van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). De president merkte op, dat het om veel geld gaat en dat gezamenlijk dat bedrag ingevuld moet worden. Deze kans moet volgens hem niet voorbijgaan.


Er zijn kanttekeningen tegen het IMF, maar het besluit is daar, sprak Bouterse. Er moet volgens hem gewerkt worden op basis van de realiteit. Hij heeft de goede zijde van het IMF gezien, in die zin dat er wettelijke regelingen en andere structurele maatregelen zijn voorgehouden voor het gezond maken van de economie. De andere kant is, dat de mensen koud berekenen en geen enkele emotie hebben met de politieke gevolgen van maatregelen.

'En dat zou betekenen dat je in een conflict zou kunnen komen of in onenigheid of in een tempoverschil.'

De president zei verderm dat er krachten in de wereld zijn die de samenwerking met de IsDB niet graag hebben. 'Zij zouden deze laatste bastion omver willen gooien. Men vindt dat zoveel geld niet besteed mag worden door mensen die zij niet onder controle hebben.' 

Bouterse beweerde weer eens zware aanvallen te zien. Hij beklemtoonde dat voorkomen moet worden dat het land eronder zal lijden. Suriname is bereid met eenieder samen te werken, zolang dit gebeurt op gelijkwaardige basis met respect voor elkaars mening. Hij wees op wat op Curaçao gebeurt, waar volgens hem fabrieken en huizen in brand worden gestoken, hetgeen overigens een onwaarheid is. Het was op dat eiland even onrustig vanwege een staking en wat onrust voor de poorten van de Isla-raffinaderij, kleine brandstichtingen, relletjes en brandstichting in een theater. Maar, inmiddels is de rust teruggekeerd.

Bouterse liet weten, dat mensen het goed recht hebben om te staken. Ook de VHP zou volgens hem hebben opgeroepen om te staken, maar ook dat is een onwaarheid. De VHP heeft nimmer tot een staking opgeroepen.

'Ik zou zeggen, laat de VHP'ers staken. Het is in de Grondwet, ze mogen. Ik weet niet wie allemaal nog meer oproept voor staken, maar als wij geloven in dit volk zal welke staking dan ook die onoprecht is, die niet in het belang is van dit land, welke staking dan ook die niet gestoeld is op een ontwikkeling voor Suriname, onze kinderen en kindskinderen, welke staking dan ook; het zal mislukken. Dus laat ze staken. U no go feti nanga den. Als zij een dag hebben gestaakt, brengen wij desnoods water en brood voor hen. Laat ze nog een keer staken.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Nog weinig mensen gaan president Bouterse na zijn Jaarrede nog geloven

Niets van wat Bouterse gedurende zes jaren het volk heeft beloofd is gerealiseerd


Volgens correspondent Armand Snijders in Suriname vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, in het Reformatorisch Dagblad, zullen er maar weinig mensen zijn die president Desi Bouterse nog geloven na het uitspreken gisteren van zijn Jaarrede in De Nationale Assemblee en het aanbieden van de begroting voor 2017. Niets van wat hij in de zes jaar die hij aan de macht is, heeft beloofd, is gerealiseerd. 

Ondertussen is het land nagenoeg failliet en afhankelijk van buitenlandse geldschieters om aan de bestaande verplichtingen te kunnen voldoen.

Toen Bouterse in augustus 2010 als president aan de macht kwam, kende Suriname een gemiddelde jaarlijkse economische groei van 5 tot 6 procent. Voor 2016 wordt een krimp van 2 procent of meer verwacht. De goedgevulde staatskas is tijdens zijn eerste regeerperiode (2010-2015) volledig leeggehaald door corruptie en peperdure projecten, die stuk voor stuk zijn mislukt.

Daarnaast kwam er minder binnen. Vooral de dalende olieprijzen hadden ernstige gevolgen voor de inkomsten van de overheid. Pas na die door Bouterse gewonnen verkiezingen kwam de aap uit de mouw, dat het land vrijwel bankroet was.

De afgelopen maanden zijn bovendien tal van rapporten boven tafel gekomen van de accountantsdienst van de overheid, die soms jaren angstvallig geheim waren gehouden. Daaruit blijkt dat partijgenoten en vertrouwelingen van Bouterse zich hebben verrijkt.

Een lening voor 700 miljoen euro bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had uitkomst moeten bieden. Maar, het IMF stelt zulke strenge voorwaarden dat Bouterse nu overweegt weer afscheid van deze organisatie te nemen.

Burgercollectief houdt haar eerste, niet massaal bezochte, 'actie' te Meerzorg

Sham Binda: 'Het enige doel van Bouterse is om aan de macht te blijven'

'Je bent fysiek, geestelijk, intellectueel niet in staat om het land naar grotere hoogten te brengen' - 'Ga hobbelen, ga planten'


'Bouta, je tijd is geweest. Je bent fysiek, geestelijk, intellectueel niet in staat om het land naar grotere hoogten te brengen', zei Sham Binda, een van de leiders van het Burgercollectief, over president Desi Bouterse, gisteren te Meerzorg waar de eerste activiteit van het collectief werd gehouden. Komende maandag zal aan de regering getoond worden dat het volk haar beleid zat is en dat hij en zijn consorten moeten opstappen, aldus Binda. 
Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 1 oktober 2016.

Het Burgercollectief heeft vanuit Commewijne opgeroepen om massaal op straat te komen. Duidelijk was gisteren, is dat eenieder 'e fier eng in eng saka'. Aan de nieuwe voornemens vervat in de Jaarrede wordt nauwelijks waarde gehecht.


'Weet je nog toen er fly overs zouden komen? Welnu, hij heeft een glijbaan naar een ravijn gebouwd. Hij kan de overeenkomst met de leerkrachten niet nakomen. Nu belooft hij dat er pas in april 2017 salarisverhogingen komen. Hij probeert alleen maar tijd te winnen. Aan de macht blijven is zijn doel', sprak Binda.

Activist Radjen Kisoensingh, die een paar uur eerder vanaf het Onafhankelijkheidsplein was afgevoerd door agenten naar het politiebureau wegens ordeverstoring, werd als een held binnengehaald. Terwijl president Desi Bouterse zich gistermorgen begaf naar De Nationale Assemblee, heeft Kisoensingh in zijn eentje geprotesteerd. 'Bouta go home. Dit is je laatste Jaarrede', riep hij het staatshoofd toe, waarop hij door twee agenten in de kraag werd gevat.


'Een man was genoeg, a one man army. Mijn actie was bedoeld om een momentum te creëren voor maandag aanstaande wanneer het volk de straat op zal gaan', zei Kisoensingh op het podium. 'Alleen zo zijn we in staat om een krachtig protest te laten horen, om eisen te stellen. We zullen hem zeggen dat we moe van hem zijn. Wo taigi eng Bouta go home. Gwe. Je bent al 71. Ga hobbelen, ga planten.'

Curtis Hofwijks, leider van We Zijn Moe, benadrukte, dat de burgers het recht hebben om op te komen, dat zij de koers van het land zelf kunnen bepalen. 'De hoogste macht ligt bij het volk. En als het volk slaapt dan de man o pina unu ya. Het is onze taak om mensen wakker te schudden. We verdienen beter, dit mag nooit meer gebeuren.'

Het Burgercollectief is zich ervan bewust dat het een harde strijd wordt. Bouterse gaat zich niet makkelijk gewonnen geven, weten de activisten. Bundeling van maatschappelijke groepen, de vakbeweging, politieke partijen en behoorlijk veel moed zijn vereist. Het is tijd dat de regering duidelijk gemaakt wordt dat ‘a volk ne srebi’.

'De revolutie begint bij ons', sprak Bryan Boerleider, een van de leiders van het collectief. 'Het wordt een harde strijd. Dit hier is een reünie van de familie dik ati, daarom verwacht ik jullie maandag ook. Vertel het door, neem iemand mee.' 

Het Burgercollectief voert dit weekend gesprekken met politieke partijen, de vakbeweging en andere groepen om de actie van maandag te steunen.

Eén rijhelft Wijdenboschbrug zondag 2 oktober opengesteld voor het verkeer

Wegenautoriteit Suriname voert werkzaamheden uit op brug


De Wegenautoriteit Suriname verricht morgen, zondag 2 oktober 2016, onderhoudswerkzaamheden op de Wijdenboschbrug. Er zal slechts één rijhelft opengesteld zijn voor het verkeer. De werkzaamheden zullen beginnen om zes uur, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

De Wegenautoriteit Suriname zegt alles in het werk te stellen om de werkzaamheden morgenavond af te ronden.

Verkeersdeelnemers die niet noodzakelijk gebruik hoeven te maken van de Wijdenboschbrug wordt gevraagd die te mijden. Op weggebruikers die gebruik moeten maken van de Wijdenboschbrug wordt een beroep gedaan om de instructies van de verkeerspolitie en de vlaggenmannen stipt op te volgen

Breeveld (DOE): 'Een vermoeide president presenteerde in Jaarrede zaken als het Nirwana'

'President wordt omringd door mensen die een scheve schaats hebben gereden'


Carl Breeveld, voorzitter van DOE, vindt dat de presentatie van de Jaarrede door president Desi Bouterse strakker en zakelijker mag zijn. De vermoeidheidsverschijnselen waren volgens hem duidelijk merkbaar aan de versprekingen van Bouterse, terwijl mensen ook indommelden. In de meer dan twee uren durende Jaarrede gisteren, werden zaken volgens Breeveld gepresenteerd als het Nirwana. 

De politicus vraagt zich af hoeveel van wat gepresenteerd is, daadwerkelijk zal worden gerealiseerd op de manier waarop het land bestuurd wordt. Breeveld zegt vandaag, zaterdag 1 oktober 2016, op Starnieuws, dat de president omringd is door mensen die een scheve schaats hebben gereden.

Hij noemt onder andere als voorbeeld het schoolboekenproject waar miljoenen verloren zijn gegaan. De boeken liggen in het magazijn, omdat zij niet bruikbaar zijn voor Suriname. De cassavefabriek in Para, de ambassade in Parijs, het Carifestaschandaal, de Naschoolse Opvang, zijn nog enkele voorbeelden die de DOE-voorzitter opsomt. Er worden geen maatregelen getroffen tegen deze mensen, die nog steeds een belangrijke rol vervullen rondom de president. De politicus zegt zijn twijfels te hebben.

De president vraagt om samen te werken, maar dan is het belangrijk om te kijken naar het moreel-ethische kader, aldus Breeveld. Hij zegt altijd kritisch te zijn geweest en geen andere opstelling heeft nu hij geen deel uitmaakt van de coalitie.

De inkomsten van het land moeten verhoogd worden, maar als er geen maatregelen worden getroffen tegen mensen die over de schreef zijn gegaan, dan is het water naar zee dragen. De Wet op Openbaarheid van Bestuur spreekt Breeveld aan. Hij blijft ook hameren op de behandeling van de Anti-Corruptiewet.

Er worden miljarden aan projecten gespendeerd, maar als de mensen hun persoonlijke belangen blijven behartigen en zich verrijken ten koste van het land, dan is het zinloos.

Breeveld gaat in op het feit, dat de president paus Franciscus in zijn Jaarrede aanhaalde. De kerkvorst zei tijdens zijn bezoek aan Polen in augustus dat de mensheid in oorlog is met zichzelf en dat de mensheid vrede is vergeten. De paus betoogde dat de oorlog waarin de mensheid zich nu bevindt, geen religieuze oorlog is en dat nu in de wereld een oorlog gaande is om macht, om belangen en om het bezit van natuurlijke hulpbronnen, zo citeerde Bouterse. Breeveld vindt echter, dat de president de uitspraken van de paus serieus moet nemen en moet optreden tegen mensen om zich heen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt, anders wordt de geloofwaardigheid te grabbel gegooid.

Volledige tekst Jaarrede president Desi Bouterse van vrijdag 30 september 2016

Bouterse zwijgt in Jaarrede over aangekondigde reshuffling ministers

Jaarrede opeensomming van geplande ontwikkelingsprojecten en belastingmaatregelen 


President Desi Bouterse heeft vrijdag 30 september 2016 tijdens zijn Jaarrede in het parlement met geen woord gerept over de eerder door hem aangekondigde reshuffling van ministers. Ook tijdens zijn ondersteuningsvergadering van zijn partij, NDP, enkele uren later in het partijcentrum Ocer in Paramaribo, heeft hij daar niets over gezegd, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd.

Bouterse zei enkele weken geleden, dat hij ministers die het tempo niet kunnen bijhouden zou gaan vervangen. Zij die zullen worden gewisseld krijgen wel een andere taak die beter bij hen past zodat ze toch een bijdrage kunnen leveren aan de uitvoering van het beleid van de regering, zo zei hij. Maar, tot de dag van vandaag zitten alle bewindslieden nog op hun posten.

In zijn Jaarrede somde de president diverse ontwikkelingsprojecten op die de ontspoorde economie weer op de rails moeten helpen. Hij noemde onder andere investeringen in het opzetten van een cocao-industrie, oliepalmbedrijven en grootschalige infrastructurele projecten zoals het baggeren van het Saramaccakanaal.

De verschillende accijnswetten zullen, aldus Bouterse, in het komend dienstjaar worden samengevoegd en de fiscale jurisdictie zal worden uitgebreid naar de zogenoemde exclusieve economische zone. Ook werden inkomstenverhogende maatregelen en wetgeving die de staatskas moeten helpen spekken aangekondigd, zoals wetgeving voor Wegenbelasting, belasting op kerosine, repatriëringsplicht voor goudexporteurs, invoering van heffingen op onder andere vliegtickets en telefoons. Er komt ook een inwisselplicht van deviezen voor niet-ingezetenen bij aankomst op een van de grensposten.

Bij de presentatie van de begroting voor 2017 zei Bouterse, dat de staat aankijkt tegen een te verwachten begrotingstekort van ruim 1.2 miljard Amerikaanse dollar. De totale uitgaven zullen ongeveer Srd 8.1 miljard bedragen en de totale ontvangsten zijn geraamd op ruim Srd 7 miljard.