maandag 3 oktober 2016

HVB Saramacca zorgt voor herstel aanmeersteiger te Boskamp

Voorzitter Raymond Sapoen bij oplevering loopbrug aanwezig


De Hervormings- en vernieuwingsbeweging (HVB) afdeling Saramacca heeft samen met plaatselijke ondernemers, de aanmeersteiger te Boskamp bruikbaar gemaakt voor passagiers. De frame van de steiger is voorzien van loopplanken, waardoor deze voor enkele jaren veilig begaanbaar is. Districtscommissaris Lakshminarain Doebay van Saramacca heeft personeel ingezet om het werk af te ronden. Dit bericht Starnieuws maandag 3 oktober 2016.

De inwoners van de dorpen langs de Coppename en de Wayomborivier zoals Kalebaskreek, Corneliskondre en Donderskamp moesten sinds de instorting van de ponton vorige maand, een levensgevaarlijke oversteek doen via het frame.

HVB-voorzitter Raymond Sapoen (zie foto, 3e van rechts), die ook aanwezig was bij de oplevering van de loopbrug, merkte op dat de opdracht was om voor aanvang van het nieuwe schooljaar op 3 oktober deze open te stellen.
Afgelopen zaterdagochtend hebben de in genoemde dorpen gedetacheerde leerkrachten alvast over deze nieuwe faciliteit kunnen lopen om aan boord te gaan van de rivierboot. Sapoen deed een beroep op het ministerie van Openbare Werken zo spoedig mogelijk de gezonken ponton te herstellen, zegt Isaak Soerokarso, 2e secretaris van de HVB.

Hieronder ter informatie een bericht van het Burger Informatiecentrum (BIC) Saramacca van vrijdag 30 september 2016:

Organisaties roepen op tot kalmte en respectvolle dialoog in Zwarte Piet-debat

In verklaring doen organisaties afstand van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie


Een aantal organisaties die een rol spelen bij de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet roept op tot kalmte en een respectvolle dialoog over het onderwerp. Ze doen dat in een statement nadat zij maandag 3 oktober 2016, om de tafel hadden gezeten op het ministerie van Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in Den Haag, zo bericht onder andere de Telegraaf. 

In de verklaring doen ze afstand van iedere vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie.

'We stellen het belang van het kind centraal. We streven er naar het een feest voor alle kinderen te laten zijn', aldus de partijen. '

Bij het overleg waren voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, maar ook organisaties die 'neutraal' zijn maar veel met het onderwerp te maken hebben, zoals Detailhandel Nederland en RTL Nederland. Onder de organisaties waren verder onder meer Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Sint Nicolaas Genootschap Nederland, Surinaams Inspraak Orgaan, Overlegorgaan Caribisch Nederland, Stichting Nederland Wordt Beter en Stichting Sint en Pietengilde.

Hadji Michel Soebhan met grootse meerderheid herkozen als voorzitter Surinaamse Moesliem Associatie (SMA)

Soebhan weet 1.259 stemmen binnen te slepen tegenover slechts 314 van tegenkandiaat Habiboellah


Hadji Michel Soebhan is met overweldigende meerderheid herkozen als voorzitter van de Surinaamse Moesliem Associatie (SMA). Hij kreeg 1.259 stemmen en zijn tegenkandidaat Mohamed Aziz Habiboellah bleef steken op 314 stemmen. Dit laat Ruchsana Ilahibaks van de SMA vanmiddag, maandag 3 oktober 2016, weten via Starnieuws. 

In Nickerie brachten 149 leden hun stem uit op de groep Soebhan, terwijl 98 personen stemden op de lijst Habiboellah.

In Paramaribo was het resultaat overweldigend en overtuigend voor het kandidaat bestuur-Soebhan. De stemming verliep vlekkeloos, zegt Ilahibaks. De SMA mag terugblikken op een geslaagd en ordelijk verloop van de verkiezing, aldus de woordvoerder van de SMA.

'Met deze overwinning hebben de leden wederom het vertrouwen gesteld in hadji Soebhan om voor de zesde keer achtereenvolgend voor een periode van vijf jaar de SMA te leiden', aldus Ilahibaks.

Als taxichauffeur bijklussende agent beroofd te Livorno

Agent pikt als taxichauffeur klant op aan Van 't Hogerhuysstraat voor rit naar Livorno

In Schietbordstraat bedreigt klant chauffeur met houwer en tracht tevergeefs er met taxi vandoor te gaan...


Een politieman die in zijn vrije tijd een extraatje verdient door taxi te rijden, is vrijdagavond overvallen in de Schietbordstraat te Livorno. Bij een pompstation in de Van ’t Hogerhuysstraat bestelde een klant een taxi. De politieman, die vrij was van dienst, reed de rit voor de klant. De eindbestemming was Livorno, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 3 oktober 2016. 

Ter hoogte van de Schietbordstraat haalde de klant een houwer tevoorschijn en bedreigde de taxichauffeur daarmee. Hij werd onder bedreiging van het wapen beroofd van zijn mobiele telefoons en nog andere belangrijke zaken.

De man nam vervolgens plaats in het voertuig en probeerde ermee vandoor te gaan. Tijdens het achteruit rijden belandde de wagen echter in een goot.

De man heeft met medeneming van de buit de plaats te voet verlaten. De politie van Latour is belast met het onderzoek. De taxi rijdende politieman heeft geen letsels opgelopen. Het onderzoek duurt voort.

Newmont Suriname 1 oktober gestart met commerciële goudproductie Merian-mijn

'Ons team heeft Merian volgens schema en onder budget afgeleverd en op een veilige manier'


Newmont Suriname (zie foto - Bron: Newmont Suriname) is de commerciële productie van goud in de Merian-mijn per 1 oktober gestart. De mijn is op de beoogde datum afgeleverd met een besparing van meer dan 150 miljoen Amerikaanse dollar, omgerekend ongeveer 20% onder de initiële raming. De Merian-goudmijn heeft een bewezen capaciteit van 5.1 miljoen ounces aan goud en zal tussen de 400.000 en 500.000 ounces per jaar produceren tegen een concurrerende prijs in de eerste vijf jaren (op 100% basis),zo bericht het bedrijf vandaag, maandag 3 oktober 2016, in een persbericht (zie onderaan).

De all-in sustaining kosten voor de productie van 1 ounce goud zullen tussen 650 en 750 Amerikaanse dollar liggen in de eerste vijf jaar.

Exploratie heeft de levensduur van de mijn verlengd van 11 naar 13 jaar en verdere exploratie in Newmont’s 500,000 hectare Area of Interest heeft geleid tot de ontdekking van het Sabajo voorkomen en andere positieve vooruitzichten, meldt het bedrijf.

'We hebben een efficiënte projectaanpak toegepast en geprofiteerd van het feit dat wij als een van de weinige bedrijven hebben geïnvesteerd in verdere groei tijdens de lagere prijs op de goudmarkt. Ons team heeft Merian volgens schema en onder budget afgeleverd, maar belangrijker nog op een veilige manier', zei Gary Goldberg, de CEO van Newmont bij het bereiken van dit belangrijke moment.

Goldberg zei, dat de bedrijfsstrategie van Newmont erop gericht is aan het portfolio van bestaande projecten profitabele productie toe te voegen in een gebied dat grote mogelijkheden biedt. Hij vindt ook dat het behaalde resultaat te maken heeft met de goede samenwerking met de regering en het volk van Suriname. Hiernaast heeft de enorme ervaring van G-Mining, die het bedrijf op Merian heeft gebouwd, een belangrijke bijdrage geleverd.

De regering van Suriname heeft, via Staatsolie NV, een volledig gefinancierd belang van 25% in het project sinds november 2013. Het Merian-project, voorheen opererend onder de naam Surgold, zal nu doorgaan als Newmont Suriname en zal beheerd worden als onderdeel van Newmonts Zuid-Amerika regio. Momenteel werken bij Newmont Suriname 1.100 werknemers, van wie 20% afkomstig is van de lokale Paramaccaanse gemeenschap en er wordt met zo’n 200 contractors samengewerkt.

Het bedrijf zal doorgaan op basis van de strenge technische en veiligheidsvoorschriften; naleving van ethische waarden en normen, en het beleid en normen op het gebied van sociale verantwoordelijkheid en milieu zullen gecontinueerd worden. De relaties met de lokale gemeenschap zullen verder verstevigd worden, om meer inhoud te geven aan het aantrekken van plaatselijke bewoners, het aangaan van toeleveringscontracten, en het gemeenschapsontwikkelingsfonds dat inmiddels is opgericht.


News Details

Newmont Brings Merian into Commercial Production On Time and Below Budget

Merian offers strong returns and a foothold in a prospective new gold district
DENVER--(BUSINESS WIRE)-- Newmont Mining Corporation (NYSE: NEM) (Newmont or the Company) has completed construction of the Merian gold mine in Suriname on time and more than $150 million or nearly 20 percent below its initial development capital budget. First gold was poured and Newmont declared commercial production on October 1, having achieved sustained average mill throughput of 80 percent and gold recovery of more than 90 percent over the last 30 days. Stockpiled ore represents nearly 160,000 contained ounces of gold.
Merian contains gold reserves of 5.1 million ounces1 and annual production is expected to average between 400,000 and 500,000 ounces of gold at competitive costs in the first five full years of production (100 percent basis). Costs are expected to be among the lowest in the portfolio, averaging between $575 and $675 per ounce in costs applicable to sales and between $650 and $750 per ounce in all-in sustaining costs in the first five years.2 Exploration has extended mine life from 11 to 13 years, and continues to identify further upside potential within Newmont’s 500,000 hectare Area of Interest, including a new discovery at Sabajo.
“We took an optimized approach to project development and benefitted from being one of the only gold producers investing in growth during the lower price cycle,” said Gary Goldberg, President and Chief Executive Officer. “Our team built Merian safely, on schedule and significantly below budget – and delivered our strategy to strengthen the portfolio by adding more than a decade of profitable production and creating a foothold in a prospective new gold district. This accomplishment is also the result of strong partnerships with the government and people of Suriname, and the extensive experience G-Mining brought to project development.”
The government of Suriname exercised its option to participate in a fully-funded 25 percent equity ownership stake in Merian in November 2013. Suriname manages its participation through Staatsolie, a Surinamese corporation that is wholly owned by the government.
Merian will operate under the banner of Newmont Suriname and be managed as part of Newmont’s South America region in accordance with leading safety, technical, social and environmental standards. Its current workforce includes just over 1,100 employees, 20 percent of whom are indigenous Pamakkans, and 200 contractors. The team has taken a proactive approach to minimizing its environmental impact and engaged experts to inform its biodiversity offset programs. Newmont also signed an agreement with the Pamakkan community that establishes local hiring and procurement targets, as well as a community development fund.
Merian is one of Newmont’s five self-funded growth projects – along with Long Canyon, expansions at Tanami and Carlin, and the recently completed expansion at Cripple Creek & Victor. Taken together, these projects are expected to add one million ounces of lower cost gold production over the next two years.
About Newmont
Newmont is a leading gold and copper producer with operations in the United StatesAustraliaGhanaPeruIndonesia and Suriname. Newmont is the only gold producer listed in the S&P 500 Index and was named the mining industry leader by the Dow Jones Sustainability World Index in 2015 and 2016. The Company is also an industry leader in value creation, supported by its leading technical, environmental, social and safety performance. Newmont was founded in 1921 and has been publicly traded since 1925.
Legal Cautionary Statement Regarding Forward-Looking Information
This release contains “forward-looking statements” within the meaning of Section 27A of the Securities Act of 1933, as amended, and Section 21E of the Securities Exchange Act of 1934, as amended, which are intended to be covered by the safe harbor created by such sections and other applicable laws. Such forward-looking statements may include, without limitation: (i) estimates of future production and sales; (ii) estimates of future costs applicable to sales and all-in sustaining costs; (iii) estimates of future capital expenditures; (iv) expectations regarding the development, growth and exploration upside potential and future production potential of Newmont Mining Corporation’s (the Company) operations and projects, including, without limitation, relating to Merian (including at Sabajo), Long Canyon, expansions at Tanami, Carlin and Cripple Creek & Victor; (v) expectations regarding mine life; and (vi) expectations regarding project funding and returns. Estimates or expectations of future events or results are based upon certain assumptions, which may prove to be incorrect. Such assumptions, include, but are not limited to: (i) there being no significant change to current geotechnical, metallurgical, hydrological and other physical conditions; (ii) permitting, development, operations and expansion of the Company’s projects being consistent with current expectations and mine plans, including without limitation receipt of export approvals; (iii) political developments in any jurisdiction in which the Company operates being consistent with its current expectations; (iv) certain exchange rate assumptions; (v) certain price assumptions for gold, copper and oil; (vi) prices for key supplies being approximately consistent with current levels; and (vii) the accuracy of our current mineral reserve and mineral resource estimates. Where the Company expresses or implies an expectation or belief as to future events or results, such expectation or belief is expressed in good faith and believed to have a reasonable basis. However, such statements are subject to risks, uncertainties and other factors, which could cause actual results to differ materially from future results expressed, projected or implied by the “forward-looking statements”. Such risks include, but are not limited to, gold and other metals price volatility, currency fluctuations, increased production costs and variances in ore grade or recovery rates from those assumed in mining plans, political and operational risks, community relations, conflict resolution and outcome of projects or oppositions and governmental regulation and judicial outcomes. For a more detailed discussion of such risks and other factors, see the Company’s 2015 Annual Report on Form 10-K, filed with the SEC on or about February 17, 2016, as well as the Company’s other SEC filings. The Company does not undertake any obligation to release publicly revisions to any “forward-looking statement,” including, without limitation, outlook, to reflect events or circumstances after the date of this news release, or to reflect the occurrence of unanticipated events, except as may be required under applicable securities laws. Investors should not assume that any lack of update to a previously issued “forward-looking statement” constitutes a reaffirmation of that statement. Continued reliance on “forward-looking statements” is at investors' own risk.
____________________________________________
1 Investors are reminded that the 5.1 Moz (134Mt @ 1.2 g/t Au) gold reserve noted above is an estimate prepared in accordance with Industry Guide 7 published by the U.S. Securities Exchange Commission (SEC), and such estimate is as of December 31, 2015. For more information regarding Newmont Mining Corporation’s (Newmont or the Company) reserves, see the Company’s Annual Report on Form 10-K, filed with the SEC on February 17, 2016, which is available at www.sec.gov or on the Company’s website,www.newmont.com.
2 All-in sustaining costs (or AISC) as used above is a forward-looking non-GAAP metric defined as the sum of cost applicable to sales (including all direct and indirect costs related to current gold production incurred to execute on the current mine plan), remediation costs (including operating accretion and amortization of asset retirement costs), G&A, exploration expense, advanced projects and R&D, treatment and refining costs, other expense, net of one-time adjustments and sustaining capital. Please refer to pages 13-19 of the Company’s most recent earnings release for the quarter ended June 30, 2016, filed with the SEC, on Form 8-K on July 20, 2016, which is also available on www.newmont.com or www.sec.gov,, for additional information regarding AISC and reconciliation to the nearest GAAP metric for historical results.
- See more at: http://www.newmont.com/newsroom/newsroom-details/2016/Newmont-Brings-Merian-into-Commercial-Production-On-Time-and-Below-Budget/default.aspx#sthash.u9bEOJxR.dpuf

Weer illegale werkzaamheden in Heintje Kool in Willemstad, Curaçao - Bouw beton/blokkenfabriek

'We maken ons zorgen, dat men zo in aanloop naar verkiezingen, snel nog iets wil neerzetten'


Het was ongeveer tweeënhalve week rustig in Heintje Kool, waar midden in de woonwijk de vroegere heuvel Seru Karpata compleet afgegraven is. Was, want bewoners melden dat de illegale werkzaamheden weer volop hervat zijn. Zij hebben vanochtend, maandag 3 oktober 2016, hiervan melding gemaakt via het klachten/informatienummer van ‘Tereno pa tur, pero na òrdu si’ (0800-1919), zo bericht 's middags de Amigoe.

VVRP-minister Suzy Camelia-Römer (PNP) heeft reeds de instructie gegeven om inspecteurs naar de locatie te sturen.

De grootschalige afgravingen op het terrein vonden volgens de radeloze bewoners jarenlang plaats onder extreme omstandigheden. Er was sprake van hevige geluidshinder en stofoverlast. Na een inspectie van het Handhavingteam van ‘Tereno pa tur, pero na òrdu si’ werden de werkzaamheden stopgezet. Deze handhavinginspectie vond in opdracht van de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) plaats. Camelia-Römer verklaarde dat, ondanks het feit dat de uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer vorig jaar ‘onder strikte voorwaarden’ een erfpachtuitgifte heeft uitgegeven aan het bedrijf ‘Heavy Mix Concrete’ voor de realisatie van een beton/blokkenfabriek op het terrein, ‘er een andere oplossing voor zowel dit bedrijf, als voor de bewoners gevonden diende te worden’.

De minister zei dat de realisatie van een dergelijke beton/blokkenfabriek, vanwege de overlast, niet gewenst is midden in een woonwijk. Een bezorgde bewoner zegt vandaag: 'Ondanks de verklaringen van de minister, is men het hele weekeinde in versneld tempo bezig geweest, wat nu lijkt op het storten van een vloer. Vandaag heeft men zelfs met een loader en een soort dril/klopapparaat, gegraven. Dit ondanks dat wij hebben begrepen dat zij niet meer de diepte in mogen graven omdat ze daar geen vergunning voor hebben. We maken ons zorgen dat men zo in aanloop naar de verkiezingen, snel nog iets wil neerzetten.'

De bewoner wijst hierbij op de mogelijkheid, dat na de verkiezingen een andere minister komt, die misschien een andere ‘mening over de gehele kwestie zal hebben dan de huidige minister’.

De uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP, voorheen Drov), liet vanochtend weten dat de ROP-inspectie voor de middaguren gepland stond. De toetsing op het naleven van de voorwaarden van erfpachtuitgifte valt onder Domeinbeheer en de toetsing van de bouwwerkzaamheden onder ROP.

De werkzaamheden die in het weekeinde plaatsvonden en vandaag werden geïntensiveerd, zijn ‘zonder over een bouwvergunning te beschikken ondernomen’. 'Er is vorig jaar november een bouwvergunning opgemaakt, maar deze is nooit opgehaald. Omdat de leges ook niet betaald zijn, heeft men dus geen bouwvergunning en zijn de werkzaamheden illegaal ondernomen', aldus ROP. ROP laat verder weten, dat naar aanleiding van de erfpachtuitgifte voor een beton/blokkenfabriek door Domeinbeheer, er bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de uitvoeringsorganisatie Milieu en Natuurbeheer (MNB, voorheen Milieudienst), navraag is gedaan over de status van een hindervergunning. Dit gezien het feit dat het terrein zich midden in een woonwijk bevindt. Omdat ROP daar nooit antwoord op kreeg, duidt alles erop dat het bedrijf ook niet over een hindervergunning beschikt.

Meteorologische Dienst Curaçao trekt code roze weer in

Code roze is waarschuwing voor extreme zeecondities bij strandenDe Meteorologische Dienst Curaçao heeft vanmiddag, maandag 3 oktober 2016, de code roze wegens extreme zeecondities bij de stranden aan de westkust ingetrokken. Eerder in de ochtend waarschuwde de Meteo nog voor hoge golven aan de westkust, maar nu verwacht men dat de zee vrij rustig is met golfhoogtes tussen 0.5 tot 1 meter. Dit bericht de Amigoe.

Door orkaan Matthew waren de zeecondities in het weekeinde extreem aan de westkust. Zo werden diverse stranden zoals de Vissersbaai, Playa Fòrti en Grote en Kleine Knip voor publiek afgesloten. De dienst verwacht wel matig tot krachtige winden uit het oost-zuidoosten.

Daarnaast zorgt de aanwezigheid van veel vocht in de hogere lagen van de atmosfeer nog voor veel bewolking over de regio. Echter zijn de onderste luchtlagen relatief droog, daarom zal er ook een overwegend droog weerbeeld heersen, aldus de Meteo.

Orkaan Matthew trok vorige week enkele honderden kilometers ten noorden van Curaçao voorbij en bevindt zich nu op ongeveer 330 kilometer ten zuidoosten van Jamaica. De orkaan trekt in noordelijke richting weg. De Meteo zal dit systeem nauwlettend blijven volgen.

Juan Pablo Duarte School in Buena Vista, Curaçao, moet deuren weer sluiten wegens rookoverlast Isla-raffinaderij

Raffinaderij verzuimt school te informeren over uitval ingebouwd veiligheidssysteem


De Juan Pablo Duarte School in Buena Vista moest vandaag, maandag 3 oktober 2016, weer de deuren sluiten wegens rookoverlast die werd veroorzaakt door de Isla-raffinaderij. Omstreeks half een vanmiddag werden alle leerlingen en docenten naar huis gestuurd. Er zijn meerdere leerkrachten onwel geworden, zo bevestigt de woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Tico Vos, aldus de Amigoe.

De woordvoerder meldt, dat de raffinaderij de school niet heeft geïnformeerd over de situatie wat hij ten zeerste betreurt.

Isla-woordvoerder Henny Cornelia heeft verklaard dat de zwarte rookontwikkeling te wijten was aan het feit dat de Wetgas-compressor door een automatisch ingebouwd veiligheidssysteem uitviel. 'Ze hebben slechts de pers hiervan op de hoogte gebracht. Oftewel, ze zijn alleen bezig met public relations en niet met de situatie rondom de school en de kinderen.'Vos was vanmiddag aanwezig op de school om onder meer te bespreken wie er, indien nodig, aansprakelijk kan worden gesteld voor de vervoerskosten. 'De kinderen konden ditmaal worden opgehaald, maar het kan ook voorkomen, dat dat eerder op de dag niet mogelijk is en dat we ze tijdelijk ergens anders moeten onderbrengen totdat de ouders wel in staat zijn hun kinderen af te halen. De vervuiler moet hiervoor opdraaien.'

De school, gevestigd aan de Santo Domingoweg, heeft regelmatig last van de stank- en/of rookoverlast door Isla. Hij hoopt dat het evacuatieplan deze week zal worden afgerond.

In Nickerie hadden van de 22 basisscholen slechts 4 maandag 3 oktober 2016 de deuren gesloten

De actie van de BvL en ALS was nauwelijks merkbaar in Nickerie


Roy Katisa, inspecteur Basisonderwijs in Nickerie, en Sandra Fernand, coördinator van VOJ in het district, ontkennen vanmiddag, maandag 3 oktober 2016, op Starnieuws dat meer dan 90 procent van de scholen gesloten was. Zij weerspreken de mededeling daarover van Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, BvL, en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). 

Valies zei vanochtend immers na een vergadering met leerkrachten op een persconferentie, dat leerkrachten van Saramacca en Nickerie massaal deel hadden genomen aan de actie. In Nickerie hebben leerkrachten ook vergaderd en via het internet was er een rechtstreekse verbinding met de bijeenkomst in theater Unique in Paramaribo waar door genoemde bonden informatie werd verstrekt aan de leden.

De actie van de BvL en ALS was volgens Katisa nauwelijks merkbaar in Nickerie. Van de tweeëntwintig basisscholen hebben slechts vier hun deuren niet geopend. De rest heeft normaal gedraaid.

Sandra Fernand laat weten, dat alle VOJ-scholen open waren. Alleen bij MULO West waren enkele leerkrachten afwezig.

Directeur Cipriano Tjon A Njoek van VOS Nickerie geeft aan, dat 50% van de leraren was komen opdagen. Als nog één docent aanwezig was, kon hij vergaderen. Er was dus geen quorum. Op de VOS wordt de eerste schooldag altijd vergaderd.

Leden BvL en ALS akkoord met bereikte resultaat met regering

Leerkrachten gaan dinsdag 4 oktober weer aan het werk

BvL- en ALS-voorzitter Valies verwacht spoedig dat FOLS ophoudt te bestaan... - Meer en meer leerkachten melden zich bij ALS


De leden van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) zullen het werk morgen hervatten. Na een druk bezochte vergadering vanochtend, maandag 3 oktober 2016, zijn de onderwijsgevenden akkoord gegaan met het resultaat dat bereikt is met de regering, zo bericht Starnieuws. 

In oktober, november en december krijgen de leerkrachten een inflatietoelage. In januari moet de herwaardering een feit zijn. De ingangsdatum blijft 1 oktober, deelde Wilgo Valies tijdens een persconferentie mee na de bijeenkomst met de leerkrachten.

Valies stelde een paar keer, dat de BvL en ALS open en transparant zijn. Op de vraag om welke bedragen het gaat, zei Valies dat het niet raadzaam is om nu bedragen te noemen. Het gaat wel om significante bedragen. 'Wanneer cao's worden gesloten worden die bedragen niet in beeld gebracht. Wij moeten dat respecteren. In deze fase zullen wij geen bedragen noemen. Wij weten hoe de impact is. Omu snesi op de hoek begint al calculaties te maken om prijzen aan te pakken. Wij kunnen geen concrete bedragen noemen, maar wij zijn transparant en open', stelde Valies.

Alle stappen van de regering worden gevolgd om de herwaardering rond te krijgen. Om te overbruggen wordt de inflatiecorrectie verspreid over de drie maanden van dit jaar uitbetaald.

De vakbondsleider zei dat meer dan negentig procent van Saramacca en Nickerie meegedaan hebben aan de actie vanochtend. Ook in andere districten waren scholen gesloten. De BvL en ALS hadden de ouders opgeroepen om hun kinderen thuis te houden. Een deel van de ouders heeft hier gehoor aan gegeven.

Valies uitte kritiek op de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) die de leerkrachten niet geïnformeerd heeft over de gesprekken, maar volstaat met de besturen van de organisaties. Hij verwacht dat de FOLS binnenkort ophoudt te bestaan, want steeds meer leerkrachten melden zich volgens Valies bij de ALS.

Minister Dogojo geeft te Powakka uiteenzetting van uitgevoerde en nieuwe projecten van SoZaVo

'Er wordt dag en nacht gewerkt om de huidige situatie te keren'


Minister Joan Dogojo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) heeft gisteren het dorp Powakka bezocht. Zij riep de bevolking op om niet te wanhopen ondanks de financieel-economische situatie. 'De situatie lijkt een beetje onrustig, maar dat geeft niet. Er wordt dag en nacht gewerkt om de situatie te keren', zo sprak de minister, aldus haar ministerie vandaag, maandag 3 oktober 2016, in een persbericht.

Jarenlang geeft SoZaVo financiële bijstand aan sociaal-zwakke huishoudens en een uitkering aan personen met een beperking. Personen tussen 17-59 die niet in staat zijn om de ziektekostenverzekering zelf te dekken, kunnen een aanvraag indienen bij het ministerie voor een basiszorgverzekeringspas.

De minister en haar delegatie gaven een uiteenzetting van projecten en programma’s die reeds uitgevoerd worden en die in 2017 gepland staan, aldus het ministerie.

Het Conditional Cash Transfer (CCT) programma is gericht op het weerbaar maken van sociaal zwakke huishoudens die aan de hand van bepaalde voorwaarden een financiële ondersteuning krijgen van de overheid. Het doel is om deze groep zelfredzaamheid bij te brengen en het stimuleren van klein ondernemerschap om zodoende de armoedecirkel te doorbreken.

In 2017 zal er een aanvang gemaakt worden met de uitvoering van het Low Income Shelter Program 3 met een lening van de Islamic Developent Bank (IsDB). De financiële middelen hiervoor zijn al gereserveerd. De doelgroep van het LISP zijn met name gezinnen met een laag inkomen, zj zullen in staat worden gesteld om te opteren voor een subsidie in zowel woningverbetering alsook in nieuwbouw in het kustgebied. Minister Dogojo benadrukte dat bij LISP 3 er een uitbreiding zal zijn in het binnenland en zullen meer dorpen worden voorzien van woningen binnen dit nieuw programma.

Er wordt een Bouwfonds opgericht ter ondersteuning van degenen die wel een inkomen hebben en willen bouwen, maar geen vaste baan hebben. Uit evaluatie blijkt dat een niet te onderschatten deel van de bevolking ondanks een inkomen niet in aanmerking komt voor een hypotheek.

Ouders die niet in staat zijn om de schoolmateriaalkosten voor hun kind op GLO (kleuter en basisonderwijs) en VOJ-niveau (MULO en LBO) te dekken, kunnen ook terecht bij SoZaVo voor bijstand. De registratieperiode om in aanmerking te komen is verlengd tot en met vrijdag 7 oktober. Ouders die reeds hebben betaald voor hun kroost, kunnen zich ook laten registreren. Zij krijgen het gestorte bedrag terug. Tussen Sozavo en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zijn duidelijke afspraken gemaakt, dat schooldirecteuren, kinderen van wie de ouders de schoolmateriaalkosten nog niet voldaan hebben, normaal opvangen. Deze gelden zullen gestort worden door het SoZaVo.

Burgercollectief weet niet gewenste massa op de been te krijgen

Paar honderd demonstranten weet weg naar Onafhankelijkheidsplein te vinden

(Bron foto's: Rav Dahoe/Facebook)
Belfort (ABOP): 'Je moet de politiek en de vakbeweging erbij roepen, anders heb je geen succes'


Rond tien uur vanochtend, maandag 3 oktober 2016, had het Burgercollectief slechts een paar honderd mensen op de been weten te brengen op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, zo bericht Starnieuws. Het Burgercollectief had opgeroepen om alles plat te leggen. Dat was rond tien uur nog niet gebeurd. De webeditie van de Ware Tijd bericht voor in de middag, dat de actiegroepen 'Wij zijn moe' en 'Burgercollectief' in vergelijking met vorige protestacties, een nog grotere groep op de been wisten te brengen. Een aantal wordt door de Ware Tijd echter niet genoemd.

Het doel van het protest was is 'Bouta go home'.


Op dat moment waren de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) in vergadering in theater Unique. Leerkrachten waren, aldus Starnieuws, massaal naar de vergadering gegaan. Een aantal scholen, waaronder ook van het basisonderwijs, is gesloten.

Op het Onafhankelijkheidsplein waren ook enkele Assembleeleden aanwezig, zoals Edward Belfort (ABOP), Krishna Mathoera (VHP) en Carl Breeveld (DOE).

'Waarom denk je dat er zo weinig mensen zijn? Omdat ze op het werk zitten, als ze komen, hebben ze morgen problemen', hield Belfort de demonstranten voor. 'Je kunt de politiek en de vakbeweging niet uitsluiten. Je moet de politiek en de vakbeweging erbij roepen. Anders heb je geen succes.' 

Ook politicus en ondernemer Ramsoender Jhauw sprak de mensen toe. Hij is niet tevreden met de opkomst. Hij had duizenden mensen verwacht. De mobilisatie moet volgens hem beter. Jhauw haalde flink uit naar de regering. Hij vindt dat het volk wordt bedrogen en verraden. Er worden volgens hem verkeerde beslissingen genomen en 'dat is niet de wil van God'.

Verwacht wordt dat bij vervolgacties meer mensen op de been zullen komen. Er wordt doorgegaan met de mobilisatie. 'Vandaag gaat president Bouterse nog niet naar huis, maar dat is ons doel', stelt het Burger Collectief. De organisatie is pas tevreden als dat doel is bereikt.

Sham Binda, een van de leiders van het Burgercollectief, zei 'dik tevreden' te zijn. Hij beweert, dat overal discussies worden gevoerd. De gemeenschap is volgens hem wakker aan het worden. 'Het werkt als een olievlek. Het regiem van Desi Delano Bouterse wordt steeds ontmaskerd en de bewustwording is gaande.'

Hortence Promes nieuwe directrice Surinaams Pedagogisch Instituut, SPI

Promes was onderdirectrice Albert Cameron Instituut en docent aan het IOL


Hortence Promes (zie foto - Bron: Facebook) neemt het roer op het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI) over van Randjiet Jhagroe, die met pensioen gaat. Promes was onder andere onderdirectrice van het Albert Cameron Instituut en docent op het Instituut voor de Opleiding van Leraren, IOL. 

De nieuwe SPI-directrice beklemtoont het belang van onderwijsgevenden in het leven van kinderen. Zij leveren niet alleen bewust en onbewust een bijdrage aan de houding waarop kinderen in de wereld staan, maar oefenen ook invloed uit op de manier waarop kinderen tegen dingen aankijken. Ieder kind ontwikkelt zich in de interactie tussen mens en wereld. Kinderen worden op school voorbereid om als burger deel te nemen aan de maatschappij, stelt Promes.

Het SPI levert een groot deel af van deze onderwijsgevenden. Een gezonde verbinding tussen onderwijs en samenleving acht de nieuwe directeur dan ook heel belangrijk.

Promes zegt vorm te zullen helpen geven aan de uitvoering van de visie achter de Nieuwe Leerkracht en zich samen met het lerarenteam te richten op gedegen oplossingsmodellen voor de problemen door het nieuwe systeem die door zowel leraren als studenten worden ervaren.

Protestmanifestatie Burger Collectief gaat ook zonder vergunning districtscommissariaat door

Binda: 'Wij worden om politieke redenen tegengewerkt, maar men krijgt ons niet stil'


Zowel Sham Binda als Harold Cabenda, coördinatoren van Het Burgercollectief, staat erop dat de protestactie onder de naam #ALLESPLAT doorgaat, ondanks dat er nog geen vergunning is verleend. De groep heeft dinsdag een verzoek ingediend bij het districtscommissariaat van Paramaribo-Noordoost, maar had tot gisteravond nog geen reactie gekregen. Cabenda hield er rekening mee dat die misschien maandagmorgen wordt afgegeven, 'maar als we die niet krijgen, zal de protestactie gewoon doorgaan', zegt hij vanochtend, maandag 3 oktober 2016, in de Ware Tijd. 

'Als de politie haar werk moet doen, gaan wij geen confrontatie aan, maar het recht op een vreedzaam protest is in de Grondwet verankerd.' Cabenda zegt dat indien er geen toestemming wordt verleend, er politieke motieven spelen. 'Nu kan ik dit niet zeggen, we kunnen maandagochtend de vergunning krijgen.'

Voor Binda is het echter duidelijk dat de groep wordt tegengewerkt om politieke redenen. 'Ze willen ons stil krijgen, maar dat kan niet. We hebben dit allang gepland en alles gaat gewoon door met of zonder vergunning.'

Eerder heeft districtscommissaris Jerry Miranda via de media gezegd, dat hij geen vergunningsverzoek van Het Burgercollectief heeft gezien. 'Dat geeft aan hoe chaotisch het is op zijn commissariaat', zegt Binda hierop in een reactie.

De groep heeft eerder wel een vergunning gekregen van districtcommissaris Remy Pollack van Commewijne voor een bijeenkomst in Meerzorg. Cabenda wijst erop, dat hij op 27 september de vergunningaanvraag heeft ingediend bij het commissariaat. Hij heeft vrijdag gesproken met de stadscommandant van de politie, die zijn medewerking heeft toegezegd. De groep moet wel toestemming krijgen van het commissariaat. Om de zaak te versnellen heeft Cabenda de vergunningaanvraag opnieuw gebracht naar het commissariaat en achtergelaten voor districtssecretaris Maikel Wormer van Paramaribo-Noordoost bij wie hij de aanvraag eerder al had ingediend. Ook heeft hij een kopie gebracht naar het Kabinet van de President, voor toestemming voor gebruik van het Onafhankelijkheidsplein. 'Voorheen moesten we dat niet doen, maar nu moet het wel en dat verbaast me', zegt Cabenda.

Districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo-Noordoost en districtssecretaris Maikel Wormer waren gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Bevolking Colombia verwerpt met nipte meerderheid van 50,24% in referendum vredesakkoord met FARC

FARC en president Santos blijven na teleurstelling streven naar vrede

'De FARC betreurt ten zeerste dat de vernietigende kracht van mensen die haat en wrok zaaien de mening van de Colombianen heeft beïnvloed'


De bevolking van Colombia heeft gisteren in een referendum het vredesakkoord met rebellenbeweging FARC verworpen (Bron foto: AP). De Colombianen spraken zich uit over het akkoord dat een einde aan 52 jaar oorlog in het land moet maken. Met 99,4 procent van de stemmen geteld blijkt dat een minieme meerderheid van 50,24 procent tegen het akkoord heeft gestemd. Met een opkomst van ongeveer 37 procent is het referendum geldig. Dit berichten vandaag, maandag 3 oktober 2016, internationale en Colombiaanse media, waaronder El Pais (zie hieronder). 

President Juan Manuel Santos ondertekende vorige week het akkoord met FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverri, ook bekend als Timochenko. Ook de strijders van de FARC hadden zich al achter de vredesplannen geschaard. Vervolgens moest de bevolking zich er nog over uitspreken. Die blijkt nu met een kleine meerderheid tegen.


Hoe het nu verder moet is onduidelijk. De president had al laten weten dat zijn regering geen plan B heeft en dat de oorlog hervat zal worden als de bevolking het akkoord verwerpt.


Santos erkent de mislukking van het referendum, maar zegt ook niet te zullen opgeven. 'Ik zal me niet overgeven en zal blijven streven naar vrede', zo klonk de president strijdvaardig in een toespraak op de televisie na de bekendmaking van de resultaten.


Ook de FARC lieten weten ondanks het tegenvallende resultaat zich nog steeds te willen inzetten voor vrede. 'De FARC betreurt ten zeerste dat de vernietigende kracht van de mensen die haat en wrok zaaien de mening van de Colombianen heeft beïnvloed', zo reageerde FARC-leider Timoleon Jimenez, die toevoegde dat zijn beweging enkel het woord als wapen zal gebruiken om de toekomst vorm te geven. 'Aan het Colombiaanse volk dat droomt van vrede en dat op ons rekent: de vrede zal heersen', zo verzekerde hij.


Het vredesakkoord moest een eind maken aan 52 jaar oorlog in Colombia waarbij naar schatting 220.000 mensen zijn omgekomen. De ongeveer 7.000 rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zouden volgens het akkoord de wapens neerleggen in ruil voor een terugkeer in de maatschappij. De beweging wil verder als een politieke partij.

Critici van het vredesakkoord, onder wie voormalig president Alvaro Uribe, vinden dat de FARC-strijders de gevangenis in moeten voor hun daden en nooit het parlement in mogen. 'De vrede biedt hoop, maar het vredesakkoord is teleurstellend', aldus Uribe.
Colombia decidió
¿Y ahora qué?


Colombia dice ‘no’ al acuerdo de paz con las FARC

Los colombianos deciden con el 50,2% rechazar los acuerdos de paz entre el Gobierno y las FARC


En un mundo de locuras sin fronteras, Colombia optaba este domingo por dar un salto al vacío o ser ejemplo para el planeta. Ganó la primera opción. El 50,2% decidió votar en contra del acuerdo de paz entre el Gobierno y las FARC, por el 49.7% que se decantó por el ‘sí’. La abstención, de más del 60%, y la pésima imagen de la guerrilla han sido determinantes en el resultado de la votación, que ninguna encuesta supo predecir. Evitar que continúe el conflicto armado, que ha atravesado el país durante más de 50 años y ha dejado ocho millones de víctimas, es el primer desafío. El presidente, Juan Manuel Santos, ha asegurado que el cese bilateral del fuego seguirá vigente. Colombia se adentra, no obstante, en un limbo plagado de incertidumbre. Nadie sabe con exactitud qué va a ocurrir a partir de ahora.
La votación pone de manifiesto la enorme polarización que existe en Colombia. El expresidente Álvaro Uribe, máximo abanderado del no, el mismo que consiguió unir a casi todo el país en torno a la política de Seguridad Democrática que debilitó las FARC, volvió a recurrir al juego de palabras con el que ha conseguido profundizar la división de la sociedad: “La paz es ilusionante, los textos de La Habana son decepcionantes”, aseguró tras votar. Durante el mes de campaña del plebiscito, el exmandatario trató de hacer calar la idea de que si se rechazaban los acuerdos, estos se podrían renegociar, algo contra lo que han sido tajantes el Gobierno y las FARC. La posibilidad de participar en política de los líderes guerrilleros y el hecho de que ninguno pagará cárcel siempre y cuando reconozca sus crímenes ha sido la piedra angular de su campaña, a sabiendas de que la mayoría de los colombianos, incluso entre los votantes del sí, no lo ven con buenos ojos. Uribe es el triunfador político de esta jornada, si es que después de que se rechace un acuerdo de paz se puede hablar de ganadores.


Uribe sabe que el rechazo a las FARC trasciende a su persona y ha sabido sacar partido de ello. La guerrilla sigue siendo muy impopular entre los colombianos. En el último año han tratado de abrirse al mundo y mostrar una modernización de su discurso, pero la desconfianza después de 52 años de guerra sigue siendo la nota predominante. Ni siquiera los actos de perdón de las últimas semanas han servido de acicate. Tampoco que la tarde previa a la votación anunciasen que harían un inventario de sus bienes, algo a lo que se habían negado hasta ahora porque decían que carecían de ellos. La destrucción, verificada por la ONU, de más de 600 kilos de explosivos el día anterior al plebiscito, tampoco supuso un vuelco a la hora de salir a votar en una lluviosa jornada. Son, obvio, mensajes trascendentales, necesarios para construir un futuro en paz, pero llegan tarde y resultan en muchos casos oportunistas.
La votación puso de manifiesto la falta de solidaridad en un país atravesado por la guerra. Los lugares más golpeados, sobre todo los de la costa, optaron por el `si’, pero son municipios que aportaban un número de votos infinitamente menor al de las zonas urbanas o los núcleos rurales más poblados, donde la violencia del conflicto hace tiempo que dejó de golpear. El interior del país optó por rechazar los acuerdos.
El plebiscito también ha puesto en evidencia la falta de liderazgo en la política colombiana, que ya urgía de una renovación ante el crónico clientelismo. Solo un partido, el Centro Democrático, es decir, Álvaro Uribe, ha conseguido movilizar más gente que el resto de las formaciones políticas. El gran damnificado es el presidente, Juan Manuel Santos. El hombre que consiguió firmar un proceso de paz con las FARC después de 52 años de guerra, que convocó el plebiscito sin necesidad de hacerlo, ha sufrido un varapalo monumental. "No me rendiré, seguiré buscando la paz hasta el último minuto de mi mandato", aseguró.
El día después de la votación más trascendental de la historia de Colombia está más cerca de durar 24 años que 24 horas. El acuerdo entre el Gobierno y las FARC no solucionaba los males de Colombia. Apenas abría una senda para transitar hacia un periodo de modernización, para afrontar y resolver los problemas que datan incluso de antes de 1964, cuando las FARC se alzaron en armas. La negociación había sido el triunfo de un bien escaso en todo el mundo: la voluntad política. Los representantes de quienes durante más de cinco décadas se dieron plomo lograron en cuatro años, muy intensos pero solo cuatro al fin y al cabo, redactar un documento de casi 300 páginas que pone fin al conflicto. Lo hicieron dialogando, cediendo, tratando de buscar una salida digna para un país que, al final, prefirió el salto al vacío

Allochtonen in Nederland worden vaak ten onrechte staande gehouden door de politie

Veertig procent controles die agenten doen, omdat ze criminaliteit vermoeden, niet te rechtvaardigen

(Bron foto: Amnesty International)

Allochtonen worden vaak ten onrechte staande gehouden door de politie. Veertig procent van de controles die agenten doen omdat ze criminaliteit vermoeden, valt niet te rechtvaardigen. Uit onderzoek van Twynstra Gudde blijkt ook, dat agenten aan etnisch profileren doen, zo bericht vandaag, maandag 3 oktober 2016, onder andere RTL Nieuws. 

Etnische minderheden zijn bij de onderzochte controles van agenten oververtegenwoordigd ten opzichte van hun aandeel in de bevolking, zo constateren de onderzoekers. Ruim de helft van de mensen die staande werd gehouden was allochtoon. Voor deze oververtegenwoordiging bestaat niet altijd een objectieve rechtvaardiging.

De agenten beroepen zich op ervaring en intuïtie voor het staande houden van bepaalde personen. Dat juist allochtonen vaker worden gecontroleerd is riskant, zegt onderzoeker Wouter Landman tegen de NOS. 'Zij voelen zich gediscrimineerd, wat zorgt voor toenemende verwijdering tussen etnische minderheden en de politie.'

Etnisch profileren door agenten is al langer een maatschappelijk thema. Zo werd de Zwolse rapper Typhoon aangehouden vanwege zijn huidskleur. Hij klaagde daarover op Facebook. De agenten en de gemeente Zwolle boden daarvoor hun excuses aan. Ook Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer zegt dat hij wordt aangehouden vanwege zijn huidskleur. Hij plaatste een filmpje op social media over alle politiecontroles die hij moet ondergaan, omdat hij in een dure auto rijdt.

De onderzoekers liepen een half jaar lang mee met vier politieteams. Ze keken specifiek naar het 'proactief optreden' van de agenten; controles waarbij agenten op eigen initiatief iemand staande houden, bijvoorbeeld omdat ze verdacht gedrag zien. De onderzoekers legden in 272 situaties vast op basis waarvan de agenten iemand selecteerden. Dit leidde tot 174 daadwerkelijke controles. De onderzoekers keken hoe agenten zich tijdens deze controles opstelden en wat ze uiteindelijk opleverden. Het rapport is opgesteld door onderzoeks- en adviesbureau Twynstra Gudde, in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

'Etnisch profileren door politieagenten deugt niet en het is onprofessioneel, maar het gebeurt onbewust en onbedoeld.' Dat zegt Ruud Bik, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie in reactie op het bericht dat allochtonen vaak ten onrechte worden staande gehouden, zo bericht de NOS.

Volgens de onderzoekers is van bewuste discriminatie geen sprake. Bik beaamt dat en spreekt beschuldigingen tegen dat de politie racistisch is. 'Dat is absolute onzin. Maar, etnisch profileren ondermijnt het vertrouwen van etnische minderheden in de politie. Voor ons is het de kunst om ons vakmanschap te verhogen, want het is geen incident. We moeten er echt mee aan de slag.'

Meteo Curaçao houdt code roze aan tot zeker woensdag 5 oktober

Code roze duidt op een kust die 'vrij rustig tot vrij ruw' is met golven tot 3 meter hoogte


De Meteorologische Dienst van Curaçao (Meteo) blijft code roze aanhouden tot aan in ieder geval woensdag. Zo stelde Dyron Figuero van Meteo gisteravond, aldus vanochtend, maandag 3 oktober 2016, het Antilliaans Dagblad. 

Code roze houdt in dat de kust ‘vrij rustig tot vrij ruw’ is, met golfhoogtes tussen 2 tot 3 meter. Vooral aan de zuid- en westkust zullen de hoogste golven zich voordoen.

Meteo verzoekt eigenaars van kleine boten, zwemmers en strandfaciliteiten hier rekening mee te houden. Volgens de Meteo worden de effecten van orkaan Matthew vooral nog gevoeld vanaf San Juan richting Watamula. Om deze reden blijft het advies van Meteo staan om niet te gaan zwemmen. 

De orkaan Matthew, die inmiddels categorie 4 heeft bereikt, begeeft zich langzaam in noordwestelijke richting, en bevindt zich op dit moment boven Jamaica en Haïti. Volgens Meteo vormt de orkaan geen gevaar meer voor Curaçao.Forecast

Weather Forecast for Curacao and surroundings valid until Monday evening 18:00 l.t., October 3, 2016.

Issued:
Sunday October 2, 2016, 17:00 l.t. (21:00 UTC).

CODE PINK:..A HIGH SURF ADVISORY REMAINS IN EFFECT FOR THE WEST AND NORTHWEST FACING COASTAL AREAS OF CURAÇAO DUE TO SWELLS..

Weather:
Partly cloudy to mostly cloudy skies and tonight a generally dry weather will prevail. Monday partly to mostly cloudy with a chance of a few local showers, especially during the morning.
Forecast high will be 31ºC, and the low will be 25ºC.
Sunrise will occur at 06:25 and sunset at 18:25 l.t.

Winds:
Southeasterly and generally moderate; force 3 to 5 ( 12 to 39 km/h, 7 to 21 knots). An occasional gust mainly in showers to possibly strong; force 6 (40 to 50 km/h. 22 to 27 knots). Becoming Monday gradually Easterly.

Synopsis: 
Hurricane Matthew is moving slowly northwestwards into the Central Caribbean Sea leaving the local region. High and mid level clouds which are related to this system and covers our island will slowly dissipate as this system moves way. However, lingering moist air at lower levels may still develop cloud fields out of which a few showers could develop during the overnight and morning hours.

Sea conditions: 
Moderate to fairly rough seas with waves 1 tot 3 meter (3 to 8 foot) waves, mainly on west and northwest facing shores.

Significant tropical weather systems:
Hurricane Matthew was located this morning at about 690 kilometers northwest of Curacao, while it continues to move slowly northwest away from the region. The meteorological department of Curaçao will however, continue to monitor this system as it progresses away from our region.

Special features:
None.

Outlook until Tuesday evening: 
Partly to mostly cloudy with a chance of a local shower, during the morning.

Forecaster:
Figueroa
The next weather forecast will be issued on Monday at 05:00 l.t. (09 :00 UTC).

Hotelgroep Lionstone dreigt Land Curaçao met claim

Lionstone zou haar hogere bieding voor koop Rif Resort Hotel onterecht hebben verloren


Lionstone, de hotelgroep die ook een gooi deed naar de overname van het hotelcomplex Marriott, dreigt met een claim aan het adres van het Land en in het bijzonder minister José Jardim van Financiën omdat Lionstone de bieding onterecht verloor. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, mandag 3 oktober 2016.

Ondanks weerspreking hiervan in het verleden, blijft Lionstone International Limited volhouden een beduidend hoger bedrag te hebben geoffreerd voor de koop van het terrein en gebouw van Rif Resort Hotel nv. Namelijk alles bij elkaar, voor de koop en de investering van de upgrading 75 miljoen dollar, tegen 47,7 miljoen dollar door Orco Group. Deze laatste groep kreeg het hotelpand echter toegewezen en eind september vond de officiële overdracht plaats.

Geheel onterecht, meent Lionstone van de Argentijns-Amerikaanse eigenaarsfamilie Lowenstein met Alfredo Lowenstein aan het hoofd en lokaal vooral vertegenwoordigd door Rolf Sprecher. In werkelijkheid is bovendien zelfs minder betaald door Orco Group, die Piscamar Beach Resort nv heeft opgericht voor de acquisitie. Want in een persbericht maakte Rif Resort bekend, dat het ging om 25 miljoen gulden (voor de aankoop) plus 60 miljoen gulden (voor de renovatie en uitbreiding). Dat is een miljoen dollar minder, namelijk circa 46,7 miljoen dollar, dan aangeboden. Onacceptabel, meent Lionstone Group, die inmiddels advocaat Chester Peterson in de arm nam.

Lionstone voelt zich aan de kant gezet en bewust buiten de verkoop/aankoop van het Marriott-gebouw gehouden; en is nu bezig een rechtszaak aanhangig te maken voor een procedure van voorlopig getuigenverhoor. Hiermee hoopt Lionstone alle bewijs boven water te krijgen voor een succesvolle claimzaak in verband met geleden schade.

Lionstone is een belangrijke speler in de Curaçaose toeristische sector. De groep is eigenaar van drie hotels: Hilton Curaçao en Floris Suite Hotel (als directe buren van Marriott te Piscadera) en Suncape Beach Hotel (tussen Marie Pampoen en de strook van Sea Aquarium). Verder zit Lionstone op Aruba, de Amerikaanse Maagdeneilanden en in Florida.

De groep van Lowenstein laakt wat zij noemt het tussentijds ‘veranderen van de spelregels’ waardoor de belangen van Lionstone zijn geschaad. Zij is voornemens ‘alle betrokken aan te klagen’ in verband met deze onwettige veranderingen. Het betreft dan onder meer het Land Curaçao en de regering en specifiek minister Jardim, de speciaal voor het verkoopproces opgezette begeleidingscommissi,; de hiervoor ingehuurde adviseur Ackman Ziff in New York, Rif Resort Hotel en de bestuurders Arthur Rosaria en John Jacobs; en de nieuwe eigenaren Orco Group.