zondag 9 oktober 2016

Koersdaling zet voorzichtig door...

Grote bedrijven zouden amper nog deviezen kopen


De indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname is tot dinsdag Srd 7,50 voor de Amerikaanse dollar en Srd 8,37 voor de euro. Bij de cambio's is het bedrag zelfs iets lager. Verschillende financiële deskundigen zeggen vandaag, zondag 9 oktober 2016 op Starnieuws, dat de koers gedaald is omdat grote bedrijven nauwelijks deviezen kopen. 

De koersdaling heeft niets te maken met meer opbrengsten van vreemde valuta door toegenomen export.

'Zodra de bedrijven en andere grote spelers weer beginnen met opkopen van de dollars en euro's, zal de vraag toenemen en kan de koers weer stijgen. Dit is ook gevaarlijk voor de economie. De koers moet stabiliseren en niet op en neer bewegen', stelt een cambiohouder.

De koersdaling kan ook te maken hebben met speculaties. Veel bedrijven die gewend waren valuta op te kopen, hebben genoeg Srd's op hun bankrekeningen, maar er wordt niet gekocht. De koopkracht van de bevolking is meer dan 35% gedaald, waardoor ook de vraag naar goederen is afgenomen. Vooral deze maand hebben mensen minder geld om te besteden, omdat velen schoolspullen moesten aanschaffen, zeggen deskundigen.

In november en december nemen de importen doorgaans toe. De koers is met ongeveer 1 Srd gedaald in drie weken tijd. De prijzen in de winkels zijn nog niet meegegaan met de koersdaling. Velen kijken de kat uit de boom.

BEP-kopstuk Asabina: 'Marrondag 10 oktober, tijd voor marrons om toekomst in eigen handen te nemen'

'Helaas zijn wij nauwelijks zichtbaar in de keten waar het grote geld wordt verdiend'


Op maandag 10 oktober 2016 wordt het feit herdacht, dat 256 jaar geleden het eerste blijvende en belangrijkste vredesverdrag werd gesloten tussen de toenmalige koloniale heerser en de marrons. De dag staat symbool voor respect, erkenning en vrijheid en dus ook de zegeningen van de voorouders. De marrongemeenschap ondergaat een radicale verandering en groeit de laatste tijd opmerkelijk snel. Met een percentage van meer dan 21.7% mogen de marrons ongetwijfeld tot de op een na grootste bevolkingsgroep aangemerkt worden. Dit zegt ex-Assembleelid, BEP-kopstuk en lid van de Staatsraad, Ronny Asabina, vandaag, zondag 9 oktober, op Starnieuws. 

Hij roept de marrons op tot zelfreflectie en het nemen van de toekomst in eigen handen. 'Wij vormen mede de ruggengraat van de economie, want wij zijn actief aan de basis van sectoren, die deviezen genererend zijn, te weten, bosbouw, goud, ecotoerisme en het uitdragen van het cultureel erfgoed van ons land. De laatste jaren zijn indrukwekkende vooruitgang geboekt op het gebied van sport en entertainment, waaronder Surinaams muziek. Helaas zijn wij nauwelijks zichtbaar in de keten waar het grote geld wordt verdiend, onder meer handel, marketing en relevante toeleveringsbedrijven. Ofschoon de ondernemingsdrang groot is, moet geconstateerd worden dat de groep nog steeds worstelt met een aantal uitdagingen. De marrons staan nog steeds onderaan de lijst als het gaat om analfabetisme, kinder- en moedersterfte, levensverwachting, verstedelijking en urbanisatie, drop-outs, ongelijke toegang tot onderwijs en nutsvoorzieningen, een ouder en kwetsbare gezinnen, (jeugd)werkloosheid, geweld en criminaliteit.'

Er is onzekerheid, onduidelijkheid en onvrede over het grondenrechtenvraagstuk. Het is meer regel dan uitzondering volgens Asabina dat dit vraagstuk ook wordt gebruikt om angst te zaaien onder de doelgroep. Er worden gouden bergen beloofd, maar ook om beleidsmakers aan te spreken en negatief te bekladden.

'Als wij de balans opmaken valt te constateren dat de vorderingen nog niet zichtbaar, kwantificeerbaar, voelbaar en evenmin meetbaar zijn. De belangrijke discussie over de mate waarin en de wijze waarop erkenning van de grondenrechten, zoals de internationale vonnissen gebiedend voorschrijven, zal bijdragen aan bevordering van handel en ondernemerschap als belangrijke voorwaarden voor duurzame ontwikkeling in het achterland, wordt nog niet gevoerd. We moeten met zijn allen beseffen dat de oplossing ook staat en valt met het zoeken en vinden van de waarheid.'

Klikt u hier om de rest van dit bericht te kunnen lezen op Starnieuws.

Goede start Newmont Suriname door met Merian-goudmijn zo'n 150 miljoen US dollar onder budget te blijven

'Newmont Suriname kan een steentje bijdragen aan de Surinaamse economie'


Newmont Suriname heeft de Merian-goudmijn onder het geraamde budget gebouwd. De koersontwikkeling van de Canadese en Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de lage grondstofprijzen leidden tot een besparing, zegt Albert Ramdin, Senior Director External Relations, aldus Starnieuws vanochtend, zondag 9 oktober 2016. 

'Het getal zijn wij nog aan het finaliseren, maar wij denken dat wij een kleine 150 miljoen Amerikaanse dollar onder het budget zijn binnengekomen', zegt Adriaan van Kersen, Managing Director.

De goudmijn is gebouwd in een tijd waarin internationaal geen grote projecten liepen. Hierdoor waren de prijskaartjes voor goederen en diensten aantrekkelijk. Het Canadese bedrijf G Mining Services van Louis Gignac heeft hierdoor 'een A management en constructie kunnen bijeen brengen', legt Ramdin uit. Gignac is de voormalig CEO van Cambior, die de Rosebel-goudmijn opzette en draaide tot aan de overname door IAmGold.Behalve de rijke ervaring, het precieze ontwerp en de constructie van de Merian-goudmijn, wist G Mining de nodige expertise binnen te halen om het geheel volgens tijdsplanning te bouwen.

Ramdin: 'We hebben ook lokaal en internationaal goed onderhandeld en rechtstreekse deals gesloten zonder tussenschakels.' De lage olieprijzen drukten de overall transportkosten. Ook de prijzen voor andere grondstoffen als staal en ijzer, noemt Van Kersen gunstig.

Afgelopen week kondigde het goudbedrijf de eerste commerciële operatie aan. De laboratoriumexperts werken nog aan het verfijnen van het raffinageproces, waarna de goudstaven in Zwitserland de 99,9% pure goud verwerking ondergaan. Terwijl de productie loopt, investeert het bedrijf verder in exploratie, om winbare hoeveelheden goudreserves te vinden. Binnen de zogenoemde 'area of interest' (500.000 hectare), is interesse voor nieuwe concessies. De aanvragen zijn al ingediend, zegt Van Kersen. De Delfstoffen Overeenkomst geldt voor dit hele gebied en er is geen nieuwe onderhandelingsronde nodig. 'We weten allemaal dat dit een langdurig proces is geweest.'

In de area of interest bevinden zich ook concessies van derden en die van de overheid, bestemd voor de kleine mijnbouw.

Het bedrijf heeft de bewezen reserves van 4.2 miljoen ounces al bijgesteld naar 5.1 miljoen met een mijn levensduur van 11 tot 13,5 jaar. Momenteel wordt gemijnd in de Merian II open pit, waarvan al 160.000 ounces erts klaarligt om de fabriek (ook in de regentijd) te voeden. De productiekosten voor aftrek van de belastingen zijn ook aangepast en liggen nu tussen de 650 en 750 Amerikaanse dollar per ounce. Er is al tot een diepte van 40 meter gemijnd, in drie lagen van elk 5 meter. Aan het eind van fase 3 – over 13 jaar, zal deze mijn 3 kilometer lang, 2 kilometer breed en 275 meter diep zijn. Het bedrijf wekt in de eigen centrale 44,5 MW op.

Het Amerikaanse goudbedrijf is sinds 2004 in Suriname en besloot na verschillende onderhandelingsronden in 2014 om de zaak voort te zetten. Van Kersen is nog steeds optimistisch. 'Zakendoen in Suriname is uitstekend geweest. Business klimaat is goed, we zijn dankbaar en hopen hier langdurig te zijn.'

Hij benadrukt dat Newmont Suriname een steentje bijdraagt aan de Surinaamse economie. 'We kunnen natuurlijk niet verantwoordelijk zijn voor het op/herleven hiervan.'

Er komt redelijk wat geld voor de Staat binnen. Zoals de 6% aan royalty's over de gerealiseerde goudwaarde, die achteraf wordt vastgesteld. Over 2016 ontvangt de Staat 8.6 miljoen Amerikaanse dollar aan inkomstenbelastingen Dit loopt in 2017 op naar 10.5 miljoen. Hiernaast int Suriname nog loonbelastingen.

Staatsolie die voor 25% is ingekomen, deelt ook in de inkomsten van Newmont Suriname. In de piekperiode van de constructiefase werkten 2.800 personen. Nu werken er nog 1.250 mensen, van wie 1.130 Surinamers, inclusief 200 Paramaccaners. In de toekomst worden meer Surinamers opgeleid, die de jobs van de 120 expats kunnen overnemen, zegt Van Kersen. Door een goede samenwerking met de lokale bevolking en de porknokkers, heeft het bedrijf geen directe ‘last’ meer van illegale goudzoekers. 'Zij zijn niet actief in ons mijn gebied, maar zitten nog wel vlak achter de eerste rij bomen', geeft Van Kersen aan.

Volgende maand volgt de feestelijke inauguratie van de Newmont (Suriname) Merian-goudmijn.

OM in hoger beroep tegen uitspraak gearresteerde Jerry Afriyie bij Sinterklaasintocht Gouda

Rechter acht man niet schuldig aan mishandelen agent - Openbaar Ministerie denkt er anders over


Justitie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag over de man die in 2014 in Gouda werd opgepakt tijdens de nationale Sinterklaasoptocht. De rechter achtte de man niet schuldig aan het mishandelen van een agent. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag 8 oktober 2016, weten aan de nieuwswebsite NU.nl. 

De rechtbank oordeelde donderdag, dat de politie te fors had opgetreden bij de aanhouding van de 35-jarige Jerry Afriyie. Er was volgens de rechtbank op dat moment geen sprake van dreigende wanordelijkheden en was er geen noodzaak om de man zonder enig verbaal contact vast te pakken en hem uit de ketting van demonstrerende personen te trekken.

Afriyie nam op 15 november 2014 in Gouda deel aan een anti-Zwarte Piet demonstratie. De rechtbank oordeelde dat de agenten hun taak als politie niet goed hebben uitgevoerd. Dit gold niet voor de agent die zijn collega's te hulp schoot na de aanhouding. Deze agent werd geknepen door Afriyie.

De rechtbank vindt, dat het verzet tegen de agent en de mishandeling voortkwam uit een paniekreactie en daarom niet strafbaar is.

Invallers bezorgen Surinaams nationale voetbalteam winst tegen Guyana

Natio heeft 120 speelminuten nodig om Guyana thuis te verslaan met 3-2De nationale selectie van Suriname is de derde ronde van de Caribbean Cup goed begonnen. In het André Kamperveenstadion won ze zaterdag 8 oktober 2016, na verlenging, met 3-2 van buurland Guyana. De invallers Galgyto Talea en de 19-jarige debutant Ivanildo Rozenblad zorgden voor de overwinning, zo schrijft het Dagblad Suriname in haar webeditie.
Bij de Caribbean Cup moet ook in de groepsfase een winnaar zijn bij elke wedstrijd. De stand na de reguliere speelminuten was 1-1.

Het eerste doelpunt van Suriname werd gescoord door Mitchell Kisoor. De eerste twintig minuten van de wedstrijd werd in een hevige regen gespeeld. Guyana opende reeds na vier minuten spelen de score, toen de reusachtige Marcel Barrington een defensieve blunder afstrafte (0-1).

In de 56e minuut scoorde Mitchell Kisoor de gelijkmaker voor Suriname, nadat doelman Kai Mackenzie van Guyana zich verkeek op een lange pass van Guno Kwasie (1-1). Dit werd de eindstand.

In de verlenging scoorde eerst Talea en daarna Rozenblad, waardoor Suriname een 3-1 voorsprong nam. In de laatste minuut van de tweede verlenging kon Guyana de 3-2 scoren via zijn aanvoerder Samuel Cox, nadat doelman Mackenzie een corner met zijn hoofd verlengde. De doelman van Guyana was helemaal naar het Surinaams strafschopgebied gegaan om een corner te koppen.

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, bespreekt DENK/Kinderombudsvrouw, etnisch profileren en oorlogsmisdaden Nederland in Indonesië

Panel praat over 2 miljoen euro cash... aan witwasgeld in dak 2e hands ambulance in Vlissingen dat Suriname niet heeft bereikt...

Gesprek over de economische problemen in Suriname veroorzaakt door twee regeringen-Bouterse 


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondagavond 9 oktober 2016, weer diverse actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur onder andere aandacht voor:

* Referenda blijken vanwege de opkomst van het populisme steeds meer 'Een Paard Van Troje' te zijn namelijk 'je eigen ondergang met vlag en wimpel binnenhalen'. En in paniek raken als dat blijkt. Moeten wij ons niet gaan herbezinnen op nut en noodzaak van referenda, gezien het in de wereld steeds verder oprukkende populisme (denk aan recente referenda in Nederland, Hongarije en Colombia) ?

* De politieke partij DENK heeft een debat in de Tweede Kamer aangevraagd naar aanleiding van de onderzoeksresultaten en conclusies van de Kinderombudsvrouw, dat Zwarte Piet discriminatie en pesten uitlokt en dat dit fenomeen moet verdwijnen. Gevolg, ernstige bedreigingen aan het adres van de ombudsvrouw.


Voor dit voorstel van DENK was onvoldoende steun in de Tweede Kamer. Je zal als zwarte parlementariër in zo'n fractie zitten, wat een gênante vertoning, dat de volksvertegenwoordiging niet eens bereid is te praten over de bevindingen van de Kinderombudsvrouw.
* Etnisch profileren blijft onderwerp van discussie en zowel de politie als de politiek blijven moeite houden ook met dit fenomeen. Overigens, zodra de etnische groepen aan de orde zijn ontstaat er een soort wegkijkende en wegpratende reactie vanuit de politieke leiders in dit land. Na alle discussies hierover komt als klap op de vuurpijl, dat oud politiechef Gerard Bouman, in een mail aan de bij de dood van de Arubaan Mitch Henriquez betrokken agenten, heeft beloofd dat de agenten niet zouden worden ontslagen en dat zij alle faciliteiten tot dan genoten, zouden behouden. Hoe bestaat zoiets? Nemo Plus = Je kunt niet meer geven dan jezelf hebt. Politiechef Bouman had die bevoegdheid niet en dus kon hij dit nooit schrijven. Onbevoegd gegeven dus van nul en generlei waarde?

* Sommige onderzoekers bakken ze wel erg bruin. Nu uit onderzoek steeds meer blijkt, dat Nederland zeer ernstige oorlogsmisdaden heeft gepleegd in Indonesië eind jaren '40 van de vorige eeuw, komen bepaalde lieden met de opmerking dat de Indonesiërs op hun beurt ook zeer bloedig hebben gereageerd en dus zelf ook beticht kunnen worden van oorlogsmisdaden.

De wereld op z'n kop. Want zo geredeneerd, heeft het verzet in Europa in de Tweede Wereldoorlog ook de nodige oorlogsmisdaden gepleegd. Dus verzetshelden dan ook maar alsnog 'bombarderen' tot oorlogsmisdadigers. Sommigen bezitten een aan onnozelheid grenzende naieviteit.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* De situatie in Suriname blijft onverminderd ernstig.
Zowel het IMF (Internationaal Monetair Fonds) als de door Suriname veel geprezen IsDB (Islamic Development Bank) hebben ernstige kritiek geleverd aan het adres van de regering, die zich weer niet houdt aan overeengekomen en vastgelegde spelregels en afspraken. Voor beide financiële instellingen betekent dit, dat zij hun financiering aan Suriname voorlopig geparkeerd hebben. Opnieuw het sinds 1980 steeds weer voorkomende probleem bij politici en ministers in Suriname: je niet ouden aan wettelijke en allerlei andere vooraf vastgelegde spelregels. Dan gaat het altijd fout, zoals nu weer blijkt .
'Welgeinformeerd' probeert hierover een telefonisch interview te hebben met ter zake deskundige Surinamers in en/of buiten Suriname.

* 'Suriname Quo Vadis?'Jorgen Raymann heeft alle gepaste en ongepaste terminologie uit de kast gehaald om zijn boosheid te etaleren over de vondst door de douane en Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, FIOD, van 2 miljoen euro in het dak van een tweedehands ambulance in Vlissingen, die naar Suriname zou worden verscheept. Men had er geen rekening mee gehouden, dat er behalve drugshonden ook geldhonden zijn die cash-geld waar dan ook verstopt direct ruiken en vervolgens alarm slaan. Even langslopen met zo'n hond, die ineens begint te blaffen en .................bingo! Suriname Quo Vadis ?

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Natascha Adama en de presentatie is in handen van Owen Venloo.

Dit programma wordt zondagavond 9 oktober tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

31-Jarige man in Moengo aangehouden voor seksueel misbruik minderjarig meisje

Na arrestatie weet verdachte korte tijd de benen te nemen


De 31-jarige S.A. is donderdag door de politie van Moengo aangehouden als verdachte van seksueel misbruik van een minderjarig meisje. De zaak kwam aan het rollen toen een familielid van het slachtoffer thuis kwam en de woning potdicht aantrof, zo bericht het Korps Politie zaterdag 8 oktober 2016.

De voordeur werd na heel lang kloppen opengedaan. Niet lang daarna kwam de verdachte uit een van de slaap vertrekken en verliet de woning via de achterdeur.

De pleegmoeder van het slachtoffer heeft aangifte gedaan van seksueel misbruik.

A. werd opgespoord, aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op een onbewaakt moment sloeg hij de shutterglazen van de verhoorkamer stuk en vluchtte via de ontstane opening. Agenten zetten de achtervolging in waarbij waarschuwingsschoten zijn gelost. Enkele minuten later kon de man weer worden aangehouden en wordn overgebracht naar het politiebureau. Hij is in verzekering gesteld.