vrijdag 14 oktober 2016

Uitgestelde presidentsverkiezingen Haïti op 20 november

Uitstel verkiezingen 9 oktober vanwege orkaan Matthew 


Haïti houdt op 20 november de uitgestelde presidentsverkiezingen. Dat heeft de voorzitter van de Kiesraad vandaag, vrijdag 14 oktober 2016, bekendgemaakt, aldus lokale media (zie hieronder). 

De stembusgang, die op 9 oktober zou plaatsvinden, werd uitgesteld vanwege de orkaan Matthew. 

Het gaat om de eerste ronde van de verkiezingen. Als geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, volgt op 29 januari een tweede en beslissende ronde.

Orkaan Matthew trof de zuidkust van het straatarme land op 4 oktober. Zeker duizend mensen kwamen om het leven. De schade is enorm.http://www.haitilibre.com/en/news-18937-haiti-flash-elections-november-20-2016-2nd-round-29-january-2017.html

Haiti - FLASH : Elections November 20, 2016, 2nd round 29 January 2017
14/10/2016 13:11:05

Haiti - FLASH : Elections November 20, 2016, 2nd round 29 January 2017
This Friday, the Provisional Electoral Council (CEP) announced new dates for the holding of elections, initially CEP had thought realize elections Sunday, October 30, but the CEP announced that it needs 3 weeks more, because a significant number of voting centres were partially damaged or partially destroyed; in some cases the voting centres are not accessible because of the state of roads impassable in many locations; there are many people who have left their homes without their CIN, or they lost their CIN during the passage of Matthew. The CEP indicated it has 3 priorities in relation to the existing situation :

- First it said that if it has the responsibility to organize elections for citizens of the country, it can not put away a portion of the population, it can not say it will make elections just in places where there are no problems [...] if the elections are carried out, they will be for everyone, especially when it is question of a presidential election.

- the second priority and make good elections that are credible, rigorous and transparent.

- our third is that we want justly an election that is acceptable in all departments of the country, which are credible, we want they bring legitimacy to those who will be elected in these elections, that the country has political stability. We do not want elections that bring more problems, that instead of bringing legitimacy to those elected they cubbyholes the political process

From these three considerations the CEP decided of these new dates :

1st round: November 20, 2016
2nd round: January 29, 2017

The CEP specified have chosen those dates so that there is an elected President in February 2017, stating that these dates, certainly do not allow to have a President installed on February 7, 2017.

HL/ HaitiLibre 


Haiti - Politic : Ban Ki-moon in Haiti Saturday
14/10/2016 09:57:47

Haiti - Politic : Ban Ki-moon in Haiti Saturday
Thursday the United Nations (UN) confirmed that Saturday, the Secretary-General Ban Ki-moon will travel to Haiti to visit the areas affected by the hurricane Matthew. Ban planning to visit with the de facto President Jocelerme Privert, particularly in teh city of Les Cayes, one of the hardest hit by the hurricane.

During his visit, the UN chief will meet with members of communities affected by the hurricane, government representatives and humanitarian workers, said his spokesman, Stephane Dujarric, in a press conference.

Ban will arrive in Haiti from Washington, where he will travel on Friday to participate in several acts. After his visit to Haiti he will continue his journey to Ecuador to attend the United Nations conference on housing and sustainable urban development, known as "Habitat III".

HL/ HaitiLibre 

Surinaamse Politiebond komt maandag, 17 oktober, bijeen in een spoed ledenvergadering

Bond is ontevreden over het 'onmenselijke' werkschema van agenten

Actie wordt niet uitgesloten - 'Korpschef en minister hokken tegen de bond'


De Surinaamse Politiebond (SPB) belegt maandag een spoed algemene ledenvergadering (alv). Of de politie in actie gaat, wil bondsvoorzitter Raoul Hellings nog niet zeggen. 'Laat mij eerst de alv informeren en dan kan ik u zeggen wat wij gaan doen', zei hij vanmiddag tijdens een persconferentie, zo bericht de Ware Tijd Online. Hij sluit een actie echter niet uit. 

Hellings benadrukt ook, dat wat op de vergadering besloten wordt, de verantwoordelijkheid is van korpschef Agnes Daniël, de minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos en president Desi Bouterse.


De belangrijkste reden voor de vergadering is het 'onmenselijke' werkschema van politieambtenaren. Volgens de voorzitter werkt een politieman nu ruim zestien uren per etmaal. De bond is enige tijd geleden reeds met de werkgever overeengekomen dat de dienstregeling moet worden gewijzigd.

De partijen zijn het ook eens met elkaar dat hieraan een pilot voorafgaat en zelfs over de datum van implementatie (15 oktober) is overeenstemming. Maar, op het laatste moment bleek dat partijen het niet eens zijn over de vorm van de pilot. Het bondsbestuur vindt dat de pilot op alle ressorten moet worden uitgevoerd, terwijl de minister vindt dat dit slechts voor enkele ressorten moet gelden. Het bestuur van de bond kan zich daarnaast niet vinden in de houding van korpschef, maar ook niet in die van de minister. Het lijkt volgens de voorzitter erop dat de twee 'hokken' tegen de bond.

Studenten beëindigen blokkade bij Anton de Kom Universiteit van Suriname

Studenten FTeW voeren overleg met universiteitsbestuur en zijn tevreden over uitkomst


De actie van studenten van de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTeW) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname is beëindigd. Er is een goed gesprek geweest met het universiteitsbestuur onder leiding van Jack Menke en een delegatie van de studenten, aldus Starnieuws vanmiddag, vrijdag 14 oktober 2016.

'Het ziet er positief uit', zegt Roché Foe-A-Man, een van de organisatoren van de actie. De studenten zullen met argumenten de pijnpunten schriftelijk vastleggen en zo spoedig mogelijk aan het universiteitsbestuur doen toekomen, zegt Menke.

Hij heeft toegezegd zich met het bestuur te zullen buigen over de naar voren te brengen punten. Na het gesprek met de voorzitter van het universiteitsbestuur zijn de opgeworpen barricades door de studenten verwijderd.

Foe-A-Man zegt dat deze kwestie al speelt voordat het nieuwe universtiteitsbestuur onder leiding van Menke aantrad. Hij hoopt dinsdag concrete resultaten te hebben.

Sta. Famiakerk op Curaçao wordt zondag met plechtige mis officieel heropend

Heropening na een grondige restauratie die in 2014 is begonnen


De Sta. Famiakerk wordt zondag tijdens een plechtige mis officieel heropend. De heropening vindt plaats na een grondige restauratie die in 2014 is begonnen. De oplevering van het project liet op zich wachten, omdat er tijdens de restauratiewerkzaamheden asbest was geconstateerd. Dit meldt de Amigoe vandaag, vrijdag 14 oktober 2016.

Het was de bedoeling dat de restauratie van het dak van de Sta. Famiakerk zes maanden zou duren. Maar, de bouw kreeg met tal van tegenslagen te maken. Zo stortte het plafond in na zware regenvallen in 2014, terwijl er later ook asbest werd geconstateerd.

In december vorig jaar moesten de werkzaamheden stop worden gezet omdat het geld bestemd voor de reparatiewerkzaamheden op was. Individuele donateurs en parochianen van alle parochies op het eiland brachten toen bijna drie ton bij elkaar om het karwei alsnog af te kunnen ronden. Met de werkzaamheden bij de Sta. Famia- en Sta- Ana-kerk was was een bedrag van 3 miljoen gulden gemoeid. Dit bedrag werd gedoneerd door de Isla-raffinaderij.

Voor aanstaande zondag is een uitgebreid programma in elkaar gezet voor de heropening van de Sta. Famia-kerk. Tijdens een persconferentie, die gisteren werd gehouden, werd deze gepresenteerd. Het programma gaat om kwart over acht 's morgens van een start met een processie vanaf het Renata-gebouw in de Breedestraat, Otrobanda. Om kwart voor negen zal bisschop Luis Secco de deuren van de Sta. Famia-kerk officieel openen. De plechtige dienst zelf begint om negen uur.

KdNT-leider Miro ‘Amparo’ dos Santos gaat niet in op uitnodiging informateur Gijsbertha voor gesprek

Partijen geven aan informateur Gijsbertha voorkeur voor coalitiesamenwerking aan 

KdNT ziet nut gesprek niet in vanwege bereidwilligheidsverklaring MAN, PAR, PNP en PS


De KdNT gaat niet in op een uitnodiging van informateur Kenneth Gijsbertha om vandaag, vrijdag 14 oktober 2016, te komen praten. Volgens KdNT-leider Miro ‘Amparo’ dos Santos heeft het geen zin om met de informateur te praten, gezien het feit dat de partijen MAN, PAR, PNP en PS al een bereidwilligheidsverklaring hebben ondertekend, zo schrijft de Amigoe.

In een brief aan Gijsbertha, waarin wordt aangegeven dat zij vandaag niet zal verschijnen voor het gesprek met de informateur, geeft de KdNT aan dat zij niet goed begrijpt waarom er op dit moment nog informatiewerkzaamheden worden verricht, gezien de al eerder vermelde bereidwilligheidsverklaring.

KdNT geeft wel aan samen te willen werken om tot een nieuwe regering voor Curaçao te komen. Maar, de partij benadrukt dat zij onder geen enkele voorwaarde met de PAR om de tafel wil, noch met deze partij in een regering wenst te gaan zitten.

Desgevraagd stelde informateur Gijsbertha geen commentaar te hebben op de brief van KdNT. De informateur heeft overigens vandaag een drukke dag. Vanaf negen uur 's morgens tot vijf uur 's middags zit hij met alle partijen, met uitzondering van de KdNT, om de tafel. Tijdens deze bijeenkomsten zal de informateur alle partijen die een zetel in de nieuwe Staten hebben gewonnen een vragenlijst voorleggen, waarin zij onder meer hun voorkeur voor samenwerking in een nieuwe coalitie moeten aangeven.

In de komende dagen zal Gijsbertha, conform het verzoek van gouverneur Lucille George-Wout ook besprekingen voeren met de ‘stakeholders van de nationale dialoog, ambtelijke organisaties, het College financieel toezicht (Cft) en andere relevante maatschappelijke organisaties’.

Gijsbertha moet op dinsdag 18 oktober een voortgangsrapportage bij de gouverneur in dienen.

Overheidsbudget van Sehos op Curaçao moet worden verhoogd voor optimale zorg

Zonder verhoging budget kan maar een bepaald zorgaanbod worden geleverd 

'Uiteindelijk zal het neerkomen op een verhoging van het aantal uitzendingen naar buitenland'


Als het overheidsbudget van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) van 120 miljoen gulden niet wordt verhoogd, kan het ziekenhuis maar een bepaald zorgaanbod leveren. Dit houdt in dat de overheid meer zorg zal moeten inkopen bij het Advent Ziekenhuis. Ook zullen er dan meer medische uitzendingen noodzakelijk zijn. Dit bericht de Amigoe vanmiddag, vrijdag 14 oktober 2016.

Elvis Thodé, interim-financieel coördinator van het ziekenhuis, meldt dat deze oplossing aan het andere uiteinde zit: 'We moeten ons zorgaanbod dan aanpassen aan het budget, terwijl het budget eigenlijk realistisch zou moeten aansluiten op de vraag. Het ziekenhuis heeft hier nooit naar toegewerkt. Het Advent heeft namelijk niet alle mogelijkheden die het Sehos kan bieden. Uiteindelijk zal het neerkomen op een verhoging van het aantal uitzendingen, wat voor de patiënt zeer vervelend kan zijn. Deze zorg is daarnaast ook heel duur.'

Het is dus eventueel een alternatief indien het budget niet wordt aangepast. Maar, omdat dit weer andere kosten met zich mee zal brengen (zorginkoop elders en meer uitzendingen), roept dit wel vraagtekens op.

'We hebben geen zicht op het aantal patiënten in het buitenland. Wel weet ik dat het om aanzienlijke bedragen gaat en dat is waarschijnlijk een veelvoud van het tekort wat het Sehos claimt.' Thodé zegt dit te betreuren. 'Het knelt op het gebied van het overheidsbudget, maar er kan kennelijk wel geld voor uitzendingen worden vrijgemaakt.'

Het Sehos heeft er niet voor gekozen om een verhoging van het budget aan te vechten in een rechtszaak. 'Dat heeft het Advent bijvoorbeeld gedaan en zij hebben de zaak gewonnen. Dit is echter niet de optie waar we actief naar kijken. We hebben gekozen voor overleg om toch de banden proberen goed te houden.' Hij ziet graag dat de partijen – de Sociale Verzekeringsbank (SVB), overheid en het Sehos – meer samenwerken ten behoeve van de zorg voor de Curaçaose bevolking. Hij stelt zodoende dat er regelmatig overleg zou moeten plaatsvinden met alle stakeholders. 'Als je dat niet doet creëer je ‘gaps’, waardoor het moeilijker wordt om samen tot oplossingen te komen. We zouden maandelijks bij elkaar moeten komen.'

Idealiter ziet Thodé dit als een goede weg om in te slaan. 'Met de SVB is er op zich wel sprake van goed overleg over welke zorg we willen aanbieden. Die verhoudingen zijn goed, maar de financiën blijven een knelpunt.' De tekorten voor 2015 en 2016 worden op 1 miljoen gulden per maand geschat. Voor het komende jaar hebben de SVB en het ziekenhuisbestuur besproken hoe ze een beter budget kunnen onderhandelen, maar over 2014, 2015 en dit jaar zijn de partijen nog niet uit. Het bestuur werkt momenteel aan het verwerken van die financiële cijfers, die nog niet allemaal bekend zijn.

Verder zijn de partijen overeengekomen dat de SVB garant staat voor bepaalde betalingen van het Sehos, zodat de courante levering van geneesmiddelen en ander medisch materiaal kan worden gecontinueerd. Het ziekenhuis doorloopt daarnaast het traject om de oude schulden, tot 30 september, te saneren. 'Hopelijk komen we er snel uit. Ik hoop dat er met de nieuwe regering ook nieuwe inzichten komen over het budget, nieuwe mogelijkheden binnen het regeerakkoord, maar ook over wat tot nu toe de tekorten zijn, zodat we het kunnen oplossen en het Sehos vooruit kan.'

Twee zwangere vrouwen in binnenland overleden mogelijk ten gevolge problemen Medische Zending

Regering laat meteen onderzoek verrichten naar dood vrouwen nadat Waterberg (BEP) kwestie aanroerde


De regering zal per direct onderzoek laten doen naar de dood van twee zwangere vrouwen in twee dorpen in het binnenland. Dit heeft vicepresident Ashwin Adhin gisteren in De Nationale Assemblee gezegd, in reactie op hetgeen BEP-Assembleelid en arts Celsius Waterberg onthulde, dat de vrouwen vermoedelijk zijn overleden door complicaties. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 14 oktober 2016. 

Diverse Assembleeleden reageerden ontstemd en geschokt. Mogelijke oorzaak zijn de problemen bij de Medische Zending (MZ) die sinds enkele weken eist, dat mensen die geen kaart voor de basiszorgverlening hebben, alleen tegen contante betaling geholpen kunnen worden. De twee vrouwen waren hiertoe niet in staat en niet uitgesloten wordt geacht, dat dit hen fataal is geworden.

De Medische Zending ziet echter geen andere mogelijkheid dan dat mensen die niet verzekerd zijn, of geen verzekeringspas kunnen overleggen, voor het consult moeten betalen, omdat de regering een maandenlange achterstand heeft in de subsidieverstrekking.

Parlementsleden Waterberg en Jennifer Vreedzaam (NDP) hebben de regering opgeroepen om serieuzer en volgens de wettelijke procedure met de MZ om te gaan. De mededeling van de vicepresident dat er intussen een goed gesprek is geweest met de MZ, waarin is afgesproken dat alle betalingen worden teruggedraaid en dat er bij het MZ voor geen enkel consult betaald hoeft te worden, waren welkom, maar niet tot volle tevredenheid van het parlement.

Het college wil, dat de problemen structureel worden opgelost en dat de gezondheidszorg van mensen in het binnenland niet gaat inboeten omdat de regering financiële problemen heeft en geen of niet op tijd geld overmaakt aan de MZ. De vicepresident zei ook, dat onder leiding van een task force op basis van de Wet Nationale Zorgverzekering de binnenlandbewoners voorzien zullen worden van een verzekeringskaart.

Grootoom verdacht van verkrachten 10-jarig meisje te Brownsweg en vlucht met jachtgeweer het bos in

Moeder en slachtoffertje voor onderzoek naar Paramaribo - Verdachte zou nog voortvluchtig zijn


De politie van Brownsweg en van de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname zijn bezig met de opsporing van een verdachte, die zich schuldig zou hebben gemaakt aan misbruik van een minderjarig meisje. Een dorpeling zegt vandaag, vrijdag 14 oktober 2016, in het Dagblad Suriname, dat de verdachte een oom is van de moeder van het meisje. 

Het slachtoffertje en de verdachte waren op een kostgrond achter White House. Op een bepaald moment zou de man de handen van het meisje hebben vastgepakt en haar vervolgens hebben gebracht in een kamp. Daar zou hij het meisje van 10 jaar hebben verkracht, waarna hij met een jachtgeweer het bos is in gevlucht.

Het meisje ging vervolgens huilend naar haar moeder en vertelde wat opa met haar had gedaan. Zij klaagde over pijn bij haar geslachtsdeel. De moeder schakelde meteen de politie in.

Volgens een dorpeling is de verdachte nog niet aangehouden. De moeder en het slachtoffer zijn voor onderzoek naar Paramaribo. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Grote problemen bij het Agrarisch Kredietfonds

'Het AKF heeft geen rechtspersoonlijkheid en mag dus zijn eigen geld niet beheren'

AFK heeft schuld opgebouwd van zo'n Srd zeven miljoen... - CLAD licht rekeningen door


Een schuld bij de bank en een bestuur waarvan de zittingstermijn al maanden is verlopen. Het Agrarisch Kredietfonds (AKF) dat is opgericht om boeren aan goedkope kredieten te helpen, zit met de handen in het haar. Het bestuur meent, dat de wortel van het probleen waarin de organisatie is verzeild, ligt in het feit dat het fonds geen stichtingsvorm is. 

'Het AKF heeft geen rechtspersoonlijkheid en mag dus zijn eigen geld niet beheren. Wij kunnen slechts toezien', zegt voorzitter Rudi Soerodimedjo vandaag, vrijdag 14 oktober 2016, in de Ware Tijd. Nu wordt gewacht wordt op het resultaat van een door het bestuur aangevraagde doorlichting van de rekeningen van het fonds, door de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD). Immers, nu blijkt dat anders dan het fonds gedacht had, een schuld is opgebouwd van ongeveer zeven miljoen Surinaamse dollar.


Soerodimedjo, die tijdens het gesprek met de Ware Tijdwordt bijgestaan door ondervoorzitter Armand van Alen en de bestuursleden Iwan Bottse en Marino Madhari, legt uit dat het fonds bij zijn oprichting beschikte over Srd 17 miljoen. Met dit fonds, dat zichzelf moest aanvullen en dat werd beheerd door de Landbouwbank, zijn boeren in staat gesteld hun bedrijf op te starten, of verder te ontwikkelen. De boeren die de lening kregen tegen vestiging van een onderpand, moeten het geld, vermeerderd met een zachte rente, terugbetalen. Er hoort daardoor altijd geld beschikbaar te zijn. 

Maar, er blijkt, nu de Landbouwbank is overgenomen door de Volkskredietbank (VCB), kennelijk iets loos te zijn. Die bank berichtte het fonds, dat de vorige beheerder 'dubbele rente' zou hebben geboekt, waardoor in plaats van een tegoed er nu een schuld blijkt te zijn.

'Toen wij overnamen in 2011, zagen wij al dat een bedrag van tussen de Srd 8 en negen miljoen ergens hing op een rekening', zegt Bottse. Hij voegt hieraan toe, dat in 2013 de CLAD het AKF al had doorgelicht en toen alles goed was bevonden.

Ruim 500 studenten blokkeren toegang complex Anton de Kom Universiteit van Suriname

Onvrede onder studenten over jaren durende probleem van studielimiters


Ruim vijfhonderd studenten blokkeren vanochtend, vrijdag 14 oktober 2016, vanaf ongeveer zeven uur de toegang tot het complex van de Anton de Kom Universiteit van Suriname aan de Leysweg. 'We voeren een vreedzaam protest om aandacht te vragen voor onze problemen', zegt Roche Foe A Man. 

Aanleiding hiervoor is het probleem van de studielimiters dat al enkele jaren speelt en erger lijkt te worden.

Een oproep 'Adek plat' ging gisteren rond onder de studenten. In een schrijven van het universiteitsbestuur van 29 september staat onder meer, dat 'alle studenten met als inschrijvingsjaar 2013-2014 en eerder die de B-I fase niet hebben afgerond worden afgeschreven'.

De actie wordt ondersteund door het technisch en administratief personeel. 'Niet alleen studenten worden bedreigd met afschrijving, maar ook dit personeel zit met grote problemen. Iedereen is gedemotiveerd', zegt de student.

Volgens hem wordt ruim 69 procent van de studenten op de FTeW (Faculteit der Technologische Wetenschappen) bedreigd met afschrijving. 'Slechts 120 personen hebben een voorlopige tegemoetkoming ontvangen van de minister. Dat is voor ons niet voldoende', aldus Foe A Man.

Gezin vermoorde bewaker Sewcharan (59) te Magentaproject in ernstige problemen

VHP-politica Mathoera pleit in parlement voor extra slachtofferhulp

Justitie zou geen slachtofferhulp hebben aangeboden


Het gezin van de vermoorde bewaker Lakhichand Sewcharan (59) op het Magentaproject, is met zijn dood in een ernstige sociaal maatschappelijke positie gekomen. De echtgenote die diabeet is, ligt al ruim twee maanden in het ziekenhuis met een complexe beenbreuk. De drie kinderen hebben allemaal een geestelijke beperking en zijn zwaar afhankelijk. Ze vertoeven nu alleen in het huis. Familie en buurtgenoten proberen zich over hen te ontfermen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 14 oktober 2016. 

VHP-parlementariër Krishna Mathoera heeft woensdag de kinderen bezocht. 'De situatie is verschrikkelijk', zegt zij.

In De Nationale Assemblee heeft zij donderdag gepleit voor extra slachtofferhulp. Mathoera neemt het Justitie kwalijk, dat die op geen enkele wijze notitie van het gezin heeft genomen en geen slachtofferzorg heeft verleend. Het stoffelijk overschot van de vermoorde bewaker is nog niet vrijgegeven en de familie vraagt zich af hoe de kosten van de crematie op te brengen. De man was de enige kostwinner van het gezin.

'Er is geen geld, ook de kosten die gemaakt moeten worden voor medische zorg zijn er niet of worden niet vergoed. Alles is van de mensen gestolen, ze moeten de troep zelf opruimen zonder enige notitie van de Justitie', zegt Mathoera.

Sewcharan werd in de nacht van 10 oktober door criminelen gedood bij de bouwmaterialenzaak waar hij werkte, niet ver van zijn woning. Hij had vooral zwaar hoofdletsel. Het onderzoek in deze zaak is nog gaande.

VES-voorzitter Ramautarsing: 'Suralco is Suriname aan het uitlachen'

'Suralco strijkt jaarlijks 50 miljoen Amerikaanse dollar op voor niets doen'


De sluiting van bauxietmaatschappij Suralco blijft erg pijnlijk voor Surinaamse bedrijven en werknemers. 'Er zijn minstens tweeduizend directe en indirecte banen verloren gegaan, om maar niet te praten over alle leveranciers en dienstverleners die niet meer van de onderneming verdienen.' Dit zei Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), woensdagavond tijdens een discussieavond van de VES, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 14 oktober 2016. 

Surinaamse succesverhalen als die van het bedrijf Cobo Holding N.V. betalen het gelag. 'Wij zijn gegaan van 500 naar 250 arbeidsplaatsen', zei bedrijfsleider Harry Boedjawan. Daarbij merkt hij  politieke bemoeienis aan als belangrijkste obstakel voor ondernemerschap.

Aanvullend op Boedjawan stelde Ramautarsing, dat het prima zou zijn voor Suriname als het de regering daadwerkelijk lukt om, zoals voorgenomen, de bauxiet industrie nieuw leven in te blazen in 2017. 'Er wordt echter niet gericht gewerkt door de beleidsmakers. Het alternatief met de nieuwe partner, het Franse Monaco Resources, blijkt toch niet zo rooskleurig te zijn en de onderhandelaars werken niet aan alternatieven.'

De VES-voorzitter zei dan ook dat Suralco Suriname aan het uitlachen is. 'De raffinaderij kan binnen twee maanden worden opgestart, omdat ze nog draaiende wordt gehouden door Suralco. Het probleem is, dat Suriname maar geen beslissing kan nemen en niet zeker weet wat we willen. Intussen strijkt Suralco jaarlijks 50 miljoen Amerikaanse dollar op voor het niets doen', zei hij, doelend op de inkomsten uit stroomverkoop.

Een delegatie van Alcoa, de Amerikaanse moedermaatschappij van Suralco, heeft recentelijk in Suriname gesproken over de toekomst van de bauxietindustrie. De afvaardiging heeft naar verluidt gesprekken gevoerd met een Surinaamse onderhandelingscommissie en president Desi Bouterse. Het is niet duidelijk wie precies deel uitmaakt van de Surinaamse onderhandelingscommissie, noch wat de stand van zaken is. Bouterse heeft wel in zijn Jaarrede aangekondigd, dat de aluinaarde industrie een doorstart zal maken in 2017. Er komt volgens hem duidelijkheid in de relatie tussen het land en Alcoa, waardoor alle beletsels voor deze industrie zullen worden weggewerkt. Monaco Resources als alternatieve partner voor Suriname blijft ook een optie.

Militaire Politie neemt in pand aan Abeniestraat zo'n 100 voedselpakketten in beslag

Vijf militairen en twee burgers gearresteerd bij inval

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

De Militaire Politie heeft gisteren een inval gedaan in een pand aan de Abeniestraat in Paramaribo. Daarbij werden tachtig tot honderd voedselpakketten in beslag genomen. Deze voedselpakketten zijn van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, ter ondersteuning van kansarme burgers.

Starnieuws bericht vanochtend, vrijdag 14 oktober 2016, te hebben vernomen, dat vijf militairen en twee burgers zijn aangehouden. De burgers zijn overgedragen aan het politiebureau Munder. De militairen zijn overgebracht naar de brigade van de Militaire Politie.

In de pakketten zitten onder andere kip, rijst, toiletpapier, olie en andere spullen die bestemd zijn voor sociaal zwakke huishoudens.

De regering heeft besloten subject subsidie te geven aan mensen die het moeilijk hebben. Een deel van de pakketten is echter verdwenen en daarvan maakte NDP-voorzitter Desi Bouterse gewag op 30 september tijdens een toespraak in het NDP-partijcentrum Ocer.

Raad van Advies op Curacao wil betere motivering wetsontwerp Koeiman verandering kiesstelsel

Koeiman (MAN) wil dat kandidaat met meeste stemmen eerst aan de beurt is voor Statenzetel

RvA: Hervorming kiesstelsel op Curaçao moet gebaseerd zijn op een gedegen verricht onderzoek


De Raad van Advies (RvA) van Curaçao vindt dat het initiatiefwetsontwerp van Hensley Koeiman (MAN) om het kiesstelsel te veranderen, namelijk zodanig dat kandidaten op een lijst die de meeste stemmen hebben gekregen eerst aan de beurt zijn voor een Statenzetel, beter moet worden gemotiveerd. Koeiman en zijn partij MAN, waarvan hij lijsttrekker was bij de verkiezingen op 5 oktober jongstleden, zijn de winnaars van de jongste stembusronde. Dit bericht vanochtend, vrijdag 14 oktober 2016, het Antilliaans Dagblad.

Zijn initiatiefwetsontwerp dateert echter al van 15 juni dit jaar. Op 6 oktober bracht de RvA advies uit. De Raad van Advies wil een betere motivering van de noodzaak van het initiatiefontwerp van Koeiman.

De initiatiefontwerp-landsverordening houdt in ‘het kiesstelsel verder te democratiseren’. Namelijk opdat de kandidaten met de meeste stemmen op een kandidatenlijst van een politieke groepering die zetels heeft gekregen bij Statenverkiezingen eerst in aanmerking komen voor het bezetten van een aan die kandidatenlijst toegekende plaats; en dit niet afhankelijk te laten zijn van de volgorde waarop de kandidaten op de lijst zijn geplaatst.

De RvA merkt op dat tot het ontwerpen van nieuwe wettelijke regelingen -overeenkomstig aanwijzing 4, eerste lid van de Aanwijzingen voor de regelgeving (Awr) - alléén wordt besloten als ‘de noodzaak daarvan is komen vast te staan’.

Het adviescollege meent dat het moeilijk voor de RvA is om vast te stellen of de voorgestelde ingrijpende wijziging van het kiesstelsel van Curaçao ‘noodzakelijk dan wel wenselijk is’. 'De Raad adviseert in de Memorie van Toelichting op het vorenstaande in te gaan.'

Uit de Memorie van Toelichting (MvT) kan namelijk niet worden afgeleid waarom het noodzakelijk dan wel wenselijk is om het kiesstelsel van Curaçao verder te democratiseren. 'De argumentatie van de initiatiefnemer dat het verder democratiseren van kiesstelsels een tendens is en dat in Sint Maarten dit systeem reeds wordt toegepast, is naar de mening van de Raad niet afdoende om een dergelijke ingrijpende wijziging van het kiesstelsel voor de Staten, te rechtvaardigen.' 

De RvA meent, mede gelet op aanwijzing 5 van de Awr, dat de bedoelde hervorming van het kiesstelsel van Curaçao gebaseerd moet zijn op ‘een gedegen verricht onderzoek’ waaruit blijkt dat de voorgestelde oplossing de juiste is.

Aanbod Venezolaans groente en fruit via barkjes op Curaçao ligt stil

Venezuela zou vertrek boten blokkeren, omdat producten op lokale markt afgezet moeten worden


Het aanbod van fruit en groente vanuit Venezuela via de barkjes is de laatste dagen stilgelegd. De markstallen met groente en fruit op de kade in Punda zijn duidelijk minder goed gesorteerd.  olgens douanedirecteur Jules Ilario laten de autoriteiten in Venezuela de boten niet vertrekken, omdat de producten op de lokale markt moeten worden afgezet. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 14 oktober 2016.

Er is echter voor zover bekend geen officieel exportverbod afgekondigd. De aanvoer was al teruggelopen door de situatie in Venezuela, maar tot nu toe was dat niet zichtbaar aan de kraampjes aan de kade.

'We horen van de afnemers van de producten dat er minder binnenkomt. Bijvoorbeeld Zulia-bier komt weinig meer binnen. Ik heb geen harde cijfers want dit wordt niet apart geregistreerd, het is wat ik hoor van de afnemers.'

Verschillende supermarkten nemen groente en fruit af dat uit Venezuela wordt aangevoerd via de barkjes.

Karel Vreugdenhil van Vreugdenhil Supermarkt bevestigt de geschetste situatie. 'We kunnen al een paar weken niet op Venezuela rekenen. De overheid van Venezuela legt steeds beperkingen op. Veel producten kunnen we wel uit andere landen halen, en bijvoorbeeld papaja’s komen deels ook van Curaçao zelf. Er is vandaag wel een container met groente uit de Verenigde Staten aangekomen Maar de typische Venezolaanse producten zoals bananen, bakbananen, zoete aardappels en avocado’s missen we dan.'

VVD-fractie Tweede Kamer blijft hameren op onafhankelijkheid voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten

Tweede Kamerfractie VVD ziet graag dat Nederland hierover binnen VN-verband overleg voert

Minister Plasterk: 'Oud-kolonisatoren hebben geen recht om banden met voormalige koloniën eenzijdig te verbreken'


De VVD vindt dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten onafhankelijk moeten worden en wil daarom dat de Nederlandse regering bij de Verenigde Naties gaat overleggen om deze landen het Koninkrijk uit te 'begeleiden'. Onder druk van een motie waarmee André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) gisteren schermden tijdens het vervolg van het debat over de begroting voor Koninkrijksrelaties deed minister Ronald Plasterk (PvdA) van BZK met uitgesproken tegenzin de toezegging de regeringen in Willemstad, Oranjestad en Philipsburg te polsen of zij bezwaar hebben tegen een gang van Nederland naar de VN. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 14 oktober 2016.

Als de andere landen hun bedenkingen hebben, dan voelt de bewindsman niets voor een bezoek aan het VN-hoofdkwartier in New York want dat zou dan naar zijn overtuiging een 'zinloze exercitie' zijn. Op grond van het VN-handvest hebben oud-kolonisatoren niet het recht de banden met hun voormalige koloniën eenzijdig te verbreken, hield hij de Kamer voor.

'Nederland kan niet zeggen: wij trekken onze handen van u af.'

Bosman en Van Raak hielden hun motie aan in afwachting van het rondje dat Plasterk zal maken om te vernemen hoe de Caribische landen er tegenaan kijken. De minister beloofde het tweetal voor het einde van het jaar te informeren over de uitkomst. Het VVD-Kamerlid gaf hem alvast mee dat hij bij eventueel verzet alsnog zijn motie in stemming zal brengen want van 'een veto' kan geen sprake zijn.

Met hun voorstel de dekolonisatiecommissie van de VN te raadplegen, voegen de VVD en SP een nieuwe dimensie toe aan het pleidooi dat zij al enkele jaren houden voor het inruilen van het Koninkrijksstatuut voor een van Nederlandse zijde vrijblijvend gemenebestmodel waarna desgewenst op bepaalde terreinen samenwerking kan worden gezocht, bijvoorbeeld ten aanzien van de inzet van Defensie of het gebruikmaken van het internationale postennetwerk. Voor die gedachte hebben de beide partijen niet in eigen land en ook niet bij de partnerlanden de handen op elkaar gekregen.

Het openen van besprekingen met de VN kan dan ook niet anders bedoeld zijn om de druk op de tegenstanders op te voeren. Bosman betoogde dat het zelfs de plicht van Nederland zou zijn om Curaçao, Aruba en Sint Maarten, maar ook Bonaire, Sint Eustatius en Saba naar de uitgang van het Koninkrijk te helpen. 'Met het dekolonisatieproces zijn we pas halverwege. Het Statuut is geen einddoel, maar tussenoplossing, bedoeld als overgangsfase. Het VN-handvest legt ons de actieve plicht op zelfbestuur te ontwikkelen door de landen naar volledige onafhankelijkheid te leiden. Dat is niet wegduwen, maar samen toewerken naar de definitieve vervulling van het zelfbeschikkingsrecht', aldus Bosman die wil dat er een 'tijdpad' wordt bepaald naar het moment waarop de koninkrijksbanden met de eilanden worden beëindigd.

Plasterk wees de VVD'er erop, dat het VN-handvest het koloniserende landen niet toestaat eenzijdig die banden te verbreken. Dat is ook niet de lijn van het kabinet-Rutte/Asscher, benadrukte hij. 'Maar, als er in de andere landen een heldere en persistente wens is die gedragen wordt door de bevolking zal en kan Nederland het niet tegenhouden. Of het verstandig is, is vers twee. Mij lijkt het niet. Suriname heeft die keuze wel gemaakt en je kunt je afvragen of dat land er beter van geworden is.'

'Verruwing criminaliteit in Suriname kan leiden tot anarchie in het land'

Assembleeleden Mathoera (VHP) en Waidoe (PL) bezorgd over verharding en toename criminaliteit

Ergernis bij Mathoera over feit, dat 'verantwoordelijke autoriteiten geen cijfers vrijgeven'


De verruwing van de criminaliteit kan volgens de oppositie parlementariërs Krishna Mathoera (VHP) en William Waidoe (Pertjajah Luhur) leiden tot anarchie in het land. 'Waar gaan we naar toe?', vroeg Waidoe gisteren in De Nationale Assemblee aan de regering. 'Ik heb informeel begrepen dat er wekelijks tweehonderd gevallen zijn van ernstige berovingen met geweldpleging. Dit betekent ruim achthonderd gevallen per maand, niet meegerekend de gevallen waarvan geen aangifte wordt gedaan of de kleinere diefstallen en afpersingen', zei Mathoera, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 14 oktober 2016. 

Ze ergert zich eraan, dat de verantwoordelijke autoriteiten geen cijfers vrijgegeven. 'Ik heb keer op keer de officiële instanties en in het parlement gevraagd naar cijfers, maar nooit een antwoord gekregen. Dat gebeurde bij de begrotingsbehandeling eind vorig jaar en vervolgens de behandeling van de aanvullende begroting dit jaar. Ik heb het persoonlijk aan de korpschef van politie gevraagd en die heeft mij gevraagd een app te sturen. Dat heb ik gedaan, maar heb de informatie nog steeds niet. Ik vind dit zeer ernstig, want dit zijn cijfers waarop de samenleving aanspraak maakt. Cijfers geven de ernst van de situatie weer en op basis daarvan moet beleid worden gemaakt', aldus Mathoera.

Surveilleren door politie en militairen gaat volgens de politica het probleem niet oplossen. De politie moet meer materiaal krijgen om naar behoren te kunnen werken. De politica pleitte voor een verhoogde controle.

'Automobilisten moeten vaker gestopt en gecontroleerd worden, vooral 's avonds. Potentiële criminele personen en groepen moeten in kaart worden gebracht. Burgers moeten gericht worden voorgelicht hoe ze zichzelf kunnen beschermen en wat te doen als zij overvallen worden, want mensen weten zich geen raad. Ik voorzie dat als er geen aangepast beleid komt, mensen het recht in eigen hand gaan nemen om hun goed en kinderen te beschermen.'

Mathoera vindt dat alles wat met de criminaliteit te maken heeft maar lauwtjes wordt aangepakt.

Assemblee neemt ontwerpwet Overname en Overdracht tenuitvoerlegging Strafvonnissen aan

Minister Van Dijk-Silos zeer content dat nieuwe wet is aangenomen


De ontwerpwet Overname en Overdracht tenuitvoerlegging Strafvonnissen is gisteren met algemene 37 stemmen aangenomen. Het ontwerp was dinsdag in behandeling genomen en werd gisteravond afgerond. Minister Jennifer van Dijk-Silos is bijzonder blij met de aanname van de wet, aldus Starnieuws vanochtend, vrijdag 14 oktober 2016.

Ook commissievoorzitter Keshopersad Gangaram Panday (NDP) is tevreden over de wijze waarop de bewindsvrouwe ingegaan is op de opmerkingen en voorstellen van De Nationale Assemblee.

In de wet wordt geregeld hoe gehandeld moet worden in buitenlandse strafrechtelijke beslissingen en de overdracht van de tenuitvoerlegging van Surinaamse strafrechtelijke beslissingen naar het buitenland. Deze wet heeft te maken met de bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit. De internationale samenwerking op strafrechtelijk gebied is bijzonder belangrijk.

Minister Van Dijk-Silos zei, dat alle constructieve bijdragen door haar worden gewaardeerd. Deze wet is belangrijk voor Suriname, omdat in november de Caribbean Action Task Force moet beoordelen of vorderingen zijn gemaakt door Suriname om te voorkomen dat het op de 'zwarte lijst' komt. Nu de wet goedgekeurd is, ziet het er, althans zo schrijft Starnieuws, goed uit voor Suriname

Gajadien (VHP) reageert op door IMF gestelde 7% krimp economie: 'Al die tijd waren het allemaal mooie praatjes'

'Vertrek van multinational Suralco zou zijn weerslag hebben op de economie'


Dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) besloten heeft om de eerdere economische krimp van 2% bij te stellen naar een meer ernstig percentage van 7% is iets waarvoor de oppositie vanaf het begin heeft gewaarschuwd. Waarnemend VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien zegt donderdag 13 oktober 2016 in reactie in het Dagblad Suriname, dat het te verwachten was dat het vertrek van multinational Suralco zijn weerslag zou hebben op de economie. 

Het land heeft volgens hem inkomsten van meer dan 200 miljoen Amerikaanse dollar misgelopen door het vertrek van de multinational en zullen de vele leningen, die de regering aangekondigd heeft aan te gaan, ook geen verlichting brengen aangezien internationale financiële instellingen zoals de Islamic Development Bank (IsDB) niet zomaar enkele honderden miljoenen aan landen verstrekken.

'Op middellange termijn kan er nooit meer dan 200 miljoen vrijgemaakt worden, vanwege de regelingen die de bank zelf heeft. Het IMF heeft in feite aangegeven, dat het al die tijd mooie praatjes vanuit de regering waren om de mensen in het land rustig te houden', aldus Gajadien.

Volgens de politicus was het reeds voor de prognose van het IMF duidelijk, dat de economie van het land verder zou inkrimpen, omdat de regering na het vertrek van Alcoa haar verspillend beleid normaal heeft voortgezet. Al deze zaken hebben volgens hem hun weerslag op de economie gehad.

Gajadien zegt verder, dat na maanden van onderhandelingen en ontbinding van de oorspronkelijke Memorandum of Understandig (MoU) nog steeds geen duidelijkheid is welke prijs precies voor de energieopwekking betaald moet worden en wanneer Suriname de Afobaka stuwdam mag overnemen. Eerder ontstond er verbazing binnen het parlement toen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bekendmaakte, dat Suriname normaal voor stroomopwekking doorbetaalt aan de multinational, terwijl afgesproken was dat dit zou worden stopgezet.

Inmiddels maakt een IMF-delegatie zich op om naar Suriname af te reizen voor de reguliere Artikel-IV missie. De laatste keer dat deze missie in Paramaribo werd uitgevoerd, was in oktober 2014. Onder andere zal worden nagegaan wat verder te doen om de inflatie te beteugelen en de wisselkoers te stabiliseren.

Radar Johan Adolf Pengelluchthaven geplaatst voor ‘mooi mooi’

Personeel Luchtvaartdienst weet niet om te gaan met technologie

IsDB wordt benaderd voor financiering opleiding personeel luchtverkeersleiding


Op de Johan Adolf Pengelluchthaven te Zanderij is een modern radarsysteem geplaatst. Maar, het staat er voor ‘mooi mooi’, omdat het personeel van de Luchtvaartdienst niet weet om te gaan met deze technologie. Hierdoor kan het systeem niet optimaal benut worden, zo bericht het Dagblad Suriname donderdag 13 oktober 2016.

De opleiding en training van het personeel, dat het radarsysteem moet bedienen, hebben tot nu toe niet plaatsgevonden.

Het ligt in de bedoeling om de Islamitische Development Bank te benaderen om de opleiding van het personeel van de luchtverkeersleiding door buitenlandse deskundigen te financieren.

Het personeel op de luchthaven is de mening toegedaan, dat Suriname zich moet schamen, dat zo'n belangrijk radarsysteem niet naar behoren kan functioneren, omdat het personeel niet weet om te gaan met de apparatuur.