woensdag 19 oktober 2016

Airsoft-wapens verboden op Bonaire, St. Eustatius en Saba

Op Curaçao gelden speciale regels voor mensen die airsoft-wapens bezitten voor sport


Airsoft wapens worden overal ter wereld voor hobby en sport gebruikt. De wapens (zie als voorbeeld de foto’s) lijken sprekend op echte vuurwapens. Aangezien zij daarom voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn, vallen airsoft wapens ook onder de Vuurwapenwet BES en zijn dus verboden op Bonaire, St. Eustatius en Saba. Logisch, immers als iemand wordt bedreigd met een dergelijk wapen zal die persoon in het algemeen niet kunnen zien dat het geen echt vuurwapen is, zo laat het Openbaar Ministerie Curaçao woensdagavond 19 oktober 2016, in een persbericht weten.

Als je een airsoft wapen in bezit hebt en invoert ben je dus strafbaar. Op overtreding van de Vuurwapenwet BES staat gevangenisstraf. Dat levert een probleem op voor mensen die de airsoft wapens zouden willen gebruiken voor sport en hobby.

Elders en specifiek voor airsoft wapens, bijvoorbeeld op Curaçao wordt daar door de overheid rekening mee gehouden en zijn er speciale regels voor mensen die daadwerkelijk en alleen voor de sport dergelijke wapens willen bezitten. Dan wordt het voorhanden hebben van de wapens onder strikte voorwaarden gedoogd. Voorwaarden die ervoor moeten zorgen dat de wapens alleen voor sportbeoefening uit de kast komen en ervoor moeten zorgen dat de overheid weet wie zo’n wapen heeft. Ook zijn er dan regels over bijvoorbeeld de wijze van bewaren.

Dergelijke gedoogconstructies worden alleen gehanteerd op eilanden waar erkende sportverenigingen bestaan waar de wapens gebruikt moeten worden. Met die verenigingen worden dan afspraken gemaakt.

Op de BES-eilanden zijn geen officiële, erkende sportverenigingen bekend waar met deze wapens wordt gewerkt. Er is dus geen reden om een gedoogbeleid op te stellen en te hanteren. Voor zover de sport uitgeoefend wordt, vindt dit dus in ongeregeld verband plaats. Airsoft wapens kunnen op deze manier gemakkelijk in het illegale circuit verdwijnen met alle risico’s van dien. Denk aan het gebruik bij bijvoorbeeld atrako’s. Gelet hierop zullen de gezaghebbers van de BES-eilanden ook geen machtigingen afgeven voor airsoft wapens.

De douane op de BES-eilanden neemt geregeld airsoft wapens in beslag, bestemd voor individuele liefhebbers. Zowel de invoer als het voorhanden hebben van airsoft wapens in algemene zin is op de BES-eilanden verboden. Handelen in strijd hiermee leidt tot in beslagname van de betreffende voorwerpen. Omdat het verboden voorwerpen zijn, worden zij niet terug gegeven. Vanaf 1 januari 2017 lopen overtreders kans om naast het verlies van de wapens ook een straf te krijgen.

Dit beleid ziet uitsluitend op airsoft wapens en kan wijzigen indien er in de toekomst een erkende vereniging komt. Hoewel dit bericht uitsluitend gericht is op airsoft wapens, geldt voor alle voorwerpen gelijkend op een echt vuurwapen dat het in het bezit hebben van deze wapens strafbaar is gesteld. Dit is strafbaar gesteld in de Vuurwapenwet BES.

Urenlange stroomuitval in diverse wijken op Curaçao door blikseminslag

Aqualectra's elektriciteitscentrale op Dokweg 2 getroffen door blikseminslag


Verschillende wijken zaten gisteravond rond elf uur zonder stroom door een blikseminslag in een elektriciteitscentrale op Dokweg 2. Dat meldt nutsbedrijf Aqualectra op zijn Facebook-pagina (zie hieronder), aldus de Amigoe vandaag, woensdag 19 oktober 2016.

Zuid-Abrahamsz had vanmorgen om half zeven nog steeds geen stroom. De technici van Aqualectra probeerden sinds middernacht Dokweg 2 aan de praat te krijgen. Ook de server van Aqualectra ligt door de blikseminslag plat.


Diferente aria a pèrde koriente pa motibu di malwer.
Welek a kai den e planta na Dokweg 2 i ta pone ku e planta no por suministrá koriente pa diferente aria.
–---------------------------
Power outage in different areas due bad weather..


Gistermiddag zaten ook enkele wijken twee uur zonder stroom vanwege een capaciteitstekort. De vraag was hoger dan het aanbod. De windmolens leverden haast geen elektriciteit vanwege de windstilte. Ook de CRU (BOO-centrale) levert deze dagen door onderhoudswerkzaamheden minder stroom dan afgesproken.

Aqualectra heeft vervolgens een extra machine aan het elektriciteitsnetwerk verbonden om aan de vraag te kunnen voldoen. Het nutsbedrijf vraagt huishoudens rekening te houden met elektriciteitsverbruik nu de windmolens minder stroom leveren en het warmer is dan normaal.

Onderstaand bericht is vanmiddag verschenen op de Facebookpagina van Aqualectra:


AKTUALMENTE NOS TIN PROBLEMA KU TRAFIKO DI MAIL
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KOMUNIKADO DI PRENSA
SITUASHON DI KORIENTE TA STABIL
Aqualectra ta pidi klientenan pasenshi ora ta yama nos number grátis di Contactcenter 0800-0135. Debí ku ta basta kliente ta yamando
--------------------------------------------------------------------------------------
Situashon di koriente awe ta stabil pa loke ta trata kapasidat, pero ainda tin algun aria ku no tin koriente pa motibu ku welek a kai den e ret di koriente riba tera, den diferente aria di Bandariba , Seru Fortuna i algun kas partikular. Ta hasi un petishon na klientenan pa tene pasenshi ora ta yama nos number grátis di Contactcenter 0800-0135, debí ku ta basta kliente ta yamando.
A pone plùgnan di tékniko èkstra pa atendé ku e storinganan mas lihé posibel. Tene kuenta ku awe mardugá no por a logra drecha tur e storingnan i mester warda te ora e mal wer pasa pa por kuminsá investigá unda e storingnan ta, pa por drechanan. Además diferente kliente a yama awe mainta pa informá di storing di koriente na nan kas.
Welek a kai tambe na nos lokalidat na Nieuw Haven ku konsekuensha nos tin problema ku tráfiko di mail pa bai afó i tambe telefòn interno.
Ayera nochi tambe welek a kai den nos planta na Dokweg 2 den kareda di mitar di 12 ku konsekuensha ku basta bario a keda sin koriente. Mitar di 1
a logra start e promé mashin di produkshon pa duna e promé barionan koriente atrobe i pa mitar di 2 di mardugá, tur bario a haña bèk ku eksepshon di esnan ku welek a kai den e ret di koriente of na kas.
Teniendo kuenta ku e situashon di wer den e dianan aki, ku no tin bientu i e kalor imenso ku ta reina ta keda hasi un apelashon pa uza koriente di un forma efisiente

Staten van Curaçao is er niet in geslaagd om serie belangrijke issues voor verkiezingen af te wikkelen

Diverse wetsvoorstellen blijven voor behandeling in Staten liggen tot na vorming nieuwe regering


De Staten zijn door onder meer tijdgebrek er niet in geslaagd om een aantal belangrijke onderwerpen voor de verkiezingen af te handelen. Het gaat hierbij om onder andere de Landsverordening instelling van de Curaçaose burgerluchtvaart- en ruimtevaartautoriteit en de Petroleumlandsverordening. Dit zijn allemaal wetten die door de nieuwe Staten, die op 2 november aantreden, behandeld zullen moeten worden. Dit bericht de Amigoe vanmiddag, woensdag 19 oktober 2016.

Al vóór het reces van de Staten – dat begin juli begon en op 8 augustus formeel eindigde – was het duidelijk dat de Staten niet in staat zouden zijn om alle wetsvoorstellen die op dat moment op tafel lagen af te handelen.

Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) vroeg aan alle ministers om een lijst op te stellen met hun prioriteitspunten. Na overleg binnen de coalitiepartijen werd er een lijst opgesteld met de punten waar overeenstemming over was. Punten of onderwerpen waar een of meerdere coalitiepartners problemen mee hadden bleven liggen voor de komende Staten.

In de lijst die indertijd werd opgesteld was een prominente plaats ingeruimd voor de Landsverordening instelling van de Curaçaose burgerluchtvaart- en ruimtevaartautoriteit. Deze wet moet het mogelijk maken dat de degradatie van categorie 1 naar 2 die Curaçao in 2011 kreeg van de Amerikaanse luchtvaartinspectie Federal Aviation Administration (FAA), teruggedraaid zou worden. Een van de beperkingen van de categorie 2-status is dat er geen nieuwe vluchten op Amerika vanuit Curaçao gestart mogen worden. Het voorstel werd in een vergadering van de Centrale Commissie behandeld, maar van een openbare behandeling is het niet gekomen.

Ook op de lijst stond het initiatiefvoorstel van de Pais-fractie om de comptabiliteitsverordening aan te passen. De aanpassing gaat uit van de persoonlijke financiële aansprakelijkheid van een minister en het creëren van een speciale procedure voor bijzondere overeenkomsten. Deze wet werd wel in een openbare vergadering behandeld en werd unaniem door de Staten aangenomen.

De Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten stond in eerste instantie niet op de prioriteitenlijst. Deze werd in een openbare vergadering besproken en later met algemene stemming aangenomen. Pas later ontstond er heibel toen de overheidsvakbonden aangaven niet betrokken te zijn geweest bij deze wet die de relatie tussen de overheid en haar stichtingen en nv’s moet gaan regelen. De bonden stelden dat de wet vrije onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden in de weg stond en de omstreden wet was een van de argumenten voor de algemene staking van 15 september. Op deze dag besloten de coalitiepartijen de regering met een voorstel te benaderen waarbij de invoering van de wet werd aangehouden voor overleg tussen de sociale partners over de wet die al door de Staten was aangenomen.

Op de coalitielijst stond verder ook de vaststelling van de jaarrekeningen van het land Curaçao over 2012 en 2013. Deze jaarrekeningen zullen ook door de nieuwe Staten moeten worden behandeld.

Dit geldt tevens voor de aanpassing van de Sanctielandsverordening conform de richtlijnen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Het stond wel op de agenda voor behandeling in een Statenvergadering maar deze werd afgelast en tot nader order uitgesteld.

Hetzelfde geldt voor de Petroleumlandsverordening.

Een wetsvoorstel waarvan velen uitgingen dat het alsnog aan de prioriteitenlijst toegevoegd kon worden was de aanpassing van de kieswet, die onder meer betrekking heeft op verzelfstandiging van het Hoofdstembureau, het verbod op het nemen van foto’s in het stemhokje en de verplichting dat politieke partijen een rechtsvorm moeten hebben. Maar, het voorstel werd pas na de verkiezingen naar de Staten gestuurd.

Meteodienst Curaçao voorspelt minder buien na onweersbuien

Eiland is even geteisterd geworden door stevige onweersbuienDe Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) meldt vandaag, woensdag 19 oktober 2016, dat de kans op buien aanzienlijk is afgenomen in vergelijking met afgelopen nacht toen menig eilandbewoner werd opgeschrikt door hevig onweer, zo schrijft de Amigoe. 

'Een storing boven het centraal Caribische Gebied zal ons weer ook vandaag nog enigszins beïnvloeden met de ontwikkeling van tijdelijk meer bewolking boven onze regio. Voornamelijk tussen vanavond laat en morgenmiddag kan plaatselijk nog een regen- of onweersbui ontstaan', aldus de Meteo.

Deze buien zullen echter niet de intensiteit van de buien van gisteravond hebben. De Meteo die vannacht in een speciaal bulletin nog de waarschuwing uitgaf voor zware onweersbuien, annuleerde dit omstreeks tien voor twee ’s nachts. De dienstdoende meteoroloog laat weten, dat de dienst tientallen bliksemontladingen heeft waargenomen tijdens het onweer.


'De onweersbuien van gisteravond laat en vannacht zorgden voornamelijk op de oostelijke helft van Curaçao voor significante regenhoeveelheden.' Op Bándabou was de hoeveelheid regen een stuk minder. Hier volgen enkele cijfers: in Sunset Heights werd een hoeveelheid van 28,6 mm neerslag gemeten, Van Engelen 22,4 mm, Klein Kwartier 22,0 mm, Seru Mahuma 21,4 mm, Onverwacht 21,2 mm, Hato 18,9 mm en Midden Seinpost 11,2 mm. Op Bándabou werd te Sumbu slechts 2,6 mm afgetapt”, aldus het overzicht van de regenhoeveelheden. De weersverwachting voor Curaçao en omgeving geldig tot donderdagmiddag geeft aan, dat het vandaag overwegend half bewolkt en op de meeste plaatsen droog zal zijn. In de komende nacht en morgenochtend bestaat er kans op een plaatselijke bui.'

De meteoroloog laat ook weten, dat het vandaag vrij windstil is en dat daarom de gevoelstemperatuur als drukkend ervaren kan worden. De wind zal gedurende de dag uit de richtingen oost en zuid en tijdelijk uit uiteenlopende richtingen komen en zal zwak tot matig zijn met een windkracht van 2 tot 4 (7 tot 30 kilometer per uur).

'Voornamelijk morgen overdag of tijdens een mogelijke bui kan de wind af en toe vrij krachtig zijn met windkracht 5. De windrichting zal in de loop van morgen geleidelijk oostelijk worden', aldus de weersverwachtingen van de Meteo.

Cruciaal topoverleg op Curaçao van MAN, PAR, PNP en PS over vorming nieuwe regering

Partijen praten vermoedelijk over verdeling van de ministeries

PAR wenst Rhuggenaath ook in de komende jaren als minister van Economische Ontwikkeling


De vier partijen die op 10 oktober een bereidwilligheidsverklaring hebben ondertekend voor de vorming van een nieuwe regering voor Curaçao, zijn vanmiddag, woensdag 19 oktober 2016, bijeen. geweest. Onderwerp van deze vergadering was de vorming van een nieuwe regering van Curaçao. Verwacht werd dat tijdens deze bijeenkomst onder meer gesproken zou worden over de verdeling van de portefeuilles. 

De vergadering van vanmiddag met MAN, PAR, PNP en PS komt nadat gisteren een bilateraal overleg plaatsvond tussen de besturen van MAN en PAR. Tijdens dit overleg, waarin geen onderhandelingen werden gevoerd, werd ook al over de verdeling van de portefeuilles gesproken.

MAN die in een eerste instantie opteerde voor de portefeuilles van Financiën en Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) maar ook Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), zou nu opteren voor Economische Ontwikkeling, OWCS en Soaw.

Binnen de PAR is men niet te spreken over de keuze van de MAN voor Economische Ontwikkeling. De gele partij heeft al voor de verkiezingen aangegeven, dat zij deze portefeuille in een eventueel volgend kabinet wil behouden. Na de verkiezingen van 5 oktober behaalde de demissionair minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR) 6431 stemmen. Alleen Gerrit Schotte (MFK) wist meer stemmen te behalen.

De grote steun voor Rhuggenaath wordt door velen gezien als een beloning voor zijn functioneren als Economie-minister in de voorbije maanden. PAR heef aangegeven Rhuggenaath ook in de komende jaren op deze post te willen hebben. Het laatste wensenpakket van de gele partij ging uit van Financiën, Economische Ontwikkeling met de Energiekolom aangevuld door SOAW of OWCS. Eerder opteerden zowel MAN als PAR voor Financiën. Maar, na een partijraad van de blauwe partij is de voorkeur nu gevallen op Economische Ontwikkeling, waar dus ook PAR op aast. Willen de partijen eruit komen dan moet er op dit punt een compromis worden bereikt anders lijkt dit formatieproces door de wensen van de grootste partijen, gedoemd te mislukken.

MAN zat volgens ingewijden gisteren ook om de tafel met informateur Kenneth Gijsbertha. De uitkomst van dit overleg is overigens nog niet bekendgemaakt. Gijsbertha diende gisteren zijn tussentijds verslag in bij gouverneur Lucille George-Wout. Uiterlijk 25 oktober moet hij zijn eindverslag indienen waarna naar alle waarschijnlijkheid een formateur zal worden benoemd die als taak krijgt om een nieuwe regering voor Curaçao te gaan vormen.

Bij toeval kan politie Albina twee mannen in auto aanhouden met 65 cocaïnebolletjes

Op zoek naar drie verdachten van overval stuitten agenten op twee andere verdachten met cocaïne 


De politie van Moengo kreeg maandagavond een aangifte binnen van een beroving voor de afslag naar Moengo. Volgens de aangever was hij overvallen door mannen in een Toyota Crown. Hij had het voertuig kort voor de beroving opgemerkt, maar had niet het idee dat er criminelen in zaten. Dit bericht vandaag, woensdag 19 oktober 2016, het Dagblad Suriname.

Op een gegeven moment gaf de aangever zijn chauffeur te kennen dat hij wilde urineren. Hij stapte uit de wagen en werd beroofd door drie verdachten van een geldbedrag groot Srd 2.400. De benadeelde heeft na de beroving de informatie doorgegeven aan de politie waarbij de Centrale Meldkamer een bericht lanceerde.

De politie van Albina werkte de informatie uit en hield een Toyota Crown staande waarin twee mannen zaten. Bij confrontatie bleek echter, dat het niet om roofverdachten ging. Bij onderzoek heeft de politie wel 65 cocaïnebolletjes met een brutogewicht van 600 gram op de verdachten aangetroffen. Het tweetal werd voor overtreding van de Wet op Verdovende Middelen in verzekering gesteld.

De berovingszaak wordt nog door de politie onderzocht.

Ministerie van TCT trekt tien busvergunningen in op het traject Paramaribo-Lelydorp

TCT: 'Betrokken bussen zijn buiten de voorgeschreven trajecten gespot'

Verontwaardigde chauffeurs klagen lange tijd over illegaal rijdende bussen, maar daartegen wordt niets ondernomen


Een groep bushouders die het traject Paramaribo-Lelydorp (PL) onderhouden hebben zich gisteren begeven naar het kantoor van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Afdeling Openbaar Vervoer. TCT heeft onlangs ongeveer tien busvergunningen ingetrokken. Het blijkt dat de bushouders, van wie de vergunningen werden ingetrokken, als reden te horen kregen, dat de betrokken bussen, buiten de voorgeschreven trajecten zijn gespot. De PLers vinden dit echter geen terechte actie van het ministerie. Dit schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 19 oktober 2016.

De bushouders hameren volgens hun al jaar en dag over bussen die illegaal over hun traject rijden en met hun passagiers er vandoor gaan. 'Daartegen wordt geen actie ondernomen. Als een PL’er even buiten zijn route gaat, dan wordt de PL’er wel direct gestraft. Wij zijn al vele keren naar TCT geweest. Er werd telkens de garantie geboden dat er een oplossing komt. Tot de dag van vandaag is er geen oplossing. De belangrijkste dingen die zij moeten doen, doen zij niet', zegt Rawien Bainath, woordvoerder van de PL’ers.

De daar aanwezige bushouders gaven aan, dat TCT in dit geval of partijdig handel, of ondernemers zelfs discrimineert. Bainath geeft aan eerder ook de politie op de hoogte te hebben gesteld van zowel bussen die illegaal op de PL route rijden als van buschauffeurs die zonder rijbewijs rijden. In geen van de gevallen wordt volgens hem door de politie opgetreden. De politie verwijst hem elke keer naar TCT.

De bussen, waarvan de vergunningen zijn ingetrokken, zijn volgens de bushouders gespot in de Matsklimmenstraat te Latour. Voor wat bekend staat, rijden de meeste chauffeurs (ook van andere trajecten) over deze weg, om de file op de Indira Gandhiweg (voor de rotonde) te ontwijken. Bepaalde passagiers hebben er baat bij, omdat zij dan eerder op hun plek van bestemming aankomen, terwijl andere passagiers hierdoor juist een langere afstand moeten afleggen om op hun plek van bestemming aan te komen. Hier gaat het in de meeste gevallen dus niet om het ophalen van passagiers, maar het vermijden van files om vervolgens sneller weer in de stad te zijn voor de volgende beurt. Deze haast heeft ook te maken met de zware (illegale) concurrentie op het traject.

Almeerder verdacht van betrokkenheid smokkel 2 miljoen euro in ambulance naar Suriname in vrijheid gesteld

Raadkamer rechtbank Amsterdam ziet geen gronden verdachte langer vast te houden


De man uit Almere die ervan verdacht wordt geprobeerd te hebben om 2 miljoen Euro in een tweedehands ambulance vanuit de haven van Vlissingen naar Suriname te smokkelen, is in vrijheid gesteld. De 44-jarige man van Surinaamse afkomst werd begin deze maand in zijn woonplaats aangehouden, nadat in de haven van Vlissingen een drugshond op het geld stuitte. De ambulance zou samen met een Jaguar worden verscheept naar Suriname. 

De Raadkamer van de rechtbank in Amsterdam besliste gisteren, aldus de Ware Tijd van vandaag, woensdag 19 oktober 2016, dat er geen gronden zijn om de gevangenhouding van de man te bevelen.

Het is nog onduidelijk of met dit vonnis het Openbaar Ministerie (OM) de zaak tegen de man zal voortzetten.

Zijn advocaat Gerald Roethof kon de Raadkamer overtuigen dat er geen grond is voor de beschuldigingen aan het adres van zijn cliënt. 'Niet elke exclusieve auto die naar Suriname wordt verscheept , is met crimineel geld aangeschaft.' En hij heeft  kunnen aantonen dat de Jaguar niet met crimineel geld is gekocht.

Over het geld in de ambulance voerde Roethof aan, dat banken in Nederland vrijwel geen rente verstrekken op geld dat op hun rekeningen staat. Aan de andere kant is het nog maar de vraag wanneer iemand over de twee miljoen Euro zou kunnen beschikken of hij het naar een bank in Suriname zou overboeken. Op grond van deze twee argumenten vindt Roethof het niet onbegrijpelijk dat iemand ervoor kiest het geld cash over te brengen. Daarnaast voerde hij aan, dat het OM geen verband heeft tussen leggen tussen het geld en een delict en ook niet dat de verzender van de ambulance op de hoogte was dat het geld erin was verborgen.

Man (47) drie jaar cel in voor seksueel misbruik 6-jarig meisje

Zaak kwam aan het licht doordat slachtoffertje vreemde seksgeluiden in haar klas maakte


Het maken van vreemde geluiden tijdens schooluren in de klas en het omhelzen en zoenen van jongens resulteerde erin, dat de leiding van een openbare school te Commewijne ontdekte dat een 6-jarig meisje meerdere malen door haar 47-jarige oom was misbruikt. In deze zaak is die oom gisteren tot een celstraf van drie jaar veroordeeld, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 19 oktober 2016. 

Het Openbaar Ministerie voerde aan, dat deze zaak door de onderdirectrice van de school was ontdekt, nadat de klassejuf het kind de vreemde geluiden hoorde maken. Volgens de klassejuffrouw tilde het meisje haar rok vaak tot haar dijen op en vroeg zij haar klasgenoten ‘om met haar te gaan boelen’. Dit ging volgens haar vaak gepaard met nog meer seksueel getinte geluiden.

Het kind vertelde de onderdirectrice, dat zij vaak door de oom aan haar tepels werd geknepen en dat hij zijn geslachtsdeel in dat van haar gestopt. Een en ander zou zich vanaf maart 2015 hebben afgespeeld. Het was de onderdirectrice die besloot om de politie in te schakelen, waarna de oom werd aangehouden.

Advocate Shefani Amirkhan bleef erbij dat haar cliënt onschuldig is voor wat hem verweten wordt. Volgens haar is het wel duidelijk dat iets met het meisje is gebeurd, maar het bewijsmateriaal was niet hard genoeg om de oom als schuldige aan te merken.

De Officier van Justitie zei het een kwalijke zaak te vinden, dat de oom ervoor heeft gezorgd dat de toekomst van het meisje compleet is verpest. Het kind is dusdanig getraumatiseerd, dat zij in een tehuis moest worden overgeplaatst en zelfs op een ander school moest worden ingeschreven.

VHP'er Jogi: 'Mensen worden als honden behandeld bij Milieubeheer'

'VHP’ers die 20 tot 25 jaar bij Milieubeheer werken worden slachtoffer van politieke rancune'

'Die paarse boeven willen gewoon weer een grote njang maken'


'NDP’ers proberen hardwerkende VHP’ers te bedreigen zodat zij zwijgen en de overstap doen naar de paarse partij. VHP’ers, die 20 tot 25 jaar bij Milieubeheer hebben gewerkt, worden slachtoffer van politieke rancune. Mensen worden als honden behandeld bij Milieubeheer', zegt Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vandaag, woensdag 19 oktober 2016, in het Dagblad Suriname. 

De politicus hekelt het feit, dat de regering een besluit heeft genomen om medewerkers van de afdeling Openbaar Groen, waaronder coördinatoren, in zowel Commewijne als Saramacca over te plaatsen naar Paramaribo. Zo moeten drie coördinatoren uit Saramacca verplicht naar Paramaribo om te werken, terwijl hun posities nu worden ingevuld door mensen van de NDP.

'Het gaat om NDP’ers die het werk nauwelijks kennen en nauwelijks scholing hebben. Een van de jongens die benoemd moet worden, zit elke dag onder de markt. Die man is binnengekomen als tuinman, deed chauffeurswerk en wordt plotseling benoemd tot coördinator. Mensen worden van de ene op de andere dag gemuteerd, zonder dat er een behoorlijke mededeling aan hun wordt gedaan. Politieke rancune en intimidatie is schering en inslag', aldus Jogi.

De volksvertegenwoordiger zegt, dat de beschikkingen van het personeel uit Saramacca duidelijk aangeven dat de mensen in dienst zijn van de afdeling Milieubeheer van Saramacca. Jogi zegt Openbare Werken, minister Siegfried Wolff, over deze kwestie te hebben gesproken en hem duidelijk te hebben aangegeven, dat hij voor de consequenties zal moeten instaan indien hij deze zaak niet kan oplossen. De politicus geeft aan mogelijkheden te bekijken deze zaak juridisch aan te vechten. 'De bewindsman handelt in strijd met wat in de beschikkingen staat.'

'Deze mensen worden met NDP-bussen vervoerd naar Paramaribo om daar te gaan werken. Waarom moeten zoveel kosten worden gemaakt om 150 mensen naar de stad te brengen, terwijl Paramaribo al genoeg personeel heeft daarvoor? Die paarse boeven willen gewoon weer een grote njang maken.'

Volgens Jogi worden zeker vier tot vijf bussen zonder een openbare aanbesteding vanuit Saramacca ingezet, waardoor de mensen pas laat in de middaguren thuis terugkeren. Het gaat volgens hem om bussen die door NDP’ers tegen betaling worden ingezet. Ook wordt er volgens hem geen rekening gehouden met de gezondheidstoestand van bepaalde mensen.

'Er is een jongeman die een hartaandoening heeft, wordt elke dag in de felle zon op en neer vervoerd. Die mensen spelen met zijn gezondheid', aldus Jogi. De VHP’er zegt verder dat het land in een moeilijke positie zit waar mensen elke seconde op een andere wijze zouden kunnen gebruiken om zichzelf vooruit te kunnen brengen. Doordat zij onnodig urenlang moeten worden vervoerd, zorgt dat ervoor dat zij deze tijd niet aan de landbouw kunnen besteden.

Ook bij het onderhoud van straten en bermen wordt volgens de politicus flink verspild door een aannemer aan te trekken die zijn eigen arbeiders inzet om bepaalde plaatsen schoon te houden. Dit, terwijl Milieubeheer wel over genoeg capabele arbeiders en redelijk goed werkende machines beschikt. 'Het is gewoon verspilling van geld, terwijl de regering keer op keer aangeeft de intentie te hebben om te gaan bezuinigen.'

Jogi zegt dat 200 arbeiders uit Commewijne bezig zijn plannen te maken om de Oost-Westverbinding te barricaderen om de genomen maatregelen ongedaan te krijgen. Afgelopen dinsdag was er volgens hem een delegatie van Milieubeheer, gesterkt met exponenten vanuit het Kabinet van de President, in het district om erop toe te zien, dat een NDP’er geïnstalleerd werd als coördinator in Commewijne. 'Er is iemand die het werk al 20 jaren doet. Waarom wordt die persoon niet geplaatst?' Jogi vindt dat politiek bedreven mag worden, maar er wel altijd rekening gehouden moet worden met bepaalde grenzen.

'Arrestatie zes militairen schaadt imago van krijgsmacht'

Waarnemend bevelhebber leger Jardim: 'Maar, we blijven nu eenmaal mensen die fouten maken'


De waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, Adolf Jardim, zegt dat de arrestatie van zes militairen het imago van de krijgsmacht schaadt. Vijf militairen werden donderdag met twee burgers aangehouden bij een inval van de Militaire Politie (MP) in een huis te Munder. De zesde verdachte militair is dinsdag aangehouden. Bij de inval werd een grote hoeveelheid levensmiddelen in beslag genomen. 

Jardim zegt, zo schrijft de Ware Tijd vandaag,woensdag 19 oktober 2016, dat de zaak nog in onderzoek is en hij hoopt dat de militairen onschuldig blijken. Hij betreurt in elk geval, dat ze mogelijk betrokken zijn bij het verduisteren van voedselpakketten die via het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting verstrekt worden aan minder bedeelden.

'Zodra een militair is betrokken bij een strafbaar feit is het af te keuren, maar we blijven nu eenmaal mensen die fouten maken.'

De bevelhebber is voorzichtig met het aanwijzen van mogelijke schuldigen en zegt dat soms iemand in iets geluisd wordt, zonder het door te hebben. Op de vraag of de lage salariëring waarover de manschappen vaker hebben geklaagd mede oorzaak kan zijn dat zij mogelijk over de schreef zijn gegaan zegt hij: 'Wat er ook gebeurt, militairen moeten loyaal blijven aan het bevoegde gezag. De regering stippelt het beleid uit en wij voeren het uit.'

Het leger mag zich niet inlaten met de politiek. In het verleden heeft dit anders heeft uitgepakt. De bevelhebber zegt dat soms de sociaal-economische situatie waarin mensen verkeren hen dwingt om licht over bepaalde zaken te denken.

Hij zegt verder dat de consequenties voor de militair, die zich schuldig maakt aan een vergrijp, zelf zijn. De strafrechtelijke afhandeling in de zaak van de voedselpakketten zal door het Openbaar Ministerie bepaald worden. De auditeur-militair zal bepalen of de militairen tuchtrechtelijk vervolgd zullen worden. Als dat zo is, dan kan het een flinke tuchtstraf zijn of er kan administratiefrechtelijk tegen hen worden opgetreden. Dit betekent, dat ze kunnen worden overgeplaatst of in rang gedegradeerd kunnen worden.

Obligatie is gesloten op 550 miljoen Amerikaanse dollar...

Minister Hoefdraad: 'Zaken zijn zeer succesvol afgelopen, er is geloof in de Surinaamse economie'


De obligatie die Suriname op de internationale markt zal uitzetten, is vandaag, woensdag 19 oktober 2016, gesloten op 550 miljoen Amerikaanse dollar. Minister Gillmore Hoefdraad zegt vanuit New York in een reactie op Starnieuws, dat zaken zeer succesvol zijn afgelopen. 

Suriname kon 1,5 miljard uitzetten, drie keer meer dan gepland. Hoefdraad zegt, dat na onderhandelingen de rente gedropt is naar 9,25% in plaats van 9,5%.

'Er is geloof in de Surinaamse economie. In tien dagen tijd zijn er presentaties gehouden in de Verenigde Staten, Engeland en het Caribisch Gebied', stelt de bewindsman.

De minister zegt verder, dat het uitzetten van de staatsobligaties op de internationale markt noodzakelijk was, omdat in de eerste plaats Staatsolie een schuld heeft die betaald moet worden. Eind oktober moet de betaling plaatsvinden. 300 Miljoen is bestemd voor aflossing van de schuld van Staatsolie. Dit maakt ook dat er dividend vrijkomt. Verder is goud als onderpand gegeven aan banken die leningen verstrekt hadden aan Staatsolie. Ook dat komt nu vrij.

Vanuit Nederland vertrekt zeecontainer vol spullen voor ziekenhuizen in Suriname

Vele Nederlanders doneren goederen na oproep Jörgen Raymann namens Suriprofs 


Een container vol met spullen voor Surinaamse ziekenhuizen vertrekt morgen. Ingezameld door Nederlanders. Doordat het land veel last heeft van een economische crisis, is het voor ziekenhuizen onbetaalbaar geworden om spullen te kopen.

'De specialisten zijn er, de mensen zijn er, alleen de spullen ontbreken', zegt Chaya Pahladsingh vandaag, woensdag 19 oktober 2016, op de website van de Nederlandse omroep NOS. Zij is een van de vele Nederlanders die spullen heeft ingezameld. 'Kraantjes, dekens, scheermesjes, handschoentjes, watten, slangen, van álles.'

'Ik heb familieleden wonen in Suriname die niet aan de medicijnen kunnen komen die ze nodig hebben. Daarom versturen familieleden medicijnen die daar niet te krijgen zijn.'

Suriname is voor een groot deel van de inkomsten afhankelijk van de export van olie en goud. Maar, omdat het met beide producten niet echt lekker gaat met de wereldmarktprijs, komt er nog te weinig aan valuta binnen. De laatste jaren ging het relatief goed met de economie van Suriname, maar nu hebben heeft het land last van de zwaarste recessie in dertig jaar, mede en vooral veroorzaakt door het beleid van de regeringen Bouterse-I en -II. De prijzen in het land zijn in korte tijd meer dan verdubbeld.

Ook mensen die het voor de crisis goed hadden, komen nu moeilijk rond. En de armen zijn nog armer geworden. Daarom riep Jörgen Raymann Nederlanders namens de Suriprofs op om niet alleen ziekenhuisspullen, maar ook geld en medicijnen in te zamelen. Alles wat binnen is gekomen, is in een grote container verpakt en wordt nu verscheept naar Suriname.


(Red. De Surinaamse Krant/NOS)

NDP'er Misiekaba vraagt aandacht van EU en ACP voor bestrijding Zikavirus

Samenwerking tussen hoofdstedelijk Brussels parlement en DNA wordt versterkt


Misiekaba ontmoet delegatie van Surinaamse diaspora in België


NDP-fractieleider André Misiekaba heeft de Europese Unie (EU) en haar voormalige koloniën verenigd in de ACP-landen organisatie, aandacht gevraagd voor de bestrijding van het Zika-virus. De toegezegde en reeds goedgekeurde financiële middelen ter dienen uiterlijk volgende maand ter beschikking te worden gesteld, vooral tegen de achtergrond van de aankomende regentijd. Deze oproep werd gedaan tijdens de 43e bijeenkomst van de ACP Parlementaire Assemblee en de tussentijdse bijeenkomsten van de ACP-EU in Brussel, België, op 12, 13 en 14 oktober 2016.

Om de werkgelegenheid in de bacove-industrie veilig te stellen, is Misiekaba ook stil blijven staan bij het Banana Accompanying Measurement (BAM) Program dat in Suriname na privatisering van de bacove bedrijven door FAI wordt uitgevoerd. Bij dit onderwerp is voornamelijk ingezet op de beschikbaarheid van de restmiddelen van het BAM-project, waar Suriname nog aanspraak op maakt, volgens de overeenkomst met de EU.

EPA
Een terugkerend onderwerp op de agenda was de handelsovereenkomst Economic Partnership Agreement (EPA) tussen de Cariforum (CF) en de EU, bekend als de CF-EU EPA. Een recent evaluatierapport, gefinancierd door de EU, geeft aan dat de EPA niet het gewenste handelsvoordeel heeft opgeleverd voor de CF en daardoor ook geen bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de CF-regio. Aan beide zijden zijn er landen die de EPA niet hebben geratificeerd, waaronder Suriname.
De EU blijft ondanks geconstateerde zwakheden van de EPA aandringen op de ratificatie door de CF landen. Echter, volgens het evaluatierapport, is de ratificatie van de EPA aan EU zijde sinds 2009 blijven steken op circa 50%.
Misiekaba benadrukte dat duidelijkheid nodig is over het ratificatie-gedrag van de EU-lidstaten, een en ander ook bezien in het licht van het uit de EU treden van het Verenigd Koninkrijk. De EU heeft geen concreet uitleg kunnen verschaffen en heeft het haar onderdrukzetting voor ratificatie door de CF lidstaten ietwat gematigd.

Samenwerking tussen Brussels parlement en DNA
In de achterliggende periode hebben de ambassade in Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie werkbijeenkomsten gehad ter identificatie van potentiële samenwerkingsgebieden tussen het Brussels en het Surinaams parlement, De Nationale Assemblee (DNA). De aanwezigheid van Misiekaba in Brussel werd effectief benut door de voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement door hem uit te nodigen voor het lunchoverleg om vervolgstappen in de richting van een eventuele samenwerking verder te concretiseren.

De parlementaire samenwerking zal gericht zijn op de volgende geïdentificeerde gebieden:
1. Onderwijs, met het accent op (a) meertaligheid binnen het onderwijs in het Nederlands, (b) naschoolse opvang, (c) inschrijvingsbeleid, (d) school infrastructuur, (e) speciaal onderwijs, (f) onderwijs op afstand en (g) stage beleid/kennis uitwisseling.
2. Parlementaire organisatie, met het accent op (a) kiesdrempel van politieke partijen, (b) fiscale autonomie (c) griffie en (d) regionale vertegenwoordiging
3. Politiek

Een tegenbezoek aan De Nationale Assemblee door een delegatie van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement, Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie is gepland voor het eerste kwartaal van 2017.
Diasporabeleid
Misiekaba heeft ook bijgedragen aan de verdere implementatie van het diaspora beleid. De ambassade in Brussel heeft daartoe een zeer vruchtbare bijeenkomst georganiseerd met de zeer actieve, door de Belgische autoriteiten erkende, Surinaamse diaspora organisatie in België, genaamd Suriname Diaspora Solidarity Belgium, v.z.w. (SuDiSoBe) .

Door zowel SuDiSoBe en de ambassade van Brussel is de heer Misiekaba, uitgebreid geïnformeerd over de uitvoering van het diasporabeleid in België. Daarbij zijn de knelpunten en de mogelijkheden diepgaand besproken.
In België bestaat de Surinaamse diaspora bij benadering uit minimaal 20.000 personen. Partijen waren het eens met elkaar dat om de doelen van het diasporabeleid te kunnen halen, het beleid op maat van de Belgische situatie moet worden geïmplementeerd. Hierbij wordt getracht om alle segmenten van de Surinaamse gemeenschap te betrekken en samenwerking aan te gaan met Belgische en internationale organisaties.

Misiekaba is geïnformeerd dat er reeds stappen zijn gezet om te werken aan een gezamenlijk plan van aanpak tussen de ambassade te Brussel en SuDiSoBe. Daarbij zullen ook de Surinaamse Vertegenwoordigingen en diaspora organisaties in Frankrijk en Nederland ook nauw betrokken worden. Dit is noodzakelijk vanwege de mobiliteit van de Surinaamse diaspora tussen deze landen.

Aanpak
1. Consulaire dienstverlening, met als doelen: (a) de diensten dichter bij de Surinaamse diaspora te brengen (b) personen te assisteren in het immigratie proces zodat het aantal illegaal verblijvende Surinamers gereduceerd wordt (c) te assisteren bij het remigreren van Surinamers met zowel een legale als illegale status. De samenwerking met IOM wordt versterkt (d) het assisteren in het bijhouden van een register van niet-ingezetenen (in België woonachtige Surinamers).
2. Culturele en educatieve activiteiten, namelijk
(a) het bijstaan bij het uitdragen van de Surinaamse cultuur en de zichtbaarheid van Suriname in België helpen te vergroten.
(b) het faciliteren en creëren van studiemogelijkheden voor Surinamers in België en voor Belgen in Suriname.
3. Economische activiteiten, namelijk het stimuleren en ondersteunen van economische activiteit in België, door Belgen al dan niet met een Surinaamse achtergrond in Suriname en tussen Surinamers en Belgen.
Aan de bijeenkomst hebben deelgenomen namens SuDiSoBe, Michael Zaalblok, Judith Kotzebue en Wilfriedo Eyken. Verder André Misiekaba als voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van De Nationale Assemblee. De ambassadeur van Suriname in Parijs, Reggy Nelson. En namens de ambassade te Brussel de Tijdelijk Zaakgelastigde a.i. Milton Castelen en de Tweede Secretaris, Jo-Ann Buyne.

Het streven is om met ondersteuning van de ambassade te Brussel, de positie van Suriname in de ACP-EU samenwerking zo nauwgezet mogelijk te monitoren, waardoor optimaal profijt te trekken uit de vele projecten en programma’s binnen dit samenwerkingsverband.
De delegatie die deelgenomen heeft aan de parlementaire bijeenkomsten bestond uit Misiekaba en Nelson, bijgestaan door ambassade in Brussel onder leiding van Castelen.

(Fotobijschrift - V.l.n.r. Tweede Secretaris, J. Buyne, Ambassadeur Reggy Nelson, Tijdelijk Zaakgelastigde a.i. Milton Castelen SuDiSoBe lid, Jo-Anne Kotzebue, DNA-lid André Misiekaba, SuDiSoBe leden Michael Zaalblok en Wilfriedo Eyken)

PR van de fractieleider van de NDP

Project Top C(uraçao) 'Tur Wowo Riba Bo’ breidt aantal jonge recidivisten tussen de 12 en 24 jaar uit

Openbaar Ministerie Curaçao: Top C lijst van 34 naar 56 recidivisten 


Het project Top C(uraçao) ‘Tur Wowo Riba Bo’ heeft het aantal jonge recidivisten tussen de 12 en 24 jaar onder haar begeleiding uitgebreid. Het aantal jongeren is uitgebreid van 34 naar 56. Middels een samenwerkingsverband tussen partners uit de justitiële- en zorgketen is bijna twee jaar geleden de inmiddels succesvolle aanpak Top C(uraçao) ‘Tur Wowo Riba Bo’ gestart, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag, woensdag 19 oktober 2016, in een persbericht.

Deze aanpak beoogt de jeugdige veelpleger te doen stoppen met het plegen van veelal zware misdrijven door een intensieve aanpak van de jongere en diens directe omgeving gericht op straf, zorg en preventie door ook de jongere familieleden van de Top C’er in de aanpak te betrekken. Door middel van een persoonsgerichte benadering, wordt beoogt het aantal delicten die een grote impact hebben op de samenleving, zoals atrako’s sterk te verminderen.

Er wordt intensief samengewerkt met verschillende ketenpartners, zowel binnen als buiten de justitiële keten. Onder andere met de ministerie van Justitie, Onderwijs, Volksgezondheid en SOAW. Top C werkt verder nauw samen met een groot aantal partners, zoals Stichting AJJC, UO Reclassering, gevangenis SDKK, politiekorps KPC, Gezinsvoogdij-instelling, Centrum Familie en Jeugd, Kas di Bario, 1000 Hoben na Trabou, Wit Gele Kruis, Departamentu Salu Hubenil, Sentro pa Inovashon i Guia Edukashonal (SIGE), schoolbesturen RKCS, VPCO en DOS en stichtingen zoals YAVE, Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA) en Stichting Accretio.

Een integrale en intensieve benadering, waarbij elke betrokken organisatie bijdraagt aan een effectieve aanpak van de jongere en diens familie, is waar de Top C aanpak voor staat.

Aan het begin van de aanpak is er op basis van een aantal criteria een selectie gemaakt van jongeren binnen de samenleving die de afgelopen jaren verantwoordelijk zijn voor de stijging van het aantal high-impact crimes op Curaçao. In eerste instantie is er een lijst samengesteld van 34 jongeren en jongvolwassenen. Gekeken is naar jongeren met de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar die in de laatste 5 jaar meerdere malen in aanraking zijn gekomen met justitie, waarvan minimaal 1 keer voor een high-impact delict. Elk jaar wordt deze lijst uitgebreid aan de hand van de gehanteerde criteria.

Het Openbaar Ministerie heeft de Top C lijst inmiddels uitgebreid. Er zijn in totaal 22 jongeren aan de oorspronkelijke lijst toegevoegd. Met in totaal 56 jongeren op de Top C lijst zullen het OM en alle belangrijke ketenpartners hun intensieve samenwerking voortzetten en zal men zich zoveel mogelijk inzetten voor een veiligere samenleving op Curaçao. Daarbij dient naast repressie ook aandacht te zijn voor preventie, waarbij niet alleen de Top C’er de nodige aandacht krijgt, maar ook broertjes, zusjes en kinderen van de Top C’ers.

Structurele knelpunten zoals vroegtijdig schooluitval, arbeidsmogelijkheden en woonvoorzieningen worden in de aanpak gesignaleerd en aangepakt, waarbij desbetreffende ministeries en instanties zoveel mogelijk op hun eigen verantwoordelijkheid wordt gewezen in een effectieve aanpak van criminaliteit onder jongeren en jongvolwassenen. Alleen op deze manier wordt ervoor zorg gedragen dat structurele problemen die ten grondslag liggen aan criminaliteit onder jongeren en jongvolwassen effectief en duurzaam wordt aangepakt.

Weeralarm Meteorologische Dienst Suriname

Temperatuur woensdag 19 oktober rond 35 graden, 's middags kans op onweersbuien en windstoten

Ballast Nedam op Curaçao moet arbeidscontract met oud-senior HNO-projectmanager IJtsma ontbinden

Verstoorde arbeidsverhouding door overname Ballast Nedam door Turkse Renaissance Construction


Ballast Nedam mag de arbeidsovereenkomst met voormalig senior projectmanager bij het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO), Karst IJtsma, ontbinden. De ontbinding gaat in per 1 december 2016 en IJtsma kan daarbij een transitievergoeding tegemoetzien van 6.757,85 euro. De vergoeding die IJtsma vorderde van ruim 340.000 euro vanwege ‘ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van Ballast Nedam’ is afgewezen. Dit is onlangs door de Kantonrechter in een beschikking in het arbeidsrecht gevonnist, ondanks het feit dat er ook een hoger beroepszaak loopt die aangespannen is door IJtsma, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 19 oktober 2016.

De manager wilde zijn ontslag eerder in rechtelijk zin afdwingen bij Ballast Nedam. Zijn verzoek werd in juli van dit jaar afgewezen, op basis waarvan de manager in hoger beroep ging. Deze zaak loopt dus nog.

De rechter vindt, dat uit de processtukken die door beide partijen zijn overlegd, blijkt dat van beide zijden sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. De verstoorde verhouding heeft te maken met de overname van Ballast Nedam door de Turkse bouwer Renaissance Construction, waarbij de functie van IJtsma vanwege bezuinigingen uitgehold en overgenomen werd door een andere manager. In het vonnis wordt daar samenvattend het volgende over gesteld: 'Als onweersproken staat vast dat het HNO-project tegen een verkeerd prijsniveau was aangenomen en dat het concern Ballast Nedam in zwaar weer verkeerde.'

Tijdens de looptijd van het project hebben zich diverse problemen voorgedaan. In de zomer van 2015 werd al een verlies van circa 13 miljoen euro geprognosticeerd. Dankzij Renaissance Construction kon Ballast Nedam continueren. Gebleken is dat Renaissance Construction zich met het HNO-project heeft bemoeid en dat IJtsma het niet eens was met de bemoeienissen van Renaissance Construction en de wijze waarop dat gebeurde. Hij noemt in zijn stukken dat zijn bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn afgenomen, dat zijn functie werd afgekalfd, dat de dagelijkse leiding is overgenomen en dat hij zijn functie niet kon uitvoeren.

Ballast Nedam heeft erkend te hebben toegestaan dat Renaissance Construction actieve bemoeienis kreeg met het HNO-project op Curaçao.


Klik hier om de rest van dit bericht te lezen.

SWM verlengt contract met producent Basic One water in maart 2018 niet

Future Beverage NV weigert op basis van 50-50% verder te werken


Wanneer het contract met Future Beverage NV, producent van Basic One water, in maart 2018 verloopt, wordt deze niet verlengd. De directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), Marlon Oosterling, zegt dat het bedrijf weigert om een voorstel te accepteren, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 19 oktober 2016.

De SWM verdient alleen maar wat huur van het gebouw. Dit is veel te weinig, terwijl in feite alles van SWM is, zei Oosterling tijdens een persconferentie gisteren.

De SWM-directeur heeft een voorstel gedaan om op basis van 50-50 procent te werken. Hier wil de tegenpartij niks van horen. Ook niet van het voorstel om 50% te behouden, 48% voor de SWM en 2% voor een Staatsbank. Alle voorstellen zijn volgens Oosterling afgewezen.

Future Beverage mag van Oosterling uit de pers horen, dat er geen zaken meer gedaan zal worden met dit bedrijf.

Wisselkoers zet daling gestaag door....

Douanekoers gaat niet mee met daling en ook prijzen van producten niet


De indicatieve koers van de Centrale Bank voor Suriname (CBvS) voor vandaag, woensdag 19 oktober 2016, is Srd 7,08 voor een Amerikaanse dollar. De opkoopprijs is Srd 6,96. De euro wordt verkocht voor Srd 7,80 en opgekocht voor Srd 7,63. 

Hoewel de koers van de CBvS, de commerciële banken en de cambio's in een maand tijd met zo'n Srd 1,40 is gedaald, gaan de prijzen van goederen niet omlaag.

Op 27 september was de douanekoers voor een Amerikaanse dollar Srd 7,82 en Srd 8,81 voor de euro. Op 12 oktober is de douanekoers aangepast. De verkoopkoers van de Amerikaanse dollar is gesteld op Srd 7,41 en voor de euro Srd 8,21.

Hoewel de koers omlaag gaat, is de douanekoers niet meegegaan. Hierdoor heeft de groothandel de prijzen niet verlaagd. Terwijl de koers omlaag ging, zijn prijzen zelfs nog verhoogd. Importeurs voeren aan dat hun kostprijs niet is afgenomen, waardoor de wederverkopers de goederen niet goedkoper hebben gekregen.

Algemeen wordt verwacht, zo schrijft Starnieuws, dat de koers ergens rond de Srd 7 voor een Amerikaanse dollar zal worden gestabiliseerd. Het op en neer gaan van de koers is funest voor de economie omdat er niet gepland kan worden. Om de koers op een bepaalde hoogte te houden moet de CBvS in staat zijn deze te ondersteunen.

Zorgen bij Green Heritage Fund Suriname over stemgedrag Suriname bij 66e IWC-vergadering

GHFS bezorgd over stemming Suriname bij instelling Zuidelijk Atlantisch Walvisreservaat


Japan is weer grootste dwarsligger en Surinaamse vertegenwoordiger in IWC heeft contact met Japans bedrijf dat walvisjacht steunt


Het Green Heritage Fund Suriname (GHFS) maakt zich zorgen over het stemgedrag van Suriname tijdens de 66e vergadering van de Internationale Walviscommissie (IWC) in Slovenië van 20 tot 28 oktober. De vraag is of Suriname zijn rug zal keren tegen de rest van het Zuid-Amerikaanse continent. Deze keer is een van de belangrijkste punten op de agenda, naast de kwestie van de speciale vergunningen, ongetwijfeld het in stemming brengen van het Zuidelijk Atlantisch Walvisreservaat (zie hieronder). 

Dit jaar zullen Brazilië, Argentinië, Gabon, Uruguay en Zuid-Afrika, dit voorstel opnieuw in stemming brengen. En ook deze keer heeft Japan alles op alles gezet om te zorgen dat er voldoende tegenstemmers bij de vergadering aanwezig zijn, zodat zij kunnen proberen de instelling van het Zuidelijk Atlantisch Walvisreservaat te verijdelen, aldus het GHFS in een op 18 oktober 2016 uitgebracht persbericht.In juli benoemde Suriname Randjitsingh Ramkisor, directeur van Carib Fisheries, als de nieuwe walviscommissaris. Het feit dat Ramkisor geen overheidsfunctionaris is, maakt deze benoeming redelijk uniek. Geen enkel ander land in de IWC heeft ooit een overheidscommissaris benoemd die uit de private sector komt. Een ander uniek feit is, dat Ramkisor Taiyo A&F Co. Ltd vertegenwoordigde in een vergadering in 2010 in Orlando van de Spray Polyurethane Foam Alliance. Taiyo A&F Co. Ltd. is een bedrijf dat historische banden heeft met de Japanse commerciële walvisvaarders, zegt GHFS in een persbericht.

Aangezien Suriname een contributieachterstand had in 2014 was het niet vertegenwoordigd op de 65e IWC vergadering. Suriname had geen stemrecht. Echter, niet alleen is in juli een nieuwe commissaris benoemd, ook heeft Suriname voor 30 juni een deel van de contributieachterstand betaald (rond de 9.000 Amerikaanse dollar) en voor het resterende nog te betalen bedrag een betalingsregeling getroffen met de IWC. Hiermee heeft Suriname voor de komende vergadering wel stemrecht verkregen.

Zuid-Amerikaanse walvisvarende naties sloten deze jacht, uitgevoerd door Japanse satelliet stations, voorgoed in de jaren tachtig van de vorige eeuw onder druk van het maatschappelijk middenveld in hun landen. De Zuid-Amerikaanse landen zagen in dat de walvissen levend meer waard waren dan dood, omdat er banen werden gecreëerd onder andere door toeristische activiteiten rond de walvissen, zoals 'whale watching'. De walvissen werden door deze groep van landen, bekend onder de naam Buenos Aires Groep, gebruikt als een instrument voor sociale ontwikkeling. Kleine achtergestelde gemeenschappen in hun landen kregen een kans op ontwikkeling door het behoud van walvisachtigen en de creatie van walvisreservaten.


Suriname ondertekende in 2014 nog de verklaring van Caracas waarin ondersteuning werd toegezegd voor het werk van de Buenos Aires groep in de navolgende paragraaf: 'Benadrukken hun voortdurende inzet voor de naleving van het moratorium op de walvisjacht, het niet-dodelijke en niet-extractieve economisch gebruik (van walvisachtigen), en de totale steun voor de vaststelling en de implementatie van de voorgestelde oprichting van het walvisreservaat in de Zuid-Atlantische Oceaan binnen het kader van de Internationale Walviscommissie.'

Nu heeft het er echter alle schijn van dat, zoals ook in het verleden is gebeurd, Suriname zijn stem zal gebruiken tegen de rest van Zuid-Amerika.

Suriname heeft zich keer op keer een gewillige medestander van Japan getoond, stelt het GHFS.

Medewerk(st)ers Milieubeheer in Commewijne in actie

Ontevredenheid over overplaatsing coördinator en sub-coördinator naar Paramaribo

Een personele wijziging moet met bond worden overlegd en redenen moeten medegedeeld worden


De bond bij Milieubeheer heeft gisteren een protestactie gehouden in de Commissaris Thurkowweg in Commewijne (zie foto - Bron: Starnieuws). Het personeel van Milieubeheer is het absoluut niet eens, dat de coördinator en sub-coördinator van de afdeling telefonisch is aangezegd om zich op het hoofdkantoor in Paramaribo te melden. Er zouden nieuwe leidinggevenden benoemd worden, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 19 oktober 2016.

Bondsvoorzitter Hugo Blanker zegt, dat de problemen zich ook voordoen in Saramacca. Ook daar moeten drie leidinggevenden zich in Paramaribo melden. Op protestbrieven wordt gereageerd door mensen die daartoe niet bevoegd zijn. Minister Siegfried Wolff van Openbare Werken wil volgens Blanker ineens laten zien, dat hij daadkracht heeft, omdat hij de eerste is die gereshuffeld zal worden.

Het personeel van afdeling Meerzorg zal alleen opdrachten uitvoeren van de coördinator en sub-coördinator die het officieel kent. De mensen zijn per resolutie benoemd. Indien er een wijziging komt, dan moet de bond daarvan op de hoogte gesteld worden. Ook moet worden aangegeven wat de redenen zijn.

De leidinggevenden van de afdelingen zijn niet op een correcte wijze bejegend. Blanker vindt dat de president boven het voorzitterschap van de NDP moet uitstijgen. Hij vraagt dat iedereen een bijdrage levert, maar staat toe dat mensen op die manier worden behandeld. Ineens moeten de leidinggevenden het veld ruimen en 's middags werk doen in Paramaribo. Loyalisten van buiten worden naar Meerzorg gestuurd. Blanker vraagt of er geen mensen van binnen moesten worden klaargestoomd. Er moet aan carrièreplanning kunnen worden gedaan.

De bond is niet van plan deze gang van zaken te accepteren. Zo kan niet worden omgegaan met harde werkers, stelt Blanker. Met de actie is voorkomen dat de nieuwe mensen op de plek geïnstalleerd konden worden als nieuwe leiding. Het personeel erkent alleen de bestaande leiding, beklemtoont de vakbondsleider.

Lezing in Museum Bronbeek in Arnhem over Nederlandse troepenmacht in Suriname, TRIS

Lezing over Nederlandse dienstplichtigen die tussen 1940 en 1975 in Suriname dienden


De Volksuniversiteit Arnhem houdt zondag 13 november in Museum Bronbeek een lezing over de Nederlandse troepenmacht in Suriname. De lezing draait om de Nederlandse dienstplichtigen die tussen 1940 en 1975 in Suriname hebben gediend. De geschiedenis van de Nederlandse troepen in Suriname is nauw verbonden met de veranderende koloniale verhoudingen. Er wordt ingegaan op de vraag waarom er tot in de jaren '70 Nederlandse troepen waren in het al autonome Suriname.

Vanaf de jaren zeventig volgden de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen elkaar in snel tempo op. In Suriname werd de dienstplicht ingevoerd en er werden plannen gemaakt voor een Surinaamse paramilitaire organisatie die militaire bijstand kon leveren aan de politie in tijden van crisis.

Maar, de doorbraak kwam in 1974 met de aankondiging van de onafhankelijkheid en de beslissing dat Suriname over een eigen krijgsmacht zou beschikken. In minder dan één jaar tijd werd de TRIS omgevormd tot de Surinaamse Krijgsmacht. Deze transformatie van TRIS naar de Surinaamse Krijgsmacht vond plaats in een tijd van politieke spanningen die opliepen naarmate de onafhankelijkheid naderde.

Meer informatie: 
 • Deze activiteit is gepland, u kunt zich inschrijven.
 • Op zondag 13 november 2016 van 14:00 uur tot 16:00 uur
 • 1 lezing van 2 uur
 • Prijs: € 15,00
 • Docente: Mw. E. (Ellen) Klinkers 
 • Ellen Klinkers schreef het boek De troepenmacht in Suriname in opdracht van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Zij promoveerde in 1997 aan de Universiteit Leiden op een proefschrift over de afschaffing van de slavernij in Suriname en in 2011 verscheen haar boek De geschiedenis van de politie in Suriname (2011).
 • Locatie: Museum Bronbeek 
 • Museum Bronbeek
  Velperweg 147
  6824 MB Arnhem

Santokhi (VHP) wil van regering meer duidelijkheid over uitgifte staatsobligaties

Regering hoopt met uitgifte zo'n 500 miljoen Amerikaanse dollar binnen te slepen


Aan het einde van de openbare Assembleevergadering van gisteren stelde VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi vragen aan de regering over de op handen zijnde internationale uitgifte van staatsobligaties. Volgens verslagen in de internationale financiële pers mikt de regering op een initiële rente van 9.5 procent voor beleggers. De definitieve prijs wordt mogelijk vandaag, woensdag 19 oktober 2016, bekendgemaakt, zo bericht de Ware Tijd. 

De VHP-leider vroeg of de regering het parlement op zijn vroegst morgen meer informatie kan verschaffen.

De regering maakte eerdere bekend dat ze met de obligatieuitgifte een bedrag van 500 miljoen Amerikaanse dollar wil binnenhalen. Een deel van het geld zal worden aangewend om schulden van Staatsolie af te lossen en zo voor het bedrijf ruimte te scheppen om weer leningen te sluiten. Een ander deel zal worden gebruikt om de overheidsuitgaven mede te financieren.

De Amerikaanse Oppenheimer Group en de Canades Scotiabank organiseren de uitgifte van de obligaties en coordineerden de afgelopen weken besprekingen tussen een Surinaamse delegatie en potentiële investeerders in de regio, de VS en Europa. Plannen om het obligatieproject zo'n twee jaar geleden uit te voeren gingen niet door.

SWM-directeur woedend op directeur COBO Holding NB

Oosterling: 'COBO-directeur Boedjawan heeft leugens verteld over buizenlevering tijdens VES-debat' 


Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), is woedend op Harry Boedjawan, directeur van COBO Holding NV. Boedjawan heeft deze week op een lezing van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) gezegd, dat de overheid, in deze de SWM, geen buizen van hem afneemt. De waterleidingbuizen worden geïmporteerd.

Oosterling heeft gisteren tijdens een persconferentie met documenten aangetoond, dat vanaf de periode van de ex-ministers Gregory Rusland en Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen COBO miljoenen orders heeft gekregen, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 19 oktober 2016.

Ook SWM heeft buizen afgenomen van COBO. Maar, die bleken niet van een goede kwaliteit te zijn en vertoonden volgens de SWM-directeur na een tijdje scheuren. Daarna is met COBO afgesproken om betere kwaliteit buizen te maken. Ook die zouden niet voldoen. De buizen moesten worden verwijderd, terwijl ze 87 jaar zouden moeten meegaan.

De leiding van COBO zegt hierop in een reactie, dat het bedrijf een jurist in de arm zal nemen. Ontkend wordt dat de buizen niet zouden voldoen aan de kwaliteit. Het bedrijf is gecertificeerd. Ook COBO zegt over genoeg documentatie te beschikken om zaken te kunnen weerleggen.

Oosterling stelde dat Boedjawan leugens heeft verteld op het debat van VES. Hij heeft dit ook meegedeeld aan de VES-voorzitter Winston Ramautarsing.

De SWM-directeur is er boos over, dat Boedjawan beschuldigingen geuit heeft over het maken van een 'nyan' door Oosterling. COBO heeft nog op 6 oktober een offerte ingediend op aanvraag van de SWM. Oosterling vindt het erg, dat een verkeerd beeld is gegeven op de VES-lezing, waarbij diverse beschuldigingen zijn geuit. De SWM-directeur merkte op, dat COBO zich zal moeten verontschuldigen tegenover het personeel en hem. In elk geval zal Oosterling als SWM-directeur geen zaken meer doen met dit bedrijf.