zaterdag 22 oktober 2016

Waitt Institute en Sea Turtle Conservation Curaçao herstellen door orkaan Matthew getroffen broedplaatsen zeeschildpad

Amerikaanse Waitt  Institute helpt bij herstel broedplekken zeeschildpadden


Het in La Jolla, Californië (VS), gevestigde Waitt Institute, de filantropische instelling die behalve op Curaçao ook op Barbuda en Montserrat het ‘Blue Halo’-project heeft lopen, heeft in het Caribisch gebied in de nasleep van orkaan Matthew, schenkingen ‘op maat’ gedaan ofwel al naar gelang de behoefte was. Zo heeft Waitt onder meer de krachten gebundeld met de lokale organisatie Sea Turtle Conservation Curaçao, om de getroffen broedplekken van zeeschildpadden langs de kust te herstellen.


'Onze Blue Halo-landen is grote schade als gevolg van de orkaan Matthew bespaard gebleven. Door het onttrekken van fondsen uit onze lopende projecten proberen wij er alles aan te doen om assistentie te verlenen in de nasleep van Matthew en de herstelpogingen van de getroffen landen. Dit op zowel de sites waar wij vertegenwoordigd zijn maar ook op andere eilanden , aldus de Waitt Institute-directeur Katheryn Mengerink vandaag, zaterdag 22 oktober 2016, in de Amigoe.

Het voorbijtrekken van Matthew leverde een harde klap op voor tal van eilanden en naties in het Caribische gebied. 'Levens zijn verloren gegaan waarbij er tevens meldingen zijn van grootschalige schade aan gebouwen. Dit met name in kustgebieden van enkele van de zwaar getroffen eilanden. Waitt, waarvan de werkzaamheden zich op duurzaam beheer van de ecosystemen van de oceaan en de gemeenschappen daarin richten, voegt zich hierbij aan de groeiende lijst van donoren die steun bieden aan zowel mensen, als doelen', aldus Mengerink.

De Waitt-directeur stelt verder dat Curaçao geringe materiële schade heeft geleden door de orkaan, maar spreekt wel van een aanzienlijke schade aan de broedplekken van zeeschildpadden die langs de kust nestelen. 'In dezen heeft Waitt middels een schenking de krachten gebundeld met Sea Turtle Conservation Curaçao, in de inspanningen om de herstelwerkzaamheden en schoonmaak van de broedplekken. Aangezien Curaçao de Sea Turtle Convention mede heeft ondertekend, zijn de toezichthoudende activiteiten van essentieel belang in de naleving van dit verdrag.'Mengerink wijst erop dat, in tegenstelling tot Curaçao, het eiland Haïti wel zeer zwaar werd getroffen door de orkaan. 'Ondanks het feit dat dat niet een van de Blue Halo-sites is, is er een aanzienlijke schenking gedaan aan de Panamerican Development Foundation om hulp te bieden in de aanlevering van goederen voor deze mensen en de gemeenschappen die het hardst zijn getroffen op dit eiland. Deze schenking was in navolging van de algehele humanitaire oproep voor hulp aan het Caribisch gebied', aldus Mengerink.

De sitemanager van het Blue Halo Curaçao-project, Gisette Seferina: 'Met deze donatie staat het Waitt Institute solidair met de grote gemeenschap uit Haïti die op Curaçao leeft en die zich sterk heeft gemaakt om middelen in te zamelen om hun familieleden thuis te helpen.'

Grote schoonmaakactie Selikor op Curaçao levert in de tweede fase bijna 230.000 kilo afval op

Derde fase behelst overige wijken aan de Punda-zijde van de brug

'Wacht niet tot het einde van het jaar, met zijn allen kunnen we Curaçao schoonhouden'


De grote schoonmaakactie van Selikor heeft in de tweede fase bijna 230.000 kilo aan afval opgeleverd. Dat maakt het afvalverwerkingsbedrijf kenbaar via een persbericht, aldus de Amigoe vandaag, zaterdag 22 oktober 2016.

De tweede fase ging in augustus van start. Het ging hierbij om 59 gebieden in de wijken Groot Kwartier, Emmastad, Sunset Heights, Kanga en Dein, Marie Pampoen, Steenrijk, Dominguito, Koraal Specht, Saliña Harbour View, Janwé, Bottelier, Toni Kunchi, Zeelandia, Groot Davelaar, Biesheuvel, Mahaai, Jongbloed, Bonam, Sta. Catharina en Ronde Klip. Naast de hoofdwegen zijn ook plekken schoongemaakt waar sprake was van illegale afvaldump.

De schoonmaakactie werd mede bekostigd door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur in het kader van muggenbestrijding.

Bij de tweede fase waren ongeveer 255 personen betrokken, die op contractbasis waren aangetrokken met behulp van Unidat di Bario. Selikor laat weten dat 812.900 gulden is besteed aan het uitvoeren van deze schoonmaakwerkzaamheden. In de eerste fase betrof het een bedrag van 640.000 gulden.

De derde fase behelst de overige wijken aan de Punda-zijde van de brug. Het uiteindelijke streven is dat schoonmaakactie voor het eind van het jaar is afgerond. Selikor meldt dat iedereen een handje kan helpen om ervoor te zorgen dat de grootschalige schoonmaak optimaal verloopt. 'Bewoners kunnen zelf hun tuin schoonmaken. Wacht niet tot het einde van het jaar. Met zijn allen kunnen we Curaçao schoonhouden.'

Bonden Curaçao willen verandering Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten

Wet botst met fundamentele recht van vrije onderhandelingen werkgevers en werknemers 


De sociale partners in de Nationale Dialoog zullen zich dinsdag nogmaals buigen over de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten. Dit bevestigt Roland ‘Nacho’ Ignacio, voorman van vakbondscentrale Central General di Trahadornan di Corsow (CGTC), vandaag, zaterdag 22 oktober 2016, in de Amigoe.

De omstreden wet die de relatie tussen de overheid en haar nv’s en stichtingen moet regelen, werd al drie keer door de sociale partners behandeld in sessies van de Nationale Dialoog ‘Kòrsou ta Avansá’ (Curaçao gaat vooruit). Dit is conform een van de afspraken in het akkoord dat een eind bracht aan de algehele staking van enkele weken terug. Tijdens de sessies onderhandelen vakbonden en de overheid over de omstreden wet, terwijl werkgeversorganisaties als waarnemers aanwezig zullen zijn. Als waarnemers mogen zij zich ook mengen in de discussies maar de echte onderhandelingen vinden plaats tussen de vakbonden en de regering.

Volgens Ignacio heeft het vakbondswezen aangegeven, dat de wet op een aantal punten aangepast dient te worden.

Het grootste kritiekpunt dat de vakbonden hebben is dat de wet volgens hun aan het fundamentele recht van vrije onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers komt. Dit druist volgens de bonden in tegen internationale verdragen.

'Volgens internationale verdragen moeten vrije onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers gerespecteerd worden. De overheid dient deze niet te belemmeren maar juist te stimuleren. Deze wet staat dit in de weg', aldus Ignacio. Hijstelt verder dat het tijdens de sessies van de Nationale Dialoog duidelijk is geworden dat er ook bij de werkgeversorganisaties veel twijfels zijn over de omstreden wet. 'Hun juristen hebben het ook bestudeerd. Zij zijn voorstander van het intrekken van de wet en dat de overheid andere instrumenten moet gaan gebruiken om te bereiken wat ze wil bereiken.'

De wijzigingen die de vakbonden in de wet willen zien hebben onder meer betrekking op de verwijzingen naar het bezoldigingslandsbesluit van 1998. Dit landsbesluit stelt maxima aan de arbeidsvoorwaarden voor personeel van overheidstichtingen en overheids-nv’s. De vakbonden zijn van mening, dat de regering hier aan de vrije onderhandelingen komt die tussen werkgevers en werknemers moeten plaatsvinden.

Ook de overgangsregeling die in de wet aan bod komt, zou een inbreuk zijn op dit recht. Aan de andere kant heeft het vakbondswezen kritiek op het feit dat in de landsverordening werknemers en directieleden over een kam worden geschoren. De vakbonden wijzen in dit verband met een kritische vinger naar de opstelling van de raden van commissarissen en besturen van de eerdergenoemde entiteiten die niet hebben ingegrepen toen er zich misstanden voordeden bij de arbeidsvoorwaarden en salarissen van directieleden. De werknemers moeten hiervan niet de dupe worden, aldus de vakbonden.

Autoriteiten Colombia hebben dit jaar record hoeveelheid cocaïne, 300 ton, onderschept

Onlangs is nog zo'n 100 ton onderschept aan boord kleine onderzeeër


De Colombiaanse autoriteiten hebben dit jaar tot dusver al 300 ton cocaïne in beslag genomen. Minister van Defensie Luis Carlos Villegas zei dit weekend, dat in een jaar tijd nog nooit zo'n grote hoevelheid cocaïne is onderschept. Volgens de bewindsman is de 300 ton drugs op de zwarte markt ruim 8 miljard euro waard. Dit bericht de Telegraaf vandaag, zaterdag 22 oktober 2016, nadat diverse media in Latijns-Amerika er gisteren over bericht hebben waaronder het Nicaraguaanse TN8 (zie hieronder).

Onlangs boekte het Zuid-Amerikaanse land een groot succes in de strijd tegen de drugscriminaliteit. Voor de kust van het departement Nariño, in het grensgebied met Ecuador, legden de autoriteiten beslag op een kleine onderzeeër die bijna een ton cocaïne vervoerde.

Colombia is de grootste cocaïneproducent ter wereld. Naast drugsbendes hebben ook guerrillabewegingen als de FARC fortuin gemaakt met de handel in cocaïne.


Colombia registra récord de incautación de cocaína en 2016

Por  -  octubre 21, 2016, 12:03 pm
371
colombia, registros, record, incautacion, cocaina, cifra, drogas, el mundo,
Foto: El Mundo
Colombia, principal productor de cocaína del mundo según la ONU, ha incautado 300 toneladas de esta droga en lo corrido del año, lo que constituye una cifra récord en la historia del país, informó este viernes elministro de Defensa.
Hasta el 20 de octubre de 2016 se decomisaron 300 toneladas de cocaína, frente a 219 en 2015, 133 en 2010 y 92 en 2003, “es decir, la cifra más alta de incautación de cocaína en nuestra historia“, afirmó el ministro Luis Carlos Villegas en rueda de prensa.
Según el funcionario, el total de droga confiscada hasta la fecha tiene un valor de 9.000 millones de dólares en las calles de Nueva York. “Es equivalente a la totalidad del presupuesto del Ministerio de Defensa para el año 2017”, agregó.
Villegas sostuvo que esto es resultado del plan antinarcóticos del gobierno, que hace énfasis en la interdicción, la destrucción de laboratorios de procesamiento de droga y la ofensiva contra el lavado de activos. 
El plan está “funcionando bien”, afirmó.
Colombia es el principal cultivador mundial de hoja de coca, materia prima de la cocaína, con 96.000 hectáreas de sembradíos, y también el mayor productor de esa droga con 646 toneladas en 2015, según la Organización de las Naciones Unidas.
El ministro dijo que el gobierno colombiano espera “ver masivamente resultados contra los cultivos ilícitos” en el segundo semestre de 2016 y en el primero de 2017.
“Tendremos un horizonte bastante más despejado en esta materia de lucha contra las drogas“, sostuvoVillegas, quien destacó la capacidad de inteligencia y de operatividad de la fuerza pública en contra del crimen organizado, así como el apoyo internacional en la lucha antinarcóticos.

Suriname werkt toe naar ratificering VN-Conventie tegen Foltering

'Oprichten van Nationaal Mensenrechten Instituut (NMI) 'conform the Paris Principles' van eminent belang '


'Dat politie- en penitentiaire ambtenaren verdachten en gedetineerden mishandelen wordt vaker gezegd. Gelukkig gebeurt het niet structureel, maar elk incident is er één te veel', zegt de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, vandaag, zaterdag 22 oktober 2016, in de Ware Tijd. 

Haar ministerie heeft samen met dat van Buitenlandse Zaken donderdag in de Banquet Hall van Hotel Torarica een workshop gehouden in het kader van het ratificeren van het internationaal verdrag met betrekking tot de United Nations Convention Against Torture (UNCAT) een workshop gehouden in aanloop naar ratificatie van de VN Conventie tegen Foltering (zie hieronder). Hoewel Suriname het verdrag nog niet heeft geratificeerd, is er volgens van Dijk-Silos wel een beleid tegen dergelijke misstappen.In haar openingsspeech gaf de minister aan, dat haar departement zich ervan bewust is dat het oprichten van een Nationaal Mensenrechten Instituut (NMI) 'conform the Paris Principles' van eminent belang is.

'Het moet een onafhankelijk en onpartijdig instituut zijn, dat toezicht zal houden op de ministeries en daarmee op de overheid.'

Het NMI zal verschillende units hebben, 'te denken valt aan kinderrechten, LGBT's en inheemse rechten'. Uiteindelijk zal het Instituut het hoofdkwartier worden voor alle mensenrechtenzaken. Het ligt in in de bedoeling dat het NMI zal rapporteren aan de diverse verdragen waar Suriname partij van is. Suriname heeft tijdens de 25e zitting van de Universal Periodic Review eerder dit jaar in Genève, 148 aanbevelingen gehad van andere lidstaten van de Verenigde Naties. Van de 148 aanbevelingen zijn 105 meteen ondersteund door Suriname. De overige 43 zijn nader bestudeerd, waarna Suriname schriftelijk haar standpunt kenbaar heeft gemaakt aan de Volkerenorganisatie.

Ook over de Conventie tegen foltering en andere vormen van mishandeling heeft Suriname tijdens deze zitting aanbevelingen gehad om de conventie te ratificeren en door te voeren.

Het Dagblad Suriname berichtte gisteren, dat Suriname lidstaat is van de Verenigde Naties (VN), waardoor het noodzakelijk was om deel uit te maken van dit verdrag. Er zijn hierin bepalingen opgenomen waaraan elk lidstaat zich dient te houden om foltering en andere onwaardige behandelingen, zoals onder andere mishandeling en seksueel molest, tegen te gaan. De lidstaten gaan zich verbinden om maatregelen te treffen door middel van wetgeving. Zo zullen de politiefunctionarissen speciale opleidingen krijgen om foltering aan te pakken.

De UNCAT is het belangrijkste verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of mensonterende behandeling of bestraffing. Het verdrag werd in 1984 door de Verenigde Naties aangenomen en trad in 1987 in werking. Foltering is het toebrengen van ernstige lichamelijke of geestelijke pijn, door of in opdracht van de overheid, met als doel een bekentenis te krijgen of angst aan te jagen. Foltering en onmenselijke en onterende behandelingen schenden de kern van de menselijke waardigheid. Zij behoren tot de afschuwelijkste schendingen van de mensenrechten. Het verbod van foltering is dan ook een absoluut mensenrecht. Dat betekent dat er geen enkele uitzondering op dit verbod kan worden geduld, wat ook de uitzonderlijke omstandigheden mogen zijn, zoals bijvoorbeeld een staat van oorlog.

Digicel Suriname werkt aan invoering high speed breedband internet

'We zien het als creëren van werkgelegenheid en aantrekken van inkomsten uit buitenland'


Valde Ferradaz, directeur van Digicel Suriname, zegt vandaag, zaterdag 22 oktober 2016, op Starnieuws, dat het aspect van high speed breedband hoog op de agenda van het bedrijf staat. Er is hierover met verschillende partijen gesproken, maar nog niet bekend is hoe lang het zal duren voor breedband gerealiseerd wordt.

Ferradaz is echter optimistisch en hoopvol dat het als een gewenste actie gezien wordt om het land te versterken. Het gaat hierbij volgens hem om de manier waarop mensen educatie tot zich nemen, helemaal om te gooien, maar ook het versterken van ondernemerschap. Wanneer de economie krimpt, zie je volgens Ferradaz juist de opkomst van kleine ondernemers en die hebben snel internet nodig om te werken in de digitale wereld. Het is volgens hem een manier om investeerders aan te trekken en de economie om te buigen.

'We zien het als het creëren van werkgelegenheid en het aantrekken van inkomsten uit het buitenland. Meer mensen houden zich bezig met e-commerce', aldus de CEO van Digicel.

Volgens de Digicel Suriname-directeur wordt constant gewerkt aan de planning van de capaciteit, met onder andere het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Het is een vraagstuk van 'waar gaan we naartoe en hoe snel willen we groeien'. Op die manier wordt de capaciteit toegewezen, zegt Ferradaz.

Bootsman voor schoolvervoer te Tamarin heeft nog steeds geen nieuwe boot van Newmont Suriname

Ramdin (Newmont Suriname): 'De bouw duurt langer dan verwacht en dat is jammer'


Bootsman Robby Pinas, die leerlingen vervoert naar de school van Tamarin aan de Cotticarivier, is boos op Newmont Suriname, omdat het bedrijf zijn belofte niet is nagekomen. De goudmaatschappij had hem toegezegd, dat hij een grotere boot zou krijgen dan het vaartuig dat hij nu gebruikt om de scholieren te transporteren, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 22 oktober 2016. 

Inmiddels is gebleken dat het grotere vaartuig, buiten de schuld van Newmont Suriname, nog niet beschikbaar is. In opdracht de onderneming wordt een grotere boot gebouwd die binnen afzienbare tijd beschikbaar moet zijn. De originele boot van dertien meter lang, waarmee Pinas scholieren vervoerde, werd in juni aan de steiger te Tamarin geramd door een vrachtboot die goederen voor Newmont transporteerde, maar niet van het goudbedrijf is (zie hierna):


Toch heeft de onderneming haar maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen om aan Pinas een ander, zij het kleiner, vaartuig van negen meter lang ter beschikking te stellen, waardoor het schoolvervoer niet hoefte te stagneren.

'Er wordt telkens tegen mij gezegd, dat het in orde komt, maar dat gebeurt niet. Newmont houdt mij voor de gek en als ik straks een schip dat goederen voor het bedrijf vervoert blokkeer, gaat Newmont mij niet goed vinden', meent Pinas.

De vervoerder kan met het kleinere vaartuig niet alle 34 leerlingen vervoeren, omdat hij geen veiligheidsrisico wil nemen. 'Ik moet zeker twaalf kinderen laten uitstappen bij een plek die we BakaLiba noemen en vandaar moeten ze twee kilometer naar school lopen', zegt de bootsman. Hij weet dat de ouders hierover niet te spreken zijn.

Albert Ramdin, topman van Newmont Suriname, erkent in een reactie, dat het bedrijf een grotere boot heeft toegezegd, maar de bouw duurt langer dan verwacht en dat is jammer. De botenmaker van Albina heeft beloofd het vaartuig uiterlijk vrijdag op te leveren en het vaartuig zal dan direct aan Pinas worden overgedragen.

De topman zegt verder nog, dat het oponthoud is ontstaan omdat het om een grotere boot gaat en de botenmaker geen werknemers heeft om het werk te doen.

SZF bezig met diepgaand onderzoek naar prijsopdrijving van medicamenten

SZF vermoedt dat er geen financieel tekort is in gezondheidszorg, maar fraude en verspilling

Mensen zouden door deze misstanden in gezondheidszorg overlijden


De Stichting Staatsziekenfonds (SZF) is een diepgaand onderzoek gestart naar prijsopdrijving van medicamenten. Directe aanleiding is een offerte die de verzekeraar kreeg aangeboden waarbij mogelijk sprake is van buitensporige prijsopdrijving. 

De apotheek van een gerenommeerd ziekenhuis in Paramaribo bood deze week een offerte aan voor een patiënt die aan kanker lijdt. Het medicament werd 2.5 keer duurder geoffreerd dan het gemiddeld in Nederland kost, waar de farmaceutische industrie doorgaans duurder is. Het betreft een kuur van 21 lenalidomide capsules die voor Srd 6.026,79 per stuk zijn aangeboden. Voor één kuur zou het SZF dus Srd 126.562,50 moeten ophoesten. De totale kuur - zes keer - zou neerkomen op circa Srd 760.000.

'Dit is crimineel', zegt een informant die betrokken is bij het onderzoek naar deze zaak vandaag, zaterdag 22 oktober 2016, in de Ware Tijd.

Het SZF heeft door eigen navorsingen geconstateerd, dat hetzelfde medicament (30 capsules) door een gerenommeerde fabrikant in India voor 270 Amerikaanse dollar, omgerekend Srd 1.890 wordt aangeboden. Een capsule kost bij de Indiase producent Srd 63.

Het SZF stelt nu een onderzoek in naar offertes en declaraties die de afgelopen periode door apotheken zijn aangeboden.

Nadat het fonds de basiszorgverzekering van de verzekeringsmaatschappijen overnam, stuitte het op meerdere misstanden, waarbij er vermoedelijk sprake is van grootschalige systematische fraude en malversaties door medische dienstverleners. Naarmate de misstanden kwamen bovendrijven heeft bij het SZF de mening postgevat, dat er waarschijnlijk geen tekort is aan geld in de gezondheidszorg, maar dat er eerder sprake is van verspilling en fraude.

De informant stelt dat door deze misstanden in de gezondheidszorg mensen overlijden, omdat ze medicijnen die te duur worden verkocht niet kunnen betalen.

VHP-voorzitter Santokhi informeert president Bouterse over zijn gesprekken in de diaspora

'Initiatieven uit bijvoorbeeld India kunnen op regeringsniveau worden opgepakt, de bal ligt dus bij de president'


VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi verwacht komende week president Desi Bouterse te informeren over de resultaten van zijn diplomatieke gesprekken en de diaspora gemeenschap. 'Enkele initiatieven vanuit bijvoorbeeld India, kunnen slechts op regeringsniveau worden opgepakt. De bal ligt dus bij de president en zijn team om de voorzetten die we geven in te koppen', aldus Santokhi vandaag, zaterdag 22 oktober 2016, op Starnieuws.

De Indiase regering is bereid om te steunen met projecten. Gewacht wordt op een formele uitnodiging. 'Dat is iets wat de oppositie uiteraard niet zelf kan doen. Daarom zal ik de president persoonlijk informeren en aangeven wat volgens mij nodig is', zegt Santokhi.

Hij had tijdens zijn buitenlands verblijf aangekondigd, dat hij de president zou informeren over de resultaten. De politicus zegt dat tijdens zijn anderhalve maand durende buitenlandse missie de betrokkenheid van de Surinaamse gemeenschap in de diaspora weer nieuwe energie heeft kunnen geven.

'Het regeringsbeleid in Suriname heeft veel mensen gedemotiveerd en er is een zekere moeheid ontstaan. De animo om te helpen was gering. Van veel mensen kreeg ik te horen eigen schuld, dikke bult. Mijn bezoek heeft mensen weer geïnspireerd en ik ben blij dat dit onder meer heeft geleid tot een brede particuliere actie om de gezondheidszorg via ziekenhuizen te ondersteunen', stelt Santokhi. 

Surinamers uit alle geledingen zijn nu bezig om op basis van concrete verzoeken van ziekenhuizen, te helpen de nood te verzachten. Vanuit Suriname is de Nationale Ziekenhuis Raad bereid gevonden dit te coördineren. 'Het is geen oplossing voor de lange termijn, maar elk leven dat gered kan worden is van belang. Tegelijkertijd moeten wij in Suriname komen tot een fundamenteel andere opzet van de ziekenzorg, want zo kan het niet doorgaan. We dichten het ene gat met het andere en struikelen van de ene crisis naar de andere. Het is onverantwoord wat er nu gebeurt.'

Santokhi geeft verder aan dat hij in Nederland en in India kanalen heeft weten te openen die kansen bieden voor concrete projecten om weer werkgelegenheid te scheppen en de economie een push te geven. 'Ik ben benieuwd of regering en coalitie deze constructieve aanpak zullen ondersteunen. Het is gewoon zo, dat de oppositie meer vertrouwen geniet dan de huidige regering. Ik hoop dat ze er gebruik van maken.'

Twee nieuwe buitengewoon hoogleraren voor de University of Curaçao, Faculteit Rechtsgeleerdheid

'We zijn blij met deze twee hoogleraren, die ook goed zijn voor het imago van de UoC'


De University of Curaçao (UoC) is twee buitengewoon hoogleraren rijker bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR), in de personen van internationaal en Europees rechtsdeskundige Flora Goudappel en strafrechtspecialist Hans de Doelder. Beiden werkzaam bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zo bericht vandaag, zaterdag 22 oktober 2016, het Antilliaans Dagblad.

'We zijn blij met deze twee hoogleraren, die ook goed zijn voor het imago van de UoC. We willen hiermee een stempel drukken op het gebied van de wetenschap binnen de FdR en de samenwerking vergroten met andere Caribische eilanden waaronder ook de Universiteit van Aruba', aldus rector magnificus Francis de Lanoy bij zijn openingswoord op de avond van de installatie van de hoogleraren.

In beide voordrachten, hoewel de onderwerpen sterk van elkaar verschilden, werd de nadruk gelegd op de verschillen die er zijn tussen de eilanden onderling en de relatie met Nederland.

Goudappel is specialist op het gebied van de relatie met de Europese Unie (EU) en de statussen van Landen en Gebieden Overzee (LGO) en Ultraperifeer Gebied (UPG). Enkele belangrijke gebeurtenissen zullen deze discussie weer laten oplaaien, aldus de rechtsgeleerde. Ten eerste wordt in 2020 een belangrijk Europees fonds voor LGO-landen stopgezet. Daarnaast heeft de Brexit gevolgen voor de LGO-status van de vele Engelse eilanden in het Caribisch gebied. Omdat Engeland de EU verlaat, zullen deze eilanden ook geen LGO-status meer behouden. De LGO-status zal dan beperkt zijn tot de ex-kolonies van Nederland, Frankrijk en Denemarken. Tot slot heeft de nieuwe status van voornamelijk de BES-eilanden, als gemeente van Nederland waarbij al veel Nederlandse wetgeving is ingevoerd, de LGO-status onderuitgehaald. Voor de BES-eilanden zou de UPG-optie gemakkelijker op de weg liggen, want, zo legde Goudappel uit, voor een UPG-status moet namelijk alle wetgeving aangepast worden naar Europese wetgeving. Dat is ook een reden voor veel landen om niet voor deze UPG-status te kiezen: het is een grote klus, moeilijk, maar niet onmogelijk volgens de hoogleraar.

Goudappel hield haar toehoorders voor, dat binnen de LGO vele verschillende uitvoeringen zijn, die de landen vaak uitonderhandeld hebben en dat Curaçao daar ook gebruik van zou kunnen maken.

Minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk heeft toegezegd mee te willen werken aan nieuwe wensen van de eilanden binnen de LGO. De LGO-status wordt nu alleen maar gebruikt voor het aanboren van subsidies, maar ook het bedrijfsleven kan meegenomen worden. Bedrijven kunnen nog altijd van gunstige voorwaarden gebruikmaken.

Weer problemen rond Raad van Commissarissen van Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten

Ministers van Financiën op de eilanden zouden tegen zin RvC benoeming kandidaat hebben doorgedrukt

Benoeming Miriela Carolina zeer omstreden


Rond de Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is weer een probleem opgedoken en deze keer nadat de beide ministers van Financiën - kennelijk op voorstel van demissionair minister José Jardim van Curaçao - de benoeming van een kandidaat, waar de meerderheid van de RvC tegen is, zouden hebben doorgedrukt. Dit bericht het Antilliaans Dagblad zaterdag 22 oktober 2016.

De bewindslieden lijken echter willens en wetens geen gehoor te hebben gegeven aan het advies van de zittende RvC-leden om Miriela Carolina, een voormalige werknemer van de CBCS die nog altijd een VUT-uitkering van de Centrale Bank geniet, niet tot commissaris te benoemen. Want op 14 oktober jongstleden is door middel van een naar eigen zeggen rechtmatig genomen besluit door de RvC besloten om de kandidatuur van Carolina in te trekken, welk RvC-besluit op 17 oktober per brief én per email aan beide ministers is gecommuniceerd. Maar, op 18 oktober werd het benodigde landsbesluit (LB) aan de gouverneur van Sint Maarten voorgelegd ter ondertekening.

De vraag is of gouverneur Eugene Holiday wist van de intrekking door de RvC van de kandidatuur van Carolina of dat deze informatie hem (bewust) is onthouden.

Van de zes RvC-leden worden drie op voordracht van elk van de landen (Curaçao en Sint Maarten) benoemd. Elke voordracht gebeurt door de minister van Financiën van dat land. 'Deze voordracht geschiedt op basis van een aanbeveling door de Raad van Commissarissen', aldus het Bankstatuut. 'Benoeming van de leden geschiedt door de landen gezamenlijk bij landsbesluit.'

De huidige RvC bestaat uit slechts drie personen: Robert Pietersz (aangesteld door de president van het Gemeenschappelijk Hof), Hubert Lopez (namens Sint Maarten) en Tom Kok (namens Curaçao). Binnen de Raad bestaat echter verdeeldheid en hebben de eerste twee géén vertrouwen in Kok, mede omdat hij achter een Kort Geding zat dat de RvC was begonnen tegen de Raad van Bestuur (RvB ofwel directie).

De dus al bij voorbaat omstreden Carolina werd overigens eerder wél voorgedragen door de RvC. Dat gebeurde een jaar geleden, in september 2015. Maar. dit vond plaats op een moment dat de huidige commissarissen Pietersz en Lopez er niet bij waren, namelijk toen Renny Maduro nog voorzitter was (inmiddels conform het rooster afgetreden) en door commissaris Kok. Tijdens eerdere vergaderingen had de meerderheid van de RvC zich tégen Carolina uitgesproken, maar in afwezigheid van Pietersz en Lopez werden controversiële kwesties waaronder haar kandidatuur weer van stal gehaald en is zij buiten medeweten van Pietersz en Lopez alsnog voorgedragen. In een daaropvolgende RvC, waarbij Pietersz en Lopez wel weer aanwezig waren, is opnieuw gesteld dat Carolina een niet gewenste kandidaat is.

Tekort aan groente en fruit op Curaçao ook door lokale marktprotectie - Ministerie heroverweegt protectiemaatregel

Situatie in Venezuela niet enige oorzaak van schaarste aan fruit en groente op eiland


Het tekort aan groente en fruit op Curaçao heeft niet alleen te maken met de situatie in Venezuela. De supermarkten hebben volgens Goisco-eigenaar Joel da Silva Gois vooral last van de marktprotectie die geldt voor lokaal geproduceerde landbouwproducten. De aanvoer vanuit Venezuela via de barkjes lag sinds vorige week stil, zo schrijft vanochtend, zaterdag 22 oktober 2016, het Antilliaans Dagblad.

Het gaat volgens Gois, die tevens voorzitter is van de Supermarkt Vereniging Curaçao, om groente en vruchten die niet in gekoelde containers vervoerd kunnen worden, zoals bananen, avocado’s, papaya’s en yucca.

Samen met het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) zochten de supermarkten naar mogelijkheden om groente en fruit in te kopen in Colombia en de Dominicaanse Republiek.

Gois: 'Dat is moeilijk. Het gaat erom hoe we de producten kunnen transporteren, de logistiek.' Maar. de door de overheid ingevoerde marktprotectie is een veel groter probleem waar de supermarkten dagelijks mee te maken hebben. Op de lijst van landbouwproducten die niet mogen worden geïmporteerd staan bijvoorbeeld eieren, komkommer, paprika en lamunchi. 'De lokale productie is of niet voldoende om aan de vraag te voldoen, of van een slechte kwaliteit', zegt Gois. 'Kom maar kijken wat ik hier heb liggen. Dat kun je zelfs niet aan de varkens geven.'

Demissionair minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling (MEO) zegt dat zijn ministerie de protectiemaatregel heroverweegt. Hij noemt als een van de negatieve gevolgen het gebrek aan keuze voor de consument en dat producten ‘niet altijd de best mogelijke kwaliteit hebben’.  
Om het gehele bericht te kunnen lezen even hier klikken.

Regiezitting in zaak onderzoeksverslag Willems op Curaçao vindt 30 november plaats

OM: 'Uit onderzoeksverslag blijkt wanbeleid van ongekende proporties bij overheids-nv's'


Het Hof heeft besloten om de inhoudelijke behandeling van het onderzoeksverslag van oud-rechter en professor Huub Willems (zie onderaan) van de civiele enquête over wanbeleid bij overheids-nv’s Aqualectra, Curoil en Refineria di Kòrsou (RdK) niet op woensdag 30 november te laten plaatsvinden, maar op een nog te bepalen latere datum. Op 30 november vindt wel een zogeheten ‘regiezitting’ in deze zelfde zaak plaats. En dan wordt ook bepaald wanneer de inhoudelijke behandeling wél doorgang vindt. Dit is gisteren bekendgemaakt door de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 22 oktober 2016.

Het OM diende eerder een verzoek in bij het Hof om vast te stellen of en in welke mate er sprake is geweest van wanbeleid bij het energiebedrijf Aqualectra, de brandstofleverancier Curoil en bij RdK, namens de overheid eigenaar van de raffinaderij. Naast de overheids-nv’s gaat het ook om de hoofdrolspelers van destijds - de periode 2010 tot 2012 -, zoals toenmalig premier Gerrit Schotte (MFK) en president-commissaris Oswald van der Dijs van zowel Aqualectra als RdK.

Ook Werner Wiels, toen commissaris en tegenwoordig voorzitter van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) voor de toekomst van de Isla-raffinaderij, komt in het onderzoeksrapport Willems voor. Zo zijn er tal van personen die met naam en toenaam worden genoemd plus hun aandeel in het bestuur en toezicht op de nv’s.

Het OM wil dat het Hof de verantwoordelijken van het door Willems grondig onderzochte wanbeleid aanwijst en voorts een aantal voorzieningen treft, zoals het tijdelijk aanstellen van personen met extra bevoegdheden - een volmacht - om de schade in kaart te brengen en deze op de schuldigen te verhalen.

'Uit het onderzoeksverslag blijkt van wanbeleid van ongekende proporties', aldus het OM. Het wanbeleid heeft tot onder meer ‘desastreuze financiële gevolgen geleid’, vervolgt het OM, met name binnen Aqualectra en RdK. 'Zo is blijkens het onderzoeksrapport in de onderzochte periode het vermogen van RdK ‘verdampt’ met maar liefst ruim 261 miljoen gulden. Het eigen vermogen van Aqualectra is in de periode ultimo 2009 tot 31 mei 2012 afgenomen met 149 miljoen, terwijl de waarde van Aqualectra in 2014 met 113,4 miljoen afgeboekt is en de overheid als aandeelhouder in de jaren 2012 en 2013 ook nog eens kapitaalinjecties in Aqualectra gedaan heeft van totaal 58 miljoen, klaarblijkelijk noodzakelijk om Aqualectra overeind te houden.'

Ook de directie van Aqualectra stuurde nadien het Hof een verzoek, terwijl uit het onderzoeksverslag bleek dat de zittende directie van RdK in de tegenaanval ging - dit sterk tegen de zin van de Raad van Commissarissen in.

Op 15 juli 2013 gaf het Hof de opdracht een onderzoek te doen naar de gang van zaken bij Aqualectra, Curoil en RdK. Daarbij werd de oud-rechter als onderzoeker aangesteld. Het verslag van de onderzoeker werd op 8 juli 2016, bijna drie jaar na de opdracht, neergelegd ter griffie van het Hof. De civiele enquête was een initiatief van de burgeractiegroep Fundashon Akshon Sivil (FAS), naar aanleiding van beslissingen van het kabinet-Schotte in de periode van 2010 tot 2012.

Wisselkoers voor Amerikaanse dollar daalt tot onder Srd 7

Douanekoers heeft ook een daling gezet en naar verwachting dalen daardoor prijzen van producten


De wisselkoers voor de Amerikaanse dollar is onder de Srd 7 gedaald. De zogenoemde indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) voor maandag is Srd 6,95 voor een Amerikaanse dollar. De opkoopprijs is Srd 6,83. De verkoopprijs voor de euro is Srd 7,58 en wordt opgekocht voor Srd 7,42. 

Starnieuws bericht vanochtend, zaterdag 22 oktober 2016, te hebben vernomen van diverse personen dat er genoeg deviezen te koop zijn voor de prijs die aangegeven wordt door de CBvS. Op enkele plekken is de koers zelfs lager.

Ondernemers verwachten dat de prijzen van producten omlaag zullen gaan, omdat de douanekoers ook een dalende trend vertoont. Op 27 september was de douanekoers voor de Amerikaanse dollar Srd 7,82 en Srd 8,81 voor de euro. Op 12 oktober is de douanekoers aangepast. De verkoopkoers van een Amerikaanse dollar is gesteld op Srd 7,41 en voor de euro Srd 8,21. De douanekoers wordt eens in de twee weken aangepast. De volgende aanpassing vindt plaats op 26 oktober.

De prijzen van enkele producten waar ontheffing van invoerrechten op is beginnen te dalen. Zo is een zak kunstmest van 25 kilo van Srd 175 gedaald met Srd 15. Enkele landbouwcoöperaties hebben de prijzen nog niet verlaagd, ondanks de koersdaling. Kunstmest en andere landbouwchemicaliën zijn enorm de lucht ingegaan toen de koers bleef stijgen. Landbouwers vinden dat ook het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij erop moet toezien dat er geen woekerwinsten worden gemaakt op inputs die door de overheid worden gesubsidieerd om de productie te stimuleren. Veel kleine landbouwers hebben onvoldoende middelen om inputs te kunnen kopen, aangezien door de verminderde koopkracht er ook minder groente wordt gekocht.

King Koyeba bekent tegenover rechter-commissaris drugs te verkopen - Gevangenhouding met 30 dagen verlengd

Zanger beweert drugs te verkopen om voor zijn negen kinderen en twee hoogzwangere vrouwen te kunnen zorgen


De Surinaamse dancehall artiest King Koyeba, die vorige week samen met twee andere personen werd aangehouden in Suriname, verkoopt drugs. Dat verklaarde hij donderdag zelf tegenover de rechter-commissaris, zo berichtte vrijdag 21 oktober 2016 de Times of Suriname, aldus Waterkant.net.

Hij heeft ook toegegeven dat hij slechts een kleine hoeveelheid marihuana bij aanhouding bij zich had. De rest van de drugs was bij de overige verdachten.

Koyeba beweert dat het vanwege de slechte financieel economische situatie in Suriname moeilijk voor hem is en begon met de verkoop van drugs om zijn negen kinderen te verzorgen. Hij wilde dat al zijn kinderen te eten zouden hebben.

De artiest heeft momenteel twee vrouwen die hoogzwanger zijn en wil voor hen zijn en hen financieel bijstaan. King Koyba verklaarde verder, hij af en toe marihuana gebruikt, wat normaal is in de artiestenwereld.

King Koyeba (31), en zijn comparanten J.A. (33) en R.S. (19), werden donderdag voorgeleid op het parket waarna zij voor de toetsing van de rechtmatigheid van hun aanhouding werden doorgestuurd naar de rechter-commissaris. De rechter-commissaris heeft de zaak in behandeling genomen en heeft hun gevangenhouding met 30 dagen verlengd.

NDP'er en CLO-voorman Hooghart twijfelt aan nut om leerkrachten uit overheidssfeer te trekken

In de nieuwe setting is overheid niet langer de werkgever van leerkrachten, maar een 'niet-gouvernementele beheersstructuur'...


'Of het weghalen van onderwijsgevenden uit de overheidssfeer dé oplossing is voor de waarderingsproblemen bij deze beroepsgroep, valt nog te bezien', aldus Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) en NDP-parlementslid, vandaag, zaterdag 22 oktober 2015, in de Ware Tijd.

De regering streeft ernaar om per 1 januari 2017 onderwijsgevenden uit het overheidssysteem te verwijderen en onder te brengen bij een niet-gouvernementele beheersstructuur. De bedoeling is dat op basis van de begrotingen van de nieuwe beheersorganen de overheid aan hen geld beschikbaar zal stellen om het onderwijs draaiende te houden. Daarover moet nog een definitief akkoord met de onderwijsbonden FOLS (Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname) en Bond van Leraren, BvL, worden bereikt.

'Een oplossing krijg je pas als je de totale samenleving evalueert, bekijkt en daarbij een zeer maatschappelijke benaderingsvisie hanteert', zegt Hooghart. Het is volgens hem nog niet duidelijk of het beter wordt wanneer je alle groepen apart zet. Wat de regering nu beoogt, kan volgens hem 'misschien een macht, of een politieke benadering zijn'.

Hooghart: 'Ik heb liever een maatschappelijke benadering van zaken waarbij gekeken wordt naar de ontwikkelingen om dit land naar een hoger niveau te tillen.'

Eerder in de week lieten adviseurs van de president weten, dat zo'n 11.500 leerkrachten op de loonlijst van de overheid staan. Terwijl de Staat opdraait voor hun salaris en emolumenten dragen organisaties, zoals religieuze gemeenten op wiens scholen ze werken, voor deze leerkrachten geen enkele verantwoordelijkheid. Dat is een rare en onaanvaardbare situatie, stellen de raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Eddy Jozefzoon.

In de nieuwe setting zal de overheid niet meer de werkgever zijn van leerkrachten. Het algemeen onderwijsbeleid zal wel in handen blijven van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

'IMF blijft in open dialioog met Surinaamse autoriteiten'

IMF houdt in november weer een consultatie met autoriteiten


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft in een open dialoog met de Surinaamse autoriteiten over het beleid voor herstel van de macro-economische stabiliteit. Dit zegt communicatiemedewerker Raphael Anspach van het IMF vandaag, zaterdag 22 oktober 2016, op Starnieuws.

In november vindt, na twee jaar, weer een Artikel IV consultatie plaats met de autoriteiten. Op grond van artikel IV van de statuten van het IMF, houdt het fonds meestal jaarlijks bilaterale besprekingen. Tijdens dit overleg worden de algemene economische ontwikkelingen in het land geëvalueerd. Ook de maatregelen gericht op het handhaven van de economische stabiliteit, het garanderen van een duurzame externe balans en verdere liberalisering van de buitenlandse handel.

Op een vraag over de uitgifte van de Staatsobligatie op internationale markten voor 550 miljoen, geeft Anspach een diplomatiek antwoord, aldus Starnieuws: 'Suriname’s sovereign debt issue will help meet the government’s near term financing needs.'

Suriname is in mei dit jaar een lening van 478 miljoen Amerikaanse dollar aangegaan met het IMF voor de uitvoering van het tweejarig Stabilisatie- en Herstelprogramma. Daarmee heeft het land zich vastgelegd aan een zware verantwoordingsplicht. Zo is Suriname verplicht om dagelijks de samenstelling van de officiële buitenlandse reserves en de deviezenstroom van de Centrale Bank van Suriname door te geven aan het fonds. Ook moet de informatie over de officiële en parallel wisselkoersen, het aantal valutatransacties (aankopen en verkopen) door banken en cambio’s dagelijks worden verstrekt aan het IMF.

Per maand heeft de regering zich maar aan liefst 27 punten voor informatieverschaffing over de staatshuishouding verplicht. Suriname moet de lening met een rente van 1,5% in vijf jaar terugbetalen. De eerste aflossingen moeten in 2019 geschieden. De laatste Artikel IV consultatie, waarbij de gehele economie onder de loep wordt genomen, is van oktober 2014. Na de voltooiing van de consultaties van de IMF-missie in november, zal de raad van bestuur van het Fonds het beoordelingsrapport bespreken. Vervolgens volgt er een beoordeling van de economische situatie van het land en de mate waarin de genomen maatregelen toereikend zijn voor het economisch beleid.