maandag 24 oktober 2016

Delegatie EBS bezoekt Powakka vanwege spoedige aansluiting bewoners op electriciteitsnet

Na Powakka volgen de dorpen Ayo, Redi Doti, Pierre Kondre en Cassipora


Een delegatie van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) heeft een veldbezoek gebracht aan Powakka en omstreken. De aanleiding daarvoor is de elektriciteitsaansluiting van de huizen in het dorp Powakka, die binnenkort zal plaatsvinden. Dit project is onderdeel van het Inter-American Development Bank (IDB) Loan-1 programma en is al anderhalf jaar gelden, zo meldt het energiebedrijf vandaag, maandag 24 oktober 2016, in een persbericht. 

Vervolgens zullen respectievelijk de dorpen Ayo (linkeroever Surinamerivier), Redi Doti, Pierre Kondre en Cassipora (rechteroever Suriname rivier) worden overgezet op het Epar-netwerk. Dit zal doormiddel van een hoogspanningskabel over de Redi Dotibrug, bij de Surinamerivier en het uitbreiden van het distributienetwerk in die gebieden tot stand worden gebracht.

Het eerste deel van dit project wordt in december opgeleverd. Hierbij zal Klein-Powakka op het net worden aangesloten.

Het streven is om de andere dorpen uiterlijk eind eerste kwartaal van 2017 aan te sluiten op Epar. De dorpen die in dit gebied afhankelijk waren van dieselgeneratoren van de dienst Elektrificatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zullen dan 24 uur per dag stroom hebben. Er is vanuit de EBS intensieve communicatie met de kapiteins van de dorpen, de districtscommissarissen en het ministerie van NH.

Actie leerkrachten OS Uitkijk vanwege mutatiebeleid ministerie van OWC

Ouders van de leerlingen tonen hun solidariteit 


De leerkrachten van OS Uitkijk zijn vrijdag in actie gegaan tegen het mutatiebeleid van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Het schoolhoofd, die al geruime tijd verbonden is aan deze onderwijsinstelling, wordt gemuteerd. 

'Wij zijn bijzonder ontstemd over de handelingen van de functionarissen op het ministerie en wij zijn niet bereid om dit te accepteren. Daarom zijn de leerkrachten van OS Uitkijk in actie, om duidelijk te maken dat het ministerie niet op een correcte wijze bezig is. Niet alleen de leerkrachten, maar ook de leerlingen en de ouders hebben hun ondersteuning getoond', zegt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), vandaag, maandag 24 oktober 2016, in het Dagblad Suriname.

Opmerkelijk is dat ook de ouders van de leerlingen hun solidariteit hebben getoond. Volgens Valies verdient een persoon, die altijd klaarstaat voor de leerlingen en die zich zo'n 34 jaren heeft ingezet voor deze onderwijsinstelling, zo'n bejegening niet.

'We hebben de volledige ondersteuning gehad van de gemeenschap. Wanneer het schoolhoofd vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd de school moet verlaten, hoeft men niet speciaal een andere persoon binnen te halen, omdat het huidige schoolhoofd in staat is om verder leiding te geven aan deze onderwijsinstelling.'

Naar zeggen van Valies heeft deze onderwijsinstelling in de afgelopen zeven jaren de beste resultaten behaald in het district Saramacca. 'Dit geeft al aan dat deze school over goed kader beschikt. Waarom wilt men dat ontnemen?'

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept weer een grote partij verdovende middelen

Aan boord van een 'Go-fast' worden 15 balen met ruim 400 kilo cocaïne aangetroffen


De Kustwacht Caribisch Gebied heeft vandaag, maandag 24 oktober 2016, een grote partij verdovende middelen onderschept op een zogenoemde‘Go-fast’. De radaroperator van het Reddings– en Coördinatie Centrum (RCC) ontdekte omstreeks middernacht een verdacht vaartuig ten zuiden van Cas Abou, Curaçao, zo bericht de Kustwacht.

De Dash-8, het maritiem patrouille vliegtuig van de Kustwacht en een Super-RHIB van steunpunt Curaçao, werden in die richting gestuurd om de zaak verder te onderzoeken. Ter plekke aangekomen troffen ze een onbemande Go-fast aan (zie foto - Bron foto's: Kustwacht Caribisch Gebied). De bemanning was vermoedelijk gevlucht nadat ze door de Kustwacht waren ontdekt.

Er bevond zich een behoorlijke hoeveelheid verdovende middelen aan boord. Na onderzoek bleek het te gaan om 15 balen met ruim 400 kilo vermoedelijk cocaïne.

Het Korps Politie Curaçao, KPC, werd ook hierover ingelicht en zocht met een landpatrouille het gebied af, maar trof niks aan. Het vaartuig en de verdovende zijn opgebracht naar het Kustwacht steunpunt te Parera. De verdovende middelen zijn overgedragen aan het KPC die samen met de Kustwacht de zaak in onderzoek hebben.

Het is de tweede keer in nauwelijks een week tijd, dat een grote hoeveelheid verdovende middelen wordt onderschept.

Personeel Kantongerecht legt het werk neer

Water- en stankoverlast in zittingszalen door zware regenbuien in het weekeinde


Griffiers van de Kantonrechtbank hebben vanochtend, maandag 24 oktober 2016, rond elf uur het werk neergelegd (zie foto - Bron: Stefano Tull/de Ware Tijd). De rechters waren genoodzaakt de rest van de zaken voor vandaag uit te stellen. Rechter Sieglien Wijnhard deelde op de zitting mee, dat zij ambtshalve de overige verdachten op de hoogte zal stellen, dat de zaken vandaag niet doorgaan, aldus Starnieuws.

De griffiers, advocaten en rechters hebben eerder geklaagd over de conditie van de zittingszalen. Door de zware regenbuien in het weekend was er weer stank- en wateroverlast ontstaan.

'Vanmorgen, toen wij aankwamen, waren de zalen onder water. Het gebouw voldoet niet hè en het plafond ziet er niet zo goed uit', zegt een medewerker die anoniem wil blijven in de online editie van de Ware Tijd..

De griffiers zullen hun grieven kenbaar maken aan de minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos. Zij willen zo snel mogelijk dat er een oplossing komt voor hun slechte werkomstandigheden. De griffiers hebben tot heden tevergeefs diverse keren geprotesteerd en acties gevoerd voor betere huisvesting.

Nationaal Leger houdt tot 19 november zware schietoefeningen op de OP-savanne, district Para

Oefengebied wordt afgebakend met waarschuwingsborden


Het Nationaal Leger zal tot en met 18 november zware schietoefeningen houden op de gevechtsbanen in de OP-savanne, in het district Para, zo meldt het ministerie van Defensie vandaag, maandag 24 oktober 2016. 

Het oefengebied wordt zoals gebruikelijk afgebakend met waarschuwingsborden met de aanduiding van militair schietterrein. Een rode vlag bij de borden zal aanduiden dat er schietoefeningen in uitvoering zijn.

Het publiek in de omgeving van deze oefenlocatie wordt gevraagd hiermee rekening te houden en uit veiligheidsoverwegingen buiten een straal van tien kilometer te blijven.

Kustwacht Caribisch Gebied onderschept bij Aruba boot met exotische smokkeldieren

Aan boord onder andere een jaguarundi, een ocelt, tamarin aapjes en 11 toekans


De radar van de Kustwacht Caribisch Gebied spotte gistermiddag rond kwart een verdacht vaartuig ten zuiden van Aruba. Een patrouille vanuit steunpunt Aruba rukte direct uit met een SuperRHIB, die de boot op ongeveer vier mijl ten zuiden van Barcadera aanhield. Twee Kustwachters stapten aan boord en vonden daar diverse exotische dieren, zo bericht vandaag, maandag 24 oktober 2016, Paradise FM op Curaçao.  

Douane en Immigratiedienst werden op de hoogte gesteld terwijl het vaartuig naar de haven van Barcadera werd begeleidt.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Bij de dieren bleek het te gaan om een jaguarundi en een ocelot – beide katachtigen -, vier macaws – een kleine papegaaiensoort -, elf toekans, vier tamarin aapjes en zes schildpadden.

Daarnaast waren ook vijf rashonden aan boord en werden sloffen sigaretten en een hoeveelheid benzine gevonden. De dieren en de goederen zijn overgedragen aan de douane. Wat de herkomst en bestemming van de exotische dieren was is niet bekendgemaakt, maar het zijn allen dieren waarvan het merendeel hun thuis hebben in onder andere Suriname.

De kapitein is beboet voor het smokkelen en voor het ontbreken van vereiste scheepsdocumenten. Op de foto van Kustwacht Caribisch Gebied de gevonden jaguarundi, die duidelijk gewond is geraakt tijdens het illegale transport.

Al gedurende enige tijd geen medische zorg voor militairen

Het ministerie van Defensie heeft een betalingsachterstand bij specialisten...


De Ware Tijd bericht vandaag, maandag 24 oktober 2016, dat de medische zorg aan militairen al enige tijd niet is gegarandeerd. Hun garantiebrieven worden door specialisten namelijk niet geaccepteerd, omdat het ministerie van Defensie een betalingsachterstand heeft. 

De voorzistter van de parlementaire commissie Volksgezondheid, Jennifer Vreedzaam (NDP), maakt zich zorgen hierover. Ze wijst op de belangrijke taak van het leger bij het waarborgen van de veiligheid in het land. Daarom moet het probleem van de gezondheidszorg snel worden opgelost.

'We wachten op het ministerie van Defensie om de achterstand in te lopen. Hier zien we weer de noodzaak van structurering van de sector. Je kan niet elke maand bezig zijn met de dienstverleners en hetzelfde vraagstuk. Elke maand zitten instanties te worstelen of om geld te bedelen. Er is pas nog Srd 25 miljoen beschikbaar gesteld aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo of we krijgen het vraagstuk van de militairen.'

Ze wil dat de problemen blijvend worden opgelost. De commissie heeft vrijdag opnieuw de situatie in de gezondheidssector besproken met verschillende belanghebbenden. Vreedzaam stoort zich eraan dat er tot nu toe geen duidelijk overzicht is over de geldstroom in de sector.

De commissie had eerder al een financieel verslag gehad van onder andere ziekenhuizen en de Regionale Gezondheidsdienst, maar de verslagen zijn niet overzichtelijk. Tijdens de bijeenkomst zijn onduidelijkheden weggewerkt. 'Ik ben positief en ik heb gemerkt dat de wil er is om te komen tot structurering van de zorg. Soms willen mensen niet veranderen of geen veranderingen accepteren, maar ik heb gemerkt dat er openheid is en dat is belangrijk om verder te kunnen gaan.'

Ze zegt dat de financiële administratie, waar zaken niet overzichtelijk genoeg verlopen, moet worden aangepakt.

Venezolaanse oppositie beschuldigt president Maduro van staatsgreep

Maduro-aanhangers bestormen het zwaarbewaakte parlementsgebouw


Duizenden in het wit geklede mensen protesteren tegen president Maduro


Het Venezolaanse parlement, dat gedomineerd wordt door de oppositie in het land, heeft president Maduro officieel beschuldigd van een staatsgreep. Het verhoopte referendum om hem aan de kant te schuiven, is afgevoerd. De oppositie vindt dat ondemocratisch en wil Maduro nu zelfs dagvaarden. Dit berichten diverse internationale media vandaag, maandag 24 oktober 2016.

Het parlement heeft afgelopen weekend tijdens een extra bijeenkomst vier uur lang vergaderd over mogelijke stappen tegen Maduro. Tijdens die rumoerige sessie, die zelfs even onderbroken werd omdat Maduro-aanhangers het zwaarbewaakte parlementsgebouw bestormden en schreeuwden dat de regering moest vallen, kwam het parlement tot een resolutie. Officieel klinkt het dat 'de constitutionele orde is verbroken' en dat er sprake is van 'een staatsgreep gepleegd door het regime van Maduro'.


Het parlement roept de bevolking op 'om actief de Grondwet te verdedigen, tot de orde hersteld is' en roept de internationale gemeenschap op om de mechanismes in werking te stellen 'die de democratie kunnen herstellen'. Tegelijk wordt het leger verzocht om 'niet te gehoorzamen aan dingen die ingaan tegen de Grondwet'.

Twaalf landen van de Organisatie van Amerikaanse Staten, waaronder Argentinië, Brazilië, Mexico en Chili, hebben aangegeven dat de crisis in Venezuela hen bezighoudt. Ze roepen de overheid op tot dialoog.Duizenden in het wit geklede mensen protesteerden zaterdag tegen de Venezolaanse president, twee dagen nadat het referendum om hem af te zetten geblokkeerd werd. De demonstranten werden door Lilian Tintori, de vrouw van de gevangen oppositieleider Leopoldo Lopez, langs een van de belangrijkste snelwegen van de hoofdstad Caracas geleid. De verenigde oppositie (MUD, Mesa de la Unidad Democrática) wil Maduro via een referendum afzetten.Ze wilden op 26, 27 en 28 oktober vier miljoen handtekeningen verzamelen, goed voor 20 procent van de Venezolaanse kiezers, als tweede stap in de weg naar een referendum.

Donderdag zette de Nationale Verkiezingscommissie en bondgenoot van de regering het proces echter stop, omdat er in de eerste fase, waarin MUD 1,85 miljoen handtekeningen verzamelde, zou zijn gefraudeerd. De oppositie beschuldigt de socialistische regering ervan aan de macht te willen vasthouden door het referendum tegen te werken.


(Red. De Surinaamse Krant/De Standaard/De Redactie/Twitter)

VHP, Pertjajah Luhur en NPS willen eindelijk eens vonnis in zaak Sapoen/Chitan

Advocaat van partijen vraagt rechter voor zoveelste keer vonnis te wijzen


De VHP, Pertjajah Luhur en de NPS vinden dat het vonnis van de Kantonrechter in de zaak tegen de dissidente Pertjajah Luhur- en rechtsgeldig teruggeroepen Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, veel te lang op zich laat wachten. Hun advocaat, Gerold Sewcharan, heeft voor de derde keer deze kwestie onder de aandacht van de rechter gebracht, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 24 oktober 2016.

De politieke partijen vinden dat Sapoen en Chitan onrechtmatig functioneren als Assembleeleden.

Aangezien er nog geen datum bekend is waarop het vonnis wordt uitgesproken, hebben de politieke partijen via hun advocaat gevraagd om een uitspraak te doen in deze zaak. De rechter wordt gewezen op de aard van de procedure en de herhaaldelijke vragen van verzoekers om vonnis te wijzen.

De politieke partijen hopen dat deze week nog een oordeel wordt geveld door de Kantonrechter.

RTL kiest definitief voor zogenoemde Schoorsteen 'zwarte vegen' Piet...

'In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld'

Schoorsteen Piet met zwarte vegen op gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt....


RTL kiest voor de Schoorsteen Piet (zie foto - Bron: RTL). Deze Piet is vanaf nu de enige Piet die in de RTL-programma’s te zien is. Dat heeft de RTL-directie besloten, na veel gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, zo laat de omroep vandaag, maandag 24 oktober 2016, weten.

'In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld.' Minister Asscher van Sociale Zaken is blij met de beslissing. 'Complimenten voor RTL. Tijd voor verandering', aldus de vicepremier.

Schoorsteen Piet, die bij de zender vanaf nu gewoon Piet heet, heeft zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen komt.

De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan, aldus een verklaring van RTL. 'Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.'

Het overleg over Zwarte Piet is de afgelopen tijd onder meer gevoerd in bijeenkomsten die zijn gefaciliteerd door minister Asscher (Sociale Zaken). In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgesteld waarin afstand wordt genomen van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om dat feest een feest te laten zijn voor alle kinderen in Nederland. 'Met de keuze voor de Schoorsteen Piet geeft RTL inhoud aan deze verklaring', meldt het mediabedrijf.Hele verklaring RTL:
RTL kiest voor de Schoorsteen Piet. Deze Piet is vanaf nu de enige Piet die in de RTL programma’s te zien is. Dit besluit is genomen door de directie van RTL na de vele gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Onder andere in de bijeenkomsten gefaciliteerd door Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. In de laatste bijeenkomst is door voor- en tegenstanders een verklaring opgetekend waarin afstand wordt gedaan van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie rond het Sinterklaasfeest en is het voornemen uitgesproken om het Sinterklaasfeest een feest te laten zijn voor alle kinderen in Nederland. Met de keuze voor de Schoorsteen Piet geeft RTL inhoud aan deze verklaring en volgt het bedrijf het voorbeeld van de Stichting Sinterklaas in Amsterdam, die in 2014 de Schoorsteen Piet introduceerde.
Schoorsteen Piet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan. Ooit hebben we afscheid genomen van de roe en we stoppen ook geen kinderen meer in de zak naar Spanje, omdat het niet meer paste in ons tijdsbeeld. In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet. 
Het Sinterklaasfeest is een prachtig familiefeest voor veel kinderen en gezinnen in Nederland. Een feest dat staat voor gezelligheid en saamhorigheid. De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan. Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar. Wij hopen dat de nieuwe Piet de harten herovert en dat het vieren van een gezellige Sinterklaasavond met het gezin, familie, vrienden, buurten en verenigingen weer centraal staat.

PALU: Leningen moeten ingezet worden voor blijvende oplossingen

'Regering zoekt slechts een oplossing tijdelijk voor de korte termijn'

PALU is voorstander van stimuleren toerisme sector, de agrarische sector en de dienstensector


Volgens de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) moeten leningen die de Surinaaamse regering nu sluit moeten worden ingezet voor blijvende oplossingen van de financiële problemen binnen de Surinaamse economie en de overheid. Volgens de PALU ziet het ernaar uit dat de regering een oplossing zoekt slechts tijdelijk voor de korte termijn, namelijk een oplossing voor de financieel economische crisis waar het land in is terecht gekomen. 

Met de onlangs afgesloten obligatieleningen zal de regering slechts op korte termijn meer financiële ademruimte creëren. Maar, de jaren voortslepende structurele crisis van het land die een lange termijn aanpak behoeft zal daarmee niet opgelost worden.

Het is wel inmiddels duidelijk, dat de obligatielening geen onderdeel is van het door de regering gepresenteerde Stabilisatie- en Herstelplan. De obligatielening lijkt een ingeving te zijn die slechts mogelijk is geweest vanwege de bestaande, relatief goede perspectieven in de mijnbouwsector voor Suriname. Alhoewel een heleboel nog onduidelijk is rond de gesloten obligatielening, is het nu reeds duidelijk, dat de regering de jaarlijkse aflossingsdruk op reeds gesloten leningen op korte termijn wilt verlagen. De obligatielening is een duurdere lening dan de huidige door de Surinaamse regering en Staatsolie gesloten leningen, maar loopt wel veel langer. Hierdoor zal het jaarlijkse aflossingsbedrag voor de Surinaamse overheid en Staatsolie minder worden en zal de Surinaamse overheid jaarlijks op korte termijn meer overhouden. Door de langere looptijd en de hogere rente zal zal deze lening Suriname wel duurder uitkomen op lange termijn.

Wat nu dus duidelijk is dat ook in dit geval de gesloten obligatielening niet tot doel heeft de meerinkomsten van ons land te verhogen. Wilt de Surinaamse overheid deze duurdere lening zich permitteren op lange termijn zonder de bevolking verder te belasten, dan zal er meer geïnvesteerd moeten worden in de productie.

Suriname zal zich bovendien op lange termijn moeten voorbereiden op een terugval van inkomsten uit de mijnbouw. Deze terugval is verwachtbaar niet alleen vanwege de prijsschommelingen op de internationale markt, maar ook omdat de mijnbouw een niet duurzaam karakter heeft. Goud en olie zullen ooit opraken en Suriname zal zich ook hierop moeten voorbereiden. Voorts is het niet te voorspellen wanneer de volgende daling van de mijnbouwprijzen zich zal voordoen. Daarom is het nu reeds noodzakelijk om investeringen te doen in de duurzame sectoren zodanig, dat de Surinaamse bevolking in staat wordt gesteld om zich hierin te ontwikkelen en bekwamen.

De PALU is een voorstander van het stimuleren van Surinaams ondernemerschap in de samenleving op grote schaal in de toerisme sector, de agrarische sector en de dienstensector. De PALU ziet dit als de enige weg om blijvend uit de huidige financieel-economische problemen te geraken.

De vrijgekomen middelen door de obligatieleningen en de meerinkomsten door de voor Suriname zeer gunstige overeenkomsten in de mijnbouw zullen gebruikt moeten worden om deze blijvende wijzigingen te brengen in de Surinaamse economie. De leningen zullen anders slechts een tijdelijke verlichting brengen op de korte termijn en de ongunstige afhankelijkheid van de Surinaamse economie van de mijnbouw verder vergroten.

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU)
Suriname 
info: www.palu-suriname.org

Personeel Luchthavenbeheer beëindigt haar actie

Bond en directie hebben overeenstemming bereikt over pijnpunten als looncompensatie

Financiële positie bedrijf blijft punt van zorg voor bond - Luchthavenbeheer zou enorme schulden hebben


De personeelsbond bij Luchthavenbeheer maakt zich ernstig zorgen over de financiële positie van het bedrijf. De vakorgansatie heeft tijdens recente onderhandelingen met de directie een financiële doorlichting geëist. 'Wij willen weten wat de positie van het bedrijf is', zegt bondsvoorzitter Lloyd Read, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 24 oktober 2016.

Hij stelt, dat het bondsbestuur al afspraken met de vorige directie had voor een financieel onderzoek, maar dat zou men steeds voor zich uit geschoven hebben. Hij zegt dat de bond met deze eis niet op de stoel van de directie wil gaan zitten, maar zich geroepen voelt aan de bel te trekken om de continuïteit van het bedrijf te helpen garanderen en zo ook de baanzekerheid van het personeel veilig te stellen. Bij de onderhandelingen is namelijk gebleken dat het bedrijf enorme schulden heeft en niet alle ingehouden belasting-, aov- en pensioengelden zijn afgedragen. Er zouden door de vorige directie torenhoge schulden zijn gemaakt, die niet worden betaald.

De actie bij Luchthavenbeheer is overigens opgeheven. De bedrijfssituatie is genormaliseerd. 'Wij draaien weer op 100 procent. Iedereen is weer op zijn post', zegt directeur Vijay Chotkan. Hij zegt dat de partijen een middenweg hebben kunnen vinden.

De ontevredenheid onder het personeel betrof voornamelijk de looncompensatie en de wijze van uitbetaling. De schade van de actie is tot een minimum beperkt, dank zij de medewerking van het personeel. De bond en de directie hebben donderdagavond tot laat onderhandeld, en ze hebben uiteindelijk overeenstemming bereikt. Het resultaat is vrijdagochtend aan de algemene ledenvergadering voorgehouden en goedgekeurd.

Assemblee behandelt in openbare commissievergadering wijziging Decreet Arbeidsadviescollege

Decreet Arbeidsadviescollege wordt gewijzigd in een wet


De tweede openbare commissievergadering van De Nationale Assemblee behandelt de wijziging van het Decreet Arbeidsadviescollege (zie hieronder). De commissie komt morgenochtend vanaf half tien bijeen en dan zal de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, ingaan op vragen en onduidelijkheden. Hierdoor kan de ontwerpwet vlot worden behandeld in een plenaire vergadering van De Nationale Assemblee. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 24 oktober 2016.

Het woord 'decreet' wordt vervangen door 'wet'. In de Memorie van Toelichting van de ontwerpwet (zie hierna) wordt aangegeven, dat het Arbeidsadviescollege vanaf de instelling in 1984 zijn nut en bestaansrecht heeft bewezen bij het in standhouden van goede arbeidsverhoudingen tussen de sociale partners.Voor de verdere instandhouding van de verhoudingen tussen de sociale partners is het nodig om de wetgeving meer af te stemmen op de hedendaagse realiteit, stelt president Desi Bouterse in de toelichting.

Er is nu expliciet in de ontwerpwet opgenomen, dat de voorzitter een onafhankelijke persoon dient te zijn die niet gelieerd moet zijn aan het bedrijfsleven of de vakbeweging. Ook het feit dat de voorzitter en plaatsvervangende voorzitter terstond herbenoembaar zijn, zal in de praktijk zorgen voor een vlotte voortzetting van de activiteiten van het Arbeidsadviescollege.

De commissie van rapporteurs staat onder leiding van Naomi Samidin (NDP). In de commissie hebben verder zitting Dew Sharman (VHP), Hans Sandjon (NDP), Diana Pokie (ABOP), Guillano Snip (NDP), Patricia Etnel (NPS) en Rajiv Ramsahai (NDP).

'Goed zo Zuid-Afrika'; Alphons Levens

Goed zo Zuid-Afrika!


Hier heb ik zo lang op gewacht.
Zij leren het nooit af:
dat oneerlijk zijn.
Ik had al gedacht,
slapen zij nog op dat continent,
dat continent van onze voorouders,
voorouders van de mens…

Natuurlijk moeten zij worden gestraft,
de oorlogsmisdadigers
en schenders van mensenrechten.
Maar dan schenders van elk continent!
Niet alleen Afrikanen.
George W.Bush jr., bijvoorbeeld, ook;
en heel veel van zijn bondgenoten en voorgangers.

Alphons Levens,
22 oktober 2016.

Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen bezoekt Curaçao

Zur Hausen voorzitter van internationale conferentie op eiland


Met een vlucht vanuit Duitsland en Nederland arriveerden gistermiddag Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen  (2008, Fysiologie of Geneeskunde) en zijn echtgenote. Zij werden op Hato verwelkomd door de Curaçaose oncoloog Bob Pinedo, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 24 oktober 2016.

Pinedo is tevens de voorzitter van de internationale conferentie waar Zur Hausen zowel vandaag als morgenavond een lezing zal verzorgen bij het Santa Barbara Beach & Golf Resort.

Hausen zal bovendien een extra informatiesessie over het HPV-virus houden voor alle vrouwen op Curaçao. Op de foto de twee professoren met hun echtgenoten op Hato.

Curaçao Airport Partners (CAP) houdt derde jaarlijkse editie van de CAP Aviation Golf Classic

CAP wil met opbrengst toernooi jongeren kans bieden met beurs iets in luchtvaart te studeren


Curaçao Airport Partners (CAP) organiseerde afgelopen weekeinde de derde jaarlijkse editie van de CAP Aviation Golf Classic met als doel het inzamelen van gelden voor een Aviation Scholarship om daarmee lokale jongeren de kans te bieden met een beurs iets in de luchtvaart te studeren, zo schrijft het Antilliaans Dagblad maandagochtend 24 oktober 2016.

Het golftoernooi vond plaats bij Santa Barbara met een indrukwekkende aftrap van het evenement vanaf de Tafelberg en de nog niet eerder vertoonde zogeheten ‘one million dollar golf shoot-out’, waarbij deelnemers tegen een bepaalde prijs een poging konden wagen om met een vrijwel onmogelijke ‘hole in one’ een miljoen dollar te winnen.

Het festijn werd afgesloten met vuurwerk.


Hondenhokkenproject van I-Animal op Curaçao werpt z'n vruchten af

'Ruim 50 honden hebben nu de beschikking over goede plek om te schuilen tegen zowel zon en regen'


Het hondenhokkenproject dat stichting I-Animal dit jaar is begonnen heeft in ‘dierenmaand’ oktober het aantal van 50 geleverde hokken gepasseerd. Dit betekent, aldus Siegmond van Lamoen, dat er in de praktijk wel meer dan 50 honden nu de beschikking hebben over een deugdelijke plek om te schuilen tegen zowel zon als regen. Dit meldt vanochtend, maandag 24 oktober 2016, het Antilliaans Dagblad.

'Want bij sommige huishoudens maken er meer dan één hond gebruik van zo’n hok.' Naast het bewustmaken van de bevolking over het belang van goede huisvesting voor de honden, wordt er ook direct gewezen op de essentie van vers water en voldoende volwaardig voer.'Vandaar dat er ook twee roestvrijstalen bakken worden geleverd bij de hokken die ook nog in de daarvoor gemaakte gaten dienen te worden geplaatst, zodat de honden ze niet omver kunnen gooien of ermee kunnen gaan stoeien.'

'Van kleine tot grote honden en van ras tot geen ras en behorend bij een huis of op straat, allerlei honden maken er nu gebruik van. En de uitstraling plus bewustwording is wat voor I-Animal het belangrijkste is.'

Wat ook als zeer positief wordt ervaren is dat er meer bedrijven zijn die het project steunen met donaties aan materialen, terwijl er ook diverse enthousiaste vrijwilligers meehelpen bij de productie van de hondenhokken.

Politie Curaçao verwijdert in opdracht OM in horecabedrijf borden met beschuldigende teksten tegen 2 agenten

'Beschuldigende teksten tasten goede naam en imago politie aan'


In opdracht van het Openbaar Ministerie heeft de politie zaterdagmiddag bij een horecagelegenheid in Dein vier borden met daarop ernstige beschuldigingen tegen leden van het politiekorps in beslag genomen. In een verklaring laat de politie weten dat de boodschap op de borden niet alleen beledigend is voor de leden van het korps, maar ook de goede naam en het imago van de politie schaadt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 24 oktober 2016.

'Met de inbeslagname begint een onderzoek om te achterhalen wat er waar is van de boodschap', aldus het Korps Politie Curaçao.

Op de borden worden agenten Winklaar en Pieters beschuldigd van corruptie en wordt de minister van Justitie en het Openbaar Ministerie gevraagd actie te ondernemen.

'Het is goed te benadrukken dat het politiekorps een serieuze organisatie is en onder geen enkele omstandigheden accepteert dat burgers - die het misschien niet eens zijn met de handelingen van de politie - leden van het korps beledigen. We staan voor wederzijds respect. Wanneer er sprake is van een meningsverschil kunnen burgers, die denken dat hun rechten worden vertrapt, de wettelijke stappen nemen om op die manier hun gelijk te halen', zo luidt de verklaring van de politie.

Verkavelaar Mungra van Danny's Villapark zou met vervalste verkavelingskaart percelen hebben verkocht

Nieuwe projecteigenaar Holder: 'Een aantal kopers heeft ‘valse’ percelen gekocht'


Het probleem voor bewoners van Danny’s Villapark, dat schuldeisers van de overleden verkavelaar Surindre Mungra beslag hebben laten leggen op percelen en woningen (zie foto - Bron: asadeso.com/bouwklachten), blijkt veel groter dan eerst werd gedacht. De nieuwe eigenaar van het project, Iwan Holder, heeft aan de redactie van de Ware Tijd een vervalste verkavelingskaart getoond, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 24 oktober 2016.

Volgens Holder zou Mungra, door de verkavelingskaart te vervalsen, percelen hebben verkocht, waarvoor hij geen vergunning had. Hierdoor zou een aantal kopers ‘valse’ percelen hebben gekocht.
 

Ondervoorzitter van het buurtcomité van Danny's Villapark, Edwards Redjosentono, bevestigt dit bijkomende probleem. Behalve de bewoners, wiens woning nu op de veiling staat, doordat beslagleggers hun aan Mungra geleend geld terugeisen, zijn er ook benadeelden, wiens perceel zonder hun medeweten is verkocht aan de nieuwe eigenaar van het verkavelingsproject.

'Na eigen onderzoek ben ik er achter gekomen, dat er twee verkavelingskaarten in omloop waren. Ik kwam tot de gruwelijke ontdekking, dat de heer Mungra een vervalste, nagemaakte, onwettig, gesjoemelde verkavelingskaart had gemaakt waar hij al zijn percelen onrechtmatig had verkocht aan de gedupeerde mensen. Ik las in een advertenties dat er kavels in Tourtonne 5 onder de marktwaarde werden verkocht. Er werd massaal op gereageerd en ook ik heb percelen gekocht.'

Vervolgens vroeg Holder aan Mungra om de percelen notarieel over te dragen, maar de verkoper gaf aan dat dit niet mogelijk was. 'Ik heb toen zelf onderzoek gedaan om de reden hiervan te achterhalen. Door mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat Suritrust een hypothecaire vordering op Danny's Villapark had gevestigd en dat Mungra een grote rente betalingsachterstand had.'

Holder heeft in 2007 via de rechter beslag laten leggen op het hele project. Suritrust dreigde vervolgens het project te laten veilen, maar Holder onderhandelde met de bank en heeft uiteindelijk alle schulden van Mungra bij Suritrust overgenomen. 'Ik heb Mungra vanaf juni 2009 tot en met juni 2013 de gelegenheid gegeven om alle betalingen te voldoen, maar helaas zonder succes.' In 2013 veilde Holder via een stichting het project aan een andere stichting, waarvan hij ook voorzitter is. Holder vindt de situatie triest en hoopt dat er een oplossing komt. Hij is bereid met de overheid te praten over het overdragen van het verkavelingsproject.

Jongen (11) verdrinkt in trens Kokosdam, district Para

Slachtoffertje was met een neefje gaan zwemmen en verdween op een moment in het water


Een elfjarige jongen is gistermiddag, zondag 23 oktober 2016, verdronken in een trens aan Kokosdam in Para. Hij was met zijn neefje gaan zwemmen. De jongen kwam echter op gegeven moment niet meer boven water. 

De politie van Paranam iss met het onderzoek belast. Er is nog geen nadere informatie bekendgemaakt door de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname, zo bericht Starnieuws.

Vandaag, maandag 24 oktober, is bekendgemaakt door de politie, dat het slachtoffertje Michel Sripat is.

Staatsolie gebruikt geld uit obligatielening voor versnelde aflossing kortlopende leningen

Staatsolie blijft eigenaar van haar aandeel in het Merian-goudproject van Newmont Suriname


Staatsolie zal het bedrag van 300 miljoen Amerikaanse dollar uit de internationale obligatielening gebruiken om de kortlopende bankleningen versneld af te lossen. Door de langere looptijd van de obligatielening zal de druk op de kasmiddelen verminderen, waardoor er meer geld beschikbaar komt voor bedrijfsactiviteiten, zo laat het bedrijf vanochtend, maandag 24 oktober 2016, in een persbericht weten. 

Er zijn geen zekerheden afgegeven aan de obligatiehouders. Staatsolie heeft het geld geleend bij de overheid. Dit bedrag maakt deel uit van de obligatielening van 550 miljoen Amerikaanse dollar. De aandelen van staatsolie in het goudproject van Newmont Suriname blijven overeind staan. Staatsolie zegt dat haar onderhandelingspositie jegens het consortium van banken sterk is verbeterd. Het bedrijf zal over het geleende bedrag van 300 miljoen, 9,25% interest per jaar betalen aan de overheid en de aflossing zal ineens plaatsvinden in oktober 2026.

De opbrengsten uit het goudproject zijn opgebracht als garantie in de leningsovereenkomst die Staatsolie is aangegaan met de overheid. Staatsolie blijft eigenaar van haar aandeel in het goudproject.

Het staatsbedrijf heeft tussen 2008 en 2015 in totaal 2 miljard Amerkaanse dollar geïnvesteerd in onder andere de uitbreiding van de raffinaderij, exploratie-activiteiten, een intensief productie-boorprogramma en deelname in de Merian-goudmijn. Van dit bedrag was 1,2 miljard uit eigen middelen en 800 miljoen geleend bij de banken. 600 Miljoen daarvan was een korte termijn lening die eind 2019 volledig afbetaald moet zijn. De helft hiervan wordt nu in één keer afgelost en omgezet in een lange termijn lening.

De druk op de kasmiddelen werd verhoogd door de kelderende olieprijzen, van 100 Amerikaanse dollar per vat in 2014 naar zelfs minder dan 20 per vat begin 2016. Inmiddels zijn er positieve vooruitzichten, met een herstellende internationale olieprijs, de olieraffinaderij die hoogwaardige producten levert en de goudproductie die op gang is gekomen, aldus het bedrijf.

Historische primeur: Surinaamse marrongemeenschap krijgt stuk grond in Togo, West-Afrika

'Met stuk land krijgen nazaten tot slaaf gemaakten weer voet aan de grond in West-Afrika'


Op zaterdag 29 oktober vindt in Utrecht een culturele ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van de Surinaamse marrongemeenschap in Nederland en Ekue Leopold Messan van de Stichting Togo Tourism & Development in Utrecht. De bijeenkomst is bedoeld als bekrachtiging van een historisch feit: de Surinaamse marrons krijgen voor het eerst in hun geschiedenis de beschikking over een stuk grond in West-Afrika, aldus de stichting in een zondag 23 oktober 2016 uitgebracht persbericht.


Ekue Leopold Messan organiseerde eerder dit jaar een rootsreis door Togo en Benin voor Nederlanders met Afrikaanse wortels. Percussionist André Mosis, een van de deelnemers aan deze reis, heeft de cultuur en geschiedenis van de marrons van binnenuit meegekregen. Marrons zijn nazaten van opstandige Afrikanen die in de periode van de slavernij de Nederlandse plantages ontvluchtten in Suriname om in het ontoegankelijke binnenland hun eigen gemeenschappen te stichten. Die gemeenschappen wisten door de eeuwen heen hun Afrikaanse karakter te behouden.

Tijdens de rootsreis heeft Ekue Leopold Messan het plan opgevat om de Surinaamse marrons een stuk grond te doneren. Als zoon van een traditionele leider in het zuiden van Togo heeft Messan medezeggenschap over het grondgebied van zijn gemeenschap. Door een stuk land af te staan aan de marrons, krijgen de nazaten van de tot slaaf gemaakten letterlijk weer voet aan de grond in West-Afrika.

André Mosis: 'Vierhonderd jaar geleden maakten de marrons deel uit van West-Afrika. Door de slavenhandel is er geografisch een grote afstand ontstaan. Het stuk land dat door het volk van Leopold gedoneerd is, is een middel om weer dichterbij elkaar te komen.' Zo wordt de cirkel van de slavernijgeschiedenis in symbolische zin weer rondgemaakt.

Locatie: Sophies Palace (Spiegelzaal)
Adres: Bemuurde Weerd OZ 13, 3514 AN Utrecht
Datum: 29 oktober 2016
Tijd: 14.00 tot 18.00 uur
Toegang: vrij

VHP-Assembleelid Jogi: ‘Hoefdraad e wasi in gowtu watra’

'Dat Hoefdraad nu lekker in zespersoons jacuzzi van zijn peperdure villa mag genieten, is klap in gezicht van het volk'


'Dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën na het creëren van alle financiële ellende in Suriname nu lekker in de zespersoons jacuzzi van zijn peperdure villa mag genieten, is een klap in het gezicht van het volk', zegt Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) zondag 23 oktober 2016 in de webeditie van het Dagblad Suriname. 

De politicus benadrukt, dat de bewindsman alle recht heeft om aan te geven dat het om een privéaangelegenheid gaat, maar hij zal de gemeenschap hiermee niet weerhouden haar eigen conclusies te trekken over hoe hij in staat is geweest om een droomvilla met een vraagrijs van 650.000 Amerikaanse dollar te kopen.

'Toen Hoefdraad governor werd van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft zijn maandsalaris van Srd 80.000 heel veel stof doen opwaaien. In die vijf jaar heeft hij in totaal Srd 4.800.000 (ongeveer Amerikaanse dollar 1.476.923 tegen wisselkoers augustus 2015) getoucheerd. Naast de bezoldiging kreeg hij ook gelden voor huisvesting, representatiekosten, vakantie-uitkering en andere voorzieningen. Hij heeft het land zoveel gekost, waardoor hij mede heeft bijgedragen aan de penarie van nu. Natuurlijk gaat hij een dure villa kunnen permitteren, maar die arme burger kan nu niet eens een fiets kopen. Welke landbouwer, marktvrouw, kleine ondernemer of academisch geschoolde heeft zoveel geld verdiend?', vraagt de VHP’er zich af.

Hoefdraad was voor zijn terugkeer in Suriname in 2010 bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te werk gesteld als ‘Senior Economist at the Statistics Department’. Het salaris van Srd 80.000 was volgens president Desi Bouterse bedoeld om ervoor te zorgen, dat de toenmalige CBvS-governor niet in inkomsten terug zou vallen. In augustus 2015 werd hij minister en degradeerde hij tot het salaris van een minister. Sinds zijn komst in 2010 heeft Hoefdraad de Amerikaanse dollar wisselkoers van een bedrag van Srd 2,80 gebracht naar zelfs boven de Srd 8. De economie van het land is compleet in elkaar gevallen en is nu volledig afhankelijk van miljardenleningen uit het buitenland.'Terwijl de president zegt dat armoede de grootste vijand is van het volk, creëert het staatshoofd zelf de armoede met zijn beleid en regeerteam. Aan de andere kant creëren zij ook een aantal superrijke mensen in het land, die alles kunnen permitteren. Dit is helemaal niet goed. Deze mensen bewijzen dat zij alleen in luxe wensen te leven en de tering niet naar de nering willen zetten, nog minder dat zij op hetzelfde niveau van de samenleving willen blijven', aldus Jogi.

'Met een omgerekend salaris van ongeveer Amerikaanse dollar 15.000 per maand tussen 2010 en 2015 is hij inderdaad in staat geweest om maandelijks een fortuin uit te geven aan huishuur.' Jogi vindt echter dat er toch een onderzoek moet worden ingesteld of de bewindsman inderdaad zijn huishuur zelf betaalde of deze in de afgelopen periode door de CBvS werd gedaan.

Een minister ontvangt op basis van de wet twee maal het salaris van een departementsdirecteur. Het brutosalaris is tweemaal Srd 9.044, dus Srd 18.088. Ministers hebben verder recht op een representatietoelage van 25% van het loon, vrije geneeskundige behandeling (ook voor het gezin) en andere voorzieningen. Netto ontvangt een minister meer dan Srd 15.000. Met dit geld denkt Jogi dat het moeilijk zou zijn om enkele duizenden Amerikaanse dollars maandelijks uit te geven aan huishuur. Ook de privileges van minister hebben volgens hem grenzen. Om speculaties te voorkomen, ziet hij graag een onderzoek. Het is niet duidelijk voor welk bedrag het landgoed werkelijk gekocht is.

Hoefdraad maakte in zijn verklaring ook duidelijk, dat er een hypotheek op de woning rust. Deze zal hij met zijn internationaal pensioen, welke hij 18 jaar lang opgebouwd heeft, aflossen. De VHP’er benadrukt dat hij de indruk krijgt dat de bewindsman zijn riante salarissen en privileges van de afgelopen periode in Suriname probeert te ontwijken door te verwijzen naar het pensioen dat hij in het buitenland heeft opgebouwd.

De villa bestaat uit vier slaapkamers, twee badkamers, een keuken met granieten aanrechtbladen en aparte wijnkoeler, een riant privéresort met zwembad en zespersoons jacuzzi, een aanpalend gastenverblijf met nog eens twee appartementen en aparte badkamers, een buitenkeuken met bar en grill en als klap op de vuurpijl een volledig ingerichte fitnessruimte.

Ministerie van Financiën waarschuwt voor zogenoemde 'Swisscoin' beleggingen

Internationale bronnen stellen dat het gaat om zogenoemde Ponzi schema's, geldpiramides


Het ministerie van Financiën is op de hoogte gekomen van diverse uitnodigingen om te investeren in zogeheten 'Swisscoin' beleggingen. Bij deze willen wij onze instellingen en het Surinaamse publiek ernstig hiertegen waarschuwen. Internationale bronnen melden immers dat het hoogst waarschijnlijk gaat om de beruchte Ponzi schema’s of geld piramides, die slechts luchtbellen zijn, aldus het ministerie zondag 23 oktober 2016 in een persbericht. 

Onder het mom van een gevestigd bedrijf, genaamd Swisscoin dat zijn oorsprong in Duitsland zou hebben, wordt het beleggen gekoppeld aan een 'compensatie plan'. Het plan houdt in dat investeringen worden omgezet in een cryptogeld genaamd 'swisscoins', dat rendement opbouwt ook in dit geld, dus in swisscoins.

Echter, dit cryptogeld bijkt geen waarde te hebben buiten de 'Swisscoin business' om. Er is geen garantie dat een belegger reëel rendement ontvangt, noch is het beleggers toegestaan om hun geld op te nemen. Men moet steeds herinvesteren in 'swisscoins'.

Om het aantrekkelijk te doen overkomen, belooft het bedrijf een commissie van 2% oplopend tot 22% te betalen aan beleggers die nieuwe investeerders werven. Hoe meer investeerders worden gerekruteerd, hoe hoger de commissie.

 Het ministerie waarschuwt eenieder tegen het investeren in dit bedrijf of mogelijke andere bedrijven die dergelijke Ponzi schema’s of geld piramides beloven. Meer informatie kunt u hier vinden.