woensdag 26 oktober 2016

Etnel (NPS): 'Bijlessen verzorgen werkt gunstig voor leerlingen'

'Ik vind dat sommige kinderen individuele aanpak nodig hebben, vanwege grootte van klassen' 

'Naschoolse begeleiding weer invoeren'


Parlementariër Patricia Etnel van de Nationale Partij Suriname (NPS) is van oordeel, dat het verzorgen van bijlessen door leerkrachten, in het algemeen, niet als een slechte ontwikkeling aan te merken is. De indeling van leerlingen per klas is vrij groot, waardoor het voor de leerkracht moeilijk wordt om evenveel aandacht te besteden aan elk kind. 

'Ik vind dat sommige kinderen hierdoor wel een individuele aanpak nodig hebben, daar de klassen meer dan 30 leerlingen behelzen. Daarom moet het aspect van bijlessen wel aanwezig zijn. Echter is er wel behoefte aan regulering met betrekking tot de tijden en tarieven van de bijlessen', aldus Etnel vandaag, woensdag 26 oktober 2016, in het Dagblad Suriname.

Nu zijn er leerkrachten die op verzoek van ouders scholieren buiten schooltijd om extra lessen geven in vakken waar ze minder goed in zijn en dus wat extra scholing en aandacht behoeven.

Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken kan hierop inspelen door de naschoolse begeleiding wederom in het leven te roepen. 'Enkele jaren geleden konden de scholieren in de middaguren lessen volgen op de openbare scholen.'

Volgens Etnel ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de leerkrachten, maar ook bij de ouders. Dit is niet altijd mogelijk voor de ouders, doordat zij meerdere banen op na moeten houden, om het hoofd boven water te houden. Het verzorgen van bijlessen via het ministerie is dus juist een uitkomst in zo een geval.

Over de kwaliteiten van de leerkrachten zei de parlementariër het volgende: 'Ik vind dat de leerkrachten wel de juiste methoden krijgen, echter moeten zij ook de nodige begeleiding krijgen.'

Hiermee wordt bedoeld dat er ook praktijkbegeleiding aanwezig moet zijn. 'Zo moet er een begeleidingstraject geïntroduceerd worden. In de CARICOM-landen is er hiervan wel sprake.' Men moet ook een systeem hanteren waarbij bijvoorbeeld 20 scholieren in een klas worden geplaatst. Al bij al verdient de onderwijssector in Suriname enorm veel aandacht van de regering, aldus Etnel.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

NDP'er en CLO-voorzitter Hooghart: 'Werkgevers binnen overheid hebben vaak de neiging om bonden te negeren'

'Er zijn zelfs directeuren en ministers die vakbonden willen negeren'


Werkgevers binnen de overheid hebben volgens het NDP-Assembleelid en voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisatie (CLO), Ronald Hooghart, vaak de neiging om bonden te negeren. 'Er zijn zelfs directeuren en ministers die vakbonden willen negeren en dat is geen goede zaak. De vakbonden moeten niet worden overschat. Zij doen hun werk en zij proberen de maatschappelijke orde, voor wat betreft de arbeidswetten, in stand te houden', zei de politicus gisteren in De Nationale Assemblee (DNA), aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 26 oktober 2016.

Onder de hamer lagen de ontwerpwet houdende bepalingen met betrekking tot de collectieve arbeidsovereenkomst (Wet op de Collectieve Arbeidsovereenkomst) en de ontwerpwet houdende bepalingen met betrekking tot waarborging der fundamentele rechten en vaststelling der plichten van vakverenigingen en het functioneren van vakverenigingen (Wet Vrijheid Vakvereniging).

De NDP-politicus voerde verder aan, dat het vaak voorkomt dat dubbele vakbonden bewust zowel binnen de overheid als bij bedrijven worden opgezet om de kracht van de arbeiders te breken.

De parlementariër hekelde het feit dat het proces voor het verkrijgen van rechtspersoonlijkheid van een bond te lang duurt, waardoor werkgevers vaak geneigd zijn de vakbondsrechten te ondermijnen. Hij vroeg de regering om op dat stuk voortvarender te zijn.

Patrick Kensenhuis (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, vond echter dat het vaak genoeg ook gebeurt, dat vakbonden op de plaats van de werkgever willen gaan zitten. 'Als wij kijken naar de Wet Vrijheid Vakvereniging, dan is die wet vrij duidelijk: Werknemers mogen zich bundelen en zij moeten opkomen voor hun belangen. De Wet op de Collectieve Arbeidsovereenkomst biedt ook die mogelijkheid, maar het moet niet gaan lijken alsof de werknemers in verenigd verband de werkgever zijn', aldus Kensenhuis.

Honderdduizenden Venezolanen de straat op uit protest tegen hun president Maduro

Demonstranten vinden dat Maduro zich gedraagt als een dictator

(Bron foto: Reuters)
Oppositie roept op om een mars te houden naar presidentieel paleis te Caracas


Honderdduizenden mensen door heel Venezuela zijn vandaag, woensdag 26 oktober 2016, de straat op gegaan om te protesteren tegen president Nicolas Maduro. De woedende demonstranten vinden dat Maduro zich als een dictator gedraagt, zo bericht onder andere het persbureau ANP. 

Uit sommige steden in het land komen berichten over opstootjes met de politie. Ook zou er traangas worden gebruikt tegen de demonstrerende menigte.


De kiescommissie, die op de hand is van de president, zette vorige week een streep door plannen voor een referendum, omdat er zou zijn gefraudeerd met de ingezamelde handtekeningen. Volgens de oppositie, die al langer van Maduro probeert af te komen, heeft de president druk uitgeoefend op de rechterlijke macht en de kiescommissie om een stokje te steken voor het referendum.

De autoriteiten leken vandaag stappen te nemen om de demonstraties in te perken. In de hoofdstad Caracas werden op sommige plekken wegversperringen opgeworpen door de veiligheidsdiensten. Ook waren enkele metrostations gesloten.


De oppositie heeft de bevolking opgeroepen vrijdag het werk neer te leggen en om volgende week een mars te houden naar het presidentieel paleis in Caracas.

Onderstaand bericht van vandaag is afkomstig van de Spaanse nieuwswebsite RTVE:


La oposición de Venezuela prolonga las movilizaciones y convoca una jornada de huelga general

http://www.rtve.es/noticias/20161026/oposicion-venezuela-prolonga-movilizaciones-convoca-jornada-huelga-general/1432820.shtml

La coalición que agrupa a la oposición de Venezuela ha reunido este miércoles a decenas de miles de personas en las calles de Caracas para protestar por la suspensión del proceso para celebrar un referéndum revocatorio contra el presidente venezolano, Nicolás Maduro, y ha anunciado que prolongará sus movilizaciones con la convocatoria de una huelga general el próximo viernes.
Además, la Mesa de la Unidad Democrática (MUD) pretende llevar a cabo una manifestación que termine en el Palacio de Miraflores, sede de la presidencia, el 3 de noviembre, según ha anunciado su secretario ejecutivo, Jesús Torrealba.
Los líderes de la MUD se han dirigido a sus simpatizantes al finalizar la protesta de este miércoles, denominada Toma de Venezuela, y han asegurado que tras la marcha de la semana próxima le notificarán a Maduro las decisiones que adopte la Asamblea Nacional en relación con su cargo.
El Parlamento, donde la oposición tiene mayoría, aprobó este martes abrir un proceso para evaluar si Maduro ha violado la Constitución venezolana y, en concreto, si ha incurrido en dejación de funciones de su cargo, aunque ni el Gobierno ni el Tribunal Supremo reconocen las decisión de la cámara.
Enfrentamientos en la Asamblea Nacional de Venezuela cuando se debatía el referéndum revocatorio contra Maduro

Críticas a Maduro

Torrealba ha explicado que la huelga general se llevará a cabo "en protesta por la violación al derecho al voto", mientras la Asamblea Nacional avanza en la "ruta parlamentaria para aprobar la separación del cargo [de Maduro] por abandono" del mismo. Así, ha reclamado a los venezolanos mantener vacías las calles y el "país desierto".
Por su parte, el presidente de la Asamblea Nacional, Henry Ramos Allup, ha asegurado que la marcha hacia el Palacio de Miraflores será pacífica, recalcando que llegarán hasta la sede del Gobierno, aunque traten de impedírselo "las fuerzas represivas del régimen". "El 3 de noviembre le vamos a notificar a Nicolás Maduro que fue declarado por el pueblo venezolano incurso en responsabilidad política en abandono de cargo", ha declarado Ramos Allup en la concentración.
Ramos Allup ha renunciado este mismo miércoles a participar a la reunión del Consejo de Defensa de la Nación (Codena), integrado por los cinco poderes y convocado por Maduro, para abordar la situación política, alegando que se trata de un montaje: "Yo no voy a asistir a ese teatro y al show que quiere montar el presidente contra la Asamblea Nacional".
Otro de los líderes de la oposición, el gobernador de Miranda, Henrique Capriles, ha subrayado que la marcha hasta el Palacio de Miraflores se mantendrá mientras el Gobierno de Maduro no vuelva "al orden constitucional". "Le digo al que está en Miraflores: o restituyen el orden constitucional y cesa el golpe de Estado en nuestra Venezuela y se restituyen los derechos fundamentales o el día 3 de noviembre todo el pueblo venezolano se viene para Caracas porque vamos a Miraflores", ha indicado.
Maduro convoca a todos los poderes de Venezuela para analizar el "golpe parlamentario" de la oposición

Contramanifestación chavista

Al mismo tiempo que los opositores, miles de chavistas se han manifestado también este miércoles en las inmediaciones del Palacio de Miraflores para mostrar su respaldo al presidente Maduro, que ha instado a los trabajadores y empresarios del país a desoir la convocatoria de huelga de la oposición.
"Llamo al trabajo, y con el trabajo a derrotar aquellos que quieren hacerle daño a nuestra patria, aquellos que quieren llevarnos de violencia, a aquellos que quieren llevar a la patria a una desestabilización", ha subrayado el jefe de Estado ante miles de partidarios.
Maduro ha señalado que está en "la búsqueda de nuevas respuestas para que en Venezuela haya justicia, haya paz" y aseguró a sus seguidores que los opositores no tendrán éxito en sus planes, que, según él, buscan la desestabilización y la materialización de un golpe de Estado.
"Están borrachos, están desesperados y han recibido la instrucción del norte de acabar con la revolución bolivariana como sea", ha comentado Maduro, que liga las actividades en su contra con el fin del mandato del presidente de Estados Unidos, Barack Obama. "Obama se va y quiere destruir a Venezuela antes de irse", ha remarcado.

Advocaat John Ferdinand typeert gebouw Kantongerecht als een schandvlek

'Suriname moet oppassen, dat er niet in een internationaal vakblad een foto van de rechtszaal verschijnt' 


Het ministerie van Justitie en Politie bevestigt in een bekendmaking, dat de griffiers der Kantongerechten en de griffiers bij het Hof van Justitie de strafzittingen bij het Kantongerecht aan de Frederik Derbystraat in Paramaribo in actie zijn en dat alle strafzaken tot nader orde zijn uitgesteld. Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 26 oktober 2016, informatie te hebben ontvangen, dat men gisteren, de dag na het beraad, bezig was met reparatiewerk en schoonmaakwerkzaamheden binnen het gerechtsgebouw. 

De griffiers hebben het werk maandagochtend omstreeks elf uur neergelegd vanwege de slechte werkomstandigheden. Het gebouw is niet meer toereikend. Vanwege de zware regenbuien van het afgelopen weekend liep het gebouw weer eens onder water en dat leidde tot stankoverlast.

De redactie van het Dagblad Suriname heeft hierover gesproken met advocaat John Ferdinand. De advocaat heeft alle begrip voor de actie van de griffiers en hun standpunt. 'Ik heb persoonlijk verscheidene malen, laatstelijk nog op de zitting van 3 oktober, de rechter haar aandacht gevestigd op de erbarmelijke toestand waarin de rechtszaal zich bevond. Zo wees ik de rechter op een groot gat in een der advocatenbanken. Ik vind het jammer, dat het ministerie van Justitie en Politie het reces niet heeft gebruikt om verbetering te brengen in de slechte situatie waarin rechters, officieren van justitie, politieambtenaren en journalisten hun werk ter terechtzitting moeten doen.'

Ferdinand heeft de rechtszaal getypeerd als een schandvlek voor niet alleen de rechtspleging, maar ook voor de staat Suriname. De staat Suriname anno 2016 schaamt zich er niet meer voor, dat uit het buitenland bezoekende rechters, Officieren van Justitie en advocaten zo'n rechtszaal aanschouwen.

'De staat Suriname moet oppassen, dat er niet in een internationaal vakblad een foto van de rechtszaal verschijnt.'

Ook wees de advocaat erop, dat agenten die met de bewaking van de arrestanten belast zijn dat moeten doen in een ruimte waar een temperatuur van minimaal 45 graden Celsius heerst. Volgens Ferdinand verdient de advocatenkamer qua inrichting en ventilatie die benaming niet, terwijl arrestanten in een moordende hitte hun berechtingsuren moeten afwachten.

Zoals de informatie luidt hebben dieven flink huisgehouden in het nog niet in gebruikt genomen nieuw griffiegebouw aan de Wulfingsstraat, waarbij essentiële zaken zijn weggedragen. Daarom is een spoedige verhuizing naar die locatie niet verwachtbaar. De Staat Suriname dient de rechtsprekende organen betere faciliteiten aan te bieden.

'De ruimte waarin het personeel van de strafgriffie haar werk moet doen spreekt boekdelen. Men zit in een ruimte bijeen, opgepakt, terwijl op de vloer een vieze en geschuurde vloermat uit het jaar nul op de vloer ligt. De scheuren in de mat verhinderen zelf dat je de deur openmaakt', haalt de advocaat aan.

Ferdinand zegt verder, dat deze ellende, slechte huisvesting en slechte werkomstandigheden van de strafgriffie, terug gaan tot de brand van het toenmalig Kantongerechtsgebouw naast de Palmentuin. De advocaat is de mening toegedaan, dat de strafrechtspleging is Suriname al te vaak stiefmoederlijk is behandeld. 'Elk zich respecterend land waar ook ter wereld doet altijd zijn best, dat de rechtszalen als plaats van rechtsvinding een zo gedegen en gezag uitstralende aanblik hebben. De staat Suriname helaas niet.' Hij hoopt dat in het belang van de rechtspleging ten spoedigste adequate verbetering zal plaatsvinden.

Ratingbureau Moody's waardeert met B1 obligatielening Suriname

'De bevoorrechte ongedekte uitgifte is gelijkgesteld aan de bestaande schuldverplichtingen'


De investerings service van het in het Amerikaanse New York gevstigde ratingbureau Moody’s heeft Suriname de waardering B1 gegeven voor haar wereldwijde obligatielening van 550 miljoen Amerikaanse dollar, zo heeft het bureau gisteren, dinsdag 25 oktober 2016, in een persbericht bekendgemaakt (zie hieronder).

De 'bevoorrechte ongedekte uitgifte is gelijkgesteld aan de bestaande schuldverplichtingen van Suriname en wordt als zodanig gewaardeerd in overeenstemming met het B1-cijfer voor de uitgever (de regering van Suriname)', zo schrijft Starnieuws vandaag, 26 oktober.

Klik hier om het gehele bericht op Starnieuws, hetgeen een vertaling is van onderstaand persbericht van Moody's Investors Service, te kunnen lezen.

Klant winkel brengt met scherp voorwerp winkelier ernstige buikwond toe

Man rijdt op fiets winkel aan Indira Gandihweg in


Een woordenwisseling tussen een klant en een winkelier is maandagmiddag uitgemond in een steekpartij. De klant heeft de winkelier met een scherp voorwerp in de buikstreek ernstig verwond. Hij is in het ziekenhuis opgenomen, zo bericht de Ware Tijd woensdag 26 oktober 2016. 

Uit het voorlopige politieonderzoek is gebleken, dat de klant met zijn fiets de winkel aan de Indira Gandhiweg in het ressort Nieuwe Grond was binnengetreden. De winkelier heeft hem toen verzocht om zijn fiets buiten te zetten. Hierdoor ontstond woordenwisseling, waarna de klant een scherp voorwerp tevoorschijn haalde en de winkelier meerdere keren in zijn buik stak.

De politie van Nieuwe Grond heeft hem kort hierna aangehouden. De winkelier is per ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd. Na afstemming met het Openbare Ministerie werd de verdachte in verzekering gesteld.

Britse gemeente Totnes verwerpt voorstel STS-directeur A-Kum om band aan te gaan met Totness, Suriname

'Zij mag dan Totness heten, maar het is te ver weg en het idee is absoluut dom'

Gemeenteraad Totnes staat open voor contacten en band met Totness via internet


Het Britse Totes, Devon, vindt Totness in Suriname te ver weg als het gaat om het opzetten van zogenoemde twinning banden, zegt de eigen twinning-voorzitster van de stad, zo bericht de Totnes Times vandaag, woensdag 26 oktober 2016. En als de gemeente zoekt naar hulp van Totnes' Franse twinning organisatie, dan zal het antwoord nee zijn, waarschuwde Totnes 'Vire Twinning Association'-voorzitster en gemeenteraadslid Marion Adams. Maar, ondanks de waarschuwingen van de gemeenteraad worden besprekingen over mogelijke banden met het Surinaamse Totness voortgezet, ook al zou de band alleen maar via het internet lopen.

Mevrouw Adams verklaarde het idee als 'absoluut dom' en voegde eraan toe: 'Ze kan dan wel Totness worden genoemd, maar het is te ver weg.' 

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)


Ze zei, dat de laatste keer dat de raad gesproken heeft over het opzetten van nieuwe stedenbanden het ging over een band met de Poolse stad Bytow en dat was meer dan 10 jaar geleden. 'Ze wilden allemaal graag naar Bytow om de burgemeester te ontmoeten en toen ze terugkwamen vroegen ze of de 'Vire Totnes Association' zou willen helpen met het onderbrengen van Polen bij gastgezinnen.' 'Het antwoord was nee en het antwoord wat betreft Suriname zal nee zijn van mij als voorzitster van de twinning vereniging.'

Gesprekken over mogelijke banden met Totness begonnen, nadat de directeur van de Stichting Toerisme Suriname, Jerry A-Kum, de gemeenteraad schriftelijk had benaderd over zijn idee voor een band met het Britse Totnes. A-Kum legde in zijn brief uit, dat de stad 'een zeer Britse invloed' heeft dankzij de Schotse geschiedenis en dat er plaatsen zijn met namen als Clyde, Hamilton en Burnside. Gemeenteraadslid Tony Whitty zegt, dat de 'vrolijke' reis naar Bytow werd gefinancierd door de mensen die waren gegaan en dat er zeker geen 'vrolijkheid' zal zijn om naar Suriname te gaan.

Hij voegt eraan toe, dat de gehele gemeenteraad tracht contact te maken om uit te vinden hoe Totness in Suriname een beoogde toekomstige stedenband ziet. 'Wat ons betreft, zou het een jumelage op afstand zijn, tenzij ze voor onze deur komen opdagen.' Hij zegt verder, dat het wellicht mogelijk is om een ​​of andere vorm van twinning te organiseren, door via het internet onder andere lokale scholen erbij te betrekken.

Raadslid Jacqi Hodgson vindt, dat er veel manieren van deelname zijn aan een stedenband via de elektronische snelweg. 'Het zou heel interessant zijn, vooral voor de scholen, en het zou geen kosten met zich mee brengen.' 

Totnes heeft al ruim 40 jaar jumelages met de stad Vire in Normandië en de lokale vereniging organiseert om de twee jaar uitstapjes naar de Franse stad. Er zijn steden met de naam Totnes verspreid over de hele wereld, waaronder in Nieuw-Zeeland, Canada en Australië.

(Red. De Surinaamse Krant/Totnes Times)

De Totnes Times berichtte op 15 september het volgende:


New twin town in Suriname?

Totnes’ newest twin town could be in South America.
The town of Totness in Suriname was settled by the Scots, ruled by the Dutch and bears the same name as Totnes – well almost.
The South American town’s tourism boss has written suggesting setting up the new twinning link
And town councillors will be considering the offer today.
The town of Totness is the capital of Coronie district of Suriname – formerly Dutch Guiana – a country which lies on the North East coast of South America bordered by Guyana, French Guiana and Brazil.
Totnes already has twinning links with the Normandy town of Vire which goes back more than 40 years. Now it is being asked to look further afield for a twinning partner – all the way across the Atlantic.
The town council’s people committee are planning look at what they do next .
The Republic of Suriname is the smallest country in South America with a population of 566,000.
Totness once had a Scots settlement and according to Wikipedia its biggest claim to fame is that it is the landing station for the Suriname-Guyana Submarine Cable System and boasts the oldest landing strip in he country.
But Mr A-Kum explained: ‘I visited Totnes in Devon several years ago and I met with the mayor. It was my intention to establish a twinning between Totness Suriname and Totnes, England.’
He added: ‘The town and district have a strong English presence and are rich in culture, history and nature’.

Het is een rommel bij afgifte vergunningen aan Venezolaanse vissers

Cevihas-directeur heeft manager administratie ontlast van zijn werkzaamheden


De export van vis is gestagneerd. Bedrijven derven inkomsten door een chaotische situatie die is ontstaan. omdat vergunningen van Venezolaanse vissers niet in orde zijn gemaakt. Directeur Derryl Boetoe van de Centrale voor Vissershavens in Suriname (Cevihas) zegt vandaag, woensdag 26 oktober 2016, op Starnieuws. dat de manager van de administratie ontlast is van zijn werkzaamheden. De gegevens zouden niet goed gecommuniceerd zijn met overige afdelingen en de directie. Hierdoor zijn vergunningen sinds 2013 niet in orde, aldus Boetoe. 

Tientallen boten zijn aangemeerd bij Cevihas sinds de Kustwacht controle uitoefent in de territoriale wateren van Suriname.

Boetoe merkt op, dat er hard is gewerkt sinds het weekend om het probleem op te lossen. Meer dan vijftien boten hebben nu hun vergunning gekregen.

De situatie is voorgelegd aan de Raad van Commissarissen en minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De vergunningen worden verstrekt door het ministerie, maar de stukken moeten in orde gemaakt worden via Cevihas. De Venezolaanse vissers betalen voor de faciliteiten. Boetoe verwacht dat deze week alle papieren van de vissersboten in orde zullen komen.

Hij is bezig met de reorganisatie van Cevihas, waardoor zaken transparant zullen zijn. De administratieve procedure was niet overzichtelijk, legt Boetoe uit. Er is nog veel werk aan de winkel om alle boten te voorzien van de nodige papieren. Het gaat om 130 Venezolaanse boten die vissen voor verwerkingsbedrijven.

De vergunningen moeten elk jaar worden vernieuwd. Iedereen die zich houdt aan zijn verplichtingen, komt in aanmerking voor verlenging van de vergunning. 'De boten moeten zo snel mogelijk naar de zee. Ook Cevihas derft inkomsten, want nu kunnen onder andere geen aanmeerkosten in rekening worden gebracht', zegt de Cevihas-directeur.

ASFA-voorzitter: 'Het is goed dat de koersen gedaald zijn, maar niet om de juiste redenen'

'We zijn als land niet meer valuta gaan verdienen door meer te produceren en te exporteren'

'Gebrek aan koopkracht bij de burgerij en de slappe handel brengen de koersen omlaag' - Bilkerdijk complimenteert vakbeweging


De koers van de Amerikaanse dollar is voor het eerst sinds juni van dit jaar onder de Srd 7 gedoken. 'Het is goed dat de koersen gedaald zijn, maar wij hebben geen reden tot feesten. De koersen dalen niet om de juiste redenen. We zijn als land niet meer valuta gaan verdienen door meer te produceren en te exporteren', zegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), vandaag, woensdag 26 oktober 2016, in de Ware Tijd.

Hij zegt dat het gebrek aan koopkracht bij de burgerij en de slappe handel de koersen omlaag halen en dat zal zo blijven.

'De belangrijkste sector die de koersen helpt bepalen is de handel en hij beheerst zich. Het kan ook niet anders omdat er weinig koopkracht is', zegt, zo schrijft de Ware Tijd, 'een topper' van de Vereniging van Cambiohouders. Hij zegt dat er nog steeds vrij weinig Srd's op de markt vrijkomen. 'Dit is kunstmatig en zal fragiel zijn als wij niet meer gaan verdienen uit goud, olie of export', zegt de valutahandelaar.

Cambio's vragen nu Srd 6,95 voor een Amerikaanse dollar, terwijl ze die voor Srd 6,80 wisselen. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zit ongeveer op hetzelfde niveau. Ook de euro is verder in waarde gedaald en is zelfs lager op de vrije markt, namelijk Srd 7,45, ten opzichte van de CBvS die de Europese munt voor Srd 7,55 verkoopt. Burgers krijgen Srd 7,30 in ruil voor de euro bij cambio's en Srd 7,39 bij de CBvS.

Bilkerdijk: 'Het beleid van de banken is erop gericht om het overschot aan Srd's in omloop te verminderen. Maar, ook de vakbeweging en arbeidssector verdienen een compliment. Men dwingt niet om forse loonsverhogingen, ondanks de hoge inflatie. Naar het schijnt, heeft men uit het verleden geleerd. Forse loonsverhogingen hebben geen zin en leiden tot devaluatie. De koersen gaan nog verder dalen.' 

DOE: 'Ricky Stutgard is geen hoofdbestuurslid meer'

Stutgard is al sinds 11 augustus geen bestuurslid meer en voor 2 jaren geschorst


De politieke partij DOE stelt vandaag, woensdag 26 oktober 2016, in een verklaring dat Ricky Stutgard geen hoofdbestuurslid meer is. Dit meldt de Ware Tijd. Partijvoorzitter Carl Breeveld zegt, dat hij al sinds 11 augustus geen deel meer uitmaakt van het hoofdbestuur, omdat hij voor twee jaar is geschorst. 'Op grond van een toepasselijke regel in het huishoudelijk reglement van onze organisatie.'

De partij schrijft in de verklaring, dat Stutgard op basis hiervan geen leidinggevende rol meer in de organisatie mag vervullen. 'Dit besluit is gesanctioneerd door de kernen van onze organisatie. De heer Stutgard is in de gelegenheid gesteld zich te verweren, waarvan hij geen gebruik heeft gemaakt.'

Het hoofdbestuur heeft zich ernstig gestoord aan uitspraken die Stutgard via televisie, radio en krant heeft gedaan over interne zaken van de partij. 'DOE verwijst naar de gedragingen die hij publiekelijk tentoon heeft gesteld', aldus de verklaring.

De verklaring wordt afgesloten met de mededelingen, dat DOE openstaat voor constructieve kanttekeningen en dat er in een geordende samenleving rekening wordt gehouden met de gangbare geschreven en ongeschreven regels van moraal en fatsoen. Stutgard zou die volgens de partij hebben overtreden.

In de afgelopen tijd heeft het gewezen hoofdbestuurslid enorm afgegeven op de partijtoppers. Stutgard heeft al aan het begin van de samenwerking met coalitiepartij NDP zijn twijfels geuit. Toen DOE-voorzitter Breeveld echter op een NDP-podium onder meer het besluit van de regering - om de samenwerking met het IMF aan te gaan - verdedigde, begon hij partijtoppers hevig het vuur na aan de schenen te leggen.

Recentelijk nog beschuldigde Stutgard de partijvoorzitter en ondervoorzitter het opzettelijk daarheen te hebben geleid, dat de eerder aangekondigde vervroegde verkiezingen niet doorgaan. Hij vermoedt zelfs dat zij in de komende tijd zullen trachten de statuten zodanig te wijzigen, dat zij hun positie in het hoofdbestuur kunnen behouden.

Srd 375 extra deze maand op rekening leerkrachten

Extraatje resultaat overeenkomst BvL en FOLS met regeringLeerkrachten ontvangen deze maand Srd 375 extra en dit bedrag zou al op hun salarisstrookje zijn opgebracht, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 26 oktober 2016. De uitkering aan de onderwijsgevenden is op basis van de overeenkomst die de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten (FOLS) met de regering hebben gesloten.

De uitbetaling van de onderwijsgevenden in oktober zal de Staat meer dan Srd 4 miljoen kosten.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat het bedrag belastingvrij zal worden opgebracht. Het geld is ten laste van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

De onderwijsbonden zijn overeengekomen met de regering dat een herwaarderingstraject voor leerkrachten wordt uitgezet. Deze dient per 1 oktober in te gaan. De voorlopige uitkering, vooruitlopend op de definitieve herwaardering van de onderwijsgevenden is vastgesteld op Srd 375. 

Er wordt nog gewerkt aan de invulling van de herwaardering van de onderwijsgevenden, die meer inhoudt dan alleen een salarisverhoging. De herwaardering van de leerkrachten moet per 1 januari 2017 een feit zijn. Deze werkt terug tot 1 oktober. Vooruitlopend hierop is deze uitkering, die in oktober, november en december uitbetaald moet worden, overeengekomen.

SPA en DA'91 doen beroep op regering Bouterse-II om vriendschap met Venezolanen te uiten

'Regering moet gehoor geven aan OAS-oproep voor bemiddeling'


De SPA en DA’91 doen een dringend beroep op de regering om haar vriendschap met de Venezolaanse bevolking te tonen. De regering moet gehoor geven aan de oproep van secretaris-generaal Luis Almagro van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) (zie hieronder) en terstond een voorstel voor bemiddeling te doen zo niet te ondersteunen. 

DA’91 en SPA zeggen vandaag, woensdag 26 oktober 2016, in een persbericht, zo schrijft Starnieuws, met grote bezorgdheid de ontwikkeling in Venezuela te volgen. In de afgelopen periode is de oppositie tegen het bewind onder leiding van president Nicolas Maduro steeds groter geworden. Als gevolg hiervan heeft de oppositie ook de meerderheid behaald bij de recente parlementsverkiezingen.

'Velen van ons zijn dagelijks middels social media en televisie getuige van de lange rijen Venezolanen voor voedsel, medicatie en allerhande basisproducten die buiten het bereik van grote delen van de bevolking zijn geraakt. Ook de rechtsstaat is steeds meer onder druk komen te staan', stellen DA'91 en SPA die een politiek partnerschap zijn aangegaan.

De partijen onderschrijven de oproep Almagro dat 'alleen dictaturen burgerrechten vertrappen de wetgevende macht negeren, en politieke gevangenen nemen'.

Ook in Venezuela heeft de bevolking lotsverbetering vorm willen geven middels het gebruik maken van de rechten en wettelijke bevoegdheden van onder meer het parlement. Dit is typerend voor een democratie, voeren de oppositionele partijen aan.

DA’91 en SPA delen de visie van de secretaris-generaal van de OAS dat het dringend tijd is om conform artikel 20 van het Inter-Amerikaans Democratisch Charter de verantwoordelijkheid te nemen als lidland van de OAS om concrete acties te ondernemen om de democratie, die sterk aan het afbrokkelen is in de Bolivariaanse republiek Venezuela, te verdedigen.

'Als democraten zijn wij overtuigd dat de kracht van de democratie binnen onze landsgrenzen mede bepaald en beïnvloed wordt door de kracht van de democratie bij onze buren en vrienden in de regio', stellen DA'91 en SPA.Press Release


OAS Secretary General: "To Deny the Recall Referendum in Venezuela in 2016 is an Inflection Point"

  October 22, 2016
The Secretary General of the Organization of American States (OAS), Luis Almagro, today called on the countries of the region to take "concrete actions to defend democracy in Venezuela" after the Venezuelan National Electoral Council (CNE) suspended the process of the collection of signatures to convene a recall referendum, an action he regarded as an inflection point and a breakdown of the democratic system.

The Secretary General underlined that "only dictatorships deprive their citizens of rights, ignore the legislature, and hold political prisoners," and added: "Today we are more convinced than ever of the breakdown of the democratic system. It is time to take concrete actions."

He explained that the denial by the CNE of the constitutional right of the people of Venezuela to hold the recall referendum violates their rights and violates popular sovereignty.

Almagro said the President of Venezuela, Nicolas Maduro, lost "all of his legitimacy of origin after leaving the people of Venezuela without electoral rights" and that therefore the political instability created will be his responsibility.

The OAS leader called on the countries of the Americas to act in the framework of article 20 of the Inter-American Democratic Charter, which "imposes the obligation of concrete results," and urged the use of mediators that have "the trust of everyone."

In this context, the OAS Secretary General referred to the dialogue initiative led by the former Presidents José Luis Rodríguez Zapatero, Martín Torrijos y Leonel Fernández: "it has failed to prevent institutional breakdown; on the contrary whatever its intentions it has aided the string of obstacles placed before the realization of the recall referendum."

Therefore - concluded Almagro-- is essential that "there be a new mediation effort that gives moral force to the solutions needed by the Venezuelan people."

Gerrit Schotte (MFK) wil toch weer de Staten van Curaçao in...

MFK, 4 zetels, heeft zich vanaf het begin bereid verklaard om een coalitie te vormen

MAN, PAR, PS en PNP weigeren met veroordeelde politicus samen te werken


Politiek leider Gerrit Schotte van MFK heeft het document getekend om als Statenlid in het nieuwe parlement beëdigd te worden. Hij had, aldus het Antilliaans Dagblad, tot vandaag, woensdag 26 oktober 2016, de kans om dat te doen, nadat het Hoofdstembureau alle kandidaten die bij de verkiezingen een zetel hebben behaald, op 12 oktober de zogeheten acceptatiebrief toestuurde. 

Op zijn Facebookpagina plaatste Schotte een korte verklaring (zie hieronder). Hij schreef daarin dat - zoals te voorzien - het de bedoeling van de MAN was om een regering te vormen met de huidige bestuurders. 'Het is een koers die al op 5 oktober was uitgestippeld en misschien zelfs voor die dag', aldus de leider. Schotte bedankte in de verklaring ook de mensen die op hem hebben gestemd.

Bij de verkiezingen haalde MFK evenals de winnende sociaaldemocratische partij MAN en PAR, vier zetels. De partij verklaarde zich vanaf het begin bereid om een coalitie te vormen, maar MAN, PAR, PNP en PS, de vier partijen die nu een regering gaan vormen, weigeren met een veroordeelde politicus samenwerken.

Een tijdje geleden verklaarde de leider nog bereid te zijn terug te trekken als Statenlid, als dat de deelname van zijn partij aan het kabinet zou vergemakkelijken.

Afgelopen maandag stuurde MFK nog een brief naar informateur Kenneth Gijsbertha, omdat de partij niks meer van de informateur had vernomen nadat negen dagen eerder vragen van de informateur werden beantwoord. De partij stelde de indruk te hebben, dat de informatieronde ondertussen was veranderd in een formatieproces, waarbij er geen rekening met MFK was gehouden. Met de beoogde coalitie die een steun van twaalf zetels in het parlement heeft, zal MFK samen met Kòrsou di Nos Tur, Un Kòrsou Hustu en Movementu Progresivo deel uitmaken van de oppositie.

Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten spant Kort Geding aan

Eigendommen CBCS kunnen zonder toestemming van het Hof niet in beslag worden genomen


De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) spant een Kort Geding aan, met als doel dat het Openbaar Ministerie (OM) van de rechter het bevel krijgt niets te doen met de in beslag genomen spullen van de Centrale Bank in het kader van het strafonderzoek Saffier tegen president Emsley Tromp. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad woensdag 26 oktober 2016.

De advocaat van de CBCS betoogt dat de inbeslagname door het OM ‘onrechtmatig’ gebeurde. Want conform het Centrale Bank-Statuut kunnen het archief, de gebouwen en terreinen van de CBCS niet zonder toestemming van het Hof onderworpen worden aan huiszoeking. En volgens hetzelfde Statuut kunnen eigendommen en bezittingen van de CBCS zonder toestemming van het Hof niet in beslag worden genomen.

Op 6 oktober is een aantal goederen van de Centrale Bank geconfisqueerd. De inbeslagname houdt verband met verdenkingen ten aanzien van CBCS-president Tromp. Het gaat dan om alle gegevens met betrekking tot de zakelijke e-mailadressen van Tromp vanaf 1 januari 2005 (dus alle berichten over een periode van bijna twaalf jaar). Verder zijn fysieke en digitale personeelsdossier bij de Centrale Bank en de persoonlijke digitale werkschijf van Tromp in beslag genomen. Dat gebeurde niet helemaal onverwacht.

Op 22 september was door het OM een vordering gestuurd naar de Centrale Bank om genoemde spullen te verkrijgen. Hierop heeft de CBCS op 4 oktober gewezen op de ‘bijzondere rechtspositie’ van de Centrale Bank (binnen het Koninkrijk), de ‘speciale rechtswaarborgen’ die het Bank-Statuut bepaalt en de ‘diverse wettelijke geheimhoudingsplichten’ van de Centrale Bank. Het OM en de rechter-commissaris (RC) trokken zich hier echter weinig van aan, aldus de advocaat van de CBCS.

Op 5 oktober heeft de Sint Maartense rechter-commissaris J. Schols beschikt, dat tot de gevraagde huiszoeking bij de Centrale Bank te Scharloo op Curaçao mocht worden overgegaan.

Lees hier het gehele artikel.

15-Jarige Celine la Cruz winnaar 2e speechwedstrijd Corps Consulaire Curaçao, UNDP en Child First Foundation

Winnende speech heeft als onderwerp ‘Gender equality: is it only a female issue?’


Celine la Cruz (15) is de winnaar van de tweede speechwedstrijd die door Corps Consulaire Curaçao, UNDP (VN Ontwikkelings Programma) en Child First Foundation werd georganiseerd. Victor Lam (14) en Mariam Hamadeh (14) hebben de tweede en derde prijs gewonnen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 26 oktober 2016.

De wedstrijd voor HAVO-, VWO- en SBO-leerlingen werd georganiseerd naar aanleiding van de United Nations Day, die wereldwijd wordt gevierd. De leerlingen konden uit drie onderwerpen kiezen en daarop hun toespraak baseren.

De speech werd uiteindelijk voorgelezen voor een publiek bestaande uit onder andere gouverneur Lucille Andrea George-Wout, premier Ben Whiteman en Onderwijsminister Irene Dick. De winnende speech had als onderwerp ‘Gender equality: is it only a female issue?’.

Dip in aantal bezoekers naar Curaçao door met name situatie in Venezuela

Bezoekers kiezen meer voor andere accommodatie dan een hotel


In het derde kwartaal van 2016 kwamen minder bezoekers naar Curaçao dan in dezelfde periode vorig jaar. Wie naar het eiland kwam, koos vaker voor een andere accommodatie dan een hotel. Dat blijkt uit de cijfers die gisteren werden gepresenteerd door de Curaçao Tourist Board (CTB), de Curaçao Hospitality & Tourism Association (CHATA) en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), aldus vanochtend, woensdag 26 oktober 2016, het Antilliaans Dagblad.

Het aantal passagiers dat tot en met september naar het eiland kwam (333.023) daalde met 1,2 procent, ten opzichte van dezelfde periode in 2015 (337.071).

Over het derde kwartaal - de maanden juli, augustus en september - was er zelfs een afname van 6,4 procent naar 108.300, vergeleken met vorig jaar (115.689). Edward Suares van de CTB zegt dat de dip voornamelijk is veroorzaakt door de situatie in Venezuela. Maar, de totale Zuid-Amerikaanse markt deed het slecht en bracht 23,3 procent minder bezoekers naar het eiland dan een jaar eerder.

Ook in het aantal aankomsten uit de Caribische regio (-8,4 procent) en Noord-Amerika (-6,2 procent) zat de klad. Alleen de Europese markt wist zich aardig staande te houden, met een stijging van 1,4 procent. De afname van het aantal bezoekers treft met name de hotels op het eiland. 'Toeristen kiezen steeds vaker voor een alternatieve accommodatie', zegt demissionair minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR).

Klikt u hier om de rest van dit bericht te kunnen lezen.

Minister Hoefdraad: 'Regering vraagt IMF meer tijd om energiesubsidies af te bouwen'

'Wat we vragen is wat ademruimte'


Suriname heeft zich vorig jaar soberheid opgelegd nadat een terugval van de grondstoffenprijzen zijn begrotingstekort heeft laten stijgen. Het land wil zijn bevolking nu een adempauze geven. De overheid zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgende maand om meer tijd vragen om de energiesubsidies af te bouwen, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in een interview met Bloomberg dinsdag 25 oktober 2016 (zie onderaan), dat door Starnieuws vanochtend, woensdag 26 oktober, is vertaald.

De eerste twee fasen van afbouw van de energiesubsidies hebben geleid tot verhogingen van 300 tot 400%. De Surinaamse dollar is dinsdag gestegen met 11% tot Srd 6,8665 voor 1 Amerikaanse dollar. Het verzoek aan het IMF is een teken van het succes van Suriname bij het verkleinen van het begrotingstekort en niet een indicatie dat de overheid week wordt nu de economie krimpt.

De plannen om belasting over de toegevoegde waarde (btw) in te voeren worden doorgevoerd om de afhankelijkheid van de inkomsten uit de export van grondstoffen te verlichten. De subsidies op water worden afgebouwd en de belastingen op brandstof zullen stijgen. De overheid zal het jaar afsluiten met een begrotingstekort van minder dan 4% van het bruto binnenlands product (bbp), wat minder is dan het initiële IMF-doel van 6,4%, voorspelt Hoefdraad. 'We zijn toegewijd aan het programma, maar als we onze doelen al hebt bereikt, kunnen we ons de luxe gunnen van ruimte aan de particuliere sector', zei Hoefdraad vanuit Hong Kong tijdens een tour door Azië voor het optrommelen van investeringen. 'Wij geloven dat het ergste achter de rug.'

Suriname debuteerde vorige week op de internationale wereldwijde obligatiemarkten met de verkoop van een 550 miljoen Amerikaanse dollar benchmarklening tegen 9¼ %. De vraag voor de obligatie is gelijk aan meer dan 30% van het bbp van het land. De opbrengst van de verkoop gaat naar heronderhandelen en schuldsanering bij overheidsorganisaties, zoals Staatsolie Maatschappij Suriname NV, wat tot een te verwaarlozen stijging van de uitstaande schuld zal leiden, zegt Hoefdraad. Het rendement op de obligaties is met 8 basispunten gedaald, omdat ze werden verkocht tegen 8,47 %.

Suriname heeft in september aangekondigd dat hij 1,3 miljard zal investeren in infrastructuur en energieprojecten tussen 2016 en 2018. Het land zal deze projecten financieren met een zachte lening van 1,8 miljard van de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Hoefdraad zegt, dat hij landen in het Midden-Oosten heeft bezocht om de economische banden te intensiveren.

De overheid bereidt zich voor om begin volgende maand een IMF-delegatie te ontvangen. Suriname wil praten over aanpassingen van de doelstellingen van het tweejarig programma dat de regering met het fonds is overeengekomen. Het programma was 478 miljoen Amerikaanse dollar overeengekomen met de multilaterale instelling. Aangezien Suriname het IMF heeft benaderd, ziet Hoefdraad mogelijkheden voor een flexibele benadering. 'Wat we vragen is wat ademruimte', stelt Hoefdraad. 

Volgens IMF-prognoses zal Suriname het jaar afsluiten met een inflatie van 77%. De Centrale Bank heeft de koppeling met de Amerikaanse dollar in 2015 verbroken, wat sinds november heeft geleid tot een daling van 54% van de Surinaamse munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De devaluatie was noodzakelijk na een daling van de grondstoffenprijzen, waaronder aluminiumoxide, goud en ruwe olie.

Hoefdraad werkt aan andere hervormingen die volgens hem tegen eind 2017 kunnen leiden tot een stijging van de soevereine rating van het land. In de reeks van hervormingen zit het creëren van een sovereign wealth fund naar het model van Noorwegen en Chili. Dit fonds zal gelden verzamelen uit de export van goud en olie zodra de prijzen herstellen. Suriname is dit jaar door alle drie de grote credit rating bureaus gedegradeerd tot vier niveaus onder de investeringsstatus. Alleen Ecuador, Venezuela en Argentinië hebben lagere ratings in Zuid-Amerika. 'We zitten in een moeilijke situatie, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit', zegt Hoefdraad. 'We willen de hervormingen introduceren die de omstandigheden om zaken te doen zal verbeteren, waardoor al deze problemen tot het verleden zullen behoren.'From Austerity With a Vengeance


Suriname imposed austerity with a vengeance last year after a slump in commodity prices sent its budget deficit soaring. Now, it wants to give its population of half a million people a break.

The government will ask the International Monetary Fund next month for more time to eliminate energy subsidies that have already led to tariff hikes of 300 percent to 400 percent, Finance Minister Gillmore Hoefdraad said in an interview.
The request is a sign of the Latin American country’s success at narrowing the fiscal deficit, and not an indication that the government is going soft as the economy contracts, Hoefdraad said by telephone. It will push ahead with plans to impose a value-added tax as it looks to ease its dependence on revenue from commodity exports, after cutting subsidies on water and raising taxes on fuel. The government will close the year with a fiscal deficit below 4 percent of gross domestic product, smaller than the IMF’s initial target of 6.4 percent, the minister forecast.
“We’re committed to the program, but as we’re reaching our goals already, we can give ourselves the luxury of giving some space to the private sector,” Hoefdraad said from Hong Kong during a tour of Asia to drum up investment. “We believe that the worst is behind us.”
Suriname debuted in international global bond markets last week, selling a $550 million benchmark bond at 9.25 percent, with demand for the bond equal to more than 30 percent of the country’s GDP. The proceeds of the sale will go to renegotiating and restructuring debt at state entities such as the state-oil company, producing a negligible increase in outstanding debt, Hoefdraad said. The yield on the bonds has fallen by 7 basis points since they were sold to 8.48 percent.
Suriname announced in September it will invest $1.3 billion in infrastructure and energy projects between 2016 and 2018, which it will finance with a $1.8 billion soft loan from the Islamic Development Bank. Hoefdraad has been visiting Middle Eastern countries to increase economic ties, he said.

IMF Delegation

The government is preparing to receive a delegation from the IMF early next month to discuss adapting the goals in its most recent standby agreement. Hoefdraad says that the $478 million program was signed after they approached the multilateral lender, and not the other way around, which he sees as potential grounds for flexibility.
"What we’re asking is for some breathing space," Hoefdraad said.


The IMF forecasts inflation in the South American country will close the year at 77 percent after the central bank ended the peg of the Surinamese dollar in 2015, leading to a 54 percent slump against the dollar since November. The devaluation was forced after a drop in the price of commodities. Suriname’s exports are mostly alumina, gold and crude oil.
The Surinamese dollar was little changed at 7.6465 per dollar today.
Hoefdraad became finance minister last year after serving as central bank governor, and is working on other reforms that he says may lead to an increase in the country’s sovereign rating by the end of 2017. These include creating a sovereign wealth fund modeled after those of Norway and Chile, which will collect funds from the export of gold and oil once prices recover.
Suriname was downgraded this year by all three major credit rating firms to four levels below investment grade. Only Ecuador, Venezuela and Argentina have lower ratings in South America.
"We are in a difficult situation, but the future looks bright," Hoefdraad said. "We want to introduce reforms that will improve business conditions so all of these problems become something of the past."

Door tussenkomst minister Dikan oplossing geschil inzake stuk gemeenschapsbos Witagron

Kapvlak 19 wordt teruggevorderd en partijen krijgen een nieuw kapvlak toegewezen


Een slepende ruzie onder dorpelingen van Witagron (Kwinti-stam) is opgelost tijdens een krutu afgelopen weekeinde in het dorp in het district Sipaliwini, die bezocht werd door minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO). Het conflict ging om kapvlak 19 van het gemeenschapsbos dat toegewezen is aan het dorp, zo bericht de afdeling Voorlichting van het ministerie dinsdag 25 oktober 2016.

Twee partijen eisten het kapvlak op. Dikan heeft in overleg besloten, dat het kapvlak teruggevorderd wordt; partijen krijgen een nieuw kapvlak toegewezen. Besloten is dat de opbrengsten uit de verkoop van hout uit dit kapvak, in het dorpsfonds worden gestort. Rondhout, dat al door een ondernemer was klaargezet voor transport, mag alsnog door hem worden verkocht.

Dikan zal een commissie instellen om toe te zien dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. De commissie zal worden ingevuld door vertegenwoordigers van het Kabinet van de President, het ministerie van Regionale Ontwikkeling en van het districtscommissariaat.

Dikan werd tijdens de bijeenkomst bijgestaan door zijn staf, aangevuld met een afvaardiging van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht.