woensdag 9 november 2016

Twee inbrekers slaan 22-jarige vrouw bewusteloos te Munder

Vrouw wordt op voorbalkon met een knuppel op het hoofd geslagen


Twee inbrekers hebben afgelopen nacht een beroving gepleegd in een woning aan de Rio Negrostraat in Paramaribo. Kort voor de overval was het slachtoffer, een 22-jarige vrouw, bezig kleding aan een waslijn op het voorbalkon op te hangen. Op dat moment liepen beide mannen gewapend met een knuppel het erf op en vielen het slachtoffer meteen aan. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 9 november 2016.

Zij hebben een slag op haar hoofd toegebracht waardoor zij haar bewustzijn verloor.

De politie van Munder werd hierover gewaarschuwd. Het is vooralsnog niet bekend wat de buit in deze zaak betreft. Het onderzoek duurt voort.

Zwarte- en Witte Piet in eerste aflevering Sinterklaasjournaal

Mogelijk gaan andere gekleurde Pieten volgen in het journaal over Sinterklaas


In de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal is zowel een zwarte als een witte Piet te zien (zie foto - Bron: screenshot NPO 3). Veel scholen zeggen het Sinterklaasjournaal als voorbeeld te volgen bij het bepalen hoe Piet eruit moet zien. Dit bericht RTL Nieuws vandaag, woensdag 9 november 2016.

De witte Piet in het Sinterklaasjournaal laat trots de ring aan zijn vinger zien. Die ring opent voor hem elke voordeur. Hij wil namelijk liever niet door de schoorsteen naar binnen.


In het Sinterklaasjournaal zijn behalve zwarte en witte nog meer kleuren Pieten te verwachten, schrijft NRC Handelsblad vandaag. Mondriaanpieten en Roetpieten bijvoorbeeld. Helemaal zeker is dat niet, want bijna niemand van het kinderprogramma wil erover praten, meldt de krant.

Dit jaar vertrok een aantal oudgedienden bij het programma, omdat ze zich niet meer konden vinden in de manier waarop het programma omgaat met Zwarte Piet. Zo stapten Erik van Muiswinkel, Jochem Myjer en Dolores Leeuwin op.

Er is veel discussie over de kleur van Zwarte Piet. RTL maakte vorige maand bekend dat zij stopt met Zwarte Piet. Voortaan zijn alleen Pieten met roetvegen te zien. Volgens RTL past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld.

Ook Amsterdam doet Zwarte Piet in de ban. Zondag zijn er alleen Schoorsteenpieten bij de intocht. Sinterklaas zet zaterdag voet op Nederlandse bodem tijdens de landelijke intocht in Maassluis. Morgen wordt bekend hoe de Pieten er daar uitzien.

Jörgen Raymann nu voorzitter van de stichting Suriprofs

Stanley Menzo draagt voorzitterschap over bij presentatie boek 'Suriprofs van benefiet tot project'


De stichting Suriprofs heeft vandaag, woensdag 9 november 2016, in het Olympisch Stadion in Amsterdam het jubileumboek ‘Suriprofs van benefiet tot project’ gepresenteerd. Suriprofs-voorzitter Stanley Menzo reikte de eerste exemplaren uit aan zijn oud-collega’s Edgar Davids, Aron Winter en Winston Bogarde. Aansluitend deed Menzo na ruim 15 jaar afstand van zijn voorzitterschap. Hij droeg zijn functie over aan cabaretier en presentator Jörgen Raymann, zo is te lezen op de website Waterkant.net.

Die presenteerde zich met een grap. 'Ja, u zult wel denken 'heeft die Raymann iets met voetbal dan?', maar wat maakt dat uit, Donald Trump is vandaag ook president van Amerika geworden, dus...'

Beiden spraken de hoop uit dat de Suriprofs tot in lengte van jaren hun activiteiten kunnen voortzetten. Die komen vooral ten goede aan de Surinaamse gemeenschap. In zijn nieuwe rol van voorzitter toont Raymann zich vastbesloten om van de benefietwedstrijd aan het eind van het seizoen weer een vaste traditie te maken.

‘Door omstandigheden die buiten onze invloedssfeer liggen, konden de Suriprofs niet elk jaar in actie komen. We gaan vanaf nu op volle kracht door. Te beginnen in mei 2017.’

Raymann heeft naast de voetbalwedstrijden ook galadiners en andere grotere events in gedachten om gelden in te zamelen voor projecten in Suriname. Daarnaast meldt hij, dat een container met goederen voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, op korte termijn arriveert in de haven van Paramaribo. In augustus bracht hij de penibele situatie bij het AZP onder de aandacht waarna met de Suriprofs een hulpactie op gang werd gezet.

Vakbondsman Leeflang vraagt werknemers om alert te blijven

'Mijn zorg is, dat arbeidsorganisaties niet in voldoende mate van zich laten horen'


Vakbondsleider Murwin Leeflang roept vandaag, woensdag 9 november 2016, via het Dagblad Suriname, op tot alertheid van de werkende klasse in het land. Hij vindt, dat de regering met name in het parlement de afgelopen tijd wetten presenteert die allemaal te maken hebben met het recht van de werknemers. 'Mijn zorgpunt is dat arbeidsorganisaties niet in voldoende mate van zich laten horen. Dit is een zeer serieuze ontwikkeling die door de werkende klassen in het land niet moet worden onderschat', stelt Leeflang. 

Hij is van oordeel, dat het volgen van debatten om zaken die te maken hebben met de rechten van werknemers niet alleen aan vakbondsleiders moet worden overgelaten. Werknemers moeten ook op de hoogte zijn van de ontwikkelingen. Daar waar het nodig geacht wordt, kunnen de werknemers op zo'n manier zelf hun kanttekeningen plaatsen.

Leeflang stelt niet tegen verandering te zijn. Hij is zich ervan bewust, dat de samenstelling van de samenleving en de zienswijze verandert, dat ertoe leidt dat de samenleving andersoortige wetgeving nodig heeft. De aanpassing aan de behoefte is een gezonde zaak. Echter wenst hij de alertheid van de Surinaamse burger voor zaken die beknotting veroorzaken in het uitoefenen van bepaalde rechten van werknemers.

'Wij willen meer betrokkenheid. De betrokkenheid moet gezocht worden middels breed draagvlak binnen de vakbeweging. Er zijn natuurlijk verschillende inzichten en opvattingen binnen de vakbeweging. De alertheid van de werknemers is daarom van belang', aldus Leeflang.

Dat de vakbeweging verdeeld is, is volgens vele critici een brevet van ongeschiktheid voor alle vakbondsleiders in Suriname. Leeflang is echter een andere mening toegedaan. De vakcentrale C-47 heeft een aanvang gemaakt om haar structuren in plukjes te informeren middels kleine workshops waarvan reeds één heeft plaatsgevonden op 27 en 28 oktober 2016.

Volgens Leeflang heeft iedere vakbondsleider een eigen verantwoordelijkheid. 'Het ligt echter niet aan mij om te oordelen. Het oordeel zal zelf vallen. Vanuit C-47 zijn er in ieder geval in dit kader stappen ondernomen. Wij zijn continu bezig', aldus Leeflang.

ABS: 12-Maandeninflatie is vastgesteld op 77.1 procent

Consumentenprijzen in september ten opzichte van augustus gemiddeld met 5,3% gestegen

ABS geplaagd door acties en demotivatie personeel vanwege te late betaling salarissen


De 12-maandeninflatie (september 2015-september 2016) is vastgesteld op 77.1%. In juni was het laatste inflatiecijfer uitgegeven door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). De Consumenten Prijs Index (CPI) was in juni ten opzichte van juni vorig jaar 63.8%. Het ABS is overgestapt naar een nieuw basispakket van goederen. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 9 november 2016.

ABS-directeur Iwan Sno deelde vandaag op een persconferentie mee, dat door subsidieproblemen sinds vorig jaar er veel acties gevoerd zijn door het personeel. De salarissen werden bijna iedere maand te laat uitbetaald, in een periode waarin revisie plaatsvond van het basispakket, benadrukte Sno. Van april tot juni zijn beide pakketten gevolgd, wat extra werkzaamheden met zich meebracht. Dit was nodig om de twee pakketten aan elkaar te kunnen koppelen. Om de vijf jaren wordt het pakket aangepast om zo actueel mogelijk te blijven.

Door acties en demotivatie van het personeel door te late uitbetalingen van het salaris, is er ernstige vertraging opgetreden bij het uitkomen van de CPI-resultaten van juli tot en met september.

Sno zei, dat ernaar gestreefd wordt om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren. Hij hoopt dat de regering prioriteiten stelt, want de statistieken zijn ook voor de overheid hard nodig.

Op dit moment is een missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Suriname voor de beoordeling van de economie van het land, de zogenoemde Artikel IV consultatie. Sno zei, dat het IMF ook steeds om statistieken heeft gevraagd, maar die waren er gewoon niet.

De consumentenprijzen zijn in september ten opzichte van augustus gemiddeld met 5,3% gestegen. De CPI is een maat voor gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten, bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in het CPI-pakket. Prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Para bij ongeveer 630 meetpunten.

Verslagen Hillary Clinton wenst Donald Trump succes

'We hebben gezien dat ons land meer verdeeld is dan ooit, maar moeten deze uitslag accepteren'


Hillary Clinton (zie foto - Bron: AFP) hoopt dat Donald Trump een succesvolle president voor alle Amerikanen wordt. Dat zei de verslagen Democratische kandidate aan het begin van de middag vandaag, woensdag 9 november 2016, in New York in haar eerste speech na de door haar verloren presidentsverkiezingen.

'De Amerikaanse droom is groot genoeg voor iedereen. Ik weet hoe teleurgesteld jullie zijn. We hebben gezien dat ons land meer verdeeld is dan ooit. Maar, we moeten deze uitslag accepteren. We moeten Donald Trump een ’open mind’ gunnen en een vreedzame overdracht van de macht.'

'Jammer dat we niet gewonnen hebben',
vatte ze het verkiezingsresultaat met een voorzichtige glimlach samen. 'Maar, kandidate te zijn geweest, was geweldig.'

De 69-jarige Democrate was trots op en dankbaar voor de campagne, die zich uitstrekte over een periode van anderhalf jaar. 'Het verlies van de verkiezingen was pijnlijk en zal dat nog lange tijd blijven. Maar, te kunnen vechten voor de goede zaak, maakt het dat waard.'


Clinton zei te hopen, dat Trump de normen en waarden van de VS zou bewaken als president, zoals gelijkheid voor iedereen, ongeacht seksuele voorkeur, geloofsovertuiging of huidskleur. 'Ik zal zorgen dat jullie stemmen gehoord worden.'

Vrouwen kregen een speciale vermelding in de speech van Clinton. 'Niets heeft me trotser gemaakt dan dat ik jullie kampioen mocht zijn. Hopelijk wordt het glazen plafond alsnog doorbroken door iemand anders, liever vroeger dan later. Ik geloof nog altijd dat als we samen staan en samenwerken dat onze beste dagen nog voor ons liggen.'

De Democrate gelooft dat Amerikanen hun onderlinge meningsverschillen kunnen respecteren en dat de beste dagen van het land in de toekomst liggen. Ze sprak haar dank uit richting president Barack Obama en zijn vrouw Michelle. 'Jullie leiderschap heeft veel betekend voor mensen over de hele wereld.'

Achter Clinton stond haar running-mate Tim Kaine. Hij sprak voorafgaand aan Clinton de zaal toe. Kaine sprak zijn trots uit over het feit dat Clinton ondanks het verlies procentueel de meeste stemmen heeft behaald.

Het was de eerste keer dat Clinton in het openbaar sprak sinds haar verkiezingsnederlaag.

(Red. De Surinaamse Krant/Telegraaf/Nu.nl)

Bewoners woonwijk Livorno Beekhuizenweg willen actie tegen afval dumpende asociale personen

'Dit kan zo niet door blijven gaan, er komen mensen allerlei troep op onze inritten gooien'

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Klachten hebben de redactie van het Dagblad Suriname bereikt, zo schrijft dit dagblad vandaag, woensdag 9 november 2016, dat de bewoners aan de Livorno Beekhuizenweg al geruime tijd geteisterd worden door asociale personen die in de avonduren vuil dumpen op de inritten van de bewoners. 

'Wij van de buurt trachten zoveel mogelijk om de omgeving schoon te houden en dan komen er mensen allerlei troep op onze inritten gooien. Het betreft mensen die in de avond na half acht langsrijden. Zo treffen wij onder andere lege verpakkingen van voeding, bierflessen en zelfs volle vuilniszakken aan. Dit kan zo niet door blijven gaan.'

De bewoners zeggen, dat er reeds aangifte is gedaan, maar de politie treedt niet op, omdat ze het kentekennummer van de auto's van de vuildumpers nodig hebben. 'Hoe moeten wij in de avond het kentekennummer noteren? Deze rustverstoorders gooien hun troep en rijden terstond weg.'

De buurtbewoners kunnen zich niet voorstellen dat iemand zo'n gedrag kan vertonen. 'De hele straat is ontsierd met vuilniszakken in de avond.'

Ook de minister van Openbare Werken (OW) is op de hoogte gesteld hiervan, maar niemand pakt de situatie aan. 'De meeste straten zijn voorzien van drempels, behalve de verbindingsweg van Livorno Beekhuizen tot Highway. Ik weet niet waaraan het ligt dat men geen drempels wil plaatsen. Daarnaast zijn er ook geen verkeersborden aanwezig. Wij hebben een aantal brieven gestuurd naar de minister van OW, echter zonder resultaat. We hopen dat de situatie spoedig wordt aangepakt', aldus een buurtbewoner.

Werknemers grondverzetbedrijf SEMC boos, omdat zij door Newmont Suriname toegezegde bonus niet ontvangen

'We doen er alles aan om de mensen zo gauw mogelijk uit te betalen' Arbeiders van het grondverzetbedrijf SEMC (zie foto's - Bron: SEMC) zijn boos, omdat dat zij een bonus die ze moeten krijgen van de goudmaatschappij Newmont Suriname niet uitbetaald krijgen. Het extra geld van Srd 500 per maand voor elk werknemer voor een gewerkte maand, is toegezegd, omdat onder andere de Merian-goudmijn tijdig is opgeleverd. 

'Als bijvoorbeeld iemand een jaar heeft gewerkt dan moet hij twaalf keer Srd 500, na aftrek van belasting, krijgen. De werknemers zijn echt verhit, dat ze al anderhalve maand het geld niet kunnen krijgen, terwijl arbeiders van andere bedrijven die hebben gewerkt aan de bouw van de mijn, al zijn uitbetaald', beweren bronnen vandaag, woensdag 9 november 2016, in de Ware Tijd.

De stukken voor de uitbetaling van de nu ontevreden groep zijn eerder gestuurd naar SEMC, maar volgens bronnen klopten de gegevens van veel werknemers niet. Daarom is slechts een klein deel van de arbeiders uitbetaald. 'Het gaat om 130 tot 150 arbeiders, terwijl 90 procent van de werknemers de bonus nog moeten krijgen.' Aan hen was beloofd dat die uiterlijk 15 oktober zou worden betaald.

'We verzekeren, dat een ieder die recht heeft op de constructiebonus het geld zal ontvangen. We doen er alles aan om de mensen zo gauw mogelijk uit te betalen', reageert Albert Ramdin, topman van Newmont Suriname. Hij noemt het proces van de uitbetaling van de werknemers om wie het gaat, complexer.

'We zijn samen met SEMC bezig om na te gaan hoeveel arbeiders bij het project betrokken waren en hoelang ze hebben gewerkt. Ook werknemers die niet tot het afbouwen van de mijn zijn gebleven, moeten de bonus krijgen', zegt Ramdin.

Hij wijst echter erop, dat een groot deel van de werknemers van SEMC hun bonus wel hebben ontvangen. Het exacte aantal kent hij niet. De topman zegt verder, dat Newmont niet verplicht was om een bonus uit te keren, maar dit toch doet omdat de mijn tijdig is gereedgekomen. Ook zijn de kosten lager uitgevallen en er hebben zich geen noemenswaardige ongelukken voorgedaan.

Dronken man steekt zijn woning te Henar, Nickerie, in brand

'Hij heeft eerder twee keren gepoogd het huis in brand te steken en deze keer is het gelukt' 

(Bron foto: Dagblad Suriname)

Een gezin Henar, district Nickerie, blijkt afgelopen zaterdag door een brand dakloos te zijn geworden. De vrouw des huizes, Rampatie, was die bewuste dag 's middags niet thuis. Zij was op bezoek bij haar dochter te Corantijnpolder. Rond twee uur 's middags kreeg zij een telefoontje van haar buurvrouw dat haar woning, te Henar, in brand stond. Zij haastte zich meteen naar huis, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 9 november 2016. 

Toen zij thuis arriveerde was haar woning al tot de grond platgebrand.

'Voor mijn aankomst had de politie mijn man reeds meegenomen naar het bureau. Hij heeft het huis in brand gestoken, omdat hij zijn geld, Srd 100, ergens had verlegd', aldus Rampatie. Zij woonde samen met haar twee kleinkinderen en haar man in dat huis.

'Elke keer wanneer die man dronk was het raak. Hij heeft eerder twee keren gepoogd het huis in brand te steken en deze keer is het hem gelukt.' 

De redactie van het Dagblad Suriname heeft gesproken met de regiocommandant van het Korps Politie Suriname in Nickerie, Wiedjaikoemar Oedit. Hij bevestigt, dat de verdachte ter zake brandstichting op zaterdag in verzekering is gesteld. Zijn vrouw heeft momenteel haar intrek genomen bij een dochter die naast haar afgebrande woning woont. 'Ik heb niets kunnen redden. Alles is in de fik verloren gegaan.' 

Succes malariabestrijding in Suriname opnieuw erkend door PAHO/WHO

Suriname ontvangt in Washington 2e prijs Malaria Champions of the Americas award

Ministerie werkt hard aan uitbannen malaria uit de verafgelegen goudwinningsgebieden


De succesvolle aanpak van malaria door de Surinaamse overheid middels het malariaprogramma van het ministerie van Volksgezondheid is weer door de PAHO/WHO (Pan American Health Organization/World Health Organization) geplaatst in de top-3 van genomineerden voor de Malaria Champions of the Americas award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt in het kader van de viering van Malaria Day of the Americas op 6 november. Suriname heeft uiteindelijk afgelopen donderdag, in een ceremonie in Washington (zie foto's - Bron: ministerie van Volksgezondheid), de tweede plaats toegekend gekregen, na Costa Rica die de eerste prijs won. Dit bericht het ministerie vandaag, woensdag 9 november 2016.

Dit is niet de eerste keer dat de PAHO/WHO de succesvolle malariabestrijding in Suriname erkent en voor het voetlicht plaatst. In 2010 werd de award reeds gewonnen door de nationale Malaria Board van het ministerie van Volksgezondheid op grond van haar bijdrage aan de enorme daling van het aantal malariainfecties in het binnenland. Deze daling had tot gevolg dat in Suriname reeds in 2007 het Millennium Ontwikkelingsdoel voor malaria werd gehaald.

Suriname wil malaria elimineren. Dit doel is bijna behaald, maar juist de laatste loodjes zijn het zwaarst, omdat de malaria die nu nog voorkomt in Suriname vooral afkomstig is uit ver afgelegen goudmijngebieden.

Verder is er voortdurende import van malaria vanuit onze buurlanden, waardoor er aldoor een risico is van herintroductie van malaria in gebieden waar de parasiet reeds succesvol was bestreden.

Het ministerie van Volksgezondheid krijgt ondersteuning van internationale donoren, voornamelijk het Global Fund en de Inter-American Development Bank om haar malaria-eliminatie doel te bereiken. Het blijft één van de top doelen van het ministerie om met man en macht malaria de kop in te kunnen drukken en zo doende tot in het verre binnenland te kunnen garanderen dat het gebied geheel malaria vrij kan worden verklaard.

Onderstaande tekst is afkomstig van de PAHO-website:


SURINAME: MINISTRY OF HEALTH MALARIA PROGRAM-SURINAME

The Ministry of Health Malaria Programme in Suriname is responsible of malaria activities in the country. Suriname has reached RBM and the Millennium Development Goals for Malaria. The Annual Parasite Index has dropped from 88 in 2004 to 1.06 in 2015. Malaria has practically been eliminated in the stable villages of the interior-which previously had the highest transmission rates in the Americas, and has decreased to less than 90 autochthonous cases a year. Hospital admissions for malaria have decreased enormously from 377 in 2003 to 11 in 2015 (97%).
Deaths due to malaria have dropped from 24 in 2000 to 1 in 2013, with no deaths recorded in 2014 and 2015.
Suriname is recognized as Malaria Champion 2016 for achieving substantial reduction of malaria cases in an area with high malaria burden, accomplished through highly proactive and innovative interventions that transcend borders and ethnicities for the provision of services to populations in situations of vulnerability to foster greater equity and impact.
Since 2009, the MoH Malaria Program in Suriname has a focus on malaria transmission in remaining risk populations and areas, which are mostly mobile, illegal miners from Brazilian origin in gold mines. Imported malaria represented 75% of the number of cases diagnosed last year. KAP studies have been conducted to better approach this population.
The establishment of Malaria Service Deliverers (MSD) to improve access to Diagnosis and Treatment in very hard to reach populations, plus a Malaria Clinic in the capital, mass screening, distribution of LLINs, border posts and case investigation are part of the activities. Some of these areas, depending on priority, are serviced by mobile MSDs, traveling with all-terrain-vehicles or boat. Villages close to mining areas where transmission still occur are considered susceptible to malaria re-establishment and are included in the LLINs distribution.
Suriname’s achievements in public-private partnerships to fight malaria are examples of innovative strategies paving the way for malaria elimination and sustainability. Memorandum of Understandings (MoU) between The Malaria Program and: a) the Medical Mission, b) the largest legal mining company active along the French Guiana border, c) the logging company active in Western and Central Suriname, and d) Institute for Biomedical Sciences, are some examples of partnerships the country has established.

Geestelijken reageren gematigd terughoudend op oproep NDP'er Misiekaba om zich een 'corruptiespiegel' voor te houden

Steve Meye: 'Niets en niemand kan het Koninkrijk van God schaden'

Irma Gimmith: 'Toen ik het hoorde dacht ik, hij is moedig'


De oproep van het NDP-Assembleelid André Misiekaba aan collega-voorgangers,'Wij lossen onze zaken intern op. om zichzelf een spiegel voor te houden als het op corruptie aankomt, heeft, althans volgens de Ware Tijd van vandaag, woensdag 9 november 2016, een storm van kritiek losgemaakt. 

Misiekaba, zelf voorganger van een volle-evangeliegemeente, vroeg vorige week in De Nationale Assemblee aan kerkleiders om het land corruptie vrij te dienen.

Apostel Steve Meye, voorganger van de gemeente Gods Bazuin, tevens voorzitter van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten en Bedieningen in Suriname (VVEPS), zegt in een reactie, dat de uitspraken van het Assembleelid niet namens het overkoepelende orgaan zijn gedaan. Meye zegt dat er intern al over de uitspraken van Misiekaba is gesproken. De VVEPS-voorman is van oordeel, dat de woorden van Misiekaba niet schadelijk kunnen zijn voor de volle-evangeliegemeenten. Hij zegt dat 'niets en niemand het Koninkrijk van God kan schaden'.

Zijn collega Irma Gimmith van Bribi Ministries, zegt Misiekaba te kennen als een integer man, die zich inzet voor land en volk. 'Hij heeft iets geconstateerd en erover gesproken. Toen ik het hoorde dacht ik: hij is moedig.' Ze zegt dat zij geen corrupte voorgangers binnen het volle evangelie kent. 'Misiekaba zal weten waarom hij dat gezegd heeft. Als hij geen bewijs had, zou hij het niet zeggen.'

Een andere apostel, Steven Reyme van de volle-evangeliegemeente Logos International, wil vooralsnog niet publiekelijk reageren op de opmerkingen van Misiekaba. 'Ik heb een gesprek met hem aangevraagd om erachter te komen wat hij precies bedoelt en wat de aanleiding is geweest.' De geestelijke laat er geen twijfel over bestaan, dat de opmerkingen van de parlementariër verrassend bij hem zijn overgekomen, maar hij vindt het belangrijk dat de eenheid tussen de geestelijke leiders behouden blijft. Vandaar zijn besluit om eerst 'binnenshuis' hierover te praten.

Bejaarde vrouw (78) bij beroving gewond geraakt

Verdachten op bromfiets rukken tas van vrouw weg waardoor zij op de weg valt


(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Een 78-jarige vrouw is gisterochtend gewond geraakt nadat zij werd beroofd in de Mispelstraat in Paramaribo. De daders, op een bromfiets, reden de vrouw voorbij en op een onbewaakt moment rukte de duorijder haar tas weg. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 9 november 2016.

Als gevolg van deze handeling viel de 78-jarige vrouw op de verharde weg met als gevolg dat zij letsels opliep. Het slachtoffer was erg overstuur en kon daarom geen goed signalement aan de agenten doorgeven.

De politie van Kwatta heeft na de aangifte een onderzoek ingesteld. Tot nog toe zijn de daders niet in de kraag gevat. De buit is de tas inhoudende een smartphone en persoonlijke spullen. Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

Prijzen van goud, andere edelmetalen en bitcoins de lucht in na winst Trump in de VS

Investeerders en spaarders zoeken nu een veilige bestemming voor hun geld


De prijzen van onder meer goud, andere edelmetalen en bitcoins zitten woensdag na de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten flink in de lift. Investeerders en spaarders zoeken een veilige bestemming voor hun geld, in reactie op de onzekerheid over onder meer het economisch beleid van Trump. Dit bericht vandaag, woensdag 9 november 2016, onder andere de Telegraaf.

De stijging van de prijs van goud, een belangrijke vluchthaven voor investeerders in tijden van onzekerheid, piekte op 4,8 procent, de grootste toename sinds het brexitreferendum eind juni.

Beleggers kochten afgelopen nacht kilo's goud in nadat de kans op Donald Trump als de nieuwe Amerikaanse president rond vijf uur sterk toenam. 'Beleggers kopen soms kilo's fysiek goud tegelijk aan', zegt directeur Luc van Hecke van AmsterdamGold, een handelsbedrijf in edelmetalen, in de Telegraaf. 'De laatste klant kocht vier kilobaren ineens.'
De telefoon staat roodgloeiend bij goudhandelaren die in fysiek goud handelen. Beurzen in de hele wereld doken in rode cijfers, beleggers stappen uit aandelen.

Ook zilver, koper en aluminium stegen sinds ongeveer middernacht, toen de voorsprong van Trump in de voorlopige uitslagen duidelijk werd, enkele procenten in waarde.

Ook andere alternatieve beleggingen zoals de digitale munt bitcoin werden meer waard.
De waarde van de bitcoin steeg van krap 645 euro naar 662 euro.

Curaçao Tourist Board verwacht toename reizigers uit VS

Verwachte toename mede ingegeven door toename aantal vluchten op Curaçao en inzet grotere vliegtuigen

JetBlue verhoogt aantal rechtstreekse vluchten tussen New York en Curaçao van twee naar drie per week


Na een slecht derde kwartaal verwacht de Curaçao Tourist Board (CTB) dat de Noord-Amerikaanse markt de laatste drie maanden van het jaar zal aantrekken. Niet alleen omdat de verkiezingen in de Verenigde Staten dan achter de rug zijn, maar ook omdat de maatschappijen vaker of met grotere toestellen gaan vliegen. Dat zegt Hugo Clarinda, plaatsvervangend directeur van de CTB, aldus het Antilliaans Dagblad woensdag 9 november 2016.

Deze week vliegt de Amerikaanse maatschappij JetBlue voor het eerst drie keer in plaats van twee keer per week rechtstreeks tussen New York en Curaçao. Behalve op dinsdag en zaterdag, is er nu ook een vlucht op donderdag. De JetBlue-toestellen zijn in december en januari nog niet volgeboekt, maar het ziet er goed uit, zegt Clarinda op basis van het aantal boekingen tot nu toe voor die maanden.

De CTB-directeur wil niet in detail ingaan op de garantieregeling die door andere partijen met JetBlue is getroffen. Maar vorig jaar november zei toenmalig minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (PAIS) tijdens een vergadering van de Staten, dat de garantie aan Air Berlin ‘geheel buiten proportie’ was. Palm gaf als voorbeeld van een nieuwe aanpak hoe, behalve de overheid, ook de private sector geld beschikbaar had gesteld om de vlucht van JetBlue mogelijk te maken. 'Dat is het model waarop we moeten overstappen', vond Palm destijds.

In het derde kwartaal van 2016 kwamen aanzienlijk minder toeristen vanuit deVS naar Curaçao dan in dezelfde periode vorig jaar. In juli, augustus en september noteerde de sector ruim 15.600 bezoekers uit Noord-Amerika, 6 procent minder dan in 2015.

Maar, Clarinda verwacht dat de markt vanaf december aantrekt. Niet alleen door de extra vlucht van JetBlue, maar ook omdat American Airlines dan met grotere vliegtuigen op Curaçao vliegt. 'De maatschappij vloog in september en oktober met kleinere toestellen maar kiest in december, zoals voorheen, voor vluchten met meer stoelen. Bovendien zijn de verkiezingen in de VS dan achter de rug, waardoor de mensen weer vaker op vakantie gaan', zo voorspelt Clarinda.

Bodemsanering vervuild Isla-terrein, Isla-West, op Curacao gaat zeker 90 miljoen dollar kosten

Het vervuilde terrein is zo groot als het Brievengat-industrieterrein

Om de bodem te saneren van wat ‘het meeste vervuilde gebied oftewel de landfill van het Isla-terrein’ genoemd wordt, ‘Isla-West’, kost 90 miljoen dollar. Dat is deze week tijdens de Statenvergadering naar voren gebracht door Aubrey Bakhuis, lid van het multidisciplinair projectteam (MDPT) en belast met het ontwikkelen van alternatieve plannen voor ‘Isla-West’. Dit meldt vanochtend, woensdag 9 november 2016, het Antilliaans Dagblad.

Het gaat om een terrein zo groot als het industrieterrein Brievengat of de vrije zone Koningsplein op Zeelandia, dat niet gebruikt wordt.

Hij schetste drie scenario’s voor dit gebied.

Ten eerste kan ervoor gekozen worden het terrein, dat eigendom is van Refineria di Kòrsou (RdK), te laten voor wat het is.

Daarnaast kan het gedeeltelijk schoongemaakt worden, bijvoorbeeld alleen het gebied dat aan het Schottegat grenst. Het meest vervuilde deel kan dan zo nodig geïsoleerd worden.

De derde optie is volledige schoonmaak voor een bedrag van 90 miljoen dollar. RdK heeft toestemming verleend om nader onderzoek te doen naar de bodemsanering en dit wordt nu uitbesteed aan vier of vijf gespecialiseerde bedrijven. De resultaten zullen aan RdK voorgelegd worden. Pas als hier een besluit over genomen is, kan er gewerkt worden aan een ontwikkelingsplan voor Isla-West.

Het plan is om nieuwe industrieën te ontwikkelen gelieerd aan de haven. Het ontwikkelingsplan moet daarom opgesteld worden in samenwerking met gelieerde bedrijven als Curaçao Ports Authority (CPA), RdK, Curoil, Aqualectra en Kompania di Tou Kòrsou (KTK). Ook studenten van de University of Curaçao (UoC) wil Bakhuis erbij betrekken. Dit gebied zal in de toekomst uit het leasecontract gehaald worden met de exploitant van de olieraffinaderij. Hierdoor is het mogelijk een hoger leasebedrag te vragen aan de bedrijven die Isla-West gaan ontwikkelen en exploiteren. Het idee is om er een project van te maken waarbij zowel de overheid, overheids-nv’s en private ondernemingen betrokken zijn, het zogenoemde public private partnership (PPP)-model.

CHATA: 'Er is een crisis binnen de toeristische sector op Curaçao'

'Kleine en grote doelen waar CHATA voor pleit zijn niet zijn gehaald, bestaan CHATA in gevaar'


CHATA (Curaçao Hospitality & Tourism Association) spreekt na de retraite van het bestuur gisteren van een ‘crisis binnen de toeristische sector’ die met daadkracht moet worden aangepakt. Dit schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 9 november 2016.

Deze crisis is vooral te wijten aan het gebrek aan invloed van de belangenvereniging CHATA van particuliere aan het toerisme gelieerde bedrijven op de besteding van de marketinggelden door overheidstoeristenbureau CTB en eveneens het gebrek aan ondersteuning van de regering. Daardoor loopt het duurzame voortbestaan van CHATA gevaar en kan de organisatie zelfs uit elkaar vallen als er niets verandert.

Zo ontving CHATA al opzeggingen van het lidmaatschap van vier hotels per 1 januari 2017.

Het voltallige bestuur is dus gisteren in bijzondere retraite gegaan. Er werd gediscussieerd, strategieën zijn besproken en uitgezet en nieuwe inzichten uitgewisseld over hoe voorwaarts te gaan. 'De retraite maakt duidelijk dat de kleine en grote doelen waar CHATA voor pleit niet zijn gehaald en dit het verdere bestaan van de vereniging in gevaar brengt', aldus een persverklaring, waarin de overheid wordt opgeroepen ‘actie te ondernemen’.

In 2015 beloofde de regering, na afronding van het Tourism Master Plan, dat bepaalde maatregelen zouden worden getroffen om het toerisme als belangrijkste economische pilaar een duw te geven, zo herinnert de verklaring.

Leiders KdNT en MFK beweren, dat ex-MFK lid Rozier 20 a 30.000 gulden bij Córdoba op tafel heeft gelegd

'Er zijn krachten die druk op PS uitoefenen om tegen betaling deel uit te maken van een regering'


De formatieperikelen hebben gisteren een nieuw dieptepunt bereikt op het moment, dat politiek leider Amparo dos Santos van Kòrsou di Nos Tur en Gerrit Schotte van MFK tegenover de pers verklaarden ervan getuige te zijn geweest ,dat ex-MFK lid Dean Rozier (zie foto - Bron: Facebook) een bedrag van tussen de 20.000 en 30.000 gulden op tafel had tijdens een gesprek met politiek leider Jaime Córdoba van PS. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 9 november 2016.

Rozier zou, toen Dos Santos de kamer van Córdoba binnenkwam, het geld dat in twee stapels lag, hebben toegedekt. Dos Santos schrok naar eigen zeggen van het feit dat er zoveel geld op tafel lag. Er zou op tafel een papier hebben gelegen met de ministersposten en namen van het nog te vormen kabinet van MAN-signatuur.

Het incident zou zich hebben voorgedaan toen de leiders van MFK en KdNT naar Córdoba gingen om te praten over de vorming van een nieuwe coalitie.

Voor MFK is het incident hét bewijs, dat er krachten zijn die druk op PS uitoefenen om tegen betaling deel uit te maken van een regering bestaande uit MAN, PAR, PS, PNP en UKH. De pogingen van ‘bemiddelaar Rozier’ om PS mee te krijgen, staan haaks op recent gemaakte afspraken tussen MFK en PS, aldus politiek leider Gerrit Schotte. Volgens hem was Córdoba bereid om de voormalige coalitiepartners een klap toe te dienen door een andere coalitie te presenteren.

Zowel Córdoba als Rozier ontkennen dat er geld op tafel heeft gelegen. De fractieleider van PS zei dat hij en Rozier bevriend zijn en dat hij wel vaker op bezoek kwam. Volgens de PS-fractieleider was het papier met de verdeling van de posten in het nieuwe kabinet van hem. Het document vermeldde de ministersverdeling zoals de partijen MAN, PAR, PS en PNP dat gisteren bespraken. Daarbij zou MAN drie en de PAR twee zetels krijgen.

Córdoba bevestigde, dat hij een bereidheidsverklaring met Schotte heeft getekend, maar zei ook geen regering te zullen vormen met MFK of KdNT en al helemaal niet na wat er zich gisteren heeft voorgedaan. MAN moet na overleg met de partijraad dat voor gisteravond gepland stond, een besluit nemen over de formatie, aldus Córdoba.

NDP'er Tsang verwerpt uitspraken president Bouterse over communicatie met groep die koers aanstuurt

'Ik denk dat Bouterse verkeerd is geïnformeerd over koersontwikkeling en eventuele rol Chinezen'


Het NDP-Assembleelid Stephen Tsang kan zich niet vinden in de uitspraken van president Desi Bouterse,  maandag in De Nationale Assemblee, dat Tsang kan helpen om met de groep te communiceren die de koers omhoog heeft gejaagd. Volgens de president is er bijna geen communicatie met deze personen. 

'Ik ben het er totaal niet mee eens. Ik denk dat de president verkeerd is geïnformeerd over de koersontwikkeling en de eventuele rol van de Chinezen', is de reactie van Tsang vanochtend, woensdag 9 november 2016, op Starnieuws.

Tsang vindt de opmerking van de president niet terecht en zal in zijn rede in de Assemblee hierop ingaan.

De parlementariër adviseert de president om met de winkeliers te communiceren. Volgens hem hebben ondernemers – ongeacht hun achtergrond, de valuta nodig voor de handel. Het geld is nodig om hun business, de economie draaiende te houden.

'Feit is dat er gewoonweg veel meer Chinese handelaren zijn. Zij zijn de kopers, de vraag. En de verkopers, het aanbod, zijn de cambio’s.' De cambio’s bepalen de hoogte van de koers, wat volgens Tsang nooit de bedoeling kan zijn. 'Het kan er bij mij niet in, dat particuliere handelaren in valuta, zelf mogen bepalen hoeveel de Amerikaanse dollar kost van de één op de andere dag. Dat hoort het voorrecht te zijn van de overheid.'

Overheid houdt vanaf eind november 10% brutosalaris groep ambtenaren in

Inhouding spaarbedrag op salarissen ambtenaren die niet onder pensioenvoorschriften vallen


Vanaf eind deze maand zal de overheid 10 procent van het brutosalaris inhouden van ambtenaren die in tijdelijke dienst zijn of een arbeidsovereenkomst hebben met de Staat Suriname. De inhouding zal ook plaatsvinden bij landsdienaren die al in dienst zijn, maar bij wie geen spaarinhouding plaatsvond. Dit heeft te maken met een Staatsbesluit dat vanaf maart van kracht is, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 9 november 2016. 

De mogelijkheid is gecreëerd tot inhouding van een spaarbedrag op salarissen van ambtenaren die niet onder de pensioenvoorschriften vallen.

Niet alle ambtenaren zijn er gelukkig mee dat de inhoudingen vanaf deze maand zullen plaatsvinden. Bovendien moet vanaf december de periode april tot en met oktober ingelopen worden.

'In deze precaire economische situatie is het zwaar dat 10% van het brutosalaris zal worden ingehouden', zegt een ambtenaar. Beseft wordt, dat bij pensionering een pensioen belangrijk is, maar de inhouding komt volgens de ambtenaar op een bijzonder ongelukkig moment, waarbij mensen niet uitkomen met hun salaris. Na verhoging van het salaris, zoals president Desi Bouterse bij de Jaarrede op 30 september heeft aangekondigd, zou de situatie te dragen zijn voor ambtenaren die ook gebukt gaan onder de economische situatie.

In het Staatsbesluit wordt aangegeven, dat deze beslissing is genomen om ervoor te waken dat een landsdienaar bij overgang naar vaste dienst voor de verplichting tot betalen van een groot inkoopbedrag komt te staan. Het Staatsbesluit was nodig na de invoering van de Sociale Wetten in 2014. In de Wet Algemeen Pensioen 2014 is een algemene pensioenregeling ingevoerd. Dit Staatsbesluit is eveneens van toepassing op de groep landsdienaren die reeds een tijdelijke aanstelling hadden. Deze groep krijgt de ruimte om de spaarpremie in te kopen.

Ondernemers omgeving kruising Kwatta- en Washingtonstraat zien daling omzet door werkzaamheden SWM

'Onze inkomsten gaan eraan door de ontstane situatie'

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Verontwaardiging onder ondernemers dat zij door SWM niet zijn geïnformeerd over werkzaamheden


Niet alleen verkeersdeelnemers ondervinden hinder van de situatie bij de kruising van de Washingtonstraat, Kwatta- en Kernkampweg die is afgesloten voor het verkeer. Ook ondernemers in de directe omgeving merken een forse terugval in omzet, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 9 november 2016.

De Surinaamsche Waterleidingmaatschappij, SWM, heeft het wegdek opengebroken om aan haar leidingennet te werken. Het verkeer wordt omgeleid. Doordat de verkeersdrukte op de uitgekozen uitvalswegen al vóór deze werkzaamheden dagelijks hoog was, is het nu verschrikkelijk voor verkeersdeelnemers om hun weg, bijvoorbeeld naar werk of huis, te vinden, zo schrijft de Ware Tijd.

'We komen niet uit. Wij hebben zelfs twee pompbedienden voorlopig thuisgezet, omdat wij geen klanten krijgen. Wij kunnen ze niet betalen, omdat onze inkomsten eraan gaan door de ontstane situatie', zegt Jason Olivieira, manager van Shell Kernkampweg. Hij merkt een terugval van meer dan 70 procent in zijn omzet, voornamelijk bij benzine.

'Het zou netter zijn geweest, indien de SWM ons van tevoren had aangegeven dat zij hier zou werken, zodat wij ons konden voorbereiden en onze klanten op de hoogte konden stellen van de tijdelijke veranderingen', zegt Peter Lie A Tsoen, directeur van Computronics. Ook hij zegt een terugval te merken in het aantal klanten. Hij betreurt het dat het waterleidingbedrijf de ondernemers niet heeft geïnformeerd over de werkzaamheden.

Mark Stolk van De Topslager sluit zich aan bij zijn collega-ondernemers. 'Wij krijgen bijna niemand in de zaak sinds de werkzaamheden zijn begonnen.' De slagerij die op steenworp afstand van de kruising is gevestigd, heeft net zoals andere ondernemingen in de omgeving, financiële klappen moeten incasseren.

Minister Hoefdraad maakt miljoenen vrij voor versterking Korps Politie Suriname

Motie van oppositie om Srd 10 miljoen vrij te maken voor aanpak criminaliteit haalde het niet...


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft een aanzienlijk bedrag van enkele miljoenen vrijgemaakt voor versterking van het Korps Politie Suriname. Dat meldt Starnieuws vandaag, woensdag 9 november 2016.

President Desi Bouterse kondigde maandag in De Nationale Assemblee aan, dat de regering met een integraal plan bezig is dat gisteren zou worden geformaliseerd. Hij deelde mee, dat met de minister van Financiën zou worden nagegaan hoeveel geld daarvoor vrijgemaakt kan worden.

Na afstemming met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, heeft een gesprek plaatsgevonden tussen Hoefdraad, korpschef Agnes Daniel en de veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer.

Hoefdraad zegt, dat er goede afspraken zijn gemaakt over de verdere versterking van de politie.

In De Nationale Assemblee is tijdens de algemene politieke beschouwingen door coalitie én oppositie bezorgdheid uitgesproken over de zware criminaliteit. De oppositie diende een motie in om Srd 10 miljoen vrij te maken voor aanpak van de criminaliteit. Deze motie haalde het echter niet en nu blijken er door het ministerie van Financiën miljoenen te worden vrijgemaakt voor de politie.

De president deelde mee dat het Korps Politie Suriname, ondersteund door het Nationaal Leger en andere veiligheidsdiensten, de criminaliteit door een integrale benadering effectiever en efficiënter zal aanpakken. De gemeenschap, de particuliere bewakingsbedrijven en de buurtorganisaties zullen hierbij een belangrijke rol vervullen, deelde de president mee.

VS heeft met Donald Trump gekozen voor een ongeleid en ondeskundig projectiel als nieuwe president

'Een echt beangstigend vooruitzicht'


'Ergens in China is een aap die de winst van Trump heeft voorspeld, dat is tenminste een iemand met de juiste voorspelling' - Premier Rutte: 'Ik wens hem van harte geluk met zijn uitverkiezing'


Regeringen van Azië tot Europa hebben met verbijstering en ongeloof gereageerd op de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Populisten zien het resultaat echter als een triomf boven de mislukte gevestigde politieke orde. 


Als Trump eind januari wordt beëdigd als 45e president van de Verenigde Staten weet hij in ieder geval een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden aan zijn zijde. Persbureau AP voorspelde dat de Republikeinen ook in de Senaat de meerderheid hebben. In dat geval heeft Trump in het Congres in theorie alle armslag om zijn plannen uit te voeren.

Trump beloofde banen en economische groei. 'We gaan onze binnensteden renoveren, we gaan de snelwegen, tunnels, bruggen, scholen en ziekenhuizen herbouwen. De hele infrastructuur zal vernieuwd worden. Miljoenen mensen zullen aan het werk kunnen, als we het land herbouwen. 'We hebben een groot economisch plan, onze groei zal gaan verdubbelen en we krijgen opnieuw de sterkste economie ter wereld', aldus Trump.

'Ik wens hem van harte geluk met zijn uitverkiezing', aldus premier Mark Rutte. Rutte gaat ervan uit dat de nieuwe Amerikaanse regering 'op basis van de gedeelde waarden en uitgangspunten de samenwerking met Nederland en de rest van de wereld zal voortzetten, in lijn met de sterke Amerikaanse traditie'. De samenwerking is nodig op veel terreinen, van het bestrijden van terrorisme en klimaatverandering tot het werken aan onze welvaart, aldus Rutte. 'De handel- en investeringsrelatie met de VS levert ons land heel veel banen op. Ik kijk er naar uit om de goede samenwerking voort te zetten met de nieuwe Amerikaanse regering.'

De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, een bondgenoot van bondskanselier Angela Merkel, heeft het resultaat beschreven als een 'enorme schok' en vraagt zich af of dit het einde betekent van de 'Pax Americana', de toestand van relatieve vrede onder toezicht van Washington dat de internationale betrekkingen sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geregeerd.

'Nieuwe spanningen met de moslimwereld', zo voorspelt Din Syamsuddin van de Moslimraad in Indonesië en wijst daarbij op de 'negatieve, cynische commentaren' die Trump in het verleden over moslims heeft gemaakt.

'Een overwinning voor etnisch zuivere naties', zo beziet de Gouden Dageraad, de extreem-rechtse Griekse partij de winst van Trump.

De Belgische premier Charles Michel feliciteert Donald Trump met zijn overwinning en wenst hem succes. 'Ik uit de wens dat u een verenigende president zal zijn die openstaat voor een respectvolle dialoog. Ik hoop dat België en de Verenigde Staten dezelfde waarden van vrijheid en tolerantie zullen blijven verdedigen. Ik hoop dat u steun blijft geven aan het Europese project en mede de veiligheid blijft waarborgen in het kader van de NAVO.'

Ook de Britse premier Theresa May wees op de 'speciale en voortdurende relatie' die beide landen hebben gebaseerd op 'vrijheid, democratie en ondernemingszin'. Ze kijkt er naar uit om samen te werken met Trump en te 'bouwen aan de banden'.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, heeft toegezegd om mee te werken met Trump, maar stelt dat zijn persoonlijkheid 'vragen oproept'. Hij heeft toegegeven dat hij niet zeker weet wat het presidentschap van Trump zal betekenen voor belangrijke uitdagingen van het het buitenlands beleid, van klimaatverandering en de nucleaire overeenkomst van het Westen met Iran tot de oorlog in Syrië.

Turkije feliciteert Donald Trump met zijn verkiezingsoverwinning, maar vraagt hem meteen om de geestelijke Fethullah Gülen uit te leveren. Die wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep van 15 juli. 'Ik vraag aan de nieuwe president, de op de bodem van de Verenigde Staten levende Fethullah Gülen onmiddellijk aan ons land uit te leveren', zei de Turkse premier Binali Yildirim vandaag in Istanbul. Turkije hoopt verder op een goede samenwerking. President Erdogan zei te hopen dat de winst van Trump bijdraagt aan de 'positieve ontwikkelingen in Turkije en de regio.'

'Het lijkt erop dat dit het jaar van de dubbele ramp van het Westen zal zijn', heeft de de voormalige Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, op Twitter laten weten. Daarmee verwijzend naar de stemming in Groot-Brittannië in juni om de Europese Unie te verlaten. 'Doe de veiligheidsgordels om', zegt hij. Maar, hij twitterde ook vanochtend dit:Ondertussen hebben rechtse populisten van Australië tot Frankrijk het resultaat toegejuicht als een zware slag voor de gevestigde politiek.

'Hun wereld valt uiteen. De onze wordt gebouwd', tweette Florian Philippot, een bekende van het Franse National Front (FN). Jean-Marie Le Pen, de stichter van de partij en de vader van voorzitter Marine, stelt: 'Vandaag de Verenigde Staten, morgen Frankrijk!'

Beatrix von Storch, plaatsvervangend leider van de partij Anti-immigrant Alternatief voor Duitsland (AfD): 'De overwinning van Donald Trump is een teken dat de burgers van de westerse wereld een duidelijke verandering willen in het beleid.'

De Nederlandse populistische politicus Geert Wilders (Partijj voor de Vrijheid) laat via zijn Twitteraccount weten zeer ingenomen te zijn met Donald Trump als de nieuwe president van de VS:
Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne heeft Trump zijn bewondering uitgesproken voor de Russische president Vladimir Putin, vraagtekens geplaatst bij de centrale leerstellingen van het militaire bondgenootschap NAVO en gesuggereerde dat Japan en Zuid-Korea moeten worden toegestaan om nucleaire wapens te ontwikkelen om te zorgen voor hun eigen defensie. Hij heeft gezworen om een mondiaal akkoord over klimaatverandering dat vorig jaar is overeengekomen door wereldmachten in Parijs ongedaan te maken en opnieuw te onderhandelen over de deal tussen Teheran en het Westen, die sancties tegen de Islamitische Republiek versoepeld in ruil voor het toestaan van nauwkeurige controle van zijn nucleair programma.

Maar, veel westerse regeringen weten niet zeker of Trump, een invloedrijke makelaar en voormalig reality tv-ster, zonder overheid ervaring, zich zal houden aan de beloften die hij heeft gedaan tijdens zijn campagne. Sommige van die beloften zouden de naoorlogse orde op zijn kop zetten.

'We beseffen nu dat we geen idee hebben van wat deze Amerikaanse president zal doen als de stem van woede in het Witte Huis komt en de stem van woede de machtigste man in de wereld wordt', vertelt Norbert Roettgen, een conservatieve bondgenoot van Merkel en hoofd van de Duitse parlementaire commissie van Buitenlandse Zaken op een Duitse radiozender. 'Geopolitisch zijn we in een zeer onzekere situatie.' De prominente Britse historicus Simon Schama heeft de overwinning van Trump en de Republikeinse controle van zowel de Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden beschreven als een 'echt beangstigend vooruitzicht'. 'De NAVO zal onder druk komen te desintegreren, de Russen zullen problemen creëren, 20 miljoen mensen zullen hun ziektekostenverzekering verliezen, beleidsmaatregelen over de klimaatverandering zullen worden teruggedraaid en de bank verordening zal worden geliquideerd. Wil je dat ik doorga ?', zegt Schama op de BBC. 'Natuurlijk is het niet Hitler. Er zijn vele variëteiten van het fascisme. Ik heb niet gezegd dat hij een Nazi, hoewel neo-nazi's vieren was.'


In Azië reageerden de beurzen bij opening direct op het nieuws dat Trump op winst afkoerste. Koersen daalden, beleggers lieten de dollar links liggen en zochten hun toevlucht in veilige havens zoals goud en andere valuta. Het tekent de onzekerheid over welke inhoud Trump, die geen ervaring heeft als politicus, aan zijn termijn als 45ste president van de Verenigde Staten gaat geven.

De Mexicaanse peso maakte een historische duikvlucht, de Japanse Yen en euro wonnen ten opzichte van de dollar. 'Markten reageren alsof de vier ruiters van de apocalyps net uit de Trump Tower zijn komen draven', zo zei analist Sean Callow vanuit Sydney vanmorgen tegen persbureau Reuters.

Verbijstering en tranen bij aanhangers Clinton:
(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/VolkskrantTwitter/YouTube'/Telegraaf)

Nederlandse nieuwe film 'Tuintje in mijn hart' vanaf 2 maart 2017 in Nederlandse bioscopen

Filmposter, van in Suriname opgenomen film, voor het eerst getoond


De nieuwe Nederlandse film ‘Tuintje in mijn hart’ komt op 2 maart 2017 in de Nederlandse bioscopen. Dat hebben de makers deze week bekend gemaakt, zo is dinsdag 8 november 2016 te lezen op Waterkant.net.

Ook de gloednieuwe filmposter, die hieronder te zien is, werd maandag voor het eerst getoond.

De film die in Suriname is opgenomen gaat over Axel (Leo Alkemade), een boeroe Surinamer die al 20 jaar in Nederland woont en volledig vernederlandst is, inclusief stamppot en bonuskaart. Axel is getrouwd met de Hollandse Victoria (Fockeline Ouwerkerk) en is al die tijd niet meer terug geweest naar zijn geboorteland.

Als zijn moeder (Beppie Melissen) de familie bij elkaar roept voor Kerst omdat ze iets belangrijks moet vertellen, gaat hij samen met zijn vrouw, haar zus (Sanne Vogel) en vooral tegenzin terug naar Suriname. Al gelijk onder het Kerstdiner explodeert de situatie als zijn broer Virgil (Edwin Jonker) hem iets vertelt waardoor alle stoppen doorslaan.

Wat volgt is een rollercoaster aan avonturen onder de Surinaamse zon. En realiseert Victoria zich opeens weer waarom ze verliefd werd op een Surinamer…

Binnenkort landt de Antonov An-225 op de J.A. Pengelluchthaven

Antonov An-225 op missie naar Zuid-Amerika en doet Suriname weer aan

(Bron foto: popsci.com)

De Antonov An-225, het grootste vliegtuig ter wereld, beleeft een druk jaar. Nadat het imposante toestel eerder dit jaar op weg ging richting Australië wordt deze week gestart met een lange trip naar Chili, waarbij onderweg diverse landen worden aangedaan, waaronder Suriname, zo weet de website luchtvaartnieuws.nl dinsdag 8 november 2016 te berichten. 

Het toestel, waarvan er tot nu toe slechts eentje is gebouwd, vertrekt donderdag vanuit thuisbasis Gostomel Airport bij Kiev richting Leipzig. Van daaruit vliegt het verder naar Keflavik, Goose Bay, Washington, Miami, Paramaribo, Iquique, Sao Paulo en Santiago.

Voor veel luchthavens is het de eerste keer dat het toestel langskomt. Vaak trekt de komst van de An-225 talloze belangstellenden en spotters.

In februari 2010 landde de Antonov An-225 ook op de Surinaamse Johan Adolf Pengelluchthaven:

Delegatie Belgische gemeente Koksijde op bezoek in partnergemeente Galibi, Marowijne

Koksijde steunt bouw toiletten voor kleuters St. Antoniusschool te GalibiOp strand Christiaankondre is ruim 400 kilo afval geraapt - 'We laten u niet los, de stedenband is als een zaadje begonnen en krijgt nu volledig gestalte'


'Geef ons uw plannen. En we zullen intern ernaar kijken.' Dit zei Marc van Thienen, voorzitter van Vereniging Zonder Winst (VZW)-Marowijne in de Belgische kustplaats Koksijde, tijdens de eerstesteenlegging van een toilettengroep voor de kleuters van de St. Antoniusschool in Galibi. De nieuwe toiletgroep en de gehele renovatie van de oude kostten 5.000 Euro. Dit bericht het Dagblad Suriname dinsdag 8 november 2016.

Een 7-mansdelegatie van Koksijde was afgelopen week in de dorpen Langaman- en Christiaankondre in het kader van de stedenband tussen de gemeenschappen in Suriname en België.

In 2008 werd het document ondertekend in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van beide landen en de burgervaders van de genoemde regio’s. Het plaatselijke schoolhoofd zei dat er een speciaal toilet wordt opgezet voor de kleuters, zodat de jeugdigen geen lange weg moeten bewandelen om bij het toilet te komen. Het gebouw komt naast het kleuterlokaal. Ook verlangt de school naar een eigen ICT-ruimte.Rita Gantois, federaal parlementslid van de gemeente Koksijde op het gebied van cultuur, erfgoed, musea, archief, internationale samenwerking en geestelijke gezondheidszorg, vond de vraag naar een eigen ICT-ruimte op zijn plaats.

In de delegatie reisden ook mee, onderwijsgevenden op de scholen in de Belgische kuststad. Er werden workshops gehouden samen met de plaatselijke leerkrachten rond plastic vuil op het strand. Om hun daden kracht bij te zetten, was er een groot strandruimactie gevoerd in Christiaankondre. Een slordige 400 kilogram plastic en ander vuil werd opgeraapt.


Medewerkers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling hielpen een hand mee. Vertegenwoordigers van de dorpsbesturen maakten de strandactie van dichtbij mee.

Andere projecten, zoals de waterleiding, jungle trail en het vrouwencentrum, werden ook bezocht door de delegatie. Een zeer ondersteunende handreiking van de Belgen is de donatie van gelden voor de studenten op middelbaar niveau.

De voorzitter van VZW-Marowijne complimenteerde de nieuwe Studiecommissie voor haar transparant beleid. Het studiejaar 2016 is inmiddels volledig gedekt. Een nieuw project dat binnenkort van start gaat, is de aanvoer van twee afvalpersen voor petflessen en ander vuil. Tijdens het bezoek van de delegatie was het de bedoeling deze in gebruik te nemen. Door vertraging met de aanvoer uit het buitenland, wordt een andere dag hiervoor gekozen. 'We laten u niet los. De stedenband is als een zaadje begonnen en krijgt nu volledig gestalte', zei Gantois.