donderdag 10 november 2016

Oud-directieleden Duiker en Vaseur nog niet gedagvaard in EBS-fraudezaak

Advocaat Lobo: 'Het OM gaat zich belachelijk maken, omdat er geen bewijsmiddelen zijn'


Willy Duiker en Kenneth Vaseur, ex-directieleden van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS), zijn tot nu toe niet door het Openbaar Ministerie gedagvaard in de megafraudezaak waarin zij verdachten zijn. Dit zegt advocaat Raoul Lobo, één van de raadslieden van Duiker, vandaag, 10 november 2016, in het Dagblad Suriname. 

Hij zegt, dat zijn cliënt in september een kennisgeving van verdere vervolging heeft ontvangen en tot nu geen officiële mededeling heeft gehad wanneer hij voor de groene tafel moet verschijnen. Lobo blijft erbij dat het OM geen zaak heeft en dat zij zich gewoon belachelijk gaat maken op de strafzitting, omdat het slechts om beschuldigingen gaat die nergens middels concrete bewijsmiddelen hard gemaakt kunnen worden.

Alle verdachten in deze zaak zijn een jaar geleden aangehouden, maar werden na enkele weken weer in vrijheid gesteld. De rechter-commissaris vond een gerechtelijk vooronderzoek op zijn plaats, omdat er teveel tegenstrijdige informatie aanwezig was.

De voorlopige hechtenis van Duiker werd op 8 december 2015 opgeschort. Sinds de invrijheidstelling van Vaseur op 19 december 2015 is weinig tot niets over deze zaak gerept.

Ook Dick van Kanten, directeur van Greenland Development NV, is in vroeg stadium op vrije voeten gesteld. Greenland zou samen met twee andere aannemers het energiebedrijf mogelijk voor miljoenen hebben opgelicht.

De redactie van het dagblad, begrijpt dat Van Kanten zich in veiligheid heeft gesteld door naar het buitenland te vertrekken. Het CLAD-rapport (Centrale Landsaccountantsdienst) constateerde grove onregelmatigheden in het uitgavenbeleid van zowel Duiker en Vaseur. Duiker gaf eerder aan dat hij in opdracht van president Desi Bouterse handelde. Achteraf trok hij dit statement via zijn andere advocaat, John Kraag, in. Vaseur blijft vanaf het begin ontkennen iets van deze zaak af te weten.

Overheid Curaçao waarschuwt tegen een zonnesteek

Hitte op eiland met temperaturen rond de 33 graden houdt aan


De overheid waarschuwt tegen een zonnesteek. De kans daarop is hoger nu de hitte aanhoudt en er nauwelijks wind is. Het staat allemaal te lezen op een speciale flyer, die gisteren werd verspreid. De temperaturen liggen de hele week al rond de 33 graden. De gevoelstemperatuur kan door de zwakke wind behoorlijk oplopen, zo berichten vandaag, donderdag 10 november 2016, het Antilliaans Dagblad en het Persbureau Curaçao.

De symptomen van een zonnesteek zijn vermoeidheid, koorts en spierkramp. De flyer geeft ook een aantal tips: genoeg drinken overdag, bij voorkeur water. En dan minimaal 2 liter. Gebruik van zonnebescherming, zoals een hoed of pet of een paraplu.

Mensen die geen Papiaments lezen moeten het zonder de tips doen. De overheid heeft de flyer niet uitgegeven in de andere officiële talen van het eiland.

De Meteorologische Dienst Curaçao besteedt vandaag via onder haar Facebookpagina in drie talen aandacht aan de hitte:

Marechaussee op Schiphol houdt Lelystedeling (25) aan op Schiphol met cocaïne in vier paar sportschoenen

Man arriveert met een vlucht uit Curaçao en heeft 1 kilo cocaïne verstopt in sportschoenen


De Koninklijke Marechaussee (KMar) op Schiphol heeft dinsdagochtend 8 november een 25-jarige man uit Lelystad aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Dit bericht vandaag, donderdag 10 november 2016, de Koninklijke Marechaussee.

Na aankomst van een vlucht uit Curaçao controleerde de Douane de bagage van de man. Daarin werden vier paar sportschoenen gevonden waarin in totaal 1 kilo cocaïne verborgen zat. De man is overgedragen aan de Marechaussee.

De verdachte zit vast en de drugs zijn in beslag genomen. Het Team Eerstelijns Drugsbestrijding van de Marechaussee doet onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland verder onderzoek.

OM Curaçao: 'Zaterdag 12 november laatste kans openstaande boete te betalen'

Oproep OM aan overtreders om boetes te voldoen leidt tot drukte op kantoor van 'Paga Bo But'


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag jongstleden bekend gemaakt, dat momenteel 80% van de 5.000 burgers met wie het OM een betalingsregeling heeft getroffen deze niet nakomen. Het OM heeft aangegeven, dat bij personen die hun verplichtingen voortkomende uit de betalingsregeling niet zijn nagekomen deze regeling onmiddellijk gestopt wordt waardoor de openstaande boetes direct weer opeisbaar zijn. Bij het uitblijven van betaling verder zal de opgelegde boete oplopen.

Naar aanleiding van deze berichtgeving is het de afgelopen dagen enorm druk geweest bij het kantoor van 'Paga Bo But', zo laat het OM vandaag, donderdag 10 november 2016, weten. Veel mensen kwamen langs om openstaande boetes te betalen dan wel om aan hun verplichtingen van hun betalingsregelingen te voldoen.

Aanstaande zaterdag, 12 november, zal het kantoor van 'Paga Bo But' van het Openbaar Ministerie aan de Abraham Chumaceiro Boulevard 11 aan het Waaigat open zijn van negen tot twaalf uur, om de burger een laatste kans te geven achterstallige betalingsregeling(en) in orde te maken en openstaande boetes te voldoen.

Het Openbaar Ministerie roept daarom iedereen met een achterstallige betalingsregeling op om aanstaande zaterdag te komen betalen. Na 15 november zullen conform de bestaande boeteclausule de openstaande boetes worden verhoogd en zal de bestaande boeteregeling, voor diegene met een achterstand, komen te vervallen. Voorkom problemen, betaal uw boete, aldus het OM.

''t Eens machtigste land'; Alphons Levens

‘t Eens machtigste land


Dan was Barack Obama
dus de uitzondering op die regel;
‘t was toch wijlen Dr.Fred Marte
die ‘s zondags vanuit Washington
telkens op radio ABC hier zei:
“Om president van de U.S.A. te kunnen worden,
moet je de domste van de klas zijn.”

En lees ik nu hier
dat het de domsten waren
die op Donald Trump hebben gestemd?
Dan wonen dus nog veel dommen
in het eens machtigste land ter wereld,
een papieren tijger, volgens, ook wijlen, Mao Tse Tung.

Alphons Levens,
10 november 2016.

Venezolaanse visser (29) in Surinamerivier bij Cevihas verdwenen

Visser maakt misstap als hij vanaf de steiger op een boot wil stappen en valt in rivier


De Venezolaanse visser Angel Jose Narves (29) is vanochtend, donderdag 10 november 2016, in de Surinamerivier verdwenen ter hoogte van Cevihas. De politie van Livorno kreeg via de Centrale Meldkamer de melding, dat een visser ter hoogte van Cevihas in de Surinamerivier was verdwenen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname. 

Daar aangekomen verklaarden vissers, dat de Venezolaan, die onder invloed van alcohol verkeerde, vanaf de steiger van Cevihas op een vissersboot wilde stappen. Hij maakte daarbij een misstap en viel in de rivier.

De vissers sprongen hem achterna, maar hun collega verdween echter in de diepte. De Maritieme politie zet de zoekactie voort.

UPDATE: Het lichaam van de 29-jarige visser Angel Jose Narves is vrijdagochtend, 11 november2016, geborgen in de directe omgeving van Cevihas. Bemanningsleden van een vissersboot hebben zagen lichaam in het water van de rivier.

Scholier te Santo Dorp op een schoolterrein neergestoken met een schaar

14-Jarige verdachte gearresteerd en in verzekering gesteld


Twee scholieren zijn gisteren na schooltijd betrokken geraakt in een vechtpartij op het schoolterrein aan de Santo Polderweg. De 14-jarige P.S. heeft tijdens die vechtpartij een schaar tevoorschijn gehaald en daarmee zijn medescholier in de rechter onderarm gestoken. Dit bericht het Dagblad Suriname een dag later, vandaag, donderdag 10 november 2016. 

Het gewonde slachtoffer werd per ontboden ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor behandeling.

De politie van Santo Dorp heeft de 14-jarige hangende het verder onderzoek in verzekering gesteld.

Testvaart Amazone Resources naar Barbados met 'innovatieve waterzak' tussen 22-29 november

Bedrijf wil aantonen dat grootschalig watertransport duurzaam kan worden uitgevoerd


Tussen 22 en 29 november zal voor de eerste keer ooit een grote hoeveelheid zoetwater over de Atlantische oceaan getransporteerd worden vanuit Suriname naar Barbados. Het Surinaams-Nederlandse bedrijf Amazone Resources - dat nu contactadressen heeft in Paramaribo en Rotterdam, maar toen zij haar activiteiten in Suriname startte nog gevestigd was in het Zwitserse Zug - voert dan een testvaart uit met de zogenaamde FlexTank. De FlexTank, die overigens gisteren in Suriname is gearriveerd, zal gevuld worden met circa 2000 kuub water uit de Surinamerivier, aldus het bedrijf in een vandaag, donderdag 10 november 2016, uitgebracht persbericht. 

De testvaart is bedoeld om de FlexTank in de specifieke omstandigheden van de Atlantische oceaan te testen en om aan te tonen dat grootschalige watertransport op een duurzame manier kan plaatsvinden. Tot nu toe is de FlexTank alleen in de Middellandse Zee getest (zie foto).

Met de autoriteiten van Barbados zijn afspraken gemaakt om onderdeel te zijn van de test. Amazone Resources en de Barbados Water Authority zullen bij aankomst van de waterzak kwaliteitstesten van het zoetwater laten uitvoeren. Dit is nodig om vast te kunnen stellen of de samenstelling van het water veranderd is. Het water zal niet gelost worden. Omdat het zoete rivierwater lichter is dan het zoute water van de zee, blijft de flexibele FlexTank drijven en kost het de sleepboot relatief weinig energie de grote zak voort te slepen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van bestaande transportmiddelen zoals grote tankboten die veel brandstof verbruiken.

Een van de unieke aspecten van de FlexTank is dat de zak ‘opvouwbaar’ is, omdat deze uit meerdere modules bestaat die aan elkaar zijn geritst. Hierdoor is het mogelijk dat de FlexTank in een container terug naar Suriname vervoerd kan worden. Bij eerdere transporten met flexibele watertanks bleek de hanteerbaarheid van de waterzak van tienduizenden kuubs vaak een groot probleem.

De techniek met de waterzak is in de afgelopen zes jaar ontwikkeld door enkele gespecialiseerde bedrijven in Europa, ondersteund met een subsidie van de Europese Unie.

Voor Amazone Resources is de testvaart een belangrijke mijlpaal. Nadat het bedrijf in 2012 via een Presidentieel Besluit het recht kreeg om zoetwater uit de Surinaamse rivieren te exporteren, en in 2015 uit een haalbaarheidsstudie bleek dat er in het Caribisch gebied een grote behoefte aan zoetwater bestaat, is het bedrijf begin van dit jaar operationeel geworden met een vertegenwoordiging in Suriname.

In de afgelopen maanden heeft Amazone Resources veel energie gestoken in de doorontwikkeling van de FlexTank. Ook is de testvaart voorbereid in samenwerking met lokale autoriteiten en de bedrijven Kuldipsingh, Haukes en Boskalis. Deze zullen ondersteunen bij het transport en het vullen en slepen van de FlexTank. Dit is een 60 meter lange waterzak die voortgetrokken zal worden door een sleepboot. Verder heeft het bedrijf via het Nationaal Milieu Instituut voor Suriname (NIMOS) voorbereidingen getroffen voor de verplichte ESIA-studie naar de sociale en milieu effecten van wateronttrekking. Met de Anton de Kom Universiteit van Suriname worden gesprekken gevoerd over een samenwerking op het gebied van onderzoek naar het ecosysteem bij de monding van de Suriname- en Coppenamerivier.

In oktober heeft algemeen directeur Auke Piek op een waterconferentie op Trinidad & Tobagoeen presentatie gehouden over de mogelijkheden van het transport van zoetwater uit Suriname naar de Caribische eilanden. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen was daar aanwezig om aan te geven dat Suriname haar zoete water graag wil delen met anderen landen. De minister maakte daar ook bekend, dat het ministerie werkt aan speciale waterwetten voor zoetwaterexport.

De komende maanden zal Amazone Resources gesprekken voeren met regeringen en andere partijen in het Caribisch gebied die geïnteresseerd zijn in de levering van het Surinaamse water. Op het moment dat de noodzakelijke wetgeving er is en Amazone Resources daadwerkelijk water gaat leveren, zal het bedrijf royalty’s en belasting afdragen aan de regering van Suriname.

Toegangspoortjes met beveiligers bij intocht Sinterklaas in Maassluis

Gemeente wil voorkomen dat demonstranten zich tussen het publiek mengen


Iedereen die zaterdag de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis wil bijwonen, moet door toegangspoortjes met beveiligers. Dat geldt ook voor de kinderen. Op deze manier wil de gemeente voorkomen dat er zich demonstranten tussen het publiek mengen. Dat maakte burgemeester Edo Haan vanmiddag, donderdag 10 november 2016, bekend tijdens een persconferentie over de intocht, zo bericht de Telegraaf.

Bij de poortjes staat beveiliging en politie, die eventueel in tassen kan kijken. Hoeveel politie er zaterdag op de been gaat zijn, wil de burgemeester niet zeggen. Ook over de geruchten dat er een ME-peloton klaar staat voor als de intocht uit de hand loopt, wilde hij niets zeggen.

Tot nu toe heeft één groepering zich officieel gemeld voor een demonstratie, de Nederlandse Volksunie (NVU), die vóór Zwarte Piet is. De aanhangers staan in een speciaal daarvoor aangewezen vak.

Ook de tegenstanders roeren zich. Zo heeft de actiegroep Kick Out Zwarte Piet aangekondigd te komen protesteren. De kleur van Zwarte Piet zal voornamelijk klassiek zwart en bruin zijn, werd donderdag duidelijk, maar er lopen ook variaties rond met roetvegen.

Op de website van de gemeente Maassluis zijn overigens onderstaande 'spelregels' geplaatst voor demonstraties aanstaande zaterdag:Spelregels voor demonstraties in Maassluis tijdens de Sinterklaasintocht op zaterdag 12 november

Om de Intocht van Sinterklaas goed en veilig te laten verlopen heeft de burgemeester een aantal voorwaarden vastgesteld voor demonstranten die willen komen.
 • Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht. Demonstreren is toegestaan op een aantal aangewezen locaties langs de route.
 • Dynamische demonstraties, zoals optochten door de stad, zijn niet toegestaan.
 • Het verkeer moet vrije doorgang hebben en mag niet gehinderd worden.
 • Het verstoren van de openbare orde voorafgaand aan, tijdens en na afloop van het evenement en de overige festiviteiten is niet toegestaan.
 • Discriminerende, beledigende en/of opruiende uitingen zijn niet toegestaan.
 • Gezichtsbedekkende kleding met het kennelijk doel om de openbare orde te verstoren is niet toegestaan.
 • Het gebruik van spandoeken is toegestaan. Spandoeken met een hoogte van meer dan 1 meter, versterkte spandoeken of spandoeken van sterk kunststof zijn niet toegestaan.
 • Het gebruik van megafoons of andere geluidsversterkende middelen is alleen met voorafgaande toestemming van de gemeente geoorloofd.
 • Slag-, stoot of andere wapens, zoals stokken zijn niet toegestaan.
 • Geef personen met een publieke taak ruimte om hun werk te kunnen doen. Geweld of dreiging met geweld (fysiek en/of verbaal) tegen deze personen is niet toegestaan.
 • Aanwijzingen van politie, gemeentelijke handhavers en beveiligers, in het belang van de openbare orde of veiligheid van personen en goederen, dan wel ter beperking van gevaar, moeten worden opgevolgd.

Weg naar Rosebel-goudmijn gebarricadeerd door bewoners en goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp

Ontevredenheid over resultaat onderhandelingen met Rosebel/IAmGold over nieuw werkgebied


Bewoners en goudzoekers uit Nieuw Koffiekamp hebben sinds drie uur vanochtend, donderdag 10 november 2016, de weg naar de Rosebel-goudmijn gebarricadeerd. Ze zijn verhit, aldus de webeditie van de Ware Tijd, omdat de onderhandelingen met Rosebel Goldmines/IAmGold niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De lokale goudzoekers willen een werkgebied binnen de concessie van Rosebel. 

'We zijn al een jaar aan het onderhandelen met het bedrijf en een oplossing blijft uit. We worden aan het lijntje gehouden door Rosebel, omdat ze telkens weer met wat anders komt', zegt Melleo Naana, goudondernemer uit Nieuw Koffiekamp. Hij gaf tevens leiding aan de onderhandelingscommissie met het goudbedrijf. Maar, hij heeft zich teruggetrokken uit de commissie, omdat er geen schot kwam in de zaak.

De goudzoekers, verenigd in de organisatie Makamboa, eisten eerder de Roma-pit op, aangezien het om een goudrijk gebied gaat. Rosebel heeft die eis echter van tafel geveegd, omdat het bedrijf het gebied nodig heeft voor verdere exploitatie. Enige tijd geleden zijn daar de laatste illegale goudzoekers verwijderd doorde autoriteiten.

Naar zeggen van Naana zijn er ongeveer honderd mensen aanwezig bij de barricade. Die zullen ze pas opheffen als ze een werkgebied van Rosebel toegewezen krijgen. Het is de politie en de districtscommissaris Kenya Pansa van Brokopondo, rond tien uur vanochtend, nog niet gelukt om de mensen op andere gedachten te brengen.

Districtscommissaris Miranda van Paramaribo-Noordoost wordt plotseling uit zijn functie ontlast

Miranda weet van niets: 'Er is hierover niet met mij gesproken'

'Als ze vinden dat Nerkust een betere job kan doen, dan moet hij de post bekleden'


Een van de betere districtscommissarissen in Suriname, Jerry Miranda, van Paramaribo-Noordoost wordt onverwacht ontlast uit zijn functie. Of hij ter beschikking wordt gesteld van de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, of een andere functie zal bekleden, is niet bekend. 'Dat is des president, omdat hij hierover de besluiten neemt', zegt Roline Samsoedien, deken van districtscommissarissen, in een reactie vandaag, donderdag 10 november 2016, in de Ware Tijd. 

Ze deelt mee, dat Miranda wordt opgevolgd door zijn collega Mike Nerkust van Paramaribo-Zuidwest, in wiens plaats Adjaikoemar Kali treedt. Miranda, die al enige tijd ook waarneemt in Marowijne, zal daar Freddy Daniel begeleiden, om vervolgens de leiding van het district aan hem over te dragen. Kali en Daniel zijn twee van de negen bestuursfunctionarissen die vorige week woensdag beëdigd en geïnstalleerd zijn als districtscommissaris.

Miranda om een reactie gevraagd, zegt dat hij die niet kan geven, omdat hierover niet met hem is gesproken. Hij verwijst naar minister Dikan, maar ook hij houdt de kaken stijf op elkaar, zo schrijft de Ware Tijd.

Miranda: 'Ik ben als districtscommissaris binnengekomen met een lachend gezicht en als ik weg moet, doe ik dat ook lachend. De post is niet van mij. Hij wordt tijdelijk bekleed en ik heb mijn bijdrage geleverd. Als ze vinden dat Nerkust een betere job kan doen, moet hij de post bekleden.' 

Hij meent, dat er genoeg jongeren zijn die de job van districtscommissaris goed kunnen doen en dat ze daartoe de gelegenheid moeten krijgen. Mocht de president hem vragen om een andere post in te vullen, zal hij dat overwegen.

Miranda nam begin 2011 het roer over van Hugo Pinas in Para. In december 2014 verwisselden Miranda en Mohamed Kasto van Paramaribo-Noordoost van post. Laatstgenoemde vervulde de functie maar kort en trad toen om persoonlijke reden terug.

Het ontlasten van Miranda is opmerkelijk, omdat hij zijn werk met passie en naar recht en wet uitvoert. Hij treedt snel en pro-actief op als het moet en schroomt niet om nu en dan een kritische noot te laten horen richting de overheid. Waarom hij wordt ontlast is vooralsnog een raadsel en het komt zeer onverwacht.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

'We zijn er juist om lgbt's de helpende hand te bieden'

'De kerk accepteert lgbt'ers volledig als mens, begrijpt en respecteert hen en heeft hen zelfs lief'

'Mensen moeten leren omgaan met die verkeerde gevoelens'


De Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname (V-VEPS) is op geen enkele manier op oorlogspad tegen het platform van lesbiennes, gays, biseksuele personen en transgenders, de zogenoemde lgbt’ers. 'We zijn er juist om deze groep de helpende hand te bieden', zei de voorzitter van de V-veps commissie, Carlo Misiekaba, gisteren tijdens een persconferentie. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 10 november 2016.

Volgens hem wil de christelijke kerk van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten slechts duidelijk maken, dat haar zienswijze is gebaseerd op de Bijbel waarin een duidelijk standpunt staat over de seksuele geaardheid van mensen. 

Misiekaba, die was vergezeld van enkele voorgangers van de V-VEPS, heeft meerdere malen uitgelegd, dat de kerk lgbt'ers volledig als mens accepteert, hen begrijpt, respecteert en zelfs liefheeft. 'Het is volgens de Bijbel wel zo, dat God mannen en vrouwen heeft geschapen en slechts twee vormen van gemeenschap kent. De ene is het monogame, in een huwelijksrelatie tussen een man en een vrouw en daarnaast het celibaat, waar de persoon geen huwelijk of seksuele relatie aangaat. Wat wij zeggen van de lgbt-gemeenschap is geen veroordeling. Het is een aantrekkingskracht van het lichaam en gevoelens. Dat is reëel. Op zich is dat geen zonde, maar het toegeven aan die gevoelens wordt gezin als een zonde', zei Misiekaba.

Volgens de vereniging moeten mensen leren omgaan met die verkeerde gevoelens. Die komen door de zondige natuur waarin de wereld zich bevindt. Dat maakt dat mensen met die gevoelens zitten en dingen doen die niet verantwoord zijn. 'Gevoelens die je niet kan controleren', zegt Misiekaba. 

De V-VEPS zegt, dat de kerk niet nu deze houding heeft aangenomen, daar zaken rond lgbt zich al ver ontwikkeld hebben. 'Misschien waren we al die tijd aan het slapen, maar nu zijn we wakker. De christelijke organisaties zeggen er alles aan te zullen doen om vanuit hun zienswijze lgbt'ers op te vangen en hulp te bieden. Een liefdesmaal met hen moet zeker kunnen.' 

Libi Makandra door financiële malaise gedwongen te stoppen met Spoedpost Ambulance Service Wanica

'Uitvallen ambulancedienst kan bij ernstige ongelukken fatale gevolgen hebben'


Libi Makandra is genoodzaakt te stoppen met de Spoedpost Ambulance Service Wanica. Starnieuws bericht vandaag, donderdag 10 november 2016, te hebben vernomen, dat het niet haalbaar is voor de stichting om onder de huidige economische omstandigheden de dienst te continueren. De dienst is in 2007 opgezet en heeft haar nut bewezen, aldus Starnieuws.

De exploitatiekosten zijn de pan uit gestegen, terwijl de inkomsten niet toenemen. Het stichtingsbestuur bevestigt, dat minister Patrick Pengel van Volksgezondheid in oktober op de hoogte is gesteld van het voornemen om de spoedpost op te heffen.

Secretaris Stan Dijksteel zegt in een reactie, dat het exploitatietekort alleen maar toeneemt. Zo is de elektriciteitsrekening voor Woonzorg Centrum Libi Makandra van Srd 6.000 naar Srd 28.000 gestegen. Voor Libi Makandra is de rek er nu volledig uit. Er is gesubsidieerd vanuit het centrum om de Spoed Ambulance Service overeind te kunnen houden. De dienstverlening werd zestien uur per dag in stand gehouden.

Bij het uitvallen van deze dienst moet de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vanuit de stad uitrijden. Dit met alle gevolgen van dien voor slachtoffers die lang moeten wachten op hulp. Vooral bij ernstige ongelukken kan dit fatale gevolgen hebben, zegt Dijksteel. 

Ongeveer 45.000 mensen in Wanica, Para, Brokopondo tot aan Atjoni, zijn afhankelijk van de ambulancedienst van Libi Makandra. Daarnaast kan eenieder die gebruik maakt van de Indira Gandhiweg vanaf Latour naar het zuiden, ook vanaf de Highway en de Sir Winston Churchillweg, afhankelijk van een snelle service. 'Dus ook de mensen vanuit Paramaribo en elders in het land die Zanderij moeten aandoen', zegt Dijksteel.

De Spoedpost Ambulance Service heeft aangetoond dat deze hulp een noodzaak is. Dit is in de tien jaren aangetoond. Zonder overheidsbijdrage of een externe financieringsbron is het volgens Libi Makandra niet mogelijk om deze dienst draaiende te kunnen houden. 'Wij rijden gemiddeld drie keer per dag uit vanuit onze situering aan de Indira Gandhiweg. Tachtig procent van de gevallen was aanrijdingen tussen auto's en bromfietsen. Het doet echt pijn om te stoppen, omdat deze dienst echt nodig is, maar wij hebben geen andere keus.'

VHP-leider Santokhi was niet op hoogte van geheime gesprekken partijgenoten met NDP-leiding

'De VHP heeft nooit gevraagd om een samenwerking'


VHP’ers hebben na de verkiezingsuitslag van 25 mei vorig jaar achter de rug van partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi om geheime gesprekken gevoerd met de leiding van de NDP. Dit bevestigt de VHP-voorzitter, die zegt niet van tevoren op de hoogte te zijn geweest, zo bericht de Ware Tijd vanochtend, donderdag 10 november 2016. 

Over het gesprek dat partijsecretaris Ganesh Kandhai zou hebben met NDP-exponenten was Santokhi wel bijtijds geïnformeerd. Hoewel de VHP principieel was in haar standpunt niet samen te werken met de NDP, stemde Santokhi toch in met dit gesprek nadat Kandhai hem informeerde, omdat hij wilde weten wat het paarse kamp te vertellen had.

'De VHP heeft nooit gevraagd voor een samenwerking. Ook zijn er geen gesprekken geïnitieerd door de voorzitter van de partij', zegt Santokhi. Hij stelt zich steeds op het standpunt te hebben gesteld, dat zijn partij geen mandaat van het volk heeft om te regeren. De partij heeft wel aangegeven haar kader ter beschikking te stellen indien om advies wordt gevraagd. Veelal kwamen zulke gesprekken door tussenpersonen tot stand.

President Bouterse, tevens NDP-voorzitter, zei maandag in de Nationale Assemblee, dat het VHP-lid Asiskumar Gajadien buiten Santokhi om heeft gesmeekt voor een samenwerking met zijn partij. Maar, Bouterse zou Gajadien hebben aangeraden zijn voorzitter te informeren dat hij aanzit bij een gesprek met de NDP-leiding. Gajadien ontkende echter, dat hij om het gesprek heeft gevraagd en beweerde het tegendeel.

Santokhi heeft verscheidene toenaderingen van de NDP naar de VHP waargenomen na de verkiezingsuitslag. Hij wijst erop dat NDP-kopstuk Winston Lackin vaak in de media heeft gezegd dat zijn partij zal samenwerken met de VHP, maar dan zonder hem.

Santokhi zegt, nadat hij eenmaal op de hoogte was van de 'geheime' gesprekken, ervoor te hebben gezorgd de eenheid binnen de partij te bewaren. Volgens de VHP-voorzitter zijn vanuit de NDP meerdere communicatielijnen naar zijn partij uitgezet. Op een bepaald moment besloot de VHP-leiding alle externe communicatie via het bestuur te laten lopen. Een week na al deze informele gesprekken heeft de president de VHP officieel uitgenodigd.

UPDATE: De VHP brengt 's middags onderstaande verklaring naar aanleiding van het bericht vanochtend in de Ware Tijd.

Kop artikel in DWT in strijd met inhoud bericht

De VHP betreurt het dat in een artikel in De Ware tijd d.d. 10 november met als kop " Gesprekken tussen NDP en VHP waren ook geheim voor Santokhi". De kop van het artikel is in strijd met de inhoud van het bericht. De indruk wordt gewekt alsof de voorzitter van de VHP niet vooraf in kennis gesteld was van het "gewraakte" gesprek tussen Bouterse, Kandhai en Gajadien. De VHP hoopt niet dat bewust getracht wordt verdeelheid te zaaien binnen de partij. De VHP voorzitter benadrukt nogmaals dat de sterke eenheid binnen de partij nu en in de toekomst de hoop is van de samenleving voor ontwikkeling, waaraan hij niet twijfelt.

VHP

PVF-voorzitter: 'Nickerie als grootste landbouwdistrict moet grootste aandeel hebben in begroting LVV'

Jairam: 'Lokaal bestuur Nickerie moet meer bevoegdheden en middelen krijgen'


De Politieke Vleugel van de FAL (PVF) wil dat in de De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling, gepleit wordt voor meer zelfstandigheid, meer bevoegdheden en middelen voor het lokaal bestuur van Nickerie. PVF-voorzitter Soedeshchand Jairam, meent dat Nickerie als grootste landbouwdistrict, het grootste aandeel zou moeten hebben in de begroting van LVV, terwijl het directoraat van Landbouw ook gevestigd zou moeten zijn in het westen van het land.

Het rijstbeleid zou dan ook samen met de stakeholders ter plaatse kunnen worden bepaald, waardoor ook de uitvoering, monitoring en evaluatie effectiever zou verlopen. De parastatale bedrijven die in Nickerie gevestigd zijn, moeten via het lokaal bestuur effectiever worden aangewend voor de agrarische ontwikkeling, waar de primaire productie en verwerking plaatsvindt, om de barrières voor de agrarische ontwikkeling te kunnen opheffen, aldus de organisatie in onderstaand vandaag, 10 november 2016, uitgebracht persbericht:


Ongezonde en gevaarlijke situatie in ‘nieuwe’ zittingszalen

Betrokkenen jammeren over te kleine en krappe zittingszaal en sterke verfgeur

Rechter: 'Wij moeten nu maar even roeien met de riemen die wij hebben, dus laten wij even doorbijten'


De verhuizing van strafzittingen naar het oud-parketgebouw aan de Henck Arronstraat in Paramaribo is na twee weken eindelijk afgerond. Afgelopen dinsdag werden de zittingen in tweede en derde kanton officieel aangevangen. Maar al snel bleek dat advocaten, rechters, openbare aanklagers, griffiers, verslaggevers en andere bezoekers even moesten wennen aan de veel krappe ruimte (slechts vier banken in de zaal), de sterke geur van verf en andere kleine organisatorische problemen. Dit bericht vandaag, donderdag 10 november 2016, het Dagblad Suriname.

In vergelijking met de oude zittingszaal heeft de ‘nieuwe’ drie zitbanken minder, waardoor een groot deel van het publiek slechts beurtelings naar binnen kan worden gelaten. Bovendien is de ruimte zo krap dat bij eventuele calamiteiten aanwezigen niet snel uit de zaal kunnen worden gehaald.

'Gisteren was het nog niet zo druk, maar wij gaan echt problemen krijgen wanneer tijdens drukke dagen zeker honderd mensen de zittingen komen bijwonen', zegt een bron. Vooral de sterke verfgeur was voor velen niet uit te houden.

Opmerkelijk is ook, dat de beklaagdenbank en de groene tafel van de rechter niet op een lijn zijn geplaatst, waardoor de rechter steeds naar links moet kijken om de verdachte te kunnen spreken.

Kantonrechter Dinesh Sewrattan onderkende bij de aanvang van de strafzitting, dat de locatie niet ideaal is, maar gaf tegelijkertijd ook aan dat het onmogelijk is dat de rechterlijke macht alle strafzittingen twee maanden lang uitstelt totdat het nieuwe gebouw aan de Wulfingstraat is afgerond. 'Er valt geen water uit de kraan en de enorme verfgeur hindert ons allemaal. Laten wij hopen dat tenminste het waterprobleem snel wordt opgelost. Wij moeten nu maar even roeien met de riemen die wij hebben, dus laten wij even doorbijten', zei de rechter tegen de aanwezigen in de zittingszaal.

Curaçao's Statenlid Braam, opgestapte voorzitter PAR, start zaak wegens smaad tegen journalist Cooper

Yves Cooper meldt op Facebook, dat Braam als huisarts ontucht met patiënte heeft gepleegd


Eduard Braam, de opgestapte partijvoorzitter van PAR die nu als onafhankelijk Statenlid opereert, begint via zijn advocaat Sheldry Osepa een zaak wegens smaad en zal ook schadevergoeding eisen van journalist Yves Cooper. Braam verklaart vanochtend, donderdag 10 november 2016, in het Antilliaans Dagblad, dat Osepa bezig is om de zaak voor te bereiden. 

De procedure is gericht tegen publicaties op de Facebookpagina van journalist Cooper, waar hij stelt dat Braam als huisarts ontucht met een patiënt(e) heeft gepleegd en dat de kwestie tot in cassatie is behandeld.

Het onafhankelijk Statenlid verklaart, dat er in 1999 een zaak was waarin sprake was van schadevergoeding, maar deze persoon zou géén patiënt(e) van hem zijn (geweest). De parlementariër wil echter niet nader ingaan op de zaak die er toen speelde.


Uit informatie, waarover het dagblad schrijft te beschikken, blijkt dat het zou gaan om ontucht met een toen minderjarige vrouw/studente. De zaak zou destijds door het medisch tuchtcollege op Curaçao zijn behandeld. Het incident zelf zou in Nederland hebben plaatsgehad.

Het onafhankelijk Statenlid ontkent echter in alle toonaarden dat er een minderjarige patiënt(e) was betrokken. 'Als het waar was, dan zou ik daarvoor een gevangenisstraf hebben gekregen en dat is niet het geval. Ik ben nooit veroordeeld en heb ook nooit vastgezeten', aldus de parlementariër.

Bronnen meldden, aldus het dagblad, dat Braam op grond van de zaak bij het medisch tuchtcollege ‘geadviseerd’ was niet langer als huisarts werkzaam te zijn. Wel mocht hij voortaan via zijn praktijk als bedrijfsarts voor klanten zijn medisch beroep uitoefenen als controlerend geneesheer. Deze informatie wordt door de politicus eveneens ontkend. 'Ik heb me op een gegeven moment als arbo-arts gespecialiseerd. Ik was nooit gedwongen om dat te doen. Mijn vergunning om als huisarts te werken is mij nooit ontnomen. Ik ben bereid om ‘anytime’ naar de inspectie te gaan en daar het bewijs te halen dat ik mijn vergunning als praktiserend huisarts nooit ben kwijtgeraakt. Misschien gaat mijn advocaat wel zover om de inspectie te dagvaarden om te bewijzen dat ik nog steeds als huisarts sta ingeschreven.'

Nu hij Statenlid is geworden heeft de arbo-arts een vervanger geregeld voor zijn praktijk. 'Eigenlijk kan ik zo veel praten als ik wil, maar zolang ik geen feiten naar voren breng, zullen de geruchten aanhouden', aldus Braam.

Journalist Cooper, die ook werkzaam is bij tv-zender CBA, kondigde via Facebook aan met meer onthullingen en bewijzen te komen om zijn beweringen te staven.

Bij controle van personenbusjes te Willemstad, Curaçao, 28 personen gearresteerd

15 Passagiers in busjes beschikken niet over verblijfsvergunning


Tijdens een controle aan de Schottegatweg West ter hoogte van Rotonde Hariri en bij Berg Altena/Plasa Horacio Hoyer ter hoogte van Radio Hoyer heeft de politie 28 personen in de boeien geslagen, zo bericht het Antiliaans Dagblad vandaag, donderdag 10 november 2016.

Tientallen agenten hielden gisterochtend in totaal 98 bussen tegen, waarna de inzittenden zich moesten legitimeren. Wie dit niet kon, werd aangehouden en naar immigratie vervoerd. Daar bleek dat 15 personen niet over een verblijfsvergunning beschikten.

Tijdens de controle zijn verder 38 processen-verbaal voor andere overtredingen uitgedeeld.

Formateur Gijsbertha heeft nieuw regeerteam op Curaçao weten te vormen met MAN,PAR, PNP en PS

'Ik hecht eraan te benadrukken dat Leeflang formeel niet aan de formatietafel heeft gezeten'


Formateur Kenneth Gijsbertha (MAN) lijkt erin te zijn geslaagd om een regering bestaande uit MAN, PAR, PNP en PS te vormen, die op de steun van elf Statenleden kan rekenen.De formatie is tot stand gekomen na een tumultueus verlopen periode, waarin het voortbestaan van de coalitie met het MAN-signatuur aan een zijden draad heeft gehangen. De mogelijkheid om een coalitie te vormen leek klein nadat voorzitter Eduard Braam van PAR met zijn partij brak en PS niet langer deel uitmaakte van het formatieproces. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 10 november 2016.

Gijsbertha brengt vanmorgen verslag uit bij gouverneur Lucille George-Wout.

Volgens informatie waarover het dagblad schrijft te beschikken, krijgt MAN drie portefeuilles, namelijk Algemene Zaken (AZ), Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en Financiën. De partij zou ook het voorzitterschap van de Staten en de post van Gevolmachtigde minister toegewezen krijgen.

PAR zou de ministersposten van Economische Ontwikkeling (MEO) en Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) krijgen.

PNP de portefeuilles van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Justitie.

PS tot slot het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en dat van Bestuurlijke Planning en Dienstverlening (BPD).

Voor de formateur vormt het feit dat er na alle ontwikkelingen een regering gevormd kan worden, ‘het hoogtepunt van de afgelopen periode’, aldus Gijsbertha. De vier coalitiepartijen vergaderden gistermiddag met hem bij het Santa Barbara Resort, waarbij het uitganspunt de situatie van de vier partijen vorige week vrijdag aan de formatietafel was. Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu (UKH) was gisteren niet bij het gesprek aanwezig. Het afgelopen weekend werd zij door partijen benaderd om de coalitie aan een meerderheid te helpen, nadat PS zich uit het formatieproces terugtrok.

Gijsbertha: 'Ik hecht eraan te benadrukken dat Leeflang formeel niet aan de formatietafel heeft gezeten.' Volgens een welingelichte bron heerst er bij deelnemende partijen waardering voor de opstelling van Leeflang in het formatieproces. De partijen zullen waarschijnlijk met haar in gesprek gaan, maar het is niet bekend wat de insteek hiervan zal zijn.

Met deze formatie komt er een eind aan de speculaties over de vorming van een coalitie bestaande uit onder andere MFK, KdNT, PS, onafhankelijk Statenlid Braam en de MP van Marilyn Moses. Dinsdag werd bekend dat PS in het weekend een bereidwilligheidsverklaring met MFK had getekend. Politiek leider Córdoba verklaarde diezelfde dag niet met MFK of KdNT een coalitie te zullen vormen.

Pakket Suriname.com nieuwe speler in het veld van pakketverzenders in Nederland

Pakket Suriname.com: 'Wat de klant wil, kan de klant krijgen'

Pakkettendienst, gevestigd in Zeeuwse Tholen, beschikt over eigen inpakservice


Een pakket versturen naar Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao of Sint Maarten en wilt u zeker zijn dat de goederen met de grootste zorgvuldigheid in goede orde aankomen? Of dient een pakket uit Suriname of de Nederlandse Antillen op een adres in Nederland te worden bezorgd? Dan biedt Pakket Suriname.com uitkomst. Tegen een voordelig tarief zorgt Pakket Suriname.com ervoor dat de zending, groot of klein, licht of zwaar, vakkundig wordt getransporteerd naar de plek van bestemming. Dat schrijft althans de Bergen op Zoomse Bode woensdag 9 november 2016.

Noem het maar op en Pakket Suriname.com vervoert het voor u naar Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en andere bestemmingen, en zorgt er voor dat een zending daarvandaan naar Nederland komt. Een pakket of een complete inboedel, foodproducten of een voertuig? Met zorg en precisie vervoert Pakket Suriname.com een zending naar waar de afzender het hebben wilt. 'Wat de klant wil, kan de klant krijgen', stelt Ruud Koopmans (zie foto - Bron: Bergen op Zoomse Bode) van Pakket Suriname.com.

In Pakket Suriname.com vindt een particulier of bedrijf een pakkettransporteur die serviceverlening hoog in het vaandel heeft staan. Men kan ervoor kiezen zelf het pakket aan te leveren op de centrale locatie in Tholen of om uw pakket(ten) op te laten halen.

'Een van de voordelen van Pakket Suriname.com is dat we door onze efficiënte en privacy respecterende werkwijze een hoge service- en kwaliteitsniveau kunnen nastreven. Ook zijn onze tarieven scherper dan bij de grote pakketdienstverleners. Dat maakt een pakket versturen voor iedereen betaalbaar. Wij houden rekening met de wensen van iedereen die een pakket wil verzenden.'

Pakket Suriname.com onderscheidt zich mede door zijn full service formule. Naast het ophalen en verzenden van pakketten, verstrekt Pakket Suriname.com deskundig advies en beschikt ze over een zorgvuldige inpakservice. Indien men moeite heeft met het inpakken van de producten, kunt gebruik worden gemaakt van de inpakservice en de in diverse maten verkrijgbare pakketdozen zodat een pakket schadevrij arriveert op plek van bestemming. Bij het ophalen van een pakket controleert de chauffeur de verpakking. Zo nodig zal de zending ter plekke van extra verpakkingsmateriaal worden voorzien om een gedegen verzending te waarborgen.

Bij het verzenden kan gekozen worden voor lucht- of zeevracht. In geval van luchtvracht is een pakket binnen enkele dagen op het bestemmingsadres. Zeevracht beslaat meerdere weken. Koopmans: 'Klanten staan bij ons centraal. Zodoende zijn we zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.' Website: www.pakketsuriname.com. Email: info@pakketsuriname.com. Mobiel: +31 6 39758341

'Als Bouterse zegt dat Gajadien een politieke kuiken is, dan is hij een geweldig grote politicus'

VHP'er Randjietsingh: 'Niet Bouterse, maar VHP beslist met wie zij na verkiezingen zal werken'

'President moet zich niet bezighouden met het typeren van een politicus als een ezel of een varken'


'Niet Desi Bouterse, maar de VHP als partij beslist met wie zij na de verkiezingen zal werken. Pas dan zullen wij praten over de voorwaarden van de gesprekken', zegt Radjkoemar Randjietsingh, voorzitter van de Adviesraad en oud-fractieleider van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), vandaag, donderdag 10 november 2016, in het Dagblad Suriname. 

De politicus reageert op uitspraken die president Desi Bouterse afgelopen maandag in De Nationale Assemblee (DNA) deed. De samenwerking tussen de Nationale Democratische Partij (NDP) en de VHP na de verkiezingen van 2020 is volgens het staatshoofd in gevaar. De NDP zal volgens hem bij mogelijke verkiezingswinst niet aan de onderhandelingstafel zitten met VHP, waar hoofdbestuurslid Asiskumar Gajadien bij is.

Bouterse heeft volgens hem premature uitspraken gedaan over verkiezingen die over vier jaar gaan spelen. Wanneer er bovendien samengewerkt zal worden, dan zal dat vooraf besproken worden in de leiding en structuren van de partij. Pas dan wordt volgens hem beslist met wie en wanneer er gesproken zal worden. 'Tot dan zal geen enkel ander partij, ook niet de NDP, beslissen voor de VHP. Wij betreuren wat in het parlement is gebeurd, omdat deze handeling van de president de waardigheid voor het parlement, waarmee wij in de partij zijn opgegroeid, niet representeert. Als Bouterse zegt dat Gajadien een politieke kuiken is, dan is hij een geweldig grote politicus. Dan zou hij als grote politicus begrijpen dat Gajadien net als andere parlementariërs zaken heeft gezegd binnen het kader van vraagstukken die heersen in het land', zegt de politicus.

Randjietsingh voert aan, dat het staatshoofd niet moet vergeten dat zaken wel zo zijn zoals het VHP-Assembleelid geprobeerd heeft aan te geven. 'Wij zien dat er een begroting is ingediend voor 2017 waarin zeker Srd 2 miljard meer wordt uitgegeven dan wij verdienen, terwijl het volk wordt gedrukt onder de bezuinigingen. De werkloosheid is toegenomen, terwijl afgestudeerden van de universiteit in winkels moeten staan. Dit, terwijl de president beloofd had voor werkgelegenheid voor deze groep te zorgen.'

De VHP'er zegt verder, dat de president moet begrijpen dat de criminaliteit in het land op dit moment op een heel ernstig niveau is gebracht. 'Het staatshoofd had ons beloofd dat huizen geen dievenijzers meer nodig zouden hebben en dat wij vrij op onze balkons zouden kunnen zitten. Niets hiervan is terecht gekomen. Wij zien dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat voor 2016 een inflatie van 77% zal zijn, terwijl op geen enkele wijze projecten zijn klaargestoomd die enige oplossing zouden kunnen bieden aan de deviezentekorten aan het land. Alles komt uiteindelijk neer op leningen, terwijl het schuldenvraagstuk op dit moment in het Caribisch gebied ernstige parten speelt in de ontwikkeling van de landen. Men is moe, omdat men niet weet waar men aan toe is. Wat is de toekomst van jongeren?', zegt Randjietsingh.

Dit zijn allemaal zaken waarmee het staatshoofd zich volgens hem bezig moet houden, omdat het de waardigheid van de totale samenleving raakt. 'Niet het typeren van een politicus als een ezel of een varken.'

De politicus geeft verder aan, dat de uitspraken van de waarnemend VHP-fractieleider uit de handelingen van het parlement en alle beeldmateriaal zijn verwijderd. Derhalve zou het staatshoofd in feite nimmer de gelegenheid moeten hebben gehad om het instituut van het parlement op een dergelijke manier te bespreken. 'Indien hij echt de behoefte had om iets te zeggen, moest hij dat vooraf kenbaar hebben gemaakt aan de voorzitter en toestemming hebben gevraagd. Uit de vergadering heb ik echter niet vernomen dat dit het geval was', aldus Randjietsingh.

VHP feliciteert bevolking VS met verkiezing Trump als 45e president

VHP spreekt waardering uit voor 'beheerste en respectvolle' verkiezingsstrijd...

President Bouterse wacht nog even met een felicitatie


De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) feliciteert in een gisteren, woensdag 9 november 2016, uitgebrachte verklaring het volk van de Verenigde Staten, in het bijzonder de Republikeinse Partij, met de verkiezing van Donald Tromp als de 45e president van het land. De presidentsverkiezing van 8 november heeft om diverse redenen niet alleen in Amerika, maar eveneens in de rest van de wereld, enorme belangstelling gehad. 

De VHP wenst een speciaal woord van waardering te richten aan het adres van zowel de Republikeinse als de Democratische Partij voor de beheerste en respectvolle wijze waarop de spannende verkiezingsstrijd tot een aanvaardbaar einde is gebracht.

De VHP spreekt, evenals vele gelukwensen, de hoop uit dat van nu af, alle partijen zich in hechte eenheid zullen scharen achter de nieuwgekozen president, die beloofd heeft te zijn: 'een president voor allen', en hem die ondersteuning geven die noodzakelijk is voor de instandhouding en verdere stijging van welvaart en welzijn in het land.

Overigens gaat president Desi Bouterse pas over tot het uitbrengen van een felicitatie wanneer de uitslag van de dinsdag gehouden Amerikaanse presidentsverkiezingen officieel is bekendgemaakt. Dat bericht de Ware Tijd gistermiddag uit kringen dichtbij de president te hebben vernomen.

Twee bolletjesslikkers opgepakt op J.A. Pengelluchthaven

54-Jarige man slikt 100 bolletjes cocaïne en vrouw (38) ruim 100 bolletjes en 1 in vagina verstopt


De 54-jarige E.A. en R.S. (38) zijn in verzekering gesteld, nadat ze op respectievelijk 3 en 2 november werden aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Op grond van het zenuwachtige gedrag van de man werd vermoed dat hij drugs het land wilde uit smokkelen,zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname woensdag 9 november 2016. 

Hij verklaarde na zijn arrestatie 100 cocaïnebolletjes te hebben geslikt. De man werd overgedragen aan de afdeling Narcotica Brigade. Inmiddels zijn de bolletjes via natuurlijke weg uit het lichaam verwijderd.

De 38-jarige vrouw werd een dag later door het Team Bestrijding Internationale Drugshandel (BID) op de luchthaven aangehouden. De vrouw had een cocaïnebol in haar vagina verstopt. Daarnaast had zij meer dan 100 cocaïnebolletjes geslikt, die via de natuurlijke weg het lichaam hebben verlaten.

Natio-spelers krijgen van overheid Srd 10.000 per speler bij winst op Jamaica

'De overheid is het met mij eens, dat wij onze spelers deze extra motivatie moeten geven'Op de schouders van de nationale selectie rust een extra grote verantwoordelijkheid, daar Suriname een wedstrijd verwijderd is van kwalificatie voor de CONCACAF Gold Cup (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football). Als extra motivatie heeft de Surinaamse overheid Srd 10.000 per speler gereserveerd, als ze in de Caribbean Cup winnen van Jamaica. Deze wedstrijd wordt zaterdag in Kingston gespeeld, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 10 november 2016.

Ook de coach en assistent coach zullen bij winst van deze belangrijke wedstrijd dit zelfde bedrag ontvangen.

Minister Faizal Abdoelgafoer deed namens de president deze onverwachte mededeling aan de technische staf en de spelers dinsdag op het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. 'Ik weet precies wat voor verantwoordelijkheid rust op jullie schouders. Werken aan uitdagingen en vooral ook prioriteiten stellen maakt dat het altijd hard werken is voor de Surinaamse sport tijdens de raad van ministers vergaderingen. De overheid is het er met mij eens dat wij onze spelers deze extra motivatie moeten geven, zodat wij kunnen werken om in 2017 de Gold Cup naar Suriname te brengen', zei de minister.

Van het ministerie kregen de spelers elk een voetbal, waarop zij minister Abdoelgafoer hebben laten signeren.

Aanvoerder Gilberto Eind gaf aan heel blij te zijn met de uitnodiging van het ministerie, volgens hem voelt het voor de spelers goed aan te weten, dat het ministerie belast met sport steeds weer achter hen staat.

Voor het Surinaams publiek zal de wedstrijd zaterdag live te volgen zijn op ATV en voor het luisterend publiek live op Radio SRS.

Zr.Ms. Holland onderschept 64.5 kilo cocaïne aan boord Venezolaanse vissersboot in Caribische Zee

Opvarenden vissersboot gooien pakketten met drugs overboord


Begin deze week heeft het stationsschip, Zr. Ms. Holland een Venezolaans drugstransport onderschept in het midden van de Caribische Zee. Dat bericht de Koninklijke Marine woensdag 9 november 2016.

Het marineschip stoomde op naar de Bovenwindse Eilanden, toen het een vissersbootje opmerkte op haar radar. Vanaf het moment dat beide schepen in zicht van elkaar kwamen begon het vissersbootje verdachte manoeuvres uit te voeren. Daarop voer de Holland in volle vaart richting het verdachte schip en lanceerde één van haar snelle onderscheppingsvaartuigen FRISC.

De opvarenden van het vissersbootje lieten hun motoren afslaan en deden of ze motorpech hadden. Maar, vanaf de brug van de Holland werden enkele drijvende pakketten in zee gezien die overboord waren gegooid; die werden uit het water gehaald. Ze bleken in totaal 64,5 kilo cocaïne te bevatten met een straat waarde van ruim 3,5 miljoen euro.

De drugs en bemanningsleden zijn overgedragen aan de kustwachtcutter Poema van de Bovenwindse Eilanden.