vrijdag 11 november 2016

Verdachte tas zorgt voor korte ontruiming aankomsthal Hato op Curaçao

Tas, waar 'exposievenhond' op reageert, blijkt loos alarm - Eigenaar tas wordt door politie verhoord


De aankomsthal van luchthaven Hato is vandaag, vrijdag 11 november 2016, enige tijd afgesloten geweest. Een van de honden, die worden ingezet om te controleren op explosieven, reageerde op een tas. Daarop werd besloten de omgeving af te zetten. Dit berichten Paradise FM en Vigilante.

Dat bleek al snel loos alarm. Er bleken zich geen explosieven in de tas te zitten. De aankomsthal is dan ook weer vrijgegeven.

De eigenaar van de tas is door de politie meegenomen voor verhoor.

Sterke toename aantal toeristen uit Brazilië naar Curaçao

Promotiecampagne voor eiland in Brazilië werpt haar vruchten af


Mogelijk vanaf juli 2017 lijnvlucht Braziliaanse Avianca tussen Curaçao en Sao Paulo


Volgens interim-directeur van het Curaçao Tourist Board Hugo Clarinda vindt er sinds enkele maanden een sterke toename plaats van het aantal Braziliaanse toeristen dat naar het eiland komt. Clarinda zegt tegen de Extra, zo meldt Paradise FM vandaag, vrijdag 11 november 2016, dat dat alles te maken heeft met een promotiecampagne voor Curaçao in het land. 

De campagne die vorig jaar begin van start ging werpt nu zijn vruchten af. Volgens de interim-directeur is het aantal Braziliaanse toeristen wat Curaçao bezoekt in augustus zelfs met 69 procent gegroeid. De rest van de maanden lag de groei op zo’n 20 procent extra Braziliaanse toeristen.

Om nog meer Brazilianen Curaçao te laten bezoeken is Clarinda in gesprek met luchtvaartmaatschappij Avianca om de mogelijkheden te bekijken voor een lijnvlucht tussen Curaçao en Sao Paulo. Deze route zou als het aan Clarinda ligt volgend jaar juli voor het eerst kunnen worden gevlogen.

18-Jarige arbeider om het leven gekomen bij bedrijfsongeval te Waldeck, Nickerie

Bij transport pallet cement kantelt vorkheftruck - Bestuurder belandt onder de vorkheftruck


De 18-jarige Akash Doodnath is vandaag, vrijdag 11 november 2016, na een bedrijfsongeval aan de Jakartaweg te Waldeck overleden. De politie van Waldeck kreeg een telefonische melding van het bedrijfsongeval. Het slachtoffer bevond zich op dat moment al op de Spoed Eisende Hulp van het Lachmiperkash Streekziekenhuis in Nieuw Nickerie, aldus de webeditie van het Dagblad Suriname.

Bij aankomst van de politie in het ziekenhuis werd van de dienstdoende arts vernomen, dat Doodnath dood binnen was gebracht.

Onderzoek op de plaats van het ongeval wees uit, dat Akash met een bijrijder een vorkheftruck bestuurde. Zij waren bezig cement te verplaatsen naar andere arbeiders die werken aan een schutting. Tijdens het transport van een pallet cement, kwam de vorkheftruck op een helling terecht en sloeg over de kop. Akash en de bijrijder sprongen uit het voertuig. De vorkheftruck kwam echter op Akash terecht die bekneld raakte onder het voertuig. De bijrijder liep geen letsels op.

Toegesnelde arbeiders bevrijdden het slachtoffer uit zijn benarde positie en brachten hem naar de Spoed Eisende Hulp.

Het lichaam van Akash is na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.

Waidoe (Pertjajah Luhur): 'Criminaliteit kan niet vanzelf opgelost worden'

'Ik zie niet in waarom de coalitie de oppositie motie moest verwerpen'

'Belang volk staat niet voorop, maar men wil partijpolitiek in parlement bedrijven'


Een ieder wenst, dat de steeds toenemende criminaliteit een halt wordt toegeroepen. Maar, hiervoor zijn wel financiële middelen nodig. De begroting is vastgesteld op Srd 1,5 miljoen. De oppositie pleitte deze week in een motie voor een groter budget voor de aanpak van criminaliteit, namelijk extra financiële middelen voor een bedrag van Srd 10 miljoen. De motie werd echter verworpen door de coalitieleden van De Nationale Assemblee (DNA). 

De redactie van het Dagblad Suriname vroeg om een reactie aan parlementariër William Waidoe van de Pertjajah Luhur (PL). Volgens Waidoe is het te begrijpen, dat er bezuinigd moet worden, zo zegt hij vandaag, vrijdag 11 november 2016, in het dagblad. 'We zitten in een situatie waarin we moeten bezuinigen. Echter moeten we de veiligheid van onze hardwerkende landgenoten onder alle omstandigheden kunnen garanderen. Daarom vind ik, dat we nimmer kunnen bezuinigen op de aanpak van criminaliteit. Zelfs die Srd 10 miljoen zou weinig zijn. Maar, we begrijpen dat dit nijpend is voor de staat.'

De parlementariër vreest dat de criminaliteit aan het eind van het jaar haar piek zal bereiken. 'Ik zie niet in waarom de coalitie deze motie moest verwerpen, aangezien het een kans is om een bijdrage te leveren. Ik vind het heel jammer, dat men het belang van onze landgenoten niet voorop stelt en integendeel partijpolitiek wil bedrijven in het parlement. Dit keur ik ten zeerste af.'

Alhoewel er reeds een begroting is vastgesteld, is er geen concreet plan merkbaar over hoe men de criminaliteit denkt aan te pakken. 'Dit zal ook nooit tot uiting komen, omdat er geen gedegen beleid is uitgestippeld. Het ontbreken van financiële middelen moet niet als argument gehanteerd worden. Vaak genoeg vergeten wij dat we met minder geld ook zaken gerealiseerd kunnen krijgen.'

Volgens de parlementariër moet eerst gewerkt worden aan een gemotiveerd politiekorps. 'Pas als de minister van Justitie en Politie samen met de politiebond en eventueel het bedrijfsleven aan tafel gaat, kan er verandering komen in de huidige situatie. Criminaliteit kan niet vanzelf opgelost worden. Men focust zich teveel op hoe gedetineerden betere rechten kunnen krijgen. Dit is voor nu niet belangrijk. Momenteel is de preventieve aanpak van criminaliteit belangrijk om onze landgenoten te beschermen.'

Onlangs heeft het Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) meegedeeld dat de regering het criminaliteitsvraagstuk wel als prioriteit beschouwt. Echter wilde hij niet prijsgeven welke acties/maatregelen de regering concreet zal ondernemen. 'Ik krijg de indruk dat men niet weet wat men moet doen. Als men beseft dat criminaliteit aangepakt moet worden, moet men ook een indicatie hebben hoe dit te bewerkstelligen. Voor zaken als criminaliteit en gezondheidszorg kan men geen afwachtende houding aannemen. Men kan niet zeggen dat ze bezig zijn hiermee, aangezien het ministerie van Justitie en Politie geen nieuw ministerie is. Een ieder weet wat er speelt binnen de samenleving. Ieder dag die voorbijgaat waarbij burgers gekneveld en mishandeld worden, is een dag teveel. Het ligt geheel aan de wil van deze regering om criminaliteit te bestrijden', aldus Waidoe.

Volgens Waidoe kan de regering voor het genereren van inkomsten de boetes voor verkeersovertredingen verhogen in plaats van het implementeren van de rij- en voertuigenbelasting. 'Zonder boetes zijn we niet geneigd om zaken af te leren.' Met de opbrengsten kunnen onder andere projecten ten behoeve van criminaliteitsbestrijding uitgevoerd worden. Ook vastgoedbelasting kan een inkomstenbron vormen, waarbij de focus op rijke lieden wordt gelegd in plaats van op het arme volk. Door samen te werken met het bedrijfsleven kan criminaliteit ook aangepakt worden. 'Laten de politieambtenaren hun overuren benutten onder voorwaarde dat ze inzetbaar zijn op cruciale momenten, zodat zij tijdig kunnen surveilleren. Kortom, de mogelijkheden zijn er, alleen het leiderschap ontbreekt.'

Noodverordening tijdens nationale intocht Sinterklaas in Maassluis - Voor- en tegenstanders Zwarte Piet actief op social media

Maassluis lijkt bij intocht Goedheiligman te zijn omgetoverd tot een vestingstad

Burgemeester Edo Haan: 'Weet dat we er scherp op zitten' - Twee mannen - voor- en tegenstander Zwarte Piet - aangehouden voor opruiende berichten op social media


In Maassluis, waar morgen de landelijke intocht van Sinterklaas wordt gevierd, geldt vanaf 's morgens drie uur tot zondagochtend drie uur een noodverordening (zie hierna). Dat betekent, dat groepen mensen die de openbare orde willen verstoren makkelijker kunnen worden verwijderd, teruggestuurd of opgepakt. Dat is vanmiddag besloten na een overleg tussen politie, burgemeester en Openbaar Ministerie. 

De stad is ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waardoor de politie bezoekers in Maassluis preventief kan fouilleren. De gemeente benadrukt dat niet iedereen preventief wordt gefouilleerd.

Burgemeester Edo Haan waarschuwt mensen die de intocht aangrijpen om geweld te gebruiken. 'Weet dat we er scherp op zitten. De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Er wordt continu gemonitord', aldus Haan.

Maassluis heeft ook huisregels opgesteld voor het evenemententerrein. Daar staan zaterdag hekken omheen. Iedereen moet door toegangshekken het terrein op. Kinderen met ouders hebben voorrang. Beveiligingsbeambten kunnen bij bezoekers in de tassen kijken om de veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen. ,

'Mensen moeten er daarom rekening mee houden dat het wat langer kan duren voordat ze het terrein op zijn', zei Haan.


De Volkskrant weet te melden, dat de politie vandaag in Utrecht en in Amsterdam twee mannen aangehouden die opruiende teksten over de sinterklaasintocht en de zwartepietendiscussie hebben geuit op sociale media. Een 26-jarige man werd in Utrecht aangehouden voor opruiing. In Amsterdam werd een 57-jarige man aangehouden voor opruiing en bedreiging. Beiden zitten vast voor onderzoek, liet de politie weten.

Volgens een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond hebben de twee in hun berichten aangezet tot geweld tegen personen of groepen. Het gaat om een voor- en een tegenstander van Zwarte Piet.

In aanloop naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis monitort de politie verschillende informatiestromen waaronder die op sociale media. 'In het geval van opruiende of bedreigende berichten starten we meteen een nader onderzoek. Zo ook in deze twee gevallen', aldus de politie.

(Red. De Surinaamse Krant/Telegraaf)

Agent heeft overvallers op autozaak Nickerie getipt

Politieman/tipgever is schoonzoon van slachtoffer 


De politie van Nickerie heeft gistermiddag de agent van politie derde klasse I.A. aangehouden en in verzekering gesteld. Hij is in verband met een mislukte overval afgelopen maandag op een autohandelszaak annex woning aan de Soekhramsingstraat gearresteerd. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 11 november 2016.

De politie van Nickerie had de verdachten T.B. (29) en C.E. (21) op heterdaad betrapt in de woning. De mannen hadden op dat moment forse bedragen in Euro's klaargezet.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat agent A., die een schoonzoon is van de benadeelde, de daders zou hebben getipt.

Op die bewuste ochtend hadden de overvallers het gezin met houwers in bedwang gehouden en hen slagen toegebracht. In het belang van het verdere onderzoek blijft politieman A. vast zitten.

Veertien aangehouden actievoerders Rosebel weer in vrijheid gesteld

Politie heeft geen bewijs aangedragen, dat arrestanten werkelijk barricades hadden opgeworpen


De veertien actievoerders die aangehouden waren door de politie bij de barricadeactie van de toegangsweg tot de Rosebel-goudmijn zijn na hun voorgeleiding bij het Openbaar Ministerie vrijgelaten. De politie kon niet bewijzen, dat zij daadwerkelijk de barricades hadden opgeworpen. Dit meldt Starnieuws vanmiddag, vrijdag 11 november 2016.

Politiecommissaris Robby Ramjiawan, commandant Regio Zuid, zegt in een reactie, dat het Openbaar Ministerie de opdracht heeft gegeven om alsnog via beeldmateriaal verdachten te identificeren.

Bij de voorgeleiding ontkenden de aangehoudenen de barricades te hebben opgeworpen. Zij gaven aan dat zij als publiek ter plekke waren en de actievoerders hebben ondersteund.

 Ramjiawan merkt op dat veel mensen niet erbij stil staan, dat het om een strafbaar feit gaat, wanneer wegen worden geblokkeerd. Er staat een behoorlijke straf op. Hij verwijst naar artikel 214 van het Surinaams Wetboek van Strafrecht:

Hij die opzettelijk enig werk dienende voor het openbaar verkeer of het luchtverkeer vernielt, onbruikbaar maakt of beschadigt, enige land- of waterweg verspert of een ten aanzien van zodanig werk of zodanige weg genomen veiligheidsmaatregel verijdelt, wordt gestraft: 
1. met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren, indien daarvan gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten is; 
2. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren, indien daarvan gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.

Man op klaarlichte dag in centrum Paramaribo beschoten

Slachtoffer in Steenbakkerijstraat ter hoogte VCB-bank in rechter dijbeen beschoten


In de Steenbakkerijstraat ter hoogte van de VCB-bank is gistermiddag een man beschoten. Het slachtoffer, die een schotwond heeft opgelopen aan zijn rechter dijbeen werd per ontboden ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 11 november 2016.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat het slachtoffer de verdachte zou hebben benaderd met de vraag of hij misschien telefoons verkoopt. De man haalde volgens het slachtoffer direct een wapen tevoorschijn en schoot hem daarmee gericht in het rechter dijbeen.

Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar.

Minister Asscher vindt veiligheidsmaatregelen intocht Sint in Maassluis 'bizar' en 'een schande'

'Het is ziek van voor- en tegenstanders Zwarte Piet het kinderfeest te willen verstoren'


Minister Lodewijk Asscher (Integratie) vindt het 'bizar' en 'een schande', dat de nationale intocht van Sinterklaas van morgen in Maassluis zulke zware veiligheidsmaatregelen vergt. De vicepremier noemde het ’ziek’ dat voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet het kinderfeest willen verstoren, aldus vanochtend, vrijdag 11 november 2016, de Telegraaf. 

'Hoe haal je het in je hoofd', zei Asscher over de aankondiging van beide kampen dat zij 'rotzooi willen trappen.' 'Doe normaal.'

Of je nu voor of tegen verandering van het uiterlijk van de pieten bent, 'je houdt je handen thuis', zei de PvdA-minister.

Hij riep 'gekken' die denken zo’n intocht te moeten verstoren op 'lekker thuis te blijven' en hun mening 'op een vredelievende manier te geven, zonder elkaar te bedreigen' en uit te schelden. 

Maassluis, dat voor de intocht veiligheidsmaatregelen treft, die vergelijkbaar zijn met die bij een risicowedstrijd, heeft daar volgens Asscher goed aangedaan.Nog geen oplossing voor probleem bewoners Danny's Villapark

'Het is straks 22 november en wij hebben nog niets gehoord'


Er is nog geen oplossing gevonden voor het probleem te Danny’s Villapark, waarbij bewoners van het project hun woning dreigen kwijt te raken. 'Het is straks 22 november en wij hebben nog niets gehoord', reageert een bezorgde bewoner vandaag, vrijdag 11 november 2016, in de de Ware Tijd. Op die dag worden de eerste drie woningen op het project geveild. 

Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer heeft de zaak vorige maand naar zich toegetrokken en de gedupeerden beloofd met de schuldeisers naar een oplossing te zullen zoeken.

Volgens advocate Nailah van Dijk, die drie van de vele schuldeisers vertegenwoordigt, is zij nog niet benaderd door de bewindsman voor een gesprek. Zij weet niet of er met haar cliënten wel contact is gelegd. De advocate zegt, dat niet alleen de bewoners, maar ook de schuldeisers benadeeld zijn door stichting Danny. Zij kan daarom geen enkele andere oplossing bedenken, dan dat het verkavelingsproject wordt verkocht, zodat de schuldeisers vergoed kunnen worden. Zij vreest echter, dat ook verkoop van het gehele project niet voldoende geld zal opleveren om alle schuldeisers te betalen. Indien de stichting andere bezittingen heeft wat Van Dijk betwijfelt moeten die ook verkocht worden, zegt ze.

Van Dijk vindt het erg voor de bewoners, die nu in opstand komen voor hun investering, maar zij zegt dat haar cliënten al twaalf jaar geleden zijn 'opgelicht' door Stichting Danny van de overleden Surindre Mungra. Zij weet van tientallen rechtszaken en vonnissen tegen de stichting. Mungra heeft de veroordelingen volgens Van Dijk echter steeds weer aan zijn laars gelapt. Dit heeft geresulteerd in beslaglegging van de schuldeisers op het verkavelingsproject.

Een van haar cliënten moet ruim 60.000 euro van de stichting ontvangen en een ander ruim 20.000 euro. Er zijn meer dan twintig beslagleggers, zegt Van Dijk. Daarnaast heeft de stichting ook nog schulden bij geldschieters, banken en er is een forse belastingschuld.

Assemblee behandelt nog deze maand de ontwerpwet Dierenwelzijn

Parlementsvoorzitster: 'Wet heeft prioriteit bij het parlement'


De ontwerp initiatiefwet Dierenwelzijn (zie onderaan) is gereed om in een openbare commissievergadering behandeld te worden. Vervolgens volgt een plenaire vergadering. Dit zegt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vandaag, vrijdag 11 november 2016, in de Ware Tijd. Wanneer de wet zal zijn aangenomen, moet die nog door de regering worden afgekondigd om wetskracht te krijgen.

Dierenactivisten hebben vaak hun stem laten horen over het leed dat dieren wordt aangedaan. Met name de stichting Henk Abrahams, die zich inzet voor dierenwelzijn, heeft door vreedzame protestdemonstraties aandacht gevraagd voor dit vraagstuk.

Geerlings-Simons benadrukt, dat de wet prioriteit heeft bij het parlement. Ze is zelf een van de indieners geweest in november 2014. De voorzitster onderstreept, dat er veel voorafgaat aan de totstandkoming van een wet, verwijzend naar onder meer consultaties met belangrijke betrokkenen. 'Men doet buiten alsof we er niets aan doen, maar dat is niet waar.' Ze zegt, dat er pas nog een sessie is geweest met betrokkenen en dat de 'laatste' veranderingen zijn aangebracht aan het wetsvoorstel. Ze verwacht dat de openbare commissievergadering dinsdag al plaatsvindt en de openbare plenaire behandeling later deze maand.

De ontwerpwet is enkele keren gewijzigd. Die aanpassingen stelden harde maatregelen in het vooruitzicht tegen dierenbeulen en andere personen die lichtelijk omgaan met het welzijn van dieren. Een boete van maximaal Srd 10.000 en/of een gevangenisstraf van maximaal twee jaar, is een van de belangrijke strafmaten. Het is op basis van de wet ook verboden, dat eigenaren van dieren en zij die de zorg over dieren hebben, de dieren in hulpeloze toestand of onbeheerd laten.

'Vrijheid van religie is geen vrijbrief voor discriminatie'

'De mening van de VVEPS is niet de mening van de hele Surinaame gemeenschap'


De Surinaamse gemeenschap is reeds langer bekend met het standpunt van bepaalde Christelijke stromingen, met name die van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname (VVEPS), welke zij op verschillende momenten de afgelopen jaren in de pers tot uiting gebracht heeft. De persconferentie die leden van de VVESP hielden op 9 november bracht geen nieuwe inzichten met zich mee. Dat in hun ogen 'toegeven aan homoseksuele gevoelens een zonde is', is hun mening, en een mening mogen ze natuurlijk hebben. 

Waar we wel voor moeten waken is dat de mening van de VVEPS wordt gezien als de mening van de hele Surinaame gemeenschap, en dat die mening vertaald wordt in een oordeel over de LGBT gemeenschap. Dit zou een fundamenteel beginsel zijn voor discriminatie.

Het ministerie van Justitie & Politie (JUSPOL) onderkent gelukkig, dat er sprake is van discriminatie jegens de lbgt-gemeenschap en streeft ernaar deze weg te werken. Dit streven komt tot uiting in, onder meer, de onlangs door het ministerie ingestelde Commissie voor Diversiteit en Inclusiviteit en het beleggen van hearings met het maatschappelijk middenveld (inclusief de diverse stromingen binnen de christelijke gemeenschap).

Waar de lgbt-gemeenschap zich samen met het ministerie van JUSPOL en haar andere medestanders voor inspant, is de optimale beleving van de universele rechten van de mens voor alle burgers van Suriname, inclusief de lgbt-gemeenschap.

Mensenrechten zijn lgbt-rechten en lgbt-rechten zijn mensenrechten. Deze erkenning van fundamentele mensenrechten van de lgbt-gemeenschap ontwikkelt zich positief in landen om ons heen, zoals Brazilië, Argentinië, Uruguay en Colombia, die stuk voor stuk non-discriminatie jegens de lgbt-gemeenschap in hun wetten hebben verankerd. Dit zijn allemaal landen met een overwegend christelijke gemeenschap. Het zijn bovendien landen waar er zowel bij wet als in de praktijk een duidelijke scheiding is tussen kerk en staat, een uitgangspunt waar overigens ook de Surinaamse staatsvorm op gebaseerd is.

Het verbod op discriminatie wegens seksuele geaardheid is ook in het Surinaamse rechtsstelsel verankerd, namelijk in artikel 8 van de Grondwet en artikelen 175 en 175a van het Wetboek van Strafrecht. Hoewel de implementatie van deze bepalingen in de praktijk nog te wensen overlaat, zijn ze wel richtinggevend voor waar we naartoe moeten: voorwaarts, naar een Suriname waar een ieder zichzelf kan zijn en in gelijke mate een beroep kan doen op rechten en vrijheden.

De LGBT-gemeenschap kijkt uit naar de eventueel constructieve bijdrage die de VVESP wil leveren in dit traject van anti- discriminatie ingezet door het ministerie De hoop op deze constructieve bijdrage is mede gebaseerd op de woorden van Paus Fransiscus, de leider van de grootste Christelijke stroming op aarde om zijn mening gevraagd over homoseksualiteit op 22 juli 2013 antwoordde 'who am I to judge'?

Het bestuur van het LGBT Platform Suriname

Tweede Kamerleden vinden beveiliging bij intocht Sinterklaas in Maassluis van de zotte

Minister van der Steur: 'Feest wordt misbruikt door mensen met een eigen agenda'

Oproep VVD'ster Tellegen aan demonstranten: 'Ga toch naar huis'


Politici vinden het van de zotte, dat er strenge beveiligingsmaatregelen nodig zijn bij de intocht van Sinterklaas morgen. Ouders en kinderen moeten zelfs door detectiepoortjes in Maassluis. Als het lokale gezag zegt, dat deze maatregelen nodig zijn, dan zal dat wel kloppen, is de algemene reactie aan het Binnenhof. Maar, dat het zo ver moest komen, daar balen de politici van, zo schrijft de Telegraaf vanochtend, vrijdag 11 november 2016. 

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) vindt dat het feest 'misbruikt wordt door mensen met een eigen agenda'.

'Dit is een nieuw dieptepunt', zegt PVV-Kamerlid Helder over de grote politie-inzet. Evenveel als bij een risicowedstrijd in het betaald voetbal.

'Triest', vindt PvdA-Kamerlid Marcouch het.'Maar blijkbaar nodig voor de veiligheid van de kinderen.'

VVD-Kamerlid Tellegen zucht. 'Ga toch naar huis', zegt ze tegen de mensen die morgen willen demonstreren.

De gemeente Maassluis bericht het onderstaande op haar website:

Hekken bij intocht Sinterklaas Maassluis

'Voor mij is het allerbelangrijkste dat alle kinderen die zaterdag Maassluis bezoeken een leuke dag hebben”. Dat is de oprechte wens van Edo Haan, burgemeester van Maassluis.
Een van de maatregelen in verband met de veiligheid is dat er hekken worden geplaatst op het evenemententerrein. Burgemeester Haan: 'Ik heet iedereen van harte welkom, natuurlijk vooral de kinderen. Maassluis is gastheer voor de intocht van sint en piet, en ook gastheer voor het debat. Iedereen mag zijn of haar mening uiten zolang de openbare orde daardoor niet wordt verstoord of gevaar loopt. Als gastheer van de stad Maassluis heb ik vertrouwen in een veilig en mooi feest met respect voor ieders mening.'
 
Maassluis organiseert zaterdag een prachtig evenement: de landelijke intocht van Sinterklaas! Zoals gebruikelijk bij grote evenementen besteden we veel aandacht aan de veiligheid. Er worden maatregelen getroffen die voor de bezoekers zichtbaar en niet-zichtbaar zijn. Een van de zichtbare maatregelen is een toegangscontrole bij het evenemententerrein. Het gaat om openingen bij de hekken met een beveiliger erbij. We doen er alles aan om te zorgen dat het publiek hier zo weinig mogelijk van merkt, zodat we allemaal kunnen genieten van een geweldig feest!

Regering staat garant voor dienstverlening Spoedpost Ambulance Service Wanica tot en met januari

Het ministerie van Volksgezondheid onderkent noodzaak en goede werk van Libi Makandra 


De regering heeft besloten om de dienstverlening van de Spoedpost Ambulance Service Wanica tot en met januari komend jaar te garanderen. Ondertussen zal een structurele basis worden gelegd voor een duurzame oplossing. Dit is afgesproken tussen de leiding van het ministerie van Volksgezondheid en Libi Makandra. Het ministerie onderkent de noodzaak en het goede werk dat Libi Makandra verzet. 

Nu de organisatie niet meer in staat is de dienst te garanderen, biedt Volksgezondheid de helpende hand. Volksgezondheid zal ook ervoor zorg dragen dat de stroomvoorziening naar het pand van de spoedpost zal vallen onder het sociaal tarief, hetgeen gebruikelijk is voor sociale instellingen. De stichting Spoedpost Libi Makandra had daartoe acht maanden geleden reeds het verzoek gedaan.

Het veldonderzoek door de EBS is ook al geweest en ondanks positieve toezeggingen is het nog niet gerealiseerd, zegt de leiding van de instelling.

Na een eerder bericht over de op handen zijnde sluiting van de post werdde leiding van Libi Makandra uitgenodigd door Volksgezondheid voor een gesprek. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft ook een cruciale bijdrage geleverd voor het in stand houden van de spoedpost.

Een onderdeel van de aangedragen oplossingen is amenderen van de Basiszorgwet en nagaan hoe de financiering van de ambulance dienstverlening, integraal daarin kan worden ondergebracht. Er zal een commissie worden ingesteld om een landelijke gedecentraliseerde ambulancedienst voor te bereiden. De bedoeling is dat er middels een overkoepelend orgaan gestructureerd gedecentraliseerde ambulance dienstverlening wordt gegarandeerd. De materiële voorzieningen zijn al voor tachtig procent voorbereid. Het is een kwestie van organisatie ondersteund door de politieke wil om het te doen.

Het ministerie heeft verder aangegeven dat lokale expertise en ervaring zullen worden aangewend om de gestructureerde aanpak tot stand te brengen. Libi Makandra is opgelucht met de oplossing die bereikt is en is blij dat de dienstverlening voor de samenleving kan worden voortgezet.

Diverse Statenfracties Curaçao willen complete revisie Eilandelijk Ontwikkelingsplan, EOP

Niet slechts wijziging plan voor Oostpunt

Moses: 'We moeten een internationaal bedrijf het hele EOP laten evalueren' - Davelaar is‘de tegenwerking’ van de milieugroeperingen helemaal zat


Verschillende partijen in de Staten hebben gisteren te kennen gegeven niet alleen het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) te willen wijzigen voor Oostpunt, maar liever nog een volledige revisie te zien van het EOP, opdat er gekeken kan worden naar een totaalpakket van ontwikkeling van het eiland. Het is immers zo, dat het EOP al tientallen jaren bestaat, maar nimmer geëvalueerd is, terwijl dit elke vijf jaar had moeten gebeuren. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vrijdag 11 november 2016.

Marilyn Moses (Movementu Progresivo) verwoordde dit als volgt: 'We moeten een internationaal bedrijf het hele EOP laten evalueren en overgaan op een nieuwe indeling in zones, waarbij gekeken wordt naar functie en gebruik van gebieden. Oostpunt kan daar onderdeel van zijn.'

Humphrey Davelaar (PNP) voegt eraan toe: 'We kunnen beter een heel nieuw EOP maken dan het bestaande aanpassen en evalueren. Dat is makkelijker en sneller.'

Een volledige evaluatie is ook genoemd door Gerrit Schotte (MFK): 'Van noord tot zuid en van oost tot west.'

Norberto Ribeiro (KdNT) zegt, dat bij een volledige evaluatie van het EOP vooral ook het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) betrokken moet worden. 'Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) kijkt er toch anders naar. Er is een economische visie. En daarnaast moet er een onafhankelijk bureau komen die de revisie doet.'

Alle partijen hebben in principe aangegeven vóór economische ontwikkeling te zijn, vóór meer werkgelegenheid en vóór meer woningen, toch stellen de meeste Statenleden daartegenover dat er heel goed rekening gehouden moet worden met milieuaspecten. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, zo klonk het parlement, bedoelende dat als eenmaal schade wordt toegebracht aan het onderwatermilieu en ook het unieke ecosysteem op het land, dit nooit meer teruggedraaid kan worden.

Giselle Mc William (MAN) was hier het meest stellig in. 'We moeten de garantie hebben dat er op verantwoorde wijze met het milieu wordt omgegaan. Als er flora en fauna verdwijnen, kunnen onze kinderen hier nooit meer van genieten. De waarde van mijn land en het milieu is voor mij evenzo belangrijk als de ontwikkeling die er moet komen. Het openbreken van het EOP voor Oostpunt, houdt misschien ook wel een ‘free for all’ in, waar het gaat om andere gebieden op Curaçao.'

Moses wijst hier ook op en stelt dat ook bij het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO) het EOP geschonden is. Het milieu en de betrokken milieugroeperingen zijn door de meeste Statenleden aangestipt. Meestal in positieve zin, dat er vooral de mogelijke schade voor het milieu goed in de gaten gehouden moet worden, maar ook in negatieve zin. Zo is Davelaar ‘de tegenwerking’ van de milieugroeperingen helemaal zat. Ook Schotte vindt dat het afgelopen moet zijn met het opwerpen van blokkades en hobbels, wat in de kwestie Oostpunt de overheid miljoenen kost aan claims. En Eduard Braam stipt het milieu wel even aan, maar vindt ontwikkeling belangrijker, zeker gezien het ‘gevaar’ van nieuwe claims, want de familie Maal heeft al heel wat geduld opgebracht.

Het is Omayra Leeflang ten slotte die wat dieper ingaat op de geschiedenis van het ontwikkelproject Oostpunt waarbij ze uiteindelijk ook de regering vraagt openheid van zaken te geven over het onderzoek van Ted Wolff.

Nieuwe ophaalloopbrug bij het Waaigat, Curaçao, officieel in gebruik genomen

Brug draagt de naam Prinses Amalia


De ophaalloopbrug bij het Waaigat die Scharloo met Marshe Nobo in Punda verbindt, werd gisteren officieel geopend. De brug - een kopie van de vroegere Van den Brandhofbrug - heeft de naam Prinses Amalia gekregen, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 11 november 2016.

De opening werd door gouverneur Lucille George-Wout verricht, nadat de directeur van Curaçao Ports Authority (CPA), Humberto de Castro, de aanwezigen toesprak.

Het project is bekostigd door het ministerie van Economische Ontwikkeling en werd uitgevoerd door CPA, dat ook belast is met het beheer en onderhoud van de brug.

MFK pleit voor gratis dumpen afval door bevolking bij Landfill van Malpais en Koraal Specht, Curaçao

Schotte: 'Open de poorten van de vuilstortplaatsen voor de Curaçaose bevolking'

'Wij smeken u, laat het niet op een motie aankomen. Iedereen wil een schoon eiland'


De 30 gulden die de vuilstortplaatsen voor elke 1.000 kilo afval in rekening brengen, moet tijdelijk worden afgeschaft. Geef de bevolking komend jaar de kans het eiland op te ruimen en het vuil gratis af te leveren bij de Landfill van Malpais en van Koraal Specht. Dat is het dringend verzoek van oppositiepartij MFK, aldus vanochtend, vrijdag 11 november 2016, het Antilliaans Dagblad. 

Vorig jaar diende zijn partij er al een motie over in, maar gisteren smeekte MFK-leider Gerrit Schotte demissionair minister Siegfried Victorina van Gezondheid, Natuur en Milieu (GMN) om als een van zijn laatste beslissingen de poorten van de vuilstortplaatsen voor de Curaçaose bevolking te openen en gratis afval aan te laten nemen.

Schotte deed zijn oproep tijdens een centrale vergadering van de Staten naar aanleiding van het kritische rapport van de Algemene Rekenkamer Curaçao over de wijze waarop het ministerie optrad voor, tijdens en na de uitbraak van chikungunya. De Staten hadden in februari 2014 via een motie een onderzoek bevolen.

De Algemene Rekenkamer meent in haar onderzoeksrapport dat de bestrijding van chikungunya laat op gang kwam en dat de noodzakelijke procedures ontbreken om tijdig te kunnen inspelen op (potentiële) ziektebedreigingen of epidemieën. De afdelingen Epidemiologie en Onderzoek en Technisch Hygiënische Zorg (THZ) zouden kwalitatief en kwantitatief onderbezet zijn, zo concludeert de Rekenkamer.

Dat afval gratis kan worden aangeleverd bij de vuilstortplaatsen, ziet de MFK-fractie als een belangrijke manier om het eiland schoner te krijgen. Daarmee kan het aantal potentiële broedplaatsen voor muggen worden verminderd. Volgens Schotte zijn er verspreid over het eiland meer dan 100 clandestiene vuilstortplaatsen.

'Dat is niet goed, maar het komt doordat bij de Landfill moet worden betaald. Men gooit het vuil op de eerste de beste open plek. Onze stichting Fundashon Gerrit Schotte heeft afval opgeruimd, maar dat is niet onze verantwoordelijkheid. Nu moet de overheid het overnemen.' Dat het de MFK-fractie menens is, blijkt uit de wijze waarop Schotte minister Victorina oproept gehoor te geven aan zijn verzoek. 'Wij smeken u, laat het niet op een motie aankomen. Iedereen wil een schoon eiland.'

Nieuwe Statencoalitie Curaçao stort zich op regeerakkoord

Partijvoorzitter MAN verwacht dat over twee weken regeerakkoord is uitgewerkt

Vast staat dat Hensley Koeiman premier wordt


Nu MAN, PAR, PNP en PS het eens zijn geworden over de verdeling van de portefeuilles, gaan de partijen zich over het regeerakkoord buigen. Hoewel er op hoofdlijnen een akkoord op tafel ligt, moeten de details hiervan nog worden uitgewerkt. Naar verwachting is dit over twee weken gereed, zo laat Emil Walle, de partijvoorzitter van MAN, weten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 11 november 2016. 

Formateur Kenneth Gijsbertha (MAN) heeft gisteren verslag gedaan over de voortgang van het formatieproces bij gouverneur Lucille George-Wout. Daarbij heeft hij bericht over de recente ontwikkeling in de politieke verhoudingen tussen de partijen in de Staten.

De gouverneur heeft op haar beurt Gijsbertha gevraagd zijn werkzaamheden als formateur voort te zetten en herhaald dat ‘het van belang is dat heldere afspraken worden gemaakt in een regeerakkoord en dat een kabinet wordt samengesteld dat bestaat uit personen die bereid en in staat zijn om daadkrachtig en evenwichtig uitvoering te geven aan dat regeerakkoord, waarmee de stabiliteit van het te vormen kabinet wordt bevorderd’.

Gijsbertha heeft tot maandag 21 november de tijd om de gouverneur in te lichten over de resultaten van zijn werkzaamheden. Walle laat weten. dat de aan het formatieproces deelnemende partijen druk bezig zijn met de invulling van de aan hen toegewezen ministersposten.

De partijvoorzitter van MAN wilde de namen niet noemen van de nieuwe bewindslieden voor de sociaaldemocratische partij, maar bevestigde wel wat reeds eerder werd geroepen, namelijk dat MAN-leider Hensley Koeiman premier wordt. 'De partij heeft verschillende kandidaten die een ministerpost kunnen vervullen. Het gaat niet alleen om mensen die op de verkiezingslijst staan, maar ook om leden binnen de organisatie van de partij', aldus Walle. Zo profileerde formateur Gijsbertha, de nummer twee op de lijst van MAN, zich in de verkiezingscampagne bijvoorbeeld als een warme pleitbezorger van sport. Walle erkent dat Gijsbertha een van de kandidaten is voor de portefeuille van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport.

Walle en Koeiman hebben afgelopen woensdag een gesprek gehad met Omayra Leeflang. Nadat PS vorige weekeinde uit het formatieproces stapte, gaf Leeflang een ‘blanco cheque’ aan de toen resterende drie partijen om een coalitie mogelijk te maken. Leeflang heeft ondanks deze steun, bij de verdeling van de portefeuilles afgelopen woensdag niets toebedeeld gekregen. De naam van de politiek leider van Un Kòrsou Hustu circuleerde als kandidate voor het voorzitterschap van de Staten, maar deze functie was voor haar uitgesloten.

'Het zou namelijk betekenen dat ik mijn partij zou opgeven voor het pluche van het voorzitterschap en alle daarbij behorende toeters en bellen als chauffeur, beveiliging, creditcard en ga zo door. Mensen spreken mij aan dat het niet correct is dat ik met mijn steunverklaring aan de coalitie geen post heb gekregen. Ik heb vrede met mijn keus. Als Statenlid stel ik het belang van Curaçao voorop. Dat betekent dat ik de ene keer op dezelfde lijn kan zitten als de coalitie en een andere keer niet', aldus Leeflang.

NDP'er Misiekaba plaatst kritische kanttekeningen bij aangekondigde salarisverhoging ambtenaren

'Is economie tegen die tijd dusdanig hersteld dat zij grote schok aan loonsverhogingen kan dragen?'


De fractieleider van de NDP, André Misiekaba, vroeg gisteren in het parlement hoe de regering het budgettaire evenwicht in stand zal houden wanneer er door de door de regering aangekondigde loonsverhoging voor ambtenaren, gepensioneerde ambtenaren en landsdienaren en gelijkgestelden uiterlijk april 217 heel veel geld in omloop komt. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 november 2016.

De president heeft in zijn Jaarrede op 30 september beloofd de vraag naar deviezen in te dammen door een strak fiscaal en monetair beleid. Hij vreest dat als er overvloedig geld in omloop komt, de vraag naar deviezen zal toenemen. Door overbodige budgettaire uitgaven te voorkomen en goed toezicht te houden op de kredietverlening in de financiële sector wordt er bijgedragen aan gezonde liquiditeitsstromen binnen de economie en het behoud van deze.

Misiekaba vraagt zich af of de economie tegen die tijd zodanig hersteld zal zijn, dat zij die grote schok aan loonsverhogingen zal kunnen dragen.

Hij wil ook van de regering weten of is uitgerekend hoeveel geld er minimaal en maximaal in de economie zal komen en hoe dat bedrag zich zal verhouden tot de internationale reserves. Volgens de president was de internationale reserve per eind augustus 359 miljoen Amerikaanse dollar. De fractieleider van de NDP vraagt zich af hoe groot die per eind oktober was en wat de verwachting is per eind april 2017.

Hij vreest dat het land terug bij af zal zijn na de algemene loonronde. De politicus laat zich ook kritisch uit over de terugbetaling van buitenlandse schulden in de eerste acht maanden van 2016. Hij wil weten wat er aan het einde van het jaar zal zijn afgelost en hoeveel de totale aflossing van buitenlandse schulden bedraagt. De importdekking van Suriname was per eind augustus 3,5 maand. Misiekaba vraagt zich verder af af hoe groot de dekking was per eind oktober en wat die zal zijn aan het einde van het jaar.

Suriname voert internationaal huishoudonderzoek van UNICEF uit

Multiple Indicator Cluster Survey één van de grootste databronnen met info over welzijn kinderen en vrouwen


Suriname zal als eerste land in de regio het zogenoemde MICS-6 programma uitvoeren. De uitvoering hiervan is opgenomen in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Met ondersteuning van het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en andere partners zal het programma worden uitgevoerd, zo bericht het ministerie donderdag 10 november 2016 (zie onderaan).

MICS (Multiple Indicator Cluster Survey) is een internationaal huishoudonderzoek, dat UNICEF heeft ontwikkeld. Het programma is één van de grootste databronnen voor informatie over het welzijn van kinderen en vrouwen.

Het ministerie van SoZaVo en UNICEF hebben een intentieverklaring ondertekend voor de uitvoering van het MICS-6 programma.

Voor het laatst heeft Suriname in 2010 het MICS-4 uitgevoerd. Die data werden in 2013 gepubliceerd. Het land heeft al drie keer het MICS-huishoudonderzoek uitgevoerd. De data hiervan heeft bijgedragen aan de rapportage en voortgang over de Millenniumdoelen (nu de Sustainable Development Goals –SDG’s).

MICS-data ondersteunen landen in het monitoren van vooruitgang op het gebied van de gezondheid van jonge kinderen, toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook op het gebied van onderwijs, vroege kinderontwikkeling, bescherming, toegang tot media en gebruik van informatie en technologie, komt de MICS-data goed van pas.

Nu de intentieverklaring is ondertekend zal er een technische commissie worden samengesteld om erop toe te zien dat de voorbereidingen voor het onderzoek, het onderzoek zelf en de rapportage, volgens bepaalde richtlijnen en standaarden worden uitgevoerd. In dit proces zullen ook trainingen worden gegeven over hoe onderzoeken op te zetten, data te verzamelen en hoe te rapporteren en te analyseren. Het echte MICS-veldonderzoek zal naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar plaatsvinden.

Verwarring alom over positie districtscommissaris Miranda - Ministerie en deken districtscommissarissen spreken elkaar tegen

RO ontkent dat Miranda is ontlast uit functie en spreekt van 'tendentieuze berichtgeving' de Ware Tijd

Deken van districtscommissarissen houdt echter vol dat Miranda door Nerkust wordt opgevolgd


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) ontkent ten stelligste, dat Jerry Miranda uit zijn functie van districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost zal worden ontheven. In een verklaring wordt gesteld dat men 'met verbazing kennis heeft genomen van een bericht in het dagblad de Ware Tijd van donderdag 10 november', zo bericht de Ware Tijd vanochtend, vrijdag 11 november 2016.

'De leiding van het ministerie wenst met nadruk erop te wijzen, dat deze informatie op onwaarheid berust en dat het bericht als tendentieus kan worden aangemerkt. Ten overvloede wordt er hierbij op gewezen, dat de heer Miranda op zijn post blijft en dat het ministerie vooralsnog geen aanleiding heeft om hem andere instructies te geven. De samenwerking tussen het ministerie en de heer Miranda is zeer vruchtbaar.'

De bewering van het ministerie staat echter haaks op uitspraken van Roline Samsoedien, de deken van districtscommissarissen. Die bevestigde in het bewuste artikel, dat Miranda zou worden ontlast uit zijn functie en wordt opgevolgd door Mike Nerkust, die nu nog districtscommissaris van Paramaribo-Zuidwest is. Die wordt op zijn beurt weer opgevolgd door Adjaikoemar Kali. Samsoedin heeft dit gisteravond, nadat het ministerie met de verklaring kwam, nogmaals tegenover de redactie van de Ware Tijd beaamd.

Vanuit China, waar ze momenteel verblijft met RO-minister Edgar Dikan en collega Nerkust, bevestigt ze nogmaals, dat Miranda zal worden ontlast.

Politie verwijdert barricade op toegangsweg Rosebel-goudmijn

Boze goudzoekers en inwoners Nieuw Koffiekamp werpen barricade op

Bij politieactie zijn ruim tien personen gearresteerd en is een agent gewond geraakt


Politie-eenheden hebben gisteren de barricades die geplaatst waren op de toegangsweg naar de Rosebel-goudmijn door goudzoekers en inwoners van Nieuw Koffiekamp verwijderd. Meer dan tien personen zijn aangehouden. Een politieagent heeft verwondingen opgelopen. Dit bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 11 november 2016.

Een gesprek dat eerder werd gevoerd door de leiding van Rosebel Gold Mines/IAmGold en het commissariaat van Brokopondo bracht geen oplossing. De actievoerders waren behoorlijk verhit. De goudzoekerss vinden dat het gebied dat hen is aangewezen door IAmGold - ter compensatie na hun verwijdering uit de Roma-pit in concessiegebied van Rosebel -, niet voldoende goud zou hebben. Daarom willen zij weer in de Roma-pit naar goud zoeken.

Het Canadese bedrijf en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft hen echter laten weten, dat dit niet mogelijk is. De maatschappij heeft de concessie zelf nodig voor de goudproductie. Iamgold vindt dat er voldoende goudvoorraden zijn in het gebied dat aan de goudzoekers is toegewezen. 

Regio Commandant Midden van het Korps Politie Suriname, commissaris Robby Ramjiawan, zegt dat de ontruiming niet gemakkelijk is gegaan. De actievoerders hebben behoorlijk veel verzet geboden. De verwensingen aan het adres van de politie, regering en IAmGold zouden, zo schrijft Starnieuws, niet mals zijn geweest.

Tijdens de actie van de politie-eenheden waren de zuidelijke troepen van het Nationaal Leger in staat van paraatheid gebracht door tussenkomst van de plaatsvervangend bevelhebber kolonel Adolf Jardim.

Twee dolfijntjes geboren in Sea Aquarium op Curaçao

Voor een van de dolfijntjes moet nog naam worden gekozen...


Een maandje oud zijn ze alweer, de twee nieuwe dolfijntjes geboren in Sea Aquarium. Gisterochtend, donderdag 10 november 2016, maakte Dolphin Academy de aanwinst bekend, zo bericht het Persbureau Curaçao.

Het eerste kalfje is geboren op 17 september en heet Estrea. Het tweede kalfje kwam 2 oktober ter wereld en heeft nog geen naam.

De verzorgers willen dat het publiek een keuze maakt uit drie namen: Ixora, Djoli of Zoya.

Via de FB-pagina van Dolphin Academy kom je bij de stembus:

Karta-Bink (PL): 'Geen stemmingmakerij, alle burgers schreeuwen om bescherming'

Politica betreurt, dat motie oppositie om Srd 10 miljoen vrij te maken voor bestrijding criminaliteit is gesneuveld


‘Het maakt helemaal niet uit of burgers afkomstig zijn van de groene (NPS), rode (PL, Pertjajah Luhur), oranje (VHP) of paarse (NDP) partij. Het is geen stemmingmakerij, alle burgers schreeuwen om bescherming en doen een dringend beroep op de regering om harde maatregelen te treffen voor het terugbrengen van het veiligheidsgevoel binnen de gemeenschap’, zegt PL-Assembleelid uit Commewijne Ingrid Karta-Bink donderdag 10 november 2016, in het Dagblad Suriname.

Zij vindt het dan ook heel sneu, dat de motie om meer geld vrij te maken voor het ministerie van Justitie en Politie verworpen is in het parlement. En daarbij heeft haar collega van de NDP gemeend het woord ‘stemmingmakerij’ te gebruiken tegen de oppositie.

Volgens Karta-Bink is er ‘niets nieuws onder de zon’ als burgers, winkeliers en ondernemers smachten naar een stuk veiligheidsgevoel. Zij gaan dagelijks gebukt onder de gevolgen van de steeds oprukkende criminaliteit. Op dagbasis worden burgers gekneveld, mishandeld en beroofd van hun spaarcenten of goederen.

'Burgers schreeuwen om beschermd te worden. En wij zijn volksvertegenwoordigers. Wij dienen op te komen voor de belangen van de burgers.'

Zij vindt het dan ook verschrikkelijk dat haar collega-assembleelid van de NDP ‘partijbelangen voorop stelt en daarbij uit het oog verliest dat ook zij deel uitmaakt van de samenleving’. Zij vraagt zich dan ook af waar de constructieve opstelling van de coalitie is gebleven wanneer de oppositie slechts verweten wordt van stemmingmakerij wanneer een issue dat het hele land in haar greep houdt, aan de orde wordt gesteld.

'Wij hebben de nood van het volk geëntameerd in het parlement.' Er is volgens Karta-Bink thans sprake van anarchie en chaos, gevolgen van slecht regeerbeleid.

Winkelier (49) in Paramaribo-Zuid verdient wat bij met verkoop hash in winkel

Narcotica Brigade valt winkel binnen en vindt 16.67 gram hash en 23 sloffen illegale sigaretten


De 49-jarige winkelier H.H. heeft tegenover de politie bekend dat hij hasj verhandelde in zijn winkel in Paramaribo-Zuid. De afdeling Narcoticabrigade is, na informatie te hebben uitgewerkt, de winkel binnen gevallen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname donderdag 10 november 2016. 

In de winkel werd aangetroffen en in beslag genomen 16,67 gram hasj. Ook 23 sloffen illegale sigaretten werden gevonden en in beslag genomen.

De hasjverkoper is na overleg met het Openbaar Ministerie achter in verzekering gesteld. Het onderzoek in de zaak van de illegale sigaretten is overgedragen aan de afdeling Fraude van de politie.