zaterdag 12 november 2016

NDP'er Misiekaba wil hogere grondhuurtarieven ter verhoging staatsinkomsten

'De Staat schreeuwt om geld, maar laat grondspeculanten hun gang gaan, onacceptabel'

Grondspeculanten zijn vaak politici of hebben banden met de politiek - Bezorgdheid bij Misiekaba over gevolgen klimaatverandering voor Suriname 


Het NDP-Assembleelid André Misiekaba ziet in het verhogen van de grondhuurtarieven een manier om de staatsinkomsten te vergroten. Hem bekruipt het gevoel, dat de politieke wil ontbreekt om deze zaak aan te pakken. De tarieven voor huur van staatsgrond zijn al lang achterhaald en de Staat verdient er nauwelijks aan. De politicus weet, aldus de Ware Tijd vandaag, zaterdag 12 november 2016, dat grondspeculanten, die vaak politici zijn of banden hebben met de politiek, enorm veel geld verdienen met gronden die zij in huur hebben gehad van de overheid. 

'De Staat schreeuwt om geld, maar laat grondspeculanten hun gang gaan. Dit is voor mij onbegrijpelijk, maar ook onacceptabel', zegt Misiekaba.

De parlementariër constateert, dat ook door de bestemmingswijzigingen, personen van de ene op de andere dag miljonair worden. Hij betreurt het dat de regering slechts een deel van het goedgekeurde huisvestingsplan heeft uitgevoerd, terwijl het mogelijkheden biedt om binnen redelijk termijn duizenden Surinamers te helpen aan een dak boven hun hoofd.

De politicus zegt verder, dat de regering heeft nagelaten om de wetten, die het plan in beweging zouden moeten brengen, in orde te maken. Hij kijkt uit naar de Wet op Appartementsrecht, die aan de Assemblee moet worden aangeboden.

Misiekaba is ook bezorgd over klimaatverandering. Voor hem is dat geen ver-van-mijn-bedshow meer voor Suriname. 'We zitten binnen de tien meest bedreigde landen, indien de zeespiegel verder stijgt. Tachtig procent van onze economische bedrijvigheid en de meest vruchtbare landbouwgronden zijn aan de kust. Maar, ook de bevolkingsvisserij zit er relatief dichtbij.'

Volgens hem kan Suriname over twaalf jaar in problemen komen, indien de wereld geen drastische acties onderneemt tegen stijging van de zeespiegel. Hij heeft de regering gevraagd wat de korte- , middellange- en langetermijnplannen van de regering, regionaal en internationaal, zijn om Suriname te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Conservatorium Suriname wil eigen gebouw aan de Ringweg

De komende vijf jaar wordt gewerkt aan vergaren eigen financiën en uit China om het te bouwen


Het Conservatorium van Suriname (zie foto - Bron: Facebook) krijgt een eigen gebouw. Dat is de grootste wens van de opleiding, die dit jaar vijf jaar bestaat. Er is al een stukje terrein van bijna een hectare aan de Ringweg. De komende vijf jaar wordt gewerkt aan het vergaren van eigen financiën om het te bouwen. Momenteel zijn er gesprekken gaande om financiering los te krijgen van China. Dit bericht de Ware Tijd zaterdag 12 november 2016. 

Het gebouw moet hypermodern worden waar niet alleen les gegeven kan worden, maar waar ook ruimte is ingedeeld voor een opnamestudio en een akoestisch auditorium.

Het Conservatorium Suriname is opgericht door Ramon Williams en Albert Arends in 2011, na overleg met de toenmalige minister van Onderwijs. Het instituut werd statutair gevestigd op 11 november 2011. Na de officiële opening van het instituut begonnen de eerste 27 geselecteerde studenten aan hun studie. en nu zijn dat er 76.

In augustus 2017 studeren de eerste zeven studenten, af te weten twee in zang en een in trompet, saxofoon, klarinet, gitaar en bas.

Het Conservatorium is een HBO-onderwijsinstelling met een missie om Surinaams muziektalent op te leiden tot professionele docenten en musici en om de Surinaamse muziek naar een internationaal niveau te brengen.

PL-buschauffeur tracht bij controle in Latour de benen te nemen vanwege openstaande boete

Nadat chauffeur door agenten in kraag werd gevat kreeg hij een extra boete voor z'n rijgedrag


Een PL-buschauffeur die een eerdere opgelegde boete wilde ontlopen, heeft woensdag voor zijn rijgedrag een extra boete gekregen. Hij is bovendien ook in overleg met het Openbaar Ministerie ingesloten, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 12 november 2016.

Het Automatische Nummerplaten Registratie Systeem (ANRS) voerde woensdag bij het politiebureau Latour wegcontroles uit gericht op bestuurders van lijnbussen. Er werd nagegaan of de buschauffeurs verkeersvonnissen op hun naam hebben staan. 

Op een moment werd een PL-buschauffeur gesommeerd te stoppen, maar die sloeg een andere weg in om de controle te ontwijken. De politie zette de achtervolging in, waarop de bestuurder enkele straten verder staande werd gehouden. Controle wees uit dat hij een vonnis op zijn naam heeft staan, een boete van Srd 850 of bij niet betaling 19 dagen hechtenis.

De buschauffeur kreeg vervolgens het bevel om onder begeleiding van de politie het bureau aan te doen voor verdere afhandeling. Op de rotonde van de Latourweg stopte hij echter de bus en rende weg. De politie was genoodzaakt te voet de achtervolging in te zetten en hield de man enkele straten verder aan. De buschauffeur werd naar het bureau overgebracht.

Hij kreeg voor zijn rijgedrag een boete van Srd 500.

In Suriname kan nu industriële hennep geteeld worden - Regering heeft de weg vrijgemaakt

Econoom Wirht ziet zijn grootste wens in vervulling gaan

Wirht wil teelt naar zich toe trekken - 'We moeten voorkomen dat een wildwest situatie ontstaat'


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft op 4 november een beschikking afgegeven die het mogelijk maakt om industriële hennep te telen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij verleende twee dagen eerder al toestemming. Het bedrijf In de Kiem en de Green Hearts Foundation kunnen met de beschikking in de hand de komende drie jaar aan de gang gaan met een wetenschappelijk onderzoeks- en ontwikkelingsfase van industriële hennep. 

Winston Wirht, voorzitter van de Green Hearts Foundation is blij en opgelucht. 'Na jaren lobbywerk, waarbij ik zelfs tot persona non grata was verklaard, lijkt Suriname opeens wakker te worden', zegt hij vandaag, zaterdag 12 november 2016, in een reactie in de Ware Tijd.

Maar Wirht is ook bezorgd want er zijn volgens hem meerdere geïnteresseerden voor de productie van industriële hennep. 'We hebben alle kennis in huis over het gewas. Al het vooronderzoek is gedaan. Het contact met Hempflax in Europa (gevestigd in het Nederlandse Oude Pekela) is gelegd, ook is dat gedaan met de grootste speler in deze industrie wereldwijd, die gevestigd is in China.'

Wirht pleit daarom voor een centrale aanpak van deze nieuwe industrie, vanuit de Green Hearts Foundation die het project heeft geïnitieerd. 'We moeten voorkomen dat er een wildwest situatie ontstaat en dat we ons zelf in de voet schieten, want dan is dat hele ding weg en lijden we internationaal gezichtsverlies.'

Industriële hennep kan volgens hem enorme voordelen hebben voor de Surinaamse economie. Het is een duurzame grondstof met veel toepassingsmogelijkheden. Hoewel ze van dezelfde plant stammen, moet die niet verward worden met marihuana. De vezels en zaden worden onder meer gebruikt voor voedingsmiddelen, bouwmaterialen, automobielindustrie en dierverzorgingsproducten. Naast de legio aan mogelijkheden wordt de industrie innovatief ontwikkeld.

'Na de proeffase gaan we op basis van concrete perspectieven over tot het formuleren van bedrijfsplannen en het opstellen van een nationaal plan', zegt Wirht.

UPDATE: Onbeheerde auto aangetroffen in zijstraat Ringweg-Noord - Inzittende is spoorloos verdwenen

Bronnen beweren, dat verdwenen bestuurder getuige is in geruchtmakende berovingszaak met Meriba als een van de verdachten 

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

In de Sidoestraat, een zijstraat van Ringweg-Noord, is woensdag een voertuig onbeheerd aangetroffen. De bestuurder ervan is spoorloos verdwenen. Volgens bronnen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 november 2016, zou de vermiste man deze week moeten getuigen in een geruchtmakende berovingszaak, maar de politie wil daar geen mededelingen over doen, omdat het onderzoek nog gaande is. 

Een buurtbewoner zegt in een reactie, dat het voertuig woensdagochtend tegen half vier door een onbekende persoon werd geparkeerd. De portieren stonden open en de autosleutel was nog in het contact. Ook had het voertuig een lekke band met duidelijk zichtbaar een scheur erin. Tegen acht uur werd de politie op de hoogte gesteld over het voertuig.

Volgens de buurtbewoner namen agenten poolshoogte. Tegen vier uur 's middags, toen het voertuig nog op dezelfde locatie stond, stelde de buurtbewoner de politie nogmaals op de hoogte. De politie kwam voor een tweede keer, waarna het voertuig werd weggesleept.

Naar verluidt is er inmiddels aangifte van vermissing van de bestuurder gedaan.

UPDATE: De Ware Tijd bericht zaterdag 12 november, dat de verdwenen bestuurder had moeten getuigen in de zaak-Meriba. Die vermoedens werden versterkt door uitspraken die de advocaat van Meriba, Raoul Lobo, bij de aanvang van de zitting vrijdag deed.
Hij deelde mee, dat hij af zag van het horen van twee getuigen, zoals hij eerder had aangekondigd. De rechter was daar niet blij mee en vroeg hem of hij dat niet eerder had kunnen melden. Die zei in zijn antwoord, dat als hij 'het goed begrepen had, een van de getuigen het tijdige met het eeuwige heeft verwisseld'. Hij lichtte dat niet verder toe, hiermee de aanwezigen in de zaal vooral met vragen achterlatend. Na de zitting was hij niet bereikbaar voor commentaar. De getuige in kwestie zou in het voordeel van Meriba een verklaring afleggen. Zijn identiteit is niet bekendgemaakt.

Bewoners aan Djakartaweg in Nickerie ondervinden ernstige hinder van kafverbranding door rijstbedrijf

'Er komt zoveel stof vrij waardoor we niet eens onze gewassen kleren buiten kunnen hangen'


Klachten hebben de redactie van het Dagblad Suriname bereikt, dat de bewoners aan de Djakartaweg in het district Nickerie al zo'n drie weken enorme last ondervinden van rook en stof als gevolg van de padiekafverbranding in de omgeving van een rijstbedrijf. Dit is het verbranden van alle overblijfselen van padie, nadat het verwerkt is. Alhoewel er op Nanipolder een centrale plek is aangewezen voor de verbranding van padiekaf, verbranden sommige rijstboeren dit toch nog eigendunkelijk op hun eigen perceel, zo schrijft het dagblad vandaag, zaterdag 12 november 2016. Het is een al vele jaren terugkerend ernstig probleem.

'Al ruim drie weken is men bezig om zo een 50 pick-up ladingen met padiekaf te verbranden op een leeg perceel te Djakartaweg. Hierdoor hebben we last van de rook. Vooral voor baby’s is het erg schadelijk. Er komt zoveel stof vrij waardoor we niet eens onze gewassen kleren buiten kunnen hangen', zegt een verontwaardigde buurtbewoner.

De buurtbewoners hebben dit probleem onder de aandacht gebracht van de districtscommissaris van Nickerie, Wedprekash Joeloemsingh, die er werk van gemaakt heeft om deze kwestie aan te pakken. Joeloemsingh laat weten, dat het illegaal verbranden van padiekaf een gevangenisstraf oplevert van twee maanden.

'Dit probleem is donderdag aan mij kenbaar gemaakt, waarna we de zaak hebben onderzocht. De verantwoordelijke persoon is aangesproken door ons en de politie. Wanneer iemand dit soort kattenkwaad uithaalt, mag men weten dat er een gevangenisstraf op staat van twee maanden. Het is nu menens, we zullen zaken hard aanpakken. Het proces-verbaal wordt verstuurd naar de procureur-generaal, zodat dit soort gevallen ook op de rol gebracht worden bij de rechter. Een aannemer is bezig met bluswerkzaamheden. Voorheen kon men op Zeedijk terecht voor de verbranding van padiekaf, welke momenteel afgesloten is, omdat het ook daar in brand werd gestoken, wat voor enorm veel problemen zorgde. Daarom is er een nieuwe plek aangewezen op Nanipolder', aldus de districtscommissaris.

Volgens Joeloemsingh is het blussen van padiekaf niet gemakkelijk, omdat het geen water vasthoudt. Daarnaast is de rook hiervan erg zwaar. Padiekaf kan voor diverse doeleinden aangewend worden. Zo kan het gebruikt worden voor het opvullen van percelen en zelfs voor het opwekken van elektriciteit. 'De as van padiekaf is erg vruchtbaar wanneer het vermengd wordt met zwaarte aarde. Hierdoor ontstaan er minder ziektekiemen. Cobo Holding NV heeft patent op de as van padiekaf. Dus als men commerciële doeleinden heeft met de as van padiekaf kan men zich wenden tot Cobo Holding NV', aldus Joeloemsingh.

AZP ontvangt vele donaties van organisaties en particulieren

Ziekenhuis is blij met donaties, 'echter de gezondheid van de patiënt staat voorop'


De precaire situatie waarin het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) verkeert, heeft velen aangezet tot het doen van een schenking aan de instelling. Chantal Rijker, PR-coördinatrice van het AZP, zegt dat ze blij zijn met de donaties. 'Echter, we zijn nog steeds een gezondheidsinstelling en staat de gezondheid van de patiënt voorop.'

De instelling heeft enkele richtlijnen opgesteld om het doneren gestructureerd te laten verlopen. Een aantal mensen heeft hun persoonlijke medicamenten afgestaan aan de Intensive Care en grote organisaties doneerden partijen schoonmaakmiddelen en medische verbruiksartikelen.

Bij het doen van materiële donaties is het belangrijk dat duidelijk, de aard van het product is aangegeven, omschrijving van het merk of model, het land van herkomst, eventuele vervaldatum, het aantal en de geschatte waarde.

Financiële donaties kunnen gestort worden bij de Finabank op de volgende ‘Vrienden van AZP’ rekening nummers: (Srd) 19.45.534 (Amerikaanse dollar) 19.45.542 (Euro) 19.45.559, onder vermelding van de bedrijfsnaam en/of instelling en/of persoon; contactpersoon en eventuele bestemmingswensen.

Het AZP geeft in haar nieuwsbrief (zie boven en hieronder) een overzicht van verschillende donateurs. Enkele zijn de Shri Shiva Mandir, Consolidated Industries Corporations NV. Stichting Suriname Samen Sterk in samenwerking met NV 82 Trading, I-Frontier, ‘Stichting Liefde Overwint’, Saftrade, Kersten Healthcare, het Courtyard Marriott Hotel, NV. Dam, ILM Foundation en verschillende particulieren. Sommige donateurs willen anoniem blijven en dat wordt door het AZP gerespecteerd, zegt Rijker.


Bee (ABOP) en Waterberg (BEP) week in Costa Rica om te zien hoe duurzaam bosbeheer wordt uitgevoerd

Assembleeleden maakten deel uit van delegatie van UNDPGoed beheer van het bos vergt een Natuurbeschermingswet en een Wet Bosbeheer


Het zogenoemde REDD+ mechanisme is een instrument voor duurzame ontwikkeling. Het biedt kansen om de inspanningen en resultaten voor duurzame ontwikkeling te vergroten. 'Op basis van opgedane ervaring kan gesteld worden dat REDD+ open dialoog, participatie, transparantie, verbeterde verzameling van gegevens en samenwerking kan bevorderen', aldus ABOP-Assembleelid Marinus Bee, die met zijn collega Celsius Waterberg (BEP) van 24-28 oktober op bezoek is geweest in Costa Rica, vandaag, zaterdag 12 november 2016, in de Ware Tijd. 

Het tweetal maakte deel uit van een dertien personen tellende Surinaamse delegatie van het Verenigde Naties Ontwikkelingsprogramma (UNDP). De reis werd gecoördineerd door het milieu-instituut NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname). De delegatie heeft kunnen zien hoe daar aan duurzaam bosbeheer wordt gedaan.


Het NIMOS had het parlement uitgenodigd, omdat er geen beleid mogelijk is, zonder wetgeving. Voor Bee is het van belang dat het REDD+ aansluit op de inspanningen van de Surinaamse overheid in de achter liggende decennia wanneer het gaat om milieu- en natuurbescherming. Als voorbeeld van natuurbescherming verwijst het Assembleelid naar de natuurreservaten en de instituten voor duurzaam milieubeheer.

De politicus stelt verder, dat dit mechanisme invulling geeft aan de benadering van de Verenigde Naties voor het stimuleren van inclusieve en duurzame ontwikkeling. Hij zegt verder, dat Suriname als groenste land ter wereld met 94 procent bosbedekking, de verplichting heeft, om dit om te zetten in tastbaar economisch en maatschappelijk voordeel voor de gemeenschap. De politicus constateert, dat het land over de basis elementen beschikt, met name een 'track record' van een natuurbeschermend landoppervlak van 13 procent. Volgens hem is er elementaire wetgeving zoals een Natuurbeschermingswet en een Wet Bosbeheer nodig.

Het artikel vermeldt niet wie verder van de delegatie deel uit maakten en met wie zij in Costa Rica hebben gesproken. Of het UNDP en of het NIMOS met een inhoudelijk verslaglegging van het bezoek komen is ook niet duidelijk.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Sinterklaas is in Nederland gearriveerd en binnengehaald onder strenge beveiliging in Maassluis

Bizarre intocht Goedheiligman met extreme veiligheidsmaatregelen

Dit is de intocht van Sinterklaas anno 2016.... (Bron foto: Twitter)

Man in camouflagekleding met kapmes in tas gearresteerd - Zwarte Sint door agenten tegengehouden - Ruim 70 anti-Zwarte Piet activisten onderweg in twee bussen door politie Rotterdam aangehouden


Honderden politiemensen in uniform en in burger, tientallen ME-busjes, een politiehelikopter en nog eens honderden vrijwilligers hebben getracht de aankomst van de Sint en zijn Pieten vandaag, zaterdag 12 november 2016, in Maassluis, in goede banen te leiden. Op het NS-station werden treinreizigers al in de gaten gehouden en een enkeling gecontroleerd en ondervraagd. Er werden naar schatting 25.000 bezoekers verwacht. In de gemeente is een noodverordening van kracht wegens verwachte protesten. Maassluis is aangewezen als veiligheidsrisicogebied.


Tijdens de zwaarbewaakte Sinterklaasintocht heeft de politie 's middags, Nederlandse tijd, een man gearresteerd. Volgens ooggetuigen had de man een kapmes verstopt in een van de tassen die hij bij zich droeg. Het betreft een niet-Nederlands sprekende man, van wie onbekend is of hij deel uitmaakte van een demonstratie. Hij droeg camouflagekleding en twee tassen. In een ervan zat het wapen verstopt, aldus een omstander. De politie doet nog geen mededelingen over de arrestatie.
Het NOS-Journaal weet 's avonds te berichten, dat de man een Pool is die op weg was om wat klussen uit te voeren. De NOS weet verder te melden, dat de man twee messen bij zich had en dus niet een kapmes.


De bussen met actievoerders van Kick Out Zwarte Piet, die onderweg waren naar Maassluis, zijn door de politie Rotterdam staande gehouden. De actiegroep had aangekondigd dat ze zouden komen, maar hadden dat niet officieel gemeld bij de gemeente.
Politie-ME-bussen waren in grote getale aanwezig. Volgens actuele berichten op Twitter hebben alle actievoerders de bussen verlaten en worden groepen protestanten aangehouden. Op de beelden is te zien dat alle demonstranten zijn omsingeld door een grote groep agenten.

De NOS bericht, dat de Rotterdamse politie 70 tot 80 anti-Zwarte Piet activisten ingesloten en aangehouden vanwege de overtreding van het demonstratieverbod. Onder de arrestanten bevinden zich de Amsterdamse advocaat Michiel Pestman en activist Jerry Afriyie. 'Er zijn over en weer flinke tikken uitgedeeld', aldus NOS-verslaggever Robert Bas. De actievoerders werden eerder in Rotterdam door de politie tegengehouden, toen ze in twee bussen op weg waren naar Maassluis, waar de landelijke intocht van Sinterklaas plaatsvond. Daarop wilden ze hun protest verleggen van Maassluis naar Rotterdam waar Sinterklaas 's middags feestelijk werd binnengehaald.


RTV Rijnmond meldt, dat zeker 110 demonstranten die in Maassluis wilden betogen tegen Zwarte Piet, in Rotterdam zijn opgepakt. Ze zouden het verbod op demonstreren hebben genegeerd. De betogers droegen borden met opschriften als 'Zwarte Piet is Racisme' en 'Black Facing = Disgracing'. Ze zijn afgevoerd met een bus.

De omroep bericht verder, dat volgens de politie de betogers helemaal niet werden tegengehouden, maar dat zij uit zichzelf uitgestapt zijn in Rotterdam. 'We hebben toen aangeboden ze naar het demonstratievak in Maassluis te brengen. Daar wilden ze niet naartoe.' De betogers is volgens een politiewoordvoerster verteld, dat ook in Rotterdam een verbod op demonstreren van kracht was. 'Zij negeerden dit verbod en zijn aangehouden.' De politie arresteerde meerdere groepen betogers. Eén groep van zestig man wilde naar verluidt met het openbaar vervoer naar Maassluis reizen, een kleinere groep trok naar de Erasmusbrug om daar actie te voeren.

's Avonds bericht de Telegraaf, dat van de 198 (!) in Rotterdam aangehouden demonstranten tegen Zwarte Piet vrijwel iedereen is heengezonden. Alleen een man die wordt beschuldigd van een poging tot zware mishandeling blijft nog vastzitten, meldt de politie. De laatste zou hebben geprobeerd iemand voor een rijdende auto te duwen. Het slachtoffer van die actie bleef ongedeerd, aldus de politie. De demonstranten werden vanmiddag in Rotterdam opgepakt, omdat zij een vrijdag ingestelde noodverordening zouden hebben genegeerd en geen gehoor gaven aan een bevel om zich te verwijderen. De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet hadden besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht van Sinterklaas tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. Dat werd niet toegestaan, waarna een massa-arrestatie volgde.

De politie kon - als dat nodig was - in Maassluis overigens bezoekers preventief fouilleren. De haven en de kades langs de binnenhaven en de Stadhuiskade waren evenals de kades in het centrum met hekken afgesloten.


Alle maatregelen brachten landelijk korpschef Erik Akerboom vanochtend tot de tweet:

Premier Mark Rutte riep vrijdag in een reactie op de veiligheidsmaatregelen op „met elkaar even normaal te doen.

De ’nieuwe’ Sinterklaas - met donkere huidskleur - is vanochtend tegengehouden door de politie bij zijn aankomst in Maassluis. Hij mag zich niet vertonen in het gebied waar de aankomst van Sinterklaas wordt gevierd. Volgens de politie mag hij er volgens de regels niet bij zijn. 'Het gebied rond de haven waar Sint aankomt geldt als evenemententerrein waar alleen kinderen met hun begeleiders welkom zijn.'

Patrick Mathurin, die zichzelf heeft uitgeroepen tot nieuwe Sint, kwam naar Maassluis met een bos rode en witte rozen. 'Ik kom voor een feest met liefde en vriendschap, waar iedereen blij van wordt. We komen er samen wel uit', zei hij voordat hij werd tegengehouden.


(Red. De Surinaamse Krant/NOS/Telegraaf/Twitter/RTV Rijnmond)

Meriba blijft voor rechter volhouden geen betrokkenheid te hebben gehad bij overval op 9 november 2015

Telefoonuitdraaien en de vraag wie heeft met wie gebeld staan centraal in rechtszaal

Getouwtrek over gebruik telefoons door verdachte Meriba


Romano Meriba (32), pleegzoon van president Desi Bouterse, heeft tijdens de rechtszaak gisteren verklaard, niets te weten van de overval op 9 november 2015 op ondernemer R.S. De verdachte vindt dat hij onterecht al een jaar in detentie zit. Meriba is in deze zaak samen met R.S. (40), E.S. (41) en A.C. (55) verdachte.

Hij beweerde tijdens de zitting dat hij emotioneel is, omdat iedere dag in het cellenhuis op een jaar lijkt. Hij benadrukte, dat hij geen plan had beraamd voor de beroving.

Nadat zijn naam genoemd werd in de samenleving, nam hij contact op met zijnadvocaten Raoul Lobo en Benito Pick. Hij meldde zich op 13 november vorig jaar bij de politie en werd toen in verzekering gesteld. Meriba had van anderen begrepen dat E.S. hem bezwaard had.

Op die bewuste dag bevond hij zich bij de familie M. en niet bij de woning van Siegmund Struiken. Na de overval werden Siegmund Struiken alias ‘Siekie’ en Melvin Tob alias ‘Stupie’ dodelijk geraakt door politiekogels.

Meriba zei overigens verder gisteren, dat hij het vermoeden heeft dat de politie voorkennis droeg van de overval. Volgens Meriba lag het in de bedoeling om hem te vermoorden. Na de beroving ging de politie hem zoeken  thuis bij een zekere Franklin Z. Over de telefoonmelding heeft Meriba zijn twijfels.

Meriba stelde, dat uit zijn telefoonuitdraai blijkt dat hij Melvin Tob gebeld had, terwijl dit vastgesteld wordt uit de uitdraai van de telefoon van Tob. Het is niet te zien dat hij gebeld was door Meriba. Meriba vertelde, dat hij acht telefoons had en hij had die van Tob geleend, omdat hij geen beltegoed meer had. Met de geleende telefoon had hij mensen voor 9 november gebeld. Op de dag van de overval maakte hij gebruik van zijn eigen telefoons. Uit de telefoonuitdraai blijkt, dat die dag door de telefoon waarvan Meriba beweert dat die van Tob was, gebeld is naar Tob en Struiken kort vóór en na de beroving. Dit ontkent Meriba, hij verklaart de mannen niet gebeld te hebben.

Wat wel volgens de verdachte gebeurde is, dat zijn mobiel zo af en toe zelf mensen belt. Daarom stopte hij ze in zijn tas. Meriba zegt dat hij nooit E.S. gebeld heeft, zoals de uitdraai aangeeft. Het zou kunnen dat Tob, die vaak bij hem was, gebeld had met de telefoon van hem, verklaarde Meriba. De rechter vindt het belangrijk om de telefoonuitdraai van de nummers van Meriba na te gaan.

De zaak wordt 16 december voortgezet,

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Suriname is nu lid dagelijks bestuur van IPU-GRULAC

Dominantie Spaanssprekende groep landen binnen IPU/GRULAC doorbroken


Suriname is gekozen tot lid van het dagelijks bestuur van de Latijns-Amerikaanse en Caribische Groep (GRULAC) van de Inter Parlementaire Unie (IPU). Met het lidmaatschap heeft Suriname als actief participerend Caribisch land een belangrijke stap gezet binnen deze organisatie en is ook de dominantie van de Spaanssprekende groep landen voor eens doorbroken. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, zaterdag 12 november 2016.

Tijdens de verkiezing is door de Surinaamse delegatie, onder leiding van de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Melvin Bouva (NDP), een stevige lobby en onderhandeling ingezet. Dit is gebeurd tijdens de 135e vergadering van de Interparlementaire Unie (IPU) die van 23 tot en met 27 oktober werd gehouden in het Zwitserse Genève.

Het is de eerste keer dat het Caribisch Gebied zitting heeft in het bestuur en het vicepresidentschap invult. Bouva die ook vertegenwoordiger van DNA bij de IPU is neemt ook zitting in het bestuur. Het vicepresidentschap is met deze stap een gedeelde verantwoordelijkheid tussen Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied binnen de GRULAC. De GRULAC is het hoogste regionaal politieke orgaan binnen de organisatie voor lidlanden van de Interparlementaire Unie (IPU), de internationale organisatie van nationale parlementen.

Volgens Bouva, moet deze functie de aanloop zijn naar andere verantwoordelijkheden binnen dit orgaan.

SoZaVo roept cliënten voor basiszorgverzekering op telefonisch afspraak te maken

Ministerie werkt aan verbetering van haar dienstverlening en klantvriendelijkheid


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting(SoZaVo) roept cliënten die voor de basiszorgverzekeringen in aanmerking wensen te komen op om eerst telefonisch een afspraak te maken. Dit in verband met de reorganisatie van de afdeling Basiszorg. Dit meldt het ministerie vrijdag 11 november 2016 in een persbericht. 

Het ministerie heeft het besluit genomen om de dienstverlening aan de cliënten zo goed en efficiënt mogelijk te laten verlopen. De afspraken kunnen telefonisch worden gemaakt.

Met deze nieuwe werkwijze wil het ministerie ervoor zorg dragen, dat cliënten meer klantvriendelijk bejegend worden en dat er maatwerk geleverd wordt.

Curaçaose rechter Eunice Saleh voorgedragen om benoemd te worden tot president Gemeenschappelijk Hof

Saleh neemt het roer in januari 2017 over van de tijdelijk aangestelde Van der Poel


De Curaçaose rechter Eunice Saleh is voorgedragen om benoemd te worden tot president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Saleh neemt in januari het stokje over van Evert Jan van der Poel, zo bericht vanochtend, zaterdag 12 november 2016, het Antilliaans Dagblad.

Van der Poel werd in 2013 tijdelijk aangesteld als president van het Hof. Het was toen al de bedoeling dat hij zou worden opgevolgd door een rechter die afkomstig is uit het Caribisch gebied. Gisteren heeft de Rijksministerraad daaraan gevolg gegeven door Eunice Saleh voor te dragen als de opvolgster van Van der Poel. Zij zal, na benoeming bij Koninklijk Besluit, op 27 januari 2017 officieel worden geïnstalleerd.

Eunice Saleh is sinds 2009 vicepresident en bestuurslid van het Hof en heeft de leiding over de Gerechten in eerste aanleg van Curaçao en Bonaire.

Als president zal zij straks het gezicht zijn van het Hof. Binnen het Gemeenschappelijk Hof van Justitie wordt rechtgesproken in rechtszaken op de eilanden zowel in eerste aanleg als in hoger beroep.

Nadat zij in 1991 afstudeert in rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Leiden werkt Saleh eerst vijf jaar als advocaat, waarvan twee jaar in Nederland en drie jaar voor advocatenkantoor Promes Trenité Van Doorne op Curaçao. In april 1996 stapt zij over naar de rechterlijke macht en begint als rechterlijk ambtenaar in opleiding (raio) bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba. Na een stage van 9 maanden bij de Rechtbank Amsterdam in Nederland, wordt zij na terugkomst op Curaçao in 1999 lid van het Hof. Het had heel anders kunnen lopen. Want met het VWO-diploma van het Radulphus College op zak, vertrekt de jonge Eunice Saleh in 1984 naar Nederland voor de studie gezondheidswetenschappen in Maastricht. Nog binnen een jaar is echter duidelijk dat dit niet haar richting is en verhuist Saleh naar Leiden om daar rechten te studeren.

SSC zou de organisatie op Curaçao voor om- en bijscholing in kader modernisering Isla en Bullenbaai

Minister Whiteman: 'Als men vindt dat zo'n project beter elders uitgevoerd kan worden, why not?'


De Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) is naar eigen zeggen dé organisatie die in staat is uitvoering te geven aan het ‘Workforce Development Organization’ (WDO)-project waarbij 4.500 personen om- en bijgeschoold moeten worden als alle plannen doorgaan met betrekking tot de modernisering en upgrading van de Isla-raffinaderij en Bullenbaai. Dat schrijft SSC in een reactie op uitspraken van minister Ben Whiteman (PS) deze week in de Staten, waarin hij uitlegt dat SSC gevraagd is het project te coördineren. Dit bericht het Antilliaans Dagblad zaterdag 12 november 2016.

En hoewel in het projectplan staat dat er ‘een besluit genomen’ is om SSC hiermee te belasten, heeft Whiteman in de Staten met klem aangegeven dat dit nog niet honderd procent vaststaat. 'Als de mening is toegedaan dat een dergelijk project beter elders uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld door het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), en als daar voldoende uitvoeringscapaciteit is, dan zou ik zeggen why not?', zo gaf hij in de Staten te kennen.

SSC: 'Dit project valt volledig binnen de taken van SSC. SSC is de enige lokale instantie die alle expertise in huis heeft, te weten het aantrekken, registreren, evalueren en monitoren van de training, het verlenen van een vergoeding aan de deelnemers en het innen van geleende studiebedragen aan deelnemers.' 

Het is niet de bedoeling dat SSC de mensen ook echt gaat scholen. De stichting houdt zich wel bezig met het coördinerende en organiserende werk, te weten inschrijving van deelnemers, organiseren van de verschillende scholingsprogramma’s en het beheren van een fonds voor het verlenen van studieleningen en het weer terug innen van die leningen.

'Gezien de grootte van het project en omdat het een heel nieuw project is met een grote impact is het voor SSC van groot belang dat alle partijen erachter staan dat SSC dit werk op zich zal nemen. De ervaring van de stichting met dit soort nieuwe projecten maakt dat steun van alle partners nodig is om het succes van dit project te garanderen', zo schrijft de stichting.

En om alle ironie rond de uitvoering van het project van gratis onderwijs uit de lucht te helpen stelt SSC: 'De stichting werd in 2012 benaderd door de regering toen alle schoolbesturen weigerden mee te werken. SSC heeft alle leerlingen, in totaal 30.000, geregistreerd, alle boeken persoonlijk afgeleverd en de financiële perikelen afgehandeld. SSC heeft dus wel degelijk de capaciteit in huis om het WDO-project te trekken.'

De instelling stelt nog, dat SSC het daaropvolgende schooljaar pas in mei gevraagd werd het project voort te zetten met een centrale inkoop, met als gevolg dat een ander vertraging opgelopen heeft. Voor het daaropvolgende jaar was alles in kannen en kruiken en is het project overgedragen aan een andere instantie. 'SSC heeft zoals het hoort financiële verantwoording afgelegd, en de cijfers zijn gecontroleerd door een accountant.'

Clean Air Everywhere start ‘ultieme bodemprocedure tegen het Land Curaçao’ over milieu(lucht)vervuiling

CAE en groep bewoners eisen dat overheid zich houdt aan Europees Verdrag Rechten van de Mens


De Stichting Clean Air Everywhere begint naar eigen zeggen een ‘ultieme bodemprocedure tegen het Land Curaçao’ over de aanhoudende milieu(lucht)vervuiling. De regering heeft aangekondigd - aldus Clean Air Everywhere - dat ‘alle problemen met de milieu(lucht)vervuiling zullen zijn opgelost zodra de Isla, CRU/BOO en Aqualectra zijn overgeschakeld op gas’. 'Maar dit zal nog minstens vijf tot tien jaar duren, als het al echt doorgaat.'

Clean Air Everywhere (CAE) en een dertigtal bewoners onder de rook willen hier dus niet op wachten. 'Elk jaar dat de beschikbare onmiddellijke maatregelen - zoals het gebruik van schone, maximaal 1 procent zwavelhoudende brandstof - en modernisering worden uitgesteld, sterven tientallen mensen en lopen honderden, zo niet duizenden inwoners, kleine kinderen en baby’s gezondheidsschade op.'CAE en een aantal bewoners uit de wijken Wishi, Marchena, Curasol, Blaauw, Klein Sint Michiel en Boca Sami starten daarom een bodemprocedure bij de rechter waarin wordt geëist dat het Land Curaçao zich houdt aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. 'Daarin is vastgelegd dat de overheid haar inwoners dient te beschermen tegen bijvoorbeeld gezondheidsrisico's.'

Ook houden de eisers de mogelijkheid open om vergoeding te claimen bij de overheid voor geleden en nog te lijden schade. Mochten de eisen van CAE weer worden afgewezen, dan zal de stichting de zaak voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, kondigt de stichting nu al aan.

In 2015 spanden CAE en de stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) samen met een aantal inwoners onder de rook van de raffinaderij een kort geding aan tegen het Land Curaçao. De rechter heeft in die zaak alle eisen afgewezen, aldus Clean Air Everywhere, omdat ‘de wensen van de eisers in de loop van de procedure grotendeels zijn ingewilligd’. 'Dat is dus niet waar gebleken. Zoals zo vaak, bleef het bij beloften en goede voornemens. De eisen waren onder meer een gezondheidsonderzoek, onderzoek naar en voorlichting over de groene aanslag en beperking van het fakkelen van de raffinaderij. Het vonnis is eerder dit jaar al zwaar bekritiseerd door een tweetal vooraanstaande juristen, die constateerden dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens - waaraan ook Curaçao zich heeft verbonden - ernstig wordt geschaad.'

Het is in de ogen van CAE triest om een jaar later te moeten constateren dat de overheid niet alleen de rechter, maar de hele bevolking benedenwinds van de raffinaderij voor de gek heeft gehouden.

Klik hier om de rest van het bericht te kunnen lezen.

Onderstaand links naar uiteenlopende stukken, documenten en artikelen zoals vermeld op de website van CAE:

Verzoekschrift en producties

Productie 01 – Overzicht procedures.pdf
Productie 02 – Clean Air Everywhere – Afschrift Statuten.pdf
Productie 03 – Clean Air Everywhere – Uittreksel KvK.pdf
Productie 04 – Bloemlezing klachten eisers.pdf
Productie 05A – Amigoe – Valse beloftes.pdf
Productie 05B – NTR – De lantaarnpalen van Wishi.pdf
Productie 05C – Amigoe – Stop Isla Now.pdf
Productie 05D – Persbureau Curacao – Aangifte overlast.pdf
Productie 05E – Amigoe – SMOC.pdf
Productie 05F – Surinaamse Krant – Bezoek Wijken door Isla.pdf
Productie 05G – Achterkant Curacao – Alarmerend rapport nog steeds in de la.pdf
Productie 05H – Diverse krantenberichten.pdf
Productie 05I – Amigoe – Wijkbewoners in beraad.pdf
Productie 05J – NTR – Bewoners Wishi in de steek gelaten.pdf
Productie 05K – NOS – Curacaouenaars bezorgd over kankerverwekkend groen spul.pdf
Productie 05L – Amigoe – Honderden mensen tekenen petitie tegen vervuiling.pdf
Productie 05M – Achterkant Curacao – Bewoners Wishi zijn vervuiling zat.pdf
Productie 06 – TNO-Rapport Groene Stof.pdf
Productie 07 – Stoffen in de lucht.pdf
Productie 07A – Hilak-Benzeen.pdf
Productie 07B – Hilak-PAKs.pdf
Productie 07C – Hilak-Tolueen.pdf
Productie 07D – ATSDR – ToxFacts Vanadium.pdf
Productie 07E – WHO – Health effects of particulate matter PM.pdf
Productie 07F – WHO – Air Quality Guidelines for PM, SO2 ao.pdf
Productie 08 – Household-with-air-populatio-by-geozone.pdf
Productie 09 – Proyekto GGD molester ISLA samenvatting Nederlands.pdf
Productie 10 – Voorbeelden Groene Aanslag.pdf
Productie 11 – Reflectie op TNO rapport Groene Stof.pdf
Productie 12A – Factuur schoonmaakkosten.pdf
Productie 12B – Proces verbaal van constatering groene aanslag.pdf
Productie 13A – Hindervergunning ISLA.pdf
Productie 13B – Attachment F – Hindervergunning ISLA.pdf
Productie 14A – Hinderwet vergunning CUC.pdf
Productie 14B – Attachment F – Hindervergunning CUC.pdf
Productie 15 – Overzicht studies en rapporten.pdf
Productie 16 – Curacao RFP – LNG Import and Trans-shipment Terminal in Curaçao.pdf
Productie 17 – DCMR 2004 – Factfinding missie Isla.pdf
Productie 18 – TNO LSamenwerkingsverband tussen Milieudienst Curaçao en TNO ter vergroting van expertise milieuonderzoek.pdf
Productie 19 – Offerte GGD haalbaarheidsstudie gezondheidsonderzoek Curaçao.pdf
Productie 20 – Luchtmetingen Curacao.pdf
Productie 21 – Ecorys-NEI-2005.pdf
Productie 22 – DCMR Milieudienst – Groene stof in 2003.pdf
Productie 23 – Amigoe – Wij zijn mensen, geen dieren.pdf
Productie 24A – ATSDR – ToxFacts Vanadium.pdf
Productie 24B – EPA – Nickle-compounds.pdf
Productie 25 – Inhalative Exposure of VanadiumPentoxide Casuses DNA Damage.pdf
Productie 26 – JournalofExposureVanadium.pdf
Productie 27 – EPA Air Quality Index.pdf
Productie 28 – PhDThesisPulster2015PAKsSO2PM.pdf
Productie 29 – Annotatie vonnis in KG van Gerecht.pdf
Productie 30 – Algemene Rekenkamer – Rapport Milieu 2015.pdf

Rapporten en studies

Onderstaande rapporten staan vermeld in ‘Productie 15 : Overzicht studies en rapporten’. Onderstaand overzicht is aangevuld met enkele extra rapporten. Er zijn verder vele andere  rapporten en studies beschikbaar die u bij Clean Air Everywhere of Stichting SMOC kunt opvragen.
19940721 – Attachment F – Hindervergunning ISLA.pdf
20041204 – Factfinding missie Isla.pdf
20051026 – Ecorys-NEI-2005.pdf
20051201 – Rapport Taskforce Milieuproblematiek Isla.pdf
20071201 – Proyekto molester isla – GGD – Koffy.pdf
20080618 – STAB – Deskundigenbericht inzake Vonnis.pdf
20090123 – STAB – Deskundigenbericht inzake geschil vonnis.pdf
20090311 – STAB – Deskundigenbericht inzake handhavingsveroek.pdf
20110616 – PWC – Oog voor Duurzaamheid Eindrapport.pdf
20120301 – Ecorys – Sustainable future for Curacao.pdf
20130410 – Curacao Report – STRATEGIES FOR SUSTAINABLE LONG TERM.pdf
20130410 – MinGenAffairs – Curacao Report ook Isla.pdf
20130710 – Fijnstof ok bij lage concentarties kankerverwekkend.pdf
20131017 – Luchtvervuiling is kankerverwekkend.pdf
20131017 – Luchtvervuiling is kankerverwekkend.pdf
20140306 – MOTE Preliminary Curacao PAS report.pdf
20140409 – Defensie brief Gezondheidsrisico ISLA Raffinaderij – Voetnoot 5.pdf
20150629 – BriefvanMinDefensie29juni2015.pdf
20150629 – Luchtkwaliteitsmetingen_op_Curaçao.pdf
20150630 – Resultaten Metingen Koolwaterstoffen Curacao 4e kw 2014 – TNO – GGD.pdf
20150801 – Meetresultaten-Luchtkwaliteit-Curacao-2014.pdf
20150817 – TNO-RapportGroeneStof-0176.pdf
20150918 – Overzicht vergunningsverplichtingen hindervergunning 10-07-1997.pdf
20151101 – MDPT-Update.pdf
20160710 – EPP-Curacao-2016-2021.pdf
20160911 – Verzoekschrift Ombudsman.pdf
20160916 – MOU-i-LB-Land-Curacao-i-GZE.PDF

Demissionair Curaçao's minister Larmonie-Cecilia wil gewraakte 80/20-regeling laten toetsen door Raad van State

Volgens Raad van Advies en gouverneur George-Wout is regeling discriminerend


Nadat eerder zowel de Raad van Advies (RvA) als gouverneur Lucille George-Wout de 80/20-regeling terug heeft gestuurd omdat deze discriminerend zou zijn, onderzoekt demissionair minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn nu of de Raad van State in Den Haag zich over de omstreden wet kan buigen. Dat zegt de minister vandaag, zaterdag 12 november 2016, in het Antilliaans Dagblad.

Ondanks argumenten van de RvA en de gouverneur die het tegenovergestelde ondersteunen, is de minister ervan overtuigd dat de regeling niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

De Landsverordening ter bevordering van een rechtvaardige kans op werk voor lokale arbeidskrachten - zoals de wet officieel heet - is het paradepaardje van Pueblo Soberano.

Demissionair minister Larmonie-Cecilia beschouwt het als haar taak en verantwoordelijkheid om de omstreden wet goedgekeurd te krijgen nog voordat het nieuwe kabinet-Koeiman aantreedt. 'Dit is één van de nog lopende zaken, en die wil ik afhandelen', zegt ze.

Helmin Wiels - de overleden leider van Pueblo Soberano - kwam in 2011 met het plan om het aantal buitenlandse arbeidskrachten te beperken tot 20 procent, maar tot nu toe stuitte de wet - in 2011 aangenomen door een Statenmeerderheid van PS, MFK en MAN - op tegenstand van andere partijen en sociale partners. De RvA op Curaçao oordeelde in 2012 dat het wetsontwerp inbreuk maakt op het gelijkheidsbeginsel.

Volgens Larmonie-Cecilia, die door naar de RvS te stappen zowel de RvA als de gouverneur passeert, doet dit niet ter zake. 'Differentiatie is toegestaan', stelt zij, refererend aan de in 2009 doorgevoerde wijziging van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden ten aanzien van de staatkundige hoedanigheid van de eilandgebieden van de Nederlandse Antillen. 'Binnen het Koninkrijk is er sprake van onderscheid. Bepaalde sociale wetten die in Nederland van kracht zijn, gelden niet op de eilanden. Andersom moeten ook de eilanden zelf kunnen beschikken en hun lokale arbeidsmarkt kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf.'

Enkele eilandgebieden in de regio, zoals de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico, doen dat ook, zegt de minister. 'En Engeland, dat lid is van de Europese Unie, en dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft ondertekend, staat werkgevers niet toe om buitenlanders in dienst te nemen. Handelt Engeland daarmee ook in strijd met het gelijkheidsbeginsel? Ik denk het niet.'

Persbureau Curaçao: Statenlid Eduard Braam is wel degelijk voor ontucht veroordeeld

Braam pleegde als arts ontucht met een patiënte die aan zijn hulp was toevertrouwd


Dr. Eduard Braam is wel degelijk veroordeeld voor ontucht met een patiënte. Dat blijkt uit een vonnis van de Hoge Raad dat is uitgesproken op 30 september 2003. Dit schrijft Dick Drayer van het Persbureau Curaçao vrijdag 11 november 2016.

Journalist Yves Cooper kwam deze week met de ontucht beschuldiging op zijn Facebookpagina, waarna Braam hem aan wilde klagen wegens smaad.

De zaak kwam aan het rollen, nadat arts Braam, die ook parlementslid is voor de PAR, tijdens de formatieonderhandelingen uit zijn partij stapte, omdat hem geen ministerspost werd aangeboden. Yves Cooper besloot daarop de veroordeling te publiceren op basis van een gesprek dat hij zou hebben gehad met Braam zelf. Daarop stelde het parlementslid Braam tegenover het Antilliaans Dagblad, dat er in 1999 een zaak was waarin sprake was van schadevergoeding, maar deze persoon zou géén patiënt(e) van hem zijn (geweest). Meer wilde hij er niet over zeggen. Braam ontkende in alle toonaarden dat er een minderjarige patiënt(e) was betrokken. 'Ik ben nooit veroordeeld en heb ook nooit vastgezeten', zei de arts.

Dat laatste klopt vermoedelijk, maar dat eerste is aantoonbaar te weerleggen middels onderstaand vonnis. Het Gerechtshof in Amsterdam heeft Braam in 2002 in Hoger Beroep veroordeeld voor ontucht die hij pleegde in zijn hoedanigheid als arts met een patiënt die aan zijn hulp en/of zorg was toevertrouwd. Maar, de hoger beroepsrechter bepaalde ook dat er geen straf of maatregel zou worden opgelegd. Braam ging tegen dit vonnis in cassatie bij de Hoge Raad. De zitting daarvan was op 24 juni 2003. Hij bracht drie klachten naar voren. Braam was van mening, dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk zou moeten zijn, omdat die bewijs had vernietigd. Daarmee zou inbreuk zijn gemaakt op de beginselen van de goede rechtsorde. Het tweede punt dat Braam voor de Hoge Raad bracht was dat hij ten tijde van ‘het ontucht’ geen arts was en dat de ontucht volgens Braam niet bewezen kon worden. Met alle drie de punten maakte de Hoge Raad korte metten.

  
Uit het vonnis blijkt, dat hij al sinds 1994 huisarts was van betreffende patiënte op Curaçao. De vrouw was in 2000 naar Nederland vertrokken. Daar zocht Braam haar in april op. Volgens de rechter deed het er niet toe of zij formeel zijn patiënte niet meer was, de relatie was vanuit die hoek begonnen en werd op die manier ook voortgezet. Braam bracht zelfs pillen mee, die in Nederland niet te krijgen waren. Bovendien zei de vrouw dat de relatie nog steeds gebaseerd was op die van arts en patiënt.

Braam dacht daar anders over en had sex met haar in een hotelkamer. Tegen de zin van de patiënte. De Hoge Raad zag daarom geen aanleiding om het vonnis in Hoger Beroep te verwerpen. Braam kreeg geen straf, maar werd wel schuldig bevonden.

Rosebel Gold Mines vindt barricade toegangsweg in strijd met gemaakte afspraken goudzoekers

Goudbedrijf betreurt het, dat dialoog met de actievoerders vruchteloos is geblevenRosebel Gold Mines N.V./IAmGold vindt het barricaderen van de toegangsweg naar de site van de onderneming donderdag door goudzoekers en bewoners van Nieuw Koffiekamp in strijd met gemaakte afspraken met de kleinschalige goudzoekers. De maatschappij betreurt het, dat dialoog met de actievoerders vruchteloos is gebleven, zo bericht zij in een uitgebracht persbericht, aldus Starnieuws vanochtend, zaterdag 12 november 2016.

De barricades werden met behulp van de politie, en niet zonder incidenten - 12 personen werden gearresteerd en een agent raakte gewond -, verwijderd. Rosebel heeft zowel de districtscommissaris van Brokopondo als vertegenwoordigers van de actievoerders ontvangen en getracht middels dialoog de zaken vreedzaam op te lossen. Nu zijn in samenwerking met de politie extra maatregelen getroffen om de veiligheid van haar medewerkers en de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten te garanderen.

Suresh Kalathil, General Manager van Rosebel, zegt dat het bedrijf zal blijven samenwerken met het zogenoemde multi-stakeholderplatform om de problemen op te lossen. Het multi-stakeholders forum is eerder dit jaar ingesteld, onder leiding van de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling. Onder andere lokale autoriteiten van Nieuw Koffiekamp, de commissie die Nieuw Koffiekamp als geheel vertegenwoordigd, het United Nations Development Fund (UNDP) en Rosebel, hebben zitting in het platform.

Het doel van het multi-stakeholders overleg is om te komen tot werkbare afspraken voor alle betrokken partijen, waaronder het identificeren van gebieden voor kleinschalige goudwinningsactiviteiten door goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, aldus Rosebel. Gezien deze vergevorderde onderhandelingen binnen het multi-stakeholders forum, is de actie van actievoerders van donderdag zowel verrassend als teleurstellend voor de onderneming, geeft zij aan.

De eis van de actievoerders om toewijzing van gebieden in Roma East voor goudwinningsactiviteiten ten behoeve van de kleinschalige goudzoekers is in strijd met eerder gemaakte afspraken. Rosebel heeft dit gebied zelf nodig voor de goudproductie en mijnt er zelf sinds juni. Het bedrijf zegt de goede relatie met de omliggende dorpen, inclusief Nieuw Koffiekamp, te koesteren en zich te zullen blijven inzetten om middels dialoog in multi-stakeholders verband te geraken tot een structurele oplossing ten aanzien van de kleinschalige goudwinning.

Ramdien (VHP): ‘Ik bid voor Samidin, dat zij geen slachtoffer wordt van roofoverval’

Motie oppositie voor Srd 10 miljoen ter bestrijding criminaliteit is, aldus Samidin, 'stemmingmakerij'

Ramdien vindt uitspraak NDP-Assembleelid 'walgelijk'


'Ik bid voor Samidin dat zij geen slachtoffer wordt van een roofoverval', zegt VHP-politica Harriet Ramdien uit Nickerie vrijdag 11 november 2016 in het Dagblad Suriname. Dat recent nog een motie die door de oppositie was ingediend om meer geld - Srd 10 miljoen - vrij te maken voor het bestrijden van de criminaliteit door het ministerie van Justitie en Politie verworpen is door onder andere het NDP-Assembleeelid Naomi Samidin, met als argument dat het stemmingmakerij is van de oppositie, vindt Ramdien walgelijk. 

Het woord stemmingmakerij, dat geuit is door Samidin, daar heeft Ramdien geen woorden voor. 'Het is gewoon triest gesteld met deze soort van volksvertegenwoordigers. Ze worden door de burgers geplaatst om op te komen voor hun belangen. Maar, Samidin schijnt alleen op te komen voor haar paarse partijbelang.'

Volgens Ramdien gaat Samidin geheel voorbij aan de gevolgen van de criminaliteit, hoeveel leed de criminelen achterlaten bij burgers. Hoeveel emotionele schade de criminelen achterlaten bij burgers. En maar niet te spreken over materiële schade.

'Helaas zijn er zovelen die het niet kunnen navertellen', doelend op de dodelijke slachtoffers van criminaliteit. Behalve de burgers hebben ook winkeliers en de handelaren het zwaar te verduren. 'En die Samidin woont waarschijnlijk niet in het land, ze gaat voorbij aan al deze zaken, anders zou ze anders piepen in het parlement.'

Enkele maanden geleden hadden bewoners uit Saramacca een petitie aangeboden aan districtscommissaris Lakshminarain Doebay waarin aandacht werd gevraagd voor de heersende criminaliteit in dat district. Vooral dit feit in ogenschouw nemend vraagt Ramdien zich in gemoede af of Samidin met oogkleppen woonachtig is in het district. 'Of weet zij slechts op te komen voor het belang van de paarse partij, de NDP, weet zij alleen haar politieke partij te verdedigen?'

Volgens Ramdien heeft Samidin middels haar argumentering in het parlement getoond, dat zij slechts een 'ja en amen type' volksvertegenwoordiger is in het parlement. Dat brandende issues die de samenleving en ook de burgers uit dat district in hun ban houden, haar niet interesseren. 'Je bent en blijft een volksvertegenwoordiger ook al ben je van de oppositie of coalitie. Je dient op te komen voor de belangen van de burgers die op jou hebben gestemd.'

Rusland (NPS): ‘Overheid houdt met Newmont Suriname slechts 1.75 miljoen Amerikaanse dollar per maand over’

'Op dit moment hoeven wij geen geweldige inkomsten te verwachten dan slechts 6.5% royalty’s'


Indien de goudprijs door de resultaten van de Amerikaanse verkiezingen blijft stijgen en Newmont Suriname per jaar ongeveer 400.000 troy ounces aan goud zal exporteren, dan verwacht NPS-fractieleider Gregory Rusland dat met een prijs van 1.400  Amerikaanse dollar per troy ounce aan inkomsten 560 miljoen binnen kan worden gehaald. Uit dit bedrag zal de overheid 36 miljoen Amerikaanse dollar op jaarbasis binnenhalen. 

'Dit komt neer op 3 miljoen Amerikaanse dollar per maand aan royaltyinkomsten. Echter na betaling van de rente uit de obligatielening zal de staat slechts 1 miljoen hiervan overhouden', aldus de politicus in het Dagblad Suriname van vrijdag 11 november 2016.

Het grote geld uit Newmont zal volgens de NPS-voorman pas komen wanneer de multinational ertoe over gaat om winstbelasting te betalen. Als alles goed zit gaat de 58% aan winstbelasting pas na vier tot vijf jaar worden betaald. 'Op dit moment hoeven wij geen geweldige inkomsten te verwachten uit Surgold dan slechts de 6.5% aan royalty’s', aldus Rusland.

De eerste verschepingen van goud door Newmont Suriname hebben al plaatsvonden. Deze onthulling deed minister Gillmore Hoefdraad van Financiën maandagavond in De Nationale Assemblee. De minister stelde, dat de royalty’s gelijk beginnen te lopen.

De NPS-voorzitter wijst erop, dat volgens de huidige prijs voor goud de inkomsten veel minder komen uit te vallen. Uitgaande van de standaard operationele kosten van de regering zal het land maandelijks slechts een bedrag van 1.75 miljoen per maand voor de komende vier tot vijf jaren overhouden. 'Het is een druppel op een gloeiende plaat', aldus de politicus.

Rusland zegt dat de overheid er rekening mee moet houden, dat zij gezien haar 25% aandeel in Newmont, ook periodiek bepaalde investeringsbedragen bij de operaties zal moeten investeren. Het gaat volgens hem om cashcalls waaraan voldaan zal moeten worden. 'Dat betekent dat wanneer Newmont 10 miljoen Amerikaanse dollar nodig heeft voor de operatie, Suriname binnen de afgesproken tijd voor de 2.5 miljoen moet zorgen om de zaak draaiende te houden', aldus Rusland.

Uit de 550 miljoen Amerikaanse dollar obligatielening is Suriname verantwoordelijk voor de rente en aflossing van 250 miljoen. De resterende kosten uit de 300 miljoen zullen maandelijks door Staatsolie worden opgebracht. Rusland zegt dat een simpele berekening uitwijst, dat er maandelijks zeker 2 miljoen door Suriname zal moeten worden opgebracht voor het betalen van zijn deel van de rente van de obligatielening. Uiteindelijk betekent dit volgens hem, dat de staat uit royalty’s slechts 1 miljoen per maand zal overhouden. In totaal moet jaarlijks 51 miljoen Amerikaanse dollar aan rente voor de obligatielening worden betaald.

Rusland voert aan, dat ook rekening gehouden moet worden met onder andere de leningen die de staat in de afgelopen periode heeft afgesloten. 'Uiteindelijk zullen al deze zaken opstapelen en dan moeten wij over tien jaar nog een bullet payment doen', aldus Rusland.

Hij zegt verder, dat de overheid uit andere financiële inkomstenbronnen, de zogenaamde standaard operationele kosten, op jaarbasis mag uitkijken naar een bedrag van 9 miljoen Amerikaanse dollar. Op maandbasis komt dit volgens hem neer op een bedrag van Srd 750.000. Suriname mag volgens hem in totaal op basis hiervan uitkijken naar een maandelijkse inkomen van 3.75 miljoen Amerikaanse dollar. Na betaling van de rente van de obligatielening zal slechts een bedrag van 1.75 miljoen per maand overblijven. 'Als dit bedrag wordt ingebracht bij de andere leningen, begrijp je dat wij ons heel erg zorgen moeten maken over de financiële positie van het land, omdat er geen andere noemenswaardige inkomsten meer zijn.'