zondag 13 november 2016

Inzittende (20) auto bij eenzijdig ongeluk om het leven gekomen in Saramacca

Bestuurder met schrik vrij na tegen een schutting te zijn gereden


De 20-jarige inzittende van een auto, Antrishakasi Mangal-Kasi, is vanochtend, zondag 13 november 2016, overleden bij een eenzijdig ongeluk op de Wayamboweg ter hoogte van pand nummer 75 in het district Saramacca. Dit meldt de webeditie van de Ware Tijd.

Het voertuig waarin zij zat kwam door tot nog toe onbekende reden tegen een schutting aan. De bestuurder kwam met de schrik vrij. Hij liep geen ernstige verwondingen op en werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Op de plek van het ongeval heeft de politie het lichaam van de vrouw levenloos op de berm aangetroffen. De bestuurder, de man van het slachtoffer, lag bewusteloos en bekneld in het voertuig. Volgens de politie reed het echtpaar over de Wayamboweg en kwamen vanuit de Vijfde Rijweg en gingen richting Zesde Rijweg.

Door tot nog toe onbekende redenen heeft de man de controle over de besturing van het voertuig verloren. De politie meldt maandag 14 november, dat hij vermoedelijk met een hoge snelheid heeft gereden. Door de klap is de vrouw uit de auto geslingerd. Ze is ter plekke overleden.

In belang van het onderzoek is het lichaam van de 20-jarige in beslag genomen. Het is vooralsnog onduidelijk of de bestuurder over een geldig rijbewijs beschikt. De politie onderzoek de toedracht van het ongeluk verder.

Illegaal gefokte jaguar te Boxel verwondt 2-jarig jongetje ernstig

Jaguar is eigenaar van een ondernemer bij wie verjaardag peuter werd gevierd

Peuter heeft diepe bijtwond op zijn rug - Ondernemer heeft niets van zich laten horen


Wat een leuke verjaardag moest worden eindigde gistermiddag voor de familie Hindorie in een nachtmerrie. Hun twee jaar jonge zoontje werd gistermiddag op zijn verjaardagsfeestje bij een mandit te Boxel door een jaguar (tigri, Panthera onca - zie foto - Bron: Mike Gerrard) gegrepen en gebeten. Nadat een groep omstanders het beest achterna zat liet het dier de peuter los. Het jongetje is ernstig verwond en ligt in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zo bericht Starnieuws vanmiddag, zondag 13 november 2016. 

De jaguar is gefokt door een ondernemer te Boxel waar het feest werd gehouden en is nu overgebracht naar de Paramaribo Zoo.

Een groep van dertien vrouwen was bezig te koken en de kinderen waren op ongeveer tien meter afstand van hen aan het spelen. Ineens sprong een jaguar erg wild over de schutting en pakte het jongetje beet. Hij greep de jongen met zijn bek en rende er mee weg. Toen het beest de jongen uiteindelijk losliet werd de gewonde peuter vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het AZP. Hij heeft een diepe wond op zijn rug veroorzaakt door de hoektanden van de jaguar.

Hindorie zegt, dat de jaguar door ondernemer A. wordt verzorgd. De tuinman van de ondernemer had om nog onbekende reden het dier losgelaten, waarna deze over de schutting sprong. Volgens omstanders was de jaguar erg wild en heeft hij met veel moeite het kindje losgelaten. De andere kinderen zijn bij het zien van het beest weggerend.

'Mijn kind ligt nu hier en dat komt, omdat iemand illegaal een jaguar fokt in een bewoonde omgeving. We hebben de hele avond op een stoel gezeten hier. Tot nu toe hebben we niets van deze ondernemer vernomen. Ook de politie heeft nog niets gezegd. De kosten heb ik zelf betaald. Mijn zoontje praat wel, maar hij is niet hetzelfde en is echt triest om te zien', vertelt de vader. 

Buurtbewoners en omstanders vrezen dat niet veel van deze zaak terecht zal komen. Desondanks hopen zij, dat de politie objectief werk zal verrichten en dat er niet gezegd zal worden, dat de jaguar van zomaar ergens kwam. Iedereen in de omgeving weet immers, dat de ondernemer het beest heeft gefokt.

Donkere Belgische politicus: 'Zwarte Piet heeft niets met racisme te maken'

Theodomir Nsengimana verkleedt zich gewoon als Zwarte Piet

Burgemeester van Antwerpen: 'Zwarte Piet moet vooral Zwarte Piet blijven en herkenbaar zijn voor alle kinderen'


Niet alleen in Nederland, maar ook in België wordt volop gediscussieerd over de rol en kleur van de Pieten tijdens het Sinterklaasfeest. Maar, daar blijft men gewoon vasthouden aan de zwarte Zwarte Piet.

Volgens Theodomir Nsengimana, een donkere politicus bij de CD&V (Christen-Democratisch en Vlaams), heeft Zwarte Piet niets met racisme te maken. Hij verkleedde zich gisteren dan ook als Zwarte Piet, zo bericht de Metro vandaag, zondag 13 november 2016.

'Ik blijf bij mijn standpunt dat Sint-Maarten, Sinterklaas en hun Zwarte Pieten niets te maken hebben met racisme', zo schrijft hij op Facebook (zie hieronder). 'Deze eeuwenlange traditie moet behouden en verder gezet worden. Ik betwist ook de bewering dat veel Afrikanen dit kinderfeest racistisch zouden vinden. Deze nodeloze discussie draagt niet bij tot de verdraagzaamheid en de maatschappelijke cohesie die de samenleving nodig heeft om echte gevallen van racisme en discriminatie aan te pakken.' 

De reacties onder de post van Nsengimana zijn louter positief. Een aantal noemen de discussie een virus dat is overgewaaid uit Nederland. Een enkeling reageert negatief. 'De aanpassingen die door de buren voorgesteld wordt doet volle eer aan het verderzetten van die traditie. Goede consensus die rekening houdt met iedereen.'


Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever, gisteren in de Belgische krant Het Laatste Nieuws, moet Zwarte Piet herkenbaar blijven voor de kinderen. Dat zei hij naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet die gisteren oplaaide tijdens de jaarlijkse intrede van de Sint in Antwerpen. Duizenden kinderen en ouders zagen hoe Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten via de Schelde aankwamen met de boot.

In Nederland en Vlaanderen kwam daardoor opnieuw de discussie over Zwarte Piet op gang. Volgens burgemeester Bart De Wever, die de Sint verwelkomde op de kaai aan Het Steen, mag die discussie nu wel stoppen. 'Zwarte Piet moet vooral Zwarte Piet blijven en herkenbaar zijn voor alle kinderen.' 

Roetpiet in Antwerpen
'In Vlaanderen had niemand daar een probleem mee', vertelt De Wever. 'Wij weten al lang dat hij geen karikatuur is van een Afrikaan. Vorig jaar is men in Antwerpen al op de roetpiet overgeschakeld. Dat is nog altijd een duidelijke Zwarte Piet. Iedereen was daar tevreden mee.'

Nieuw vredesakkoord tussen regering Colombia en de FARC

'We roepen heel Colombia en de internationale gemeenschap op om dit akkoord te steunen' 


De Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia—Ejército del Pueblo, FARC–EP) zijn tot een nieuw vredesakkoord gekomen. Dat meldden beide partijen gisteren na zes weken onderhandelen, nadat het eerste akkoord in een referendum werd verworpen. Dit berichten internationale media vandaag, zondag 13 november 2016, waaronder de Telegraaf en CNN.

In het nieuwe akkoord zijn voorstellen verwerkt uit verschillende sectoren van de maatschappij, laten de twee partijen weten. 'We roepen heel Colombia en de internationale gemeenschap op (...) om dit nieuwe akkoord en de snelle implementatie ervan te steunen, zodat we de tragedie van oorlog achter ons kunnen laten' , luidt de gezamenlijke verklaring. 'Vrede kan niet langer meer wachten.'


De regering sloot eerder al een vredesakkoord met FARC. President Juan Manuel Santos kreeg daarvoor de Nobelprijs voor de vrede, hoewel de bevolking het akkoord nipt heeft afgewezen, omdat de rebellen er te gemakkelijk van af zouden komen.


Het is onduidelijk of de Colombiaanse bevolking opnieuw mag stemmen over het verdrag dat een eind moet maken aan 52 jaar oorlog in Colombia waarbij naar schatting 220.000 mensen zijn omgekomen.

De ongeveer 7.000 rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zouden volgens het oude akkoord de wapens neerleggen in ruil voor een terugkeer in de maatschappij. De beweging wil verder als een politieke partij.


Onderstaand de persverklaring van de FARC, gepubliceerd op haar website:

Sunday, 13 November 2016 00:00

"We have reached a new Final Agreement for the ending of the armed conflict"


Havana, November 12, 2016.
The National Government and the FARC-EP, in response to the outcry of Colombians for peace and reconciliation, have reached a new Final Agreement for the ending of the armed conflict, which includes changes, clarifications and contributions from the most diverse sectors of society and which we reviewed one by one.
The construction of a stable and lasting peace, which is the purpose of this new Agreement, must be the common commitment of all Colombians; it should contribute to overcoming polarization and include all political and social expressions.
We invite all of Colombia and the international community, always supportive in the search for reconciliation, to accompany and support this new Agreement, and its prompt implementation to leave in the past the tragedy of war. Peace cannot wait any longer.
At the end of the day, Colombians will be able to consult a document on the page www.mesadeconversaciones.com.co, which identifies the modifications and the new elements. The full integration of the texts of the new Final Agreement for the Termination of the Conflict and the Construction of a Stable and Lasting Peace will be available in the next days.

'Ik kan mijn land en de regio op dat niveau dienen en ervaring opdoen'

Bouva (NDP) ervaart het als een eer gekozen te zijn tot lid dagelijks bestuur GRULAC-IPU


Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva (NDP), zegt vanochtend, zondag 13 november 2016 op Starnieuws, het een eer te vinden, dat hij gekozen is tot lid van het dagelijks bestuur van de Latijns Amerikaanse en Caribische Groep (GRULAC) van de Inter Parlementaire Unie (IPU). 

'Ik kan mijn land en de regio op dat niveau dienen en ervaring opdoen die ik hier in mijn werk goed kan gebruiken. Het geeft ons de kans om zich goed te profileren', aldus Bouva.

Bouva zegt verder, dat binnen de IPU, de internationale organisatie van nationale parlementen, deze functie veel perspectieven biedt. Door het roulatiesysteem is het verwachtbaar dat de nieuwe president van de IPU in 2018 uit deze groep zal worden voorgedragen. De Nationale Assemblee meldt dat als actief participerend Caribisch land een belangrijke stap voorwaarts gezet binnen deze organisatie. Hiermee is ook de dominantie doorbroken van de voornamelijk Spaanssprekende geopolitieke groep.

De Surinaamse delegatie heeft met succes een stevige lobby en onderhandeling ingezet tijdens de 135e vergadering van IPU vorige maand in Genève, Zwitserland.

Het is de eerste keer dat het Caribisch Gebied zitting heeft in het bestuur en het vicepresidentschap invult in het GRULAC-bestuur, het hoogste regionale politieke orgaan binnen de IPU.

De Assemblee heeft zich voorgenomen om zich niet alleen nationaal, maar ook regionaal en internationaal sterk te profileren en haar stem te laten horen, zo schrijft Starnieuws.

Nieuwe Haven Terminal nu vernoemd naar dr. Jules Sedney

NV Havenbeheer werd opgericht tijdens kabinet-Sedney in periode 1969-1973


De Nieuwe Haven Terminal is vernoemd naar dr. Jules Sedney. De markante Surinamer zegt, dat hij zich zeer vereerd voelt met deze geste, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 13 november 2016. De aankondiging van de vernoeming naar Sedney werd tijdens de receptie in verband met het 45 jarig bestaan van NV Havenbeheer Suriname gedaan (zie foto - Bron: NV Havenbeheer).

Het was minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme, die bekendmaakte dat in opdracht van president Desi Bouterse de nieuwe terminal naar Sedney wordt vernoemd.

De bewindsman heeft de vele verdiensten van Sedney gememoreerd. NV Havenbeheer is tijdens het kabinet-Sedney in de periode 1969-1973 opgericht. Volgens Rusland moeten oprechte en markante bijdragen van Surinamers altijd worden gewaardeerd. Er mag volgens hem een verschil in denken zijn, maar 'het harmonie model moet altijd worden gehanteerd'.

Drie jaar geleden, bij de viering van het 42-jarig bestaan van Havenbeheer werd een bronzen kop van Sedney onthuld. Het was een blijk van waardering voor zijn inzet bij de oprichting van het staatsbedrijf. 'Het is uw dag vandaag. Wij dragen deze dag aan u op. Ere wie ere toekomt', sprak toenmalig directeur Andreas Talea tijdens een feestelijke bijeenkomst.

De toen 91-jarige oud-politicus zei vooral ingenomen te zijn met die waardering, omdat die kwam terwijl hij nog in leven is. Hij zei dat het gebruikelijk is in Suriname, dat een dergelijke herdenking pas na de dood van de persoon komt.

Ter informatie:(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/NV Havenbeheer)

Panel ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, over intocht Sinterklaas te Maassluis, extremisme/populisme en Samsom/Asscher

Raymi Sambo over zijn nieuwste theaterprogramma

De stand van zaken in Suriname...


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 13 november 2016 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* 'President elect' Donald Trump heeft boter op zijn hoofd (een zeer chantabel verleden) en gaat nu in de zon zitten. Dan weten wij precies wat er gaat gebeuren, namelijk die boter gaat smelten met als gevolg schade voor Trump en voor de Verenigde Staten.
Is de volgende afzettingsprocedure (impeachment) al in aantocht? Wat staat land en volk van de VS te wachten, er zijn al de nodige anti-Trump demonstraties in Amerikaanse steden. Obama wordt nu al gemist.

* Landelijke aankomst Sinterklaas met Zwarte Pieten heeft zaterdag 12 november geleid tot zeer uitgebreide voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen in de gemeente Maassluis.
Premier Mark Rutte heeft tot nu toe verzuimd om zijn leidende en begeleidende rol te spelen in de zogenoemde Zwarte Piet-discussie .
Dan escaleert de boel al heel snel, zoals vorig jaar in Dordrecht. 'Als dit zo doorgaat, dan komt er een moment waarop er ernstige gewonden en misschien zelfs doden kunnen vallen', aldus 'Welgeinformeerd'-presentator Owen Venloo. 'Dan is Rutte als premier de eerst verantwoordelijke. Hulde voor Amsterdam, die Zwarte Piet (met de gemeente Heemstede) als enige gemeente in het land definitief heeft verbannen. Gênante vertoning, dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam Zwarte Piet wel heeft ontvangen.'
Ter informatie: bij de intocht in Maassluis werd een man in camouflagekleding en een kapmes in een tas gearresteerd, een zwarte Sinterklaas werd tegengehouden en op weg naar Maassluis werden ruim 100 anti-Zwarte Piet activisten in twee bussen van de weg geplukt en gearresteerd. De groep had geen vergunning aangevraagd bij de gemeente Maassluis om te mogen demonstreren. Een groep pro-Zwarte Piet-activisten - van de extreemrechtse NVU - had dat wel gedaan en mocht binnen beveiligd gebied in Maassluis demonstreren.

 * Het populisme/extremisme, ongeacht uit welke richting dan ook, zorgt in de hele wereld voor grote instabiliteit. 
Amerika, Europa, het Midden-Oosten dreigen allen ten onder te gaan aan populisme en extremisme. Nelson Mandela heeft het voorbeeld gegeven hoe om te gaan met dit soort ernstige nationale spanningen, namelijk met 100% geweldloosheid. Wanneer gaan de leiders in de wereld de Mandela Lessons & Practicis ter harte nemen en in hun politieke bestuurspraktijk die praktijk ook toepassen?Immers, zonder deze Mandela Lessons & Practicis was Zuid Afrika nu wellicht verworden tot een eerste Syrië of Irak geworden.

* De lijsttrekkersstrijd bij de PvdA tussen Samsom en Asscher. 
Inhoudelijk geen grote verschillen in visie, maar wel grote verschillen in persoonlijkheid en stijl. Kijken of wij als 'Welgeinformeerd' die verschillen op een rijtje kunnen zetten en tot een onderbouwde conclusie kunnen komen wie van de twee het zou moeten worden.


In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Een telefonisch interview met Raymi Sambo (zie foto - Bron: Facebook Sambo/Henriette Lohman Fotografie) over zijn nieuwste theaterprogramma en

* een telefonisch interview met een politicus of andere bestuurder in Suriname over de steeds slechter wordende economische situatie daar (onder meer 77% inflatie).

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en een collega die nog bekendgemaakt gaat worden en de presentatie is in handen van Owen Venloo.


Dit programma wordt zondag 13 november tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 20.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Twee verdachten kort na beroving bewoner in Pijnenburgweg gearresteerd

Vier verdachten slaan met vluchtauto over de kop in Kasabaholoweg


Vier gemaskerde mannen hebben vrijdag rond middernacht een overval gepleegd op een woning aan de Pijnenburgweg in het politieverzorgingsgebied Uitvlugt. De mannen hebben de bewoner onder bedwang gehouden met een vuistvuurwapen. Onder bedreiging werd hij beroofd van zijn persoonlijke spullen en contactsleutel van zijn voertuig. Als gevolg van de mishandeling door de overvallers liep het slachtoffer verwondingen op. Dit bericht het Dagblad Suriname zaterdag 12 november 2016.

De daders verlieten de plaats delict in een terreinwagen.

De politie van Uitvlugt, die op dat moment op surveillance was, kreeg een bericht over de overval. Een prowagen koerste vanuit het bureau richting het woonproject van Kasabaholo. Terwijl de politiewagen naar het adres reed kwam een terreinwagen, een Toyota Surf, op de politie af. De agenten openden hierop het vuur en losten daarbij schoten op de wagen. Er werd een achtervolging ingezet.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
In de Kasabaholoweg ter hoogte van een supermarkt zag de politie de desbetreffende wagen op de kop liggen.

Volgens de verklaring van omstanders waren vier mannen uit de wagen weggerend in de richting van de Altagraciastraat. De politie kreeg ondersteuning van het Regio Bijstandsteam (RBT). Het RBT heeft in de directe omgeving twee personen aangehouden die hun aanwezigheid in de buurt niet konden verklaren. In het belang van het onderzoek werden deze verdachten overgebracht naar het bureau.

De politie heeft verder ook nog een ander voertuig in beslag genomen. In dit voertuig was geen inzittende. Het verder onderzoek is overgedragen aan recherche van de afdeling Kapitale Delicten.

34-Jarige automobiliste bij eenzijdig ongeluk op Bomaweg om het leven gekomen

Vrouw raakt bekneld in auto na in een goot te zijn beland


De 34-jarige Stefani Reumel is gisternacht bij een verkeersongeval om het leven gekomen. Dit meldt het Dagblad Suriname zaterdag 12 november 2016. 

Het slachtoffer, die een Toyota Spacio bestuurde, reed vanuit de Bomaweg in de richting van Leiding. Op een gegeven moment is ze met haar voertuig in een goot terecht gekomen.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de vrouw in haar auto bekneld was geraakt. Ze is ter plekke overleden.

De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bericht in de loop van gisteren, dat het slachtoffer door tot nog toe onbekende redenen de controle over de besturing van het voertuig moet hebben verloren waardoor de auto tegen een betonnen inrit reed. De wagen sloeg over de kop en kwam gedeeltelijk op de berm en een gedeeltelijk in de trens tot stilstand.