maandag 14 november 2016

Tot eind november mogen ondernemers vergunning aanvragen voor verkoop vuurwerk

Verwachting is dat minder containers met vuurwerk worden ingevoerd dan voorgaande jaren


De jaarwisseling lijkt nog ver weg, maar de eerste voorbereidingen worden al getroffen. Winkeliers kunnen tot en met 30 november een aanvraag indienen om vuurwerk te mogen verkopen. Voor veel ondernemers is dit een kans om de door de crisis drastisch teruggelopen omzet in 2016 wat op te krikken, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 14 november 2016.

Verwacht wordt echter, dat door diezelfde crisis consumenten minder vuurwerk zullen kopen. Dat was vorig jaar al merkbaar, toen de eerste gevolgen van de economische neergang over het land neerdaalden. Toen werden 59 containers met vuurwerk uit voornamelijk China geïmporteerd, tegen 80 in 2014. Dit jaar zal dat aantal waarschijnlijk verder teruglopen.

Verkopers van vuurwerk zullen aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Niet alleen dienen de aanvragers over een geldige winkelvergunning te beschikken, ook moeten ze aantonen dat ze een brandveilige ruimte hebben waar ze het knal- en sierwerk zullen opslaan. De brandweer zal daar streng op toezien.

De aanvragen moeten worden ingediend bij het commissariaat in het district waar de winkelzaak is gevestigd.

DENK: 'Regering Nederland moet slavernij-erfgoed zoals plantages in Suriname financieel ondersteunen'

DENK presenteert verkiezingsprogramma 'Denkend aan Nederland'

Partij wil 'formele excuses' van regering voor slavernijverleden


Nederland zoals we het nu kennen moet op de schop. Verwijzingen zoals op straatnaambordjes naar ’het koloniale verleden’ moeten worden geschrapt en ook het ministerie van Defensie kan worden afgeschaft. Dat staat in het verkiezingsprogramma van DENK, de partij die door de twee afgescheiden PvdA’ers Kuzu en Öztürk is opgericht en waar onder meer presentatrice Sylvana Simons zich bij heeft gevoegd. Dit bericht onder andere de Telegraaf vandaag, maandag 14 november 2016.

Zo zou de Coentunnel, vernoemd naar de ’schurk’ Jan Pieterszoon Coen, volgens de partij een nieuw naambordje moeten krijgen, evenals alle andere straten, bruggen, tunnels en musea die namen hebben die verwijzen naar de tijd dat Nederland nog kolonies had. 

Daarentegen moet de regering ’slavernij-erfgoed’ zoals de plantages in Suriname, helpen financieel te onderhouden als herinnering aan het ’slavernijverleden’. Bovendien verlangt de partij daar nog ’formele excuses’ voor.


Om racisme en discriminatie bij de wortel aan te pakken, moet een speciale eenheid agenten worden opgeleid. Dat bericht BNR Nieuwsradio. Kuzu: ‘Daarvoor leiden we duizend agenten op om aangiftes beter te laten verlopen, om ervoor te zorgen dat beter wordt herkend. En dat er ook beter wordt opgespoord.’
Volgens DENK wordt het gros van de aangiftes van racisme door de politie ‘niet serieus genomen’ en worden ‘mensen met een kluitje in het riet’ gestuurd. Kuzu: ‘Driekwart van de aangiften wordt niet in behandeling genomen door het Openbaar Ministerie. En in de rechtspraak wordt 92 procent van de discriminatiegevallen afgedaan als belediging. En dat zegt heel wat.’

Wie veroordeeld wordt voor racisme komt wat de politieke partij betreft in een speciaal op te richten ‘racismeregister’, waar je tijdelijk in wordt opgenomen. ‘👄👄

Geschokte reacties in Amsterdam Zuidoost na steekpartij bij basisschool

Man (40) neergestoken in bijzijn van zijn twee kinderen

(Bron foto: AT5)

Politie heeft jacht geopend op de dader, een 39-jarige donkere man


In Amsterdam Zuidoost is geschokt gereageerd op de brute steekpartij vanochtend, maandag 14 november 2016, rond half negen vlak bij een basisschool in de 's-Gravendijkdreef, aldus de Amsterdamse zender AT5. Een man die twee kinderen naar school bracht, werd door de 39-jarige ex van zijn vriendin neergestoken. 


Juliette Kranenburg zag het slachtoffer vanochtend hevig bloedend op de stoep liggen. 'Hij was nog aanspreekbaar en vroeg of ik zijn jas wilde uittrekken. Hij wilde wat drinken en zat onder het bloed.' Het slachtoffer was gewond aan zijn nek, oog en hoofd, vertelt ze. 'Er stroomde veel bloed uit', zegt Kranenburg aangeslagen in de Telegraaf.

Buurvrouw Angela Boonman ontfermde zich over de twee kinderen, die door het slachtoffer naar school werden gebracht. 'De moeder was na de steekpartij gevlucht voor haar leven', vertelt Angela. 'Haar mobieltje lag nog op straat. Ik heb de kinderen opgevangen. Het meisje was aan het huilen. Ik heb hen drinken gegeven en een tekenfilm opgezet. De kinderen zijn later door de politie opgehaald.' 

'Het was heel erg om te zien', zegt Juliette. Ze kent het slachtoffer. 'Steven verdient dit niet', zegt ze. 'Het is een rustige man. Snap echt niet dat iemand zoiets doet, terwijl er kinderen bij zijn.'

Basisschool de Samenspel heeft hulp ingeschakeld voor kinderen die de steekpartij hebben gezien, maar wil verder niet reageren. De politie is op zoek naar de dader, een 39-jarige donkere man, die op het moment van de steekpartij een gele doek voor zijn mond droeg. Er is een bericht via Burgernet verspreid.

'Stemmen mensen in 2020 weer voor de NDP dan wil het volk voortzetting van huidige ellende'

Somohardjo: ‘Als het volk toch weer voor NDP stemt, moeten wij dan allemaal bedanken’ 


'Als het volk onder deze situatie in 2020 toch weer ervoor kiest om voor de NDP te stemmen, dan moeten wij allemaal bedanken', zegt Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo vandaag, maandag 14 november 2016, in het Dagblad Suriname. De politicus zegt, dat het volk nuchter moet denken over zijn keus bij de eerstvolgende verkiezingen en niet dezelfde fouten moet maken, zoals het bij de verkiezingen in 2015 heeft gemaakt. 

'Indien zij dat toch doet, heeft het volk de vervolging van de huidige ellende dan zelf gewild. Dan wil het volk zo een leven hebben. Men wil dan een leven van pakketten, in de rij staan, onzekerheid en onstabiliteit. Wij moeten dan realistisch zijn en de wil van het volk dan niet tegenspreken, omdat dat dan het volk zal zijn. Ik ga niet daartegen strijden', aldus de politicus.

De parlementariër voert aan dat hij een duidelijk verschil nu heeft opgemerkt, waarbij partijleden die eerder ervoor gekozen hadden om de partij te verlaten, terug zijn gekeerd en hun spijt hebben betuigd.

'Ik heb ze duidelijk gezegd, dat spijt betuigen het land in feite niet zal helpen. Ik had ze keer op keer gewaarschuwd voor de omkoperij van de paarse partij. Dat is waar ik bang voor was en dat is wat ik daarom op alle podia steeds herhaalde.'

Somohardjo zegt verder, dat hij er zeker van is dat de PL bij de eerstvolgende verkiezingen niet zal terugvallen in het aantal zetels. 'Sterk of niet sterk, wij hebben altijd rond de vijf en zes zetels.'

Eerder heeft de politicus aangegeven niet afhankelijk te zijn van andere partijen. De partij is opgericht op 5 december 1998 door huidige partijleider Somohardjo, na een splitsing met Pendawa Lima. Van 2000 tot 2010 behoorde de PL tot Nieuw Front (NF) waar hij reeds zes zetels behaalde. Bij de verkiezingen van mei 2010 heeft de PL laten zien dat zij zonder het NF, en wel in Volksalliantie-verband, ook zes zetels heeft kunnen binnenhalen. De Volksalliantie bestond naast de PL uit Democraten van de 21ste Eeuw (D-21) van Soewarto Moestadja, Pendawa Lima van Raymond Sapoen, Trefpunt 2000 van Arti Jesserun en het Middenblok van Henri Ori. D21 en Pendawalima zijn opgegaan in de Pertjajah Luhur.

Uiteindelijk besloot de PL-leider in 2015 met de VHP, NPS, SPA, DA ’91 en de BEP in zee te gaan in V-7 verband. Dit leverde de partij vijf zetels op. Doordat de partijleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan overliepen naar de NDP, of volgens hun eigen verklaring een protestgroep hebben opgericht, viel de PL terug naar slechts dre zetels. Ook Moestadja stapte kort voor de verkiezingen in 2015 over naar de NDP van Desi Bouterse.

Regering vraagt parlement verruiming obligoplafond voor staatsschuld van 60% naar 80% van BNP

Huidig plafond voor de staatsschuld van 60% van het BBP dreigt in gevaar te komen


De regering zal De Nationale Assemblee (DNA) deze week nog vragen voor aanpassing van de Wet op de Staatsschuld. Het obligoplafond voor de staatsschuld dient volgens de regering van 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) tijdelijk verruimd te worden naar 80%. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) heeft medio oktober het voorlopige cijfer voor het BBP van 2015 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het BBP in reële termen met ongeveer 3% is gedropt, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 14 november 2016. 

De regering vindt, dat verhoging van de plafonds noodzakelijk is, omdat de schuld in Srd-waarde gerekend tegen de hoge koersen is gestegen, terwijl het BBP juist is gedaald door de negatieve groei. Het huidige plafond voor de staatsschuld van 60% van het BBP dreigt in gevaar te komen en hiermee de mogelijkheden om gezond schuldbeleid te voeren, aldus het ministerie van Financiën in een persbericht.

In de Wet op de Staatsschuld staat, dat de obligoplafonds berekend worden met het laatst gepubliceerde cijfer voor het BBP door het ABS en met de wisselkoers geldig op het einde van dat jaar. De regering zal DNA vragen om het totale plafond te verhogen tot 80% van het BBP. Het plafond voor de binnenlandse schuld wordt dan tijdelijk opgetrokken van 25% naar 30% en de buitenlandse schuld van 35% naar 50%.

Uit de cijfers van het ABS blijkt, dat nominaal BBP gekrompen is naar Srd 16.7 miljard in 2015. In 2014 was het BBP Srd 17.3 miljard (in reële termen ongeveer 3 procent). De Amerikaanse dollar-wisselkoers per eind 2015 daarentegen noteerde Srd 4,04 tegenover Srd 3,35 in 2014. De sterke depreciatie van de munt (boven 7 Srd voor de Amerikaanse dollar) en verdere economische afzwakking in 2016 (verwachtingen zijn een val van 8-10 procent van het BBP) pleiten eveneens voor de plafondverruiming.

De nieuwe limieten zijn meer realistische ankers gelet op de recente ongunstige economische ontwikkelingen, meent de regering. De overheid verwacht hiermee de nodige rust en ruimte te heroveren om gezond schuld- en financieel beleid te kunnen voeren. Geanticipeerd wordt op toekomstige ontwikkelingen waarbij de groei weer positief zal zijn en naar prudentie de plafonds weer neerwaarts kunnen worden bijgesteld.

Dierenvrienden houden zaterdag 19 november een protestmars tegen dierenleed

Behandeling deze maand Wet Dierenwelzijn in parlement geen reden niet te demonstreren

Dierenrechtenactiviste Ashruf: 'Dierenleed blijft in praktijk straffeloos'


De toezegging dat de Wet Dierenwelzijn deze maand nog behandeld zal worden in De Nationale Assemblee is voor dierenactivisten geen reden om hun protestloop zaterdag niet door te laten gaan. 'Het is niet de eerste keer dat we horen dat de wet behandeld gaat worden. Ik hoop alleen maar dat het nu écht zal gebeuren en dat is het signaal dat we willen afgeven', zegt Cynthia Ashruf vandaag, maandag 14 november 2016, in de Ware Tijd. Ze is voorzitster van de stichting Henk Abrahams die samen met leden van het Green Heritage Fund Suriname, de stichting Dierenbescherming en andere dierenvrienden zaterdag een protestmars heeft georganiseerd.

De vreedzame protestmars begint bij de Palmentuin. Er worden korte tussenstopjes gemaakt bij het ministerie van Justitie en Politie, het gebouw van De Nationale Assemblee en voor het presidentieel paleis. Maandag is er een openbare commissievergadering in het parlement over de ontwerpwet Dierenwelzijn.

Parlementsvoorzitster Jenny Geerlings-Simons zei vorige week te verwachten, dat de wet deze maand nog in een plenaire vergadering behandeld zal worden.

Ashruf benadrukt, dat de organisaties Geerlings-Simons, als een van de indieners van de initiatiefwet in 2014, een warm hart toedragen. De Assembleevoorzitster zei dat er veel consultaties zijn gehouden met belanghebbenden bij de voorbereiding van het wetsontwerp. Er zijn dan ook veel veranderingen aangebracht. De stichtingen die zich inzetten voor dierenwelzijn hebben tot maandag de ruimte om hun zienswijze over de laatste wijzigingen door te geven.

Dat de wet in voorbereiding is, is voor Ashruf een positief signaal. Maar, ze kan het niet bevatten dat dierenleed in de praktijk straffeloos blijft, ondanks dat dit wettelijk strafbaar is. Dierenbeulen riskeren een geldboete of gevangenisstraf.

ADRON gestart met uitproberen van zeven diverse rijstsoorten uit Maleisië

Project gefinancierd via lening van IsDB en geleid door Maleisische deskundige


Bij het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON) is men begonnen met een pilotproject waarin zeven verschillende rijstvariëteiten uit Maleisië worden uitgeprobeerd. Dat gebeurt onder leiding van een rijstbouwdeskundige van het Malaysian Agricultural Research and Development Institute (Mardi Holdings). Het project maakt deel uit van het ‘Reverse Linkage Project between Suriname and Malaysia in Rice Production’, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 14 november 2016.

Er zullen de komende jaren drie activiteiten plaatsvinden. De eerste is het beplanten van aromatische rijstsoorten in Suriname. Tijdens het beplanten van deze rijstvariëteiten wordt er gekeken naar de resistentie en groei. Ook zal de bodemvruchtbaarheid worden geanalyseerd en zullen het watermanagementsysteem en de irrigatiesystemen van het district Nickerie tegen het licht worden gehouden.

Studenten van het Natuur Technisch Instituut (Natin) en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zullen worden ingezet bij de uitvoering van het project. Daarnaast zullen vijftienhonderd landbouwers een farmerfield-training krijgen, waarbij ze in de praktijk worden opgeleid in de hoop dat ze de opgedane kennis direct toepassen.

In maart van dit jaar is met Mardi Holding een samenwerking aangegaan, die door de Islamic Development Bank wordt gefaciliteerd door middel van een lening. Het project in zijn geheel zal ruim 7.7 miljoen Amerikaanse dollar kosten.

Een rijstbouwdeskundige van Mardi Holding verblijft gedurende drie jaar in Suriname voor de uitvoer van het project. De rijst zal op een gebied van zestigduizend hectare in de districten Nickerie, Coronie en Saramacca worden geplant. Het ligt ook in de bedoeling een rijstvariant van de welbekende basmati voor diabeten te ontwikkelen naar Surinaamse standaarden.

Ter informatie:

Mortuarium in Apoera functioneert niet door ontbreken airco

In Corantijnrivier verdronken 7-jarige jongen uit Apoera moet vervoerd worden naar mortuarium Nickerie


Het mortuarium in Apoera, dat geschonken is door het Drs. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie, functioneert al geruime tijd niet en dat hebben de bewoners van Apoera gisteren pijnlijk moeten ondervinden, zo bericht Starnieuws vanochtend, maandag 14 november 2016.

Het lichaam van de 7-jarige jongen die verdronken is gistermiddag in de Corantijnrivier, moest in de avonduren vervoerd worden vanuit Apoera naar het mortuarium van het district Nickerie.

Districtscommissaris van Nickerie, Wedprekash Joeloemsingh, zegt in een reactie, dat hij op de hoogte is van de situatie. Volgens hem is de koelcel niet defect, maar de ruimte waar de machine in is geplaatst, blijft warm waardoor de temperatuur van de koelcel stijgt.

Joeloemsingh zegt dat hij bezig is met een oplossing. Hij zal een airco plaatsen in de ruimte. Hij kon niet eerder handelen, omdat de middelen niet voorradig waren.

Regering dient minieme wijziging Wet op Inkomstenbelasting in bij Assemblee

Met kleine wijziging wordt aftrek betaalde AOV-premie uit wet geschrapt (Art. 18, lid 1, sub c)


De regering heeft de wijziging van de Wet op Inkomstenbelasting ingediend bij De Nationale Assemblee. De wijziging is slechts één regel. Artikel 18 lid 1 sub c komt te vervallen. Met deze wetswijziging komt de aftrek van de betaalde AOV-premie genoemd in dit artikel van de Inkomstenbelasting 1922, te vervallen. De Staatsraad heeft intussen positief advies uitgebracht, na de goedkeuring van de Raad van Ministers. Dit meldt Starnieuws vandaag, maandag 14 november 2016.

Het ligt in de bedoeling dat de wetswijziging op korte termijn wordt behandeld in De Nationale Assemblee. De wet treedt op 1 januari 2017 in werking. De minister van Financiën is belast met de uitvoering van deze wet.

In de Memorie van Toelichting stelt president Desi Bouterse, dat deze maatregel een noodzakelijk gevolg is van het reeds bij Wet van 26 mei 2005 genomen besluit tot vrijstelling van de AOV-uitkering. Toen werd reeds aangekondigd, dat de regering op zeer korte termijn tot een regeling over de aftrekbaarheid van de premie zal komen. Deze maatregel is volgens de president geheel in overeenstemming met het algemeen aanvaard uitgangspunt, dat indien een uitkering onbelast is, de premie in het algemeen niet aftrekbaar is.

Het is niet noodzakelijk de Wet Loonbelasting te wijzigen. In die wet is er geen aftrek van de AOV-premie geregeld, bij de vaststelling van de loonheffingsgrondslag.

Ombudsman Curaçao ontvangt in 2015 meeste klachten over ministerie van BPD

Klachten over ministerie handelen met name over bevolkingsregister


In 2015 heeft de Ombudsman 641 verzoeken van rechtzoekende burgers en organisaties ontvangen die voornamelijk door middel van interventie zijn afgehandeld. De meeste in behandeling genomen verzoeken (252) betroffen het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD, 53), gevolgd door Justitie (49) en Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP, 39). Financiën en Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) hebben een gedeelde vierde plaats met 32 verzoeken. Dit blijkt uit het onlangs aan de Staten aangeboden jaarverslag 2015 van de Ombudsman (zie hieronder), zo schrijft vanochtend, maandag 14 november 2016, het Antilliaans Dagblad. 

Als deze verzoeken nader gespecificeerd worden, dan blijken de meeste klachten binnen BPD te maken te hebben met het bevolkingsregister (Kranshi, 33).

Bij Justitie gaat het veelal om klachten met betrekking tot de Toelatingsorganisatie en het Korps Politie Curaçao (KPC), allebei 15 klachten in 2015. De Voogdijraad en het ministerie zelf scoren met respectievelijk 10 en 7 klachten.

De meeste klachten bij VVRP betroffen Domeinbeheer (22), bij SOAW de buurthuizen (15) en de dienst Arbeidszorg (14) en bij Financiën de nieuwe belastingorganisatie (18).

Van de 641 verzoeken heeft de Ombudsman er 519 in behandeling genomen waarvan in 2015 reeds 495 verzoeken als volledig afgehandeld kunnen worden beschouwd. Overigens, zo blijkt uit het cijfermatige overzicht, zijn niet alle verzoeken bij de Ombudsman aan het goede adres. Van de 641 verzoeken waren er 252 (40 procent) die binnen de bevoegdheid van de Ombudsman vallen. De meeste (234) zijn via interventie opgelost en 18 zijn in 2016 nog in behandeling. De meeste verzoeken, 267 (42 procent), vallen niet binnen de bevoegdheid van de Ombudsman, maar zijn toch behandeld in overleg met de betrokken overheids-nv of -stichting. Van deze categorie zijn 261 verzoeken afgehandeld via interventie. De rest is in 2016 nog in behandeling.

Verzoeken die niet vallen onder de bevoegdheid van de Ombudsman en die alleen verwezen worden naar de betreffende instantie zijn er in totaal 122.

Commissie van Wijzen op Curaçao onderzoekt bedrijfseconomische situatie van Insel Air

Commissie wordt geleid door oud-premier Etienne Ys

Luchtvaartmaatschappij benadert overheid vanwege zorgelijke 'cashflowsituatie'


Een Commissie van Wijzen, onder voorzitterschap van oud-premier Etienne Ys, doet onderzoek naar de bedrijfseconomische gesteldheid van Insel Air en brengt eind deze maand verslag uit aan de ministerraad van Curaçao. De luchtvaartmaatschappij heeft de Curaçaose overheid benaderd met het verzoek om oplossingsmogelijkheden te bespreken voor de bij deze lokale particuliere vliegonderneming bestaande zorgelijke cashflowsituatie. Zo maakte de regering gisteren bekend, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 14 november 2016.

Insel Air heeft aangegeven, dat deze situatie het gevolg is van het niet kunnen incasseren van een vordering van ruim 100 miljoen dollar op buurland Venezuela. 'Het voortduren van deze situatie is onwenselijk en schaadt de dagelijkse bedrijfsvoering van Insel Air', aldus de afdeling Informatie en Communicatie van de regering in Fort Amsterdam. 'Insel Air is de belangrijkste verzorger van luchtverbindingen van en naar Curaçao. De overheid hecht aan een ononderbroken en kwalitatief goede luchtverbinding naar belangrijke bestemmingen. Hierbij geldt tevens een goede dienstverlening met ruim aanbod van luchttransport.'

Een gebrekkige luchtverbinding kan in de ogen van de regering ernstige gevolgen hebben voor de Curaçaose economie en dient daardoor ook zo veel mogelijk voorkomen te worden.

Om het gesprek verder aan te gaan met Insel Air heeft de demissionaire ministerraad een Commissie van Wijzen ingesteld onder leiding van Ys. Ys was voorheen minister-president, maar ook gedeputeerde van Financiën. Hij heeft financieel-fiscale expertise. De andere leden van de commissie zijn deskundig op het terrein van luchtvaart en accountancy. De Commissie van Wijzen zal in overleg met Insel Air nader onderzoek plegen naar de bedrijfseconomische gesteldheid van de maatschappij en oplossingsmogelijkheden bespreken.

Om de rest van dit bericht te kunnen lezen even hier klikken.

PAR op Curaçao onaangenaam verrast met nieuws over veroordeling Statenlid Braam voor ontucht

Partijvoorzitster Jesus-Leito: 'Het nieuws over Braam is klap in het gezicht van de PAR'

'We gaan het in de toekomst anders doen, mogelijk door een antecedentenonderzoek te laten uitvoeren of te vragen om bewijs van goed gedrag'


Met verbazing heeft PAR kennisgenomen van het nieuws omtrent het voormalig lid van de gele partij, Eduard Braam. Vrijdag werd bekend dat Braam - die zich sinds 7 november als onafhankelijk lid in de Staten heeft opgesteld - in 2003 is veroordeeld voor ontucht. Bij de PAR was hier tot vrijdag niets over bekend. Dat zegt partijleidster Zita Jesus-Leito vandaag, maandag 14 november 2016, in het Antilliaans Dagblad.

Inhoudelijk wil Jesus-Leito weinig kwijt over de zaak. De partij komt spoedig met een officiële reactie, laat ze weten. Op dit moment moet de aandacht bij de formatie liggen. 'Prioriteit is nu ervoor zorgen dat Curaçao een regering heeft', zo benadrukt ze.

Wel laat Jesus-Leito weten dat het nieuws over Braam een klap in het gezicht van de PAR is geweest. 'Het is iemand die tien jaar deel heeft uitgemaakt van de partij en heeft meegedaan met meerdere verkiezingen. Hij was voorzitter en heeft daarvoor ook al deel uitgemaakt van het bestuur. Nee, dit had ik niet verwacht.'

De PAR laat, zoals de meeste politieke partijen van het eiland, geen antecedentenonderzoek doen naar nieuwe leden, evenmin naar partijleden die voor het bestuur worden gekozen, of die op de verkiezingslijst komen voor een plek in de Staten of als minister. Wie lid wordt van de PAR moet een lijst invullen, met onder andere de vraag of er zaken zijn in de geschiedenis van het kandidaat-lid die de partij zouden kunnen schaden. Als het antwoord nee is, dan is daarmee wat betreft de partij de kous af. Ook wordt het cv van bestuursleden opgevraagd, maar er wordt geen nader onderzoek gedaan of de opgegeven werkervaring ook daadwerkelijk klopt. Ten slotte wordt aan leden op de verkiezingslijst ook gevraagd om geen zetelroof te plegen wanneer ze worden gekozen voor de Staten, maar aan deze belofte zijn leden niet gebonden. Volgens de politiek leider heeft de partij geleerd van de kwestie.

'We gaan het in de toekomst anders doen, mogelijk door een antecedentenonderzoek te laten uitvoeren of te vragen om een bewijs van goed gedrag.'

De partij is volgens haar momenteel bezig met ‘zelfreflectie’ en onderzoekt hoe had kunnen worden voorkomen dat oud-voorzitter Braam de partij verliet, zo snel nadat hij was ingezworen in de Staten.

Volgens het vonnis uit 2003 dat afgelopen vrijdag door journalist Yves Cooper op Facebook en door het Persbureau Curaçao werd gepubliceerd (zie hierna), werd Braam in hoger beroep schuldig bevonden aan ontucht met een patiënte die aan zijn zorg was toevertrouwd. Ondanks de veroordeling werd aan Braam geen straf of maatregel opgelegd.

Vrijdag liet Sheldry Osepa, de raadsman van Braam, weten dat hij namens cliënt met een verklaring zou komen, maar tot gisteren was hier nog geen sprake van. Zowel Braam als Osepa was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Regenbui op Curaçao zorgt voor unieke taferelen op de, anders kurkdroge, vlakte van Hato

Op sommige plaatsen valt ruim 20 millimeter regenOp Curaçao is gisteren op sommige plekken meer dan 20 millimeter regen gevallen. Dat blijkt uit cijfers van de Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo). Gistermiddag stuurde de dienst een waarschuwing uit voor mogelijke hevige regenbuien, zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, maandag 14 november 2016. 

Op de website van de Meteo staat dat bij Spaanse Water gisteren 5,6 millimeter aan regen is gevallen. Bij het weerstation Seinpost is 5,2 millimeter regen geregistreerd. Bij de post te Steenrijk 2,4 millimeter, bij Seri Kokori 9,2 millimeter, bij het station Onverwacht 14 millimeter, bij Sumbu op Bándabou 8 millimeter en bij het station te Hato wel 21 millimeter.

De regenbui van gisteren zorgde voor unieke taferelen op de, anders kurkdroge, vlakte van Hato. De open vlaktes en kalkstenen ondergrond stonden blank.

En de bewolkte hemel met het zonlicht dat op het allerlaatste moment nog voor de dag kwam tussen de wolken, zorgden voor bijzondere kleurschakeringen en prachtige reflecties in het water. Voor natuurgenieters was dit een schilderij in en door de natuur.

Organisaties hebben geen goed woord over voor optreden politie Rotterdam tegen anti-Zwarte Piet activisten

'Demonstranten zijn beperkt in hun vrijheid van meningsuiting'


Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, het Surinaams Inspraak Orgaan en de Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders hebben zondag uitgehaald naar de Rotterdamse politie vanwege de arrestatie van zo’n 200 anti-Zwarte Piet demonstranten zaterdag. Volgens de drie samenwerkende organisaties zijn de demonstranten beperkt in hun vrijheid van meningsuiting. Dit bericht Waterkant.net vandaag, maandag 14 november 2016.

'Het ging het al mis toen de bussen met demonstranten uit Amsterdam vertrokken naar Rotterdam. Zij werden achtervolgd door de politie alsof het criminelen en terroristen waren. Eenmaal in Rotterdam werden zij omsingeld en met veel machtsvertoon verhinderd verder te reizen naar de de landelijke intocht in Maassluis', zeggen de organisaties. Het ging er ook hard aan toe.

Zo heeft ‘Nederland Wordt Beter’ beelden uitgebracht waarin te zien is hoe activist Jerry Afriyie een mede-demonstrant probeerde te helpen waarna hij uit de bus wordt getrokken door agenten. Hij krijgt vuistslagen in het gezicht, wordt met knuppels geslagen op zijn hoofd, krijgt knieën tegen zijn lichaam en wordt geschopt. Hierna wordt hij op de grond gegooid met een knie in zijn nek.

Ook de Amsterdamse advocaat Michiel Pestman werd, net als zijn cliënt Jerry Afrityie en het in Suriname geboren GroenLinks raadslid Simion Blom, aangehouden tijdens de Pietendemonstratie in Rotterdam.


Pestman heeft geen goed woord over voor het optreden van de politie. 'Het is schandalig. Voor de demonstranten was absoluut niet duidelijk dat er een noodbevel was en wat dat inhield, ook bij mij niet. Pas uren na de arrestaties kregen we die bevestiging. Dit krijgt nog een staartje. Ze zijn nog niet van mij af'aldus de advocaat in het Parool van 12 november.

'Laten wij inzetten op het verbinden van mensen, in plaats van het optrommelen van een zo groot mogelijke politiemacht', zeggen de organisaties die pleiten voor een ‘Nederlands Pietenpact.

Natio redt het niet tegen Jamaica in Caribbean Cup van de Caribische Voetbalunie: 0-1

Suriname eindigt met 3 punten en gaat als één van beste nummers twee over naar een play-off 

Natio trekt geen voordeel uit rode kaart Jamaicaanse speler


De nationale voetbalselectie van Suriname heeft gisteravond op Jamaica met 1-0 verloren van Jamaica in de Caribbean Cup van de Caribische Voetbalunie. Voor eigen publiek scoorde Cory Burke al in de eerste helft het winnende doelpunt. Suriname haalde in Kingston geen voordeel uit de rode kaart van Damion Lowe in de eerste helft, zo bericht de Ware Tijd vanochtend, maandag 14 november 2016.

Toch waren er twee goede kansen na de rust. Zo werd een inzet van Roxey Fer door een Jamaicaanse verdediger op de doellijn gekeerd en ook doelman Andre Blake redde daarna goed, waardoor de stand ongewijzigd bleef.

Door deze overwinning wint Jamaica groep 1 met zes punten uit twee duels. De Reggae Boyz hebben zich ook gekwalificeerd voor de CONCACAF Gold Cup (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football). Eerder plaatsten Curaçao, Frans-Guyana en Martinique zich voor het eindtoernooi.

Suriname eindigt met drie punten en gaat als één van de beste nummers twee over naar een play-off. Daarin wordt samen met Trinidad en Tobago en Antigua en Barbuda en de nummer twee van groep 2 gestreden om de laatste plek in de Gold Cup. De nummer twee van groep 2 wordt Haïti of Sint Kitts en Nevis.

Minister Hoefdraad heeft 750.000 Amerikaanse dollar vrijgemaakt voor aanpak zware criminaliteit

Minister Van Dijk-Silos is tevreden met het extra geld


De aanpak van zware criminaliteit wordt vanaf deze week geïntensiveerd. Een plan daartoe is rond en na interventie van president Desi Bouterse heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën 750.000 Amerikaanse dollar daarvoor vrijgemaakt. Het gaat om georganiseerde misdaad, waarbij meerdere bendes actief zijn. Zij zullen hard worden aangepakt. Dit zei minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie gisteren in Welingelichte Kringen op Radio ABC, aldus Starnieuws vanochtend, maandag 14 november 2016.

De bewindsvrouwe zei tevreden te zijn over het bedrag dat vandaag ter beschikking komt. Het geld is reeds goedgekeurd door de Raad van Ministers en de autorisatie is vrijdag gedeponeerd bij Financiën.

Vorige week had minister Hoefdraad bevestigd, dat een aanzienlijk bedrag is vrijgemaakt voor de bestrijding van zware criminaliteit. Na afstemming met Van Dijk-Silos was er een onderhoud met korpschef Agnes Daniel en veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer.

Van Dijk-Silos zei gisteren, dat zij vanaf februari bezig is met dit vraagstuk. Er is gewerkt aan capaciteitsverbetering, waarbij ook bij de Militaire Politie is aangeklopt. Zij merkte op, dat er verbetering is opgetreden in Paramaribo en Nickerie. Het oosten van het land, het 'wilde Texas', is nog niet helemaal onder controle, deelt de minister mee. Met het geld dat vrijgemaakt is, kan een goede basis gelegd worden voor verbetering van de situatie.

Bij haar aantreden als minister heeft zij een situatie aangetroffen waarbij een gebrek was aan kogelwerende vesten en zwemvesten, terwijl het wapendepot ook veel te wensen overliet. Nu kan de situatie goed aangepakt worden, want de veiligheid van de burgers is ernstig geschaad. Zelfs ministers zijn bang, zei de bewindsvrouwe. Zij haalde aan, dat een goede minister van Justitie en Politie zich niet populair maakt, omdat er gesneden wordt in belangen van mensen.

7-Jarige jongen uit Apoera verdrinkt in Corantijnrivier

Jongen raakt tijdens het zwemmen in problemen en verdwijnt in de grensrivier


De 7-jarige Chistiano Ramdyal, leerling van O.S. Apoera, is zondagmiddag 13 november 2016, verdronken in de Corantijnrivier. Dit meldt Starnieuws.

De jongen was met zijn vader meegegaan, die was gaan voetballen. Hij ging vervolgens met een broertje van zijn vader naar de rivier om te zwemmen. Maar, op een moment raakte hij in de problemen en kwam niet meer boven water.

Politie, brandweer en buurtbewoners waren meteen een zoekactie begonnen toen bekend werd, dat de jongen was verdwenen.

Het lichaam van de jongen werd 's avonds geborgen en naar het mortuarium van het dorp vervoerd.

'Nepdemocratie'; Alphons Levens

Nepdemocratie


‘t Is dezelfde rommel als hier
dat kiesstelsel in the U.S.A.;
degene die de meeste stemmen op haar naam kreeg
werd toch niet de winnares, de president;
en de winnaar die de verkiezing eerst niet vertrouwde,
zal dit stelsel niet veranderen
nu hij toch gewonnen heeft;
dezelfde rommel als hier.

Waarom zo moeilijk, als het makkelijk kan
in een land met zoveel universiteiten,
met zoveel professoren?
Waarom wordt bij ons hier,
bijvoorbeeld in een Maand van de Democratie,
niet verder over ons oneerlijk kiesstelsel gesproken?
Waarom vrezen democraten
‘t volledig landelijk evenredigheidskiesstelsel?

Alphons Levens,
13 november 2016.

Oud-bisschop Aloysius Zichem (83) overleden

Overlijden Zichem wordt bevestigd door bisschop Karl Choennie


Ex-bisschop van de rooms-katholieke kerk in Suriname, Aloysius Zichem (zie foto - Bron: Bisdom Paramaribo), is zondagmiddag 13 november 2016 op 83-jarige leeftijd overleden. Dit is door bisschop Karl Choennie bevestigd op Starnieuws. 

Zijn bisschopswijding vond plaats op 8 februari 1970 door Stephanus Kuijpers, toenmalig bisschop van het bisdom Paramaribo. Als wapenspreuk koos Zichem 'Amore traxit omnia' ('Uit liefde heeft hij alles tot zich getrokken'), een citaat uit de hymne 'Vexilla Christus' van de Lauden van Christus Koning.

Op 30 augustus 1971, pas 38 jaar oud, volgde zijn benoeming als opvolger van bisschop Kuijpers, die met pensioen ging. Zijn installatie vond plaats op 24 oktober 1971.

De kerkelijke leider moest zijn ontslag aanbieden toen hij op 1 januari 2003 getroffen werd door een beroerte. Hij werd opgevolgd door Wilhelmus de Bekker. Op 24 januari van dit jaar werd pater Karl Choennie ingewijd tot bisschop van Paramaribo.Ter informatie: