woensdag 16 november 2016

Eerste Caribbean Cybercrime Conference op Aruba een succes

Doel conferentie bewustzijn creëren voor groeiende dreiging van cybercrime


De eerste Caribbean Cybercrime Conference is een succes gebleken. De conferentie heeft vandaag, woensdag 16 november 2016, de hele dag plaatsgevonden in het Renaissance Hotel op Aruba (zie foto - Bron: Openbaar Ministerie Curaçao). De organisatie was in handen van het Parket Procureur-generaal van Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden en de Recherche Samenwerkings Team (RST), zo laat het Openbaar Ministerie Curaçao in een persbericht weten. 

Sprekers waren onder andere Lodewijk van Zwieten, senior Officier van Justitie werkzaam bij EuroJust voor Cybercrime met diens keynote-presentatie getiteld 'Bedreigingen en uitdagingen op het gebied van cybercrime en cybersecurity'. Hierna volgden een aantal sessies over onderwerpen met betrekking tot cybercrime en digitaal forensisch onderzoek. De sessies werden voorgezeten door Nick Drehel (Access Data), Craig Guymo (Magnet Forensics), Bob Elder (Teel TechnologiesCanada), Michael Stout, Eric Boerboom (RST), Matthew Cook (Amped Software), Kevin Thomas (Fernico) en Chris Stippich (Digital Intelligence).

De afsluitende keynote-toespraak, getiteld 'Demystifying the Dark Web', werd gegeven door Michael Stout.

De inleidingen voor de conferentie werden gegeven door André Hakkers van DataExpert, RST hoofd Martine Vis en namens de Procureur-Generaal voor Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden, Guus Schram, Ton Maan (zie hieronder).

Het doel van deze Caribische Cybercrime Conferentie was in de eerste plaats om bewustzijn te creëren voor de groeiende dreiging van cybercrime en de groeiende vraag naar digitale onderzoeken. Het doel was ook om uit te leggen wat digitaal forensisch onderzoek en cybercrime inhoudt.

Aan de conferentie hebben ruim 130 personen deelgenomen. Onder hen vertegenwoordigers van de overheid, Justitie, politiekorpsen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten alsmede vertegenwoordigers van private ondernemingen in het Caribische gebied.


'Welles De Film' over verliefde fietsende postbezorger in Paramaribo 7 december in première in TBL Cinemas

De film is een volledig Surinaamse productie

(Bron foto's: Redvismedia)
Na succes van korte films van Welles op Facebook is het nu tijd voor een breder publiek aan het lachen te krijgen


In TBL Cinemas in Paramaribo vindt 7 december de première plaats van de een uur durende 'Welles De Film', een nieuwe filmproductie van Ruben Welles. 'Welles De film' is een romantische komediefilm (18+) geregisseerd en geproduceerd door Ruben Welles onder het bedrijf Redvismedia. De kaartverkoop hiervan start drie dagen van te voren, zo laat Redvismedia vandaag, woensdag 16 november 2016, De Surinaamse Krant weten.

Als hoofdpersonage vertegenwoordigt Welles zijn eigen persoonlijkheid in de film. Het scenario gaat over Welles die een baan heeft als postbezorger. Fietsend bezorgt hij dagelijks zijn pakketten op verschillende plaatsen in Paramaribo. Op een dag bezorgt hij een pakketje bij een dame Amara en hij raakt stapel verliefd op haar.

Na Amara ontmoet te hebben wil hij alles eraan doen om haar hart voor zich te winnen. Amara wil in echter in eerste instantie niets van hem weten en neemt hem niet serieus. Ze geeft hem drie ‘challenges’ die hij moet uitvoeren voordat zij zal toestemmen in een first date. Maar, dan gebeurt er iets waardoor het verhaal een totaal andere wending krijgt.'Welles De Film' is een Surinaamse productie. Zowel het filmproductieteam als de acteurs zijn lokaal gecast. Met de director of photography Giorgio De La Fuente en cameramannen Sergeo Vigelandzoon en Frank Van Hamme werd de film op een dynamische wijze vastgelegd.

Naast Welles, die dus de hoofdrol vervult, wordt de een na grootse rol vervuld door Aby-Jo Elshot als zijn geliefde Amara.

De productie van de film heeft ongeveer anderhalve maand geduurd en werd geleid door Gloria Naarendorp. De film is gefinancierd door verscheidene Surinaamse bedrijven die bereid waren om de productie te ondersteunen.

Als regisseur, producent en als hoofdacteur is Ruben Welles voor heel wat uitdagingen komen te staan om de film tot stand te brengen. Desondanks is het resultaat niet uitgebleven. De reacties op de trailer (zie hierboven), die is released op 14 november, zijn overweldigend positief.

Welles houdt ervan om mensen aan het lachen te maken en dat heeft hij voornamelijk al kunnen bereiken door zijn bekende korte films op Facebook. Na het succes van deze korte Facebook-films vond hij dat het tijd werd om het nu naar een ander niveau te brengen door het groter aan te pakken en een breder publiek aan te spreken. Vanuit dit idee heeft hij nu zijn eerste film, 'Welles De Film', geproduceerd.


Stopzetting schelp- en schelpzandafgravingen verlengd tot medio 2017

Wereldnatuur Fonds wil een vervolgstudie uitvoeren naar effecten afgravingen landinwaarts

(Bron foto: gov.sr)

Het is nog steeds verboden schelpopgravingen te doen. De stopzetting van deze afgravingen is met een half jaar verlengd voor een vervolgstudie van het World Wildlife Fund (WWF). Valerie Lalji, onderdirecteur op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), zegt dat de schelpopgravingen nog steeds slechts tijdelijk zijn stopgezet. 'Het eerste onderzoek heeft uitgewezen dat we het in principe moeten stopzetten.' Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 16 november 2016.

 Met weinig woorden is tijdens de presentatie van de resultaten van het eerste WWF-onderzoek  'Asessment of impacts of coastal sea shell and sandmining' gisteren in het Lallarookh gebouw in Paramaribo, duidelijk aangegeven dat als afgravers zo doorgaan, zij de natuur heel erg beïnvloeden op een minder positieve manier, door de natuurlijke kustvlakte weg te halen. De vervolgstudie heeft volgens Lalji te maken met wat de effecten van de schelp- en schelpzandafgravingen landinwaarts, in Coronie, Saramacca en Commewijne zijn. Ook moeten mensen bewust worden gemaakt dat er naar andere alternatieven moet worden gekeken.

De vervolgstudie zal tot medio 2017 duren. Op basis van de presentatie van de resultaten hiervan en eventueel andere zaken die er bij komen, zal een uiteindelijk besluit worden genomen of de afgravingen, die nu tijdelijk zijn stopgezet, gedeeltelijk, helemaal of niet opengesteld zullen worden. 'Als ik gewoon kijk naar wat de natuur doet, dan zouden we helemaal niet moeten afgraven, want de natuur regelt zichzelf. Het is de natuurlijke kustbescherming voor Suriname.'

Ondernemers in de omgeving geven aan, dat er een toename is van de vis- en garnalenvangst. Aan ondernemers die schelpafgravingen deden zijn alternatieven ter compensatie geboden. Zij hadden de mogelijkheid om concessies voor opvulzand, scherpzand, rivierzand en baanzand aan te vragen. 'Niet iedereen heeft hiervan gebruik gemaakt, maar het ministerie staat er nog steeds open voor om hen te helpen voor zover dat kan', zei Lalji.

Vóór de studie was uitgevoerd, waren er volgens haar ongeveer vier tot vijf ondernemers bezig met afgravingen op het Braamspunt strand, alhoewel in totaal 60 ondernemers een vergunning voor het afgraven van schelpzand hadden. Alleen voor de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) wordt voor de waterzuivering een uitzondering gemaakt voor het afgraven van schelpzand in Coronie.

'Het gaat erom dat we benadrukken hoe kwetsbaar het strand is bij Braamspunt. Op het ene punt heb je heel snel aangroei, terwijl je op het andere punt snel afslag hebt. Je kunt dus niet rekenen op het strand dat het zal blijven bestaan', sprak Kathleen Gersie, kust morfologe. Zij presenteerde de resultaten van een onderzoek dat is gedaan op het Braamspunt strand. Het geheel hangt volgens haar allemaal van twee factoren af, de hoeveelheid zandafvoer en de modderbank voor de kust. De aanvoer van sediment is niet contant en niet altijd evenveel. Het onderzoek heeft uitgewezen dat sinds het zand met rust is gelaten, het strand is aangegroeid en dus langer is geworden. 'Laat het strand met rust, laat onze kust met rust dan heb je geen problemen later', zei ze. Die afgravingen hebben ertoe geleid dat het water in Coronie al helemaal bij de weg komt. 'We moeten voorkomen dat het in andere gebieden gebeurt. We moeten voorkomen dat we zover gaan dat het niet meer gecorrigeerd kan worden en het kwaad helemaal is geschied', waarschuwde Gersie. 'Ritsen zijn veel efficiënter dan mangroven in het verzwakken van golfenergie en qua zekerheid voor bescherming van het achterland.'

Het onderzoek op het Braamspunt strand is in de eerste helft van dit jaar gedaan onder leiding van professor Edward Anthony van de Aix Marseille Universiteit in opdracht van het WWF. De kustdeskundige legde uit, dat een mangrovegordel tot 1.000 meter nodig is, om 90% van een meter hoge golf te reduceren. Een zandstrand van slechts tientallen meters breed is daartegenover nodig voor golfbreking en verzwakking van de kracht. Ook het belang van de stranden van de Guyana’s als broedplaatsen voor kustfauna, voornamelijk beschermde, bedreigde zeeschildpadden, moet niet worden vergeten.

Samen met mangroven hebben stranden altijd een belangrijke rol gespeeld bij het beschermen van de jonge kustvlakte tegen erosie door het verzwakken van golfkracht. Het op grote schaal mijnen van zand betekent dat de kustvlakte minder beschermd is in perioden van hoge golven, bijvoorbeeld tijdens de El Niño-jaren. Het Braamspunt strand is kwetsbaar, omdat het afhankelijk is van stroomopwaarts opgevoerd zand. Gersie haalde als voorbeeld aan, dat het strand van Braamspunt in januari 2015 nog 7 kilometer lang was en binnen een jaar verminderde naar 5.6 kilometer in augustus tot wel 2.6 kilometer in januari 2016.

Aanbevelingen uit het onderzoek zijn onder andere, dat er een kustobservatiesysteem moet worden opgezet voor het verzamelen van meer data en data sharing. De weinige stranden in Suriname moeten worden beschermd, er moeten regels en wetten komen over mijnactiviteiten. De rol van de stranden als natuurlijke kustbescherming, recreatieplaats en broedplaats voor zeeschildpadden moet worden benadrukt.

Econoom en PWO-voorzitter Zunder: 'Overheid moet niet lenen, maar bezuinigen'

'Regering moet met bezuinigingsplan komen dat door Assemblee moet worden goedgekeurd'


'Degenen die kritiek hebben op het leningsvraagstuk moeten met een oplossing komen voor het financieringsvraagstuk van de overheidsbegroting. De vakbeweging stelt voor dat de overheid moet gaan bezuinigen. Niet zomaar bezuinigen, maar men moet met een goed bezuinigingsplan komen', zegt Armand Zunder, econoom en voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) vandaag, woensdag 16 november 2016, in het Dagblad Suriname over het voornemen van de regering om het leningenplafond in de Wet op de Staatsschuld te verhogen van 60 naar 80%. 

De overheidsuitgaven zijn volgens Zunder nu relatief hoog, terwijl deze in 2017 volgens cijfers nog hoger zullen zijn. 'Deze overheidsuitgaven moeten van ergens worden gefinancierd. Er zijn dus drie manieren om het tekort te financieren, namelijk: door eigen middelen, donormiddelen en leningen. Wat wij nu opmerken is, dat de eigen middelen en donormiddelen vanwege de huidige economische pressie flink zijn afgenomen. Vandaar dat er meer wordt gesteund aan de zijde van de leningen. Wij van de vakbeweging vinden echter dat de regering een ander optie kan kiezen, bezuinigen. En niet zomaar bezuinigen, maar met een bezuinigingsplan komen dat ook door De Nationale Assemblee (DNA) is goedgekeurd.'

Zunder zegt verder, dat het bezuinigingsplan per ministerie moet worden ingedeeld en daarbij duidelijk moet worden aangegeven op welke posten uitgaven drastisch verminderd kunnen worden. De PWO-voorzitter benadrukt, dat in de afgelopen jaren er geen bezuinigingsplan in het parlement is gepresenteerd.

'Er is wel bezuinigd op een manier die niet zo transparant is. Zo zijn er posten op de overheidsbegrotingen opgebracht, waarbij de autorisaties niet worden verleend. Dit is een manier van bezuinigen waarvan de vakbeweging geen voorstander van is', zegt Zunder. De econoom voert verder aan, dat indien enkele miljoenen uit de begroting van een ministerie gaat naar nutsbedrijven, schoonmaak en beveiliging er wel even naar bezuinigingsmodellen voor deze posten kan worden gekeken.

Zunder zegt, dat hij het op dit moment onverantwoord van de regering vindt om de verschillende belastingverhogende maatregelen door te voeren. Gezien het feit dat president Desi Bouterse volgens hem reeds heeft aangegeven dat de situatie in 2018 zal verbeteren, stelt hij voor de rij- en voertuigenbelasting, wegenbelasting, belasting op AOV- premie en andere aangekondigde belastingmodellen aan te houden tot 2018. 'Dan moet het volgens de voorspellingen goed gaan met de economie, voor de productiviteit zal er meer worden betaald, de prijzen in de winkels gaan omlaag en de mensen hun besteedbaar inkomen zullen dan hoger zijn. Voer dan deze maatregelen in', zegt hij.

Volgens hem is de koopkracht nu enorm gedaald waardoor de werknemer deze bedragen niet zal kunnen betalen.

Zunder vindt, dat de overheid niet zomaar moet gaan bezuinigen omwille van het bezuinigen, omdat de overheid als primaire taak heeft om de welvaart en het welzijn van mensen in het land te verhogen. 'De economie moet dusdanig worden ingericht dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) in plaats van in te krimpen, juist gaat groeien. Omdat er in de afgelopen periode te veel is uitgegeven, zullen wij nu wel even moeten bezuinigen', aldus Zunder.

Uit de cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) blijkt, dat het nominaal BBP met 2.7% gekrompen is naar Srd 16.7 miljard in 2015. In 2014 was het BBP Srd 17.3 miljard. De PWO-voorzitter vindt dat de regering ook eraan moet werken om het bedrijfsleven te faciliteren. 'Niet omdat wij als vakbeweging van het bedrijfsleven houden, maar omdat het bedrijfsleven de productieve werkgelegenheid creëert.'

Met de voorgestelde wetswijziging zal de minister van Financiën alle ruimte krijgen om geld te lenen. Ook zal de discipline, om te bezuinigen met overheidsuitgaven, teniet worden gedaan. In de nieuwe ontwerpwet wordt de verantwoordelijkheid van de minister ook geschrapt. Ook de strafbepaling bij overtreden van de wet door de Financiënminister, wordt ongedaan gemaakt. Zunder zegt, dat de vakbeweging dit ziet als een politiek vraagstuk waar eerst een vergelijking gemaakt moet worden met landen in zowel in de regio als elders en nagegaan kan worden hoe het daar zit met wettelijke bepalingen met betrekking tot de overschrijding van leningenplafonds. Indien men volgens hem echter gewerkt had aan een duidelijk bezuinigingsplan, hoefde er geen enkele wet gewijzigd te worden. De econoom blijft erbij dat het leningenbeleid omgezet moet worden in een bezuinigingsbeleid.

TAS wil weten wie nog in bezit is van actieve Uniqa-simkaart

Onduidelijkheid over status in Suriname van op Curaçao gevestigd telecombedrijf UniqaDe Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) heeft via een bekendmaking op 11 november (zie hieronder) op haar website burgers opgeroepen die in het bezit zijn van een actieve Uniqa-simkaart om in het kader van een inventarisatieprogramma zich te laten registreren bij de TAS. De TAS wil hiermee een overzicht hebben van het aantal Uniqa-gebruikers.

Het behoort tot een van de taken van de TAS om behalve de stakeholder, ook de consument te beschermen. Het is geen publieksgeheim meer, dat er onduidelijkheid is over het wel of niet bestaan van de Uniqa-provider, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 16 november 2016.


PERSBERICHT

Bekendmaking
Paramaribo, 11 november 2016
Bekendmaking van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS)
In het kader van een inventarisatie programma, roept de TAS een ieder op, die in het bezit is van een actieve UNIQA simkaart, om zich te registreren ten kantore van de TAS aan de Tweede Rijweg no.47 hk. Cayottestraat te Paramaribo. De periode voor registratie is van 16 november t/m 30 november 2016 telkens van 09.00 uur s ’morgens tot 15.00 uur des namiddag.
Gaarne uw mobiele telefoon met actieve UNIQA-simkaart+ identiteitskaart/ geldig rijbewijs mee te nemen naar de registratie.
De Telecommunicatie Autoriteit Suriname
Namens deze: de Public relations & Communications Unit  


Op deze manier wil de communicatie autoriteit dus meer duidelijkheid verkrijgen rond het aantal Uniqa-gebruikers. Een ieder die zich wil registreren moet zijn mobiele telefoon met actieve Uniqa-imkaart, een identiteitskaart of een geldig rijbewijs meenemen.

Verder is bekendgemaakt, dat de periode voor registratie van 16 november tot en met 30 november 2016 telkens van negen uur 's morgens tot drie uur 's middags zal plaatsvinden. De registratie vindt alleen plaats bij de TAS vandaar dat er een ruime periode is aangegeven ten aanzien van de registratie.

Na acht jaren gevestigd te zijn geweest in Suriname heeft de telecomprovider Uniqa op dinsdag 14 juli 2015 aangekondigd haar telecomactiviteiten in Suriname te stoppen. 'Het was voor de kleinste telecomprovider in Suriname een moeilijke beslissing', zei de toenmalig directeur Operations, Sanson Ogenio. Het moederbedrijf is gevestigd op Curaçao. Er zou zijn aangegeven, dat de onderneming zich volledig wilde concentreren op Curaçao gelet op het feit, dat Uniqa na een aantal jaren van aanhoudende en oplopende verliezen, de voortzetting van de activiteiten onder de huidige omstandigheden niet langer aankon.

Met het vertrek van het telecombedrijf werd de weg vrijgemaakt voor de twee andere telecomproviders in Suriname, Telesur en Digicel, om op hun respectievelijke manier zorg te dragen voor de telecomactiviteiten in het land. Er was een akkoord bereikt met Digicel Suriname om de dienstverlening aan alle bestaande klanten van Uniqa voort te zetten. De huidige Uniqa-producten en diensten zouden gewoon voortgezet worden.

Verzekeringsmaatschappijen moeten alle schade bij verkeersongeluk vergoeden

Minister Van Dijk-Silos: 'Men kijkt alleen maar naar de auto of naar de persoon en klaar is Kees'

'Schade aan wegmeubilair en elektriciteitspalen moet ook worden opgenomen in het proces-verbaal politie'


Verzekeringsmaatschappijen zullen voortaan voor alle schade moeten opdraaien die voortvloeit uit een verkeersongeval. Dat bleek gisteren tijdens de openbare commissievergadering in het parlement, waarin de wijziging van het Wetboek van Strafvordering werd behandeld, aldus vandaag, woensdag 16 november 2016, de Ware Tijd.

Tot nu toe draaien de assurantiebedrijven hoofdzakelijk op voor schade aan voertuigen en medische kosten van verzekerde personen die letsel oplopen, maar niet voor die aan elektriciteitsmasten, wegmeubilair en andersoortige materiële schade.

Minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos zei, dat de politie al instructies heeft gekregen om voortaan bij het opmaken van schaderapporten bij verkeersongevallen alle materiële schade inclusief blikschade aan voertuigen en die aan elektriciteitsmasten en wegmeubilair zijn veroorzaakt.

'Dit is een hele grote leemte en in feite zal dit vergoed moeten worden door de verzekeringsmaatschappij. De weggebruiker is verzekerd tegen de schade die hij aanricht door een onrechtmatige gedraging in het verkeer. Wat zien we gebeuren in Suriname? Men kijkt alleen maar naar de auto of naar de persoon en klaar is Kees', sprak de bewindsvrouwe.

Niemand maakt zich druk om de kosten die onder andere de brandweer maakt om bekneld geraakte slachtoffers te redden en de schade die veroorzaakt wordt aan wegmeubilair en elektriciteitspalen. 'Al deze schade zal moeten worden opgenomen in het proces-verbaal van de politie', benadrukte Van Dijk-Silos.

Het is volgens haar de overheid die er zelf voor zorgt dat ze verliezen lijdt door voor deze kosten op te draaien. Er komt nu een einde aan het 'subsidiëren' van de verzekeringsmaatschappijen.

Monseigneur Aloysius Zichem wordt zondag bijgelegd in Bisschoppelijke crypte achter Kathedrale Basiliek

Gemeenschap kan 17 november condoleanceregister in De Kanselarij tekenen


De afgelopen zondag op 83-jarige leeftijd overleden monseigneur Aloysius Zichem wordt zondag 20 november 2016 bijgelegd in de Bisschoppelijke crypte achter de Kathedrale Basiliek. Voor het corps diplomatique en hoogwaardigheidsbekleders bestaat de mogelijkheid om vandaag, woensdag 16 november 2016, het condoleanceregister te tekenen in De Kanselarij, zo is te lezen op Starnieuws.

De gemeenschap heeft morgen daartoe de gelegenheid.

Monseigneur Zichem was van 1970 tot 2002 Bisschop van Paramaribo en het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk in Suriname. Hij moest door ziekte het ambt in neerleggen.

In de Kathedrale Basiliek Petrus en Paulus word op zaterdag afscheid genomen van monseigneur Zichem. Na het afscheid is er een plechtige vesperdienst (avondgebed).

Het Bisdom van Paramaribo zegt in een verklaring, dat er na de vesperdienst geen gelegenheid meer is tot afscheid nemen. Na de Eucharistie viering zondagmiddag in de Kathedrale Basiliek, zal monseigneur Zichem worden bijgelegd in de Bisschoppelijke crypte. Bisschop Karel Choenni benadrukt dat dit gedeelte van de uitvaartceremonie niet toegankelijk is voor het algemeen publiek. 

Het Bisdom vraagt namens de familie van monseigneur Zichem om in plaats van grafstukken of kransen een bijdrage in een enveloppe te doen voor een goed doel.

De 7 november 2015 in Krommenie doodgeschoten op Curaçao geboren Lomp ontsnapte eerder aan moordplan

'Lomp was voorbereid op geweld tegen hem, omdat hij nogal wat vijanden had'

Eaneas Lomp behoorde tot de vriendengroep van Gwenette Martha


Waarschijnlijk hebben de moordenaars van de 27-jarige Eaneas Lomp  (zie foto - Bron: crimesite.nl) zes dagen voor de dodelijke aanslag al een mislukte poging gedaan. Lomp werd op 7 november 2015 doodgeschoten aan het Spinozahof in een woonwijk in Krommenie, zo is vandaag, woensdag 16 november 2016, te lezen op crimesite.nl.

Twee betrokken auto’s (een Golf en een Skoda) zijn verschillende keren gesignaleerd in Krommenie in de week voor de moord. De VW Golf is na de moord in brand gestoken en werd zes dagen voor de moord gezien. De politie gaat er van, uit dat Lomp al op de avond voor de aanslag is gevolgd door de daders. Op 1 november 2015 (zes dagen voor de moord) reed de VW Golf ‘s nachts vanuit Amsterdam in de richting van Krommenie. Op datzelfde moment zat Eaneas Lomp vanuit Amsterdam in de trein, ook naar Krommenie. Het is dat Eaneas net iets eerder bij zijn huis aankwam, anders was hij volgens de politie mogelijk die nacht al geliquideerd.

Op vrijdagavond 6 november 2015 droeg Lomp een kogelwerend vest onder zijn kleding. Hij was voorbereid op geweld tegen hem, omdat hij nogal wat vijanden had, aldus de politie. Hij vertrok die avond vanaf het huis van zijn vriendin in Krommenie, omdat hij die avond had afgesproken met vrienden in Amsterdam. Hij nam de trein naar Amsterdam vanaf station Krommenie-Assendelft. Om middernacht is hij gezien in de stationshal van Amsterdam Centraal. Hij kocht een kaartje maar liep niet direct naar een perron. Hij telefoneerde en slenterde hij door één van de tunnels richting de uitgang. Tussen 00.15 en 01.15 heeft hij mogelijk buiten het station rondgehangen of mensen ontmoet.

De politie stelt dat hij misschien toen al in de gaten is gehouden.Om 01.45 kwam hij weer aan op station Krommenie-Assendelft. Rond die tijd verstuurde hij nog een sms’je naar een bekende en gaf aan dat hij bijna thuis was. Uit het berichtje blijken geen zorgen. Te voet ging hij richting het huis van zijn vriendin. Aangekomen op het Spinozahof werd hij van dichtbij onder vuur genomen, met een automatisch wapen en met een pistool, er zijn vrijwel zeker twee schutters geweest. Eén van de kogels heeft hem in de zijkant van zijn lichaam geraakt, precies op de plek waar het vest hem geen bescherming bood. Na de liquidatie zijn de daders vertrokken in de zwarte Volkswagen Golf GTi. Waarschijnlijk diezelfde auto dook ruim een kwartier later op in de Meteorenweg in Amsterdam-Noord.


Het grootste deel van de auto ging in vlammen op, achterin werden wel een automatisch wapen en een pistool aangetroffen. De politie zweeg erover in Opsporing Verzocht, maar omdat de wagen niet uitbrandde is er misschien dna van personen in de auto gevonden. Daar in de buurt heeft een getuige vlak voor de brand een onbekende man op zich af zien komen. Deze man droeg een sjaal voor zijn gezicht en maakte de getuige op een dwingende toon duidelijk dat hij zich heel snel uit de voeten moest maken.

Er is een compositietekening van die onbekende man gemaakt, die volgens de politie mogelijk één van de moordenaars van Eaneas Lomp is. Hij is ongeveer 20 jaar oud en heeft een tenger of normaal postuur en had een soort ‘monnikenkapsel’. Vermoedelijk is hij tussen de 1.80 en 1.90 meter lang. Hij droeg die nacht een donkere jas, waarschijnlijk van het merk Northface. Hij sprak goed Nederlands met een buitenlands accent.

Eaneas Lomp (27) werd geboren op Curaçao. Hij was een bekende in het criminele milieu en was drie maanden voor zijn dood op vrije voeten gesteld na een gevangenisstraf. De politie denkt dat zijn liquidatie te maken heeft met de reeks moorden binnen het Amsterdamse criminele milieu van de afgelopen jaren. Eaneas Lomp behoorde tot de vriendengroep van Gwenette Martha, één van de criminele kopstukken die zelf in 2014 werd geliquideerd.

Het wapen waarmee de vergismoord op Stefan Regalo Eggermont werd gepleegd, in Amsterdam-Oost na de WK-finale in 2014, heeft de politie na een tip bij Eaneas Lomp thuis aangetroffen. Toch bleek Lomp, volgens de politie, niet de moordenaar te zijn. Lomp paste niet in het signalement van de schutter. De politie zegt niet te weten hoe hij aan het wapen kwam. De politie vermoedde ook dat Lomp Suhail Laachir doodschoot in 2013 bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

De politie zegt met name in contact te willen komen met ‘jongens’ die worden ingehuurd voor het opknappen van ‘klusjes’ voor ‘zwaardere criminelen’ en op die manier mogelijk ongewild betrokken worden bij moorden. Voor de tip die leidt tot het oplossen van deze zaak is een beloning van vijftienduizend euro uitgeloofd.

Terwijl ambulancepersoneel hulp verleent in Willemstad, Curaçao, gaat man er met ambulance vandoor

Joyrider door agenten tot stoppen gedwongen


Terwijl ambulancepersoneel gisteren bij restaurant Primas aan de Dr. Maalweg iemand medische hulp verleende, omdat deze onwel was geworden, ging een man er mey de ambulance vandoor voor een joyride. Volgens de Èxtra van vandaag, woensdag 16 november 2016, zo bericht Paradise FM, was de man onder invloed van alcohol. 

De politie moest er aan te pas komen om de joyridende man van de weg te krijgen. Ter hoogte van de Steenmijweg werd de ambulance tot stoppen gedwongen en kon de man worden gearresteerd.

Uiteindelijk moest de man zelf naar het ziekenhuis worden gebracht, met een ambulance, voor een medische check.

Ministers Curaçao frauderen met miljoenen

Zonder tekenbevoegdheid hebben ministers voor miljoenen aan opdrachten goedgekeurd


Op Curaçao dreigt een enorm corruptieschandaal aan het licht te komen. In een uitgelekt rapport van de Algemene Rekenkamer over de jaren 2014 en 2015 staat, dat ministers voor miljoenen Antilliaanse guldens aan opdrachten hebben geaccordeerd, terwijl ze helemaal geen tekenbevoegdheid hebben. Net als in Nederland mogen alleen ambtenaren tekenen die daarvoor door het ministerie van Financiën op een lijst zijn gezet. De Rekenkamer ontdekte dat die lijst op veel ministeries niet bestaat of niet actueel is. Dit bericht de NOS dinsdag 15 november 2016 op haar website.

In totaal zou het gaan om bijna 700 werkopdrachten met een totale waarde van meer dan 8 miljoen Antilliaanse guldens, omgerekend meer dan 4 miljoen euro.

De grootste boosdoener is Ruthmilla Larmonie, nu demissionair minister van Sociale Zaken. In zeker één geval zou zij een subsidie van 40.000 euro voor een bedrijf van een partijgenoot hebben verhoogd naar ruim 300.000 euro.

Ook de huidige demissionaire premier van Curaçao Ben Whiteman zou de regels aan zijn laars hebben gelapt. Ambtenaren die de ministers wezen op hun foutieve gedrag werden overgeplaatst of disciplinair gestraft.

De ministers zijn lid van de partij Pueblo Soberano van de in 2013 vermoorde politicus Helmin Wiels. Voor zijn dood was juist hij degene die de enorme corruptie op het eiland aan de kaak stelde. De verontwaardiging op Curaçao is groot.

Het uitgelekte rapport moet nog officieel worden gepubliceerd, maar nu al hebben boze parlementariërs vragen gesteld. Curaçao heeft op dit moment een demissionaire regering, sinds de verkiezingen van 5 oktober. Er zijn coalitiebesprekingen gaande en de kans is groot dat Pueblo Soberano met twee ministers in de nieuwe regering komt. Een belangrijke kandidaat voor een van de ministersposten is dezelfde Ruthmilla Larmonie die nu wordt genoemd als de grootste overtreder.

Wakaypomp in Nickerie heeft tekort aan brandstof en dreigt weer stil te worden gelegd

'Leverancier brandstof wil van de overheid eerst garanties hebben over de betaling'

'Inzaai padie dreigt nu in gedrang te komen'


De pompen te Wakay in Nickerie, die vorige week tot grote opluchting van de rijstboeren na lange tijd weer zijn opgestart, komen waarschijnlijk vandaag, woensdag 16 november 2016, weer stil te liggen. Directe oorzaak is een tekort aan brandstof. Richenel Small, directeur van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijnproject (OWMPC), zegt in een reactie in de Ware Tijd, dat er bij het herstarten slechts een kleine brandstofvoorraad beschikbaar was, waarmee het pompgemaal maximaal twaalf dagen kon draaien. 

'We zouden binnen enkele dagen na de opstart honderdduizend liter brandstof en de bijbehorende smeermiddelen aangeleverd krijgen, maar tot heden heeft de levering niet plaatsgevonden', aldus Small. Hij zegt druk bezig te zijn met de leverancier. 'Maar, die wil van de overheid eerst garanties hebben over de betaling.'

Sinds de pompen vorige week aan de praat zijn gekregen, konden de rijstarealen aan de linkeroever van de Nickerierivier weer worden bevloeid en kwam de inzaai van padie goed op gang. 'Maar, die dreigt nu in gedrang te komen', zegt rijstboer Radjinder. Volgens hem moeten de plannen over het ontwikkelen van nieuwe rijstrassen nu achterwege gelaten worden. 'Het zijn allemaal mooie plannen maar nu hebben wij water nodig. Laat de overheid eerst dat vraagstuk oplossen.' Hij zegt dat als de pompen weer uitvallen, het peil in de Nannizwamp binnen enkele dagen een niveau bereikt waardoor het bevloeien van de arealen via normale zwaartekracht niet mogelijk zal zijn.

Guido van der Kooye, coördinator van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Regio West, is op de hoogte gesteld over het brandstoftekort. De LVV-voorman in Nickerie zegt in een reactie, dat hij via zijn ministerie probeert voor elkaar te krijgen dat de levering alsnog kan plaatsvinden, zodat er geen onnodige onderbreking optreedt in de inzaai. Uit cijfers van LVV blijkt, dat tot vorige week ongeveer twaalfhonderd hectare was ingezaaid.

Minister Dodson heeft nog geen oplossing bereikt in geschil met goudzoekers in Nieuw Koffiekamp

Goudzoekers ontevreden over aan hen toegewezen werkgebied waar amper goud zou zijn...


Met vertegenwoordigers van Nieuw Koffiekamp en goudzoekers verenigd in de organisatie Makamboa is gisteren nog geen oplossing bereikt. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen had alle betrokkenen uit Nieuw Koffiekamp uitgenodigd voor een gesprek nadat twee keer barricaden waren opgeworpen op de toegangsweg naar de goudmijn van Rosebel Gold Mines/IAmGold. Dit meldt Starnieuws vanochtend, woensdag 16 november 2016.

De minister wil in dit stadium inhoudelijk niet ingaan op het gesprek.

In het weekend zal er verder gesproken worden, is het enige wat de bewindsman kwijt wil. Hij doet er alles aan om ervoor te zorgen dat via overleg partijen elkaar kunnen vinden. De ontmoeting, waarbij ook een delegatie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling aanwezig was, heeft plaatsgevonden bij Rosebel Gold Mines.

De goudzoekers en inwoners van Nieuw Koffiekamp vinden dat het te lang duurt om een oplossing te bereiken. Ontevreden goudzoekers menen, dat een gebied is aangewezen - als compensatie voor hun verwijdering uit de Roma Pit (zie foto) binnen het concessiegebied van de goudmijn - door het bedrijf waar onvoldoende goud zou zijn. Een deel van de goudzoekers wil terug naar de Roma Pit.

Rosebel Gold Mines en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen hebben al enige tijd duidelijk gemaakt, dat de Roma Pit niet ter discussie is. Dit gebied heeft de goudmaatschappij nodig voor de eigen productie. Diverse opties zijn tijdens de verschillende besprekingen aan de orde gekomen. De goudzoekers van Nieuw Koffiekamp willen meteen aan de slag gaan. Zij hebben aangegeven op dit moment geen inkomsten te hebben.

'Met lopende inkomsten kunnen lopende uitgaven en achterstanden niet worden gedekt'

Minister Hoefdraad verdedigt besluit om schuldenplafond van 60 naar 80% te verhogen

Bewindsman wil met ruimte die ontstaat uit obligatielening alle achterstallige schulden inlopen - 'Wij gaan echt geen wilde dingen doen, de overheid blijft bezuinigen'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën verduidelijkt vandaag, woensdag 16 november 2016, op Starnieuws dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) in reële termen met 2,7% is ingekrompen in 2015. Het BBP wordt berekend door het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Daarnaast is de Srd in waarde afgenomen. Op de zware kritiek die wordt geuit voor de verruiming van het schuldplafond van 60 naar 80%, zegt de minister dat met de lopende inkomsten de lopende uitgaven en achterstanden niet kunnen worden gedekt. 

Hoefdraad benadrukt dat 300 miljoen Amerikaanse dollar uit de obligatielening voor Staatsolie is. De regering heeft besloten om het staatsbedrijf 'uit de puree' te halen. Dat bedrag is 6% van het BBP.

De minister merkt op, dat het niet de bedoeling is dat onverantwoorde leningen zullen worden genomen met de verruiming van het obligoplafond. Het gaat om financiering van de ontwikkeling en uitvoeren van projecten.

Hoefdraad haalt aan, dat de koers dit jaar voor de Amerikaanse dollar boven de Srd 7 is. Bij het bepalen van het BBP van dit jaar in uiterlijk augustus zal het BBP nog verder inkrimpen. De minister zegt, dat de perspectieven voor 2017, 2018 en 2019 veel beter zijn.

Hij wil met de ruimte die nu ontstaan is uit de obligatielening, alle achterstallige schulden inlopen. Daarom heeft de regering besloten om naar De Nationale Assemblee te gaan voor verruiming van het plafond. 'Wij gaan echt geen wilde dingen doen. De overheid blijft bezuinigen. Het overheidstekort is minder dan de afspraken die gemaakt waren met het IMF', zegt de bewindsman. Dit traject wordt voortgezet.

De nieuwe belastingmaatregelen, de inkomsten uit de Merian-goudmijn van Newmont Suriname, de besparingen door de raffinaderij van Staatsolie en andere inkomsten zal de regering volgens Hoefdraad in staat zijn om de schulden af te betalen. Hij voert aan dat de wetswijziging van tijdelijke aard is. Door de economische dip is het volgens hem noodzakelijk om de Wet op de Staatsschuld aan te passen.

De oppositie heeft te kennen gegeven, dat de regering door wil gaan met lenen en daarvoor zelfs de wet wil wijzigen. Hoefdraad zegt hierop, dat de regering een serieus financieel beleid voert. De verruiming is nodig om de ontwikkeling van het land niet te stagneren.

Inwoners Maho, Saramacca, protesteren tegen zand afgravende verkavelaar in hun woongebied

Boze bewoners ondersteund door inheemse organisaties VIDS en ESAV en de stichting Henk Abrahams

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Bewoners van Maho in Saramacca zijn gisteren in opstand gekomen tegen een verkavelaar die volgens hen zand afgraaft in hun traditionele woongebied. Met dat zand worden de wegen aangelegd van het verkavelingsproject dat dicht bij het gebied waar de mensen wonen is gelegen. Met borden met leuzen werd getracht het protest kracht bij te zetten. De bewoners werden bijgestaan door vertegenwoordigers van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), het Platform voor Eenheid en Solidariteit voor Alliantie en Vooruitgang (ESAV) en de stichting Henk Abrahams. De laatste ziet niet graag dat het bos, dat de woonplek is voor diverse diersoorten, wordt vernietigd. 

'Door de zandafgravingen is er een soort kanaal ontstaan, waardoor mensen onder andere niet naar hun kostgrondjes kunnen gaan', zegt Giulliano Zaalman, woordvoerder van bewoners van Maho, vandaag, woensdag 16 november 2016, in de Ware Tijd.

Hij kan niet verkroppen dat het dorp telkens in opstand moet komen tegen grondkwesties, terwijl het gaat om zijn woongebied. 'Het gaat nu echt een risico worden voor mensen die op ons grondgebied activiteiten ontplooien', zegt Zaalman. Hij wenst hierover echter niet in detail te treden.

Na overleg met districtscommissaris Laksmienarain Doebay van Saramacca is besloten dat de grondpapieren getoond moeten worden. De activiteiten van de verkavelaar zijn voorlopig stopgezet. Er is voor maandag een gesprek gepland met de districtscommissaris. Doebay, die poolshoogte nam op de plek waar er zand wordt gegraven, wil echter niet veel zeggen. 'We zijn in gesprek met partijen om het probleem op te lossen.'

Openbare Werken Curaçao asfalteert bij Shut oprit naar nieuw innamepunt afvalwater

Airport Holding had afvalwatertransporteurs toegang tot Shut ontzegd


De dienst Openbare Werken heeft gisteren nabij Shut de oprit naar een nieuw innamepunt voor afvalwater geasfalteerd (zie foto - Bron: Antilliaans Dagblad) Trucks van de overheid en particuliere bedrijven die met gifstoffen verontreinigd afvalwater in zee dumpen, zullen daar naar verwachting over een maand tanks kunnen legen. 'Het is een begin', zeggen Aires Balentin van Balentin Rioleringsbeheer en Michael Dijkhuizen van Dijk Transport, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 16 november 2016.

De twee ondernemers overwogen twee jaar geleden een rechtszaak tegen de overheid, nadat hen en een tiental andere particuliere afvalwatertransporteurs door de Airport Holding de toegang naar Shut was ontzegd.

'Wij werden aangemerkt als de probleemveroorzakers, maar dat is niet fair: de overheid dumpt zelf dagelijks chemicaliën in zee', zegt Dijkhuizen. 'Al jaren klagen we bij de overheid over het feit, dat er geen plek is voor verwerking van chemisch verontreinigd afvalwater.'

Balentin hoopt dat hij voor het eind van dit jaar zijn chauffeurs naar de nieuwe waterbunker schuin tegenover de ingang van de Weg naar Shut kan dirigeren. 'Op z’n minst een aantal trucks. De nieuwe bunker heeft drie kamers. Nadat het water in de eerste kamer is gepompt, stroomt het naar de volgende kamer terwijl zand en gruis in de eerste achterblijft. Vervolgens wordt het water getest om te weten wat er precies in zit. Indien het verwerkt kan worden, gaat het naar de waterzuivering Klein Hofje in de Savaan of naar de Seru Loraweg.'

Het grootste probleem, zegt Dijkhuizen, vormen de chemische toiletten die de overheid laat plaatsen bij evenementen. 'Die worden door Selikor geleegd en de inhoud wordt bij Shut in zee gedumpt. Je ziet het zeewater dan van kleur veranderen.' Ook schoonmaakwater van cruiseschepen kan niet verwerkt worden, weet Dijkhuizen. 'Op cruiseschepen wordt zoutwater gebruikt bij het schoonmaken van vloeren, badkamers en toiletten. Moderne cruiseschepen verwerken hun afvalwater zelf, maar de oudere schepen en boten van de marine staan regelmatig afvalwater af dat niet gereinigd kan worden.'

Balentin ziet de afvalwaterinname door de overheid als eerste stap in een proces om te komen tot oplossingen voor het verwerken van diverse soorten afvalwater op het eiland. 'Ik hoop dat de overheid nu doorpakt, dat het niet bij eerste inname blijft, en dat het rioleringsbeheer en de afvalwaterverwerking op het eiland duurzaam geïnnoveerd worden. Dat kost tijd, maar onze steun heeft het.' Dijkhuizen beaamt dit. 'Wij willen de zee niet vervuilen. Ik ben een duiker, ik houd van de zee, en wil graag dat onze koraalriffen beschermd worden.'

In een reactie zegt demissionair minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Römer dat de overheid overleg met de transporteurs wenst. 'Ik roep de lokale ondernemers op om hun zorgen aan ons kenbaar te maken.'

Vanochtend is op haar ministerie op Berg Arrarat een vergadering met vertegenwoordigers van de Verenigde Naties over de verwerking van afvalwater. 'Deze vergadering dient om onze technische kennis te vergroten. Ik verwelkom informatie en input van lokale transporteurs.'

Fikse regenbui zet delen Curaçao onder water...

Verkeer ondervindt veel hinder van onder water staande wegen

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)

Op Curaçao is gisteren op verschillende plekken een flinke regenbui gevallen. Zo ook in Otrobanda, zoals te zien is op deze foto die bij het Sehos is genomen. Dit gebied stond helemaal blank waardoor auto’s moeilijk vooruit konden komen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 16 november 2016. 

Uit cijfers die gisteren door de Meteo bekend zijn gemaakt, blijkt dat vorige maand 36,9 millimeter regen is gevallen. Gemiddeld 64 procent minder dan voorgaande jaren. Vanaf het begin van het jaar tot eind oktober viel er 152,6 millimeter regen.

De gemiddelde temperatuur in oktober was 29,4 graden Celsius tegenover een normaal gemiddelde van 33 graden Celsius. Daarmee lijkt de maand oktober koeler te zijn geweest dan normaal. De hoogst gemeten temperatuur is 35,8 graden Celsius op 3 oktober om 13.32 uur. De laagste temperatuur, 23,3 graden Celsius, werd op 19 oktober rond middernacht gemeten.


Curaçaose Dokmaatschappij vraagt E-zonestatus aan om met Damen Shipyards verder te gaan als offshore company

Scheepswerf wordt derde omheinde gebied als vrije zone voor internationale handel

'We zijn de eerste en enige industrie op het eiland met een Hinderwetvergunning'


De Curaçaose Dokmaatschappij (CDM) heeft de E-zonestatus aangevraagd om met de nieuwe, Nederlandse, strategische partner Damen Shipyards verder te gaan als offshore company. Dat zegt de interim-directeur van de CDM-Holding, Getmar Caldera, vanochtend, woensdag 16 november 2016, in het Antilliaans Dagblad.

De status van Economische zone (E-zone), die een pakket fiscale voordelen garandeert, geldt als een van de voorwaarden van Damen Shipyards voor samenwerking met CDM. De . De andere twee zijn de Free Zone Koningsplein bij de haven, en de Free Zone bij luchthaven Hato.

Caldera verwacht ‘over twee tot drie weken’ samen met de nieuwe strategische partner de vlag van Damen Shipyards op de scheepswerf te kunnen hijsen. Damen, dat de operationele exploitatie van de scheepswerf overneemt, investeert naar verluidt 70 miljoen gulden in verbetering van de infrastructuur van de werf, specifiek in water-, elektra- en gasleidingen, en in onderhoud van de kranen op het terrein. Ook komt er een nieuw droogdok, dat momenteel in Nederland in de steigers staat.

Damen Shipyards stelt hoge eisen aan opleiding van personeel, kwaliteit van onderhoud en naleving van internationale eisen op het gebied van milieuwetgeving. De Dokmaatschappij beschikt sinds februari van dit jaar over de ISO 14001-certificatie; een systeem om de milieurisico’s van de bedrijfsvoering te beheersen en waar mogelijk te verminderen. 'Vorige week zijn twee vertegenwoordigers van verzekeraar Lloyd’s naar Curaçao gekomen om te kijken hoe ver we zijn met de implementering van de ISO 14001. Van de lijst van wel honderd milieumaatregelen hebben we het merendeel doorgevoerd. We zijn goed op weg naar het niveau van internationale sustainability standards.'

CDM beschikt inmiddels over een Hinderwetvergunning. 'We zijn de eerste en enige industrie op het eiland met een Hinderwetvergunning', zegt Caldera.

De interim-directeur verwacht geen problemen bij de afhandeling van de aanvraag voor de E-zone-status, waarover de Raad van Advies zich nog moet uitspreken.

Huize Ekklisia in district Commewijne officieel heropend

'Het geeft de kinderen weer hoop op een mooie toekomst'


Na maanden van verbouwen en verhuizen is Huize Ekklisia (zie foto - Bron: JA Foundation), het derde kindertehuis in het district Commewijne, zondag officieel heropend. 'Het geeft de kinderen weer hoop op een mooie toekomst', zei Joyce Frijde, ook wel bekend als Mama Joyce, die de kinderen opvangt, aldus de Ware Tijd van vandaag, woensdag 16 november 2016. De kinderen werden sinds 2010 opgevangen in een klein en vervallen houten pand in Paramaribo (zie foto hieronder), maar met de hulp van de Nederlandse JA Foundation in het Brabantse Bavel is dat voorgoed verleden tijd. 

Frijde en haar kinderen hebben nu een onderkomen in een ruim vrijstaand huis dat aan alle eisen voldoet. Momenteel heeft Mama Joyce zeven kinderen onder haar hoede. 'Ze zijn verstoten, misbruikt of wees. Ik wil ze een nieuwe toekomst geven.'

De naam van het tehuis, Ekklisia, is het Griekse woord voor geroepene. 'Want ik voel me echt geroepen om dit werk te doen.'

Ze was blij verrast door de hoge opkomst van buurtbewoners, leraren, vrijwilligers en donateurs.  Het NDP-Assembleelid Jenny Warsodikromo: 'Dit is heel belangrijk voor kinderen die niet in hun eigen omgeving of met hun eigen ouders kunnen blijven. Ze krijgen nu de gelegenheid om te leren en hun doelen te bereiken.'

In maart was met behulp van donaties gestart met de verbouwing van het huis. Er is nu plaats voor zo'n vijftien kinderen. 'Het is belangrijk dat de kinderen genoeg ruimte hebben, dat geeft ze rust waardoor ze zich beter kunnen ontwikkelen', zei Gerard Pruysen, bestuurslid van de JA Foundation. Het doel is dat de stichting nog een aantal jaren het tehuis blijft ondersteunen, maar dat Mama Joyce in de toekomst op eigen benen gaat staan.

Personeel opleidings- en onderzoeksinstituten universiteit weer in staking

Bondsleden vragen zich af waar achterstallige subsidie gebleven is

Minister Peneux onaangenaam verrast door actie


De medewerkers van de drie opleidings- en onderzoeksinstituten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname zijn gistermiddag weer in staking gegaan. In een persbericht van de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren staat, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 16 november 2016, dat op de gecombineerde algemene ledenvergadering van de Werknemersfederatie Universiteit (WFU) de CELOS Werknemersorganisatie (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname), de Bond Technisch en Administratief Personeel en de Bond Personeel Medisch Wetenschappelijk Instituut unaniem hebben besloten de acties te hervatten.

Opmerkelijk is wel, aldus de Ware Tijd, dat de WFU stelt 'vooralsnog niet in te gaan op het actiemodel'. Wel spreekt voorzitter Hugo Blanker de hoop uitm dat minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur 'verdere escalatie en daarbij gepaard gaande negatieve effecten' zal voorkomen. 'Het zal geen statische aangelegenheid blijven en wij zijn niet gebonden aan locatie en niveau', aldus Blanker.

De bonden stellen dat de minister, die schriftelijk op de hoogte is gebracht van de hervatting van de vakbondsacties, niet kan blijven schreeuwen dat er geen geld is.

'De universiteit heeft middelen die onder meer voor personele uitgaven waren gereserveerd moeten aanwenden voor andere zaken, omdat het ministerie de benodigde subsidie niet heeft overgemaakt. De bondsleden vragen zich af waar de achterstallige subsidie gebleven is en wie intussen hiervoor moet opdraaien', aldus het persbericht.

Minister Robert Peneux laat vanochtend via Starnieuws weten verbaasd te zijn over de actie. Hij zegt uitputtend onderhandeld te hebben met de Werknemers Federatie Universiteit (WFU), onder leiding van Hugo Blanker en het totale bestuur. Ook de universiteitsleiding was hierbij betrokken. Het resultaat van de onderhandeling wilde Blanker bespreken met zijn leden. Uiteindelijk zijn nagenoeg alle punten waarover overeenstemming was, eenzijdig gewijzigd volgens de bewindsman.

'Er is een conceptovereenkomst bereikt. Na de ledenvergadering zijn er overal aanpassingen aangebracht. Ik heb dat na aandringen ontvangen en ben het aan het bestuderen. Ik heb ook gevraagd om hoeveel geld het gaat, want dit moet in de Raad van Ministers worden besproken, want niet de minister van Onderwijs, maar de regering keurt financiële middelen goed. Tot nu toe heb ik het financieel plaatje niet ontvangen. Ik ben bereid om door dialoog tot een oplossing te komen', zegt de minister. Hij vindt het raar, dat na een principeovereenkomst op de ledenvergadering wordt besloten om actie te voeren, terwijl er niet verder onderhandeld is.

SPSB tekent woningbouwcontract met Chinese prefabfabriek Broad Homes International

Verwacht wordt dat eerste huizen in januari gereed zijn


Na een intensieve voorbereidingsperiode zijn gisteren door de Surinaamse Post Spaarbank (SPSB) en de Chinese prefab woningbouwfabriek Broad Homes International in de Royal Ballroom Torarica handtekeningen geplaatst onder een woningbouwproject voor een public private partnership (ppp). Als pilotproject worden 150 huizen gebouwd voor de lagere inkomensgroepen. Het ministerie van Openbare Werken (OW) treedt binnen de samenwerking faciliterend op, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 16 november 2016.

Broad Homes heeft in 2015 te Smalkalden, in het district Para, een prefab woningbouwfabriek opgezet. Jimmy Jiang Jie, General Manager of Broad Homes International, zegt dat tussen de 300 tot 500 miljoen Amerikaanse dollar wordt geïnvesteerd.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei gisteren, dat de samenwerking een heel goed voorbeeld is van een terugtredende overheid. Er worden faciliteiten geboden, waarbij de SPSB via het Bouwfonds leningen verstrekt. De overheid bouwt de huizen in dit geval niet zelf, maar er wordt werkgelegenheid gecreëerd en de koopkracht wordt versterkt. De woningnood wordt op deze manier ook verlicht.

De minister prees SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto voor de inzet van hem en zijn technische staf om de samenwerking rond te krijgen.

OW-directeur Anwar Hassankhan noemde de ondertekening van het contract een mijlpaal. Hij feliciteerde de bank en de samenleving met dit resultaat. Het is volgens hem een uitstekende samenwerking tussen overheid en particulieren.

De Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong zei, dat de samenwerking tussen Suriname en zijn land verder wordt geïntensiveerd. Hij merkte op dat Broad Homes het eerste bedrijf is dat gebruik maakt van het China Latin America & Caribbean Fund (China-LAC). De fabriek zal ook huizen bouwen voor landen in de regio. Jie Jang zei dat vandaag nog de samenwerking begint met een lokale ondernemer. Hij deelde mee dat lokale werknemers en contractors aangetrokken worden, waardoor de werkgelegenheid toeneemt.

Hoefdraad prees ook het doorzettingsvermogen van Broad Homes International. In korte tijd is er een fabriek uit de grond gestampt in Suriname. Nu kan het echte werk beginnen. Verwacht wordt dat de eerste huizen in januari al zullen staan.

Hoogzwangere 18-jarige vrouw verkracht na aanbod lift van Paramaribo naar Zanderij

Vrouw, naakt achtergelaten, verstopt zich op een erf achter een kippenhok


Een hoogzwangere achttienjarige vrouw is verkracht en achtergelaten in het district Para. Het slachtoffer had een aanbod van een man n Paramaribo om haar een lift te geven naar Zanderij geaccepteerd. De vrouw ging hierop in. Tijdens de rit bedreigde de man het slachtoffer en dwong haar zich uit te kleden, zo bericht dinsdag 15 november 2016 het Dagblad Suriname.

Uit vrees trok de hoogzwangere vrouw haar kleren uit. De man verkrachtte haar vervolgens.

Hij liet het slachtoffer naakt achter, nadat hij haar kleren, schoenen en een tas had meegenomen en was verdwenen. De vrouw verstopte zich op een erf achter een kippenhok.

De bewoners op het erf hebben de naakte vrouw hulp geboden en de politie ingeschakeld. Het bericht vermeldt wanneer en waar dit zich heeft voorgedaan.

Gewapende overval op reisbureau aan Annie Romeinplein in Amsterdam Zuidoost

Agenten in burger weten overvaller aan te houden

(Bron foto: AT5)

Bij een gewapende overval op een reisbureau aan het Annie Romeinplein in Amsterdam Zuidoost zijn dinsdagavond 15 november 2016 schoten gelost. Rond half acht kwam een man het reisbureau binnen. Hij bedreigde het personeel met een vuurwapen. Er ontstond een gevecht in het pand waarbij de overvaller schoot. Eén persoon liep hierdoor een schotwond op aan zijn arm, zo bericht de Amsterdamse zender AT5.

Agenten in burger die in de buurt waren gingen direct naar het reisbureau. Zij konden de overvaller onder controle brengen en aanhouden. Het vuurwapen is in het pand aangetroffen en in beslag genomen.Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer met een schotwond behandeld. Er bleek later nog een tweede man gewond te zijn geraakt. Ook hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Medewerkers van de Forensische Opsporing en de recherche zijn een onderzoek gestart.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)