donderdag 17 november 2016

Studenten AdeKUS laten zich op Curaçao informeren over water- en afvalwaterzuiveringssystemen

Trip studenten ook om banden tussen AdeKUS en University of Curaçao (UOC) te verstevigenStudenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) hebben zich gedurende acht dagen verdiept in water- en afvalwaterzuiveringssystemen op Curaçao. Hun educatieve reis naar Curaçao was de afsluiting van het vak Water- en afvalwaterzuivering dat op de Faculteit der Technologische Wetenschappen op de universiteit wordt gedoceerd. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 17 november 2016.

De zestien studenten en hun vier docenten hebben milieutechnische installaties bezocht om meer kennis en inzicht te krijgen in de opzet en de werking van deze systemen. Ofschoon deze systemen niet voorkomen in Suriname, worden ze uitgebreid behandeld tijdens de colleges. In de toekomst kunnen dergelijke milieutechnische installaties echter een belangrijke rol vervullen in de behandeling van afvalwater en de drinkwatervoorziening in het land.

De educatieve reis, die om het ene jaar wordt ondernomen, was ook bedoeld om de banden tussen de Adekus en de University of Curaçao (UOC) te verstevigen.

De studenten hebben de reis deels met fundraisingsactiviteiten bekostigd. Voor het grootste deel van de onkosten moesten ze echter zelf inkomen. Ofschoon de studenten de reis als zeer leerrijk hebben ervaren en vol enthousiasme en motivatie terug zijn, beseffen ze dat er niet veel kan worden toegepast in Suriname, omdat adequate wetgeving over milieu-aangelegenheden ontbreekt.

Ze doen dan ook een beroep op de burgers om vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid zorgvuldig om te gaan met het milieu. Om milieucatastrofen te voorkomen, vragen de studenten de beleidsmakers dringend om de milieuwetgeving die al jaren in concept klaar is, 'eindelijk te realiseren'. Tussen 30 oktober en 7 november hebben de studenten niet alleen de faciliteiten op het UOC-complex bezocht, maar ook de afvalwaterzuiveringsinstallaties te Klein kwartier, de Desalination Plant van elektriciteitsmaatschappij Aqualectra te Fuik, de Afvalmanagement Fabriek van vuilverwerker van Selikor te Malpais en de Kalksteen- en Fosformijn (Mijnmaatschappij Curaçao) op de Tafelberg.

Gajadien (VHP): ‘Nog geen duidelijkheid besteding gelden staatsobligatie'

'Waarom worden gelden gebruikt voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela?'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), lid van de vaste parlementaire commissie Financiën, vindt dat er nog steeds geen duidelijkheid is over de besteding van de middelen uit de staatsobligatie. De parlementariër zegt vandaag, donderdag 17 november 2016, in het Dagblad Suriname dat van het geleend bedrag vermoedelijk slechts 13 miljoen Amerikaanse dollar is overgebleven. 

Op de weekbalans van de Centrale Bank van Suriname van 28 oktober bleek, dat de rekening van de Staat met ruim Srd 3.618.391.000 was toegenomen. Omgerekend volgens de toen geldende bankkoers van Srd 6,85 kwam dit neer op een bedrag van 528 miljoen Amerikaanse dollar. Per 4 november blijkt dat dezelfde rekening terug is gebracht naar Srd 96.359.000 (13 miljoen Amerikaanse dollar). Uitgaande van de wisselkoers van Srd 7,1 is ruim 515 miljoen Amerikaanse dollar reeds gebruikt.

Van het geleende bedrag is volgens eerdere mededelingen van de regering 300 miljoen bestemd voor Staatsolie om een deel van bestaande schulden vervroegd af te lossen. Ongeveer 88 miljoen gaat naar de terugbetaling van de lening bij het Amerikaanse Oppenheimer. Verder wil de regering 27 miljoen Amerikaanse dollar gebruiken om de 5% aandelen in Newmont Suriname (Surgold) te betalen. Ook is gepland de herfinanciering van externe schulden van de EBS van 65 miljoen na de doorlichting van dit staatsbedrijf.

Een bedrag van 54 miljoen is uitgetrokken voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela.

Gajadien zegt, dat het onduidelijk is hoeveel voor welke posten zijn betaald en of het geleende bedrag inderdaad is besteed volgens de eerdere mededelingen van president Desi Bouterse en Financiënminister Gillmore Hoefdraad. De politicus zegt, dat hij in commissieverband nog een gesprek heeft gevoerd met Hoefdraad waarin de bewindsman heeft aangevoerd, dat de regering een aantal achterstallige betalingen van de overheid ook uit deze middelen zou voldoen. Nu rijst volgens hem de vraag wat precies met deze gelden is gebeurd, wanneer er formeel niet eens een aanvang is gemaakt met deze achterstallige betalingen.
Hij vermoedt dat de gelden, zoals eerder werd gevreesd, voor andere zaken zijn gebruikt dan waarvoor zij niet bestemd waren.

De parlementariër zegt verder, dat het nog onduidelijker is waarom een bedrag van 54 miljoen Amerikaanse dollar uit een dure lening met 9.25% rente gebruikt moet worden voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela, terwijl de regering veel gemakkelijker en goedkoper geopteerd zou kunnen hebben voor een betalingsregeling met veel lagere rentepercentages.

Meer bewijs tegen tweede verdachte Souris R., van Surinaamse afkomst, in geruchtmakende Posbankmoord in 2003

'Souris heeft geen kwaad hart, maar kampte in zijn jeugd met grote problemen en is verkeerde weg ingeslagen'

'Ik ken Souris eigenlijk alleen als een aardige jongen'


In het onderzoek naar de gruwelijke Posbankmoord op Alex Wiegmink (zie foto - Bron: RTL Nieuws), lijkt ook de opgepakte Souris R. uit Veghel er gloeiend bij te zijn. Volgens zijn advocaat Jan van Gaal beschikt Justitie niet alleen over een dna-match, maar ook over andere belastende feiten tegen R., aldus De Telegraaf vandaag, donderdag 17 november 2016.


De twee verdachten van de moord op Alex Wiegmink, Frank S. en Souris R., verschijnen op 15 februari voor de rechter. Het betreft een regiezitting en dus nog geen inhoudelijke behandeling. Hun voorarrest is met negentig dagen verlengd. Ze zijn niet meer in volledige beperking en mogen dus onder andere weer familieleden ontvangen. Daarnaast mogen ze kranten lezen en op internet.

Volgens advocate Annet Laeyendecker heeft haar cliënt S. een bekennende verklaring afgelegd. 'Hij is voor Justitie een ideale verdachte, omdat hij volledige medewerking aan het onderzoek verleent.' Volgens haar heeft de andere verdachte, Souris R., geen bekentenis afgelegd en beroept hij zich op het zwijgrecht. De verdachten zijn het volgens haar oneens over het motief achter de moord, zo schrijft De Gelderlander vandaag.

Overigens melden diverse media vandaag, waaronder RTL Nieuws, dat S. en R. dertien jaar geleden al door de politie niet als verdachten, maar als getuigen gehoord zijn in het kader van het onderzoek naar de Posbankmoord. Het Openbaar Ministerie bevestigt dit aan dagblad De Gelderlander.

De 43-jarige hindoestaan van Surinaamse afkomst kon twee weken geleden in zijn Brabantse woonplaats Veghel in de boeien worden geslagen op aanwijzing van medeverdachte Frank S. De 55-jarige S., uit het nabijgelegen Boekel, had zich diezelfde dag uit gewetenswroeging aangegeven, na een getuigenoproep in het tvprogramma Opsporing Verzocht. S. biechtte de weerzinwekkende moord onmiddellijk op.


Souris R. houdt echter, aldus De Telegraaf vandaag, de kaken tijdens politieverhoren stevig op elkaar. Beide mannen doken dus al van meet af aan als ‘getuigen’ op in het dertien jaar oude moorddossier. Wel hadden politie en justitie jarenlang onterecht een Arnhemse autodief in het vizier als de moordenaar van Alex Wiegmink. Deze 44-jarige schilder, vader van drie zoons, werd destijds na een rondje hardlopen op een parkeerplaats op de Posbank doodgeschoten, omdat hij op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. De moordenaars legden Wiegminks lichaam achterin diens Opel en zetten de wagen en het stoffelijk overschot ruim 130 kilometer verderop in bosgebied het Hurkske bij het Brabantse Erp in lichterlaaie.

Volgens Frank S. werd op de Posbank een drugsconflict uitgepraat dat uit de hand liep. Vanwege het jarenlang meedragen van een verschrikkelijk geheim kreeg S. allerlei psychische en lichamelijke klachten.

Souris R. ontspoorde op zijn beurt volledig en stond in de binnenstad van Veghel bekend als een raddraaier die vaak met politie en justitie in aanraking kwam. Volgens diverse getuigen was de hindoestaan steevast onder invloed van drank en drugs en werd hij steeds agressiever in zijn optreden. R. was in geen enkele eettent of bar meer welkom. Hij zwierf meestal op straat of in het stadspark rond; een blik bier in de hand, zijn staffordshire-bullterriër aan zijn zijde. Het dier had het volgens horeca-uitbaters zwaar bij R. te verduren en werd stelselmatig door zijn baasje geschopt en geslagen. 'We hebben Souris lang de hand boven het hoofd gehouden, op het laatst was hij alleen bij ons nog welkom', vertelt de exploitant van een eettentje. 'Totdat hij schreeuwend en scheldend de stoelen door onze zaak smeet. Toen heb ik hem een schop onder zijn kont gegeven met de boodschap dat hij niet meer binnen mocht komen.' De horecaondernemer kent R. al van kinds af aan. 'Souris heeft geen kwaad hart, maar kampte in zijn jeugd naar verluidt met grote problemen en is de verkeerde weg ingeslagen. Je weet niet alles over me, was het enige dat hij aan me kwijt wilde. Werken deed hij allang niet meer, om aan geld te komen dealde hij voor foute vrienden in drugs. Souris gleed steeds verder af. Toch kunnen we ons nog steeds moeilijk voorstellen dat hij bij die moord betrokken is.'

De eigenares van een winkel denkt daar net zo over. 'Ik ken Souris eigenlijk alleen als een aardige jongen. Drinken deed hij altijd al. Maar, hij is op het oog een klein, schriel manneke dat je zo omver blaast. Een echte videoclip-gangster, geen grote en zware crimineel, dacht ik altijd. Ik geloof het ook pas, als hij het zelf heeft toegegeven.'

Het AD berichtte op 4 november al het volgende: Souris R. komt uit een Surinaamse familie die al tientallen jaren in Veghel woont. Contact met zijn ouders en overige familieleden had hij nog maar zelden. Volgens een sleutelfiguur uit de Surinaamse gemeenschap in Veghel was de man 'al jaren de weg kwijt'. Zijn ouders typeert ze als 'fantastische mensen'. 'We laten ze zeker niet vallen.'

Bij de uitgebrande Opel van Wiegmink stuitte de recherche op een muts met de naam van een Amerikaanse honkbalclub. Daarin werd dna aangetroffen dat matcht met Souris R. Welke andere feiten Justitie tegen hem heeft, wil zijn raadsman nog niet kwijt.(Red. De Surinaamse Krant/De Gelderlander/De Telegraaf/RTL Nieuws)

LVV in overleg met CLAYUCA en EU over opzetten tweede cassavefabriek

Minister Algoe: 'Nieuwe fabriek wordt private aangelegenheid zonder politieke bemoeienis'

Vestigingsplaats tweede cassavefabriek mogelijk in district Saramacca


Terwijl het CLAD-onderzoek (Centrale Landsaccountantsdienst) naar de ontwikkelingen rond de cassavefabriek IAP NV in Para nog loopt, worden concrete stappen ondernomen voor de opzet van een tweede fabriek. De plannen zijn afkomstig van de Latijns-Amerikaanse en Caribische organisatie voor ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling van cassave (CLAYUCA) en de Europese Unie (EU). Die zullen het project ook financieren. 

Dit zei minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) gisteren na afloop van een workshop met als rode draad de ontwikkeling van de cassave-industrie. CLAYUCA was ook vertegenwoordigd op de bijeenkomst.

Het is nog onduidelijk waar en wanneer de fabriek wordt opgezet. De Ware Tijd schrijft vandaag, donderdag 17 november 2016, te hebben vernomen dat de locatie mogelijk Saramacca wordt. Het ministerie had overigens al plannen lopen voor de opzet van een cassavefabriek in dit district.

Algoe zegt dat er nog meer gesprekken volgen met CLAYUCA en de EU om een tijdlijn uit te zetten met betrekking tot het huidige voornemen. De minister benadrukt dat deze investering Suriname niets zal kosten en dat het een compleet private aangelegenheid wordt. Dat betekent dat er geen sprake zal zijn van politieke bemoeienis. Dit biedt volgens Algoe de garantie dat de fabriek niet hetzelfde lot te wachten staat als IAP in Para. Daar was sprake van ruime politieke bemoeienis. Sinds de opening in 2012 heeft de fabriek nauwelijks gedraaid.

De enorme potentie van de cassave-industrie is volgens Algoe toe te schrijven aan de vraag naar het product in de regio. Caribische landen gebruiken steeds meer cassavemeel in voedselproducten. De bewindsman stelt, dat tarwemeel lokaal deels vervangen kan worden met cassavemeel om de importkosten omlaag te brengen. De wereldmarktprijs voor één ton cassavemeel is 3.500 Amerikaanse dollar.

Zijn zienswijze over de mogelijkheden van cassave baseert hij ook op de hoge vraag en het aanbod die er waren bij de start van de cassavefabriek in Para. Algoe zegt verder, dat die fabriek niet onbenut zal blijven. Het is de bedoeling om na de bevindingen uit het CLAD-onderzoek een doorstart te maken met de onderneming. Daarvoor moeten voorzieningen getroffen worden die te maken hebben met voedselveiligheid en de productiemethode.

Belgische kraanmachinist ontslagen vanwege racistische en seksistische teksten over Sylvana Simons

Teksten op Facebook voor staalgigant Arcelor Mittal in Gent reden genoeg voor ontslag


Een Belgische kraanmachinist is zijn baan kwijtgeraakt nadat hij racistische en seksistische leuzen over Sylvana Simons op Facebook had gezet. Dat bericht de Belgische krant Het Laatste Nieuws vandaag, donderdag 17 november 2016.

De man, die werkzaam was voor staalgigant Arcelor Mittal, schreef in naam van Zwarte Piet een 'gedichtje voor die ­bruine griet' en dat hij 'dat wijf in de zak zou steken en uitleveren in de rosse buurt'. Hij dreigde er zelfs mee de vrouw te verkrachten 'samen met zijn pieten­maatjes', zodat het 'gedaan is met al haar praatjes'.  

Een Nederlandse vrouw die het bericht opmerkte, stapte naar zijn werkgever.

Het bedrijf maakte daarna openlijk excuses op Facebook (zie hieronder) en besloot de man meteen te ontslaan.De Belg, vader van twee kinderen uit Ertvelde, heeft zijn profiel op Facebook inmiddels verwijderd.

Merian-goudmijn van Newmont Suriname in Oost-Suriname wordt officieel geopend

De commerciële goudproductie is per 1 oktober gestart

Toespraken van president Bouterse, topman Goldberg van Newmont en Newmont Suriname-directeur Van Kersen


De Merian-goudmijn van Newmont Suriname in Oost-Suriname wordt vandaag, donderdag 17 november 2016, officieel geopend. Tijdens de openingsceremonie zullen onder andere president Desi Bouterse, de topman van Newmont, Gary Goldberg, en de directeur van Newmont Suriname, Adriaan van Kersen een toespraak houden, zo meldt Starnieuws.

Suriname participeert voor 25% in de goudmijn, opgezet door de Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont. Inmiddels is al goud geproduceerd en verschillende keren geëxporteerd. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat ruim 50.000 troy ounces goud is geëxporteerd met een waarde van ongeveer 50 miljoen Amerikaanse dollar.

De commerciële goudproductie is per 1 oktober gestart. De Merian-goudmijn heeft een bewezen capaciteit van 5.1 miljoen ounces aan goud en zal tussen de 400.000 en 500.000 ounces per jaar aan goud produceren tegen een concurrerende prijs in de eerste vijf jaren. De mijn heeft een levensduur van ruim 13 jaar. Er is 1 miljard Amerikaanse dollar geïnvesteerd in de goudmijn.

Staatsolie heeft 25% aandeel in de mijn als stille vennoot. Suriname krijgt 6% aan royalty's over de gerealiseerde goudwaarde. Daarnaast ontvangt de Staat loonbelasting en andere operationele inkomsten. De mijn is op de vastgestelde datum opgeleverd en heeft 150 miljoen minder gekost.

Bij Newmont Suriname werken op dit moment ongeveer 1.100 personen, van wie 20% afkomstig is uit de Paramaccaanse gemeenschap. Het bedrijf werkt samen met zo'n 200 contractors.

Anti-Zwarte Piet activisten gaan weer demonstreren tegen Zwarte Piet

Intochten Sinterklaas in Leiden, Utrecht en Rotterdam doelwit activisten


Het comité Kick Out Zwarte Piet krijgt er geen genoeg van en gaat de komende weken opnieuw demonstreren tegen Zwarte Piet. Bij de Sinterklaasintocht in Leiden (19 november), in Utrecht (26 november) en Rotterdam (27 november) heeft de organisatie nieuwe zogenoemde 'vreedzame protesten' aangekondigd, zo is vandaag, donderdag 17 november 2016, onder andere te lezen in De Telegraaf.

Afgelopen weekeinde ging het mis in Rotterdam. De politie hield een groep activisten aan die wilde demonstreren tegen Zwarte Piet. Er gold in de stad echter een demonstratieverbod en toen dat werd genegeerd werden ze volgens de politie gearresteerd.

Dit meldt de actiegroep op haar website onder andere over het protest in Leiden:

'(...) Op zaterdag 19 november organiseert actiegroep Stop Zwarte Piet Leiden een protestactie tegen de aanwezigheid van Zwarte Pieten tijdens de intocht van Sinterklaas in Leiden. Zwarte Piet is een racistische karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. De inwoners van Leiden en alle andere mensen behoren hier niet aan blootgesteld te worden. De gemeente Leiden ondersteunt de lokale intocht van Sinterklaas in het bijzijn van deze karikatuur en daarmee houdt de gemeente racisme in stand. Wij eisen dat de gemeente stopt met het bieden van ruimte aan racisme. (...)'

Dode bij schietpartij op Maldenhof in Amsterdam-Zuidoost

Slachtoffer is negroïde vrouw in leeftijd tussen 20 en 40 jaar


Een nog onbekende vrouw is vanochtend, donderdag 17 november 2016, in Amsterdam-Zuidoost om het leven gekomen. De politie houdt rekening met een misdrijf. Zij is het slachtoffer geworden van een schietpartij, zo berichten de Amsterdamse zender AT5 en De Telegraaf (Bron foto: AT5).

De politie kreeg aanvankelijk een melding van een steekincident en daarop werd een reanimatieteam op pad gestuurd. Zij trof de zwaargewonde vrouw aan op Maldenhof. Zij lag naast haar fiets op een brug.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Buurtbewoners kwamen met het verhaal dat er zou zijn geschoten en dat blijkt inderdaad het geval. De hulpdiensten probeerden haar nog te reanimeren, maar dit mocht niet meer baten.


De politie doet onderzoek naar de identiteit van de vrouw. Het gaat om een negroïde vrouw van tussen 20 en de 40 jaar. Er is nog niemand al vermist opgegeven. Met een speurhond en een politiehelikopter wordt momenteel de omgeving doorzocht. De dader is nog voortvluchtig.

Vereniging Vrienden van Stadsherstel Suriname houdt 20 november haar 1e Open Monumentendag

Fort Zeelandia is startplek van activiteiten Open Monumentendag


De vierde Open Monumentendag is de eerste grote activiteit van Vereniging Vrienden van Stadsherstel Suriname (VVSS). Deze vereniging is begin deze maand opgericht om de werk van Stichting Stadsherstel te ondersteunen. 'We hebben als doel stadsherstel te helpen bij het bewerkstelligen van een grotere bewustwording bij het publiek over het belang van de monumentale panden en de historische binnenstad', zegt Astrid Curry, lid van de vereniging, vandaag, 17 november 2016, in de Ware Tijd.

Op 20 november heeft Open Monumentendag, het Fort Zeelandia als startplek van de activiteiten die duren van acht uur 's morgens tot en met één uur 's middags.

'Op deze dag zij enkele monumentale panden open die niet elke dag toegankelijk zijn voor het publiek. Plekken zoals Cornerhouse en de Dixiebar, waar veel bewaard is gebleven in oorspronkelijke staat. Op deze dag kan men gaan kijken en een rondleiding krijgen en het verhaal achter het gebouw horen', legt Curry uit.

Het Waaggebouw, de synagoge en de moskee aan de Keizerstraat, de Centrumkerk, maar ook de onlangs opgeschoonde Oranjetuin zijn plekken die bezocht kunnen worden. Aan de Waterkant 12, achter het gebouw van Vervuurt, staat een historische waterput. Volgens Curry zijn behoud van monumentale panden, de historische binnenstad en het blijven op de UNESCO Werelderfgoedlijst van groot belang.

'Het is conserveren van de geschiedenis en een nalatenschap voor de volgende generatie. Het is daarnaast belangrijk voor het toerisme met een spin-offeffect voor het bedrijfsleven. Er zijn mensen die speciaal naar Suriname komen voor onze binnenstad. Dan zijn er ook nog de citytour-gidsen die er hun broodwinning in vinden. Dat zijn de mensen die het verhaal kunnen vertellen achter de gebouwen.'


Amsterdamse rapper Kleine Viezerik brengt nacht in politiecel door

Kleine Viezerik heeft in Amsterdam Osdorp motoragent beledigd

Rapper schreeuwde aangehouden te zijn - voor rijden zonder rijbewijs en negeren stopteken -, omdat hij zwart is....


De Amsterdamse rapper Kleine Viezerik (Renaldo Dollard) heeft een nacht vastgezeten nadat hij zondagavond in Osdorp een motoragent in grote bewoordingen beledigde. Hij zou daarbij ook de racismekaart gespeeld hebben, zo bericht de Amsterdamse zender AT5 vandaag, donderdag 17 november 2016, op gezag van De Telegraaf.

Volgens De Telegraaf schreeuwde Kleine Viezerik dat hij werd aangehouden, omdat hij zwart is, maar 'goed ingevoerde bronnen' vertellen de krant iets heel anders. De rapper zat achter het stuur zonder rijbewijs en deed dat niet voor de eerste keer. Ook negeerde hij een stopteken.

De 34-jarige Viezerik zou de motoragent hebben uitgescholden voor 'vieze flikker' en 'kankerlijer' en zou hem ook met fysiek geweld hebben bedreigd, schrijft De Telegraaf. Hij dreigde een kopstoot uit te delen.

Het management van Viezerik, die zich tegenwoordig Rick Versace noemt, wilde niet reageren.


Schrijfster/freelance journaliste Van Ditzhuijzen werkt aan boek over Enith Brigitha

Naar verwachting verschijnt het boek oktober volgend jaar


Schrijfster en journaliste Jeannette van Ditzhuijzen werkt aan een boek over Enith Brigitha (1955). De van afkomst Curaçaose was in de jaren zeventig de meest toonaangevende Nederlandse zwemster, maar kwam niet verder dan brons op de Olympische Spelen. Later bleek dat de Oost-Duitse dames die naar goud en zilver zwommen dat deden met gebruik van doping. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 17 november 2017.

Het idee voor een boek over Curaçaos beste zwemster ooit komt van voormalig huisarts Alex Roose. Aanvankelijk probeerde Roose, samen met Van Ditzhuijzen en anderen, om Brigitha alsnog de medailles waar zij recht op had te doen toekomen. Maar, er was weinig kans dat het Internationaal Olympisch Comité zou instemmen. 'Men wil geen precedent scheppen', zegt Roose.

Vervolgens kreeg de zaak Brigitha wel veel aandacht. Het programma Andere Tijden Sport bracht in een aflevering ‘het onthutsende verhaal over sporten onder DDR-regime, verraad, vroeg afscheid en lang stilzwijgen’, aldus NOS.nl.  'Alleen al op de Zomerspelen van 1976 haalden de sporters uit de DDR negentig medailles binnen. Maar, de bekroonde sporters bleken een door de staat verplicht dopingprogramma te volgen.'

Omroep Max eert Brigitha, die twee keer werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar, in een Kerstuitzending en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra (D66) neemt het voor haar en andere oud-sporters op. Dijkstra noemt de bronzen medailles van Brigitha ‘brons met een gouden randje’.

Nadat duidelijk was dat de medaille er nooit zou komen, kreeg Roose de ingeving voor een boek. Na vele interviews, reizen en uitgebreid onderzoek, is Van Ditzhuijzen aan het schrijven. 'Ze is op de helft', zegt Roose die heeft geholpen met het traceren van mensen die Brigitha kende, zoals familieleden, een trainster en een Amerikaanse zwemster. Roose verwacht dat het boek volgend jaar oktober verschijnt.

Door Rekenkamer Curaçao geconstateerde miljoenenfraude bij SOAW 'moet met berg zout genomen worden'

Oud-Statenlid Wilsoe: 'In het rapport wordt nergens gesproken over corruptie of malversatie'


Het verhaal, dat de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) constateerde dat er bij het ministerie voor Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) voor miljoenen is gefraudeerd, moet met een berg zout genomen worden. Dat zegt het voormalig Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe van Pueblo Soberano. 

'In het rapport wordt nergens gesproken over corruptie of malversatie. Het rapport onderzocht alleen of de verschillende ministeries zich aan de geldende procedures hebben gehouden', aldus Wilsoe vandaag, donderdag 17 november 2016, in het Antilliaans Dagbladt.

'Men heeft het over een instelling die in plaats van 80.000 gulden ruim drie ton heeft ontvangen, maar dat staat nergens in het rapport vermeld.' Het voormalige Statenlid verklaarde zich nu al te verheugen op de door de MFK aangevraagde Statenvergadering waarin gesproken zal worden over het zogeheten Mandaatregister. 'Ik spring een gat in de lucht. In die vergadering zullen wij ook openheid krijgen over hoe Schotte en anderen met het mandaat zijn omgegaan.'

Volgens de PS-man heeft de Rekenkamer zich alleen gericht op het mandaatregister, dat wil zeggen de lijst van ambtenaren die bevoegd zijn om namens de overheid voor een bepaald bedrag verplichtingen aan te gaan. Naar het oordeel van Wilsoe is er sprake van een spanningsveld tussen regels voor de procedure en de praktijk bij de ministeries.

'Soms moeten ministeries snel over de brug komen bij een project omdat zo’n project anders stagneert. Bij het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn zijn veel projecten die gefinancierd moeten worden. Soms worden er verplichtingen aangegaan die dan achteraf in de Raad van Ministers geaccordeerd worden. Een verplichting die wordt aangegaan wordt in Enterprise One - een systeem van het ministerie van Financiën - opgenomen. Als de procedures bij het aangaan van de verplichtingen niet zijn gevolgd, wil dat nog niet zeggen dat er sprake is van onrechtmatige daden of dat er sprake is van corruptie', aldus Wilsoe.

De oud-parlementariër benadrukt, dat er van de negen ministeries zeven zijn die niet volgens de procedures handelen. 'Wat de Rekenkamer nu signaleert is echt niet nieuw. Het kabinet-Schotte heeft hier ook mee te maken gehad.'

Geen Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) in 2017

'Er zijn geen hoofdacts beschikbaar zijn in september 2017'


Fundashon Bon Intenshon (FBI) en Mojo Concerts hebben besloten om in september 2017 geen Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) te organiseren. 'De reden hiervoor is dat er geen hoofdacts beschikbaar zijn in deze periode', zo laat de organisatie in een persverklaring weten, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, donderdag 17 november 2016.

Er is over het algemeen met teleurstelling, maar ook ongeloof kennisgenomen van dit besluit. Voor velen was het CNSJF een vast gegeven geworden. Na zeven prachtige edities met legendarische concerten maakt het festival in 2017 naar eigen zeggen echter ‘pas op de plaats’.

'Om het evenement op internationaal topniveau te houden zijn er minstens twee artiesten van wereldklasse nodig. Afgelopen maanden is gebleken dat deze in september volgend jaar niet beschikbaar zijn.'

Het wordt volgens Bon Intenshon en Mojo steeds moeilijker om in het betreffende weekend grote artiesten te strikken. Er zijn rond die periode weinig grote acts op tournee en het invliegen van artiesten, hun band, crew en apparatuur voor slechts één concert is zeer kostbaar.

De persverklaring besluit: 'FBI en Mojo zullen zich komend jaar gezamenlijk beraden op de toekomst van het festival na 2017.'

Het CNSJF was de afgelopen jaren verreweg het grootste en meest professioneel opgezette evenement van Curaçao. Het festival, geheel bekostigd door de particuliere goededoelenstichting Bon Intenshon van Gregory Elias, zorgde voor beduidend betere toeristencijfers en ongekend hogere inkomsten in het traditionele laagseizoen, zoals de jaarlijkse rapporten van onderzoeker Tico Croes aantoonden, en kreeg wereldwijd veel onbetaalbare publicitaire aandacht. Menig Caribisch (ei)land, maar ook daarbuiten, keek met grote bewondering en enige jaloezie naar de opzet en uitvoering. Gedurende de CNSJF-week was er ook altijd een gratis optreden. Het motto was dan ook van meet af aan: van, voor en door Curaçao.

Galibi heeft dankzij zonne-energie nu 24 uur per dag stroom voor school, kerk en medische ruimte

Rosebel Gold Mines/IAmGold heeft zonne-energieproject gefinancierd


Het eerste zonne-energie project van Galibi is gisteren officieel opgeleverd. Hierdoor zijn de Sint Antonuisschool (zie foto) met acht leslokalen, acht leerkrachtenwoning, een kantoor met kleine opslagruimte, een kerk en medische ruimte de hele dag voorzien van stroom. Bovendien zijn de bestaande gloeilampen in alle gebouwen vervangen door LED- verlichting, waardoor het energiegebruik minder zal zijn. Dat berichten Starnieuws en de Ware Tijd vandaag, donderdag 17 november 2016.

Het zonne-energiesysteem is op verzoek van Stichting Inheems Collectief Suriname gefinancierd door Rosebel Gold Mines. De totale kosten bedragen ruim 60.000 Amerikaanse dollar.

Galibi is voor haar energievoorziening uitsluitend afhankelijk van een dieselmotor die tussen zes uur en elf uur 's avonds in gebruik is. Dankzij het zonne-energiesysteem zullen de desbetreffende gebouwen stroom hebben, waardoor dat zal bijdragen aan de verdere duurzame ontwikkeling van Galibi.

De geïnstalleerde zonnepanelen werden voorheen ingezet voor de zonne-energie centrale van de Rosebel-goudmijn te Brokopondo. Deze centrale werd in 2014 opgezet en de elektriciteit wordt gebruikt voor bedrijfsactiviteiten. Dat draagt bij aan het verminderen van de gevolgen van de mijnbouwactiviteiten op het milieu door onder meer het verminderen van de CO2 uitstoot.

De dorpsleiding hoopt voor de rest van het dorp gauw een oplossing te hebben. Kapitein Ricardo Pané zegt, dat gewerkt wordt aan windenergie. Galibi leent zich heel goed voor het opwekken van stroom uit de zon, wind en water, merkt hij op. 'Voorlopig moet het dorp zijn eigen boontjes doppen.' De dorpelingen zamelen om de zoveel tijd geld in om zelf de benodigde brandstof te kopen, geeft Pané aan. 'Maar, dat de school en het medisch centrum nu de hele dag stroom hebben, is al bijzonder. Nu kunnen we de medicijnen die koud opgeslagen moeten worden, gegarandeerd langer houden.'

Personeel Hakrinbank krijgt 5.5% salarisverhoging

Verbetering arbeidsvoorwaarden mogelijk door positieve bedrijfsresultaten


De salarissen van medewerkers van de Hakrinbank NV zijn op 1 oktober 2016 verhoogd met 5.5%. Het personeel heeft ook een lumpsum (eenmalige uitkering) van een maand gehad. Eerder dit jaar had de bankdirectie het personeel al een salariscorrectie van 12.5% en een lumpsum van anderhalve maand toegekend. Dit bericht Starnieuws woensdag 16 november 2016.

Bij de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden voor dit jaar had de bankdirectie de Hakrinbank Werknemersorganisatie (HWO) gevraagd om de looneisen te matigen gelet op de slechte macro-economische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de bank. De bond is daarmee akkoord gegaan met de voorwaarde, dat in oktober verder zou worden onderhandeld om na te gaan of een verdere verbetering van de arbeidsvoorwaarden mogelijk zou zijn.

De bedrijfsresultaten van de Hakrinbank NV hebben het mogelijk gemaakt dat er een verbetering mogelijk was.

Het bereikte akkoord tussen de directie en de HWO is inmiddels bekrachtigd door de ledenvergadering van de bond.

Tijdens de onderhandelingen had de bond haar bezorgdheid geuit over de inflatie ontwikkeling en de invloed daarvan op de koopkracht van het personeel. De bankdirectie heeft gezegd dat ze zich zal inzetten voor koopkrachtcorrectie binnen de financiële mogelijkheden van de bankinstelling. Beide partijen hopen dat de overheid de economie daadwerkelijk stabiliseert, waardoor de inflatie kan afnemen en de wisselkoers kan dalen naar een verantwoord niveau.

Begroting 2017 wordt niet meer dit jaar door parlement behandeld

Ontbreken Ontwikkelingsplan leidt tot opschorting behandeling tot begin januari 2017


De begroting 2017 zal dit jaar niet meer worden behandeld. Het Ontwikkelingsplan is nog niet bij De Nationale Assemblee ingediend. De commissies zullen niet op tijd klaar zijn om volgens de eerdere planning te beginnen met de begrotingsbehandeling van 2017. Dit zegt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gisteravond, woensdag 16 november 2016, op Starnieuws. 

De Assembleevoorzitster heeft overleg hierover gehad met de factieleiders over de begrotingsbehandeling. 'Er is afgesproken met de fracties en met de president dat wij mikken op 9 januari, indien het Ontwikkelingsplan begin december beschikbaar is', aldus Geerlings-Simons.

De begroting is op 30 september door president Desi Bouterse ingediend bij De Nationale Assemblee. Het Jaarplan is eveneens verstrekt aan het college. Het Ontwikkelingsplan ontbreekt nog. De algemene politieke beschouwingen zijn gehouden, waarbij de president ingegaan is op het algemeen beleid voor het komende jaar.

Overeenstemming over invulling herdenking slavernijverleden in Nederland

30 Juni Nationale Dag van Bezinning met spirituele reiniging slavernijmonument Amsterdam

Nationale Herdenking op 1 juli


Er is overeenstemming over de invulling van de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden. Die was altijd op 1 juli, maar was dit jaar over twee dagen verdeeld, waarna protesten volgden. De tegenstanders vonden het niet goed om de herdenking en de viering van de afschaffing uit elkaar te halen. Dit meldt vandaag, donderdag 17 november 2016, onder andere de Telegraaf.

Inmiddels is er overleg geweest tussen de partijen die het eerder niet eens konden worden: organisator van de herdenking NiNsee (Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis) en de verzetsbeweging Zeg Neen Tegen het NiNsee. Dat gebeurde volgens het NiNsee 'met mediation van Clarence Seedorf en burgemeester Van der Laan', zo bericht de Amsterdamse zender AT5.

Daarbij is afgesproken dat 30 juni een Nationale dag van Bezinning wordt. Die dag wordt het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam spiritueel gereinigd en daarmee klaargemaakt voor de Nationale Herdenking die dan op 1 juli is.

Verder gaan beide partijen nog om de tafel om de invulling van beide dagen af te spreken.

Een groep van zo'n vijftig demonstranten verstoorde dit jaar op 1 juli de herdenking. De betogers bliezen op fluitjes en sloegen op pannendeksels, om zo hun ongenoegen kenbaar te maken. Uiteindelijk moesten ze door de politie verwijderd worden.