vrijdag 18 november 2016

Vluchtende verdachte (34) van overval op twee arbeiders bedrijf in Moengo door agenten doodgeschoten

Twee kompanen door politie gearresteerd


Een 34-jarige verdachte van een overval op twee arbeiders van een bedrijf in Moengo is gisteren op de vlucht door agenten doodgeschoten. Twee andere verdachten konden worden gearresteerd. De arbeiders werden beroofd van hun geld, mobiele telefoons en bestelbonnen van het bedrijf, zo meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie vandaag, vrijdag 18 november 2016.

Na de overval waren de drie mannen het bos ingevlucht. De politie heeft dat bos uitgekamd en een tent waarin goederen waren opgeslagen gevonden. Onder die goederen waren telefoontoestellen, waaronder de twee van de slachtoffers.

Tijdens het onderzoek ging een van de mobiele toestellen over en gaf M.P. (33) aan dat hij onderweg was om de overvallers op te halen. Toen P. op de plek aankwam en de politie zag, wilde hij zich uit de voeten maken. Na een achtervolging heeft de politie hem in de kraag gevat.

Kort daarna kwam M.A. (40) aangereden en ook hij werd gearresteerd. Met de twee verdachten ging de politie naar de tent waarin de goederen waren opgeslagen. In de tent bevond zich de 34-jarige H.M., die bij het zien van de politie de benen nam en het bos in rende. Waarschuwingsschoten mochten niet baten, waarop agenten gericht hebben geschoten. M., die daarbij werd geraakt, werd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd, waar hij is overleden.

NPS-voorzitter Rusland woedend over hetgeen hij heeft vernomen van IMF over leningenplafond

Volgens IMF-normen is het kredietplafond overschreden, maar regering doet of haar neus bloedt

'Suriname wordt in een avontuur gestort'


NPS-voorzitter Gregory Rusland is, aldus Starnieuws, des duivels over hetgeen hij gehoord heeft tijdens een onderhoud met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag, vrijdag 18 november 2016. De IMF-vertegenwoordigers hebben de fractieleiders in De Nationale Assemblee ingelicht over de Artikel-4 missie. Ook een vertegenwoordiger van de Caribbean Development Bank was hierbij aanwezig. 

Op een vraag van Rusland hebben de IMF-stafleden aangegeven dat het leningenplafond voor dit jaar op 70% zal uitkomen van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

De NPS-voorzitter zegt op Starnieuws, dat hij niet genoeg woorden kan vinden op uit te leggen hoe boos hij is.

Het kredietplafond is gesteld op 60% bij wet. De regering wil het obligoplafond optrekken van 60 naar 80%. Volgens de IMF-normen is het kredietplafond overschreden. Rusland voert aan, dat hij deze kwestie heeft aangekaart in De Nationale Assemblee. De regering deed echter steeds alsof er niks aan de hand was. De wet is volgens Rusland overschreden en nu wil de regering deze met spoed aanpassen. Het land wordt volgens hem in een avontuur gestort.

Op de vraag wat de status is van de tweede termijn van de overmaking van het IMF naar Suriname, is aangegeven dat niet voldaan is aan de afspraken die gemaakt zijn. Wanneer Suriname zover is zal het IMF verder hierover praten. Suriname heeft beloofd bepaalde eisen tegen januari 2017 in te willigen, dus zal de overmaking na deze periode weer aan de orde zijn.

De Caribbean Development Bank gaf aan, dat de deze bank en de World Bank hetzelfde gedrag van het IMF volgen en hun activiteiten on hold hebben gezet. Het IMF zegt over de wisselkoers dat de Centrale Bank van Suriname de ruimte moet laten aan de markt om te komen tot een stabiele wisselkoers. De regering en de bank moeten niet proberen om de wisselkoers kunstmatig te beïnvloeden, omdat die niet stabiel zou zijn.

Rusland stelt, dat de situatie veel erger is dan de regering toegeeft. Er wordt steeds een ander beeld gegeven van de situatie.

Met langdurig verlof thuiszittende politiecommissaris behoudt zijn dienstwagen...

Minister Van Dijk-Silos en Korpschef Daniel willen niet reageren


De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos en de Korpschef Agnes Daniel klagen steen en been over het tekort aan mobiliteit bij het Korps Politie Suriname (KPS). Zij vergeten hierbij echter, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 18 november 2016, dat een commissaris van politie die zo'n jaar met verlof, met daarop aansluitend zijn pensioen, thuis zit, nog steeds de beschikking heeft over een dienstvoertuig van het KPS. Het gaat in deze om een Toyota Fortuner.

Er wordt gezegd dat een politiefunctionaris een dienstvoertuig ter beschikking heeft door en voor de dienst. Maar, er is een uitzondering gemaakt bij de dienstleidingen die het dienstvoertuig mee naar huis mogen nemen. Bovenal mogen zij vrij tanken.

In dit geval is de desbetreffende commissaris met verlof, dus hij oefent geen dienstwerkzaamheden meer uit, maar toch beschikt hij over alle privileges, waaronder ook het genot van het dienstvoertuig met benzine van de staat. De commissaris wordt als het ware bevoordeeld ten opzichte van politiebureaus die zonder rollend materiaal zitten, aldus het dagblad.

Stemmen binnen KPS zeggen, dat de korpschef op subtiele wijze haar lichtingsgenoten, (OHAP), op deze wijze accommodeert. De redactie van het Dagblad Suriname heeft in verband met deze kwestie gebeld met de minister van Justitie en Politie. Zij gaf te kennen niet te willen reageren. Ook de korpschef was niet bereikbaar voor commentaar.

Belfort (ABOP): ‘Hoefdraad is de baas van Bouterse’

'Gaat Hoefdraad met malafide of bonafide mensen in zee, zijn 't witwasgelden?'

'Een minister gaat het obligoplafond verruimen om Suriname dieper in de put te zetten'


'Het is schandalig dat Financiënminister Gillmore Hoefdraad middels de wijziging van de Wet op de Staatsschuld meer ruimte gaat krijgen om zonder enige strafbepalingen ongelimiteerd leningen te sluiten namens Suriname. Zelfs president Desi Bouterse treedt niet op tegen hem. Eén man maar bindt ons aan al deze leningen en ik vraag mij af met wie deze man steeds in zee gaat. Zijn het malafide of bonafide mensen? Zijn het gelden die witgewassen worden? Hoefdraad is de baas van Bouterse', zegt Assembleelid en ex-Justitieminister Edward Belfort (ABOP) vandaag, vrijdag 18 november 2016, in het Dagblad Suriname.

De politicus voert aan, dat het staatshoofd door de zogenaamde connecties van Hoefdraad in een afhankelijke positie door de minister is gemanoeuvreerd. Vandaar dat noch de president, noch de coalitie in het parlement hem controleert.

'Een minister gaat het obligoplafond verruimen om Suriname dieper in de put te zetten. Ook de Raad van Ministers (RvM) en vicepresident Ashwin Adhin controleren Hoefdraad niet. Die man is heer en meester over dit land. Hij heeft een carte blanche om Suriname naar de verdoemenis te helpen. Wanneer straks iets mis gaat, is hij gevlogen.'

De ABOP’er waarschuwt de president om ‘deze man’ in de gaten te houden. 'President let op. U bent bezig uw eigen graf te graven. U gaat ten val gebracht worden door uw eigen minister', aldus Belfort

Belfort zegt, dat de periode voor de komst van Hoefdraad in Suriname een periode was waarin Suriname een monetaire reserve had van enkele miljarden en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) over kilo’s goud beschikte. 'Hij heeft zoveel mensen meegenomen om te werken bij de CBvS en wanneer ze klaar zijn, blijkt dat al het goud en geld zijn verdampt.'

Belfort vindt nog steeds, dat de Financiënminister een pion is van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die het land compleet heeft vernietigd om het achteraf naar dezelfde instanties te brengen om volledig te binden aan hun regels. 'Moeten er geen lichtje ergens branden? Something is going wrong', aldus Belfort. Hij vindt dat de minister goed in de gaten moet worden gehouden. Nu al is de president volgens hem in de val van buitenlanders gelokt.

Belfort zegt dat hij op basis van het reisgedrag en uitspraken van Hoefdraad kan concluderen, dat de bewindsman zich geen Surinamer voelt en bij eventuele onherstelbare calamiteiten het land zal uitvluchten. 'Nu al woont die man meer in het buitenland dan in Suriname. Hij komt alleen naar Suriname om uit te rusten. Dit is niet vreemd van een pion van het IMF. Hij komt gewoon op vakantie hier', zegt hij. De parlementariër verwijst naar de recente reis van Hoefdraad naar het buitenland waar hij zeker vijfentwintig dagen is weggebleven. 'Ik heb het aantal dagen zelf geteld. Gelijk daarna kwam hij rustig binnenlopen in het parlement. Het is voor het eerst dat ik iemand zo heb zien reizen in een kabinet. Niemand kan die man stoppen', aldus Belfort.

De parlementariër zegt, dat hij het vreemd vindt dat Hoefdraad van 2010 tot 2015 op zijn eigen aandringen een riant salaris van Srd 80.000 heeft getoucheerd en in augustus 2015 ineens opteerde voor een veel lagere ministerssalaris van Srd 15.000. 'Hoe gaat hij daarmee rondkomen de hele maand, terwijl hij een vorstelijk leven leidt? Een heleboel dingen klopt gewoon niet.' 

De ex-Justitieminister memoreert nog de clash die de Financiënminister enkele maanden geleden met NDP-fractieleider André Misiekaba en diens vervanger Amzad Abdoel had toen de valutawisselkoers de pan uitvloog. Beide NDP’ers vonden toen dat Hoefraad moest ophoepelen. 'Zowel Misiekaba als Abdoel moest zijn staart tussen de benen zetten en het braaksel weer inslikken', zegt Belfort. De politicus vindt, dat de NDP-fractie met 26 zetels het land alleen maar helpt om het verder de verdoemenis in te helpen.

Belfort zegt verder, dat hij tal van keren het leen- en reisgedrag van de bewindsman in De Nationale Assemblee (DNA) aan de kaak heeft gesteld, maar steeds niet de gelegenheid heeft gehad om goed uit te kunnen praten. 'Wij hebben een governor, maar hij praat niet. Als ik Gersie vergelijk met wijlen André Telting, was Telting de monetaire autoriteit', stelt hij. Volgens de politicus heeft Gersie enkele weken geleden nog samen met Hoefdraad de jaarlijkse regionale vergadering van het Internationaal Monetair Fonds met monetaire autoriteiten van de regio op Trinidad & Tobago bijgewoond. Echter was het Hoefdraad die alleen over die vergadering heeft gesproken. 'Die man praat gewoon niet', aldus Belfort over Gersie.

Grootste vliegtuig ter wereld, de Antonov AN-225, twee uurtjes op J.A. Pengelluchthaven

Toestel vanuit Kiev (Oekraine) en Duitse Leipzig via diverse landen onderweg naar eindbestemming Chili

(Bron foto: popsci.com)

De Johan Adolf  Pengelluchthaven krijgt vanmiddag, vrijdag 18 november 2016, een paar uurtjes bezoek van het grootste vliegtuig in de wereld. Het gigantische vrachttoestel de Antonov AN-225 is onderweg vanuit Orlando in Florida (VS)- zie hieronder - en wordt tegen half zes vanmiddag verwacht op de Johan Adolf Pengelluchthaven. Afgelopen maandag was het toestel nog op Viracopos Airport in Campinas, Brazilië (zie hieronder) waar het zwaar industrieel materieel heeft afgeleverd.


Luchtvaartliefhebbers en spotters kijken enthousiast uit naar dit speciale bezoek, die aanvankelijk voor afgelopen zondag gepland was. Sindsdien is het vliegschema meerdere malen gewijzigd, aldus Starnieuws..


De Antonov AN-225 'Mriya' is ontworpen door de gelijknamige Oekraïense vliegtuigenbouwer Antonov en wordt ingezet voor zware vrachtklussen sinds haar eerste vlucht in 1988. Tot op heden is er maar één exemplaar geproduceerd. Dit toestel wordt aangedreven door zes motoren en is groter dan de grootste passagier toestel de Airbus A380 en de Boeing 747 'Jumbo'.

Na ongeveer twee uren op de Surinaamse bodem, zal de reus verder vliegen richting Chili.

De Antonov An-225, het grootste vliegtuig ter wereld, beleeft een druk jaar. Nadat het imposante toestel eerder dit jaar op weg ging richting Australië werd in de eerste week van november gestart met een lange trip naar Chili, waarbij onderweg diverse landen worden aangedaan, waaronder Suriname, zo berichtte De Surinaamse Krant dinsdag 8 november op gezag van de website luchtvaartnieuws.nl

Het toestel, waarvan er tot nu toe slechts eentje is gebouwd, vertrok donderdag 10 november vanuit thuisbasis Gostomel Airport bij Kiev richting Leipzig. Van daaruit zou het verder vliegen naar Keflavik (IJsland), Goose Bay, Washington, Miami, Paramaribo, Iquique, Sao Paulo en Santiago.

Voor veel luchthavens is het de eerste keer dat het toestel langskomt. Vaak trekt de komst van de An-225 talloze belangstellenden en spotters.

In februari 2010 landde de Antonov An-225 ook op de Surinaamse Johan Adolf Pengelluchthaven:Ter extra informatie:

Minister van Defensie weigert uitleg te geven over inzet manschappen als security guards

Met name oud-leden geruchtmakende Faya Blo-team worden buiten het leger tewerkgesteld


Terwijl de ontevredenheid onder militairen groeit over de al dan niet oneigenlijke werkzaamheden die zij moeten uitvoeren, weigert minister Ronni Benschop van Defensie tekst en uitleg over de inzet van dit zogeheten ‘subleger’ te geven, zo bericht althans vandaag, vrijdag 18 november 2016, de Ware Tijd. Het secretariaat van de bewindsman heeft laten weten dat hij geen interviews afstaat.

Ook majoor Harry Kassels,voormalig hoofd van het ontmantelde Faya Blo-team van leger en politie, die het brein achter de oneigenlijke 'detachering' blijkt te zijn, is niet bereid commentaar te geven. 

Recent verscheen een bericht, dat kopstukken bij Defensie trachten een soort subleger binnen het Nationaal Leger te maken door manschappen in te zetten als security guards bij particuliere instellingen, waarvoor grif betaald zou worden. Deze werkwijze stuit veel manschappen tegen de borst. Er blijken ook militairen te werk te zijn gesteld bij instellingen en tehuizen.

Naar zeggen van de leiding van een van die tehuizen was bij het Nationaal Leger een verzoek ingediend om manschappen ter beschikking te stellen voor beveiliging en assistentie voor andere activiteiten. Dat verzoek werd gehonoreerd. De directrice benadrukt echter, dat er geen militairen in dienst zijn als beveiliger.

Chas Warning, voorzitter van het stichtingsbestuur van een van de instellingen, weerspreekt dit echter. Hij zegt, dat het militairen in actieve dienst betreft die om fysieke redenen niet meer in staat waren hun oorspronkelijke militaire taken uit te voeren. 'Het zijn manschappen die niet meer voor de volle 100 procent binnen het leger kunnen functioneren.' 

Stichting Auteursrechten Suriname mag dan wel stil zijn, zij is gewoon aan het werk

SASur-voorzitter Ramlal: 'We zijn niet in een winterslaap, we doen ons werk normaal'


Er mag dan wel een zekere rust hangen rond de Stichting Auteursrechten Suriname (SASur), dat wil volgens voorzitter Prim Ramlal niet zeggen dat de stichting inactief is. 'We zijn niet in een winterslaap, we doen ons werk normaal', zegt hij vandaag, vrijdag 18 november 2016, in de Ware Tijd.

Sinds de Wet Auteursrecht van 1913 in maart vorig jaar door het parlement werd gewijzigd, is het opvallend rustig rond de stichting. De organisatie ontlokte vanwege haar werkwijze nogal wat kritiek uit de samenleving. Personen en instanties die zonder toestemming gebruik maakten van liederen uit het SASur-repertoire, werden voor het gerecht gesleept met in de meeste gevallen beslaglegging op eigendommen als resultaat. Ook de staatsradiozender SRS werd gedreigd met beslaglegging.

In veel van de gevallen werd de stichting in het gelijk gesteld door de rechter.

Mede door de druk vanuit de samenleving door deze ontwikkelingen, voelde het parlement zich genoodzaakt om de wet aan te passen. Ramlal zegt echter, dat de wetswijziging de stichting niet vleugellam heeft gemaakt. Wie zonder toestemming gebruik maakt van liederen uit het repertoire van SASur, loopt nog steeds kans om voor de rechter gesleept te worden.

Ramlal zegt, dat het repertoire nog altijd onder beheer is van SASur. Wie daarvan gebruik wil maken, moet eerst de stichting om groen licht vragen. Vervolgens wordt een overeenkomst gesloten met de gebruiker. Ramlal onderstreept, dat de liederen in het repertoire van SASur eigendom zijn van de stichting. 'Het beheer over die liederen is via de rechthebbende aan ons overgedragen. Binnen het Surinaams territorium is SASur beheerder van die liederen. We bemiddelen dus niet namens anderen.' 

Etnel (NPS): 'Basisonderwijs moet goed geëvalueerd worden'

'Men moet nagaan of nieuwe leermethode daadwerkelijk voor betere resultaten zal zorgen'

'Overnemen onderwijsmodellen uit Nederland werkt niet, omdat sociaal-maatschappelijke factoren van Suriname totaal anders liggen'


De vernieuwingen in het basisonderwijs hebben nogal wat wrijvingen veroorzaakt. Zo heeft een groep ouders van de leerlingen van de derde klas van de Arya Dewaker basisscholen kritiek geleverd op het nieuwe onderwijssysteem, waarbij voor de vakken rekenen en taal maandelijks slechts één toets wordt afgenomen. Dit legt veel druk op de jonge leerlingen, waardoor zij vaak onvoldoendes krijgen, zo schrijft vandaag, vrijdag 18 november 2016, het Dagblad Suriname.

'Men is nog steeds niet eruit of er met de oude of nieuwe leermethode gewerkt wordt. Daarnaast is het ook bekend dat er slechts één toetsmoment plaatsvindt per maand. Persoonlijk vind ik dit niet correct. Er zouden zeker twee tot drie toetsmomenten moeten zijn over een bepaald vak. Men is al geruime tijd bezig om het onderwijssysteem te veranderen. De vraag blijft nog altijd waarom men dit heeft veranderd en wat men vooral hiermee wenst te bereiken', zegt de parlementariër Patricia Etnel (NPS), lid van de vaste commissie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

'Men tracht met elke verandering een beter resultaat te bereiken. Men moet echter nagaan of de nieuwe leermethode daadwerkelijk voor betere resultaten zal zorgen. Ik betwijfel het, omdat één toetsmoment vaak niet voldoende is. Maar, men wil niet dat leerlingen teveel toetsmomenten hebben in een maand. Het moet in ieder geval goed geëvalueerd worden.'

Volgens Etnel moet men zich niet alleen focussen op toetsmomenten, maar ook op andere zaken zoals opstellen, presentatie of voordracht.

'Het overnemen van onderwijsmodellen uit Nederland werkt niet, omdat de sociaal-maatschappelijke factoren van Suriname totaal anders liggen. Een kind is in Nederland veel langer op school en geniet veel meer begeleiding. Sterker nog, die kinderen krijgen andersoortig onderwijs. In Suriname zitten we met overvolle klassen met zo'n 35 leerlingen. Dus het invoeren van systemen gaat niet zo gemakkelijk werken. De leerlingen zullen zodanig begeleid moeten worden, dat het ene toetsmoment niet in botsing komt met andere schoolactiviteiten zoals het maken van een groepsopdracht', aldus de parlementariër.

Ondernemer Abdoelrahman niet blij met protest inwoners Maho tegen zijn verkavelingsactiviteiten

'Waar ik aan het graven ben is mijn terrein en ik ben rechtmatig bezig'

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Ondernemer Mohamed Abdoelrahman is niet te spreken over het protest van bewoners van Maho in Saramacca tegen zijn verkavelingactiviteiten. Naar zijn zeggen gaat het om een terrein van ongeveer 54 hectare dat een eigendomstitel heeft. De stichting waarvan hij de voorzitter is, heeft de grond medio 2014 gekocht. 'Waar ik aan het graven ben, is mijn terrein en ik ben rechtmatig bezig. Ik verkoop ook geen zand, maar daarmee leg ik mijn wegen aan', zegt Abdoelrahman vandaag, vrijdag 18 november 2016, in de Ware Tijd.

Hij heeft voorlopig het werk stopgezet op verzoek van districtscommissaris Laksmienarain Doebay van Saramacca. Het oponthoud veroorzaakt veel schade. 'Er zijn nu twaalf werknemers thuis en bovendien word ik door klanten gevraagd wat er aan de hand is. Dit is erg lastig, terwijl ik volledig in mijn recht sta.'

Volgens de verkavelaar heeft hij gedoogd dat de mensen gebruikmaken van een weg die door zijn grond loopt. Het woongebied van de mensen is volgens hem anderhalve kilometer verwijderd van het verkavelingproject. 'Ze kunnen vrijelijk de weg gebruiken, maar kom niet aan mijn dingen en laat me mijn activiteiten ontplooien.'

Hij zegt dat eerder onder andere een computerbox en starter van zijn truck zijn gestolen. Ook zijn twee graafmachines gesloopt. Hoewel hij aangifte heeft gedaan, kan hij geen verdachten aanwijzen. Abdoelrahman beweert dat hij niet op de hoogte was van het feit dat bewoners van het dorp al geruime tijd in opstand komen tegen mogelijke gronduitgiftes in hun omgeving. Ook weet hij niet dat de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) een aanklacht heeft ingediend tegen de Staat bij de Mensenrechtencommissie van de Oorganisatie van Amerikaanse Staten, OAS.

Sombere conclusies IMF aan einde van haar Artikel-4 missie in Suriname over economie Suriname

'Er zijn weinig maatregelen getroffen om de stijgende inflatie te remmen'

'De kredietwaardigheid van banken dreigt verder te verslechteren'


De opening van de Newmont Merian goudmijn zal volgens de missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) economische activiteiten in het land stimuleren. De recessie waarin het land zit, zal volgend jaar verzachten. De jaarinflatie die geprojecteerd is op 60% dit jaar, zal in 2017 afnemen. Zo concludeert de Artikel-4 IMF-missie in haar jongste verklaring, die zojuist, vrijdagochtend 18 november 2016, is vrijgegeven. 

De economische vooruitzichten blijven 'uitdagend'. De importen van het land trekken een zware wissel op de buitenlandse reserves, die het IMF projecteert op -4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Voor volgend jaar verwacht het Fonds, dat met de export van goud van de nieuwe Merian-goudmijn de buitenlandse reserves met 2% van het BBP zullen toenemen. Het begrotingstekort is geprojecteerd rond de 6% van het BBP. De totale schuld van het land zal tegen eind van het jaar 70% van het BBP zijn. In dit plaatje zit ook de Staatsobligatie van 550 miljoen en de bilateraal aangegane leningen. 

Zonder significante beleidsmaatregelen, riskeert Suriname een verdere instabiliteit met scherpe wisselkoers devaluatie en stijgende inflatie. Er zijn weinig middelen om de essentiële overheidsuitgaven te dekken waaronder publieke uitgaven, pensioenen en sociale voorzieningen. Het risico dat de Centrale Bank van Suriname de begroting gaat financieren, blijft reel aanwezig, zegt het IMF.

Er zijn weinig maatregelen getroffen om de stijgende inflatie te remmen, de internationale reserves zijn op een kritiek laag niveau en dreigt de kredietwaardigheid van banken verder te verslechteren.

De Artikel-4 missie heeft twee weken geduurd, waarbij naast de overheid, met het bedrijfsleven, vakbeweging, banken en diverse anderen is gesproken.

Hieronder de volledige slotverklaring van het IMF na de 2016 Artikel IV Missie:


Suriname: Concluding Statement of the 2016 Article IV Mission
November 17, 2016
A Concluding Statement describes the preliminary findings of IMF staff at the end of an official staff visit (or ‘mission’), in most cases to a member country. Missions are undertaken as part of regular (usually annual) consultations under Article IV of the IMF's Articles of Agreement, in the context of a request to use IMF resources (borrow from the IMF), as part of discussions of staff monitored programs, or as part of other staff monitoring of economic developments.
The authorities have consented to the publication of this statement. The views expressed in this statement are those of the IMF staff and do not necessarily represent the views of the IMF’s Executive Board. Based on the preliminary findings of this mission, staff will prepare a report that, subject to management approval, will be presented to the IMF Executive Board for discussion and decision.
Context and Outlook 

1. Suriname is in an economic crisis triggered by a significant commodity terms of trade shock and exacerbated by inadequate buffers and an insufficient policy response . The drop in international gold and oil prices and the cessation of alumina production resulted in large fiscal and current account deficits and the onset of a deep recession in 2015. Fiscal policy was loosened significantly in the context of an election cycle and, with limited fiscal savings and few financing options, the government resorted to central bank financing of the budget deficit. The resulting injection of liquidity put pressure on the currency peg. This was met with currency market intervention which, together with the trade shock, led to a rundown of international reserves to precariously low levels.

2. The authorities launched an ambitious adjustment plan in late 2015, which subsequently received financial support from the international community. The government reined in spending, cutting the budget deficit from more than 13 percent of GDP (annualized) during January–July 2015 to below 4 percent of GDP during August–December 2015. The authorities also began to phase out electricity tariff subsidies. To facilitate adjustment to the terms of trade shock, and to support a rebuilding of foreign reserves, the authorities floated the exchange rate, which, together with the tightened fiscal policy, contributed to an improvement in the external current account. Critically, to soften the impact of the macroeconomic adjustment on the poor, the authorities’ program envisaged an increase in targeted support for the most vulnerable. To create additional sources of non-mineral revenue, the government envisaged introducing a value added tax (VAT) by January 2018, and increasing taxes on fuel. Suriname’s adjustment efforts received support from the international community in the form of a 24-month Stand-By Arrangement with the IMF of US$478 million approved in May 2016, as well as financing commitments from the Caribbean Development Bank, Inter-American Development Bank, and World Bank.

3. By mid-2016, however, with a deepening recession and rising social tensions, progress on a number of policy reforms either stalled or was reversed. The government brought the fiscal deficit below 6 percent of GDP (annualized) and implemented a number of planned reforms, including preparations for VAT introduction. However, the decisions to freeze fuel pump prices in nominal terms and partially reverse the increase in electricity prices (despite rising energy costs and a depreciating exchange rate) is reducing available public sector resources by an estimated 0.8 percent of annual GDP per month. Priority spending, including on social transfers, undershot envisaged levels. With limited action by the authorities to raise interest rates from their deeply negative levels (in inflation-adjusted terms), there has been a move out of local currency assets, with bouts of exchange rate depreciation and rapid increases in consumer prices. Inflation reached 77 percent in September 2016.

4. The economic outlook remains challenging. For 2016, a GDP contraction of 9 percent is projected, following a 2.7 percent contraction in 2015. The deep recession reflects a number of factors, including spillovers from the closure of the Suralco alumina plant and the contractionary impact of the fiscal adjustment. In October, the Newmont Merian gold mine opened, which will support economic activity, and the recession is expected to ease in 2017. Inflation is projected to be 60 percent at end-2016 and to decline in 2017. Import compression has narrowed the external current account deficit, which is projected at below 4 percent of GDP in 2016. A current account surplus of about 2 percent of GDP is expected in 2017, on the back of exports from the new gold mine. The budget deficit is projected at about 6 percent of GDP in 2016, with the debt-to-GDP ratio projected to reach near 70 percent of 2016 GDP, including the recent takeover of state owned enterprise debt financed by a US$550 million government bond sold to external investors, and bilateral concessional loans.

5. Ensuring a return to macroeconomic stability and growth requires decisive reforms. Without a significant policy adjustment, Suriname risks deepening instability, with sharp exchange rate depreciation and accelerating inflation. There is limited financing to cover essential government spending—including public wages, pensions, and social support to the most disadvantaged—and the risk of resorting to central bank financing of the budget exists. There are few policies in place to address rising inflation, international reserves are critically low and, owing to the recession and currency depreciation, banks face risks of a further deterioration in credit quality.
Economic Policies
6. Discussions with the authorities focused on strategies to improve the sustainability of the fiscal position, lower inflation, protect the poor from the costs of adjustment, and stimulate private investment and job creation, laying a path toward sustained growth. The fiscal position needs to be put on a sustainable path by raising fuel taxes, phasing out electricity subsidies, keeping tight control of the wage bill, including by reexamining the level of public sector employment, and creating space for priority social and capital expenditures. Higher short-term interest rates are necessary to create demand for local currency assets, slow the pace of currency depreciation, and reduce inflation. This will generate short-term output costs but will allow for a stabilization of the economy. Steps are also needed to foster faster medium-term growth by strengthening the institutional framework and creating an environment conducive to private investment.

7. The primary budget balance should move to a modest surplus by 2018 to put the debt-to-GDP ratio on a downward path . Fiscal adjustment measures should include:
  • Raising fuel taxes. The authorities should continue implementing monthly fuel price increases to reinstate fuel taxes and then allow movements in international prices and the exchange rate to be fully reflected in domestic prices. The November 1 decision to support tax revenues by raising fuel taxes by SRD 0.25 per liter is a good step, and more will be needed, as pump prices remain at about 60 percent of their full-tax levels.
  • Raising electricity prices. Electricity tariffs cover one-third of cost recovery levels. The authorities should implement periodic tariff increases and fully eliminate electricity subsidies by end-2017. Tariff increases should be structured in a socially progressive manner, with smaller increases for smaller-quantity consumers, and accompanied by targeted social transfers. To achieve efficiency savings and reduce production costs, the authorities are planning, as a first step, to undertake an external audit of the electricity company’s finances.
  • Improving the social safety net. The authorities should mitigate the impact of macroeconomic adjustment on the most vulnerable by redirecting resources to the most disadvantaged through the provision of conditional cash transfers. Strengthening the social safety net, in collaboration with multilateral partners, could improve the targeting of social benefits and lay the groundwork for a more effective mitigation of the social consequence of future shocks.
  • Containing the wage bill. The authorities intend to control the share of wages in GDP by refraining from large wage increases. Public employment in Suriname as a share of the working age population is among the highest in the world, and reducing public employment is an important medium-term goal. Such a reform will require a functional review, including to identify overlap across ministries, and to prioritize government functions. There is also a need for a census of public employees to identify ghost workers and double-dippers. Bringing the number of government employees into line with regional comparators would provide space for public workers to recoup some of the loss in their real wages that occurred in 2015–16.
  • VAT introduction. The recent revenue weakness means that efforts toward implementing a broad-based VAT in 2018 are an urgent priority. A White Paper outlining the government’s VAT objectives and a draft VAT law should be expeditiously circulated for stakeholder review and incorporate views from technical specialists from the multilateral agencies.
8. Strengthening public financial resilience over the medium term requires institutional reforms to bolster fiscal discipline. The authorities have expressed their intention to improve public financial management, including by basing budget plans on realistic revenue and financing projections guided by a medium-term anchor for the non-mineral fiscal balance, and by strengthening controls over expenditure commitment to avoid arrears. To provide a non-monetary source of domestic financing, the authorities have launched Treasury bill auctions. Ensuring their success will require close cooperation between the ministry of finance and the central bank, and allowing the rates on these bills to be fully market determined. The authorities are making progress toward establishing a Saving and Stabilization Fund, which would help build buffers over the medium-term and insulate the budget from the volatility of mineral sector revenue.

9. The Central Bank of Suriname (CBvS) should adopt a more active approach to reducing inflation to single digits. Given the significant pass-through from the exchange rate to prices, achieving the authorities’ inflation goal will require slowing the pace of currency depreciation through a restoration of confidence in local currency assets. To do this, it is essential to raise interest rates to positive levels in (ex-ante) inflation-adjusted terms. This will involve a significant increase in nominal rates that should be accompanied by proactive communications efforts to make clear that there will be scope to reduce nominal rates once inflation is trending downward. To operationalize this strategy, the CBvS should initiate, as soon as possible, regular open market operations to manage domestic liquidity. Maintaining exchange rate flexibility and phasing out central bank sales of foreign exchange to large importers will also be vital in rebuilding international reserves.

10. The contingency planning framework for banks should be strengthened.Recession and currency depreciation have weakened bank, corporate, and household balance sheets, and created strains in the banking system. The bank resolution framework and emergency liquidity assistance framework should be adopted expeditiously to allow for quick CBvS action to address weaknesses and, if necessary, resolve insolvent banks. The CBvS should design clear modalities for providing emergency liquidity assistance to illiquid but solvent banks against good collateral and at penalty interest rates. Finally, contingency planning would allow the authorities to prepare for negative outcomes, strengthen inter-agency cooperation, and help identify gaps in the crisis prevention and management toolkit.

11. Supply side reforms will be essential to create the foundations for a return to solid growth. Once the policies to support macroeconomic stability are in place, the challenge will be to raise living standards, create meaningful employment, and foster medium-term growth. While there are multiple structural impediments to strong, sustained and equitable growth, the priorities should include:
  • Enhancing transparency and strengthening investor protection to help promote private investment and facilitate diversification of Suriname’s mineral commodity-dependent economy. It is important to improve governance in procurement, including through the publication of tenders and contract awards, tackle corruption, and strengthen oversight of state-owned enterprises.
  • Steps to improve agricultural competitiveness and increase value added, including by working closely with multilateral agencies to advance implementation of international best practice; increasing access to credit for small- and medium-sized farmers; and promoting local production to reduce import dependence.
  • Increasing investment in human capital through efforts to improve the quality, efficiency, and access to education and health care. Policy priorities include expanding access to high quality education, revising the curriculum to better connect it to today’s labor market demands, enhancing teacher training and coaching, and renovating schools and teacher training centers. Reorienting the health system towards primary health care and prevention is a priority, especially given the epidemiological profile (including, in particular, a high incidence of diabetes).
  • Promoting medium-term job growth by taking decisive steps to increase labor market flexibility, supported by a well targeted social safety net. Suriname’s employment protection regulations are among the most stringent in the world, which discourages job creation and encourages informal sector employment.
  • Ensuring a robust AML/CFT regime and effective implementation of recent legislative measures to support efforts to strengthen the integrity of the financial system, help to maintain financial connectedness, and mitigate potential risks of losing corresponding banking relationships. While the CFATF recognized Suriname’s significant progress in addressing AML/CFT shortcomings, the authorities were encouraged to continue the reform process to align the AML/CFT regime with international standards in order to ensure Suriname’s exit from CFATF review process by May 2017.
The mission is grateful to the authorities and to other counterparts for constructive discussions and for their hospitality.
IMF Communications Department

Reactie regering Suriname op artikel-4 missie IMF: 'Wij zien het glas als halfvol en niet als halfleeg'

'Een zware economische storm wordt door alle zeilen bij te zetten zo goed als mogelijk getrotseerd'

'De weg naar herstel zal onverkort worden voortgezet, maar zoals Suriname het zelf bepaalt'


De Artikel-4 missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is afgerond. De Surinaamse autoriteiten geven een eigen review over 2016, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 18 november 2016. Zij stellen, dat een zware economische storm door alle zeilen bij te zetten zo goed als mogelijk wordt getrotseerd. De gezamenlijke inzet van haar kader, de burgerij, bedrijven en organisaties om de economie op te bouwen, ziet zij daarbij als een onmisbare factor voor succes. Het advies en assistentie van de IMF-staf worden zeer op prijs gesteld, maar wel wensen de autoriteiten te benadrukken dat  zij het glas als halfvol zien en niet als halfleeg. Suriname bepaalt zijn eigen weg naar herstel. 

Het ministerie van Financiën heeft vanochtend, vrijdag 18 november, de volgende verklaring uitgegeven: 

'De externe schok op de Surinaamse economie, in de vorm van de sterk verminderde mijnbouw deviezentransfers, heeft een enorme inkomensachteruitgang teweeg gebracht. De economie is volgens de recente cijfers van het ABS gekrompen met 2,7% in reële termen in 2015. Voor 2016 wordt een verdere afzwakking verwacht. De hoge inflatie wordt breed in de samenleving gevoeld. De overheid steunt met sociaal beleid de meest kwetsbare groepen. 

Koopkrachtversterking en heffingskortingen bieden aan loontrekkers enige compensatie. Om de inflatiedruk niet te verhogen, werd besloten de subsidies op elektriciteit en brandstoffen slechts geleidelijk af te bouwen. 

Tegelijkertijd heeft de overheid sterke bezuinigingen op niet-essentiële goederen en diensten gepleegd om te helpen de begroting in beter evenwicht te brengen. Het tekort is aldus teruggebracht van 8,5 % van het BBP in 2015 naar beneden tot 6% in 2016 (beneden het geplande tekort van het IMF programma). Dit bracht tevens een verbetering van de externe handelsbalans; door de bezuinigingen van de overheid is er immers drastisch minder geïmporteerd. 

Een conditional cash transfer programma, dat actieve armoedebestrijding en zelfwerkzaamheid stimuleert, zal in 2017 worden uitgerold. 

Voor verruiming van de belastingen en een efficiëntere inning staat, binnen het plan van de hervormingen aan de inkomsten kant van de overheid, voor 2018 de introductie van de BTW gepland. Het beleid gericht op versterking van de reële economie en deviezen verdiencapaciteit is onverkort voortgezet. 

Staatsolie investeringen in de raffinaderij zullen worden geherfinancierd met een deel van de opbrengsten van de internationale bond. De Staat heeft kapitaal ingelegd in de nieuwe goudmijn te Merian, die gisteren formeel werd geopend. De mijn, die vóór de geplande tijd is afgerond en beneden budget is opgeleverd, is al enkele weken in productie en al 3 maal is er geëxporteerd. De eerste royalty's zijn binnen. 

Met Dalian IV zal versneld onze infrastructuur kunnen worden aangepakt. 

Verder zullen via de eerste PPP in Suriname versneld woningen voor de brede lagen van onze samenleving worden gebouwd, naast de uitvoering van wegenbouw. 

Het pakket met de IsDB zal diverse projecten en investeringen ondersteunen. Samen met schenkingen, technische bijstand en ook investeringsleningen van andere internationale financiële instituten zullen deze activiteiten leiden tot werkgelegenheid, koopkrachtversterking en groei. 

Het is zeer duidelijk dat het buitenland enorme interesse voor Suriname blijft hebben. Het vertrouwen dat door internationale investeerders is uitgesproken met de zeer ruime overschrijving (meer dan 3 keer) van de eerste Surinaamse bond op de internationale kapitaalmarkt, evenals de relatief goede rentevoet, spreken voor zich. 

We verwachten ook verdere investeringen in de goudindustrie van een andere multinational. 

 Het stimuleren van werkgelegenheid staat centraal daar dit de beste opvang is voor duurzame inkomensverhoging en zelfweerbaarheid. In dit kader zal de overheid actieve public private partnerships aangaan, met financiële en technische know-how steun van nationale en internationale organisaties waarmee wordt samen gewerkt. 

Om het businessklimaat, orde en regelgeving verder te verbeteren zullen diverse wetten door DNA worden behandeld. Maar ook bestaande bedrijven zullen kritische en strategische evaluaties ondergaan. 

De EBS zal een externe evaluatie ondergaan, uitgevoerd door een onafhankelijke internationale firma, alvorens de volgende tariefbijstelling wordt geëffectueerd. 

Aan het einde van het IMF bezoek stelt de overheid, dat een zware economische storm door alle zeilen bij te zetten zo goed als mogelijk wordt getrotseerd. De gezamenlijke inzet van haar kader, de burgerij, bedrijven en organisaties om de economie op te bouwen ziet zij daarbij als een onmisbare factor voor succes. 

De autoriteiten kijken voorts uit naar de wijsheid en ondersteuning van andere landen in het IMF wanneer het rapport over Suriname wordt besproken. Sommigen landen zijn al sterke bilaterale partners in ontwikkeling gebleken. Het advies en assistentie van de IMF-staf worden zeer op prijs gesteld, maar wel wensen de autoriteiten te benadrukken dat wij het glas als halfvol zien en niet als halfleeg. De weg naar herstel zal onverkort worden voortgezet, maar zoals Suriname het zelf bepaalt.'

Stripboek ‘George Maduro Held van Curaçao tot Madurodam’ gepresenteerd op Curaçao

Expositie over bekende Curaçaose verzetsheld in nationale bibliotheekHet eerste exemplaar van het stripboek ‘George Maduro Held van Curaçao tot Madurodam’ werd gisteren in de nationale bibliotheek gepresenteerd. Dit meldt vandaag, vrijdag 18 november 2016, het Antilliaans Dagblad.

Twintig leerlingen kregen een exemplaar uit handen van de Vertegenwoordiger van Nederland, Henk Brons, na eerst de expositie te hebben bezocht over de bekende Curaçaose verzetsheld.

Zowel de expositie als het stripverhaal en de bijbehorende film geeft een goed beeld van het intense leven van de jonge oorlogsheld uit Curaçao. De tentoonstelling is tot begin januari te bezoeken.

Meteodienst Curaçao geeft voorwaarschuwing voor windhozen

'Atmosferische condities voor het ontstaan van een wind- of waterhoos zijn aanwezig'

'De uitstoot van rook van de Isla-raffinaderij speelt een rol bij vorming windhozen'


De Meteorologische Dienst Curaçao heeft gistermorgen een voorwaarschuwing voor windhozen uitgegeven. Dit gebeurde nadat er een windhoos was gesignaleerd in Charo, Otrobanda. windhoos, zo schrijft vandaag, vrijdag 18 november 2016, het Antilliaans Dagblad.

'Een voorwaarschuwing, code oranje, betekent dat de atmosferische condities voor het ontstaan van een wind- of waterhoos aanwezig zijn. Als het risico stijgt gaan we over op code roze en bij groter gevaar, code rood', aldus Fred Capello van de Meteo.

Advies bij een windhoos luidt: ga niet naar buiten en zoek dekking in een kleine kamer of onder zware meubels. Ideale omstandigheden voor het ontwikkelen van deze windhozen is een hoge grondtemperatuur en een lage temperatuur in de hoge luchtlagen, bij een zwakke wind die dan naar verschillende richtingen draait.


'In een dergelijke instabiele atmosfeer ontstaat opstijgende lucht en gecombineerd met de hoge luchtvochtigheid kunnen dan windhozen ontstaan. Momenteel hebben we te maken met extra hoge grondtemperaturen en extra lage luchtstromen in de bovenlaag van de atmosfeer', licht Capello toe.

'De temperaturen zijn nog steeds 2 graden te hoog voor november, normaal is het zo’n 31 graden en nu worden temperaturen van 33, 34 graden gemeld.'


Overigens speelt ook de uitstoot van rook van de Isla-raffinaderij een rol, volgens Capello. 'Als de vochtige lucht opstijgt, ontstaan zogenaamde condensatiekernen als het vocht zich hecht aan bijvoorbeeld rook- of stofdeeltjes die de waterdeeltjes aantrekken. Het is niet bewezen, maar het is zo dat de windhozen meestal onder de rook ontstaan.'

Volgens Capello blijven de weercondities de komende vijf dagen hetzelfde, aangezien er maar kleine luchtdrukverschillen zijn in het Caribisch gebied. In het weekend wordt iets meer wind verwacht maar daarna wordt de wind opnieuw zwakker.Weather Forecast for Curaçao and surroundings valid until Friday evening 18:00 l.t., November 18, 2016.

Issued:
Thursday November 17, 2016, 17:00 l.t. (21:00 UTC).

Weather:
Partly cloudy, occasionally mostly cloudy with locally a couple of showers and a risk of thunder on Friday Forecast high may reach 32ºC and the low will be 25ºC. Sunrise will occur at 06:35 and sunset at 18:07 l.t.

Winds:
Tonight, variable and light; force 1 to 3 (1 to 15 km/h, 1 to 10 knots). Becoming easterly on Friday and light to moderate; force 2 to 4 (7 to 30 km/hr, 4 to 16 knots). Mainly in or near showers, occasionally fresh in gusts; force 5 (30 to 39 km/h, 17 to 21 knots).

Synopsis: 
During the next 24 hours a disturbance near our region will generate an increasing amount of clouds over our island. Some of these clouds will be dense enough to generate a few rain or thundershowers over sections of Curaçao. Otherwise, the pressure gradient will gradually increase during the next couple of days and our winds will therefore be not as light as they have been lately.

Sea conditions: 
Tranquil with wave heights of less than 1 meter (less than 3 feet).None.

Special features:
None.

Outlook until Saturday evening: 
Mostly cloudy with a few rain or thundershowers. Gentle to moderate wind speeds.

Forecaster:
Capello.
The next weather forecast will be issued on Friday at 05:00 l.t. (09:00 UTC).

Demissionair minister Rhuggenaath wil overleg om Curaçao North Sea Jazz Festival in 2017 te redden

Curaçao dreigt een festival van wereldklasse te verliezen


Met een uitnodiging aan festivalorganisator Fundashon Bon Intenshon hoopt demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling in gesprek te kunnen treden over mogelijke oplossingen tot behoud van het Curaçao North Sea Jazz Festival in 2017. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 18 november 2016.

Voorzitter Jeanette Bonet van de Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF) is gisteren door de minister gevraagd om een brief te sturen naar Gregory Elias van Fundashon Bon Intenshon, de initiatiefnemer en financier van het jazzfestival.

'Ik hoop dat hij toestemt in een meeting, in de eerste plaats om hem face-to-face te kunnen bedanken voor de uitzonderlijke bijdrage die hij als captain of industry en als social entrepreneur levert aan de ontwikkeling van ons eiland, en in het bijzonder voor zeven edities van dit prachtige Curaçao North Sea Jazz Festival', zegt Rhuggenaath, die als voormalig gedeputeerde van Toerisme aan de wieg van CNSJF stond en als jazzfanaat alle edities van het festival heeft bijgewoond.

'Wat direct opviel, bij het debuut, was de professionele wijze waarop het festival was georganiseerd: met alle details was rekening gehouden. Topkwaliteit die door de jaren heen is behouden, en die het Curaçao North Sea Jazz Festival tot een toeristisch evenement van wereldklasse maakt.'

Beiden geraakt door het nieuws dat het CNSJF voor 2017 is gecanceld, kwamen Rhuggenaath en hospitality-expert Bonet tot de conclusie dat het festival voor Curaçao ‘te belangrijk, te groot en te mooi’ is om verloren te laten gaan.

Even hier klikken om het gehele bericht te kunnen lezen.

KLM schort 'codeshare-overeenkomst' met Insel Air Curaçao per direct op

Aanleiding opschorting 'operationele problemen' bij Curaçaose luchtvaartmaatschappij

'Opschorting is tijdelijk, we zijn in overleg met Insel Air en hebben vertrouwen dat problemen worden opgelost'


De KLM heeft de codeshare-overeenkomst met Insel Air per direct opgeschort. Aanleiding zijn, zo bevestigt een woordvoerder van de KLM in Nederland, ‘de operationele problemen’ bij het Curaçaose vliegbedrijf dat al maanden te kampen heeft met vertragingen en het uitvallen van vluchten. De vele klachten van passagiers, ook over de opvang en communicatie, hebben het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen bereikt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, vrijdag 18 november 2016.

De opschorting wordt bevestigd door de directie van Insel Air.

'Tot recentelijk transporteerde Insel Air KLM-passagiers die aankwamen op Aruba, Bonaire en Curaçao verder naar één van de overige bestemmingen van Insel Air middels een code-share-overeenkomst. Deze samenwerking is recentelijk tijdelijk opgeschort door KLM. Beide partijen hebben er vertrouwen in de samenwerking binnen enkele maanden weer te kunnen continueren.' 

Passagiers die al een KLM-ticket hebben aangeschaft voor een vlucht waarvan een deel van het traject door Insel Air zou worden uitgevoerd, worden omgeboekt naar de route Amsterdam - Panama-Stad waarna zij met Copa Airlines doorreizen naar hun uiteindelijke bestemming. Indien dit niet mogelijk is, krijgen reizigers hun ticketkosten terugbetaald.

'De opschorting is tijdelijk. We zijn in overleg met Insel Air en hebben er alle vertrouwen in dat de problemen worden opgelost. Dan kan te zijner tijd ook de codeshare weer worden hersteld', aldus de KLM-woordvoerder.

Insel Air zegt hierover: 'De recente operationele problemen bij Insel Air hebben geleid tot een lagere dan gewenste on-time performance. Om die reden heeft de KLM besloten de samenwerking met Insel Air tijdelijk op te schorten.' Insel werkt er naar eigen zeggen ‘hard aan de operationele uitdagingen zo goed maar tegelijkertijd ook zo spoedig mogelijk op te lossen’ en daarmee de reden van de opschorting teniet te doen.

'Insel Air heeft er vertrouwen in om binnen enkele maanden de samenwerking met KLM voort te kunnen zetten en samenwerkingsverbanden met andere luchtvaartmaatschappijen te kunnen verbreden.'

In de luchtvaartwereld is code-sharing een veel voorkomend gebruik waarbij twee of meer luchtvaartmaatschappijen stoelen aanbieden onder een eigen vluchtnummer op een lijnvlucht die gevlogen wordt door één van de luchtvaartmaatschappijen, aldus Insel.

CEO Newmont Mining Goldberg: 'Merian-goudmijn een van veiligste en beste goudmijnen ter wereld'

Vooral veel positieve en lovende woorden bij officiële opening Merian-goudmijn


Newmont Suriname zal elke maand ongeveer 1.000 kilo goud produceren. Deze topproductie zal de komende vijf jaar gehaald worden. Er is al ongeveer voor een bedrag van 50.000 Amerikaanse dollar aan goud geëxporteerd. De royalty's zijn al betaald aan Suriname. Deze mededelingen deed Adriaan van Kersen, directeur van Newmont Suriname, bij de officiële opening van de Merian goudmijn in Oost-Suriname, gisteren, zo bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 18 november 2016.

De opening werd verricht door staatshoofd Desi Bouterse en president tevens CEO van Newmont International, Gary Goldberg (zie foto - Bron: Reuters/Ranu Abhelakh). De samenwerking en de inzet van velen ruim tien jaren lang, werden door beide functionarissen gememoreerd. Goldberg zei, dat Merian een van de veiligste en beste goudmijnen ter wereld is. Ook het milieuvriendelijk winnen van goud, werd benadrukt.

De president zei ingenomen te zijn, dat een wereldgigant als Newmont heeft geïnvesteerd in een kleine kwakkelende economie als Suriname. Staatsolie heeft 25% aandeel in de mijn, terwijl de Paramaccaanse gemeenschap ook een overeenkomst heeft met Newmont. Van Kersen memoreerde dat vanaf 2004 de onderneming bezig is met dit traject.


Het contract met de Staat Suriname werd op 22 november 2013 getekend. In december 2014 vond de 'ground breaking' plaats voor het opzetten van de mijn. Van Kersen haalde aan, dat hij toen gezegd dat 'we haast hadden'. Dat heeft volgens hem vruchten afgeworpen. De constructie van de Merian mijn begon op 23 augustus 2014, een dag nadat van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen het recht van exploitatie was verkregen. Na slechts 25 maanden van noeste arbeid is dit resultaat neergezet, beklemtoont Van Kersen.

Het bedrijf is sinds 1 oktober dit jaar in productie. Maandelijks zal een miljoen ton erts verwerkt worden tot goud. 400.000 tot 500.000 troy ounces per jaar, gemiddeld in de eerste vijf jaar. Dit komt neer op 1.000 kilo goud per jaar.

Van Kersen gaf aan dat er groeimogelijkheden zijn. Dit zowel in de Merianconcessie als in de zogenoemde 'area of interest'.

De Delfstoffenovereenkomst geeft Newmont Suriname de mogelijkheid voor 25 jaar, met een optie van verlenging met tien jaar. 'Wij willen van de volle termijn gebruik maken. Wij zullen blijven investeren in de exploratie en in onze toekomst. Volgend jaar alleen al 12 miljoen Amerikaanse dollar', gaf Van Kersen te kennen.

Tijdens de constructieperiode is er inclusief salarissen 300 miljoen via meer dan vierhonderd Surinaamse bedrijven aan business gegenereerd, zei Van Kersen. Meer dan 3.500 mensen hebben de laatste twee jaar gewerkt aan de constructie van Merian-goudmijn. Nu het bedrijf in productie is, zijn 1.143 vaste medewerkers in dienst. Van Kersen zei, dat daarvan 15% vrouw is. 214 Paramaccaanse medewerkers zijn in dienst, terwijl twintig lokale ondernemers producten leveren aan Newmont Suriname.

Van Kersen stelde dat de Merian-goudmijn een goed project is en hoopt dat meer internationale en nationale bedrijven zullen worden aangetrokken.

WOVS tevreden over aanpak criminaliteit door regering

Winkeliers en Ondernemers Vereniging constateert dalende trend criminaliteit


Onlangs is voor de aanpak van zware criminaliteit 750.000 Amerikaanse dollar beschikbaar gesteld door de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, is sedert februari 2016 bezig acties te ondernemen tegen de zware criminaliteit, waardoor er vooral in de districten Paramaribo en Nickerie verbetering merkbaar is. 

'Het is inderdaad zo dat er verbetering is opgetreden wat betreft de aanpak van zware criminaliteit, dit is ook te merken aan de statistieken van het Korps Politie Suriname (KPS). De minister van Justitie en Politie doet haar best om de criminaliteit te bestrijden. Het reilen en zeilen begint bij deze minister, directieleden, ressort- en regiocommandanten', zegt  Anwar Moenne, bestuurslid van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS), die voornamelijk belast is met de veiligheid van de leden, vandaag, vrijdag 18 november 2016, in het Dagblad Suriname.

Volgens Moenne zijn de betrokkenen samengebundeld om de situatie te verbeteren.

'De criminaliteit vertoont momenteel een dalende trend.' Dit komt onder andere ook door het feit dat ondernemers zelf ook maatregelen hebben getroffen. 'Zo is men onder andere betere verlichting gaan plaatsen.'

De WOVS is actief om de ondernemers te informeren over de mogelijkheden om zich te beschermen tegen criminaliteit. 'Wij treffen ook voorbereidingen om zaken aan te pakken middels het organiseren van informatiesessies. Wij zijn niet alleen een organisatie voor de bescherming van de Chinese winkeliers, maar voor elke ondernemer', aldus Moenne.

Ministerie van Volksgezondheid wil gaan voor betaalbare en kwalitatieve zorg voor iedereen

Wensen zijn komst database van patiënten, uitwisseling specialisten en vaststelling kosten zorg


Het ministerie van Volksgezondheid gaat een compleet nieuwe visie ontwikkelen voor de ziekenhuiszorg. Centraal staan betaalbare en kwalitatieve zorg voor iedereen, begrippen die in Suriname al jaren worden geroepen, maar nooit werkelijkheid zijn geworden. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft een traject ingezet met sessies en consultaties van alle spelers in de sector, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 18 november 2016.

Een bijeenkomst met beleidsmakers, de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en verzekeraars vond woensdag plaats. Het consultancybureau Acsion, dat sinds 2009 bezig is om de zorg in Suriname in kaart te brengen, heeft de nieuwe visie in verschillende stappen gepresenteerd.

Volgens Pengel moet deze visie een bepalende factor worden in het nieuwe ontwikkelingsplan 2017-2021.

Soenita Nananpanday, vertegenwoordigster van de NZR, Pieter Voigt, voorzitter van de VMS, Mikael Sowma van de presidentiële commissie Volksgezondheid en consultant Javier Asin, zijn het er over eens, dat de gezondheidszorg op een andere manier moet worden aangepakt. Meer samenwerking, zowel logistiek als in de praktische zin van het verlenen van de zorg, moet verspilling en inefficiëntie voorkomen. Zo moet er een database van patiënten komen, uitwisseling van specialisten en vastgesteld worden wat de zorg precies kost.

Daarnaast moet er duidelijkheid komen over de tarieven voor huisartsenbezoek en de ligdagtarieven voor ziekenhuizen.

Assembleevoorzitster pleit voor dierenwelzijn in vleesproductiesector

Geerlings-Simons: 'De mishandeling van die dieren krijgen we rechtstreeks op ons brood'

'Veehouders moeten runderen geen hormonen en andere troep toedienen'


De slechte behandeling van dieren in de vleesproductiesector heeft desastreuze gevolgen voor de volksgezondheid. Antibiotica en hormonen die bij de productie en verwerking worden gebruikt, zijn kankerverwerkend. 'De mishandeling van die dieren krijgen we rechtstreeks op ons brood', zei parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons woensdag bij de openbare vergadering van de commissie die de Wet op Dierenwelzijn voorbereidt. 

Alleen al om die reden zal ervoor gewaakt moeten worden, dat deze vorm van vleesproductie in Suriname wordt geïntroduceerd. Dit bericht de Ware Tijd vrijdag 18 november 2016.

Maar, de lokale vleessector is niet blij met de wet. Gesteld wordt, dat dit hun bedrijfsvoering en productie zal hinderen. Dat argument is volgens Geerlings- Simons echter niet steekhoudend. Ze voerde aan, dat Suriname niet op grote schaal zal kunnen produceren zoals andere landen en dus ook niet met die landen zou kunnen concurreren. Hun productiemethoden hoeven daarom niet overgenomen te worden.

Geerlings-Simons, één van de initiatiefnemers van de wet, adviseerde dat veehouders zich gaan richten op nichemarkten voor grass fat beef, runderen die normaal in de weide grazen en geen hormonen en andere 'troep' toegediend krijgen. Ze waarschuwde de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij niet met plannen voor soja- en maïsproductie ten behoeve van de veevoersector naar het parlement te komen.

'We moeten de koeien laten grazen en geen soja en koren geven. Dat is geen eten voor koeien.'

Het uitbuiten van deze dieren om winstmaximalisatie is volgens Geerlings-Simons een zware en dodelijke vergissing van de mens. 'De prijs die we betalen is kanker en leidt tot een verkeerde ontwikkeling van onze kinderen wanneer we ze die melk geven.' Personen die de wet overtreden riskeren een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een geldboete die kan oplopen tot Srd 10.000.

Man gedood tijdens werkzaamheden op goudveld te Mama Ndjuka, Sipaliwini

Door zwenkende 'graafemmer' wordt arbeider tegen graafmachine gedrukt


Een man heeft donderdag 17 november 2016 het leven gelaten op een goudveld in Sipaliwini (Mama Ndjuka). Dit meldt Starnieuws.

Hij was bezig met een snijbrander een plaat te snijden op de arm van een graafmachine. De arm van de machine was niet vergrendeld. Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de graafemmer op gegeven moment zwenkte. Het slachtoffer werd tegen de graafmachine gedrukt.

Door de opgelopen verwondingen is de werknemer overleden. De politie is bezig met een onderzoek naar dit ongeval.

Oranje Pauwschool in New Delhi, India, schenkt Surinaamse ambassade leesboeken

Donatie leesboeken - geen leerboeken - bestemd voor jongeren in Paramaribo


Binnenkort stuurt de Surinaamse ambassade in India een partij leesboeken voor jongeren naar Paramaribo. In New Delhi werd woensdag een donatie in ontvangst genomen van de Oranje Pauwschool, zo bericht de Ware Tijd donderdag 17 november 2016. 

Het is al de tweede keer dit jaar dat de ambassade met haar project ‘Koffer met boeken’ een schenking van deze school heeft losgekregen, zegt ambassadrice Aashna Kanhai.

De Oranje Pauwschool is een instelling die in het buitenland Nederlands onderwijs propageert. De Stichting Nederlandse school New Delhi is opgericht in 1994. Het doel van deze school is Nederlandse taal en cultuurlessen te geven aan Nederlandstalige kinderen van 4 tot 13 jaar oud die in New Delhi wonen. De school is gevestigd in de Nederlandse ambassade gelegen aan Shantipath New Delhi, zo is op de website van de Oranje Pauwschool te lezen.

'Het zijn allemaal boeken die gelezen kunnen worden door jonge kinderen en tieners, maar er zit ook literatuur tussen', zegt de ambassadrice. Ze benadrukt dat het geen leerboeken zijn.

De bedoeling is dat de boeken geschonken zullen worden aan onder andere scholen in Suriname die onvoldoende bibliotheekboeken hebben, kindertehuizen en de kinderafdelingen van ziekenhuizen. De vorige keer ging de donatie naar een technische school en een kleuterklas.

VHP-Assembleelid Jogi: 'Bouterse geeft 17e rijkste land ter wereld hollende inflatie'

'Het ABS bevestigt, dat de verdere neergang van de samenleving normaal is voortgezet'

'De president moet weten dat de koers door te praten niet omlaag zal gaan'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) hoopt dat de regering serieus kijkt naar de toenemende inflatie in het land en ervoor zorgt dat deze begin 2017 niet verder schiet naar boven de 100%. De 12-maandsinflatie (september 2015-september 2016) is volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek, ABS, vastgesteld op 77,1%. In juni was het laatste inflatiecijfer uitgegeven door het ABS. De consumentenprijsindex (CPI) was in juni ten opzichte van juni vorig jaar 63,8%. 

De politicus zegt donderdag 17 november 2016, in het Dagblad Suriname, dat de regering serieus nota moet nemen van hetgeen door het ABS op tafel is gelegd en probeert beleid hierop los te laten. Jogi voert aan, dat de oppositie reeds keer op keer de regering erop heeft gewezen om de tering naar de nering te zetten. Nu bevestigt het ABS volgens hem juist dat de verdere neergang van de samenleving normaal is voortgezet.

'Ik vind het jammer dat zaken zover zijn gekomen. Het 17e rijkste land in de wereld heeft door toedoen van Bouterse een inflatie van bijkans 80%. De regering heeft haar beleid van corruptie, verspillend bezig zijn en uitgeven in de consumptieve sfeer gecontinueerd. Nu zien wij het resultaat daarvan', zegt de parlementariër.

Zo verwacht hij, dat hetgeen de regering in het Stabilisatie- en Herstelprogramma beloofd heeft, werkelijk worden gedaan om de economie te redden. 'Ik verwacht ook dat de president zich aan de gedane beloftes uit zijn Jaarrede zal houden, zodat wij op zijn minst de hollende inflatie een halt kunnen toeroepen', aldus Jogi.

De parlementariër zegt verder, dat de reeds geruime tijd op hol geslagen valutawisselkoers ook een zaak is die door het wanbeleid van de president is veroorzaakt. President Desi Bouterse heeft tijdens de algemene politieke beschouwingen aangegeven, dat het in de bedoeling lag om de wisselkoers uiterlijk eind november te stabiliseren rond de Srd 7. Het mag ook iets meer of minder zijn, maar een stabiele wisselkoers is voor hem belangrijk. Momenteel ligt de Amerikaanse dollarkoers tegen de Srd 7,50, terwijl de eurokoers reeds geruime tijd tegen de Srd 8 ligt.

'De president moet weten dat de koers door te praten niet omlaag zal gaan. Dat zal alleen gebeuren door daden te laten zien', zegt de politicus. Hij geeft aan, dat de samenleving voor het aantreden van de regering Bouterse-I in 2010 reeds 10 jaar lang gewend was aan een koers van Srd 2.80. Hij vindt dat het staatshoofd de samenleving niet met een dode mus blij moet maken.

Newmont Suriname Merian-goudmijn officieel in gebruik genomen

President Bouterse spreekt van historische gebeurtenis


'Het gaat wereldwijd om een van de grootste investeringen op dit moment in een goudmijn'


De Merian-goudmijn in het oosten van Suriname is donderdag 17 november 2016 formeel in gebruik genomen. President Desi Bouterse onthulde samen met de topman van Newmont Mining, Gary Goldberg, een plakkaat (zie foto - Bron: Reuters/Ranu Abhelakh). Bouterse zei, dat het in vele opzichten om een historische aangelegenheid gaat, zo bericht Starnieuws.

Het staatshoofd deelde mee dat Suriname, via Staatsolie, ongeveer 280 miljoen geïnvesteerd heeft in de mijn, die volgens hem, van wereldklasse is. De president voerde aan, dat Suriname nooit eerder zo groots heeft geparticipeerd in de mijnbouwsector en dat is een mijlpaal. De 25% participatie in de mijn, noemde Bouterse 'significant en historisch'.


Als tweede mijlpaal noemde de president de samenwerking met de Paramaccaanse gemeenschap. Er is een overeenkomst getekend tussen Newmont Suriname (voorheen Surgold) en de lokale gemeenschap. De mijn in het Paramaccaans gebied brengt ontwikkeling mee voor de stam.

De derde mijlpaal is volgens Bouterse, dat de Amerikaanse mijnbouwmultinational Newmont op zo'n grote schaal geïnvesteerd heeft in Suriname. Dit bewijst volgens Bouterse, dat een kleine economie in staat is grote buitenlandse investeringen aan te kunnen. Het gaat wereldwijd om een van de grootste investeringen op dit moment in een goudmijn. Hij zei, dat zo'n grote investering inhoudt dat er vertrouwen is in de economie. De president stond stil bij het feit, dat er een proces van tien jaar aan vooraf is gegaan, voordat vandaag de officiële opening een feit is geworden. Hij bedankte alle mensen van Newmont en Suriname die een cruciale bijdrage hebben geleverd aan het bereiken van dit moment.

President Desi Bouterse en de topman van Newmont International, Gary Goldberg, roemen beiden de goede samenwerking die gemaakt heeft dat de goudmijn volgens schema is opgeleverd. Goldberg zeii, dat de samenwerking met de lokale Paramaccaanse gemeenschap, de overheid en diverse toeleveringsbedrijven en contracters een voorbeeld is voor de wereld. De president sprak zijn erkentelijkheid uit voor gastheer Goldberg en de directeur van Newmont Suriname, Adriaan van Kersen.

Bouterse zei verder, dat ondanks de kleine voortsukkelende economie, Newmont, een gigant van wereldklasse, geïnvesteerd heeft in Suriname.

Er is volgens Van Kersen al ruim 40.000 troy ounces aan goud geëxporteerd. Goldberg noemde de Merian goudmijn uniek en speciaal. Op een vraag over wat de goudmijn betekent voor de economie, antwoordde de president dat het een belangrijke stap is. Er is nog een lange weg te gaan naar herstel van de economie, zo sprak hij. Bouterse benadrukt dat met samenwerken veel kan worden bereikt. Door respect voor elkaar en goede communicatie is de goudmijn tot stand gekomen.

Maar, volgens de webeditie van het Dagblad Suriname, werd de show gestolen door een paar ‘vergulde’ schaars geklede dames die als decor in de feestzaal zaten op versierde platformen (zie foto's - Bron: Dagblad Suriname).