zaterdag 19 november 2016

NOS Journaal van zaterdag 19 november 2016 met aandacht voor het IMF en Suriname
Deel Oost-Westverbinding in Tamanredjo 25 november voor verkeer afgesloten

Weggedeelte vanaf de Lapaixstraat tot de Mandoerweg gedurende twee uren afgesloten

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Organisatie viering onafhankelijkheid verwacht ruim 20.000 bezoekers


Verkeer mag op 25 november tijdens de nationale viering van onafhankelijkheid twee uur lang niet door Tamanredjo rijden. De Oost-Westverbinding zal vanwege het defilé van vijf uur ‘s middags tot zeven uur ‘s avond afgesloten zijn tussen de Lapaixstraat en de Mandoerweg. Het verkeer zal helemaal stilgelegd worden en ook voor mensen die in Tamanredjo wonen, geldt de wegafsluiting. 

'Mensen die bijvoorbeeld naar Zanderij moeten, zullen hiermee rekening moeten houden", zei Remy Pollack, districtscommissaris van Commewijne, vrijdag tijdens een persconferentie. Hij zegt dat vanaf 23 tot en met 26 november de weg ook is afgesloten voor vrachtverkeer, zoals houten zandtrucks. Vooral de zandtrucks laten tijdens het transport sporen na door het zand dat op het wegdek valt, waardoor de weg telkens weer schoongemaakt moet worden. De activiteiten beginnen op 24 november op het voetbalveld te Tamansari, waar onder meer bands zullen optreden. De volgende dag zal de viering gehouden worden te Tamanredjo. Op die dag zal het verkeer vanaf middernacht worden omgeleid vanaf onder andere de Tamansariweg naar de Reebergweg, waarna weggebruikers bij de Mandoerweg moeten afslaan om weer op de Oost-Westverbinding te komen. Tegen tien uur 's avonds kunnen bestuurders weer gebruikmaken van de hoofdverbinding. Belangstellenden wordt aangeraden om voor één uur 's middags op Tamanredjo te zijn, waardoor er minder verkeer zal zijn op de weg. De verschillende eenheden zullen zich vanaf een uur verplaatsen van Paramaribo naar Tamanredjo. Er worden meer dan twintigduizend mensen verwacht. Lees meer: Weg Tamanredjo afgesloten tijdens Srefidensi-viering - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/11/19/weg-tamanredjo-afgesloten-tijdens-srefidensi-viering/#ixzz4QUHVpRFH

Veedeskundige vindt gebruik mais en soja in veeteeltsector niet slecht

Assembleevoorzitster verwerpt plannen voor soja- en maisproductie

Deskundige Ganpat: 'Als je dieren op een nette manier wil grootbrengen moet je ze wat additionele stoffen geven'


Het gebruik van soja en mais in onder andere de veeteeltsector is niet slecht, aangezien deze producten plantaardig zijn. 'Als je dieren op een nette manier wil grootbrengen moet je ze wat additionele stoffen geven', stelt veedeskundige Subhaas Gangpat vandaag, zaterdag 19 november 2016, in de Ware Tijd.

Hij reageert op de opmerkingen die donderdag zijn gemaakt tijdens de openbare vergadering van de parlementscommissie die de Wet op Dierenwelzijn voorbereidt. De wet moet onder meer ervoor zorgen dat dierenmishandeling voorkomen wordt en dat de vleesproductie op een gezonde manier plaatsvindt.

De initiatiefneemster van de wet, Jennifer Geerlings-Simons, opperde dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij geen plannen over soja- en maisproductie hoeft te maken. Gangpat zegt daarentegen echter, dat deze voersoorten additionele stoffen, die nodig zijn voor maximale groei, toevoegen. Volgens hem wordt sinds jaar en dag maïs en soja gebruikt in de veeteeltsector. Gras alleen is niet voldoende. Hij stelt voor dat er alternatieven worden gezocht om het veevoer te vervangen, indien het gebruik hiervan wordt afgeraden.

'Als het daadwerkelijk verkeerd is, dan zou de hele wereld verkeerd bezig zijn. Deze producten worden overal gebruikt als voer voor kippen, koeien, varkens en andere dieren. Ik snap dus niet waarom men zegt dat het verkeerd is', zegt de voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Melkboeren (SVM), Edmond Blufpand. Hij wil dat de SVM door deskundigen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij geïnformeerd wordt.

Over het gebruik van antibiotica in de melkveesector zegt hij het volgende: 'Er zijn genoeg boeren die zich aan de regels houden, maar ik zal mijn hand niet voor elke boer in het vuur steken. Ik spreek wel de hoop uit dat iedere boer dat doet.' Het ministerie zou er volgens Blufpand voor moeten zorgen dat alternatieven voor antibiotica bereikbaar zijn voor boeren. Het is de redactie niet gelukt om een reactie te krijgen van een deskundige van het ministerie.

Man te Domburg in zijn buik geschoten door overvaller

Slachtoffer wachtte in een in aanbouw zijnde woning op werknemers om ze uit te betalen


Een man is vanochtend, zaterdag 19 november 2016, rond kwart over zeven door een overvaller in zijn buik geschoten in de Goudklopjestraat in het politieressort Domburg. Dit bericht de Ware Tijd op haar webeditie.

Vernomen wordt, zo schrijft de Ware Tijd, dat het slachtoffer in een in aanbouw zijnde woning op werknemers wachtte en toen door twee mannen werd overvallen.

Naar verluidt zouden de werknemers uitbetaald worden. Maar, de beide overvallers gingen ervandoor met een tas waarin een onbekend bedrag in Srd's, euro's en Amerikaanse dollars zat.

Tijdens de overval werd het slachtoffer in zijn buikstreek geschoten door een van de overvallers, die het bos in zijn gevlucht. De omgeving werd uitgekamd door verschillende politie-eenheden, maar nog zonder het gewenste resultaat. De politie van Domburg zal het onderzoek in deze zaak voortzetten.

Eigenaar jaguar die te Boxel 2-jarige peuter heeft verwond bereid met ouders te praten over kosten

Vader peuter: 'Ik moet nog nagaan hoeveel geld we hebben gespendeerd aan het ongeluk'


De eigenaar van de jaguar (zie foto - Bron: Dagblad Suriname) die vorige week zaterdag de tweejarige peuter Prenay Hindori heeft gebeten te Boxel, is bereid met de familie van het jongetje te onderhandelen over de gemaakte kosten. De man en verzorger van de jaguar zijn gsteren verhoord door de politie. Dat zegt de publiciteitsdienst van het Korps Politie Suriname vandaag, zaterdag 19 november 2016, in de Ware Tijd. 

De politie heeft het dossier in deze zaak naar het Openbaar Ministerie gestuurd, dat zal bepalen of er een straf, en zo ja welke, moet worden opgelegd.

De verzorger heeft tegen de politie gezegd, dat hij op die bewuste dag de jaguar uit de kooi heeft gehaald om een wandeling te maken op het achtererf. Op een gegeven moment zag hij de katachtige niet meer en hoorde hij gegil aan de andere kant van de schutting. Daar had het dier Prenay aangevallen en verwondingen toegebracht. Het had een haar gescheeld of de nieren van de peuter waren beschadigd geworden. Na de aanval sprong het beest de schutting weer over naar zijn vertrouwde omgeving.

Arunkoemar Hindori, vader van Prenay, eist een levenslange verzekering van de eigenaar van de jaguar. 'Het gaat om een kleine jongen van twee jaar en ik weet niet hoelang hij met dit trauma zal zitten. Waar hij door de tijger is gebeten, kan een zwakke plek worden. Tijdens het spelen kan daar snel een verwonding ontstaan.'

De vader vindt het goed dat de eigenaar wil praten over gemaakte kosten. 'Dat is helemaal op zijn plaats, omdat hij de veroorzaker is van het incident. Ik moet nog nagaan hoeveel geld we hebben gespendeerd aan het ongeluk.' 

De eigenaar van de jaguar was niet bereikbaar voor commentaar.

Politie Amsterdam zoekt getuigen moord op 28-jarige Rosleny Magdalena op Maldenhof, Amsterdam-Zuidoost

Vrouw is doodgeschoten nadat ze haar 6-jarig dochtertje op school had afgezet


De politie roept mensen op die donderdagochtend mogelijk iets bijzonders hebben gezien op of in de omgeving van het Maldenhof, het Gaasperdammerpad en het Reigersbospad, in Amsterdam-Zuidoost. Daar werd die ochtend de 28-jarige Rosleny Magdalena (zie foto - Bron: AT5) doodgeschoten nadat ze haar dochtertje van zes naar school had gebracht. Waarom dat is gebeurd en door wie is nog volslagen onduidelijk, zo berichten vandaag, zaterdag 19 november 2016, de Amsterdamse zender AT5 en De Telegraaf op gezag van de Amsterdamse politie.

Op het bruggetje waar ze om het leven kwam, zijn bloemen neergelegd.

Rechercheurs hebben nu hun hoop gezet op getuigen die mogelijk iets hebben gezien, bijvoorbeeld of de vrouw werd gevolgd nadat ze haar kind had afgezet.  De 28-jarige Magdalena werd zwaargewond gevonden op het Maldenhof na een melding van een schietincident. Reanimatiepogingen haalden niets uit, ze overleed ter plaatse. De vrouw was geen bekende van de politie.

De rechercheurs willen onder meer weten of iemand iets bijzonders is opgevallen toen Magdalena haar 6-jarige dochtertje die ochtend wegbracht naar een school aan het Holendrechtplein. 'Misschien heeft iemand gezien dat de vrouw gevolgd werd toen ze van school wegfietste in de richting van het Maldenhof.'

Tijdens de sectie op het lichaam van Magdalena is vast komen te staan, dat door het schieten meerdere vitale organen zijn geraakt. Door die verwondingen is zij komen te overlijden. Duikers hebben in het water onder het bruggetje waar het slachtoffer werd aangetroffen gezocht naar het moordwapen, maar zij hebben niets bijzonders aangetroffen.

Problemen voor inheemsen die grondhuurtitels op hun gronden hebben geaccepteerd

Banken leggen beslag op de gronden

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
Onzekerheid en onwetendheid zouden inheemsen ertoe hebben gedreven grondhuurtitel in onderpand te geven


Delen van inheemse gemeenschappen in onder meer Bernharddorp en Columbia die grondhuurtitels op de gronden hebben geaccepteerd, zitten in grote problemen. Er zijn gelden geleend met de in grondhuur verkregen gronden als onderpand die zij niet terug kunnen betalen. Inmiddels is op die gronden beslag gelegd door de bank. Dit zegt Ricardo Pane, kapitein van Christiaankondre en lid van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), aldus de Ware Tijd van zaterdag 19 november 2016.

Pane weet echter niet wat de omvang van het probleem is. Volgens Pane meenden mensen dat zij zonder grondhuurtitel geen zaken konden doen met de bank. De kapitein bestrijdt dit. Hij zegt dat financiële instellingen mogelijkheden aan iedereen bieden. Zonder grondhuurtitel is het hem gelukt om met een lening een kleine onderneming te starten.

Pane zegt, dat zij die grondhuur hebben geaccepteerd niet meer konden wachten. De kapitein vermoedt dat onzekerheid en onwetendheid dit deel van de inheemsen ertoe hebben gedreven de grondhuurtitel in onderpand te geven. Daarvoor betalen ze nu de prijs, omdat ze achter zijn met de betalingen aan de bank.

Pane zegt verder, dat dit gegeven de oplossing om te komen tot collectieve rechten op de gronden niet in de weg staat. Hij denkt dat dit probleem van grondhuurtitels in traditionele gebieden een aparte aanpak vereist. Het terugdraaien van dit besluit is echter onmogelijk, vooral in Bernharddorp. In zijn optiek moet er gewerkt worden aan uitbreiding van dit dorp om het grondenrechtenvraagstuk toch te kunnen oplossen. Hij stelt, dat de grondhuurtitels individuele gevallen betreffen en stelt voor dat er een commissie in het leven wordt geroepen die werkt aan een oplossing. Hij is van oordeel, dat de oplossing van het grondenrechtenvraagstuk niet voor alle gebieden hetzelfde zal zijn.

Bouva (NDP): 'De visie van het IMF is niet zaligmakend, niet alles wordt klakkeloos overgenomen'

Fractieleiders VHP en NPS bezorgd over negatieve bevindingen van IMF na Artikel IV-missie


Na een gesprek met vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) concluderen de fractieleiders van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, en Gregory Rusland van de NPS dat de bevindingen niet positief zijn. Er zijn enkele zaken die aangepakt zijn door de regering, maar de inflatie is te hoog. De wisselkoers is niet stabiel, de schuld van Suriname voor dit jaar zal 70% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) zijn. De subsidie van brandstof en energie zijn niet afgebouwd.  Dit meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 19 november 2016.

Santokhi en Rusland zeggen, dat het IMF heeft aangegeven dat Suriname een eigen berekening heeft voor de staatsschuld. Hier maakt vooral Rusland zich boos over, omdat bij vragen van hem in De Nationale Assemblee, de regering aangegeven had volgens internationale standaarden te werken.

Melvin Bouva, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee en NDP'er, die de vergadering met de IMF-vertegenwoordigers en fractieleiders heeft geleid, stelt dat de Wet op de Staatsschuld in 2002 in het leven is geroepen, tijdens de regering van het Nieuw Front. Daar is bepaald hoe de Staatsschuld wordt vastgesteld. Ook minister Gillmore Hoefdraad van Financiën benadrukt dat het leningenplafond niet is overschreden en conform de wet is. Bij de berekening van het BBP van 2016 zal de schuld oplopen. De Srd is in waarde afgenomen en het BBP zal met ongeveer 9% krimpen. Daarom heeft de regering gevraagd om het schuldplafond van 60 naar 80% op te trekken. De wetswijziging daartoe is nodig, omdat de overschrijding zonder meer komt, ook al zou de regering geen cent lenen. Hij spreekt tegen dat de wet nu is overtreden.

Rusland voert aan dat Suriname de schuld anders berekent dan het IMF en internationale standaarden.

Bouva gaat zover door te beweren, dat de visie van het IMF niet zaligmakend is. Niet alles wordt volgens hem klakkeloos overgenomen.

Santokhi merkt op, dat het IMF positief is over de Merian-goudmijn die in gebruik is gekomen. Suriname ontvangt onder andere royalty's hieruit. Een groot deel van het geld dat binnenkomt, zal besteed worden aan het betalen van rentes en andere leningen. Bij de Staatsobligatie waarbij 550 miljoen geleend is was geen transparantie.

De behoefte van Suriname om extra geld te lenen was niet bekend, ook niet bij het IMF. Santokhi voert aan, dat het Fonds geld leent aan Suriname tegen een rente van 1,05%. De Staat is voor 9,25% gaan lenen op de internationale markt.

De VHP-voorzitter zegt verder, dat aan de zachte lening van het IMF afspraken zijn gekoppeld. Om deze te omzeilen is de regering een dure lening aangegaan. De oppositie zal de bevindingen van het IMF meenemen om deze kwestie in De Nationale Assemblee te bespreken.

Santokhi en Rusland herhalen dat de regering steeds gesteld heeft dat het Stabiliteit- en Herstelprogramma een Surinaams product is. Dit plan is volgens hen echter door IMF-deskundigen opgesteld. Een Surinaams plan zou er rekening mee houden, dat het volk de afbouw van subsidie in zo'n korte tijd niet zou kunnen dragen. Nu kan de regering zich niet houden aan de afspraken waardoor de tweede tranche van de lening die in september moest worden betaald door het IMF, nog niet is overgemaakt. Ook de Wereldbank en de Caribische Ontwikkelingsbank houden hun geld vast.

Beelden grootste vliegtuig ter wereld Antonov AN-225 op J.A. PengelluchthavenAmerikaans presidentieel vliegtuig Air Force One maakt korte tussenlanding op Hato, Curaçao

Van Hato wordt doorgevlogen naar Peru waar president Obama APEC-top bijwoont


Op Hato landde gisteravond dit bijzondere toestel. Het presidentiële vliegtuig Air Force One maakte rond acht uur contact met Curaçaose bodem, gevolgd door een ander kleiner toestel, eveneens van de Amerikaanse regering.

De Amerikaanse president Barack Obama was overigens niet aan boord, zo weet het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 19 november 2016, te melden. Die constatering is echter opmerkelijk, omdat Obama gisteren, na een bezoek aan de Duitse Bondskanselier Angela Merkel in Berlijn - op zijn laatste Europa-reis als president - door vloog naar Peru en hij reist met de Air Force One, zoals blijkt uit deze beelden op de Belgische nieuwswebste deredactie.be, waarop te zien is dat de Amerikaanse president aan boord gaat van zijn presidentiële vliegtuig....

Een uur na landing op Hato stegen de twee toestellen alweer op richting...Peru.

Daar woont Obama een top van de APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation), dat is een economische verbond van landen die aan de Stille Oceaan liggen, bij.

De bekende Bolo di Batrei (de Bruidstaart) in Willemstad, Curaçao, krijgt nieuw likje verf

Oude monumenten onderhevig aan constant onderhoud, omdat ze zijn opgetrokken uit koraalstenen die zout afscheidenDe oude monumenten van Willemstad hebben constant onderhoud nodig ,omdat ze zijn gebouwd met koraalstenen uit de zee die tot op de dag van vandaag zout afscheiden. Daardoor blijft de verf niet lang kleven en ook het cement is onderhevig aan erosie door het zoutgehalte in het steen, zo bericht vandaag, 19 november 2016, het Antilliaans Dagblad.

De bekende Bolo di Batrei (de Bruidstaart) waarin het Nationaal Archief is gevestigd, krijgt weer een nieuw likje verf. Het gebouw is immers een publiekstrekker.

Elke dag rijdt het treintje met toeristen langs dit pand en stappen de mensen uit om er foto’s van te maken.

Nederlandse minister van Defensie bezoekt 21-24 november Curaçao en Bonaire

Jeanine Hennis-Plasschaert reikt op Curaçao herinneringsmedailles uit aan grote groep militairen


Jeanine Hennis-Plasschaert (zie foto - Bron: Rijksoverheid.nl), de Nederlandse minister van Defensie, brengt van 21 tot 24 november een werkbezoek aan Curaçao en Bonaire. De minister zal op Curaçao naast een troepenbezoek ook herinneringsmedailles uitreiken aan een grote groep militairen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 19 november 2016.

Op Bonaire gaat zij op bezoek bij de Nederlandse militairen die defensie- en politietaken voor het Caribisch deel van het Koninkrijk verrichten.

De minister is dinsdag en woensdag te gast bij de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied (CZMCARIB) op Curaçao. Hier zal zij op dinsdag met militairen spreken die op de Marinebasis Parera en de Marinekazerne Suffisant werken.

Op woensdag reikt zij op Marinebasis Parera de herinneringsmedaille uit aan militairen die zich hebben ingezet voor noodhulp op Dominica na de tropische storm Erika. Ook zal een groep militairen die heeft deelgenomen aan een zogenaamd ‘Vessel Protection Detachment’ dat koopvaardijschepen tegen piraterij beschermt in de Afrikaanse wateren een medaille uitgereikt krijgen.

Op Bonaire brengt de minister een bezoek aan de Koninklijke Marechaussee. Naast de militaire politietaak en de grensbewaking voor Caribisch Nederland, ondersteunt de Koninklijke Marechaussee de lokale rechtshandhavingsorganisaties in het Caribisch gebied. Daartoe behoort het bestrijden van zware geweldsmisdrijven en drugs- en migratiecriminaliteit. Op Bonaire verzorgt de KMar de grenspolitietaak en de politietaak op de luchthaven.

Na KLM beeindigt ook TUIfly samenwerking met Insel Air op Curaçao

'We zijn onze klanten nu aan het omboeken'


Na de KLM stopt nu ook TUIfly de samenwerking met de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air. Dat bevestigt TUI-woordvoerder Petra Kok tegenover Reismedia, zo bericht Luchtvaartnieuws.nl, aldus vandaag, zaterdag 19 november 2016, het Antilliaans Dagblad.

De regionale luchtvaartmaatschappij kampt met vluchtuitval en financiële problemen en haalt volgens Luchtvaartnieuws.nl ‘regelmatig op negatieve wijze het nieuws’.

Insel Air verzorgde voor zowel KLM als TUIfly doorverbindingen in het Caribisch gebied. KLM besloot donderdag al de codeshare-overeenkomst met het luchtvaartbedrijf op te zeggen. ,

'We bieden onze klanten waar mogelijk de optie om met onze eigen vluchten, die verschillende eilanden aandoen, naar hun eindbestemming te vliegen', aldus TUI. 'We zijn hen nu aan het omboeken.'

Demissionair premier van Curaçao tekent 'Heads of Agreement' met Guandong Zhenrong Energy Co. Ltd.

Ondertekening vervolg op Memorandum of Understandig van 15 septemberNiet alle Statenfracties blij met 'Heads of Agreement' - MFK bezorgd over deal met GZE


Demissionair premier Ben Whiteman (PS) tekent vanavond, zaterda9 november 2016, de zogeheten ‘Heads of Agreement’ met het Chinese Guangdong Zhenrong Energy Co, Ltd (GZE) in verband met de modernisering van de Curaçaose olie- en energiesector. Dat wordt bevestigd door de regering van Curaçao die gisteren eind van de middag een uitnodiging uitstuurde naar de media, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag. De ondertekening zal om zeven uur plaatsvinden in het Atrium van het Renaissance Resort. 

De afdeling Communicatie en Informatie laat weten, dat bij de ceremoniële ondertekening naast premier Whiteman diverse vertegenwoordigers van GZE aanwezig zullen zijn.

De ondertekening van het vervolg op het Memorandum of Understanding (MoU) van 15 september gaat dus door, ondanks het eerdere verzoek van MAN-leider Hensley Koeiman - die na de verkiezingen van 5 oktober bezig is een nieuwe regering te vormen - om verdere uitvoering van het MoU voorlopig aan te houden.

Koeiman gaf als beoogd minister-president aan, dat een eventueel akkoord met GZE over de toekomst van de Isla-raffinaderij en de olieterminal op Bullenbaai de nieuwe regering van Curaçao zal binden en dat dit grote en langdurige gevolgen kan hebben. Een demissionair kabinet dient te allen tijde alleen ‘lopende zaken’ af te handelen en dus slechts ‘op de toko te passen’.

Met de ondertekening van de Heads of Agreement komt uit waar de fractie van oppositiepartij MFK van Gerrit Schotte al sinds donderdagavond voor waarschuwde. De MFK had kennelijk lucht gekregen van de geplande ondertekening en stuurde een perscommuniqué uit (zie onderaan), waarin bezorgd wordt gereageerd op de deal die Curaçao mogelijk al gesloten heeft of van plan is te sluiten met het GZE in verband met de overname van de Isla-raffinaderij, die nog tot en met 2019 wordt gehuurd en geëxploiteerd door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA.

De partij van Schotte verwijst naar een vertrouwelijk document (‘strictly confidential’, staat erboven) gedateerd 13 november waarin de datum van 15 november wordt genoemd voor ondertekening (zie hierna). De gescande versie die MFK mee stuurde is echter niet ondertekend. Nu is bekend dat dit vanavond 19 november gebeurt. Onderaan het document staan wel de namen van Soberano-premier Whiteman, GZE-vertegenwoordiger Chen Bingyan, directeur José van den Wall Arnemann van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en nogmaals Chen Bingyan, nu als president van China Zhenrong Holding Limited.

MFK laakt het feit dat er geen transparantie is en partijpolitiek wordt bedreven zonder oog te hebben voor het landsbelang. Schotte houdt de zittende demissionaire regering van PS-PAR-PAIS-PNP, maar ook de MAN ‘in stilte’ verantwoordelijk voor het in alle geheim binden van Curaçao voor de komende 40 jaar. De definitieve inhoud is nog onbekend, want wat Schotte in handen heeft gekregen en verspreidt is een ‘initialled draft’ (eerste concept).

Het is niet bekend hoe de partijen die bezig zijn een regering vormen, waar PS óók deel van uitmaakt samen met MAN, PAR en PNP, reageren op deze voor velen verrassende aankondiging van premier Whiteman dat er zaterdagavond wordt getekend. Koeiman was gisteravond onbereikbaar voor de redactie.
PS-PAR-PAIS,PNP i (Partido MAN den silensio) ta mara awe Kòrsou na dil di 40 aña den tur sekresia


Refineria di Kòrsou komprometé porta sera awe den Konseho di Minister
Kòrsou ta wòrdu bende pa un gobièrnu demishonario, sin niun klase di transparensha, poniendo interes polítiko partidista dilanti na lugá di interes nashonal di nos pueblo. Awe a kai den brievenbùs di MFK e kontrato ku tabata plania pa awe gabinete Whiteman, por sierto demishonario firma ku e grupo Chines (GZE) ku kual nan a firma un MoU na 15 di sèptèmber 2016.
Negoshashon pa hür un refineria i pone nos kompanianan estatal tambe forma parti di kontrato, no ta algu ku por tuma lugá di anochi pa mainta, kaminda un gobièrnu demishonario ta bai hipoteká partinan hopi importante di nos patrimonio ku un kompania chines pa 40 aña.
Den e kontrato ku lo mester a wòrdu firma awe tin tur kos deskribí ku e kompania chines ta deseá;
  • Kontrato pa un periodo di 40 aña
  • Eksonerashon di diferente belasting
  • Fasilidat dor di SOAW pa importá trahadó
  • Entrega eksklusivo di LNG gas
  • Diferente kontrato ku e kompania chines mester firma ku Curoil, Aqualectra, Selikor, CPA i kompania di Tou Kòrsou
Esaki ta indiká ku pa 40 aña ta bai pone Kòrsou kompletu den man di e kompania chines aki.
Sinembargo un análisis preeliminar den e kontrato aki no por lesa kiko a regla pa Kòrsou, despues ku firma e kontrato aki kaminda ta menshoná tur loke ta na fabor di e kompania Chines, e ora ei ta bai drenta den Negoshashon pa definí e interes nan di Kòrsou, esaki despues ku ya nos patrimonio ta komprometé/bende.
Den e kontrato aki ta menshoná, PDVSA komo un posibel partner di e grupo Chines, ironia ta ku na final di e kontrato ta RDK ta konsehá e kompania Chines pa drenta den un aliansa ku PDVSA pa tin sinergia pa manehá e refineria debí ku ya PDVSA tin eksperensia den maneho di e refineria.
Poniendo tur webu den un makutu ta e kos di mas malu ku por tuma lugá. Dunando e kompania Chines nos refineria pa 40 aña i huntu ku esei ta mara tur nos kompanianan petrolero i otronan manera Selikor ku tambe por produsí koriente dor di kima sushi den e kontrato, ta algu sumamente peligroso pa nos futuro.
Ta parse ku partido MAN kual ta e partido ku ta bai karga signatura di e próksimo gobièrnu ta di akuerdo pa nos dushi Kòrsou wòrdu bende di e forma aki i ta sinta ku nan man nan krusa i laga un gobièrnu demishonario tuma desishon nan ku ta mara nos i nos futuro generashon den un situashon sumamente peligroso. Esaki ta e preludio di e gobièrnu sosial ku nos ta bai haña serka partido MAN.
Pueblo di Kòrsou esaki si no por, nos no por entrega gran parti di nos patrimonio nashonal pa 40 aña mientras un gobièrno demishonario ku ta sigui en gran parte pa 4 aña mas porta sera ta negosha esaki den tur sekresia. MFK ta alerta i ta keda na nos komo Pueblo pa protesta i protehá nos Refineria i kompanianan petrolero.
Gerrit F. Schotte
Lider di Frakshon di MFK

Lichaam man aangetroffen langs een stroomversnelling nabij Jawpasi dichtbij Anapaike

Een misdrijf wordt uitgesloten

Politie vraagt hulp bevolking bij identificeren dode man


De identiteit van een lijk van een manspersoon dat dinsdag werd aangetroffen langs een stroomversnelling nabij Jawpasi dichtbij Anapaike, is nog niet vastgesteld. De lijkschouwer heeft een misdrijf uitgesloten. Niet kon worden vast gesteld hoe de man om het leven is gekomen, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vrijdagavond 18 november 2016.

Een passagier die vanwege de hoge waterstand een omweg moest maken naar zijn boot, ontdekte het lichaam dat al in staat van ontbinding was.

Het Regio Bijstand Team Oost dat in het gebied is gestationeerd deed de plek aan voor onderzoek. De man droeg een blauwe jeansbroek en een bruine trui met opschrift NYC. Er zijn geen schoenen in de omgeving van het lijk aangetroffen. Het haar van de man is plat. Er is aan de binnenzijde van de linkerarm een tatoeage in de vorm van een kruis. Op linkerhand ter hoogte van de duim is de letter A. aangebracht en aan de binnenzijde van de rechter onderarm zijn de letters AMP getatoeëerd.

De politie heeft tot nog geen melding binnen gekregen van een bootongeval of aangifte van vermissing. Op de samenleving en in het bijzonder de gemeenschap van Jawpasi en omgeving wordt een beroep gedaan contact op te nemen met de politie indien zij het vermoeden hebben om wie het kan gaan.

Ziekenhuizen een van grootste vervuilers waterafvoersystemen, kreken en rivieren

Onderzoek AdeKUS-studenten toont aan dat ziekenhuizen geen afvalwatermanagementsysteem hebben

'Afvalwater moet gezien gaan worden maar als medisch afval, waarvoor bestaande verwerkingsmethoden bestaan'


Ziekenhuizen blijken een van de grootste vervuilers te zijn als het gaat om het lozen van afvalwater in afvoersystemen, kreken en rivieren. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek door studenten van de Technologische Faculteit, studierichting Milieuwetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Geen van de ziekenhuizen heeft een eigen managementsysteem voor afvalwater. 

Al het verbruikte water, met bloed, vaste biologische deeltjes, chemische stoffen en bacteriën, wordt in de open rioolsystemen geloosd. De resultaten van het afstudeeronderzoek zijn donderdag gepresenteerd tijdens een tweedaags seminar van de Stichting Waterforum, het Kabinet van de President en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 19 november 2016.

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo produceert als grootste ziekenhuis het meeste afvalwater van de ziekenhuizen. Dat afvalwater wordt geloosd in de Drambrandersgracht. Dat van het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ) en het 's Land Hospitaal komt in de Sommelsdijkse kreek terecht.

De intussen afgestudeerde onderzoekers Marie Fortune en Trishala Jadoenathmisier, bevelen aan dat net als in de bouw ook voor ziekenhuizen strikte voorschriften gelden als het gaat om afvalverwerking. Daarnaast zal wetgeving in het leven geroepen moeten worden.

'Met de billen bloot', zegt voorzitter Manodj Hindori van de Nationale Ziekenhuisraad en algemeen directeur van het SVZ. 'Normaal denken wij directeuren van ziekenhuizen en medici er in de eerste plaats niet aan waar ons afvalwater naartoe gaat of wat de effecten zijn van de schadelijke stoffen die in onze watersystemen en het milieu terechtkomen.'

Hindori heeft op eigen initiatief het onderzoek als een afstudeerproject voorgesteld aan de universiteit. Naast zijn functies in de gezondheidszorg is hij ook voorzitter van Stichting Waterforum. Hindori heeft de onderzoeksresultaten voorgelegd aan de andere ziekenhuizen. 'Ik denk dat we samen tot een besluit moeten komen en afvalwater van ziekenhuizen niet langer moeten zien als normaal afvalwater maar als medisch afval, waarvoor er bestaande verwerkingsmethoden zijn', zegt hij.

Nieuw ontdekte Yanomami-stam bij grens Brazilie-Venezuela in gevaar door illegale goudzoekers

Geïsoleerd levende Yanomami-gemeenschappen willen in afzondering blijven leven


Survival International doet beroep op Braziliaanse regering om Yanomami beter te beschermen


Bijzondere foto's van een Zuid-Amerikaanse inheemse stam (zie foto's - Bron: © Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara) tonen de benarde situatie van deze inheemsen die in volledige afzondering leven van de buitenwereld. De beelden tonen inheemsen van de Yanomami-stam, levend in een 'ongecontacteerde' groep, die hun huizen in het midden van een bos in Brazilië hebben gebouwd, in de hoop ongestoord te kunnen leven. De foto's worden gebruikt door campagnevoerders om de strijd op te voeren ter bescherming van inheemse volkeren onder andere tegen (illegale) goudzoekers en ziekten. Dit bericht de Britse website INews.co.uk vrijdag 18 november 2016, op gezag van de organisatie Survival International die zich wereldwijd inzet voor inheemse volkeren.

De Yanomami vormen een grote stam met hun grondgebied op het breukvlak tussen Brazilië en Venezuela. De uit zo'n 35.000 inheemsen bestaande stam, die dateert van duizenden jaren, vormt honderden kleinere groepen, waarvan er ongeveer drie leven in volledige afzondering van hun inheemse familie en de buitenwereld - 'geïsoleerd levende' groepen.

Nu zijn luchtfoto's opgedoken waarop één van deze groepen - van ongeveer 100 personen - te zien is die dicht bij de Venezolaanse grens haar leefgebied heeft. Sommigen hebben wellicht nog nooit iemand gezien van buiten hun gemeenschap. 'Gecontacteerde' gemeenschappen daarentegen zijn minder bang voor andere Yanomami-stammen en de buitenwereld. De foto's, die worden beschouwd als de beste tot vandaag van de dag van een geïsoleerd levende groep, tonen de inheemsen in een zogenoemde yano, een groot huis waarin verschillende families samen leven.

Maar de groep is in gevaar en dreigt een 'speeltuin' te worden van zo'n 1.000 goudzoekers, die illegaal werkzaam zijn in hun leefgebied. Het contact met de mijnwerkers, die ziekten overbrengen en de omgeving vervuilen, kan betekenen dat een deel van de inheemsen sterft. Er is weinig overheidsinterventie om hen te beschermen, volgens de campagnevoerders.

De Yanomami
De Yanomami is de grootste geïsoleerde stam in Zuid-Amerika
De mensen wonen in regenwouden en op bergen in het noorden van Brazilië en het zuiden van Venezuela
De stam wordt verondersteld te zijn gemigreerd naar Zuid-Amerika vanuit Azië en Amerika zo'n 15.000 jaar geleden
De Braziliaanse overheid is verplicht om de stam te beschermen, maar campagnevoerders zeggen dat die overheid wordt geconfronteerd met ingekrompen budgetten en plannen om de rechten van de inheemsen te verzwakken
De VN Verklaring voor de Rechten van Inheemse Volken heeft bepaald, dat de VN-lidstaten 'iedere actie die tot doel of tot gevolg heeft het onteigenen [stammen] van hun gronden, territoria of middelen' moet worden voorkomen.

De geïsoleerd levende Yanomami hebben duidelijk gemaakt, dat ze in afzondering willen leven, zegt Sarah Shenker, een senior campagnevoerster bij Survival International. 'Ze hebben hun pijlen gericht op overvliegende vliegtuigen om te laten zien dat ze geen contact willen. Ze kiezen ervoor om te leven zoals zij dat willen', zegt ze, daarbij uitleggend dat zij in angst leven voor een aanval van indringers, zoals goudzoekers. Er is grote druk om de exacte locatie van de geïsoleerd levende Yanomami geheim te houden om ze te beschermen tegen de buitenwereld.

De inheemsen vertrouwen op het land en het bos om te overleven. Zij maken gebruik van de planten voor voedsel, medicijnen en als materiaal om hun huizen te bouwen. Ze jagen en vissen om zichzelf te voeden. Maar, dit alles is in gevaar als goudzoekers steeds dichterbij komen, zegt Shenker, schattend dat ze zich op ongeveer 35 kilometer afstand bevinden. 'De grootste bedreigingen voor de Yanomami zijn het falen van de [Braziliaanse] overheid om het inheemse grondgebied te beschermen en om ze te beschermen tegen de invasie van illegale goudzoekers, die bossen, rivieren en de visstand met kwik vervuilen.'


Survival International, die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren, dringt er bij de Braziliaanse regering op aan om de goudzoekers te verwijderen.

'Het contact met de goudzoekers kan de Yanomami doden, omdat ze geen weerstand tegen ziekten van buiten af hebben', legt ze uit, eraan toevoegend, dat goudzoekers malaria kunnen brengen in het gebied. 'Het is cruciaal, dat het recht om 'ongecontacteerd' te leven wordt gerespecteerd leven en dat niemand hen tot contact dwingt.' Shenker doet de suggestie aan de overheid, om de politie de grenzen van het Yanomami leefgebied te laten bewaken om te voorkomen, dat de illegale goudzoekers het gebied binnen kunnen komen.

De goudzoekers zijn als 'termieten', zegt Yanomami-sjamaan en activist Davi Kopenawa Yanomami. 'Ze blijven terugkomen en ze laten ons niet met rust. De hele wereld moet weten dat de Yanomami in hun bos leven en dat de autoriteiten hun recht om daar te wonen moeten respecteren.'


De directeur van Survival International, Stephen Corry, wil de perceptie van geïsoleerd levende groepen aanvechten. 'Deze bijzondere beelden zijn een verder bewijs van het bestaan ​​van nog meer geïsoleerd levende volksstammen', zegt hij. 'Ze zijn geen wilden, maar complexe en hedendaagse samenlevingen wier rechten moeten worden gerespecteerd. Het is duidelijk, dat ze heel goed in staat zijn om succesvol te leven zonder de noodzaak voor externe zaken als 'vooruitgang' en 'ontwikkeling.' Alle geïsoleerd levende inheemse volksstammen worden geconfronteerd met een ramp, tenzij hun land wordt beschermd.'

De foto's werden genomen door een fotograaf tijdens een officiële regeringsvlucht om het aantal goudzoekers vast te kunnen stellen in het gebied van de Yanomami. Survival International heeft de foto's vrijgegeven om de bedreiging voor de geïsoleerd levende Yanomami van goudzoekers te benadrukken en heeft de Braziliaanse regering aangeschreven om actie te ondernemen om de goudzoekers te verwijderen en heeft ook een rapport naar de VN gestuurd over de kwikvergiftigingscrisis in het gebied van de Yanomami.


(Red. De Surinaamse Krant/INews.co.uk/Survival International/Twitter)

WHO: Zikavirus is niet langer grote bedreiging

'Zika breidt zich nog uit, maar de situatie is beter onder controle'


De Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschouwt het zikavirus niet langer als een internationale bedreiging van de gezondheid. Wel ziet het WHO het virus en de aandoeningen die het kan veroorzaken als permanente bronnen van onderzoek en actie. Daarmee heft de organisatie de noodtoestand rond het virus op. Zika breidt zich weliswaar nog uit, maar de situatie is beter onder controle, aldus David Heymann, de voorzitter van het WHO-noodcomité (zie hieronder) vrijdag 18 november 2016 tijdens een persconferentie. 

Het belang van het bestrijden van virus en ziekte wordt hiermee absoluut niet onderschat, aldus het comité. Zika is voor volwassenen niet erg gevaarlijk, maar wel voor een foetus. Het kind kan door het virus microcefalie oplopen: een kleine schedelomvang met ernstige gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen. Ook andere aandoeningen worden met zika in verband gebracht.


Het virus wordt overgebracht door muggen. Het werd in 1947 in Afrika in het Zikawoud voor het eerst vastgesteld. Een effectieve behandeling is nog niet voorhanden. Tussen 2010 en 2015 vermeerderde het aantal gevallen van microcefalie zich onverwacht.

Met name Brazilië werd zwaar getroffen. Later volgden andere landen in Zuid- en Midden-Amerika. Azië, Europa en Noord-Amerika kregen later ook met het virus en de ziekte te maken, maar wel in veel geringere mate. In juli kwamen bij Amerikaanse wetenschappers antilichamen als bestrijdingsmiddel in beeld. Het zou ook helpen tegen knokkelkoorts.

Een land als Colombia telde een jaar geleden 12.000 besmettingen met het virus. Maar, Brazilië telde toen al 3.900 daadwerkelijke slachtoffertjes van microcefalie.Het vrijdag 18 november uitgebrachte persbericht van de WHO:

Fifth meeting of the Emergency Committee under the International Health Regulations (2005) regarding microcephaly, other neurological disorders and Zika virus

WHO statement
18 November 2016
The fifth meeting of the Emergency Committee (EC) on Zika and microcephaly convened by the Director-General under the International Health Regulations (IHR 2005) regarding microcephaly, other neurological disorders and Zika virus was held by teleconference on 18 November 2016.
The Committee was briefed on the implementation of the Temporary Recommendations issued by the Director-General on advice from the four previous EC meetings. The Committee was updated on the latest developments on Zika virus geographic spread, natural history, epidemiology, microcephaly and other neonatal complications associated with Zika virus, Guillain-Barré syndrome (GBS) and current knowledge on sexual transmission of Zika virus.
The following States Parties provided information on microcephaly, GBS and other neurological disorders occurring in the presence of Zika virus transmission as well as control measures being implemented: Brazil, Thailand, and the United States of America.
The Public Health Emergency of International Concern (PHEIC) declared by the Director-General of WHO has led the world to an urgent and coordinated response, providing the understanding that Zika virus infection and associated consequences represent a highly significant long-term problem that must be managed by WHO, States Parties and other partners in a way that other infectious disease threats are managed.
The EC originally recommended a PHEIC in February 2016 on the basis of an extraordinary cluster of microcephaly and other neurological disorders reported in Brazil, following a similar cluster in French Polynesia and geographic and temporal association with Zika virus infection which required urgent and coordinated and research. Because research has now demonstrated the link between Zika virus infection and microcephaly, the EC felt that a robust longer-term technical mechanism was now required to manage the global response.
As a result, the EC felt that Zika virus and associated consequences remain a significant enduring public health challenge requiring intense action but no longer represent a PHEIC as defined under the IHR. Many aspects of this disease and associated consequences still remain to be understood, but this can best be done through sustained research. The EC recommended that this should be escalated into a sustained programme of work with dedicated resources to address the long-term nature of the disease and its associated consequences.
The Committee reviewed the recommendations made at its previous meetings and agreed that WHO and partners had systematically addressed their advice. Furthermore, the EC reviewed and agreed to the WHO Zika transition plan outlined to establish the longer-term response mechanism which delivers the strategic objectives already identified in the Zika Strategic Response Plan.
Based on this advice, the Director-General declared the end of the Public Health Emergency of International Concern (PHEIC). The Director-General reissued the Temporary Recommendations from the previous meetings of the Committee which will be incorporated into the longer-term response mechanism. The Director-General thanked the Committee Members and Advisors for their advice over the past year.