donderdag 24 november 2016

Eerste crematie te Uitkijk in district Saramacca een feit

'Dit crematieoord is voor een ieder toegankelijk, ook voor zij die het zich niet kunnen permitteren'


In het district Saramacca vond donderdagmiddag 24 november 2016 rond twee uur plaats op het Algemene Crematieoord Uitkijk, zo bericht de webeditie van het Dagblad Suriname (zie foto - Bron: Dagblad Suriname). 

'Een voldoening’, vindt Ramon Jawalapersad, bestuurslid van de stichting die dit crematieoord heeft opgezet.

De opzet van dit oord heeft ruim twee jaar in beslag genomen en kostte ruim Srd 2 miljoen. De financiering heeft plaatsgevonden met gelden van de gemeenschap. Stichtingsvoorzitter Shabier Ishaak zegt dat dit crematieoord voor een ieder toegankelijk is, ook voor zij die het misschien niet kunnen permitteren.

De 88-jarige Radjpati Ramnaresh-Narain is de eerste persoon die gecremeerd werd op dit oord aan de Saramaccarivier.

Problemen bij Aqualectra op Curacao zorgen voor stroomuitval diverse wijken

Nutsbedrijf kampt met technische problemen en stroomschaarste


Een flink aantal wijken heeft gisteren een tijd zonder stroom gezeten. Aqualectra laat vandaag, donderdag 24 november 2016, weten, aldus Paradise FM, dat dit komt door een combinatie van technische problemen en schaarste aan stroom.

Bandariba en Brievengat kwamen onverwacht zonder stroom te zitten door die technische problemen. Na een uur waren deze verholpen. De elektra ging later ook nog uit in Mahuma, Goede Hoop, Santa Maria, Buena Vista en een ander deel van Santa Maria, door stroomschaarste.

Het nutsbedrijf zegt te weinig stroom te krijgen van de windmolens en niet voldoende af te kunnen nemen van de CRU. Daardoor is er een schaarste aan elektriciteit.

De technici van Aqualectra zijn bezig om de machines aan de Dokweg te repareren zodat de schaarste kan worden ondervangen.

Gezamenlijke actie autoriteiten Curaçao levert forse buit en vier arrestaties op

Arrestanten zijn 2 Curaçaoënaars (45 en 50), een 35-jarige Venezolaan en een Bonairiaan (58)

Afpakteam neemt 9 auto's, 2 pleziervaartuigen, 1 quad, een truck, een loader, een seadoo en geld in beslag


Een grote buit en vier arrestaties: dat is het resultaat van een gezamenlijke actie gisterochtend van de douane, agenten van de afdeling Georganiseerde Criminaliteit, de Koninklijke Marechaussee, Defensie en het Afpakteam, zo bericht het Openbaar Ministerie Curacao vandaag, donderdag 24 november 2016.

De 45-jarige en 50-jarige Curaçaoënaar, de 35-jarige Venezolaan en de 58-jarige Bonairiaan zijn alle vier aangehouden voor het overtreden van de wapenwet.

Op twee verschillende adressen, aan de Elminaweg en in Jan Kok vonden gisteren de huiszoekingen plaats. Onder toezicht van de rechter-commissaris zijn er zes vuurwapens, kogels en attributen waarmee drugs kunnen worden geprepareerd in beslag genomen.

Het Afpakteam nam negen auto’s, twee pleziervaartuigen, een quad, een vrachtwagen, een loader, een seadoo en 50.000 gulden in dollars, Antilliaanse gulden en Arubaanse florins in beslag. De vier verdachten zitten nog vast in afwachting van verder onderzoek.

Bezorgdheid bij directie Betonindustrie Brievengat Curaçao en bond UGTK over kruithuis Brievengat

Opslaglocatie vuurwerk zou tijdelijk van aard zijn, maar lijkt definitief te zijn geworden


De directie van Betonindustrie Brievengat en de vakbond UGTK zijn bezorgd over het kruithuis in Brievengat. De opslagplek voor vuurwerk zou, na het ontploffen van het kruithuis aan de Seru Loraweg, tijdelijk zijn maar lijkt volgens de bedrijven permanent te zijn geworden. Ze hebben volgens de Èxtra hun zorgen geuit in een brief aan demissionair minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Romer. Dit meldt Paradise FM vandaag, donderdag 24 november 2016.

Het ‘tijdelijke’ kruithuis bevindt zich op 200 meter van de installaties van de fabriek en met de tragedie bij het oude kruithuis in gedachten zijn ze daarom op hun hoede.

Ze hebben aan de minister gevraagd wat de status is van het nieuwe kruithuis en waar dat komt. De briefschrijvers zeggen er alles aan te willen doen om de veiligheid van de werknemers, klanten en bezoekers te willen garanderen en willen daarom ook weten hoe het zit met de vrachtwagens die volgeladen met vuurwerk naar het terrein rijden.

Dramatische toename aantal besmettingen met chikungunyavirus in Brazilië

Ruim 251.000 chikungunya patiënten geregistreerd in 2016 tegen 26.435 in 2015

Het aantal doden steeg van 6 in 2015 tot 138 dit jaar


In Brazilië is het aantal besmettingen met het chikungunyavirus dramatisch toegenomen. In het land zijn dit jaar al meer dan 251.000 ziektegevallen geregistreerd. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid donderdag bekendgemaakt, aldus diverse lokale media.

Het aantal gevallen van besmetting die wordt veroorzaakt door steken van de tijgermug, is bijna vertienvoudigd. In 2015 waren het nog 26.435 gevallen. Het aantal doden steeg van 6 tot 138. Ook volgend jaar wordt een toename verwacht. Daarmee is chikungunya wijder verbreid in Brazilië dan zika, dat ook door de tijgermug wordt verspreid.


De Wereldgezondheidsorganisatie WHO hief vorige week de noodtoestand op voor het zikavirus, omdat het niet langer een internationale bedreiging van de gezondheid is.

Chikungunya is een ernstige virale ziekte met heftige uitslag, hoge koorts en hevige pijn aan de gewrichten, waardoor patiënten maandenlang kreupel kunnen zijn. De ziekte kwam oorspronkelijk alleen in Afrika voor. Sinds 2014 steekt het virus in Brazilië de kop op.

Midden-Amerikaanse El Salvador opgeschrikt door aardbeving

Uit voorzorg is een tsunami-waarschuwing afgegeven


El Salvador is opgeschrikt door een aardbeving. Volgens seismologen had de beving op zee een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Voor het gebied is uit voorzorg een tsunami-waarschuwing afgegeven, zo berichten vanmiddag, donderdag 24 november 2016, onder andere de NOS en de Belgische interneteditie van de krant De Morgen. 

President Daniel Ortega van buurland Nicaragua heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege de beving en de orkaan Otto die vandaag over het land trok. Daar zijn duizenden mensen geëvacueerd.Er zijn geen berichten over slachtoffers of schade in de twee Midden-Amerikaanse landen. Het epicentrum bevond zich op zowat 150 kilometer ten zuidzuidwesten van het Salvadoraanse Puerto El Triunfo, op een diepte van 10 kilometer.

Er is een tsunami-waarschuwing uitgevaardigd voor de kusten van Nicaragua, El Salvador en Honduras, binnen een afstand van 300 kilometer vanaf het centrum van de beving.
In El Salvador is vooral in de regio's Chalatenango, San Salvador, Cabañas en San Miguel de beving gevoeld. Ook werd ze waargenomen in Costa Rica.


China schenkt Suriname 2.2 miljoen Amerikaanse dollar ter financiering projecten

Geld bestemd voor woningbouwprogramma overheid en asfalteringsprojecten


Suriname krijgt ter financiering van een aantal projecten een bedrag van 15 miljoen yuan, omgerekend 2.2 miljoen Amerikaanse dollar, van China. Het geld zal onder andere gebruikt worden voor het sociale woningbouwprogramma van de overheid. Er is ook een samenwerkingsovereenkomst getekend inzake asfalteringsprojecten. De ondertekening van de twee raamwerkovereenkomsten vond plaats in het presidentieel paleis, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 24 november 2016. 

Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong, plaatsten hun handtekening onder de stukken.

Volgens Hoefdraad zullen ongeveer 350 huizen worden gebouwd. Naderhand zal voor de uitvoering van het Dalian 4-asfalteringsproject een leningovereenkomst met China worden ondertekend. De voorbereiding is zo goed als rond.

Met het asfalterings- en woningbouwproject zullen arbeidsplaatsen worden gecreëerd voor lokale arbeiders en aannemers, wat zeker een positief spin-off effect zal hebben naar de economie, zei de bewindsman. 'Het zorgen voor woningen is iets waar wij veel belang aan hechten', aldus Hoefdraad.

Met de opkomende projecten zal Suriname zich langzaam worstelen uit de dip waarin de economie zich nu bevindt.

De samenwerkingsovereenkomsten onderstrepen volgens ambassadeur Jinxiong de grote waarde die China hecht aan de bilaterale betrekkingen met Suriname. De relaties tussen Paramaribo zijn de afgelopen 40 jaar 'gerijpt', wat de basis vormt om deze verder uit te bouwen, aldus de ambassadeur.

De Surinaamsche Bank Suriname ondervindt weinig hinder van aanval hackers

Telesur: 'Daders doen voorkomen alsof ze vanuit Bulgarije met lokale mediaorganisatie per e-mail communiceren'

Hoofd Bureau Nationale Veiligheid vindt dat er niet veel aan de hand is door actie Anonymous - Website regering weer online


Alle filialen en diensten van De Surinaamsche Bank (DBS) zijn normaal beschikbaar. Klanten kunnen gewoon naar elk filiaal om zaken te doen. 'Het enige wat er aan de hand is, is dat er een cyberaanval van buiten is gepleegd op onze website. Onze eigen ICT-afdeling heeft uit voorzorg de website en internet banking voorlopig uitgeschakeld. Het lastige is dat klanten die gewend waren gebruik te maken van internet banking voorlopig naar filialen moeten gaan om zaken te doen', aldus DSB-woordvoerster Renate Cruden uit. 

Gardelito Hew A Kee, president van de Raad van Commissarissen (RvC) bij Telesur: 'De internetverbindingen in Suriname vallen onder ons beheer, en ik kan u zeggen geen enkele website in Suriname is gehackt, waarbij ongewenste figuren toegang krijgen tot je organisatie. Dit zijn de zogeheten Ddos aanvallen, waarbij je website en geheugenbestand gebombardeerd worden met informatie dat ze overvol raken.'

Uit een eerste onderzoek blijkt, dat de daders in elk geval doen voorkomen alsof ze vanuit Bulgarije met een lokale mediaorganisatie per email communiceren. Hew A Kee verzekert dat er door interne en externe deskundigen aan een oplossing wordt gewerkt.

Volgens Melvin Linscheer, hoofd van het Bureau Nationale Veiligheid, is er niet veel aan de hand. 'Wij hebben in het verleden al vaker gewaarschuwd voor dit fenomeen. Het zal niet de laatste zijn.'

Hij is van mening dat 'wij onze zaken op orde moeten hebben'. Betere beveiliging tegen cyberaanvallen geldt voor alle bedrijven en organisaties. 'DSB heeft bewezen goed beveiligd te zijn, want er is niet digitaal ingebroken bij ze. Ze zijn gewoon van buiten bestookt met informatie.'

Volgens Linscheer moet de overheid ook op nationaal niveau een plan van aanpak hebben, compleet met wetgeving. 'Daar wordt er al geruime tijd aan gewerkt.' 

Overigens is de website van de regering, www.gov.sr, weer online.

Verdachte van verkrachting 13-jarig meisje vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs

Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel tegen verdachte geëist


Een verdachte van verkrachting van een 13-jarig meisje is gisteren door een rechter vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Het 13-jarig meisje verklaarde op eerdere zittingen, dat de verdachte haar in zijn auto onder een boom zou hebben misbruikt. Het feit deed zich voor op het erf waar het meisje woonachtig is. In deze zaak werd op verzoek van advocaat Irvin Kanhai een zogenoemde descente gelast, zo schrijf het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 24 november 2016.

Alle betrokkenen in deze zaak gingen naar de plek om zich daar te oriënteren. Kanhai was de mening toegegaan, dat het slachtoffertje tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd. Haar verklaringen hebben geen ondersteuning gevonden. Bovenal is er geen DNA-onderzoek geweest, zodat men niet kon uitmaken of de verdachte de werkelijke dader is.

Zoals door het meisje eerder was aangeven, is de boom waaronder het feit zou zijn gepleegd niet zo groot om de auto te kunnen afschermen.

In deze strafzaak had het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van vijf jaar geëist.

Op verzoek van Kanhai was de verdachte eerder op vrije voeten gesteld, omdat er geen ander ondersteunend bewijs aanwezig was. De rechter was gisteren ook van oordeel dat de verklaring van het meisje geen ondersteuning heeft gevonden. Vanwege gebrek aan bewijs sprak de magistraat de verdachte van de gehele tenlastelegging vrij.

Rekruten politie Suriname moeten kleding en schoeisel zelf bekostigen

Gangaram Panday (NDP): 'Geef de minister een kans en de ruimte, zodat zij haar werkzaamheden naar behoren kan doen'


Het NDP-Assembleelid en oud-buurtmanager Keshopersad Gangaram Panday zegt vandaag, donderdag 24 november 2016, in het Dagblad Suriname, dat er op dit moment een lichting van rekruten bij de politie binnen is gehaald en dat deze rekruten zelf moeten zorgen voor schoenen en kleding. 'Eerder is dat niet het geval geweest. Het is een ongezonde situatie. Dit soort zaken moeten ook tot het verleden gaan behoren', zegt hij. 

De NDP’er geeft aan hierover een gesprek te zullen voeren met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie..

De oppositie diende tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen enkele weken geleden een motie in om alvast Srd 10 miljoen vrij te maken voor aanpak van de criminaliteit, omdat uit de begroting van het ministerie van Justitie en Politie van 2017 blijkt dat slechts Srd 1.5 miljoen is begroot voor de aanpak van zware criminaliteit. Aangevoerd werd dat basale zaken ontbreken bij de politie en andere rechtshandhavers. Deze motie sneuvelde met 27 tegen en 12 vóór.

'De 750.000 Amerikaanse dollar die de regering onlangs heeft vrijgemaakt, is nog lang niet genoeg om de toenemende criminaliteit compleet uit te roeien. Het is echter wel de eerste druppel die uiteindelijk de emmer moet vullen', zegt Gangaram Panday. De politicus voert aan,dat er veel geld nodig is om de veiligheid van de samenleving te kunnen garanderen. 'Dat is iets waarop de samenleving recht heeft.'

De NDP-parlementariër beaamt, dat de regering momenteel met zware financiële problemen zit en vraagt daarom ook begrip van de samenleving hiervoor. De volksvertegenwoordiger onderkent dat de criminaliteit, afgaande op de mediaberichten, op verschillende vlakken aan het verruwen is. 'De kranten staan dagelijks vol met berichten over burgers, ondernemers en zelfs senioren burgers die beroofd en mishandeld worden. Dat is geen gezonde zaak. Dit soort zaken zijn gewoon niet goed te spreken', zegt hij. Hoewel hij uitkijkt naar de officiële cijfers van het Korps Politie Suriname, zegt hij wel de zekerheid van minister Jennifer van Dijk-Silos te hebben gehad, dat alles eraan gedaan zal worden om de veiligheid van de samenleving te garanderen.

Gangaram Panday zegt verder, dat de actie van de regering om ineens de helft van de door de oppositie gevraagde bedrag vrij te maken niets te maken heeft met de gesneuvelde motie, omdat de commissie Justitie en Politie reeds lang bezig was meer middelen vrij te krijgen.

Tijdens de begrotingsbehandeling zal de coalitie volgens hem ook goed kijken naar hoeveel geld er meer vrijgemaakt kan worden om vooral de zwaarste lagen van de criminaliteit de kop in te drukken. Als lid van de vaste parlementaire commissie, handelende over het ministerie van Justitie en Politie, zegt Gangaram Panday vaak in contact te zijn met de Justitieminister en de verschillende andere regeringsautoriteiten, waaronder ook president Desi Bouterse. Hij is blij dat het staatshoofd de beloofde gelden heeft vrijgemaakt.

De begrotingsbehandeling zal pas in januari 2017 worden voortgezet. De aanpak van de criminaliteit is volgens de NDP’er een situatie van ‘all hands on deck’. Het maakt niet uit hoeveel geld je daarin stopt, de regering zal dit niet alleen kunnen doen. De oppositie, coalitie, samenleving, buurtorganisaties en beveiligingsbedrijven moeten een steentje bijdragen om criminele handelingen op tijd te signaleren, waardoor deze kunnen worden voorkomen. Pas dan zal die veiligheid gegarandeerd kunnen worden waarop burgers recht hebben.' 

Wat dit punt betreft, ziet hij al geruime tijd een bijdrage vanuit de samenleving waarbij de politie goed wordt geassisteerd.

Gangaram Panday zegt, dat hij in tegenstelling tot de kritiek van andere leden wel vindt, dat Van Dijk-Silos haar best doet op het ministerie van Justitie en Politie. 'Ik vind dat mensen niet rancuneus moeten zijn. Geef die minister een kans en de ruimte, zodat zij haar werkzaamheden naar behoren kan doen. Zij doet haar best als je dit plaatst tegen de achtergrond van de mogelijkheden die er momenteel ter beschikking zijn.'

Een jaar cel voor seks met 13-jarig meisje...

Veroordeelde heeft meerdere keren gemeenschap met meisje gehad 

Gemeenschap leidt tot geboorte van een baby waar man zich niet over ontfermd


De rechter heeft gisteren L.P. veroordeeld tot een celstraf van een jaar met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht voor gemeenschap met een meisje van 13 jaar. Het vonnis is conform de eis van de Officier van Justitie. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 24 november 2016.

Het Openbaar Ministerie had bij haar eis opgemerkt, dat de verdachte misbruik heeft gemaakt van de jeugdigheid van het slachtoffer. Hij heeft in het afgelopen jaar meerdere malen seks gehad met de tiener, die toen nog in de derde klas van de MULO zat.

Het meisje voelde zich vorig jaar november ziek en werd voor onderzoek verwezen naar een arts. Toen bleek dat zij al ongeveer zestien weken in verwachting was. De moeder van het meisje deed hierop aangifte bij de politie.

De verdachte heeft steeds toegegeven seks te hebben gehad met het meisje. Hij had op eerdere zittingen zijn bereidheid uitgesproken om voor de baby zorg te dragen. Het kind is inmiddels geboren, maar de verdachte heeft zich nooit ontfermd over de baby, omdat hij zonder baan zat.

P. was gedurende het strafproces in vrijheid gesteld. De veroordeelde blijft op vrije voeten. Er is geen gevangenneming gelast.

Hackers Anonymous vallen meer Surinaamse websites aan en eisen geld van regering

Internationale hackersgroep eist 10.000 Amerikaanse dollar om aanvallen te stoppen


De internationale hackersgroep Anonymous heeft nog meer sites aangevallen. Die zijn nu buiten werking. Behalve gov.sr, gaat het om de websites van de DSB bank, sms 597 en van de Nationale Democratische Partij (NDP). Er wordt 10.000 Amerikaanse dollar geëist om de aanval te stoppen, zo bericht Starnieuws vanochtend, donderdag 24 november 2016.

In een e-mail vraagt de hackersgroep om 10.000 Amerikaanse dollar over te maken naar een Bitcoin adres. Indien dit niet gebeurt, dan wordt het bedrag iedere dag verhoogd.

De groep stelt dat de regering corrupt is en daarom wordt de aanval gedaan. Anonymous zegt dat de regering het bedrag moet storten.

'This transaction must be done by the government we are NOT after the people’s money. The tables have turned government… the people want their money back', staat in de e-mail.

VHP-boodschap bij 41 jaar staatkundige onafhankelijkheid Suriname

'Ons land heeft als jonge natie verschillende hoogtepunten, maar helaas ook dieptepunten gekend'

'Eenheid in verscheidenheid is één van de bijzondere kenmerken van ons land'


Aan de vooravond van 41 jaar staatkundige onafhankelijkheid, in de volksmond ook wel srefidensi genoemd, is het goed te reflecteren over hoe het ons de afgelopen vier decennia als natie is vergaan. Ons land heeft als jonge natie verschillende hoogtepunten, maar helaas ook dieptepunten gekend. Zo is het ons gelukt om in vrede en harmonie naast elkaar en met elkaar te leven in dit mooie land, ondanks de vele culturele en religieuze verschillen. Deze 'eenheid in verscheidenheid' mag dan ook genoemd worden als één van de bijzondere kenmerken van ons land.

De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) draagt sinds haar oprichting de verbroedering, vrede en harmonie hoog in haar vaandel. Het is dan ook de VHP geweest, die onder leiding van wijlen haar voorzitter de heer Jagernath Lachmon, heeft gezorgd voor een vreedzame soevereiniteitsoverdracht op 25 november 1975.

Hoewel wij niet te lang stil willen blijven staan bij de dieptepunten, is het belangrijk om er toch aandacht aan te besteden, aangezien de effecten hiervan nog steeds voelbaar zijn. Na de militaire machtsovername in 1980 hebben wij als jonge natie een aantal zeer ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Deze hebben geleid tot ernstige polarisatie en achteruitgang van onze samenleving. Ondanks het her democratiseringsproces dat na 1987, mede dankzij de VHP is ingezet, worden de gevolgen van deze donkere periode, nog steeds gevoeld door grote delen van ons volk.

Momenteel maken we wederom een donkere periode mee, die velen van ons in grote onzekerheid brengt over de toekomst. De regering heeft de vele beloften door haar gedaan, niet kunnen waarmaken en het beleid wordt gekenmerkt door geldverspilling en onverantwoord leengedrag. Hierbij worden de financiële consequenties afgewenteld op de generaties die na ons volgen.

 De VHP is altijd een voorvechter geweest van democratie, welvaart, welzijn en veiligheid voor iedere Surinamer, ongeacht etniciteit, klasse of religie. De partij zal zich dan ook, ondanks haar plek in de oppositie, blijven kwijten van haar maatschappelijke taak naar het volk toe.

We zullen samen met u blijven zoeken naar oplossingen om als land uit deze problemen te geraken, onze financiële onafhankelijkheid hierbij niet prijsgevend. De partij ziet graag dat de regering de komende jaren op een gebalanceerde en gestructureerde wijze internationale, regionale- en bilaterale samenwerkingen aangaat om het land verder te ontwikkelen. Ons land mag hierbij haar onafhankelijkheid en soevereiniteit nimmer prijsgeven.

Suriname zal en moet hierbij weer een respectabele positie krijgen in de rij der naties, zijnde een gezaghebbende rechtsstaat gestoeld op democratische principes. Het diasporabeleid dient hierbij doelgericht ontwikkeld te worden in nauwe samenwerking met de Surinamers in diaspora.

Ondanks, dat we als land momenteel onder een ernstige crisis gebukt gaan, wenst de VHP toch de totale Surinaamse samenleving, inclusief onze landgenoten in het buitenland, te feliciteren met deze dag.

Gebruikt u deze dag niet alleen als herdenking van de staatkundige onafhankelijkheid, maar neem de tijd om u daadwerkelijk daarover te bezinnen. God zij met ons Suriname.

VHP

President Bouterse decoreert 162 personen vanwege viering onafhankelijkheid

Vismale (Stichting 1 voor 12): 'Met of zonder onderscheiding het goede werk wordt voortgezet'

Slijngard (NCCR): 'Een schouderklopje doet goed'


In verband met de viering van 41 jaar staatkundige onafhankelijkheid morgen heeft president Desi Bouterse, zoals ieder jaar het geval is, 162 personen gedecoreerd (volgens de Ware Tijd van vandaag gaat het overigens om 163 personen...). Deze personen hebben zich verdienstelijk gemaakt binnen de Surinaamse gemeenschap. 

Onder deze personen behoorden onder anderen Ramon Macnack, Louis Vismale (Stichting 1 voor 12), Jerry Slijngard (NCCR, Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), Ricardo Panka, Nisha Madaran (zangeres), Ramesh Malahe (advocaat), Rabin Lala, August Boldewijn (bestuurskundige) en Patricia van Ommeren.

Vismale (Grootmeester in de Ereorde van de Palm ) gevraagd naar zijn gevoelens rond deze onderscheiding, stelt ingenomen te zijn, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderda 24 november 2016. 'Het voelt goed aan dat je handelingen erkend worden. Gezien het werk dat wij in de afgelopen jaren hebben verzet, heeft men ons nu in de bloemetjes gezet. Dat voelt werkelijk heel goed aan. Met of zonder de onderscheiding stelt zal het goede werk voortgezet worden. Het moet niet lijken alsof je het werk voor de onderscheiding doet. Het geeft natuurlijk een beter gevoel omdat je gewaardeerd wordt voor het werk dat je doet', aldus Vismale.

Slijngard (Commandeur in de Ereorde van de Palm) ziet de onderscheiding als een grote eer, en zeker zo een hoge onderscheiding. 'Het doet je goed als je merkt dat het harde werk dat je verzet, door anderen in positieve zin opgemerkt wordt. Het stimuleert om zo door te gaan. Een schouderklopje doet goed.' Ook Slijngard stelt dat het werk niet om de onderscheiding wordt gedaan, maar de onderscheiding wel bijdraagt om harder aan de slag te gaan.

De 162 bijzondere Surinamers hebben volgens de voordragers getoond een correcte levens- en werkhouding aan de dag te kunnen leggen in tijden van uitdaging. Ze hebben niet alleen gedemonstreerd doorzettingsvermogen te hebben, maar ook hoe op een opbouwende wijze om te gaan met hun omgeving en met hun medemens. Ze hebben zich onderscheiden van anderen door de manier waarop zij zich positief hebben opgesteld.

Velen onder de gedecoreerden zijn al eerder onderscheiden, maar zijn ondanks de onderscheiding door gegaan om het verschil uit te maken.

Financieel directeur Telesur Headley niet geschorst door TCT-bewindsman Rusland

Headly krijgt van minister ruimte om zich schriftelijk te verweren


Financieel directeur van Telesur, Russ Headley, krijgt de gelegenheid van minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), zich schriftelijk te verweren. Headley moest zich gisteren melden bij de minister nadat de Raad van Commissarissen van Telesur een brief naar hem stuurde met bezwarende verklaringen, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 24 november 2016. 

De Telesur Communicatie Werknemers Organisatie Suriname (CWOS) heeft over de situatie in het bedrijf gisteren een spoedbijeenkomst gehouden. De situatie wordt op de voet gevolgd. Ook waarnemend directeur Mike Antonius heeft een spoedbijeenkomst gehad met zijn staf en de directie. 

Verwacht werd dat minister Rusland de financieel-directeur zou schorsen. Dat is dus niet gebeurd. Partijen staan, zo schrijft Starnieuws, op scherp, aangezien de bond zich niet zonder meer zal neerleggen bij maatregelen tegen Headley, zonder overtuigende bewijzen.

Eerder dit jaar was de bond bij Telesur ook in beweging gekomen toen Headley werd ontlast uit de functie van waarnemend directeur. Later werd Antonius, na overleg met alle betrokkenen, alsnog benoemd tot directielid en werd waarnemend directeur.

Nederlandse internist-infectioloog twee maanden op Curaçao voor opzet polikliniek infectieziektes Sehos

Eeftinck Schattenkerk komt in december en blijft zeker twee maanden


De Nederlandse internist-infectioloog Jan Karel Eeftinck Schattenkerk komt voor twee maanden naar Curaçao om het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) te helpen met het opzetten van een polikliniek voor infectieziektes. Dat zegt medisch directeur Franke Scheper vanochtend, donderdag 24 november 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

Eeftinck Schattenkerk komt in december en blijft in ieder geval twee maanden. In het ziekenhuis is al een internist-infectioloog werkzaam, dokter Van de Wetering. Of in de toekomst meer specialisten op het gebied van infectieziekten nodig zijn, kon Scheper nog niet zeggen. De Nederlandse arts zal nauw samen werken met zijn Curaçaose collega’s, niet alleen internisten maar ook andere specialisten.

'Infectiologen werken ziekenhuisbreed', zegt Scheper. 'Zij behandelen patiënten met een hiv-infectie, met zika of dengue, maar ook bijvoorbeeld kankerpatiënten van wie de weerstand afneemt.'

Eeftinck Schattenkerk (1944) was van 1985 tot 2009 internist-infectioloog in het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam en specialist op het gebied van hiv-infectie. Hij promoveerde in 1997 met het proefschrift ‘Pneumocystosis and microsporidiosis in hiv infection’. Na zijn pensionering in 2009 kreeg hij een gastaanstelling bij het AMC en sindsdien geeft hij onderwijs aan studenten geneeskunde.

Hij ontving 30 mei 2014 een koninklijke onderscheiding (zie foto - Bron: Twitter). Eeftinck Schattenkerk werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De voormalige specialist in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) kreeg het ‘lintje’ uit handen van Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, vanwege zijn jarenlange inzet voor hiv-patiënten.

De opzet van de poli infectieziekten volgt de Nederlandse standaard en past in het toekomstige Hospital Nobo Otrobanda (HNO). 'Net zoals alles wat we nu inbrengen in het Sehos', zegt Scheper. 'HNO is een gebouw. De processen en structuren kunnen we nu al ontwikkelen. Dat kan straks allemaal 1-op-1 naar het nieuwe ziekenhuis.'

Zeven schepen en tankers PdVSA Venezuela voor anker kust Curaçao

Volgens premier Whiteman zijn beslagen op de schepen en tankers gelegdDat de situatie er niet rooskleurig uitziet voor Petróleos de Venezuela SA (PdVSA), blijkt maar goed uit deze opname. Op één enkele foto zijn maar liefst zeven schepen en tankers van het Venezolaanse staatsoliebedrijf te zien die al enige tijd voor de kust van Curaçao stilliggen.

Demissionair premier Ben Whiteman (PS) heeft het over beslagen op deze schepen en tankers, waardoor lossen onmogelijk is totdat de verschuldigde bedragen zijn betaald. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 24 november 2016.

Minister van Defensie Hennis-Plasschaert bevestigt blijvende militaire aanwezigheid op de eilanden

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert op werkbezoek op Curaçao 


De Nederlandse Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert brengt deze dagen een werkbezoek aan Curaçao en Bonaire, waarbij ze zich door gesprekken en troepeninspecties op marinebasis Parera en marinekazerne Suffisant op de hoogte laat brengen van het reilen en zeilen van de diverse defensieonderdelen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. 

Ze bevestigt vandaag, donderdag 24 november 2016, in het Antilliaans Dagblad de blijvende militaire aanwezigheid op de eilanden. 'Zolang wij samen in het Koninkrijk zijn heb ik hier de verantwoordelijkheid. Dus onze aanwezigheid wordt zeker niet minder. We leven in een wereld vol onzekerheden en die spelen zich niet alleen in de Europese Unie af, maar ook in dit deel van de wereld. Onze militaire aanwezigheid hier is een soort basisverzekering ten behoeve van de veiligheid van het Koninkrijk, dus ik vind het van groot belang dat we hier blijven.'

Op de vraag welk prijskaartje hieraan hangt voor de Rijksbegroting moet ze het antwoord schuldig blijven.

Hennis-Plasschaert legt uit: 'Het bedrag dat is gereserveerd voor Defensie in het Caribische Deel van het Koninkrijk is niet zo eenvoudig op te sommen. Er staat een deel op de begroting van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een deel op Defensie, en een deel is verwerkt in Commando Zeestrijdkrachten, dus er is geen pasklaar bedrag te noemen. Immers we zitten hier niet alleen met de Koninklijke marine, maar ook met de marechaussee en met de landmacht. Daarbij is er ook geld gereserveerd voor de Kustwacht Caribisch gebied in begrotingen van meerdere departementen.'

Om het gehele bericht te kunnen moet u even hier klikken.

Guangdong Zhenrong tracht vakbonden Isla op Curaçao van goede intenties bedrijf te overtuigen

Chinezen zeggen toe dat huidige arbeiders raffinaderij na overname in dienst blijven

Bedrijf wil snel over gaan op liquefied natural gas (LNG)


Tijdens een bijeenkomst in het Renaissance heeft Guangdong Zhenrong Energy Co (GZE) de Isla-vakbonden gisteren getracht te overtuigen van de goede intenties van het Chinese oliebedrijf. Zo is bijvoorbeeld toegezegd, dat de huidige werknemers van de Isla-raffinaderij bij de geplande overname door GZE allemaal aanblijven. GZE heeft gisteren niet alleen de werkgelegenheid van de huidige werknemers verzekerd, maar ook beloofd voor meer arbeidsplaatsen te zullen zorgen. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 24 november 2016.

'Als een bedrijf dat eigendom is van de staat heeft GZE de intentie de energie-infrastructuur te verbeteren, bij te dragen aan duurzame economische ontwikkeling en het verbeteren van de arbeidszekerheid', aldus directeur Chen Bingyan in een schriftelijke verklaring naar aanleiding van de bijeenkomst met vakbonden in het Renaissance Hotel en Casino.

Het oliebedrijf kondigde gisteren aan dat zij rond juni volgend jaar een Work Force Development Program zal implementeren. Hiervoor zullen specialisten van de China Petroleum University naar Curaçao afreizen. Zij gaan in samenwerking met de Universiteit van Curacao dit programma voor instructie, opleiding en bijscholing van personeel ontwikkelen. GZE verklaart dat het Work Force Development Program niet alleen de raffinaderij betreft, maar ook ‘andere gebieden zoals logistiek, financiën en toerisme’. En voegt daaraan toe: 'GZE hecht grote waarde aan evenredigheid, gelijke kansen en gelijke geldelijke vergoeding, en zal dit na de overname afdwingen.'

GZE werkt momenteel aan een feasability study, het zogenoemde Front End Engineering Design (Feed). Dit is naar verwachting in januari 2017 in concept klaar. Belangrijk onderdeel is het terugdringen van de vervuiling door de raffinaderij. GZE zegt Seven Seas Water te hebben benaderd voor de ontwikkeling van een plan voor de recycling van water. Dit zou een eind moeten maken aan de vervuiling van de haven met afvalwater van de raffinaderij.

Het oliebedrijf stelt snel over te willen gaan op liquefied natural gas (LNG), ‘mits Refineria di Korsou en PdVSA daar hun goedkeuring aan verlenen’. De exacte inhoud van het Front End Engineering Design dient vóór 30 april 2017 aan de nieuwe regering van Curaçao te worden gepresenteerd.

Situatie rond Insel Air wordt vrijdag 25 november in Staten Curaçao besproken

Luchtvaartmaatschappij heeft een liquiditeitsprobleem


De penibele situatie van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air wordt morgen, vrijdag 25 november 2016, besproken in de Staten. Demissionair minister Eugene Rhuggenaath van Economische Ontwikkeling zal antwoord geven op vragen over de financiële en operationele situatie, zo bericht Paradise FM.

Ook geeft hij uitleg over hoe de overheid Insel Air te hulp wil schieten en de commissie die in het leven is geroepen om een advies uit te brengen.

Insel Air heeft de overheid om hulp gevraagd omdat ze hun financiële verplichtingen niet meer kunnen voldoen. Insel Air heeft een liquiditeitsprobleem doordat er nog 100 miljoen dollar vastzit in Venezuela.

Arrestant springt op Coesewijnebrug uit rijdende politieauto in Saramaccakanaal

35-Jarige arrestant gearresteerd wegens verzet in politiebureau Latour en verboden wapenbezit

Man na sprong in kanaal weer snel in de kraag gevat


De 35-jarige W.K. is zondag uit een rijdende politieauto gesprongen toen de politie van Latour hem naar politiepost Munder vervoerde, waar hij zou worden voorgeleid. Na op de Coesewijnebrug een portier te hebben opengemaakt, sprong hij het Saramaccakanaal in, zo bericht de Ware Tijd woensdag 23 november 2016. 

Het lukte diverse eenheden van de politie hem na anderhalf uur, ondanks zijn verzet, weer in de kraag te vatten.

K. was zaterdag in beschonken toestand het politiebureau van Latour binnengestapt om aangifte te doen tegen een man die zijn mobiele telefoon has gestolen. Toen het te lang duurde voordat de agenten actie ondernamen, ging hij tekeer en schold agenten uit. Daarbij werd een scherp voorwerp tussen zijn broekband zichtbaar.

De man verzette zich toen de politie hem het scherp voorwerp af wilde pakken. Ook een dolk van 29 centimeter lengte die hij in zijn tas had, werd in beslag genomen.

Hofwijks ('We Zijn Moe'): 'Cyberattack staat los van We Zijn Moe'

'Het kan een scenario van de regering zijn, ze is daar niet vies voor'

Hackers verklaren, dat overheidsgeld onder valse namen op Zwitserse rekeningen staat en kondigen aan deze te zullen publiceren


Curtis Hofwijks, leider van de actiegroep 'We Zijn Moe', reageert vanochtend, donderdag 24 november 2016, op Starnieuws met gemengde gevoelens op de aanval op www.gov.sr, de officiële website van de overheid. De internationale hackersgroep Anonymous heeft de aanval opgeëist en heeft daarbij opgeroepen dat de overheid dient te luisteren naar de samenleving met name de groep 'We Zijn Moe'. 

Hofwijks is blij dat steeds meer groepen in actie komen tegen het wanbeleid van de regering, maar benadrukt dat de ‘cyberattack’ losstaat van 'We Zijn Moe'.

'Wij weten niet uit welke hoek de aanval komt en of de intenties van de daders zuiver zijn. Het kan een scenario van de regering zijn, ze is daar niet vies voor. Het kan ook dat het om een oprechte oproep gaat om naar ons te luisteren. Aandacht vragen kan op verschillende manieren, barricades opwerpen, straatacties en petities. Het is in elk geval duidelijk dat er aandacht gevraagd wordt. We hopen dat het een oprechte actie betreft en dat wij meer inzicht mogen verkrijgen door geheime informatie over zelfverrijkingsgevallen te openbaren, net als Wikileaks.'

De anonieme aanvallers hebben het tot nog toe gehouden op het ontoegankelijk maken van de site.

In een tweede email aan Starnieuws delen ze mee dat zij zich ondertussen toegang hebben verschaft tot gevoelige informatie. Ze zouden bewijzen hebben van geld dat onder valse namen op Zwitserse rekeningen staan en kondigen aan deze te zullen publiceren.

Verklaring E-government commissie over gehackte regeringswebsite

'Overheidswebsite gov.sr is slachtoffer van een DDos aanval geworden'


De E-government commissie geeft in een verklaring aan dat technici druk bezig zijn om de regeringswebsite www.gov.sr zo snel mogelijk weer operationeel te hebben. De site van de overheid is gisteren, woensdag 23 november 2016, slachtoffer geworden van zogenoemde DDos aanval. Er is geen andere schade aangericht. De verklaring luidt als volgt: 

'In de ochtend van 23 november 2016 is de overheidswebsite gov.sr het slachtoffer van een DDos aanval geworden. Daardoor is de website down gegaan en onbereikbaar geworden. De gov.sr technici werken eraan om de website zo snel mogelijk weer online te brengen. 

De DDos aanval heeft behalve het onbereikbaar maken van de website geen andere schade kunnen aanrichten. De overheidswebsite wordt achter geavanceerde firewalls in een goed beveiligde datacenter gehost, maar staat vanwege de aard van de website open voor de buitenwereld. 

Gov.sr is sinds 2010 een belangrijk informatiemedium van de Surinaamse overheid naar de burger toe en moet makkelijk toegankelijk zijn. Alle overheids email is veilig en onaangetast, ook andere beveiligde websites van de overheid zijn onaangetast. Alle overheidsdata is veilig en niet in gedrang gekomen. 

Wat is een DDoS-aanval? 
Bij een DDoS-aanval wordt een website of computernetwerk bestookt met berichten van honderden tot soms wel duizenden computers, op hetzelfde moment. Hierdoor raakt de website of het computernetwerk overbelast en kun je er geen gebruik meer van maken. 

Wie pleegt een DDoS-aanval? 
Criminelen die het niet eens zijn met een bepaald beleid of wraak willen nemen plegen vaak zulke acties. Dit is een laffe daad, omdat deze zelfde criminelen vaak geen openlijke verantwoordelijkheid opeisen voor hun daden. 

Het technisch team van gov.sr is bezig met het implementeren van nieuwe maatregelen om de kans op zo een DDos-aanval in de toekomst te verkleinen of te voorkomen. Er wordt ernaar gestreefd om de website zo snel mogelijk weer online te krijgen zodat het ongerief voor de burger tot een minimum wordt beperkt.'

Costa Rica bereidt zich voor op tropische storm Otto

Duizenden mensen moeten worden geëvacueerd 


President Luis Guillermo Solís kondigt alarmfase 1 af


De nadering van de tropische storm Otto heeft Costa Rica in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Het hurricane-centrum in Miami waarschuwde woensdag 23 november 2016 voor springvloed en aardverschuivingen in de kustgebieden in het Midden-Amerikaanse land. De Costa Ricaanse president Luis Guillermo Solís kondigde daarop alarmfase 1 af, zo bericht onder andere in Nederland de regionale krant De Gelderlander.

Duizenden mensen moeten hun huizen verlaten. Voor hen is noodopvang geregeld.

Otto had even orkaankracht (categorie 1), maar is weer iets afgezwakt. Met windsnelheden tot 110 km/uur is het gevaar nog allerminst geweken. De meteorologen verwachten, dat het ergste noodweer donderdag aan land komt in de buurt van Barra del Colorado, niet ver van de grens met Nicaragua.


Ook daar zijn veiligheidsmaatregelen genomen en staan reddingsdiensten klaar. In Panama eiste Otto zeker drie mensenlevens. Tien mensen worden nog vermist.


De website weeronline.nl berichtte gisteren, dat Otto vandaag, donderdag 24 november, vanaf de Caribische Zee over Costa Rica en Nicaragua trekt en zal veel schade aanrichten. De kern van de orkaan trekt van oost naar west over het grensgebied van deze twee landen. Naast de zeer krachtige wind is er grote overlast te verwachten door hoge golven en extreem veel neerslag. Hierdoor is kans op overstromingen en modderstromen.

Orkanen zijn zeer uitzonderlijk in deze regio. Ook is een orkaan zo laat in het jaar een bijzonderheid. Officieel loopt het Atlantisch orkaanseizoen van 1 juni tot en met 30 november, maar veruit de meeste orkanen kwamen voor in de maanden augustus, september en oktober. Orkanen in november zijn vrij zeldzaam en zeker orkanen zo laat in deze maand.


Ook de locatie, in het uiterste zuidwesten van de Caribische Zee, is bijzonder, aldus weeronline.nl. Hier is, voor zover bekend, nog niet eerder een storm met orkaankracht voorgekomen. Costa Rica heeft überhaupt nog niet eerder met een orkaan te maken gehad.

Volgens de laatste verwachting gaat Otto morgen aan land in het zuidoosten van Nicaragua. Hij koerst dan over het grensgebied van Nicaragua en Costa Rica, met kern ten zuiden van het Meer van Nicaragua langs, om via het noordwesten van Costa Rica vrijdag de Grote Oceaan op te trekken. Vanaf dan ligt voorlopig geen land meer op zijn pad.


Met een gemiddelde windsnelheid van 110-120 km/u zat Otto gisteren rond de grens van tropisch storm (windkracht 11) en de laagste categorie (cat. 1) orkaan. Vandaag zal Otto iets in kracht toenemen en daarmee een categorie 1 orkaan zijn als hij aan land gaat. Boven land zal hij weer afzwakken tot tropische storm.


In het zuiden van Nicaragua en het noorden van Costa Rica valt in twee dagen tijd op veel plekken 100-200 mm regen. Zeer lokaal kan de neerslaghoeveelheid oplopen tot 500 mm. Deze neerslaghoeveelheid zal zeker leiden tot wateroverlast. Ook bestaat, vooral in de bergachtige gebieden, kans op gevaarlijke modderstromen.


(Red. De Surinaamse Krant/De Gelderlander/weeronline.nl/Twitter/YouTube)

16-Jarig zwakbegaafd meisje te Santo Dorp verkracht...

Op weg naar een winkel heeft een man het meisje tegen haar wil meegenomen


Een 16-jarig zwakbegaafd meisje is zondagavond ontvoerd en verkracht door een tot nog toe onbekende man. Volgens een oudere zus van het slachtoffer was haar zusje zonder toestemming naar de winkel gegaan, zo bericht woensdag 23 november 2016 het Dagblad Suriname op haar website. 

Van enkele neven vernam zij, dat haar zus door een man was meegenomen. Het meisje zou tegen hebben gestribbeld, maar de man wist haar tegen haar wil mee te nemen en seksueel misbruikt.

De familie zette een zoekactie op touw. Later op de avond heeft de man het meisje stiekem weer teruggebracht. Enkele buurtbewoners, die de verdachte met het meisje zagen, hebben toen de achtervolging ingezet, maar zonder resultaat.

Volgens het slachtoffer kent zij de verdachte van gezicht. Thuis aangekomen vertelde het meisje dat zij pijn had aan haar geslachtsdeel.

De politie van Santo Dorp heeft een aangifte opgenomen en het slachtoffer met een geneeskundige verklaring verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Volgens de zus is haar jongere zus gisteren weer naar de arts geweest voor onderzoek. De politie is bezig de dader in deze kwestie op te sporen.