vrijdag 25 november 2016

Protestborden tegen regering Bouterse tijdens viering onafhankelijkheid te Tamanredjo

'Waar is de staatsvijand gebleven'


De protesten tegen de regering zijn vrijdag 25 november 2016 bij de viering van 41 jaar staatkundige onafhankelijkheid te Tamanredjo in het district Commewijne niet uitgebleven, zo bericht het Dagblad Suriname op haar website. 

In de menigte stonden een paar personen met protestborden tegen de regering Bouterse (zie foto - Bron: Dagblad Suriname).

'Hier is er wel geld voor?', 'Nog meer dc’s', 'Anticorruptiewet', 'Pe a moni de' en 'Waar is de staatsvijand gebleven' waren een paar van de teksten op de borden. De groep hees de borden heel hoog toen president Desi Bouterse, na de ceremoniële inspectie van de gewapende machten, passeerde.

ABOP: 'Er is weinig reden tot feest vieren op onafhankelijkheidsdag'

'Toekomst binnenlandbewoners ziet er even somber uit als hun verleden'


Steeds weer tegen deze tijd van het jaar wordt onze geheugen opgefrist met de Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975. Het is nu 41 jaren geleden, maar het traject dat naar deze dag toe moest worden afgelegd, was geen gemakkelijke. Onze geschiedschrijving maakt, hoezeer ook gekunsteld, melding van de verwoestende strijd van de slavenmaatschappij tegen zwarte mensen die de geestelijke onderwerping aan dat mensvernederende slaven bestaan niet wensten te aanvaarden. 

Uiteindelijk moest de slavenmaatschappij capituleren en rond het midden van de 18e eeuw gedwongen vredesverdragen tekenen met de marrons. Hierdoor konden zij voortaan, hoezeer in de beslotenheid van het Surinaamse oerwoud, ongestoord blijven wonen en leven.

Na zo'n 100 jaren werd de slavernij in Suriname afgeschaft en ruim 200 jaren daarna verschafte Suriname zich de Staatkundige onafhankelijkheid.

Het is ons niet ontgaan dat op weg naar deze staatkundige onafhankelijkheid vele landgenoten uit vrees voor onderdrukking van elkaar, naar het buitenland moesten vertrekken om er een nieuw bestaan op te bouwen. Na een korte periode van vijf jaren onafhankelijkheid, kwam in 1980 de greep aan de macht, kennelijk vanuit de gedachte dat de gerealiseerde vrijheid (onafhankelijkheid) in 1975 niet ver genoeg ging voor de Surinamers. Er was echter hoop op verandering en verbetering, omdat ook de domper die deze machtsgreep legde op de vrijheidsbeleving van vele Surinamers, langzaam aan wordt overwonnen.

Maar, de huidige sociaal economische situatie waarin Suriname is gemanoeuvreerd, geeft weinig reden tot feest vieren, dan wel tot bezinning op onze toekomst, omdat die toekomst voor vele categorieën van mensen in deze samenleving, vooral in het zogeheten binnenland, er even somber uit ziet als hun verleden.

De ABOP wenst de gehele Surinaamse maatschappij daarom een bezinningsvolle herdenking van Surinames 41e onafhankelijkheidsdag toe.

Politie Rotterdam vindt 51 kilo cocaïne in woning Colombiaan te Rotterdam

Bij twee andere acties in Rotterdam en bij Zwijndrecht in totaal 29 kilo cocaïne aangetroffen 

(Bron foto: Politie Rotterdam)

Drie mannen (28 en 36 en 28-jarige Colombiaan) gearresteerd


De politie heeft afgelopen zondag een grote hoeveelheid cocaïne gevonden in een woning in Rotterdam. Drie mannen zijn gearresteerd, zo is vandaag, vrijdag 25 november 2016, te lezen op Politie.nl.

Agenten waren zondagavond getuige van een opvallende ontmoeting tussen twee inzittenden van een auto met Frans kenteken een een derde man bij de parkeergarages op de Siciliëboulevard. Ze zagen dat er een ’overdracht’ plaatsvond waarna de man met een koffer wegliep richting een appartement in de buurt. Bij controle bleek het te gaan om een 28-jarige Colombiaan zonder vaste woon- of verblijfplaats. In zijn koffer zat 12 kilo coke.

De Franse auto was intussen vertrokken maar werd gevolgd door de verkeerspolitie. Bij de Zwijndrecht werd de auto aan de kant gezet en opnieuw vond de politie cocaïne. Deze keer ging het om 17 kilo. De inzittenden, van 28 en 36 jaar, zijn ook aangehouden.

In de woning aan de Siciliëboulevard waarvan de Colombiaan een sleutel bij zich had werd dezelfde nacht nog eens 51 kilo harddrugs en duizenden euro’s aan contanten gevonden. Zowel de drugs als het geld zijn in beslag genomen. De drie mannen zijn donderdag voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. Ze blijven voorlopig nog vast zitten.

Geen kastransacties mogelijk bij DSB-filiaal in Moengo

Klanten kunnen alleen aan cash geld komen via de pinautomaat


Al ruim tien dagen kunnen mensen in Marowijne, met name Moengo en omgeving, niet op een vlotte manier bankzaken doen bij DSB Moengo. Het banksysteem voor kastransacties is uitgevallen, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 25 november 2016.

Brigitte Ho A Hing, die de leiding heeft bij het filiaal, zegt dat het gaat om een applicatie probleem. 'Dit brengt met zich mee dat er geen kastransacties uitgevoerd kunnen worden.'

Volgens haar kunnen klanten slechts via de pinautomaat geld lichten.

Een klant vertelt dat door dit probleem hij helemaal naar Paramaribo moet om zijn bankzaken in orde te maken. Hij hoopt dat de zaak genormaliseerd wordt, want heen en weer reizen voor slechts bankzaken, brengt heel wat kosten met zich mee. Nu staat eind van de maand voor de deur, waarbij velen bankzaken moeten doen. De mensen uit de omgeving vrezen dat zij hierdoor gedupeerd zullen worden.

Van de DSB Moengo is vernomen, dat het systeem sinds vorige week maandag was uitgevallen. Woensdagochtend konden vooral senioren burgers worden geholpen. Donderdag was het systeem even weer aan. 'Technici zijn bezig om het probleem op te heffen', zegt Ho A Hing. Voor leningen en andersoortig papierwerk kunnen klanten wel bij de bank terecht.

Buschauffeur Amstelveen zou getint gezin uit bus hebben gezet....

Gezin zou plaats hebben moeten maken voor 'Nederlandse mensen'


Een buschauffeur in Amstelveen zou gisteren een getint gezin hebben verzocht de bus te verlaten om plaats te maken voor 'Nederlandse mensen'. Dat schrijft een man die in de bus zat op Twitter, meldt RTV Amstelveen vandaag, vrijdag 25 november 2016. Het incident was rond half zeven's avonds op het busstation van Amstelveen.

Shehata meldde op Twitter dat ‘een getint gezin bus 170 richting Uithoorn werd uitgezet omdat er volgens de chauffeur plaats moest worden gemaakt voor Nederlandse mensen’.

Op Twitter werd vol verontwaardiging gereageerd, maar vooral vol ongeloof. De tweet van Shehata werd door velen betiteld als ‘uit de duim gezogen’.

Busmaatschappij Connexxion liet aan RTVA vanochtend weten dat de zaak serieus wordt opgepakt, maar dat ze in deze fase van het onderzoek nog niets kunnen vertellen. Shehata heeft ondertussen al zijn tweets over het incident verwijderd. Hij wacht het onderzoek van Connexxion af.

RTVA is benieuwd of meerdere mensen getuige zijn geweest van het incident. Eventuele getuigen kunnen bellen naar 020-5478585 of een mailtje sturen: redactie@rtva.nl.

'Alles moet anders! President zonder natie'

Conclusies na 41 jaren postkoloniale ontberingen 

Door Ludwich van Mulier 


Er is een nieuwe tijd aangebroken. Suriname heeft na de onafhankelijkheid van 25 november 1975 bijna alles verkeerd gedaan. Wij zijn allen schuldig. Bezinning tijdens de huidige economische en politieke crisis na 41 jaar postkoloniale worstelingen dwingt ons tot deze conclusie te komen. We kunnen niet verder met verouderde en onjuiste denkbeelden over ons zelf, over onze naar saamhorigheid zoekende samenleving. Als wij onze kleine bevolking van nauwelijks een half miljoen personen met zoveel materiële rijkdommen, en zoveel talenten en denkkracht niet tot ontwikkeling kunnen brengen, dan zijn er fundamentele zaken goed mis. 

Moderniteit van de vensterenvelop en de typemachine is voorbij 
De aimabele dichter Robin Raveles (Dobru), aanhanger het na-oorlogse antikoloniale nationalisme, is bekend geworden om zijn door iedereen bejubelde gedicht, Wan Bon. Maar, de bevolking heeft zijn gedicht helaas niet begrepen. De stam van de boom is de levensader van de boom, die voeding en verbinding brengt voor de alle onderdelen van de plant. Die boom symboliseert de eenheidsstaat Suriname met verscheidene internationale loyaliteiten. Het pluriforme volk dient onvoorwaardelijk de stam te accepteren als bestaansbron; zonder stam geen volk. De ex-kolonisator heeft om centrale gemeenschapsvorming rondom een symbolische mentale en spirituele stam- te dwarsbomen de banden met de historische herkomst van de bevolking afgesneden. Hierdoor werd een te vormen mentale tegenkracht van de bevolking tegen kolonisatie, fundamenteel onmogelijk gemaakt.

We hebben onszelf verdeeld door onze aandacht primair te richten op materieel overleven en ons geografisch en antropologisch isolement voor lief te nemen. Gemeenschapsvorming was niet aan de orde laat staan nationaal besef.


Suriname was Paramaribo en is nog steeds een stadsstaat. Men praat elkaar na in sjablonen; we zouden slachtoffers zijn van de koloniale verdeel en heers politiek (kolder). Wij verdelen onszelf, discrimineren minderheden - onze eigen Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse inheemsen - en kiezen luidruchtige leeghoofden uit om over ons te beslissen. Als eenmaal het slachtofferisme is ingeprent blijft men slachtoffer, omdat men de wereld om zich heen als slachtoffer beoordeelt.

Recent neurologisch onderzoek bevestigt de wijze van waarneming; zien is gewaarwording, filtering vooraf, door het brein. Je ziet wat je wil zien. Zo zijn er legio misvattingen- vele door onszelf geproduceerd, die ons allen mentaal beletten om onszelf vanuit onze reële vermogens, mogelijkheden, kansen, te beoordelen. Het oude nationalisme produceerde een extern vijandbeeld, klaagde over de geschiedenis en creëerde geen nationaal perspectief. De nieuwe habitat Suriname werd aanvankelijk niet beschouwd als collectieve eigendom, maar als toevallige nieuwe werkplek. De omvang aard en structuur van nieuwe habitat was onbekend. Onbekend maakt onbemind.

De verzwegen eigen geschiedenis van ons volk (niet de Eurocentrische) en het negeren van ons gevoel en geestelijk bestaansrecht heeft onze mentale ontwikkeling geschaad. Zodoende heeft een calimero-slachtoffereffect postgevat; zij zijn groot en wij zijn klein. Er zijn acuut nieuwe denkkaders nodig om onze gemeenschapszin waardige inhoud te geven. Surinaamse uitvinders, denkers en volksfilosofen, die er wel degelijk zijn, eisen nu het woord. Er is een noodzakelijk nieuw traject nodig voor geestelijke bevrijding.


Het oude doch begrijpelijke merendeels aanklagende Surinaamse stedelijk nationalisme dat Nederland de schuld geeft van alles, is uitgewerkt; heeft zijn langste tijd gehad. Paramaribo regeert allang niet meer alleen. Suriname is een internationaal erkende rechtstaat die het zelfbeschikkingsrecht dient af te stemmen op de internationale rechtsorde en biosfeer.

De onafhankelijkheid van 1975 heeft ons verantwoordelijk gemaakt voor ons eigen lot. In de postkoloniale fase heeft echter het handelskapitaal de overhand gekregen en onze groeiende productiecultuur afgeremd en afgeleid, de ambacht ontmoedigd.

Het belang van de handel in geld en geldproducten werd geaccentueerd in een steeds dominantere informele economie. Er is een dubbelstructuur ontstaan in de bancaire sector door de cambio’s naast de tien particuliere banken te gedogen en te formaliseren. Ook is de status-quo gemakshalve blijven steken in oude denkpatronen,in de ban van etniciteit, patronagesystemen,onverschilligheid ten opzichte van de publieke sector en staatsaangelegenheden. Een hardnekkige Winti wai lanti pai 'laat maar waaien' attitude schoot wortel in het bewustzijn van de bevolking. Alle Surinamers hebben recht op een mentaal herstelprogramma, dat wijzelf alleen kunnen opstellen met onze gezamenlijke positieve denkkracht.

We leven nu in een andere tijd, die de vroegere moderniteit van de typemachine en de vensterenvelop waar wij eens zo trots op waren, ver achter zich heeft gelaten. De wereld draait door en globalisatie eist van ons dat wij groei moeten vertalen in ontwikkeling. De biosfeer, natuurlijke rijkdom, is eindig en een economie die daar geen rekening mee houdt is oliedom en belandt op een doodlopend spoor. We moeten jongere generaties - onze toekomst - blijven inspireren. Hun belangen moeten terug te vinden zijn in onze huidige economische plannen. Dat betekent investeren in kennis; noviteiten bijbenen om groei en ontwikkeling te garanderen doen waarin we goed zijn om met het buitenland te kunnen concurreren.

Het geestelijk isolement van onze jongeren opheffen 
Na de onafhankelijkheid in 1975 zijn toenmalige overgangspolitici te lang op hun posten blijven zitten. Deze oude mastodonten- waarvan enkele zich nog steeds manifesteren als hinderlijke stoorzenders hebben hun opvolging niet goed geregeld en zijn de as van de stagnatie geworden. Zij zijn het die de jongeren bewust of onbewust de pas afsnijden. Er is geen maatschappelijke doorstroming. In het maatschappelijke debat hebben jongeren niets te zeggen. In de sociale media kan men beschamende vertoningen zien van gedragsuitspattingen, straatgevechten van schoolgaande jeugd, martelingen van kinderen door geestelijk gestoorde ouders, die om niets door het lint gaan. De criminaliteit is niet alleen stijgend, maar is ook verjongd. Suriname heeft een jeugdparlement, waar jongeren geleerd wordt de ouderen, die overigens het slechte voorbeeld geven, in een niet functionerend parlement, na te apen en de corruptie al heel vroeg onder de knie te krijgen.

De huidige president heeft in 1980 na het plegen van een staatsgreep, beloofd voor de jongeren op te komen. Als we vandaag de balans opmaken is er niets veranderd. Vandaag de dag heerst nog steeds een enorme jongerenwerkloosheid, en een jongeren verlammende drugsproblematiek. Oplossingsmodellen hoe de jongerenproblematiek, tienerzwangerschappen, zelfmoorden, prostitutie, ontheemden (gezinsontwrichting) door binnenlandse migratieprocessen, mensenhandel, kinderarbeid, drugsverslaving en drugsgerelateerde problemen aan te pakken ontbreken structureel. Terwijl de jongeren duidelijk aangeven mee te willen participeren in de maatschappij.

Er heerst een verkeerde conceptie van verjonging, die door het populisme is geïntroduceerd om jongeren goedkoop door giften bijvoorbeeld, te werven voor verkiezingswinst. Er is geen saamhorigheid omdat men dagelijks ervaart dat het de ongeschikte machthebbers aan empathie en gemeenschapszin ontbreekt. Jongeren die eeuwen zijn verwaarloosd en genegeerd en wier zwakheid met valse pro jongeren leuzen wordt uitgebuit, kan men heden niet plotsklaps belasten met politieke verantwoordelijkheden die zij niet aankunnen. Uitspraken van over het paard getilde jonge politici - waar de bevolking zich mateloos aan ergert- illustreren de rampzalige toestand.

Parlementariër André Misiekaba (NDP - zie beeld - Bron: Red. De Surinaamse Krant) - verdwaald kerkelijk predikant die graag de show steelt met het potsierlijk nadoen van Martin Luther King – wil van Suriname een Dubai maken. In protserige grootspraak buitelen meerdere misleide NDP-jongeren over elkaar heen. Ene Melvin Bouva (NDP, parlementariër die luid van de daken schreeuwt dat Suriname niet hoeft te doen wat het internationaal gerenommeerde IMF verlangt. De president - die achter de schermen aan de touwtjes trekt van het volkstheater - zet deze onervaren jongeren aan om met akelige en stupide podiumtaal voor hem de kastanjes uit het vuur te halen. Dit zijn in feite maffiapraktijken, die gebaseerd zijn op diepe minachting voor de jongeren in wiens naam men zegt te handelen. Maar Suriname is geen maffiastaat, en zal het ook niet worden. Een natie zonder politiek leiderschap

Ons land is een goedkope grondstoffenleverancier gebleven in weerwil van spectaculaire onrealiseerbare populistische plannen en loze beloften. De economie drijft voornamelijk op export van ruwe (onbewerkte) grondstoffen. Door een verouderd en achterhaald leidmotief van importvervanging en exportvergroting (louter uitverkoop van onbewerkte grondstoffen) komt men niet uit de neerwaartse spiraal. De wereldhandel is ingewikkelder en invloedrijker geworden; de variabele grondstoffenprijzen doen de staatsinkomsten mee schommelen en ontwrichten economieën die geen slim en divers beleid voeren. Grote manipulatieve multinationals laat men niet meebetalen aan de kosten voor milieuonderhoud en herstel van milieuschade. Integendeel, men verlaagt de drempels voor het binnenhalen van kapitaal omdat het land in de schulden zit.

Het verbaast mij steeds dat, wanneer er hoopvolle nieuwe bedrijvigheid wordt bekendgemaakt, het blijkt dat men de betrokken buitenlandse maatschappijen zonder tegenprestatie in de watten legt. Het gebrek aan patriottisme maakt onkundige bestuurders tot zwakke onderhandelaars die Suriname voor een bord linzensoep weggeven. Goud wordt niet in Suriname verwerkt en voor zover het wel geschiedt, dan wel door een buitenlandse multinational waarin de staat aandelen koopt. Hoe bestaat het dat men aandelen in de eigen eigendommen koopt??(Vide de Newmont deal) En slechts enkele procenten (6%) van de royalty’s krijgt? Water wordt geëxporteerd - ook zo’n onbewerkt ruw product uit de natuur - door een buitenlands bedrijf zonder 100% Surinaamse controle en zonder onmiddellijke stopzetting van vergiftiging van dat water. Ook zijn de eigen drinkwaterbronnen niet onder controle en is er in het zuiden van Suriname jaarlijks terugkerende droogte met chronisch drinkwatertekort; in Commewijne en zuidwest Suriname is een groot drinkwaterprobleem. De energiebehoefte van ons kleine volk kan niet worden gegarandeerd.

Het neoliberalisme in het machtigste land ter wereld de Verenigde Staten van Amerika, zwenkt nu naar extreem rechts om nog in eigen land en in de wereld te kunnen graaien wat er te graaien valt. In de wetenschap is de relatie ontbloot tussen klimaatveranderingen , ecologische samenhang, economische groei en lokale corruptie. Politici worden betaald om de andere kant op te kijken. Het bioritme - de biologische potentieklok - van de wereld en dus ook van Suriname is eindig en men dient de economie daarop af te stemmen, dat is de les van de recente recessies in de wereld economie. Geen ongebreidelde groei nastreven, maar balans, immanente en beheerste ontwikkeling en duurzaamheid zijn de nieuwe leuzen voor vooruitgang.

Kortom Suriname is toe aan flexibele geschoold nieuw leiderschap. Geen dromers maar vooruitdenkers die de nieuwe doelen voor ontwikkeling kunnen aangeven. Patriottische pioniers die belangeloos bouwen aan een sterke natiestaat en aan een wakkere goed opgeleide gemeenschap die opvolgers en dus continuïteit en stabiliteit produceert. Onze deskundigen moeten met spoed werken aan nieuw Surinamerschap dat de accenten legt op de juiste plekken; versterking van onze jongeren en bescherming van onze senioren burgers opdat wij met plezier oud worden en beloond worden voor onze inzet voor de natie. Nu krijgen onze oudjes een trap na op hun oude dag; schande!!

In de kapitalistische economieën stond productie in het teken van de kwantitatieve groei. De wereld economieën bedachten 'smartoplossingen' voor onder andere het wereldvoedselvraagstuk door efficiënte technologische innovaties via de kennismaatschappij door te voeren. Vandaag de dag wachten burgers het noodlot niet passief af, maar nemen getergde mensen zelf het initiatief zich verplaatsen naar landen waar men de economie en de maatschappij en de sociale voorzieningen onder controle heeft. Het economisch vluchtelingenvraagstuk is buiten proporties gegroeid.

Maar, een andere tendens is dat inhalige niets en niemand ontziende internationale ondernemingen, naar landen gaan die slapen en corrupte leiders hebben, die ze gemakkelijk verleiden met zelfverrijkende graaivoorstellen. Als de staatskas geplunderd is parkeert men het privékapitaal op rekeningen buitenlandse banken in belasting paradijzen.

Suriname dient een stap terug te doen op alle fronten waar het verkeerd gegaan is, om twee stappen vooruit te kunnen doen in zijn postkoloniale ontwikkeling.


Een president zonder natie is een president die de gemeenschapszin, de saamhorigheid systematisch afbreekt, door de bevolking haar spaarcenten af te pakken, door devaluatie van de nationale munt.

Een president zonder natie mag beslist geen feest vieren op de Onafhankelijkheidsdag; 25 november 2016.

NIJMEGEN 25 november 2016.

Beveiligingslek in Rotterdamse haven maakt het drugssmokkelaars makkelijk

Containers worden ’s nachts wel gescand op drugs, maar niet meteen geïnspecteerd


De Telegraaf bericht vandaag, vrijdag 25 november 2016, dat criminelen handig inspelen op een beveiligingslek in de Rotterdamse haven (zie foto - Bron: Port Consultants Rotterdam). Containers worden ’s nachts wel gescand op drugs, maar niet meteen geïnspecteerd. Drugssmokkelaars ontglippen zo de douane. Dat melden bronnen binnen de haven en opsporingsinstanties.

Normaal gesproken analyseren douaniers meteen de beelden van een scan bij containers uit risicolanden. ’s Nachts gebeurt dat niet, omdat er geen personeel is.

Corrupte havenmedewerkers kunnen de drugs uit de container halen of laten halen, voordat de douaniers later op de dag de scanbeelden bekijken en de drugs ontdekken. Dit is onlangs gebeurd bij het bedrijf APM Terminals.

Justitie bevestigt dat er een groot onderzoek loopt. Justitie, politie en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb maken zich grote zorgen.

NPS-boodschap 41e viering onafhankelijkheid: Suriname schijnt zijn onafhankelijkheid te hebben verloren

'De Surinaamse economie is wederom tot een bedroevend dieptepunt gezonken'


Met de proclamatie van de onafhankelijkheid van Suriname ultimo 25 november 1975 ging er voor ons land en volk een nieuw tijdperk in. Een historisch moment van zelfstandigheid en baas te zijn in eigen huis. Henck Alphonsius Arron, oud NPS-voorzitter, is voorvechter geweest van deze moedige en voor velen gedurfde stap. De discussies met politieke leiders nationaal en het toenmalige moederland Nederland, waren geenszins gemakkelijk. Tegenstanders en twijfelaars hebben tijd noch moeite gespaard om het volk in beweging te brengen tegen dit besluit. Op het laatste moment werkte een goed deel tóch mee en Suriname werd onafhankelijk. 

'Fri...' Direct na de onafhankelijkheid kwamen grote projecten tot stand: versterking van de nationale soevereiniteit, verhoging van de productie en export, aantrekken van buitenlandse investeringen, tripartite overleg tussen overheid, bedrijfsleven en vakbeweging, hervorming van het onderwijs en algemene ziektekostenverzekering. Toen kwamen er politieke strubbelingen. Daarvan is de periode 1980 het meest kenmerkende. De gestadige opbouw van het land werd in één klap vernietigd.

De terugval was groot en veel burgers werden wederom afhankelijk gemaakt. Voornamelijk met steun van familie en donoren uit Nederland konden zij het hoofd boven water houden. Het is te betreuren dat deze situatie zich weer voordoet.

Na een moeizame opbouw in de periode 2000-2010 door een regering onder NPS leiding, is de Surinaamse economie wederom tot een bedroevend dieptepunt gezonken. Er is sprake van inflatie door monetaire financiering. Door dit wanbeleid zijn velen hun onafhankelijkheid kwijtgeraakt. Het zoeken naar een 'steuntje' bij relaties en vrienden is aan de orde van de dag. Deze situatie wordt in stand gehouden door de huidige regeerders en zelfs nog verergerd. Maar, niet alleen ons volk, ook het land schijnt zijn onafhankelijkheid te hebben verloren.

Plannen voor opbouw, ontwikkeling en groei van dit land worden mede bepaald door de wil en eisen van externe mogendheden. Een noodsprong van een in het nauw gedreven regiem.

Er is geen uitzicht op betere tijden. Ons volk moet het hebben van beloften die maar niet worden ingelost.

'Fri' is nu verworden tot 'Katibo'.

Onze burgers werken zich kapot om te kunnen overleven. De NPS verwerpt deze situatie met klem. Zij doet een hardnekkig beroep op de huidige regeerders om het volk en ons geliefd land zijn onafhankelijkheid terug te geven.

De partij roept alle oprechte individuen op om de grote schade die is en nu nog wordt aangericht op politiek, economisch, rechtsstatelijk en sociaal-maatschappelijk gebied, een halt toe te roepen. Laat ons nationaal gevoel en denken de boventoon voeren. Pas dan kunnen wij met gepaste trots zeggen: 'Mi kondre tru, mi lobi yu...'
De NPS wenst alle Surinamers een bezinningsvolle Srefidensi toe.

Gregory Rusland, voorzitter

In hoger beroep Hof Curaçao weer 24 jaar voor moord op echtgenote

Hof: In bredere kring heeft de moord op het slachtoffer een schok teweeg gebracht

Als docent in voortgezet en hoger onderwijs vervulde verdachte maatschappelijke voorbeeldfunctie


Het Hof heeft de verdachte A.C.H. gisteren, 24 november 2016, evenals het Gerecht in eerste aanleg veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf voor een poging uitlokking tot moord en voor de moord op diens echtgenote. Tevens dient A.C.H. een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer. Het Hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte in de eerste maanden van vorig jaar heeft getracht een ander uit te lokken om diens echtgenote te vermoorden. Dit bericht het Openbaar Ministerie in een uitgebreid persbericht.

Daartoe heeft de verdachte die ander een bedrag van NAf 5.000,00 betaald. Daarnaast heeft de verdachte een fotokopie van Google maps met daarop een rijroute van het ziekenhuis waar het slachtoffer werkte naar haar woning, een kleurenfoto van het slachtoffer, een kleurenfoto van de woning van het slachtoffer en twee afbeeldingen van een rooster met vermelding van het kenteken van de auto van het slachtoffer op één van die twee afbeeldingen aan die ander verstrekt. Toen de beoogde dader had afgehaakt, heeft de verdachte zijn plan aangepast en een paar weken later zelf zijn echtgenote om het leven gebracht.

De verdachte heeft het slachtoffer bij thuiskomst opgewacht en gedood. Hij heeft dat gedaan door haar een groot aantal keer met een mes te steken.

Het tijdstip waarop en de omstandigheden waaronder dit is gebeurd komen vrijwel exact overeen met het eerder door de verdachte opgestelde plan voor de beoogde moord op het slachtoffer door die ander.

Het Hof komt tot de conclusie dat de verdachte op 15 maart 2015 heeft gehandeld met de voor moord vereiste voorbedachte raad. Op de plaats delict zijn in de buurt van het slachtoffer een naar buiten gekeerde handtas aangetroffen met daarnaast diverse goederen, zoals papieren en een portemonnee en een fles bodymilk. Op de desbetreffende goederen zijn bloedsporen van de verdachte aangetroffen. Tevens zijn bloedsporen van de verdachte aangetroffen op de motorkap en op de binnenzijde van de deurstijl van de auto van het slachtoffer.

De verdachte heeft steeds ontkend dat hij verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer. Voorts heeft hij zich zowel bij de politie als bij de behandeling in hoger beroep op zijn zwijgrecht beroepen. Voor de verklaringen van de verdachte is het Hof aangewezen op zijn als getuige afgelegde verklaring bij de politie, zijn voorgelezen schriftelijke verklaring op de terechtzitting in eerste aanleg en de verklaring die hij op die zitting heeft afgelegd naar aanleiding van de aan hem gestelde vragen. Daarnaast heeft verdachte een enkele vraag beantwoord op de terechtzitting in hoger beroep en heeft hij evenals in eerste aanleg gebruik gemaakt van zijn recht op het laatste woord.

Het Hof komt tot de conclusie, dat de verklaring van de verdachte op essentiële punten gebreken vertoont en niet, althans onvoldoende wordt ondersteund door ander betrouwbaar bewijsmateriaal. Verder heeft de verdachte nagelaten een verklaring te geven voor hem belastende omstandigheden. In het kader van de strafmaat overweegt het Hof dat de verdachte zijn echtgenote het meest fundamentele recht wat haar toekwam, namelijk het recht op leven, heeft ontnomen. De wijze waarop de verdachte haar heeft vermoord, is bovendien gruwelijk. De nabestaanden zullen met die wetenschap verder moeten leven. Ook hen is onherstelbaar leed aangedaan. Dat geldt in het bijzonder voor de vier nog jonge kinderen die hierbij betrokken zijn. Zij moeten nu hun (biologische dan wel feitelijke) moeder missen in de wetenschap dat hun eigen vader daarvoor verantwoordelijk is.

Het Hof rekent het de verdachte bovendien bijzonder zwaar aan dat hij zijn minderjarige zoon wakker heeft gemaakt, in de wetenschap dat die zoon buiten met een afschuwelijke situatie zou worden geconfronteerd. Aangenomen moet worden dat alle nabestaanden en familieleden van het slachtoffer hiervan nog lang psychische schade zullen ondervinden.

Voorts houdt het Hof rekening met het feit dat de verdachte geen inzicht heeft gegeven in zijn beweegredenen, zodat de nabestaanden in het duister tasten over de reden waarom zij een dierbare persoon moeten missen, wat - naar mag worden aangenomen - nadelig is voor de verwerking van hun leed.

Ook in bredere kring heeft de moord op het slachtoffer een schok teweeg gebracht. De rechtsorde is door dit misdrijf op ernstige wijze geschokt. Als docent in het voortgezet en hoger onderwijs vervulde de verdachte een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Hij heeft het vertrouwen dat de samenleving moet kunnen stellen in personen die fungeren als rolmodel voor leerlingen, diep geschaad.

De stroomcapaciteit op Curaçao is net voldoende, maar er is geen reserve

Aqualectra onderzoekt of de toegenomen vraag naar elektriciteit structureel is

De situatie is niet alarmerend, wel zorgwekkend


De stroomvoorziening op Curaçao is op dit moment kwetsbaar. De capaciteit is net voldoende, maar er is geen reserve. Bovendien is de vraag naar energie dit jaar groter dan in 2014 en 2015. Aqualectra onderzoekt of de toegenomen vraag naar elektriciteit structureel is. Als dat zo is dan zal de capaciteit op de lange termijn moeten worden uitgebreid. Dat zei directeur Darick Jonis gisteren tijdens een in de haast opgeroepen persconferentie, waarin hij ‘ook in verband met de vele activiteiten aan het einde van het jaar’ uitlegde hoe het kan dat de stroom de laatste maanden zo vaak uitvalt. De situatie is niet alarmerend, wel zorgwekkend. Dit bericht vanochtend, 25 november 2016, het Antilliaans Dagblad.

Nadat woensdag de elektriciteit wegviel in verschillende buurten door technische problemen met een machine aan de Dokweg, moest Aqualectra gisteren opnieuw delen van Bándariba en heel Bándabou twee uur afsluiten van stroom.

Omdat sinds maandag de installatie van Curaçao Refinery Utilities (CRU) minder stroom levert dan nodig is en er geen elektriciteit wordt opgewekt door de windmolens, is er geen reservecapaciteit waarop Aqualectra kan terugvallen en moet er worden geschakeld. Een geautomatiseerd programma bepaalt welke deel van het eiland tijdelijk geen stroom krijgt, om de problemen te verlichten.

Ook de komende dagen - de machine wordt gemaakt, gestart en dan weer aangesloten op het netwerk - zijn daardoor nog stroomonderbrekingen mogelijk.

Jonis verwacht dat de precaire situatie begin januari is verbeterd. Van de vier installaties van Aqualectra op het Isla-terrein zijn er ‘twee langdurig ziek’. 'Eén machine is eind december gerepareerd en half januari de tweede. Die produceren elk ongeveer 6 megawatt.'

De directeur geeft toe dat zijn bedrijf eerder actie had moeten ondernemen en bijvoorbeeld de onderhoudsplannen had moeten aanpassen in verband met de fragiele capaciteit. De bedoeling is dat Aqualectra en CRU de onderhoudswerkzaamheden in de toekomst beter op elkaar afstemmen. Jonis: 'Ook willen we bespreken hoe we samen de productie kunnen verhogen en de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening kunnen verbeteren.'

Inspectie der Belastingen Curaçao heeft medio november 55.898 taxaties uitgevoerd voor OZB

'Kadaster werkt Inspectie tegen waardoor het lastig is alle onroerende goederen te taxeren'


De Inspectie der Belastingen heeft medio november in totaal 55.898 taxaties uitgevoerd voor de onroerendezaakbelasting (OZB). Er moeten naar schatting nog 5.000 taxaties uitgevoerd worden. Dit aantal is niet goed in te schatten, omdat de Belastingdienst problemen ondervindt in de samenwerking met het Kadaster waardoor het niet goed mogelijk is alle onroerende goederen te taxeren. Dat stelt de hoofdinspecteur van belastingen, Jamila Isenia, zo schrijft het Antilliaans Dagblad in haar editie van vrijdag 25 november 2016.

De Belastingdienst werkt met een bestand van het Kadaster dat dateert uit 2013, zo legt zij uit. Het Kadaster, dat als zelfstandige stichting functioneert, wil voor zijn dienstverlening aan de Belastingdienst betaald worden. En daar ligt het geschil. Van het totaal aantal getaxeerde onroerende goederen, zijn van 42.092 de waardes definitief vastgesteld.

Isenia: 'Dit zijn taxaties die door externe taxateurs zijn verricht en voorzien zijn van een interne code. Er is een foto van het object vanaf de straat en een taxatiewaarde. Deze taxaties worden vervolgens aan een nacontrole door afdeling Terreindienst onderworpen. De nacontrole van de taxaties is noodzakelijk om de definitieve aanslagen op te leggen.'

Kortom, op dit moment is de Belastingdienst bezig met de nacontrole om tot definitieve taxaties te komen.

Per 1 januari 2014 is de grondbelasting op Curaçao vervangen door de OZB. De wetgeving hiervoor werd in mei 2013 door de Staten goedgekeurd. De op taxatie gebaseerde waarde is nu het duidelijke begrip, namelijk ‘de waarde in het economische verkeer’, er is een schijventarief ingevoerd en de belasting is verhoogd. Nieuw in de wet is, dat bij een opstal op huurgrond, die eigendom is van het Land Curaçao, de huurder van de grond belastingplichtig is voor de waarde van de opstal. De waarde in het economische verkeer houdt in dat er gekeken wordt naar de waarde die een willekeurige derde bereid is te betalen voor de onroerende zaak. Het gaat dus niet om de waarde in verhuurde staat. De waarde van een opstal op huurgrond die eigendom is van Curaçao wordt bepaald zonder rekening te houden met de waarde van de ondergrond. Bij erfpacht geldt de waarde van grond en gebouw(en) samen.

Voor het eerste vijfjarige tijdvak van de nieuwe OZB heeft de Inspectie taxateurs in de arm genomen die alle onroerende zaken taxeert. Vanaf eind mei 2014 zijn de taxateurs in teams de wijken en gebieden ingegaan om taxaties te verrichten. De taxateurs hebben hun werk vanaf de openbare weg uitgevoerd en de bewoners niet benaderd voor informatie. Tegen de getaxeerde waarde kan de eigenaar bezwaar maken.

Kerstman op Curaçao ontsteekt de lampjes in reuzen kerstboom naast Penha

Lichtjes en andere versiering in centrum Willemstad schijnen nu ook


Onder een door vuurwerk verlichte hemel heeft de kerstman gisteravond de verlichting van de reuzenkerstboom naast Penha ontstoken. 

Ook de lichtjes en andere versiering in de binnenstad gingen gisteravond aan, aldus vandaag, vrijdag 25 november 2016, het Antilliaans Dagblad.

Hiermee werd het feestseizoen officieel geopend. Het lichtjesspektakel bracht veel enthousiastelingen - jong en oud - naar de binnenstad, die met groeiende bewondering de verlichte binnenstad aanschouwden.

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)

Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) Curaçao wordt zo snel mogelijk vernieuwd

Minister Camelia-Römer: 'EOP vormt ook onderdeel van het nieuwe regeerakkoord'


Het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP) wordt zo snel mogelijk vernieuwd. Dat heeft de demissionaire minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Suzy Camelia-Römer (PNP), afgelopen week in de Staten aangekondigd. Het EOP vormt ook onderdeel van het nieuwe regeerakkoord, waarbij recreatie, natuurbehoud en wonen opnieuw onder de loep genomen worden, zo geeft zij te kennen. Dit bericht vanochtend, vrijdag 25 november 2016, het Antilliaans Dagblad.

Zij is niet van mening dat de ontwikkelingen op Oostpunt aangehouden moeten worden totdat het EOP aangepast is, omdat de discussie rond Oostpunt al te lang geduurd heeft en er enorme schadeclaims aan kleven.

Camelia-Römer: 'Ja, er is kritiek op de Wet Oostpunt, en daarom ben ik me ervan bewust dat er goed naar gekeken moet worden, vooral naar het behoud van de natuur, ook onder water.' Maar, zo vervolgt zij, 'zo wordt ook gelet op het (onderwater-)milieu bij de ontwikkeling van Rif en de Koredor en de tweede megapier. Er is een plan voor de mangrovegebieden daar, het wordt een educatief park, vooral voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen. Voor de kustontwikkeling is een meerjarenbeleid nodig. Ik ben van mening dat zo veel mogelijk stranden daarbij openbaar moeten blijven. Maar, de mensen moeten zich uiteraard wel gedragen. Als er een hotel komt, vind ik dat het strand toch voor iedereen toegankelijk moet blijven.'

De bewindsvrouwe legt uit dat er een plan in de maak is voor de Koredor en er wordt een laatste poging gedaan om het gebied van Zakitó te ontwikkelen. Daar is een Memorandum of Understanding (MoU) voor getekend met de laatste investeerdersgroep die hier interesse in heeft getoond. Maar, zo waarschuwt de minister. 'Als er weer niets met het gebied gebeurt en het terrein er doelloos bij blijft staan, dan neemt de overheid het weer terug. Er mag niet gespeculeerd worden met terreinen die ook voor andere doelen kunnen dienen, zoals bijvoorbeeld woningbouw.'

Leroy Jeffrey Dubos, Kuiken, is als vermist opgegeven bij politie

Dubos is getuige in de strafzaak waarin onder andere Romano Meriba verdachte is


Leroy Jeffrey Dubos, ook bekend als Kuiken, is als vermist opgegeven bij het Korps Politie Suriname. Hij is voor het laatst gezien op maandag 7 november 2016 omstreeks kwart over vijf 's middags aan de Verlengde Anamoestraat te Paramaribo. Hij zat in een witte Toyota Ractis. 

Tijdens een rechtszitting op 11 november in de zaak van de geruchtmakende overval op een ondernemer in de Siemensstraat op 9 november 2015, zei advocaat Raoul Lobo, die Romano Meriba bijstaat, dat hij op zoek was naar Dubos. Hij zou hem als getuige oproepen en hem ontmaskeren. Toen de advocaat bezig was zijn adres te achterhalen, vernam hij dat Kuiken spoorloos verdwenen was. Zijn voertuig werd onbeheerd in Paramaribo-Noord aangetroffen.

'Van diverse bronnen heb ik vernomen dat hij spoorloos is. Hij is een belangrijke getuige in de Meriba-zaak', zegt Lobo. De medeverdachte in de Meriba-zaak, E.S., heeft steeds aangegeven dat Meriba het brein was achter de beroving. Meriba heeft echter consequent verklaard niets met de beroving van de ondernemer R.S. te maken te hebben. Hij had op de rechtszitting van 16 augustus van dit jaar aangegeven dat Kuiken samen met E.S. de beroving gepland had. S. zei daarentegen dat hij geen Kuiken noch kip kent.

De politie verschaft de volgende gegevens: 

DUBOS, Leroy Jeffrey meergenoemd KUIKEN geboren op 31 maart 1984 te Paramaribo en laatstelijk gewoond hebbende aan de Kasabaholoweg no. 110 te Paramaribo.

SIGNALEMENT:
Geslacht: mannelijk
Etniciteit: Creool
Gelaatskleur: donkerbruin
Hoofd: kaal
Geschatte lichaamslengte: 1,70
Kleding: onbekend
Bijzondere signalementen:
- Op de linker bovenarm: een kruis met twee biddende handen; een rozenkrans alsmede het woord 'amen'.
- Op de linker onderarm aan de binnenzijde: een kop van een bulldog.
- Op de rechterbovenarm: een spinnenweb en op de rechteronderarm aan de binnenzijde de naam 'Ashlyn-Mae'.

Eenieder die informatie kan verstrekken over de verblijfplaats van deze vermiste, wordt verzocht om contact te maken met de afdeling Kapitale Delicten aan de Havenlaan no. l - 4 op de telefoonnummers 403252; 403645, de Centrale Meldkamer op 115 of het dichtstbijzijnde politiebureau.

Nieuw vredesakkoord tussen regering Colombia en FARC

Straffen voor guerrillastrijders moeten harder uitvallen dan voorzien


Kas van de FARC moet aangesproken worden voor schadeloos stellen van slachtoffers


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en bevelhebber Rodrigo 'Timosjenko' Londoño van de linkse guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia—Ejército del Pueblo, FARC–EP) hebben donderdag 24 november 2016 in de hoofdstad Bogotà een nieuw vredesakkoord gesloten en ondertekend. Met een pen die gemaakt is van een kogel ondertekenden de beide leiders de tekst in het Teatro Colón. Het verdrag moet volgende week nog goedgekeurd worden in het Congres.Het oorspronkelijke vredesverdrag tussen beide partijen werd in oktober bij referendum door een nipte meerderheid van de bevolking verworpen.

De nieuwe tekst wijkt op enkele heikele punten van de oorspronkelijke af. Zo moeten de straffen voor de guerrillastrijders harder uitvallen dan voorzien. Voorts wordt de kas van de FARC aangesproken voor het schadeloos stellen van slachtoffers.


Voor zijn overleg met de FARC, die decennialang de overheid in Bogota heeft bestreden, werd president Santos dit jaar met de Nobelprijs voor de Vrede onderscheiden. In de jarenlange strijd tussen regering, linkse rebellen en extreemrechtse paramilitairen zijn ruim 220.000 doden gevallen.


(Red. De Surinaamse Krant/De Morgen/Twitter/FARC/De Standaard)

Ter informatie (bron: http://farc-epeace.org/communiques/joint-communiques/item/1880-joint-communique-erratum.html):Bogota, Colombia, November 24, 2016Erratum
The Delegations of the National Government and the FARC-EP confirm that the following errors have been noted in the document "Final Agreement for the Termination of the Conflict and the Construction of a Stable and Lasting Peace" dated November 12, 2016:
1. On page 69 of the Final Agreement, in sub-point 3.2.1.1, addressing the guarantees for the new party or political movement in terms of financing and technical assistance / operation, the word "prior" is deleted because it is a typing error , which reads as follows: "As a measure to facilitate the transit of the FARC-EP to legal political activity, the party or political movement that they constitute will receive annually, between the date of registration and July 19, 2026, an amount equivalent to the average received by political parties or movements with legal status for their operation in the prior elections to the previous signing of the Final Agreement. The use of these resources will be made in accordance with the rules that apply to all parties and political movements."

2. On page 82 of the Final Agreement, in sub-point 3.4.3, which deals with the National Commission on Security Guarantees, the third paragraph should be deleted: "While the process of formalization of the new political party is taking place from the transit of the FARC-EP into legal political activity, the Table of Conversations will define two independent experts to integrate it". This sentence comes from the previous version of the Agreement and does not correspond to the adjustment made regarding the composition of this Committee.

3. On page 88 of the Final Agreement, in sub-point 3.4.7.3 dealing with the Presidential Delegate, in the third line, the correct reference to the numeral of the "Agreement on Political Participation: Democratic Opening to Build Peace" is 2.1.2.1, literal a.
4. On page 150 of the Final Agreement in Sub-point 5.1.2, numeral 35, the Chamber for the Definition of Legal Situations is included, which reads as follows: "Peaceful protest, the defense of human rights, and the leadership of groups in civil society, cannot themselves be criminally typified or punished. In case of having been sanctioned, special treatment mechanisms will be granted that may even extend to the extinction of responsibility. The Chamber of Amnesty and Pardon, the Chamber for the Definition of Legal Situations and the Review Section of the Peace Tribunal shall be competent to decide whether to extinguish, review or annul the sanctions, investigations and sentences imposed in the previous cases.

5. On page 155 of the Final Agreement, in sub-point 5.1.2 in paragraph 48, literal h, the word "contents" is deleted to avoid redundancy, and a typing error is corrected, thus: "The Chamber may make copies of the established reports in paragraphs (b) and (c) of this numeral when it finds indications that they contain apparently false contents, accusations, behaviors or complaints intentionally made, or when it appreciates the intention of committing procedural fraud with the presentation of the same. The certified copies of the 23.11.2016 document will be sent to the competent judicial bodies in the Colombian ordinary jurisdiction, which must act according to their competence applying the provisions of domestic criminal laws, giving consideration to these filed denunciation reports before the ordinary justice. The competent judicial bodies must report every six months to the Chamber of recognition of truth, responsibility and determination of the facts and conduct, the status of the judicial proceedings relating to each of the certified copies."

6. On page 157 of the Final Agreement, in sub-point 5.1.2, paragraph 48, subparagraph r, the term "Court Trial Section" is deleted and replaced with "First Instance Section of the Peace Tribunal for cases of absence of recognition of truth and responsibility ", which reads as follows:" In the event that the person identified as responsible in a collective statement expresses their disagreement with such individualization of their responsibility, the case is sent to the Investigation and Prosecution Unit, for it to decide whether there is merit to be referred to the First Instance Section of the Peace Tribunal for cases of absence of recognition of truth and responsibility "
7. On page 164 of the Final Agreement, in sub-point 5.1.2 in paragraph 59, the phrase "as established in Article 28 of the Rome Statute" is deleted and replaced by "as established in International Law ", which reads as follows:" The effective control of the respective conduct is understood as the real possibility that the superior had to have exercised an appropriate control over his subordinates in relation to the execution of the criminal conduct, as established in International law, as indicated in Article 28 of the Rome Statute".* This modification was agreed between the Government and the FARC-EP.

8. On page 166 of the Final Agreement, in sub-point 5.1.2 numeral 62, the last two sentences are deleted since at the beginning of that numeral it was already agreed which is going to be the verification body of compliance of the sanctions, which reads as follows : “Displacements to carry out activities in accordance with the compliance of the sanction will be monitored by the previous mechanism, which will also grant the authorizations to travel that are not related to compliance of the sanction when such displacements are not expressly authorized in the sentence, without prejudice to the jurisdiction of the First Instance Section of the Peace Tribunal. Within the justice component of the SIVJRNR, a body will be created to verify compliance of the sanctions. This body will also grant the necessary authorizations.”

9. On page 167 of the Final Agreement, in sub-pont 5.1.2, numeral 65, third paragraph, the phrase "except Colombian citizenship for foreigners" is deleted since it was agreed that there would be no foreign magistrates, which reads as follows: "To be Elected Judge of the Peace Tribunal the same requirements as to be a judge of the Constitutional Court, Supreme Court or Council of State of Colombia shall be met, except for Colombian citizenship for foreigners. In no case a career system shall be applied."

10. On page 200 of the Final Agreement, paragraph 6.1.8. "Beginning of the Implementation of the Final Agreement", is amended in accordance with the Agreement of November 7, 2016, which reads as follows: "In accordance with the Agreement of November 7, 2016, the Final Agreement will be signed as a Special Agreement of Article 3 common to the Geneva Conventions and deposited upon signature at the Swiss Federal Council in Berne. Then, the President of the Republic will make a unilateral declaration of the State to the United Nations communicating such Final Agreement and 23.11.2016 requesting the incorporation of the same to a document of the Security Council of the United Nations in the established terms of the Agreement dated November 7, 2016 ".

11. On page 271 in the Protocol and Annexes to the chapter on DECOMMISSINING OF WEAPONS (DA) of the Agreement on Bilateral and Definitive Cease of Fire and of Hostilities (CFHBD) and Decommissioning of Weapons (DA), the first word is corrected due to a typing error in the first paragraph of the "Procedure" section, which reads as follows: "For purposes of the DA, on the date of entry into force of the Final Agreement is denominated "D day". The DA involves a Planning phase and an Execution phase. "
Signed on the 23rd day of November 2016 in Bogotá, Colombia.


On behalf of the National Government
Humberto de la Calle – Chief of the Negotiating Team
On behalf of the FARC-EP

Iván Márquez - Chief of the Negotiating Team

VHP-fractievoorzitter Santokhi stoort zich aan massale afwezigheid ministers

Vicepresident Adhin: 'Communicatiestoornis ten grondslag aan afwezigheid ministers'


De oppositiefracties in De Nationale Assemblee (DNA) ergerden zich afgelopen dinsdag aan de afwezigheid van vrijwel de hele regering, met uitzondering van vicepresident Ashwin Adhin, bij de aanvang van de openbare vergadering. Volgens Adhin was er een communicatiestoornis binnen de regering, waardoor de ministerraad niet op de hoogte was gesteld van de parlementsvergadering. Dit bericht het Dagblad Suriname donderdagavond 24 november 2015 in haar webeditie.

Hij vroeg de Assembleevoorzitster een schorsing in te lassen om zodoende de ministers de ruimte te geven alsnog naar het parlementsgebouw te komen.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi voerde na de schorsing aan, dat hij duidelijkheid wilde hebben over welke communicatiestoornis de vicepresident het had. Volgens de politicus komt het te vaak voor dat bewindslieden weinig interesse tonen voor vergaderingen, waardoor vaak slechts een tot twee ministers aanwezig zijn.

'Zo kan een land niet geleid worden. Wij zitten in een crisis en het land heeft leiderschap nodig', benadrukte de VHP-leider. Hij vond dat parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zelf ook een punt hiervan moest hebben gemaakt.

Adhin gaf als reactie op de vraag van Santokhi aan, dat er een automatiseringsproces bij de Raad van Ministers (RvM) gaande is en dat consultants op dit moment in Suriname zijn om alles in orde te maken. Zo werd gisteren ook een training voor de ministers verzorgd, maar hij liet die training stoppen, zodat de ministers zich in het parlement konden melden.

Regering sluit bij Chinese bank lening van 115 Amerikaanse dollar voor Telesur....

....en Telesur leent het bedrag weer van de Staat

'Investeringen zijn nodig voor het creëren van snellere internetverbinding'  


De regering gaat een lening van 115 miljoen Amerikaanse dollar sluiten bij de Export and Import Bank of China ten behoeve van het staatstelecombedrijf Telesur. Met het geld gaat de onderneming haar Nationaal Breedbandinternet Plan financieren. Dat zegt president-commissaris bij Telesur, Gardelito Hew A Kee, donderdagavond 24 november 2016 in de webeditie van de Ware Tijd. 

'Niet Telesur gaat het geld lenen bij China. De Staat gaat de lening sluiten en Telesur zal vervolgens het geld bij de Staat lenen', aldus Hew A Kee. Hij benadrukt, dat de investeringen nodig zijn, omdat snellere internetverbinding een boost zullen geven aan de economie.

De president-commissaris merkt op dat Telesur de afgelopen tien jaar niet heeft geïnvesteerd in haar vast telefoonnetwerk, vandaar de talrijke problemen met internet. Het systeem loopt al geruime tijd achter op wat internationaal nu gangbaar is.

Het Chinese Huawei is de beoogde partner bij het project. Met de uitvoering van het internetverbeteringsplan zullen huishoudens aan wie nu minimaal 2 MB geleverd wordt, op zijn minst 10 MB krijgen. 'Een hele verbetering met wat er nu is', zegt Hew A Kee.

In een communiqué die de Raad van Commissarissen (RvC) heeft uitgegeven wordt het Telesurpersoneel opgeroepen de rust in het bedrijf te bewaren. Hew A Kee stelt daarin, dat de RvC 'serieuze oneigenlijkheden' heeft geconstateerd die schade kunnen aanrichten aan de positie van de onderneming. De raad was conform Decreet C-38 derhalve verplicht om de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) te informeren, zodat orde op zaken gesteld kunnen worden. Financieel-directeur Russ Headley is bij de bewindsman voorgedragen voor schorsing.

De personeelsbond bij Telesur (TTWOS, Telegraaf- en Telefoonwerknemers Organisatie Suriname), ziet het echter anders. In een persbericht wordt gesteld dat de bond het gevoel heeft dat de RvC niet conform voornoemd decreet handelt. 'Conform Artikel 12 lid 1, is de Raad belast met de toezicht op het bestuur en het beheer van de directeur. Naar ons inziens blijkt dat de RvC in plaats van te controleren, overgaat tot beheren en besturen', aldus de TTWOS.

De vakbond wenst dat de onrust die is ontstaan bij de medewerkers omtrent voorgenomen maatregelen tegen Headley en de mogelijke gevolgen van de forse lening, wordt weggewerkt. Inmiddels heeft TCT-bewindsman Andy Rusland laten weten dat geen sprake is van een schorsing en dat Headley gelegenheid krijgt om zich te verweren.