zondag 27 november 2016

'Week van Restorative Justice' op Curaçao

Openbaar Ministerie Curaçao: 'Herstelrecht is nodig!'  Het is deze week de 'week van Restorative Justice' op Curaçao met als centrale thema dit jaar 'Inspiring Innovation'. Het Openbaar Ministerie (OM), het Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), de organisatie Gezinsondersteuning M&M mayor i yu‟i, Fundashon Sentro di Dama (SEDA), Stichting Slachtofferhulp Curaçao en Stichting Reclassering, de betrokken ketenpartners aan herstelrecht naast strafrecht, staan bij deze week stil, zo bericht het OM in een vanavond, zondag 27 november 2016, uitgebracht persbericht.

Waarom herstelrecht? Enkele reacties van zowel daders als een slachtoffer die mee hebben gedaan aan herstelrecht: (bron: www.restorativejustice.org)
Dader: 'Mijn ervaring was een van de meest effectieve disciplinaire aanpakken waar ik ooit mee in aanraking ben gekomen. Het heeft mij laten inzien hoe mijn acties andere mensen raakten, niet alleen direct, maar ook dat mijn acties een serie aan gevolgen heeft gehad. Dat kunnen inzien en het feit dat ik een tweede kans krijg, maakt mij dankbaar.'
Dader: 'Ik was in shock van de impact van mijn daden op de slachtoffers, zoals van aan slachtoffer van een atrako. Ik had mij nooit gerealiseerd hoeveel effect het op hun leven had. Sommige van deze mensen hebben niet alleen hun baan verloren als het resultaat van het opgelopen trauma, maar het had ook effect op de relatie tussen de familieleden. Daar denk je niet over na in the heat of the moment.'

Slachtoffer van seksueel misbruik: 'Ik ben niet boos meer, dat lucht op. En hem horen zeggen dat het zijn fout was, is ontzettend indrukwekkend. Ik geloofde het niet totdat ik het hem zelf hoorde zeggen. En niemand anders had mij ooit kunnen overtuigen dat hij het meende.'

Gedreven door dergelijke ervaringen buiten Curaçao hebben de ketenpartners op Curacao een aantal jaren geleden hun handen ineen geslagen voor beleid waarin het toenemend onderzoekt hoe daders in de gelegenheid kunnen worden gesteld om, mits het slachtoffer dat wenst, te bemiddelen tussen dader en slachtoffer. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit een effectieve methode kan zijn om recidive te voorkomen bij daders. Tevens is het bevorderlijk voor de traumaverwerking van het slachtoffer.

Nog steeds bestaan onduidelijkheden op Curaçao over herstelrecht. Wat is het?
'Herstelrecht', internationaal genoemd 'Restorative Justice', is een gemeenschappelijk bemiddelingsproces waarin centraal staat het nemen van eigen verantwoordelijkheid voor toegebracht leed aan het slachtoffer en de betrokkenen, het bespreken van de impact van dit leed, en het nemen van verantwoordelijkheid voor het herstel van de relatie tussen dader, slachtoffer, en betrokkenen. Het is dus meer dan het aanbieden van een verontschuldiging.

Het is de bedoeling om met elkaar tot een plan te komen hoe het slachtoffer te helpen in verband met zijn traumaverwerking en om de dader meer inzicht te geven in de gevolgen van zijn daad. Herstelrecht is niet afhankelijk van de zwaarte van het delict.

Voorwaarden zijn dat de dader de daad moet hebben bekend en er dient een aanwijsbaar slachtoffer te zijn dat toestemt. Het is nu de tijd voor de ketenpartners om meer bekendheid aan herstelrecht te geven. Deze week is daarvoor bedoeld.

In het kader van het thema Inspiring Innovation zal deze week op 29 november de opening plaatsvinden van een tentoonstelling over restorative justice in de openbare bibliotheek. Op diezelfde avond vindt in diezelfde bibliotheek een lezing plaats over hetzelfde thema. Tevens zal voor de leden van de Antilliaanse Juristen Vereniging (AJV) en anderen geïnteresseerden op 30 november een presentatie worden gegeven. Daarnaast zal ook binnen de organisaties van de diverse ketenpartners aandacht worden gevraagd voor het onderwerp en zult u van ons horen op radio en televisie.

Sylvana Simons: 'PvdA medeschuldig aan normaliseren racisme'

'PvdA is afgelopen 30 jaar meegegaan in verrechtsing van het debat'

'Dit is wie ik ben, ik ben soms pedant en arrogant' - Sharon Dijksma (PvdA): 'Denk wat langer na voor je valse beschuldigingen uit'


De PvdA heeft zich volgens kandidaat-Tweede Kamerlid van DENK Sylvana Simons (zie foto - Bron: De Balie) afgelopen twintig jaar medeschuldig gemaakt aan het normaliseren van racisme en discriminatie. Simons werd zondagmiddag 27 november 2016 in het Amsterdamse debatcentrum De Balie geïnterviewd door presentator Wilfred Genee, Volkskrant-columniste Harriet Duurvoort en NU.nl-verslaggever Avinash Bhikhie, zo bericht Nu.nl. 

'De PvdA heeft staan toekijken toen racistische sentimenten genormaliseerd werden', zei Simons.

Simons vindt, dat de PvdA de afgelopen dertig jaar is meegegaan in de verrechtsing van het debat. Als voorbeeld noemt Simons het racistische filmpje dat afgelopen week opdook, waarin te zien is hoe Simons zogenaamd wordt opgehangen door de Ku Klux Klan. De maker is inmiddels gepakt en heeft bekend. Simons zegt dat zo'n filmpje dertig jaar geleden vermoedelijk niet zou zijn gemaakt.


'We zitten nu op het hoogtepunt van wat mensen denken dat er allemaal gezegd mag worden', stelde ze in antwoord op vragen van Bhikhie. 'Dertig jaar geleden had deze persoon niet gedacht dat hij dit zou kunnen maken.'

Tijdens een verhit gesprek tussen Simons en presentator Wilfred Genee erkende het kandidaat-Tweede Kamerlid te begrijpen dat mensen haar irritant vinden. 'Dit is wie ik ben. Ik ben soms pedant en arrogant. En ik ben ervan overtuigd dat ik veel mensen nooit zal bereiken. Maar andere mensen bereik ik wel. Ik bereik mensen die open staan voor de boodschap.'

Ook stelde Simons verbaasd te zijn over de aandacht rondom haar persoon die is ontstaan sinds ze zich actief mengt in het racismedebat. 'Mensen zijn heel druk met mij bezig, terwijl het niet om mij gaat. Het is makkelijk om een symbool aan te wijzen. Dan hoeven we het niet over het grote geheel te hebben.'

Simons zette zich in De Balie af tegen populisme, wat ook haar partij DENK weleens wordt verweten. 'Als we halve waarheden verkopen is dat niet de bedoeling. Dan zou ik dat als populistisch bestempelen', aldus Simons.

Genee vroeg Simons of ze vindt dat Voetbal Inside-coryfee Johan Derksen een racist is, maar ze wilde dat niet bevestigen. Derksen sprak tijdens een uitzending in de context van Simons over 'zo trots als een aapje'. 'Iedereen mag een racist zijn. Maar, je mag er niet naar handelen. Net als dat je mag denken 'Wat een lekker wijf, daar moet een piemel in.'

Vanuit de PvdA kwam overigens snel een reactie van Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, op haar Twitter-pagina op de opmerkingen van Simons over de PvdA:


(Red. De Surinaamse Krant/Nu.nl/Twitter/De Balie)

Groepje tegenstanders Zwarte Piet demonstreert bij Sinterklaasfeest in Ahoy Rotterdam

Veel politie bij Ahoy aanwezig en ME achter de hand voor handjevol demonstranten

Activisten moeten in speciaal door gemeente aangewezen vak staan op enige afstand van Ahoy


Tegenstanders van Zwarte Piet laten vanmiddag, zondag 27 november 2016 (Nederlandse tijd) opnieuw van zich horen in Rotterdam (zie foto - BronCyril Rosman/AD/Twitter). De actiegroep Kick Out Zwarte Piet demonstreert bij Het Club van Sinterklaas Feest in Ahoy. Niet meer dan zo'n veertig demonstranten zijn verschenen. Dit meldt RTV Rijnmond.

Er was veel politie rondom Ahoy. Agenten hebben een klein groepje mensen gefouilleerd, zegt een verslaggever van RTV Rijnmond.


Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft wel voorwaarden gesteld aan het actievoeren. Zo mag de groep alleen in een speciaal aangewezen vak staan.Verder heeft Aboutaleb contact met ouders en kinderen die naar het sinterklaasfeest gaan verboden. Hij hoopt op die manier confrontaties te voorkomen.

Aanleiding voor de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet is, dat begin deze maand bijna tweehonderd mensen werden opgepakt toen ze ook wilden demonstreren tegen Zwarte Piet. Ze werden naar eigen zeggen 'met politiegeweld aangehouden, omdat zij gebruik van hun vrijheid van meningsuiting wilden maken' tijdens de officiële intocht van Sinterklaas in Maassluis.

Volgens Aboutaleb werden de actievoerders aangehouden, omdat hij vooraf signalen kreeg van inlichtingendiensten dat ze geweld wilden gebruiken tijdens de demonstratie. Hij kondigde daarop een demonstratieverbod af voor heel Rotterdam.

'Het burgerrecht en mensenrecht op de vrijheid van betoging zijn geschonden door burgemeester Aboutaleb en zijn kornuiten die vandaag in grote getale aanwezig zijn, de politie'
, zei woordvoerder Mitchell Esajas in een toespraak tegen zijn eigen activisten. 'En dat is eigenlijk schandalig. Het is schandalig dat we anno 2016 nog steeds de vrees moeten hebben dat we kunnen worden opgesloten.'

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, bespreekt boerkaverbod, de dood van Fidel en de haat tegen Sylvana

Energiegevende muziek van Ioline Jessurun en Rechelle Tai - Peace, Love en Harmony - in ’Welgeïnformeerd’


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt vandaag, zondag 27 november 2016, weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

* Boerkaverbod: zinnig of symboolwetgeving? 
De Tweede Kamer is akkoord met een boerkaverbod in het onderwijs, openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Burgers horen herkenbaar te zijn, dit zou het veiligheidsgevoel ten goede komen. Het dragen van helmen en bivakmutsen valt ook onder het verbod. Feit is wel dat er weinig boerkadragende vrouwen op straat lopen.
Is het verbod een poging om de veronderstelde islamisering van Nederland terug te dringen?
Dit in het kader van de naderende verkiezingen?
Het kabinet spreekt van een 'beperkt' verbod. In de praktijk zal het verbod uitdraaien op een totaal verbod. Immers, een boerkadragende vrouw gaat zich niet bij de bushalte omkleden om met het ov naar het ziekenhuis te gaan. Kortom: een geniepig verbod?

* Viva Fidel!
De reacties op de dood van Fidel Castro laten de tegenstelling zien die de grote man bij leven opriep. Voor de een is hij een lichtend voorbeeld, voor de ander een brute dictator.
Wat is de betekenis geweest van Castro?
Castro had zich al jaren teruggetrokken uit het openbare leven.
Maar, zolang hij leefde bleef hij het gezicht van de revolutie en hield hij de illusie in stand dat de revolutie nog levend was.
Zijn de Cubanen nu na zijn dood, mentaal gereed om in opstand te komen tegen het communisme? 

* President Trump: een nieuw begin 
De puinhopen van Obama hebben Donald Trump opgeleverd. Zoals te verwachten heeft Donald de rol van de kandidaat achter zich gelaten en bereid zich voor op het presidentschap. Wat kunnen we verwachten van president Trump?
Wat te denken van de hertelling in Wisconsin? Is dit en zielige reactie van de verliezers?* Sylvana Simons: vanwaar de haat? 
De racistische haatcampagne tegen Sylvana Simons heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Naar aanleiding van reacties op een hatelijk carnavalslied, wordt Simons nu bewaakt.
Hoe is de haat tegen de uitgesproken kandidaat-politica te verklaren?
Is er een vergelijking te maken met die andere uitgesproken zwarte vrouw, Ayaan Hirshi Ali?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Een studio interview met Ioline Jessurun en Rechelle Tai. De dames maken deel uit van internationale beweging Love, Peace and Harmony.


(Het doel van de Love Peace Harmonie Movement is het creëren van liefde, vrede en harmonie voor de mensheid, Moeder Aarde en alle universa. De mensheid en Moeder Aarde worden geconfronteerd met ernstige problemen, zoals opwarming van de aarde, allerlei soorten natuurrampen, financiële problemen, relatie problemen, honger, armoede, depressie, ziekte, oorlog en nog veel meer. De Love Peace Harmonie Movement is dringend nodig om de mensheid te helpen, de mensheid te helen en de mensheid te redden in deze moeilijke periode. Als miljoenen mensen actief deelnemen aan de Love Peace Harmonie Movement en liefde in praktijk brengen, komt er vrede en harmonie in het dagelijks leven. Iedereen kan hieraan deelnemen door te chanten)

Tijdens het interview zullen zij energiegevende muziek laten horen.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Wesley Amzand en de presentatie is in handen van Krishna Salikram.
Het programma wordt vanavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Anonymous-aanval heeft toegang tot Surinaamse websites vanuit computers in diverse landen geblokkeerd

Regerinsgwebsite gov.sr dag na Ddos-aanval al weer toegankelijk

Surinaamse betrokkenheid bij Ddos-aanvallen wordt niet uitgesloten door E-government


De overheidswebsite gov.sr is weer bereikbaar, althans vanuit Suriname. Sinds woensdag zijn verschillende websites het slachtoffer van een DDos aanval geworden, waardoor de sites onbereikbaar worden. De volgende dag, donderdag 24 november, was de regeringswebsite overigens al weer online, zo berichtte De Surinaamse Krant die dag.

Ook de website van Surinaamsche Bank DBS Bank heeft met de aanvallen te maken. Uit voorzorgsmaatregel werd door de bank de website buiten werking gesteld. Verder is de website van de NDP platgelegd, terwijl nog enkele zijn aangevallen.

Gardelito Hew A Kee, coördinator E-government, zegt zondag 27 november 2016, op Starnieuws dat de toegang vanuit computers uit diverse landen geblokkeerd is naar de overheidswebsite. Hij vraagt aan Surinamers om de internetverbinding van hun computers uit te zetten wanneer ze niet online hoeven. Het kan zijn, dat de aanvallers gebruik maken van Surinaamse computers om de aanvallen voort te zetten.

Uit onderzoek is gebleken dat vanuit Bulgarije e-mails zijn verstuurd aan Starnieuws door de aanvallers, die claimen dat ze internationale hackersgroep Anonymous zijn. Op de officiële website van die groep en op haar Twitter-account wordt overigens tot vandaag de dag met geen woord gerept over een aanval op Surinaamse websites.

Aangekondigd is dat verschillende computers ter wereld, waaronder ook die uit Suriname, gebruikt worden om de aanvallen voort te zetten. Deze groep stelt dat de regering corrupt is en dat daarom de sites zijn en worden aangevallen.

Hew A Kee benadrukt dat alle gegevens van de aangevallen websites in tact zijn. Het is de aanvallers niet gelukt om in te breken in de computers.

DSB Bank stelt in een persbericht, dat door de cyber-aanval er voorzorgsmaatregelen genomen zijn. De website en internetbankieren zijn tot nader order buiten werking gesteld. De bank geeft aan dat haar klanten normaal gebruik kunnen maken van de overige diensten. Intussen is de website van de bank gedeeltelijk bereikbaar. De zaak wordt continu gemonitord door deskundigen, zegt Hew A Kee.

Niet wordt uitgesloten dat er Surinaamse links zijn bij deze aanval. Ook de buitenlandse aanvallers worden met hulp van experts opgespoord, zodat er acties kunnen worden ondernomen tegen hen.

(Red. De Surinaamse Krant//Starnieuws)

Lening Staat bij Chinese staatsbank voor Telesur op agenda Assemblee

Regering moet goedkeuring Assemblee krijgen om schuldenplafond niet te overtreden


De lening van 115 miljoen Amerikaanse dollar die de Staat zal sluiten voor Telesur, zal worden behandeld in De Nationale Assemblee. Dit zegt Gardelito Hew A Kee, president-commissaris van Telesur, vandaag, zondag 27 november 2016, op Starnieuws. De lening zal worden gesloten bij de EXIM-bank (Export-Import Bank) in China. Er is al overeenstemming bereikt hierover. 

De regering heeft goedkeuring nodig van het parlement om het schuldenplafond niet te overtreden. 

Hew A Kee zegt, dat jarenlang geen investeringen zijn gedaan. Met de Staatslening kan het breedbandproject nationaal worden uitgevoerd, want de behoefte aan snelle internetverbindingen is groot. De Chinese telecom/ICT-reus Huawei is bereid gevonden om het 'National Broadband Plan 2016-2020' dat door Telesur ontwikkeld is, uit te voeren. Er wordt al jaren zaken gedaan met dit bedrijf.

'Ik begrijp niet van waar men haalt dat Telesur wordt verkocht of als onderpand zal dienen. De bond bij Telesur had de informatie bij de Raad van Commissarissen of andere instanties binnen het bedrijf kunnen vragen, maar dat is niet gebeurd. Een uitnodiging van ons is in eerste instantie ook afgezegd. Voor komende week is er wel een onderhoud op aanvraag van de bond', zegt Hew a Kee.

De bond maakt zich grote zorgen over de toekomst van het bedrijf. De werknemers zijn ongerust over de voorgenomen lening. Deze lening zou volgens de bond de continuïteit van het bedrijf in groot gevaar kunnen brengen, waarbij arbeidsplaatsen niet gegarandeerd zijn. Hew A Kee stelt dat juist door de investering de toekomst van het bedrijf gegarandeerd is.

De lening wordt aangegaan voor twintig jaar, maar de president-commissaris denkt dat binnen twaalf jaar Telesur deze zal worden afbetaald.

Regering Bouterse: 'Fidel Castro is voor Suriname van grote betekenis geweest'

Regering betuigt erkentelijkheid aan Castro en het Cubaanse volk voor steun aan Suriname

(Bron foto, 2013: Kabinet van de President)

De regering stelt in een zaterdag 26 november 2016, uitgebrachte verklaring met diepe verslagenheid kennis genomen te hebben van het nieuws dat Fidel Castro, leider en voormalig president van Cuba, gisteravond is overleden. De regering gedenkt Fidel Castro als een van de grootste wereldleiders van de afgelopen eeuw. 

De regering staat ook stil bij de betekenis die Fidel Castro heeft gehad voor Suriname. Hij heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor onderdrukte volkeren en voor de Derde Wereldlanden in hun strijd voor bevrijding, nationale onafhankelijkheid, erkenning van de nationale soevereiniteit van landen, gelijkheid en ontwikkeling van de volkeren van de ontwikkelingslanden.

'Vooral landen in Latijns-Amerika en in Afrika hebben het groot en inspirerend leiderschap voorrecht, rechtvaardigheid en bevrijding van kolonialisme en onderdrukking van 'El Comandante', - zolas hij door het Cubaanse volk genoemd-, mogen volgen en navolgen. Zijn committering voor Zuid-Zuid samenwerking en vooral het tot stand brengen van een hechte Inter-Amerikaanse solidariteit zal ons continent vereeuwigen in de geschiedboeken', zo is te lezen in de verklaring.

De regering stelt verder: 'Ook voor ons land is Fidel Castro van grote betekenis is geweest. Wij verwijzen naar het grote aantal Cubaanse doktoren, die door Fidel Castro aan Suriname ter beschikking is gesteld sinds de jaren tachtig. Wij verwijzen ook naar de honderden Surinaamse studenten die sinds die tijd met Cubaanse beurzen tot heden aan Cubaanse universiteiten kunnen studeren tot heil van Suriname.'

'De regering van Suriname betuigt haar erkentelijkheid aan Fidel Castro en aan het Cubaanse volk voor deze steun- en solidariteitsbetuigingen aan Suriname en aan het Surinaamse volk. De regering biedt mede namens het Surinaamse volk haar hartgrondige condoleances aan, aan de Cubaanse regering en het Cubaanse volk en wenst hen veel sterkte en wijsheid in het verwerken van zulk een groot verlies.'