maandag 28 november 2016

Vakbond FNV slaat alarm over werkdruk personeel op Schiphol

'Twee op de drie van passagemedewerkers klaagt over voortdurend gebrek aan goed vast personeel'

Bond biedt zwartboek aan Tweede Kamerleden aan


Opnieuw slaat vakbond FNV alarm over de veel te hoge werkdruk en slechte arbeidsomstandigheden van Schiphol-medewerkers. Een zwartboek met een zorgwekkende enquête is vanmiddag, maandag 28 november 2016, aangeboden aan Tweede Kamerleden, zo schrijft Paul Eldering in De Telegraaf. 

Dit voorjaar was er al flinke heibel bij de beveiligers, nu doet de bond er nog een schepje bovenop bij mensen die passagiers en hun bagage inchecken en boarden. Dit personeel is in dienst van grote multinationals als Swissport, Aviapartner en Menzies, die vliegtuigen op Schiphol afhandelen in opdracht van de tientallen luchtvaartmaatschappijen.

'Twee op de drie van deze passagemedewerkers klaagt over een voortdurend gebrek aan goed vast personeel om het werk veilig te kunnen doen. Bijna iedereen vindt dat er vaak sprake is van een chaotische situatie op de luchthaven. Meldingen over onveiligheid worden zelden serieus genomen', stelt FNV Schiphol-bestuurder Leen van der List. Daarom schakelt de FNV nu de politiek in.

'De regering moet als wetgever en aandeelhouder van Schiphol orde op zaken stellen en zorgen voor een acceptabele werkdruk en betere arbeidsomstandigheden. Ook de luchthavendirectie kan randvoorwaarden stellen aan de ingehuurde afhandelaars.' 

Die worden volgens Van der List door de luchtvaart het mes op de keel gezet in de moordende prijsconcurrentie. 'Het moet steeds goedkoper, maar de werknemers zijn de dupe. De bodem is bereikt, ten koste van gezond en veilig werk.' Er is volgens hem groeiende onzekerheid en onrust op de werkvloer, 'omdat er flink wordt aangerommeld met tijdelijke contracten, velen worden ook onderbetaald'

De KLM, de grootste gebruiker van Schiphol, is niet in het onderzoek betrokken. Die heeft eigen mensen voor de afhandeling in dienst.

NRC-journalist Buddingh' reageert op ingezonden stuk Pawiroredjo en Marhé over censuur

'De strijd tegen censuur is de universele plicht van elke journalist'


Met veel interesse las ik op Starnieuws het artikel ‘Censuur is een principiële kwestie’ van Jerrel Pawiroredjo en Usha Marhé over het censureren van hun bijdragen aan het lustrumboek 50 jaar Miranda Lyceum. Zoals zij in hun artikel schrijven, heeft de directie hiermee 'niet alleen oud-leerlingen als stem van een hele generatie het zwijgen opgelegd, zij heeft met het censureren van de columns, ook de inspanningen van de toenmalige directie geprobeerd uit de geschiedenis van 50 jaar Miranda Lyceum te wissen'. 

De censuur betrof passages over de scholierenacties begin 1987 tegen de militaire dictatuur van toen. Als verslaggever van NRC Handelsblad was ik in april van dat jaar bij een van de protestbijeenkomsten in het Miranda Lyceum. Mijn verslag dat op 7 april 1987 in de krant verscheen, had als kop ‘Scholieren in Paramaribo voeren actie als helden’.Sommige gebeurtenissen waarvan je als journalist verslag doet, blijven je altijd bij. Dat geldt zeker voor de scholierenacties van 1987. Ik durf na zoveel jaren wel te bekennen dat ik in een van de lokalen van het Miranda Lyceum met een brok in de keel naar de toespraken van leerlingen heb geluisterd. Zoals naar die jongen van nauwelijks 16 jaar die zei dat de scholieren ook vechten 'voor het nageslacht' dat een beter Suriname verdient. De wijsheid en het inzicht waarmee de actievoerende scholieren spraken waren opvallend. Niet voor niets schreef ik: 'Het moet gek lopen als er uit enkele van de actievoerders geen politieke leiders groeien.' Uit veiligheidsoverwegingen noemde ik hierbij geen namen – de toenmalige machthebber in Suriname had immers gezegd ´De kruik gaat te water totdat-ie barst’. En een medestander van de machthebber had de scholieren 'terroristen’ genoemd.

Ik kan nu wel zeggen dat ik toen onder meer Jerrel Pawiroredjo (een van de leiders van het protest) bedoelde. Het zal toeval zijn, maar op dezelfde dag dat het artikel van Pawiroredjo en Marhé verscheen, stond op Starnieuws ook een artikel over het Suriname Eye Center dat in samenwerking met de Medische Zending met succes opnieuw staaroperaties heeft uitgevoerd in het Surinaamse binnenland. Coördinator van die missie? Oogarts Jerrel Pawiroredjo.

De lezer mag zelf uitmaken wie de belangrijkste bijdragen aan een beter Suriname leverden en nog altijd leveren, de helden van toen of de machthebbers van toen, van wie sommigen nog altijd de dienst uitmaken in Suriname.

Omdat strijd tegen censuur de universele plicht is van elke journalist, en niet alleen van hen trouwens, voeg ik hierbij graag mijn verslag van de scholierenacties van 1987.

Hans Buddingh’

Rechter vindt zich onbevoegd in Kort Gedingzaak tegen Sapoen/Chitan

Vordering tegen teruggeroepen dissidente Pertjajah Luhur-parlementsleden afgewezen

Nieuwe Terugroepwet volgens rechter in strijd met de Grondwet


De Kort Gedingrechter heeft vanmiddag, maandag 28 november 2016, onbevoegd verklaard in de zaak die VHP, Pertjajah Luhur, de NPS en de kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe aanhangig hebben gemaakt tegen Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Zij heeft de vordering tegen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan afgewezen. 

Nailah van Dijk, advocate van Geerlings-Simons, Sapoen en Chitan, zegt dat de rechter aangehaald heeft, dat er geen sprake is van een burgerlijk geschil in het geval van de Assembleevoorzitster. Het gaat om een geschil binnen het staatsrecht. Zij is onbevoegd om zich uit te spreken in die zaak. Zij is als burgerrechter niet bevoegd om de zaak in behandeling te nemen.

De rechter heeft de nieuwe wet die in augustus aangenomen is in De Nationale Assemblee, niet toegepast. Volgens haar is deze wet in strijd met de Grondwet. De overgangsbepaling in de wet kan volgens de rechter niet worden toegepast.

De eisers hebben volgens de oude wet aangevoerd dat het om een onrechtmatige daad gaat dat Sapoen en Chitan deel uitmaken van De Nationale Assemblee. Zij zijn volgens hen teruggeroepen. De rechter erkent de terugroeping, maar vindt dat er geen sprake is van een onrechtmatige daad. Er wordt geen inbreuk gedaan op het subjectief recht van een andere persoon. Volgens de rechter gaat het om een staatsrechtelijk geschil. In het geval van Sapoen en Chitan is zij wel bevoegd, maar er is geen grondslag om de vordering toe te wijzen. De Assembleeleden kunnen niet gedwongen worden om niet deel te nemen aan de activiteiten van De Nationale Assemblee.

Radjkoemar Randjietsingh stelt namens de eisende partijen, dat het vonnis nog op schrift verstrekt moet worden. Pas na bestudering zal er een gedegen commentaar gegeven kunnen worden op het vonnis. Hij kan nog niet aangeven wat de volgende stap zal zijn. Het vonnis zal, wanneer het beschikbaar is, eerst worden doorgenomen met advocaat Gerold Sewcharan.

Douanier schiet per ongeluk collega in zijn achterste

Gewonde douanier naar AZP vervoerd en wapen collega in beslag genomen


Een douaneambtenaar die vrijdagmiddag aan de Abatoirweg Poort Zuid van de Nieuwe Haven te Paramaribo bezig was in een leslokaal veiligheidsmaatregelen te treffen, waarbij meerdere collega’s aanwezig waren, ging ongelukkigerwijs in de fout. Het wapen van 50-jarige M.G. ging op dat moment af en zijn collega G.D. (29) werd in zijn achterste geraakt. Dit meldt maandag 28 november 2016 het Dagblad Suriname.

De politie van Nieuwe Haven werd hierop gealarmeerd, die het wapen in beslag heeft genomen. De gewonde douaneambtenaar werd vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij ter observatie is opgenomen.

Het onderzoek in deze zaak duurt voort.

'We zijn ietwat terughoudend, vanwege de oude sfeer die er heerst in de politiek'

Hofwijks ('We Zijn Moe'): 'De oppositie is terughoudend om met ons samen te werken'


Curtis Hofwijks, trekker van de actiegroep ‘We Zijn Moe’, heeft een enige tijd geleden kenbaar gemaakt, dat hij voorstander is van een protestmodel waarin het hele land gemobiliseerd wordt om alles plat te leggen, zodat het wanbeleid van de regering tegengewerkt kan worden. Om dit te bewerkstelligen, zou Hofwijks de oppositionele politieke partijen benaderen. 

'Het lijkt alsof er niks gebeurt binnen ‘We Zijn Moe’, maar niets is minder waar', zegt Hofwijks vandaag, maandag 28 november 2016, in het Dagblad Suriname.

Het creëren van draagvlak is geen gemakkelijke opgave. 'We zijn ietwat terughoudend, vanwege de oude sfeer die er heerst in de politiek. Als dit draagvlak ontbreekt, zal het niet werken. We hebben niet een dusdanige positie dat wij de ondersteuners rechtsbescherming kunnen bieden.'

Volgens Hofwijks is de regering druk bezig om de mensen tevreden te houden. Zolang de regering hierin slaagt, is het niet ondenkbaar dat men de straat niet op zal willen gaan. 'Wij zijn steeds bezig en wij doen wat in ons vermogen ligt.'

Hofwijks zegt dat hij met alle oppositionele politieke partijen heeft gesproken. 'Ze hebben allemaal hetzelfde standpunt. Ze zijn daarnaast ook terughoudend.' Volgens Hofwijks is ‘We Zijn Moe’ niet alleen kritisch naar de coalitie toe, maar ook naar de oppositie toe. 'Daarom is de oppositie terughoudend om met ons samen te werken.' 

Onderzoek op St. Maarten naar omkoping, belastingfraude, valsheid in geschrifte, en witwassen

Diverse huiszoekingen op eiland, een verdachte (35) gearresteerd


Sinds vanmorgen vroeg, maandag 28 november 2016, is het team bestrijding ondermijning (TBO) van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) onder leiding van de rechter-commissaris begonnen met een aantal huiszoekingen op Sint Maarten. De acties worden gedaan in het kader van een onderzoek naar gevallen van (belasting)fraude, valsheid in geschrifte en witwassen, zo laat het Openbaar Ministerie op het eiland in een persbericht weten.

De acties zijn voorlopig nog niet afgerond. Zodra er meer informatie bekend is, zal nader bericht volgen.

In dit onderzoek is rond het middaguur een verdachte aangehouden. Het betreft de 35 jarige O.A., inwoner van Sint Maarten. Hij wordt verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrift.

Het onderzoek maakt deel uit van een gezamenlijke, intensieve aanpak van grensoverschrijdende corruptie en fraude, ook wel ondermijning genoemd. Ondermijning, waaronder corruptie en witwassen, vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid en economie van de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het TBO van het RST, de Landsrecherches van Curaçao en Sint Maarten en het Openbaar Ministerie zijn partners in de bestrijding van ondermijning.

Albina Hospitaal moet van ministerie in augustus 2017 zijn opgeleverd

Sinds start bouw in 2011 heeft ziekenhuis in aanbouw diverse opleveringsdata gehad


Het Albina Hospitaal heeft vanaf de start van de bouw eind 2011, verschillende opleveringsdata gekend. Het ministerie van Volksgezondheid staat nu echter op haar strepen. Aannemer Bouwbedrijf M.J. Soekroella krijgt een deadline van zeven maanden. 'Tot augustus 2017. Tussen nu en zeven maanden moet hij het werk opleveren', zegt Maureen Wijngaarde-van Dijk, waarnemend directrice op het minsterie van Volksgezondheid. Zij tekende woensdag het addendum op het originele contract met Soekroella, zo bericht Starnieuws maandag 28 november 2016.

Volgens planning wordt het hospitaal afgebouwd, ingericht en geoperationaliseerd. In de eerste fase wordt het poliklinisch gedeelte geopend en later het liggedeelte dat gekoppeld is aan andere afdelingen zoals de keuken en de wasserij.

Het Albina Hospitaal wordt gebouwd langs de Oost-West verbinding. Op het complex worden verschillende gebouwen opgezet zoals een EHBO, ziekenhuis met 40 bedden, operatiezalen, administratie ruimtes, keuken, lijkenhuis en vier personeelswoningen.

Er is veel oponthoud in de afbouwfase geweest. Het zorgde zelfs voor een financieel probleem met de financier, de Franse Ontwikkelingsbank (AFD). De gelden uit de lening van 5,5 miljoen euro zijn niet volledig gebruikt, terwijl de projectperiode al bijna om is. De vertragingen leidden ook in een verlies van Srd 180.000 van het budget. In het addendum zijn nu wel de extra werkzaamheden opgenomen, geeft de directeur aan. Gaande de bouw kwamen deze werken er bij kijken. De extraatjes waren niet begroot en door de jaren heen stegen alle bouwkosten. Het ministerie komt nu ook in met Srd 12 miljoen - opgenomen in de suppletoire begroting 2016. 'Wij hebben de gelden vrijgemaakt uit andere posten, omdat wij het hospitaal willen operationaliseren.' 

Wijngaarde-Van Dijk tekende ook een overeenkomst met twee onderaannemers. Zij werkten niet verder, omdat zij geen betaling ontvingen. De stagnatie had voor een groot deel te maken met de doorstroom van financiën tussen Soekroella en diens bank. De afspraak is nu dat de drie uitvoerders voor de verrichtte werkzaamheden, rechtstreeks hun geld ontvangen van de bank. 'De bank mag geen sta-in-de-weg meer zijn.'

De Volksgezondheid directrice beseft dat de medische zorgverlening in Paramaribo al een groot probleem is. Toch mag de focus niet alleen op de stad zijn. De mensen in Marowijne hebben ook recht op medische en geestelijke zorg. Hoewel Albina een uitdaging is, zijn ze op het ministerie optimistisch gestemd. De voorbereiding wordt getroffen voor de personele bezetting.

Verpleegkundigen, medici en andere specialisten uit het gebied, die nu elders werken, willen graag voor het ziekenhuis werken. 'Ook vanuit de Franse zijde hebben medici belangstelling getoond voor een baan.'

De ondertekening van het addendum woensdag, volgde na een evaluatie bijeenkomst tussen Surinaamse en Franse stakeholders in de gezondheidssector en AFD. Verschillende gezondheidsprojecten worden door AFD gefinancierd, uit de lening van 15 miljoen euro uit 2009 en de schenking van 1 miljoen euro. De projecten zijn besproken, zoals de bouw en renovaties van hospitalen en klinieken, aanschaf van medische apparatuur en studies naar gezondheidskwesties. Een hiervan is de studie naar voorkomens van zware metalen (kwik, aluminium en lood) bij zwangere vrouwen te Albina en Fransen van Surinaamse origine. In april 2017 volgt de presentatie van resultaten.

Een andere studie is die naar de Aedes muskiet, de overbrenger van onder andere dengue. Het onderzoek in twee gebieden in Paramaribo wijst uit, dat de muskiet immuun is voor het bestrijdingsmiddel Deltamethrine, dat in spuitbussen voorkomt. 'Dit betekent dat het ministerie eerlijk moet zijn in de communicatie met de bevolking. Het bestrijdingsmiddel biedt geen soelaas meer in Paramaribo. We geven binnenkort hierover voorlichting.'

De formalisering van andersoortige samenwerkingen kwam ook ter sprake tijdens de meeting. Zoals de uitwisseling van patiënteninformatie door de behandelaars (ziekenhuizen in Suriname en Frans-Guyana). De uitwisseling van verpleegkundigen die zich willen oriënteren op het gebied van moeder- en kindzorg. 'Onze bevolking zoekt hulp aan beide kanten. Wij willen leren wat de andere biedt en hoe de verwachtingen dichter bij elkaar te brengen.'

Het waterpeil van ondergrondse bronnen in Suriname is aan het dalen

'Over 10-15 jaar zijn wij genoodzaakt een combinatie van bron- en rivierwater te gebruiken'


'Over tien tot vijftien jaar zullen wij genoodzaakt zijn om een combinatie van bron- en rivierwater te gebruiken', zegt Marlon Oosterling, algemeen directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), vandaag, maandag 28 november 2016, in de Ware Tijd. 'In Colombia is men momenteel ook druk bezig met de ontwikkeling van het gebruik van oppervlaktewater. Wij komen er niet onderuit om hetzelfde te doen. Studies hebben onlangs uitgewezen dat het waterpeil van onze ondergrondse bronnen te Powaka aan het dalen is. Ook in de gebieden die uitgemijnd zijn door Suralco, zien we het waterpeil dalen.'

Suriname heeft samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank tussen 2013 en 2015 een analyse gemaakt van de ondergrondse waterbronnen van het land. Het zuiveren van rivierwater is niets nieuws in Suriname. Daarnaast vindt steeds meer verzilting van de bronnen plaats. Ook schuift de zouttong (scheiding tussen zout- en zoetwater) steeds verder landinwaarts.

Oosterling juicht daarom het initiatief toe van de beginnende onderneming uit Nederland, Amazone Resources (AR), om de mogelijkheid te bekijken om rivierwater naar het buitenland te exporteren. Los van de potentie van de operatie om geld te verdienen en arbeidsplaatsen te genereren, kan Suriname hier ook lering uit trekken. De opgedane kennis en ervaring zouden Suriname ten goede komen.

De SWM heeft zelf gevorderde plannen om oppervlaktewater uit de Commewijnerivier te 'oogsten' ten behoeve van de bewoners van dat district.

Een team bestaande uit leden van het managementteam vertoefde de afgelopen week in België om de plannen te finaliseren met een universiteit. Vervolgens zal het financiële plaatje ter goedkeuring worden voorgelegd aan de regering. Oosterling wenst op dit moment niet in details te treden.

Arnold Kruisland (NPS): ‘Bouterse was blijkbaar dronken op Onafhankelijkheidsdag’

'Hij was zichzelf niet, zoals hij meermalen zichzelf niet is'

'Als Bouterse goed verstand heeft en bij zijn verstand is, kan hij onmogelijk de penarie van nu aanduiden als vooruitgang'


'Als Bouterse zegt, dat de ontwikkeling van het land sinds 1980 is ingezet, dan denk ik dat hij blijkbaar dronken was op Onafhankelijkheidsdag. Hij was zichzelf niet, zoals hij meermalen zichzelf niet is', zegt de gewezen diplomaat en politicus Arnold Kruisland vandaag, maandag 28 november 2016, in het Dagblad Suriname. 

President Desi Bouterse heeft op Tamanredjo vrijdagavond tegen het publiek gezegd zich niet te laten afleiden door allerlei doemdenkers. Hij merkte op dat mensen met het oude denken niet willen dat het land op het pad van ontwikkeling komt, dat ingeslagen is in 1980.

Kruisland voert aan, dat geen enkele goed denkende inwoner van Suriname die de ontwikkelingen sinds de militaire coup van 1980 heeft meegemaakt, kan zeggen dat het goed gaat in het land.

'Alles wat in 1980 goed ging met het land, heeft hij toen geruïneerd. In 1985 en 1986 heeft hij de politieke partijen van toen gevraagd om mee te werken om de macht over te dragen. Toen is de grondwet weer ingesteld. Daarna heeft hij weer een telefooncoup gepleegd en nadien een kapitaalcoup. Bij al deze zaken is Suriname steeds achteruit gegaan. Als Bouterse goed verstand heeft en bij zijn verstand is, kan hij onmogelijk de penarie van nu aanduiden als vooruitgang', zegt Kruisland.

Volgens de gewezen diplomaat kunnen ‘domme mensen’ alleen zeggen dat het goed gaat in het land. 'Domme mensen kunnen alleen zeggen dat elke keer dat de Nationale Democratische Partij (NDP) aan de macht komt, dat het niet slecht wordt, maar juist beter gaat. Niemand zal Bouterse serieus nemen’, zegt Kruisland verder.

Volgens de NPS’er is het gelukkig dat het aantal voor de gek gehouden mensen aan het afnemen is. Hij voorspelt dat indien nu verkiezingen zouden worden gehouden, minder dan de helft van 117.781 NDP-stemmers van de afgelopen verkiezingen voor die partij zouden stemmen. Het haast lege partijcentrum na de Jaarrede op 30 september is volgens Kruisland een teken. 'Het gaat echt niet goed. De mensen pinaren. Alles wordt verhoogd, zelfs de brandstof en energietarieven zullen wederom verhoogd worden. Dat betekent allemaal dat de eerste levensbehoeften ook de lucht zullen ingaan.'

Volgens Kruisland is het nog erger wanneer het staatshoofd met pakketten komt voor het volk, maar diezelfde pakketten door zijn eigen partijmensen ook worden gejat. 'Ook bij zijn partijleden blijkt dat er niet aan het volk wordt gedacht, maar aan hunzelf. Als hij dat vooruitgang noemt, dan heeft Bouterse een raar begrip van vooruitgang', aldus de NPS’er.

Vóór de mars van gewapende machten vrijdag te Tamanredjo begon, heeft een groep personen voor enkele momenten een stil protest gevoerd. Toen president Desi Bouterse zich naar zijn zitplaats begaf na het inspecteren van de troepen, werden borden met opschriften opgehouden. Kruisland zegt dat hij voor het eerst in de geschiedenis heeft meegemaakt dat burgers tijdens de viering van de Onafhankelijkheid protesten hebben gevoerd. Dat alles duidt volgens hem erop hoe nijpend de situatie is voor de mensen. 'Hoe zij het voelen en zien dat het land met de dag achteruit gaat en dat men op allerlei manieren probeert te verdoezelen. Men geeft duidelijk aan geen enkel geloof meer te hebben', zegt hij. De gewezen diplomaat vindt het optreden en de boodschap van deze groep moedig en correct.

Breeveld (DOE) is uitblijven betaling subsidies aan tehuizen meer dan beu

'Je krijgt steeds dezelfde uitleg van de regering, tehuizen moeten bijvoorbeeld uitgaven verantwoorden'

'Het frappante is, dat gelden voor activiteiten als Srefidensi vrijwel direct beschikbaar worden gesteld'


De ongeveer zestig tehuizen voor jong, oud en lichamelijk beperkten in Suriname moeten opnieuw te lang wachten op subsidie van de overheid. 'Alle tehuizen hebben klachten dat ze nog geen steun hebben ontvangen van de overheid. De Stichting voor Gehandicapte Kinderen in Suriname (Stigesu) heeft zelfs al twee jaar niets ontvangen', zegt Carl Breeveld, parlementslid namens DOE, tevens voorzitter van de vaste commissie voor het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) vandaag, maandag 28 november 2016, in de Ware Tijd.

'Je krijgt steeds dezelfde uitleg van de regering. De tehuizen moeten bijvoorbeeld hun uitgaven verantwoorden. SoZaVo geeft steeds aan, dat de stukken al bij het ministerie van Financiën liggen, maar dat er maar geen goedkeuring komt. Maar, dit is al een aantal jaren gaande en dit soort excuses gaat niet meer op. Het kan niet dat deze zaken steeds weer worden aangehaald zonder dat die opgelost worden', zegt Breeveld.

Daartegenover is wel Srd 91.000 vrijgemaakt voor de onafhankelijkheidsviering in Commewijne. 'Het frappante is dat de gelden voor dit soort activiteiten vrijwel direct beschikbaar worden gesteld. Ik ben benieuwd naar welke leveranciers er allemaal in aanmerking zijn gekomen voor opdrachten. Ik vond het daarom niet gepast om aanwezig te zijn bij de viering, met zoveel achterstallige betalingen.'

De partijleider vindt het onacceptabel dat steeds vanuit de regering wordt aangegeven dat 'de stukken in behandeling zijn', of dat men 'ermee bezig' is. 'Intussen moeten de mensen maar zien hoe ze door de dagen heenkomen. Het kan niet dat instellingen die de zorg hebben over mensen met meerdere beperkingen, nog zo lang moeten wachten op overheidssteun. Dit moet nu ophouden.'

En als er geen geld is, roept hij de regering op om helder uit te leggen wat de stand van zaken is, in plaats van de mensen in het ongewisse te laten.

Nieuwe SPSB-logo zou lijken op die van paar internationale bedrijven

Juridische stappen om legitimiteit nieuwe huisstijl veilig te stellen zijn genomen 


Het nieuwe logo van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) zou gelijkenis vertonen met die van een aantal internationale bedrijven. Althans, daarover zou een discussie gaande zijn op social media. Naar aanleiding van de kritieken wordt in een vandaag, maandag 28 november 2016, uitgebracht persbericht door de bank meegedeeld, dat directie, management en het ontwerpbureau gedurende het proces nauw samengewerkt hebben en veel inspanning gepleegd om te komen tot het uiteindelijke resultaat. Dit meldt Starnieuws.

Intern waren directie, management en personeel ervan op de hoogte dat het logo gelijkenissen vertoont met dat van diverse andere buitenlandse bedrijven, desalniettemin staan zij achter dit ontwerp.

Bij de aanstelling van Ginmardo Kromosoeto als directeur van de SPSB werd een traject van vernieuwing, verandering en verbetering gestart, waaronder een nieuwe huisstijl. Tijdens de ontwerpfase zijn verschillende schetslogo’s ter beoordeling voorgelegd aan de directie en het management van de SPSB. Uit de gepresenteerde logo’s is één schets gekozen, dat zich gaandeweg heeft geëvolueerd tot het huidige logo, dat op 6 oktober 2016 tezamen met de nieuwe slagzin werd onthuld voor het publiek.

Bij het ontwerpen van logo’s laten de ontwerpers zich vaak inspireren door dezelfde kernwaarden, en betekenissen van kleuren, waardoor het kan voorkomen dat de symboliek die zij willen doen terugkomen in het logo leidt tot gelijkenissen in het resultaat. Hierdoor komt het in de praktijk vaker voor dat logo’s op elkaar lijken, is de uitleg over de gelijkenis. De gekozen kleuren en het ontwerp van het nieuwe logo van de SPSB zijn terug te vinden in en aan het gebouw. Directie en ontwerper hebben zich voor wat betreft de vormgeving laten inspireren door de imposante wenteltrappen die centraal staan in het hoofdgebouw. De kleuren van het logo sieren reeds enige tijd de gevels van het gebouw.

Juridische stappen om de legitimiteit van haar nieuwe huisstijl veilig te stellen, zijn reeds genomen met de registratie van het logo en de slogan bij het Bureau Intellectuele Eigendommen.

Vrouw (43) in Amsterdam-Zuidoost met bijtende vloeistof in gezicht gespoten

Slachtoffer aan Geldershoofd ook door vrouw in gezicht gestoken

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Een 43-jarige vrouw is gistermiddag bij een flat aan het Geldershoofd in Amsterdam-Zuidoost met een bijtende vloeistof in haar gezicht gespoten. De vrouw werd net buiten de galerij opgewacht door een andere vrouw die haar aanviel, zo bericht vanochtend, maandag 28 november 2016, de Amsterdamse zender At5. 

Na het spuiten van de bijtende stof ontstond er een worsteling tussen de twee, waarbij het slachtoffer ook nog eens in haar gezicht gestoken werd.

De belaagster ging er vervolgens vandoor. Het slachtoffer is in het ziekenhuis opgenomen vanwege het letsel in haar gezicht. Zij moet vanwege haar verwondingen een operatie ondergaan. Het slachtoffer is nog niet gehoord. De politie is nog op zoek naar getuigen van de aanval. Heeft u iets gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Demonstranten te Tamanredjo tijdens Srefidensi-viering zijn 'ontevreden individuele burgers'

'We hebben met stil protest ons doel bereikt en dat is aandacht vragen voor wanbeleid regering'


'Het ging om individuele burgers die op deze wijze hun ontevredenheid hebben geuit over issues in het land. We hebben geen reden tot feestvieren en het geld dat is verbrast, kon beter besteed worden', aldus Xaviera Jessurun vandaag, maandag 28 november 2016, in de Ware Tijd, die vrijdag samen met anderen tijdens de Onafhankelijkheidsviering te Tamanredjo in Commewijne voor enkele minuten heeft geprotesteerd tegen het beleid van de regering. 

De demonstranten toonden protestborden met leuzen zoals 'Pe a moni de?', 'Hiervoor is er wel geld' en 'Anti-corruptiewet?', nadat president Desi Bouterse de troepen had geïnspecteerd en terugliep naar zijn zitplaats op de eretribune. Voor de start van het defilé was de actie van de relatief kleine groep mensen voorbij.

'We hebben met ons stil protest ons doel bereikt en dat is aandacht vragen voor het wanbeleid van de regering', zegt Jessurun. Ze wijst erop dat de regeerders moeten weten, dat er kritische burgers zijn en dat zaken die de regering uitvoert niet met ja en amen zullen worden aangenomen. De protestgroep wil ook andere burgers aanmoedigen om kritischer te kijken naar het beleid van de regering.

Bouterse zei vrijdagavond tijdens zijn speech, dat de regering ontwikkeling brengt voor het volk en zich niet laat afleiden. 'Mensen hebben geprobeerd om jullie op straat te brengen, maar het is hun niet gelukt. Mensen hebben geprobeerd om jullie alles plat te laten leggen, maar is het is hun niet gelukt. Mensen zijn hier ook uit Holland gekomen om jullie te zeggen dat jullie moe moeten zijn, maar uiteindelijk zijn zij moe geworden. Mi taigi den jere if joe weri, go sribi, libi unu nanga un probleem', aldus het staatshoofd.

Jessurun zegt hierop, dat de groep zich niet aangesproken voelt. Zij beweert dat niet zij alleen op het idee is gekomen om te protesteren, maar dat een groep mensen hetzelfde idee had. Volgens haar behoort de groep niet tot een politieke partij of welke groep dan ook.

Uitspraak Kort Geding tegen Sapoen/Chitan en Geerlings-Simons

Pigot (NPS): 'Vandaag zal blijken of er nog sprake is van een rechtsstaat'


De rechter doet vanmiddag, maandag 28 november 2016, uitspraak in een Kort Geding tegen de dissidente en teruggeroepen Pertjajah Luhur-Assembleeleden Raymond Sapoen, Diepakkoemar Chitan en Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. De Pertjajah Luhur, VHP, NPS en de kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe dringen al wekenlang aan op een vonnis. 

'Vandaag zal blijken of er nog sprake is van een rechtsstaat', zegt Hesdy Pigot, hoofdbestuurdslid van de NPS, in een reactie op Starnieuws.

Pigot stelt, dat deze zaak zoveel keer is uitgesteld door de rechter. 'Er wordt gewerkt met wetten die achteraf aangenomen zijn in De Nationale Assemblee. Wij kunnen niet eraan meewerken dat wetten met terugwerkende kracht worden meegenomen in een rechtszaak', zegt de politicus. Hij voegt eraan toe, dat de NPS zich altijd sterk heeft gemaakt voor de rechtsstaat en dit zal blijven doen.

In deze zaak zijn er tal van vonnissen geveld. Ze komen erop neer, dat Sapoen en Chitan teruggeroepen zijn en dat er moet worden voorzien in de vacature. Toch neemt het tweetal al die tijd deel aan vergaderingen van De Nationale Assemblee. Pigot blijft erbij dat Sapoen en Chitan teruggeroepen zijn. Aangezien ze nog steeds deelnemen aan de vergaderingen en uitgenodigd worden, werd in juli besloten weer naar de rechter te gaan. Aan de rechter is gevraagd om Sapoen en Chitan te verbieden zich langer uit te geven als Assembleeleden.

In het Kort Geding wordt gevraagd om de Assembleevoorzitster te gebieden Sapoen en Chitan de toegang tot het Assembleegebouw te ontzeggen. Er is een dwangsom van Srd 1 miljoen gevraagd, iedere keer wanneer de Assembleevoorzitster in strijd met het vonnis handelt.

Twee mannen proberen drie dwergzijdeaapjes te stelen uit dierentuin ten zuiden Sydney, Australië

Twee aapjes gevonden in auto gearresteerde mannen en weer terug in dierentuin


Twee mannen zijn aangehouden in Australië, omdat ze geprobeerd hebben drie dwergzijdeaapjes (Cebuella pygmaea) te stelen uit een dierentuin ten zuiden van Sydney. De politie vond twee aapjes, de moeder en haar baby, vandaag terug in de auto van de gearresteerde mannen. 

Maar, het mannelijke aapje is nog altijd vermist, meldt de Sydney Morning Herald vandaag, maandag 28 november 2016.

De andere twee zijn inmiddels terug in de dierentuin, zo is te lezen op Facebook.Dwergzijdeaapjes zijn de kleinste apen die er leven en komen van oorsprong uit Zuid-Amerika. Op de zwarte markt kunnen ze een bedrag van zo'n 3.500 euro opleveren. Door het Chinese Jaar van de Aap is de vraag naar het dier mogelijk toegenomen.

'Aangekondigde hervormingen valutamarkt zorgen voor verdere onrust en onzekerheid'

Gajadien (VHP): 'Maatregelen zonder dat vooraf conditie is getroffen van transparantie' 

'Met lapmiddelen economie onder controle proberen te houden of met dreigementen heeft nergens ter wereld gewerkt'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt vanochtend, 28 november 2016, op Starnieuws, dat met het ingrijpen in het financiële verkeer de overheid slechts verdere onrust en onzekerheid creëert. 'Er worden maatregelen getroffen zonder dat er vooraf een conditie is getroffen van transparantie en goede regelgeving. Terwijl er geklaagd wordt over speculaties, merken wij dat het juist de staatsbedrijven zijn die zich voornamelijk hiermee bezighouden of deelgenoot zijn hiervan. De maatregel over staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben en hun aan- en verkoop van vreemde valuta voortaan alleen via het bankwezen zullen lopen, moest de regering allang nemen.' 

Gajadien stelt dat terwijl de overheid eerder alle tools had én een enorme deviezenreserve heeft verkwanseld, nu met ad hoc maatregelen komt die voor onzekerheid zorgen. Deze maatregelen dienen getroffen te worden als een pakket. De overheid dient haar huiswerk eerst te maken.

Gajadien vreest dat de zwarte markt verder zal floreren en de regering achter de feiten zal aanhollen. 'Met lapmiddelen de economie onder controle proberen te houden of met dreigementen, heeft nergens ter wereld gewerkt. Ook tijdens de militaire dictatuur heeft men getracht de zwarte markt aan te pakken, maar niets heeft mogen baten.'

'Het prijzen van goederen en diensten in vreemde valuta wordt verboden, terwijl de Centrale Bank van Suriname zelf consultants hier ten lande betaalt in valuta of panden gehuurd heeft in valuta, dus huurovereenkomsten heeft. Deze maatregelen tref je met goede voorbereiding, anders blijven ze slechts papieren tijgers', zegt Gajadien.

Hij waarschuwt ervoor, dat als er niet gezorgd wordt voor deviezen voor importen, enorme schaarste en prijsverhogingen het gevolg zullen zijn. 'De ad hoc maatregelen zijn hetzelfde als dweilen met de kraan open in onze verslechterde economie die door de regering is gecreëerd,'

Curaçao Winery gesloten voor publiek

Landhuis met wijngaarden wordt eind december aan CAH overgedragen

'We willen op andere locatie opnieuw beginnen, maar daar hebben we de fondsen niet meer voor'


De Curaçao Winery is gesloten voor publiek en het landhuis met de wijngaarden zal eind december aan Curaçao Airport Holding (CAH) worden overgedragen. De Curaçao Winery hoopt er nog wel de oogst van juli en november te kunnen verwerken en bottelen. De druiven zijn inmiddels verwerkt en zitten op het vat. Het vinificatieproces is echter nog niet afgerond. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 28 november 2016.

'Helaas hebben we niet tot een oplossing kunnen komen', zegt Hermien Visscher van de Winery. 'Er zit dus niets anders op om per direct te stoppen met de activiteiten op het landhuis. De Curaçao Winery is dus gesloten, hopelijk voorlopig want er zijn nog steeds gesprekken gaande met de overheid en investeerders. We willen wel op een andere locatie opnieuw beginnen maar daar hebben we zelf de fondsen niet meer voor.' Een terrein is er nog niet.

De mensen van de Curaçao Winery zijn ook nog in gesprek met verschillende boeren om in samenwerking wijn te gaan verbouwen. Ook zijn er gesprekken gaande met partijen die op Bonaire of Aruba een wijnbedrijf willen opzetten. 'Het gaat hier in principe om adviserende samenwerking. We hebben geen verhuisplannen.' Onder de juiste voorwaarden sluit Visscher echter niets uit. De gesprekken zijn gaande en lopen naar wens.

De eerste oogst is inmiddels verwerkt en gebotteld en de reacties op de kwaliteit van de wijn zijn lovend. De Dushi Blanku en de Dushi Kòrá zijn verkrijgbaar bij de Wine Factory, maar er is niet veel voorraad meer. De tweede oogst is vanaf 5 december verkrijgbaar. Het aanbod is uitgebreid met een Dushi Rosé en een Sweet Blanku (een zoete witte wijn). Ook zijn er, speciaal voor de feestdagen, magnums afgevuld. De derde en laatste oogst zal in het voorjaar worden gepresenteerd.

Grote wateroverlast door hevige regenbuien op westelijk Curaçao

Water kan te Bándabou op vele locaties niet wegstromen en dam bij Lagun breekt door

Doorgebroken dam van Lagun kan mogelijk pas in 2017 worden hersteld


Westelijk Curaçao heeft grote wateroverlast gehad als gevolg van de hevige regenbuien afgelopen weekend. Door de hevige buien kon het water niet wegstromen op veel plekken op Bándabou. De dam bij Lagun brak door, overige dammen hielden het wel of konden bijtijds worden hersteld. 

In een verklaring van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van gisterochtend staat, zo schrijft vanochtend, maandag 28 november 2016, het Antilliaans Dagblad, dat de doorgebroken dam van Lagun op dit moment niet hersteld kan worden, dat dit mogelijk pas in 2017 gebeurt, afhankelijk van de beschikbare fondsen.

De overlast bij Kloof, langs de Weg naar Westpunt tussen Tera Kòrá en Barber, was veroorzaakt door omgewaaide dode bomen, maar werd gisteren aan het einde van de middag verholpen door de Dienst Openbare Werken (DOW), aldus GMN.

Ook de dam bij Kloof is licht beschadigd geraakt, waardoor er water doorheen sijpelde en er een groot gat langs de kant van de weg is ontstaan. De dam bij Sumbu is volgens het bericht in onbeschadigde staat, maar het water kan niet wegstromen vanwege de door de regen verzadigde grond. DOW stelt een onderzoek in naar de rooien in het gebied om dit probleem in de toekomst te voorkomen. Volgens GMN hebben de overige dammen op Bándabou, waaronder die op Santa Cruz, Jan Kok, Wambo, Santa Martha, Kabayee en Pannekoek de kracht van het water min of meer goed doorstaan.

Gistermiddag was nog steeds code geel van kracht, de laagste alarmfase die de Meteo uitgeeft. Volgens meteoroloog Fred Capello is er geen onmiddellijke dreiging meer, maar houdt de Meteorologische Dienst de situatie scherp in de gaten. 'De radarbeelden melden dat de meeste buien zich hebben teruggetrokken. Er is tot maandag potentie voor een bui hier en daar, maar het ergste onweer is geweken.'

Hij meldt dat het slechte weer was veroorzaakt door een storing boven het Caribisch gebied. Door winden die uit verschillende richtingen samenkwamen in verschillende luchtlagen en boven de grond, werd de lucht naar boven geforceerd, wat leidde tot grote wolkvorming en zware onweersbuien. Op vrijdag concentreerden de meeste buien zich volgens de Meteo op Bándariba, rond het Spaanse Water. Een dag later was het Bándabou dat het zwaar te verduren kreeg: voor 8.00 uur had het daar op de meeste plaatsen al meer dan honderd millimeter (mm) geregend, volgens Capello vergelijkbaar met de weersomstandigheden op Aruba vorige week. Op Soto werd de meeste regen gemeten, 136 mm in totaal. Bij Sumbu was dit 119 mm, op Hato 51,1 mm, Spaanse Water 38,8 mm, Steenrijk 43,4 mm, Klein Kwartier 25 mm en Sint Annabaai 26,6 mm.

De regering stelde een crisisteam in, bestaande uit politie, brandweer, het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), het ministerie van GMN, de Meteorologische Dienst, de Directie Risicobeheersing & Rampenbeleid en het hoofd van de afdeling Communicatie en Informatie.

Ministerie van VVRP ontwikkelt op Curaçao nieuw mobiliteitsbeleid voor bussen

ABC-bussen rijden routes langs grote wegen en kleine busjes gaan meer de wijken inHet ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) ontwikkelt een nieuw mobiliteitsbeleid waarbij de bussen van ABC-busbedrijf (konvooi) de routes langs de grote wegen zullen berijden en de kleine busjes meer de wijken ingaan. Bij het ontwikkelen van de nieuwe plannen zijn de stakeholders betrokken en wordt dus ook samengewerkt met de buschauffeurs, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 28 november 2016. 

Het is de bedoeling dat er een coöperatie komt van buschauffeurs. Er wordt bij het beleid ook gekeken naar een betere bereikbaarheid van nieuwe wijken die zijn ontstaan. Er zullen meer substations gebouwd worden waar zowel grote als kleine bussen samenkomen.

'Ons openbaar vervoer is deficiënt en we moeten toe naar een situatie waarbij mensen het fijn vinden om het openbaar vervoer te gebruiken en ervoor kiezen de auto wat vaker thuis te laten staan. Nu is het openbaar vervoer er alleen voor diegenen die zich geen auto kunnen permitteren. Er komt hier eerdaags een congres over', aldus Suzy Camelia-Römer (PNP) in de Staten.

ABC-busbedrijf krijgt 9,4 miljoen gulden subsidie en genereert ook zelf inkomsten. Daarmee kunnen volgens de minister nieuwe bussen gekocht worden.

KLM Curaçao Marathon in ‘fantastisch hardloopweer'

Winnaar marathon is Venezolaan Mervis Del Jesus Villarroel

Bij vrouwen gaat Marlies Kort als eerste over eindstreep gevolgd door Noorse loopster


De derde editie van de KLM Curaçao Marathon is gisteren succesvol verlopen in ‘fantastisch hardloopweer’. Dat zegt medeorganisator van de marathon, Kees van Muiswinkel, vandaag, maandag 28 november 2016, in het Antilliaans Dagblad.

De winnaar van de marathon gisteren was de Venezolaan Mervis Del Jesus Villarroel, die in drie uur en een minuut finishte. Gevolgd door zijn landgenoot Venancio Subero twee minuten later. John de Rooij uit Venray bereikte in drie uur en zeven minuten de eindstreep.

Bij de vrouwen kwam Marlies Kort als eerste over de finish in drie uur en drie minuten, gevolgd door de Noorse Kathrine Soemme (3 uur, 48 minuten) en de Belgische Patricia Nolf (3 uur, 51minuten).

Er deden in totaal tweeduizend deelnemers uit 29 landen mee aan de verschillende races, waaronder de vijf kilometer, de tien kilkometer, de halve marathon, de marathon en de 10,5 kilometer wandelroute.

De marathon startte om vier uur 's ochtends bij Lions Dive en eindigde daar ook op het strand. Oprichter van de stichting Run in the Sun, Kees van Muiswinkel, spreekt van een groot succes. 'Op zaterdag regende het nogal, maar we zijn in de regen doorgegaan met de opbouw van het evenement.' Gisterochtend zelf was het volgens Van Muiswinkel ‘fantastisch hardloopweer’, met een koel briesje en geen druppel regen.

De speciale ‘Curd Evertsz-bokaal’ werd uitgereikt aan de Amerikaanse renster Sloan. Zij is 68 jaar oud en kwam rond 10.30 uur als laatste over de eindstreep. Volgens de organisatie begon Sloan op haar 52e met het lopen van marathons.

Een andere bijzondere renner is Jaap van den Berg uit Nederland, die in vijfenzeventig landen een marathon heeft gelopen en met deze prestatie wereldwijd in de top tien staat. Volgens Van Muiswinkel bewijst de KLM Curaçao Marathon dat het mogelijk is om op Curaçao topsport te organiseren. De race is AIMS-gecertificeerd, dat inhoudt dat deelnemers meedoen voor internationale rankings.

Van de tweeduizend renners waren negenhonderd vanuit het buitenland naar Curaçao gekomen, waaronder meer dan vierhonderd deelnemers uit Nederland. Er is met de races in totaal 7.500 gulden opgehaald voor het goede doel Fundashon Amigunan di Cristo. Dat geld zal worden aangewend voor de reparatie van de auto van tante Emma, waarmee ze kinderen ophaalt voor haar naschoolse opvang in Fuikbaai. 'Dat is het best bestede geld van het jaar', aldus Van Muiswinkel.

Curaçao heeft naar verwachting voor de Kerst een nieuw kabinet

'We hebben eerst de behandeling van de begroting en daarna een nieuw kabinet'


Naar alle waarschijnlijkheid heeft Curaçao voor de Kerst een nieuw kabinet. Dat zegt formateur Kenneth Gijsbertha (MAN) vanochtend, maandag 28 november 2016, in het Antilliaans Dagblad. Volgens hem is de kans groot dat de nieuwe regering al omstreeks 15 december aantreedt. 

'We hadden eerst de hoop dat wij voor 5 december een nieuw kabinet zouden hebben, maar zoals het er nu naar uitziet, hebben we eerst de behandeling van de begroting en daarna een nieuw kabinet', aldus de formateur.

Gijsbertha zei ook dat eind deze week de definitieve versie van het regeerakkoord met de titel ‘Dignidat humano ta sentral’ af zal zijn. Er zijn per ministerie commissies gevormd, bestaande uit leden van de coalitiepartijen. Die commissies buigen zich over de punten die in het akkoord opgenomen moeten worden, aldus de formateur. Op dit moment worden alle opmerkingen en voorstellen voor wijzigingen met het oog op de eindversie besproken.

De formateur reageerde lachend op de vraag om een reactie op een publicatie in de Papiamentstalige ochtendkrant Ultimo Noticia van afgelopen zaterdag. Daarin werd gemeld dat Gijsbertha niet ministeriabel zou zijn in verband met de bouw van een luxe villa waar hij geen hypotheek voor zou hebben aangevraagd. Ook zou hij in het bezit zijn van een bouwvergunning en zou de Veiligheidsdienst Curaçao hebben laten weten, dat de formateur niet de middelen had om zo’n huis te bouwen. De krant besteedde ook in een apart artikel aandacht aan de zaak zonder de naam van Gijsbertha daarbij te noemen. In het artikel wordt de indeling van het huis gespecificeerd en wordt ook de vraag gesteld waarom het Afpakteam van het OM geen onderzoek is begonnen.

'Ik kies ervoor om op dit soort publicaties geen commentaar te leveren. Ik kan wel zeggen dat om formateur te kunnen worden, je eerst gescreend wordt. In die zin is het niet logisch om te beweren dat ik de screening niet zou doorkomen', aldus Gijsbertha uit.

Ultimo Noticia zal naar eigen zeggen, als er geen duidelijkheid in deze zaak komt, binnenkort documenten overleggen om de beweringen te staven.

Governor CBvS: 'Aangekondigde maatregelen om rust te brengen op valutamarkt'

Gersie: 'Er is geen enkele reden om in paniek te raken'

'In het geld- en betalingsverkeer moet onze eigen munt, de Srd, gebruikt worden'


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, verduidelijkt anochtend, maandag 28 november 2016, op Starnieuws dat de fisteren getroffen monetaire maatregelen nodig zijn om rust te brengen op de valutamarkt. Er werd te veel gespeculeerd waardoor de wisselkoers negatief werd beïnvloed. Gersie benadrukt dat er geen enkele reden is om in paniek te raken. Het gaat om ordeningsmaatregelen die onder meer met de in Suriname opererende bankinstellingen zijn besproken.

Burgers kunnen voor het kopen van euro's voor kleine persoonlijke uitgaven, bij zowel de wisselkantoren als de banken terecht. De cambio's blijven Amerikaanse dollars opkopen en verkopen en worden nog steeds als partners op de valutamarkt gezien. De euro's die de wisselkantoren opkopen, dienen wel aan banken te worden verkocht.

De maatregel om het deviezenverkeer zoveel mogelijk via de banken te doen verlopen, is nodig om het valutaverkeer te ontdoen van speculaties, een goed geordend systeem te krijgen en om aan regionale en internationale normen te voldoen.

De governor vindt, dat er teveel gespeculeerd werd met vooral de eurokoers. Daarom is besloten om opkopen van euro's via deviezenbanken te laten plaatsvinden. De maatregel is niet bedoeld om cambio's te treffen, maar om personen en/of instellingen die alleen maar voor eigen gewin bezig zijn en daardoor voor koersopdrijving zorgen, de pas af te snijden. Zij gebruiken vooral de steeds wijzigende verhouding tussen de euro en de Amerikaanse dollar op de internationale valutamarkt (de zogenaamde kruiselingse koers), om populair gezegd, een slag te maken.

Gersie stelt, dat deviezen voor importen van goederen via de banken verstrekt zullen worden. Staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben, mogen deze alleen aan de deviezenbanken verkopen. Exporteurs zullen deviezen alleen aan deviezenbanken mogen verkopen. Overmakingen voor import van goederen en diensten zullen ook via de deviezenbanken plaatsvinden. Op deze manier kan het valutaverkeer beter geordend worden. De illegale valutahandel zal stringent worden aangepakt.

De monetaire autoriteiten hebben meegedeeld, dat de de-dollarisatie van de economie, noodzakelijk is. 'Daarmee wordt bedoeld dat in het geld- en betalingsverkeer onze eigen munt, de Srd, gebruikt moet worden. De wetgeving in Suriname is geënt op onze eigen munt en niet op die van een ander land; dat is het principe. Goederen dienen daarom in Srd te worden geprijsd. Het vragen van huishuur in Amerikaanse dollar en euro, bijvoorbeeld, zal, conform afspraken met de regering, worden aangepakt. Het vraagstuk van het betalen van vliegtickets in Srd wordt nog bestudeerd. Wij willen de dollarisatie van de economie tegengaan door zoveel mogelijk te bevorderen dat betalingen in Srd plaatsvinden.'

De maatregelen hebben volgens de governor niks te maken met mensen die een valutarekening hebben bij de banken. 'Daar komen wij niet aan. Deze maatregel is bedoeld om rust te brengen op de valutamarkt, waardoor er stabilisatie ontstaat. Het gaat om ordening die in het belang is van het land. Iedereen is gebaat bij rust op het koersenfront.' 

Vrouw (32) aangehouden voor te vondeling leggen van haar 1.5 jaar jonge zoontje

Moeder laat kindje achter bij iemand die niet voor zichzelf en niet voor het jongetje kan zorgen


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname bericht zondagavond 27 november 2016, dat haar afdeling Jeugdzaken de 32-jarige vrouw N.A. heeft aangehouden, omdat zij haar zoontje te vondeling had gelegd.

De vrouw woonde in een appartement en liet het kindje van anderhalf jaar achter met iemand die niet voor zichzelf noch voor het kind kon zorgen. Na enkele dagen hoorde een voorbijganger de jongen huilen in de woning en nam een kijkje. Het kind werd alleen aangetroffen. De politie vermeldt niet waar het jongetje is aangetroffen.

De ingeschakelde politie van Jeugdzaken nam het kindje mee. Onderzoek wees uit, dat A. de moeder is. Zij meldde zich bij de politie, nadat een opsporingsbericht was uitgegeven. De vrouw is terstond aangehouden.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is zij op grond van artikel 315 van het Wetboek van strafrecht (Degene die een kind beneden de leeftijd van zeven jaren te vondeling legt of, met het oogmerk om er zich van te ontdoen, verlaat, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren en geldboete van de vijfde categorie.) ingesloten.

Belastingaangiften binnenkort in Suriname digitaal invullen en verzenden

Hoefdraad tekent overeenkomst met Canadees bedrijf voor invoeren automatiseringssysteem


Binnenkort kunnen belastingaangiften digitaal plaatsvinden. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft een samenwerkingsovereenkomst met het Canadese bedrijf Sogema - gevestigd te Longueuil, Quebec - getekend. Namens het bedrijf in Canada, heeft de 'Vice-President of the Board', Mario Leblanc, simultaan getekend, tijdens een video conference, zo bericht het ministerie in een persbericht, aldus Starnieuws vandaag, maandag 28 november 2016.

Door het moderne automatiseringssysteem 'Standard Integrated Government Tax Administration System' (SIGTAS) is een snelle en goede technische service verzekerd. Dit systeem wordt in meerdere landen gebruikt, inclusief in de regio, aldus het ministerie in haar persbericht.

Met dit automatiseringssysteem kunnen de diverse aangiften, zoals inkomstenbelasting en omzetbelasting die door de belastingplichtigen moeten worden voldaan, efficiënter worden ingediend en afgehandeld. Deze digitaal gestuurde aangiften zullen zorgen voor een snellere afwikkeling van belastingaangiften. De verwerkingstijd zal drastisch worden ingekort en fouten zoals bij handmatige invoering, zullen tot het verleden behoren, stelt het ministerie van Financiën.

De samenwerking is aangegaan om de uitvoering van het nieuwe automatiseringssysteem (SIGTAS) naadloos te laten verlopen. De toepassingen die dit systeem biedt, zijn voor zowel de belastingplichtige als de overheid, zeer voordelig. Met SIGTAS kan de belastingplichtige door middel van een webbrowser rechtstreeks digitaal communiceren en de administratie wordt digitaal gearchiveerd. Het is ook zeer gebruikersvriendelijk.

De hervormingen van de staatsfinanciën zijn sinds augustus 2015 aangevangen onder leiding van minister Hoefdraad, aldus Financiën. Onderdeel van deze hervormingen is om van de Belastingdienst een overheidsapparaat te maken met een optimale dienstverlening en een zeer klantvriendelijke organisatie. De huidige in gebruik zijnde automatiseringssystemen zijn beperkt voor wat betreft hun technische toepassingen en zijn reeds langer dan twintig jaar in gebruik. Het systeem kon alleen worden gebruikt door het te installeren op een computer en de informatie moest handmatig worden ingevoerd.

Het keuzeproces is in de periode van de regering-Bouterse I ingezet. De keuze voor dit bedrijf is tot stand gekomen, via een competitief biddingssysteem, dat geheel volgens de inschrijvingsprocedures van de Inter-American Development Bank, van toepassing is geweest. Het Canadese bedrijf Sogema is al jaren gespecialiseerd in het ontwikkelen van automatiseringssystemen voor overheden in diverse landen.

Met de invoering van SIGTAS zijn onder andere de volgende voordelen te realiseren:
1. Het doen van digitale belastingaangiftes.
2. Een efficiënte en effectieve afhandeling van belastingaangiftes.
3. Digitale communicatie.
4. Beter toezicht door de Belastingdienst.

'Voetballen op rubbergranulaat is experimenteren met gezonde mensen'

'Ik denk dat er alle reden is om je ongerust te maken over die kunstgrasvelden'


We moeten stoppen met voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels (zie foto - Bron: VV Haren). Het is bewezen dat die kankerverwekkende stoffen bevatten en daar moet je mensen niet onnodig aan bloot stellen. Dat zegt professor Bob Löwenberg. Hij is hoogleraar hematologie in het Erasmus MC en hoofdredacteur van Blood, een internationaal toonaangevend tijdschrift voor hematologie, zo bericht de NOS zondag 27 november 2016.

Löwenberg vindt dat doorgaan met voetballen op de rubbergranulaatkorrels een experiment is op gezonde mensen.

'Er is absoluut geen bewijs dat die kunstgrasvelden slecht zijn, maar het omgekeerde is ook het geval: we kunnen ook niet zeggen dat ze veilig zijn. Integendeel, ik denk dat er alle reden is om je ongerust te maken over die kunstgrasvelden. Benzeen veroorzaakt leukemie, lymfeklierkanker en dergelijke. En in de korrels die uitgestrooid worden op de kunstgrasvelden zitten benzeenachtige stoffen. Dus dat wekt verdenking. Dat maakt je onrustig.'

'Goed onderzoek doen om tot harde conclusies te komen is echt een lastige zaak. Je moet lang wachten, want kanker ontstaat niet meteen als je bent blootgesteld aan een kankerverwekkende stof. Als je rookt, krijg je niet meteen kanker, daar gaat een hele tijd overheen. Dan zijn er ook nog verschillen: de een heeft kort gespeeld op kunstgras, de ander heeft lang gespeeld op kunstgras, de een heeft wondjes gekregen waardoor er wat van dat spul is binnengekomen, de ander niet. Je moeten voldoende gevallen hebben om een goede, gedegen analyse te kunnen doen. Voor je een helder antwoord hebt, ben je zo tien jaar verder.'

Ondanks de grote bezorgdheid in Nederland en bij de Wereldvoetbalbond (FIFA) achtte John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbalbond (SVB), zo zei hij 18 oktober in de Ware Tijd, het nog niet nodig om de activiteiten op de kunstgrasvelden in Suriname stop te zetten.

Krishnadath zou de kat uit de boom kijken en achtte het medio oktober niet nodig om acties te ondernemen. Hij wees erop dat er al jaren gebruik wordt gemaakt van deze velden en dat je niet plotseling tot sluiting kan overgaan. 'Wij moeten rustig wachten om te zien wat de resultaten van de onderzoeken zullen zijn. Wij zullen pas daarna ons standpunt innemen.'

Indien onderzoeken zouden uitwijzen dat de rubberen korrels daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, dan gaat volgens Krishnadath de SVB waarschijnlijk ook geen gebruik meer maken van de kunstgrasvelden. Maar, daar wilde hij vorige maand nog niet aan denken, omdat het verlies groot zal zijn. 'Als het werkelijk zo zal zijn, zullen wij acties moeten ondernemen. Het verlies zal wel groot zijn, omdat er de afgelopen tijden veel kunstgrasvelden zijn aangelegd.'

(Red. De Surinaamse Krant/NOS/de Ware Tijd)

Verklaring financiële autoriteiten inzake per direct ingaande verregaande ordening valutamarkt

'Verhandeling euro, zijnde aankoop en verkoop, is alleen aan het bankwezen voorbehouden''Het is in 's lands belang dat de Srd als enig wettig betaalmiddel weer alom zijn ingang vindt'


De monetaire autoriteiten (de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname) hebben vergaande maatregelen getroffen voor het behoud van de bedrijvigheid en de ordening van de valutamarkt. Staatsbedrijven mogen alleen aan deviezenbanken vreemde valuta verkopen. De-dollarisatie van de economie wordt met onmiddellijke ingang ingezet. De aankoop en verkoop van de euro is voortaan alleen aan het bankwezen voorbehouden. Cambio's is toegestaan om euro's op te kopen, maar hun verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden.

In een gisteravond, zondag 27 november 2016, uitgegeven verklaring (zie hieronder) stellen het ministerie van Financiën en de Centrale Bank dat met directieleden van enkele grote bankinstellingen van gedachten is gewisseld over financiële vraagstukken. De ontwikkelingen op de valutamarkt zijn diepgaand besproken. Als resultaat van een hoge mate van speculatief handelen, hebben alle sectoren te lijden van grote koersschommelingen. Deze kwestie vraagt om aansturen en begeleiden van gedragsveranderingen, wordt beklemtoond.

De verklaring luidt als volgt:

'De minister van Financiën en de Governor van de Centrale Bank hebben in het verlengde van hun regulier overleg, betreffende fiscale en monetaire beleidsaangelegenheden, met directieleden van enkele grote bankeninstellingen in een gezamenlijke bespreking van gedachten gewisseld over enkele vraagstukken in de financiële sector. De bespreking met de banken heeft goede vruchten afgeworpen en heeft geresulteerd in belangrijke afspraken.

Een belangrijk aandachtspunt betrof de kredietdruk die cliënten van deze banken ondervinden vanwege betalingsachterstanden die de Overheid bij hen heeft. Als uitvloeisel van de bespreking zijn er ten aanzien daarvan individueel concrete afspraken over de aanpak met de banken gemaakt, op grond waarvan de kredietdruk op korte termijn grotendeels verholpen zal zijn. Inlopen van betalingsachterstanden door de Staat heeft in de afgelopen 14 maanden consequent proportioneel plaatsgevonden, maar gezien de huidige macro-economische omstandigheden, is het geven van verlichting nu van groot belang. De regering acht het van het allergrootste belang dat de bedrijvigheid in onze economie behouden blijft en wederom toeneemt. De gekregen en nog te krijgen medewerking van de banken gedurende het traject, wordt door de autoriteiten zeer gewaardeerd.

Tijdens het overleg zijn de ontwikkelingen op de valutamarkt ook breedvoerig aan de orde gesteld. Als resultaat van een hoge mate van speculatief handelen hebben alle sectoren in ons land te lijden van grote koersschommelingen. Dat vraagstuk vraagt om aansturen en begeleiden van gedragsveranderingen. Er zijn echter ook institutionele vraagstukken die daadkrachtige aanpak behoeven. Het treffen van effectieve maatregelen op het gebied van ordening en naleving van de bestaande wet- en regelgeving door alle actoren, zijnde de Staat, de CBvS, de banken, het niet financieel bedrijfsleven en het publiek, is een cruciaal aandachtspunt binnen dit geheel. Tegen die achtergrond zijn er concrete uitgangspunten geformuleerd en afspraken gemaakt ten aanzien van de volgende aangelegenheden:


• Staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben, zullen worden verplicht om deze enkel en alleen aan deviezenbanken te verkopen. Hun deviezenverkeer, dus aan- en verkoop van deviezen, zal voortaan alleen via het bankwezen mogen lopen;
• Er worden voorzieningen getroffen opdat bewerkstelligd wordt dat alle exportopbrengsten van de particuliere sector daadwerkelijk gerepatrieerd worden. Exporteurs zullen deze deviezen, uiteraard op hun eigen discretie, in het vervolg enkel en alleen aan deviezenbanken kunnen verkopen;
• Overmakingen naar het buitenland voor import van goederen en diensten, alsook overmakingen die tot het kapitaalverkeer met het buitenland gerekend worden, kunnen enkel en alleen via de deviezenbanken plaatsvinden;
• Volledige verhandeling van de euro, zijnde aankoop en verkoop, is voortaan alleen aan het bankwezen voorbehouden. Het is wisselkantoren, die als partners op de valutamarkt moeten worden beschouwd, wel toegestaan om deze muntsoort op te kopen, maar hun verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden;
• Deviezenbanken zullen goede en werkbare arrangementen maken met wisselkantoren opdat zij op efficiënte wijze US-dollars kunnen bekomen om hun bedrijfsvoering, zijnde het plegen van spottransacties, ongestoord voort te kunnen zetten;
• Illegale handel in deviezen zal, door onder meer gecoördineerd samenwerken van alle relevante Staatsorganen, daadkrachtig worden aangepakt;
• Wet- en regelgeving ten aanzien van het deviezenverkeer zal door alle instellingen van de valutamarkt, deviezenbanken en wisselkantoren, stipt worden nageleefd en de naleving daarvan zal zonder aarzeling door de autoriteiten worden afgedwongen. Instellingen inclusief Cambio's die zich buiten de regelgeving begeven kunnen harde sancties tegemoet zien, waarbij sluiting niet moet worden uitgesloten;
• De-dollarisatie van de economie wordt met onmiddellijke ingang ingezet. De Muntwet zal geëerbiedigd worden, hetgeen betekent dat betalingen in Suriname in principe uitsluitend met onze eigen munt, de SRD, kunnen plaatsvinden. Het fenomeen van betalingen van huurpenningen van woningen zal in dat verband daadkrachtig door de Staat worden aangepakt.

In het kader van het voorgaande hebben de monetaire autoriteiten reeds gesprekken gevoerd worden met instellingen van de deviezenmarkt, en de Deviezencommissie. Er zullen verdere gesprekken worden gevoerd met het ministerie van Handel en Industrie en de justitiële autoriteiten, waaronder het ministerie van Justitie en de Procureur-Generaal. Aspecten zoals het prijzenbeleid en de controle, evenals het tegengaan van prijsopdrijving zullen daarbij mede aan de orde worden gesteld.

De monetaire autoriteiten benadrukken dat het huidige strakke fiscaal-monetaire beleid dat zij voeren voortdurend gericht is op verkrijgen van een evenwichtige economie en een stabiele wisselkoers. Monetaire financiering vindt niet plaats en het gerealiseerde tekort bij het Staatsbudget is al zeker tien maanden binnen de IMF streefcijfers (targets). Daarbij wordt consequent rekening gehouden met verminderde staatsinkomsten; uitgaven worden feitelijk tot het hoogst noodzakelijke beperkt. Op monetair vlak wordt het fundament van het instrumentarium verder consequent uitgebreid en op de praktijk afgestemd om de liquiditeitenmassa beter te kunnen beheersen en prijsstabiliteit te bevorderen. Wederopbouw van een monetaire reserve blijft hoge prioriteit genieten.

Bij de reconciliatie van de gemaakte afspraken en van de beleidsintenties op korte termijn, werd van de zijde van de bankdirecteuren aangegeven dat zij in het algemeen content zullen zijn met daadwerkelijke implementatie van de aangehaalde zaken. Zij delen de mening dat banken een fundamentele rol te spelen hebben bij de ordening van de deviezenmarkt en dat van hen, het bankwezen, mag worden verwacht dat zij zich aan wet en regelgeving zullen blijven houden. Bankinstellingen zullen zich houden aan alle rapportageverplichtingen aan de monetaire autoriteiten. ln reactie op vraagstellingen van de monetaire autoriteiten werd aangegeven dat banken zich bewust zijn van het belang van 'laagdrempelig houden' van de zakelijke financiële dienstverlening aan personen en bedrijven en dat de dienstverlening in bepaalde aspecten verbeterd zal worden.

De Staat en de Centrale Bank zullen gezamenlijk en consequent met alle relevante entiteiten van ons economisch bestel, gericht beleid voeren om een stabiele valutamarkt te bevorderen en dollarisering binnen de economie terug te dringen. Richtlijnen om goed overzicht te verkrijgen van valutatransacties vanuit de staatsbedrijven worden in de komende dagen uitgevaardigd. Staatsbedrijven zullen anders dan met aan- en verkooptransacties met de Centrale Bank en de algemene banken, niet actief mogen deelnemen in het valutaverkeer; zij moeten zich concentreren op hun mandaat. Goederen en diensten die lokaal worden geproduceerd, moeten in het binnenlandse economisch verkeer primair in de nationale munt worden aangeboden. Het is in 's lands belang dat de SRD als enig wettig betaalmiddel weer alom zijn ingang vindt.

De overheid zal ook het huurbeleid onder de loep nemen terwijl de Centrale Bank het valutaleningenbeleid aan een beschouwing zal onderwerpen. De deviezenbanken zijn het overigens helemaal eens met deze gedragscode. De Minister van Financiën en de Governor van de Centrale Bank gaven verder aan dat de maatregelen op het vlak van het deviezenverkeer die nu getroffen worden, mede in het licht van anti-money laundering en anti-terrorisme financieringsvoorschriften staan. Onze internationale en regionale verplichtingen vergen van ons dat op dat vlak ook beslissende stappen voorwaarts worden gezet. Daar wordt in goede samenwerking met de regionale en internationale gemeenschap consequent aan gewerkt.'