dinsdag 29 november 2016

Onderzoek Emerald op St. Maarten naar belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen gaat door

Vijf auto's en jacht in beslag genomen en beslag gelegd op bankrekeningen


De acties op Sint Maarten in het Emerald-onderzoek, die sinds gistermorgen gaande zijn, zijn vandaag, dinsdag 29 november 2016, voortgezet. Het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) van het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en de Landsrecherche op Sint Maarten voerden vandaag onder leiding van de RC een aantal nieuwe zoekingen uit. Dit bericht het Openbaar Ministerie op het eiland.

Naast de zoekingen zijn tot nu toe vijf auto’s in beslag genomen en ook is beslag gelegd op een aantal bankrekeningen. Dankzij nauwe samenwerking met de autoriteiten op het Franse deel van het eiland is een jacht in beslag genomen.

Verdachte O.A. (35) uit Sint Maarten, die gisteren werd gearresteerd. is inmiddels in verzekering gesteld en wordt op dit moment verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrifte, witwassen en verboden wapenbezit. De rechter-commissaris heeft de inverzekeringstelling rechtmatig bevonden.

Het onderzoek Emerald is gestart in april 2016 naar aanleiding van berichten in de kranten en vragen die in het parlement zijn gesteld over het contract dat is afgesloten tussen het beveiligingsbedrijf van verdachte en het havenbedrijf van Sint Maarten. Tijdens dit onderzoek zijn verdenkingen ontstaan van belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

Het onderzoek maakt deel uit van een gezamenlijke, intensieve aanpak van grensoverschrijdende corruptie en fraude, ook wel ondermijning genoemd. Ondermijning, waaronder corruptie en witwassen, vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid en economie van de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het TBO van het RST, de Landsrecherches van Curaçao en Sint Maarten en het Openbaar Ministerie zijn partners in de bestrijding van ondermijning. Ontnemingsvorderingen passen in het nieuwe beleid van het Openbaar Ministerie. In de toekomst zullen meer van dergelijke vorderingen door het Openbaar Ministerie worden ingesteld.

Aanhoudingen na actie tegen drugssmokkel bij Bonaire

Twee verdachten aan boord verdacht vaartuig gearresteerd en hoeveelheid drugs in beslag genomen


In een gezamenlijke actie van de Kustwacht, de Koninklijke Marechaussee (KMar) en het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) in de nacht van 28 op 29 november, zijn twee verdachten aangehouden en een hoeveelheid verdovende middelen, vermoedelijk cocaïne, in beslag genomen. De boot waarmee de verdachten de drugs vervoerden (zie foto - Bron: OM Curacao) is ook in beslag genomen, zo bericht het Openbaar Ministerie (OM) op Curacao vandaag, dinsdag 29 november 2016.

In de nacht kwam via het Reddings en Coördinatie Centrum (RCC) een melding binnen van een verdacht vaartuig. De Kustwacht en KMar zijn in een gezamenlijke patrouille op zoek gegaan naar het vaartuig, terwijl KPCN aan de kust onderzoek instelde.

Door een goede samenwerking konden de opvarenden van het vaartuig, nadat zij het eiland op waren gevlucht, op het vasteland worden aangehouden. Daarbij zijn ook waarschuwingsschoten gelost.

De verdachten zijn J.D.H.P. (1984) en L.A.H.P (1990) en geboren in Venezuela. Bij onderzoek in het vaartuig bleek er een pakket met daarin ruim 30 kilo vermoedelijk cocaïne mee te zijn vervoerd. Het onderzoek wordt onder leiding van het Openbaar Ministerie

Ondernemer en dienstvrouw uit Nickerie veroordeeld voor mensensmokkel

10 Maanden cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk voor ronselen drie Guyanese dames


De Kantonrechter heeft gisteren de verdachten P. D. en C.P. elk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, met een proeftijd van 3 jaar. Dit vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie, zo schrijft vandaag, dinsdag 29 november 2016, het Dagblad Suriname.

De verdachten stonden elk terecht wegens mensensmokkel. D. is ondernemer, hij heeft een bar in Nickerie. Zijn comparante P. werkte als dienstvrouw bij hem. Met medewerking van zijn dienstvrouw heeft D. drie Guyanese dames onder valse voorwendselen naar Suriname laten halen om in de bar te werken. Toen de dames eenmaal in het land waren, moesten zij onder dwang seks hebben met bezoekers.

De rechter acht mensensmokkel wettig en overtuigend bewezen, maar kwam niet tot het bewijs dat de dames onder dwang de seksuele handelingen zouden hebben gepleegd met de bezoekers. Zij legde daarom aan beide verdachten een straf op conform de eis van de Officier van Justitie.

De advocaten Clive Lachman en Reshma Garib pleitten elk voor vrijspraak voor hun cliënten. Zij zijn de mening toegedaan, dat er geen bewijs is geleverd voor mensensmokkel. Volgens de beide advocaten hadden de slachtoffers nooit eerder aangegeven, dat ze onder dwang naar Suriname zijn gekomen of dat ze onder dwang seks moesten hebben met klanten.

De verdachten blijven door dit vonnis op vrije voeten. De vervolging had in deze zaak geen gevangenneming gevraagd. Beide verdachten waren gedurende het strafproces voorlopig in vrijheid gesteld.

Econoom Guillermo Samson ziet voedingsbodem voor sterke zwarte markt

'Wie houdt wie voor de gek, je krijgt geen koers stabiel als je geen deviezen en export hebt'

'De koers gaat ver boven de Srd 10 springen'


'Déjà vu, de geschiedenis herhaalt zich. Wij gaan regelrecht terug naar de jaren ’80, waar je geen deviezen mocht hebben.' Dit zegt econoom tevens jurist Guillermo Samson vandaag, dinsdag 29 november 2016, in het Dagblad Suriname. 

De monetaire autoriteiten hebben afgelopen zondagavond enkele maatregelen aangekondigd om de uit de hand gelopen situatie op de valutamarkt aan te pakken. Staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben zullen voortaan worden verplicht om deze enkel en alleen aan deviezenbanken te verkopen. Hun deviezenverkeer, dus aan- en verkoop van deviezen, zal voortaan alleen via het bankwezen mogen lopen. Volledige verhandeling van de euro (aankoop en verkoop) is voortaan alleen aan het bankwezen voorbehouden. Het is cambio’s, die als partners op de valutamarkt moeten worden beschouwd, wel toegestaan om deze muntsoort op te kopen, maar hun verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden. Deviezenbanken zullen goede en werkbare arrangementen maken met cambio’s, opdat zij op efficiënte wijze Amerikaanse dollars kunnen ontvangen om hun bedrijfsvoering ongestoord voort te kunnen zetten.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had aangedrongen op een marktconforme koers. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) besloot om de koers te laten vaststellen door vrije marktwerking.

Volksvertegenwoordiger Amzad Abdoel (NDP) gaf onlangs in de media aan, dat gebleken is dat niet de vrije werking van de markt de koers bepaalt, maar een paar kapitaalkrachtigen. Dat is volgens hem ongezond voor de economie. Ooit zijn ter ordening van de valutamarkt vergunningen verleend aan cambio’s om legaal te mogen opereren. 'Nu de wisselkoers is vrijgegeven, moeten alle transacties via het bankwezen gaan', stelde Abdoel. Uiteindelijk lijkt de wens van de parlementariër te zijn uitgekomen.

Samson echter gelooft niet in de daadkracht van de regering. De overheid beschikt niet over deviezen, er wordt weinig geproduceerd in het land en Suriname is nog steeds een importeconomie. 'Men zegt dat de cambio’s aan de banken moeten verkopen, maar van wie zal de cambio kopen als er geen cashflow is? Van wie zullen de banken vervolgens de deviezen krijgen? De Centrale Bank heeft niets', stelt de econoom.

De overheid kanaliseert via de banken de vreemde valuta naar zich toe. De handel zal zich volgens Samson vanwege dit fenomeen nu zwaar verplaatsen naar de zwarte markt. Hij ziet hierdoor de koers ver boven de Srd 10 springen. 'Wie houdt wie voor de gek? Je krijgt geen koers stabiel als je geen deviezen en export hebt. De koersen zijn in de afgelopen periode mondjesmaat omlaag gegaan, vanwege de weinige importen. De importeurs voerden geen druk uit op de valutamarkt', meent Samson.

De econoom stelt, dat Suriname in 2017 monetaire financiering te wachten staat. Er zullen geen vreemde valuta binnen komen. Integendeel, de Surinamer gaat zo veel als mogelijk geld richting het buitenland brengen om het daar veilig te kunnen stellen.

Op zeilboot blijkt 552 kilo cocaïne te zijn aangetroffen

Media berichtten eerder over 1.000 en 700 kilo coke...

Vijf verdachten, zijn gearresteerd - Zeilboot meerde te Livorno aan vanwege defecte motor


Er is 552 kilo cocaïne (zie foto - Bron: Korps Politie Suriname) onderschept en in beslag genomen op een zeilboot, zo laat de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag, dinsdag 29 november 2016, via een persbericht weten. Eenheden van de politie hebben gistermiddag rond twee uur na gezamenlijke uitgewerkte informatie met nationale en internationale veiligheidsdiensten de drugs onderschept. 

Vijf verdachten zijn in deze zaak aangehouden en na afstemming met et Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

De politie werd zaterdag 26 november ingelicht over een buitenlandse vaartuig dat werd voortgeduwd door een andere boot op Surinaamse wateren. Samen met de Kustwacht werd een zoekactie ingezet naar bedoeld vaartuig met opschrift ‘Brise’. Bij een vissersaanmeersteiger te Livorno werd de boot aangetroffen.

De kapitein verklaarde in Suriname te zijn aangemeerd vanwege een defecte motor van het vaartuig. Volgens zijn verklaring was het de bedoeling om de motor te repareren en hun route voort te zetten. De afdeling Narcotica Brigade zette haar speurhonden in om het vaartuig te doorzoeken. Tijdens het onderzoek, met ondersteuning van de brandweer, is werd de drugs gevonden in een van de vakken van het schip, waar vermoedelijk brandstof en andere vloeistoffen worden opgeslagen.

Ook werd bij fouillering op één van de opvarenden een hoeveelheid cocaïne aangetroffen. De 49-jarige kapitein en de andere bemanningsleden zijn aangehouden en na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. De 34-jarige kapitein van de andere boot die het pleziervaartuig heeft voortgeduwd is eveneens in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld.

Het politiebericht vermeldt niet wat de nationaliteit van de aangehouden verdachten is, wat het land van herkomst van de zeilboot is en wat de bestemming ervan was.

Arbeiders particuliere sector nog steeds in afwachting van heffingskorting op salaris

Vakbondsman Berenstein begrijpt niet waarom minister Hoefdraad staatsbesluit 119 niet publiceert


Werknemers in de particuliere sector wachten nog steeds op de heffingskorting op het loon. Het staatsbesluit is nog niet uit. Vakbondsleider Robby Berenstein, voorzitter van C-47 en coördinator van RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname), zegt vandaag, dinsdag 29 november 2016, in het Dagblad Suriname dat hij niet begrijpt waarom minister Gillmore Hoefdraad van Financiën het staatsbesluit nog steeds niet publiceert. 

'Ik hoor hem steeds zeggen, dat het komt en dat de regering met een aantal dingen bezig is. Wat dat aantal dingen is, weet ik niet. De minister moet dat ding gewoon uitvoeren zoals is afgesproken', zegt hij.

De verruiming op de heffing van belasting op vakantiegeld en gratificatie is uit. De korting op inkomstenbelasting voor bedrijven is reeds enkele maanden ook van kracht. De staatsbesluiten nummer 118 en 120 zijn uit. In deze reeks ontbreekt no. 119. Dat is vermoedelijk het staatsbesluit waarin de korting voor loontrekkers wordt geregeld. De ambtenaren hebben de heffingskorting vanaf juni 2016 wel al ontvangen, maar het staatsbesluit is nodig voor de particuliere sector.

Volgens Berenstein heeft de vakbeweging lang geen contact gehad met de regering. 'Wij zijn echter niet stil blijven zitten. Wij zijn in onderhandeling gegaan met de bedrijven om een tussenweg te zoeken voor beide partijen.'

De C-47-voorzitter voert aan, dat hierdoor een deel van de particuliere bedrijven in afwachting op de publicatie van het staatsbesluit besloten heeft om de heffingskorting alvast toe te kennen aan hun arbeiders. 'Het is duidelijk dat die afspraak er is om de korting uit te voeren. Het is alleen een kwestie van tijd', zegt de vakbondsleider. Daarnaast hebben verschillende bedrijven reeds zelf een verhoging toegekend aan hun werknemers. Deze verhogingen kwamen als gevolg van de enorm toegenomen inflatie.

Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is de 12-maandinflatie momenteel op 77,1%. De RaVakSur-coördinator zegt verder, dat ondanks de onderhandelingen van de vakbond gebleken is, dat bepaalde bedrijven liever eerst op de publicatie van het staatsbesluit willen wachten. Hij hoopt dat deze bedrijven nog op andere gedachten gebracht kunnen worden.

Met de regering is de vakbeweging overeengekomen dat belastingverlichtende maatregelen moeten komen voor loontrekkers. De korting is volgens hem geen koopkrachtversterking, maar een tussentijdse oplossing in afwachting op de structurele wijziging van belastingschijven. Omdat deze wijziging te veel tijd in beslag zou nemen, is tijdens de onderhandeling een tussentijdse oplossing gezocht. Een van de eisen van C-47 is dat de uitbetaling van de belastingkorting met terugwerkende kracht plaatsvindt, wanneer de instructie zal zijn gepubliceerd.

De vakbondsleider stelt, dat C-47 binnenkort een persconferentie zal beleggen waarop weer verschillende nijpende problemen in de arbeidssector zullen worden besproken. Onder deze vallen ook het wegblijven van de voornoemde belastingkortingen en het voornemens van de regering om uitvoering te geven aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

8 Decemberproces uitgesteld tot 30 januari 2017...

Ziekte van een van de Krijgsraadsleden leid tot uitstel behandeling


Het 8 decemberstrafproces gaat morgen niet meer door vanwege ziekte van een van de leden van de Krijgsraad. De advocaat van de nabestaanden van 8 december 1982, Hugo Essed, bevestigt vanmiddag, dinsdag 29 november 2016, op Starnieuws dat de zitting is uitgesteld.

Essed heeft de mededeling vanuit de griffie gekregen dat de zitting uitgesteld is tot 30 januari volgend jaar.

Hij had eerder op Radio ABC gezegd te verwachten, dat er geen uitspraak zou komen van de Krijgsraad morgen. Hij had niet kunnen vermoeden ,dat het uitstel een dag eerder zou komen, wegens ziekte.

UPDATE: Boliviaans vliegtuig neergestort in Colombia in bergachtig gebied bij Medellín

Braziliaans voetbalteam Chapecoense aan boord op weg naar finale Copa Sudamericane

- Toestel had 81 inzittenden aan boord waaronder 72 passagiers en 9 bemanningsleden 
- Zes passagiers overleven crash, waaronder drie voetballers, een stewardess en journalist 
- Voetbalteam wilde rechtstreeks vanuit Brazilië naar Colombia vliegen, maar luchtvaartautoriteit Brazilië gaf Lamia geen toestemming te landen
- Drie dagen van nationale rouw in Brazilië 
- Overlevende reservekeeper Danilo Padilha overlijdt alsnog aan verwondingen


Een Boliviaans vliegtuig met 72 passagiers aan boord is neergestort in Colombia. In het toestel zat een Braziliaans voetbalteam. Volgens persbureau AP zijn de Colombiaanse autoriteiten een reddingsoperatie begonnen na een crash, zo berichten diverse media in onder andere Nederland.

Een woordvoerder van het vliegveld in Rionegro zei in een verklaring, dat er mogelijk overlevenden zijn. Het persbureau AP meldt dat zes inzittenden het tragische ongeval hebben overleefd. Ze liggen zwaargewond in een ziekenhuis.


Volgens lokale media zit de ploeg van de Braziliaanse Série A-club Chapecoense in het toestel. Het team was onderweg om de finale van Copa Sudamericana (de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League) te spelen tegen een Colombiaanse club.

Onder de overlevenden zijn drie voetballers van Chapecoense. Volgens de Colombiaanse radio kwam verdediger Alan Ruschel als eerste aan bij het ziekenhuis San Juan de Dios. Aan boord zaten 22 spelers en de technische staf. Ook reisden er 20 journalisten mee met de ploeg.
De reddingsactie wordt bemoeilijkt door het slechte weer. De plaats van het ongeval zou alleen te bereiken zijn over land.De vlucht vertrok vanaf vliegveld Viru Viru in Bolivia. Het vliegtuig, een British Aerospace 146 van de Boliviaanse luchtvaartmaatschappij Lamia, zou in de buurt van het Colombiaanse Medellín, bij La Union, nabij de berg El Gordo, zijn neergestort, mogelijk door een tekort aan brandstof. Hoeveel mensen precies aan boord waren is nog onduidelijk. Verschillende lokale media hebben het over 72 passagiers en negen crewleden.
De voetbalwereld is in rouw na de vliegtuigcrash in Colombia, waarbij de Braziliaanse club Chapecoense is betrokken. Tal van clubs vanuit de hele wereld, waaronder ook uit Nederland, laten dinsdag via de sociale media hun medeleven blijken met de Braziliaanse finalist in de Copa Sudamericana, veelal onder de hashtag #PrayForChapecoense (bid voor Chapecoense).

'Onze steun gaat uit naar de Chapecoense-familie', schrijft de Belgische kampioen Club Brugge bijvoorbeeld op Twitter. 'Een drama dat het hele voetbal raakt.'


'Ook onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden van de vliegtuigramp', aldus FC Twente op Twitter.

Real Madrid-verdediger Sergio Ramos kan niet bevatten wat er is gebeurd. 'We denken allemaal aan de mensen van Chapecoense die door deze tragedie zijn getroffen. Ik heb er geen woorden voor. Ik wens hen veel kracht toe.'


Bij het stadion van Chapecoense zijn treurige fans bij elkaar gekomen om steun bij elkaar te zoeken, zo blijkt uit beelden op Twitter.

Het AD meldt, dat de delegatie van Chapecoense eigenlijk rechtstreeks vanuit Brazilië naar Medellin wilde vliegen. De Braziliaanse luchtvaartautoriteit ANAC gaf het door de club gecharterde vliegtuig van de Boliviaanse maatschappij Lamia echter geen toestemming te landen in Brazilië wegens het ontbreken van de juiste papieren.
Daarop vlogen spelers, staf en meereizende journalisten vanuit São Paulo per lijnvlucht naar de Boliviaanse stad Santa Cruz de la Sierra, om daar over te stappen op de fatale chartervlucht naar Medellin.

Het is niet de eerste keer dat ANAC weigerde het Boliviaanse toestel te laten landen. In Brazilië. Voor het kwartfinaleduel van de Copa Sulamericana tegen Atlético Junior uit het Colombiaanse Barranquilla wilde de club vorige maand eveneens rechtstreeks per chartervlucht met het vannacht neergestorte vliegtuig reizen. Dat verbood ANAC toen ook.

De Braziliaanse president Michel Temer heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de vliegtuigcrash waarbij veel leden van een Braziliaans topvoetbalteam zijn omgekomen. Hij kondigt drie dagen van nationale rouw af.


'Ik wil mijn medeleven betuigen in deze zware tijd. Deze tragedie heeft tientallen Braziliaanse families diep geraakt', zei Temer in een verklaring. 'De overheid zal zich inzetten om de pijn voor de nabestaanden enigszins te verlichten.'

(Red. De Surinaamse Krant/AP/AD/Twitter/Volkskrant/Telegraaf)

Haiti kiest zakenman en bananenexporteur Jovenel Moïse als nieuwe president

Moïse haalde 55,6 procent van de stemmen


Op Haïti is zakenman en bananenexporteur Jovenel Moïse tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen. Daarmee komt mogelijk een einde aan een politieke crisis die het Caraïbische land ruim een jaar in de band hield nadat de presidentsverkiezingen een eerste keer ongeldig waren verklaard.

Negen dagen na de presidentsverkiezingen van 20 november in Haïti is de winnaar eindelijk bekend. Het gaat om Jovenel Moïse, de kandidaat die de vorige president Michel Martelly voor zijn partij PHTK naar voren had geschoven, zo berichten vandaag, dinsdag 29 november 2016, onder andere het Belgische VRT Nieuws en het AD en de Volkskrant.

Moïse haalde het met 55,6 procent van de stemmen. Hierdoor is een tweede ronde niet nodig.

Jude Celestin van de partij Lapeh eindigde tweede met 19,5 procent van de stemmen. De derde plaats was voor Moise Jean-Charles met 11 procent van de stemmen. 

'Het volk van Haïti heeft zijn keuze gemaakt en heeft me in de eerste ronde verkozen', schrijft Moïse op Twitter. 'Bedankt aan iedereen voor jullie vertrouwen. Leve Haïti!'


Eigenlijk is het de tweede keer dat Moïse de presidentsverkiezingen wint. In oktober 2015 waren die een eerste keer georganiseerd. Ook toen eindigde hij op de eerste plek, maar de oppositie heeft die uitslag toen niet aanvaard. Tegenkandidaat Célestin sprak toen zelfs van 'een electorale staatsgreep'. Later oordeelde ook de kiescommissie van Haïti, dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen en dat ze moesten worden overgedaan.

Wat volgde was een diepe politieke crisis die het land tot vandaag in de ban houdt. Haïti is een van de armste landen ter wereld. Het maakt deel uit van de Caraïben waar het het eiland Hispaniola met de Dominicaanse Republiek in het oosten deelt. Sinds de val van dictator Jean-Claude Duvalier (Baby Doc) in 1986 is het land aan bestuurlijke chaos ten prooi.

Haiti - Elections : First words of Jovenel Moïse and first reactions
29/11/2016 08:13:02 
http://www.haitilibre.com/en/news-19371-haiti-elections-first-words-of-jovenel-moise-and-first-reactions.htmlFollowing the announcement of the victory to the presidential election in the first round, of Jovenel Moïse under the banner of the PHTK, the first reactions began to arrive.

Remember that the results communicated on Monday evening by the Provisional Electoral Council (CEP) http://www.haitilibre.com/en/news-19370-haiti-flash-preliminary-results-1st-round-elections-20-november-2016.html are preliminary results and that all candidates can file objections in the Departmental Electoral Litigation Offices (BCED) and Nationals (BCEN). The final result of the presidential election will be published by the CEP on December 29, 2016.

Following the announcement of the victory to the presidential election in the first round, of Jovenel Moïse under the banner of the PHTK, the first reactions began to arrive.First words of Jovenel Moïse :
"The Haitian people made its choice and elected me in the first round. Now, in a spirit of gathering, I invite you, dear compatriots, to borrow with me the road of endogenous development for a Haiti to the height of its historical performances and its legitimate ambitions [...]

My brothers and sisters, it is together that we will change Haiti, it is together that we must work to allow every Haitian to live better [...]

I appeal to the youth of the country, to all the Haitians who live abroad, to all the professionals of the country, to engage at my side to put the country upright, because Haiti is on its knees [...]

Tonight, I have a special thought for each of my competitors, every citizen who was a candidate because they have a project for Haiti."

Former Prime Minister Laurent Lamoth :
« I congratulate the President-elect, Jovenel Moïse, for this courageous victory at the polls that symbolizes the triumph of the popular will. Hasta la VICTORIA SIEMPRE."

Deputy Gary Bodeau :
"I congratulate the elected President, Jovenel Moïse. I advise him to work with all sectors of national life," declared deputy ary Bodeau, adding," It is not only the presidential election, we must remain vigilant for the legislative elections."

Former Prime Minister Evans Paul :
"I say congratulations to the government and to the CEP who finally composed with the truth instead of decomposing into the lie."

The former President Michel Martelly :
"[...] The response that the population has given is a response that simply means that it understands his message (of Jovenel) that it understands the project that he has for Haiti and that it believes in him.

[...] I want to congratulate the people and thank it, because there are a lot of people who embarked and who at first did not believe in him [...] So, Jovenel hats off, it's a beautiful thing. I could not have picked a better person than him. We are proud of you.

[...] The population thanks for having chosen a person who has a good program a project for Haiti and who has never attacked a person. That shows his political maturity, we did not win with the tires burning and the windshield breaking, we won with our silence, our beliefs, all our convictions and our electoral card.

Hats off for teh population.

[...] Jovenel I congratulate you but do not forget that the work now will start, the victory is when you will leave in 5 years, and say that you are satisfied with what you have done. The country is behind you, everyone is behind you, I says you success [...]»

See also :
http://www.haitilibre.com/en/news-19370-haiti-flash-preliminary-results-1st-round-elections-20-november-2016.html

Venezolaanse bolivar nauwelijks nog iets waard

Inflatie dit jaar in Venezuela zo'n 720 procent


De inflatie in Venezuela komt dit jaar uit op ongeveer 720 procent. Geld is bijna niets meer waard. Winkeliers tellen de bergen bankbiljetten die klanten op de toonbank deponeren niet meer na, maar wegen de stapel papier om de waarde te bepalen, zo bericht De Telegraaf op gezag van de Britse The Independent.

Honderd bolivar, het grootste biljet van de nationale munteenheid, heeft een reële waarde van slechts enkele eurocenten. Portemonnees en portefeuilles zijn zinloze gebruiksvoorwerpen geworden en nagenoeg verdwenen uit het stadsbeeld. Bergen bankbiljetten zitten in handtassen en zelfs in rugzakken. Zakkenrollers hebben geen reden van bestaan meer in het socialistische Venezuela.

Het Zuid-Amerikaanse land raakte in de problemen sinds in 2014 de prijs van olie begon te dalen. Olie bepaalt 's lands export voor liefst 95 procent.

President Nicolás Maduro liet de geldpersen overuren maken, met hyperinflatie als gevolg. Er is wel geld, maar de tegenwaarde ontbreekt, schrijft The Independent.

Ter informatie:

Condoleanceregister voor Fidel in ambassade Cuba in Paramaribo

Cubaanse ambassade stelt tot en met 4 december condoleanceregister open


De Cubaanse ambassade aan de Brokopondolaan 4 in Paramaribo stelt eenieder in de gelegenheid om het condoleanceregister te tekenen voor de vrijdagavond op 90-jarige leeftijd overleden leider van de Cubaanse Revolutie, Fidel Castro.

Er is op Cuba negen dagen van rouw afgekondigd.

Vanaf vandaag tot en met zaterdag is er gelegenheid van negen uur tot twaalf uur 's ochtends en van drie uur 's middags tot zes uur 's avonds. Het register kan zondag 4 december van tien uur tot twaalf uur 's morgens worden getekend.

Valutahandel niet blij met maatregelen die door monetaire autoriteiten zijn genomen

'Het lijkt alsof wij altijd de boosdoeners zijn geweest'


De Ware Tijd bericht vanochtend, dinsdag 29 november 2016, dat valutahandelaren 'zeer ontstemd en gebelgd' zijn over de maatregelen die door de monetaire autoriteiten zijn aangekondigd om de valutamarkt te stabiliseren. 'Het lijkt alsof wij altijd de boosdoeners zijn geweest', kreeg de redactie van de Ware Tijd van verschillende cambiohouders te horen. 

'De vraag nu is hoe de maatregelen gaan worden uitgevoerd. Wij als valutahandelaren worden nu uitgeschakeld, maar wat gebeurt er dan met de illegale handel? Hoe pak je de winkeliers aan die bereid zijn om euro's te verhandelen? Hoe ga je voorkomen dat onroerend goed handelaren in euro's zaken doen?', zijn enkele vragen van cambiohouders.

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten (VES), zegt dat zijn organisatie alle maatregelen toejuicht die kunnen leiden tot stabilisatie van de valutamarkt. Maar, ook hij geeft aan dat de praktijk zal uitwijzen of de maatregelen effectief zullen zijn.

De Centrale Bank van Suriname en het ministerie van Financiën hebben zondagavond een reeks van maatregelen aangekondigd. Het streven is om het gebruik van de Surinaamse dollar binnen 's lands grenzen te bevorderen. Zaken zoals huur, en betalingen voor lokaal geproduceerde goederen en diensten moeten voortaan alleen in Srd's plaatsvinden.

Ramautarsing benadrukt dat de enige echte oplossing is dat Suriname haar verdiencapaciteit verhoogt door meer te produceren en te exporteren. Daarbij hebben de overheid en het bedrijfsleven elkaar nodig. 'De regering moet beseffen dat zij alleen niet zal kunnen zorgen voor de oplossing. De regering en het bedrijfsleven hebben elkaar nodig om meer te kunnen produceren', aldus de VES-voorzitter. Integendeel, de hoofdschuldige is volgens hem de regering, die de geest van devaluatie en inflatie in het leven van de samenleving heeft toegelaten. Daarom wordt gevreesd dat de aangekondigde maatregelen tegen bepaalde machtsgroepen niet het gewenste effect zullen hebben.

Brandstofprijzen op Curaçao gaan omhoog

Prijs van liter diesel gaat echter omlaag


De brandstofprijzen gaan vandaag, dinsdag 29 november 2016, omhoog. Voor een liter benzine moet vanaf vandaag 1.59 gulden worden betaald. Dat was afgelopen maand nog 1.55 gulden. Een verschil van vier cent. Dit meldt Paradise FM.

De prijs voor een liter diesel gaat daarentegen omlaag. Betaalden dieselrijders eerst nog 1.07 gulden, vanaf vandaag is dat 1.04 gulden per liter.

De prijs voor een grote en kleine glasfles blijft gelijk: respectievelijk 40 en 8 gulden.

De benzineprijs stijgt, omdat het duurder was voor Curoil om aan te kopen. Bij diesel was juist het tegenovergestelde het geval en werd het goedkoper om de brandstof aan te kopen. De kosten voor een kilowattuur stroom blijven nagenoeg gelijk. De prijs voor een kub water gaat twee cent omhoog.

Vijf personen gewond bij ernstig verkeersongeluk op Curaçao

Bestuurder pick-up verliest controle over het stuur en rijdt tegen een SUV


Vijf personen zijn gewond geraakt bij een ernstig verkeersongeluk gisteravond (zie foto - Bron: Extra). Dat meldt de Extra vandaag, dinsdag 29 november 2016, aldus Paradise FM. Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Daniel, op de weg naar Westpunt. 

Politie, brandweer en ambulance moesten er aan te pas komen om de slachtoffers uit het voertuig te halen en assistentie te verlenen. Waarschijnlijk verloor de bestuurder van een pick-up de controle over het stuur en slipte waardoor deze tegen een SUV knalde. De bestuurder van die SUV verloor vervolgens ook de controle over het stuur en reed tegen een paal.

Het is nog niet duidelijk waarom de pick-up bestuurder de controle over het stuur verloor. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis overgebracht voor medische behandeling.

ICT Associatie Suriname reageert op DDos-aanvallen van Anonymous op overheidwebsites

ICT-AS pleit voor centrale entiteit om groei ICT-sector op gestructureerde wijze te ontwikkelen


De ICT Associatie Suriname (ICT-AS) wijst het hacken van websites resoluut af. Er zijn voldoende legale mogelijkheden op internet om je mening kenbaar te maken, zonder inbreuk te hoeven maken op eigendoms- en privacyrechten, aldus de organisatie vandaag, dinsdag 29 november 2016, in de Ware Tijd.

Ook het onklaar maken van de beveiliging van websites, mailboxen en de illegale toegang tot databestanden keurt zij af. De associatie reageert op de recente cyberaanvallen op Surinaamse websites.

Volgens de ICT-AS is cyber security geen 'ver-van-ons-bed-show' en kan Suriname zich als volwaardig lid van de cybergemeenschap niet onttrekken aan de realiteit dat groepen zich illegaal toegang verschaffen tot gegevens of de dienstverlening platleggen. De organisatie legt uit dat de aanvallen waar Surinaamse websites nu mee te maken hebben, 'Distributed Denial of Service', kortweg DDoS, worden genoemd. 'Denial of service' betekent dat de dienstverlening niet langer mogelijk is. 'Distributed' geeft aan dat de aanval vanuit meerdere computers wordt uitgevoerd. In de praktijk is een DDoS een aanval waarbij de getroffen server verzoeken vanuit meerdere computers te verwerken krijgt, waardoor de website niet meer te bereiken is. In sommige gevallen crasht de server.

Het doel van een DDoS is om een website plat te leggen en niet om toegang te krijgen tot waardevolle informatie.

De ICT-AS pleit voor een centrale entiteit om de groei van de ICT-sector op een gestructureerde wijze te ontwikkelen. De technologische ontwikkeling voltrekt zich in een sneltreinvaart en daarmee openen zich steeds nieuwe mogelijkheden om illegaal toegang te forceren. Deze ontwikkeling vereist een uitstekende beveiligingsorganisatie die de graad van cyberbeveiliging van organisaties en instellingen continu evalueert en aanpast aan de nieuwste inzichten.

Naast de overheid en haar instellingen zijn ook bedrijven en burgers gebaat bij een optimale cyberbeveiliging. De ICT-AS zegt zich bewust te zijn van haar verantwoordelijkheid om te zorgen voor gedegen expertise en het bewust maken van haar afnemers.

VHP heeft er in Nickerie zestig jongeren bij gekregen

VHP-leider Santokhi pleit voor het opzetten van een moderne agrarische school


'De regering heeft met haar buitenlandse leningen een hypotheek gevestigd op de jongeren'


Tijdens een structurenvergadering van de VHP afgelopen zondag in het rijstdistrict Nickerie heeft een 60 tal nieuwe jongeren zich aangesloten bij de VHP. Zij hebben hiervoor gekozen, omdat zij zich ervan bewust zijn dat hun toekomst in gevaar is met de grote buitenlandse leningen van de staat Suriname, zo laat de partij vandaag, dinsdag 29 november 2016, via een persbericht weten. 

Suriname is weer tot slaaf gemaakt voor geldschieters van het buitenland. In feite heeft de regering een hypotheek gevestigd op de jongeren en hun toekomst en heeft daardoor het mooie toekomst perspectief van hen gestolen. Dit falend leiderschap en falend bestuur wordt gekenmerkt door a-nationaal beleid, asociaal beleid, onmaatschappelijk beleid, volksonvriendelijk beleid, rechtsstaat ondermijnend beleid, ondernemers-onvriendelijk beleid, economieontwrichtend beleid en beleid op basis van macht en corruptie. De jongeren in het bijzonder worden slachtoffer van deze crisis vanwege hun onbekendheid ermee.

Dit is de derde crisis in dertig jaren tijd, de jaren ’80, de periode 1996-2000 en nu zitten we weer met de gebakken peren. Dit allemaal hebben we te danken aan hetzelfde leiderschap van de jaren ’80 en het zelfde beleid van toen. Dit is niet wat jongeren willen, hadden dit ook niet verwacht voelen zich misleid en kunnen zich daarom niet identificeren met het gevoerde regeerbeleid.

De VHP-voorzitter vindt dat jongeren het beleid positief moeten beïnvloeden en zich niet laten corrumperen, zij moeten leiderschap en betrokkenheid eisen in alle organisaties. Hij pleit voor het opzetten van een moderne agrarische school en van marktgerichte onderwijsinstellingen. Het moderniseren van de agrarische sector en agro-industrie.

De voorzitter heeft met een brede uiteenzetting de jongeren die zich aangemeld hebben uitgelegd dat er kansen zijn om aan goedkoop kapitaal te komen om daarmede de productie en werkgelegenheid te verhogen. Maar, dat deze regering waarschijnlijk baat bij heeft dat mensen afhankelijk blijven van paketten en in armoede blijven om met giften wederom bij de volgende verkiezingen hun stem goedkoop op te kopen. Hen daarna weer armoede te dompelen terwijl een kleine groep van familie en vrienden daarna levenslang in luxe blijft leven.

VHP Mediacommissie

Eigenaar beveiligingsbedrijf op Sint Maarten aangehouden in grote witwaszaak

Witwasonderzoek onderdeel van uit Nederland ondersteunde aanpak grensoverschrijdende fraudeOp Sint Maarten is gisterochtend de 35-jarige eigenaar van beveiligingsbedrijf Checkmate Security gearresteerd. Hij verzorgt de beveiliging van het havenbedrijf van Sint Maarten en wordt verdacht van belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Er is beslag gelegd op een aantal bankrekeningen van de man, zo bericht vandaag, dinsdag 29 november 2016, De Telegraaf. Eerder had het Openbaar Ministerie op Sint Maarten persberichten uitgebracht over de actie op het eiland.

Ook is in samenwerking met de autoriteiten op het Franse deel van het eiland een jacht in beslag genomen.

Het onderzoek maakt deel uit van een vanuit Nederland ondersteunde intensieve aanpak van grensoverschrijdende corruptie en fraude op Sint Maarten, waaronder corruptie en witwassen vallen. Dit gebeurt onder meer door het team bestrijding ondermijning (TBO) van het recherche samenwerkingsteam (RST).

Werknemers van Checkmate Security waren eerder dit jaar betrokken bij een drugsdeal die uit de hand liep en waarbij mensen werden beschoten. De verdachte is een jeugdvriend van Frans Richardson, de leider van de partij USP die deel gaat vormen van een nieuwe coalitie. Media op het eiland denken dan ook, dat de arrestatie verregaande gevolgen kan hebben voor de relaties die er bestaan tussen politiek, bedrijfsleven en onderwereld op het eiland. Deze verborgen relaties vormen volgens Nederland een ernstige bedreiging voor de veiligheid en economie van de landen in het Caribische deel van het Koninkrijk.

De Volkskrant bericht vanochtend, dat de Nederlandse minister van Justitie met zijn collega's van Aruba, Curaçao en Sint Maarten heeft besloten dat de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht op de eilanden versterkt moet worden. Hiervoor is voor de komende twee jaar 22 miljoen euro uitgetrokken, deels betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het werk begon op Sint Maarten, omdat aanvankelijk werd gedacht dat daar de problemen het grootst zouden zijn met de versmelting van de boven- en onderwereld. Al snel bleek dat de rest van het gebied ook kwetsbaar is voor ondermijning en is Curaçao aan het werkgebied toegevoegd.

Gezamenlijke politie-eenheden Suriname onderscheppen zo'n 1.000 kilo cocaïne op zeilboot

Grote zeilboot gesleept door een Venezolaanse boot - Drie buitenlandse verdachten gearresteerd


Gezamenlijke eenheden hebben gisteren een grote hoeveelheid cocaïne onderschept op een zeilboot. Starnieuws bericht vanochtend, dinsdag 29 november 2016, te hebben vernomen, dat het om ongeveer 1.000 kilo cocaïne zou gaan. Er zijn drie buitenlandse verdachten aangehouden. 

Er werd een controle uitgevoerd nadat een grote zeilboot werd gesleept door een Venezolaanse boot. De vaartuigen werden gesommeerd aan te meren bij Cevihas te Bethesda.

De webeditie van de Ware Tijd bericht te hebben vernomen, dat de drugs in een boot bij de aanmeersteiger van Sujafi aan de sir Winston Churchillweg is ontdekt. De boot, die door buitenlanders werd bemand, is eind vorige week door een andere boot naar de aanmeersteiger gesleept. De reden hiertoe is tot op heden nog onbekend. De Ware Tijd bericht verder, dat het zou gaan om ongeveer 700 kilo cocaïne......

Bij het politieonderzoek, gisteren, werd een deel van de vissershaven afgesloten. Ook de brandweer heeft assistentie verleend bij het openbreken van ruimten in het vaartuig.

De Narcotica Brigade stuitte op grote hoeveelheden cocaïne die in beslag zijn genomen. Er zijn nog geen officiële mededelingen gedaan over deze enorme drugsvangst. De zaak is nog in onderzoek.

Kamers van het Marriott Hotel op Curaçao zijn leeg geruimd

Nieuwe eigenaar, Piscamar Beach Resort, wil merendeel inboedel doneren aan goede doelen

'Bedden, nachtlampjes, tafels, staat allemaal in de centrale lobby, je kunt er bijna niet lopen' 


De kamers van het Marriott zijn leeggeruimd en de lobby van het hotel ligt volgepakt met de oude inventaris. De nieuwe eigenaar van het gebouw en terrein, Piscamar Beach Resort, wil het merendeel van de spullen doneren aan goede doelen, maar wacht op toestemming van de douane. Projectmanager Ben van de Klok heeft goede hoop dat de goederen ‘binnen nu en een week’ worden vrijgegeven. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vanochtend, dinsdag 29 november 2016.

Piscamar is in gesprek met de douane in verband met een mogelijke naheffing over de artikelen die destijds vrij van invoerrechten werden aangeschaft. 'Ik schat dat de inventaris 15 tot 10 jaar geleden is gekocht. De vraag is wat de dagwaarde nu nog is.' Ondertussen staat de inventaris uit de 248 kamers van het hotel behoorlijk in de weg.

Van de Klok: 'Bedden, nachtlampjes, tafels. Dat staat allemaal in de centrale lobby. Je kunt er bijna niet lopen.'

Op dit moment is er weinig beweging in en rond het hotel. De kamers zijn leeg geruimd, bepaalde installaties zijn ontmanteld, zoals de jacuzzi bij het zwembad, en de keukenapparatuur is gedemonteerd, schoongemaakt en tijdelijk opgeslagen.

Behalve op de douane is het wachten op de goedkeuring van de aangepaste bouwvergunning. Direct bij het tekenen van de verkoopovereenkomst werd duidelijk dat de organisatie 33,7 miljoen dollar wil investeren in uitbreiding en upgrading van het hotel. Op het gebouw komt een verdieping en het aantal kamers wordt uitgebreid naar meer dan 324. 'Daarvoor is een wijziging van de bouwvergunning nodig', zegt Van de Klok. De etage zal niet op de traditionele manier worden gebouwd door beton te storten en blokken te metselen. 'We maken gebruik van een systeem met gasbeton', zegt de projectmanager. 'Dat is licht materiaal en belast het bestaande systeem niet te veel, maar is sterk genoeg om de wanden en vloeren te dragen.' 

De vloeren en wanden komen prefab uit het buitenland.

Voordat de werkelijke renovatie begint, moet er eerst overeenstemming zijn met Marriott International over de nieuwe lay-out van het resort en de definitieve inrichting van de kamers. Marriott blijft ook na de heropening exploitant op basis van een franchiseovereenkomst met Piscamar Beach Resort bv.

Volgens Van de Klok is eigenaar Bastiaan Guis al een keer in de Verenigde Staten geweest en waren er de afgelopen week meer besprekingen over de indeling en inrichting van het hotel. De bedoeling is dat begin volgend jaar met de bouwwerkzaamheden kan worden begonnen. Piscamar heeft voor het project een team van vier mensen aangesteld. 'Dat wordt afhankelijk van de werkzaamheden uitgebreid. We werken zo veel mogelijk met lokale mensen', zegt Van de Klok. De organisatie werkt samen met onder andere bouwbedrijf Curcon, Gewi Technical Services en Caribbean Bakery Supplies. Hoeveel mensen het project aan werk zal helpen, hangt af van de werkzaamheden. Van de Klok verwacht een piek van ongeveer 150 bouwvakkers tijdens bijvoorbeeld het afronden van de ruwbouw.

Libanese gemeenschap Curaçao ontvangt BuZa- en Emigratie-minister Jebran Jergi Bassil

'Groot deel Libanese afstammelingen op Curaçao zijn prominente burgers in verschillende functies'De Libanese gemeenschap op Curaçao heeft een officieel diner voor minister van Buitenlandse Zaken en Emigratie van Libanon, Jebran Jergi Bassil, gehouden. De avond werd geopend door ceremoniemeester Amin Ali Hammoud die de dankbaarheid van de Libanese gemeenschap op Curaçao betuigde voor het officiële bezoek aan Curaçao. Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was de vorming van samenwerkingsverbanden en vriendschappen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 29 november 2016. 

Honorair consul van Libanon op Curaçao, Abdul Salam Denaoui, uitte zijn dankbaarheid aan koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima, voor het feit dat de Libanese gemeenschap in vrede kan blijven, werken en leven in dit bijzondere deel van het Nederlandse Koninkrijk, Curaçao.

'Libanezen zijn mettertijd geïntegreerd in de Curaçaose samenleving en het resultaat hiervan is dat een groot deel van de Libanese afstammelingen in Curaçao prominente burgers zijn in verschillende functies. Dit is het beste voorbeeld van hoe de Libanese gemeenschap voelt als onderdeel van dit gezegende eiland Curaçao', aldus de consul.

Minister Jebran Jergi Bassil uitte zijn dankbaarheid voor zijn ervaring op Curaçao en gaf aan dat hij momenteel werkt aan de mogelijkheid van een Libanees paspoort voor afstammelingen van Libanezen, naast hun Nederlands paspoort.

De Kamer van Koophandel van Curaçao, de Libanese gemeenschap op Curaçao en auteur Hilda de Windt-Ayoubi, die het werk van de Libanese filosoof Khalil Gibran vertaalde in het Papiaments, overhandigden een aantal geschenken aan de minister. Het diner werd georganiseerd door een comité gevormd door honorair consul Denaoui samen met Jean Fayad, Yak Baroud, Gassan Denaoui, Amin Ali Hammoud, Ahmat Chalabi en M. Mousa.

Herstel dammen op Curaçao gaat zo'n 40 miljoen gulden kosten

Dammen op Bándabou amper nog bestand tegen hevige regenval


Er is zeker veertig miljoen gulden nodig om de Curaçaose dammen in hun oorspronkelijke staat te herstellen. Het eiland moet deze miljoenen aanvragen bij het EU-fonds Horizon 2020. Dat zegt oud-MAN-politicus Don Martina vandaag, dinsdag 29 november 2016, in het Antilliaans Dagblad, naar aanleiding van de hevige regens op Bándabou afgelopen weekend, waarbij de dammen het ternauwernood hielden. 

Voor de constructie van geheel nieuwe dammen, die het regenwater opvangen en voorkomen dat het naar zee stroomt, is op basis van de berekeningen van Nederlandse ingenieurs zeker honderd miljoen gulden nodig, aldus Martina.

De 81-jarige oud-politicus zegt dat de dammen op Curaçao in deplorabele staat zijn, maar hij is ook van mening dat minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) goede stappen heeft gezet met de commissie watermanagement, waar hij zelf ook deel van uitmaakt. Deze commissie doet onderzoek naar de mogelijkheden voor een meerjarig en breed georiënteerd watermanagementplan, inclusief thema’s als riolering en hergebruik van afvalwater.

Het lijkt uitgesloten, dat de komende regering 40 miljoen gulden uittrekt voor het herstel van dammen, hierbij in overweging nemend dat de uitvoering van het gehele watermanagementplan 31 miljoen zou gaan kosten.


Klikt u hier om het complete bericht te kunnen lezen. 

Beoogd Curaçao's premier Koeiman: 'Het land niet benadeeld door Letter of Intent in 2012 met ZenCity'

Koeiman reageert op bericht in Vigilante over zijn integriteit

'Er zijn mensen die eropuit zijn via berichten verwarring te zaaien'


'De Letter of Intent (LoI) die in 2012 met ZenCity is getekend, heeft het land op geen enkel manier benadeeld, het land is met de ondertekening geen enkele verplichting aangegaan.' Dat zegt beoogd premier Hensley Koeiman (MAN) vanochtend, dinsdag 29 november 2016, in het Antilliaans Dagblad.

'In het document werd het voornemen uitgesproken om het project van ZenCity te exploreren. Als de toenmalige minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) was ik via een Landsbesluit gemachtigd om te tekenen', aldus Koeiman, die daarmee reageert op een publicatie in de Papiamentstalige ochtendkrant Vigilante van gisteren. De krant schreef: 'Op dit moment zijn er vraagtekens rond de integriteit van Hensley Koeiman, de toekomstige premier.'

Vigilante stelt dat Koeiman ondanks de aanwijzing uit Nederland en het feit dat het kabinet-Schotte niet langer op de steun van de Staten kon rekenen, een document tekende waarbij 100 miljoen gulden gemoeid was. Het was volgens de krant de bedoeling om dat bedrag via het fonds van Labizjan te krijgen.

'Het Labizjan-fonds viel niet onder mijn verantwoordelijkheid als minister van SOAW, het viel onder het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur. Ik heb niets illegaal gedaan.'

De Vigilante beweerde ook dat Koeiman altijd heeft ontkend, dat hij de LoI tekende. Koeiman zegt echter de bewuste documenten nog te hebben. Na intern overleg zou hij besluiten of de stukken wel of niet naar het dagblad worden verzonden.

Op de vraag of de partij de aantijgingen van de krant publiekelijk zal tegenspreken, antwoordde Koeiman dat het een mogelijkheid is. 'Wij kunnen een persverklaring opstellen. Aan de andere kant weiger ik om de agenda door dit soort berichten te laten dicteren.' Volgens de politiek leider zijn er mensen die eropuit zijn via berichten verwarring te zaaien. Pal voor de verkiezingen werd de politiek leider ervan beschuldigd dat hij zijn vrouw als minister een baan had toebedeeld. Die beschuldiging werd toen ook door de leider verworpen.

Meester-slaaf relatie in 19e-eeuws Suriname bezien vanuit ander perspectief

'Gangbare beeld over slavernij heeft vooroordelen en stereotypen doen ontstaan'

Onderzoekster/promovenda Universiteit Utrecht Ellen Neslo onderzocht aanwezigheid vrije niet-blanken in Paramaribo


Het gangbare beeld over slavernij in Suriname (±1650-1863) – voornamelijk gebaseerd op literatuur uit de 17e, 18e en 19e eeuw – heeft bepaalde vooroordelen en stereotypen doen ontstaan. 'De nadruk van het onderzoek naar Suriname in deze periode ligt op slaven en hun blanke overheersers', aldus Ellen Neslo (zie foto - Bron: Universiteit Utrecht) maandag 28 november 2016 op de website van de Universiteit Utrecht.

De promovenda aan de Universiteit van Utrecht belicht deze periode nu vanuit een ander perspectief.

Eén van de vooroordelen over Suriname in de 19e eeuw is de afwezigheid van vrije niet-blanken in hoofdstad Paramaribo. Het onderzoek van Neslo, dat de vrije niet-blanke bevolking als uitgangspunt heeft – een weinig belicht perspectief van het Suriname van de 19e eeuw – toont aan dat tussen 1800 en 1863 het aantal vrije niet-blanken in Paramaribo juist enorm toenam.

Neslo onderzocht onder meer testamenten, doopregisters en wijkregisters. Voor haar onderzoek legde ze een elite-bestand aan van 162 personen, over wie voldoende archiefmateriaal bestond. Deze 162 personen waren in elk geval volwassen, vrij en niet-blank, en woonden in Paramaribo.

Het beeld dat Neslo in haar proefschrift schetst van de sociaaleconomische status van de voormalige slaven is genuanceerder dan veelal wordt gedacht. 'Die was beter dan we doorgaans aannemen. Voor een belangrijk deel was dit te danken aan de vele ambachtslieden onder de vrije niet-blanken, en het belang dat aan een goede scholing werd gehecht. Goed opgeleide vrije niet-blanken konden daardoor carrière maken.' 

Zij kochten, nadat zij hun vrijheid hadden verworven, op hun beurt familieleden vrij. Op deze manier holden ze het slavernijsysteem van binnenuit uit. 'Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 was 65 procent van de niet-blanke bevolking in de hoofdstad van Suriname al vrij. En misschien wel belangrijker: de sociaaleconomische positie van de vrije niet-blanke bevolking was beter dan tot nu toe werd gedacht.'

Ook schrijft Neslo over de afschaffing van de slavernij. 'Eén van de meest onderbelichte thema’s van de slavernij, is de rol van de vrije niet-blanken. Zij kochten, nadat zij hun vrijheid hadden verworven, op hun beurt familieleden vrij. Op deze manier holden ze het slavernijsysteem van binnenuit uit.'

Maatregelen monetaire autoriteiten gaan, in principe, per 1 december in

Governor Gersie verwacht ondersteuning wisselkantoren, cambio's

Cambiohouders waarschuwen voor opleving zwarte markt en brodeloos worden cambio's


De maatregelen die ordening moeten brengen op de valutamarkt, zullen in principe per 1 december ingaan. Dit heeft governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gisteren meegedeeld tijdens een bespreking met cambiohouders. Aan hen is uitgelegd dat zij gezien worden als partners op de valutamarkt. Hij verwacht de ondersteuning van de wisselkantoren, opdat de rust terugkeert op de valutamarkt en de wisselkoers kan stabiliseren, zo bericht Starnieuws vanochtend, dinsdag 29 november 2016. 

Governor Gersie zegt in een reactie, dat de cambio's begrepen hebben dat het ook in hun belang is dat er orde op zaken wordt gesteld.

Van cambiohouders schrijft Starnieuws te hebben vernomen, dat zij hun bezorgdheid hebben geuit voor het gevaar van opleving van de zwarte markt. In dat geval worden de wisselkantoren brodeloos. Gersie zegt hierop dat er alles aan gedaan zal worden om de illegale handel in valuta aan te pakken. De cambio's hebben in het onderhoud uiteindelijk hun ondersteuning toegezegd.

Vanaf 1 december zullen cambio's geen euro's verkopen aan het publiek, alleen dollars aan burgers voor eigen gebruik. De cambio's kopen wel euro's op, die zij uitsluitend aan de deviezenbanken mogen verkopen. Betalingen voor import van goederen vindt uitsluitend via de banken plaats.

De situatie op de valutamarkt was maandag, na aankondiging van de monetaire maatregelen, wat onrustig. Er werden hogere koersen aangeboden. Daarnaast werden via social media berichten verspreid dat houders van valutarekening massaal hun geld zijn gaan halen bij de bank. De governor van de CBvS ontkent categorisch tegenover, dat valutarekeningen op de banken in gevaar zijn. Hij heeft ook ruggespraak gepleegd met bankdirecteuren en ontkent dat er sprake is van een 'run op de banken'. 'Hier is er ook geen enkel reden voor', beklemtoont Gersie.

De bankpresident verwacht dat mensen zullen proberen om paniek te zaaien, omdat zij hun slag niet meer kunnen slaan. Ook zal getracht worden de koers te manipuleren. Gersie stelt dat de banken in zullen spelen op de situatie en zich extra zullen inzetten om de rust te helpen behouden op de valutamarkt. De governor benadrukt, dat het hele land gebaat is bij stabilisatie van de wisselkoers.

President Bouterse naar Cuba om herdenkingsceremonie Fidel Castro bij te wonen

Delegatie van acht personen, waaronder minister Hoefdraad, wordt opgehaald door regeringsvliegtuig Venezuela...


President Desi Bouterse zal vanochtend, dinsdag 29 november 2016, naar Havana, Cuba, vertrekken. Hij zal de ceremonie bijwonen ter herdenking van de inmiddels gecremeerde Cubaanse leider Fidel Castro. In een gisteren uitgebracht persbericht deelt de perschef van het Kabinet van de President mee, dat de acht personen tellende delegatie wordt opgehaald op de Johan Adolf Pengelluchthaven door een regeringsvliegtuig van Venezuela. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën maakt ook deel uit van de delegatie.

De delegatie keert morgen met hetzelfde vliegtuig terug.

Diverse regeringsleiders zullen deze ceremonie ter nagedachtenis van 'El Comandante' dinsdag bijwonen. 'De betekenis van het leiderschap van Castro voor de wereld in het algemeen, maar in het bijzonder voor Cuba en de Zuid-Amerikaanse regio, nopen president Bouterse om persoonlijk de condoleances namens de regering en het volk van Suriname over te brengen aan de Cubaanse president, Raul Castro en het trotse Cubaanse volk', aldus het persbericht.

In Havana zal de president ook enkele bilaterale gesprekken voeren met andere regeringsleiders.

'Maatregelen monetaire autoriteiten zijn goed begin om valutamarkt te ordenen'

Abdoel (NDP): 'Goederen dienen uitsluitend in Srd geprijsd te worden, ook auto's en vastgoed'

'Er moet krachtig worden opgetreden tegen hen die de valutakoers kunstmatig omhoog duwen'


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) vindt de maatregelen van de monetaire autoriteiten een goed begin om de valutamarkt te ordenen. Hij zegt in een reactie maandag 28 november 2016 op Starnieuws, dat de ordening nodig is om de wisselkoers te stabiliseren en vooral ervoor te zorgen dat speculanten geen misbruik kunnen maken van de huidige situatie. Deze stap dient ook om ervoor te zorgen dat de koers van de Amerikaanse dollar niet kunstmatig omhoog gedreven kan worden.

'Wij verwelkomen deze concrete maatregelen, maar kijken ook ernaar uit dat vooral het controlemechanisme wordt versterkt en dat er daadkrachtig wordt opgetreden tegen hen die zich niet hieraan houden. Wij stellen de regering ook voor om tijdens begrotingsbehandeling verder in te gaan op deze maatregelen', zegt Abdoel.

Hij vindt, dat niet alleen huishuur maar ook andere goederen niet in Amerikaanse dollar of euro mogen worden geprijsd. Goederen dienen uitsluitend in de Surinaamse munteenheid geprijsd te worden en dat moet ook gelden voor de autohandelaren en de vastgoed industrie. 'Ook hiertegen dient te worden opgetreden. Het gaat niet zozeer om het ontvangen in Srd, maar de huurder, de koper van een auto die een overeenkomst heeft in vreemde valuta of de hypotheekhouder zal nog altijd meer betalen als de koers stijgt. Het gaat om het volk bewuster te maken om geen overeenkomsten te sluiten of verplichtingen aan te gaan in munteenheden die het niet verdient', stelt Abdoel.

'Het repatriëren van de dollars heeft onze aandacht. Wij kijken vooral uit naar hoe er inhoud gegeven zal worden hieraan. Tijdens de regering-Venetiaan is men hiervan afgeweken. Deze maatregel is een heel belangrijke en kan vooral ertoe leiden, dat in tijd het een positief effect heeft op de wisselkoers van de Amerikaanse dollar, waardoor een lagere notering van de koers kan plaatsvinden. Als deze bedrijven de garantie hebben dat zij dollars kunnen krijgen tegen dezelfde koers als waartegen ze deze repatriëren, dan wordt er meer zekerheid gecreëerd dan onzekerheden.'

Het is volgens Abdoel belangrijk, dat transacties zoveel mogelijk via de banken worden afgehandeld. Hierdoor kan de verantwoording beter plaatsvinden en de rapportageplicht zal ertoe leiden dat er meer transparantie komt in de financiële transacties in vreemde valuta, zowel nationaal als internationaal. Dit zal dan een verbetering betekenen voor het financiële verkeer.

Hoewel er nog vragen zijn voor verduidelijking, zegt Abdoel de maatregelen te verwelkomen en benadrukt dat er krachtig dient te worden opgetreden tegen hen die de valutakoers kunstmatig omhoog duwen.

Investeringsondernemer Van Dyke: 'Gouddeal regering Bouterse met Newmont is misdadig'

'Suriname had er beter aan gedaan zich in te kopen bij de Amerikaanse multinational'


De participatie van 25 procent van Suriname in de Newmont Suriname-goudmijn in het Meriangebied, wordt internationaal gezien als een deal waarbij het een multinational is gelukt een ontwikkelingsland te laten opdraaien voor de kosten om de natuurlijke hulpbronnen van dat land te exploiteren. Dit zegt John van Dyke (zie foto - Bron: Facebook), een in Suriname geboren investeringsondernemer en oprichter van de in Canada gevestigde Pan Pacific Group International (volgens haar eigen Facebookpagina 'Investeringsdienst · Hotel · Vastgoedinvesteringsbedrijf in Dirkshoop, Saramacca, Suriname').

Samen met andere technocraten, die geen politieke ambities nastreven, maar wel de regering-Bouterse ondersteunen..., heeft zijn zogenoemde 'denktank' gewaarschuwd dat de gouddeal met Newmont een zeer slechte is.

'De deal van 25 procent als stille partner betekent helemaal niets en is zelf misdadig te noemen', aldus de in Paramaribo woonachtige Van Dyke maandag 28 november 2016 in de Ware Tijd.

Suriname had er volgens Van Dyke met het geïnvesteerde geld in de goudmijn, 250 miljoen Amerikaanse dollar, beter aan gedaan zich in te kopen bij de multinational. Suriname zou op korte en lange termijn meer dan het honderdvoudige met de aandelen hebben terugverdiend. Terwijl Suriname blij is gemaakt met 1.2 miljoen dollar op de dag van de opening van de mijn, heeft het land in werkelijkheid een aandelenwaarde van 760 miljoen Amerikaanse dollar misgelopen.

'Dit is eigenlijk niets nieuws, het gebeurt elke keer weer in de wereld. We hebben hiervoor gewaarschuwd en meteen ook voorgesteld niet in de mijn te participeren, maar een deal te sluiten waarbij je je binnen het bedrijf inkoopt met je investeringskapitaal', legt Van Dyke uit.

Overigens is het opmerkelijk dat Van Dyke zijn geluid en ongezouten kritiek nu pas laat horen en niet op het moment, dat de deal met Newmont door de overheid werd gesloten. Op dat moment was deze Van Dyke, voor zover bekend, in geen velden of wegen te bekennen. Nu via de Ware Tijd kritiek op de overeenkomst uiten is mosterd na de maaltijd.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Diverse wegen 30 november vanwege hervatting 8 decemberstrafproces afgesloten voor verkeer

Wegen rond oud-gebouw Hof van Justitie vanaf zes uur 's morgens afgesloten 


Diverse wegen zullen morgen vanaf zes uur in de ochtend worden afgesloten voor het verkeer door de politie, vanwege de voortzetting van het 8 decemberstrafproces in het oud-gebouw van het Hof van Justitie aan de Mirandastraat/Tamarindelaan. 

De volgende kruispunten zullen voor de veiligheid en de openbare orde vanaf zes uur 's morgens voor het rijverkeer worden afgesloten:
- Hoek Miranda-/Henck Aronstraat
- Rooseveltkade/Grote Combéweg richting Tamarindelaan
- Henck Arronstraat en de Tamarindelaan
- Waterkant en de Lim A Postraat (Assembleegebouw)
- Hoek Waterkant en de Mirandastraat
- Henck Arron/Mirandastraat

De Motor Surveillance Dienst (MSD) zal op de verschillende kruispunten aanwezig zijn om het verkeer in goede banen te leiden. De weg wordt afgesloten tot na de afloop van de zitting.

Op de weggebruikers wordt een beroep gedaan de bevelen en aanwijzingen van de politie op te volgen, zo meldt maandag 28 november 2016 de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.