woensdag 30 november 2016

Verkeersveiligheid moet vergroot worden met komst van elektronische apparatuur

Minister Van Dijk-Silos: 'Flitspalen werken niet en voldoen totaal niet'

In 2017 wordt overgegaan op compleet geautomatiseerd systeem, waarbij kentekens worden geflitst


Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft groen licht gekregen van De Nationale Assemblee om de verkeersveiligheid te vergroten door elektronische apparatuur. De ontwerpwet nadere wijziging van het Wetboek van Strafvordering werd gisteren na enkele wijzigingen met algemene 41 stemmen goedgekeurd door de volksvertegenwoordiging, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 30 november 2016. 

De minister deelde mee, dat er een verkeersveiligheidsinstituut komt. De elektronische apparatuur zal landelijk ter hand worden genomen.

Van Dijk-Silos zei, dat als alles goed loopt, er na acht tot tien maanden vrij moderne apparatuur op de wegen zal zijn, die tegelijkertijd gebruikt zal worden voor misdaadpreventie. Zij benadrukte dat er vanaf 2015 gewerkt wordt aan verkeersveiligheid.

De flitspalen maken deel uit van de elektronische apparatuur. Over de flitspalen zei de minister, dat die niet werken en totaal niet voldoen. Ze zijn niet verbonden aan servers en niet aangesloten op het Internet. In 2017 wordt overgegaan op een compleet geautomatiseerd systeem, waarbij kentekens en bestuurders zullen worden geflitst. Het gaat om een omvangrijk project, waar de flitspalen deel van uitmaken.

De openbare behandeling van de ontwerpwet werd voorbereid door de commissie van rapporteurs, onder leiding van Assembleelid Rossellie Cotino (NDP). In de commissie van rapporteurs hadden verder zitting Krishna Mathoera (VHP), Stephen Tsang (NDP), Ronnie Brunswijk (ABOP), Grace Watamaleo (NDP), Paul Somohardjo (PL) en Carl Breeveld (DOE).

Operatie in AZP zonder verdoving: ‘Specialist is geen dokter, maar een beul’

70-Jarige man zou tijdens operatie niet zijn verdoofd

'Ze hebben een prop in mijn man zijn mond gestopt om het schreeuwen te dempen'


'Die specialist die mijn man heeft behandeld, is geen dokter, maar een beul.' Woorden van S.K. van wie de echtgenoot in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is behandeld voor een liesbreuk. De man was voor een operatie door zijn huisarts verwezen naar de specialist. De patiënt werd op 22 september opgenomen en op 23 september geopereerd. Het was de bedoeling dat de 70-jarige man aan zijn onderlichaam verdoofd zou worden, maar daar was volgens de echtgenote geen sprake van, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 30 november 2016.

'De pijn was ondraaglijk tijdens de operatie. Toen mijn man begon te schreeuwen vanwege de pijn hielden twee zusters zijn beide benen vast en iemand anders zijn beide armen. Alsof dat niet genoeg was hebben ze een prop in mijn man zijn mond gestopt om het schreeuwen te dempen.'

S.K. zegt nu pas dit alles kenbaar te maken, omdat haar man dit niet meteen aan haar heeft verteld. Pas nadat een vriend op bezoek was gekomen en zijn eigen slechte ervaring over een operatie had verteld, waarbij hij vanwege de pijn zelfs het bewustzijn had verloren, heeft de man besloten zijn ervaringen te vertellen aan zijn vrouw. De echtgenote is van mening dat de behandelende arts een psychiater nodig heeft.

AZP-directeur Antoine Brahim geconfronteerd met een en ander zegt niet te kunnen reageren op patiënten-informatie. 'Indien er klachten zijn met betrekking tot de dienstverlening, het personeel of de specialisten is men vrij deze te deponeren bij het ombudsbureau, dat duidelijke richtlijnen geeft. Los daarvan kan men altijd contact opnemen met de directie. We hebben ook een nieuwe afdeling Patiëntenservice. Dat zijn mensen, te herkennen aan hun groene poloshirts, die men reeds op de bewuste dag dat men ontevreden is, daarvan op de hoogte kan stellen. Men hoeft dus niet speciaal naar het ombudsbureau.'

Brahim zegt dat elke klacht serieus genomen wordt. 'Juist doordat we klachten krijgen, worden we bewust gemaakt van wat er niet goed is.' Nadat een klacht is ingediend volgt een onderzoek waarna er weer contact opgenomen wordt met de patiënt of de familie. De familie of patiënt wordt daarna aangehoord. 'Meestal zijn we al globaal op de hoogte van hetgeen is gebeurd. Het is echter zo dat er nader onderzoek gedaan moet worden. Er is een veiligheidscommissie die de klachten noteert en vanuit de procedures die gangbaar zijn worden er maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Gaat het om een geval dat zich wederom voordoet, zal daarna met een ander bril gekeken worden.'

De directeur zegt wel dat de patiënt tijdig zijn klachten moet doorgeven anders kunnen deze niet gecorrigeerd worden. Veelal twijfelen de mensen om iets te zeggen uit angst door het personeel of specialist ‘gepest’ te worden. 'Indien er niets gezegd wordt kan er eveneens niets gedaan worden als het ziekenhuis die feedback niet krijgt', aldus Brahim.

S.K. zegt dat het nu beter gaat met haar man. Echter vindt zij dat de specialist zijn manier van opereren moet veranderen. 'Men heeft een eed afgelegd. Een operatie behoort pijnloos te geschieden.'

De vrouw zegt verder, dat zolang ze leeft deze specialist nooit te vergeven voor de pijn die hij haar man heeft aangedaan. Zij hoopt wel dat de directie ongeacht of de klacht wel of niet tijdig is doorgegeven, alsnog een diepgaand onderzoek instelt naar hetgeen is gebeurd.

AKMOS-voorzitter ziet verhuurders straks met lege huizen zitten door nieuwe monetaire maatregelen

Binda heeft juist gepleit voor complete dollarisatie van de Surinaamse economie...


Zoals zondagavond door de monetaire autoriteiten kenbaar is gemaakt, is de de-dollarisatie van de economie die avond met onmiddellijke ingang in werking gesteld. De Muntwet zal volgens de autoriteiten geëerbiedigd worden, hetgeen betekent dat betalingen in Suriname in principe uitsluitend met de SRD, kunnen plaatsvinden. 

Het fenomeen van betalingen van huurpenningen van woningen zal in dat verband daadkrachtig door de Staat worden aangepakt. Hoe dit zal geschieden, is nog onbekend, maar AKMOS-voorzitter Sham Binda (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname )ziet niet veel veranderen in gevallen waarbij huurders en verhuurders contracten zijn aangegaan.

'Als er contracten zijn gesloten, kun je niet met zo'n maatregel de contracten terugdraaien. Je kunt geen contractbreuk veroorzaken', stelt Binda vandaag, woensdag 30 november 2016, in het Dagblad Suriname. De verhuurders hebben volgens Binda gerekend op de inkomsten.

Op een gegeven moment ziet Binda de meeste huizen en panden die momenteel verhuurd zijn, leeg staan. Verhuurders zullen niet meer geïnteresseerd zijn in het ter beschikking stellen van hun accommodatie.

Binda geeft aan de de-dollarisatie van de economie niet te zien zitten, vooral hoe hij in het verleden, herhaaldelijk heeft gepleit voor juist complete dollarisatie van de Surinaamse economie. Daar waagt de regering zich niet aan, omdat de complete dollarisatie zou moeten betekenen, dat het land de Amerikaanse dollars keihard zal moeten verdienen.

In de huidige situatie zijn de verdiensten in vergelijking met de leningen en uitgaven van het land ver buiten balans. In het verlengde hiervan zou ook kunnen worden gekeken naar leningen in vreemd valuta die door banken zijn verstrekt aan ondernemers/burgers. Ook aflossingen voor voertuigen in vreemde valuta zijn een heet hangijzer in de praktijk. Binda vraagt zich af, wat de status hiervan zal worden.

Staatsolie-directeur Elias zeer ingenomen met OPEC-akkoord in Wenen

'Voor Staatsolie en Suriname is dit dus een mooie dag'


De olieproducerende landen, verenigd in OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), hebben besloten de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te verlagen, tot 32,5 miljoen vaten. Na de bekendmaking vandaag, woensdag 30 november 2016 (zie hieronder en onderaan) zijn de olieprijzen meteen flink de lucht ingegaan. Dit akkoord is bereikt na lange onderhandelingen. 

Na acht jaar gaat de olieproductie omlaag opdat de olieprijs weer kan stijgen. Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, is bijzonder ingenomen met het OPEC-akkoord. Mohammed al-Sada, de voorzitter van het kartel van olie-exporteurs, heeft de productie limiet bekendgemaakt in Wenen, waar de OPEC-leden bijeen zijn. De overeenkomst is gesloten om de overaanbod van olie te verkleinen, zo bericht Starnieuws.



De OPEC voert ook gesprekken met grote olieproducerende landen, die geen lid zijn. Zo zou Rusland bereid zijn de productie met 300.000 vaten te verlagen.

Na de bekendmaking is de zogenoemde Brentolie met 8,7% gestegen tot 49,90 Amerikaanse dollar per vat.

Elias zegt in een reactie, dat voor iedere dollar die de olieprijs stijgt, Staatsolie 500.000 Amerikaanse dollar per maand extra. Dit komt neer op 6 miljoen per jaar. 'Wij verwachten dat de olieprijs door deze OPEC-deal gemiddeld met ongeveer 5 tot 10 Amerikaanse dollar per vat gaat stijgen op jaarbasis. Dit betekent voor Staatsolie tussen de 30 en 60 miljoen dollar meer aan inkomsten. Voor Staatsolie en Suriname is dit dus een mooie dag', aldus Elias.

Ter extra informatie:



No 24/2016
Vienna, Austria
30 Nov 2016     http://www.opec.org/opec_web/en/press_room/3912.htm

OPEC 171st Meeting concludes

6
The 171st Meeting of the Conference of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) was held in Vienna, Austria, on Wednesday, 30th November 2016, under the Chairmanship of its President, HE Dr. Mohammed Bin Saleh Al-Sada, Minister of Energy and Industry of the State of Qatar and Head of its Delegation.
The Conference welcomed HE Ignasius Jonan, Indonesia’s Minister of Energy and Mineral Resources, who was attending a meeting of the OPEC Conference for the first time.  The Conference extended its appreciation to the work of his predecessor in office, HE Sudirman Said, who oversaw Indonesia’s reactivation of its OPEC Membership at the end of last year.

Furthermore, the Conference welcomed a number of Ministers to a Vienna OPEC Conference for the first time.  HE Noureddine Boutarfa, Algeria’s Minister of Energy; HE Etienne Dieudonné Ngoubou, Gabon’s Minister of Petroleum and Hydrocarbons; HE Jabbar Ali Hussein Al-Luiebi, Iraq’s Minister of Oil; and HE Dr. Guillaume Long, Ecuador’s Minister of Foreign Affairs, who was heading his country’s delegation at this Meeting.

The Conference studied the Secretary General’s report, the report and recommendations made by the High-Level Committee that was set up following the ‘Algiers Accord’ that was agreed at the 170th (Extraordinary) Meeting of the OPEC Conference on September 28 in Algeria, the report of the Economic Commission Board, OPEC’s Long-Term Strategy (LTS) document, as well as various administrative matters.

The Conference took note of oil market developments since it last met in Algeria and reviewed the oil market outlook for the remainder of 2016 and 2017.  It observed that global economic growth forecasts were reasonable for both 2016 and 2017, at 2.9% and 3.1% respectively, that non-OPEC supply is expected to contract by 0.8 million barrels per day (mb/d) in 2016, before returning to growth of 0.3 mb/d in 2017, and that world oil demand is anticipated to grow at healthy levels of around 1.2 mb/d in both 2016 and 2017.

The numbers underscore that the market rebalancing is underway, but the Conference stressed that OECD and non-OECD inventories still stand well above the five-year average.  The Conference said it was vital that stock levels were drawn down to normal levels.  The Conference also noted the drop off in investment levels in both 2015 and 2016, as well as the huge layoffs the industry has witnessed in recent years.  It emphasized the importance of continued investments for an industry that needs regular and predictable investments to provide the necessary supply in the medium- and longer-terms.

The Conference recorded its deep appreciation to the commitment and valued contribution of the High-level Committee on the implementation of the ‘Algiers Accord’.  The Committee’s efforts helped form a consensus among Member Countries on the basis of a proposal put forward by Algeria to implement a new range of targeted production levels.

Accordingly, and in line with the ‘Algiers Accord’, the Conference decided to implement a new OPEC-14 production target of 32.5mb/d, in order to accelerate the ongoing drawdown of the stock overhang and bring the oil market rebalancing forward.  The Agreement will be effective from January 1, 2017.  The Conference also decided to establish a High-level Monitoring Committee, consisting of Oil Ministers, and assisted by the OPEC Secretariat, to monitor the implementation of the Agreement.  Member Countries, in agreeing to this decision, confirmed their commitment to a stable and balanced oil market, with prices at levels that are suitable for both producers and consumers.

In line with recommendations from the High-level Committee of the ‘Algiers Accord’, the Conference also agreed to institutionalize a framework for cooperation between OPEC and non-OPEC producing countries on a regular and sustainable basis. The Conference underscored the importance of other producing countries joining the Agreement.

The Conference recorded its deep appreciation to the country of Algeria, HE Noureddine Boutarfa and Eng. Mohamed Hamel, Algeria’s Governor for OPEC, for their outstanding contribution to the implementation of the ‘Algiers Accord’.

The Conference considered the report from the Board of Governors on the second five-yearly Review of OPEC’s Long-Term Strategy.  The Conference adopted the new Long-Term Strategy that has been produced over the last two years and is the result of exhaustive and robust research and analysis. The Conference recorded the Organization’s particular thanks to OPEC’s Board of Governors and all other delegates to the meetings.

The Conference welcomed the recent early enforcement of the ‘Paris Agreement’ on climate change.  It stressed that OPEC will continue to support the successful and comprehensive implementation of the Agreement to ensure a ‘win-win’ outcome for all.  In this regard, it stated that it was important to recognize that the Agreement is under the United Nations Framework Convention on Climate Change and should continue to be guided by its principles and provisions.  In particular, the unique situation of developing countries should be given the top priority it deserves.

The Conference elected HE Khalid A. Al-Falih, Minister of Energy, Industry & Mineral Resources of Saudi Arabia as President of the Conference for one year, with effect from 1 January 2017, and HE Suhail Mohamed Al Mazrouei, the UAE’s Minister of Energy as Alternate President, for the same period.

The Conference appointed Mr. Estévâo Pedro, Governor for Angola, as Chairman of the Board of Governors for the year 2017, and HE Wilson Pástor Morris, Governor for Ecuador as Alternate Chairman for the same period.

The Conference decided that its next Ordinary Meeting will convene in Vienna, Austria, on Thursday, 25th May 2017.

Finally, the Conference expressed its continued sincere gratitude to the Government and to the people of the Republic of Austria, as well as the authorities of the City of Vienna, for their warm hospitality and excellent arrangements made for the Conference Meeting.

Verklaring VHP, NPS en Pertjajah Luhur in reactie op vonnis in zaak tegen Sapoen/Chitan en Geerlings-Simons

'Zaak was gericht tegen personen die de rechtsstaat ernstig beschadigen'

'Rechtsstaat niet bij machte rechtsgeldige terugroeping van leden te realiseren'


Naar aanleiding van het vonnis in Kort Geding van gisteren in de zaak die de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), de Pertjajah Luhur (PL) en de Nationale Partij Suriname (NPS) aanhangig hadden gemaakt tegen de voorzitster van De Nationale Assemblee J. Geerlings-Simons en de formeel teruggeroepen leden R. Sapoen en D.Chitan, wensen de genoemde politieke partijen vandaag, woensdag 30 november 2016, het volgende te verklaren. 

Zodra het bedoeld vonnis op schrift ter beschikking is gesteld van de partijen bij het geding, zal diepgaand worden gebogen over de daarin vervatte overwegingen en besluiten. In overleg met de raadslieden zal dan het te vervolgen pad in deze worden uitgezet en gevolgd. 

Opgemerkt kan wel worden dat verwacht werd dat een beslissing in dit geval, zou bijdragen aan vermindering van de grote bezorgdheid en rechtsonzekerheid bij de samenleving, ontstaan door vele ontwikkelingen in het land. 

Deze zaak was gericht tegen personen die de rechtsstaat ernstig beschadigen door in strijd met de wet en het recht handelen. Een zaak met een ernstig impact op het beeld dat men , nationaal en internationaal, heeft van Suriname. Verwacht werd dat het groter belang van de natie zou worden gediend. 

Ons voorlopig oordeel daarom dan ook is dat de rechter voornoemd, met voorbijgaan aan de belangen van door de wet aangewezen kiezers, met deze uitspraak heeft proberen aan te geven, dat de rechtsstaat niet bij machte is een rechtsgeldige terugroeping van leden, hetgeen nota bene bij meerdere vonnissen is bevestigd, te realiseren. 

Paramaribo, 30 november 2016 
Namens VHP, NPS en PL

Nederlands kabinet: 'Nederlanders die Sinterklaasfeest vieren, zijn daardoor geen racist'

Kabinet wil dat Sinterklaasfeest 'met de tijd meegaat'

Minister Van der Steur antwoordt op Kamervragen


Nederlanders die Sinterklaasfeest vieren, zijn daardoor geen racist. Dat benadrukt het kabinet in de Zwarte Pietendiscussie, maar het wil tegelijkertijd dat het feest ’met de tijd meegaat’. In antwoorden op Kamervragen over arrestaties van anti-Pietendemonstranten werd het kabinet gedwongen zwart op wit te zetten wat het van Zwarte Piet vindt, zo schrijft vandaag, woensdag 30 november 2016, onder andere De Telegraaf.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zendt echter een dubbele boodschap. 'De regering erkent dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen', schrijft de minister vandaag in zijn antwoord (zie onderaan).

'Tegelijkertijd acht de regering het van belang te benadrukken dat dit mensen die het kinderfeest altijd met veel vreugde vieren niet tot racist maakt.'

Een verbod op Zwarte Piet ziet de minister niet zitten. Hij denkt wel dat 'de overheid een rol kan spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet.'

Van der Steur vervolgt: 'Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat.' Het kabinet vindt het lastig om Zwarte Piet in het buitenland uit te leggen: 'In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen.'

De antwoorden van de minister:

Antwoorden Kamervragen van het lid Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Veiligheid en Justitie over het bericht dat 200 mensen aangehouden zijn bij de intocht van Sinterklaas. (ingezonden 17 november 2016, nrl 2016Z21470)

Vraag 1:
Bent u bekend met de berichten:
-‘Tweehonderd Anti-Zwarte Piet demonstranten opgepakt’ 1);
-‘Aangehouden advocaat: noodbevel Rotterdam was totaal onduidelijk’ 2);
-‘Parate Eenheid Rotterdam uit trots om undercover blackface-agenten’ 3)
-‘Amnesty: aanhoudingen intocht Rotterdam onrechtmatig’ 4)? Klopt het dat de groep op weg naar Maassluis is tegengehouden zonder dat zij het demonstratieverbod had overtreden? Zo nee, kunt u exact aangeven waarom deze groep is tegengehouden?
Antwoord op vraag 1:
Ja, ik ben bekend met de berichten.

Nee, de informatie over het tegenhouden van demonstranten die op weg waren naar Maassluis is onjuist. Zie nadere toelichting bij beantwoording vraag 2, 9 en 17.

Vraag 2:
Waarom zijn de bussen niet naar Maassluis begeleid waar de groep voornemens was te demonstreren?

Antwoord op vraag 2:
De burgemeester van Rotterdam heeft in het raadsdebat van 17 november 2016 aangegeven dat de politie heeft aangeboden om de demonstranten naar Maassluis te begeleiden. Van dit aanbod wilden de demonstranten geen gebruik maken. Zij wilden zich naar het centrum van Rotterdam begeven.

Vraag 3:
Waarom besloot de politie de groep in Rotterdam te houden, ondanks dat er door de burgemeester was aangegeven dat er niet voldoende politiecapaciteit in de stad aanwezig was en deze mensen voornemens waren naar Maassluis te gaan waar juist veel capaciteit aanwezig was?

Antwoord op vraag 3:
Zie het antwoord op vraag 2

Vraag 4:
Hoe verhoudt een demonstratieverbod voor het gehele centrum van Rotterdam zich tot artikel 9 van de Grondwet?

Vraag 5:
Deelt u de mening dat een demonstratieverbod voor het gehele centrum van Rotterdam burgerrechten met de voeten treed? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6:
Op welke gronden is het besluit tot een demonstratieverbod genomen en hoe is dit gecommuniceerd met de burger?

Antwoord op vraag 4, 5 en 6:
De Wet openbare manifestaties (hierna: Wom) geeft de burgemeester de bevoegdheid om bij demonstraties voorschriften en beperkingen te stellen of een verbod te geven. Dit betreft een belangenafweging tussen het recht op vrijheid van betoging en de beperking daarvan ter bescherming van de volksgezondheid, in het belang van het verkeer of bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Het verbod dat op grond van artikel 5 van de Wom is gegeven, gold voor het gebied centrum (als omschreven in de verordening op de gebiedscommissies 2014) voor het tijdvak van 06.00 – 18.00 uur. Het verbod is door woordvoerders van de politie mondeling kenbaar gemaakt en tevens schriftelijk uitgereikt aan de demonstranten.

Vraag 7:
Bent u van mening dat het noodbevel beter had gecommuniceerd moeten worden met de burgers? Zo nee, waarom niet?

Vraag 8:
Wat vindt u van de signalen waaruit zou blijken dat voor veel burgers het besluit tot een noodbevel onduidelijk was?

Antwoord op vraag 7 en 8:
Het noodbevel is afgekondigd voor 12 november 2016 van 12.00 -17.00 uur. Het noodbevel is vervolgens mondeling bekendgemaakt aan de demonstranten, onder andere via het gebruik van megafoons.

Vraag 9:
Heeft de burgemeester van Rotterdam een demonstratieverbod in het gehele centrum van deze stad afgegeven om de openbare orde te bewaken of om racisme de mantel der liefde toe te dekken?

Antwoord op vraag 9:
De burgemeester heeft — onder meer — de taak om de openbare orde in de gemeente te handhaven. Ik beschik niet over aanwijzingen dat dit hier niet het geval zou zijn geweest.

De burgemeester van Rotterdam heeft in het raadsdebat van 17 november 2016 aangegeven dit kwalijke insinuaties te vinden. Hij heeft zich genoodzaakt gevoeld om een verbod af te kondigen in het belang van de openbare orde en veiligheid. De bescherming van de demonstranten en het publiek van de optocht van Sinterklaas door het centrum van Rotterdam stonden hierbij voorop.

Vraag 10:
Is er sprake van een “gezag uitstralende, neutrale en veilige houding” als de Parate Eenheid Rotterdam zich met trots laat fotograferen als karikaturale opvoering van de Zwarte mens? Zo ja, hoe verhoudt dit zich tot de gedragscode van de hand van uw ministerie? 5) Zo nee, waarom treed de Parate Eenheid Rotterdam uw gedragscode met de voeten?

Vraag 11:
Wat vindt u van de tweets van de Parate Eenheid Rotterdam?

Vraag 12:
Bent u bereid een onderzoek te doen naar de objectiviteit van de Parate Eenheid Rotterdam? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vraag 10, 11 en 12:
Zoals de burgemeester van Rotterdam in het raadsdebat van 17 november heeft aangegeven was de tweet ongepast. De politie eenheid Rotterdam heeft deze tweet verwijderd. Ik zie geen aanleiding een nader onderzoek naar de objectiviteit van de genoemde eenheid te initiëren.

Vraag 13:
Heeft de politie geweld gebruikt tegen de demonstranten en zo ja, was dit naar uw mening proportioneel?

Vraag 14:
Wat vindt u van de uitspraak van mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarin wordt aangegeven dat het geweld van de politie disproportioneel was?

Vraag 15:
Wat vindt u van ooggetuigenverslag dat sommige mensen er praktisch aan de haren bijgesleept zijn om ze bij de groep vermeende demonstranten te kunnen scharen en ze zodoende te arresteren?

Antwoord op vraag 13, 14 en 15:
Bij aanhoudingen tijdens wanordelijkheden komt het voor dat de politie geweld moet gebruiken. Volgens de reguliere procedure bij het gebruik van geweld door de politie zal het geweldgebruik worden geregistreerd en worden getoetst. Demonstranten die van mening zijn dat buitenproportioneel geweld is gebruikt kunnen aangifte doen of een klacht indienen bij de politie. Daarnaast is het mogelijk ter zake een oordeel te vragen aan de rechter.

Het kader voor de beoordeling van geweldstoepassing is de Ambtsinstructie voor de politie, de Koninklijke marechaussee en andere opsporingsambtenaren. Als de feiten en omstandigheden hiertoe aanleiding geven, kan het Openbaar Ministerie strafvervolging instellen.

De burgemeester van Rotterdam heeft in het raadsdebat van 17 november 2016 toegezegd aan de raad de gebeurtenissen omtrent de aanhoudingen te evalueren. Hierbij wordt ook de uitkomst van de toets van de politie over het geweldgebruik opgenomen.

Vraaag 16:
Wat vindt u van de uitlating van de Nederlandse Volks-Unie ‘’Tijd om terug te knokken’’? 6) Wilt u hier met klem afstand nemen?

Antwoord op vraag 16:
Voorop staat dat het nooit geoorloofd is om geweld aan te moedigen. Het staat de NVU vrij om binnen de grenzen van de wet haar mening te uiten. Of ik die deel of verwerpelijk vind is een moreel oordeel en niet aan de orde.

Vraag 17:
Waarom is het de Nederlandse Volks-Unie wél toegestaan in Maassluis te demonstreren?

Antwoord op vraag 17:
In Maassluis was in de voorbereiding van de Landelijke intocht van Sinterklaas rekening gehouden met demonstraties. Hiertoe waren demonstratievakken ingericht voor zowel voor- als tegenstanders van de figuur van Zwarte Piet. Voor verdere beantwoording zie vraag 2.

Vraag 18:
Begrijpt u dat de burger zich ongehoord voelt zodra er demonstratieverboden voor complete binnensteden afgekondigd worden, burgers belet wordt af te reizen naar Maassluis wat niet onder het demonstratieverbod viel, ondanks dat de “pro-Piet” rechtsextremisten daar wel mochten protesteren en politieagenten de noodzaak voelen om tijdens hun werk “de neger” te spelen en daarmee een negatief stereotiep over de Zwarte mens uitdragen en omarmen wat tegen uw eigen gedragscode ingaat? Zo ja, waarom treedt u dan niet hard op? Zo nee, hoeveel meer onrecht moet er geschieden eer u dit begrijpt?

Antwoord op vraag 18:
Verboden op grond van de Wet openbare manifestaties, noodbevelen en noodverordeningen worden uitgevaardigd door het lokaal gezag, al naar gelang hun inschatting van de lokale omstandigheden binnen de grenzen die de Wom en de Gemeentewet daaraan stellen. De lokale omstandigheden en de inschatting daarvan kunnen per gemeente verschillen. Ter zake heeft de minister geen aanwijzingsbevoegdheid of en hoe de burgemeester gebruik dient te maken van de bevoegdheden die de Wom en de Gemeentewet hem toekennen om de openbare orde te handhaven. Voor de inschatting van de plaatselijke omstandigheden en de uitoefening van de bevoegdheden op grond van de Wom en de Gemeentewet is het lokaal gezag verantwoordelijk en moet daarvoor ook op lokaal niveau verantwoording afleggen.

Vraag 19:
Vindt u dat na de uitspraken van instanties als de VN, het College voor de Rechten van de Mens, de rechtbank in Amsterdam en de Kinderombudsman het fenomeen Zwarte Piet onderhevig is aan verandering? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vraag 19:
Het Sinterklaasfeest is een eeuwenoude traditie die wordt vormgegeven door de samenleving en die is blijven bestaan door te veranderen. Het decentrale karakter van het Sinterklaasfeest met honderden lokale intochtcomités, scholen en vele vrijwilligers maakt dat er op veel verschillende plekken een maatschappelijk debat plaatsvindt.

Vraag 20:
Deelt u de mening dat er op scholen verplicht voorlichting moet worden gegeven over de discussie die zich nu afspeelt met de nadruk op de racistische elementen van Zwarte

Antwoord op vraag 20:
Het is aan scholen zelf om te bepalen hoe zij hun onderwijs inrichten en welk lesmateriaal daarbij wordt gebruikt.

Vraag 21:
Bent u van mening dat het voortbestaan van Zwarte Piet zorgt voor een racistisch imago van Nederland in het buitenland?

Antwoord op vraag 21:
De regering erkent dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen. Tegelijkertijd acht de regering het van belang te benadrukken dat dit mensen die het kinderfeest altijd met veel vreugde vieren niet tot racist maakt.

Het kabinet is van mening dat een verbod op Zwarte Piet van staatswege niet de uitweg is, maar dat de overheid een rol kan spelen om een respectvolle dialoog te faciliteren zodat er vanuit de maatschappij initiatieven ontstaan om Zwarte Piet een figuur te laten zijn die iedereen recht doet. Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat. 

In het buitenland bestaan, net als in Nederland, zorgen bij sommige mensen over de stereotypering van Zwarte Piet. Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen.

Vraag 22:
Wat vindt u ervan dat België vanaf 2017 een einde maakt aan het fenomeen Zwarte Piet? 7)

Vraag 23:
Zou Nederland volgens u geen voorbeeld moeten nemen aan onze Zuiderburen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vraag 22 en 23:
Zoals in het antwoord op vraag 21 is gemeld moet het Sinterklaasfeest een feest zijn voor alle kinderen en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat.

De aard van die veranderingen en het tempo waarin die zich voltrekken zal per land of streek verschillend zijn. Zoals gemeld is het kabinet er geen voorstander van om in de maatschappelijke discussie over dit onderwerp sturend op te treden.

Vraag 24:
Deelt u de constatering dat de NPO een voorbeeld kan nemen aan RTL door het fenomeen Zwarte Piet te laten verdwijnen van de buis? Zo nee, waarom niet?

Vraag 25
Wat vindt u ervan dat belastingbetalers die zich gekwetst voelen door Zwarte Piet nu financieel hun bijdrage leveren aan een racistisch fenomeen dat wordt uitgezonden op de NPO?

Antwoord op vraag 24 en 25:
Artikel 2.88 van de Mediawet bepaalt dat de omroepen de vorm en inhoud van hun media-aanbod bepalen en daar dus ook verantwoordelijk voor zijn. Deze programmatische autonomie is een hoeksteen voor de onafhankelijkheid van de omroepen, zowel publiek als commercieel. Het garandeert dat de omroepen onafhankelijk van de overheid en van derden hun media-aanbod produceren en aanbieden.

Vraag 26
Bent u van mening dat uitspraken zoals ‘’kom in verzet’’ van PVV-leider Wilders bijdragen aan dit klimaat van verrechtsing, verruwing en verharding? Zo ja, bent u bereid om de PVV-leider aan te spreken op zijn opruiende taal? Zo nee, waarom wilt u dit niet (in)zien?

Antwoord op vraag 26:
Uitlatingen van politici voor zover die zijn gedaan in een vergadering van de Staten- Generaal vallen onder de parlementaire onschendbaarheid.
Ongepaste uitspraken kunnen op verzoek van de Kamervoorzitter worden ingetrokken of gecorrigeerd. Buiten de parlementaire onschendbaarheid geldt ook voor politici de vrijheid van meningsuiting binnen de grenzen van de wet. Over de grenzen van de wet oordeelt de rechter. Het past het kabinet niet uitspraken van een Kamerlid van een kwalificatie te voorzien als in de vraag gegeven.

Vraag 27:
Bent u van mening dat racisme en discriminatie met wortel en tak bestreden dient te worden? Zo ja, waarom negeert u de uitspraken van de rechtbank Amsterdam en een VN committee over de discriminatoire aard van het fenomeen Zwarte Piet door niet op te treden tegen personen en instanties die dit faciliteren?

Vraag 28:
Welke concrete maatregelen gaat u nemen om voor eens en altijd ervoor te zorgen dat racistische elementen uit onze samenleving verdwijnen en confrontaties als deze niet meer voor zullen komen?

Antwoord op vraag 27 en 28:
Iedere vorm van discriminatie is onaanvaardbaar en onacceptabel en dient met kracht te worden bestreden. Een en ander is nader uitgewerkt in het Nationaal Actieprogramma tegen Discriminatie, dat is aangeboden aan de Tweede Kamer op 22 januari 2016.

Vraag 29:
Bent u bereid deze vragen vóór de begrotingbehandeling Veiligheid en Justitie voor het jaar 2017 te beantwoorden? Zo nee, waarom niet?
Antwoord op vraag 29:
Ja.


Toestel met voetbalclub Chapecoense kreeg geen toestemming voor noodlanding’

Verkeersleiding gaf voorrang aan in nood verkerend toestel VivaColombia


De piloot van het neergestorte toestel met het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense aan boord heeft kort voor de crash om een noodlanding verzocht bij de verkeersleiding van vliegveld Rio Negro. Omdat een ander vliegtuig op dat moment ook in problemen verkeerde, kreeg de vlucht met de voetballers geen voorrang om te landen. Dat melden Colombiaanse media vandaag, woensdag 30 november 2016, op basis van een verklaring van een andere piloot die de communicatie tussen de piloot en de verkeerstoren kon volgen. 

De piloot die meeluisterde vloog op dat moment in een toestel van maatschappij Aviaca. Volgens de piloot wilde het toestel van Lamia een noodlanding maken wegens een dreigend gebrek aan brandstof. De verkeersleiding zou daarvoor geen toestemming hebben gegeven en gaf voorrang aan een in nood verkerend toestel van VivaColombia.

Enkele minuten na de conversatie rapporteerde de piloot van het ramptoestel ’totale stroomuitval’ en crashte het in bergachtig gebied bij Medellin.


(Red. De Surinaamse Krant/El Tiempo/De Telegraaf)

Vicepresident Adhin neemt geloofsbrieven ambassadeurs in ontvangst

Suriname heeft nu ambassadeurs van Iran, Bolivia, Ecuador en Italië 


Vicepresident Ashwin Adhin heeft gisteren in het presidentieel paleis enkele geloofsbrieven in ontvangst genomen van vier zogenoemde niet-residerende ambassadeurs. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 30 november 2016.

Het gaat om de ambassadeurs Rafael Quintero Lopez namens Ecuador (zetel in Venezuela), Antonio Bernardini namens Italië (in Brazilië), Jose Kinn Franco namens Bolivia (in Brazilië) en Mostafa Alaei namens Iran (te Venezuela). Overigens vermeldt Starnieuws ook nog Didier Shassot, Zwitserland.

Vanwege de afwezigheid van president Desi Bouterse nam de vicepresident de geloofsbrieven in ontvangst. President Bouterse is gistermorgen voor een eendaags bezoek vertrokken naar Cuba. Het staatshoofd wordt vandaag terug verwacht in Paramaribo. Zijn bezoek was in het kader van de uitvaartceremonie in verband met het overlijden van de Cubaanse leider Fidel Castro.

RGD-poli aan Mahadjan Ram Adhinweg te Wanica is heropend

Kliniek was tijdelijk gesloten, vanwege slechte werkomstandigheden


Met de officiële heropening van de polikliniek van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) aan de Mahadjan Ram Adhinweg in district Wanica gisteren beschikken de bewoners van de omgeving weer over medische zorg. De polikliniek was tijdelijk te gesloten, omdat de werkomstandigheden te wensen overlieten, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 30 november 2016.

'De patiënt is koning, daarom moeten wij hen als organisatie de nodige zorg bieden', zei RGD-regiocoördinator Premdew Lachman. Lachman gaf aan, dat uit onderzoek is gebleken dat zeven procent van de vijftienhonderd bewoners in de omgeving van de poli aan chronische aandoeningen lijdt, waaronder suikerziekte. Dit bewijst volgens hem de noodzaak van de RGD-poli.

'Er zijn andere, particuliere zorginstellingen die wachten om ons werk over te nemen en dat willen wij niet.'

Lachman riep omwonenden op om op hun gezondheid te letten. Hij zei, dat de medische zorg van eminent belang is in elk ressort. Maar, hij legde de nadruk vooral op zelfbewustzijn. 'We moeten proberen te voorkomen dat mensen te vaak ziek worden. Wij moeten letten op onze voeding en informatie verspreiden. Zo helpen wij elkaar ook onderling om bepaalde ziekten te voorkomen.'

Bij de tijdelijke sluiting van de polikliniek moesten buurtbewoners flinke afstanden afleggen naar de polikliniek te Domburg. Waarnemend algemeen directeur Edwin Noordzee van de RGD riep bewoners van vooral de directe omgeving op om heel zorgvuldig met het gebouw om te gaan zodat het gebied nooit meer verstoken zal zijn van medische zorg. Aan het eind van de jaren negentig van de vorige eeuw schonk de familie Adhin het terrein waarop de polikliniek staat aan de RGD.

Doelman Follmann van Chapecoense raakt been kwijt bij crash

Twee verdedigers Braziliaans voetbalteam, Neto en Ruschel, op intensive care ziekenhuis

- Chapecoense wil in zijn stadion Arena Conda een uitvaartplechtigheid organiseren voor alle 71 slachtoffers

- In Chapeco zijn dertig dagen van rouw afgekondigd


Daags na de vliegcrash met het Braziliaanse voetbalclub Chapecoense aan boord gaat het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval verder. De bemanning meldde minuten voor de crash elektronische problemen. Ook de mogelijkheid dat het toestel zonder brandstof kwam te zitten, wordt onderzocht.

De overlevenden - drie voetballers, een journalist en twee crewleden - liggen in lokale ziekenhuizen en zijn er slecht aan toe.

Het rechterbeen van doelman Follmann moest geamputeerd worden, verdediger Helio Neto ligt op de intensive care met zwaar letsel aan zijn schedel, longen en borstkas. Hij werd onder de romp van het toestel vandaan gehaald. Alan Ruschel, ook een verdediger, onderging een operatie aan zijn ruggengraat.

'Bij vliegrampen weet je dat de overlevingskans bijna nul is. Dus het is een godswonder dat hij nog leeft', reageert vader Paulo Follmann terwijl hij gespannen wacht op meer nieuws uit het Colombiaanse ziekenhuis waar zijn zoon ligt.


Op de plaats van de crash zijn twee zwarte dozen geborgen. Ze worden onderzocht. De eigenaar van het toestel, de dubieuze maatschappij LAMIA, heeft experts gestuurd. De wrakstukken werden afgelopen nacht bewaakt door militairen. Zodra het licht wordt, gaan deskundigen aan de slag.

De Braziliaanse club Chapecoense wil in zijn stadion Arena Conda een uitvaartplechtigheid organiseren voor alle 71 slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Colombia. 'De club heeft een aanbod gedaan om alle 71 slachtoffers hier in het stadion met een collectieve wake te herdenken', zei Walter Feldman, secretaris-generaal van de Braziliaanse voetbalbond, gisteren op een persconferentie.

Bij de ramp kwamen in de nacht van maandag op dinsdag spelers, staf en medewerkers van de club om. Ook veel journalisten en vliegtuigpersoneel overleefden het ongeluk niet.


Enkele toestellen van de Braziliaanse luchtmacht zijn naar Medellin gevlogen om de lichamen zo snel mogelijk naar Brazilië over te brengen. Omdat het gecrashte vliegtuig niet explodeerde of in brand vloog, is de verwachting dat de identificatie van de slachtoffers relatief snel kan verlopen.

In Chapeco zijn dertig dagen van rouw afgekondigd. Het kerstfeest in de stad van de getroffen club gaat niet door. Veel bedrijven, winkels en scholen zijn gesloten.

Honderden mensen kwamen gisteren samen bij het stadion van Chapecoense en in de kerk om de ramp te herdenken. Ze zongen clubliederen en scandeerden de namen van de omgekomen spelers. Bij de ingang van het stadion schreef iemand de tekst: 'Jullie hadden er geen moeite mee om snel omhoog te klimmen en nu zijn jullie in de hemel', verwijzend naar de drie promoties die de club tussen 2009 en 2014 van de Serie D naar de Serie A bracht.

Een week geleden vierden inwoners van de kleine stad in het zuiden van Brazilië nog groot feest op straat met vuurwerk toen Chapecoense zich plaatste voor de finale van de Copa Sudamericana. 'Er zijn van veel slachtoffers paspoorten gevonden. Het is daarom niet nodig voor nabestaanden om naar Colombia af te reizen', aldus Feldman.

(Red. De Surinaamse Krant/El Pais/Nu.nl/Twitter/Telegraaf)