donderdag 1 december 2016

Franse politie onderschept zo'n 1.000 kilo cocaïne

Cocaïne uit Colombia ontdekt in pakhuis in Zuid-Franse Bayonne 

Tien verdachten gearresteerd waaronder een Nederlander


De Franse politie heeft een transport van zo'n duizend kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 100 miljoen euro. Er werden tien mensen gearresteerd, onder wie zeker één Nederlander.  Dit bericht vandaag, donderdag 1 december 2016, onder andere de Franse krant Le Parisien (zie hieronder).

De cocaïne was afkomstig uit Colombia en werd ontdekt in een pakhuis in het Zuid-Franse Bayonne. De drugs waren met een vliegtuig naar Frankrijk gebracht.


Bayonne : saisie exceptionnelle de plus d'une tonne de cocaïne, 10 gardes à vueGrosse prise ce jeudi matin dans les Pyrénées-Atlantiques. Dix personnes ont été placées en garde à vue, mercredi soir, à l'issue d'une opération anti-drogue qui a permis la saisie de plus d'une tonne de cocaïne et de quelque 600.000 euros en espèces dans une zone industrielle de Bayonne.

C'est mercredi soir que les enquêteurs ont déclenché l'opération, menée par l'Office central pour la répression du trafic illicite de stupéfiants (OCRTIS) sur commission rogatoire d'un juge de la Juridiction interrégionale spécialisée (Jirs) de Bordeaux, a précisé la procureure de la République à Bordeaux (Gironde), Marie-Madeleine Alliot.

Acheminée de Colombie par voie aérienne

Dans un entrepôt d'une zone industrielle de Bayonne, les enquêteurs ont découvert «plus d'une tonne de cocaïne». «Cette drogue, d'une valeur marchande d'environ 100 millions d'euros, avait été acheminée le jour même par voie aérienne depuis la Colombie. Elle était destinée à alimenter le marché européen des produits stupéfiants», a indiqué la magistrate. Selon une source proche de l'enquête, la drogue était conditionnée en pains de 1 kg.

Au total, dix personnes de nationalité colombienne, espagnole, néerlandaise et française, «identifiées comme ayant pris part à cette importation», ont été interpellées à Bayonne, à Bordeaux et sur l'autoroute A10 à proximité de Saintes (Charente-Maritime), ajoute la procureure.

Une coopération policière internationale

Selon la source proche de l'enquête, ces dix personnes, neuf hommes et une femme, se trouvaient jeudi soir en garde à vue à Bordeaux (Gironde). Seule l'une d'entre elles est de nationalité française. «Cette opération est le fruit d'une étroite coopération policière et judiciaire entre autorités américaines, colombiennes, espagnoles et françaises, associant notamment la Drug Enforcement Administration (DEA), la police colombienne et l'UDYCO espagnole», souligne la procureure de Bordeaux, qui a prévu de donner une conférence de presse sur cette affaire lundi, à l'issue des présentations des personnes interpellées devant le juge d'instruction.

D'après l'Observatoire français des drogues et des toxicomanies, près de onze tonnes de cocaïne ont été saisies en 2015 en France.
Leparisien.fr avec AFP

Top C’er terug naar gevangenis SDKK, Curaçao

Veroordeelde geeft geen gehoor in proeftijd aan voorwaarden Jeugdreclassering


Vier maanden voorwaardelijk opgelegde celstraf moeten alsnog worden uitgezeten


Het Gerecht heeft onlangs besloten, dat de Top C’er F.S.M.B. (1996, Curaçao) terug moet naar de gevangenis SDKK (Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou) om nog 4 maanden van zijn eerdere voorwaardelijke gevangenisstraf uit te zitten. B. werd op 15 oktober 2014 veroordeeld tot 12 maanden jeugddetentie waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. 

Gedurende zijn proeftijd moest hij zich gedragen en alle voorwaarden van Jeugdreclassering op te volgen. Hier heeft hij helaas geen gehoor aan gegeven en was reden voor de Officier van Justitie (OvJ) in deze zaak om alsnog tenuitvoerlegging van het voorwaardelijke gedeelte, het restant van 4 maanden, te eisen. De rechter heeft conform de eis geoordeeld, zo bericht het Openbaar Ministerie Curacao vandaag, donderdag 1 december 2016.

Met de Top C ‘Tur Wowo Riba Bo’-aanpak willen ketenpartners in de justitiële en sociale sector het aantal geweldsdelicten, overvallen, straatroven en woninginbraken (high-impactdelicten) gepleegd door jeugdigen aanzienlijk terugdringen. De focus ligt op een geselecteerde groep (die de meeste highimpactdelicten voor hun rekening hebben genomen in de afgelopen jaren) van 56 jongeren, waarop persoonsgerichte regie wordt gevoerd op het plan van aanpak van ieder subject op de lijst.

Naast het ‘zorgaspect’, waarbij begeleiding, werk en behandeling wordt geboden, is er ook aandacht voor ‘straf’. Daarnaast wordt vanuit preventief oogpunt in de Top C aanpak ook aandacht besteedt aan de ‘brusjes’ van de Top C’er, dit houdt in dat de jongere broertjes, zusjes en soms ook kinderen van de Top C’er nauwlettend worden gemonitord om te voorkomen dat ze ook in het criminele circuit terechtkomen. De gevangenis maakt ook onderdeel uit van de ketengerichte aanpak waar de Top C voor staat.

Ook in de gevangenis zal F.S.M.B een dagbesteding worden geboden. Eenmaal weer op vrije voeten, blijft F.S.M.B gemonitord de partners in de zorgketen gebondeld in Top C worden met als voornaamste doel: voorkomen dat hij wederom afglijdt in het criminele circuit.

Somohardjo (PL): ‘Rechter durft niet om beslissingen te nemen’

'Dat een rechter op deze manier afstand neemt van een case gaat mijn verstand te boven'

'Het brengt ons terug in de tijd van Jezus Christus, waar Pontius Pilatus niet durfde aan te geven dat Christus onschuldig is'


‘De rechter durft niet om beslissingen te nemen’, zegt de partijvoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, vandaag, donderdag 1 december 2016, in het Dagblad Suriname. In het Kort Geding dat door de politieke partijen PL, VHP en de NPS en de kandidaat-Assembleeleden Barkat Mohab Ali van de VHP en Prem Sardjoe van de NPS tegen parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons aanhangig hadden gemaakt in de kwestie Sapoen/Chitan, heeft de rechter verklaard onbevoegd te zijn om een uitspraak te doen. Partijen willen dat Geerlings-Simons de dissidente en teruggeroepen leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan de toegang tot vergaderingen van het parlement weigert.

Somohardjo is verbaasd over deze uitspraak. Hij zegt alle uitspraken van rechters te respecteren. Maar, dat ‘een rechter op deze manier afstand neemt van een case’, gaat zijn verstand wel te boven.

‘Het brengt ons terug in de tijd van Jezus Christus. Waar Pontius Pilatus niet durfde aan te geven dat Christus onschuldig is, omdat hij bang was voor de Joden. Hij liet zelf de grootste moordenaar Barabas halen maar Christus onschuldig verklaren heeft hij niet gedurfd en zogenaamd waste hij zijn handen in onschuld.’ 

Volgens Somohardjo kan hij zich in de schoenen van de rechter plaatsen. ‘De rechter moet niet bang zijn, ook al wordt zij benoemd door de president, zij is geen rechter van de president, zij moet onafhankelijk haar werk kunnen doen’, aldus Somohardjo.

Indien de rechter de politieke partijen en de twee kandidaat-Assembleeleden in het gelijk stelt, houdt dit in dat de coalitie inboet aan twee zetels in het parlement. ‘Een rechter moet een uitspraak kunnen doen en geen afstand nemen van een case’, meent Somohardjo.

Hij betreurt het ten zeerste, dat in deze periode, waarin het vertrouwen in de monetaire autoriteiten helemaal zoek is, ook het vertrouwen in de rechterlijke macht op de klippen loopt. ‘Het is geen lotto kopen en zitten wachten op de uitslag. Een rechter dient een uitspraak te doen’, zegt Somohardjo. Wat hij wil is rechtszekerheid, een beslissing op basis van de wet. ‘Als je gelijk hebt, moet je gelijk krijgen. We gaan deze zaak niet zo blauw blauw laten’, aldus Somohardjo die laat doorschemeren dat de politieke partijen blijven vechten.

39-Jarige verdachte van moord op Euredise Boyce aangehouden

Verdachte zou de moord op de jonge vrouw hebben bekend


De 39-jarige D.L., die wordt verdacht van de moord op de 24-jarige Euredise Boyce, is gisteravond aangehouden. L. heeft zichzelf aangegeven bij het Arrestatie Team, zoals eerder vandaag is bericht. Boyce werd na een telefonische melding levenloos in een appartement aan de Jie Foeng Sangweg, een zijstraat van de Katwijkweg, in het politieressort Santodorp, door de politie aangetroffen. Het slachtoffer had verschillende verwondingen op haar lichaam, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 1 december 2016.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat de verdachte inmiddels heeft bekend.

In belang van het onderzoek is het lichaam in beslag genomen. L. is overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten, die belast is met het verdere onderzoek.

Rapper King Koyeba verschijnt 12 december voor de rechter

King Koyeba moet voor rechter verantwoording afleggen voor het in bezit hebben van softdrugs


De Surinaamse zanger en rapper, King Koyeba, die op zaterdag 15 oktober door de politie werd gearresteerd voor het in het bezit hebben van een hoeveelheid marihuana, is voor de strafzitting van maandag 12 december gedagvaard. Lowinso Misiedjan, alias King Koyeba (31), wordt samen met zijn comparanten Jermaine A. (33) en Rufano S. (19) verdacht van drugsbezit. King Koyeba heeft bekend gehandeld te hebben in drugs.

De verdachten werden aangehouden tijdens een drugsinval door speciale eenheden van de politie. Op die dag hadden de politie en de Narcotica Brigade specifieke informatie binnengekregen. Die informatie werd uitgewerkt waarop men overging tot invallen op twee plaatsen.

De surveillance-unit en de recherche van de politieregio Midden-Suriname hadden in eerste instantie vier verdachten aangehouden in de Raoulweg. In een woning en in een voertuig nabij de woning werd iets meer dan 6.000 gram marihuana aangetroffen en in beslag genomen. Ook het voertuig werd in het belang van het verdere onderzoek in beslag genomen.

Volgens advocaat Raoul Lobo heeft hij op de dag van de bewaring weer een verzoek ingediend op basis van artikel 54a van het Wetboek van Strafvordering, om de voorlopige hechtenis op te schorten c.q. op te heffen. De rechter-commissaris heeft nog geen beslissing genomen, zegt de raadsman.

Vergadering Assemblee over wijziging Wet op Staatsschuld gecanceld

Parlement heeft te weinig informatie van minister Hoefdraad ontvangen...


De openbare vergadering van De Nationale Assemblee over de wijziging van de Wet op Staatsschuld is vandaag, donderdag 1 december 2016, afgeblazen. Het college had te weinig informatie ontvangen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Bovendien heeft hij samen met president Desi Bouterse de herdenking van de Cubaanse leider Fidel Castro bijgewoond dinsdagavond. De presidentiële delegatie keert vanmiddag terug in Suriname. Waarom minister Hoefdraad deel uitmaakt van de delegatie is overigens niet duidelijk.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Amzad Abdoel (NDP), zegt in een reactie op Starnieuws, dat de informatie niet volledig was die de minister heeft opgestuurd. Op grond daarvan is het besluit genomen om de vergadering uit te stellen. De commissie gaat wel door met haar werk, zegt Abdoel.

Zijn collega Asiskumar Gajadien (VHP), ook lid van de commissie, zegt dat de informatie allang naar De Nationale Assemblee gestuurd zou worden. Hij wil een lijst hebben met alle leningen die gesloten zijn. Deze informatie had heel makkelijk geproduceerd kunnen worden door het Bureau voor de Staatsschuld.

Gajadien hoopt niet, dat verkeerde informatie is gegeven bij de opstelling van de verklaring bij de uitgifte van de Staatsobligatie van 550 miljoen Amerikaanse dollar. De regering heeft een wetswijziging ingediend om het schuldplafond van 60 naar 80% op te trekken. De coalitie heeft een ander voorstel, waardoor het plafond niet hoeft te worden gewijzigd. De regering moet toestemming vragen om een lening aan te gaan.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

9-Jarig meisje beschuldigt buurjongen (13) van verkrachting

Meisje verklaart dat buurjongen haar anaal heeft misbruikt


Een 9-jarig meisje heeft zich dinsdag in de vooravond op het politiebureau De Nieuwe Grond gemeld om aangifte te doen van verkrachting door haar buurjongen. Volgens het meisje was zij alleen thuis toen de 13-jarige jongen de woning binnendrong en het meisje, naar haar zeggen, anaal zou hebben misbruikt. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 1 december 2016.

Terwijl de politie bezig was de aangifte op te nemen raakte het meisje bewusteloos. Er werd toen een ambulance ingeschakeld.

Inmiddels was haar moeder op het bureau gearriveerd, die haar dochter naar de spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft gebracht.

De politie van het bureau De Nieuwe Grond heeft het verdere onderzoek overgedragen aan het Jeugd Doorgangscentrum Opa Doeli.

Overeenkomst goudzoekers Nieuw Koffiekamp en Rosebel/IAmGold met ondertekening nu definitief

Onder voorwaarden mogen goudzoekers drie maanden goud zoeken in restmateriaal Roma Pit

Hoofdkapitein Wijnerman van Nieuw Koffiekamp hoopt op verlenging termijn tot vijf jaar en langer...


Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, verenigd in de organisatie Makamboa, mogen onder strikte voorwaarden drie maanden aan goudwinning doen binnen de concessie van Rosebel Gold Mines/IAmGold. Zij mogen restmateriaal op de Roma West Waste Dump verwerken. Na meer dan een jaar onderhandelen werd vandaag, donderdag 1 december 2016, een overeenkomst tussen partijen getekend op het ministerie van Regionale Ontwikkeling, zo meldt Starnieuws. 

In de tussentijd zal er gezocht worden naar een structurele oplossing onder leiding van de ministers Regilio Dodson (Natuurlijke Hulpbronnen) en Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling).

De overeenkomst is getekend door de staat, vertegenwoordigd door de ministers, de districtscommissaris van Brokopondo, Kenya Pansa, hoofdkapitein Ludwich Wijnerman van Nieuw Koffiekamp, Owen Pryor van Makamboa en Suresh Kalathil, General Manager van Rosebel. Deze partijen zijn vertegenwoordigd in een Multi-Stakeholders Groep die zich buigt over de problemen. 

Minister Dikan zei, dat door de houding van Makamboa de doorbraak is gekomen. Deze groep had niks te maken met de barricaden die waren opgeworpen in Brokopondo vorige maand. De wegbarricade bij de toegangsweg naar Rosebel was bedoeld om het proces te verstoren. De bewindsman benadrukte dat door met elkaar te praten er altijd een oplossing kan worden bereikt. Hij memoreerde het akkoord dat na vijftig jaar is getekend tussen Colombia en de FARC. Zijn collega Dodson was niet aanwezig op de ceremonie, omdat hij in het buitenland verblijft.

Pansa deelde mee dat de mensen van Makamboa geregistreerd zijn en over een badge beschikken. Er is veel werk verricht om alle personen en equipment in kaart te brengen. Alleen mensen die geregistreerd zijn mogen werken in het aangewezen gebied. De politie, de Commissie Ordening Goudsector, de Militaire Politie en het dorp Nieuw Koffiekamp zijn belast met de handhaving van de orde.

Hoofdkapitein Wijnerman zei, dat sinds zijn instelling in 2001 hij met dit probleem bezig is geweest Nieuw Koffiekamp ligt midden in de concessie van Rosebel. Hij sprak de hoop uit, dat de termijn van drie maanden verlengd zal worden tot vijf jaar en langer. Wijnerman gaat ervan uit, dat iedereen zich houdt aan de afspraken waardoor een verlenging kan plaatsvinden. De betrokken partijen stellen dat met de ondertekening van het protocol een belangrijke stap is gezet op weg naar duurzame ontwikkeling van Nieuw Koffiekamp.

Fidel maakt op Cuba onder enorm grote belangstelling zijn laatste reis

'El Comandante' legt in marathon processie zo'n 900 kilometer af naar Santiago de Cuba


Gedrapeerd in het rood, wit, blauw van de Cubaanse vlag is de as van Fidel Castro begonnen aan een marathon-processie door Cuba (zie foto - Bron: AFP). Zo'n 900 kilometer legt de overleden 'El Comandante' af voordat hij te ruste wordt gelegd in Santiago de Cuba, de plek waar ooit de eerste schoten klonken van de Cubaanse revolutie. De route volgt de weg die de bebaarde guerrillastrijders in 1959 zelf aflegden in hun overwinningstocht naar hoofdstad Havana. 

Castro overleed afgelopen vrijdag. Sindsdien bewijzen duizenden inwoners hem een laatste eer op het Plein van de Revolutie in Havana. Het plein heeft een grote symbolische betekenis. Hier hield de voormalige Cubaanse leider zijn eindeloze redes.


Ook tijdens 'zijn laatste reis' staan er tienduizenden mensen langs de kant van de weg. Velen zwaaien met een kleine Cubaanse vlag en juichen.

De urn met Castro's as wordt rondgereden in een glazen kist op een aanhanger achter een jeep van het leger.

'Fidel is alles voor Cuba. We gaan hem enorm missen', zegt de 83-jarige Guillermo Cadiz die nog vocht in het leger van de rebellen, tegen persbureau Reuters. 'Er is niemand zoals hij', zegt hij in zijn rolstoel, 155 kilometer ten oosten van Havana als zijn 'commandant' langzaam voorbij rijdt.


Zondag komt de urn aan in Santiago de Cuba waar de as zal worden begraven. Daarmee komt een eind aan negen dagen van nationale rouw. Tot die tijd blijven scholen en overheidsgebouwen dicht, zijn honkbal- wedstrijden opgeschort, wordt er in het hele land geen alcohol verkocht en klinkt er uit de cafés geen salsamuziek.

Dinsdagavond was er een grote herdenking op het Plein van de Revolutie in Havana. Hier spraken leiders van bevriende landen zoals de Venezolaanse president Maduro en de Zuid-Afrikaanse president Zuma de menigte toe. Onder de aanwezigen ook de Surinaamse president Desi Bouterse.

(Red. De Surinaamse Krant/De Gelderlander/AD)

Archieven pater Petrus Donders opgenomen in UNESCO-MOWLAC Register

'Het is broos materiaal en moet nu worden gedigitaliseerd'


De archieven van pater Petrus (Peerke) Donders (zie foto - Bron: Bisdom Paramaribo) van het Rooms Katholiek Bisdom (RK) Paramaribo zijn officieel opgenomen in het UNESCO-MOWLAC Register. Het programma ‘Memory of the World’ voor de Latijns Amerikaanse en Caribische regio (MOWLAC) heeft als doel het bewaren en het wereldwijd toegankelijk maken van waardevolle archiefstukken en museum collecties. De erkenning, regionaal en in Latijns-Amerika, is bijzonder belangrijk, zegt bisschop Karel Choennie. 

'Het legt een grote verantwoordelijkheid op ons, want archieven moeten ook toegankelijk zijn. Zoals je ziet is het broos materiaal. Het materiaal moet nu worden gedigitaliseerd.'Het Nationaal Archief heeft het Bisdom aangeboden te helpen met de digitale archivering, 'zodat originele stukken niet in handen van studenten of onderzoekers hoeven te komen, maar dat ze de digitale versie daarvan krijgen.'

Een ander voordeel van digitalisering is volgens de christelijke kerkleider dat digitale archieven ook van een afstand kunnen worden bekeken. 'Het digitaliseren neemt wel een hele tijd in beslag', legt de monseigneur uit. Het Bisdom stelt, dat deze erkenning Suriname weer positief op de wereldkaart brengt en ook bekendheid geeft aan het liefdeswerk van pater Donders.


Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad, voorzitster van de regionale commissie van de UNESCO-MOWLAC, heeft het certificaat gisteren officieel aan het R.K. Bisdom overhandigd. Ze zei dat het werk van Petrus Donders ook een voorbeeld is voor de geschiedenis van Latijns-Amerika. Er zijn in dit werelddeel ook meerdere geestelijken geweest die hebben gewerkt onder de zieke mens. Donders heeft zich voornamelijk bezig gehouden met leprozen, dat is op zich is al belangrijk genoeg, maar ook de ideeën die hij heeft gepredikt en toegepast in de 19e eeuwse samenleving. De empathie en zorg voor de zieke mens moeten we nu ook overnemen in de moderne samenleving, legt de nationale archivaris uit. Er wordt volgens haar te veel gedacht aan materiële zaken en wordt er niet omgekeken naar onze oudere en zieke mensen. 'Hoeveel ouderen zitten thuis en verlangen naar aandacht en liefde?'

In historisch perspectief bekeken, en voornamelijk onderzoek, - er is een onderzoek gaande naar de lepra,geschiedenis in Suriname waar ook het werk van Donders onder valt – zullen deze archieven worden geraadpleegd. Tjien Fooh is ervan overtuigd dat de archieven goed bewaard zullen worden, en dat de originelen goed beschermd zullen worden. Volgend jaar kan er ook een poging worden gewaagd om samen met de collectie die in Nederland zit, het archief bij het internationaal register te nomineren. Dit moet volgens haar eerst goed worden voorbereid.

Petrus Donders Pater Petrus Donders was een rooms-katholieke priester in de periode 1809-1887, zo is op de website van het bisdom Paramaribo te lezen. Hij werd beschouwd als een zeer belangrijke persoon voor de rooms-katholieken en melaatsen in Suriname. Hij woonde en werkte van 1867 tot 1887 op het melaatsen etablissement Batavia aan de Coppenamerivier. Lepra (melaatsheid) is een besmettelijke ziekte, die vooral wordt overgebracht door het contact met open wonden en bloed. Het was dus heel bijzonder dat Petrus Donders, ondanks hij 27 jaar in Batavia gewoond en gewerkt heeft, niet melaats is geworden.

Volgens het Bisdom putte de pater zijn kracht en liefde om te blijven wonen en werken op Batavia uit zijn diep geloof in de liefde van Jezus.

Indrukwekkend eerbetoon Colombiaanse Nacional-fans aan Chapecoense

Herdenking in stadions Atlético Nacional in Medellín en Chapecoense in Chapecó 

- Minuut stilte voor alle wedstrijden Champions League en Europa League komende week 
- Surinaamse Voetbalbond SVB heeft nog niets van zich laten horen of zien...
Een FC Eindhoven-speler is zwaar aangeslagen door dood oud-teamgenoten Chapecoense
- Beelden van co-pilote Sisy Arias vlak voor vertrek...


Zowel het stadion van Atlético Nacional in Medellín als het onderkomen van Chapecoense in Chapecó zat gisteravond, woensdag 30 november 2016, vol met tienduizenden fans, allemaal gekleed in het wit. Ze herdachten de 71 mensen die maandagavond omkwamen toen het vliegtuig met daarin de selectie en staf van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense neerstortte, in de buurt van Medellín.

De twee clubs zouden gisteren in Colombia de eerste wedstrijd spelen van het tweeluik om de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League. De finale werd geschrapt. Atlético Nacional heeft voorgesteld de beker aan het getroffen Chapecoense te geven, al willen de Brazilianen de eer liever delen.


In stadion Atanasio Girardot van de Colombiaanse club werden 71 witte duiven losgelaten, als eerbetoon aan de slachtoffers. In de Arena Conda van Chapecoense liepen de reserves en geblesseerde spelers die waren achtergebleven in Brazilië een rondje over het veld. De tv-zender FOX Sports Brasil besloot het beeld op zwart te zetten. De kijkers zagen alleen de tekst: 'Negentig minuten stilte.'Drie spelers van Chapecoense hebben de crash overleefd. Verdediger Neto bevindt zich in kritieke toestand, maar is volgens de artsen stabiel. Bij reservekeeper Jackson Follmann is een been geamputeerd en hij dreigt ook de voet van zijn andere been kwijt te raken. Verdediger Alan Ruschel heeft een beschadigde wervelkolom, maar hij kan zijn ledematen wel bewegen.

'Vamo, vamo Chape', werd onder meer gezongen door de supporters, die ook minutenlang applaudisseerden voor de slachtoffers.

Voor aanvang van alle wedstrijden in de Champions League en de Europa League wordt komende week een minuut stilte gehouden. De Europese clubs herdenken daarmee de slachtoffers van de vliegramp begin deze week in Colombia.

'Het Europese voetbal leeft mee met Chapecoense, de Braziliaanse voetbalbond CBF, de Zuid-Amerikaanse federatie Conmebol en de families van de slachtoffers van deze tragische ramp', zei voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA vandaag. 'Deze tragedie heeft de hele voetbalwereld geschokt.'

De Nederlandse bond KNVB overweegt tijdens de komende speelronde ook op gepaste wijze stil te staan bij het tragische ongeluk.

De Surinaamse Voetbalbond SVB heeft tot heden nog niets van zich laten horen. Voor zover bekend heeft de bond ook geen steunbetuiging verzonden aan de Braziliaanse bond, de club Chapecoense en de nabestaanden van de slachtoffers. De bond was niet bereikbaar voor een reactie.


Een FC Eindhoven-speler is zwaar aangeslagen door dood oud-teamgenoten Chapecoense. De 27-jarige Alemão droeg zelf in 2014 het shirt van Chapecoense. De club waarvan maandagavond de bijna complete selectie om het leven kwam bij een gruwelijk vliegtuigongeluk. De aanvallende middenvelder, die sinds dit seizoen de clubkleuren van FC Eindhoven verdedigt, kan het nog steeds nauwelijks geloven wat er zich in het Colombiaanse luchtruim afspeelde. 'De president, de trainer, de spelers. Ik ken er nog bijna iedereen', tekent het Eindhovens Dagblad gisteren op uit de mond van José Carlos Tofolo Júnior, zoals Alemão officieel heet. Vooral het overlijden van doelman Danilo raakt hem hard.


'Daar heb ik twee jaar mee gespeeld. Aanvankelijk waren er berichten dat hij een van de overlevenden was van de crash. Maar, later is hij toch aan zijn verwondingen bezweken. Ik ben er zwaar door aangeslagen. Het is echt diep triest. Het is vooral heel erg voor de kinderen van de overledenen. Die moeten allemaal zonder hun vader verder. Mijn gedachten gaan uit naar de club en alle nabestaanden.'

Vandaag verschenen beelden van de co-pilote, Sisy Arias, in Colombiaanse media vlak voor vertrek van de rampvlucht:


(De Surinaamse Krant/Twitter/FOX Sports/ANP/Voetbal Centraal/Eindhovens Dagblad/VI)

Laboratorium BOG dreigt haar diensten gedwongen te moeten staken

Assembleelid Vreedzaam (NDP): 'Er is bijna een jaar geen geld overgemaakt aan het lab'Voedselveiligheid komt in gevaar door afname keuring voedingswaren


Het Centraal Laboratorium van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zit in de problemen. Als de overheid niet onmiddellijk geld overmaakt, zal het lab de diensten moeten staken. De voorzitster van de parlementaire commissie Volksgezondheid, Jennifer Vreedzaam (NDP), is niet te spreken over deze situatie. Volgens informatie die aan haar is doorgespeeld, wordt water niet meer gekeurd of getest. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 1 december 2016.

Ook de voedselveiligheid komt in gevaar, omdat de keuring van onder meer voedingswaren niet regelmatig kan plaatsvinden. De politica stelt dat de volksgezondheid door de positie van het lab in gevaar is. Laboratoriummedewerkers hebben weinig tot bijna geen werkmateriaal om het werk naar behoren te doen.


'Ik vind het heel erg. Wat gaat er gebeuren als er nu een epidemie uitbreekt?  Er zijn geen gelden overgemaakt voor het lab. Dit is al bijna een jaar zo, terwijl er wel aanvragen zijn gedaan.' Ze vindt dat het ministerie van Volksgezondheid niet de overtuigingskracht heeft om het ministerie van Financiën zover te krijgen om de gelden over te maken, zodat de volksgezondheid niet in gevaar komt.

Verder moeten volgens haar maatregelen genomen worden om braindrain te voorkomen. Er is zelfs al een tekort aan chemisch analisten. De Ware Tijd schrijft dat zij tevergeefs heeft getracht contact te maken met het BOG voor een reactie.

Vreedzaam benadrukt wederom het belang van verzelfstandiging van het BOG. Ze gelooft dat het bureau geen handje meer zal hoeven op te houden voor Volksgezondheid als het onafhankelijk is. Ze pleit hier al geruime tijd voor, maar ze weet niet waarom er geen stappen ondernomen worden.

Mediatheekwerkers klagen bij minister Peneux over ongediplomeerde leerkrachten als collega's

Peneux: 'Er zijn leerkrachten die niet meer voor de klas kunnen staan en die komen in mediatheken'


'Leerkrachten hebben geen bibliotheektechnische vakken gehad', zegt Joan van der Geld. Ze wil duidelijk maken, dat mediatheekwerkers speciaal zijn opgeleid om in mediatheken te werken en dat dit niet de taak is van leerkrachten die een normale kweekschoolopleiding achter de rug hebben. Afgestudeerden die de opleiding tot School Mediatheekmedewerker voor het Basisonderwijs (SMMBO) hebben afgerond, hebben gisteren hierover hun ongenoegen kenbaar gemaakt bij minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. 

Met de toezeggingen van de minister gisteren zijn de afgestudeerden niet helemaal tevreden.

Volgens een andere afgestudeerde, Veraishka Druiventak, zijn er voldoende mediatheken die nog niet bemenst zijn. Een ander probleem dat naar zeggen van Druiventak speelt, is het inschalen van afgestudeerden van de SMMBO.

Peneux zegt dat de Medische Commissie van het ministerie bepaalt, dat sommige leerkrachten niet meer voor de klas kunnen staan. Vandaar dat deze in mediatheken worden geplaatst.

Vivian Sedney, tot voor kort directrice van de SMMBO, kan zich in deze zienswijze niet vinden. 'Mediatheken kunnen niet als een recoveryroom of een concentratiekamp gebruikt worden. Terwijl de minister roept dat er op elke school een mediatheek moet zijn met gekwalificeerd personeel.'

Elk jaar worden studenten afgeleverd. Sinds de driejarige opleiding in 2009 is gestart, is slechts de eerste groep afgestudeerden in 2013 voorzien van een werkplek. Volgens Sedney, die nog als docent aan de opleiding verbonden is, zijn deze mediatheekwerkers nodig om het werk op de juiste manier te doen. Eerder heeft de groep ook al haar stem laten horen bij voormalige onderwijsministers. Ook hadden zij een petitie ingediend bij de president.

Organisaties van Kalina en Lokono en stichting/bewoners Moiwana willen regering dwingen vonnissen IACHR uit te voeren

'We zijn ready, we hebben geen ruzie meer met militairen, er is lang gewacht, we willen antwoorden'


Overlevenden en nabestaanden van de Moiwana-slachting willen, zoals een vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten (IACHR, Inter-American Court of Human Rights) voorschrijft, dat er onderzoek en berechting komt. In een andere zaak waarin de overheid is veroordeeld om de grondenrechten van inheemsen te erkennen heeft de overheid ook geen actie ondernomen. Dit bericht Starnieuws vandaag, donderdag 1 december 2016.

De organisatie van Kalina en Lokono Inheemsen Marowijne (KLIM), de stichting Moiwana en de bewoners van Moiwana, hebben daarom gisteren de handen ineen geslagen om gezamenlijk de overheid te dwingen om de vonnissen worden uitgevoerd. Zij gaan zich ook sterk maken om samen met de overheid hun woongebieden te ontwikkelen.

Op 29 november 1986 zijn 39 mannen, vrouwen en kinderen door het Nationaal Leger op brute wijze te Moiwana gedood. In het dorp zou de leider van het Jungle Commando, Ronnie Brunswijk, zich hebben ophouden. Het Nationaal Leger stond toen onder bevel van Desi Bouterse. In 2005 is de overheid door het Inter Amerikaans Hof veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding, excuses aanbieden, een fonds opstarten voor de wederopbouw van het dorp, onderzoek en berechting van de daders (zie hierna):President Ronald Venetiaan heeft in 2006 namens de Staat excuses aangeboden, aan de wederopbouw wordt gewerkt en er moeten nog twee nabestaanden vergoed worden.

In 2007 hebben de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en KLIM met juridische ondersteuning van de organisatie Forest Peoples Programme (FPP) in Engeland, de Staat voor het gerecht gesleept. In het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten uitgesproken op 25 november 2015, staat dat Suriname bezig is de rechten van de Kalina (Caraiben) en Lokono (Arowakken) te schenden:


De Staat heeft twee jaar de tijd gekregen om de collectieve rechtspersoonlijkheid van inheemse en tribale volken bij wet te regelen, en drie jaar om collectieve grondtitels uit te geven voor de traditionele grondgebieden. De rechtbank heeft ook gevonnist dat deze inheemse volken recht hebben op teruggave van hun gronden die in de loop der jaren aan derden zijn uitgegeven. Ook mogen er geen nieuwe grondtitels of grondhuur in het inheems gebied worden verstrekt.

Op 8 augustus, de Internationale dag van Inheemsen, hebben verschillende groepen een protestdemonstratie gehouden om de regering aan het uitvoeren van het vonnis te herinneren.

De Binnenlandse Oorlog heeft de relatie tussen de verschillende groepen binnenlandbewoners geschaad, stellen Margriet Biswane, dorpshoofd van Alfonsdorp, en André Ajintoena, voorzitter van stichting Moiwana. De verdeeldheid is mede de oorzaak ervan geweest, dat de ontwikkeling in hun woongebieden is achtergebleven, stellen ze. Ajintoena haalt aan, dat de nabestaanden en overlevenden, anders dan de regering denkt, wel klaar zijn voor het onderzoek. 'We zijn ready, we hebben geen ruzie meer met militairen, er is lang gewacht, we willen antwoorden.'

De groepen hebben de eeuwenlange traditionele banden en strategische samenwerking woensdag herbevestigd. Er is een gezamenlijke verklaring getekend. De groepen gaan samen het uitvoeren van de vonnissen en ontwikkeling van hun woongebieden afdwingen. De ondertekenaars hebben een exemplaar van de 'herbevestiging van het vredesgevoel tussen de Marrons en de Inheemsen' aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling overhandigd. Het document is getekend door Petrus Adam (namens de bewoners van Moiwana) Ajintoena, Biswane en Jona Gunther, voorzitter van Klim.

Ter extra informatie:

Na Senaat stemt ook Congres Colombia in met vernieuwd vredesakkoord met FARC

Oppositieleider Alvaro Uribe vindt verdrag nog steeds te mild voor de FARC-guerilla's


Het Colombiaanse congres heeft gisteren ingestemd met het nieuwe vredesakkoord met rebellenbeweging FARC. Een week geleden hadden de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en Rodrigo Londono namens de FARC hun handtekening gezet onder het herziene vredesakkoord dat een einde moet maken aan 52 jaar oorlog. Het akkoord werd woensdag met 130-0 goedgekeurd in het parlement, nadat het een dag eerder al met 75-0 was aangenomen in de senaat. Op de foto schudt president Juan Manuel Santos (links) handen met Rodrigo Londono, ook bekend als Timochenko, van de FARC, na het tekenen van het vredesverdrag (Bron foto: AP).

Leden van de Democratische centrumpartij van voormalig president en huidig oppositieleider Alvaro Uribe hadden de zaal vlak voor de stemming uit protest verlaten. Volgens Uribe is het verdrag nog steeds te mild voor de opstandelingen.


Een eerdere versie van het vredesakkoord werd onverwacht door de bevolking verworpen in een referendum.

Met de ratificatie begint een traject van zes maanden waarin de 7.000 strijders de wapens neerleggen en de FARC zich omvormt tot een politieke partij.


Het conservatieve deel van de Colombiaanse bevolking, vertegenwoordigd door Uribe, is echter boos dat Santos het nieuwe akkoord niet heeft voorgelegd aan het volk, maar alleen aan het congres.

President Santos, die in oktober de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegewezen, wil dat het verdrag zo snel mogelijk in werking gaat, om zo de fragiele wapenstilstand niet in gevaar te brengen. 'Laten we niet vergeten wat we hier vandaag doen. We proberen een eind te maken aan een oorlog die al meer dan vijftig jaar duurt', zei regeringsonderhandelaar Sergio Jaramillo. Aan het vredesverdrag ging vier jaar van onderhandelen op Cuba vooraf.(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

Ter informatie (http://www.eltiempo.com/politica/proceso-de-paz/que-viene-luego-de-refrendacion-del-acuerdo-de-paz/16763206):

Lo que viene tras la refrendación de la paz en el Congreso

Este jueves es el día D. En cinco días debe comenzar el traslado de guerrilleros.Senado y Cámara aprobaron por unanimidad el nuevo
acuerdo. Santos dijo que este 30 de diciembre, la
totalidad de las Farc estará ya en las zonas veredales.El fin de la confrontación armada entre el Estado y las Farc retomó su curso.
Tras el contundente respaldo político del Congreso de la República y de la gran mayoría de los partidos políticos que refrendaron el nuevo acuerdo con las Farc, el presidente Juan Manuel Santos informó este miércoles que“antes de finalizar este año, el 30 de diciembre, deben estar todos, todos los miembros” de este grupo en las zonas de transición, un paso previo para la dejación absoluta de las armas.
El martes pasado, el Senado en pleno, con 75 votos contra 0, dio el primer ‘sí’a la refrendación, y en la noche de este miércoles la Cámara de Representantes, con 130 a favor y 0 en contra, hizo lo propio. 
El hecho de que el nuevo acuerdo alcanzado con las Farc no haya tenía ni un solo voto en contra en el Congreso significa un blindaje político con muy pocos precedentes en la historia reciente del país.
En la noche de este miércoles, antes de las 9 de la noche, el pleno de la Cámara refrendó el acuerdo, con lo que le terminó de dar el aval político que este pacto necesitaba. (También: La conmovedora intervención de una víctima de Bojayá en el Senado)
La decisión del Congreso, esta semana, permitió retomar el curso del proceso que había quedado en un horizonte gris, tras el plebiscito del pasado 2 de octubre, en el que los colombianos negaron la refrendación popular del acuerdo de paz.
Todos los partidos políticos, con excepción del Centro Democrático, apoyaron este mecanismo de aprobación, un hecho que fue celebrado por el jefe del Estado y que incluso lo llevó a fijar un calendario que ya empezó a correr: "Este jueves comienza el día D. ¿Y eso qué quiere decir? Que en 5 días comienza el traslado de todos los miembros de las Farc a las zonas veredales de transición”, dijo.
La situación pone fin a casi dos meses de incertidumbre para cerca de 6.000 guerrilleros que estaban en puntos de preconcentración.
Mientras tanto, en la capital del país, por un lado, los miembros del secretariado recorrían los medios de comunicación, para ratificar su intención de no volver a la guerra y, por el otro, el Gobierno se jugaba su suerte en el Congreso. (Además: Centro Democrático no votará refrendación del acuerdo de paz)
El ministro del Interior, Juan Fernando Cristo; el jefe del equipo negociador, Humberto de la Calle Lombana, y el alto comisionado para la Paz, Sergio Jaramillo, hicieron una vehemente defensa del nuevo acuerdo de paz.
De la Calle explicó que después de las largas jornadas de trabajo con los líderes del ‘No’ y con las Farc “se incorporó el mayor número posible de cambios, 57 de los 60 propuestos”.
Santos, por su parte, les dijo personalmente a los integrantes de las Fuerzas Armadas que la salida negociada se logró por su sacrificio y valor a toda prueba.
También detalló la llegada del día D, que marca un punto de inflexión en la incorporación de los rebeldes a la vida civil. (Lea también: Veeduría ciudadana muestra quiénes refrendaron acuerdo de paz)
Santos dijo que “el día D más 30, más 60, más 90, hasta el 150” se desarrollará el proceso de desarme. Destacó que en el día D más 150, todas las armas de las Farc deben estar en poder de la ONU.
El Ministerio de Defensa confirmó ayer que ya tiene todo listo para el proceso de desmovilización del grupo guerrillero. Dispondrán de 12.000 uniformados para brindar seguridad “a los corredores de movilidad y a las 27 zonas verdales de transición”.

VVD niet blij met Kamerbrief minister Van der Steur over Zwarte Piet

Bewindsman zou zich volgens partijgenoten te negatief hebben uitgelaten over Zwarte Piet


Minister Van der Steur (Justitie) heeft de roe gekregen van partijgenoten. Hij liet zich, naar hun smaak, in een Kamerbrief te negatief uit over Zwarte Piet, zo bericht vandaag, donderdag 1 december 2016, De Telegraaf. 

Premier Rutte eiste een aanvullende verklaring van zijn bewindsman waarin hij duidelijk zou maken, dat het kabinet niet gaat over het uiterlijk van het hulpje van de Sint.

De VVD-fractie neemt zelfs openlijk afstand van de brief. De minister liep tijdens een belangrijk Kamerdebat de vergaderzaal uit om de media uit te leggen hoe hij het eigenlijk bedoeld had.

'Een beschamende vertoning', vindt het CDA.

Insel Air op Curaçao wil actie landen als iemand zich niet aan luchtvaartverdrag Venezuela-Nederland houdt

Ceo van Insel Air, Kluyver, pleit voor rechtstreekse onderhandelingen tussen landen bij geschil

Insel Air Curaçao en -Aruba hebben een totaalvordering op Venezuela van 97 miljoen dollar


Als een van de landen zich niet aan het luchtvaartverdrag tussen Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden houdt, zoals het hebben van grote schulden aan een vliegbedrijf, moeten de geschillen worden opgelost door rechtstreekse onderhandelingen tussen de landen. Dat zegt de ceo van Insel Air, Albert Kluyver, vandaag, donderdag 1 december 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

'Op basis van het luchtvaartverdrag moet Venezuela aan Insel Air International bv (Curaçao) 67 miljoen dollar betalen en Insel Air Aruba nv (Aruba) 29 miljoen dollar. Deze bedragen hebben betrekking op batige saldo’s in de periode april 2014 en december 2014 voor Insel Air te Curaçao en november 2013 tot december 2014 voor Insel Air Aruba.'

Om het Venezuela-risico zo veel mogelijk af te weren heeft Insel Air niet nu, maar al sinds 2014, in een paar jaar tijd de ‘exposure’ van Venezuela als markt afgebouwd van circa 35 procent van alle door de maatschappij vervoerde passagiers tot nu nog maar 4 procent. Dat was deel één van de operatie. Want afbouwen is één, de gehele bedrijfsoperatie ombuigen is een andere. Daarvoor is Insel de afgelopen jaren overgegaan van een luchtvaartmaatschappij die voornamelijk ‘point-to-point’-verkeer vervoerde naar een ‘netwerk-carrier’. Met het groeiend aantal verbindingen in combinatie met de ‘network carrier’-strategie, richtte Insel Air haar inspanningen met name op het uitbreiden van bestemmingen, en in het bijzonder ‘herkomstbestemming’-markten, waar het naar eigen zeggen en eigen verwachting ‘een groot concurrentievoordeel’ heeft. Hierbij maakt het vliegbedrijf gebruik van de gunstige geografische positie van Curaçao als regionale hub om passagiers door het hele netwerk te vervoeren.

Op de achtergrond speelde al die tijd de enorme vordering in Venezuela. Dat probleem is niet verdwenen. Sterker, het is er nog altijd en speelt nu zelfs op de voorgrond, aldus het dagblad.

Allerlei bedragen doen de ronde, al dan niet gevoed door de politiek en met name de oppositie. Desgevraagd geeft ceo Kluyver aan, dat het per ultimo november 2016 gaat om een bedrag van 97 miljoen dollar. Dat is nog exact hetzelfde bedrag als per eind december 2014. Uitgesplitst naar Insel Curaçao en Insel Aruba gaat het om ruim 67 miljoen dollar en 29 miljoen dollar.

Wat dergelijke uitzonderlijke en bijna niet, of in elk geval zeer moeizaam, te innen vorderingen betekenen voor de bedrijfsvoering van vliegondernemingen, is te zien aan wat er is gebeurd met Tiara Air Aruba, – dat om de reden van Venezuela en het niet nakomen van dit buurland van de verplichtingen failliet is verklaard – en eerder al met DAE (Dutch Antilles Express), dat ook nog veel geld uit Venezuela moest ‘repatriëren’, maar daarnaast kampte met onverantwoord management.

'Curaçao heeft de beste dragracepiste in het Caribisch gebied'

Curaçao Extreme Fundation: 'Wij leveren belangrijke bijdrage aan bekendheid Curaçao' 


Curaçao heeft de beste dragracepiste in het Caribisch gebied, aldus de ‘Curaçao Extreme Fundation’. Volgens de stichting blijkt dit uit de beste tijden die hier gereden zijn door motorrijders en automobilisten. De stichting meent dan ook een belangrijke bijdrage te leveren aan de bekendheid van Curaçao in het buitenland, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 1 december 2016.

Op dit moment wordt de tweede editie van de ‘Curaçao International Extreme Finals’ (Cief) georganiseerd op de eerste drie dagen van december, waarbij de beste auto en motorlijnen uitgezet zijn voor een spannende wedstrijd. Helaas zijn de auto’s die uit de Verenigde Staten (VS) moesten overkomen niet gearriveerd. De enige wagen die het eiland bereikt heeft met een speciaal transport is de ‘Super Scion’, uit Aruba.


Er is al wel een line-up van auto’s en motoren uit Puerto Rico, Aruba en Bonaire. Ook dit jaar zullen de ‘top tuners’ vanuit de VS aanwezig zijn om het record van 6,90 seconden te verbreken. Op dit moment staat dit record op naam van Jayson Angela van ‘Still Balling Racing’ met Ronnie Mitchell als ‘tuner’.

Ook zal er een race zijn van kinderen, de zogenoemde Junior Dragsters.

Vakbond SGTK op Curaçao stapt naar de rechter

SGTK wil via rechter afdwingen dat AAV cao's 2016-2017 tekent

AAV tekent niets voordat regering met garanties komt om oneerlijke concurrentie tussen aannemers uit te bannen


De vakbond SGTK (Sindikato General Trahadó Kòrsou)stapt naar de rechter om af te dwingen. dat aannemersvereniging AAV de in september onderhandelde cao voor 2016 en 2017 tekent. Ook benadert SGTK alle aannemersbedrijven op het Isla–terrein individueel om ze te bewegen de nieuwe arbeidsovereenkomsten te ondertekenen. In reactie stelt AAV–voorzitter Mike Willem nergens zijn handtekening onder te zetten voordat de regering komt met garanties om oneerlijke concurrentie tussen aannemersbedrijven uit te bannen. Hij zegt nog geen bericht te hebben gehad over een naderende rechtszaak door de SGTK. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, donderdag 1 december 2016.

De cao’s in kwestie maken deel uit van het akkoord dat vertegenwoordigers van de overheid, vakbonden en werkgevers binnen het platform voor nationale dialoog in september bereikten, nadat contractanten op het Isla–terrein wekenlang hadden gestaakt. De arbeiders kregen een salarisverhoging van 6 en 3 procent over 2017 en 2018, als ook een lumpsumbetaling van 1,8 miljoen gulden totaal van nog steeds onbekende partijen uit de private sector.

De AAV eist verder dat de olieraffinaderij Isla werkgaranties zou bieden,en dat de regering maatregelen zou treffen om oneerlijke concurrentie bij het uitgeven van nieuwe opdrachten zou tegengaan.

Volgens Alcides Cova van SGTK zijn dit nieuwe eisen, maar Willem weerspreekt. 'Ik roep dit al twee jaar. Cova weet drommels goed dat wij al heel lang vasthouden aan deze randvoorwaarden. Hij noch de rechter kan ons dwingen om deze nieuwe cao’s te tekenen.' Voor SGTK is het einde van het jaar de uiterste datum van ondertekening, aldus Cova.

Medio januari vindt er een grote revisie van een installatie plaats en zolang er geen nieuwe arbeidsovereenkomst is, zal het aanbestedingsproces stilliggen. Bij de AAV wordt deze druk niet gevoeld. 'Er is nu toch geen werk, dus dit is voor ons geen argument', aldus Willem. Hij zegt dat de toezegging in september door demissionair minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS), om oneerlijke concurrentie uit te bannen, niet meer dan een voornemen van de huidige regering is, maar dat het valt te bezien wat de volgende regering gaat doen. Volgens Cova was het wel een harde garantie van de minister en was daarmee de kous af. 'Wij waren akkoord met de deal in september en we kunnen ook niet bepalen wat de regering doet.' 

Volgens de aannemersvereniging is het akkoord nog niet uitonderhandeld. 'Onze twaalf leden met lokale mensen in dienst hebben hoge vaste kosten en kunnen niet concurreren met andere aannemers, die amper twee lokalen in dienst hebben en verder buitenlanders inhuren voor tijdelijke klussen.' Willem zegt dat, zolang deze praktijk ongewijzigd blijft, er een ander cao–pakket klaarligt, met een salarisverhoging die lager is dan eerder overeengekomen. Hoeveel dat is, wil hij niet te zeggen. 'Maar, zowel de SGTK als de rechter kennen het pakket.'

Vrouw (24) dood aangetroffen in appartementencomplex in Paramaribo

Het zou gaan om een misdrijf in relationele sfeer


In een appartementencomplex aan de Jie Foeng Sangweg, een zijstraat van de Katwijkweg, in het politieressort Santodorp, is een 24-jarige vrouw gisteravond dood aangetroffen. Zij is door misdrijf om het leven gekomen. Dit berichten vanochtend, donderdag 1 december 2016, zowel Starnieuws als de Ware Tijd.

Vermoed wordt dat de vrouw vermoord is door haar ex-vriend. Starnieuws verneemt dat de vrouw met een mes op diverse plekken is verwond. Toen de politie ter plekke aankwam, was de vrouw al overleden. De politie is nog bezig met het onderzoek. Het Dagblad Suriname weet te berichten dat het slachtoffer Euredice Boyce is.

Na het misdrijf zou de verdachte twee onbekende personen op de hoogte hebben gesteld, waarna die de politie hebben gealarmeerd.

Een verdachte in deze zaak heeft zich volgens de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname gemeld bij het Arrestatie Team. Hij is aangehouden en overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Politie niet verantwoordelijk voor onjuiste informatie media

Politie niet verantwoordelijk voor berichten over misdrijven door media niet afkomstig Public Relations


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname laat vandaag, donderdag 1 december 2016, weten dat gisteren op de nieuwssite van Starnieuws een bericht is verschenen over een grote drugsvangst van ongeveer 1.000 kilogram door de Narcotica Brigade. Verder werd aangehaald, dat er nog geen officiële mededelingen door de politie waren gedaan over de enorme drugsvangst. 

Dit bericht is na het uitgegeven bericht van het Korps Politie Suriname (KPS) aangepast met de juiste informatie die door de afdeling Public Relations is gepubliceerd.

Naar aanleiding van het bericht van de afdeling Public Relations zijn er vanuit de samenleving reacties onder het bericht geplaatst alsof door de politie een deel van de in beslag genomen drugs zou zijn weggemaakt of dat de informatie niet juist is uitgegeven door de politie.

De afdeling Public Relations van het KPS geeft informatie van gepleegde strafbare feiten aan de samenleving prijs die aan haar ter beschikking wordt gesteld voor publicatie. Deze informatie krijgt zij van de bevoegde personen of instanties binnen de politieorganisatie en het Openbaar Ministerie. Het Korps Politie Suriname is niet verantwoordelijk voor informatie over misdrijven dan wel gepleegde strafbare handelingen waarvan door mediahuizen een bericht wordt gepubliceerd die niet afkomstig is van de afdeling Public Relations.

Surinaamse Bankiersvereniging: 'Wij zijn in principe niet tegen ordemaatregelen monetaire autoriteiten'

'Voor stabilisatie wisselkoers is succesvol begrotingsbeleid en monetaire politiek van groter belang'


Jim Bousaid, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging tevens algemeen directeur van de Hakrinbank, ziet de maatregelen van de monetaire autoriteiten als ordening van de valutamarkt. Bousaid zegt vandaag, donderdag 1 december 2016, op Starnieuws, dat de valutamarkt een toenemende wanorde begon te vertonen. 'Vandaar dat wij in principe niet tegen deze ordemaatregelen zijn.'

'Het valt ons op dat gelijktijdig een aantal beleidsdoelstellingen wordt nagestreefd, hetgeen erg ambitieus is. Misschien is het beter om deze gefaseerd uit te voeren, gebaseerd op een duidelijke prioriteitsstelling', stelt Bousaid.

De maatregelen hebben volgens hem niet als primair doel de verlaging van de wisselkoers, hoewel ordening dat effect zou kunnen sorteren. Voor de stabilisatie en verlaging van de wisselkoers is succesvol begrotingsbeleid en monetaire politiek van groter belang, beklemtoont Bousaid. Via de maatregelen wordt de valutamarkt geordend en wordt de speelruimte voor alle spelers op de valutamarkt duidelijk ge(her)definieerd. Het is belangrijk dat alle spelers op de markt zich houden aan de spelregels en de speelruimte op de valutamarkt en dat de toezichthouders hun toezichthoudende taken goed uitvoeren, vindt de voorzitter van de Bankiersvereniging.

Hij wijst op het belang van een goede communicatie van de beleidsmaatregelen door de monetaire autoriteiten naar alle betrokkenen op de valutamarkt en de samenleving. Dit is nodig om geen onrust en speculaties te creëren. Het Surinaamse bankwezen zal meewerken aan de ordening van de valutamarkt en haar taken binnen dit geheel nauwgezet uitvoeren. Een goed geordende valutamarkt is in het belang van de samenleving.

'Er hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn bij de klanten van de bankinstellingen over de vrije opneembaarheid van hun vreemde valuta bij banken en andere vreemde valutatransacties, inclusief buitenlandse transfers. Importeurs kunnen zoals gebruikelijk, bij hun bank terecht voor de aankoop van vreemde valuta voor importen tegen de centrale bankkoersen', zegt Bousaid.

Doelman Chapecoense in tranen: 'Ik stop ermee'

'Ik zou ook meegaan, maar bleef uiteindelijk hier'

Neergestort vliegtuig had geen brandstof meer aan boord


Terwijl de tranen over zijn wangen rolden, stond Nivaldo woensdag 30 november 2016 de internationale pers te woord, zo bericht onder andere De Telegraaf. 'Ik zou ook meegaan', vertelde de doelman van Chapecoense over de rampvlucht waarbij een groot aantal van zijn ploeggenoten om het leven kwam. 'Maar, ik bleef uiteindelijk hier.'

'Alles heeft een reden in het leven', aldus Nivaldo met gebroken stem. 'Ik was zondag niet meegegaan naar Palmeiras, omdat ik dan komende weekeinde thuis tegen Atlético Mineiro mijn 300ste en laatste wedstrijd voor de club zou keepen. De planning werd veranderd en de ploeg vloog niet meer via Chapeco naar Medellín, maar direct vanuit Sao Paulo. De coach vertelde me dat ik daarom niet mee hoefde en ik vond dat goed.'


Nivaldo ontsnapte zo aan de ramp die 71 mensen het leven kostte. Voor Nivaldo (42) zal die 300ste wedstrijd er nooit komen: 'Ik stop ermee.'


Overigens is vandaag bekend geworden, dat het vliegtuig geen brandstof meer aan boord. Dat blijkt uit een gelekte audio-opname. Op de tape is een piloot hoorbaar die herhaaldelijk om toestemming vraagt om te landen vanwege elektronisch falen en een tekort aan brandstof.

'Het gaat mis, LAMIA 933 heeft totale storing, elektrisch systeem ligt er helemaal uit, geen brandstof meer', zegt de gezagvoerder van ramptoestel tegen de luchtverkeersleider op het vliegveld van Medellin en hij vraagt met voorrang te mogen landen. Net voordat de tape eindigt, zegt de piloot dat hij op een hoogte van 2.743 meter vliegt.


Het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense was per vliegtuig onderweg naar de finale van de Copa Sul-Americana in Colombia toen het misging. Van de 77 mensen aan boord overleefden 6 de crash van maandagavond.

Diverse Colombiaanse media berichten over de gelekte audio-opname. Daarmee worden eerdere berichten bevestigd die insinueerden dat een tekort aan brandstof hadden bijgedragen aan de crash van het vliegtuig. Een copiloot van een vliegtuig dat in de buurt was, vertelde al eerder dat hij had opgevangen dat de tanks van de LAMIA-charter leeg waren geraakt. 'Mayday mayday ...Help ons de landingsbaan te bereiken ... Help, help', had deze collega van de vliegmaatschappij Avianca op zijn koptelefoon gehoord. 'Toen hield het op en begonnen we allemaal te huilen.' 

Eerder hadden militaire bronnen persbureau AFP al laten weten. dat het zeer verdacht was dat er geen explosies waren bij de crash. Dat versterkte de theorie dat er geen brandstof aan boord was. Onderzoekers hebben nog niets gezegd over de mogelijke oorzaak van de crash. Het onderzoek zal naar verwachting maanden gaan duren.

Directeur Penitentiaire Inrichting Duisburg: 'Hij probeert mij te bekladden'

'Hij is hier ingesloten en probeert mij te bekladden en wil op deze manier mij in problemen zetten'


Rinsouw Toenae heeft dinsdag 22 november 2016 op Facebook een document gepost (zie hieronder) dat handelt over de directeur van de Penitentiaire Inrichting Duisburg (PID), Aniel Ramadhin. In een document, dat een leenovereenkomst voorstelt, staat vermeld dat Ramadhin een lening heeft gesloten met een zekere heer Ramzan Baccus voor een bedrag groot Euro 400.000. 

Uit de overeenkomst valt af te leiden, dat deze lening in april 2015 is gesloten. Directeur Ramadhin. ontkent deze beschuldigingen woensdag 30 november 2016 in het Dagblad Suriname. 'De man die deze zaken heeft gepost, Toenae, is momenteel ingesloten in de PID. Hij probeert mij te bekladden en wil op deze manier mij in problemen zetten. Ik heb inmiddels een schrijven gericht aan de minister van Justitie en Politie om dit zaakje diepgaand te onderzoeken. Dit is niet de eerste aanval. Ik ga me zelf nooit willens en wetens in problemen zetten en een overeenkomst aangaan met een gedetineerde', aldus Ramadhin.

'Het identiteitsnummer op de overeenkomst en de handtekening zijn vals. Men heeft deze stukken valselijk opgemaakt om mij in een kwaad daglicht te stellen.'

De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, was niet bereikbaar voor commentaar.

De penitentiaire regelgeving zegt op dit gebied specifiek, dat het een penitentiaire ambtenaar verboden is om rechtstreeks of zijdelings tot een gedetineerde of een korter dan een jaar te voren ontslagen gedetineerde, in geldelijke verhouding te staan, dan wel enig geschenk of lening of enige belofte van een geschenk of lening van hem of zijn betrekkingen aan te nemen.