zaterdag 3 december 2016

Fidel's laatste reis is ten einde

Comandante Fidel Castro gearriveerd te Santiago de Cuba


De laatste reis van Fidel Castro zit erop. Een militaire colonne bracht de urn met daarin de as van de overleden leider van de revolutie vandaag, zaterdag 3 december 2016, de stad Santiago de Cuba binnen, gadegeslagen door tienduizenden mensen die langs de straten stonden opgesteld, zo berichten diverse Nederlandse media op gezag van het persbureau ANP. 

Castro’s laatste rustplaats geldt als de geboorteplaats van de communistische revolutie. Met een kleine groep kameraden viel ’El Commandante’ er in 1953 een kazerne aan. Die eerste slag draaide uit op een mislukking, maar zes jaar later kraaide Castro vanaf het balkon van het stadhuis in datzelfde Santiago de victorie.


Hij regeerde het eiland vervolgens bijna een halve eeuw. Zijn broer Raúl nam in 2006 zijn taken over.

Fidel Castro’s urn werd de afgelopen dagen door Cuba gereden en wordt zondag bijgezet op begraafplaats Santa Ifigenia, op 2,7 kilometer van de kazerne waar hij zijn revolutie begon.


Gearresteerde verdachte in grote FIOD-zaak is Russische directeur van trustbedrijf BlauStein in Amersfoort

Vadim B. zou zich al jaren valselijk presenteren als advocaat

Autoriteiten voerden internationale actie uit in Nederland, Monaco en Duitsland en op Curaçao 


De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft directeur Vadim B. van het internationaal opererende trustbedrijf BlauStein in Amersfoort gearresteerd. De man werd afgelopen donderdag aangehouden tijdens een internationale actie in Nederland, Duitsland, Monaco en Curaçao. Het Openbaar Ministerie in Nederland bracht hierover vrijdag een persbericht uit.

Vadim B. (39) wordt samen met zijn vrouw door Justitie beschuldigd van belastingfraude, mensensmokkel en oplichting, zo berichten het Financieele Dagblad en de Telegraaf vandaag, zaterdag 3 december 2016. Het bedrijf, dat zich vooral richt op dienstverlening aan vermogende Russen, telt enkele tientallen Russische medewerkers, waaronder een groot aantal jonge vrouwen.

Volgens de Amstelveense advocaat Ronnie Eisenbaum geeft Vadim B. zich al jaren valselijk uit als advocaat. Bovendien zou hij meerdere personen hebben opgelicht. 'Cliënten zijn opgelucht dat hij is gearresteerd. Namens cliënten heb ik tegen B. en zijn ondernemingen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie en heb ik een klacht ingediend bij De Nederlandsche Bank, vanwege oplichting en fraude. Ik krijg de indruk dat Justitie deze zaak zeer ernstig opneemt en dienovereenkomstig heeft gehandeld’, aldus Eisenbaum.

Bij de actie nam Justitie drie auto's in beslag, waaronder een Bentley. Ook werd 127.000 euro aan contanten gevonden in de kantoren in Amersfoort en Monaco. Daarnaast werd er voor 7 miljoen euro beslag gelegd op bankrekeningen.

Suriname heeft geen oplossing voor veilige opslag risicovol asbestafval

Volgens asbestdeskundige Wekker heeft Suriname 5.000 ton aan asbest


'Om de aandacht van de overheid te krijgen zijn pressiegroepen nodig.' Dit zei John Courtar, hoofd van het medisch bureau bij de Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, woensdagavond tijdens de eerste bijeenkomst van de Stichting Milieuwatch Suriname. Hij is al ruim tien jaar bezig met onderzoek naar asbest, het gebruik daarvan en de gevolgen voor de volksgezondheid. 'Alle onderzoeken en rapporten heb ik, maar ik krijg geen gehoor van de overheid. Ik heb veel uit eigen zak moeten doen.'

'De overheid moet weten dat er iets moet gebeuren want met een ongezonde samenleving kan je geen miljarden terugbetalen', benadrukte Courtar, doelend op de leningen die de overheid afsluit om de economie te herstellen. 'You need to make some noise', adviseerde hij de stichting. Toch bracht hij enige nuance in het schrikbeeld dat is geschetst door te stellen dat besmetting niet zo snel plaatsvindt, mits er op een correcte manier om wordt gegaan met asbest.

De stichting, met Humphrey Schurman als voorzitter, wil de samenleving informeren over verschillende milieukwesties als gevolg van menselijk handelen, waarvan asbest er één is.

De lezing werd verzorgd door asbestdeskundige Henry Wekker. Hij gaf een uiteenzetting van het mineraal, waar het wordt gebruikt en het effect op de mens als die daarmee in aanraking is gekomen. Volgens Wekker is er vijfduizend ton aan asbest in Suriname. Dit kan als het niet goed wordt verwijderd een ernstige bedreiging zijn voor de volksgezondheid.

'Hiervoor is beschermende kleding nodig. Ik wilde zelfs asbeststofzuigers importeren, maar niemand was daarin geïnteresseerd.'

Wekker heeft een van de enige twee gecertificeerde bedrijven in Suriname die asbest kunnen verwijderen. Hij beaamt, dat asbest geen gevaar oplevert zolang het product nog gaaf en niet beschadigd is. Maar, bij beschadiging of slijtage kunnen reukloze minuscuul kleine vezeltjes loskomen die zich gaan hechten aan de longwand. 'De incubatietijd kan liggen tussen de tien en zestig jaar. Blootstelling aan asbest kan longkanker, long- en buikvlieskanker en asbestose veroorzaken. Elke asbestvezel is er daarom één teveel', zei Wekker.

Op 15 juni 2012 verscheen een artikel op de website van Obsession Magazine, de voorloper van De Surinaamse Krant, waarin onder andere het onderstaande is te lezen, ter kennisname:

‘Ornamibo enige plaats in Suriname waar asbestafval wordt begraven’
Steven Codrington, waarnemend hoofd van de afdeling Vuilophaal en Verwerking binnen het ministerie van Openbare Werken (OW), bevestigt dat asbestafval te Ornamibo wordt gedumpt. Codrington: ‘Er is op de stortplaats te Ornamibo inderdaad een locatie waar asbest wordt opgeslagen. Deze locatie is in de tijd samen met het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname) aangewezen en is ook met GPS-coördinaten vastgelegd. Het is ook de enige plaats in Suriname waar asbestafval wordt begraven.’

Niet kapot trekken….
Asbest is niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, mits het maar niet uit elkaar wordt getrokken of gescheurd. Wanneer asbest kapot wordt getrokken komen kleine stofdeeltjes, vezels, vrij die kankerbevorderend zijn. Bij de verwijdering, opslag en verwerking van bijvoorbeeld oude asbestdakplaten dient voorkomen te worden dat de platen beschadigd raken. Het een paar meter onder de grond begraven van asbestafval lijkt risicovol. Bij branden op de vuilstort wordt onder andere gebruik gemaakt van ‘shovels’ die zand afgraven om daarmee een brand te bedwingen. Codrington verzekert dat er geen enkel risico bestaat dat in een dergelijke situatie een shovel begraven asbestafval kapot zou kunnen trekken. ‘De locatie waar asbestdakplaten worden begraven is afzonderlijk van de locatie waar het dagelijks huishoudelijk afval wordt verwerkt. Er rijdt dus geen machine over de locatie waar de platen worden geplaatst.’

Volgens Codrington is op de vuilstort Ornamibo op dit moment 413 kubieke meter asbestafval (asbesthoudende dakplaten) begraven.

Begraven asbestafval op zich niet risicovol
Volgens drs. Nicole Gevers van Search Ingenieursbureau B.V. in het Nederlandse Heeswijk is ‘het begraven van het asbesthoudende afval in de bodem op zich niet risicovol’. Het bureau beschikt over veel kennis inzake alle aspecten van asbest. Gevers: ‘Zolang duidelijk is waar het asbestafval begraven is en men er zeker van is dat op deze locaties niet per ongeluk bijvoorbeeld graafwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd, is er geen risico. Er is ook geen risico voor verspreiding in de bodem en in het grondwater. Aangezien asbest alleen schade kan veroorzaken wanneer asbestdeeltjes, vezels, in de luchtwegen terechtkomen, is op dit moment het begraven van asbest een goede optie. Rendabele verwerkingstechnieken zijn er op dit moment nog niet. Het asbest dient wel onder strenge eisen te worden begraven. Zo moet het materiaal zijn verpakt, om emissie naar het milieu te voorkomen, en moet worden geregistreerd, waar en hoeveel men heeft begraven. Op deze wijze kan men in de toekomst verantwoord met het begraven asbest omgaan.’ Gevers geeft ook aan dat asbestafval luchtdicht en dubbel verpakt moet zijn.

Maar, wordt met het begraven van dit afval niet een probleem naar de toekomst verschoven? ‘Neen, het is geenszins de bedoeling dat het voor eeuwig zo blijft, maar dat na de herinrichting van de stortplaats er een permanente oplossing komt’, zo laat Codrington weten. Nicole Gevers denkt daar toch wel iets anders over: ‘Het is wèl het verplaatsen van het probleem naar de toekomst. Eens zal het asbest toch definitief uit de keten moeten worden gehaald.’

3.500 producten waarin asbest is verwerkt
De asbestdeskundige vraagt zich af hoe het asbestafval naar de stortplaats wordt getransporteerd en om welke producten het gaat. ‘Dus vragen kunnen zijn, of men altijd persoonlijke beschermingsmiddelen draagt bij het verwijderen van dat asbest en of het afdoende wordt verpakt en geplaatst op de vuilstort. Overigens zijn er circa 3.500 verschillende producten bekend waarin asbest is verwerkt.’ Producten waarin asbest is verwerkt zijn onder andere isolatiemateriaal in oude elektrische apparaten zoals broodroosters, haardrogers en strijkijzers, golfplaten dakbedekking, riolering- en waterleidingbuizen en vinyl vloerbedekking.

Komen naast oude asbestdakplaten ook overige producten op de vuilstort terecht en worden deze wel herkend? ‘Neen’, aldus Steven Codrington. ‘Het gaat alleen om dakplaten.’ Op de vraag hoe het asbestafval wordt vervoerd, antwoordt Codrington kort: ‘Volgens de richtlijnen van het NIMOS.

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam, bespreekt betekenis Fidel voor de wereld, oprukkend populisme en 'Go Sylvana Go!!!'

Panel gaat met deskundigen in op de actuele financieel-economische crisissituatie in Suriname


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt zondag 4 december 2016 weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

*Waarom zijn de politieke en regeringsleiders geen 'Mandela-Mannen en -Vrouwen' geworden? Terwijl Nelson Mandela voor de hele wereld heeft gepredikt en vooral ook heeft gepraktiseerd hoe een uitzonderlijk moeilijke en explosieve politieke situatie kan worden gemanaged, zonder dat het leidt tot escalatie, oorlog en het vernietigen van land en volk zoals in Libanon, Israël /Palestina, Syrië, Oekraïne, Bosnië, enzovoorts. Wie durft die vicieuze cirkel van wraak en haat te doorbreken? Zoals Nelson Mandela, na zijn vrijlating, heeft gedaan in Zuid-Afrika .

* Dood Cubaanse leider Fidel Castro en de betekenis van deze revolutionair/ 'comandante' voor de wereld en in het bijzonder voor de landen in Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en Afrika en Azië. In hoeverre is de strijd van Castro een voortgezette dekolonisatiestrijd te noemen?
* President elect Donald Trump: het vervolgverhaal van de presidentskandidaat die het niet mocht worden, het toch werd en het misschien toch niet zal worden (impeachment)....

* Oprukkend populisme nu na Amerika ook in Italië (referendum) en Australië, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk (verkiezingen ). Het rechts populisme rukt wereldwijd steeds meer op en men (het politieke establishment) schijnt nog niet te weten welk antwoord daarop moet worden gegeven.

 * 'Go Sylvana Go!!!'
Onder dit motto voert mr.Owen Venloo op Facebook campagne voor Sylvana Simons om met een massaal aantal voorkeurstemmen, via de nieuwe politieke partij DENK, haar intrede te doen in de Tweede Kamer. Venloo roept alle Afro-Nederlanders en hun vrienden op om 'Als Gebaar Van Protest Tegen De Afro-Achterstelling In Nederland', bij de komende verkiezingen op 15 maart 2017 op Sylvana Simons te stemmen ('ook als je niet van haar houdt , maar geef dat Voorkeurstem-Signaal in ieder geval NU aan Politiek Den Haag'), aldus Venloo.


In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

*De reactie van het programma probeert een Surinamer in Suriname of in Nederland te interviewen over actuele kwesties op het terrein van politiek, economie, kunst/cultuur enzovoorts.

*De sociaal-economische en financieel-monetaire situatie in Suriname blijft onverminderd slecht en de vooruitzichten voor 2017 zijn ook niet rooskleurig. De tsunami van leningen die Suriname is aangegaan trekt een wissel op komende generaties Surinamers.
Getracht wordt een op dit terrein ter zake deskundige Surinamer telefonisch te interviewen.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Natascha Adema en de presentatie is in handen van Owen Venloo.


Het programma wordt zondagavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Jeugdparlementslid Sampie trekt aan bel inzake stagnering onderwijs in Boven Suriname gebied

Leerkrachten naar Paramaribo om ernstig drinkwaterprobleem aan te kaarten

'Leerkrachten kunnen niet koken of drinken als zij geen lange afstanden afleggen naar rivier om water te halen' - Ook al vier maanden geen stroom, omdat benzine niet wordt geleverd


Jeugdparlementariër Edgar Sampie uit Sipaliwini is bezorgd, dat leerlingen van verschillende openbare scholen in Boven Suriname geen les krijgen. Leerkrachten en schoolleiders zijn naar de stad gegaan om aandacht te vragen voor het drinkwaterprobleem waarmee zij te maken hebben. De Duro-tanks bij de woningen van de leerkrachten zijn leeg. 'Er komt nog alleen een beetje vuil water uit de kraan', zegt Sampie vandaag, zaterdag 3 december 2016, op Starnieuws.

'De leerkrachten kunnen niet koken of drinken als zij geen lange afstanden afleggen naar de rivier om water te halen. Daarnaast zijn er leerkrachten die helemaal niet tegen kreek- en rivierwater kunnen.' 

Elk schooljaar wordt er geklaagd over een tekort aan drinkwater in het binnenland in de droge tijd. 'Waar blijft de overheid met een duurzame oplossing?', vraagt Sampie zich af. Dit probleem speelt vanaf het begin van het schooljaar. In sommige dorpen zijn de kinderen aan hun lot overgelaten, omdat de leerkrachten naar de stad zijn.

Naast het drinkwaterprobleem is er al vier maanden lang geen benzine geleverd aan dorpen in het binnenland, waardoor er geen elektriciteit is. Sampie zegt, dat aan het begin van dit schooljaar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur beloofd had dat hij hard eraan zou werken om een duurzame oplossing te brengen. De jeugdparlementariër zegt tot nu toe hier niets van te hebben gemerkt. Hij hoopt dat de ministers van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling, samen een duurzame oplossing vinden voor dit probleem. Hij zal deze kwestie vandaag ook aankaarten in de vergadering van het Nationaal Jeugdparlement.

Oplevering gerenoveerd hoofdkantoor ministerie van Buitenlandse Zaken met zwart financieel randje

Architect moet nog ruim Srd 1 miljoen van overheid ontvangen en zit 'diep in de schulden'


Hoewel het gerenoveerde hoofdkwartier van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) gisteren in feestelijke sfeer is overgedragen en in gebruik is genomen, deelt niet iedereen in de feestvreugde. Het project bleef niet bespaard van financieringsproblemen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 3 december 2016.

De architect die het project heeft begeleid wacht nog op zijn geld. Het is zelfs niet uitgesloten dat het project een juridisch staartje krijgt. Architect Atsoi Tsai-Meu-Chong zegt zich 'diep in de schulden' te hebben gewerkt om als begeleider op te treden. Tot op heden heeft hij echter geen cent gekregen van de ruim Srd 1 miljoen die hij moet ontvangen.


Administratief zou er mogelijk ook iets loos zijn. Het project heeft naar verluidt geen projectnummer, waardoor het waarschijnlijk op geen enkele overheidsbegroting voorkomt. Er zou zelfs zijn geweigerd een van de aangeboden declaraties in ontvangst te nemen. De projectbegeleider zegt dat hij ruim twee jaar aan het project heeft gewerkt en 'al een hele poos achter minister Hoefdraad aanzit' om zijn geld te krijgen. Het ministerie van Openbare Werken is ervan op de hoogte dat de vergoeding nog niet is uitbetaald.

Een poging van de redactie van de Ware Tijd om te vernemen waar de schoen knelt, bleef vruchteloos.

De renovatie is via een schenking van China gefinancierd en uitgevoerd door de Chinese aannemer Weihai International Economic & Technical Cooperative Company. Bij de overdrachtsceremonie stelde minister van Buitenlandse Zaken, Niermala Badrising, dat het hoofdkantoor 'dringend' gerenoveerd diende te worden. In de staat waarin het verkeerde kon het gebouw niet meer fungeren als een ministerie.

Met het renovatieproject slaat BuZa twee vliegen in één klap: het hoofdgebouw is gerenoveerd en BuZa kreeg de voorlopige kantoren die op het terrein waren neergezet cadeau van China. Paramaribo kreeg het hoofdgebouw in 2006 eveneens cadeau van Beijing.

RaVakSur roept regering Bouterse-II op om haar beleid om te buigen

Berenstein (C-47): 'Het land is niet in de positie om de leningen terug te betalen'

'Dit is een economische crisis, maar als dit zo door gaat dan komen we in een financiële crisis terecht'


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) roept de regering op het beleid om te buigen. De maatregelen en oplossingsmodellen die de vakbeweging heeft voorgesteld dienen uitgevoerd te worden. 'Het proces van verarming is ingezet. Dit is een economische crisis, maar als dit zo door blijft gaan, komen we in een financiële crisis terecht', zei Robby Berenstein, coördinator van RaVakSur en voorzitter van C-47, gisteren tijdens een persconferentie, zo schrijft Starnieuws vanochtend, zaterdag 3 december 2016.

Fa w’o pai a moni baka?, op die vraag is er nog steeds geen concreet antwoord gekomen van de overheid, stelt Berenstein.


De regering, onder leiding van president Desi Bouterse, is aan de lopende band honderden miljoenen bij het buitenland aan het lenen, aldus Berenstein. Het land is niet in staat om de leningen af te lossen, meent de vakbondsleider.

Verschillende vakbondsleiders zijn gisteren ingegaan op de actuele situatie en de invloed daarvan op de vakbeweging. Er is gesproken over de buitenlandse leningen, de devaluatie, de inflatie en de drastisch verminderde koopkracht. Bij het lenen wordt gelet op de rente, de hoogte en het terugbetalen. Die vraag is meerdere keren gesteld aan de regering, deelt Berenstein mee. 'Ik heb nog nooit een afdoend antwoord daarop gehoord van de minister van Financiën, van niemand uit de regering, omdat kennelijk a antwoord no de.'

Berenstein stelt dat het land niet in de positie verkeert om de leningen terug te betalen. 'Laten we nagaan wat de inkomsten van de Staat zijn op kort, middellange en lange termijn. Dan zien we dat we niet in staat zullen zijn om die schulden vlot af te lossen. De leningen hebben een karakter van na mij de zondvloed.'

De regering zet ongestoord de leningentoer voort, zonder een terugbetalingsplan. 'Als we alleen maar naar de obligatielening kijken van 550 miljoen. A rente wan hebi k’ba; 9,25 procent per jaar, 10 jaar lang. En in het 11e jaar betaal je alles in één keer terug. No wan sma e leg un uit pe w’o fen’ a censi dati. Bij die andere lening bij Exim Bank van China is er een zogenoemde grace periode van vijf jaren. Men heeft een houding van baka feifi yari un sa luku fa w’e pay ing. Deze houding gaat maken dat we van deze huidige crisis, een economische crisis, uiteindelijk zullen belanden in een schuldencrisis. Want niemand kan ons vertellen fa w’o pai a censi dat baka.'

Stop Isla Now, Curaçao, gaat maandag 5 december dagje varen met ouderen bejaardentehuis Habaai

Actiegroep wil bejaarden een dag uit giftige rook van Isla halenOm eens een dagje niet in de giftige rook van de Isla te hoeven zijn, neemt de actiegroep Stop Isla Now op maandag 5 december de ouderen van bejaardentehuis Habaai mee op een rondvaart door de Annabaai en het Schottegat. 

'Vele sponsors hebben dit mogelijk gemaakt', aldus de organisatie, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 3 december 2016.

De ouderen worden per bus vervoerd (Banco di Caribe) naar de boot (Pelican Express). Ze krijgen een haventour met een gids op een versierde boot (Event Dimensions) en Sinterklaas en Piet zullen meevaren (vrijwilligers) en geven cadeautjes (Sunny Trading & Visser Trading) en strooigoed (opbrengst kunstexpositie in Project 3 Gallery).

Het blijft niet bij deze ene dag uit, vervolgt Stop Isla Now. Er kwamen zoveel sponsoraanbiedingen dat de actiegroep de ouderen van Habaai een week voor Kerstmis nóg een dagje mee uit kan nemen.

Koeiman (MAN): 'Ter heroriëntering onderwijs moet investeringsfonds worden opgericht'

Herinrichting onderwijs voor nieuwe MAN-regering topprioriteit

'Er moet een nationale dialoog over onderwijs komen, we moeten samenwerken aan een totale re-oriëntatie van ons onderwijssysteem'


Het onderwijs moet zich heroriënteren en daarvoor moet een investeringsfonds opgericht worden. 'De herinrichting van het onderwijs is voor de nieuwe MAN-regering topprioriteit. Er zal een nationale dialoog over gevoerd worden, de onderwijsraad moet officieel worden ingesteld, er moet serieuze aandacht zijn voor ouderorganisaties en de juridische positie van leerkrachten moet verbeteren', zo heeft Hensley Koeiman (MAN) op de Dag van het Onderwijs afgelopen week naar voren gebracht. Dit meldt vandaag, zaterdag 3 december 2016, het Antilliaans Dagblad.

De partij zal straks ook de minister van Onderwijs leveren in de persoon van Elsa Rozendal. Het is de politieke partij MAN geweest die 34 jaar geleden 1 december uitriep tot Dag van het Onderwijs. 'Op deze dag wordt niet alleen aandacht besteed aan iedereen die met onderwijs te maken heeft - leerkrachten, leerlingen en ouders - maar op deze dag wordt ook stilgestaan bij het belang van onderwijs', zo speechte Koeiman. 'Het is vandaag ook een feestdag voor onderwijsvakbond Sitek, die haar 45e verjaardag viert.'


En als er dan toch teruggeblikt wordt, stelt Koeiman dat 33 jaar geleden de MAN, belast met de onderwijsportefeuille, koos voor specifieke aandacht voor het Papiaments in het onderwijs. 'Het was de start van bewustwording en van emancipatie, wat uiteindelijk heeft geleid tot invoering van het Papiaments in het onderwijs. Rozendal heeft de zware taak het onderwijs uit een crisis te halen. En zoals ik al eerder in de Staten naar voren heb gebracht: noch minister Dick, noch minister Mager, noch minister Lang, noch minister Kort, noch minister Wit, noch minister Zwart kunnen de onderwijsproblemen oplossen. De enige oplossing is om de methode van inclusie te gebruiken. Er moet een nationale dialoog over onderwijs komen. We moeten samen werken aan een totale re-oriëntatie van ons onderwijssysteem. Dat wordt de prioriteit van de regering. Onderwijs moet een nationale kwestie worden. De leerling van de toekomst is er eentje die op eigen benen kan staan, die geëmancipeerd is, patriottistisch, creatief, sociaal, verantwoordelijk, kritisch, menselijk, zelfredzaam en met een hoog gevoel van eigenwaarde. En om dit laatste te bereiken moet het onderwijs gebalanceerd zijn, waar creativiteit samengaat met de cognitieve kennersverrijking en waar het ontwikkelen van eigen talenten voldoende aandacht krijgt.'

'De basis ligt er al met alle stakeholders in het onderwijsveld. En de tijd is rijp voor actieve deelname in de Onderwijsraad (‘Konseho di Enseñansa’), zoals al in de wet wordt voorgeschreven. Deze onderwijsraad moet de regering van advies dienen. We pleiten ook voor het versterken van het platform van ouders. We gaan uitvoering geven aan het door de Raad van Ministers (RvM) aangenomen plan op 3 februari 2016 getiteld Building on strengths waarin onderwijs als top priority wordt bestempeld. Vervolgens is in de Raad van Ministers op 10 augustus van dit jaar het onderwijsconvenant arbeidsomstandigheden aangenomen en is een overeenkomst gesloten met vakbond Sitek. Er moet een traject gestart worden om de achterstand in de juridische positie van leerkrachten tegen te gaan. En voor de re-oriëntatie moet een investeringsfonds komen. Het woord is aan de Staten om dit fonds op te richten waarmee de Staten kunnen aantonen ook onderwijs prioriteit te geven. Maar. tegelijkertijd stel ik dat gebrek aan geld geen reden kan zijn het onderwijs niet te hervormen.'

Troep op terrein oude Bestuurscollege te Willemstad, Curaçao, is verwijderd

Pand wordt ook door drugsverslaafden als onderdak gebruikt


De troep die op het terrein van het oude Bestuurscollege aan de Concordiastraat lag, is opgeruimd. Domeinbeheer is belast met het onderhoud van het gebouw en terrein dat sinds 10-10-‘10 niet meer wordt gebruikt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, zaterdag 3 december 2016. 

Naast een heuse afvaldump, wordt het pand ook door drugsverslaafden als onderdak gebruikt.

Tussen de rommel bevonden zich onder andere koelkasten, fornuizen en andere troep die door de chollers wordt achtergelaten. Om te voorkomen dat er weer wordt gestort op het terrein, is het hek gerepareerd en op slot gedraaid.

Neurochirurg Ellianne dos Santos Rubio treedt per 1 januari in dienst van Sehos op Curaçao

Met komst Dos Santos Rubio mogelijk einde aan uitzenden patiënten naar buitenland


Ellianne dos Santos Rubio, als neurochirurg verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, treedt per 1 januari in dienst van het St. Elisabeth Hospitaal. Dat zegt Franke Scheper, de medisch directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal, vandaag, zaterdag 3 december 2016, in het Antilliaans Dagblad bekend. 

Dos Santos Rubio volgt Bill Winkel op, die na jaren als neurochirurg bij het Sehos te hebben gediend, begin dit jaar met pensioen is gegaan. Dit betekent dat er mogelijk een einde komt aan het uitzenden van patiënten met ernstig rug- of nekletsel, of een hersentumor, naar het buitenland. Het ziekenhuis is tot nu toe vaak genoodzaakt om patiënten voor operaties en intensive care-behandelingen naar Colombia of Nederland te sturen.

Het Sehos is volgens de directeur een speciaal ziekenhuis, dat voor bijzondere uitdagingen staat. 'In ziekenhuizen in andere landen worden taken onder de verschillende ziekenhuizen verdeeld. Hier kan dat niet. Als specialist sta je er vaak alleen voor, en krijg je patiënten met velerlei soorten letsel, aandoeningen en ziekten ter behandeling.'

Bij de Eerste Hulp van het ziekenhuis worden bijvoorbeeld dikwijls patiënten binnengebracht die een neurochirurgische ingreep behoeven. 'Het aantal verkeersongevallen op het eiland is hoog, en het gebeurt niet zelden dat iemand daarbij zijn of haar nekwervels breekt. Met ingang van 2017 zullen deze patiënten direct kunnen worden geopereerd, en hebben daardoor betere kansen op herstel.' 

Het inrichten van de afdeling neurochirurgie is een dure onderneming, maar, zegt Scheper, ‘het uitzenden van patiënten naar het buitenland is dat ook’. De directeur verwacht dat op termijn neurochirurgie op Curaçao kostenbesparend en voor de patiëntenzorg een kwaliteitsverbetering zal zijn.

Het Sehos heeft de afgelopen maanden voorbereidingen getroffen voor de komst van de neurochirurg. Dit gebeurde in nauw overleg met Clemens Dirven, hoogleraar en afdelingshoofd van de afdeling neurochirurgie van het Erasmus MC in Rotterdam. Dirven was hiervoor afgelopen maand op Curaçao, samen met Dos Santos Rubio. Als gast van het ziekenhuis heeft Dos Santos Rubio al enkele operaties uitgevoerd. In Januari 2017 zal de neurochirurg zich definitief vestigen op Curaçao.

'Dr. Dos Santos Rubio is zeer enthousiast over Curaçao. Wij zijn heel blij met haar komst. Niet alleen omdat Sehos weer een eigen neurochirurg krijgt, maar ook omdat zij iemand is die meedenkt, die bereid is mee te bouwen aan de toekomst van het nieuwe ziekenhuis. Er is via dr. Dos Santos Rubio een directe lijn met het Erasmus MC. Alles gebeurt in overleg, die samenwerking is heel belangrijk voor ons.'

RaVakSur verwerpt keuze regering om één buitenlands bedrijf rivierwater te laten exporteren

'Regering had alle rechten voor waterexport moeten geven aan SWM'

'Het is nu uitverkoop van onze belangrijkste natuurlijke hulpbron'


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) keurt het af, dat de regering ervoor gekozen heeft om één buitenlands bedrijf (Amazone Resources - zie foto, export water in grote zak gesleept door sleepboot) voor veertig jaar toestemming te geven om water te exporteren vanuit alle rivieren van Suriname. De vakcentrale vindt dat de regering alle rechten met betrekking tot waterexport aan de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) had moeten geven. 

Alle bedrijven die op dit gebied tot exploitatie zouden willen overgaan, hadden naar het staatsbedrijf moeten worden verwezen. 'Het is het enige gespecialiseerde waterbedrijf van de Staat, dus het moet alle concessies krijgen. En als mensen zaken willen komen doen, dan moeten zij naar daar gaan', zegt RaVakSur-coördinator Robby Berenstein vandaag, zaterdag 3 december 2016, in de Ware Tijd.

Zoals het nu geschiedt, ziet hij het als 'uitverkoop van onze belangrijkste natuurlijke hulpbron'.
Bovendien vindt de vakbondsman het kwalijk dat we aan waterexport doen, 'terwijl onze eigen mensen niet van goed water kunnen worden voorzien'.

Berenstein stelt dat de waterexport en lokale watervoorziening gelijktijdig moeten worden ontwikkeld. Hij maakt zich ook zorgen om de gevolgen van het op grote schaal exporteren van water. 'Wij moeten het niet doen ten koste van het milieu in deze periode van global warming.'

Regering dient ontwerpwet ter aanpassing obligoplafond in bij Assemblee

Regering heeft toestemming nodig van Assemblee om schuldenplafond te overschrijden


De regering heeft gisteren bij De Nationale Assemblee de ontwerpwet ingediend om de minister van Financiën te machtigen af te wijken van het obligoplafond voor de Staatsschuld. Het gaat om de lening van 235 miljoen Amerikaanse dollar voor de verdere ontwikkeling van het wegennet, het Dalian 4 project, waarvoor een raamovereenkomst met China is getekend. Deze lening zal aangegaan worden met de Export-Import Bank of China. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 3 december 2016.

De lening voor Telesur van 115,8 miljoen ligt nog niet bij De Nationale Assemblee.

De regering heeft toestemming nodig van De Nationale Assemblee om het schuldplafond te kunnen overschrijden.

In de ontwerpwet (zie hieronder) wordt aangevoerd, dat door de ongunstige ontwikkelingen van de economie, het obligoplafond voor de Staatsschuld in gevaar dreigt te komen. Het schuldplafond voor binnen- en buitenlandse schulden bedraagt 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Door het Algemeen Bureau voor de Statistiek is het BBP vastgesteld op -2,7% voor het jaar 2015.De vooruitzichten voor 2016 zijn van dien aard, dat een sterkere negatieve economische groei en een voortgaande depreciatie van de munt zich zullen manifesteren, met als verwachting dat de schuldratio’s voor 2017 verder zullen verslechteren. Deze leningovereenkomst wordt aangegaan voor een looptijd van twintig jaren met een zogenoemde grace period van vijf jaren tegen een rente van 2 procent per jaar.

Naast vreugde is er pijn voor familie overlevende LaMia-ramp Chapecoense-speler Neto

Neto in stabiele toestand in ziekenhuis na operaties aan een long, knie en zijn hoofd

- Herdenkingsdienst zaterdag 3 december te Chapeco in aanwezigheid van FIFA-baas Infantino en president Temer

- Beelden van vlak na crash opgedoken van overlevende technicus aan boord vliegtuig


Voor de familieleden van Neto, een van de voetballers van het Braziliaans team Chapecoense die de ramp met het gecrashte LaMia-vliegtuig in Colombia heeft overleefd, is er naast vreugde ook pijn. Zij ervaren het als een wonder, dat hun zoon, de 31-jarige Helio Hermito Zampier (zie foto - Bron: Jorge Saenz), de ramp heeft overleefd. Maar, tegelijkertijd worstelen ze met de dood van 71 andere passagiers, waaronder 19 spelers van het team waar hun zoon zo van houdt. 

'Aan de ene kant zijn we zeer blij, omdat ons familielid Neto nog leeft', zegt Helam Marinho Zampier Jr., Neto's 34-jarige broer. 'Maar, aan de andere kant rouwen we vanwege de velen die de ramp niet hebben overleefd.' 

'Ik kan niet zeggen dat God onze zoon heeft gered', zegt Neto's vader, Helam Marinho Zampier Sr., zoekend naar antwoorden, zo bericht The Advertiser (Australië) vrijdag 2 december 2016. 'Als dat zo zou zijn geweest, dan zou God iedereen hebben gered. Ik kan zeggen, dat God mijn zoon heeft geholpen.'

Zittend in de patio van hun woning in een buitenwijk van Rio de Janeiro, donderdagavond, wachten familieleden op meer informatie van de vrouw van Neto, Simone, die naar Colombia is gevlogen. Zij en Neto wonen in Chapeco, de stad in het zuiden van Brazilië die de thuisbasis is van de club Chapecoense, met hun 9-jarige tweeling.
Het laatste nieuws was, dat Neto in stabiele conditie verkeert en dat hij operaties heeft doorstaan aan een long, een knie en zijn hoofd. Hij is kort bij bewustzijn geweest en pakte een hand van de dokter vast, alvorens hij weer werd verdoofd om verder te kunnen herstellen.

'Mijn zoon werd ontdekt in de wrakstukken van het vliegtuig', aldus de vader, die eraan toevoegt te hopen dat zijn zoon binnen een paar weken naar huis kan komen.

De familie brengt in herinnering hoe zij om half vier, de ochtend van de ramp, wakker werden. Neto's vrouw belde die ochtend met nieuws over de crash. Urenlang zaten ze voor de  televisie. Wazige beelden van de reddingsoperatie toonden telkens iemand liggend op een brancard die op Neto leek, maar ze wisten het niet zeker.

Simone zei, dat Neto op de dag van de vlucht had gedroomd over een crash van een vliegtuig. Tegen tien uur in de ochtend ontvingen ze het bericht, dat hij de ramp had overleefd.

'Toen ik wist, dat hij nog in leven was, zei ik, dank U God, nu kan ik huilen', zegt Valeria Zampier, de moeder van Neto. Maar, er is een keerzijde. 'Mijn hart is gebroken voor de andere moeders.'

Volgens de familie wordt het team weer opgebouwd. Een herdenkingsdienst voor de slachtoffers wordt vandaag, zaterdag (3 december), gehouden in Chapeco.

De familie is ervan overtuigd dat Neto, die aanvoerder was, weer gaat voetballen.

De lichamen van de 71 slachtoffers worden sinds vrijdag naar huis vervoerd. De overblijfselen van het eerste slachtoffer, het Paraguayaanse bemanningslid Gustavo Encina, zijn vrijdagochtend aan zijn familie overhandigd in een kist waarover de vlag van Paraguay was gedrapeerd.
De overige slachtoffers, 64 Brazilianen, 5 Bolivianen en 1 Venezolaan, zijn gedurende de dag gisteren naar huis gevlogen.

In de thuishaven van Chapecoense, Chapeco, worden vandaag meer dan 100.000 mensen verwacht bij een herdenkingsdienst ter ere van het team. FIFA-baas Gianni Infantio heeft een reis naar Australië afgezegd om aanwezig te kunnen zijn. De Braziliaanse president Michel Temer wordt ook verwacht.

Vrijdag 2 december 2016 verscheen onderstaande video met beelden van een van de zes overlevenden, de technicus aan boord van het vliegtuig, Erwin Tumiri, die in Clínica Somer te Rionegro, herstelt van de opgelopen verwondingen:
De Boliviaanse president Evo Morales heeft vrijdag een grondig onderzoek gelast naar de oorzaken van de vliegramp. Ook aan de orde komen de mogelijke ongeoorloofde banden tussen de toezichthouders in zijn land (DGAC) en de vliegmaatschappij LaMia. Hij reageert daarmee op de berichten dat de directeur van DGAC de vader zou zijn van de directeur van LaMia. 'Er zullen drastische maatregelen volgen', aldus Morales, die niet op de hoogte was dat LaMia vloog met een Boliviaanse registratie.

Volgens de Boliviaanse krant El Deber ligt mogelijk de zoektocht naar een videogame ten grondslag aan de ramp. De crew zou op zoek zijn gegaan naar het spelletje van een van de Chapecoense-spelers, waardoor de vlucht vertraging opliep bij vertrek in Santa Cruz in Bolivia en het vliegtuig geen tussenstop kon maken in Cobija. Dat vliegveld was gesloten en daardoor was bijtanken ook geen optie.

In de buurt van Medellin moest te lang worden gewacht voor het vliegtuig kon landen, waarna het toestel door een gebrek aan brandstof neerstortte. Volgens El Deber had de piloot ook de waarschuwingen over de aanwezige brandstof genegeerd.

(Red. De Surinaamse Krant/The Advertiser/El Deber/VI/Twitter)

Jaleesa Pigot tweede runner up Miss Supranational verkiezing in Polen

Internationaal succes voor Pigot die ook werd uitgeroepen tot Miss Photogenic


Jaleesa Pigot, Miss Tropical Beauties Suriname 2016, is gisteren de tweede runner up geworden tijdens de Miss Supranational verkiezing in Polen. Als eerste maakte zij deel uit van de top 25 van 72 deelnemende landen. Daarna belandde zij in de top 10, zo bericht Starnieuws vrijdagavond 2 december 2016.

Toen Pigot tot de top 5 doordrong, gingen velen uit hun dak. Nog nooit is een Surinaamse miss zover doorgedrongen. Zij eindigde op de derde plaats, een topprestatie. ATV heeft de verkiezing live uitgezonden.

Tropical Beauties Suriname stelt. dat door hard te werken, te trainen en haar charmes Jaleesa deze topprestatie heeft geleverd. De miss heeft veel ondersteuning gekregen van fans op Facebook. Zij is de enige 'niet blanke in de top 5'.

De vijf naast Suriname: Hongarije, India, Sri Lanka en Venezuela. Miss Supranational 2016 is geworden miss India. Zij gaat met 30.000 Amerikaanse dollar naar huis. Op de tweede plaats is geëindigd, miss Venezuela.

Pigot werd ook uitgeroepen tot Miss Photogenic.


Somohardjo (PL): ‘Bouta heeft Suriname tot een groot casino gemaakt’

'In Suriname draait alles op basis van geluk en niet op basis van beginselen van wet en recht'

'Zelfs de rechterlijke macht is tot een geluksspel verworden'


‘Een heel groot casino waar letterlijk alles draait op basis van een magisch woord. En dat woord is geluk. In Suriname zou alles thans draaien op basis van geluk en niet op basis van de beginselen van wet en recht.’ Tot deze constatering komt partijvoorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, vrijdag 2 december 2016 in het Dagblad Suriname. 

Hij meent dat president Desi Bouterse Suriname tot een groot casino heeft gemaakt waar alles draait op basis van geluk. ‘Wet en recht zijn helemaal zoek. Een klein beetje geluk en er komt een eerste tranche geld van het IMF op gang om weer een beetje te kunnen feesten. Daarna is het wachten en duimen draaien voor een beetje geluk om de tweede tranche lening te realiseren. En dagelijks opgelucht ademhalen dat de zittende regering geluk heeft, want indien het volk massaal op straat komt, is het afgelopen met hun klein beetje geluk.’ 

Somohardjo benadrukt dat zelfs de rechterlijke macht tot een geluksspel is verworden. ‘Ook al zijn er reeds uitgesproken vonnissen om de Terugroepwet uit te voeren, dit wordt zelfs niet onderkend door bepaalde rechters. Zij durven om zonder enige blikken of blozen afstand te nemen van de betreffende case.’ 

Somohardjo geeft aan het wel jammer te vinden, dat slechts de coalitie het geluk met zich mee heeft. ‘Maar, anderzijds is het land steeds meer aan het verpauperen waar als groot nalatenschap een miljoenenschuld wordt achtergelaten op de schouders van de kleine Surinamertjes die pas kennis hebben gemaakt met de schoolbanken en een zorgeloos leventje kennen samen met hun ouders. Een regering die geen beleid kan maken, moet opstappen.’ 

Hij verduidelijkt zich ervan bewust te zijn dat deze boodschap van hem, vooral in het verkeerde keelgat van de coalitie zal schieten. ‘Ik ben niet zo happig om te regeren hoor’, voegt Somohardjo er meteen aan toe. De financieel economische malaise in het land bekeken, stelt hij dat de regering moet erkennen dat zij niet in staat is om sturing te geven aan het land. ‘Integendeel helpen zij het land steeds dieper de afgrond in. Dit zou de leidraad moeten zijn om de eer aan zichzelf te houden.’