maandag 5 december 2016

73-Jarige telefonerende vrouw beroofd van haar halsketting...

Vrouw wordt tijdens bezoek aan familie aan de Kwattaweg op het erf beroofd


Een 73-jarige vrouw is vrijdagmiddag overvallen in de Kwattaweg in Paramaribo, toen zij op bezoek was bij haar familie. Ze kreeg op een moment een telefoontje en wandelde het erf op om het gesprek te beantwoorden. Al pratend liep zij met de telefoon in haar hand op het erf. Plotseling zag ze iemand het terrein op lopen. Zij ging ervan uit dat het een klant was die bij de familie kwam voor reparatiewerkzaamheden, de familie heeft immers een zaak op het adres, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 5 december 2016.

Zij schonk er verder geen aandacht aan. Op een onbewaakt moment liep de persoon haar richting uit en rukte haar halsketting weg.

De man verliet verdween heel snel, stapte in een gereedstaande auto en reed weg.

De politie van Munder heeft een aangifte later in de middag ontvangen. De vrouw heeft geen verwondingen opgelopen, maar klaagde wel over pijn aan haar hals. De politie is bezig de dader in deze zaak op te sporen.

Zwolse rapper Typhoon met 'Hemel Valt' een van grootste stijgers in Top 2000

Het nummer stond in 2015 op plek 1950, notering voor dit jaar nog niet bekend


De Zwolse rapper Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, is met zijn nummer ‘Hemel Valt’ een van de grootste stijgers in de Top 2000 (zie foto: ANP). Dit meldt radio-dj Bert Kranenbarg van NPO Radio 2 op Twitter (zie hieronder), zo bericht de regionale krant De Stentor vandaag, maandag 5 december 2016. Het nummer stond in 2015 op plek 1950. Op welke plek het nummer dit jaar staat is niet bekend.

De stijging in de Top 2000 is geen complete verrassing. Vanaf de release van zijn album Lobi da basi in 2014 groeit de populariteit van de rapper.

In 2014 speelt hij een uitverkochte clubtour en het jaar 2015 legt de rapper bepaalt geen windeieren. In 2015 heeft het album twee Edisons gewonnen; in de categorie ‘Beste album’ en ‘Beste Hiphop’, speelde de rapper in bijna elke concertzaal van Nederland, maakte hij het themanummer voor Serious Request, won hij de 3FM Award voor Beste Artiest Hiphop en sloot hij het jaar af met twee uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall.

 

Op 9 december dit jaar staat Typhoon met Rico en Sticks in de Ziggo Dome. Het zijn de eerste Nederlandse rappers in de Ziggo Dome. Hiervoor zijn nog enkele kaarten beschikbaar. 

Niet alleen Typhoon doet het in de Top 2000 goed, ook de Achterhoekse band Normaal is met het nummer Deurdonderen een van de grootste stijgers dit jaar. Het nummer stond vorig jaar op plek 1857. Dit is voor de meeste Twitteraars een grotere verrassing dan Typhoon.

Ivan Fernald: 'Resultaten GLO-toets (6e klas) een debacle in het onderwijs'

'Ongeveer helft  kandidaten slaagt niet voor de toelatingstoets MULO, dat is alarmerend'

(Met dank aan Starnieuws)

'Steeds weer als de resultaten van het Gewoon Lager Onderwijs (GLO-toets) gepresenteerd worden, uiten wij onze ontevredenheid over de slechte resultaten. Daarna gaan wij steevast over tot de orde van dag. Indien de kernproblemen niet blootgelegd worden, zal het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geen doelgerichte maatregelen nemen. Het probleem wordt naar het volgende jaar verschoven en het is dus niet te verwachten dat er dan wel significante en duurzame verbeteringen zullen optreden. Marginale Fluctuaties in slagingspercentages zullen altijd wel optreden, maar een duurzaam herstel en een aanhoudende stijgende lijn zal zich niet ontwikkelen', aldus NPS'er Ivan Fernald, die jarenlang verbonden is geweest aan het onderwijs, vandaag, maandag 5 december 2016, op Starnieuws. 

De kwaliteit en het rendement van ons onderwijs staan ter discussie, meent Fernald.

Reeds jaren is er grote bezorgdheid over de onbevredigende slagingspercentages. 'Wij mogen gezien de resultaten van de GLO toets (6e klas), gerust spreken van een debacle in het onderwijs. Het landelijke slagingspercentage van de GLO-toets is 52.1% in het schooljaar 2016. Dat is een daling van ongeveer 4% ten opzichte van het schooljaar 2015. Ongeveer de helft van de kandidaten slaagt dus niet voor de toelatingstoets MULO. Dat is alarmerend en dwingt tot het stellen van vragen aan de beleidsmakers.'

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur moet zich ernstig en diepgaand beraden over de redenen die hieraan ten grondslag liggen. Hierbij moeten alle actoren betrokken worden en een zinvolle bijdrage leveren. In de eerste plaats moet er kwantitatief sociaal-wetenschappelijk onderzoek gedaan worden.

'Beweringen moeten niet gebaseerd zijn op toevallige ervaringen en veronderstellingen, maar moeten gebaseerd zijn op gedegen onderzoek. Maar al te vaak doen functionarissen subjectieve uitspraken die soms zelfs tegenstrijdig zijn', stelt Fernand.

Bijna iedereen heeft wel zijn of haar opvattingen over de oorzaken van de problemen waarmee het onderwijs te kampen heeft, in het bijzonder over de niet bevredigende onderwijsresultaten. Afhankelijk van de invalshoek wordt de focus gelegd op leerlingen, leerkrachten, ouders en het ministerie van onderwijs. Veel gehoorde uitlatingen variëren van ongemotiveerde leerlingen, onderbrekingen in het onderwijs, weinig stimulerende leeromgeving, volle klassen, (ver boven de gemiddelde klassedeler), fysieke omstandigheden op school, verouderde leermiddelen tot sociaal economische omstandigheden, ouders die geen of nauwelijks betrokkenheid hebben met de school, ad hoc beleid, gebrek aan leiderschap en zwakke instituten. Gedegen (wetenschappelijk) onderzoek zou de werkelijke oorzaken moeten blootleggen, meent Fernand.

Er zal rekening gehouden moeten worden met alle variabelen die invloed kunnen hebben op de onderzochte begrippen. Objectief onderzoek is slechts mogelijk indien er geput kan worden uit recente data. Dataverzameling is noodzakelijk om inzicht in de problematiek te krijgen en de juiste conclusies te trekken. De data moet betrouwbaar en volledig zijn. Dat is in Suriname niet altijd het geval. Als het onderzoek valide is, kunnen wij generaliserende uitspraken doen. In elk geval is het een complex probleem dat een multidisciplinaire aanpak vereist.

'Wij moeten ons niet blindstaren of beperken tot kennisname van slagingspercentages. Dit zegt niets over de doelmatigheid en efficiëntie van scholen. Ik pleit ervoor om de doorstroming van leerlingen per school, maar ook de doorstroming naar opeenvolgende onderwijsniveaus, onder de loep te nemen. Bovendien zijn er districten die stelselmatig onder het landelijke gemiddelde presteren. Daartoe behoren Sipaliwini, Marowijne , Brokopondo en Coronie. Er zijn fundamentele problemen die structurele maatregelen vereisen', zegt Fernand.

Staatsschuld bedraagt eind september zo'n Srd 8 miljoen

In derde kwartaal 2016 heeft overheid één nieuwe buitenlandse lening afgesloten


De enige nieuwe binnenlandse schuld afgesloten in derde kwartaal was van Republic Bank


Volgens rapportage van het derde kwartaal van 2016 van het Bureau voor de Staatsschuld bedroeg aan het eind van september 2016 de totale staatsschuld 1.960,4 miljoen Amerikaanse dollar (Srd 7.920,0 miljoen). De wisselkoers waartegen de valuta schulditems omgezet zijn in Srd, is gebaseerd op die per ultimo 2015, te weten Srd 4,04 voor de Amerikaanse dollar. Dit bericht het Dagblad Suriname maandag 5 december 2016 op gezag van de kwartaalrapportage, 3e kwartaal 2016, van het Bureau voor de Staatsschuld: 

Somohardjo (PL): 'Je kan wel een vliegtuig kapen, maar als je geen piloot hebt, crash je'

Pertjajah Luhur viert haar 18-jarig bestaan, 'maar in wezen bestaat de PL meer dan 40 jaar'

Partijvoorzitter Somohardjo: ‘Ik heb alle stormen van verraad overleefd'


‘Je kan wel een vliegtuig kapen, maar wanneer je geen piloot hebt, crash je’, luidt de boodschap van de oprichter en voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo. Vandaag, maandag 5 december 2016, is het precies 18 jaar dat hij de PL ‘onder dwang’ heeft moeten oprichten, ‘nadat dezelfde overloper Raymond Sapoen, die de PL anno 2016 in een heel moeilijk vaarwater heeft gebracht, een coup had gepleegd en de Pendawalima overnam’. De Pendawalima was door Somohardjo opgericht op 2 januari 1977.

‘In wezen bestaat de PL dus meer dan 40 jaar’, zegt Somohardjo in het Dagblad Suriname van vandaag. Hij legt er de nadruk op dat hij als partijvoorzitter ‘zelfs de staatsgreep heeft overleefd in 1980’. Als enige partijvoorzitter weigerde hij samen te werken met de toenmalige dictator, die momenteel de president is van het land, Desi Bouterse.

In 1996 pleegde Sapoen de politieke coup door over te lopen en de macht over te nemen bij de Pendawalima. Hij werd beloond met een post als onderminister op het ministerie van Onderwijs. Door de wijlen voorzitter van de VHP, Jagernath Lachmon, werd Somohardjo toen geadviseerd om een nieuwe politieke partij op te richten. ‘Het was heel zwaar en een moeilijke opgave. Maar, wij moesten dat doen, je eigen partij vaarwel zeggen en een geheel nieuwe partij oprichten.’ 

Hij stelt dat hij behalve de staatsgreep ook een politieke coup binnen zijn eigen partij heeft overleefd. Alsof dat niet genoeg is, heeft Somohardjo ook in 2015 ‘het verraad in het parlement overleefd om als parlementsvoorzitter gekozen te worden’.

Hoewel vooraf bepaald was dat zij een meerderheid van 27 stemmen had, stemden slechts 25 parlementsleden voor Somohardjo. Twee kozen voor Jennifer Geerlings-Simons waardoor zij als parlementsvoorzitster werd gekozen. ‘Ik heb alle stormen van verraad overleefd’, vertelt Somohardjo.

Tegen deze achtergrond wordt vandaag geen feest gevierd in verband met het 18-jarig bestaan van de PL. Er wordt om zeven uur in de avond een dankdienst gehouden in het partijcentrum van de PL te Beekhuizen.

Beoogd minister van Financiën Curaçao, formateur Gijsbertha, komt niet door screening

Veiligheidsdienst Curaçao zou negatief advies hebben uitgebracht over aanstelling Gijsbertha


De beoogde minister van Financiën voor de MAN, Kenneth Gijsbertha, is niet door de screening gekomen. Dat weet de Extra te berichten, aldus Paradise FM vanochtend, maandag 5 december 2016.

Gijsbertha is nu nog formateur. De krant schrijft, dat hij voor deze functie wel door de screening is gekomen, maar dat een screening voor een ministerspost grondiger is. Volgens de krant heeft de Veiligheidsdienst Curaçao een negatief advies uitgebracht over de aanstelling van Gijsbertha.

Ook weet de krant te melden, dat er nog een definitief besluit moet worden gemaakt over huidig minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, Ruthmilda Larmonie-Cecilia. Zij zou naar de ministerspost van Bestuur, Planning en Dienstverlening willen verhuizen.

Hensley Koeiman, de nieuwe premier, zou volgens de krant een twijfelgeval zijn geweest, maar is toch door de screening.

Actie bond bij SBB gaat door tot bekend is wat in brief minister Relyveld staat en of dat positief is

Personeel ontevreden over hanteren koers Srd 3,35 voor Amerikaanse dollar voor salaris


Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft vrijdag per brief gereageerd op verzoeken van de bond bij de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). De inhoud van de brief wordt morgen voorgehouden bij de voortzetting van de algemene ledenvergadering en tot dan gaat de slowdown-actie door. Afhankelijk van wat er uit de vergadering voortkomt, wordt beslist of de actie wordt voortgezet. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 5 december 2016.

Over de inhoud van de brief van de minister zijn er geen mededelingen gedaan.

Medewerkers bij de stichting werken sinds vorige week dinsdag op een laag pitje. Dat besluit is genomen op een algemene ledenvergadering die op die dag is gehouden. Een heet hangijzer is het salaris van het personeel dat nog steeds volgens de oude bankkoers van Srd 3,35 voor de Amerikaanse dollar wordt berekend. De koers is inmiddels ruim tweemaal hoger en daarom eist de bond een koerscompensatie.

Een ander punt van zorg voor de bond is dat het gezond maken van het bedrijf achterwege blijft. Eind maart heeft een speciale commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de bond, de directie en de Raad van Commissarissen een rationalisatieplan uitgebracht dat daarvoor bestemd is. Maar, de uitvoering van dit plan blijft nog steeds uit.

Bondsvoorzitter Romeo Chin A Loi zegt dat de actie succesvol blijkt, omdat de export al in gedrang komt. De SBB-medewerkers zijn verantwoordelijk voor de keuring bij de export van hout. Chin A Loi zegt dat bijna 90 procent van het personeel, onder wie ook niet-leden van de bond, de actie ondersteunt

Radio Boskopu op weg naar zelfstandige status

Radiozender gaat ook voor landelijk bereik

Zenders gepland te Moengo, Brownsweg, Lelyberg, Kwakoegron en Apoera


Het verzelfstandigingsproces van Radio Boskopu is ingezet en daarmee zal er worden afgestapt van het sociale karakter. Het station heeft reeds zijn intrek genomen in haar nieuwe pand aan de Crommelinstraat. Volgens minister Edgard Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), onder wie dit station valt, wordt er op twee fronten gewerkt. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 5 december 2016.

Het huidige onderkomen heeft meer ruimte en is gerieflijker voor het personeel en de bezoekers. Op dit moment is Boskopu een afdeling van RO. De zender zal worden gegoten in een stichtingsvorm, zodat het zichzelf kan bedruipen. Daardoor hoeft het station niet meer op overheidssubsidie te leunen.

Met de huidige status heeft Radio Boskupu geen recht om reclamegelden te innen. Eenieder kan op dit moment vrij binnenstappen en gratis reclame maken, omdat het primair was opgezet om de bevolking te informeren. Vooral ministeries maakten gebruik van dit medium.

'Als er vrije ruimte is en iemand komt binnen om iets om te roepen, zou dat moeten.' 

Nu wordt de laatste hand gelegd aan de statuten. Deze zijn nu in concept klaar, daarna zal de Raad van Ministers zich daarover buigen. De minister zegt dat de verzelfstandiging in het eerste kwartaal van 2017 een feit is.

Ook wordt gewerkt aan de aankoop van apparatuur om de reikwijdte te vergroten. 'Wij gaan voor een landelijk ontvangst', zegt Dikan. Hij zegt, dat toen men in het proces was om de nieuwe zenders aan te schaffen, Suriname te maken kreeg met koersschommelingen. Al gauw bleek dat het gereserveerde geld niet meer toereikend was om vijf zenders te kopen. Er is autorisatie verleend, maar de koop is aangehouden om alle zenders toch in één keer aan te kunnen schaffen. De zenders komen te staan in Moengo, Brownsweg, Lelyberg, Kwakoegron en Apoera.

NDP eert comandante Fidel met 'Fidel Night' in partijcentrum Ocer

Partijvoorzitter Bouterse: 'Fidel heeft ons geleerd dat we moeten opkomen voor de verdrukten'

Weinig belangstelling vanuit NDP-achterban voor speciale avond


De NDP heeft gisteravond een heuse 'Fidel Night' gehouden in het partijcentrum Ocer in Paramaribo. Diverse sprekers betuigden hun dank aan 'el jefe comandante Fidel Castro Ruz' zoals hij werd aangeduid. Errol Abrahams presenteerde een uitgebreide biografie van de Cubaanse leider voor een overigens, aldus Starnieuws vandaag, maandag 5 december 2016, matig opgekomen publiek.

'Fidel heeft ons geleerd dat we sterk en vastberaden moeten zijn in hetgeen we geloven en dat we moeten opkomen voor de verdrukten. En ondanks zijn precaire situatie zo dichtbij Amerika met een enorme boycot, heeft deze grote leider het gepresteerd om het volk bij elkaar te houden met een enorm groot hart', sprak partijvoorzitter en president Desi Bouterse.

Er werd vaak stilgestaan bij de enorme hulp die Cuba aan andere landen biedt, het eenheidsgevoel en vaderlandsliefde van de Cubanen die Castro heeft verwezenlijkt. Bouterse is ook de Surinamers, met name Robin Raveles (Dobru) en Henck Arron, dankbaar, die ondanks de zware anti-propaganda toch contact hebben gemaakt met Cuba. Dit heeft geresulteerd in een hechte relatie op het gebied van onderwijs, sport en cultuur. Veel van de afgestudeerden zitten tegenwoordig in topposities, ook in de politiek. Enkelen, zoals Suresh Algoe, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Celsius Waterberg, arts, voorzitter van BEP en coalitielid, zijn Castro dankbaar voor de geboden kansen aan hen en anderen in de wereld om hun dromen waar te maken.

'We bedanken hem voor wat hij heeft betekend voor de wereld en voor Suriname. We zijn God dankbaar dat we hem hebben mogen meemaken. Het is een voorrecht voor elk mens om ooit in contact te zijn getreden met dit aparte individu door God geschapen. En Fidel was apart', zei Bouterse.

El comandante Fidel is er niet meer, maar 'la lucha continua', merkte Bouterse op. Hij heeft overigens onthuld dat, nog vóór het einde van dit jaar een Cubaanse muziekgroep naar Suriname komt. Zij gaat ook vertaalde Surinaamse gedichten en liederen ten gehore brengen. Ook ‘Adjosi’ van Max Nijman, waarmee de Fidel Night werd afgesloten.

Seminar Centrale Bank over ordening van de valutamarkt

Hoofdinleidster Joan John heeft onderzoek gedaan naar de Surinaamse valutamarktHet is een bekend gegeven, dat valutamarkten dynamisch zijn, zowel nationaal als internationaal. Koersontwikkelingen kunnen met name in ontwikkelingslanden verreikende doorwerking hebben. Elke economie, groot of klein, is beter gediend bij evenwichtige koersontwikkelingen. Daarvoor is het niet alleen nodig dat de spelers op deze markt een goed beeld hebben van de factoren die invloed uitoefenen. Het is eveneens van groot belang, dat er sprake is van zuivere marktwerking en dat marktimperfectie ongedaan gemaakt wordt.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft daarom het initiatief genomen om de Surinaamse valutamarkt onder de loep te nemen. ‘De Surinaamse valutamarkt; Ordening, rust en koersstabiliteit ons aller belang', is het thema van een eendaags seminar dat de bank vandaag, maandag 5 december 2016, houdt zo laat de CBvS weten in een gisteren uitgebracht persbericht.

Hieraan werken mee de Surinaamse Bankiervereniging, de Nationale Anti-Money Laundering Commissie, de Vereniging van Economisten in Suriname, de Vereniging van Cambiohouders en organisaties van het bedrijfsleven. De hoofdinleidster is consultante Joan John. Zij heeft met ondersteuning van de Caribbean Development Bank onderzoek gedaan naar de Surinaamse valutamarkt. Haar onderzoeksresultaten, samen met de input van betrokkenen, zullen inzicht moeten geven over de werking van de markt, de knelpunten die er zijn en mogelijke oplossingen.

Het seminar dient als voorloper op de activiteiten die de Centrale Bank voorbereidt, in het kader van haar 60-jarig bestaan op 1 april 2017. Hiermee geeft zij invulling aan haar behoefte om de gemeenschap te informeren over haar beleid, zo schrijft de bank in haar persbericht.

Agenten schieten vluchtende bromfietsdief in een knie te Albina

Man werd ook gezocht voor de roof van een halsketting van een vrouw


De verdachte G.K. heeft een schotwond aan een knie opgelopen tijdens zijn aanhouding afgelopen week te Albina, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname zondag 4 december 2016. De politie van Albina kreeg een melding, dat een man zich op een gestolen bromfiets verplaatste. 

Agenten kwamen hierop K., die sinds oktober voor een beroving van een halsketting werd gezocht, met de bromfiets tegen. Hij werd tot stoppen gesommeerd. Bij navraag naar de herkomst van de bromfiets zei hij dat die van zijn buurman is en dat hij deze in reparatie had. K. werd gevraagd mee te gaan naar het politiebureau. Hem werd voorgehouden te worden verdacht van diefstal van de bromfiets en beroving van een halsketting van een vrouw. Hij weigerde mee te gaan met de politiemannen en bood tegenstand.

De man smeet de bromfiets naar de agenten en liep weg. Achterna gezeten door de agenten zette hij zijn vlucht voort. Waarschuwingsschoten brachten hem niet tot andere gedachten, waarop de agenten zich genoodzaakt zagen gericht te schieten. De man liep een schotwond op aan een knie.

Met een politieauto werd hij voor medische hulp naar de RGD-poli gebracht. Vervolgens werd hij per ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Onder politiebewaking is hij opgenomen in de ziekeninrichting.

K. is na overleg met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Op zijn woonadres werd een half gesloopte bromfiets aangetroffen. Beide bromfietsen zijn in beslag genomen. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de recherche van regio Oost.

Ride for the Roses Curaçao zamelt 20.000 gulden op eerste evenement, vertoning film Sully

Dertiende editie Ride, Sail, Swim, Walk, Spinergy & Climb for the Roses 29 januari 2017


In The Cinema’s in het Riffort vond donderdagavond het eerste evenement van de stichting Ride for the Roses Curaçao plaats, om fondsen te werven voor het Prinses Wilhelmina Fonds. Bij deze eerste actie kon al meteen circa 20.000 gulden bijgeschreven worden op de rekening van Ride for the Roses, aldus vandaag, maandag 5 december 2016, het Antiliaans Dagblad.
 
Op 29 januari 2017 vindt de dertiende editie van de Ride, Sail, Swim, Walk, Spinergy & Climb for the Roses plaats, waar weer meer dan 10.000 deelnemers worden verwacht om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.

De kaartverkoop voor de film Sully ging hard, zo laat de organisatie weten. 'Zo hard dat alles al bijna twee weken voor de datum uitverkocht was.' Op deze manier werden twee zalen van The Cinemas gevuld met in totaal 420 personen die zo een bijdrage leverden, maar die ook een vermakelijke avond aangeboden kregen. De gasten werden via een rode loper welkom geheten en kregen vervolgens een hapje en een glas bubbels om in de stemming te komen voor de lokale première van de speelfilm Sully, die onder regie stond van Clint Eastwood en Tom Hanks in de hoofdrol heeft.

Na enkele openingswoorden van voorzitter Robbin Martina van de stichting Ride for the Roses, sprak entrepreneur en voormalig ALM-purser Tobias ‘Tito’ Cordeiro over het fatale vliegongeval van 2 mei 1970 in zee op 60 kilometer van de kust van het Oost-Caribische eiland St. Croix. Hij behoorde tot de groep overlevenden, maar er kwamen die dag 23 personen om, onder wie zijn collega, de stewardess Margareth Abraham. Dit was het verhaal van een overlevende, naar analogie van kankerpatiënten die hun ziekte weten te overwinnen. Na de woorden van Cordeiro werd de film Sully vertoond.

Deze film is gebaseerd op het ware verhaal van US Airways-gezagvoerder Chesley ‘Sully’ Sullenberger die op 15 januari 2009 het leven redde van alle 155 mensen aan boord toen hij, nadat luttele minuten na het opstijgen beide motoren waren uitgeschakeld na een ‘birdstrike’, erin slaagde een noodlanding te maken op de Hudson rivier in New York.


De nasleep nam dramatische vormen aan toen bij nader onderzoek werd gesuggereerd dat de noodlanding niet nodig was geweest. Uiteindelijk kwam toch overduidelijk aan het licht dat dit de enige overgebleven optie was. De kop is er met de première van Sully af voor wat betreft de activiteiten voor Ride for the Roses. De stichting kijkt met tevredenheid terug op de eerste activiteit voor de campagne van 2017.

Digitale ontsluiting ruim half miljoen boeken, tijdschriften, kranten en prenten Caribische geschiedenis

Digitalisering Nederlandse collectie Cariben, van Universiteit Leiden en Tropenmuseum (KIT) tot 1954

Digitale Archivo Boneiru en Suriname ontbreken nog in gedigitaliseerd archief


Met de digitale ontsluiting van ruim een half miljoen boeken, tijdschriften, kranten en prenten krijgt het onderwijs en onderzoek naar de Caribische geschiedenis een gigantische impuls. Stukken die nog amper onderzocht zijn, kunnen nu in elke studeerkamer waar ook ter wereld gelezen en geanalyseerd worden. Op het Symposium ’Digitale Collectie Cariben -1954’ werden de nieuwe mogelijkheden met allerlei voorbeelden duidelijk gemaakt. Dit schrijft vanochtend, maandag 6 december 2016, het Antilliaans Dagblad.

Zo sprak Prof. Dr. Henk den Heijer over de stukken, van rond 1660, betreffende directeur-generaal Jan Valckenburgh van de West-Indische Compagnie (WIC), die inzicht geven in de mondiale slavenhandel die in de periode 1650-1670 door de Nederlanders gedomineerd werd. Met als middelpunt het slavendepot op Curaçao.


Hoewel de digitale ontsluiting van de Nederlandse archief- en bibliotheekstukken ontstaan is uit de intentie om deze voor Curaçaose onderzoekers en lezers beschikbaar gesteld te krijgen (door een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, OCW), merkte Gert Oostindie in zijn bijdrage op dat het eigenlijk niet kan bestaan dat Suriname geheel ontbreekt. Deze bijzondere situatie geldt in mindere mate ook voor de Bovenwindse eilanden, zo constateerde Jessica Roitman in haar presentatie. Zij roemde het grote voordeel dat Bovenwindse onderzoekers niet meer hoeven te reizen naar Curaçao of Nederland, maar vanaf hun laptop, op eilandnaam of onderwerp, direct over digitale informatie kunnen beschikken.

Bonaire lijkt echter geheel te ontbreken. Het digitale Archivo Boneiru dat al enkele jaren bestaat op initiatief van Fundashon Históriko Kultural Boneriano, is hier niet in- of aangesloten.

Het gaat hier dus vooral om de digitalisering van de Nederlandse collectie Cariben, van de Universiteit Leiden en het Tropenmuseum (KIT) tot ‘slechts’ 1954. Deze bestaat uit bijna 400.000 boeken, tijdschriften en artikelen. Voor de periode 1954-2016 wordt hopelijk snel een subsidie verleend om deze (te) grote lacune op te lossen. Ook moeten er meer particuliere verzamelingen en initiatieven betrokken worden. Zo stelde Aart Broek, in een komische bijdrage, zijn bijzondere particuliere verzamelingen beschikbaar, met onder andere manuscripten van Cola Debrot. Voor digitalisering wil hij ze wel even uitlenen, mits ze daarna bij hem terugkomen zodat hij de bladzijden kan blijven omslaan, voelen en horen knisperen tussen zijn vingers.

Terecht verwacht hij dat veel meer particulieren beschikken over topstukken die in aanmerking zouden moeten komen voor digitalisering en opname in deze collectie.

Leest u hier de rest van dit artikel.

Pieten van jarige Sinterklaas toeren over Curaçao

Een van de Pieten is de opvallende Coole Piet....


De Goedheiligman viert vandaag, maandag 5 december 2016, zijn verjaardag. Om Curaçao vast in feeststemming te krijgen, toerden zijn pieten afgelopen weekend het hele eiland rond, zo bericht het Antilliaans Dagblad. 

Zo waren de Pieten zaterdag ook bij de Renaissance Mall in Otrobanda, waar ze kinderen vermaakten en op lekkers trakteerden. Ook aanwezig was de Coole Piet, die de kinderen zijn ‘stoere moves’ leerde.

Voor één keer mocht fotografe Bea Moedt hem op de gevoelige plaat vastleggen.

Nieuwe coalitie Staten Curaçao wil gratis internet op alle scholen en airconditioning

'Ons klimaat maakt het voor leerlingen vrijwel onmogelijk om zich na 10.00 uur te concentreren'

(Bron foto: naarcuracao.com)

De coalitie van MAN, PNP, PAR en PS wil gratis internet op alle scholen. En airconditioning in alle klaslokalen. 'Ons klimaat maakt het voor leerlingen vrijwel onmogelijk om zich na 10.00 uur ’s ochtends te concentreren. Bovendien worden leerlingen afgeleid door druk wegverkeer.' Dit staat te lezen in het concept regeerakkoord, in het hoofdstuk Onderwijs. Hoewel het om een voorlopig akkoord gaat, is het niet te verwachten dat de definitieve versie veel zal afwijken, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 5 december 2016.

De coalitie wil extra aandacht voor onderwijs, in antwoord op de teloorgang van de samenleving. Volgens de vier partijen heeft het gezin als hoeksteen van de samenleving aan waarde verloren en zijn wijken erop achteruitgegaan. 'Overal is voelbaar dat waarden en normen verdwijnen', aldus de coalitie. De ontwikkeling van een individu, zo stelt de coalitie, vormt de basis voor de ontwikkeling van een volk. Dit betekent dat iedereen moet kunnen lezen en schrijven, inclusief immigranten die illegaal in het land verblijven, zo stellen de ondertekenaars van het voorlopig akkoord.

Het alfabetiseringsprogramma moet worden voortgezet. De Openbare Bibliotheek is toe aan modernisering, en de Bibliobus zou vaker moeten rijden. De coalitie wil grootschalige promotie van de bibliotheek en lezen in het algemeen. 'Onze bibliotheek moet een informatie- en vormingscentrum worden. We moeten het technisch mogelijk maken dat alle scholen in Curaçao ongelimiteerd toegang hebben tot onze Nationale Bibliotheek en tot alle bibliotheken in de wereld.'

Van essentieel belang voor het onderwijs is dat het tekort aan leerkrachten wordt aangevuld. Ook wil de coalitie intensivering van de onderwijsinspectie. Het aloude probleem van drop-outs moet worden aangepakt. De coalitie wil de interesse voor het onderwijs vergroten door meer aandacht voor de historie en cultuur van Curaçao. 'Ten behoeve van de ontwikkeling van onze eigenwaarde en zelfrespect. Meer verantwoordelijkheidsbesef zal leiden tot meer waardering voor onze eigen ontwikkeling en successen, versterking van onze eigen identiteit en hernieuwd respect voor waarden en normen.' Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de media, aldus de coalitie.

Het beoogde kabinet-Koeiman wil algehele digitalisering van het onderwijs, middels gratis internet op alle scholen, en wil tevens af van alle belasting op lesmateriaal en nieuwe inventaris voor scholen. De nadruk ligt op vrije en gratis toegang tot het onderwijs.

Colombiaanse groep On Vacation neemt twee hotels Kura Hulanda op Curaçao over

Curaçaose toeristische sector kan opgelucht ademhalen


Voor de twee hotels van Kura Hulanda, in Otrobanda en op Westpunt, gloort er - zo schrijft het Antilliaans Dagblad vanochtend, maandag 5 december 2016, uit goede bronnen te hebben vernomen - weer toekomst, namelijk met de overname door de Colombiaanse groep On Vacation. Deze reisorganisatie in Bogota, die vakantiepakketten verkoopt, is het afgelopen weekend op de website onvacation.com al begonnen om ‘Curazao, la isla de los colores’ (Curaçao, het eiland van de kleuren) en beide resorts aan te prijzen als ‘nuevo destino’ (nieuwe bestemming). 

De Curaçaose toeristische sector kan opgelucht ademhalen, want lange tijd was het kantje boord voor Kura Hulanda. Anderhalf jaar lang vormde sluiting een reële bedreiging, want de schulden waren te hoog opgelopen en de vorige eigenaren waren opgehouden kapitaal bij te storten.

Vorige week werd een akkoord - de ‘Heads of Terms’ - getekend door betrokken partijen, zoals de kredietverschaffers die instemmen met een korting op hun oorspronkelijk verstrekte lening; maar daarmee krijgen ze meer dan wat lange tijd voor mogelijk werd gehouden. De hotelcomplexen Kura Hulanda van Jacob Gelt Dekker en zijn Amerikaanse zakenpartner Jim Padget in stadsdeel Otrobanda, en de Lodge op Bándabou liepen al enige tijd niet meer goed.

Drie jaar geleden gingen de exploitatiemaatschappijen van beide resorts, onder directie van Sandton Hotelmanagement International (Nederland) in oktober 2013, na een korte periode van surseance van betaling, zelfs failliet. De Lodge werd al snel heropend onder nieuwe vlag en nieuw management. En ook het unieke stadshotel in Otrobanda ging vlak daarna weer open; allebei onder directie van GHL Hoteles (Colombia).

Om het gehele bericht te kunnen lezen even hier klikken.

Ministerie van RO wemelt van laag opgeleide personeelsleden

Minister Dikan: 'Scheefgroei te wijten aan aantrekkingsbeleid door jaren heen van ministerie'


De personele bezetting van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een kankergezwel, zo schrijft de Ware Tijd althans vandaag, maandag 5 december 2016. Er is een behoorlijke scheefgroei ontstaan. Van de 4.400 ambtenaren behoren 3.432 tot het lager kader, ongeveer 400 worden gerekend tot het middenkader en 189 vallen in de categorie hoger kader. 

Minister Edgard Dikan van RO zegt dat deze scheefgroei te wijten is aan het aantrekkingsbeleid dat door de jaren heen is gevoerd op het ministerie. 'Wij hebben dit geconstateerd en gaan het niet zo laten', zegt hij.

De opbouw van het personeel is niet gebaseerd op opleiding, maar op schaal en inkomen. De lager geschoolden behoren tot schaal 6 en zijn grotendeels veldarbeiders met een GLO-opleiding. Ze kunnen niet meer afgevloeid worden, omdat ze in vaste dienst zijn. 'De Personeelswet biedt wel mogelijkheden, maar een individueel ministerie kan niets doen. Als integraal beleid van de regering zou dit euvel wel opgelost kunnen worden.'

Om deze groep van laag opgeleiden meer werk te geven, zal het ministerie strategische samenwerkingen aangaan met onderwijsinstellingen. Dikan zegt dat heel vroeg in het komende jaar een dataverzameling gemaakt zal worden van het personeelsbestand. Hieraan zullen specifieke ontwikkelingsdoelen gekoppeld worden. Dit bestand zal het ministerie in staat stellen om direct te kunnen zien welke ambtenaar voldoet aan een bepaald profiel om specifiek ingezet te worden.

Verder zal het departement werken aan het bijscholen van vooral het lager kader, maar dit zal ook gelden voor het hoger kader.

Afdeling Trafficking In Person (TIP) is extra alert inzake seksueel misbruik minderjarigen

Minister Jennifer van Dijk-Silos bezorgd over toenemend misbruik van kinderen


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie is bezorgd over het toenemende misbruik van kinderen. Sinds de instelling van het Meldpunt in Apoera komen steeds meer zaken naar buiten. De afdeling Trafficking In Person (TIP) is extra alert. De samenleving is opgeschrikt door het bericht dat vijf verdachten zijn aangehouden voor seksueel misbruik van minderjarige jongens. De Surinaamse Krant besteedde gisteren aandacht aan deze materie in een column van 'den Blauwvinger', waarin een  schokkend globaal overzicht van berichten over seksueel misbruik van minderjarigen sinds mei van dit jaar.

De bewindsvrouwe zegt vandaag, maandag 5 december 2016, op Starnieuws dat zij enige tijd indicatie had, dat niet alleen meisjes, maar ook jongens seksueel misbruikt worden. Door het instellen van het Meldpunt in Apoera en Coronie wordt steeds meer de taboesfeer doorbroken. Later op de dag stelt de minister een meldpunt in te Stibula, Latour, voor Paramaribo-Zuid.

'Volgend jaar moeten wij zover zijn dat het project landelijk kan worden uitgevoerd, zegt de minister. Zij is in gesprek met onder andere UNICEF voor fondsen. Gezien de urgente situatie hoop zij dat via een versnelde procedure restfondsen beschikbaar worden gesteld. Er zijn teveel meldingen van tieners die verdwijnen en na enige tijd weer opduiken. Het gaat vaak om georganiseerde misdaad.

De verdachten die vorige maand aangehouden zijn rekruteren hun slachtoffers via social media. Met de slachtoffers worden afspraken gemaakt om hun zogenaamde Facebook-vriend ergens te ontmoeten. Op de afgesproken plek wordt het slachtoffer in groepsverband seksueel misbruikt. Tijdens het onderzoek is ook aan het licht gekomen, dat sommige van die verdachten hiv-besmet zijn. Deze hebben vermoedelijk opzettelijk onveilig seks bedreven met jongeren. Aan hen is naderhand doorgegeven dat zij met een hiv-besmette persoon seksueel contact hebben gehad met de opdracht dit virus verder te verspreiden.

Van Dijk-Silos merkt op, dat de afdeling TIP hard gewerkt heeft om de verdachten in beeld te brengen. De minister zegt verder, dat voorlichting verhoogd moet worden. Ook op scholen moeten jongeren bewust worden gemaakt van de gevaren. Er zijn goede gesprekken gevoerd met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Leerkrachten zijn belangrijk in dit proces.

BiZa organiseert in samenwerking met UNDP cursus inzake 'verkiezingen gerelateerde wet- en regelgeving'

Sam Polanen: 'De Kiesregeling is de spil van de verkiezingen' 

Sam Polanen, rechts (Bron foto: ministerie van Binnenlandse Zaken)
'Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om de mensen te trainen'


Staatsrechtsgeleerde Sam Polanen is van mening dat de Kiesregeling de spil is waar omheen de verkiezingen draait. Het is daarom belangrijk, dat medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) verkiezingsgerelateerde regel- en wetgeving wordt bijgebracht. Polanen is aangetrokken als één van de trainers bij de desbetreffende cursus, die het ministerie organiseert in samenwerking met het VN Ontwikkelings Programma (United National Development Program, UNDP). Dit meldt het ministerie zondag 4 december 2016 in een persbericht.

Tijdens deze cursus behandelt Polanen de Kiesregeling en het Staatsbesluit. De staatsrechtsgeleerde stelt, dat de cursisten de Kiesregeling heel goed moeten kennen om te weten wat er zal gebeuren bij de verkiezingen.

Dat de cursisten nu al worden getraind vindt Polanen heel belangrijk. 'Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om de mensen te trainen. Alles wat ze aan kennis opdoen moet op één dag worden verwerkt, want de verkiezingen vindt op één dag plaats. Ze kunnen niet worden uitgesteld en niet worden uitgebreid met nog één dag, de mensen moeten ready zijn en heel goed geëquipeerd. En een heleboel oudere mensen hebben de zaak verlaten, die willen niet meer meewerken, dus het is goed dat je met nieuwe en jongere mensen begint. Deze mensen moeten op tijd getraind worden, want die kunnen in de praktijk geen ervaring opdoen.'

De staatsrechtsgeleerde heeft eerder dergelijke cursussen verzorgd voor de UNDP. Hij heeft een aantal aanbevelingen vastgelegd, die ertoe moeten leiden dat meer uit de cursussen kan worden gehaald. Zo is hij van mening, dat wat de tekst van de Kiesregeling betreft er een aantal zaken zijn die aangepast moeten worden.

In eerste instantie is de training voor de mensen van BiZa opgezet, omdat zij direct betrokken zijn bij de organisatie van de verkiezingen. Maar, ook functionarissen en medewerkers van de stembureaus, de hoofdstembureaus, het Centraal Hoofdstembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau hebben baat bij zo een training, meent Polanen.

'Ik denk dat in dit kader het goed zou zijn om ook de districtscommissarissen te trainen. Zij hebben de leiding van de hoofdstembureaus en zijn dus een heel belangrijke schakel. Zij houden toezicht en geven instructies aan de stembureaus en de districtscommissaris is naast de voorzitter van het hoofdstembureau ook districtscommissaris van het district, dus het is goed als de districtscommissarissen de training krijgen, zodat ze snel en efficiënt kunnen optreden en snel de ene pet voor de andere kunnen verwisselen om te voorkomen dat er zich problemen voordoen op de dag van de verkiezingen. Een districtscommissaris draagt er ook zorg voor, dat de stembureaus worden uitgezocht, ingericht en bemenst, draagt zorg voor de plaatsing van straatnaamborden en de uitreiking van de oproepingskaarten. De districtscommissaris heeft een heel belangrijke functie, vóór, tijdens en na de verkiezingen.'

Belfort (ABOP) geschrokken van problemen die kinderen doorstaan om school te Kajapati te bezoeken

'De boten zijn overvol en de kinderen worden niet verplicht een zwemvest te dragen'

'Het is jammer, dat leerkrachten zo hard werken en daarvoor geen enkele redelijke compensatie krijgen' - Leerkrachten ontvangen zogenoemde ontberingstoelage van slechts Srd 0,05


Het ABOP-Assembleelid Edward Belfort bezocht onlangs op verzoek van het schoolhoofd de openbare school te Kajapati om daar een motivatiepresentatie te houden voor enkele klassen. Hij schrok van de problemen die de kinderen doorstaan om de school te bezoeken. 'De boten zijn overvol en de kinderen worden niet verplicht een zwemvest te dragen', aldus Belfort. 

De stichting 1 voor 12, die toevallig ook ter plekke was, maakte verslag van het bezoek. 'Ik heb met enkele kinderen gesproken en alhoewel de kinderen aangeven dat ze goed werken is hun spraak erg zwak', merkt Louis Vismale van 1 voor 12 op.

Het Assembleelid bemoedigde de kinderen om ondanks de moeilijke omstandigheden hun best te doen. 'Hou je niet bezig met vrienden. Let op in de klas. Doe je best en wees gehoorzaam aan de leerkrachten. Maak je huiswerk en weet dat je niet minder bent dan de kinderen in de stad. Als jij je best doet kan ook jij een goede ban krijgen in de maatschappij. Je kan verder gaan studeren.'

Momenteel is er, vanwege het weer, een hele lage waterstand, waardoor de kinderen extra vroeg uit huis moeten vertrekken met de boot. Velen staan al om half vier op en zijn om half vijf al in de boot. Ook de leerkrachten hebben het moeilijk. Er is van half 7 tot 12 uur ’s avonds stroom en er is geen leidingwater. Ze hebben Duro-tanks waarin ze water opvangen. 'Maar, als het niet regent dan moeten we zelf water gaan halen in de rivier en sjouwen met de zware emmers', geven de leerkrachten van de school aan. Wie een generator heeft moet ook zelf zorgen voor benzine. Verder geven de leerkrachten aan dat er een nieuw schoolhoofd is die zij nog niet hebben gezien en die dus waarschijnlijk geen weet heeft van de problemen van de leerkrachten.

Een leerkracht zou naar de stad zijn afgereisd om de vele problemen te gaan bespreken met bondsvoorzitter Wilgo Valies, die heeft aangegeven er werk van te maken. Zij gaf aan, dat niet alleen haar dorp, maar haast alle dorpen in Sipaliwini stroom en stromend water ontberen. In Kajapati zijn er leidingen aangelegd en waterpompen te zien, maar deze werken niet. Deze problemen doen zich reeds jaren voor geeft een leerkracht aan. 'Na school maak je direct je voorbereiding voor de volgende dag want er is ‘s avond geen licht.'

Waar Vismale bijna van omver viel is de ontberingstoelage die de leerkrachten krijgen. '0,05 cent, U bent serieus?', roept hij verschrikt. Enkele leekrachten laten hun salarisslip zien, om aan te tonen dat het wel waar is.

Belfort zei het jammer te vinden, dat de leerkrachten zo hard werken en daarvoor geen enkele redelijke compensatie terugkrijgen. 'Als straks deze leerkrachten het opgeven en weg trekken naar de stad dan zijn het weer de leerlingen die de dupe ervan gaan worden', stelt Belfort. Op de school te Kajapati zijn meer dan 200 leerlingen.

In de boot terug naar de stad ontmoet Vismale de schoolleider van OS Gran Kapai, die op weg is naar de stad om te protesteren en te vragen naar oplossingen bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Ook zij ontbeert stroom en water en ziet graag tenminste enkele extra Duro-tanks op de school tegemoet.

Jeugdparlementarier Edgar Sampie geeft aan dat de gevaarlijke bootsituatie iets is dat al jaren speelt. 'Ik ben al drie jaar jeugdparlementarier en in die drie jaren hebben we het steeds over dezelfde dingen. Zwemvesten, regenjassen en nu ook nog overvolle boten. Maar, er komen geen oplossingen.' Het internaat, dat maar niet afgebouwd wordt maakt, dat er geen kinderen kunnen worden opgevangen die ver wonen.