vrijdag 9 december 2016

Grote brand aan Kaya Grandi in Otrobanda, Curaçao

Brand verwoest Favorite Shop en Kriss Kross


Aan de Kaya Grandi in Otrobanda heeft gisteravond rond elf uur een grote brand gewoed. Dat schrijft de Extra, zo bericht Paradise FM vandaag, vrijdag 9 december 2016.

De brand woedde in het gebouw van de Favorite Shop en Kris Kross (zie foto's - Bron: Vernon Rosa/Facebook). Volgens de krant duurde het niet lang voordat de vlammen uit het pand sloegen.

De brandweer heeft geprobeerd de schade van de brand te beperken, maar kon toch niet voorkomen dat dat het pand in zijn geheel in vlammen op ging. De hulpdiensten hebben het vuur gecontroleerd laten uitbranden.

Waardoor de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk.

SHATA toch met 17 bedrijven op Vakantiebeurs 2017 te Utrecht

Financiële injectie Nederlandse ambassade in Paramaribo maakt deelname mogelijkHet is de toerismeorganisatie Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) gelukt om middelen vrij te krijgen voor deelname van Suriname aan de Vakantiebeurs 2017 in Utrecht (Nederland) die van 10-15 januari 2017 wordt gehouden.

De organisatie had vanwege beperkte financiële middelen afgezien van de deelname aan de beurs, maar na een financiële injectie van Nederlandse ambassade in Paramaribo zal Suriname alsnog deelnemen. Dit maakte de SHATA bekend in een vandaag, vrijdag 9 december 2016, uitgegeven persbericht (zie hieronder) zo schrijft de Ware Tijd.

SHATA zal als trekker fungeren op de beurs en zal met zeventien bedrijven uit de toerismesector, Suriname als toerismebestemming op een professionele wijze promoten. Het thema van de beurs is 'Discover the secret of Suriname'.

Op de beurs zal de Surinaamse delegatie diverse presentaties over Suriname houden om zo toeristen naar Suriname te trekken. Na de presentatie van de nieuwe en versterkte SHATA op 14 oktober, is de organisatie druk bezig geweest met online activiteiten en het werven van nieuwe leden.

Op 1 december werd een Momorandum of Understanding (MoU) getekend met Conservation International Suriname om gezamenlijk te werken aan de promotie van natuurtoerisme. Voor deze overkoepeling is de deelname aan de beurs een mijlpaal. Er is eerst hulp gezocht bij de Surinaamse overheid, maar toen de overheid bekendmaakte dat er geen geld ter beschikking gesteld kon worden, heeft de toerismeassociatie aangeklopt bij de Nederlandse ambassade.


Suriname vertegenwoordigd op de Vakantiebeurs 2017
Paramaribo, 9 december 2016

Suriname zal vertegenwoordigd zijn op de Vakantiebeurs die van 10 – 15 januari a.s. in Utrecht, Nederland, wordt gehouden.
De onlangs gelanceerde Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) heeft van de Nederlandse Ambassade in Paramaribo een financiële injectie gekregen om, met een 17-tal bedrijven uit de toerisme sector, Suriname als toerismebestemming op professionele wijze tepromoten. De SHATA fungeert als trekker van de Surinaamse delegatie en deelname. Het thema van de beurs is dit jaar : “Discover the secrets of Suriname”.
De film “Tuintje in mijn hart”, die in maart en april jl. in Suriname is opgenomen, zal prominent zichtbaar zijn bij de stand. De voorbereidingen voor de inrichting van een prachtige Suriname booth zijn reeds in volle gang. Het geheel is een prachtige presentatie, die de toerist moet aantrekken Suriname te bezoeken.
Na de launch op 14 oktober 2016 is, naast het werven van leden, de SHATA de afgelopen maanden druk bezig geweest met de online activiteiten (social media en website). Afgelopen donderdag 1 december 2016 is er tevens een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Conservation International, om gezamenlijk te werken aan het natuurtoerisme.
Deelname aan de Vakantiebeurs te Utrecht is een mijlpaal na de lancering 2 maanden geleden.
Nadat de Surinaamse Overheid heeft aangegeven geen financiële middelen beschikbaar te kunnen stellen voor de vakantiebeurs, is de SHATA op zoek gegaan naar fondsen. De Nederlandse ambassade draagt versterking van de toerismesector in Suriname een warm hart toe en heeft een financiële bijdrage gegeven om deelname van Suriname aan de vakantiebeurs mogelijk te maken.

Vijf verdachten cocaïnesmokkel veroordeeld door rechtbank Rotterdam tot celstraffen van 2-12 jaar

Bende smokkelde zo'n 15.000 kilo coke van Zuid-Amerika naar havens Rotterdam en Antwerpen

Smokkel via containers fruit vond plaats in periode juli 2011-januari 2014


Vijf verdachten van cocaïnesmokkel zijn vandaag, vrijdag 9 december 2016, door de rechtbank in Rotterdam in de zogenoemde zaak 'Murdoch' veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van twee tot twaalf jaar. De rechtbank achtte deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwassen bewezen, zo bericht de Rotterdamse rechtbank. 

De bende van in totaal negen personen wilde van juli 2011 tot januari 2014 ongeveer 15.000 kilo cocaïne naar havens in Rotterdam en Antwerpen verschepen.

Datum inbeslagname
Plaats inbeslagname
Hoeveelheid cocaïne inbeslaggenomen
Verstuurd vanuit
Bestemd voor
29-12-2011
Rotterdam
45,75 kilo
Ecuador
[bedrijf 2]
05-02-2012
Antwerpen
35,5 kilo
Ecuador
[BEDRIJF 4]
3-02-2012
Ecuador
1.193,20 kilo
-
[BEDRIJF 4]
25-02-2012
Ecuador
3.668,68 kilo
-
[bedrijf 2]
25-02-2012
Ecuador
29,15 kilo
-
[bedrijf 2]
07-05-2012
Peru
1.686,12 kilo
-
[bedrijf 5]
09-05-2012
Antwerpen
35 kilo
Ecuador
[bedrijf 6]
08-10-2012
Antwerpen
8.032,75 kilo
Ecuador
[bedrijf 7]
28-05-2013
Ecuador
244 kilo
-
[bedrijf 8]
27-08-2013
Colombia
1.021,95 kilo
-
[bedrijf 9]
Totaal
15.854,90 kilo

Een deel van de drugs werd al in Peru, Ecuador en Colombia onderschept, een ander deel in Rotterdam en Antwerpen. De coke zat tussen fruit verstopt in containers afkomstig uit Zuid-Amerika.
De hoofdverdachte werd bestraft met twaalf jaar cel.

SPSB en VCB gaan fuseren tot 'een sterke staatsbank'

Betrokken partijen stemmen in met fusieplan uit koker ministerie van Financiën 


De Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en de Volkscredietbank (VCB) zullen worden gefuseerd tot één sterke staatsbank. Het ministerie van Financiën is belast met de leiding van het traject. Voorbereidingen op financieel, juridisch en organisatorisch vlak vangen nog deze maand aan opdat in juli 2017 de start als een gecombineerde organisatie in de sui generis vorm mogelijk wordt, zo is vandaag, vrijdag 9 december 2016, door het ministerie van Financiën in een persbericht bekendgemaakt.

Minister Gillmore Hoefdraad heeft vandaag gesprekken gevoerd met de bankdirecteuren, de raad van toezicht van de SPSB en de commissie van toezicht van de VCB. Zij hebben hun volledige medewerking toegezegd voor de fusie. Het accountantskantoor Lutchman & co en het advocatenkantoor Coster Advocaten zijn als financiële en juridische adviseurs aangesteld, dit vanwege eerder opgedane ervaring met de fusie van de VCB en de Landbouwbank.

Het beleid van de regering is gericht op het stimuleren en in stand houden van een gezond financieel stelsel en efficiënte staatsinstellingen. Een staatsbank is in de unieke gelegenheid om bepaalde overheidsbeleidsdoelen te ondersteunen, zoals sociale en middenstand woningbouw, ontwikkeling van klein- en middelgroot ondernemerschap en van het coöperatiewezen, verschaffen van sociale verzekeringen aan kwetsbare doelgroepen ter versterking van hun sociaal-economische weerbaarheid en verzelfstandiging, aldus het ministerie.

De fusie die een grotere en sterkere bank zal opleveren zal vele voordelen opleveren aan deze processen, stelt Financiën. De fusie van de SPSB en de VCB wordt gezien als een stap tot verhoogde efficiëntie van bedrijfsvoering, personele en financiële activa, en van benutting van staatsinvesteringen. Beide instituten bestrijken een uitgebreid klantenbestand van huishoudens en kleine- en middelgrote ondernemingen die door de overheid worden aangemerkt als onmisbare dragers voor de versterking van de binnenlandse productie en werkgelegenheid. De nieuwe bank zal zich verder inzetten voor het doeltreffend maken van het sociale vangnet voor minderdraagkrachtigen, een beter bereik naar de 'unbancables' toe, het leveren van maatwerk kredietverlening en het toegankelijk maken van persoonlijke verzekeringen en kleinschalige bedrijfsverzekeringen.

Het saneren en versterken van staatsbanken is eerder begonnen in 2015 met de fusie van de Landbouwbank en de VCB. De regering heeft daarbij een traject gevolgd om de noodzakelijke transformaties door te voeren zonder arbeidsplekken op te offeren. Door de gemoderniseerde functies ontstaan juist arbeidsplaatsen met een goed toekomstperspectief en de job satisfactie van het klantgericht bezig zijn en het wezenlijk kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname. De services aan de cliënten zullen gegarandeerd blijven en sterk worden verbeterd, deelt het ministerie mee.

Kalloe (VHP): 'Werkwijze monetaire autoriteiten gericht op creëren van onrust'

'Centrale Bank neemt partijdige houding aan naar de diverse bedrijfslevenorganisaties toe'


De pogingen van de regering om rust te creëren op de valutamarkt lijkt een averechtse werking te vertonen. Parlementariër Jitendra Kalloe van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zegt vandaag, vrijdag 9 december 2016, in het Dagblad Suriname, dat de werkwijze van de monetaire autoriteiten doorslaggevend zal zijn voor het tot stand brengen van vooral onrust op de valutamarkt. 

'Wanneer de vraag naar vreemde valuta groter wordt, is het vanzelfsprekend dat de valutawisselkoersen zullen stijgen. De monetaire autoriteiten zullen dan moeten interveniëren. En die interventie vindt momenteel plaats. Echter weten wij ook dat er heel wat financiële middelen vanuit Suriname het buitenland bereiken.'

Volgens Kalloe moet dit eerst onder controle gebracht worden, wil men rust creëren op de valutamarkt. Daarnaast neemt niet alleen het vertrouwen in de regering af, maar ook het vertrouwen in de banken van Suriname is drastisch aan het verminderen, doordat de samenleving veel minder is gaan sparen en beleggen.

Kalloe verbaast zich er over, dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een partijdige houding heeft aangenomen naar de diverse bedrijfslevenorganisaties toe. 'Elke stakeholder moet erbij betrokken worden. Daarnaast moet er een commissie in het leven geroepen worden, zodat alle organisaties die actief zijn in het bedrijfsleven, kunnen participeren. Alleen op deze manier kan men een breder draagvlak creëren. En juist wanneer men deze doelgroepen weglaat, zal men het doel om rust te creëren op de valutamarkt, niet kunnen realiseren.'

Volgens Kalloe zullen deze maatregelen van korte duur zijn, omdat het niet zal werken. Een poosje geleden was er ook een monitoringsteam geïnstalleerd met hetzelfde doel. Uiteindelijk is de stabilisatie van de economie niet van de grond gekomen.

Voetganger (59) in Paramaribo dodelijk aangereden door truck

Man was tussen het verkeer weggebruikers geld aan het vragen


De 59-jarige Theo de Bies is gisteren, na te zijn aangereden op de kruising van de dokter Sophie Redmond- en de Zwartenhovenbrugstaat door een vrachtwagen, in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 9 december 2016. 

De politie trof het slachtoffer zwaar gewond op het wegdek aan. Onderzoek wees uit dat het verkeerslicht op rood stond. De voetganger bevond zich tussen de voertuigen en vroeg om geld. Op een bepaald moment sprong het licht op groen. De Bies liep naar de kant en zag een bromfiets aankomen. Hij sprong naar het midden om niet aangereden te worden door de bromfietser, maar kwam daarbij tegen de achterkant van een vrachtwagen aan.

Door de slag viel de man op het wegdek en werd overreden door de vrachtwagen. Per ambulance werd het slachtoffer vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar hij kort daarna overleed.

VHP'er Jogi: 'Vicepresident moet terug naar school'

'De vicepresident moet niet kletsen, omdat hij geen moer heeft bespaard'

'Wanneer wij in zo'n precaire situatie zitten, is het nergens voor nodig om Srd 1.050.000 te gebruiken voor geschenken voor relaties'


'De vicepresident moet niet kletsen, omdat hij geen moer heeft bespaard. Hij moet terug naar school', zegt VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vandaag, vrijdag 9 december 2016, in het Dagblad Suriname. De oppositie heeft afgelopen dinsdag in een brief aan president Desi Bouterse geëist, dat de regering, de ‘vorstelijke bedragen’ die aan de president, vicepresident en ministers voor de Kerstdagen zullen worden toegekend, onmiddellijk terugdraait. 

Vicepresident Ashwin Adhin heeft zich via diverse media hierover uitgesproken. Volgens hem springt de oppositie op selectieve informatie. Hij ontkent dat de regering gelden wil toe-eigenen en legde uit dat het geld bestemd is voor relatiegeschenken. Bovendien is bijna een miljoen Srd bespaard door geen jaarafsluitingsfeesten te houden en jubilarissen te gedenken. Hij merkt op, dat de ministeries dit jaar geen Srd 40.000 krijgen voor feesten. Voor jubilarissen werd Srd 20.000 uitgetrokken. Totaal zal er volgens Adhin per departement Srd 60.000 worden bespaard.

'Wat is de essentie van de zaak? De essentie is, dat het volk pinaart, terwijl de regering zichzelf bevoordeelt, omdat zij dat simpelweg kan. Wie heeft die missive gemaakt? De vicepresident. Hij is de persoon die samen met zijn ministers het besluit heeft genomen in de Raad van Ministers. Wie gaat het uitvoeren? De vicepresident en de regering gaan het uitvoeren', zegt Jogi.

De parlementariër voert aan, dat al deze punten duidelijk aangeven dat Adhin via de missive de mogelijkheid voor de regering heeft gecreëerd om zich gigantische staatsmiddelen toe te eigenen. Hij vraagt zich af of Adhin wel goed kennis neemt van zaken, alvorens hij zijn mond openmaakt. 'Als wij zoveel zouden hebben bespaard, zouden wij niet elke dag leningen nemen in dit land', aldus Jogi.

De politicus benadrukt geen moeite mee te hebben, dat ambtenaren Srd 100 belastingvrij ontvangen. De verschillende ministers krijgen volgens de missive maximaal Srd 50.000 voor relatiegeschenken. In totaal komt dit neer op Srd 850.000. De vicepresident mag Srd 75.000 uitgeven aan relatiegeschenken en de president mag maar liefst Srd 125.000 opnemen voor relatiegeschenken.

'Wanneer wij in zo'n precaire situatie zitten, is het nergens voor nodig om Srd 1.050.000 te gebruiken aan geschenken voor relaties. Dat is helemaal niet nodig. Wij moeten nu juist gaan kijken waar de schoen wringt en belangrijke zaken gedaan moeten worden. Men zou deze gelden goed in de ziekenzorg kunnen hebben gestopt', aldus Jogi.

Luchtvaartfunctionaris in Bolivia waarschuwde dat LaMia ramptoestel onvoldoende brandstof had

Boliviaanse Celia Castedo vraagt asiel aan in Brazilië 


Een Boliviaanse luchtvaartfunctionaris zegt dat haar bazen haar onder druk hebben gezet om het vluchtrapport dat ze maakte voor het LaMia vliegtuig dat vorige week is gecrasht met het Braziliaans team Chapecoense, te veranderen. Celia Castedo (zie foto - Bron: Facebook) verklaarde gisteren, donderdag 8 december 2016, tegenover diverse Boliviaanse media, dat ze had gewaarschuwd dat het vliegtuig nauwelijks genoeg brandstof had om de bestemming in Colombia te bereiken. 

Castedo is in Brazilië waar ze asiel zoekt.

Bij de crash kwamen 71 mensen om het leven, onder wie de meeste leden van het Braziliaanse Chapecoense voetbalteam. Zes inzittenden overleefden de crash, drie spelers van Chapecoense, een journalist, een stewardess en een boordtechnicus. Het toestel was met het team op weg naar Colombia voor de finale van een Zuid-Amerikaans toernooi toen het zonder brandstof kwam te zitten en is neergestort in bergachtig gebied in de buurt van de stad Medellin.

In haar brief, gepubliceerd in de Boliviaanse media (zie hieronder), zegt Castedo die bij de luchtverkeersleiding werkte, dat ze geen bevoegdheid had om de gedoemde vlucht te stoppen. Dat was de verantwoordelijkheid van de Boliviaanse burgerluchtvaartautoriteit.


'Ik ben geïntimideerd en onder druk gezet door mijn meerderen…die me hadden bevolen om de inhoud van het verslag dat ik uren voor de vlucht had gepresenteerd, te veranderen. Op basis van een zorgvuldig onderzoek had ik vijf observaties gemaakt, één van de belangrijkste daarvan was het brandstofverbruik van de vlucht, dat gelijk aan de vluchttijd was.'

 De Boliviaanse minister van Openbare Werken, Milton Claros, heeft de beweringen van Castedo verworpen. 'Er waren geen opmerkingen op het vliegplan', citeert Associated Press hem. De bewindsman beschuldigt Castedo ervan, dat ze het vliegplan na de crash heeft gemaakt om haar eigen fouten te verdoezelen.


Andere Boliviaanse ambtenaren hebben er bij de Braziliaanse autoriteiten op aangedrongen haar terug te sturen. Eén van hen zegt dat Castedo probeert te ontsnappen aan rechtvaardigheid. Het hoofd van de exploitant van de vlucht, Gustavo Vargas, is gearresteerd naar aanleiding van de crash.

Een van de overlevenden, bemanningslid Erwin Tumuri, zegt dat de piloot op eigen gezag een eerste stop voor het tanken in de noordelijke Boliviaanse stad Cobija had laten schieten. Noch de bemanning noch de passagier zijn gewaarschuwd voor de elektrische of brandstofproblemen, vertelde Tumuri tegen het Braziliaanse Globo TV.http://www.eltiempo.com/mundo/latinoamerica/presiones-a-celia-castedo-para-cambiar-informe-de-avion-de-lamia/16768748

Técnica que cuestionó el plan de vuelo de LaMia denuncia presiones

Celia Castedo habría recibido órdenes para cambiar el contenido del informe previo al accidente
La técnica aeronáutica boliviana Celia Castedo, que pidió refugio en Brasil, dijo este jueves que fue objeto de presiones de la entidad de administración aeroportuaria donde trabajaba para cambiar el contenido del informe con observaciones al plan de vuelo de la aerolínea LaMia, que se estrelló en Colombia.
En una carta publicada este jueves en la web del diario boliviano ‘El Deber’, Castedo, técnica de la Administración de Aeropuertos y Servicios Auxiliares a la Navegación Aérea (AASANA), sostuvo que después del accidente de la aeronave fue "sometida a hostigamiento y presiones" por parte de sus superiores. El 29 de noviembre, tras el accidente ocurrido la noche anterior cerca de Medellín, "es cuando se inicia todo, ordenándome modificar el contenido del informe que horas antes mi persona había presentado por vía interna, en el que se detallaba las 5 observaciones que realicé al plan de vuelo de la línea LaMia", señaló Castedo. En el accidente murieron 71 de 77 pasajeros, entre ellos casi toda la plantilla del club brasileño Chapecoense. (Lea también: Inspectora que alertó fallas en vuelo de LaMia busca refugio en Brasil)
En la carta, la técnica, que ingresó en Brasil alegando que no confía en la Justicia de Bolivia, especificó que las competencias para autorizar vuelos no son ni de ella, ni de la institución en la que trabajaba, sino de la Dirección General de Aeronáutica Civil. Asimismo, dijo que el hecho de que haya constancia de que recibió el plan de vuelo no significa que lo aprobase. "El sello y mi firma estampada en el citado Plan de Vuelo representan un protocolo de recepción del documento y, por tanto, bajo ninguna circunstancia significa aprobación o autorización a una aeronave para la realización de un vuelo", señaló en el comunicado.
Castedo presentó cinco observaciones al plan de vuelo y las reportó en tres ocasiones a la compañía aeronáutica, la primera dos horas antes del despegue y la última veinte minutos antes. Reiteró que llamó la atención sobre la autonomía de vuelo de la aeronave, que se estrelló antes de llegar a Medellín supuestamente por falta de combustible, según las primeras investigaciones. (Lea también: Piloto de LaMia afrontaba juicio y tenía orden de arresto en Bolivia)
En su texto, Castedo específica que avisó a la compañía aérea de los problemas del plan de vuelo porque ellos eran los responsables de corregirlas, pero no queda claro si alertó en ese momento de los problemas detectados a sus superiores de AASANA antes de que el vuelo despegase. El Gobierno ha señalado que Castedo presentó el informe con observaciones después del accidente e insistió en que su obligación era reportar sus cuestionamientos y rechazar el plan de vuelo. Castedo también afirmó que el 2 de diciembre AASANA la sometió a una audiencia de declaración informativa sin permitirle tener un abogado presente y cuatro horas después el director regional del ente, Rubén Marcelo Chávez, presentó una querella criminal contra ella.

La técnica considera que se violaron sus derechos constitucionales, su presunción de inocencia y el derecho al debido proceso, y alegó que por ello está tramitando una petición de asilo en Brasil. AASANA suspendió a su empleada el 30 de noviembre y la denunció ante la Fiscalía de Santa Cruz (este), desde donde despegó el avión, el viernes 2 de diciembre por no avisar a sus superiores de las cinco observaciones que realizó al vuelo, entre ellas la constatación de que la autonomía de vuelo era igual al trayecto.
EFE

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/Twitter/El Tiempo)

Politie houdt bij bedrijf te Medemblik acht verdachten van cocaïnesmokkel aan

In haven van Antwerpen 1.800 kilo cocaïne onderschept in lading fruit uit Zuid-Amerika


De politie heeft gisteren bij een bedrijf in Medemblik acht verdachten aangehouden die vermoedelijk betrokken zijn geweest bij de import van 1.800 kilo cocaïne (zie foto - Bron: Politie). De drugs werd dinsdag onderschept in de haven van Antwerpen tussen een zending fruit vanuit Zuid-Amerika, zo bericht vandaag, vrijdag 9 december 2016, onder andere RTV Noord-Holland.

De cocaïne heeft een straatwaarde van ongeveer 55 miljoen euro.

Het fruit ging naar een bedrijf in Medemblik en de acht verdachten werden aangehouden toen ze lading aan het uitpakken waren, liet de politie vandaag weten.

De verdachten met verschillende nationaliteiten zijn bij de politie bekend voor andere zware misdrijven. Ze worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. Na de aanhoudingen zijn onder meer vuurwapens en voertuigen aangetroffen en in beslag genomen. Een van die auto's was voorzien van verborgen ruimtes.

VHP: Corruptie met wortel en tak uitroeien

Het is vrijdag 10 december VN Internationale Anti-Corruptie Dag


Wereldwijd wordt morgen, vrijdag 10 december 2016, stilgestaan bij de door de Verenigde Naties uitgeroepen Internationale Anti-Corruptie Dag. Volgens de Verenigde Naties is corruptie een complex sociaal, politiek en economisch verschijnsel dat alle landen treft. Corruptie ondermijnt de democratische instellingen, vertraagt ​​de economische ontwikkeling en draagt ​​bij aan een instabiele overheid. Corruptie is een wereldwijd verschijnsel dat voornamelijk de armen onder ons treft, economische groei afremt en belangrijke diensten berooft van de fondsen die nodig zijn om ze aan te bieden. 

Miljoenen mensen leven hun hele leven lang dagelijks in de schaduw van corruptie. Daarom is in 2003 het VN Verdrag tegen Corruptie aangenomen en zijn thans 180 landen partij bij dit verdrag. Suriname is het enige land in Zuid Amerika dat het VN Anti-Corruptie Verdrag niet heeft ondertekend of geratificeerd.

Suriname heeft geen anti-corruptie wetgeving, maar het Wetboek van Strafrecht verwijst naar anti-corruptie. Het ministerie van Justitie en Politie is verantwoordelijk voor de bestrijding van corruptie. 

Om de corruptie te bestrijden had de Nieuw Front regering, vertegenwoordigd door ex-minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie het projectprogramma ‘Mensenrechten, Rechtszorg en Anti Corruptie’ in juni 2009 getekend. Het United Nations Development Programme (UNDP) had zich gecommitteerd om de regering bij te staan in de strijd tegen corruptie. De vertegenwoordiger van de VN-organisatie UNDP zei - in 2012- in De Nationale Assemblee (DNA), dat Suriname er 'erg lang' over deed om een Anti-Corruptiewet aan te nemen. Hij verwees naar het rapportcijfer 3 dat Suriname kreeg van anti-corruptie organisatie ‘Transparency International’.

Helaas behoort Suriname nog steeds tot de groep van zeer corrupte landen in de wereld. Vlak voor de verkiezingen, in januari 2014, is de herziene versie van de ontwerp Anti-Corruptiewet door president Bouterse ingediend bij het parlement. Tot heden is het niet bekend wanneer de behandeling van de anti-corruptie wet op de agenda van de Assemblee wordt geplaatst.

In juni dit jaar, bij de indiening van het Herstel- en Stabilisatieprogramma 2016-2018 ter verkrijging van een IMF-lening voor Suriname, had de voorzitter van de VHP aangedrongen voor opname van de aanpak van ‘good governance’ en corruptie in het programma. De kosten van corruptie worden niet alleen gemeten naar de miljarden gestolen of verkwiste kapitaal. De prijs van corruptie is vooral terug te vinden in de afwezigheid van goede ziekenhuizen, scholen, dringende infrastructuur en gezondheidszorg omdat gemeenschapsgeld wordt onttrokken aan deze voorzieningen.

Corrupte bedrijven krijgen door het geld onder tafel de meest winstgevende projecten toegeschoven en dit zijn meestal niet de meest geschikte bedrijven, gezien het feit dat veel projecten niet of slechts gedeeltelijk uitgevoerd worden. 

De VHP roept daarom iedereen op om samen een einde te stellen aan corruptie en om samen te vechten voor billijkheid en eerlijkheid. Burgers van Suriname mogen corruptie niet langer tolereren. Het voorkomen van corruptie is van fundamenteel belang voor het veiligstellen van de rechtsstaat.

VHP

Minister Wolff: 'Lokale bevolking krijgt inspraak in welke wegen asfalterings-prioriteit krijgen'

Lening bij Chinese staats EXIM-bank bestemd voor asfaltering wegen en bouw twee bruggen


Minister Siegfried Wolff van Openbare Werken (OW) kon gisteen op vragen van Assembleeleden over de wegen die geasfalteerd zullen worden, niet aangeven om welke straten het gaat. Hij deelde tijdens de openbare commissievergadering van De Nationale Assemblee mee, dat na de goedkeuring van de lening, de straten geïdentificeerd zullen worden in samenspraak met de districts- en ressortraden. De vergadering werd geleid door waarnemend voorzitter Melvin Bouva (NDP). 

De bewindsman deelde mee, dat met de lening van 235 miljoen die de regering wil sluiten bij de EXIM-Bank van China, naast het asfalteren van wegen ook twee bruggen zullen worden gebouwd. Het gaat om bruggen aan de Van 't Hogerhuysstraat en Beekhuizen. Een deel van de Highway tussen Paramaribo en Zanderij, met een lengte van 10,3 kilometer zal worden aangelegd. Wegen in Paramaribo, Wanica, Para, Brokopondo, Marowijne en Saramacca zullen worden aangepakt.

Wolff voerde aan, dat de lokale bevolking inspraak krijgt in welke wegen prioriteit hebben. 

Commissieleden Mahinder Jogi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en William Waidoe (Pertjajah Luhur) hadden veel kritiek op de lening. Jogi zei dat de regering de machtigingswet liever terugneemt. De lening is volgens hem niet in het belang van de samenleving. Rusland mist de ontwikkelingsvisie die ondersteunend werkt naar de vergroting van de productiesector en de verdiencapaciteit. 'We kunnen als wens hebben om alle wegen in Suriname te asfalteren, maar kunnen wij ons dat permitteren', zei Rusland. De Assembleeleden vroegen zich af wat de inbreng is van de lokale bedrijven en hoe de werkgelegenheid gestimuleerd zal worden.

Amzad Addoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zij dat het land ervaring heeft met een aantal projecten dat in samenwerking met Dalian is uitgevoerd. Het Dalian 1 project was in 1999 begonnen met een contract van 270 kilometer, waarna Dalian 2 volgde met een scope van 275 kilometer. Bij Dalian 3 ging het om 500 kilometer.

Abdoel haalde aan dat deze projecten met succes zijn afgerond en uitgevoerd. 'Inmiddels zijn wij bezig met Dalian 70 kilometer welke ook binnenkort zal worden opgeleverd. Het is zeer belangrijk om aan te kaarten wat de projectkosten waren. Voor Dalian 1 bedroeg dat 41.077.240 Amerikaanse dollar, voor Dalian 2 53.48.509, voor Dalian 3 214.999.999, en voor Dalian 70 kilometer 70.000.000 Amerikaanse dollar', somde Abdoel op.

Hij voerde verder aan, dat er een lange relatie is met het Chinese bedrijf. Het Suriname National Infrastructure project oftewel Dalian 4 zal volgens de NDP'er een spin-off effect hebben. De machtiging aan de minister van Financiën is volgens Abdoel nodig om ontwikkeling op gang te brengen. Hierin werd hij ondersteund door de commissieleden tevens partijgenoten Jennifer Vreedzaam, Rossellie Cotino en Wendel Asadang. De wet om de minister van Financiën te machtigen de lening aan te gaan, wordt vanochtend in behandeling genomen door De Nationale Assemblee. Het ligt in de bedoeling om dit agendapunt af te handelen.

Minister Hoefdraad: 'Het land is in staat leningen terug te betalen'

Regering rekent in 2017 uit goud- en oliesector op inkomsten van 150 miljoen Amerikaanse dollar


Minister Gillmore Hoefdraad legde gisteren tijdens een openbare commissievergadering in het parlement uit, dat het land in staat is de leningen die aangegaan zijn terug te betalen. Volgens hem ziet de situatie er op lange termijn goed uit. Komend jaar rekent de regering uit de goud- en oliesector op inkomsten van 150 miljoen Amerikaanse dollar. Over drie jaar is Staatsolie klaar met aflossingen, waardoor een grotere bijdrage geleverd zal worden aan de staatskas. Na vijf jaar zal door Newmont Suriname alleen aan dividend 350 miljoen Amerikaanse dollar betaald worden, aangezien dan de investering afgeschreven is. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 9 december 2016.

Op vragen van Assembleeleden antwoordde Hoefdraad, dat bij de uitvoering van het Dalian 4 project lokale contractors en werknemers ook aan bod zullen komen. Het is niet zo, dat er alleen met Chinese arbeiders gewerkt wordt. Hij voerde aan dat door toegenomen werkgelegenheid, ook de koopkracht zal toenemen.

De commissieleden Mahinder Jogi (VHP), Gregory Rusland (NPS) en William Waidoe (Pertjajah Luhur) toonden zich bezorgd over de lening van 235 miljoen bij de EXIM-Bank van China. Zij benadrukten dat in deze precaire situatie mensen geen eten hebben. Er moeten volgens hen prioriteiten worden gesteld.

Rusland haalde aan dat het leningenplafond niet zonder meer is bepaald, maar ter bescherming van het volk is. 'Het is net als wanneer u een bepaald salaris verdient en veel meer dan uw mogelijkheid wil lenen, dan moet u beschermd worden. Wie beschermt ons tegen de regering? Ontneemt u niet de ontwikkelingskansen van onze jongeren en de levensvreugde die wij als huidige generatie zouden moeten hebben', stelde Rusland.

Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, en minister Hoefdraad zeiden, dat de lening voor een speciaal doel is bestemd. Er gaan geen salarissen mee betaald worden. De bewindsman haalde aan, dat er een strenge directievoering is, waarbij de verstrekker van de lening ook de vinger aan de pols houdt.

Op basis van informatie door de minister verstrekt aan het college, gaf Abdoel aan wat de huidige stand van de staatsschuld is. Per 31 december zal de buitenlandse staatsschuld Srd 5.7 miljard bedragen of 34,56% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De binnenlandse staatsschuld zal Srd 3.6 miljard bedragen of 21,69% van het BBP. De Totale Staatsschuld zal Srd 9.3 miljard bedragen, dat is 56,25% van het BBP. Het leningenplafond is totaal 60% van het BBP.

Abdoel zei, dat de lening van 235 miljoen niet direct opgeteld zal worden bij de staatsschuld, maar pas wanneer er bij tranches de bedragen gebruikt worden. 'Indien de regering besluit om voorlopig niet te trekken en eerst haar schuldverplichtingen af te lossen, dan mag de regering nog altijd naar eigen inzichten lenen, zolang zij beneden het obligoplafond blijft. Het overschrijden van het obligoplafond zal dus alleen plaatsvinden wanneer de regering trekt en boven het obligoplafond van 60% komt te liggen.'

Jogi en Waidoe vroegen de minister om meer informatie over de 85 leningen en de allocatie daarvan. De bewindsman zal bij de plenaire behandeling van de wet later vandaag ingaan op beantwoording van die vraag.

Boris Dittrich: 'Suriname moet de rechten van LHBT-ers in de Verenigde Naties steunen'

In Suriname zelf is regering op de goede weg waar het gaat om LHBT-rechten


In Suriname zelf is de regering op de goede weg waar het gaat om de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgender (LHBT) mensen tegen discriminatie en geweld te beschermen. Zo heeft de regering een anti-discriminatiewet geïntroduceerd, waarin ook seksuele oriëntatie als beschermingsgrond is opgenomen. De regering snapt dat het ook de rechten van homo- en lesbische paren die in Suriname leven, moet regelen. Minister van Justitie en Politie dr. Jennifer van Dijk-Silos heeft onlangs enkele hoorzittingen georganiseerd in samenwerking met het maatschappelijk middenveld om te discussiëren over de uitbreiding van de rechten van LHBT-ers.

Tot zover het goede nieuws.

Buiten de landsgrenzen zingt Suriname een heel ander deuntje. Laten we eens twee recente stemmingen bij de Verenigde Naties in New York onder de loep nemen.

Op 21 november heeft een Committe van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bevestigd dat de onlangs benoemde onafhankelijke deskundige die zich wereldwijd bezig moet houden met geweld en discriminatie tegen LHBT-ers, zijn werk kan voortzetten. Dit voorstel was ingediend door Brazilië, Colombia, Mexico, Argentinië, Uruguay, Chili en Costa Rica, landen dicht bij Suriname op meer dan een manier.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties had de positie van de onafhankelijke deskundige op het gebied van seksuele oriëntatie en gender identiteit in juni ingesteld om na te gaan hoe erkende internationale mensenrechten op dit onderwerp in de wereld worden toegepast, om goede voorbeelden en tekortkomingen te onderkennen, om bewustwording over geweld en discriminatie te creëren, en om de dialoog met regeringen en belanghebbenden in allerlei landen aan te gaan. De functie van de onafhankelijke deskundige houdt ook in advisering, technische bijstand, capaciteitsopbouw en samenwerking om geweld en discriminatie op grond van seksuele oriëntatie en gender identiteit tegen te gaan.

De benoeming van deze internationale deskundige is in lijn met Suriname’s beleid om LHBT-ers te beschermen tegen geweld en discriminatie.

Kort voor de stemming hebben 850 maatschappelijke organisaties uit 156 landen, waaronder Suriname, de Verenigde Naties opgeroepen een principieel standpunt in te nemen: de rechten van LHBT-ers zijn mensenrechten en moeten dus ook beschermd worden.

Maar wat deed Suriname op 21 november? Het stemde tegen het voorstel van de buurlanden!

Was dit nou een foutje doordat de plaatsvervangend ambassadeur bij de stemming de verkeerde knop indrukte? Helaas niet.

Een paar dagen ervoor, op 18 november, was er een andere stemming bij de Verenigde Naties. De Algemene Vergadering stemde over een motie die er bij alle landen op aandrong het recht op leven van iedereen te beschermen en moorden, geïnspireerd door haat, te onderzoeken. De motie sloot met zoveel woorden in moorden gepleegd vanwege de seksuele oriëntatie of gender identiteit van het slachtoffer.

Niet moeilijk voor Suriname om over na te denken, zou je zeggen. Mis! Suriname stemde voor een voorstel om het onderdeel over seksuele oriëntatie en gender identiteit uit de motie te schrappen!

Daarmee voegde Suriname zich in het rijtje van landen als Saoedi Arabië, Jemen, Egypte en Soedan.

Suriname is lid van de OIC, de Organisatie voor Islamitische Samenwerking. Dat mag vanzelfsprekend geen reden zijn je eigen principes over gelijke rechten en non-discriminatie overboord te kieperen. Landen als Albanië en Turkije zijn bijvoorbeeld ook lid van de OIC, maar stemmen consequent tegen OIC-voorstellen. Zij steunen de landen die wel mensenrechten voor iedereen respecteren, en stemden dus op 18 en 21 november anders dan Suriname.

Maar, gelukkig is het nog niet te laat!

Deze maand nog krijgt Suriname een tweede kans. Hoogstwaarschijnlijk zal er een nieuw voorstel om het mandaat van de onafhankelijke deskundige op het gebied van seksuele oriëntatie en gender identiteit in de ijskast te zetten worden ingediend. En dan zal er voor de Kerst over worden gestemd.

Deze keer kan de regering van Suriname de rest van de wereld laten zien dat het de bescherming van mensenrechten van iedereen wel degelijk serieus neemt.

De wereld kijkt toe!

Boris Dittrich, 
pleitbezorgend directeur van het LHBT-programma van Human Rights Watch
Faisel Tjon-A-Loi, 
voorzitter van het LHBT Platform Suriname

OM op Curaçao kan verdachte van drugssmokkel reisverbod opleggen

'Het vorderen van reisverbod door OM is ook een bescherming van de - potentiële - koerier'


De rechter heeft onlangs aan een verdachte van drugssmokkel een reisverbod opgelegd, maar dat is niet de eerste keer sinds vorig jaar het Wetboek van Strafrecht van Curaçao (WvSr) deze mogelijkheid biedt, aldus woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend, 9 december 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

Serphos: 'De ervaring heeft geleerd dat personen die eenmaal benaderd worden om te koerieren, daarna benaderd blijven worden. In veel gevallen gaan ze uit angst, onmacht of wegens hun penibele financiële situatie in op het aanbod om verdovende middelen te vervoeren. Het vorderen van een reisverbod door het OM is ook een bescherming van de (potentiële) koerier. Die kan immers de volgende keer dat hij of zij benaderd wordt met het verzoek om verdovende middelen te transporteren, zich beroepen op het reisverbod.'

De wettekst waar dit op is gebaseerd luidt, dat een schuldige een extra straf kan worden opgelegd, namelijk de ontzetting van ‘het recht om enig land of openbaar lichaam van het Koninkrijk, waar de schuldige zijn woonplaats heeft, uit te reizen, dan wel het recht tot het inreizen in enig land of openbaar lichaam van het Koninkrijk’.

In december 2015 is de Opiumlandsverordening gewijzigd en is een artikel toegevoegd waarin gesteld wordt dat bij veroordeling wegens misdrijven die in deze landsverordening omschreven staan, de ontzetting van het reizen, zoals vermeld in het WvSr kan worden uitgesproken. 'Dit is dus de wettelijke basis waarop een vordering tot reisverbod van het OM en uiteindelijk de beslissing van de rechter in eerste aanleg is gebaseerd', aldus Serphos.

Asbest in restanten Isla-installatie, Curaçao, heeft bodem niet verontreinigd

Conclusie dateert reeds uit juli 2015 in eindrapportage asbestverwijdering en bodemsanering


Het asbest in de restanten van een installatie van de Isla-raffinaderij die Refineria di Kòrsou (RdK) van 2004 tot 2015 op een deel van het terrein heeft laten liggen, heeft de bodem niet verontreinigd. Dat concludeert RdK-inspecteur Cedric Martina in juli 2015 in zijn eindrapportage over de asbestverwijdering en bodemsanering van het gebied. 

Het rapport kwam deze week ter sprake tijdens een tweede behandeling van het klaagschrift dat advocate Olga Kostrzewski in augustus namens Fundashon Promové Derechi Humano Curaçao (FPDHC) bij het Hof indiende, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 9 december 2016.

De stichting beschuldigt de overheids-nv’s Refineria di Kòrsou en Curaçao Refinery Utilities (CRU) ervan de asbesthoudende materialen op onverantwoorde manier te hebben opgeslagen en geruimd en eist dat het Hof het Openbaar Ministerie (OM) vraagt om tot vervolging over te gaan. Het OM ziet daarvoor geen reden.

 Martina baseert zich op de resultaten van laboratoriumtesten. Die laten zien dat ‘een zeer kleine hoeveelheid vezels in de bodem is aangetroffen’. 'Gezien het feit dat de RdK-inspecteur het gebied samen met de veiligheidsinspectie van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en de Milieudienst heeft geïnspecteerd en alle partijen tevreden zijn over de eindresultaten', concludeert RdK dat de verwijdering van de asbest een succes was en dat het gereinigde gebied schoon en onder controle is, zo staat in de eindrapportage.

Nadat pijpleidingen en apparatuur zijn verwijderd, onderzoek is gedaan naar asbest in de bodem en radioactiviteit van de buizen en de vaten met asbesthoudend materiaal zijn begraven, volgt een laatste inspectie. 'Het gebied is schoon en de asbest is op verantwoorde wijze opgeslagen in een kuil', vindt de inspecteur.

Toch is het erf van RdK op het Isla-terrein niet compleet veilig, waarschuwt Martina. 'Op die plek zijn onbekende bronnen van asbestvezels doordat in het verleden op onverantwoorde wijze asbest werd verbrand.' Omdat daar vlakbij roosters worden gestraald, bestaat het risico dat de asbestvezels zich via de lucht verspreiden. De RdK-inspecteur adviseert daarom om met waarschuwingsborden voertuigen en mensen weg te houden uit het gebied.

Amper toezicht op Curacao op inschrijving op school leerplichtige jongeren

Rekenkamer Curaçao: 'Overheid maakt wel kosten voor dit toezicht' 

'Regels over leerplicht zijn niet eenduidig en/of in strijd met Curaçaose leerplichtwetgeving'


Er vindt nauwelijks tot geen effectief toezicht plaats of leerplichtige jongeren zijn ingeschreven op een school, terwijl de overheid wel kosten maakt in het kader van dit toezicht. Dit concludeert de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) in het rapport ‘Leerplicht deel 1’. 'Bovendien wordt de naleving van de leerplicht door ouders/verzorgers niet bevorderd vanwege regels die niet eenduidig zijn en/of in strijd met de leerplichtwetgeving.' Dit bericht vandaag, vrijdag 9 december 2016, het Antilliaans Dagblad.

Evenmin wordt bevorderd, zo vervolgt de Rekenkamer, dat de gemeenschap vermoedelijke gevallen van overtreding meldt, terwijl de overheid speciaal personen heeft aangetrokken die op deze meldingen moeten reageren. Verder concludeert de Rekenkamer dat, door het achterwege blijven van verantwoording over het gevoerde beleid en de uitkomsten daarvan, de minister van Onderwijs beleidsinformatie ontbeert op basis waarvan zij het leerplichtbeleid moet vormen en bijstellen.

Uit het onderzoek van ARC blijk,t dat ouders/verzorgers niet rechtstreeks zijn geïnformeerd over de plicht om een leerplichtige jongere op een school in te schrijven en over overige daarmee verband houdende regels. En de bevolking niet geïnformeerd is, dat en waar zij vermoedelijke gevallen van niet ingeschreven leerplichtige jongeren kan melden.

De regels over de leerplicht zijn niet eenduidig en/of in strijd met de Curaçaose leerplichtwetgeving of gebaseerd op de Nederlandse leerplichtwetgeving.

De Rekenkamer: 'Er zijn geen beleidsdoelstellingen geformuleerd. Correcte uitvoering van het toezicht is niet gewaarborgd door het ontbreken van aansturing van de leerplichtambtenaren en leerplichtbrigade.'

Ook ontbreken instructies over hun werkwijze en is er geen formele en/ of schriftelijk vastgelegde taakverdeling. 'Er is evenmin voldoende kennis over de leerplichtwetgeving.' 

Een geautomatiseerd leerling-administratiesysteem ontbreekt. De betrouwbaarheid en toereikendheid van de informatie die nodig is om het toezicht uit te kunnen oefenen is niet gewaarborgd. De overheid houdt volgens de ARC geen toezicht of leerplichtige jongeren, die in het bevolkingsregister zijn opgenomen, op een school zijn ingeschreven en heeft daardoor geen inzicht hoe hoog het aantal van deze jongeren is.

Bonden op Curaçao accepteren niet dat zij niet zijn benaderd voor salarisindexering

'Wat er gaat gebeuren als de overheid niet over de brug komt, weet ik niet, alles is mogelijk'

'Het is onbestaanbaar dat de overheid beslissingen in ambtenarenkwesties neemt zonder ons daarover te horen'


Soraida Cicilia, voorzitster van de Centrale Commissie van Vakbonden, heeft de overheid gisteren in de Staten gewaarschuwd, dat de bonden niet accepteren dat zij niet zijn benaderd voor de indexering van salarissen. 'Wat er gaat gebeuren als de overheid niet over de brug komt, weet ik niet. Alles is mogelijk', zei ze, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, vrijdag 9 december 2016.

Op de begroting voor 2017 staat 3,7 miljoen gulden voor indexering van ambtenarensalarissen, zo werd gisterochtend duidelijk tijdens de Centrale Commissievergadering van de Staten over de ontwerp-Landsverordening tot vaststelling van de begroting van Curaçao voor het dienstjaar 2017.
'Dat bedrag vertegenwoordigt 1 procent stijging van de kosten van levensonderhoud, terwijl die in werkelijkheid 2,1 procent zijn gestegen', zo stelde Cicilia, die namens de vakbonden ABVO (Algemene Bond van Overheidspersoneel), NAPB (Nederlands-Antilliaanse Politiebond), STrAF (Sindikato Trahadornan di Aduana i Fiskalia), SAP (Sindikato Ambtenarnan di Polis) en Sitek (Sindikato di Trahadó den Edukashon na Kòrsou), hekelde dat de overheid deze indexering introduceert zonder ruggespraak te houden met het Curaçaose vakbondswezen.

'In 2015 en 2016 heeft er geen overleg plaatsgevonden over indexering van ambtenarensalarissen, terwijl de overheid daar wettelijk toe verplicht is', zei de CCvV-voorzitster. 'Het is onbestaanbaar dat de overheid beslissingen in ambtenarenkwesties neemt zonder ons daarover te horen.'

Volgens de bonden is het door de overheid gehanteerde Tapi-systeem erg nadelig voor ambtenaren, omdat bij een inflatie van minder dan 2 procent geen indexering geldt, en daarboven slechts een gedeeltelijke indexering plaatsvindt. 'De koopkracht van de ambtenaren wordt als gevolg van het Tapi-systeem langzaam minder', stelt de CCvV, die erop wijst dat de landsverordening van 23 december 1997 die ten grondslag ligt aan het Tapi-systeem in 2010 niet is overgeheveld naar het Land Curaçao, en er dus geen juridische grondslag is voor de begrotingsbeslissing van de overheid. 

De CCvV stelt zich op het standpunt, dat bij het ontbreken van overeenstemming over een indexeringssystematiek er door de regering rekening dient te worden gehouden met een 100 procent indexering van de lonen en salarissen. 'De regering had dus een voorziening moeten treffen van 7,5 miljoen gulden.'

Ten slotte zijn de bonden niet te spreken over de kerstbonus van 135 gulden. 'Hopi tiki', zo luidt het algemeen oordeel. Dat zijn verscheidene Statenleden met de vakbonden eens. 'De overheid vergeet wel eens, dat zij behalve bestuurder ook werkgever is', zei Omayra Leeflang, partijleidster van Un Kòrsou Hustu. Zowel de kerstbonus als de salariëring getuigen niet van waardering voor het werk van ambtenaren, daarover lijkt er consensus in de Staten. De vakbonden willen spoedig overleg en de toezegging van een nieuwe salarisstructuur en beloning. Zo niet, dan volgen er acties.

Jeroe: 'Een berechting heeft geen zin en zal niet bijdragen aan vrede'

'Het is beter in vrede te leven met de veroorzakers van het leed van nabestaanden'

Nauwelijks belangstelling voor zogenoemde 'gedenkwandeling' Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld


'Het is beter in vrede te leven met de veroorzakers van het leed van nabestaanden en slachtoffers uit de militaire periode en de Binnenlandse Oorlog. Een berechting heeft geen zin en zal niet bijdragen aan vrede.' Woorden van Humphry Jeroe, voorzitter van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Het Comité heeft gisteren een zogenoemde gedenkwandeling gehouden op het Pad van Verzoening, de route tussen het monument van de Binnenlandse Oorlog en Bastion Veere in Fort Zeelandia, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 9 december 2016.

Met meer aanwezige pers dan aanhangers werd het eerste Pad van Verzoening ingezet vanaf het monument voor gevallenen van de Binnenlandse Oorlog aan de Waterkant naar Fort Zeelandia. De enkele mensen die in de omgeving staan, kijken verbaasd op. 'Er was toch al een herdenking eerder?', vraagt iemand langs het pad. Inderdaad, het alleenrecht voor herdenking van slachtoffers 8 december 1982, is ter ziele. Maar een gezamenlijk optrekken zit er vooralsnog niet in. Zo gesloten als de deur van het Fort Zeelandia bij aankomst, zo groot is de verwijdering tussen de twee groepen herdenkers, aldus de Ware Tijd.


'Wij willen het leed van de slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld met elkaar verbinden', zegt Jeroe. Het idee is ontstaan na een bezoek van Stanley Henkeman, directeur van het Institute for Justice and Reconciliation in Zuid-Afrika, aldus Jeroe. Aan Henkeman zijn de beide symbolen van leed getoond, het Fort Zeelandia waar op 8 december 1982 vijftien mannen zijn gemarteld en gedood en het monument van de Binnenlandse Oorlog, die aan minimaal 450 mensen het leven heeft gekost.

'We kunnen tot in de eeuwigheid elkaar verwijten dat wij verantwoordelijk zijn voor elkaars leed. Maar, we kunnen ook de moeilijke stap nemen om in gesprek te gaan met elkaar en een democratische omgeving scheppen waarbij eenieder zijn eigen verhaal kan vertellen. Dat geldt voor de 8 decembergroep, de militairen, voor de verzetsgroepen, voor de burgers.'

De bestuursleden van het comité hebben een krans en een bloem gelegd bij de voordeur van het fort. Jeroe ziet geen heil in een strafproces. 'Sommige mensen willen dat; ze zijn er vrij in. Wij willen gaarne dialoog en waarheidsvinding. Dat is onze manier om te komen tot gerechtigheid. Als iemand gestraft wordt en weer vrijkomt hoeft dat niet te betekenen dat hij en degene die het proces heeft geleid, in vrede zullen leven. Ik geloof niet in een straf.'

Jeroe is slachtoffer van de Binnenlandse Oorlog op Pokigron. Hij geeft aan, dat hij ondertussen vrede gesloten heeft met de vroegere veroorzakers van zijn leed.

'Wij zijn erover heen gestapt. We zijn op een punt gekomen waarbij we zeggen dat ook al zouden ze nu gestraft zijn, het helpt ons niet meer. Het beste voor ons is dat we in vrede met deze mensen leven. Ik heb op de Dag van Rouw naast Brunswijk (voormalig leider van Jungle Commando) gezeten. Deze man, Eddie Wee Wee, zijn broer is door de mannen van Brunswijk kapot geschoten, op een wrede manier vermoord. Hij is nu lid van Brunswijks politieke partij. Ik heb een neef die trainer is bij Inter Moengo Tapoe. Wij moeten met elkaar in vrede leven. Als ik kijk naar wat er allemaal is gebeurd op Pokigron met mijn mensen en de andere wrede dingen tijdens de Binnenlandse Oorlog, dan zou je kunnen zeggen ‘straf ze allemaal, gooi ze allemaal in de bak!’ Maa,r als ze eruit zijn heb ik die vrede nog niet. Ik denk dat het makkelijker is, beter is, als we met deze mensen in vrede leven dan dat we ze de gevangenis instoppen. Ze komen vrij. Wat doen we dan verder? Dan lopen we nog steeds langs elkaar heen. Dan kunnen we nog steeds niet met elkaar aan de vooruitgang van Suriname werken.'

In juni 2017, zal het Pad van Verzoening weer bewandeld worden. Dit keer vanuit Fort Zeelandia naar het monument van de Binnenlandse Oorlog.

Pater Toon te Dorsthorst tijdens herdenking 8 decembermoorden: 'Bouterse heeft landverraad gepleegd'

'De Tukajana Amazonas, de Angula's, de Mandela's en de Koffiemaka's werden ondersteund door toenmalig bevelhebber Desi Bouterse'


Pater Toon te Dorsthorst heeft aan de herdenking van 34 jaar decembermoorden donderdagavond in de Alfonsuskerk, een nieuwe dimensie gegeven, zo schrijft althans Starnieuws vandaag, vrijdag 9 december 2016. Indachtig het thema van de herdenkingsdienst van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), wees niet bevreesd, heeft de voorganger onomwonden de vinger gewezen naar de toenmalige bevelhebber van het Nationaal Leger, Desi Bouterse, nu president van Suriname tevens hoofdverdachte van de decembermoorden. Hij stelde dat Bouterse landverraad heeft gepleegd.

'Surinamers hoeven geen genoegen te nemen met propaganda en valse geschiedschrijving. Laat mij u een heel duidelijk voorbeeld geven van wat ik bedoel. Ik noem de gewapende illegale groeperingen die in Suriname de kop opstaken na het Vredesakkoord van Kourou in mei 1989. Ons is voorgehouden en verteld dat dit zogenaamde spontane volksbewegingen waren die strijd leverden tegen de regering van Suriname. Wij hebben gekend de Tukajana Amazonas, de Angula's, de Mandela's en de Koffiemaka's. Ik kan u verzekeren dat dit groeperingen waren die mede georganiseerd en ondersteund werden door het Nationaal Leger onder leiding van toenmalige bevelhebber Desi Bouterse. Ik weet dat heel zeker. Uit eigen ervaring', zei de geestelijke, die 'boslandpater' was.

Hij merkte op dat eenieder die bekend was met de situatie in het binnenland dit weet maar men was bang en hield zijn mond.


Te Dorsthorst zei dat de Tukajana Washabo en Apoera in West-Suriname eind augustus 1989 hebben bezet. Het Nationaal Leger liet zich verdrijven zonder een kik te geven. Op gegeven moment ontstond ruzie binnen de organisatie van de Tukajana. Een groep onder leiding van Piko nam Washabo en Apoera over van de groep onder leiding van de commandanten Thomas, Matto en Frank Jong. Toen kwam het leger wel in actie. Piko had volgens 'pater Toon' een dorpsvergadering gehouden in de krutu oso van Washabo. Hij vertelde, dat hij in de jaren daarvoor als soldaat van het Nationaal Leger veel duistere taken had moeten uitvoeren voor Bouterse. Hij zei dat Bouterse er alles aan zou doen om hem te elimineren, want hij wist teveel. Piko vluchtte naar Guyana. Hij is daar gearresteerd en uitgeleverd aan Suriname.

'Bouterse regelde het nu zo, dat Piko en zijn metgezellen zogenaamd voor een reconstructie naar Washabo werden gevlogen. Daar werden zij opgewacht door de commandanten Thomas en Frank Jong van de Tukajana's, onder toeziend oog, ze waren verdekt opgesteld, van de soldaten van het Nationaal Leger. Piko en metgezellen werden vanuit het vliegtuig geboeid aan handen en voeten, rechtstreeks op een vrachtwagen gegooid, afgevoerd en richting Blanche Marievallen levend in stukken gezaagd met een motorkettingzaag. Dat is wat gebeurd is', zei de geestelijke.

Hij merkte op dat zo Bouterse op een slimme of sluwe wijze zich heeft bevrijd van Piko en gezellen, die hij niet langer nodig had, omdat ze een potentieel gevaar voor hem waren geworden.

'Bouterse zelf bleef buiten schot. Naar buiten toe leek het enkel op een afrekening tussen Tukajana's onderling.  Als verantwoordelijke boslandpater kom ik reeds 46 jaar regelmatig in Washabo en Apoera.' In die periode van de Tukajana's zei pater Toon tegen Frank Jong, de commandant van de Tukajana in Apoera en Washabo, dat het bezwaarlijk was om steeds via Nickerie met een boot naar Washabo te komen. Hij vroeg hem of hij niet zoals vroeger, over de weg kon reizen. De Tukujana-commandant zei hem dat hij een pasje moest gaan halen bij commandant Matto. Op de vraag hoe in contact kon komen met deze commandant, zei Frank Jong, dat Matto kantoor hield in de Memre Boekoe Kazerne van het Nationaal Leger.

'De gewapende illegale groepering, Tukajana Amazonas, die tegen de wettig gekozen regering van Suriname vocht en een groot deel van het Surinaamse grondgebied bezet hield, dezelfde Tukajana Amazonas had een kantoor in de hoofdkazerne van het Nationaal Leger van de republiek Suriname. Laat dit goed tot u doordringen. In een geordend en zichzelf respecterend land, zou men dit landverraad noemen. Inderdaad, niet alleen volksverlakkerij, maar landverraad. Let wel, ik zeg hier niet dat de heer Desi Delano Bouterse een landverrader is, maar ik zeg wel dat deze handelingen en daden van de heer Bouterse in een geordend en zichzelf respecterend land, zonder meer landverraad genoemd zouden worden. Want landverraad was het. Willens en wetens de soevereiniteit en de integriteit van het Surinaamse grondgebied schenden en verkwanselen voor persoonlijk voordeel', sprak Te Dorsthorst.

Hij vroeg zich af hoe het mogelijk is dat dit ongestraft kon gebeuren. 'Hoe is het mogelijk dat ik deze geschiedenis in meer details meerdere keren wereldkundig heb gemaakt tijdens persconferenties en in artikelen in de Ware Tijd en het parlement, journalisten en de regering heb gevraagd, om te onderzoeken of deze zware beschuldigingen juist of onjuist zijn, er geen reactie op gevolgd is. Men reageerde niet, alsof men hoopte dat de zaak vanzelf in de doofpot zou verdwijnen. Dat alles op de oude manier verder kon gaan. Ik herhaal hier vandaag mijn oproep aan de minister van Justitie en Politie, aan de voorzitter van De Nationale Assemblee en aan verantwoordelijke journalisten, om te onderzoeken of wat wat ik hier vanavond gezegd heb over de Tukajana Amazonas, de rol van het Nationaal Leger en van de heer Bouterse, of dat juist is of niet juist is. En als het juist is moet men zijn conclusies trekken en als het niet juist is zal ik mijn excuses aanbieden.'

Na zijn toespraak kreeg Te Dorsthorst een uitbundig applaus. De dienst werd ook bijgewoond door de ambassadeurs van de VS, Nederland, ex-president Ronald Venetiaan en bisschop Karl Choennie.

Ter informatie: