zaterdag 10 december 2016

Brand in Hofstraat, Paramaribo, verwoest kantoorgebouw Ludwig van Dijk

Twee belendende panden lopen schroeischade op - Oorzaak brand nog niet bekend


De politie van het bureau Nieuwe Haven ontving gisteravond rond half een melding van een brand in de Hofstraat in Paramaribo. Ter plekke aangekomen troffen zij het kantoorgebouw van Ludwig van Dijk aan, dat in brand stond, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 10 december 2016.

Dit gebouw, waarin vroeger Intertechniek gevestigd was, is volgens de politie van Nieuwe Haven compleet afgebrand en twee gebouwen aan weerszijden liepen als gevolg van de vlammenzee schroeischade op. De brandweer was met man en macht bezig de vlammenzee te blussen.

Gevreesd werd voor ontploffingsgevaar vanwege het feit, dat vlak naast dit gebouw een pompstation is gevestigd. De brandweer had het vuur tegen middernacht onder controle. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

De drie panden die door de brand schade hebben opgelopen waren wel tegen brand verzekerd. De oorzaak is vooralsnog niet bekend.

Lichaam spoelt aan nabij een pompstation te Houttuin

Vermoedelijk betreft het een geslaagde zelfmoordsprong vanaf de Wijdenboschbrug


De politie ontving gisteren een melding van een aangespoeld lijk nabij een pompstation in het politieverzorgingsgebied van Houttuin. Duikers hebben het lichaam van een man geborgen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 10 december 2016.

Een dag eerder had een weggebruiker melding gemaakt van het feit dat hij een trui, slippers en een mobiele telefoon op de Wijdenboschbrug had zien liggen. Dat gaf hem het vermoeden dat iemand van de brug moest zijn gesprongen en informeerde de politie.

De politie van Houttuin heeft deze zaak in onderzoek. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is het lichaam afgestaan aan de nabestaanden. Van de familie verneemt het dagblad, dat het slachtoffer eerder al gepoogd had om zich van het leven te beroven.

FlexTank Amazone Resources bewijst zijn zeewaardigheid

Testvaart naar Barbados echter vanwege kosten- en milieuargumenten afgebroken

Sleepboot zet koers naar thuishaven Willemstad, Curaçao, waarna waterzak in container naar fabriek in Spanje wordt vervoerd


De FlexTank van Amazone Resources die woensdagochtend vanuit Suriname is vertrokken richting Barbados heeft zijn zeewaardigheid bewezen. Het internationale maritieme bureau Van Woerkom, Nobels & Ten Veen, gevestigd in het Nederlandse Sliedrecht, heeft de FlexTank zeewaardig verklaard en gecertificeerd, zo laat Amazone Resources vandaag, zaterdag 10 december 2016, in een persbericht weten. 

Dit is een nieuwe mijlpaal voor de startende operatie van Amazone Resources, aldus het bedrijf. De certificering volgde na een testperiode in Suriname van 16 november tot 7 december waarin de FlexTank op meerdere locaties en op verschillende onderdelen is getest. Waar nodig zijn enkele modificaties aangebracht. Een belangrijke constatering was, dat de verbinding van de FlexTank met de sleepboot, van belang voor een optimale besturing en het goed kunnen manoeuvreren, aandacht verdient.

De modificaties hebben bijgedragen aan de succesvolle testvaart. Het is immers voor het eerst dat een waterzak op de Atlantische Oceaan heeft gevaren.

Met het bereiken van het beoogde resultaat heeft Amazone Resources gisteren, na overleg met de kapitein van de sleepboot Suzanna D, besloten de koers te wijzigen van Barbados naar Willemstad op Curaçao, de thuishaven van de sleepboot. Omdat het water niet gelost zou worden op Barbados en de zeewaardigheid bewezen was, waren kosten- en milieuoverwegingen uiteindelijk doorslaggevend voor dit besluit. Zoals gepland was, is de FlexTank binnenboord gehaald en wordt deze na aankomst in Willemstad per container terug vervoerd naar de fabriek in Spanje.

De autoriteiten van Barbados zijn op de hoogte gebracht van de wijziging. Amazone Resources gaat de komende tijd samen met de producenten van de FlexTank de uit de test verkregen informatie evalueren. De resultaten zullen worden gebruikt als input voor de ontwikkeling van de FlexTank 2.0 die ingezet zal worden voor commerciële vaarten.

Korps Politie Suriname heeft dienstauto van met verlof zijnde commissaris terug

Minister van Justitie en Politie wil niet reageren...


Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft de dienstauto die aan een commissaris in bruikleen was gegeven weer teruggevorderd (zie foto- Bron: Dagblad Suriname). Het voertuig staat momenteel bij het hoofdbureau van politie aan de Duisburglaan in Paramaribo geparkeerd, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 10 december 2016.

De betreffende commissaris is al zo'n jaar met verlof, met daarop aansluitend pensioen. Maar, terwijl hij definitief thuis zit, geniet hij nog steeds van zijn privileges, waaronder de beschikking over een dienstvoertuig. Voor deze tijd is dat een overbodige luxe, aldus het dagblad.

De minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, en korpschef Agnes Daniel klagen al geruime tijd steen en been over het tekort aan rollend materieel bij het KPS. Zij waren klaarblijkelijk vergeten, dat deze politiecommissaris nog steeds de beschikking had over een dienstvoertuig van het KPS, een Toyota Fortuner.

De redactie van het Dagblad Suriname heeft in verband met deze kwestie gebeld met de minister van Justitie en Politie. Zij wenste echter niet te reageren. Maar, het voertuig is nu in elk geval weer beschikbaar om ingezet te worden voor de dienstverlening.

Venezolaanse consumentenwaakhond Sundde neemt duizenden dozen speelgoed in beslag

Speelgoedbedrijf drijft prijzen speelgoed op in aanloop naar Kerstdagen


De Venezolaanse consumentenwaakhond Sundde beschuldigt een speelgoedbedrijf van het oppotten van producten en het opdrijven van prijzen in de aanloop naar de Kerstdagen. De organisatie zegt niet te zullen toestaan dat kinderen worden ’beroofd van de kerst’. 

Sundde deelde via internet foto’s van twee managers van het bedrijf Kreisel, die door zwaarbewapende militairen worden afgevoerd. Ook kwam de waakhond op Twitter met foto’s en videobeelden van duizenden in beslag genomen dozen met speelgoed.


De regering had ondernemingen vorige week opdracht gegeven de prijzen voor bepaalde producten met ongeveer een derde te verlagen. Volgens critici gaat het om een populistisch besluit met grote gevolgen voor bedrijven. Venezuela worstelt met een diepe economische crisis, die onder meer is veroorzaakt door de lage olieprijs.(De Surinaamse Krant/De Telegraaf/Twitter)

Jogi (VHP): 'Bouterse zit oud-president Wijdenbosch op de hielen wat betreft toenemende staatsschuld'

'Eigenlijk zou de minister van Financiën nu niet in parlement moeten zitten, maar in Santo Boma'


President Desi Bouterse zit toenmalig staatshoofd Jules Wijdenbosch op de hielen, als het gaat om de toenemende staatsschuld. Waar Wijdenbosch tussen 1996 en 2000 de overheidsschuld met een stijging van 1472 procent had gebracht van omgerekend Srd 69 miljoen naar Srd 1.1 miljard, zit Bouterse al op een stijging van circa 600 procent. Zo stelde VHP-Assembleelid Mahinder Jogi gisteren in het parlement, aldus de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 10 december 2016.

Het college behandelde de machtigingswet om de regering toestemming te geven een lening van 235 miljoen dollar te sluiten bij de Chinese staatsbank EXIM.

Jogi zei, dat de regering-Bouterse in 2010 een staatsschuld van ruim Srd 2.2 miljard overnam van president Ronald Venetiaan. De totale overheidsschuld bedraagt volgens hem op dit moment ongeveer Srd 15.3 miljard, 'zo niet, hoger'.

Jogi zegt in een reactie te vrezen, dat in het tempo waarmee Bouterse links en rechts leningen sluit, hij Wijdenbosch zal voorbijstreven. Rekenend met een huidig bruto binnenlands product (bbp) van Srd 16.6 miljard, heeft de Surinaamse overheid een totale schuld van minimaal 90 procent van het bbp. Uit informatie van het Bureau op de Staatsschuld op haar website in september is volgens de VHP'er gebleken, dat de overheid in september dit jaar slechts nog ruimte had om ongeveer 400 miljoen Amerikaanse dollar aan schulden te maken. Indien er tussen september en oktober geen opmerkelijke aflossing van leningen heeft plaatsgevonden, werd volgens berekening van Jogi het leningenplafond met ongeveer 150 miljoen dollar overschreden, toen in oktober de intussen beruchte obligatielening van 550 miljoen dollar op de internationale kapitaalmarkt werd afgesloten.

'Eigenlijk zou de minister van Financiën nu niet in het parlement moeten zitten, maar in Santo Boma. Hij had naar het parlement moeten komen om toestemming te vragen voor de obligatielening, omdat hij daarmee de wet op de Staatsschuld zou overtreden en buiten het obligoplafond zou gaan', aldus de VHP'er.

Reagerend op opmerkingen en vragen van Assembleelden stelde minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, dat, gelet op de verwachte hogere inkomsten voor de Staat de komende jaren, de behoefte om nieuwe leningen af te sluiten zal afnemen. Jogi benadrukt echter, dat de regering de bedoeling van de Wet op de Staatsschuld illusoir heeft gemaakt, door een machtigingswet bij het parlement te deponeren. Met deze ontwikkeling wordt voornoemde wet uitgehold en kan deze, als het aan hem ligt, 'in de prullenbak gedeponeerd worden'. 

Venezuela is luchtvaartmaatschappijen Latijns-Amerika 3,8 miljard dollar schuldig

Uitblijven betalingen uit Venezuela leidt tot grote problemen luchtvaartmaatschappijen


Venezuela is de luchtvaartmaatschappijen in Latijns-Amerika in totaal 3,8 miljard dollar schuldig, dat liet de internationale luchtvaartorganisatie IATA weten in een vooruitblik op 2017 (zie hieronder). Het Antilliaans Dagblad schrijft er vandaag, zaterdag 10 december 2016, over, zo bericht Paradise FM.

Dat de Venezolaanse deviezenautoriteit Cadivi weigert de in het land in bolivars verkochte tickets in dollars te betalen aan de maatschappijen is in strijd met de internationale verplichtingen, zegt de IATA.

Die had in september al laten weten de luchtvaartmaatschappijen te willen helpen hun geld terug te krijgen, maar tot dusverre zonder resultaat, ook ondanks het inschakelen van de Verenigde Staten.

De enorme schuld van Venezuela heeft inmiddels geleid tot de grote problemen bij Insel Air en het faillissement van het Arubaanse Tiara Air.Latin American carriers: Latin American airlines are expected to post a net profit of $200 million, which is slightly lower than the $300 million forecast for 2016. Profit per passenger is expected to be $0.76 with a net profit margin of 0.7%. Capacity offered by the region’s carriers is forecast to grow by 4.8% which is ahead of expected demand growth of 4.0%. Despite some signs of improvement in the region’s currencies and economic prospects, operating conditions remain challenging, with infrastructure deficiencies, high taxes, and a growing regulatory burden across the continent. Venezuela continues to block the repatriation of some $3.8 billion of industry funds in contravention of international obligations.   (Bron: http://www.iata.org/pressroom/pr/Pages/2016-12-08-01.aspx)

Bouw nieuw theater op locatie afgebrand Sentro Pro Arte, Curaçao, niet uitgesloten

Algemeen Pensioenfonds Curaçao presenteert plan voor bouw nieuw SPA


Nu Sentro Pro Arte (SPA) afgebrand is, wil dat nog niet zeggen dat het bouwen van een theater op die plek uitgesloten is. Dat kan opgemaakt worden uit uitlatingen van demissionair minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Irene Dick (PS), vorige week bij de begrotingsbehandeling in de Staten, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 10 december 2016.

Op de begroting van 2017 staat een bedrag van 2,2 miljoen gulden gereserveerd op de kapitaaldienst voor SPA. Dick in de Staten: 'Er vindt op dit moment een re-evaluatie plaats van Sentro Pro Arte. Er is een plan gepresenteerd door het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) om een nieuw SPA te bouwen volgens het public-private partnership (PPP)-systeem.'

Navraag bij APC leert dat er inderdaad gesprekken hebben plaatsgevonden, maar dat op dit moment het overleg hierover gestaakt is. Op dit moment huurt APC de parkeerplaats van SPA. De laatste architect die nog met SPA bezig is geweest, Dito Abbad van PlanD2, bevestigt dat het bureau is gevraagd door APC om advies te geven over de staat van het gebouw na de brand.

Abbad legt uit dat er twee mogelijkheden zijn. Ten eerste zou onderzocht kunnen worden wat er mogelijk nog in stand kan worden gehouden, ook nu nog, na de brand. Een tweede optie is om wat er nu staat te slopen en een nieuw theater te bouwen. Deze laatste mogelijkheid is sneller en goedkoper. Abbad: 'Er is al geld beschikbaar gesteld voor SPA en er wordt al 16 jaar gediscussieerd over een nationaal theater in de binnenstad.'

Toen SPA nog niet afgebrand was, was de gedachte om er een multifunctioneel gebouw van te maken waar ook bijvoorbeeld conferenties konden plaatsvinden. SPA zou dan kunnen functioneren als theater en multifunctioneel gebouw náást nog een nationaal theater in de binnenstad. Deze gedachte hoeft, nu SPA afgebrand is, volgens Abbad nog steeds niet losgelaten te worden.”

Curaçaose jeugdzeiler Tijn van der Gulik neemt deel aan ISAF Youth Worlds 2016 in Nieuw-Zeeland

Tijn neemt deel als vertegenwoordiger van de Nederlandse Antillen

'De laatste tijd is hij enorm gegroeid, en we hebben dan ook redelijk hoge verwachtingen en de ambitie is er'


De Curaçaose jeugdzeiler Tijn van der Gulik zal in Auckland, Nieuw-Zeeland, deelnemen aan de ISAF Youth Worlds 2016. De 16-jarige Tijn doet mee in de Laser Radial-klasse, een eenmansboot voor jeugd en volwassenen tot 72 kilo. De wedstrijden in de ISAF Youth Worlds worden gevaren van 14 tot en met 20 december. De talentvolle zeiler reist vandaag af naar Auckland, aldus vandaag, zaterdag 10 december 2016, het Antilliaans Dagblad. 


De op Curaçao geboren en getogen Van der Gulik begon op vijfjarige leeftijd met zeilen en is in zijn vrije tijd bijna altijd op het water te vinden. Van der Gulik zit in VWO 6 van het Kolegio Alejandro Paula (KAP) en heeft gisteren zijn eerste schoolexamen gemaakt. 'Dat ging goed hoor. Ik mis er een aantal volgende week, maar die mag ik in januari inhalen. In Nieuw-Zeeland ben ik natuurlijk bezig met het zeilen, maar er zijn ook tijden dat ik een boek kan oppakken en kan gaan leren.'

Na zijn eindexamen wil hij zich helemaal gaan richten op de zeilsport. Tijn is nog maar 16 jaar oud als hij in de zomer van 2017 eindexamen doet. 'Ik wil wel gaan studeren, maar ik ben nog jong en ga me eerst op het zeilen richten.' Zijn droom is om deel te nemen aan de Olympische zomerspelen in Tokyo in 2020. Hij wil dat bereiken door richting 2020 regatta’s in verschillende wateren te varen en zich verder te ontwikkelen. Van der Gulik is al begonnen met het werven van sponsors met de Tijn van der Gulik Olympic Campaign Tokyo 2020. Van der Gulik heeft al een paar sponsors gevonden, laat Anneke van der Gulik, de moeder van Tijn, weten. 'Tijn moet veel trainen in verschillende landen. Op Curaçao waait het eigenlijk altijd hard en hij moet ook leren omgaan met weinig wind. Ook moet hij deelnemen aan internationale wedstrijden, want op Curaçao zijn wel meer zeilers maar de competitie is klein.'

In november deed Tijn mee aan het Sunfish Youth World Championship in Cartagena en daar eindigde hij op de zevende plaats. De Sunfish is geen Olympische klasse. Anneke van der Gulik denkt dat Tijn in Auckland goed kan gaan presteren. 'Hij heeft vorig jaar in Maleisië deelgenomen aan dit evenement en toen is hij op de 47e plaats geëindigd. De laatste tijd is hij enorm gegroeid, en we hebben dan ook redelijk hoge verwachtingen en de ambitie is er.' 

De omstandigheden in Auckland zijn vrij gunstig voor Tijn. 'Het is op open zee, het water is met 18 graden een stuk kouder dan het water op Curaçao. Er staat wel redelijk wind en de golven vallen mee.' Tijn neemt deel als vertegenwoordiger van de Nederlandse Antillen. 'Dit is nog zo geregeld in de zeilwereld. Ik weet niet precies waarom dat nog zo is.'

Namens welk land Tijn eventueel zal deelnemen aan de Olympische spelen weten Van der Guliks nog niet. 'Curaçao is niet erkend om deel te nemen aan de Olympische Spelen en de Nederlandse Antillen bestaan niet meer, dus moeten we een andere optie zoeken. Uitkomen voor Nederland is een optie, maar dan kom je wel in een volle vijver terecht in de kwalificatiefase. We kijken ook of Aruba een mogelijkheid is. Als Tijn is geslaagd voor zijn eindexamen gaan we kijken wat politiek-praktisch mogelijk is.'

'Financiële impasse van Capriles kliniek op Curaçao nog niet doorbroken'

Capriles Kliniek teleurgesteld in overheid


De Capriles Kliniek is teleurgesteld in de overheid die op eigen initiatief een onafhankelijk onderzoek heeft laten uitvoeren naar de financiële situatie van het noodlijdende instituut voor psychiatrische patiënten, maar vervolgens geen follow-up doet van de aanbevelingen waar ‘iedereen’ zich in kon vinden. Dat blijkt uit het onlangs aan de Staten aangeboden jaarverslag 2015, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 10 december 2016.

Daardoor is ook de financiële impasse van de kliniek nog niet doorbroken, zo staat in het voorwoord van het verslag, ondertekend door Lionel Sint Jacobs, voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT).

'De weinige vooruitgang die de kliniek op financieel gebied heeft geboekt, noopt de kliniek tot terughoudendheid in haar financieel beleid. Dit heeft zijn weerslag op het organisatiebeleid en plaatst strakke kaders voor de verdere ontwikkeling van de zorg. De directie heeft er in 2015 voor gekozen om het lopend beleid voort te zetten en hiernaast hoog te blijven inzetten op het verkrijgen van duidelijkheid van de zijde van de overheid omtrent de te leveren zorg. Wanneer deze duidelijkheid uitblijft, zal de directie niet schromen haar verantwoordelijkheid te nemen om binnen de kaders van de bestaande wetgeving toe te werken naar een gezonde financiële situatie van de kliniek, vanzelfsprekend met inachtneming van de belangen van haar cliënten en medewerkers', aldus het jaarverslag.

De kliniek biedt werk aan in totaal 280 personeelsleden die deels wel en deels niet in loondienst.

Breeveld (DOE) in parlement kritisch over late uitbetaling uitkering aan mensen met beperking

'Uitbetaling van de financiële bijstand weer tot nader order uitgesteld'

Minister Hoefdraad: 'Er zal geld vrijgemaakt worden, waarbij in 2017 een staatsbank belast zal worden met de uitbetaling' 


Assembleelid Carl Breeveld (DOE) kaartte gisteren in De Nationale Assemblee aan, dat terwijl er over een lening van 235 miljoen Amerikaanse dollar bij de Chinese staatsbank EXIM wordt gesproken, mensen met een beperking geen uitbetaling krijgen van Srd 235. 

'In de economische situatie waarin we ons bevinden, gaat de regering voorbij aan de acute noodsituaties zoals die, waar verschillende sociale instellingen zich op dit moment in bevinden, met name de meest kwetsbare groepen. Hoe vangen wij deze noodsituaties op?', vroeg de politicus zich hardp af.

Hij zei gisteren weer bericht te hebben ontvangen van mensen die leven met een beperking, dat zij bij aankomst op de kantoren te horen krijgen dat wederom de uitbetaling van de financiële bijstand tot nader order is uitgesteld. Vervolgens belt men naar het kantoor van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, afdeling Financiële Bijstand, aan de Gemenelandsweg, maar daar wordt niet opgenomen. 'Gewoon niet bereikbaar.'

Het Assembleelid voerde aan dat dit niet zo door kan gaan.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei naar aanleiding van opmerkingen over subsidies, dat niet elk bedrag zonder meer wordt betaald. Er vindt controle plaats. Instellingen verhogen bedragen zonder af te stemmen of nemen meer personeel in dienst.

De bewindsman deelde mee dat er volgend jaar een betere regeling komt. Er zal geld vrijgemaakt worden, waarbij een staatsbank belast zal worden met de uitbetaling. Op deze manier kan sneller worden ingespeeld op de situatie.

Vreemdelingendienst Suriname zet in november 400 illegalen land uit

Meeste uitgezette vreemdelingen zijn Brazilianen (227) en Chinezen (116)


Vierhonderd illegalen zijn de afgelopen maand door de afdeling Vreemdelingen Dienst van het Korps Politie Suriname, het land uitgezet. Dat meldt de afdeling Public Relations in een gisteren, vrijdag 9 december 2016, uitgebracht persbericht.

Het gaat om 227 Brazilianen, 116 Chinezen, 20 Haitianen, 11 Dominicanen, 10 Guyanezen, 28 Vietnamezen en één Hondurese. Zij mogen gedurende een periode variërend van twee maanden tot één jaar geen voet meer zetten op Surinaamse bodem.

Veel van deze illegalen zijn via de Johan Adolf Pengelluchthaven en de verschillende grenzen Suriname binnengekomen. Zij hebben zich niet gehouden aan de vastgestelde verblijfsperiode, aldus de politie.

Minister van Dijk-Silos waarschuwt dat schending mensenrechten aangepakt wordt

Bewindsvrouwe kondigt komst Nationaal Mensenrechteninstituut in 2020 aan


Personen en instanties die lichtvaardig omgaan met mensenrechten mogen hun borst natmaken. Het ministerie van Justitie en Politie wil in 2020 een optimale beleving van deze rechten binnen de rechtsstaat, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, zaterdag 10 december 2016. 

Minister Jennifer van Dijk-Silos van het ministerie zegt, dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk zal zijn. 'Bepaalde processen zullen pijnlijk zijn voor velen, maar we zullen er doorheen moeten gaan', zei ze gisteren bij de feestelijke aankondiging van het Nationaal Mensenrechteninstituut. Dit orgaan past binnen het streven van het ministerie om de beleving van mensenrechten serieuzer aan te pakken.

De bewindsvrouw zei, dat de 'pijnlijke processen' op weg naar 2020 te maken hebben met te verwachten maatregelen tegen schenders van mensenrechten. Als voorbeeld noemde ze de verwachte ontheffing van gevangenismedewerkers die gedetineerden mishandelen. De minister merkte op dat het land zich met verschillende verdragen, die te maken hebben met mensenrechten, heeft verbonden en er daarom niet onderuit komt serieus om te gaan met dit onderwerp.

Onder toezicht van onder anderenhoogwaardigheidsbekleders werden gisteren in de ballroom van Hotel Torarica de komst van het mensenrechteninstituut aangekondigd. Het nog in te stellen instituut moet in financieel opzicht en als het gaat om bevoegdheden zelfstandig opereren.

Centraal is gesteld dat dit instituut conform de zogenoemde 'Paris principles' (zie hieronder)te werk zal gaan. Deze beginselen gaan over de status en werking van nationale instellingen voor de bescherming en bevordering van mensenrechten. Van Dijk-Silos hoopt dat dit orgaan binnen drie jaar van de grond komt. Vicepresident Ashwin Adhin zei in een korte toespraak, dat de regering er alles aan zal doen om dit voornemen te realiseren.


Principles relating to the Status of National Institutions (The Paris Principles)


Adopted by General Assembly resolution 48/134 of 20 December 1993


Competence and responsibilities

1. A national institution shall be vested with competence to promote and protect human rights.

2. A national institution shall be given as broad a mandate as possible, which shall be clearly set forth in a constitutional or legislative text, specifying its composition and its sphere of competence.

3. A national institution shall, inter alia, have the following responsibilities:
(a) To submit to the Government, Parliament and any other competent body, on an advisory basis either at the request of the authorities concerned or through the exercise of its power to hear a matter without higher referral, opinions, recommendations, proposals and reports on any matters concerning the promotion and protection of human rights; the national institution may decide to publicize them; these opinions, recommendations, proposals and reports, as well as any prerogative of the national institution, shall relate to the following areas:
(i) Any legislative or administrative provisions, as well as provisions relating to judicial organizations, intended to preserve and extend the protection of human rights; in that connection, the national institution shall examine the legislation and administrative provisions in force, as well as bills and proposals, and shall make such recommendations as it deems appropriate in order to ensure that these provisions conform to the fundamental principles of human rights; it shall, if necessary, recommend the adoption of new legislation, the amendment of legislation in force and the adoption or amendment of administrative measures;
(ii) Any situation of violation of human rights which it decides to take up;
(iii) The preparation of reports on the national situation with regard to human rights in general, and on more specific matters;
(iv) Drawing the attention of the Government to situations in any part of the country where human rights are violated and making proposals to it for initiatives to put an end to such situations and, where necessary, expressing an opinion on the positions and reactions of the Government;
(b) To promote and ensure the harmonization of national legislation, regulations and practices with the international human rights instruments to which the State is a party, and their effective implementation;

(c) To encourage ratification of the above-mentioned instruments or accession to those instruments, and to ensure their implementation;

(d) To contribute to the reports which States are required to submit to United Nations bodies and committees, and to regional institutions, pursuant to their treaty obligations and, where necessary, to express an opinion on the subject, with due respect for their independence;

(e) To cooperate with the United Nations and any other orgnization in the United Nations system, the regional institutions and the national institutions of other countries that are competent in the areas of the protection and promotion of human rights;

(f) To assist in the formulation of programmes for the teaching of, and research into, human rights and to take part in their execution in schools, universities and professional circles;

(g) To publicize human rights and efforts to combat all forms of discrimination, in particular racial discrimination, by increasing public awareness, especially through information and education and by making use of all press organs.

Composition and guarantees of independence and pluralism

1. The composition of the national institution and the appointment of its members, whether by means of an election or otherwise, shall be established in accordance with a procedure which affords all necessary guarantees to ensure the pluralist representation of the social forces (of civilian society) involved in the protection and promotion of human rights, particularly by powers which will enable effective cooperation to be established with, or through the presence of, representatives of:

(a) Non-governmental organizations responsible for human rights and efforts to combat racial discrimination, trade unions, concerned social and professional organizations, for example, associations of lawyers, doctors, journalists and eminent scientists;

(b) Trends in philosophical or religious thought;

(c) Universities and qualified experts;

(d) Parliament;

(e) Government departments (if these are included, their representatives should participate in the deliberations only in an advisory capacity).

2. The national institution shall have an infrastructure which is suited to the smooth conduct of its activities, in particular adequate funding. The purpose of this funding should be to enable it to have its own staff and premises, in order to be independent of the Government and not be subject to financial control which might affect its independence.

3. In order to ensure a stable mandate for the members of the national institution, without which there can be no real independence, their appointment shall be effected by an official act which shall establish the specific duration of the mandate. This mandate may be renewable, provided that the pluralism of the institution's membership is ensured.

Methods of operation

Within the framework of its operation, the national institution shall:

(a) Freely consider any questions falling within its competence, whether they are submitted by the Government or taken up by it without referral to a higher authority, on the proposal of its members or of any petitioner,

(b) Hear any person and obtain any information and any documents necessary for assessing situations falling within its competence;

(c) Address public opinion directly or through any press organ, particularly in order to publicize its opinions and recommendations;

(d) Meet on a regular basis and whenever necessary in the presence of all its members after they have been duly concerned;

(e) Establish working groups from among its members as necessary, and set up local or regional sections to assist it in discharging its functions;

(f) Maintain consultation with the other bodies, whether jurisdictional or otherwise, responsible for the promotion and protection of human rights (in particular, ombudsmen, mediators and similar institutions);

(g) In view of the fundamental role played by the non-governmental organizations in expanding the work of the national institutions, develop relations with the non-governmental organizations devoted to promoting and protecting human rights, to economic and social development, to combating racism, to protecting particularly vulnerable groups (especially children, migrant workers, refugees, physically and mentally disabled persons) or to specialized areas.

Additional principles concerning the status of commissions with quasi-jurisdictional competence

A national institution may be authorized to hear and consider complaints and petitions concerning individual situations. Cases may be brought before it by individuals, their representatives, third parties, non-governmental organizations, associations of trade unions or any other representative organizations. In such circumstances, and without prejudice to the principles stated above concerning the other powers of the commissions, the functions entrusted to them may be based on the following principles:

(a) Seeking an amicable settlement through conciliation or, within the limits prescribed by the law, through binding decisions or, where necessary, on the basis of confidentiality;

(b) Informing the party who filed the petition of his rights, in particular the remedies available to him, and promoting his access to them;

(c) Hearing any complaints or petitions or transmitting them to any other competent authority within the limits prescribed by the law;

(d) Making recommendations to the competent authorities, especially by proposing amendments or reforms of the laws, regulations and administrative practices, especially if they have created the difficulties encountered by the persons filing the petitions in order to assert their rights.

Karta-Bink (PL): 'We zijn geen doemdenkers, maar realistisch'

'Wij willen voorkomen dat dit mooi land verder verslechtert'


'We zijn geen doemdenkers, maar realistisch', zei het Pertjajah Luhur (PL)-Assembleelid Ingrid Karta-Bink gisteren tijdens de openbare behandeling van de machtigingswet voor de 235 Amerikaanse dollar lening bij de Chinese staatsbank EXIM. De politica reageerde op uitspraken gedaan door Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, die vond dat de oppositie met haar houding de ontwikkeling van het land tegenhoudt. 

Abdoel gaf aan, dat de precaire situatie van nu des te meer de reden is om het Dalian 4-project uit voeren. 'Wanneer u straks hier tegen deze wet gaat stemmen, dan moet u weten dat u stemt voor de buurten die straks in aanmerking zullen komen voor een geasfalteerde weg. U gaat stemmen tegen de dorpen waarlangs de wegen geasfalteerd worden en waar de kinderen dagelijks pinaren om een bus te pakken en hun school te bereiken. U gaat stemmen tegen de ontwikkeling en de productie, omdat u weet dat de zaken, zoals ze zijn aangehaald, zullen bijdragen tot stimulering van de productie.'

Karta-Bink kon zich deels vinden in het argument van Abdoel. Maar, ze benadrukte dat alles gaat over het moment waarop dit project wordt uitgevoerd.

'De OW-minister deelt ons mee, dat hij nog geen plan heeft welke wegen geasfalteerd zullen worden in de districten. Het districtsbestuur zal de wegen opgeven die prioriteit genieten in een district. Als wij nu zelf niet eens een lijst van wegen kunnen krijgen, dan zijn er zeker wel vraagtekens', stelde de politica.

Volgens de PL’er is dat de reden waarom de oppositie steeds haar ongenoegen uit over dit project. 'Als u zegt dat wij doemdenkers zijn, dan moet ik u even corrigeren. We zijn realistisch. Wij willen voorkomen dat dit mooi land verder verslechtert', aldus de parlementariër.

Bioslogos en SCF brengen vier boekjes uit over beschermde gebieden in Suriname

Doel boekjes bijdragen aan verbreding van kennis bij mensen over natuur en beschermde gebieden


Bioslogos heeft in samenwerking met de Suriname Conservation Foundation (SCF) een vierdelige serie boekjes over de beschermde gebieden in Suriname uitgegeven. De officiële overhandiging van de serie was gisteren in Jacana Amazon Wellness Resort (zie foto - Bron: SCF), zo meldt Starnieuws vandaag, zaterdag 10 december 2016.

Rosebel Gold Mines N.V. heeft de fondsen voor de uitvoering van dit project, 30.000 Amerikaanse dollar, beschikbaar gesteld.

Bioslogos, onder leiding van Jerrel Pinas (oud-woorvoerder van het WWF in Suriname), richt zich sinds 2009 op multimedia en educatieproducties over het milieu.

Met dit project geven SCF en Rosebel nadere invulling aan de bestaande samenwerking tussen beide organisaties in het kader van het SCF Green Partnership Program, zeggen zij in een verklaring. De serie boekjes heeft als doel bij te dragen aan de verbreding van de kennis bij studenten, toeristen en het algemeen publiek, over de natuur en de beschermde gebieden en bij te dragen aan de bescherming en het behoud van de Surinaamse natuur.

Het Green Partnership Program is bedoeld voor samenwerking op het gebied van activiteiten die bijdragen aan de bescherming en het behoud van de Surinaamse natuur. Suriname telt zestien beschermde natuurgebieden waar in het algemeen weinig over bekend is. Deze beschermde natuurgebieden hebben diverse ecosystemen met elk hun specifieke en bijzondere flora en fauna. De boekjes zijn in zowel het Nederlands als het Engels uitgegeven.

Vader betrapt dochter van 13 in bed met 18-jarige jongen

Woedende vader houdt knaap vast tot komst politie


Een vader heeft in de nacht van zaterdag op zondag 4 december zijn 13-jarige dochter betrapt met een jongen van 18 in bed. Het meisje had de jongen uitgenodigd om thuis bij haar te komen. Dit deed zij nadat haar ouders volgens haar al sliepen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 10 december 2016.

Op een bepaald moment werd de vader wakker, hij hoorde geluiden in de kamer van zijn 13-jarige dochter. Hij deed de deur open en betrapte beiden in het bed. De woedende vader hield de jongeman vast en schakelde de politie in. Toen de politie ter plekke arriveerde werd de jongeman aan de politie overgedragen.

De vader heeft de ongewenste gast niet mishandeld. Hij heeft getracht zich rustig te houden, maar hij heeft zich erg druk gemaakt over deze ontdekking.

De politie heeft P.G. in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld als verdachte van van seks met een minderjarige. Het bericht vermeldt niet waar een en ander zich heeft afgespeeld.

Politie zou probleemkinderen 'dumpen' bij kindertehuizen...

11-Jarige jongetje na inbraak in bank door agenten afgezet bij Huize Campagne


De Ware Tijd bericht vandaag, zaterdag 10 december 2016, dat probleemkinderen die in aanraking komen met de politie achtergelaten worden bij kindertehuizen, zoals Huize Campagne, en dat de politie verder niet naar hen omkijkt. Het meest recente geval is dat van het elfjarig jongetje dat in september een inbraak pleegde in de RBC Bank aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat. De politie bracht hem naar Huize Campagne met de mededeling, dat hij snel zou worden opgehaald, maar zij liet niets meer van zich horen, zegt de verantwoordelijke van het tehuis, Silvy Campagne. 

Door een ruit aan de achterzijde van het bankgebouw in te slaan, wist de jeugdige inbreker binnen te komen. Volgens de politie ging hierdoor het alarm af, waarna de jongen zich schuilhield in de vliering van het pand. Door camerabeelden werd hij snel gevonden. Een tweede persoon is, nadat het alarmsysteem was afgegaan, op de vlucht geslagen. De afdeling Jeugdzaken hield zich bezig met dit geval.

Campagne keurt de werkwijze van de politie, door deze kinderen gewoon bij een tehuis af te leveren, af. Nadat de kinderen zijn afgezet hoort zij niets meer. Ze zegt dat de moeder van het jochie niet eens weet, dat hij daar verblijft, sinds hij betrapt is.

Meestal vraagt de politie onderdak voor het kind voor een nacht, om het de volgende dag weer op te halen, maar dat gebeurt niet meer. Vier van de 55 kinderen in het tehuis, zijn op deze wijze binnengekomen.

'Vooral de politie brengt kinderen hier, maar ook families en anderen. Als wij bellen met de politie krijgen we te horen, dat ze nog bezig is met het onderzoek.'

Van de kinderen die worden 'afgeleverd' door agenten zijn vaak geen persoonsgegevens bekend, waardoor ze niet naar school kunnen. Het jongste kind van het tehuis is een jaar en verblijft er vanaf dat ze een maand oud is. Ze is daar achtergelaten door een vrouw die werd mishandeld door haar man.

Minister van Financiën mag van Assemblee lening afsluiten bij Chinese EXIM bank

Oppositie stemt tegen het leningsvoorstel minister Hoefdraad - PALU onthoudt zich van stemming en verlaat vergaderzaal

- Minister Hoefdraad valt ongemeen hard uit naar Assembleelid Mathoera die een 'criminal mind' zou hebben
- Mathoera in reactie: 'Ik heb geen monetaire kennis minister, maar ik heb wel kennis om criminelen te herkennen'


Tussen oppositie en coalitie zijn gisteren harde woorden gevallen tijdens het debat over de lening van 235 miljoen Amerikaanse dollar die de regering zal sluiten met de Chinese staats-EXIM bank. Hiermee zal het Dalian 4 project voor het asfalteren van wegen en bouwen van bruggen worden uitgevoerd. Met 27 stemmen vóór en 13 tegen werd de minister van Financiën gemachtigd om de lening te sluiten, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 10 december 2016.
De VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE hebben tegen gestemd.

De PALU zegt de regering geen blanco cheque te willen geven en heeft zich onthouden door bij de stemming de zaal te verlaten.

De coalitie, onder aanvoering van commissievoorzitter Amzad Abdoel (NDP), voerde aan dat dit project belangrijk is voor de ontwikkeling van het land. Door de aanpak van het wegennet in verschillende districten, zal de productie worden gestimuleerd.

Mahinder Jogi (VHP), Gregory Rusland (NPS), William Waidoe (Pertjajah Luhur) en Krishna Mathoera (VHP) allen leden van de commissie van rapporteurs zeiden niet tegen de aanpak van infrastructuur te zijn. Zij voerden aan, dat er prioriteiten moeten worden gesteld en niet meer geld geleend moet worden. Volgens de oppositie is het leningenplafond reeds overschreden. Hiertegen protesteerde de coalitie, die zich baseerde op officiële cijfers waaruit blijkt dat dit niet het geval is.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ontkende diverse malen dat het schuldplafond van 60% is overschreden. Mathoera, die eerder onomwonden had verklaard dat het schuldplafond overschreden is, kreeg de volle lading. 'Er is heel veel gezegd door een geacht lid van u ten aanzien van het overschrijden van het plafond. Waarschijnlijk is de zinsnede van als je een criminele mind hebt, verdenk je alles en iedereen van criminele activiteiten, ook hier van toepassing', stelde de bewindsman.

Waarnemend parlementsvoorzitter Melvin Bouva (NDP vroeg de minister om de woorden terug te nemen. Uiteindelijk werd het op voorstel van Bouva 'zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten'

Hoefdraad merkte op dat mensen over monetaire zaken praten, maar totaal analfabeten zijn, daarom wilde de bewindsman het wel uitleggen. Hij legde uit, dat voordat een lening kan worden aangegaan de schuld wordt vastgelegd met internationale advocaten, nationale advocaten, het Bureau voor de Staatsschuld, de Rekenkamer en de procureur-generaal. Hij voerde aan dat de regering alleen een schuld kan aangaan als de procureur-generaal verklaart, dat het volgens de wettelijke regels plaatsvindt.

Hoefdraad zei voorzichtig te zijn met geven van informatie aan mensen die het niet begrijpen. 'Het is net een scheermes geven aan een aap. Hij gaat je totaal vernietigen.' Hoefdraad gaf het advies de macro-economie goed te bestuderen voordat men met ongenuanceerde uitspraken komt.

'Ik kan u zeggen, wij hebben alles volgens de regels gedaan. En ook al zou u een pistool in mijn mond zetten en mij bedreigen, dan zal ik toch nog zeggen dit is volledig volgens de regels gegaan. En wij gaan daarvan niet afwijken', sprak de minister. Hij voerde aan dat het niet alleen gaat om naar de gevangenis gaan, maar het land krijgt een blamage als blijkt dat niet volgens de wetten is gewerkt. 

Mathoera liet zich niet van de wijs brengen door opmerkingen van Hoefdraad. Zij merkte op dat de minister in het verleden had verzekerd dat er geen devaluatie zou komen. 'Uiteindelijk kwam er wel een devaluatie. Uiteindelijk zagen wij wel dat er monetair gefinancierd wordt. Dus de geloofwaardigheid van de minister is onder druk. Ik begrijp daarom zijn behoefte om te verdedigen en emotioneel te worden. Ik heb geen monetaire kennis minister, maar ik heb wel kennis om criminelen te herkennen.'

Kensenhuis N.V. en Stichting 1 voor 12 bieden wederom hulp aan brandslachtoffer

Kensenhuis levert bouwpakket voor eengezinswoning

(Bron foto: Stichting 1 voor 12)
Getroffen bewoner Redjooetomo: 'Ik zit zelf in de bouw en met hun hulp gaan we zelf dat huis bouwen'


Het was op 12 november toen de gemeenschap te Commewijne werd opgeschrikt door een brand aan de Roekoenweg die de woning van de familie Redjooetomo geheel in de as legde. Het huis was van de grootouders waarin het gezin van vier, bestaande uit man, vrouw en twee kinderen van 2 en 4 jaar oud woonde. Zij waren in een moment alles kwijt en dakloos. Dit meldt de stichting 1 voor 12 vrijdag 9 december 2016.

De stichting 1 voor 12 was er snel bij om de helpende hand te bieden. In eerste instantie werd gezorgd voor kleding voor de kleintjes, moeder en vader. Vader Redjooetomo is bijzonder blij met alle hulp. 'Het is niet gemakkelijk om alles in een keer zo op zij te zetten en te vergeten. Het is een enorme schok geweest om alles zo kwijt te raken. Maar, door de hulp om je heen dan zie je dat er hoop is. We kunnen opnieuw beginnen vooral nu met de hulp van Kensenhuis N.V. en 1 voor 12.'

Kensenhuis N.V. overhandigt morgen een bouwpakket voor een eenpersoons woning aan deze familie op hun perceel te Commewijne. Zij hebben namelijk aangegeven, dat zij de bouw zelf ter hand zullen nemen met collega’s en familie. 'Ik zit zelf in de bouw en met hun hulp gaan we zelf dat huis bouwen.'

Het huis dat is afgebrand was een driekamerwoning. De financiën om dat weer op te zetten zijn er nu niet, maar Redjooetomo heeft zelfwerkzaamheid betoond en is niet bij de pakken blijven neerzitten. Hij is zelf op zoek gegaan naar extra materialen. 'Zodat we tenminste een tweekamerwoning kunnen opzetten.'

Districtscommissaris Rudy Pollack heeft aan Redjooetomo ter ondersteuning van zijn actie een ‘intekenlijst’ verstrekt. Hiermee mocht hij langs gaan bij bedrijven om donatie te vragen. 'Zo is het ons gelukt om meer materialen te krijgen. Deze basis van Kensenhuis is echt een grote hulp', zegt de vader van het getroffen gezin. 'Kande kerst un no doro a oso ete, maar het nieuwe jaar ziet er hiermee goed uit.'

Zware buien met windstoten zorgen voor overlast op Curaçao

Ouders halen vanwege noodweer hun kinderen van school


Regenbuien, tot zeer zware, trokken gisternacht en -ochtend, vrijdag 9 december 2016, over het eiland (zie foto - Bron: Pieter Haime/Facebook). De Meteorologische Dienst had vanochtend al een code geel uitgegeven voor zware onweersbuien, gepaard gaand met flinke neerslag, zo bericht Paradise FM.

Verschillende delen van het eiland liepen onder water. Af en toe gingen de buien gepaard met flinke windstoten.

Volgens de Meteo bleef de kans op buien in de loop van de middag nog groot.

Sommige ouders werd aan de eind van de ochtend gevraagd hun kinderen van school te halen vanwege de wateroverlast. In Mundo Nobo viel aan het eind de elektriciteit uit. Ook op Bonaire waren er zware buien.