dinsdag 13 december 2016

OM eist 9 jaar cel en tbs tegen 41-jarige Suyin D. voor moord op 95-jarige Bep Voorthuis in Alkmaar

Deskundigen: Suyin D. kon haar wil niet vrij bepalen door drugsverslaving en zwakbegaafdheid 


De rechtszaak tegen de 41-jarige Suyin D. (zie foto - Bron: Facebook/RTV Noord-Holland), de vrouw die ervan wordt verdacht op 25 mei de Alkmaarse Bep Voorthuis (95) op brute wijze te hebben vermoord, is vandaag, dinsdag 13 december 2016, begonnen. De Officier van Justitie eiste 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen haar, aldus de regionale zender RTV Noord-Holland. 

De politie trof 'oma Bep' op 26 mei levenloos aan op de grond in haar huis, met haar hoofd in een plas bloed, een aangetrokken sjaal om de hals en een doek in haar mond. Al snel werd de drugsverslaafde buurvrouw van Bep, Suyin D., verdacht van de moord. Zij zou de vrouw onder andere een klap met een glazen bol tegen haar hoofd hebben gegeven, omdat Bep weigerde haar meer dan 50 euro te lenen.

Suyin D. beweerde vandaag tijdens de rechtszaak, dat Bep nog leefde toen zij de woning verliet. Ze is echter meerdere keren erop betrapt de moord toegegeven te hebben. Eerst zou zij dit telefonisch tegen haar ex hebben gezegd. Daarnaast heeft zij meerdere excuusbrieven geschreven aan de kleinkinderen en een vriendin van Bep en aan haar zoon, voordat ze zichzelf bij de politie aangaf.

Ook de forensische sporen leiden tot Suyin D. als dader. Haar vingerafdrukken zaten op de bol waarmee oma Bep is geslagen. Daarnaast las de voorzitter een verklaring van Suyin D. voor, waarin zij toelicht hoe ze de moord precies heeft gepleegd.

Deskundigen uitten tijdens het proces hun conclusie: Suyin D. is verminderd toerekeningsvatbaar. Ze wist dat wat ze deed fout was, maar kon haar wil niet vrij bepalen door drugsverslaving en zwakbegaafdheid volgens hen. De klinisch psycholoog die aanwezig was, meent dat er een grote kans op herhaling is. Hij adviseerde dan ook een lange behandeling via tbs met dwangverpleging.

De Officier van Justitie bepaalde onder andere aan de hand van dit advies, dat 9 jaar cel met tbs en dwangverpleging moet worden opgelegd aan de vrouw. Zij hielden in hun eis rekening met de psychische problematiek en verminderde toerekeningsvatbaarheid van Suyin. De advocaat van Suyin pleitte voor een korte gevangenisstraf, zodat er zo snel mogelijk begonnen kan worden met haar behandeling.

De rechtbank doet op 22 december om een uur 's middags uitspraak in de zaak.

Landbouwvliegtuigje crasht in Labinigebied (Nickerie), bij bedrijf Aloepi

Piloot ongedeerd - CASAS onderzoekt crash


Een landbouwvliegtuigje van het bedrijf Sky Farmers is gisteren tijdens het verrichten van werkzaamheden gecrasht in het Labinigebied ter hoogte van het bedrijf Aloepi en in een kanaal beland (zie foto - Bron: Mones Nazarali), zo berichten vandaag, dinsdag 13 december 2016, het Dagblad Suriname en Starnieuws.

De piloot is er ongedeerd van af gekomen, zegt regiocommandant Wiedjaikoemar Oedit van het Korps Politie Suriname in het district Nickerie.

De oorzaak van dit incident wordt onderzocht door de burgerluchtvaartautoriteit CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname).

Prikactie bonden VCB/Landbouwbank 'moet ernstig signaal zijn voor regering'

'Het moment is totaal ongeschikt, eerst moet fusie met Landbouwbank worden afgerond'

'Wij willen niet dat financiële problemen van overheid worden afgewenteld op een staatsbank'


De bonden bij de Volkscredietbank (VCB) en de Landbouwbank landelijk hebben een prikactie gehouden vandaag, dinsdag 13 december 2016, maar het werk werd elf uur weer hervat. Robby Berenstein, voorzitter van de vakbond, zei op een persconferentie, dat de prikactie een ernstig signaal moet zijn voor de regering, zo bericht Starnieuws.

Directe aanleiding is de mededeling van fusie tussen de VCB en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) en het opstappen van directeur Percy Clenem van de VCB per 1 januari. Aan minister Gillmore Hoefdraad is een ultimatum van een week gegeven om informatie te verstrekken aan de bond.

Berenstein zei. dat de mededeling vorige week gedaan is door de directeur. De regering heeft de vakbond totaal niet gekend in dit fusiebesluit, dat publiekelijk kenbaar is gemaakt door minister Hoefdraad. Hij benadrukte,dat de werknemers die toch dat fusietraject moeten uitvoeren er totaal niet bij betrokken zijn. Ook het moment waarop de fusie is aangekondigd zit de bond niet lekker. Terwijl de VCB midden in een proces is met de fusie met de Landbouwbank, komt deze aankondiging. Het samensmelten gaat langzaam.

'Een fusie gaat niet over één ijs', aldus Berenstein. Hij benadrukte niet tegen een fusie te zijn, maar deze moet op de juiste manier gevoerd worden. 'Het moment is totaal ongeschikt. Eerst moet de samensmelting met de Landbouwbank worden afgerond. Dan kan er gekeken worden naar de fusie met SPSB, onder voorwaarden.'

Hij stelde dat de bedrijven eerst doorgelicht moeten worden. Er zijn teveel vragen waarop er nog antwoord moet worden gegeven. 'Wij willen een gezonde situatie. Wij willen niet dat financiële problemen van de overheid worden afgewenteld op een staatsbank, omdat je vindt dat de bank van jou is. De bank is niet van jou.'

De vakbond heeft in een brief aan minister Hoefdraad de zorgen van de werknemers kenbaar gemaakt. Aan hem wordt gevraagd om binnen een week met de vakbond te praten en alle plannen rond de fusie te ontvouwen. Aan governor Glenn Gersie vraagt de vakbond om zijn verantwoordelijkheid op te pakken. 'Dit proces is bij uitstek eent dat onder begeleiding moet staan van de governor van de Centrale Bank als toezichthouder op het kredietwezen, als bewaker van een gezond financieel-monetair verkeer.'

Berenstein zei verder, dat de directeur als trekker zou moeten fungeren van het proces. Vanmorgen is er weer gesproken met de directeur. Hij kan zich niet vinden in de wijze waarop de vertegenwoordiger van de aandeelhouder en de Raad van Toezicht omgaat met de koers van de bank. Dat heeft geleid tot een onwerkbare situatie waarbij hij gevraagd heeft om anders ingezet te worden. Clenem heeft de brieven die hij geschreven heeft aan de minister en de raad overhandigd aan de bond. Daarin legt hij uit waarom hij zijn ontslag heeft aangeboden.

HI gaat over tot 'harde actie' in strijd tegen prijsaanduidingen in vreemde valuta

Economische Controle Dienst gaat weer winkels en ondernemingen controleren


Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft de samenleving via een bekendmaking op de hoogte gesteld, dat het verboden is om goederen, diensten en huurprijzen in vreemde valuta aan te duiden en te verhandelen, om de maximale winstmarges te overschrijden zoals wettelijk is vastgesteld en in vreemde valuta te verhandelen. Het verhandelen van vreemde valuta is slechts toegestaan voor de Centrale bank van Suriname, de deviezen banken en officiële geldwisselkantoren alsook degenen, die beschikken over een ontheffing, verleend door de Deviezen Commissie. Dit meldt HI vandaag, dinsdag 13 december 2016, in een persbericht.

De Economische Controle Dienst (ECD) van HI zal landelijk wederom bij diverse winkels en ondernemingen op basis van het bovengenoemde controles uitvoeren. Bij overtreding zal het ministerie in samenwerking met het ministerie van Justitie en Politie en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) streng optreden op basis van de Wet Economische Delicten en andere wettelijke regelingen. Hierbij kan onmiddellijke intrekking van vergunningen, het opleggen van boetes en sluiting plaatsvinden.

Nog steeds zijn er vele bedrijven die hun producten in bijvoorbeeld Amerikaanse dollar aanprijzen, zoals autobedrijven en bedrijven en personen in de woningverhuursector, maar ook het zogenoemde home shopping bedrijf HSDS, die bovenaan haar homepage een zogenoemde valuta 'converter' heeft geplaatst om haar klanten/bezoekers in de gelegenheid te stellen om de prijs in Amerikaanse dollars van een product eenvoudig om te rekenen in Surinaamse dollars.

Het ministerie heeft een klachtenloket en roept de Surinaamse samenleving op, om steeds de Surinaamse dollar als wettig betaalmiddel te hanteren bij het doen van transacties. Bij onregelmatigheden kan er melding worden gedaan via de Coza Applicatie van HI (coza.apptastic.sr). De afdeling Consumenten Zaken kan verder worden bereikt via 402080 toestel 1218 en het verkort nummer 1940. 
Daarnaast kan een klacht of informatie verstuurd worden naar consumentenzaken@minhi.gov.sr of men kan persoonlijk langslopen bij deze afdeling Consumentenzaken op het ministerie van Handel en Industrie aan de Havenlaan Noord 1.

Oud-kickbokser Lucia Rijker vindt Badr Hari slappe hap

Badr geeft na anderhalve ronde op met een armblessureOud-kickbokser en bokskampioene Lucia Rijker vindt Badr Hari maar slappe hap en meent dat hij beter kan stoppen. Op haar Facebook-pagina blijkt dat ze zich groen en geel heeft geërgerd aan het gevecht zaterdagavond tussen Badr en Rico Verhoeven, de Glory Collision, in de Duitse stad Oberhausen(zie hieronder), zo bericht De Telegraaf vandaag, dinsdag 13 december 2016.

Badr gaf na anderhalve ronde op met een armblessure. Lucia vraagt zich af waar de tijd is gebleven dat kickboksers tot het gaatje gingen. Ze noemt het voorbeeld van Peter Teijssen die zijn elleboog op drie plaatsen had gebroken, maar pas stopte toen de partij was beëindigd. En dan had hij nog een pin in zijn vinger vanwege een eerder gevecht.

'Waar is de tijd gebleven dat kickboksers vochten voor hun centen en er een mooie show van maakten voor hun fans die van heinde en ver zijn gekomen?'


Volgens Rijker was Badr slechts vier maal geraakt op zijn arm toen hij opgaf. Kickboksen van nu heeft aldus Lucia alleen nog maar te maken met het 'grote geld' en 'pr'.

Ze adviseert Badr met pensioen te gaan om zichzelf een volgende vernedering van de Koning van de jungle (Rico volgens haar) te besparen.


Volgens RTL Nieuws vond de partij plaats in een nogal opgefokte sfeer, met opdringerige fans en vechtpartijtjes, waarbij vooraf een tegenstelling leek te zijn gecreëerd tussen Marokkaans en niet-Marokkaans, Nederlands en niet-Nederlands.

Verhoeven daarover: 'Ik vond het wel jammer dat men er een Nederland-Marokko-zaak van maakte. Of het nou volle Nederlanders zijn, of niet-blanke Nederlanders of geen Nederlanders, dat maakt eigenlijk voor mij niet veel uit, ik doe het voor de kickboksfans in het algemeen. Dat hebben we na de wedstrijd ook allebei uitgesproken, dus dat was heel positief. Het was heel respectvol.'


Sandew Hira vindt onderdak op nieuwe 'mediatheaterpodia' voor zijn zogenoemde columns

Hira vindt onderdak in 'Bakana Tori' (SRS), op Radio Mart en op de nieuwswebsite Suriname Herald


Sandew Hira ofwel Dew Baboeram, die enige tijd geleden enthousiast startte met zijn zogenaamde 'getuigenis-project' van Desi Bouterse dat naar het zich laat aanzien echter in stilte is gestrand, start opnieuw met wekelijkse columns. Zes jaar geleden begon deze man, die graag zelf in het middelpunt van de belangstelling, in de schijnwerpers, staat, met wekelijkse columns op de nieuwswebsite Starnieuws. Provocatieve columns die telkenmale tot felle reacties via ingezonden stukken leidden. Een half jaar geleden moest hij stoppen met die stukjes proza van zijn hand vanwege een verbod van Starnieuws om het thema 8 december 1982 nog langer te bespreken in zijn columns, zo schrijft de nieuwswebsite Suriname Herald dinsdag 12 december 2016. 

Hira legt in een column op de website van het International Institute for Scientific Research (IISR), op de zijn welbekende langdradige wijze uit - om maar vooral een rechtvaardiging van zijn gelijk uit zijn toetsenbord te persen - waarom hij is gestopt met zijn wekelijkse columns op Starnieuws.

Vanuit verschillende kanten is Hira, aldus de Suriname Herald, benaderd om zijn columns voort te zetten op andere media. Hij heeft nu overeenstemming weten te bereiken met een aantal media, die knnelijk nog steeds in deze man, zijn verhalen en zijn 'instituut' geloven, om zijn columns te publiceren.

Vanaf maandag 9 januari 2017 zal hij zijn wekelijkse columns hervatten in zowel audio- als in tekstvorm. Elke maandag leest hij vanaf twee uur 's middags zijn audiocolumn voor in het inbelprogramma van 'Bakana Tori' van Clifton Limburg (perschef van het Kabinet van de President) op de staatszender SRS. De column wordt herhaald in de uitzending van op vrijdagen.

In Nederland zal Radio Mart de audiocolumn uitzenden in het programma 'Tijd voor de Waarheid' van Glenn Codfried. Bellers kunnen daarna reageren op de columns.

Suriname Herald publiceert elke maandag vanaf drie uur 'middags uur de tekst van een column. De vermeende opbrengsten van zijn columns schenkt Hira aan het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld.

(Red. De Surinaamse Krant)

Internationale politieactie op Sint Maarten leidt tot aanhouding gokbaas Francesco Corallo

In Italië geboren verdachte Corallo op verzoek Italiaanse autoriteiten gearresteerd

Ook zou uit Roermond afkomstige Nederlandse boekhouder 'gokmaffia' zijn aangehouden


Sinds vanochtend vroeg, dinsdag 13 december 2016, is op Sint Maarten een actie gaande van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) van het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Op verzoek van de Italiaanse autoriteiten is een verdachte aangehouden, de 56 jarige F.C., geboren in Italië (zie foto - Bron: Openbaar Ministerie Sint Maarten), zo bericht het Openbaar Ministerie op het eiland.

Onder leiding van de rechter-commissaris zijn huiszoekingen gestart in een woning en een bedrijfspand.


Ook in het Franse deel van Sint Maarten is een verdachte aangehouden en zullen zoekingen gaan plaatsvinden onder leiding van de Franse onderzoeksrechter. De in Nederland geboren R.B (50) is daar aangehouden.

De huiszoekingen en aanhoudingen zijn onderdeel van een internationale gelijktijdige actie in de landen Italië, Sint Maarten, het Franse deel van Sint Maarte en Nederland.
Zodra er meer informatie bekend is, zal nader bericht volgen, aldus het OM Sint Maarten.

De Telegraaf weet 's middags, Nederlandse tijd, te berichten dat die in Italië geboren verdachte F.C. Francesco Corallo is. Die bezit een groot gokimperium in de Cariben en wordt in verband gebracht met de maffia.

De tevens gearresteerde Nederlandse boekhouder van de 'gokmaffia 'accountant R. B. komt oorspronkelijk uit Roermond. Hij is de accountant van de gokonderneming Atlantis World Group van Corallo. Zowel B. als Corallo zijn vanochtend opgepakt en worden verdacht van witwassen, belastingontduiking en deelname aan een criminele organisatie. Via het casino-imperium zouden miljoenen euro’s aan belastinggeld zijn witgewassen.

Italië heeft om zowel de uitlevering van B. als Corallo gevraagd. Het Justitieonderzoek werd in samenwerking met Italië gedaan. Op Sint Maarten, Italië en in Nederland worden huiszoekingen verricht.

Corallo, die wordt gezien als een maffiakopstuk, betaalde, aldus De Telegraaf,  oud-premier Gerrit Schotte van Curaçao grote sommen geld. Schotte werd daarom in maart dit jaar veroordeeld voor omkoping. Het Openbaar Ministerie noemde Schotte een ’trekpop’ van Corallo.

OM eist 25 jaar tegen verdachte in moord op André Adjako

Verdachte leed ten tijde van plegen moord aan psychische stoornis

Man hallucineert en neemt paranoïde wanen waar


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren 25 jaar gevangenisstraf geëist tegen verdachte D.D. De man verdachte heeft altijd toegegeven op zondag 30 augustus 2014 de 33-jarige André Adjako van het leven te hebben beroofd in de Kroonenburgweg. Het motief in deze zaak betreft een slepende burenruzie, waarbij sprake was van diefstal. Dit berichten vandaag, dinsdag 13 december 2016, het Dagblad Suriname en Starnieuws.

Bij het bepalen van de strafeis heeft het OM rekening gehouden met een psychiatrisch rapport, dat aangeeft dat de verdachte ten tijde van het delict aan een psychische stoornis leed. De psychiater stelt dat de man hallucineert en dat hij paranoïde wanen waarneemt. Hij liep rond met het idee dat het slachtoffer hem af wilde maken. Het verschil tussen fantasie en werkelijkheid kan hij niet uitmaken. Hij handelde op basis van die wanen, staat in het rapport.

Het OM stelt dan ook, dat D. psychische opdrachten krijgt en daardoor een gevaar vormt voor de samenleving. Er is dan ook gevraagd voor een psychiatrische begeleiding tijdens zijn detentie. Dit heeft gemaakt dat de vervolging met een eis van 25 jaar is gekomen.

D. heeft na een heftige ruzie zijn buurman Adjako doodgekapt. De verdachte had de hand van het slachtoffer in tweeën gekapt. Bij de politie had de verdachte verklaard dat het slachtoffer met de houwer rondliep. Maar, bij het slachtoffer werd geen houwer aangetroffen, slechts een tas.

Na het incident heeft de politie enkele waarschuwingsschoten gelost, omdat de familie van het slachtoffer erg verhit was. Zij werden een paar keren gesommeerd om de plaats te verlaten en om hun agressie te bedaren, maar het leek juist erger te worden. De familie van de verdachte verhuisde dezelfde middag.

Advocaat Hedley Derby pleit 23 januari in deze zaak. De verdachte blijft in voorarrest.

Pagara estafette op oudjaarsdag in centrum Paramaribo gaat weer door

Dit jaar paar veranderingen in organisatie estafette

Eet- en snackstands worden geplaatst in de Steenbakkerij- en Jodenbreestraat


De jaarlijkse pagara estafette op oudjaarsdag in de binnenstad van Paramaribo vindt dit jaar normaal plaats. Alleen is nog niet duidelijk hoeveel winkels gaan deelnemen. Vertegenwoordigers van de bedrijven hebben gisteren vergaderd, maar er is nog geen beeld wie zullen meedoen. Dit zal naar verluidt na de kerstdagen duidelijk worden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 december 2016.

Wat nieuw is, is dat in samenwerking met Parbo, Surifesta heeft besloten de Domineestraat te gebruiken om alleen dranktentjes op te zetten, terwijl voor consumptie de Steenbakkerij- en de Jodenbreestraat gebruikt zullen worden.

Volgens de coördinator van de oudjaarsfestiviteiten in de binnenstad, Debby Arlaud,wil de organisatie met deze opzet het evenement professioneler maken en een internationaal karakter geven. Ook wil ze hiermee het voedingsgedeelte uit de pagara rook halen.

De districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, Jerry Miranda, staat open voor deze veranderingen.

Diverse buurten getroffen Paramaribo door rukwinden

Te Santo Dorp en Uitvlugt zijn daken beschadigd door rukwinden


Drie politieressorten hebben de afgelopen dagen te kampen gehad met rukwinden. De bewoners van Alicestraat te Santo Dorp hebben gemeld, dat de daken van woningen zijn getroffen door rukwinden, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 13 december 2016.

Ook de politie van Uitvlugt kreeg een melding over weggewaaide daken in de Hendrikstraat en in Munder hebben buurtbewoners ook alarm geslagen.

Het weer is deze dagen zeer afwisselend. Plotseling kunnen korte maar hevige regenbuien losbarsten en eventueel vergezeld gaan van stevige rukwinden. De desbetreffende instanties zijn bezig maatregelen te treffen voor hulp aan de benadeelden.

De Meteorologische Dienst Suriname heeft ook voor vandaag een weerswaarschuwing afgegeven: Landinwaarts komen in de middag en avond op sommige plaatsen onweersbuien en windstoten voor.

Bewoners Sunny Point betalen voor wateraansluiting SWM, maar wachten ruim jaar op aansluiting

SWM-woordvoerder Blufpand bevestigt dat betaling voor aansluiting is ontvangen

Bedrijf laat bewoners betalen, terwijl hoofdbuis nog niet is aangelegd...


Enkele bewoners van het project Sunny Point zijn woest op de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Zij hebben betaald voor aansluiting op het waternetwerk, maar wachten intussen al ruim een jaar op die aansluiting. 'Ze hadden gezegd dat wij binnen enkele weken zouden worden aangesloten nadat wij hebben betaald', zegt een van de bewoners vandaag, dinsdag 13 december 2016, in de Ware Tijd.

Wat de mensen vooral stoort, is dat sommige woningen in de omgeving wel aangesloten zijn op het SWM-netwerk. Zij ervaren het als discriminerend dat hun aansluiting maar niet in orde gemaakt wordt.

Het bedrijf heeft achteraf aan hen verklaard, dat de aansluiting op zich laat wachten, omdat er in hun straat geen hoofdbuis loopt, waarop hun installatie zou moeten worden aangesloten. 'Maar, dat is niet eerder tegen ons gezegd. Als je weet dat je het niet gaat kunnen aansluiten, waarom laat je ons dan betalen?' Zij voelen zich opgelicht.

De bewoners zijn genoodzaakt ongeveer twee keer per maand water te kopen, dat vervolgens wordt geleverd. Tegenwoordig betalen zij ongeveer Srd 146 per keer. 'Wij verdienen al niet genoeg om rond te komen en dan moeten wij ook nog steeds weer zoveel geld neertellen voor drie tot vier kubieke meter water.'

SWM-woordvoerder Edmund Blufpand erkent in een reactie, dat er betaald is, maar weet niet, waarom de aansluiting nog niet heeft plaatsgevonden. Hij heeft de zaak aan de verantwoordelijke afdeling overgedragen, die heeft beloofd de kwestie verder te onderzoeken en aan te pakken. Van SWM-directeur Oosterling heeft de krant geen reactie kunnen krijgen.

Doelman Danilo van Chapecoense postuum uitgeroepen tot speler van het jaar in Brazilië

Moeder overleden doelman neemt award in Rio de Janeiro in ontvangst


De doelman Danilo (zie foto - Bron: Cleberson Silva/Chapecoense) van Chapecoense is postuum uitgeroepen tot speler van het jaar in Brazilië. Bij de online stemming gisteren onder Braziliaanse voetbalfans kreeg Danilo 48 procent van de stemmen. De moeder van de keeper haalde de award op tijdens een ceremonie in Rio de Janeiro.

'Namens Chapecoense wil ik iedereen bedanken voor hun medeleven en gebeden', zei de vrouw toen ze de prijs voor haar zoon in haar handen kreeg. 'Dat de toekomstige strijders van Chapecoense net zo zullen zijn als de strijders die we verloren hebben.'

Danilo zorgde met een belangrijke redding in de laatste minuten van de halve finale tegen San Lorenzo mede voor de finaleplaats van Chapecoense in de Copa Sudamericana. Onderweg naar de finale in Colombia crashte het vliegtuig waarin de selectie zat. Daarbij kwamen 71 mensen om het leven, onder wie ook keeper Danilo.Chapecoense krijgt overigens geen boete voor het missen van de laatste wedstrijd van het seizoen, zoals ook tegenstander Atlético Mineiro een dergelijke sanctie niet krijgt opgelegd. Het Braziliaanse sporttribunaal heeft laten weten, dat een economische sanctie – de boete – niet aan de orde is vanwege het unieke karakter van de situatie. Wel verliezen beide teams het laatste duel reglementair met 3-0, maar dat heeft geen gevolgen voor de eindstand.


(Red. De Surinaamse Krant/Sporza/VI/De Telegraaf/Twitter)

Breeveld (DOE): 'Ik schaam mij als Srananman als sociale uitkeringen niet op tijd worden uitbetaald'


DOE-voorzitter in onderstaande open brief aan president Bouterse: 'Dat er bij herhaling laat of soms niet eens wordt uitbetaald is onacceptabel'


De afgelopen periode ben ik herhaaldelijk geconfronteerd met het niet of niet op tijd uitbetalen van de sociale bijstand aan burgers. De klachten bereiken niet slechts mij, maar vrijwel alle leden van De Nationale Assemblee. Als het niet het gehele Para district is, komen de klachten vanuit Commewijne of andere districten, seniore burgers of personen die leven met een beperking. 

De sociale instellingen die ouderen, kinderen en mensen met een beperking huisvesten, zijn te vaak ook de dupe van het niet nakomen van gemaakte (financiële) afspraken met de overheid. Suriname is partij bij Verdragen die benadrukken dat overheden in hun beleid prioriteit zullen geven aan groepen uit de samenleving die sociale ondersteuning nodig hebben.

Daarnaast heeft u, bij herhaling aangegeven dat in uw beleid de mens centraal staat. Ik ga er niet van uit dat u daarmee een geselecteerd groepje mensen zou bedoelen, maar dat het hier gaat om alle mensen die deel uitmaken van onze gemeenschap.

Het zou te ver voeren om hier meerdere van uw uitspraken, betrekking hebbend op zorg en aandacht voor eerder genoemde groepen, en vervat in Ontwikkelingsplan, Jaarredes en tijdens andere podium momenten, hier aan te halen. Hetgeen ik hier aan de orde stel is namelijk geen onbekend of onduidelijk verhaal.

Dat er bij herhaling laat of soms niet eens wordt uitbetaald is onacceptabel. Erger is het wanneer er niet gecommuniceerd met de doelgroepen waarom dat niet gebeurt. Waarom komt er pas nadat het aan de orde wordt gesteld in DNA, een vaak onbevredigend antwoord? Zelfs op persberichten in dit kader komt er geen reactie. Dat is onbehoorlijk bestuur. Burgers kunnen toch geen kosten maken om bijv. vanuit de rechteroever van de Commewijnerivier naar een kantoor te gaan en onverrichter zaken naar huis terugkeren? Hetzelfde geldt voor personen met een beperking die soms volledig afhankelijk zijn van de uitkering. De mensen worden in de steek gelaten.

Als dan de minister van Financiën op vragen, door mij over deze problemen gesteld, antwoordt dat het hem heel erg spijt maar dat de bureaucratie de oorzaak hiervan is, dan schaam ik mij voor het niveau waarop beleid gemaakt wordt. Hoe is het mogelijk dat deze constatering, die mijns inziens een plat gereden pad is, na zoveel jaren, zoveel mislukkingen, nog steeds niet leidt tot daadwerkelijke oplossingen.

Wanneer ministers moeten reizen, er feest gevierd moet worden bij de onafhankelijkheid, middelen gealloceerd moeten worden voor presidentiële- en ministeriële relatiegeschenken, dan is dat wel in een wip en een zucht geregeld. De bureaucratie werkt dan uiterst efficiënt en effectief.

President, ik schaam mij als Srananman, wanneer we niet in staat zijn om simpele dingen als uitbetaling van sociale uitkeringen, waarbij het soms gaat om kleine bedragen van een paar tientjes tot Srd 325 te voldoen. Een zichzelf respecterende overheid begint bij uitbetalingen eerst de nood van de meest kwetsbaren in de samenleving aan te pakken. Dan is er sprake van begrip en aanwezigheid van inlevingsvermogen in de situatie van genoemde groepen.

Met een beetje fatsoen begrijpt u dat het niet kan om over leningen van 235 miljoen Amerikaanse dollar te praten, terwijl niet eens de kleine bedragen, zoals eerder genoemd, niet kunnen worden voldaan.

De minister van Financiën heb ik reeds gehoord in het parlement, maar u, als eindverantwoordelijke voor het beleid dat wordt uitgevoerd, dient nu duidelijk orde op zaken te stellen.

De foto bij deze open brief spreekt boekdelen en moet u als regering tot zelfonderzoek en verbeterd handelen stimuleren. Beeldt u zich de vele teleurgestelde gezichten in, die na een tocht naar de betreffende kantoor, dit moeten lezen.

Bellen naar de betreffende kantoren mogen deze burgers achterwege laten, want opnemen en betrokkenen correct te woord staan, wordt kennelijk angstvallig vermeden.

Paramaribo, 12 december 2016 
Carl Breeveld 
Lid van De Nationale Assemblee

Curaçaose Financial Intelligence Unit registreert dit jaar 15.308 ongebruikelijke transacties

Naar OM zijn 2.578 transacties doorverwezen door FIU


In het jaar 2016 zijn door de Curaçaose Financial Intelligence Unit (FIU) tot nu toe 15.308 ongebruikelijke transacties geregistreerd en zijn 2.578 (17 procent) transacties doorverwezen voor nader onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM). Opvallend in 2016 is dat de meeste meldingen (87 procent) gebaseerd zijn op objectieve indicatoren (bijvoorbeeld een groot geldbedrag) en er beduidend weinig subjectieve meldingen zijn gedaan van ongebruikelijke transacties (13 procent), zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 13 december 2016. 

Subjectieve meldingen zijn op basis van vermoedens van witwassen van geld of terrorismefinanciering. De FIU wil het subjectief melden graag stimuleren. Immers, de melders kennen de eigen klanten het beste en kunnen sneller een vermoeden van ongebruikelijke transacties signaleren.

Deze cijfers blijken uit een lezing van de Curaçaose FIU-directeur Annemarie Kemna, gehouden op Aruba tijdens een seminar voor de financiële instituties van de ‘Dutch Caribbean’.

In 2015 tekende de FIU 19.382 ongebruikelijke transacties op, beduidend meer dan het jaar ervoor toen er 17.676 ongebruikelijke transacties geteld waren. In 2015 werden slechts 835 (4,3 procent) transacties doorverwezen voor nader onderzoek door het OM. In 2014 waren er 4.509 (26 procent) doorverwijzingen. Het is niet duidelijk tot welke maand in dit jaar de door Kemna gepresenteerde telling gaat. Wel is het zo, dat de cijfers van 2015 voor het algemene publiek ook ‘nieuw’ zijn. De FIU zette tot nu toe het jaarverslag 2015 niet op de website, en ook herhaald verzoek hiernaar door het Antilliaans Dagblad bleef onbeantwoord.

Opvallend is dus het grote aantal objectief ontvangen meldingen van de FIU in 2016. Objectieve meldingen zijn meldingen die op basis van harde gegevens volgens vastgestelde richtlijnen worden gedaan. In 2015 bestond het aantal meldingen voor 58 procent uit objectieve indicatoren en in 2014 voor 57 procent.

Uit het jaarverslag van 2014 (zie hieronder) blijkt dat de FIU het subjectief melden graag stimuleert. Dit wordt in 2014 als volgt gemotiveerd: 'Subjectief rapporteren is belangrijk voor de FIU omdat hier vaak een vermoeden aan ten grondslag ligt. De FIU is hierbij afhankelijk van de melder die de klanten het beste kent en de omstandigheden waaronder transacties plaatsvinden. Het zijn dan ook de meldinstanties die het beste kunnen bepalen of er mogelijk sprake is van witwassen of terrorismefinanciering.' Het lage percentage in 2016 is des te meer opvallend als gesteld wordt dat het sinds 2016 mogelijk is om op basis van één subjectieve indicator een melding te doen van een ongebruikelijke transactie.

Mogelijk spoedig MoU tussen regering Curaçao en Cinelandia-eigenaar over toekomst pand

'Na ondertekening MoU kan het balletje van Cinelandia pas echt gaan rollen'


Demissionair minister Suzanne Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) verwacht volgende week rond de tafel te gaan zitten met Cinelandia-eigenaar Fernando da Costa Gomez om de details omtrent het Memorandum of Understanding (MoU) af te ronden. Dat zegt de bewindsvrouwe vandaag, dinsdag 13 december 2016, in het Antilliaans Dagblad.

'Dan kan het balletje van Cinelandia pas echt gaan rollen.' Er ligt al een concept-MoU op tafel waarin mogelijkheden voor het vervallen pand in de binnenstad aan bod komen.

Volgens Camelia-Römer heeft Da Costa Gomez de wens om het pand dat vroeger als bioscoop fungeerde om te toveren tot een kantorencomplex, woningen, een kleine supermarkt of een restaurant. 'Iets dat in ieder geval levensvatbaar is voor de stad', aldus de minister. 'Het is aan de eigenaar om aan te geven wat hij met het pand wil doen. Dat is niet onze beslissing. Wat wij doen is meedenken aan mogelijke bestemmingen en vervolgens aangeven wat de vereisten zijn.'

In juni van dit jaar werd bekend, dat er een MoU in de maak was waarin moest worden opgenomen wat er concreet gedaan moet worden om het monument Cinelandia in Punda te renoveren. Toen was nog niet bekend wat de functie van het bekende monument na herstel zou zijn en hoewel daar nu nog geen uitsluitsel over is, heeft Da Costa Gomez inmiddels wel zijn wensen kenbaar gemaakt.

Camelia-Römer maakte eerder bekend er alle vertrouwen in te hebben dat het herstel van Cinelandia nu doorgaat. Dit ondanks de ernstig vervallen staat en eerdere pogingen om het pand te restaureren. Wel benadrukte de minister dat het niet alleen afhankelijk is van Da Costa Gomez, maar ook van de regering. 'Vaak gaan dingen mis, omdat de regering niet bereid is haar nek uit te steken', aldus de bewindsvrouw in juni.

Regeringen Nederland en Aruba door regering Curaçao benaderd voor hulp aan Curaçaose Insel Air

Regering Curaçao onderzoekt of de luchtvaartservice van Insel Air kan worden behouden


De zogenoemde Commissie van Wijzen - die speciaal door de regering in het leven is geroepen om onderzoek te doen naar de bedrijfseconomische gesteldheid van Insel Air - presenteert morgen haar eindrapport aan de Raad van Ministers. Dat bevestigt demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling vanochtend, dinsdag 13 december 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

Eerder heeft een stuurgroep van de ministerraad, bestaande uit Rhuggenaath, minister Suzanne Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en minister José Jardim van Financiën, al een voorlopige presentatie gekregen over de bevindingen van de commissie. Bij die presentatie heeft de stuurgroep de Commissie van Wijzen verzocht wat extra details te verwerken, zo geeft Rhuggenaath aan.

'Zo moet bijvoorbeeld goed duidelijk worden gemaakt wat de gevolgen zijn als de regering geen steun geeft aan Insel Air. Het is heel belangrijk dat alles in kaart wordt gebracht zodat uiteindelijk een goed onderbouwd besluit kan worden genomen.'

Over de conclusie van de commissie zegt de Economieminister niets. 'We (Raad van Ministers) hebben een non-disclosure agreement (NDA) getekend. Het rapport bevat immers financiële informatie van Insel Air, informatie die gevoelig is. Ook de commissie heeft de NDA moeten tekenen.'

De Commissie van Wijzen werd vorige maand in het leven geroepen nadat Insel Air de Curaçaose overheid had benaderd met het verzoek om oplossingsmogelijkheden te bespreken voor de bij deze lokale particuliere vliegonderneming bestaande zorgelijke cashflowsituatie. Insel Air heeft aangegeven dat deze situatie het gevolg is van het niet kunnen incasseren van een vordering van ruim 100 miljoen dollar op buurland Venezuela. Sindsdien heeft de regering niet met gekruiste armen zitten wachten; zowel Rhuggenaath als oud-premier van de Nederlandse Antillen Etienne Ys - die de Commissie van Wijzen aanvoert - heeft de regeringen van Aruba en van Nederland op de hoogte gesteld van de werkzaamheden van de commissie en van de laatste ontwikkelingen omtrent de luchtvaartmaatschappij.

'We hebben gevraagd of ze te zijner tijd kunnen helpen, ongeacht het besluit dat de regering neemt. Een eventueel verlies van Insel Air benadeelt Aruba, daar heb je immers Insel Air Aruba, en ook Bonaire is vaak afhankelijk van de luchtvaartdienst van Insel Air. Het dient in ieders belang om tot een oplossing te komen', aldus de Economieminister. 'Dat was dan ook een deel van de opdracht die we de Commissie van Wijzen hebben meegegeven, om te kijken hoe we de luchtvaartservice van Insel kunnen behouden.'

Demissionair premier Whiteman gaat in Staten Curaçao in op lange weg van overleg met PdVSA

Geen ondertekening Memorandum of Understanding met PdVSA over toekomst Isla


Demissionair premier Ben Whiteman (PS) heeft naar eigen zeggen de afgelopen periode alles uit de kast gehaald om PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) te overreden eindelijk het felbegeerde Memorandum of Understanding (MoU) te ondertekenen in verband met de toekomst van de Isla-raffinaderij op Curaçao. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 13 december 2016.

Tevergeefs, zo blijkt uit zijn presentatie gisteren voor de Staten. De minister-president schotelde een nauwkeurig bijgehouden ‘Time Line’ voor, die teruggaat tot 2004 en eindigt waar Curaçao nu staat met de op 19 november getekende Heads of Agreement met Guangdong Zhenrong Energy (GZE).

Talloze, bijna ontelbare, pogingen gedurende enige jaren om een MoU ondertekend te krijgen met de zuiderburen, waaronder zelfs bij de gelegenheid van het bezoek van koning Willem-Alexander in november 2013 aan Caracas en nog een ‘ultieme poging’ van Whiteman tijdens een bezoek eind augustus 2016 aan Venezuela, leverden maar niet het gewenste resultaat op. PdVSA/Venezuela gaf telkens niet thuis.

Ondertussen waren er wel sinds het bezoek aan China in mei 2015, op uitnodiging van de Chinese consul-generaal in Willemstad, contacten met de Chinezen; die in dezelfde maand dat Whiteman voor een gesloten deur in Venezuela stond - in augustus 2016 - leidden tot een belangrijk tegenbezoek van GZE aan Curaçao.

Augustus blijkt achteraf een cruciale maand. Het was de onrustige maand vóór de algemene staking van eerst de Isla-bonden en later ook de algemene vakbonden, waarin van alles en nog wat soms in hoog tempo plaatsvond. Zo blijkt uit de reconstructie.

Ondernemer schenkt ambulance aan RGD voor district Commewijne

Ondernemer Kramawitama werkt momenteel mee aan begraafplaats te Tamanredjo


De stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft voor het district Commewijne, standplaats Tamanredjo, gisteren bij het hoofdkantoor aan de Johan Adolf Pengelstraat in Paramaribo een ambulance gekregen van ondernemer Humphrey Kramawitama, directeur van Krama Oil. Hij koos hiervoor in plaats van een groot verjaardagsfeest, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 13 december 2016.

Het idee is ontstaan in een gesprek met districtscommissaris Remy Pollack. 'We gaan er zeker goed gebruik van maken. Met deze ambulance gaan wij onze dienstverlening zeker opvoeren', sprak Edwin Noordzee, waarnemend directeur van de RGD. Hij benadrukte dat de donatie niet alleen voor Commewijne belangrijk is, maar ook voor de organisatie zelf, omdat een ambulance nodig was om een betere dienstverlening te garanderen op het gebied van gezondheidszorg in het district.

Pollack blikte positief terug op het initiatief van de ondernemer. 'Hij heeft het hart op de juiste plaats. Als dc moet je benadering naar de mensen van het district goed zijn als je samenwerking verwacht.' De districtscommissaris noemde de donatie het bewijs van eigen kunnen, dat wordt aangewakkerd door Commewijne Egi Du. Dit is een gedachte die al enige tijd leeft binnen de gemeenschap van het district.

Kramawitama werkt momenteel ook mee aan de totstandkoming van een begraafplaats te Tamanredjo. Volgens Pollack heeft hij vaak op eigen initiatief geholpen met het uitvoeren van sociale projecten in Commewijne.

PALU-discussieavond: Suriname is een merk

'Surinaamse economie steunt nog teveel op de mijnbouw pilaar'


De Progressieve Arbeiders- en Landbouwers Unie, PALU hield vrijdag een succesvolle lezing met als thema ‘Landbouw & Toerisme, de nieuwe pilaren van onze economie’. Deskundigen uit het werkveld zijn inhoudelijk ingegaan op deze onderwerpen en hebben alternatieven aangeboden voor het oplossen van de huidige ‘issues’ waar Suriname mee heeft te kampen. Ruim 75 personen van diverse organisaties uit de genoemde sectoren waren aanwezig, om hun visie te delen over het bovengenoemde thema, zo laat de partij vandaag, dinsdag 13 december 2016, in een persbericht weten.

Met deze discussie bijeenkomsten tracht de PALU zoveel als mogelijk mensen bijeen te krijgen die over belangrijke actuele onderwerpen hun hoofd buigen. Dit onderwerp is gekozen vanwege de actuele discussies over de stabilisatie van de koers en de financiële crisis.

Enerzijds is er vanuit de coalitie een standpunt dat de crisis in zijn geheel wordt toegeschreven aan verminderde inkomsten uit de mijnbouw.

Anderzijds zien is er een standpunt bij de meerderheid van de oppositie dat de crisis zou liggen aan corruptie en verspilling. Standpunten die slechts een deel van de oorzaken van de huidige crisis blootleggen. Ook als er wordt gekeken naar de maatregelen die de regering neemt; teveel een technische benadering waarbij het accent wordt gelegd op monetaire maatregelen die ook nog gepaard gaan met een soort ‘trial and error’ benadering.

De Surinaamse economie steunt teveel op de mijnbouw pilaar. In de mijnbouw verdienen wij veel, maar het is gebleken, niet duurzaam te zijn, als we de activiteiten van Suralco in de bauxietsector als voorbeeld nemen. We zullen dus duurzamere pilaren onder onze economie moeten bouwen.

Tijdens de discussieavond werd uitvoerig ingegaan op twee duurzame sectoren toerisme en landbouw. Wat zijn de mogelijkheden daarin en vooral hoe zouden wij op korte en lange termijn hiervan kunnen profiteren?

Imro San A Jong, onderdirecteur IDCS (Investment & Development Corporation Suriname), is ingegaan op het belang van duurzame nationale productie. Onderwijs en scholing zijn hierbij belangrijke pilaren.
Sinfra Zaamdam, managing director van de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) heeft een inleiding verzorgd om antwoord te geven op enkele vraagstukken in de toerismebranche. De minimaal ontwikkelde toerismesector zou volgens critici snel kunnen uitgroeien tot een duurzame productiesector met een grote verdiencapaciteit en wordt volgens sommigen gezien als de enige hoop voor Suriname. SHATA stelt kwaliteit en groei binnen de branche voorop. Organisaties en personen met dezelfde belangen moeten de handen ineen slaan en effectief werken aan het product Suriname.

Suriname is een merk en moet ook als zodanig worden gepromoot. Onze diversiteit en multiculturele samenleving zijn uniek in de wereld. Surinamers moeten zich ook bewust daarvan zijn en te allen tijde als ambassadeurs van hun land optreden. Hoe gaan wij met toeristen om, als zij ons land bezoeken en wat hebben wij kwalitatief te bieden?. Continue verbetering op het gebied van service, diensten en regelgeving zijn hierbij noodzakelijk.

Ook de heer Umar Taus van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (VEAPS), heeft uitvoerig gesproken over de rol die de landbouw kan vervullen in de export. De situatie die er is geschetst, is er één die weinig tot geen groei in de landbouwsector teweeg heeft gebracht. Certificering, innovatie, branding en de concurrentiepositie in de regio zijn enkele knelpunten die er zijn genoemd.

Hans Breeveld: 'De beledigingen van een minister in het parlement'

'Gebruik van woord analfabeet in DNA zegt meer over gebruiker ervan dan over personen tegen wie dit woord is gericht'


Afgelopen vrijdag was het weer eens raak (!) in het parlement – in ons land De Nationale Assemblee (DNA) genoemd. Serieuze, goed onderbouwde vragen van het lid Krishna Mathoera aan de minister van Financiën dacht deze op hooghartige wijze af te moeten doen met beledigingen aan het adres van het zeer geachte DNA-lid. 

Het woord 'analfabeet' viel voor de zoveelste keer in dit staatsorgaan. Overigens zouden wij ernstige bedenkingen moeten hebben over personen die DNA-leden als analfabeten betitelen. De leden in DNA zijn geschoold tot hooggeschoold met eigen specifieke deskundigheid en bekwaamheid. Het gebruik van het woord 'analfabeet' in DNA zegt meer over de gebruiker van dat woord dan over de personen tegen wie dit woord – zeer misplaatst - gebruikt wordt.

In onderhavig geval was de belediging van de minister dubbel misplaatst. Hij ging niet in op vragen – die mede namens het volk worden gesteld, terwijl vriend en vijand – bij het hanteren van eenduidige maatstaven - moet bekennen dat het lid Mathoera vooral opvalt door de gedegen wijze waarop zij haar taak als parlementariër opvat. Het komt mij voor dat sprekers in het parlement niet altijd beseffen dat de openbare vergadering het orgaan is om het volk te informeren. Burgers met tenminste een MULO-opleiding zouden met gemak die vergaderingen moeten kunnen volgen.

De zeer intelligente Martin Luther King heeft ons getoond hoe duidelijk je kan zijn ondanks jouw intelligentie en de complexiteit van het onderwerp dat besproken wordt. Maar, ook prof. Mr. dr. Coen Ooft en de econoom prof. dr. Heertje zijn daar voorbeelden van. Personen die spreken tijdens de openbare vergaderingen moeten vooral zo duidelijk mogelijk hun boodschap brengen. Zo dien je de democratie door de medemens optimaal te informeren over de plannen en werkwijze van de regering. We hebben gelukkig de tijd achter ons gelaten dat men zei A man taki yerr en op de vraag San a man taki? volgende het antwoord Mi no sabi san a man taki, ma a taki!. Over het algemeen zouden wij ons moeten inspannen zo duidelijk en begrijpbaar als mogelijk te spreken en vaktechnisch zaken even duidelijk uit te leggen.

Wij moeten ons realiseren dat haast elke studie die wij gedaan hebben voor een groot deel uit staatsmiddelen is betaald. Uiteindelijk zijn dat gelden die de gewone eenvoudige burgers hebben opgebracht middels belastingen.

Het zou academici sieren zich wat bescheidener en meer dienstbaar op te stellen en proberen te excelleren in duidelijkheid bij hun publieke optreden. Maar, zeker zouden ze niet steeds anderen moet verwijten dat die hen niet begrijpt.

Overigens zei eens een didacticus tegen mij, dat personen die zaken niet duidelijk kunnen uitleggen vaak die zaken niet helemaal onder de knie hebben. Onder vakgenoten, in vaktijdschriften en in academische kringen is men vrij de moeilijk schema’s, definities, formules zonder verdere verklaring te gebruiken.

Overigens werd al in het jaar 40 – van onze jaartelling door de Romeinen geformuleerd het 'Non scholae sed vitae discimus' kortweg 'Non scholae sed vitae'. Vertaald: 'Wij leren niet voor de school, maar voor het leven'. Niet het exposeren van boekenkennis is waar het om gaat, maar de dienstbaarheid aan de samenleving. Tonen dat wat wij geleerd hebben ook zinvol is voor de mensen om ons heen. Verlichting en concrete oplossingen brengt voor de problemen waar de mensen mee te kampen hebben.

Ik hoop dat het afgelopen vrijdag de laatste keer was dat het woord 'analfabeet' is gebruik om het ontwikkelingsniveau van leden van dat college aan te geven. Het is verder te hopen dat goed onderbouwde vragen worden beantwoord; dat de discussies op niveau blijven; dat er meer respect voor onze instituten en voor elkaar aan de dag wordt gelegd. Het is van belang het 'vriend – vijand denken' vaarwel te zeggen. Maar, ook moeten wij ons realiseren dat het voorbeeld van hooggeplaatsten in een samenleving zo gemakkelijk door de rest van het volk kan worden overgenomen.

Ten slotte: Als wij geen eerbied hebben voor ons instituten en voor elkaar, wie zal dat dan nog voor ons hebben?

Dr. Hans Breeveld

Minister Hoefdraad: 'Vertrek VCB-directeur en fusie met SPSB staan los van elkaar'

Hoefdraad nodigt binnenkort bezorgde bond bij VCB over fusie uit voor gesprek

Bewindsman reist deze dagen weer eens wereld over, van New York naar Jeddah


De directeur van de Volkscredietbank (VCB), Percy Clenem, had in september al aangegeven een andere functie te ambiëren in de financiële wereld. Starnieuws bericht vandaag, dinsdag 13 december 2016, te hebben vernomen dat hij getipt is voor een directiefunctie bij de Hakrinbank. 

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt in een reactie, dat het vertrek van de directeur van VCB en de fusie met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) niets met elkaar te maken hebben. Fusie van staatsbanken is vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw aan de orde. Hoefdraad deelt mee dat Clenem ook na zijn vertrek als directeur per 1 januari verbonden blijft aan de bank. Hij zal het proces van de fusie begeleiden en uitvoeren.

De bond bij de VCB onder leiding van Robby Berenstein heeft eerder verklaard, dat het personeel zich zorgen maakt over de fusie en het vertrek van de directeur en wil donderdag een petitie aan de bewindsman overhandigen. Hoefdraad, die weer in het buitenland is, laat weten dat de petitie in ontvangst wordt genomen door de departementsdirecteur. 'Het is het democratisch recht van de bond om een petitie aan te bieden. Na mijn terugkeer zal ik de bondsvoorzitter uitnodigen voor een gesprek''  zegt de minister.

Hij is in New York voor ontmoetingen met investeerders over de macro-economische situatie. Daarna gaat hij naar Jeddah - havenstad in Saoedi Arabië - voor een ontmoeting met de nieuwe president van de IsDB en besprekingen met verschillende werkarmen.

'De fusie is correct ingezet. Na voorgesprekken met de directeur van de banken, is er een voorstel ingediend bij de Raad van Ministers', zegt Hoefdraad. Hierna heeft hij een bijeenkomst gehad met de directeuren en de raden van toezicht. In de Raad van Commissarissen van de VCB is de vakbond ook vertegenwoordigd. De bewindvoerder op Financiën zegt, dat alle zorgvuldigheid in acht is genomen.

Starnieuws stelt vernomen te hebben, dat de vakbond door de directeur is ingelicht over de fusie. Het proces zal enige tijd duren. Begin 2018 zal het zover zijn dat de banken kunnen fuseren. Hoefdraad merkt op dat alle rechten gerespecteerd worden, zo ook de collectieve arbeidsovereenkomst. 'Er is geen enkele reden tot onrust.'

SLM-toestel met Consude-sporters aan boord moet door slecht weer in Colombia uitwijken

Vliegtuig wijkt uit naar Cartagena en vliegt na bijtanken door naar Baranquila


Het SLM-toestel dat maandagochtend 12 december 2016 met de Consude-sporters naar Colombia is vertrokken, heeft vanwege slecht weer boven Baranquila een uur moeten rondcirkelen. Aangezien het slecht weer bleef aanhouden, is volgens het vliegplan uitgeweken naar Cartagena. SLM-directeur Robbi Lachmising zegt in een reactie op Starnieuws, dat het toestel geen noodlanding heeft gemaakt.

Het toestel heeft in Cartagena bijgetankt en nadat het weer in Baranquila was opgeklaard, is de reis vervolgd. Berichten dat het toestel op gegeven moment bijna door zijn brandstofvoorraad heen zou zijn geweest, wijst de SLM-directeur naar het rijk der fabelen.

Slecht weer was er de oorzaak van dat het SLM-toestel moest uitwijken naar Cartagena waar het dus heeft bijgetankt.

De Consude Games 2017 worden van 12 tot 18 december in Medellin, Colombia gehouden. 86 Sporters uit Suriname nemen deel aan deze scholieren spelen. Het is de vijfde keer dat Suriname deelneemt. De Zuid-Amerikaanse Schoolsport Spelen worden voor de 22e keer gehouden. Scholieren tussen 12 en 14 jaar zullen hun land vertegenwoordigen.

Grootste bankbiljet Venezuela, 100 bolivar, uit roulatie

'Bolivar door bendes gebruikt om producten te kopen en te verkopen met winst in Colombia'


Venezuela haalt zijn grootste bankbiljet, een briefje van 100 bolivar (zie foto - Bron: Twitter) waarvoor op de zwarte markt 2 Amerikaanse dollarcent wordt betaald, uit roulatie. President Nicolas Maduro maakte de maatregel gisteren in een urenlange redevoering bekend, zo berichten diverse nationale en internationale media maandag 12 december 2016.

Maduro zegt dat de goedkope bolivar door bendes wordt gebruikt om in Venezuela voedsel en andere eerste levensbehoeften te kopen die in Colombia met veel winst worden doorverkocht. 'We moeten de maffia blijven bestrijden', gaf Maduro als verklaring voor de onverwachte maatregel.

Venezolanen krijgen vanaf woensdag tien dagen de tijd om de biljetten bij de centrale bank om te wisselen. Volgens critici is die periode veel te kort.

In november waren volgens de centrale bank meer dan 6 miljard biljetten van 100 bolivar in omloop. Ze vormden daarmee bijna de helft van alle bankbiljetten en munten die in Venezuela circuleren. Vanaf donderdag worden zes nieuwe bankbiljetten en drie nieuwe munten ingevoerd. De grootste coupure, van 20.000 bolivar, is op straat minder dan 5 dollar waard.


De waarde van het geld in Venezuela daalt zo snel, dat er een voortdurend tekort aan geld is. Het aantal bankbiljetten dat men nodig heeft voor de dagelijkse uitgaven is zo groot, dat de portemonnee plaats heeft gemaakt voor plastic tassen en rugzakken.

De paradox van hyperinflatie is dat het tekort aan bankbiljetten steeds groter wordt naarmate er meer en grotere bankbiljetten gedrukt worden. Het in omloop brengen van grotere biljetten lijkt een zegen, maar het blijk in de praktijk een ramp. Het geld verliest dan alleen maar sneller haar waarde.

De centrale bank van Venezuela introduceert drie nieuwe muntstukken (10, 50 en 100 bolivar) en zes nieuwe bankbiljetten (500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 en 20.000 bolivar). Het grootste biljet uit de nieuwe serie vertegenwoordigt tegen de huidige wisselkoers een waarde van omgerekend $4,70.


(Red. De Surinaamse Krant/beurs.nl/marketupdate.nl/Twitter/NOS)

Truck met boomstammen kantelt op Richard van Geeneweg, Wanica

Woning vernield door boomstammen


Een vrachtwagen met boomstammen is zaterdagmiddag gekanteld op de Richard Van Geeneweg in Wanica (zie foto's - Bron: Dagblad Suriname). De bestuurder verloor de controle over het stuur, waardoor de wagen op zijn zij belandde, zo bericht het Dagblad Suriname maandag 12 december 2016.

Als gevolg van dit incident is een woning vernield. De houtblokken lagen verspreid op het wegdek en in een goot.

De politie van Leiding was ter plaatse voor het onderzoek.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)