woensdag 14 december 2016

Overheid Curaçao gaat optreden tegen buschauffeurs zonder vergunning toeristenvervoer

Iedereen die toeristen vervoerd moet zich houden aan Eilandverordening personenvervoer 1969


Er worden maatregelen genomen tegen chauffeurs die geen vergunning kunnen tonen om toeristen te vervoeren. Dat laat het ministerie van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning weten, aldus vandaag, 14 december 2016, Paradise FM. 

Bij het ministerie zijn verschillende klachten binnengekomen over bedrijven en personen die zich niet aan de regels houden. Iedereen die toeristen vervoerd moet zich houden aan de Eilandverordening personenvervoer uit 1969.

Er wordt nu onderzocht door het ministerie wat er waar is van deze klachten en daarop wordt gehandeld.

Vergunninghouders die de regels overtreden moeten bijvoorbeeld hun vergunning inleveren. In veelvoorkomende gevallen zal het ministerie het Openbaar Ministerie in lichten en de politie.

Nieuwe korpschef Korps Politie Caribisch Nederland

Jose Rosales wordt 12 januari op Bonaire geïnstalleerd door minister Van der Steur


Het Korps Politie Caribisch Nederland heeft een nieuwe korpschef. De waarnemend Korpschef, Jose Rosales, is vanaf 1 januari de nieuwe baas van de politie in Caribisch Nederland, zo bericht Paradise FM vandaag, woensdag 14 december 2016.

Deze week zal minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, als korpsbeheerder de benoeming aan Koning Willem Alexander voordragen. Op 12 januari zal de minister de nieuwe Korpschef officieel installeren tijdens zijn bezoek aan Bonaire.

Jose Rosales was na het vertrek van Hildegard Buitink vanaf 1 maart al waarnemend Korpschef en fungeerde eerder ook al als plaatsvervanger van de Korpschef.

Politie ontkent kinderen te ‘dumpen’ bij kindertehuis en haalt uit naar journaliste de Ware Tijd

Artikel in de Ware Tijd wordt door politie naar rijk der fabelen verwezen

- 'Het is niet eerste keer dat deze journaliste zich op bepaalde manier uitlaat over het Korps'
- 'Ons bekruipt het gevoel, dat zij de organisatie bewust in kwaad daglicht probeert te zetten'


In de Ware Tijd verscheen zaterdag 10 december 2016 een artikel met als kop 'Politie dumpt 11-jarige inbreker bij kindertehuis'. Journaliste Naomi Hoever van de Ware Tijd schrijft, dat probleemkinderen die in aanraking komen met de politie worden achtergelaten bij kindertehuizen. 

De politie verwijst deze informatie naar het rijk der fabelen, zo laat zij vandaag, woensdag 14 december, in een persbericht weten.

Het kind waar over wordt gesproken in het artikel van de journaliste is in september nadat hij in aanraking is gekomen met de politie en in vrijheid is gesteld, door de politie van Jeugdzaken afgestaan aan zijn moeder. In oktober pleegde het kind weer een strafbare handeling en werd weer aangehouden door de politie. Hij is na zijn invrijheidstelling weer afgestaan aan zijn moeder.

Uit de registratie van het Korps Politie Suriname blijkt niet, dat er een jongen is geplaatst in Huize Campagne door de politie.

De politie heeft in verband met de informatie die is opgenomen in het artikel eveneens geprobeerd in contact te treden met mevrouw Silvy Campagne, wiens naam is genoemd in het artikel. De vrouw weigert echter om informatie te geven of de politie te woord te staan.

Journaliste Naomi Hoever heeft nimmer contact opgenomen met de politie om wederhoor te plegen. Het is niet de eerste keer dat deze journaliste zich op een bepaalde manier uitlaat over het Korps Politie Suriname. Ons bekruipt het gevoel, dat zij de organisatie bewust in een kwaad daglicht probeert te zetten. Het Korps Politie Suriname betreurt het ten zeerste dat de organisatie een imagodeuk wordt toegebracht door ongefundeerde informatie met de samenleving te delen, zo schrijft de politie in haar persbericht.

Actievoerend personeel Medische Zending schort haar actie op

Ministerie van Financiën heeft achterstallige gelden, Srd 1.6 miljoen, overgemaakt


Na tien dagen actie gevoerd te hebben heeft de ledenvergadering van de bond bij de Medische Zending vandaag, woensdag 14 december 2016, besloten om de actie op te schorten. Bondsvoorzitter Roy Haverkamp zegt op Starnieuws, dat het ministerie van Financiën Srd 1.6 miljoen heeft overgemaakt voor het uitbetalen van financiële voorzieningen met terugwerkende kracht. Deze bedragen zijn overeengekomen in de collectieve arbeidsovereenkomst. 

Haverkamp zegt dat het doel van de actie was om met terugwerkende kracht uitbetaald te krijgen. Dat bedrag was niet overgemaakt. Maandelijks wordt rond Srd 2 miljoen gestort voor de Medische Zending. Het geld voor de extra uitbetalingen is daar niet bij. De directie heeft de bond laten weten dat het extra geld nu wel is overgemaakt.

'Ons doel is bereikt, dus worden de acties opgeschort. Het is jammer, dat er eerst actie gevoerd moest worden voordat het geld is overgemaakt', zegt Haverkamp.

Met de directie heeft de bond afgesproken om de salarissen deze maand uiterlijk 20 december uit te betalen. De directie had eerder aangegeven dat de uitbetaling op 23 december zou plaatsvinden. Haverkamp legt uit dat de 23e op een vrijdag valt, waardoor de werknemers te weinig tijd hebben voor kerstinkopen. Ook duurt het bij sommige banken zeker drie dagen voordat het geld bijgeschreven is op de rekening.

Onderinspecteur politie gearresteerd verdacht van verduistering

Politiefunctionaris zou partner zijn van een minister


Een onderinspecteur van politie is deze week aangehouden en in verzekering gesteld door de afdeling Onderzoek Politie Zaken (OPZ). De politie wil de aanhouding en in verzekeringstelling niet bevestigen nog ontkennen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 december 2016. 

De redactie van de Ware Tijd heeft vernomen, dat de onderinspecteur van verduistering verdacht wordt en dat het om een zaak gaat van vijf jaren geleden in onderzoek bij de afdeling OPZ. Tijdens het onderzoek is bewijsmateriaal in het voertuig van de onderinspecteur aangetroffen.

De verdachte is volgens de Ware Tijd de levensparter van een minister. De afdeling OPZ heeft de zaak in verder onderzoek.

Women United Suriname vindt uitstel uitbetaling financiële bijstand 'onbehoorlijk gedrag' regering

'Dat deze doelgroep steeds weer kind van de rekening wordt, is nu meer dan genoeg'


'Onbehoorlijk gedrag. Dit is een duidelijk voorbeeld van het bekende gezegde Wie het kruis heeft, zegent zichzelf.' Zo reageert Roseline Daan, voorzitster van de stichting Women United Suriname (WUS) op de mededeling vanuit de regering, dat de financiële bijstand tot nader order is verschoven. Deze bekendmaking wordt enkele dagen vóór de kerstviering gedaan aan de mensen met een beperking, terwijl de machthebbers zichzelf middels goedkeuring van een missive mooi hebben 'verwend' met een bedrag van tienduizenden Surinaamse dollars om hun relaties met geschenken blij te maken. Dit schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 14 december 2016.

De aanpak van de huidige machthebbers, voornamelijk de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, bewijst voor de zoveelste maal hun ondeskundigheid en onkunde om de juiste financiële planning te maken en prioriteiten te stellen, zegt Daan.

Haar stichting heeft onder andere als doel op te komen voor de belangen van vrouwen en achtergestelde groepen. 'Het steeds maar weer opnieuw (af)dwingen om het onwerkbare financiële planningssysteem vanuit regeringswege te wijzigen, heeft ons land en volk al genoeg geld en tranen gekost.'

Ook voor WUS-ondervoorzitter Orpheu Marengo is de situatie onbegrijpelijk. 'De regering weet toch dat zij maandelijks vaste verplichtingen heeft. Dan zou die toch moeten plannen zoals huishoudens dat maandelijks doen met hun water- en stroomrekeningen?'

Marengo weet dat er sprake is van slecht beleid, maar dat deze doelgroep steeds weer kind van de rekening wordt, vindt ze nu meer dan genoeg. 'We willen ook niet meer zien dat onder andere de Medische Zending, sociale instellingen en ziekenhuizen niet worden betaald.'

Het beleid zou er op gericht moeten zijn om de armsten onder de bevolking te versterken zodat zij minder afhankelijk zijn van derden. Helaas gebeurt het tegendeel en wordt de afhankelijke positie in stand gehouden.

Zowel Daan als Marengo roepen de verantwoordelijke instanties op er alles aan te doen zodat de uitkering nog ruim vóór de feestdagen wordt uitbetaald. En als dat moet betekenen dat het besluit van het toekennen van een bedrag aan de ministers voor kerstgeschenken moet worden teruggedraaid, then so be it, stelt Daan.

In Colombia is 80% van gewonnen goud afkomstig uit illegale activiteiten

Buiten legale goudsector wordt zo'n 2 miljoen ounces goud per jaar gewonnen

De legale goudwinningsbedrijven moeten het in 2016 doen met rond de 260.000 ounces


Illegale gewapende groepen en kleinschalige goudzoekers zetten rond de 80% van in Colombia gewonnen goud af op de markt, aldus de Colombiaanse Mijnbouw Associatie, ACM, zo bericht de website ColombiaReports.com vandaag, woensdag 14 december 2016.

ACM-voorzitter Santiago Angel zegt gisteren in de krant El Espectador (zie hieronder) dat zo'n 2 miljoen ounces goud per jaar gewonnen wordt buiten de formele, legale sector. Legale goudwinningsbedrijven wonnen dit jaar ongeveer 260.000 ounces goud.

'De nationale goudproductie toont niet de realiteit van de sector aan, waarin sprake is van een hoge graad van illegaliteit in de winning van goud, tot boven de 80%', aldus Angel.

Het Amerikaanse nieuwsnetwerk Bloomberg berichtte vorige maand nog, dat goud cocaïne voorbij is gestreefd als belangrijkste inkomstenbron voor illegale gewapende groepen als de AGC en de ELN.

Daarenboven zijn vele kleine en middelkleine goudwinningsoperaties nooit gelegaliseerd, tot groot ongenoegen van de regering en de multinationale mijnbouwbedrijven.


Ter informatie:
(Red. De Surinaamse Krant/Colombia Reports/El Espectador)

Militairen te Damoetoekreek, Sipaliwini, laten zich verrassen door Braziliaanse overvallers

Drie militairen lopen in hinderlaag, worden mishandeld, vastgebonden en ontwapend

Goudzoekers hadden hulp militairen ingeroepen na roof door bende van 1.400 gram ruw goud in twee kampen Damoetoekreek


Drie militairen zijn onlangs ontwapend door Braziliaanse overvallers te Damoetoekreek, een zijtak van de Lawarivier in het district Sipaliwini. Ze zijn in een hinderlaag gelopen, waarna ze zijn mishandeld en vastgebonden achtergelaten door de overvallers die ervan doorgingen met een AK-geweer en twee FAL-geweren, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 december 2016.

De soldaten werden gevonden door lokale bewoners. Regio politiecommandant Franklin Amier van Oost-Suriname zegt dat de bende in de twee goudzoekerskampen te Damoetoekreek in totaal 1.400 gram ruw goud heeft buitgemaakt. De gouddelvers hadden hulp gevraagd aan de militairen. 'Deze zijn blijkbaar verrast door de rovers', zegt Amier.

De bende bestaat uit vier tot vijf mannen en de politie vermoedt wie het zijn. Over de overvallen militairen zegt de regiocommandant: 'Ik had gehoord dat ze waren ingesloten door de militaire politie. Misschien, omdat ze onverantwoord zijn omgegaan met wapens van het leger.' Ze zijn weer op vrije voeten.

De districtscommissaris van Tapanahony, Margaretha Malontie, zegt dat haar is gerapporteerd dat het gaat om militairen die gestationeerd zijn te Stoelmanseiland. Zij waren uitgerukt voor de roof te Damoetoekreek, een halfuur varen vanaf hun standplaats.

Leiding Douane Suriname is vervangen

Vervanging leiding vanwege hervormingen binnen de douane


De leiding van de douane is vervangen. Starnieuws bericht vanmiddag, woensdag 14 december 2016, te hebben vernomen, dat Glenn Cruickshank en diens vervanger zijn ontlast van hun werkzaamheden omdat er hervormingen doorgevoerd worden bij de douane. 

Cruickshank was in januari dit jaar door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën aangesteld. Daarvoor had hij jarenlang de scepter gezwaaid bij de Douanerecherche. Tien maanden later is hij weer vervangen. 

Met de waarneming bij de douane zijn nu belast Iwan Wekker en Jerry Tammenga.

Lichtjes in kerstboom op Onafhankelijkheidsplein branden

Kinderen Hubertstichting Paramaribo/Tamanredjo ontsteken de verlichting


De jaarlijkse attractie op het Onafhankelijkheidsplein staat al overeind. De reuzen kerstboom kostte het bedrijf Roeli’s Lighting & Decor ongeveer vijf dagen om op te zetten, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 14 december 2016.

Directeur Ramon Jawalapersad is ingenomen met de prestatie die zijn werknemers hebben geleverd.

De lichten worden vandaag officieel en formeel ontstoken door kinderen van de Hubertstichting Paramaribo en haar dependance te Tamanredjo.

Etnel (NPS): 'Moeten de mensen brood met asfalt eten?'

'Begrijpen die leiders wel dat er mensen zijn die het heel erg zwaar hebben?' 

'De houding van de regering is respectloos en mensonterend'


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft te kennen gegeven, dat de uitbetalingen met betrekking tot de Financiële Bijstand (FB) en Uitkering Per Huishouden (UPH) tot nader orde zijn uitgesteld. Hiermee rijst de vraag of de huidige regering het tot haar doelstelling heeft gemaakt om de samenleving verder te verarmen, vooral in een periode waar de feestdagen voor de deur staan, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 14 december 2016.

Parlementslid Patricia Etnel (NPS), tevens lid van de vaste commissie Sociale Zaken en Volkshuisvesting in De Nationale Assemblee, is zeer geïrriteerd over deze handelwijze van de regering. Volgens Etnel zou elke regering zich moeten focussen op het creëren van onder andere een adequaat armoedebeleid. 'Echter zien we dat er een lening wordt goedgekeurd voor het aanleggen van infrastructuur. Moeten de mensen brood met asfalt eten?', zegt de parlementariër.

'Dat mensen hun gelden te laat ontvangen, is iets dat structureel plaatsvindt. Begrijpen die leiders wel dat er mensen zijn die het heel erg zwaar hebben? De mensen die niet in staat zijn om arbeid te verrichten, zoals mensen met een beperking, ziekte of bedrijfsongeval, zijn afhankelijk van deze uitkering', stelt Etnel. Deze groep ontvangt bovendien maandelijks slechts een bedrag van Srd 325. En zelfs dit kan men niet op tijd uitkeren.

'Men kan hen dit toch niet ontnemen? Op deze wijze schendt men werkelijk de rechten van de mens. Als men beleid maakt, moet het ook uitgevoerd worden.' Etnel noemt dit ad hoc handelen. 'Er is geen sprake van een duurzaam pragmatisch beleid. De houding van deze regering naar de samenleving toe getuigt ervan dat zij niets te maken heeft met het leed van het volk. Dit is mensonterend en respectloos.' 

Steve Meye vindt dat regering moet optreden tegen pater Toon ....

'Pater Toon is altijd tegen de Volle Evangelie en deze regeringsleiders'

'Hij denkt dat hij alles mag roepen, omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft'


Steve Meye, voorzitter van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten en goed bevriend met president Desi Bouterse, zegt dat pater Toon te Dorsthorst tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de 8 decembermoorden buiten zijn boekje is gegaan. Meye noemt diens uitspraken nu pas ongehoord en niet gepast. Hij zegt dat de regering wat moet zeggen over het feit dat een buitenlander een gevestigde kerkgemeenschap komt bespreken. Dit bericht vandaag, woensdag 14 december 2016, de Ware Tijd.
'De Volle Evangelie- en Pinksterkerken kunnen nog zo vaak een nationale gebedsmanifestatie houden op het Onafhankelijkheidsplein, wij mogen ons niet laten verleiden door dubieuze profeten, die de Bijbel gebruiken om misstanden te legitimeren en ze de schijn van waarheid te geven', zei Pater Toon, zoals hij algemeen bekendstaat.

Volgens Meye heeft de geestelijke met deze uitspraak de Volle Evangelie de oorlog verklaard. 'Wij reageren niet op dit soort zieligheden. We zijn dit van Te Dorsthorst gewend. Hij is altijd tegen de Volle Evangelie en deze regeringsleiders. We verwachten niets anders van deze pater. Hij denkt dat hij alles mag roepen omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. Pater Esteban Kross zou nooit zoiets hebben gezegd.'

EBS-directeur wil dat Nickerie werk maakt van stroomopwekking uit padiekaf

'Het probleem is hoeveel men vraagt om kaf aan te leveren, men wil direct rijk worden'

Directeur Parmessar stelt NH-bewindsman voor bij wet levering kaf te garanderen


Ondanks de enorme potentie om elektriciteit op te wekken uit padiekaf stuit de mogelijkheid op geldzucht. 'Technisch is alles al uitgewerkt om in Nickerie verwerkingsfaciliteiten voor stroomopwekking uit padiekaf neer te zetten. Het probleem is hoeveel men vraagt om kaf aan te leveren. Men wil direct rijk worden', zei Rabin Parmessar, algemeen-directeur van de Energie Bedrijven Suriname, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 14 december 2016.

'Wij zien hetzelfde probleem in Guyana waar mensen te veel eisen voor het kaf, als je met centrales wil komen.'

Hij benadrukt, dat de operatie erop gericht moet zijn om rendabel te zijn, die zichzelf kan bedruipen. Het nadeel is, dat investering en werkgelegenheid uitblijven. 'Men kiest er liever voor om het kaf te verbranden of te laten staan, indien de prijs niet aantrekkelijk genoeg is.' Om dit probleem op te lossen heeft Parmessar een voorstel gedaan aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, om bij wet de aanlevering van padie kaf te garanderen. Daarbij kan een schappelijke prijs worden berekend.

Er wordt al jaar en dag gesproken over hoe de enorme hoeveelheden restproducten in de rijstsector nuttig kunnen worden gebruikt. Tal van studies hebben uitgewezen dat er rond de vijf megawatt aan stroom mee kan worden opgewekt.

Oppositie richt zich tot procureur-generaal inzake overschrijding obligoplafond

De lening bij de Chinese EXIM-staatsbank moest in alle haast worden goedgekeurd'


De oppositie zal de procureur-generaal aanschrijven, omdat wettelijke bepalingen zouden zijn overschreden, immers het obligoplafond is volgens de oppositiefracties overschreden door de regering. Dit bevestigt Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vanochtend, woensdag 14 december 2016, op Starnieuws. 

Dit is aangekaart tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee afgelopen vrijdag, waarbij bij meerderheid van stemming de minister van Financiën gemachtigd werd 235 miljoen Amerikaanse dollar te lenen bij de Chinese EXIM-staatsbank voor het uitvoeren van het Dalian 4 project. Gajadien zegt het jammer te vinden, dat hij tijdens de behandeling in Mexico was met Assembleevoorzitster Jennifer Simons en Naomi Samidin (NDP), op uitnodiging van ParlAmericas. Een deel van de kosten werd overigens betaald door de organisatie.

Gajadien, die weer terug is, zegt dat aanvankelijk er geen openbare vergaderingen waren gepland tot 19 december. Maar, die lening moest in alle haast worden goedgekeurd. Volgens het Assembleelid had de wet nooit aangenomen mogen worden, omdat de Wet op Staatsschuld beperkingen oplegt waarvoor het schuldplafond overschreden mag worden.

Diverse oppositieleden hadden heftige kritiek op de wet, maar deze werd weggewuifd door minister Gillmore Hoefdraad en de coalitie. Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat op basis van de gegevens die officieel verstrekt zijn, het obligoplafond niet is overschreden. Gajadien wil niet verder ingaan op de zaak, aangezien er stappen ondernomen worden door de oppositie in deze kwestie.

De brief gaat deze week nog naar de procureur-generaal.

FIOD Nederland moet Surinaamse bedrijven 600.000 euro terugbetalen

Ondernemers beschuldigd van witwaspraktijken waarop FIOD beslag legde op rekeningen 


Er kwam een rechtsproces aan te pas, maar Surinaamse bedrijven kregen vorige week gedaan dat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in Nederland 600.000, Euro waarop beslag was gelegd, terug moet betalen. Dit bericht de Ware Tijd, zonder te vermelden wie of wat die beslissing inzake terugbetaling heeft genomen....

De FIOD beschuldigde de Surinaamse ondernemers van witwasactiviteiten. De kwestie is, aldus de Ware Tijd, in feite een nasleep van de pinpaskwestie, waarbij Nederlandse banken een eind maakten aan het pinnen met Nederlandse pinpassen op verschillende locaties in Suriname. Eind mei kwam daarbovenop dat de FIOD beslag legde op rekeningen van zeventien bedrijven, waaronder cambio's, slijterijen, reisagenten, touroperators en handelszaken.

De Ware Tijd bericht te hebben vernomen van een van de betrokkenen, dat zij zich verenigden en deze kwestie aanvochten. 'Ik en geen van de andere betrokkenen begrijpt waarom de FIOD ons van witwasactiviteiten beschuldigde. Het is duidelijk, dat het om bancair verkeer gaat en geen geld van buiten betrokken is.'

Het systeem bood een goede uitkomst voor toeristen en anderen die niet met pakken geld wilden sjouwen.

Drugscriminelen smokkelen cocaïne in verhuisdozen vanuit Curaçao

Sinds juli 2015 in Rotterdamse haven 18 zendingen coke in containers met verhuisboedel uit Curaçao

Cocaïne in verhuisdozen uit Curaçao. (Bron foto: OM)

Met het verstoppen van cocaïne in verhuisdozen denken drugscriminelen kennelijk een relatief veilige smokkelmethode te hebben. Sinds juli 2015 zijn in de Rotterdamse haven achttien zendingen aangetroffen in containers met verhuisboedel uit Curaçao. Dat blijkt uit een analyse van het Hit en Run Container-team (HARC) van douane, politie en justitie die is opgenomen in het strafdossier rond de corrupte douanier Gertie V.,zo bericht De Telegraaf vandaag, woensdag 14 december 2016.

Dat is de tweede douanier die werd opgepakt voor het faciliteren van drugssmokkel in de Rotterdamse haven, na Gerrit G. Gertie V. moet nog voorkomen. Zijn strafdossier is in het bezit van De Telegraaf.

De cocaïne zat verstopt tussen meubels en verhuisdozen. Soms ging het om hoeveelheden van nog geen kilo, maar de grootste vangst betrof een partij in maart dit jaar. Toen zat in verhuisdozen 2.900 kilo cocaïne.

Het aantal vangsten van coke in verhuisboedel stijgt fors. Tussen begin 2012 en juli 2015 waren het er slechts 9, daarna waren het er in anderhalf jaar tijd dus 18. 'Wij zien inderdaad een flinke en opvallende stijging van de smokkel van cocaïne via verhuisdozen. Opvallend is ook de route via Curaçao', bevestigt woordvoerster Rubinia Tjon-A-Sam van het Openbaar Ministerie Rotterdam.

Waarom containers met verhuisspullen zo geliefd zijn bij de drugscriminelen is onduidelijk. Criminelen transporteren drugs over lijnen die veilig zijn. Het lijkt er daarom op dat de drugshandelaren achter de zendingen via Curaçao op het eiland mensen kunnen inzetten die met gemak de coke in deze containers kunnen stoppen. Gertie V. verbleef regelmatig op Curaçao. De betrokkenheid van de douanier bij deze ’verhuistransporten’ en andere drugstransporten wordt nog onderzocht.

Het OM verdenkt V., die op 1 maart 2016 werd opgepakt, van corruptie, witwassen en betrokkenheid bij de invoer van drugs. Hij is oktober geschorst uit de voorlopige hechtenis en loopt nu rond met een enkelband. Advertentie De zaak rond Gertie V. is mogelijk nog veel omvangrijker dan die van zijn collega Gerrit G, die er eveneens voor zorgde dat drugscontainers niet werden gecontroleerd Al in 2007 meldde een collega van V. bij de douaneleiding, dat de douanier vertelde criminelen te helpen.

Curaçaoënaar Kenley Jansen tekent nieuw vijfjarig contract bij Los Angeles Dodgers

Jansen gaat 80 miljoen dollar verdienen als closer van de ploeg

Jansen in één klap de best betaalde sporter uit het Nederlands Koninkrijk


Kenley Jansen heeft een nieuw vijfjarig contract getekend bij de Los Angeles Dodgers. De 28-jarige Curaçaoënaar gaat in die periode maar liefst 80 miljoen dollar verdienen als closer van de ploeg waar hij zijn hele loopbaan al voor uitkomt. Het vorige contract van Jansen liep na het afgelopen seizoen af. In 2016 maakte de reliever (een werper die op de heuvel komt nadat de startende werper vervangen is) indruk met zeer goede statistieken en opvallende prestaties in de play-offs.

Al snel werd duidelijk dat Jansen als free agent weleens een zeer groot contract aangeboden zou kunnen krijgen, zo schrijft vandaag, woensdag 14 december 2016, het Antilliaans Dagblad.


Teams als de New York Yankees, de Miami Marlins en de Washington Nationals hengelden naar zijn diensten. Uiteindelijk koos Jansen dus voor een langer verblijf bij ‘zijn’ Los Angeles Dodgers. Dat leverde hem net geen recordcontract voor een reliever op. Die eer ging naar de Cubaan Aroldis Chapman, die vorige week voor vijf seizoenen en 85 miljoen dollar tekende bij de New York Yankees.

Naar verluidt zou Jansen een vergelijkbaar contract aangeboden gekregen hebben door de Marlins en de Nationals, maar zijn keuze viel dus op de Dodgers.

Met gemiddeld ruim 15 miljoen euro per jaar aan salaris is Jansen in één klap de bestbetaalde sporter uit het Nederlands Koninkrijk. Jansen, die eerder tijdens de World Baseball Classic en het WK Honkbal in 2009 voor Oranje uitkwam, maakt ook deel uit van de voorselectie van Team Kingdom of the Netherlands dat in maart van volgend jaar deel zal nemen aan de World Baseball Classic, het wereldkampioenschap honkbal waaraan ook Major League-spelers mee mogen doen.

Kinderrechten BES-eilanden aanmerkelijk minder goed beschermd dan in Nederland

Kinderombudsvrouw Kalverboer bezorgd over situatie van kinderen op eilanden


De kinderrechten in Caribisch Nederland zijn aanmerkelijk minder goed beschermd dan in Europees Nederland. Wat velen al vermoedden, werd gisteren door Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer bevestigd. In het verslag van haar kinderrechtentour door de provincies maakt zij ook kort melding van haar bezoek aan Bonaire, Sint Eustatius en Saba, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 14 december 2016.

Volgend jaar komt zij daar met een uitgebreidere rapportage op terug, maar vooruitlopend daarop laat ze weten zich zorgen te maken om de situatie van kinderen op de BES-eilanden.


'Ik heb daar met veel kinderen en jongeren gesproken. Ik heb tijdens mijn reis ervaren dat de eilanden echt drie aparte eilanden zijn. Ieder met zijn eigen kracht en zijn eigen problemen en uitdagingen. Hoewel ik mijn onderzoek nog niet heb afgerond, is wel duidelijk dat de kinderen in Caribisch Nederland niet dezelfde toegang tot hun rechten hebben als de kinderen in het Europese deel van Nederland', aldus de Kinderombudsvrouw.

Een complicerende factor is dat er weinig gegevens bekend zijn over kinderen. 'We weten dat er veel armoede is, maar ik heb ervaren dat de kinderen daar niet over praten. Ze weten wel van kinderen die weinig geld hebben, maar dat gaat niet over henzelf. We kunnen ons ook goed voorstellen dat kinderen hier niet graag over praten in groepsverband. De kinderen zijn zich overigens wel heel bewust van hoe duur dingen op het eiland zijn: gezond eten is duur, schoolspullen zijn duur.'

Op alle drie eilanden hebben de kinderen gemeld hun leven saai te vinden.


Om het hele bericht te lezen hier even klikken.

Korps Politie Curaçao heeft dringend nieuwe aspiranten nodig

Voor 2017 wordt een kort van 100 arbeidsplaatsen verwacht


Het Korps Politie Curaçao (KPC) is dringend verlegen om instroom van nieuwe aspiranten omdat de operationele sterkte anders zal dalen in plaats van stijgen. In 2017 wordt verwacht dat er nog 100 arbeidsplaatsen niet ingevuld zijn. Dat stelt demissionair minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie in schriftelijk antwoord op Statenvragen over de begroting 2017, zo bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, woensdag 14 december 2016. 

De reorganisatie is op dit moment nog steeds niet afgerond, maar er wordt momenteel wel gewerkt aan de vacaturevervulling die naar verwachting in het voorjaar van 2017 wordt afgerond. Maar hierna zijn dus zeker meer dan 100 fulltime arbeidsplaatsen nog niet ingevuld, zo voegt de minister eraan toe.

'Sinds 2015 is een verzoek ingediend om met drie klassen van aspirant-agenten te starten. Echter dit is niet goedgekeurd door het ministerie van Financiën en Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD).'

Het KPC is genoodzaakt om in 2016 54 aspiranten (drie klassen) te rekruteren die in 2017 aan hun opleiding beginnen. In de jaren daarna zullen jaarlijks 36 (twee klassen) aspiranten aangetrokken moeten worden. De opleiding duurt drie jaar. Kortom, zo rekent de minister voor: 'Indien in 2017 gestart wordt zal de instroom pas in 2020 inzetbaar zijn. De uitstroom is gemiddeld 15 fulltime functies per jaar.' 

Hij stelt verder vast dat de kaderbegroting die het KPC jaarlijks ontvangt niet aansluit bij de wens van het Korps. 'De middelen die beschikbaar worden gesteld zijn niet realistisch omdat geen rekening wordt gehouden met de diverse oneigenlijke taken van het KPC alsmede de onvoorziene situaties, hoewel deze wel worden gebudgetteerd', aldus Navarro. Sterker nog, zo blijkt uit de antwoorden van de minister, het KPC krijgt er ook nieuwe taken bij. Daarvoor heeft het KPC voorgesteld het inrichtingsplan aan te passen op de nieuwe ontwikkelingen als cameratoezicht, arrestantenzorg en Politur. 'Deze nieuwe taken zullen een forse uitbreiding van de sterkte met zich meebrengen daar anders de capaciteit van de reguliere taken sterk onder druk zal komen te staan', zo voegt de Justitieminister eraan toe.

Vertrek VCB-directeur Clenem vanwege verschil van mening met Commissie van Toezicht

'Ik ambieer geen andere functie in de financiële wereld'


Percy Clenem, de directeur van de Volkscredietbank (VCB), heeft zijn functie neergelegd, omdat hij zich als professional opstelt in zijn functioneren. Hij zal het algemeen belang van de bank steeds voorop stellen. Omdat hij principiële meningsverschillen heeft met de Commissie van Toezicht bij de bank, heeft hij besloten zijn functie neer te leggen, zo bericht Starnieuws vanochtend, woensdag 14 december 2016.

Clenem heeft de brieven die hij geschreven heeft aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de Commissie van Toezicht doen toekomen aan het bestuur van de vakbond bij VCB onder leiding van Robby Berenstein. De vakbondsleider heeft dat dinsdag meegedeeld op een persconferentie. De bond heeft in een brief aan minister Hoefdraad haar bezorgdheid geuit over het besluit van de regering over het fuseren van de VCB en de Surinaamse Postspaarbank. De bond is niet tegen fuseren, maar vindt dat het tijdstip niet correct is. Er is geen inbreng van de bond geweest hierover. De bond vindt dat midden in de fusie tussen VCB en de Landbouwbank, dit besluit van de regering komt. De bond heeft ernstige bedenkingen over deze stap en wenst binnen een week informatie van Hoefdraad.

De directeur van VCB zegt in een reactie, dat hij zijn ontslag niet ingediend heeft, omdat hij een andere functie ambieert in de financiële wereld. 

Hij vindt ook dat het momentum van de fusie niet goed is gekozen. Het zou volgens hem beter zijn om eerst de integratie tussen VCB en Landbouwbank af te ronden. Hij vindt dat ook met de emoties van het personeel rekening moet worden gehouden.

Clenem merkt verder op, dat ruim twee jaar het proces tot fuseren tussen de VCB en de Landbouwbank gaande is. 'Er zijn voor wat betreft de integratie van het personeel nog een aantal zaken dat afgehandeld moet worden, waaronder het bijeen brengen van bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden, aangepaste administratieve organisatie en bijbehorende functiebeschrijvingen en inschaling.'

Diverse buurten Paramaribo-Noord zondag 18 december geen stroom

EBS voert van zes uur 's morgens tot drie uur 's middags werkzaamheden uit


Het noordelijk gedeelte van de Sluiskreek te Paramaribo-Noord zal zondag 18 december 2016 vanaf zes uur ’s morgens tot en met drie uur ’s middags verstoken zijn van elektriciteit. Dat meldt de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) dinsdag 13 december.

De EBS vervangt die dag een gedeelte van de 33 kV kabelverbinding die het onderstation aan de Arabistraat te Geyersvlijt voedt.

De wijken die verstoken zullen zijn van elektriciteit zijn Tourtonne 5, Tourtonne 6, Maretraite 5, Maretraite 6, Geyersvlijt, Kasoedjieweg, Clevia, Morgenstond en Leonsberg.

De Bijlmer viert haar 50-jarig bestaan

Het moest een moderne en vrije wijk worden ten zuidoosten van Amsterdam

Veel van de oorspronkelijke flats zijn verdwenen - Journalist Daan Dekker heeft 'De betonnen droom' geschreven


De Bijlmer is jarig. Precies vijftig jaar geleden, op 13 december 1966 ging de eerste paal van de nieuwe woonwijk de grond in. Journalist Daan Dekker schreef het boek de Betonnen Droom dat gaat over de bouw van de Bijlmer. Het moest een moderne en vrije wijk worden ten zuidoosten van de stad, maar dat verliep niet zonder problemen. Dit berichten dinsdag 13 december 2016 de Amsterdamse zender AT5 en de NOS.

'In de jaren tachtig tot negentig ging het gewoon heel slecht met deze buurt. Zestig procent van deze buurt is gesloopt. Dat is ontzettend veel. Het plan is dus uiteindelijk niet uitgekomen. Het was denk ik te groots opgezet. Voor honderdduizend mensen, zonder te weten of het wel zou slagen', aldus Dekker.


De Bijlmermeer werd ontworpen door een team onder leiding van stedenbouwkundige Siegfried Nassuth. Hij droomde van een groene wijk van de toekomst, met ruimte voor het individu, maar ook voor de gemeenschap. Als burgers zich wilden onttrekken aan hun moderne woning met stromend water, een telefoonaansluiting en centrale verwarming, konden ze terecht in openbare parken en andere collectieve ruimtes. In de oorspronkelijke plannen was het auto-, fiets- en voetgangersverkeer strikt gescheiden, om zo de kans op verkeersongevallen kleiner maken.
Vijftig jaar later zijn veel van de oorspronkelijke flats verdwenen. Toch zat er wel degelijk een duidelijk plan achter het ontwerp van de hoogbouw.

Al snel werd de 'droomwijk' van architect Nassuth, minder populair. Er werd zoveel gebouwd dat woningen moesten worden opgevuld en dat gebeurde onder meer met immigranten uit Suriname, dat in 1975 onafhankelijk werd. Veel oorspronkelijke bewoners trokken weg naar Almere en Lelystad, steden die toen in opkomst waren. Er kwam leegstand in de Bijlmer.

'De bedoeling was dat de bewoners op hun blote voeten de lift uit konden lopen en het groen in konden lopen. Dat de kinderen konden spelen en anderen konden dwalen door het groen. Dit is wel echt de basis voor de Bijlmer eigenlijk.'Toch vinden bewoners van de Bijlmer het niet erg dat er inmiddels veel van die flats verdwenen zijn. 'Het voordeel van die laagbouw is dat het een heel ander zicht heeft, veel positiever.' Een ander: 'Die laagbouw is veel beter dan die hoogbouw, want ik heb hoogtevrees.'

Het eerste exemplaar van de Betonnen Droom is in ontvangst genomen door burgemeester Eberhard van der Laan.


Zo'n vijf mannen beroven aanwezigen in restaurant Casa Nena in Paramaribo

Daders mogelijk betrokken bij meerdere berovingen en overvallen te Flora


Meer dan vijf mannen zijn in de nacht van maandag op dinsdag het restaurant Casa Nena aan de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo binnengestormd en hebben de op dat moment nog aanwezige mensen beroofd. Het restaurant was al gesloten, zo bericht het Dagblad Suriname dinsdag 13 december 2016.

Vier van de overvallers hadden hun gezicht afgedekt met een trui en ook nog eens pantykousen over hun gezicht getrokken. Onder bedreiging van twee vuistvuurwapens en een lang mes maakten de daders Srd 30.000, 2.000 Amerikaanse dollar en waardevolle sieraden buit.

Na deze overval zijn in de directe omgeving nog een aantal berovingen gepleegd. Het vermoeden bestaat dat deze groep ook bij de andere gevallen betrokken was. De politie van Flora heeft de aangiftes van al deze overvallen en berovingen opgenomen.

Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht.