donderdag 15 december 2016

Delen nieuwe, tweede, megapier van IJmuiden onderweg naar Curaçao

Onderdelen worden medio januari verwacht in haven Willemstad


Delen van de nieuwe, tweede, megapier zijn onderweg naar Curaçao. Dat laat de Curaçao Ports Authority vandaag, donderag 15 december 2016, weten (zie hieronder). Het gaat om uitrusting voor de mobilisatie en een aantal delen betonbouw. 

De materialen zijn vertrokken vanuit IJmuiden en er wordt verwacht dat deze medio januari aankomen. Een aantal delen van de tweede megapier wordt gemaakt in Nederland en vervolgens verscheept naar Curaçao. Het gaat om een aantal producten dat niet op het eiland te maken is.

Het grootste gedeelte van de megapier wordt vervaardigd op het eiland.

Automobilist (35) komt om het leven bij eenzijdig ongeluk in Willemstad, Curaçao

Door waarschijnlijk te hoge snelheid vliegt auto uit de bocht en botst op muur van tuin

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

De achttiende verkeersdode op het eiland van het jaar is vanochtend, donderdag 15 december 2015, gevallen, zo bericht Paradise FM.

De politiecentrale kreeg rond half zes een melding over een ongeval op de Kaya Dominico Herrera bij de Ronde Klipweg. Vermoedelijk door te hoge snelheid vloog een personenauto daar uit de bocht en botste op de muur van een tuin.

De chauffeur raakte daarbij zwaargewond en overleed ter plaatse. Het slachtoffer is de 35-jarige Waldimir Marcos. De verkeerspolitie doet verder onderzoek naar het fatale ongeluk.

Beslag op groot aantal bezittingen op Sint Maarten gearresteerde gokbaas Corallo

De 13 december op verzoek autoriteiten Italië aangehouden Corallo blijft vastzitten


De verdachte Francesco Corallo (56) blijft voorlopig vastzitten. De rechter commissaris heeft vandaag, donderdag 15 december 2016, zijn aanhouding rechtmatig bevonden. Hij werd dinsdag op Sint Maarten aangehouden op verzoek van Italiaanse autoriteiten door het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) van het Recherche Samenwerkingsteam (RST), zo bericht het Openbaar Ministerie vandaag.

Het team heeft inmiddels op een groot aantal bezittingen van verdachte beslag gelegd, zoals:
- 170 appartementen
- bankrekeningen
- 18 dure horloges
- 3 boten
- Een casino

De beslagleggingen zijn nog in volle gang en er kan mogelijk op nog meer eigendommen zoals bankrekeningen en onroerend goed van verdachte beslag worden gelegd.


De aanhouding en zoekingen maken deel uit van een internationale gecoördineerde actie in Italië, Sint Maarten, Nederland en het Franse deel van Sint Maarten. Deze internationale samenwerking tussen Italië, Sint Maarten, het Franse deel van St. Maarten en Nederland past in de gezamenlijke, intensieve aanpak van grensoverschrijdende corruptie en fraude, ook wel ondermijning genoemd. Ondermijning, waaronder corruptie en witwassen, vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid en economie van de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het TBO van het RST, de Landsrecherches van Curaçao en Sint Maarten en het Openbaar Ministerie zijn partners in de bestrijding van ondermijning.

VHP, NPS en PL in hoger beroep tegen vonnis in zaak tegen Sapoen/Chitan en voorzitster parlement

Verklaring VHP, NPS en Pertjajah Luhur (PL): Partijen spannen weer Kort Geding aan


Naar aanleiding van het vonnis in Kort Geding van 28 november 2016, in de zaak die de Vooruitstrevende Hervormings-Partij, de Pertjajah Luhur en de Nationale Partij Suriname aanhangig hadden gemaakt tegen de voorzitter van De Assemblee mevrouw Jennifer Geerling-Simons en de formeel teruggeroepen Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan wensen de genoemde politieke partijen het volgende te verklaren. 

Het bedoeld vonnis is op schrift gesteld en ter beschikking gesteld van de partijen bij het geding. Dit vonnis en de daarin vervatte beslissingen is diepgaand bestudeerd en besproken. 

Gezien het grote belang van de samenleving in duurzame rechtszekerheid en een goede rechtsbeleving is in overleg met de raadsman thans besloten in hoger beroep te gaan bij het Hof van Justitie. 

Tevens is besloten wederom een kortgeding aanhangig te maken daar de juridische mogelijkheden daartoe nog openstaan. 

Paramaribo, 15 december 2016
Namens deze: 
1. De Vooruitstrevende Hervormings-Partij 
2. De Pertjajah Luhur 
3. De Nationale Partij Suriname

Brandweerman hosselt bij met verkoop worst en XTC-tabletten

Politie houdt brandweerman aan voor winkel aan Oost-Westverbinding


Bij een inval door de politie bij een winkel aan de Oost-Westverbinding werd een brandweerman die in zijn vrije tijd worst verkoopt aangehouden. Naast worst bleek de man ook XTC-tabletten aan de man te brengen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 15 december 2016, zonder te vermelden waar precies de man werd gearresteerd. 

De politie heeft op deze ambtenaar 32 tabletten gevonden die bestemd waren voor de verkoop. De man werd aangehouden en na zijn voorgeleiding in verzekering gesteld.

Antoine Brahim stapt 15 maart 2017 op als directeur AZP

Persoonlijke redenen ten grondslag aan vertrek


Het ministerie van Volksgezondheid maakt vandaag, donderdag 15 december 2016, bekend dat Antoine Brahim per 15 maart 2017, om persoonlijke redenen, opstapt als algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Hij zal zich blijven inzetten voor de verdere herstructurering van de gezondheidszorg. Zo zal hij onder andere worden toegevoegd aan de presidentiële commissie 'Herstructurering Gezondheidszorg'. Brahim vertrekt na 4.5 jaar. 

'Wij kijken terug op een periode waarin middels een uitstekende samenwerking, er samen met het ministerie van Volksgezondheid, de Raad van Commissarissen, de directie, het Managementteam en met de medewerkers van het AZP, een nieuw Strategisch Plan is ontwikkeld en de daarmee samenhangende transformatie van het huidige AZP naar een Academisch Medisch Centrum voor geheel Suriname met succes is ingezet', aldus het ministerie.

Een belangrijk speerpunt uit dit Strategisch Plan is de uitvoering van een Master Bouwplan 2021 met onder meer de renovatie van het beddenhuis, de Intensive Care Unit en de Operatie Kamer alsmede het absolute hoogtepunt: de nieuwbouw van het AMC-SU ziekenhuis. De financiering voor deze projecten is afgerond, terwijl de coördinatie en uitvoering zijn ondergebracht bij de onder het ministerie van Volksgezondheid ressorterende Program Management Unit onder leiding van Lothar Boksteen.

Met het oog op de continuïteit van het AZP in het algemeen en het waarborgen van de kwaliteit van de patiëntenzorg en de voortgang van de herstructurering in het bijzonder, buigt de regering zich nu reeds over een adequate opvolging, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

SMS-werknemers in Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne al jaar geen loon ontvangen

Personeel, dat al drie dagen niet vaart, biedt petitie aan aan TCT-bewindsman Rusland

'We leveren goede diensten en de ritten zijn betaalbaar, ook voor scholieren'


Werknemers van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) die in de districten Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne werkzaam zijn, hebben al een jaar geen salaris ontvangen. Zij hebben zich gebundeld en zijn vandaag, donderdag 15 december 2016, in Paramaribo voor een protestactie.

'Wij gaan een petitie indienen bij het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme', zegt Ligorie Stefanus, leider van de groep in de Ware Tijd.

Aan minister Andy Rusland zal de petitie worden aangeboden met handtekeningen van onder andere bootslieden, monteurs, wachters en controleurs. In de petitie benadrukt de groep haar ongenoegen en ze hoopt, dat de bewindsman zo snel mogelijk actie onderneemt. Er wordt al maanden aan de bel getrokken, maar zonder enig positief resultaat. 'Mocht er deze week geen verandering komen in de situatie, dan kunnen wij niet verder', aldus Stefanus.

De bootslieden hebben uit protest al drie dagen niet gevaren. 'We hebben geen andere keus dan met onze laatste centjes de dure reis te betalen naar de stad. Wij hebben arbeid verricht en hebben daarom recht op ons loon zoals elke andere werknemer in Suriname.'

De leider wijst erop, dat 'lanti boto' niet meer weg te denken is voor binnenlandse gemeenschappen. 'We leveren goede diensten en de ritten zijn betaalbaar. Zelfs schoolgaande kinderen maken gebruik van het boottransport. Als we de diensten langer stilleggen dan hebben de bewoners in de genoemde gebieden een probleem.' 

Pater Toon: 'Het feit dat Meye zo reageert, zegt meer iets over hem dan over mij'

'Meye komt met geen enkel argument om mijn betoog te weerleggen'


Pater Toon te Dorsthorst neemt geen woord terug van wat hij vorige week donderdag heeft gezegd tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de decembermoorden van 1982. Steve Meye, voorzitter van de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten, reageerde getergd op de opmerkingen van Te Dorsthorst. 

'Het feit dat hij zo reageert, zegt meer iets over hem dan over mij', zegt pater Toon vandaag, donderdag 15 december 2016, in de Ware Tijd. Te Dorsthorst zei in de Alfonsiuskerk, dat 'de volle evangelie- en pinksterkerken nog zo vaak een nationale gebedsmanifestatie kunnen houden op het Onafhankelijkheidsplein, als de leiders bang zijn vóór en verzaken van de echte waarheid en Bijbelse gerechtigheid, dan zal het verder bergafwaarts blijven gaan met ons land Suriname. Daar helpt geen duizendmaal Alleluia Amen aan. Wij mogen ons niet laten verleiden door dubieuze profeten, die de Bijbel gebruiken om misstanden te legitimeren en ze de schijn van waarheid te geven.'

Meye, met in zijn kielzog praeses Hesdey Zamuel van de Evangelische Broedergemeente, reageerde als door een wesp gestoken. Volgens hem heeft Te Dorsthorst met deze uitspraak de Volle Evangelie de oorlog verklaard. 'Wij reageren niet op dit soort zieligheden. We zijn dit van Te Dorsthorst gewend. Hij is altijd tegen de Volle Evangelie en deze regeringsleiders geweest. We verwachten niets anders van deze pater. Hij denkt dat hij alles mag roepen omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft.'

Meye, die goed bevriend is met president Desi Bouterse, heeft de regering opgeroepen maatregelen tegen de pater te treffen.

Te Dorsthorst ergert zich wel aan de aanval van Meye. Hij laat weten niet van plan te zijn om zijn woorden terug te nemen. 'Ik blijf 100 procent achter datgene staan wat ik heb gezegd. Ik kan het ook bewijzen dat het zo is. En ik heb niemand beledigd. De heer Meye kan wel zeggen dat het niet waar is wat ik heb gezegd, maar hij komt met geen enkel argument om het te weerleggen.' 

Districtscommissaris Miranda laat kleine ondernemers bouwen in bermen

'Deze terreinen moeten gebruikt worden door kleine ondernemers die geen percelen kunnen kopen'


In de Plutostraat, Paramaribo Noord-Oost, wordt een nieuw gebouw opgezet. Al sinds de start van de bouwwerkzaamheden vinden de bewoners aan de weg en omliggende wegen het een vreemde zaak, aangezien het gebouw op een onderhoudsstrook wordt opgezet, waar normaliter niet op wordt gebouwd. De normale werkwijze zou zij, dat het ministerie van Openbare Werken (OW) voor bouwwerkzaamheden een vergunning verstrekt, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 15 december 2016.

OW-woordvoerder Raul Swedo laat weten, dat dit een aangelegenheid is van de districtscommissaris. Bermen, parken en begraafplaatsen valen onder beheer van de districtscommissaris.

Jerry Miranda, districtscommissaris van Paramaribo Noor-Oost, zegt in een reactie, dat het stuk terrein door zijn commissariaat aan een ondernemer ter beschikking is gesteld. Er wordt geen huis op gebouwd. OW heeft volgens de districtscommissaris wel inzage in wat er wordt neergezet op deze bouwstrook.

'Wij vinden dat dit soort terreinen gebruikt moeten worden voor kleine ondernemers, die geen percelen kunnen kopen', stelt Miranda.

Aan de andere kant geeft hij ,ook mee dat het onderhoud van deze strook aan de Plutostraat de overheid Srd 60.000 per maand kost. Miranda ziet een grote besparing met dit model, aangezien de ondernemer nu verplicht zal worden om zijn deel van het terrein te onderhouden. 'Laten wij even afstappen van 1950. De mensen willen een kleine hossel doen. En ze kunnen een deel van de terreinen ook onderhouden. De overheid verdient als effect ook aan deze ondernemers. Zolang de terreinen worden onderhouden, de ondernemers zich aan de regels houden en weten dat het terrein niet van hun is om bijvoorbeeld te verkopen, gaat alles goed.'

Volgens Miranda staan veel ondernemers in de rij om een stuk terrein ter beschikking te krijgen. 'Wij hebben juist te veel. In het beleid dat wij voeren, is ontlasting van straatventers prioriteit. Wij moeten de mensen van straat halen, maar natuurlijk niet het brood uit hun mond trekken. Wij willen kleine ondernemers creëren.'

'Alleen huurbetaling woning in Srd eisen dooft slechts het vuur, maar blust de brand niet'

Pleidooi voor instellen huurcommissie en Huurprijzenwet ter bescherming woninghuurder


Ik heb me altijd afgevraagd hoe het mogelijk is dat het in een land algemeen aanvaard is dat het huren van woningen voor de doorsnee burger met een gemiddeld inkomen, zo goed als onbetaalbaar is. Wat de huur in Suriname zo peperduur maakt, is het feit dat de gemiddelde huur veel hoger ligt dan het inkomen van de doorsnee burger. Het nationaal inkomen per burger is door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) vastgesteld op Srd 1.256,99, terwijl de gemiddelde huur thans rond de € 250 bedraagt, hetgeen met een koers van Srd 1 : 7.8 gelijk gesteld is aan Srd 1.950. Het gegeven dat de doorsnee Surinaamse burger de huur niet kan permitteren, heeft een zeer negatief effect op de huisvestingsproblematiek en de maatschappelijke ontwikkeling in het algemeen.

Ik was daarom zeer aangenaam verrast toen recentelijk bekend werd gemaakt dat in het de-dollarisatie proces, het fenomeen dat huur in valuta wordt geëist, ook zal worden aangepakt. Hieronder moet dus worden begrepen dat het in het verschiet ligt dat de huur voornamelijk in Srd’s betaald zal moeten worden. Alhoewel het een positief voornemen is, is het nog niet helemaal geruststellend.

Wanneer alleen bewerkstelligd wordt dat de huur in de Surinaamse munteenheid betaald wordt, is alleen de maandelijkse zoektocht naar valuta verholpen. Zolang de huur wordt vastgesteld, met als uitgangspunt een valuta tarief, blijft het probleem van de hoogte van de huurprijs onopgelost. Immers wanneer de verhuurder € 250 eist en de huurder de tegenwaarde hiervan mag betalen, moet hij nog steeds Srd 1.950 zien op te hoesten, hetgeen hoger blijft dan het gemiddeld inkomen. De burger is hiermee dus nog niet geholpen. Alleen betaling in Srd eisen dooft slechts het vuur, maar blust de brand niet.

Het betaalbaar maken van huurwoningen zal daarom niet alleen vergen dat de huur in de Surinaamse munteenheid moet worden betaald, maar ook dat de thans algemeen aanvaardbare hoogte van de huur, zal moeten worden verlaagd. Met andere woorden, niet alleen de betaling van vreemde valuta moet worden aangepakt, maar ook de vaststelling van de hoogte van de huurtarieven.

Om te komen tot een integrale aanpak van de vaststelling van de huurprijzen, zal in het onderstaande eerst worden nagegaan wat de oorzaak is van de huidige hoge vaststelling van de huur, waarna een gepast oplossingsmodel wordt voorgesteld.

De oorzaak van de hoge huurtarieven
De oorzaak van de hoge huurtarieven bevindt zich in het gebrek aan regelgeving omtrent de huurprijsvaststelling, alsmede degenen die bepalen wat de hoogte van de huur bedraagt. De huurprijzen worden thans geheel vastgesteld door de particuliere sector. Daarnaast is er totaal geen beleid, wet- en/of regelgeving die bepaalt binnen welke grenzen huurtarieven moeten liggen. De burger is geheel overgeleverd aan de particuliere sector wanneer het gaat om de beantwoording van doorslaggevende vragen zoals:
a) wat zijn de criteria op grond waarvan huurprijzen worden vastgesteld?
b) wie bepaalt wat de norm is van het algemeen aanvaard redelijk tarief?
c) hoe wordt beoordeeld welk type woning in welke prijscategorie dient te vallen?

Aangezien de particuliere sector voornamelijk uit vastgoed deskundigen en de verhuurders zelf bestaat, zijn de tarieven door de jaren heen zodanig vastgesteld dat het primair het belang dient van de verhuurder. Wat simpelweg een hoog huurtarief inhoudt. Hierdoor is het reeds jaren de norm dat huurprijzen (voor de precaire situatie driekwart en) thans meer dan het gemiddeld inkomen bedragen. Nu de particuliere sector bepaalt wat de hoogte is van de huurprijzen, hebben huurders nooit een andere keus gehad dan de algemeen gangbare hoge tarieven maar te accepteren of niet te huren en bij ouders of derden te blijven inwonen, hetgeen het huisvestingsprobleem alleen verergert. Daar het aantrekkelijk is voor de verhuurder om een hoog huurtarief overeen te komen, is de huurprijsvaststelling langer overlaten aan de particuliere sector, geen optie. Deugdelijk overheidsingrijpen is daarom cruciaal.

Invoering van het huurprijzenrecht als oplossingsmodel
Het huurprijzenrecht biedt het geschikte oplossingsmodel, omdat het vaststelt welk maximaal huurtarief een verhuurder mag eisen voor een bepaald type woning. Het uitgangspunt van dit recht is dat partijen (de huurder en verhuurder) altijd vrij zijn om zelf de huurprijs vast te stellen, doch moet de hoogte van dit tarief zich wel binnen een wettelijk kader bevinden. Zulks ter voorkoming dat prijzen de pan uit vliegen en huurders onbeschermd worden gelaten. Echter bestaat dit recht nog niet in Suriname. Voor de inhoud, invoering en handhaving hiervan hoeft het wiel gelukkig niet opnieuw te worden uitgevonden, omdat het reeds jaren bin Nederland is ingevoerd en erg effectief schijnt te zijn. Om aan huurders in Suriname dezelfde efficiënte bescherming te bieden, moeten twee belangrijke vragen worden gesteld, te weten hoe de vaststelling van de huurtarieven moet plaatsvinden en hoe de handhaving hiervan zal geschieden.

Het woningwaarderingsstelsel
In het huurprijzenrecht worden de tarieven vastgesteld op grond van een woningwaarderingsstelsel. In dit systeem worden alle relevante aspecten van een woning, zoals de oppervlakte, omgeving, kwaliteit van de woonruimte, aantal kamers, airconditioning etc., gewaardeerd door middel van punten. De verschillende punten worden dan in categorieën ingedeeld, waarbij aan elke categorie een maximale huurprijs is gekoppeld. Deze maximale huurprijzen moeten jaarlijks door de Staat, eventueel in overleg met alle stakeholders, worden vastgesteld. Het is verhuurders dan verboden om woningen te verhuren voor een hogere prijs dan maximaal is vastgesteld.

Handhaving
Dit systeem zal alleen effectief kunnen functioneren als de burger/huurder zich tot een instantie kan wenden wanneer de verhuurder de maximale huurprijs overschrijdt en deze instantie ook de bevoegdheid heeft, maatregelen hiertegen te treffen. Handhaving is daarom van eminent belang.

Om erop toe te zien dat het huurprijzenrecht wordt nageleefd, zou een commissie ('de huurcommissie') in het leven kunnen worden geroepen die al zodanige wettelijke bevoegdheden heeft. De burger kan zich dan tot deze commissie wenden wanneer in strijd wordt gehandeld met de nieuw in te voeren wet, door het eisen van een te hoge huur of wanneer de huurprijs plotseling ongegrond wordt verhoogd of naar gelang van tijd een gebrek ontstaat aan de woning, waardoor een huurverlaging gerechtvaardigd is. Kortom alles dat handelt over de huurprijs, zoals vastgesteld in een nieuw in te voeren Huurprijzenwet, dient de huurcommissie bevoegd te zijn een beslissing te nemen die partijen rechtens bindt. Indien een van de partijen het eventueel niet eens zou zijn met de commissie, zou hij zich altijd kunnen wenden tot de rechter.

Door een Huurprijzenwet in te voeren, zal op basis van gegronde criteria die overeenstemmen met het nationaal inkomen per burger, een wettelijk kader van kracht zijn waarbinnen verhuurders gehouden zijn huurtarieven overeen te komen. Dit zal de huidige exorbitant hoge huurtarieven aan banden leggen.

Mr. Serena N. Essed

Vicepresident Adhin: 'Relatiegeschenken vooral bestemd voor sociale instellingen'

President Bouterse belt Adhin om zijn bezorgdheid te uiten over hoogte bedragen relatiegeschenken


President Desi Bouterse heeft over de relatiegeschenken van Srd 1.050.000 voor leden van de regering gesproken met vicepresident Ashwin Adhin. Uit dat onderhoud is naar voren gekomen, dat de focus van de geschenken moet liggen bij de sociale instellingen. 

'Ik heb de president gerust gesteld, dat voornamelijk sociale instellingen zullen worden bedacht', zegt Adhin vandaag, donderdag 15 december 2016, op Starnieuws.

Sinds het bekend is geworden dat de Raad van Ministers heeft besloten dat de relatiegeschenken worden opgevoerd van Srd 30.000 naar Srd 50.000 voor ministers, Srd 75.000 voor de vicepresident en Srd 125.000 voor de president, is de kritiek stevig geweest. Naast de oppositie is binnen de regeringscoalitie deze kwestie ook afgekeurd.

De oppositie heeft in een brief aan de president gevraagd om deze kwestie terug te draaien. Adhin vindt niet dat deze kwestie is teruggedraaid door Bouterse. Hij merkt op, dat de president hem heeft gebeld en zijn bezorgdheid kenbaar heeft gemaakt. Afgesproken is dat de focus gelegd moet worden op sociale instellingen. 'Ik heb dit ook te kennen gegeven aan de ministers. Zij zullen indien zij al een lijst hadden gemaakt, deze herschikken, waardoor de sociale instellingen kunnen worden bedacht. Het is niet gesteld dat relaties van regeringsleden niks mogen krijgen.'

Wat Adhin betreft is er niks aan de hand. Aan de hand van de declaratiestaten zal blijken hoe de middelen besteed zijn. Hij vindt niet dat hij op de vingers is getikt door de president.

Personeel stichting Jan Starke Opleiding- en Ontspanningscentrum legt werk neer

Werknemers boos vanwege storting van slechts 40 procent van hun salaris


'Dat was echt geen bevredigend antwoord. Ik ben echt niet tevreden. Wij gaan niet werken alvorens wij ons geld hebben ontvangen', aldus een werknemer van de stichting Jan Starke Opleiding- en Ontspanningscentrum (JSOOC) gisteren tegenover een collega. Zij waren kort daarvoor toegesproken door de voorzitter van het stichtingsbestuur Hesdy Esajas, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, donderdag 15 december 2016.

De werknemers hebben eind november slechts 40 procent van hun salaris ontvangen, omdat de overheid heeft nagelaten de subsidie voor de stichting te storten. Het overige deel van het salaris is nog steeds niet uitbetaald.

Het personeel maakt zich ook zorgen dat het eind december helemaal geen salaris zal ontvangen, omdat er tot nog toe hiervoor geen voorbereidingen zijn getroffen.

Volgens een werknemer zou Esajas gisteren hebben gezegd, dat uitbetaling volledig afhankelijk is van het ministerie van Financiën. Hij heeft geen datum kunnen noemen voor de betaling.

Wat de werknemers voornamelijk stoort is dat er vooral door het ministerie van Financiën, maar ook door het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond-en Bosbeheer en de rest van de regering, duidelijk wel andere uitgaven worden gedaan, die in hun ogen van minder belang horen te zijn.

Voorwaardelijk strafontslag twee agenten die bij dood Arubaan Henriquez betrokken waren

Straf voor disproportioneel geweld en het verlenen van onvoldoende zorg aan Henriquez


Twee agenten die betrokken waren bij de dood van de Arubaan Mitch Henriquez in Den Haag hebben een voorwaardelijk strafontslag gekregen voor de duur van een jaar. Ook mogen ze niet op straat werken met ’geweldsmiddelen’, zoals een pistool of wapenstok, zo lang het strafrechtelijk proces tegen ze loopt. Dat heeft de Haagse politiechef Paul van Musscher van de Eenheid Den Haag vandaag, donderdag 15 december 2016, gezegd, zo bericht onder andere De Telegraaf.

De twee worden gestraft voor het gebruik van 'disproportioneel' geweld en het verlenen van onvoldoende zorg toen bleek dat Henriquez medische hulp nodig had.

De 42-jarige Henriquez uit Aruba overleed vorig jaar na een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark. Hij riep meerdere keren tegen agenten dat hij een wapen had. Bij zijn aanhouding is vervolgens 'normoverschrijdend' geweld gebruikt, waardoor hij de volgende dag kwam te overlijden.De strafzaak dient in april volgend jaar. Het interne politieonderzoek en de disciplinaire straffen staan daar los van, aldus Van Musscher. Voorwaardelijk ontslag is de hoogste disciplinaire straf die opgelegd kan worden, naast ontslag, zei de politiechef.


Twee andere agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie juni vorig jaar, kunnen weer aan het werk na het doorlopen van een re-integratietraject. Ze moeten opnieuw worden getraind en gecertificeerd. Een vijfde agent die bij de arrestatie was, wordt geen plichtsverzuim verweten en krijgt daarom geen straf of maatregel.

President Bouterse brengt bliksembezoek aan Guyanese collega Granger

Agenda van bezoek is nog niet bekend


President Desi Bouterse brengt morgen een bliksembezoek aan zijn collega David Granger van Guyana. Het is een tegenbezoek, nadat het Guyanese staatshoofd op 1 juli in Suriname was. De twee staatshoofden ontmoetten elkaar toen in Nickerie. Regeringskringen hebben het bezoek van Bouterse bevestigd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 15 december 2016.

De regering zal nog een officiële verklaring uitgeven.

De beide presidenten hadden in Nickerie afgestemd over zaken die gezamenlijk zouden worden ondersteund in CARICOM- en UNASUR-verband. Daarnaast werden wederzijdse afspraken gemaakt, onder meer over hoe de backtrack-route verder geordend moet worden. Ook hebben beide landen zich uitgesproken om het toerismepotentieel gezamenlijk te ontwikkelen.

Bouterse heeft Granger destijds ook geïnformeerd over de situatie rond het 8 Decemberproces. In die periode had de regering het artikel 148 in de Grondwet toegepast om het proces te stuiten 'wegens gevaar voor de staatsveiligheid'. De staatshoofden verklaarden formeel tijdens hun bijeenkomst in Georgetown, Guyana, daarna dat dit een interne aangelegenheid was van Suriname.

Niet bekend is of morgen ook gesproken wordt over het jarenlange voortschrijdende geschil over het zogenoemde Tigrigebied in het zuidwesten van Suriname.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Bij storting boven 3.000 Amerikaanse dollar/euro bij bank moet bewijs herkomst getoond worden

Centrale Bank instrueert banken over maatregel


Cliënten van de banken moeten bij elke storting van boven de 3.000 Amerikaanse dollar of euro bewijzen waar het geld van afkomstig is. Deze instructie heeft de Centrale Bank van Suriname gegeven aan de banken. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 15 december 2016.

Alle cheques dienen op naam te zijn opgemaakt. Cheques aan toonder worden niet meer geaccepteerd. Diverse banken hebben deze mededeling gedaan aan hun cliënten.

Bij het ingaan van de monetaire maatregelen per 1 december hebben de monetaire autoriteiten aangegeven, dat witwassen van zwart geld tegengaan zal worden door de ordening van de valutamarkt.

Indien de vreemde valuta gekocht zijn bij een cambio, dan moet daarvoor ook een bewijs worden gegeven.

Minister Badrising bereidt in Indonesië met haar collega Marsudi ontmoeting in Suriname februari 2017 voor

Tijdens ontmoeting februari staat hoog op agenda steun Indonesië bij opzet diplomatenopleiding in Suriname


Badrising spreekt op Bali met Palestijnse collega over verdieping samenwerking


In aanloop naar het Bali Democratie Forum op 8 en 9 december (zie foto - Bron: detectifmaya.com) in Indonesië heeft minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken tijdens haar werkbezoek aan Indonesië een zogenoemde bilaterale ontmoeting gehad met haar Indonesische collega Retno Marsudi. Tijdens die ontmoeting hebben beide ministers gesproken over de voorbereidingen van een gezamenlijke ontmoeting in Suriname in februari 2017, zo bericht Mi’raj Islamic News Agency (MINA) in Indonesië woensdag 14 december 2016. 

Volgens het officiële Indonesische persagentschap Antara wordt tijdens de gezamenlijke zogenoemde 'commissie en politieke consultatie' in februari komend jaar de samenwerking op vijf terreinen besproken en het eerste punt op de agenda dan zal zijn de ondersteuning van Indonesië van het diplomaten trainingsprogramma van Suriname.
Marsudi zei dat de ministeries van Buitenlandse Zaken van beide landen nauw zullen gaan samenwerken in het ontwikkelen van het curriculum voor een diplomatenopleiding in Suriname. 'De voorbereidingen voor een diplomatenopleiding zijn onlangs gestart en Indonesië wil graag haar ervaring delen met Suriname.'


Ook liet Marsudi weten, dat het tweede aspect van samenwerking gelegen is op het terrein van toerisme. Suriname wil meer van Indonesië leren op het terrein van toerismeontwikkeling.

Het derde onderwerp van gesprek zal zijn de palmoliesector, omdat Suriname Indonesische investeerders wil uitnodigen in de Surinaamse palmolieplantages te investeren, aldus minister Marsudi.

Verder voegde ze eraan toe, dat het vierde gespreksonderwerp infrastructuur zal zijn en het vijfde het voorkomen van overstromingen. Suriname, waarvan het grootste deel zich bevindt onder de zeespiegel, is kwetsbaar voor overstromingen/wateroverlast na hevige regenval.

Badrising zei, dat haar land graag gebruik wil maken van Indonesische deskundigen op het gebied van diplomatie. Volgens de minister heeft Indonesië grote successen behaald in het opleiden van jonge en senior diplomaten.

Tijdens de ontmoeting tussen beide bewindsvrouwen werd overigens niet gesproken over het bezoek aan Suriname in januari 2017 van Marsudi.

Minister Badrising heeft op Bali ook gesproken met haar Palestijnse collega Al-Maliki. De twee bespraken een verdere samenwerking tussen beide landen en de mogelijkheid voor Suriname om gebruik te kunnen maken van deskundigheid in Palestina.

Al-Maliki sprak de wens uit om deskundigen op het terrein van medicijnen, landbouw, zonne-energie en zakenmensen uit te zenden naar Suriname via het Palestijnse Internationale Samenwerkings Agentschap, PICA.

(Red. De Surinaams Krant/Mi'raj Islamic News Agency)

Punda (Curaçao) krijgt nieuw winkelcentrum naast Cinelandia

'Klassiek en een beetje modern en tikje Venetiaans' nieuw winkelcentrum moet eind 2017 gereed zijn


Naast het bouwvallige Cinelandia aan het Hendrikplein in Punda, op de plek waar tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog het statige Graham Building stond, verrijst een nieuw winkelcentrum. Klassiek en een beetje modern, omschrijft Karan Mirchandani het complex dat eind volgend jaar klaar moet zijn, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 15 december 2016.

Meer dan dat het om een ‘buitenlandse investeerder’ gaat, kan Mirchandani, die deel uitmaakt van het managementteam dat toezicht houdt op de bouw, niet over de opdrachtgever zeggen. Een officieel bord met alle informatie komt pas als het dak op de constructie is bevestigd. Aannemer is LB Constructie.

Het complex krijgt drie verdiepingen. Op de begane grond is ruimte voor 14 winkels die via voetpaden buiten bereikbaar zijn. Een ‘outdoor plaza’, noemt Mirchandani het.

'Klassiek met een beetje modern en een tikje Venetiaans. De ruimtes hebben een hoog plafond en zijn geschikt voor bijvoorbeeld een café of boetiek.'

Op de tweede verdieping komen twee restaurants met terrassen. Daarboven waarschijnlijk appartementen. 'Dat is nog niet helemaal zeker', zegt Mirchandani. Hij verwacht dat het winkelcentrum over tien maanden de deuren opent. 'Ik hoop in ieder geval op kerst volgend jaar.'

Het terrein naast de voormalige bioscoop Cinelandia lag jarenlang braak. Het was in de twintigste eeuw vooral bekend als de locatie van het Graham Building. Onder andere luchtvaartmaatschappij KLM hield daar kantoor. Mirchandani is volgens zijn profiel op linkedIn ook directeur van Palais Caribi in de vrije zone. Het bedrijf verkoopt ‘kleding en mode’.

Heien damwanden Motetkade Willemstad, Curaçao, nadert zijn einde

Naar verwachting wordt project maart 2017 opgeleverd


Het heien van de 12 meter lange damwanden nadert zijn einde. Momenteel is men bezig met het opvullen met diabaas en beton van de ruimte tussen de damwanden en de oude kade, waarna met een zogenaamde deksloof de afwerking verder zal geschieden en het geheel mooi afgewerkt wordt.

De verwachting is dat in maart 2017 het project opgeleverd zal worden. Dit bericht vanochtend, donderdag 15 december 2016, het Antilliaans Dagblad.

Daling van olietankervervoer en lichte stijging vrachtschepenverkeer Curaçao eerste drie kwartaal 2016

Stijging in de aan- en afvoer van containers in de haven


In de eerste drie kwartaal van dit jaar heeft een daling plaatsgevonden van het olietankervervoer en een lichte stijging van het vrachtschepenverkeer. Ook in de aan- en afvoer van containers in de haven valt dit jaar een stijging waar te nemen ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft Humberto de Castro, de directeur van Curaçao Ports Authority (CPA) bekendgemaakt bij de jaarlijkse ‘Port Networking Happy Hour’, zo meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 15 december 2016.

'Dit is een positief teken voor onze economie', zei De Castro.

Bij dit evenement is samen met alle exploitanten in de haven teruggeblikt op het afgelopen jaar en van gedachten gewisseld over de plannen voor de haven voor het komende jaar. De CPA-directeur vertelde, dat het overheidsbedrijf dit jaar een aantal belangrijke mijlpalen heeft behaald. Zo werd onder andere de concessieovereenkomst met Curaçao Port Services (CPS) genoemd. Met deze nieuwe overeenkomst heeft CPS op zich genomen om 50 miljoen gulden te investeren, hetgeen onder meer de aanschaf van twee nieuwe containerkranen binnen twee jaar inhoudt, alsook het herstel van de kades.

'CPA heeft inmiddels met CPS om de tafel gezeten om concreet uitvoering te geven aan de wederzijdse verplichtingen voortvloeiend uit de overeenkomst, waaronder het bestellen van de kranen en de reparatie van de kades door CPS', aldus de.

Andere mijlpalen die werden genoemd zijn het vergunningsproces dat is afgerond en de leningsovereenkomst die met het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) is getekend met betrekking tot de bouw van de tweede megapier en de vernieuwing van 300 meter van de kadewand van de Motetwerf. Tezamen met de investering van CPS en de investering in de tweede megapier, wordt hiermee in totaal 135 miljoen gulden geïnvesteerd in de haven ter verbetering van de infrastructuur.

Pen Resort stap dichter bij start project Hard Rock Hotel & Casino te Pietermaai, Curaçao

Nog 5 miljoen dollar wordt door Pen Resort gezocht bij lokale investeerders


Pen Resort heeft in verband met Hard Rock Hotel & Casino bij Pietermaai/Penstraat na overeenstemming met Korpodeko voor bijna 12 miljoen dollar aan ‘preferred equity’ nu nog 5 miljoen dollar nodig. Daarmee verwacht de ontwikkelaar vervolgens de banken over de streep te kunnen trekken om mee te doen met de financiering van het langverwachte luxe all inclusive hotelproject, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 15 december 2016. 

Het projectbudget is de afgelopen periode teruggebracht van eerst circa 115 miljoen dollar tot 96,4 miljoen dollar. Hiervoor is niets ‘geschrapt’, zo wordt het Antilliaans Dagblad verzekerd, maar is het hele plan nog eens goed doorgerekend en vooral voordeel gehaald uit de sterke dollar ‘omdat veel uit Europa moet komen’.

Pen Resort kwam maar niet van de grond, omdat kredietverstrekkers vonden dat er te weinig eigen vermogen zou worden ingebracht. Om financiering van dergelijke megaprojecten rond te krijgen is een verhouding ‘equity’-vreemd vermogen van 40-60 procent meer gebruikelijk. Dus is er circa 39 miljoen dollar aan vermogen nodig. De eigenaren van Pen Resort, de familie Guis van Orco Bank en Aruba Bank en tevens de recente kopers/ontwikkelaars van Marriott te Piscadera, brengen zelf ongeveer 22 miljoen aan kapitaal in. Aangevuld met de bijna 12 miljoen aan ‘preferred equity’ van ontwikkelingsbank Korpodeko hebben ze dan 34 miljoen dollar.

Voor de resterende 5 miljoen dollar worden gesprekken gevoerd met lokale investeerders, waaronder financiële instellingen als eveneens ontwikkelingsbank Obna en de pensioenfondsen, die dan onder vergelijkbare voorwaarden als Korpodeko - risicokapitaal maar met een vaste, hogere rente en als eerste afbetaald - meedoen. De verwachting van Pen Resort is dat dit tussen nu en een paar weken rond kan zijn. Daarna volgt de resterende 57 miljoen dollar, die dan als zogeheten ‘senior loan’ met hypothecaire leningen kan worden ingevuld. De hoop is dat commerciële banken en andere financiële instellingen dan wél meedoen.

Voordat het zover was heeft Korpodeko eerst een grondige second opinion gedaan en nog eens alles tegen het licht gehouden. Met name minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling heeft zich ingezet om Pen Resort haalbaar te maken.

In een persverklaring spreekt Korpodeko zich uit als de ‘partner’ van Pen Resort inzake het langverwachte Hard Rock Hotel & Casino Curaçao. Daartoe is afgelopen vrijdag een intentieverklaring getekend. Dat gebeurde in het bijzijn van Rhuggenaath, bestuursleden en adviseurs. In het persbericht is de ontwikkelingsbank nog voorzichtig: 'Vastgelegd is dat Korpodeko zich als mogelijke partner van Pen Resort gaat inzetten om het additionele nodige risicokapitaal te werven. Bij het realiseren hiervan wordt Korpodeko samen met de huidige projectontwikkelaars de grootaandeelhouder in dit project. Twee jaar na een eerste bezoek van de Hard Rock-ontwikkelaars aan Korpodeko lijkt de financiering van het project in de eindfase te zijn voor wat betreft het risicokapitaal.'

Palmolieproject China Zhong Heng Tai Investment Suriname in Patamakka na 12 jaren eindelijk officieel gestart

President Bouterse plant 'obe pit' bij ceremonie start project

(Bron foto's: Burger Informatie Centrum Marowijne)
Bouterse: 'Surinamers moeten de handen in de modder durven steken, amper arbeiders te vinden voor veldwerk'


'Dit wordt de grootste boom', zei president Desi Bouterse nadat hij een ‘obe pit’ had geplant bij de start van het palmolieproject van China Zhong Heng Tai Investment Suriname in Patamakka, Marowijne. In 2019, wanneer de eerste inzaai van 2.000 hectare verwerkt wordt, zal Suriname ruim 6 miljoen liter per jaar aan spijsolie produceren. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 15 december 2016.

Er werden vier eerste oliepalmen ingezaaid bij de ceremonie gisteren. Ook Liu Jiang, CEO van de Chinese onderneming, ambassadeur Zhang Jinxiong van China en Soeresh Algoe, minister van Landbouw, Veeteelt & Visserij, hebben een zaadje geplant. Ze zeiden allemaal, dat het 'een grote dag'  is voor Marowijne en de Chinese onderneming.

President Bouterse merkte op, dat er een stap gemaakt is met het diversificeren van de economie. 'We praten er al zolang over dat goud eens op zal gaan, dat we moeten overstappen op duurzame productie. Wel nu, hier staat een duurzaam project.'

Liu Jiang zei bijzonder te zijn. 'We hebben 12 jaar gewacht op dit moment. We hadden in 2004 al een contract getekend. Toen was het on hold gezet.In 2013 is het weer in acht genomen. In maart dit jaar is alles goedgekeurd. Vandaag staan we eindelijk hier. We beginnen met 2000 hectare, maar op den duur zullen wij de grootste producent van palmolie in het Caribisch gebied zijn.'

Ambassadeur Zhang Jinxiong stelde, dat dit project ervoor zal zorgen dat er minder olie geïmporteerd zal worden en Suriname zo haar valuta kan besparen en aanvullen.

 Minister Algoe lichtte toe, dat van de 2.000 hectare 500 bestemd zijn voor biomassaproductie en onderzoek van andere varianten van kokos en ‘obe’. Op dit moment zijn 16.000 zaden ingezaaid. Over twee jaren zijn de vruchten rijp voor verwerking, sprak Algoe. 'In 2019 zullen de eerste vruchten geoogst worden. Dat gaat na verwerking, in de beginfase om en bij 6 miljoen liter op jaarbasis produceren. In het begin is er wel minder productie. Daarna gaat het naar 8 miljoen liter per jaar.'


President Bouterse maakte overigens ook een paar kritische opmerkingen. Ondanks de grote werkloosheid, is het moeilijk arbeiders te vinden voor veldwerk. In Patamacca zijn zeker vijfduizend arbeiders nodig in de palmolie-industrie. Maa,r het blijft moeilijk arbeiders te vinden.

'In de bananenindustrie hebben we het laatst nog gezien. Je gelooft het of niet, op een sollicitatieoproep hebben uitsluitend Haïtianen gereageerd', zei Bouterse bij de herstart van de palmolie-industrie. Het frustreert hem. Het grote voordeel van meer werkgelegenheid gaat zo aan Suriname voorbij.

'Surinamers, wat is er aan de hand, willen jullie werken of niet? Als wij niet willen werken, zullen anderen onze plaats innemen. Ik ben er van overtuigd dat dit soort projecten ons wel gaat stimuleren om te werken. Het is van ons. Er is genoeg ruimte voor ons in de agrarische sector', aldus Bouterse,zo is te lezen op de website Waterkant.net.

90-Jarige winkelier overleden aan gevolgen mishandeling bij overval

Tweede slachtoffer overval op winkel te Zorg en Hoop ligt nog in ziekenhuis


Een negentigjarige winkelier is gistermiddag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo overleden aan de gevolgen van zware mishandeling. De man werd 's morgens overvallen in zijn supermarkt aan de Phloxstraat te Zorg en Hoop, Paramaribo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 15 december 2016. 

Een ander slachtoffer werd zwaar mishandeld en beroofd. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat het overleden slachtoffer een slag met de kolf van een jachtgeweer tegen zijn hoofd heeft gehad. Door de slag is de kolf in stukken gebroken en in de winkel achtergelaten. Ook hebben de verdachten de winkelier steekverwondingen toegebracht.

Het tweede slachtoffer kreeg eveneens een slag tegen zijn hoofd. Beide personen werden per ambulance afgevoerd. Het is vooralsnog onduidelijk wat de daders hebben buitgemaakt. De politie van bureau Nieuwe Haven onderzoekt de zaak verder.

Rituelen door districtscommissaris Marowijne in bestuurskantoren Moengo en Albina

Daniël: 'Bij bepaalde rituelen bij overlijdensgevallen is dit niet ongewoon, geen donkere praktijken'


De nieuwe districtscommissaris van Marowijne, Freddy Daniël, heeft in de bestuurskantoren te Moengo en Albina rituelen uitgevoerd. Hierover heeft hij met kopstukken van het commissariaat overlegd, zegt hij, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 15 december 2016. 

'Deze rituelen moeten gezien worden in het kader van een scheiding met de toenmalige en overleden districtscommissaris Theo Sondrejoe.'

Volgens Daniël gaat het slechts om de kantoorruimtes in Moengo en Albina. De plechtigheid behelsde onder meer het laten beroken van deze ruimtes. Volgens de districtscommissaris heeft het niets te maken met 'donkere praktijken'.

De rituelen zijn niet onopgemerkt gebleven bij het publiek. Volgens de districtscommissaris heeft hij dit op advies van ouderen gedaan, omdat sinds het overlijden van Sondrejoe nu pas weer fulltime gebruik zal worden gemaakt van deze ruimtes. 'Bij bepaalde rituelen bij overlijdensgevallen, zoals we die kennen, is dit niet ongewoon.'

Daniël wil zich voornamelijk richten op de ontwikkeling van landbouw en toerisme in het district. Hij is bezig met een interne reorganisatie op het commissariaat. 'De nieuwe inzichten en de richting van ontwikkeling zullen samen met de bevolking en het personeel worden ingezet. Medio volgend jaar zal dit al duidelijk zijn , geeft hij aan.

Financiële Bijstand aan mensen met beperking start vandaag, donderdag 15 december

Uitbetaling strekt zich uit over periode tot vrijdag 23 december


De uitbetaling van de Financiële Bijstand aan mensen met een beperking start vandaag, donderdag 15 december 2016, zo is gisteren door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) bekendgemaakt.

De gelden zijn vrijgemaakt door het ministerie van Financiën en er wordt overgegaan tot de onmiddellijke uitbetaling.

Geruchten, dat de uitbetaling van de Financiële Bijstand in 2017 zou plaatsvinden, worden nu door het ministerie dus teniet gedaan. Het ministerie stelt, dat het hard blijft werken aan sociaal maatschappelijk zorg van al zijn doelgroepen.

De uitbetaling zal vandaag na het middaguur starten en zal doorgaan tot vrijdag 23 december.

Voor informatie kan men terecht bij Monche Atompai, hoofd van de afdeling Administratie en Uitbetaling Sociale Voorzieningen, AUSV, via het telefoonnummer: 477971.

29 Kilo drugs aangetroffen in carrosserie terreinwagen bestemd voor export

Speurhond Narcotica Brigade vindt drugs in wagen op terrein Havencomplex


Bij een gezamenlijke actie van de douanerecherche en leden van de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname zijn gisteren 26 pakken met vermoedelijk cocaïne in een terreinwagen gevonden. Het voertuig was ter verscheping naar het buitenland op het Havencomplex aangeboden, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname woensdag 14 december 2016.

De drugs werd dankzij één van de speurhonden van de Narcotica Brigade in de carrosserie van het voertuig - volgens de Ware Tijd een Hummer die voor reparatie naar buitenland zou worden verscheept - gevonden.

Het brutogewicht van de drugs is iets meer dan 29 kilo. Zowel het voertuig als de drugs zijn in beslag genomen. De 45-jarige verzender T.M. is opgespoord en aangehouden. Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie werd hij in verzekering gesteld. De politie zet het onderzoek in deze zaak voort.

Ministerie van Arbeid geeft fiat om langer te werken vanwege feestdagen

Toestemming geldt voor periode 19 tot en met 30 december, maar niet voor de 24e, 25e en 26e


Het ministerie van Arbeid geeft met de publicatie van de Algemene Overwerkvergunning in het Staatsblad, toestemming aan bedrijven om langere werktijden te hanteren in verband met de komende feestdagen. Door de verwachte drukte mogen bepaalde bedrijven hun personeel langer arbeid laten verrichten en wel in de periode van 19 tot en met 30 december, met uitzondering van 24, 25 en 26 december 2016. In deze periode is het toegestaan om het personeel van onder andere winkels, cafés, en restaurants maximaal 11 uren per dag arbeid te laten verrichten, terwijl de werknemers van brood- en banketbakkerijen zelfs 13 uren per dag arbeid mogen verrichten, zo bericht het ministerie woensdag 14 december 2016 in een persbericht. 

In geen geval mag in voornoemde periode een werknemer langer dan 64 uren per week arbeid verrichten. Dit aantal uren heeft betrekking op zowel de normale- als overwerkuren. Indien de werkgever in plaats van overwerk kiest voor ploegendienst, dient hij wel schriftelijke 'Goedkeuring Werktijdenregeling' te hebben van het hoofd van de Arbeidsinspectie.

Ploegendienst of werken in shiftverband houdt in, dat de werkgever zijn werknemers in ploegen laat werken. In dat geval mag het personeel niet langer werken dan 8½ uur per dag of 48 uren per week. 

Het ministerie wenst te benadrukken, dat deze Algemene Overwerkvergunning geen vrijbrief is voor werkgevers om in strijd te handelen met de bepalingen gericht op overwerkvergoeding. Voor overwerk dient minimaal anderhalf maal het vastgesteld loon te worden betaald. Op zondag en op de feestdagen moet de werkgever tenminste tweemaal het vastgestelde loon betalen. In alle andere gevallen waarin de werknemer op de zondag moet werken, ook al is er geen sprake van overwerk, moet de werknemer het dubbele van het vastgesteld loon krijgen. In dezelfde werkweek moet de werknemer ook nog een andere vrije dag toegekend krijgen.

Het ministerie is al jarenlang bekend met de behoefte van bedrijven aan langere werktijden in deze periode van het jaar. Dit is de reden waarom het ministerie jaarlijks in de maand december middels de publicatie van de Algemene Overwerkvergunning inspeelt op deze behoefte.

De Arbeidsinspectie zal streng erop toezien dat werkgevers het maximaal aangegeven uren voor het verrichten van arbeid niet overschrijden. Tevens zal strenge controle worden uitgeoefend op de naleving van de bepalingen die betrekking hebben op overwerkvergoeding. Ook zal op worden toegezien dat werknemers minimaal een halfuur schaften telkens om de vijf uren arbeid te hebben verricht.