vrijdag 16 december 2016

Politie neemt te Uitvlugt en Kasabaholo grote hoeveelheid smokkelwaar in beslag

Aantal verdachten gearresteerd waaronder een douanier en medewerker ECD...


Een gemengde politie-eenheid heeft vanochtend, vrijdag 16 december 2016, op twee verschillende adressen in Uitvlugt en Kasabaholo een grote hoeveelheid smokkelwaar in beslag genomen (zie foto's - Bron: de Ware Tijd). Op beide adressen zijn personen aangehouden, waaronder een douanier en medewerker van de Economische Controle Dienst (ECD), zo bericht de webeditie van de Ware Tijd.

Er is ook een illegaal vuurwapen aangetroffen op een van de adressen en vervolgens in beslag genomen.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat na intensief speurwerk de twee locaties, die vermoedelijk een (1) eigenaar toebehoren, in beeld zijn gebracht. De eenheden deden vanochtend simultaan een inval op de twee adressen.

In Kasabaholo werd een groot aantal dozen met chocolade en sigaretten van het merk Capital in beslag genomen. Bij een magazijn in Uitvlugt werdeneen grote hoeveelheid alcoholische dranken en sigaretten van het merk Tradition in beslag genomen. De politie onderzoekt deze zaak verder.

Vrouw (32) door ex-vriend te Latour diverse keren in lichaam gestoken met scherp voorwerp

Ex-vriend bezoekt vrouw om aan haar gegeven spullen op te eisen


De 32-jarige Cherelyn L. heeft woensdag bij een steekpartij in haar woning te Latour verschillende wonden opgelopen aan haar lichaam. De politie van Latour werd via de Centrale Meldkamer ingeschakeld voor een steekpartij op een adres in het ressort. Daar aangekomen troffen agenten het gewonde slachtoffer aan. Zij verklaarde, dat haar ex-vriend D.A. (32) haar de steekverwondingen had toegebracht, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 16 december 2016.

Aangezien zij veelvuldig ruzie had en mishandeld werd door de man, maakte zij drie maanden geleden een einde aan de relatie. Afgelopen woensdag kreeg ze echter onverwacht bezoek van A. Hij kwam de woning binnen en eiste alles op dat hij haar had gegeven. Ze weigerde dat echter, waarna hij naar de keuken liep en een fles wijn leeg dronk. Hij gooide de lege fles vervolgens in haar richting, maar zij kon die tijdig ontwijken.

De man greep vervolgens naar een scherp voorwerp en bracht haar diverse steken toe in haar lichaam.

De verdachte had voor de komst van de politie de benen geomen. Per ambulance werd de vrouw afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na medische behandeling werd zij heengezonden en verwezen naar een specialist.

 Aan de aanhouding van de man wordt door de politie gewerkt.

President Bouterse bespreekt met Guyanese collega Granger onder andere grensprobleem

Bouterse voor bliksembezoek van een dag in GuyanaPresident Desi Bouterse voert vandaag, vrijdag 16 december 2016 besprekingen met zijn Guyanese ambtgenoot David Granger in Georgetown. De presidentiële delegatie is vanmorgen vertrokken en keert later op de dag terug (zie foto's - Bron: Demerara Waves). Het gaat om het vervolg van bilaterale gesprekken die op 1 juli dit jaar gevoerd zijn in het district Nickerie, zo bericht de perschef van het Kabinet van de President in een persbericht. 

Met de president zijn ook meegereisd minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken, luitenant-kolonel Danielle Veira van het Bureau Nationale Veiligheid en veiligheidsadviseur Melvin Linscheer.

Tijdens de ontmoeting met de presidenten zullen verdere afspraken gemaakt worden over de benadering van het grensprobleem tussen beide landen. De besprekingen zullen zich verder concentreren rond de bevordering van de ontwikkelingssamenwerking tussen Suriname en Guyana. Dit moet plaatsvinden zonder dat de ontwikkeling tussen beide landen verstoort.

Volgens de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves wordt ook gesproken over drugssmokkel, de smokkel van goederen en over handel en verbetering van transport.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Romano Meriba wordt niet in vrijheid gesteld

Meriba verdacht van betrokkenheid bij geruchtmakende beroving waarbij twee doden vielen


De rechter heeft vandaag, vrijdag 16 december 2016, tijdens een zitting bepaald dat Romano Meriba (32) aangehouden blijft. Zijn advocaten Raoul Lobo en Benito Pick hadden gevraagd om hun cliënt voorlopig in vrijheid te stellen opdat hij met de feestdagen bij zijn familie kon zijn. Volgens Meriba wordt hij onterecht vastgehouden, zo bericht Starnieuws.

Sinds vorig jaar november zit Meriba in voorarrest. Meriba wordt samen met R.S. (39), E.S. (41) en A.C. (55) verdacht van de geruchtmakende beroving van een ondernemer op 9 november 2015.

De verdachte verklaarde vorige maand op de zitting niets af te weten van de beroving. Hij ontkende een plan te hebben beraamd voor de beroving. Nadat zijn naam genoemd werd, heeft hij zich onder begeleiding van zijn advocaat op 13 november vorig jaar gemeld bij de politie. Vanaf toen is hij in detentie.

De rechter heeft een uitdraai van telefoongesprekken doorgenomen. Hieruit zijn zaken naar voren gekomen die bezwarend zijn voor Meriba. Hij had eerder verklaard dat zijn mobiel bij Melvin Tob was. Tob werd samen met Siegmund Struiken dodelijk geraakt bij een beschieting met de politie, na de beroving. Ook na de dood van Tob is gebeld met dat toestel. Mensen hebben verklaard dat Meriba naar hen gebeld heeft.

De rechter wees op grond van de bezwarende verklaringen het verzoek tot voorlopige invrijheidstelling af.

Twee woningen in de as gelegd op Texas project, Paramaribo

Oorzaak brand is brandende kaars in slaapkamer


Het Dagblad Suriname bericht vandaag, vrijdag 16 december 2016, dat twee woningen gisteravond compleet zijn afgebrand op het Texas project in Paramaribo. 

Volgens een buurtbewoner stonden drie woningen op een erf. De brand is begonnen in de tweede woning. Daar heeft de bewoonster een brandende kaars in haar slaapkamer achtergelaten, waardoor op een bepaald moment de kamer vlam heeft gevat.

Door de vlammenzee sloeg het vuur over op de laatste woning op het erf. De eerste woning heeft de brandweer nog kunnen redden. Twee gezinnen zijn door deze felle brand dakloos geworden.

Nieuwslezer Peter Juda neemt afscheid van Omroep Brabant

Juda is geboren en getogen in Suriname


Radiopresentator Peter Juda heeft vandaag,vrijdag 16 december 2016, zijn laatste dienst gedraaid bij Omroep Brabant. De stem die meer dan 25 jaar het nieuws over Brabant uitstrooide gaat met pensioen. Peter Juda is geboren en getogen in Suriname. 

Een kwart eeuw geleden was een presentator met een Surinaams accent een bijzonderheid in de Nederlandse media en in het bijzonder in Brabant waar behalve de zachte G voortaan ook de zachte W klonk,, zo bericht de regionale zender.

Tijdens zijn allereerste optreden op de radio zaten leidinggevenden zelfs standby om eventueel afkeurende reacties van luisteraars (Omroep Brabant was toen alleen nog maar een radiostation) op te vangen. Er belde niemand. Vanaf dag één was Peter geaccepteerd als het nieuwe geluid van Omroep Brabant.

In de loop der jaren vervulde hij diverse functies, waaronder die van sociaal-economisch redacteur en deskundige op het gebied van verkeer. Hij sloot zijn loopbaan af als nieuwslezer. De presentatie van Peter kenmerkte zich niet alleen door deskundigheid op vele terreinen maar ook door de persoonlijke touch die hij vaak aan de nieuwsberichten gaf.

Bovendien viel er met Peter op de zender altijd wat te lachen. Omroep Brabant heeft een dwarsdoorsnede gemaakt van zijn bloopers:

VHP-Assembleelid Jogi: 'Adhin wordt als aas gebruikt door NDP en Bouterse”

'Als het hen goed uitkomt, is de vicepresident aan de haak'


'De vicepresident is ergens tussen wal en schip. Hij wordt bij het hengelen slechts als aas door de NDP en de president gebruikt. Als het hen goed uitkomt, is de vicepresident aan de haak', zegt het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vandaag, vrijdag 16 december 2016, in het Dagblad Suriname. 

President Desi Bouterse heeft over de relatiegeschenken van Srd 1.050.000 voor leden van de regering gesproken met vicepresident Ashwin Adhin. Uit dat onderhoud is naar voren gekomen, dat de geschenken besteed moeten worden aan sociale instellingen. Sinds het bekend is geworden dat de Raad van Ministers (RvM) heeft besloten dat de relatiegeschenken worden opgevoerd van Srd 30.000 naar Srd 50.000 voor ministers, Srd 75.000 voor de vicepresident en Srd 125.000 voor de president, is flink kritiek hierop geleverd.

Jogi, die samen met overige oppositieparlementariërs een brief aan het staatshoofd heeft geschreven, voert aan dat Adhin met deze actie van het staatshoofd wel op de vingers is getikt voor het misbruiken van zijn bevoegdheden in de RvM.

'Het is typisch Bouterse. Hij is weer de held en reddende engel die een onbehoorlijk besluit van zijn eigen regering terugdraait. Nu geeft hij de vicepresident de schuld voor de missive. Het is weer de mentaliteit van ‘Ik ben nooit fout’”, aldus Jogi.

De actie van het staatshoofd geeft volgens de VHP’er duidelijk aan, dat de regering ‘eilandjesbeleid’ voert, waar het beleid totaal onsamenhangend is. Zo is de president volgens hem bezig met zijn eigen zaken, terwijl de vicepresident, ministers en raadsadviseurs doen wat zij willen. 'Als iets verkeerd gaat, worden de kleine visjes opgeofferd', aldus Jogi.

De actie van de president toont volgens Jogi aan, dat de oppositie wel degelijk succes heeft gehad om de regering op andere gedachten te brengen. Echter, hij wil wel weten aan welke sociale instellingen en op basis van welke criteria de gelden zullen worden besteed. Bovendien is het volgens hem belangrijk te weten wie de beslissing hiertoe zal nemen.

'Uiteindelijk gaat het om schaarse middelen van de samenleving, waar elk dubbeltje tien keer moet worden omgedraaid, voordat dit wordt uitgegeven', aldus Jogi. De parlementariër benadrukt dat de regering hiermee ook aangeeft dat zij een foutieve beslissing heeft genomen.

Gajadien (VHP) verwacht veel hogere prijzen producten door maatregelen ministerie van HI

'Onzeker beleid van regering zorgt voor ontstaan van een spiraal van prijsinflatie'


‘De maatregelen van het ministerie van Handel en Industrie (HI) zijn gedoemd te mislukken.’ Dit zegt het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vandaag,vrijdag 16 december 2016, in het Dagblad Suriname. Het is volgens HI verboden om prijzen van goederen en diensten in vreemde valuta aan te duiden en te verhandelen. Alleen de Centrale Bank van Suriname (CBvS), de deviezenbanken, officiële geldwisselkantoren en personen met speciale toestemming van de Deviezencommissie mogen valuta verhandelen. Alleen de Surinaamse dollar mag gebruikt worden als wettig betaalmiddel. Het ministerie heeft via een eigen persbericht laten weten, dat het hard zal optreden tegen overtreders.

De politicus zegt, dat de invoering van deze ‘zwakke maatregelen’ in de huidige financieel economische situatie juist zal leiden naar nog meer onzekerheden. Hij verwacht dat ondernemers, verhuurders en andere handelaren het pad zullen opgaan om nu juist veel hogere prijzen in Srd te hanteren om zo een buffer in te bouwen voor de schommelende valutawisselkoersen. Ook bij huurpenningen verwacht Gajadien dat verhuurders de bedragen in euro’s en Amerikaanse dollars tegen veel hogere wisselkoersen zullen omzetten, zodat ook zij een buffer kunnen inbouwen.

Volgens Gajadien konden deze maatregelen van het ministerie zeker op prijs kunnen worden gesteld, wanneer het land niet met een hoge inflatie te kampen had en deviezen gemakkelijk te verkrijgen waren. 'Wanneer de waarde van de Srd nu juist elke dag afneemt, wil elke persoon zekerheden inbouwen. Hierdoor ontstaat er geen situatie dat na verkoop van een bepaald goed de verkoper juist verlies lijdt', aldus de politicus. Hij vindt dat zekerheden voor de samenleving moeten worden gebouwd.

Gajadien voert aan, dat al deze ondoordachte maatregelen ervoor zorgen dat de samenleving het steeds meer in haar zak voelt. 'Er is onzeker beleid vanuit de regering. Dit soort omstandigheden zorgen ervoor dat een spiraal van prijsinflatie ontstaat', zegt hij.

Volgens de VHP’er is zo'n maatregel geen nieuwigheid, omdat dit effect ook in andere landen is te zien, waarbij een schaarste van vreemde valuta, goederen ook schaarser worden en de prijzen in winkels de pan uitvliegen.

Een andere zaak volgens Gajadien is, dat de overheid zelf veel contracten met bedrijven heeft lopen, die in vreemde valuta zijn aangeduid. Volgens hem is dit voornamelijk het geval bij de contracten die de Centrale Bank van Suriname heeft. 'De overheid moet als eerste het voorbeeld geven door al deze zaken ook in Srd te regelen', aldus Gajadien.

Ondertussen hebben de ministers van Financiën, Handel en Industrie (HI), Justitie en Politie, de governor van de Centrale Bank van Suriname, deskundigen van het Openbaar Ministerie (OM), de korpschef en het hoofd Invoer-, Uitvoer- en Deviezencontrole van HI, tijdens een topoverleg afspraken gemaakt over de verdere uitvoering van maatregelen voor de ondersteuning en regulering van het binnenlands handels- en betalingsverkeer en de ordening van de valutamarkt. De kwestie van illegale geldhandel en in het algemeen naleving van wet- en regelgeving is één van de zaken die daadkrachtig en eensgezind aangepakt zullen worden.

Gajadien benadrukt dat de illegale geldhandel in de Surinaamse geschiedenis nooit volledig is uitgeroeid en nu ook niet zal gebeuren. Zo verwijst hij naar de zogenaamde straatwisselaars die zowel in de militaire periode als begin jaren ’90 als illegaal werden aangeduid, maar toch een grote invloed op de wisselmarkt konden uitoefenen.

Sinds de aankondiging van de de-dollarisatie tonen de wisselkoersen weer een stijgende trend. Eind oktober was de wisselkoers onder de Srd 7 voor de dollar. De indicatieve koers van de CBvS is Srd 7,43 voor de Amerikaanse dollar, terwijl op straat dit al boven de Srd 7,50 ligt. Het zou volgens hem daarom beter zijn als na de regels ook de condities worden geschapen, zodat de vraag en het aanbod van deviezen genormaliseerd worden. 'Dat is het beleid van deze regering waar zij juist liever met zwarte markten werkt. Het motto van Financiënminister Gillmore Hoefdraad is overigens ook: Liever in de informele sfeer, dan in de formele. Ik denk dat het lid Krishna Mathoera gelijk had, toen zij zei dat ze wel kennis heeft om criminelen te herkennen', aldus Gajadien.

Meye weet niet door hem gewenste 10.000 mensen op de been te krijgen voor protestmars tegen lgtb's

Meye beweert dat gelovigen niet op zijn komen dagen vanwege 'tegenstand vanuit media' en kritiek op social media en bedreigingen

Nauwelijks 1.000 mensen aanwezig om actie Meye te ondersteunen


'Wij in Suriname geloven niet in deze levensstijl. Het gaat in tegen het woord van God', zei zogenoemd 'bisschop' Steve Meye gisteren op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo tegen volgelingen. Daar begon en eindigde een protestmars tegen lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders. De Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname had gehoopt tienduizend christenen op de been te brengen, maar naar schatting waren het er nauwelijks duizend, aldus de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 16 december 2016.

Gewapend met borden en een spandoek hebben aanhangers van het Volle Evangelie gisteren gehoorgegeven aan de oproep van de pinkstergemeenten om te protesteren tegen 'moreel verval'.

Meye beweert, dat gelovigen zijn weggebleven vanwege tegenstand vanuit de media en de kritiek op sociale media en uit Nederland. Ook zouden naar zijn zeggen aanhangers zijn geïntimideerd.

Hoewel keer op keer op het plein werd benadrukt, dat er niet tegen de transgender Yvana Hilton werd gelopen stonden op alle protestborden teksten die te maken hadden met de geslachtsverandering van de transgender.

Zij probeert via een gerechtelijke procedure haar geslachtsverandering te laten doorvoeren in het bevolkingsregister.

Verdachte voor rechter: ‘De politie heeft een fles in mijn anus gestopt’

Vier verdachten hadden goederen in hun auto die gebruikt worden bij overvallen


'Ze hebben mij flink mishandeld, waarna ik mijn benen moest spreiden. De politie heeft een fles in mijn anus gestopt’, zei verdachte A.J. gisteren in de rechtszaal. Hij moest zich samen met J.N., A.S. en G.P. verantwoorden voor goederen die op 26 oktober in hun auto werden aangetroffen die bij een beroving zouden kunnen worden gebruikt. De vier verdachten waren van plan een beroving te plegen. De politie werd getipt, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 16 december 2016.

Het viertal, dat zich in een bruine auto bevond, werd geruime tijd geobserveerd. Op de kruising van de Anton de Kom- en de Zwartenhovenbrugstraat werd hun auto klemgereden. In het voertuig werden onder andere aangetroffen en in beslag genomen twee vuistvuurwapens, scherpe patronen, pantykousen, handschoenen, tiewrap en enkele maskers. De mannen werden toen aangehouden.

J. zei gisteren, dat hij het vuurwapen niet voor een enkele beroving bij zich, maar dat hij het wapen, dat van iemand anders was, bij zich hield, omdat die hem moest betalen. Het vuurwapen had hij een paar dagen eerder uit woede weggenomen uit het kantoor van de eigenaar om hem zodoende te dwingen zijn betalingsverplichtingen na te komen. Aangezien hij later bedreigingen kreeg, besloot hij dat terug te brengen. Maar, hij ontmoette de wanbetaler niet.

Bij terugkeer ontmoette hij P. die hem een lift aanbood. Tot zijn pech werden zij door agenten klemgereden. P. ontkent de medeverdachten te kennen en gaf aan ook een lift aangeboden te hebben gehad. Volgens de Officier van Justitie heeft J. eerder bij de politie verklaard, dat P. als taak had op de uitkijk te staan en de bedoeling was een collega van Angelo te beroven.

J. verklaarde op de zitting, dat hij door de mishandeling van de politie onjuiste zaken moest verklaren. Het verzoek om de voorlopige hechtenis van J. en P. op te schorten, werd afgewezen.

Deze zaak wordt op 19 januari 2017 verder behandeld.

Actie in haven Rotterdam tegen smokkel cocaïne in containers

In allerijl worden 150 containers met fruit volledig uitgekamd nadat insluipers waren gespot

Risicocontainers afkomstig van Panamees containerschip - Ruim 300 kilo coke gevonden


In de haven van Rotterdam zijn vanochtend, vrijdag 16 december 2016, in allerijl 150 containers met fruit volledig uitgekamd nadat er insluipers waren gezien in de haven. Inmiddels zijn twee grote partijen cocaïne aangetroffen. Dat blijkt uit interne mails die De Telegraaf heeft gezien, zo bericht die krant. 

'Zojuist hebben we vernomen, dat er 300 containers per direct zijn geblokkeerd op de ECT-delta in verband met insluipers’, luidde de waarschuwing gisteravond van het containerbedrijf CMA CGM. De risico-containers komen van het Panamese containerschip MSC Katayni (zie foto - Bron: Alec Sansen/shipspotting.com), dat na het lossen in Rotterdam in de nacht van donderdag op vrijdag naar Antwerpen is gevaren. Ook daar staat de douane op scherp omdat de verwachting is dat er meer coke aan boord van het schip is.

Een woordvoerder van de douane bevestigt de massale controle. 'Dit is een uitzonderlijke situatie. Er zijn binnen een week tien mensen opgepakt in de haven omdat ze verdacht werden van insluiping. Mogelijk zouden ze drugs uit containers halen. Er waren kwamen ook signalen binnen bij het HARC-team (Hit And Run Container) over cocaïnesmokkel en insluipers', aldus Karin Burger.

Inmiddels zijn twee partijen gevonden, van 23 en ruim 300 kilo coke. Op het haventerrein werd een verbroken zegel van een container aangetroffen. Mogelijk zijn meer partijen inmiddels uit de containers gehaald en worden nog meer drugs gevonden bij de controles.

De laatste maanden worden vrijwel wekelijks mensen gepakt in de haven, van wie wordt vermoedt dat ze coke uit containers willen halen. De Rotterdamse haven wordt overspoeld met cocaïne. Dit jaar werd al meer dan 12.500 kilo onderschept. Vierduizend meer dan gemiddeld.

Staat intervenieert via handelsbanken voor 5 miljoen Amerikaanse dollar

Interveniëren na overleg met president Bouterse poging om koers omlaag te drukken

Banken en cambio's kunnen niet voldoen aan grote vraag naar valuta - Ontwikkeling van de koers baart regering ernstig zorgen


De Staat zal via diverse handelsbanken voor 5 miljoen Amerikaanse dollar interveniëren om de koers omlaag te brengen. Door gebrek aan voldoende dollars is de koers van de Amerikaanse dollar in rap tempo omhoog geschoten naar Srd 7,90. De richtkoers van de Centrale Bank van Suriname voor vandaag, vrijdag 16 december 2016, is Srd 7,45 voor de dollar. 

Vertegewoordigers van diverse banken en cambio's bevestigen op Starnieuws, dat niet voldaan kan worden aan de grote vraag naar deviezen.

Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname is net als minister Gillmore Hoefdraad, deze dagen in het buitenland, maar ontwikkelingen worden door hen op de voet gevolgd. Minister Hoefdraad zegt in een reactie, dat in afstemming met president Desi Bouterse, besloten is dat de Staat intervenieert via de banken. De ontwikkeling van de koers baart de regering ernstig zorgen. 

Internationaal is de Amerikaanse dollar flink aan het stijgen. De Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank, heeft het rentetarief verhoogd met 0,25%. Het is de tweede verhoging in een decennium. De Fed verwacht een sterkere economische groei en stijgende werkgelegenheid. De vraag naar de dollar blijft toenemen, waardoor de interventie noodzakelijk is geworden om de koers te kunnen beheersen.

Minister Hoefdraad zegt verder, dat de banken in staat worden gesteld om Amerikaanse dollars te verkopen tegen een koers van Srd 7,50. De regering wil de rust op de valutamarkt behouden, vandaar dat besloten is de interventie te plegen. De situatie wordt op de voet gevolgd, benadrukt de bewindsman. Kopstukken van banken en cambio's zeggen, dat de interventie op dit moment de enige oplossing is om de rust op de valutamarkt terug te brengen.

Pleidooi D66 en PvdA voor dubbel paspoort

'Huidige wetgeving maakt Nederlanders in het buitenland ten onrechte het leven zuur'


Nederlanders moeten er weer twee nationaliteiten op na kunnen houden. Dat scheelt Nederlanders in den vreemde veel problemen en zorgt dat zij zich eenvoudiger Nederlander kunnen blijven voelen, denken D66 en de PvdA, zo bericht vandaag, vrijdag 16 december 2016, onder andere De Telegraaf.

Wie Nederlander wordt, moet nu nog waar mogelijk zijn oorspronkelijke nationaliteit opgeven. Omgekeerd verliest een Nederlander zijn paspoort als hij een andere nationaliteit aanneemt.

Volgens D66 en de PvdA is het echter hoog tijd dat te veranderen. Zij dienen vandaag een wetsvoorstel in om het nationaliteitsrecht te veranderen.

 D66-fractiewoordvoerder Sjoerd Sjoerdsma wijst erop, dat 'de wereld steeds internationaler wordt'. 'De huidige wetgeving maakt Nederlanders die in het buitenland wonen, werken of trouwen ten onrechte het leven zuur.'

Volgens zijn PvdA-collega Ahmed Marcouch is een tweede paspoort 'ook mentaal van grote waarde'. Zo blijven 'ook Nederlanders die een nieuwe nationaliteit krijgen, zich verbonden voelen met ons land'.

Bovendien is Nederland met zijn wet eerder uitzondering dan regel in Europa. In al onze buurlanden is het hebben van een dubbele nationaliteit geen probleem, aldus RTL Nieuws. Willen de partijen de wet veranderd krijgen, dan hebben ze steun van meer partijen nodig. Samen hebben PvdA en D66 bij lange na geen meerderheid in de Tweede Kamer. Ze willen zo snel mogelijk een debat.

Waarschijnlijke nieuwe Colombiaanse eigenaar Kura hotels Curaçao hoopt op akkoord met Insel Air

Londoño ziet graag vluchten vanuit Medellín en Barranquilla naar eiland


Als alles goed gaat, tekent de Colombiaanse reisondernemer Carlos Londoño komende week op Curaçao de eigendomsakten van Kura Hulanda Village & Spa (Otrobanda) en Kura Hulanda Lodge (Westpunt). De beloofde eigenaar is laaiend enthousiast over het eiland en hoopt, naast de verkregen toezegging van luchtvaartmaatschappij Avianca, een akkoord met Insel Air te kunnen bereiken voor extra airlift naar Curaçao vanuit Medellín en Barranquilla, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 16 december 2016.

Zijn On Vacation Group is een van de grootste reisorganisaties in Colombia. Londoño, die dit jaar in eigen land is uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar, heeft niet veel op met het toerismebeleid van de Colombiaanse overheid, die zich volgens hem te veel richt op het internationaal promoten van het Zuid-Amerikaanse land als bestemming voor buitenlandse toeristen uit het hogere segment.

Verkwisting van geld uit de landskas, volgens Londoño, die meent dat de Colombiaanse overheid niet moet denken dat de economische boom van de laatste tien jaar in Colombia ‘s lands slechte reputatie wereldwijd heeft doen vergeten en de rijken der aarde zal verleiden tot een luxe verblijf in zijn land.

De pragmatische realist Londoño ziet voor Colombia veel meer in de aanpak van Mexico, Cuba en de Dominicaanse Republiek die hun promotie richten op toeristen uit het middensegment. Focus op massatoerisme, uitbreiding van het aantal vluchten door het aanbieden van reispakketten. Londoño, die ook eigenaar is van het vijfsterrenhotel Azul de la Tierra in San Andrés, Colombia, koos de juiste strategie: jaar na jaar wist zijn On Vacation Group haar inkomsten te verdubbelen en uit te groeien tot vooraanstaande reisorganisatie.

On Vacation bezit tien hotels en er zijn er zeven in aanbouw. In totaal beschikt de onderneming over 1.350 kamers. Jaarlijks worden deze bezet door gemiddeld 300.000 reizigers, voor vier of vijf dagen. Naarmate de concurrentie in eigen land toenam, is Londoño, die sinds 1999 actief is in de reiswereld, zich steeds meer gaan richten op investeringsmogelijkheden in toeristisch minder ontwikkelde regio’s, zoals het Amazonegebied in Colombia, waar hij een ecoresort creëerde, en op investeringen in het buitenland.

Lees hier het vervolg van dit bericht.

Gratis bijlage bij Antilliaans Dagblad over 100e verjaardag Maduro & Curiel’s Bank

'MCB neemt niet weg te denken plaats in binnen de Curaçaose gemeenschap'


Lezers van het Antilliaans Dagblad worden vandaag, vrijdag 16 december 2016, verrast met een gratis extra bijlage die volledig is gewijd aan de honderdste verjaardag van ‘Bo banko amigu’ Maduro & Curiel’s Bank (MCB). 

De bank heeft bij verschillende personen en bedrijven op een bepaald moment een belangrijke rol gespeeld. Daarom wilden zij de kans niet voorbij laten gaan om de MCB te feliciteren met haar honderdjarig bestaan.

 In deze extra bijlage wordt teruggeblikt op de oprichting van de bank, mijlpalen die in de loop der jaren zijn behaald en niet te vergeten de niet weg te denken plaats die de MCB inneemt binnen de Curaçaose gemeenschap. MCB: pabien!

Vader op Sint Maarten gearresteerde gokbaas Corallo eist ruim 10 miljoen dollar van zoonlief

'Mijn aangifte tegen mijn zoon moet voorrang krijgen op zijn uitlevering aan Italië'


Gaetano Corallo, de vader van de in bewaring gestelde gokbaas Francesco Corallo, zegt dat zijn zoon nog een rekening met hem te vereffenen heeft van ruim 10 miljoen dollar. Corallo sr. wil dat de aangifte die hij vorige maand tegen zijn zoon deed, voorrang krijgt op de uitlevering van Corallo jr. aan Italië. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 16 december 2016.

De Italiaanse autoriteiten hebben het Recherche Samenwerkingsteam (RST) verzocht om beslag te leggen op eigendommen van de 56-jarige casinobaas. De beslaglegging op goederen en bankrekeningen kan oplopen tot een waarde van 215 miljoen dollar. Gisteren is al beslag gelegd op bankrekeningen van de verdachte en op een casino, 170 appartementen en 18 dure horloges. Woensdag werden drie hogesnelheidsboten geconfisqueerd.

Volgens woordvoerder Gino Bernadina van het Openbaar Ministerie is het onderzoek naar goederen op naam van Corallo in volle gang.

Indien er de komende dagen op meer gebouwen en terreinen beslag wordt gelegd, zou dat kunnen resulteren in een flinke tegenvaller voor de vader van de verdachte. Hij probeert al geruime tijd de hand te leggen op goederen die door zijn zoon zouden zijn verduisterd. In augustus van dit jaar kondigde Corallo sr. aan juridische stappen tegen zijn zoon te ondernemen om onroerend goed terug te krijgen.

Volgens documenten waarover The Daily Herald op Sint Maarten beschikt, heeft Corallo jr. eigendomsakten van casino’s en andere gebouwen vervalst, terwijl zijn vader in de Verenigde Staten een gevangenisstraf uitzat. Corallo sr. was, volgens door hem gepresenteerde documenten, eigenaar van onder meer Sea Palace, Fort Amsterdam, een terrein bij Great Bay Beach, landhuis In Lowlands en Starz Casino. En was hij voor 50 procent aandeelhouder van Fun Time Casino. Of een van deze twee casino’s nu op last van de Italiaanse Justitie is onttrokken aan Corallo jr. als geregistreerde eigenaar, daarover doet de woordvoerder van het OM geen mededeling.

MAN, PAR, PNP en PS tekenen regeerakkoord nieuw Curaçao's kabinet Koeiman

Ondertekening vindt plaats op Bándabou als signaal, dat west-Curaçao aandacht krijgtDe politieke partijen MAN, PAR, PNP en PS hebben het regeerakkoord voor het kabinet-Koeiman gistermiddag op Bándabou getekend. Hiermee wil de nieuwe regering het signaal afgeven dat het westelijk deel van het eiland definitief de aandacht van het kabinet krijgt. Beoogd premier Hensley Koeiman omschreef het gebeuren als historisch, aldus het Antilliaans Dagblad vanochtend, vrijdag 16 december 2016.

In de toespraak verwees de politiek leider van MAN naar de geschiedenis van dit deel van het eiland: 'De vrijheidsstrijd van de slaven is gepaard gegaan met bloed, zweet en tranen', aldus de beoogde premier.


Koeiman verklaarde, dat de voormalige Antilliaanse premier Don Martina, een van de grondleggers van MAN, net als de premier in spé van Bándabou afkomstig is. Het moet nu afgelopen zijn met beloftes die niet worden nagekomen voor dit deel van het eiland, zo verklaarde hij. 'Bándabou maakt deel uit van Curaçao. Het land heeft veel potentieel, het is aan alle burgers de taak om ervoor te zorgen dat het potentieel maximaal wordt benut.'

In de toespraak zei Koeiman ook, dat het kabinet het vertrouwen in de politiek moet herstellen. De rust moet onder het volk terugkeren en de sociale rechtvaardigheid moet gerealiseerd worden. 'Als er vertrouwen heerst, kan de economie ook groeien. Het volk heeft de toekomst in handen', zo zei hij.

De nieuwe premier benadrukte dat Curaçao op sportief, artistiek en wetenschappelijk gebied veel talenten heeft. Tot slot zei de leider erop te rekenen dat er, samen met de inzet van het volk, grote dingen bereikt kunnen worden. Koeiman sprak de hoop uit dat God Curaçao blijft zegenen.

Formateur Kenneth Gijsbertha (MAN) omschreef in zijn inleiding het akkoord als het document dat burgers en de media kunnen gebruiken om de bestuurders ter verantwoording te roepen. De formateur leverde ook bedekte kritiek op de berichten die er tijdens de formatie de ronde deden. In die tijd telde Curaçao 149.999 formateurs, aldus Gijsbertha. Die vervolgens liet weten dat de laatste gegevens van de screening nu binnen zijn en dat hij vandaag met de kandidaat-ministers afzonderlijk spreekt.

Schoolleider ontkent tijdens rechtszitting seks met 15-jarige leerlinge te hebben gehad

Verdachte bekent in eerste instantie wel seks met meisje te hebben gehad, het was een 'kusje'

Man beweert bij bekennende verklaring onder druk te zijn gezet door politie


Het Openbaar Ministerie heeft gisteren tegen schoolhoofd M.D. drie jaar celstraf geëist voor het hebben van seks met een 15-jarige leerlinge. Het meisje raakte zwanger, maar de vrucht werd afgedreven. In zijn laatste woord beweerde de man, dat het om een opgezet plan tegen hem gaat. Volgens hem heeft hij geen seks met het meisje bedreven. 

Zijn advocaat Lesley Rogers voerde aan, dat zijn cliënt fout is geweest toen hij een vriendschapsverzoek via Facebook van die leerlinge accepteerde en met haar chatte. Hij zou haar een keertje achter een klaslokaal een kusje op haar wangen gedrukt hebben. Volgens de advocaat moet dit echter achterwege gelaten worden. Het meisje wist, dat de schoolleider getrouwd is en een zoontje heeft. 

D. had in eerste instantie bekend, dat hij seks met de leerlinge had bedreven. Volgens de verdachte was de leerlinge verliefd op hem en had hij zich toen laten gaan. Later kwam hij terug op zijn verklaringen. Hij ontkende het feit gepleegd te hebben en bleef het houden op het kusje alleen.

Op de zitting zei hij gisteren, dat hij onder druk gezet was door de politie en daarom andere verklaringen afgelegd had.

Het meisje bleef volhardend in haar verklaringen. Ze zei dat ze tot twee keren toe afgesproken hadden in Lelydorp. Ze hebben toen in een warung gegeten en gingen daarna naar de woning van de verdachte. Ze hebben in de kamer van hem, op zijn bed, twee keren op een dag seks bedreven. In totaal hebben ze vier keren seks gehad op twee verschillende dagen. De leerlinge kon de kamer van D. in details beschrijven. De vrouw en zijn zoontje waren niet thuis toen de verdachte de leerlinge meenam naar zijn huis.

Op 2 februari zal deze zaak voortgezet worden.

Protesterende SMS-werknemers ietwat gerustgesteld door minister Rusland

TCT-bewindsman belooft zich te zullen inzetten voor uitbetaling achterstallig loon


Werknemers van de Scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS) zijn voorlopig gerustgesteld over de uitbetaling van maanden achterstallig loon. 'Tevreden kan ik nog niet zijn. Dat zou ik zijn, indien wij een harde toezegging hadden wanneer de uitbetaling zou plaatsvinden', zei de leider van de groep, Stefanus Ligorie, gisteren na een gesprek met transportminister Andy Rusland, aldus de Ware Tijd van vandaag, vrijdag 16 december 2016. 

Hij heeft de werknemers duidelijk gemaakt dat uitbetaling niet van zijn ministerie afhankelijk is, maar van Financiën. 'Het papierwerk' is volgens hem al afgerond. Rusland heeft hen wel beloofd zich te zullen inzetten dat hun loon wordt uitbetaald.

Een werknemer van de SMS in het district Sipaliwini zegt, dat hij al acht maanden niet is uitbetaald. De man zegt die maanden overleefd te hebben door zijn kostgrond en jacht. Hij is niet tevreden met het resultaat van het bezoek aan de minister, maar beseft dat hij niet anders kan dan wachten. De werknemer geeft de bewindsman het voordeel van de twijfel voor diens belofte dat hij het probleem zal aanpakken.

Ligorie zegt, dat met de minister is afgesproken dat de zaak onderzocht en vervolgens gerapporteerd zal worden aan de groep. De groepsleider verwacht dat het onderzoek ongeveer een week kan duren en hoopt dat de werkers direct daarna over hun geld kunnen beschikken. 'De mensen hebben gewerkt en maken aanspraak op hun salaris.' 

Directeur Self Reliance: 'Het SZF is een substituut van SoZaVo aan het worden'

'SZF komt steeds meer naar voren als de grote verzekeraar in de financiële wereld'


De Stichting Staatsziekenfonds (SZF) is per 1 november op verzoek van de staat Suriname ook belast met de uitvoering van de ziektekostenregeling van de leden van de regering. Deze dienstverlening was tot vóór die tijd bij Self Reliance. 'SZF is een substituut van SoZaVo '(ministerie van Sociale Zaken en Vokshuisvesting)aan het worden', stelt de directeur van Self Reliance, Maurice Roemer, vandaag, vrijdag 16 december 2016, in de Ware Tijd.

Volgens hem heeft het fonds in het verleden aangegeven dat het niet in staat was om service te verlenen aan deze doelgroep. Roemer apprecieert het dat elke ingezetene conform de wet Nationale Basiszorgverzekering verzekerd is of een verzekering dient aan te sluiten. Hij denkt hierbij ook aan de hoogste burgers van het land.

'In de wet staat dat elke ingezetene verzekerd moet zijn, of je nou een dienstbetrekking hebt of als je zelfstandig bent.' Hij voegt gelijk daaraan toe dat de verzekering dan wel moet worden uitgevoerd volgens dezelfde wet en door een bij wet erkende verzekeraar.

Hij stoort zich eraan dat het SZF de rol van verzekeraar blijft vervullen en steeds meer naar voren komt als de grote verzekeraar in de financiële wereld. Roemer vindt, dat een financieringsstelsel voor verzekeraars op een totaal andere basis dient plaats te vinden.

In juni is de nationale basiszorgverzekering overgeheveld van Self Reliance naar het SZF. Het gaat om verzekerden in de leeftijdsgroep nul tot en met zestien jaar en zestigplussers. Roemer zegt dat het bedrijf de zorg over deze groep toegewezen had gekregen na een aanbesteding. 'We hebben de toewijzing niet gehad op basis van de kleur van onze ogen.' 

Vier jaar cel geëist tegen man (63) verdacht van seksueel misbruik nu 9-jarige stiefdochter

Meisje op 6-jarige leeftijd door stiefvader misbruikt

Verdachte beweert dat er sprake is van een 'set up'


De 63-jarige L.G. hoorde gisteren in de rechtbank een celstraf van vier jaar tegen zich eisen voor seksueel misbruik van zijn negenjarige stiefdochter. G. houdt echter vol dat hij onschuldig is. Het medische rapport toont aan, dat het kind meerdere malen is misbruikt. Het meisje heeft de verdachte als de dader aangewezen. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 16 december 2016. 

Op 11 mei deed een anonieme beller een melding en vertelde dat een leerlinge aan haar geslachtsdeel werd aangeraakt door haar stiefvader. Het meisje werd van school gehaald en er werd een medisch onderzoek ingesteld. Uit het onderzoek bleek, dat ze seksueel misbruikt was. G. werd op 18 mei aangehouden.

De Officier van Justitie voerde gisteren aan, dat de man het kind haar kindzijn heeft ontnomen. Hij had haar juist moeten beschermen. Het kind kent hij vanaf haar derde jaar. Toen ze zes was, zou hij het feit hebben gepleegd. De verdachte blijft erbij onschuldig te zijn. Volgens hem is het een ‘set-up’.

Hij zei,dat hij een woning heeft gebouwd voor de moeder van de kinderen. Toen het huis af was, begonnen de problemen. De biologische vader van de kinderen kwam ook in huis. Het meisje zei dat de stiefvader haar misbruikte wanneer de moeder er niet was en zij met haar schoollessen bezig was. 

Advocaat Oscar Koulen, die samen met collega Robby Dens de verdachte bijstaat, zegt dat het meisje misbruikt werd toen ze in de eerste klas van de lagere school zat. In de tweede en derde klas gebeurde dat niet meer. Het kind was allereerst door een huisarts behandeld. De advocaat wenst die arts te horen op de eerst volgende zitting wanneer deze zaak voor zal gaan. Collega Dens vindt dat er geen bewijzen tegen de man zijn waaruit zou moeten blijken dat hij daadwerkelijk die handelingen gepleegd zou hebben.

Op 19 januari zal deze zaak verder behandeld worden.

Vertrekkend AZP-directeur Brahim wordt nieuwe ceo van Kersten

CEO van Kersten Shirley Sowma-Sumter stapt eind december op bij einde contract


Antoine Brahim (57) wordt de nieuwe Chief Executive Officer (CEO) van Kersten. Hij stapt in maart 2017 op als algemeen directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De Chief Financial Officer van Kersten wordt Vishal Jadnanansing (39). De officiële mededeling is in het bedrijf via een schrijven aangekondigd door president commissaris van C. Kersten en Co. NV, Eric Robles, zo bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 16 december 2016.

Brahim werd in 2012 benoemd tot algemeen directeur van het AZP. Hiervoor was hij bij Kersten in dienst als Chief Commercial Officer en daarvoor zestien jaar verbonden aan de Consolidated Industries Corporation (CIC). Hij was twaalf jaar CEO van CIC.

De Raad van Commissarissen heeft besloten met directe ingang Patrick Heshusius (51) te benoemen tot interim CEO. Hij zal deze functie bekleden tot het aantreden van Brahim. Heshusius heeft eerder ook bij Kersten gewerkt. Hij is nu Managing Director van Argos Suriname. Hij zal zijn rol als interim CEO combineren met zijn huidige functie bij Argos.

Eerder was al bekendgemaakt dat de CEO van Kersten, Shirley Sowma-Sumter, per eind december zou opstappen. Haar contract is dan verlopen. Zij heeft elf jaar leiding gegeven aan het bedrijf.

Minister Van Dijk-Silos moet van rechter excuses aanbieden in media aan Chiragally

Rechter: Bewindsvrouwe heeft ondernemer beledigd en zijn goede naam en eer geschonden

Van Dijk-Silos beschuldigde directeur Wyndham Garden Hotel van diefstal stroom van EBS


De rechter in Kort Geding heeft donderdag 15 december 2016 bepaald dat minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie in de media verontschuldigingen moet aanbieden aan Oemar Chiragally, directeur van het Wyndham Garden Hotel. Zij heeft, aldus de rechter, de ondernemer beledigd en zijn goede naam en eer geschonden. Van Dijk-Silos had Chiragally tijdens een persconferentie ervan beschuldigd stroom van de Energiebedrijven Suriname (EBS) te hebben gestolen. Dit meldt de Ware Tijd. 

In een rechtszaak in mei, waarin haar dochter Nailah van Dijk, als advocate van de EBS optrad, werd de ondernemer ervan beschuldigd illegaal stroom te hebben afgetapt van het stroomnet om zijn hotel van elektriciteit te voorzien, nadat de aansluiting door de EBS was afgesloten wegens achterstallige betalingen. De bewindsvrouweherhaalde de uitspraken over diefstal tijdens een persconferentie in het perscentrum van de regering toen ze uitleg gaf waarom de regering met gebruikmaking van artikel 148 van de Grondwet de decembermoordenzaak wilde stoppen.

Nadat de stroomtoevoer naar het Wyndham Garden Hotel was afgesloten had Chiragally een verbinding laten maken tussen de stroomaansluiting van een casino, dat eerder in het gebouw was gevestigd en het hotel. De EBS sloot later deze lijn ook af en Chiragally spande toen een rechtszaak aan tegen het elektriciteitsbedrijf om de afsluiting te doen opheffen. Hij werd in zijn vordering in het gelijk gesteld.

De advocate van de EBS typeerde de handeling van de ondernemer als een onrechtmatige daad, waarna de voor Chiragally grievende uitspraken volgden die door de minister van Justitie en Politie werden overgenomen. Chiragally spande vervolgens een Kort Geding aan tegen Van Dijk-Silos en de Staat Suriname.

Op last van de rechter moet binnen 48 uur na de uitspraak in dagbladen een bekendmaking geplaatst worden waarin verontschuldigingen aan hem worden aangeboden. De minister zegt in een reactie nog niet te beschikken over het vonnis. 'De rechtsstaat zal geëerbiedigd worden, ook al is de Staat het misschien niet eens meet de uitspraak', aldus de bewindsvrouwe.