zondag 18 december 2016

Oceaanroeier Tuijn op weg naar Frans-Guyana strandt al op 80 zeemijl uit Portugese kust

Bootje slaat om door hoge golven in zwaar weerOceaanroeier Ralph Tuijn (zie foto - Bron: oceanrower.eu) heeft in de nacht van zaterdag op zondag zijn solotocht moeten staken. Op 80 zeemijl van zijn vertrekpunt in het Zuid-Portugese Ferragudo, waar hij zaterdag zijn avontuur begon, kwam hij met zijn bootje Algea in zwaar weer terecht. Hoge golven sloegen zijn bootje om, waarop hij stuurloos ronddobberde, zo bericht De Telegraaf zondagavond 18 december 2016.

Tuijn maakt het ondanks de teleurstelling goed. Zijn bootje Algea moet nog worden opgehaald door de reddingsdiensten.

Wanneer hij een nieuwe poging gaat wagen, is niet duidelijk. Het plan was om in zijn eentje en op eigen kracht de Atlantische Oceaan over te steken. Hij hoopte 50 tot 55 dagen later voet aan wal te zetten in Frans-Guyana (Latijns-Amerika).

Tuijn wilde hiermee het huidige solowereldrecord van 96 dagen met ruim een maand verbreken. Het was al de vijfde keer dat Tuijn de oceaan oversteekt. In maart vorig jaar vestigde hij met vier Britse mederoeiers al het wereldrecord door de Atlantische Oceaan over te steken in 52 dagen. Een jaar later sneuvelde dit record, dat werd teruggebracht tot 51 dagen.

Venezolaanse bankbiljetten van 100 bolivar nog tot 2 januari in omloop

Invoering nieuw biljet 500 bolivar is vertraagd

Maduro: 'Een daad van internationale sabotage'


De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft beslist om de bankbiljetten van 100 bolivar in omloop te houden tot 2 januari, als gevolg van de hevige protesten van de afgelopen dagen. Het meest gebruikte bankbiljet werd vrijdag officieel uit omloop gehaald, wat volgens Maduro smokkelen zou tegengaan. Het briefje zou vervangen worden door een nieuw biljet van 500 bolivar, maar de invoering van dat nieuwe biljet loopt vertraging op, wat ertoe leidt dat de burgers geen basisproducten zoals voedsel kunnen kopen. 

Maduro noemt de vertraging een 'daad van internationale sabotage', omdat de vliegtuigen met nieuwe bankbiljetten in het buitenland gedwongen werden om terug te keren. Ondertussen heeft de regering nieuwe leveringen georganiseerd.


Maduro had de bevolking tien dagen gegeven om de oude bankbiljetten in te leveren. Nieuwe bankbiljetten die in de Verenigde Staten en Groot Brittannië werden gedrukt, zouden tegen die tijd zijn geleverd.

De vrees was dat die deadline niet zou worden gehaald en de bevolking een tekort aan contant geld had. Dit zorgde voor grote rijen bij de banken in de hoop snel andere coupures te halen. In ten minste zes steden ontstonden volgens persbureau Bloomberg gevechten.

De grens met Brazilië en Colombia blijft tot die tijd ook gesloten, omdat daar vandaan volgende de president de valse biljetten worden gesmokkeld.


Venezuela wordt geconfronteerd met één van de grootste economische crisissen uit zijn geschiedenis. Het Zuid-Amerikaanse land is bijzonder afhankelijk van olie en kreunt onder de gevolgen van de lage prijzen. De koers van de bolivar gaat de dieperik in en de inflatie is buiten controle. Volgens het IMF (Internationaal Monetair Fonds) zou de inflatie dit jaar uitkomen op 475 procent en volgend jaar nog toenemen tot 1.660 procent. Dat leidt tot een tekort aan bankbiljetten.

Om de inflatie tegen te gaan kondigde Caracas aan biljetten van 500 en 5.000 bolivar in roulatie te brengen. Met een biljet van 100 bolivar kunnen de Venezolanen vandaag maar net een bonbon kopen.

(Red. De Surinaamse Courant/Het Financieele Dagblad/Het Laatste Nieuws)

In Artis, Amsterdam, wordt nieuw jaguarverblijf geopend

Na jaren van voorbereiding wordt uniek nieuw verblijf geopend

(Bron foto: Edwin Butter, fotograaf, Amsterdam)

Komende dinsdag is het zover, dan opent Artis na jaren van voorbereiding het nieuwe verblijf voor jaguars. Daarmee kan het publiek in de Amsterdamse dierentuin gelijk de twee nieuwe bewoners zien: een zwarte mannetjes jaguar en een vrouwtje met een gevlekte vacht. Dit meldt De Telegraaf vandaag, zondag 18 december 2016.

Voor de komst van het verblijf, waaraan Stichting Goede Doelen 900.000 euro heeft bijgedragen, zijn kosten noch moeite gespaard. Naar een ontwerp van (landschaps)architecten is de ruimte voorzien van drie eeuwenoude Spaanse olijfbomen. Die hebben stevige zijtakken waar de dieren makkelijk op kunnen klimmen om op de uitkijk te liggen. Ook is er een rotspartij van 2.500 blokken natuursteen en er zijn waterpartijen waarin de twee jaguars kunnen zwemmen.


Het publiek kan de roofdieren onder meer bekijken vanuit diverse tunnels rondom. De parkachtige ruimte is voorzien van netten, die ook als dak dienen.

De jaguar is een bedreigde diersoort en komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika. Hij leefde onder meer in Iberá, in het noorden van Argentinië, waar hij nu niet meer voorkomt, omdat de mens zijn leefgebied heeft ingepikt voor grootschalige landbouw.Artis hoopt op nakomelingen en de omstandigheden zijn zo gecreëerd dat als er kroost komt, het vrouwtje zich met de jongen kan afscheiden van het mannetje. Dat is van levensbelang voor de welpjes want mannetjesjaguars kunnen agressief zijn.

Het onderkomen voor de jaguars is een ambitieus project waaraan Artis dik vijf jaar heeft gewerkt. Drie jaar geleden werd begonnen met de bouw van het nieuwe verblijf, waar voorheen wolven leefden.

Naast het Europese fokprogramma, steunt ARTIS ook het herintroductieproject voor de jaguar in Iberá.Het terugbrengen van de jaguar is belangrijk, omdat het dier als toproofdier een onmisbare schakel is in het ecologisch evenwicht van de regio. De lokale bevolking wordt bij de komst van de jaguars betrokken. Zij vereren deze dieren en staan volledig achter de herintroductie. Met de hulp van Artis zijn GPS-halsbanden aangeschaft waarmee de jaguars gevolgd kunnen worden.

Ministerie van Justitie en Politie koopt 50 2e hands Japanse auto's voor politie

President Bouterse wil einde vervoersproblemen binnen Korps Politie Suriname


Het ministerie van Justitie en Politie heeft recentelijk 50 dienstvoertuigen aangeschaft bij drie verschillende lokale autohandelaren. Het Dagblad Suriname bericht vandaag, zondag 18 december 2016, van een betrouwbare bron te hebben vernomen, dat president Desi Bouterse de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, had gevraagd om 750.000 Amerikaanse dollar vrij te maken om de problemen binnen het korps aan te pakken. 

Uit dit bedrag heeft de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk Silos, de voertuigen aangeschaft,  tweedehands. Ze zijn in Japan gereden, maar nog niet in Suriname.

Men is bezig de gekochte voertuigen in de juiste staat te brengen, zodat de politie ze voor de dienst kan inzetten.

Het hoofddoel voor de aanschaf van deze voertuigen is bestrijding van zware criminaliteit. Dit jaar nog zullen deze voertuigen worden ingezet voor de dienst. Afgelopen week is het geld vrijgemaakt. De politie had in verband hiermee al voorbereidingen getroffen. De minister van Justitie en Politie was niet bereikbaar voor een reactie.

Van 229 kandidaten Jeugdparlement zijn 201 toegelaten voor verkiezing in februari 2017

Aantal kandidaten vertoont sinds 2013 forse stijging van 42%


Van de 229 jongeren die zich kandidaat hebben gesteld voor de verkiezing van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) zijn 201 toegelaten. Het aantal kandidaten is met 42 % gestegen ten opzichte van de verkiezing in 2013. In het NJP kunnen 29 jongeren zitting nemen als jeugdparlementariërs voor een periode van 3 jaar. De verkiezing vindt op 8 februari 2017 plaats. 

Om deel te kunnen nemen aan de verkiezing van het NJP mochten jongeren tussen 15 en 25 jaar op 5 december 2016 de benodigde documenten indienen. Deze zijn met de bestanden van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en de kiescommissie geverifieerd of zij voldoen aan de vereisten. Zo moet de kandidaat het juiste aantal ondersteuners, of meer, op de ondersteunerslijst hebben. Het resultaat werd na de verificatie door de Kiescommissie Verkiezing Nationaal Jeugdparlement bekrachtigd. Heel bijzonder is, dat er twee jongeren, met respectievelijk een visuele en een lichamelijke beperking, zijn toegelaten.

Minister Faizal Abdoelgafoer van Sport- en Jeugdzaken zei bij de bekendmaking van de kandidaten donderdag, dat de regering zich ervan bewust is dat participatie van jongeren zeer belangrijk is. Hij gaf aan dat er jongeren nodig zijn die zich inzetten voor het oplossen van de problemen in de verschillende districten.

Begin januari worden de kandidaten getraind in onder andere mediatechnieken, personal branding en omgaan met social media.

Ook worden zij voorzien van tips voor hun campagne en promotie materiaal. De jongeren die niet zijn toegelaten, mogen tot en met dinsdag een beroepsformulier indienen bij de minister van Sport- en Jeugdzaken, zo bericht Starnieuws zondag 18 december 2016.

Harriette Ramdien (VHP): 'NDP'er Abdoel wil stoere boy uithangen voor zijn baas'

'Je kan je partij verdedigen, maar doe dat niet op wijze waarbij je alleen maar nonsens verkondigt'

'Als het aan hem lag, zou hij plakband pakken en beginnen met dichtplakken mond van kritische burgers'


'Abdoel wil de stoere boy uithangen voor zijn baas.' Dat vindt VHP-politica Harriette Ramdien van het gedrag van de NDP- parlementariër Amzad Abdoel. Deze zou laatst verklaard hebben, dat degenen die aangeven dat het nooit goed zal komen met Suriname, hun biezen moeten pakken en elders moeten gaan wonen. Ramdien vindt Abdoel brutaal en vrijpostig om zulke uitspraken te doen, zo bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 18 december 2016.

Volgens Ramdien probeert Abdoel slechts de stoere boy uit te hangen om zo in de gunst te staan van zijn baas, de voorzitter van de NDP, die ook de president is

'Je kan je partij verdedigen, maar doe dat op een wijze die nog aannemelijk is en zeker niet op deze wijze waarbij je alleen maar nonsens verkondigt. De manier waarop Abdoel in de bres springt voor de voorzitter van de partij, kan geïllustreerd worden als een aap die zonder na te denken en zonder zijn verstand te gebruiken rare sprongen maakt, ervan uitgaande dat hij grappig doet. Wat denkt Abdoel wel van zichzelf? Hij is geen eigenaar van Suriname. Als het aan hem lag, zou hij een plakband pakken en beginnen met het dichtplakken van de mond van kritische burgers.'

Ramdien staat er versteld van, dat Abdoel dergelijke uitspraken doet aan het adres van degenen die het Surinaams beleid kritisch begeleiden en commentaar geven.

'Hij denkt dat het volk geen verstand heeft.'

De politica herinnert de bevolking eraan, dat Abdoel degene is die steeds erop bleef hameren dat er nooit een devaluatie van de Surinaamse munt zou plaatsvinden. 'Hij bleef maar mooie verhalen vertellen en heeft dit altijd ontkend. Zelfs de personen die geen kaas hebben gegeten van economie, weten inmiddels al dat Abdoel alleen maar rotzooiverhalen vertelt die niet op waarheid berusten.'

Ramdien vindt het heel raar, dat Abdoel niet eens wordt gecorrigeerd door zijn baas, de voorzitter van de NDP en president. Abdoel gaat maar zijn gangetje en hij leeft in de waan dat hij op deze wijze de beste propagandist is van zijn partij, de NDP. 'De president corrigeert hem maar niet, dus gaat Abdoel maar op dezelfde voet verder met het kakelen van alleen maar rotzooi.'

Politie neemt maatregelen tegen agente in overtreding...

Agente in uniform op brommer met twee kinderen achterop


Het Korps Politie Suriname werd vrijdag geconfronteerd met een foto van een agente met twee kinderen op een bromfiets in het verkeer. Op de foto, die via Facebook wordt verspreid, is te zien hoe die agente in uniform twee schoolkinderen op de achterzitting vervoerd. Volgens artikel 40 en 46 a van het Rijbesluit heeft de agente hiermee een overtreding begaan, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, zondag 18 december 2016.

Zij heeft daarbij ook geen rekening gehouden met de veiligheid van de kinderen en het gevaar dat haar handeling met zich mee kan brengen. Als politieambtenaar zou zij het goede voorbeeld moeten geven en heeft hierbij het imago en de integriteit van het Korps Politie Suriname geschaad.

De korpsleiding zal niet schromen gepaste maatregel te treffen tegen de wetsdienaar, zo schrijft het dagblad.

In het Rijbesluit is onder andere het volgende vastgelegd: 

MEDEPASSAGIERS 
Artikel 40 
1. Het is de bestuurder van een rijwiel verboden personen van 10 jaar en ouder anders op zijn rijwiel mede te vervoeren dan achter hem gezeten en met de benen aan weerszijden van het rijwiel.
2. Een medegevoerd kind beneden de leeftijd van 10 jaar moet zijn gezeten op een doelmatige en veilige zitplaats met voldoende steun voor rug, handen en voeten. 

MEDEPASSAGIERS 
Artikel 46a 
In afwijking van het bepaalde in artikel 40, lid 1, is het de bestuurder van een bromfiets verboden een persoon van 10 jaar of ouder op zijn bromfiets anders te vervoeren dan achter hem gezeten met de benen aan weerszijden van de bromfiets, op een uitsluitend voor personenvervoer ingerichte zitplaats, bestaande uit een zitting en steunen voor handen en voeten, waaran de medevervoerde persoon gebruik moet maken.

'De Staat onttrekt zich helemaal niet aan zorgplicht, het gaat om het managen van uitgaven'

Verdachte in 'strafzaak Meriba' wordt niet behandeld aan kogel in het hoofd

Officier van Justitie: 'Staat wenst niet op te draaien voor medische kosten specialisten'


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zegt vandaag, zondag 18 december 2016, op Starnieuws dat in augustus een schriftelijke instructie is gegeven over de medische zorg van arrestanten en gedetineerden (zie onderaan). 'Ik wens geen consequenties van foute interpretatie van mijn brief te dragen. De Staat onttrekt zich helemaal niet aan haar zorgplicht. Het gaat om het managen van uitgaven.'

Bij de behandeling van de rechtszaak Romano Meriba vrijdag bleek, dat medeverdachte A.C. vier maanden geleden al naar de specialist moest, omdat er een kogel in zijn hoofd zit. Volgens de Officier van Justitie kan de verdachte echter niet worden behandeld op basis van de brief van de minister. Hij gaf aan dat de Staat niet wenst op te draaien voor de medische kosten van specialisten.

De advocaten van de verdachten hebben stevige kritiek geleverd op de mededeling. De Kantonrechter stelde dat de basiszorgverzekering van C. zo spoedig als mogelijk in orde gemaakt moet worden.

De minister heeft in de brief aan het managementteam van het Korps Penitentiaire Ambtenaren erop gewezen, dat in oktober 2014 de Wet Nationale Basiszorgverzekering in werking is getreden. Justitie en Politie wordt regelmatig geconfronteerd met torenhoge rekeningen voor medische zorg aan arrestanten en gedetineerden. Deze rekeningen worden volgens de brief van de minister ter betaalbaarstelling aangeboden zonder de verzekeringsstatus van de zorgbehoevende na te gaan.

'Deze situatie zorgt voor onnodige extra kosten voor de overheid omdat de kosten in geval van de zorgbehoevende verzekerd is, kunnen worden afgewenteld op de verzekeraar', staat in de brief. In de brief zijn instructies gegeven hoe gehandeld moet worden bij de insluiting van personen. De verzekeringsstatus van de verdachte dient te worden geregistreerd. Indien een arrestant verzekerd is, geschiedt de behandeling volgens de vastgestelde procedures. Indien iemand niet verzekerd is, zal de bemiddeling van de maatschappelijke dienstverleners ingeroepen worden. De medische zorg die gesloten wordt ten laste van de Staat beperkt zich tot het basiszorgpakket tenzij de minister toestemming verleend hiervan af te wijken.


Amsterdammer (23) in Colombiaanse stad Medellín doodgeschoten

Mitchell Jansen werd al enige tijd vermist


In de Colombiaanse stad Medellín is een 23-jarige Amsterdammer doodgeschoten. Volgens Het Parool van gisteren gaat het om de ‘crimineel’ Mitchell Jansen, die al enige tijd werd vermist, zo bericht crimsite.nl vandaag, zondag 18 december 2016.

Jansen maakte deel uit van een groep veelal jonge criminelen uit oostelijk Amsterdam. Colombiaanse media schrijven, dat hij afgelopen zondag is vermoord, in de wijk Miranda, net oostelijk van Medellín-centrum. De politie kon zijn identiteit niet onmiddellijk verifiëren. Barrio Miranda is een vage zone, met veel autoreparatiebedrijven en een bekende hoerenbuurt. Volgens Colombiaanse media was het slachtoffer een frequente gast van de rosse buurt. Er zouden dit jaar 14 mensen in Medellín (inwonertal ruim 2,4 miljoen) zijn vermoord.

Volgens Het Parool is de groep waar Jansen deel van uit zou maken met met verscheidene (pogingen tot) liquidaties in verband gebracht door de politie.

In een kelderbox van Jansen op Kattenburg, waar hij opgroeide, vond de recherche op 15 december 2014 een partij vuurwapens, een patroonhouder voor een automatisch wapen en een grote hoeveelheid munitie. Op een pistool uit de box zat dna van één van de vier mannen die in mei zijn veroordeeld voor het voorbereiden van een liquidatie. Dat waren de jonge mannen die op 1 februari vorig jaar door een arrestatieteam werden klemgereden in de Knokkestraat in Amsterdam-West. De rechtbank vond bewezen dat ze Samir Z., alias ‘Taba’ wilden liquideren.

Een vierde was volgens de rechtbank ook betrokken bij de voorbereiding van de mislukte poging Chahid Yakhlaf te liquideren, op 1 november 2014 op de Poortdreef in Almere. (Yakhlaf is op Oudjaarsdag 2015 doodgeschoten). Tegen Jansen liep nog een strafzaak over de wapenvondst in Amsterdam-Kattenburg.

Directeur BDT: 'Alle mogelijkheden om regering te bewegen subsidies uit te keren zijn uitgeput'

Doekhie: 'Minister Pengel zal, om onrust te voorkomen, garant moeten staan voor lening'

'Er is geen geld in kas, ik weet niet hoe de salarissen deze maand zullen worden uitbetaald' 


Als de minister van Volksgezondheid Patrick Pengel geen onrust wil dan zal hij garant moeten staan voor een lening die het Bureau voor Dak- en Thuislozen (BDT) bij een lokale bank wil afsluiten. De lening is, zoals het er nu uitziet, het laatste redmiddel om het BDT uit zijn financiële nood te halen. Directeur Reza Doekhie zegt zaterdag 17 december 2016, op Starnieuws, dat alle mogelijkheden om de regering te bewegen de subsidies aan de instelling uit te keren, uitgeput zijn. 

Minister Pengel zegt in een reactie, dat een structurele oplossing nodig is. De subsidie-aanvragen worden beoordeeld door het ministerie van Financiën. De voornaamste taak van het BDT is te zorgen voor de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen. Daarvan zijn er 40 cliënten die er wonen en 125 die dagelijks binnenstappen voor een broodmaaltijd, schone kleding en om te douchen.

Een overzicht van de schuldenlast laat zien, dat over de periode oktober en november 2016 ruim Srd 130.000 moet worden betaald aan de bakkerij, kokkinnen en huisbazen. Dan zijn er nog de kosten voor nutsvoorzieningen, inkoop van goederen en salarissen waarvoor er nu geen geld is.

Doekhie geeft aan, dat voor dit jaar Srd 2 miljoen aan subsidie voor het BDT is goedgekeurd. Van dat bedrag is geen cent aan subsidie geautoriseerd. Hij wijst er op dat het BDT in zijn tienjarig bestaan voor het eerst in zo'n slechte financiële positie is beland. Door strakke, bijna onmenselijke bezuinigingen en de bijdrage van Srd 125 van 15 cliënten per maand, heeft de instelling tot nog toe het hoofd boven water kunnen houden. 'Maar, nu is de rek er helemaal uit.'

De BDT-directeur ergert zich eraan, dat de laatste subsidie-aanvraag voor het derde kwartaal is afgewezen met als argument dat het BDT over voldoende liquide middelen beschikt. Dat, terwijl er volgens Doekhie een duidelijk financieel overzicht is overgelegd, waarin het tegendeel wordt bewezen. 'Er is geen geld in kas. Ik weet niet hoe de salarissen deze maand zullen worden uitbetaald.' De directeur is bezig geld te lenen bij de bank, maar omdat het BDT geen onderpand heeft, zal de Volksgezondheid minister middels een brief garant moeten staan.

Minister Pengel zegt dat er overleg is tussen het ministerie en BDT. De subsidie-aanvragen worden doorgestuurd naar Financiën. Deze worden beoordeeld. Door een technisch probleem, omdat er beslag was gelegd op de rekening van BDT, zijn er misverstanden ontstaan. Deze kwestie wordt rechtgetrokken. Daarnaast zal er gewerkt worden met diverse instellingen om een structurele oplossing te vinden voor opvang van dak- en thuislozen.

Surinaamse politie ontvangt 30 kogelwerende vesten van China

'China ondersteunt het KPS als deel van de samenleving in de strijd tegen de criminaliteit'

(Bron foto: Korps Politie Suriname)

China heeft het Korps Politie Suriname (KPS) vrijdag dertig kogelwerende vesten geschonken. De overhandiging aan korpschef Agnes Daniël werd gedaan door de ambassadeur van China, Zhang JinXiong, zo bericht de afdeling Public Relations van het korps zaterdag 17 december 2016.

De diplomaat merkte op, dat China het KPS als deel van de samenleving ondersteunt in de strijd tegen de criminaliteit. In die strijd moet vooral ook gedacht worden aan de veiligheid van de politieambtenaren die dagelijks hun leven op het spel zetten om de veiligheid te waarborgen.

De korpschef bedankte de ambassadeur voor de geste en gaf aan dat de veiligheid van de politieambtenaren in de strijd tegen criminaliteit één van niet te onderschatte waarde is. De korpschef benadrukte, dat de samenwerking tussen China en KPS aan het verstevigen is en noemde daarbij een aantal projecten op dat ondersteund wordt door China.

Man door Braziliaanse bijen doodgestoken

Toestand twee eveneens gestoken kinderen stabiel


De 57-jarige Soerdjpersad Soekhoe is gistermorgen door Braziliaanse bijen aangevallen en doodgestoken in de Mariestraat, zijstraat van de Kwattaweg te Paramaribo. Ook twee kinderen werden gestoken door de bijen. Starnieuws bericht zaterdag 17 december 2016 te hebben vernomen, dat de situatie van de kinderen stabiel is. 

De ingeschakelde brandweer kon het nest bijen in een bosschage langs de weg lokaliseren. De bijen zijn intussen bestreden.


Referenda, 'meer of minder Wilders', 'Wit is ook een kleur' en Asscher in ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara Amsterdam

Een 'ongedocumenteerde Surinamer' in Nederland doet zijn verhaal

Huidige stand van zaken zogenoemde financieel-economische precaire situatie in Suriname


Het panel van het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara bespreekt vanavond, zondag 18 december 2016, weer diverse interessante, prikkelende actuele, Nederlandse-, Surinaamse- en wereldnieuwsitems, met in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd) onder andere aandacht voor:

*Referenda in combinatie met het populisme is 'opium voor het volk' om met een variant op Karl Marx ('godsdienst is opium voor het volk') te spreken. Moeten wij ons niet gaan bezinnen op de onbedoelde effecten van referenda als wij ons verstand dan op nul willen zetten als er een referendumuitslag ligt zoals met het Oekraine Verdrag?

* 'Willen wij meer of minder Wilders?' Wilders heeft nu een strafblad en kan op grond daarvan dus ook nooit meer minister of minister-president worden. Formeel is er geen belemmering, maar moreel zeer wel, want je kan niet van al je ambtenaren eisen dat zij een 'Verklaring van goed gedrag' hebben, terwijl jij dat als hoogste baas niet hebt. Dus jammer voor Wilders, maar ook hier geldt 'Regeren Is Vooruitzien'. Dan had hij maar eerder hierover moeten nadenken. Dus, minder Wilders.*Weddenschap of Donald Trump na 1, 2 of 3 jaren wordt afgezet. Alles wat kandidaat Trump heeft gezegd en gedaan was controversieel en nu blijkt ook nog dat Rusland via cybercrime / hacken zich (ten gunste van Trump) zoi hebben bemoeid met de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen in Amerika. President Obama had al signalen in die richting, maar heeft toen niets gezegd, omdat hij niet het risico wilde lopen dat hij de schuld zou krijgen van het verstoren van het verkiezingsproces. Er komt een onderzoek. Gevolgen?

* 'Wit Is Ook Een Kleur', de nieuwe documentaire van Sunny Bergman. Deze documentaire, die vanavond wordt uitgezonden op de Nederlandse televisie, geeft trefzeker en tegelijkertijd ook pijnlijk weer, hoe vaak onbedoeld en onbewust de kleur van je huid stigmatiseert zowel bij witte als bij zwarte mensen. En daardoor een stempel kan drukken op het leven. Intussen is bijna tegelijkertijd het zoveelste rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau verschenen met dramatische werkloosheidscijfers voor de etnische groepen.


* Gaat Lodewijk Asscher de PvdA nog kunnen redden van de politieke afgrond? En zo ja, wat zal hij daarvoor anders moeten doen? PvdA-man Owen Venloo heeft het antwoord, namelijk zorgen dat empathie, in het beleid merkbaar inleven en invoelen met de mensen in het land, weer terugkomt in de PvdA. De wijze waarop het nieuwe zorgstelsel is doorgedramd is volgens Venloo een sprekend voorbeeld van die PvdA-Naïviteit. En Asschers twijfelende opstelling tegenover Venloo’s 'Eerlijk Delen Plan Diversiteits Sterren Voor Bedrijven is een tweede voorbeeld . Een reddingsboei voor de PvdA , maar de PvdA ziet dat niet.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Wij hebben een anoniem interview met een 'Ongedocumenteerde Surinamer'
, die al enige jaren in Nederland woont en die met allerlei kunstgrepen moet proberen om letterlijk en figuurlijk hier te overleven (c.q. uit handen van politie en Justitie te blijven).

* Over de steeds slechter wordende economische situatie in Suriname tracht de redactie een interview te hebben met Surinaamse politici, economen en/of financieel deskundigen.

Het panel van 'Welgeinformeerd' wordt deze keer gevormd door Iwan Bottse en Wesley Amzand en de presentatie is in handen van Owen Venloo.


Het programma wordt vanavond tussen tien uur en middernacht ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om middernacht, dat is acht uur in de avond Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Suriname en Guyana starten 'pendeldiplomatie' om 'zorgpunten' op te lossen

Voor pendeldiplomatie wordt een speciale gezant aangesteld

'Niet veel terecht gekomen van afspraken gemaakt in de eerste gespreksronde zes maanden geleden in Nieuw Nickerie'


President Desi Bouterse en zijn Guyanese ambtgenoot David Granger zijn tijdens hun ontmoeting vrijdag overeengekomen om een hoge vertegenwoordiger aan te wijzen die pendeldiplomatie zal voeren op verschillende gebieden om de zorgpunten op te lossen. Dat bericht de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves gisteren, zaterdag 17 december 2016.

'We hebben afgesproken om een mechanisme in te stellen waarbij de verschillende problemen die zullen worden opgebracht of per sector zijn opgemerkt, kunnen worden besproken. Daarna zullen deze worden uitgevoerd en gecontroleerd binnen een bepaald tijdsbestek en vervolgens zal teruggekoppeld worden', zei Bouterse tijdens een persconferentie in Georgetown (zie foto - Bron: Demerara Waves). Hij heeft uitgelegd dat een dergelijk mechanisme gepaard zal gaan met een speciale gezant, die zal terugkoppelen met de presidenten en zal werken met de Gezamenlijke Samenwerkingsraad om oplossingen voor de problemen te vinden.

President Granger heeft eraan toegevoegd dat dat Guyana en Suriname zouden instemmen met het mandaat van de speciale gezant - die de rang van ambassadeur en een officiële status in beide hoofdsteden zal hebben- om deel te nemen aan 'shuttle diplomacy' tussen Paramaribo en Georgetown. 'Telkens als er een knelpunt is, zijn we ervan overtuigd dat het veel sneller zal worden opgehelderd', zei hij.

De speciale gezant zal naar verwachting een gemakkelijke toegang tot beide presidenten hebben. De te bespreken kwesties moeten dan wel de kwalificatie van 'dringend persoonlijke aandacht' dragen. 

Volgens beide staatshoofden moet het structureel mechanisme ernaar streven afspraken efficiënt uit te voeren binnen een bepaald tijdsbestek. 'Dat is de belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst, waarbij een methode zijn overeengekomen om vooruit te gaan en om ervoor te zorgen dat de problemen worden opgelost zoals we zijn overeengekomen, het is geen praatwinkel', zei Granger.

Economische kwesties, waaronder probleemloze vrije verkeer van Guyanese minibus-uitbaters en toegang tot de Surinaamse luchthavens voor Guyanese luchtvaartmaatschappijen, zullen volgens president Granger gebracht naar een samenwerkingsraad voor een snelle oplossing. Beide leiders zijn het erover eens dat de zorgpunten van Guyana naar Paramaribo worden meegenomen teneinde deze op te lossen.

Er is niet veel terecht gekomen van de afspraken die in de eerste gespreksronde zes maanden geleden in Nieuw Nickerie zijn gemaakt met president Granger over het milieu, toerisme, olie-exploratie en investeringen, zei president Bouterse. 'We zijn ongeveer een half jaar verder, zes maanden verder en als we terug kijken we niet tevreden met wat er is gedaan met deze kwesties… dat is niet goed en dat is waarom we dit als voorbeeld zouden moeten nemen.'

Volgens Bouterse hebben China, de Europese Unie en Brazilië al gezegd, dat ze de bouw van een brug over de Corantijnrivier willen financieren. Hij zei dat Guyana eerst moet overeenkomen waar de brug aan de westelijke kant moet komen. 'Gelukkig is er geen conflict tussen Suriname en Guyana over de brug.' Suriname en China Railway Construction hebben in 2013 een intentieverklaring getekend om de brug te bouwen. Guyana heeft daar ‘geen bezwaar’ voor verleend.