maandag 19 december 2016

3 Kilo ruw goud, 1 kilo kwik en 2.800 Amerikaanse dollars buit overval te Compagniekreek

Gemaskerde overvallers zijn waarschijnlijk Brazilianen


Gemaskerde mannen hebben een roofoverval gepleegd te Compagniekreek in het district Brokopondo. De buit zou volgens Starnieuws, maandagavond 19 december 2016, bestaan uit 3 kilo ruw goud, een kilo kwik en 2.800 Amerikaanse dollar.

Starnieuws schrijft dat het vermoedelijk gaat het om Brazilianen. De overvallers waren gewapend met jachtgeweren en vuistvuurwapens. De slachtoffers hebben geen verwondingen opgelopen.

De daders zijn nog voortvluchtig.

Suriname en Suralco werken aan definitieve overeenkomst

Ministerie van NH niet betrokken bij overleg over toekomst bauxietsector...


Suriname en Suralco hebben herhaald dat zij zich verplicht hebben om tot een definitieve overeenkomst te komen over Suralco’s operationele activiteiten en de toekomst van de bauxietindustrie in Suriname. 

Het is vandaag 19 december precies honderd jaar dat Suralco operationeel is in Suriname. In een gezamenlijke verklaring, uitgegeven door Suralco, stellen ze dat de samenwerking behalve voor economische welvaart ook heeft gezorgd voor de ontwikkeling van de werknemers en de verbetering van infrastructurele werken.

De productie van aluinaarde te Paranam is eind november vorig jaar stilgelegd. Suralco heeft nog ongeveer honderd werknemers in dienst, waaronder een deel is ingedeeld bij de Afobaka-krachtcentrale. De sluiting van de raffinaderij heeft ruim vierhonderd banen gekost en hebben honderden contractarbeiders elders hun heil moeten zoeken.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vanmiddag, maandag 19 december 2016, in een reactie op Starnieuws, dat het ministerie hier niet bij betrokken is. Vermoedelijk is er overleg geweest met de presidentiële commissie die onder leiding staat van Dilip Sardjoe.

Wapens en munitie Peruaanse gevangenis in gesmokkeld om mogelijk Joran v.d. Sloot te doden

Challapalca-gevangenis is zwaar beveiligd

Munitie en twee pistolen bestemd voor gevangene in celblok Van der Sloot


In de zwaarbeveiligde Challapalca-gevangenis in Peru, waar de Nederlander Joran van der Sloot vastzit, zijn twee pistolen met 48 patronen onderschept. Volgens de vrouw van Van der Sloot en zijn advocaat waren de wapens bedoeld om de Nederlander om te brengen en probeert de gevangenis dit onder het tapijt te schuiven. Dat zeggen ze vandaag, maandag 19 december 2016, op RTL Nieuws

De wapens en munitie zaten in een postpakket afkomstig uit de hoofdstad Lima en waren geadresseerd aan een van de gevangenen, schrijven Peruaanse media. Die gevangene zou in het celblok van Van der Sloot zitten.

Peruaanse media publiceren ook foto’s van de wapens en de munitie. Ze melden echter niets over een vermeend moordplan voor Joran van der Sloot en de naam van hem wordt niet eens vermeld. De gevangenis onderzoekt wat de geadresseerde wilde doen met de wapens.

Van der Sloot, die een celstraf van 28 jaar uitzit voor de moord op een Peruaanse vrouw, zei eerder doelwit te zijn geweest van medegevangenen. De Nederlander had steekwonden, maar die bleek hij later zelf te hebben toegebracht. Van der Sloot wordt nog altijd verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba.

(Red. De Surinaamse Krant/RTL Nieuws/Diario Correo)

Chinese interesse voor Plaza Hotel te Willemstad, Curaçao

Demissionair bewindsman Rhuggenaath informeert Staten over serieuze Chinese interesse


Er is interesse vanuit China in het Plaza hotel. Dat schrijf de Extra vandaag (zie hieronder), maandag 19 december 2016,aldus Paradise FM. Volgens de Papiamentstalige krant heeft minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath het parlement geïnformeerd dat er serieuze interesse is van een Chinese partij. 

De demissionair minister van Economische Ontwikkeling liet eerder ook al weten dat er verschillende serieus geïnteresseerden zijn in het hotel.

Het Plaza Hotel verkeert al tijden in financieel zwaar weer en heeft een miljoenen schuld aan Aqualectra en de SVB. Een koper van het Plaza hotel zal een flinke investering moeten doen in de upgrading van het hotel.


INTERES KRESIENTE PA KUMPRA HOTÈLNAN PLAZA I CORAL CLIFF

WILLEMSTAD.- Ekspektativanan pa 2017 den industria hotelero ku no ta pasando su mihó momentonan e aña aki ta grandi pa loke ta protagonistanan nobo ku por djòin e mundu. Informashon ku nos ta dispone di dje ta bisa ku un grupo chines ta interesá pa kumpra Plaza Hotèl.
Minister Eugene Rhuggenaath a informá den parlamento ku ta kombersando ku un grupo i el a hasi menshon inkluso dje montante di 30 mion florin ku e doño aktual lo ta pidi, un montante di kua un parti grandi lo tin ku bai pa kreditornan lokal i den eksterior.
No ta konosí ainda si e benta aki ora e kristalisá lo inkluí e bognan na Marichi. Informashon adishonal ku nos ta dispone di dje ta bisa ku un grupo merikano ku ta operando un dje hotèlnan mas eksitoso na St. Maarten ta interesá pa kumpra Coral Cliff Hotèl ku ta abandoná aktualmente.
E propiedat aki ku ta ubiká na un dje partinan mas bunita di Kòrsou ta den man di famia De Freitas. Nos tin entendí k’e grupo merikano lo ta na Kòrsou próksimamente pa habri negosiashonnan. Aki tambe mester bisa ku gobièrnu den persona di minister Eugene Rhuggenaath i algun kolega minister mas ta na altura dje intentonan dje grupo merikano i a nunsio kaba ku nan lo duna tur koperashon pa e transakshon aki tuma lugá di moda ku por kuminsá traha bek riba e edifisionan di Coral Cliff i habri komo un hotèl di spesialidat. Por último por informá ku un grupo kolombiano ta negoshando pa kumpra Kurá Hulanda na Otrobanda i Kura Hulanda Lodge na Playa Kalki. Ta trata di un grupo poderoso ku ta manehá un kadena impreshonante di hotèl na Colombia i na otro paisnan di Sur Amérika. Aki por bisa ku e negosiashonnan ta drenta rekta final.

50-Jarige voetganger in Nieuw-Nickerie doodgereden

Automobilist verliest controle over besturing en rijdt voetganger aan


De 50-jarige voetganger Burten Pickering is gisteren te Nieuw-Nickerie dodelijk aangereden door een auto. De man liep in de Margaretenburgstraat. Hij was wachter bij een bedrijf. Hij ging naar het werk toen hij werd aangereden door een auto, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 19 december 2016.

Volgens het voorlopig politieonderzoek reed de 25-jarige automobilist over de Margaretenburgstraat. Op gegeven moment moet hij de controle over de besturing van het voertuig hebben verloren met het gevolg dat hij de voetganger aanreed en tegen een elektriciteitsmast tot stilstand kwam.

De auto kwam op de hoek van de Margaretenburg- en de R.P Bharosstraat tot stilstand. De voetganger overleed ter plaatse. De autobestuurder is aangehouden en na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Zijn rijbewijs is hangende het onderzoek ingevorderd.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Richard Kalloe: 'Start palmolieproject te Patamacca maakt Suriname tot kolonie China'

'Het project is triest en niet hoopgevend, omdat Chinees bedrijf gespecialiseerd is in houtkap'

- 'De bedoeling is zoveel mogelijk geld te maken en hout weg te dragen, jammer dat de domme politici van ons dat niet weten'

- Kalloe roept bewoners Patamacca en ABOP-leider Brunswijk op 'om dit project in belang van het land te saboteren, omdat zij er onder zullen lijden'


'Met de start van het palmolieproject in Patamacca heeft de regering Suriname gemaakt tot een kolonie van China.' Dit stelt oud-minister, ondernemer en politiek analist Richard Kalloe vandaag, maandag 19 december 2016, in het Dagblad Suriname. Met een symbolische inzaai is het palmolieproject van China Zhong Heng Tai Investment Suriname in Patamacca, Marowijne, afgelopen woensdag officieel gestart. 

In 2019, wanneer de eerste inzaai van 2.000 hectare verwerkt wordt, zal Suriname volgens verwachtingen van president Desi Bouterse ruim 6 miljoen liter per jaar aan spijsolie produceren.

Het project is volgens Kalloe triest en helemaal niet hoopgevend, omdat China Zhong Heng Tai Investment Suriname geen bedrijf is die zich specialiseert in palmolie, maar in houtkap.

'Het bedrijf heeft toestemming gehad om direct te beginnen met kaalkap, waarna het hout zal worden geëxporteerd. De bedoeling is zoveel mogelijk geld te maken en hout weg te dragen. Hout is zeer kostbaar; jammer dat de domme politici van ons dat niet weten', zegt Kalloe. Wat hij nu al weet, is dat er geen oliepalm te Patamacca zal worden geplant, omdat de voorbereidingstijd om met een oliepalmplantage te beginnen zeker een jaar tot twee jaren is. De voormalige minister van Openbare Werken en Handel en Industrie voert aan, dat China Suriname al jaren beschouwt als een kolonie. Dit alles is volgens hem te wijten aan oud-president Ronald Venetiaan en de toenmalige leiders van de NPS en VHP. 'Wij hadden beter een kolonie kunnen blijven van Nederland, dan nu een kolonie te worden van China', aldus Kalloe.

Hij roept de bewoners van Patamacca en vooral ABOP-leider Ronnie Brunswijk op ‘om dit project in belang van het land te saboteren, omdat zij er onder zullen lijden’.

Kalloe stelt dat hij uit eerste hand weet dat China geëist heeft, dat Suriname het oliepalmproject zo snel als mogelijk opstart, voordat de twee miljoenenleningen aan het land worden verstrekt. Het gaat volgens de ondernemer namelijk om de 235 miljoen Amerikaanse dollar lening voor het Dalian 4-project en de 116 miljoen lening voor het nationale breedbandnetwerkproject van Telesur. 'Hiermee zijn wij in de aap gelogeerd, omdat het in feite betekent dat Suriname een aanvang heeft gemaakt met de woestijnvorming', aldus Kalloe.

De politiek analist benadrukt dat rekening moet worden gehouden met het feit dat Patamacca een gebied is dat bekend staat om zwaar regenval. Dit zal volgens hem zorgen dat omliggende rivieren buiten hun oevers zullen treden, waardoor er overstromingsgevaar voor dorpen zal ontstaan. 'Het kan China geen moer schelen wat er met het land zal gebeuren zolang zij geld kunnen maken', aldus Kalloe. De Surinaamse regering kan volgens de ondernemer niet onderuit komen, tenzij zij een sterke positie heeft. Echter hebben de Chinezen ontdekt, dat de politici van Suriname een cultuur hebben waar zij niet goed met geld weten om te gaan. 'De regeringen hebben altijd geld nodig, waardoor zij weer gaan bedelen bij China.'

Kalloe zegt verder, dat Suriname meer voordelen had om de uitvoering van het project aan India toe te kennen. Het Indiaas bedrijf Foods Fats & Fertilisers Ltd (FFF) wilde in Suriname een oliepalmaanplant van 40.000 hectare aanleggen. Verder zouden er een verwerkingsfabriek en een energiecentrale komen. In totaal zou ruim 250 miljoen gemoeid gaan met deze investering. Volgens Kalloe is dit contract gesaboteerd door leden van de Nationale Democratische Partij (NDP) die tegen een investering uit India waren. Terwijl Suriname, onder de gestelde omstandigheden, terughoudend is, ziet Guyana een mogelijkheid om daar munt uit te slaan. Het buurland heeft aan FFF vijftig duizend hectare grond toegewezen voor het opzetten van een oliepalmproject.

Minister Algoe lichtte bij de ceremonie toe dat van de 2.000 hectare, 500 bestemd zal zijn voor biomassaproductie en onderzoek van andere varianten van kokos en ‘obe’. Op dit moment zijn er 16.000 zaden uitgezaaid. Over twee jaren zijn de vruchten rijp voor verwerking legt Algoe uit. In 2019 zullen volgens de bewindsman de eerste vruchten geoogst worden. Volgens Kalloe zijn alle projecten in dit land gedoemd te mislukken, ‘omdat alle politici in het land hopeloos corrupt zijn’. Zo wordt alle vis voor de kust van Suriname gratis weggegeven voor een ‘tjoekoe’.

'Sinds 1975 is alles in dit land compleet kapotgemaakt. Nu gooit Bouterse het land compleet in de uitverkoop', aldus Kalloe. Volgens de ondernemer hadden de regeerders in 2004 geen flauw idee wat dit project inhield. Hij verwacht daarom ook geen veranderingen onder NDP- en Nieuw Front-regeringen.

KLM-vlucht Amsterdam-Paramaribo maakt tussenlanding op Azoren

Gezagvoerder besluit tot tussenlanding vanwege een zieke passagier

Vlucht naar J.A. Pengelluchthaven wordt later op de dag voortgezet


Een toestel van de KLM dat op weg was naar Paramaribo, heeft vanmiddag, maandag 19 december 2016, wegens een medisch noodgeval een tussenlanding gemaakt op de Azoren, zo bericht De Telegraaf op haar website. 

Aan boord was een zieke passagier en de gezagvoerder vond het onverantwoord door te vliegen, aldus de woordvoerder van KLM. De passagier is naar het ziekenhuis gebracht.

Het toestel vliegt maandag later op de dag met een paar uur vertraging alsnog vanaf de Portugese eilandengroep door naar Paramaribo.

Bouva (NDP) ziet graag inkrimping log ambtenarenapparaat

NDP'er Bouva neemt advies IMF serieus

'Wanneer ruim 20% van de workforce werkt voor overheid en een groot deel spookambtenaar is, moeten wij dat serieus nemen'


Melvin Bouva (NDP), Assembleelid en vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), is voorstander van het gezond maken van het overheidsapparaat door het ambtenarenbestand terug te brengen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) adviseert de regering haar salarisrekening onder controle te houden en op middellange termijn het ambtenarenapparaat af te slanken om staatsuitgaven op dit stuk te verminderen. Exorbitante loonsverhogingen de komende tijd zijn uit den boze. 

Momenteel heeft Suriname volgens het fonds proportioneel een van de grootste ambtenarenapparaten in de wereld. Het IMF stelt ook dat onderzoek moet komen welke ambtenaren dubbele salarissen opstrijken, wie de spookambtenaren zijn en individuen die overbodig zijn en afgestoten kunnen worden naar de particuliere sector. De salariskosten van de overheid drukken hierdoor enorm zwaar op de staatsbegroting.

'Wanneer ruim 20% van de workforce werkt voor de overheid en een groot deel daarvan spookambtenaar is, moeten wij dat serieus nemen', zegt de politicus vandaag, maandag 19 december 2016, in het Dagblad Suriname.

Bouva benadrukt, dat het IMF onlangs de overheid met de feiten op de neus heeft gedrukt over de manier waarop alle regeringen in de afgelopen 41 jaren het ambtenarenapparaat hebben laten doorspekken. Echter ziet hij dit liever gebeuren wanneer economische rust en stabiliteit in het land is bereikt.

De DNA-vicevoorzitter zegt verder, dat dit niet betekent dat mensen brodeloos op straat zullen worden gezet. De bedoeling is de mensen zover te krijgen dat zij hun weg vinden naar andere sectoren. In specifieke gevallen zal er volgens hem ook een sociaal vangnet moeten zijn voor bepaalde groepen mensen.

'Elke public sector reform dat gepaard gaat met onze ambitie om de overheid gezond te maken, zal samen moeten gaan met een golden handshake voor de mensen van wie wij vragen een pas op de plaats te maken. Wij gaan geen mensen weggooien, maar wij zullen goede structuren moeten inbouwen om 20% van de workforce langzaam maar zeker te brengen naar 15% en uiteindelijk naar een meer aanvaardbaar percentage', aldus Bouva.

EBS naarstig zoekend naar wegen stroom op te wekken op basis van gas

Stroomopwekking via gas zou mooi alternatief zijn naast hydro-elektriciteit


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) onderzoekt mogelijkheden om elektriciteit op basis van gas op te wekken. Er is al een studie hiernaar verricht. Algemeen directeur Rabin Parmessar, zegt - zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 19 december 2016 - dat de opwekking van elektriciteit tot nog toe voor ruim 65 procent, door brandstof plaatsvindt Dat moet stap voor stap veranderen.

Opwekking van elektriciteit door middel van gas kan een goed alternatief zijn, naast hydro-elektriciteit. Te Afobaka wordt door middel van waterkracht elektriciteit opgewekt. In een korte uiteenzetting vrijdag tijdens een persconferentie, vertelde Parmessar dat de mogelijkheid om de energieproductie van de Afobaka-krachtcentrale te verhogen nader moet worden bekeken.

Hij heeft het over het Tapajai-hydroproject, dat een paar jaren geleden tot enige commotie leidde in de samenleving. Uit onderzoeksresultaten die in 2002 openbaar zijn gemaakt, blijkt het mogelijk voldoende water van de Tapanahonirivier om te leiden, voor het opvoeren van de energieproductie bij de Afobaka krachtcentrale. Hiervoor zou een dam moeten worden aangelegd in de rivier ter hoogte van de Alamandidon sula. Na wikken en wegen, ook op basis van standpunten van de plaatselijke inheemse gemeenschappen, besloot president Desi Bouterse dit plan voorlopig te bevriezen.

De EBS-directeur zegt, dat naar andere mogelijkheden voor de opwekking van elektriciteit moet worden gekeken. Het bedrijf zal onder de huidige omstandigheden proberen, met de beschikbare mogelijkheden, de gemeenschap zoveel mogelijk elektriciteit te leveren.

'De bedrijfsvoering moet transparant zijn, zodat het duidelijk is wat de opwekking precies kost.' Er zijn al stappen gezet om alles zo transparant mogelijk te laten geschieden. Het bedrijf is in dit kader ook bezig met automatisering. 'Er worden vijf programma's bij de EBS uitgevoerd', zegt Parmessar.

148 Kilo cocaïne gevonden op Guadeloupe in containers met bananen uit Suriname

Cocaïne aangetroffen in de haven van Jarry had als bestemming Zeebrugge, België 


Bijna 150 kilo cocaïne is 16 december 2016 in beslag genomen in de haven van Jarry op Guadeloupe. De douane vond 148 kilo cocaïne in twee containers met bananen, afkomstig uit Suriname en op weg naar de haven van Zeebrugge in België, zo bericht de Franse Douane vandaag, maandag 19 december 2016. Het is de grootste cocaïnevangst in 15 jaar tijd in Jarry.

De cocaïne was verborgen in zogenoemde technische vakken van de koelcontainers. In november werd bijna 50 kilo cocaïne in dezelfde haven, Jarry, aangetroffen in een eveneens uit Suriname afkomstige gekoelde container.

De containers arriveren op Guadeloupe voor overslag. De overheidsdiensten daar zijn alert geworden op mogelijke drugssmokkel.

Food & Agriculture Industries (FAI) ontfermt zich sinds januari 2014 over de Surinaamse bananenindustrie. Onder de merknamen Switie en Bouba verkoopt het bedrijf bananen in de EU. Qua volume heeft Hein Deprez het grootste aandeel in Suriname. Er is daar een samenwerking met de firma FAI met een areaal van 2.000 hectare bananen in productie.

Het bedrijf FAI herkende zich niet in de berichtgeving over de drugsvangst, liet zij in een reactie weten, zo bericht agf.nl.

De plantages van Univeg werden in 2014 afgesplitst door Hein Deprez. De productielocaties in Zuid-Afrika, Brazilië, Uruguay, Costa Rica, Suriname en Turkije, worden ondergebracht in een nieuw bedrijf, The Fruit Farm Group.

(Red. De Surinaamse Krant/Douane de France)

Jogi (VHP) houdt vol dat minister Hoefdraad thuis hoort in PI Santo Boma

Hoefdraad zou weigeren parlement gevraagde informatie te verstrekken


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi blijft erbij, dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën het obligoplafond van 60% in de Wet op de Staatsschuld reeds lang heeft overschreden en op basis daarvan in de penitentiaire inrichting te Santo Boma zou moeten zitten. De oppositie zal heel binnenkort procureur-generaal Roy Baidjnath Panday aanschrijven om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen Hoefdraad. De reden hiervoor is, dat de bewindsman het obligoplafond in de Wet op de Staatsschuld heeft overschreden en weigert het college te voorzien van gevraagde informatie.

'De procureur-generaal kan helderheid brengen in deze zaak. Indien inderdaad iets mis is gegaan, zal men ook in moeten staan voor de consequenties. De Wet op de Staatsschuld is gemaakt om de Financiënminister in een bepaald gareel te laten lopen. Wanneer de regering zich wel aan de wet had gehouden, dan zou zij met een druk op de knop alle informatie voor het parlement zichtbaar kunnen maken', aldus Jogi vandaag, maandag 19 december 2016, in het Dagblad Suriname.

De parlementariër voert aan, dat de regering deze informatie slechts om twee redenen kan achterhouden. De eerste is dat de informatie ontbreekt, omdat registraties niet conform de Wet op de Staatsschuld zijn gedaan. De tweede verklaring is dat de informatie er wel is, maar dat er duidelijk iets te verbergen is.

'Ik denk dat men iets te verbergen heeft. Als de minister ons de cijfers had gegeven, hadden wij een onderscheid kunnen maken', aldus Jogi.

De parlementariër zegt, dat zijn calculatie van de staatsschuld komt in de buurt van Srd 15 miljard. Dit is gelijk aan bijna 90% van het BBP (Bruto Binnenlands Product). Volgens cijfers die Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de vaste parlementaire commissie Financiën, onlangs in het parlement heeft gepresenteerd, zal de buitenlandse staatsschuld per 31 december Srd 5.7 miljard bedragen of 34,56% van het BBP. De binnenlandse staatsschuld zal Srd 3.6 miljard bedragen of 21,69% van het BBP. De totale staatsschuld zal Srd 9.3 miljard bedragen oftewel 56,25% van het BBP. Het leningenplafond is totaal 60% van het BBP.

'Zowel bij financiële deskundigen als bij de samenleving bestaat daarom het vermoeden dat het obligoplafond al lang is overschreden. Men probeert ons slechts wijs te maken met cijfers die niet op papier getoond kunnen worden. De exacte cijfers tonen aan dat het plafond met ruim 40% is overschreden', aldus Jogi.

Verbeurdverklaring 72.5 miljoen gulden in Bientu-zaak Curaçao zou de uitkomst voor begroting gevangenis zijn

Management, beheer en onderhoud van het SDKK in 2017 bedraagt 50,7 miljoen gulden

Er zou momenteel niet eens voldoende budget zijn voor maaltijden voor gevangenen


De verbeurdverklaring van 72,5 miljoen gulden in de zaak Bientu is voor komend jaar de uitkomst voor Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK), dat in 2017 bijna 5 miljoen gulden wordt gekort. Dat zegt demissionair Justitieminister Nelson Navarro (PAIS) naar aanleiding van vragen van Statenlid Norberto Ribeiro namens Kòrsou di Nos Tur (KdNT), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 19 december 2016.

Vijftig procent van het verbeurdverklaarde is voor het Amerikaanse Justice Department, de andere helft, ruim 36 miljoen gulden, gaat in het Crimefonds van Curaçao. Daarbij komt nog 2 tot 3 miljoen uit veiling van door Justitie ontnomen goederen en een verwachte 1,2 miljoen opbrengst aan boetes. 

De financiële wens van het ministerie van Justitie voor management, beheer en onderhoud van het SDKK in 2017 bedraagt 50,7 miljoen gulden. Dit is volgens het oordeel van de College financieel toezicht (Cft) niet haalbaar; om de begroting sluitend te krijgen is de gevangenis voor komend jaar 42,7 miljoen gulden toegekend. Dat is een bezuiniging van bijna 5 miljoen gulden op het budget voor 2016.

Volgens Statenlid Ribeiro - vijftien jaar geleden zelf minister van Justitie - is de staat van onderhoud van de gevangenis zo slecht, dat hij zich niet kan voorstellen dat er bezuinigd wordt. 'Er moet geld bij, lijkt me.' Demissionair minister Navarro is het met het Statenlid eens. 'Het budget voor 2017 is niet toereikend. Er zal zeer zorgvuldig naar verschillende posten op de begroting van Justitie gekeken moeten worden om het budget uit andere bronnen aan te vullen.'

Ribeiro is ter ore gekomen, dat er momenteel niet voldoende budget is voor maaltijden voor gevangenen. Navarro weerspreekt dit niet. 'Elk jaar in september, oktober, raken bepaalde posten leeg. Dan ga je als minister andere prioriteiten stellen. De gevangenen moeten eten, dus bevoorrading van de keuken krijgt dan voorrang op resocialisatie, bijvoorbeeld. Het is niet zo dat er helemaal geen geld voor voedsel is, het komt nu uit een ander potje.'

Een gevangene kost de gemeenschap 350 gulden per dag. 'Dat is te wijten aan de hoge overhead in de gevangenis. Dit oude gebouw, onoverzichtelijk ingedeeld, kost relatief veel aan onderhoud, beheer en bewaking. Dat vertaalt zich in hoge kosten per gevangene', aldus Navarro.

Momenteel zijn er 231 bedden in de gevangenis vrij, een derde van het totaal, sinds bolletjesslikkers met een dagvaarding naar huis worden gestuurd en niet meer worden opgesloten - mits zij geen vuurwapen bij zich hadden of geweld hadden gebruikt. 'Minder gedetineerden betekent niet een dusdanige verlaging van de kosten, dat er miljoenen bezuinigd kunnen worden', zegt Navarro. 'De overhead is nagenoeg hetzelfde, het blijft financieel schipperen.' De demissionaire minister verwacht niet dat de begroting van Justitie komend jaar voldoende armslag biedt. 'Bij tekorten is Justitie komend jaar aangewezen op het Crimefonds.'

Milieuorganisaties vinden dat EIS in verband met Oostpunt, Curaçao, 'rammelt'

'De EIS van Oostpunt is een slecht gemotiveerde impactstudie'


De Economische Impact Studie (EIS) in verband met de ontwikkeling van het nog vrijwel onaangetaste Oostpunt ‘rammelt’. Die conclusie trekken Amigu di Tera en Defensa Ambiental in een lijvig opiniestuk aangeboden aan het Antilliaans Dagblad, zo schrijft dit dagblad vanochtend, maandag 19 december 2016. Ze gaan daarvoor flink terug in de tijd. 

De ministerraad heeft de EIS, overigens samen met het planologisch onderzoek, op 1 juni 2011 goedgekeurd.

Gesteld mag worden dat de overheid daarmee een viertal algemene beginselen van behoorlijk bestuur met voeten heeft getreden, namelijk: zorgvuldigheid, goede motivering, ‘fair play’ (objectiviteit) en het verbod op ‘détournement de procédure’ (verbod op wijziging van procedure). Het EIS-rapport ligt er al lang, namelijk vijf jaar.

Desgevraagd geeft Lloyd Narain van Amigu di Tera aan dat de kritiek eerder al was geuit, namelijk als onderdeel van het bezwaarschrift in 2012. 'De Sociaal Economische Raad (SER) en Raad van Advies (RvA) hebben er ook kennis van. Wij hebben er later nog wat aan bijgeschaafd.' De EIS is uitgevoerd door KPMG Nederland samen met KPMG Curaçao en het in Amsterdam gevestigde economisch adviesbureau Decisio. Zelf wijzen de opstellers ervan op een nogal zware ‘disclaimer’, aldus beide milieuorganisaties, waarin zij stellen dat de EIS wat ‘accuracy’ (nauwkeurigheid) en ‘completeness’ (volledigheid) betreft, beperkingen heeft.

Amigu di Tera en Defensa Ambiental citeren: 'KPMG (...) assumes no liability with respect to the completeness or accuracy of any information contained herein. (...) our work may not necessarily disclose all significant matters about the project.'

De natuurorganisaties in hun opiniestuk: 'Deze opmerkelijke disclaimer blijkt, na een kritische lezing van de EIS, volledig op zijn plaats te zijn.' Er is volgens hen sprake van onder meer ‘gemakzuchtige of onrealistische aannames’;
het ‘steeds hanteren van de meest gunstige omstandigheden als uitgangspunt’; er zijn ‘bedenkelijke/foutieve berekeningen’;
er is een ‘overmatige focus op mogelijke baten en voordelen zonder de mogelijke kosten en nadelen voldoende in acht te nemen’;
en er is ‘nagelaten het tegenstrijdige, misleidende en onrealistische begrip van een ‘zelfvoorzienendOostpunt nader uit te leggen en te onderbouwen’.

Amigu di Tera en Defensa Ambiental: 'De overheid moet haar besluiten goed motiveren en onderbouwen: de feiten moeten kloppen en de motivering moet logisch en begrijpelijk zijn.' Zij stellen echter dat in ‘de EIS herhaaldelijk een vertekend gunstig en misleidend beeld voorgeschoteld is van de economische impacts van Oostpunts ontwikkeling’. Oostpunt is een onbebouwd en nog onaangetast gebied van de familie Maal en beslaat ongeveer een tiende van heel Curaçao. De milieuorganisaties over wat zij noemen vertekenen en misleiden: 'Dat gebeurt dermate structureel, dat men niet anders kan concluderen dan dat het bewust en opzettelijk is gedaan, wellicht opdat de EIS acceptabel zou zijn voor de overheid en de erven Maal.'

Zij vinden dat de EIS van Oostpunt ‘een slecht gemotiveerde impactstudie is’. 'De EIS voldoet niet aan de basale eisen waar een economische impactstudie aan dient te voldoen - zoals kloppende berekeningen en een correcte afweging van kosten en baten - en is daarom niet geschikt om tot een afgewogen en verantwoorde conclusie te komen over de economische impact van de voorgestane ontwikkeling van Oostpunt. Men kan stellen dat deze EIS die impact in ieder geval te rooskleurig weergeeft. Wat de redelijkerwijs te verwachten impact dan wel is, blijft een vraagteken.'

Ongelukkige landing Beechcraft-vliegtuigje op Hato, Curaçao

Toestel uit Venezuela zakt bij landing door neuswiel


Een Beechcraft-vliegtuigje is gistermiddag ongelukkig geland op Hato. Niemand raakte daarbij gewond. Volgens welingelichte bronnen gaat het om een toestel uit Venezuela dat tijdens het landen door zijn neuswiel zakte, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 19 december 2016.

De Curaçao Civil Aviation Authority is belast met onderzoek naar de oorzaak van het incident.

De verkeersleiding van Curaçao International Airport zag zich genoodzaakt de landingsbaan voor korte tijd te sluiten voor het vliegverkeer. (Bron foto: Bea Moedt)

Toch Curaçao North Sea Jazz Festival in 2017 en 2018

Memorandum of Understanding aan basis voortzetting CNSJF


'We moeten denken aan een periode waarin hoofdacts gemakkelijker kunnen worden geboekt en waarin het ook minder duur zal zijn'


Het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) gaat in 2017 en 2018 door. Dat bevestigt demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling (MEO) vandaag, maandag 19 december 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

Volgens de minister ligt er een Memorandum of Understanding (MoU) op tafel dat alle stakeholders, te weten Fundashon Bon Intenshon en organisaties binnen de toeristensector (waaronder Curaçao Tourist Board en Chata) bij de organisatie van het festival betrekt. Volgens Rhuggenaath moet dit ervoor zorgen dat het grootste muziekfestival dat Curaçao ooit heeft gekend op duurzame wijze kan worden voortgezet.

Vorige maand maakten Fundashon Bon Intenshon en Mojo Concerts, die tot nu toe ieder jaar het CNSJF organiseerden, bekend dat was besloten volgend jaar geen CNSJF te organiseren. De reden hiervoor was, dat er in de periode waarin het muziekfestival ieder jaar plaatsvindt geen hoofdacts beschikbaar zouden zijn. Bovendien is het invliegen van artiesten, hun band, crew en apparatuur voor slechts één concert zeer kostbaar, zo liet de organisatie weten. Er werd binnen de gemeenschap en daarbuiten met teleurstelling maar ook ongeloof kennisgenomen van dit besluit. Voor velen is het CNSJF een vast gegeven geworden.

Rhuggenaath, zelf ook een trouw bezoeker van het muziekfestival, liet meteen weten alles op alles te zullen zetten om het CNSJF te behouden. Een brief werd gestuurd naar Gregory Elias van Fundashon Bon Intenshon en zo is het balletje gaan rollen.

 Het festival heeft tot nu toe zeven prachtige edities op Curaçao gekend en werd steeds geheel bekostigd door de particuliere goededoelenstichting Bon Intenshon van Elias. Het CNSJF zorgde voor beduidend betere toeristencijfers en ongekend hogere inkomsten in het traditionele laagseizoen, maar toch bleef de bijdrage die door de toeristensector aan dit muziekfestival werd geleverd bijzonder laag; iets dat ook door Bon Intenshon verschillende keren is aangekaart. Hoewel in dit stadium nog geen invulling is gegeven aan de wijze waarop de toeristensector een bijdrage zal leveren aan het CNSJF, is in ieder geval de steun toegezegd, zo laat Rhuggenaath weten.

'Iedereen ziet in dat het in het voordeel van het eiland dient als dit festival wordt voortgezet. Iedereen kent wel de rapporten van onderzoeker Tico Croes waarin duidelijk een beeld wordt geschetst van de economische impact van dit festival. Iedere organisatie binnen de toeristenbranche kan het festival op een andere manier steunen. Onze prioriteit was ervoor te zorgen dat het festival door kon gaan. Nu dat is gebeurd, gaan we de setup bestuderen, waardoor we het festival op een duurzame manier kunnen organiseren. We hebben bijna een akkoord bereikt, maar missen nog een aantal details.'

Een punt waar ook over moet worden nagedacht is de periode waarin het festival tot nu toe heeft plaatsgevonden, zo laat de minister weten. 'We moeten denken aan een periode waarin hoofdacts gemakkelijker kunnen worden geboekt en waarin het ook minder duur zal zijn.'

Voorzitter Politiebond bekritiseert optreden pr-afdeling in kwestie foto agente op bromfiets met twee kinderen

'Publiciteitsdienst moet zich niet met deze dingen bezighouden, het is verwerpelijk'


De korpsleiding zal maatregelen treffen tegen een politieagente die op een op Facebook circulerende foto te zien is terwijl zij op de bromfiets twee kinderen vervoert. Maar, de voorzitter van de politiebond, Raoul Hellings, vindt dat de Public Relations-afdeling van de politie onnodig olie op het vuur heeft gegooid, door deze aankondiging publiekelijk bekend te maken, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 19 december 2016.

'Het was nergens voor nodig. Dit is gewoon gedaan om de publieke opinie aan haar zijde te krijgen. De publiciteitsdienst moet zich niet met deze dingen bezighouden. Als je het aan mij vraagt, is het verwerpelijk.'

Hellings vindt dat de politieagente op deze manier al gestraft is, zonder dat zij zich heeft kunnen verweren. Hij vraagt zich bovendien af waarom een mogelijke tuchtmaatregel bekendgemaakt moet worden. Ook vindt de voorzitter dat het korps zichzelf in de vingers snijdt en willekeur van de korpsleiding suggereert door te stellen dat die gepaste maatregelen tegen de overtreder zal treffen.

'Heeft de korpsleiding onverhoopt ruimte om te bepalen of gepaste dan wel ongepaste maatregelen tegen een overtreder zullen worden getroffen?', aldus Hellings. Hij vraagt zich af of de publiciteitsdienst een rectificatie zal publiceren als mocht blijken dat er met de foto gemanipuleerd is. 'We weten het niet, maar uitgerekend de voorlichting van de politie begint van alles te verkondigen nog voordat het onderzoek is gestart of afgerond. Foei toch.'

Hellings sluit niet uit dat de instructie om tot publicatie over te gaan, van de korpsleiding komt, 'maar dan had de publiciteitsdienst de korpsleiding hierop moeten wijzen'.

Jogi (VHP) plaatst vraagtekens bij intervenieren Staat om koers te drukken

'Is Centrale Bank onder curatele gesteld van IMF of bepaalt de regering het monetaire beleid?'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vraagt zich af waarom de Staat 5 miljoen Amerikaanse dollar intervenieert om de wisselkoers omlaag te brengen. 'Er zijn eerder miljoenen dollars op de markt gebracht door de Centrale Bank van Suriname, waardoor de monetaire reserve geslonken is. Hoe lang gaat er nu worden geïntervenieerd en wie komen in aanmerking voor de goedkopere dollars?', vraagt Jogi zich vandaag, maandag 19 december 2016, af op Starnieuws. 

De volksvertegenwoordiger voert aan, dat in De Nationale Assemblee gevraagd is om transparantie. 'Maar, de lijst van de importeurs is nooit aan ons verstrekt. Dit werkt corruptie in de hand', aldus Jogi.

Het is volgens hem ook niet te controleren of de goederen die met goedkopere dollars geïmporteerd worden, daadwerkelijk tegen een lager tarief wordt verkocht. Jogi vindt het ook opvallend, dat niet de Centrale Bank, maar de Staat de Amerikaanse dollars beschikbaar heeft gesteld aan de banken. 'Is de Centrale Bank onder curatele gesteld van het Internationaal Monetair Fonds? Of bepaalt de regering het monetaire beleid?'

Hij vraagt zich verder af hoeveel geld gestopt zal worden om de dollars beheersbaar te maken. Vanwaar zullen de deviezen gehaald worden? 'Op deze manier is er geen sprake van dat de koers wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Zolang er niet meer deviezen worden verdiend en het volk geen vertrouwen heeft in de regering, zal de vlucht in vreemde valuta blijven.'

Wet Dierenwelzijn op agenda Assemblee

Laatste vergadering parlement wordt 22 december gehouden

Anti-Corruptiewet mogelijk de 22e op de agenda ter behandeling


De Nationale Assemblee komt morgen in openbare vergadering bijeen en het belangrijkste agendapunt is de behandeling van de Wet Dierenwelzijn. Deze ontwerpwet is in een openbare commissievergadering voorbereid. Gehoopt wordt dat deze wet morgen kan worden afgerond, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 19 december 2016.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zegt, dat afgesproken is met de Assembleeleden om morgen en donderdag te vergaderen. Naast de Wet Dieren Welzijn is ook eindelijk klaar voor behandeling in het openbaar de Anti-Corruptiewet. Mogelijk wordt die wet donderdag behandeld, de laatste openbare vergadering voor dit jaar.

De Wet Dierenwelzijn is een initiatiefvoorstel dat op 18 november 2014 is ingediend door Jennifer Geerlings-Simons, Carl Breeveld, Noreen Cheung, Henk Ramnandanlal en Ruth Wijdenbosch. Nu zijn alleen Geerlings-Simons en Breeveld nog lid van De Nationale Assemblee.

De commissie die de ontwerpwet heeft voorbereid voor openbare behandeling zijn bestaat uit Jenny Warsodikromo (voorzitster), Dew Sharman, Silvana Afonsoewa, Dinotha Vorswijk, Stephen Tsang, Ingrid Karta-Bink en Amzad Abdoel.