woensdag 21 december 2016

Uit wegdek stekende schroef op Wijdenboschbrug zorgt voor veel lekke banden voertuigen

Medewerkers Wegenautoriteit zijn nalatig in hun werkzaamheden op de brug


Automobilisten en andere weggebruikers die gisterenmorgen met hun voertuig over de Jules Wijdenboschbrug hebben gereden liepen fikse schade op. Naar wordt vernomen, hebben arbeiders van de Wegenautoriteit recent werkzaamheden verricht op de ‘Bosjebrug’. Maar, zij hebben bij het verrichten van de werkzaamheden op de brug nagelaten om de scherpe randen van de bevestigde schroeven door te zagen, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 21 december 2016.

Als gevolg van deze, volgens het dagblad, zeer onprofessionele werkwijze hebben verkeersdeelnemers over de brug zelfs dubbele lekkages aan hun banden geleden. Er was tenminste een vrachtwagen erbij, zwaar beladen met houtblokken, die ook een lekke band opliep. Dit zorgde voor een enorme chaos op de brug.

De politie van het bureau Nieuwe Haven was niet op de hoogte van de ontstane situatie. Dat is wel erg opmerkelijk, zegt een bewoner van Meerzorg. Op het hoogste punt van de brug zijn camera’s gemonteerd met de bedoeling om zaken en calamiteiten steeds in de gaten te houden en verkeersbewegingen te kunnen volgen. ‘Of zijn deze camera’s, net als alle overige soortgelijke apparatuur slechts als showproject geplaatst?’

Een gedupeerde chauffeur wilde ook weten wie voor de schade zal opdraaien. ‘Moet de uitvoerder van het werk niet aansprakelijk gesteld worden?

Alle gedupeerde chauffeurs moesten aan de voet van de brug stoppen om hun reservewiel te monteren alvorens verder te kunnen rijden. En die waren er zeker meer dan dertig. Er werd een aantal foto’s van de situatie bij het Dagblad Suriname gedeponeerd.

Portier Streekziekenhuis Nickerie bedreigt directeur ziekenhuis met vuurwapen

Bij aanhouding portier (32) vinden agenten twee vuurwapens, 100 XTC-tabletten en hasj


De 32-jarige portier D.A. is vandaag, woensdag 21 december 2016, door de politie van Nieuw Nickerie in verzekering gesteld, omdat hij de directeur van het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN) zou hebben bedreigd met een vuistvuurwapen. Inspecteur van politie, Theodorus Plet, bevestigt zijn aanhouding, zo bericht het Dagblad Suriname op haar website.

De verdachte heeft een agressieve houding geëtaleerd nadat hem kenbaar was gemaakt namens de directie dat hij per ingaande 1 januari 2017 overgeplaatst zou worden. De verdachte haalde op een bepaald moment een vuurwapen tevoorschijn en bedreigde de directeur van het ziekenhuis daarmee te zullen doden.

De ingeschakelde politie heeft de verdachte aangehouden. Op hem werden twee illegale vuistvuurwapens aangetroffen. Behalve de wapens werden ook nog eens 100 XTC tabletten bij de verdachte gevonden en een hoeveelheid hasj.

Piloot en maatschappij LaMia verantwoordelijk voor vliegramp Colombia

Minister Claros: 'LaMia en piloot zijn direct aansprakelijk voor wat er is gebeurd'


Vliegtuigmaatschappij LaMia en piloot Miguel Quiroga zijn verantwoordelijk voor de vliegramp in Colombia. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Boliviaanse overheid. Drie weken geleden stortte een vliegtuig van de Boliviaanse chartermaatschappij LaMia neer in Colombia (zie foto - Bron: AFP) met daarin onder andere het Braziliaanse voetbalteam Chapecoense. Piloot Miguel Quiroga was een van de 71 mensen die om het leven kwam toen het vliegtuig niet genoeg brandstof meer had en neerstortte.

'LaMia en de piloot zijn direct aansprakelijk voor wat er is gebeurd', zei minister Milton Claros gisteren namens de luchtvaartautoriteiten. Wel staat de ramp volgens de minister op zichzelf, het was op dat moment niet onveilig om over Bolivia te vliegen.


De regering maakt volgens Claros haast om een nieuw veiligheidssysteem in te voeren voor het vliegverkeer boven het land.

LaMia-topman Gustavo Vargas Gamboa werd eerder deze maand al vastgezet voor doodslag. Hij ontkent die beschuldiging. Ook zijn zoon zit vast, hij is een voormalig kopstuk van de luchtvaartautoriteit. Hem wordt verweten dat hij zijn invloed heeft misbruikt bij het verlenen van een vergunning aan het neergestorte toestel. Ook hij ontkent.

Een andere LaMia-topman en een luchtverkeersleider zijn ook aangeklaagd, maar zij zijn op de vlucht geslagen. De verkeersleiding zou bij het vertrek van het toestel al hebben tegengesputterd, omdat er iets mis was met het vluchtplan. De Boliviaanse overheid maakte eerder al bekend dat de vergunning van LaMia om te vliegen, voor onbepaalde tijd is ingetrokken.


(Red. De Surinaamse Krant/NU.nl/Reuters/Twitter)

Demissionair bewindsman Navarro op Curaçao haalt uit naar 'criminele' MFK en Constancia

Navarro noemt MFK criminele organisatie en herinnert Constancia aan mondkapjeszwendel


Demissionair minister van Justitie Nelson Navarro is vanmorgen, woensdag 21 december 2016, uitgevaren tegen de fractie van de MFK tijdens zijn laatste Statenvergadering. Navarro´s partij PAIS heeft geen zetel meer gehaald tijdens de laatste verkiezingen. Navarro beantwoordde vragen die tijdens het vorige Statendebat waren gesteld, aldus Paradise FM.

De MFK, bij monde van Jacintha Constancia, had toen vraagtekens gesteld bij de integriteit van de minister. Vanochtend reageerde hij furieus. Hij zei zich al jaren te schamen voor het feit dat hij, een ´integere man zonder strafblad´, verantwoording moet afleggen aan een criminele organisatie in de Staten, namelijk Movementu Froudulento Korsou, ofwel de frauduleuze beweging MFK.

Hij doelde daarmee niet alleen op de veroordeling van partijleider Gerrit Schotte, maar ook het feit dat Constancia zelf verdachte is in de zwendel met de betaling van mondkapjes die nooit geleverd zijn.

Weer is Kerstversiering van Aqualectra te Willemstad op Curaçao vernield

De versiering op Wilhelminaplein in Punda doelwit vandalen


Weer is er Kerstversiering vernield. Dit keer gaat het om versiering op het Wilhelminaplein in Punda. Dat laat Aqualectra weten via haar Facebookpagina (zie onderaan), zo bericht Paradise FM vandaag, woensdag 21 december 2016.

Volgens het nutsbedrijf zijn een pilaar en een boog omgegooid. Daar is veel kracht voor nodig, de gevaartes zijn zeker anderhalf meter hoog. Volgens Aqualectra is het vandalisme dan ook door meerdere personen gepleegd.

Het is niet de eerste keer dat dit jaar de Kerstverlichting van Aqualectra onder handen wordt genomen door vandalen. Zo was het eerder al raak bij het treintje wat ook op het Wilhelminaplein staat. Doordat kinderen op de schakels tussen de wagons zijn gaan staan, knapten deze af.

Ook op het Brionplein was het raak. Daar werden de koppen van de feestelijk verlichtte nep rendieren afgehaald. Aqualectra veroordeeld het vandalisme. Al eerder deed het nutsbedrijf een oproep om van de Kerstverlichting af te blijven.

LeukMeer reacties weergeven
Reageren


Aqualectra Utility heeft 5 nieuwe foto's toegevoegd.
22 uur
ATROBE A VANDALISÁ DEKORASHON DI PASKU FIESTA DI LUS.
Esaki ta loke nos a topa awe na Wilhelmina plein, Punda.
Pabo move e pilá so, bo mester di hopi forsa , pa bòltu e pilá ku e boog riba dje, ta mas ku un hende a hasi esaki.
HOPI TRISTU!

Beëdiging nieuw kabinet Koeiman op Curaçao definitief vrijdag de 23e december

Keuze dus niet gevallen op woensdag 28 december


Was er eerder nog wat twijfel over op welke datum het nieuwe kabinet Koeiman zou worden beëdigd, nu staat het vast. De beëdiging van de leden van het kabinet Koeiman vind vrijdag plaats, aldus het Antilliaans Dagblad, zo schrijft Paradise FM vandaag, woensdag 21 december 2016.

De Extra wist gisteren te meldden, dat er ook nagedacht werd over volgende week woensdag, maar er is toch gekozen om de ministers zo snel mogelijk te beëdigen.

Het nieuwe kabinet zal bestaan uit Hensley Koeiman als premier, Kenneth Gijsbertha wordt de minister van Financiën, Elsa Rozendal wordt minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Zita Jesus-Leito wordt minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Eugene Rhuggenaath blijft minister van Economische Ontwikkeling, Suzy Camelia-Romer blijft eveneens aan als minister van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning, Ornelio Martina wordt de nieuwe minister van Justitie, Ruthmilda Larmonie Cecilia komt op het ministerie van Planning en Dienstverlening terecht en Jaime Cordoba wordt minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn.

Contractors SMS overwegen vrijdag 23 december in actie te gaan

Ruim 100 contractors in binnenland wachten al negen maanden op geld

Contractors overwegen met hun gezinnen op Onafhankelijkheidsplein te gaan bivakkeren


De contractors van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) willen vrijdag overgaan tot het voeren van actie indien de overheid hen niet uitbetaald. Zij vallen onder de afdeling SMS Binnenland Vaardienst en zijn al negen maanden niet uitbetaald. Ruim 100 contractors wachten op hun geld. 

Stefanus Ligorie, woordvoerder en leider van die groep, zegt vanmiddag, woensdag 21 december 2016, op Starnieuws dat ze eerder een petitie aan de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) hadden aangeboden. Daarna zijn er gesprekken geweest met de bewindsman. De groep had toen duidelijk gesteld, dat zij hun gelden voor de feestdagen willen ontvangen, zodat zij de feestdagen met hun familie kunnen doorbrengen. Tot heden is er niets van de storting te melden.

Ligorie zegt dat zij een spoedberaad hebben gehad met het hoofd van de afdeling waaronder de groep valt. Marie Amirkhan heeft hen aangegeven dat de gelden nog niet vrijgemaakt zijn. Het ministerie van Financiën heeft de stukken wel opgevraagd.

De contractors hebben nu een deadline van vrijdagmiddag zes uur gesteld. Indien het geld niet overgemaakt wordt, dan wordt overgegaan tot actie. De actie zal niet mooi zijn, stelt de leider. 'We gaan bivakkeren op het Onafhankelijkheidsplein met onze gezinnen. Met potten en pannen, kleren en matrassen. Met alles wat we nodig hebben om daar te verblijven. Dit zal echt geen mooi gezicht zijn voor de komende feestdagen', zegt Ligorie.

Hij hoopt dat de overheid overgaat tot de uitbetaling, zodat iedereen ermee gediend kan zijn.

Guyanees (59) valt te Phedra in Surinamerivier en verdrinkt

Patrick Ramdath loopt in dronken toestand naar oever rivier en valt erin


De 59-jarige Guyanees Patrick Ramdath, die gistermiddag langs de Surinamerivier bij een bekende winkel te Phedra zat, is op een bepaald moment in de rivier getuimeld en verdronken. Kort voor het incident liep het slachtoffer in beschonken toestand naar de oever van de Surinamerivier. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 21 december 2016.

Ramdath verdween meteen in de rivier en kwam niet meer naar boven. De politie ging op onderzoek uit en agenten wisten na een intensieve actie het lichaam uit de rivier te halen. Het lijk werd door tussenkomst van een uitvaartdienst vervoerd naar het mortuarium.

Nieuwe eigenaar Danny Villapark, Iwan Holder, heeft enige juiste perceelkaart

Advocate Lau-Kerssenberg: 'Bij verkoop kavels is bewust een valse kaart gebruikt'


In een schrijven bevestigt het ministerie van Openbare Werken (OW) dat de nieuwe eigenaar, Iwan Holder, de enige juiste perceelkaart beschikt van het verkavelingsproject ‘Danny Villapark’. Dit zegt advocate Michella Lau-Kerssenberg, van Holder, vandaag, woensdag 21 december 2016, in de Ware Tijd. 

Dit betekent volgens haar, dat het grootste deel van de mensen een perceel heeft gekocht dat niet bestaat. De advocate vermoedt dat bij de verkoop van de kavels bewust een valse kaart is gebruikt.

Holder, die in Nederland woont, was recentelijk in Suriname om een oplossing te vinden voor de misère waarmee kopers van percelen in dit project worden geconfronteerd. Hij heeft gesproken met vertegenwoordigers van het ministerie van OW en van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Holder heeft besloten, dat de kopers die hun kavel hebben bebouwd, ze niet zullen verliezen.

Volgens zijn raadsvrouwe zal hij eraan meewerken, dat deze kavels kosteloos op de naam van de kopers worden overgeschreven. De 'eigenaren' van de openstaande percelen zullen echter hun investering verliezen.

Eerder had Lau-Kerssenberg al gesteld, dat er op de originele kaart slechts 175 percelen zijn en dat alle percelen met een nummer hoger dan dat aantal ongeldig zijn. Zij had ook aangekondigd een rechtszaak te zullen aanspannen, om de 'overtollige' percelen te laten vervallen.

Ter informatie:

Tsang (NDP) wil verhoging politiesurveillance met steun militairen

'Zeker met de Kerstdagen zien we statistisch een stijging van de criminaliteit'

- 'De autoriteiten moeten zichtbaar aanwezig zijn om het gevoel van veiligheid bij de burgers te verhogen'
- 'Ik heb gezien dat winkeliers veel van de kleine misdrijven niet aangeven bij de politie'


Het NDP-Assembleelid Stephen Tsang stelt voor om de politiesurveillance te verhogen met assistentie van militairen in de binnenstad, districten en in het binnenland. 'Wij moeten de veiligheid waarborgen in de crisisperiode. Zeker met de Kerstdagen zien we statistisch een stijging van de criminaliteit. De autoriteiten moeten zichtbaar aanwezig zijn om het gevoel van veiligheid bij de burgers te verhogen', aldus Tsang vandaag, woensdag 21 december 2016, op Starnieuws.

Hij heeft de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie en enkele NDP-kopstukken. Alle gesprekspartners hebben positief gereageerd op zijn voorstel. De minister zal het voorstel verder bespreken met haar collega van Defensie. Er is al een bestaande samenwerking.

Tsang: 'Een economische crisis brengt een veiligheidscrisis met zich mee. Ze zijn nauw met elkaar verbonden zaken.' Hij vindt dat stemmingmakers niet moeten doen overkomen alsof het alleen een probleem van deze tijd is. 'Het is een structureel probleem in Suriname en is niet aan te pakken door de politie alleen.' Er worden steeds nieuwe bendes actief, geeft hij aan, 'en daar moeten wij structurele oplossingen voor vinden.'

Tsang zegt, dat hij vaker problemen aanhaalt in gesprekken met zogenoemde NDP-partijtoppers. Hij noemt geen namen van personen, maar zegt dat eenieder die hij heeft gesproken van mening is dat er gelijk moet worden opgetreden. Vanuit de partij wordt er ook druk op de regering uitgeoefend.

De vele berovingen en inbraken van de afgelopen dagen zijn aanleiding voor hem geweest om de gesprekken te voeren.

Tsang wilde informatie over het geldbedrag van 750.000 Amerikaanse dollar, dat de regering vrij zou maken voor de aanpak van de criminaliteit. 'Het blijkt dat het geld pas de vorige week gestort.' Volgens Tsang is het bericht van Justitie over de aanschaf van 50 voertuigen hiervan het bewijs. 'Het is publiek geheim dat de politie verlegen zit om transport.' Tsang die ook zit in het criminaliteitsbestrijdingsteam, zegt dat zes politieauto’s zijn gerepareerd door de winkeliers en de Chinese ambassade. 'Maar. dat is bij lange na niet voldoende geweest. Ik ben erg blij dat het geld eindelijk beschikbaar is.'

Een ander zorgpunt voor het Assembleelid is het niet melden van kleine misdrijven. 'Ik heb gezien dat winkeliers veel van de kleine misdrijven niet aangeven bij de politie.' Zo weet de politie niet wat de werkelijke scope van het probleem is. Tsang noemt als voorbeeld de vele pogingen tot inbraak waar rolluiken zijn geforceerd van winkels in de binnenstad. De winkeliers doen geen moeite meer om aangifte te doen, omdat ze letterlijk drie tot vier uren kwijt zijn op het politiebureau, schetst Tsang het probleem. 'Ik heb voorgesteld dat de agenten ter plekke het proces-verbaal opnemen. Hiervoor is mobiele apparatuur nodig zoals laptops en tablets. Ik ben bezig met het zoeken naar sponsors hiervoor.'

De brute mishandeling van de 90-jarige winkelier Lau Sau Chuen, die kort hierna overleed, afgelopen week, is ook een reden voor Tsang geweest om aan de bel te trekken. 'Het voorval gaf meer reden om bij de overheid aan te dringen op het acuut doorvoeren van de nodige maatregelen en beschikbaar stellen van middelen.Ik kan me het leed, de woede en onmacht van de familie goed indenken. Eerlijke mensen die hard werken voor hun geld, moeten niet het slachtoffer worden van ordinaire rovers. Er is veel werk om deze samenleving veilig te maken.'

Zeventien bedrijven bezoeken met handelsmissie Barbados en Trinidad & Tobago

'Intussen heb ik geen vrienden meer bij de overheid, omdat ze mij lastig vinden'


Er is zowel optimisme als scepsis rond de particuliere handelsmissie van zeventien bedrijven, die vorige maand Barbados en Trinidad en Tobago bezocht, onder leiding van het Suriname Business Center (SBC). 'Wij zijn bijzonder hoopvol gestemd, omdat het gros van de bedrijven die hebben meegedaan, concrete afspraken en partnerschappen hebben gemaakt', zegt SBC-directeur Gilbert van Dijk vandaag, woensdag 21 december 2016, in de Ware Tijd.

Hij nuanceert tegelijk het enthousiasme: 'Pas als wij zien dat er vanaf januari daadwerkelijk containers met Surinaamse producten beginnen te vertrekken richting Barbados zullen wij opgelucht zijn.'

Bedrijven als Shishado Sauzen, de Doksenclub, Sorena Winery, fruit- en groente-exporteur Gopex International, Whippy Pindakaas en drie takken van het Fernandes-concern namen deel aan de missie.

De handelsmissie was onderdeel van een project dat gefinancierd wordt door de Caribische Ontwikkelingsbank om producenten/exporteurs op niveau te krijgen om hun producten internationaal af te zetten.

Gerard van den Bergh van de Doksenclub kijkt nog huiverig naar de ontwikkelingen. Het is al tweeënhalf jaar geleden dat zijn onderneming dacht groots te kunnen uitpakken om het Caribisch gebied te kunnen voorzien van doksenvlees uit Suriname. Het belangrijkste obstakel in zijn optiek is de trage werkwijze van de ambtenarij in zowel Suriname als in de landen in de regio.

'Als je serieus wil ondernemen in het Caribisch gebied, ga je geen vrienden hebben. In het Caribisch gebied zijn ambtenaren zich niet ervan bewust, dat ze er zijn om het volk te dienen en niet andersom. Intussen heb ik geen vrienden meer bij de overheid, omdat ze mij lastig vinden. Ambtenaren maken zich niet druk als bedrijven werknemers moeten ontslaan of sluiten als hun belangen bij de overheid stranden.'

Ministerie van Volksgezondheid zet traject in automatisering data huisartsen en ziekenhuizen

Eerste huisartsposten moeten in eerste kwartaal 2017 data geautomatiseerd hebben


In de komende jaren zal door het ministerie van Volksgezondheid worden gewerkt aan een programma voor automatisering van data van de huisartsen en ziekenhuizen. Op die manier zullen data veel sneller beschikbaar zijn en geanalyseerd kunnen worden en hoeft er niet gewacht te worden op data van het buitenland, zegt minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. 

De eerste fase, waarbij offertes worden gevraagd van leveranciers voor het huisartsen automatiseringssysteem is al gestart. Gehoopt wordt om aan het eind van het eerste kwartaal van 2017 de eerste twintig huisartsposten te automatiseren en een pilot van zes maanden te draaien. Hierdoor ontstaat een databank aan informatie.

Verschillende actoren, zoals het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, het ministerie van Volksgezondheid, de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en dienstverleners, kunnen informatie uit deze databank halen om hun beleidsstrategie te bepalen en uit te voeren. Het is de bedoeling dat binnen twee jaar alle huisartsenpraktijken, alle ziekenhuizen inclusief laboratoria zijn geautomatiseerd.

Het is ook de bedoeling dat de eerstelijns medische dienstverleners, waaronder de Medische Zending en de RGD allemaal op hetzelfde systeem gaan draaien, zodat de data verenigbaar is met elkaar, in hetzelfde formaat wordt opgeslagen en dus uitwisselbaar is met verschillende dienstverleners. 'Het zelf lopen met je dossier als je van de huisarts wordt verwezen naar de specialist en terug wordt verwezen naar je huisarts, dat moet tot het verleden gaan behoren', aldus Pengel.

Vrachtvliegtuig crasht bij opstijgen in Colombia

Vijf bemanningsleden overleven crash in Puerto Carreno niet


Bij een crash met een vrachtvliegtuig in Colombia (zie foto - Bron: YouTube) zijn vijf bemanningsleden om het leven gekomen. Het gaat om een Boeing 727 van maatschappij Aerosucre. Het vliegtuig was op weg naar de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Het stortte neer in Puerto Carreno, in het oosten van Colombia. 

Om onduidelijke redenen raakte het toestel vlak na het opstijgen in de problemen.

Op internet zijn beelden van het ongeluk verschenen. Te zien is hoe filmende omstanders op een haar na worden geraakt als het toestel te laat van de grond komt bij het opstijgen.

Eén van de inzittenden van het toestel - een Boeing 727 - verkeert nog in levensgevaar, meldt het Colombiaanse luchtvaartagentschap Aeronautivca Civil.
(Red. De Surinaamse Krant/El Tiempo/RTL Nieuws/De Telegraaf/Twitter)

Overheid Curaçao neemt stranden onder handen

Minister Rhuggenaath: 'Bedoeling is dat ministeries op dit gebied meer gaan samenwerken'


Het ministerie van Economische Ontwikkeling heeft na de hevige regenval van de afgelopen tijd, de stranden onder zijn hoede genomen en de CTB (Curaçao Tourist Board) de stranden onder handen laten nemen. Dat heeft demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) afgelopen week in de Staten laten weten, zo bericht het Antilliaans Dagblad woensdag 21 december 2016.

'Strandonderhoud is eigenlijk de taak van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), maar de CTB helpt, daar is ook geld voor begroot. Het is de bedoeling om op dit gebied meer te gaan samenwerken binnen de ministeries. Wat betreft de stranden bijvoorbeeld niet alleen met GMN, maar ook met het ministerie van VVRP.'

Eigenaar Oostpunt, Curaçao, beweert dat milieuorganisaties trachten ontwikkeling gebied te blokkeren

'Milieuorganisaties hebben geheime agenda en in brieven aan Staten wordt de waarheid verdraaid'

Maal valt milieuorganisaties Carmabi en Amigu di Tera aan


De brieven die milieuorganisaties Carmabi, Amigu di Tera en partners naar de Statenleden hebben gestuurd, is een ultieme poging om op het laatste moment de herbestemming en ontwikkeling van Oostpunt wederom te blokkeren. Dat beweert althans Willy Maal, eigenaar van Oostpunt, vandaag, woensdag 21 december 2016, in het Antilliaans Dagblad. Volgens Maal hebben de genoemde milieuorganisaties een geheime agenda en wordt in de brieven die naar de Staten zijn gestuurd en waaruit deze krant reeds verschillende delen heeft gepubliceerd de waarheid verdraaid. 

'Dit alles ten koste van Oostpunt en heel Curaçao en haar bevolking. Dit heeft in het verleden reeds geleid tot miljoenen in schadevergoeding die uit de zak van de Curaçaose gemeenschap moest worden gehaald', aldus Maal.

'In het verleden is reeds door het gerecht bewezen verklaard, dat Carmabi in het geheim haar eigen Feasability Study heeft laten ontwikkelen om Oostpunt te ontwikkelen terwijl ze pretenderen tegen alle ontwikkeling te zijn om de natuur te behouden. Dit is al gebleken in 1993, 1998 en 1999 toen de familie Maal gelijk kreeg van het gerecht en schadevergoeding van miljoenen kreeg toegewezen. Toch blijft deze kleine groep alle gewenste ontwikkeling bij Oostpunt blokkeren omdat zij de enige ontwikkelaar willen zijn.'

Nu is volgens Maal wederom gebleken, dat Carmabi een ander ontwikkelingsplan voor Oostpunt heeft voorbereid waarbij de milieuorganisaties zich gebieden heeft toegeëigend voor eigen ontwikkeling. 'Dit terwijl ze keer op keer - onder het mom van koraalrifbescherming en ecologie - hebben aangegeven dat er bij Oostpunt niet mag worden ontwikkeld', aldus Maal. Nu blijkt volgens de Oostpunt-eigenaar, dat Carmabi eigen plannen heeft om het gebied te ontwikkelen. Hij noemt hierbij zelfs een eigen airport en een ‘Nationaal park Oostpunt’.

Vandaag behandelen de Staten de herbestemming voor Oostpunt conform de overeenkomsten van Maal die zijn gebaseerd op de verschillende vonnissen en rapporten van commissies sinds 1993. 'Het is nu aan de Staten om een beslissing te nemen over gebieden die kunnen worden ontwikkeld voor agricultuur, huisvesting, toerisme, recreatie, parken en conserveringsgebieden. Oostpunt kan worden ontwikkeld in het voordeel van het volk.'

Alle punten die door Carmabi, Amigu di Tera en andere milieuorganisaties zijn aangekaart in de brieven aan de Staten zijn weerlegd door Maal in een open brief aan de Staten.

Guangdong Zhenrong Energy verstrekt vereiste financiële garantie voor upgrade Isla Curaçao

'Een garantie is 28 november ontvangen van de China Development Bank'Het Chinese staatsbedrijf Guangdong Zhenrong Energy (GZE) heeft woord gehouden en in verband met het Upgrade Masterplan voor de Isla-raffinaderij en de olieterminal bij Bullenbaai de vereiste financiële garantie verstrekt. Dat bevestigt vandaag, woensdag 21 december 2016, de woordvoerder van het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) in het Antilliaans Dagblad.

'Het MDPT verklaart dat er op 28 november 2016 - binnen de termijn - een garantie is binnengekomen van de China Development Bank.'

Het MDPT kan niet uitweiden over de afgegeven garantie vanwege de onderhandelingen die momenteel plaatsvinden om te komen tot commercial agreements, waarbij beide partijen gehouden zijn aan geheimhoudingsbepalingen. De garantie vloeit voort uit de Heads of Agreement (HoA) die op 19 november dit jaar is getekend door GZE en China Zhenrong Holding enerzijds en door demissionair premier Ben Whiteman (PS) en directeur Jose van den Wall Arnemann van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) anderzijds.

In die HoA staat, dat GZE binnen vier weken na ondertekening een Letter of Intent overhandigt waaruit blijkt dat het staatsbedrijf uit Guangzhou in China financieel in staat is de modernisering en uitbreiding te dragen, verstrekt door een Chinese commerciële of ontwikkelingsbank van naam. De HoA stelt verder ook dat GZE een commitment afgeeft voor een ‘minimale kapitaalsuitgave van 5,5 miljard dollar’ voor de upgrading van zowel de raffinaderij als de terminal.

Het plan voorziet overigens ook in de verbetering van de nutsvoorzieningen.

Na de ondertekening van de HoA op 19 november, wat volgde op het Memorandum of Understanding (MoU) van 15 september, berichtte deze krant dat al uiterlijk een maand later moest blijken ‘hoe serieus de interesse werkelijk is’ van Guangdong Zhenrong Energy om de raffinage- en olie(opslag)sector van Curaçao over te nemen en te moderniseren. En - net zo belangrijk - of GZE hiervoor over voldoende financiële middelen beschikt.

Uit de financiële garantie van de China Development Bank moet blijken of GZE het miljardenproject op Curaçao kan dragen. Ofwel met eigen middelen, of door middel van het aantrekken van externe middelen (leningen) of - en dat is het meest waarschijnlijk - een combinatie van beiden.

Staking chauffeurs NVB kan financiële gevolgen hebben voor het staatsbedrijf.

Onduidelijk hoeveel controleurs NVB heeft en hoeveel in staking zijn...


De staking van personeelsleden die aangesloten zijn bij de bond van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB), kan financiële consequenties hebben voor het staatsbedrijf. Ook controleurs die langs de route controleren of alle passagiers voorzien zijn van een buskaart, doen namelijk mee aan de staking, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 21 december 2016.

'Het is nu vrij spel voor de buschauffeurs, omdat de controle gebrekkig is', zegt bondsvoorzitter Raymond Ford. Hij zegt, dat de NVB door deze situatie inkomsten kan mislopen, vanwege de fraudegevoeligheid door gebrekkige controle. Controleurs die niet zijn aangesloten bij de bond, werken normaal. Het is onduidelijk hoeveel controleurs de NVB heeft en hoeveel van hen meedoen aan de staking.

Het is vandaag de tweede dag dat er wordt gestaakt, omdat de directie achterstallig twk-geld (met terugwerkende kracht) niet betaald heeft. Het gaat om Srd 2.800 per persoon. Dit bedrag houdt een lumpsum en koerscompensatie in.

Afgesproken was dat het geld in drie termijnen overgemaakt zou worden, namelijk eind oktober, eind november en eind december. Tot nu toe is Srd 1.000 overgemaakt. Naar verluidt heeft de Raad van Commissarissen geen groen licht gegeven om de rest van het geld over te maken, hoewel dit schriftelijk is afgesproken tussen directie en bond.

Medische Zending: 'Dekkingsgraad bepaalde ziektes in binnenland lager dan voorgaande jaren'

'Nu gaan de doktoren bijvoorbeeld slechts eens in de drie maanden'


De dekkingsgraad van bepaalde ziektes in het binnenland zal dit jaar lager liggen dan de voorgaande jaren. Dit zegt de directeur van Stichting Medische Zending (MZ), Edward van Eer, vandaag, woensdag 21 december 2016, in de Ware Tijd. 

De instelling streeft naar een minimale dekking van 80 procent, maar dit percentage zal dit jaar niet gehaald worden. Onder andere de financiële positie van de instelling zou hebben gezorgd voor een daling van het percentage dat in de voorbije jaren boven 80 procent lag.

Van Eer wijst erop, dat de MZ het zich de laatste tijd niet kan veroorloven om elke maand een arts naar gebieden in het binnenland te sturen. 'Nu gaan de doktoren bijvoorbeeld eens in de drie maanden.'

De dienstverlening van de Medische Zending geschiedt al enkele maanden op een laag pitje, en dit is in ieder geval niet de ideale situatie. De landelijke dekkingsgraad ligt boven de 90 procent.

Politie en douane Guyana dragen informatie over criminele activiteiten over aan Suriname

Guyanese politie vindt samenwerking tussen politie Berbice en Nickerie vruchtbaar


De Guyanese politie en douane hebben gisteren, dinsdag, aan Surinaamse collega's informatie en inlichtingen verstrekt over een scala van criminele activiteiten die de weg vrij moeten maken om georganiseerde misdaad en andere vormen van misdaad een slag toe te brengen. Dit bericht de Guyanese nieuwswebsite Demarara Waves dinsdag 20 december 2016.

'We hebben inderdaad informatie gedeeld. Het gaat om informatie over georganiseerde criminele organisaties, over gezochte personen in Guyana en Suriname, over vermiste personen - vermiste personen zijn van belang, omdat het zou kunnen gaan om mensenhandel en een persoon in het ene land als vermist kan worden opgegeven, maar dat die persoon in feite naar een ander land is verdwenen via een mensenhandeltraject', zei de Guyanese commissaris van politie Seelall Perdaud tijdens een persconferentie.

De documenten betrekking hebbende op gezocht personen, smokkel, vermiste personen en andere vormen van georganiseerde misdaad werden overhandigd aan Guno Roosenhoff (zie foto - Bron: Demerara Waves) die een delegatie leidde van de Surinaamse politie- en douanediensten.

Persaud zei verder, dat de samenwerking wordt gecontinueerd, omdat 'wij het zeer vruchtbaar vinden' dat informatie meteen gedeeld kan worden met politie, douane, Belastingdienst en de Anti-Narcotica afdeling van de douane. Hij voegde eraan toe, dat de unieke samenwerking tussen de politie in Berbice en Nickerie wordt voortgezet.

(Red. De Surinaamse Krant/Demerara Waves)

Regionale Bijstandsteam arresteert na klemrijden auto drie verdachten overval

In auto verdachten onder andere Glock-vuurwapen van politie aangetroffen


Het Regionale Bijstandsteam (RBT) Paramaribo heeft maandagavond drie verdachten aangehouden. Op de Vierkinderenweg in Paramaribo werd een Toyota Prado, die gezocht werd door de Recherche Midden Suriname, klemgereden na het nodige speurwerk. Met dit voertuig werd in november een beroving gepleegd in de Rahemalweg, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 21 december 2016. 

Na de auto klemgereden te hebben werden de drie verdachten aangehouden. Bij de verdachten werden twee vuistvuurwapens met een hoeveelheid munitie aangetroffen.

Een van de vuurwapens is een Glock met drie patronenhouders gevuld met scherpe patronen. Het gaat om een politiewapen. Verder werd een groot geldbedrag in euro's en Srd's in beslag genomen.

De verdachten werden met assistentie van RBT Regio Midden overgebracht naar het politiebureau De Nieuwe Grond en overgedragen aan de recherche.

Wet Dierenwelzijn met algemene stemmen door Assemblee aangenomen

Coalitie- en oppositieleden spreken van een mijlpaal


De Nationale Assemblee heeft gisteravond de Wet Dierenwelzijn met algemene 37 stemmen goedgekeurd. De initiatiefwet werd verdedigd door Jennifer Geerlings-Simons (NDP) bijgestaan door mede-initiatiefnemer Carl Breeveld (DOE). De vergadering werd geleid door vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP), zo bericht Starnieuws vanochtend, woensdag 21 december 2016. 

De initiatiefwet werd in 2014 ingediend. Er is een lange voorbereiding vooraf gegaan voordat de ontwerpwet kon worden aangenomen. De regering moet nog diverse Staatsbesluiten uitvaardigen waarin de besluiten nader uitgewerkt worden. Simons, Bouva, Breeveld, commissievoorzitter Jenny Warsodikromo (NDP) en diverse andere leden spraken van een mijlpaal. Mishandeling van dieren moet tegengegaan worden door deze wet. Dieren in kleine kooien houden, hen brandmerken, mishandelen, op een onwaardige manier vervoeren, gevaarlijke dieren kweken zonder toestemming, onnodig leed berokkenen aan dieren, zullen nu strafbaar worden gesteld.

Warsodikromo zei, dat het aspect 'dierenwelzijn' vaak wordt getoetst aan de hand van de 'vijf vrijheden'. Wanneer aan deze vrijheden wordt voldaan zouden dieren een goed welzijn hebben.

De voorwaarden ter garantie van dierenwelzijn is in 1993 uitgewerkt tot de 'vijf vrijheden':
• Dieren zijn vrij van honger en dorst. Ze hebben gemakkelijk toegang tot vers water en een adequaat rantsoen;
• Dieren zijn vrij van ongemak. Ze hebben een geschikte leefomgeving inclusief onderdak en een comfortabele rustplaats;
• Dieren zijn vrij van pijn, verwonding en ziekte. Er is sprake van preventie en een snelle diagnose en behandeling;
• Dieren zijn vrij van angst en stress. Er is zorg voor voorwaarden en behandelingen die geestelijk lijden voorkomen;
• Dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen. Ze hebben voldoende ruimte, goede voorzieningen en gezelschap van soortgenoten.

Warsodikromo zei verder, dat een mijlpaal is bereikt om dieren beter te beschermen. Diverse leden benadrukten het belang van voorlichting naar de samenleving en ook overheidsinstituten. Geerlings-Simons zei dat met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal worden gesproken om in vijfde en zesde klassen van het basisonderwijs deze wet te behandelen. De voorlichting zal vanuit De Nationale Assemblee gegeven worden, los van de informatie die de regering zal verstrekken.

Fracties oppositie roepen procureur-generaal op onderzoek te verrichten naar Wet op Staatsschuld

'Er bestaat een redelijk vermoeden dat in strijd met de wet is gehandeld'


'Geachte heer Procureur Generaal, 


Hierbij verzoeken ondergetekenden uw aandacht voor het volgende. Conform artikel 25 leden 1 en 2 van de Wet op de Staatsschuld ( SB 2002 no. 27, zoals gewijzigd bij S.B. 2016 no. 63) is opzettelijke- en niet-opzettelijke overtreding van de artikelen 4 lid 1, 5 lid 2, 12 lid 1 en 20 leden 1 en 2 van diezelfde wet, strafbaar gesteld. Volgens de Memorie van Toelichting bij dit artikel heeft de wetgever gesteld dat de ernst van deze strafbare feiten een diep geschonden vertrouwen met zich mee brengt, dat gesteld was in de betreffende minister of de gewezen bewindsman dan wel bewindsvrouwe. 


Het is bekend dat deze wet op de Staatsschuld volgens haar Memorie van Toelichting, beoogt onder andere duidelijkheid te verschaffen met betrekking tot de omvang en de samenstelling van de staatsschuld. Daarnaast dat bewindslieden gebonden worden aan een strakke begrotingsdiscipline en dat de totale Staatsschuld gebonden wordt aan normen, die verband houden met mogelijkheden, die de economie biedt. 


Helaas blijkt dat in de afgelopen periode de huidige minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad onvoldoende en onduidelijke informatie heeft verstrekt aan De Nationale Assemblee, waardoor een redelijk vermoeden bestaat dat in strijd met de onderhavige wet is gehandeld. 


Dit vermoeden wordt ernstig versterkt door de informatie welke ter algemene kennis was op de officiële website van het Bureau op de Staatsschuld per eind september en met de hierna aangegane leningen alsmede de bekend gemaakte leningen die niet geregistreerd waren. Hierdoor kan gevoeglijk worden aangenomen dat het obligoplafond overschreden is. 


Voorts zijn de procedures met betrekking tot registratie van documenten van aangegane schulden kennelijk niet conform de artikelen 6 en 7 van de wet geschied, aangezien De Nationale Assemblee geen stukken heeft ontvangen, die opgevraagd zijn conform de wet, ter verantwoording van deze middelen. 


Verder blijkt dat de regering uitgaven heeft gedaan zonder dat die zijn begroot en goedgekeurd bij wet, derhalve in strijd met de Grondwet. 


Uit deze feiten en omstandigheden blijkt dat er redelijk vermoeden bestaat dat er strafbare handelingen zoals genoemd in de onderhavige wet gepleegd zijn, hetgeen een diepgaand onderzoek rechtvaardigt. Ondergetekenden naderen u beleefd, doch dringend te willen bevorderen dat een diepgaand onderzoek wordt ingesteld en hen terzake te berichten. 


Chandrikapersad Santokhi

Asiskumar Gajadien
Paul Somohardjo
Carl Breeveld
Gregory Rusland
Marinus Bee
Krishna Mathoera
Edward Belfort
Riad Nurmohamed
Dinotha Vorswijk 
Patricia Etnel'

(dinsdag 20 december 2016)