donderdag 22 december 2016

Politie van Kwatta schiet gericht op vluchtende verdachte beroving

38-Jarige verdachte gewond in Academisch Ziekenhuis Paramaribo opgenomen


Het Dagblad Suriname bericht vanmiddag, donderdag 22 december 2017, dat de politie van Kwatta vanochtend op een verdachte heeft geschoten tijdens een poging te vluchten bij het zien van de agenten. 

De verdachte, K.N. (38), had gisteravond een vrouw onder bedreiging van een vuistvuurwapen beroofd van haar tas en haar halsketting op de kruising van de Vioolstraat en de Raghoebarsinghstraat in Paramaribo.

De man was echter duidelijk herkenbaar op videobeelden te zien van de directe omgeving. Het slachtoffer heeft de verdachte eveneens positief herkend.

Bij de vluchtpoging werd gericht op de benen van de man geschoten. De gewonde verdachte werd per ontboden ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij verkeert buiten levensgevaar.


Filmmaker Ruben Welles in aanvaring in Hotel Torarica met journalist Steven Seedo

Ophef om een duwtje.....


In de lobby van Hotel Torarica zou zich gisteren volgens de Ware Tijd van vandaag, donderdag 22 december 2016, een handgemeen hebben voorgedaan waarbij filmmaker Ruben Welles journalist Steven Seedo (zie foto - Bron: Facebook) zo hard zou hebben geduwd dat die ten val kwam. 'Ik was in Torarica voor mijn werk en ik kwam Welles tegen in de lobby. Hij was er met enkele vrienden. Hij kwam direct op me af en duwde me direct en schreeuwde 'Seedo ye f***k me up'. Mijn bril vloog eraf en ik viel. De security guard van het hotel kwam direct erbij', zegt Seedo in een reactie, die volgens de Ware Tijd 'aangeslagen' zijn.

Aanleiding van de aanvaring tussen beide heren zou het op 5 december van zijn hand verschenen artikel op de website waterkant.net zijn, dat een onderneemster van het bedrijf Caribbean Pearls aan Welles 10.000 Amerikaanse dollar had gegeven voor het maken van een film. Volgens de onderneemster is er echter niets van de film terechtgekomen.

'Toen al heeft Welles me gebeld en enkele bedreigende uitlatingen gedaan. Ik zei hem, dat ik naar de politie zou gaan, maar ik dacht toen niet dat hij serieus een bedreiging vormde', zegt Seedo.

'Het was echt onverwachts. Dat heeft me getroffen. Welles was daar met vier vrienden die me omringden, het was een intimiderende situatie.' Seedo beweert echt geschrokken te zijn en heeft daarna aangifte gedaan bij het politiebureau Keizerstraat.

Welles ontkent het incident niet, maar zegt dat Seedo niet is gevallen. 'Er zijn beelden. Ik heb hem gestoten en gevraagd: waarom zet je gekke dingen van mij in de krant? Hij wilde weglopen en toen heb ik hem tegengehouden. Ik zei tegen hem trek het recht, trek het recht, maar hij zei niets, toen heb ik hem inderdaad geduwd en gezegd ga van me weg jongen.'

Personeel NVB blijft in actie

Werknemers eisen nog resterende Srd 1.800 met terugwerkende kracht op


Werknemers van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) die aangesloten zijn bij de bond hebben de helft van de resterende Srd 1.800 aan twk-gelden ontvangen, maar dat maakt hen nog niet blij, aldus de Ware Tijd van vandaag, donderdag 22 december 2016. Ze eisen alles en blijven staken.

In het uiterste geval zou de rest van het geld niet later dan februari 2017 overgemaakt kunnen worden, maar de Raad van Commissarissen bij het bedrijf wil daarvan niets horen.

De werknemers worden vandaag hierover geïnformeerd door de bond. Het is de derde dag dat een deel van het personeel staakt. Bondsvoorzitter Raymond Ford zegt, dat vertegenwoordigers van de bond, de directie en de president commissaris dinsdag door minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme zijn ontvangen. De bewindsman heeft partijen weer verwezen naar de onderhandelingstafel, maar dat heeft dus weinig opgeleverd.

 NVB-directeur Guno Robertson zegt nu in een reactie, dat bond en directie nog in onderhandeling zijn. Waarom de uitvoering van de afspraken traag verloopt zou te maken hebben met het feit dat geld vrijgemaakt moet worden. De actie van het personeel heeft volgens Robertson in elk geval geen invloed op de dienstverlening en de inkomsten van het bedrijf.

Rechter veroordeelt bond 's Lands Hospitaal tot rectificatie uitspraken vergadering 26 januari 2016

Bondsvoorzitter Edam geeft gehoor aan vonnis 'uit respect voor de rechter'


De Bond Personeel 's Lands Hospitaal (BPLH) onder leiding van Imro Edam moet uitspraken die gedaan zijn op een ledenvergadering op 26 januari 2016, rectificeren. Hij is veroordeeld door de rechter. Edam zegt vanochtend, donderdag 22 december 2016, op Starnieuws dat hij uit respect voor de rechter het vonnis zal naleven. 'De rechter is ook maar een mens en wij moeten rectificeren, maar waar is de waarnemend directeur Bernhard Abia nu?', vraagt Edam zich af. 

Waarnemend algemeen directeur Abia van 's Lands Hospitaal is ontlast uit zijn functie. Minister Patrick Pengel bevestigde dit de vorige maand tegenover Starnieuws. Er is overleg hierover geweest tussen de bewindsman en het bestuur van het ziekenhuis, waarna de ontheffing heeft plaatsgevonden. 'Hoofdreden is dat wij ontevreden zijn over de voortgang van het gezondmakings- en herstructureringsproces. Verder is ook de administratieve organisatie niet gestructureerd', zei de minister.

Rectificatie 

'Bond Personeel 's Lands Hospitaal maakt bekend dat de navolgende uitlatingen c.q. insinuaties zijn gedaan op de website van Starnieuws d.d. 25 c.q. 25 januari 2016 onder de kop 'Bond 's Lands Hospitaal wil directie weghebben. 
 - dat de waarnemend directeur Abia en het managementteam zich bezighouden met allerlei wanpraktijken, waardoor financiële afspraken met het ziekenhuispersoneel niet kunnen worden nagekomen; 
- dat er zich ontwikkelingen hebben voorgedaan die hard hebben gemaakt dat Abia en club hun eigen belangen als prioriteit stellen en niet het ziekenhuis en het personeel, 
 - dat Abia zich op de eerste dag, zes jaar geleden als onderdirecteur heeft aangemeld met een station waarvan remmen nauwelijks werkten. De directie heeft hem toen geld voorgeschoten om iets waardigers aan te schaffen. 'Vandaag heeft de man een transportbedrijf, twee boten op Atjoni, een oord en hij is van plan een 'short time' hotel te beginnen. Hoe kan dat in zes jaar?' vraagt Edam zich af. 'Maar Abia staat niet alleen. Hij heeft het managementteam achter zich. We weten wie ze zijn en wat ze doen. Als zij nog gekwalificeerd waren, had ik honderd procent achter ze gestaan, maar dat zijn ze niet. We weten allemaal ook wat voor rare dingen er hier gebeuren. Daarom moeten ze 'vaarwel' zeggen'. 
 - dat het Abia niet uitmaakt of hij ontheven wordt. Hij mikt op behoud van salaris, maar dat gaan we niet toelaten, kondigt Edam aan (...) 

Bedoelde uitlatingen c.q. insinuaties, waarbij feiten zijn aangehaald die nog niet zijn onderzocht door de daartoe bevoegde instantie, zijn beledigend en onnodig krenkend ten aanzien van de STICHTING 's LANDS HOSPITAAL. 

De Bond personeel 's Lands Hospitaal corrigeert voormelde uitlatingen c.q. insinuaties en biedt de STICHTING 's LANDS HOSPITAAL haar verontschuldigingen aan.'

OM Nederland vervolgt minstens tien personen voor bedreiging en belediging Sylvana Simons

Openbaar Ministerie wil verdachten begin 2017 voor rechter hebben


Zeker tien mensen worden door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor het beledigen en bedreigen van Sylvana Simons. Dat zei hoofdofficier van Justitie Theo Hofstee vandaag, donderdag 22 december 2016, op de Amsterdamse zender AT5. 

Het is de bedoeling dat deze mensen begin volgend jaar voor de rechter verschijnen. Simons, kandidaat-Tweede Kamerlid voor de politieke partij DENK, kreeg met name via internet doodsbedreigingen en grove beledigingen over haar heen. Zij deed in mei van dit jaar aangifte bij de politie en het dossier is nu overgedragen aan het OM, zei Hofstee.

'Er is een vrij groot aantal mensen waarvan wij vinden dat ze strafbaar hebben gehandeld. Bijvoorbeeld door het uiten van bedreigende of discriminerende taal.'Hoeveel mensen er precies vervolgd worden, maakt de hoofdofficier niet bekend. 'Het zijn er zeker meer dan tien.'

De personen die de ernstigste uitlatingen hebben gedaan, moeten voor de rechter komen. Andere zaken worden volgens het OM op een andere wijze worden afgedaan, bijvoorbeeld door het opleggen van een geldboete of taakstraf. Hofstee hoopt dat deze zaken in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgehandeld.

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu reageert namens DENK: 'De bedreigingen aan Sylvana Simons hebben heel veel mensen en uiteraard Sylvana geraakt. Wij zijn tevreden dat het OM er werk van heeft gemaakt en vertrouwen erop dat de rechtstaat haar werk doet. Wij hopen vooral dat dit een afschrikwekkende werking gaat hebben richting die mensen die het nog steeds in hun hoofd halen om politici en aspirant-politici te bedreigen.'

Minister Peneux gaat het MULO-onderwijssysteem aanpassen

Peneux installeert speciale werkgroep 'Herstructurering MULO'

(Bron foto: ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur)

Het Meer Uitgebreid Lager Onderwijs (MULO) wordt aangepast. Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft een ‘Werkgroep Herstructurering MULO’ geïnstalleerd. De herstructurering komt na gesprekken met het MULO Directeuren Beraad over de problemen binnen dit onderwijsniveau. Dit meldt het ministerie vandaag, donderdag 22 december 2016.

De werkgroep zal als eerst evaluaties moeten doen van onder meer de huidige splitsing van de A/B-richting na het tweede leerjaar. Het blijkt immers, dat het huidige systeem niet meer werkt. Bovendien moet er een evaluatie komen van het bestaande curriculum en de lesurentabel per leerjaar. Eventueel moet er een andere verdeling komen van het gewicht van de verschillende vakken en de introductie van meerdere keuzevakken.

'Er moeten profielen worden samengesteld van kinderen die aan de hand daarvan hun vakken gericht kunnen kiezen', aldus de bewindsman.

De werkgroep werkt ook aan de invoering van een studentvriendelijk doorstroomsysteem van het MULO- naar het VOS-niveau. Er wordt verder gekeken naar de mogelijkheid voor het opzetten van een nieuwe organisatiestructuur binnen het MULO, rekening houdende met de dagelijkse problemen op school.

'Een organisatie waarbij de directie niet alleen wordt belast, maar taken beter verdeeld worden', zei de minister.

Deze werkgroep is voor de duur van zes maanden ingesteld, daarna zal er geëvalueerd worden of er continuïteit nodig is. De voorzitter van de werkgroep is Marisa Meye, die ook de voorzitster is van het MULO Directeuren Beraad. Als leden zijn aangesteld Indira Ramdin (secretaris), Perdipkoemar Murli, Hussainali Bafati, Errol Ijzer, Wendy Riedewald en Marjory San A Jong.

Raad van Ministers Curaçao akkoord met plan om Insel Air te redden

Ministerraad besluit de luchtvaartmaatschappij in delen een geldinjectie te geven

Regering krijgt ook tijdelijk controle binnen Insel Air


De Raad van Ministers heeft gisteren de oplossingsrichting goedgekeurd die de Commissie van Wijzen heeft uitgestippeld om het noodlijdende Insel Air te redden. Deze oplossing houdt in dat de regering tijdelijk voor een flink deel de stuurknuppel in de cockpit moet overnemen. Dat zegt demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling vandaag, donderdag 22 december 2016, in het Antilliaans Dagblad.

De Staten stemde dinsdag al onder ‘strikte voorwaarden’ in met een overbruggingskrediet van de regering aan Insel Air. De tienjarige particuliere luchtvaartmaatschappij van Curaçao, met een dochterluchtvaartbedrijf op Aruba, is mede doordat een substantieel bedrag van bijna 100 miljoen dollar vastzit in Venezuela, in zwaar financieel noodweer terechtgekomen en heeft de regering 15 miljoen dollar verzocht. Of Insel dit hele bedrag wordt verstrekt, is nog onbekend.

Wel laat Rhuggenaath weten, dat door de Raad van Ministers is besloten de luchtvaartmaatschappij in delen een geldinjectie te geven; een eerste deel volgt al op zeer korte termijn. Het kapitaal komt direct uit de overheidskas en dus niet via Korpodeko, aldus de Economieminister.

Volgens de oplossingsrichting zoals die door de Commissie van Wijzen is gepresenteerd, krijgt de regering ook tijdelijk controle binnen Insel. Dat wil zeggen, participatie in het bestuur (directie) en het toezicht (Raad van Commissarissen), om ervan verzekerd te zijn dat de hulp aan Insel er daadwerkelijk toe leidt dat er een veel meer solide luchtvaartmaatschappij komt, met goede perspectieven op lange termijn.

De bemoeienis van de overheid in het private bedrijf zal voor bepaalde tijd zijn, namelijk totdat Insel gestabiliseerd is en er een meer duurzame oplossing is bereikt. Zo staat in de motie die dinsdag unaniem door het Curaçaose parlement is aangenomen. Op initiatief van de nieuwe coalitie (MAN-PAR-PNP-PS) zijn de Staten dinsdag met algemene stemmen akkoord gegaan om de regering te ondersteunen bij de uitvoering van het voorstel van de Commissie van Wijzen, onder leiding van oud-premier Etienne Ys. Dit houdt in dat Insel zodanig hulp krijgt dat de luchtverbindingen voor Curaçao gegarandeerd zijn, de werkgelegenheid behouden blijft en er een ‘overlevingsplan’ komt.

Staten Curaçao stemt voor Ontwerplandsverordening herziening Oostpunt

Statenlid Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu geeft enige tegen-stem

Minister Camelia-Römer: 'Van een concreet project voor het gebied is nog geen sprake'


De Staten hebben gisteren de Ontwerplandsverordening herziening Oostpunt tot wijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan Curaçao (EOP) met 20 stemmen voor en 1 stem tegen aangenomen. Alleen Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu stemde tegen. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 december 2016.

Een motie van de PNP, PAR, MAN en PS werd met 11 stemmen voor en zes tegen aangenomen. Daarmee eisen de Statenleden de introductie van een Landsbesluit houdende algemene maatregelen (LB-HAM) die een Milieueffectenrapportage (MER) en een Cultureel historische effectenrapportage verplicht stelt, opdat de effecten van projecten op het milieu en de cultureel-historische waarden vooraf worden bepaald. Een bestemmingswijziging, niets meer of minder. Dat benadrukte demissionair minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren tijdens de openbare vergadering in de Staten over de Ontwerplandsverordening herziening Oostpunt tot wijziging van het Eilandelijk Ontwikkelingsplan Curaçao (EOP).

Wat uiteindelijk met het gebied gebeurt en op welke termijn, is een zaak van de erven Maal. Van een concreet project is nog geen sprake, aldus Camelia-Römer in antwoord op vragen van de Statenleden.

De cijfers uit de Economische Impact Studie, onder andere een tijdelijk effect van 395 miljoen gulden op het bruto binnenlands product (bbp) zijn gebaseerd op een mogelijke ontwikkeling van het gebied en een investering van 6,7 miljard gulden.

Met het aannemen van de wetgeving voorkomt het parlement dat de familie Maal een claim van ongeveer 100 miljoen gulden opeist. Daarop maken zij aanspraak op basis van een afspraak uit 1999 waarbij de overheid zich verbond om de zaak met voortvarendheid te behandelen. 'Daar is niet echt sprake van geweest', zegt Camelia-Römer. 'Als de wet, die nu in de Staten wordt behandeld, nog langer op zich had laten wachten, denk ik dat de familie haar geduld weleens kon verliezen en de claim zou opeisen.'

De bewindsvrouwe noemde de wet goed in balans. 'Het gaat hier om een terrein dat groter is dan het Nederlandse deel van Sint Maarten. De wet opent de weg voor de eigenaar van Oostpunt om bepaalde projecten te beginnen. Als daar concreet sprake van is, moeten daarvoor de nodige vergunningen aangevraagd worden.' Dan gaat het bijvoorbeeld over een bouw- en hindervergunning, maar ook of er voldaan wordt aan bestaande wetgeving op het gebied van onder andere maritiem beheer, koraalrifbeheer, natuurbeheer en natuurbescherming.

Nieuwe premier Curaçao, Koeiman, wil bevolking gaan 'empoweren' en niet verwennen

'Respect en waardigheid worden een van de belangrijkste principes die mijn kabinet zal promoten'


Hensley Koeiman, vanaf morgen de nieuwe premier van Curaçao, wil de Curaçaose gemeenschap gedurende zijn premierschap ‘empoweren’. 'Maar niet verwennen', zo benadrukte hij gisteren tijdens de traditionele eindejaarslunch van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), waarbij Koeiman erespreker was, aldus vandaag, donderdag 22 december 2016, het Antilliaans Dagblad. 'Mensen moeten eerlijke kansen krijgen.'

Hij kent de situatie van armoede op Curaçao maar al te goed en vindt dat iedereen kansen moeten worden geboden om vooruit te kunnen. 'We willen mensen empoweren.' De toekomstige premier van Curaçao blikte terug op zijn eigen jeugd op school en gaf dit als duidelijk voorbeeld. 'Gedurende mijn tijd op school was alleen het cognitieve gedeelte belangrijk. De talenten deden er niet toe. Leerlingen die voor het cognitieve deel niet goed presteerden, kregen de stempel van ‘buriku bestia’ (domme ezel). Ondertussen werd er niet op gelet of deze leerlingen over andere goede kwaliteiten beschikten; of ze misschien goed konden tekenen, of voetballen of zingen of basketballen. Daardoor hebben we ontzettend veel Michael Jacksons, Lebron James’ en Beyonce’s verloren. Als we de talenten maar net zo hadden gekoesterd…. '

Koeiman begon zijn speech in het Engels en vertelde over het regeerakkoord dat onlangs tussen de partijen MAN, PNP, PAR en PS is getekend en waarbij de waardigheid van de mens centraal staat. 'Menselijke waardigheid is de basis voor duurzame ontwikkeling', zo vertelde de MAN-leider voor een volle zaal in het Renaissance hotel. 'Deze benadering kan worden gezien als een reactie op politici uit het verleden, maar is in essentie een reflectie van het belangrijkste recht van de mens waar alle andere mensenrechten van afstammen.' De manier waarop we elkaar behandelen is van fundamenteel belang.

'Er is veel te verbeteren binnen onze gemeenschap en ‘respect en waardigheid’ zal een van de belangrijkste principes zijn die mijn kabinet zal promoten', aldus Koeiman.

'We moeten ophouden met haat zaaien, stoppen met verdeeldheid creëren en daarmee zwart en wit, rijk en arm, Bándariba en Bándabou zien. We zijn één.'

De toekomstige minister-president maakte daarom gisteren in de zaal van het Renaissance met het aanwezige publiek de afspraak ‘om iedereen te respecteren’. 'Zelfs als ze je niet respecteren. Want uiteindelijk vertegenwoordig je jezelf en niet hen.'

Voorlopig geen ingrijpende besparingsoperatie Kustwacht Caribisch Gebied in 2017

Speerpunt van beleid in 2017 is integriteit personeel


Een ingrijpende besparingsoperatie voor de kustwacht is voor het jaar 2017 voorlopig van de baan. Dat schrijft de Nederlandse minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, in haar begeleidend schrijven bij het jaarplan 2017 van de Kustwacht. Op de begroting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is namelijk een reserve toegevoegd om de gevolgen van de wisselkoersproblematiek meerjarig op te vangen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 22 december 2016.

'Met deze reservering wordt onder andere de valutaproblematiek van ongeveer 3 miljoen euro bij de Kustwacht Caribisch Gebied in 2017 opgelost. Daarnaast wordt het tekort van 1,4 miljoen euro op de begroting voor de interceptorcapaciteit gedekt (de betalingen vinden plaats in 2018)', zo legt zij uit.

Een van de speerpunten voor het komende jaar is de aandacht voor integriteit. Het is al herhaalde malen voorgekomen, en ook het afgelopen jaar nog, dat kustwachters aangehouden werden in verband met malversaties. In november 2016 werd een Kustwachtmedewerker aangehouden in verband met wapen- en drugssmokkel. De minister meldt dan ook: 'Om de integriteit te verhogen, wordt in 2017 geïntensiveerd overleg gevoerd binnen het Vierhoekoverleg, de personeelsoverleggen met de landen, met de vakbonden en de (internationale) (keten)partners. Daarnaast zullen bij de Steunpunten risicoanalyses worden uitgevoerd naar de processen binnen het steunpunt en de procedures die bij uitvoering van processen worden gevolgd.'

Ondertussen zijn ook nieuwe matrozen opgeleid tot kustwachter bij de Politieacademie Nederland. Het gaat om drie matrozen die in 2017 volledig inzetbaar zijn. 'De aanstelling van deze drie matrozen is niet voldoende om de vacatures te vullen die zijn ontstaan door het vertrek van de kustwachtmedewerkers op grond van de integriteitsbreuk, maar het is een stap in de goede richting', zo wordt er in het jaarplan aan toegevoegd.

In het jaarplan staat verder: 'Voor de Kustwacht is integriteit een speerpunt. Het functioneren van de kustwacht valt of staat met de integriteit van de organisatie en haar medewerkers. Ketenpartners, zowel lokaal als internationaal, wisselen op basis van vertrouwen informatie met elkaar uit. Deze ketenpartners moeten erop kunnen vertrouwen dat de kustwacht integer en vertrouwelijk met deze informatie kan omgaan. Het werk is risicovol en wordt vaak onder druk en soms ook in levensbedreigende situaties uitgevoerd. Medewerkers moeten op elkaar kunnen vertrouwen en blind kunnen vertrouwen op de integriteit van hun collega’s.'

President Bouterse stelt nieuwste EBS-onderstation te Powakka in gebruik

Bewoners Powakka, Klein-Powakka en Welgelegen hebben nu 24 uur per dag stroom

Andere dorpen in omgeving worden in maart 2017 op net aangesloten


Het nieuwste onderstation van de NV Energiebedrijven Suriname, EBS, in het inheemse dorp Powakka is gisteren door president Desi Bouterse in gebruik genomen. 'Ik zou heel lang kunnen praten maar now now mi kras krasi fu let’ a faya', zei hij aan het einde van zijn toespraak.
Dit station kan, tot een straal van 25 kilometer, de omgeving van elektriciteit voorzien. De dorpen Powakka, Klein-Powakka en Welgelegen, zo'n 290 huishoudens, mogen als eersten 24 uur per dag stroom ontvangen. In maart zullen alle andere dorpen in de omgeving aangesloten zijn op het landelijke netwerk van de EBS, zegt Samuel Mehairjan, Chief Operational Officer bij de EBS, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 22 december 2016.

'Eerder hadden ze maar een paar uur per dag stroom van een generator. De diesel werd door Natuurlijke Hulpbronnen geleverd. Nu is er de hele dag stroom, heel veel stroom. Net zoveel als er in Nickerie gebruikt wordt, kunnen we met dit onderstation leveren, tienduizend kilowatt', aldus Mehairjan.

Hij heeft aan de president uitgelegd hoe het project Powakka in elkaar zit. Onderstation Powakka distribueert ook aan La Vigilanta en Overbridge. In maart zullen Wi Sa Wini, Carolina, Ayo, Pierre Kondre, Redi Doti, Blaka Watra en Cassipora aangeloten zijn op het EBS-netwerk. Het project wordt met een lening van de IDB uitgevoerd. 'Tot nu toe hebben we 6.6 miljoen Amerikaanse dollar uitgegeven. Dat is nu gelijk aan bijna 50 miljoen Srd.'

Na de opening van het onderstation hebben het grote gezelschap van dorpelingen en anderen zich verplaatst naar dorp Powakka, ongeveer 5 kilometer verderop. Daar heeft Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen het verzorgingsgebied dat viel onder de Dienst Elektrificatievoorziening, overgedragen aan algemeen directeur Rabin Parmessar van de EBS.

PAHO schenkt op zonne-energie werkende koelkasten aan Medische Zending

Koelkasten speciaal voor vaccins die koel moeten worden bewaard in poli's binnenland


De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO heeft koelkasten die op zonne-energie draaien geschonken aan de Medische Zending (MZ). De koelkasten zijn speciaal bestemd voor vaccins die koel moeten worden bewaard. De schenking komt uit een PAHO-programma dat gericht is op versterking van de gezondheidszorg. Dit bericht Starnieuws woensdagavond 21 december 2016.

Opslag vormt een grote uitdaging voor het werkgebied van de MZ waar energie niet altijd beschikbaar is. PAHO-vertegenwoordiger Yitades Gebre heeft de schenking symbolisch overhandigd aan minister Patrick Pengel van Volksgezondheid.


MZ-directeur Edward van Eer heeft de overdrachtsdocumenten getekend en is ingenomen met de donatie. In deze tijd waar er beperkte middelen ter beschikking zijn voor gezondheidsbevorderende functies binnen de primaire gezondheidszorg, moet zijn organisatie het hebben van schenkingen, zegt hij. De dienst kan dan worden gecontinueerd, ook al is hij niet gegarandeerd. Met de schenking zijn vooral de jongeren in het binnenland geholpen. Het is een kapitale zaak om alle 56 poliklinieken te voorzien van zo'n vaccin koelkast. Volgens Van Eer beschikken ongeveer twintig hoofdposten over deze koelkasten.

De vaccins komen vanuit het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, naar het coördinatiecentrum van de MZ in de stad en worden vandaar in koelboxen met icepacks getransporteerd naar de verschillende poliklinieken, afhankelijk van wanneer er transport is. Dat kan met de auto en boot, maar in veel gevallen met het vliegtuig, omdat het niet te lang onderweg mag blijven. Op de dag van de vaccinatie halen de bijposten de vaccins af op de hoofdposten. Als de vaccins boven een bepaalde temperatuur zijn, kunnen ze zelfs ziekten veroorzaken.

Vanwege beperkt transport in deze tijd naar de hoofdposten, moeten er vaak grotere hoeveelheden worden vervoerd, om genoeg te hebben voor alle bijposten. Dit is geen makkelijke taak, vertelt de MZ-directeur. Hij hoopt dat de PAHO de inspanningen van de MZ in het binnenland blijft ondersteunen.

Breeveld (DOE): 'Suriname is persoonlijk wingewest geworden voor bepaalde personen'

DOE-voorzitter positief gestemd over behandeling Anti-Corruptiewet

'De president is gevangen in een web van oneerlijkheid en treedt niet handelend op'


'Ik ben positief gestemd over de voortzetting van behandeling van de Anti-Corruptiewet. Deze wet en andere flankerende wetten en maatregelen moesten liever gisteren dan vandaag gerealiseerd zijn. Suriname is een persoonlijk wingewest geworden voor bepaalde personen, groepen en kartels.'

Dit zegt DOE-voorzitter Carl Breeveld vanochtend, donderdag 22 december 2016, op Starnieuws. De Nationale Assemblee behandelt vandaag de Anti-Corruptiewet.

'Het zijn nu geen buitenlanders die sommigen voor het gemak soms de schuld geven voor eigen falen, maar eigen Sranansma die hun volk benadelen door corruptieve praktijken. Fraude, omkoping, vriendjespolitiek, misbruik van macht en staatsmiddelen zijn aan de orde van de dag. Erger is dat de maatregelen die genomen moeten en kunnen worden op basis van het Wetboek van Strafrecht, achterwege blijven', stelt de volksvertegenwoordiger.

Breeveld merkt op dat in 2010 de aangekondigde kruistocht tegen corruptie nooit is gekomen. Transparantie is zoek. 'De president is gevangen in een web van oneerlijkheid, en treedt niet handelend op. Ik zal samen met mijn partij mij niet slechts bij de behandeling van deze wet inzetten, maar ook om alle andere mechanismen die bijdragen tot het voorkomen en bestrijden van corruptie, te realiseren. Suriname is dringend toe aan behoorlijk bestuur en integer leiderschap.'

Frank Rijkaard zorgt tijdens Sportgala voor emotioneel moment met ode aan Cruijff

Rijkaard ontroert tijdens verkiezing sporthelden 2016


Tijdens het Sportgala in Amsterdam woensdag 21 december 2016, van sportkoepel NOC*NSF, werden de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Coach en paralympische sporter van het Jaar gekozen. 

Maar, er werd uitgebreid stilgestaan bij de op 24 maart overleden voetballegende Johan Cruijff. Rapper Diggy Dex bracht een muzikale ode aan de Amsterdammer en onder meer Jan Mulder en Frank Rijkaard gaven een speech.

Rijkaard zorgde voor een emotioneel moment met zijn prachtige ode aan Cruijff:
(Red. De Surinaamse Krant)

Waidoe (Pertjajah Luhur) vindt uitspraken Bouva (NDP) over inkrimpen ambtenarenapparaat 'populistisch'

Bouva gaat mee met voorwaarde IMF om drastisch te snoeien in ambtenarenbestand

Waidoe: 'Er heerst zware druk van samenleving op regering, hierdoor moet iemand van coalitie iets zeggen, zodat critici in een hoerastemming kunnen worden gebracht'


'Het feit dat de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee nu blindelings meegaat met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zonder dat er een onderzoek aan voorafgaat, geeft aan dat hij een populistische reactie verkondigt', zegt Pertjajah Luhur-volksvertegenwoordiger William Waidoe woensdag 21 december 2016 in het Dagblad Suriname in reactie op recente uitspraken van Melvin Bouva (NDP). Deze beweert nu voorstander te zijn van het gezond maken van het overheidsapparaat, in lijn van het IMF.

'Er heerst zware druk van de samenleving op de regering, vooral vanwege de economische en ondoordachte maatregelen. Hierdoor moet iemand van de coalitie iets zeggen, zodat critici in een hoerastemming kunnen worden gebracht. Dit is puur populistisch reageren', stelt Waidoe.

Volgens data afkomstig van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is de overheid de grootste werkgever, waarbij ze voor gemiddeld circa 28.5% in het totaal aan arbeidsplaatsen voorziet. In de ontwerpbegroting 2017 wordt de verdeling van de uitgaven over alle 17 ministeries inclusief 25 directoraten gepresenteerd. Voor het dienstjaar 2017 zijn de totale overheidsuitgaven begroot voor Srd 8.145.7 miljoen, hetgeen een daling is van Srd 895.3 miljoen ten opzichte van het dienstjaar 2016. De totale operationele uitgaven, waaronder alle personeel gerelateerde kosten en overige operationele uitgaven, zijn in 2017 begroot op Srd 2.850.4 miljoen. In vergelijking met 2016 betekent dit een absolute stijging van Srd 388,5 miljoen. De lonen en salarissen zijn voor het dienstjaar 2017 geraamd op Srd 1.834 miljoen. Deze uitgaven zullen respectievelijk uit eigen middelen, donormiddelen of leningen worden gefinancierd.

Uit schattingen van het Planbureau is gebleken, dat in de komende periode in het aantal van ambtenaren geen verandering zal komen, mits de hervorming van het overheidsapparaat ter hand wordt genomen, waarbij overtollig overheidspersoneel zodanig wordt om- of bijgeschoold dat ze productief kunnen worden ingezet in de private sector.

Het IMF adviseert de regering haar salarisrekening onder controle te houden en op middellange termijn het ambtenarenapparaat af te slanken om staatsuitgaven op dit stuk te verminderen. Aan loonsverhogingen in de komende tijd wordt er niet eens gedacht.

Waidoe stelt, dat er om een oplossing te vinden voor een log ambtenarenapparaat eerst moet worden gekeken naar de wortel van het probleem. 'Waarom wordt er gesteld dat de 28.5% aan arbeidsplaatsen zwaar drukt op de begroting? Op deze 28.5% drukt een zware uitgave', waar volgens Waidoe geen noemenswaardige productie aan te koppelen is.

'Als er bijna 59.000 mensen deel uitmaken van het apparaat, moet het betekenen dat wij allemaal een familielid moeten hebben in het apparaat. Wij moeten er dus geen heksenjacht op losgooien. Het is een politiek systeem, dus laten wij het op een duurzame manier oplossen. Het apparaat moet productief worden gemaakt. Wij zullen blijven klagen wanneer wij geld uitgeven aan iets, zonder iets ervoor terug te krijgen. Bij het inzetten van de ambtenaren zullen wij moeten kijken wie mee kan. Laten we de mensen werkelijk aan het werk zetten. Wij moeten misschien zitten met meneer Ronald Hooghart om duidelijkheid te geven in ambtenarenrechten en plichten', stelt Waidoe.

De uitspraak van vicevoorzitter Bouva ziet Waidoe nochtans slechts als een loze kreet, die hij niet in uitvoering ziet gaan.

Uit water te Almere Haven gehaald lichaam vermoedelijk van vermiste Djesse Boerenveen

Boerenveen, die geen vast adres heeft, wordt sinds 1 december vermist

In vermissingszaak zijn een man (48) en vrouw (38) in Amsterdam gearresteerd


De politie houdt er rekening mee dat het stoffelijk overschot dat donderdagmiddag 23 december 2016 uit het water in Almere Haven is gehaald, van de vermiste Jdesse Boerenveen (zie foto - Bron: Opsporing Verzocht) is. Dat melden politiebronnen donderdag aan De Telegraaf. 

Boerenveen (40) wordt sinds 1 december vermist. Hij heeft geen vast adres in Nederland. ’Het is bekend dat hij veelal in Amsterdam en de Zaanstreek verblijft’, schrijft de politie in een bericht over de vermissing.

De veertiger had op de dag van zijn vermissing een afspraak in Wormerveer, in de gemeente Zaanstad, en later die dag ging hij mogelijk naar de omgeving van Almere.

Donderdagmiddag deed de politie urenlang uitvoering onderzoek bij een recreatiegebied bij het meer. Met een boot is het lichaam uit het water van de Havenkom in Almere Haven gehaald.

De politie Midden-Nederland wil weinig kwijt over het onderzoek en wil de identiteit van de overleden persoon niet bevestigen. 'We hebben een actie in het kader van een lopend onderzoek naar een ernstig misdrijf', aldus een woordvoerder.

Vorige week zijn een 48-jarige man en 38-jarige vrouw opgepakt in Amsterdam vanwege mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning van Boerenveen. Opsporing Verzocht besteedde vorige week aandacht aan de vermissingszaak. De politie dacht dat hij mogelijk was ontvoerd, zo bleek uit de uitzending. Er kwamen vijf tips binnen.