dinsdag 27 december 2016

Man door gemaskerde fietser in keel geschoten op Kaya Nubia, Curaçao

Reden afvuren kogels op slachtoffer nog onduidelijk

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

De politie ontving gistermorgen iets voor half elf een melding van een schietpartij door de polit van het ziekenhuis. Daar was een man aangekomen met een kogelwond in zijn keel, zo schrijft Paradise FM vandaag, dinsdag 27 december 2016.

Het slachtoffer vertelde tegen de politie dat hij op de Kaya Nubia liep en daar onder schot werd genomen door een gemaskerde man op een fiets. Die loste vijf schoten, waarvan hem dus één trof ter hoogte van zijn keel.

De reden van de schietpartij is onduidelijk. De zaak wordt onderzocht.

Dodelijk door inhalende auto aangereden voetganger op Curaçao is Godfried Martha (52)

Man geraakt door spiegel van een inhalende auto


De politie heeft de identiteit bekendgemaakt van de voetganger die vrijdagavond werd aangereden en overleed. Het gaat om de 52-jarige Godfried Martha. Hij werd tegen half twaalf door een auto geraakt op de Kaya Wilfrido Hermans die in de richting van Porta Blanku reed en een ander voertuig inhaalde, zo bericht Paradise FM vandaag, dinsdag 27 december 2016.

Rijdend op de linkerweghelft werd een voetganger die daar liep geraakt door de spiegel van de inhalende auto (zie foto - Bron: Extra). De betrokken automobilist stopte even verderop en reed terug, maar kon het slachtoffer niet meer vinden. Daarop reed hij naar het politiebureau in Montaña.

Een patrouille vond Martha daarop in de tuin van een huis. Hij gaf geen teken van leven meer. Hij is de 19e verkeersdode van het jaar. Het incident was dus geen geval van hit and run, zoals eerder gemeld door de Extra. Op de foto van de Extra de betrokken auto

Een van twee dodelijke slachtoffers schietpartij Hellevoetsluis is van Curaçaose afkomst

22-Jarige Rotterdammer van Curaçaose afkomst Faichel Rimon doodgeschoten


Een schietpartij aan de Branding in het Zuidhollandse Hellevoetsluis gisteravond heeft een tweede leven geëist. Het slachtoffer dat zwaargewond in het ziekenhuis was beland, is ook overleden, meldt de politie, zo berichten vandaag, dinsdag 27 december 2016, onder andere RTV Rijnmond en Paradise FM.  Het zou gaan om de 22-jarige Rotterdammer van Curaçaose afkomst Faichel Rimon.

Door de schietpartij viel gisteren al een dode. Toen overleed een 29-jarige man in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Over zijn identiteit is nog niets bekend. De politie heeft nog niemand aangehouden.

De melding van de schietpartij kwam maandagavond rond zes uur binnen. Agenten troffen op straat de twee slachtoffers aan. Al direct was duidelijk dat hun toestand ernstig was. Twee traumahelikopters kwamen ter plaatse om hulp te verlenen. En beide slachtoffers moesten worden gereanimeerd. Uiteindelijk overleed een van hen alsnog.

Volgens getuigen waren ze uit een woning gekomen waar, naar later bleek, nog zo’n vijftien personen waren. De twee mannen zetten het op een rennen toen het vuur op hen werd geopend. De neergeschoten mannen werden op straat gereanimeerd door de hulpdiensten en daarna met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Beiden zijn dus toch overleden.

De politie denkt inmiddels te weten wie de, minimaal drie, daders zijn van de dodelijke schietpartij. In de buurt wordt gezegd dat er een vete heerste tussen twee families en dat die gisteravond kennelijk is geëscaleerd.


Vakbondsman Murwin Leeflang voorspelt voor 2017 'een jaar vol spanningen'

'Heet hangijzer in 2016 was het Herstel- en Stabilisatieplan 2016-2018'

'2017 Moet een jaar worden waarin arbeider moet gaan strijden voor haar of zijn positie' 


Vakbondsleider Murwin Leeflang zegt vandaag, dinsdag 27 december 2016, in het Dagblad Suriname, dat het jaar 2017 een 'jaar vol spanningen' wordt voor de arbeiders in Suriname. Kijkende naar de zaken waar de arbeiders mee geconfronteerd worden, kan volgens hem met klem worden gezegd, dat zij onder een bijzondere druk zijn komen te staan. Leeflang stelt het wel op prijs dat de regering, bij monde van de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, in de media dit niet heeft ontkend. De minister heeft ook aangegeven, dat de regering ervoor moet zorgen dat met alle ten dienst staande middelen moet worden gewerkt naar een zo realistisch milieu voor de arbeider. 

'Blij ben ik dat de minister dit zegt, ondanks dat wij weten dat er ook een druk is op het ministerie, vanwege de zaken waarmee zij geconfronteerd worden', stelt Leeflang.

Een terugblik werpende op 2016 ziet Leeflang als heet hangijzer het Herstel- en Stabilisatieplan 2016-2018, waarvan hij de constatering heeft dat er niet voldoende rekening is gehouden met de factor arbeid. Het plan richt zich meer tot herstel van de economie, terwijl het realiseren van productie de factor arbeid als belangrijkste component kent. De positie van de werkende klasse is verslechterd. Er is naar zijn oordeel duidelijk een financiële terugval te merken. De toenemende werkloosheidscijfer van 7% in 2010 en 15% in 2015 ondersteunt de bezorgdheid van de vakbondsman.

'De nutsvoorzieningen die allemaal duurder worden, hebben ook een grotere druk met zich meegebracht op de inkomens van de arbeiders. Afspraken die tijdens overlegmomenten zijn gemaakt met de vakbeweging (RaVakSur, Raad van Vakcentrales in Suriname) zijn on hold gezet of deels niet uitgevoerd. Levensonderhoud is ondertussen vanwege de stijging van de koers veel hoger geworden.'

De vakbondsleider geeft verder aan dat hij verwacht dat tenminste de bekendmaking van de president, gedaan tijdens zijn jaarrede in het parlement over de salarisverhoging voor alle ambtenaren, zal worden uitgevoerd. Hij gaat het nieuwe jaar optimistisch tegemoet, maar legt toch wat realiteitszin aan de dag.

'Als ik kijk naar de huidige situatie, dan denk ik wel dat het tijd is voor alle arbeiders in dit land om zich op te maken voor strijd. 2017 moet een jaar worden waarbij ieder arbeider zal moeten gaan strijden voor haar of zijn positie en waar hun recht vertrapt wordt', stelt de vakbondsvoorzitter.

'Arbeiders moeten weten dat er wetten zijn. Zoals wij dat moeten naleven, geldt dat ook voor degenen die het land besturen. In de afgelopen dagen is het woord vrede vaak genoeg in de mond genomen, maar kan er vrede zijn terwijl arbeiders in armoede leven en niet eens meer kunnen voldoen aan hun gewone verplichtingen? Ik wil op alle arbeiders een beroep doen om deze jaarwisseling in goede overdenking en bezinning te nemen. Dit, simpel vanwege het feit dat u het slachtoffer bent geworden van het gevoerde bestuur.'

Security Guard van Nana Resources mishandeld en gekneveld door vier overvallers

Buit zou bestaan uit onbekend geldbedrag en hoeveelheid goud


Een security guard werkzaam bij het goudbedrijf Nana Ressources aan de Aboenawrokostraat (zie hieronder)in Paramaribo-Noord is gistermorgen rond vier uur overvallen door vier mannen. De overvallers hebben de wachter mishandeld en gekneveld achtergelaten. Dit weet het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 27 december 2016, te berichten.

Twee van de overvallers zijn het pand binnengedrongen en hebben een onbekend geldbedrag en een hoeveelheid goud meegenomen.

Het slachtoffer wist zich na enige tijd te bevrijden en heeft de politie ingeschakeld. Hij heeft een barstwond aan zijn hoofd opgelopen.

De politie van Geyersvlijt is belast met het onderzoek. De daders zijn vooralsnog voortvluchtig.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Directeur B-Nets: 'Uitvallen elektronisch systeem DSB is vervelend en schadelijk voor imago'

DSB voor de Kerstdagen gedurende twee dagen getroffen door systeemuitval

B-Nets wil voorstellen aan banken om een back-up kredietsysteem in te stellen


Er zal meer druk worden uitgeoefend op de banken om erop toe te zien dat het elektronisch geld verkeer niet meer uitvalt. 'Het uitvallen van het elektronisch systeem van de grootste bank met de meeste klanten, is vervelend en schadelijk voor het imago van het elektronisch geldverkeer', zegt Kenneth Hendrison, directeur van B-Nets, de overkoepelende organisatie van alle digitale geldtransacties in Suriname, vandaag, dinsdag 27 december 2016, in de Ware Tijd in reactie op het uitvallen van het systeem van pinpas- en internet bankieren bij De Surinaamsche Bank (DSB) donderdag en vrijdag. 

Zijn organisatie heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om burgers te motiveren af te stappen van de cultuur om contant te betalen. Doelend op wat zich vorige week heeft voorgedaan zegt hij: 'Dit helpt niet. Steeds meer bedrijven, banken en pinpashouders maken gebruik van hun pinpas om transacties te verrichten. Dit kan een stap terug veroorzaken. Eerlijkheidshalve, DSB staat bekend als één van de instellingen die wel op haar zaken let en ervoor zorgt dat haar systemen veilig zijn en optimaal draaien. Daarom moeten wij het onderzoek rustig afwachten om precies te weten wat de oorzaak van het probleem was', zegt Hendrison.

Hij vermoedt dat het een technische kwestie is geweest. 'Statistisch gezien zijn er niet veel meer elektronische transacties geweest dan voorheen. Daarnaast is het systeem van B-nets zodanig dat het praktisch onmogelijk is dat het netwerk overbelast wordt.'

Het doel moet in elk geval zijn, om herhaling van het ongerief te voorkomen. Een mogelijke oplossing die B-Nets wil voorstellen aan de banken is om een back-up krediet systeem in te stellen.

'De meeste banken maken gebruik van de zelfde leverancier. Mocht het probleem zich herhalen of groter worden, dan is een mogelijke oplossing om een back-up krediet systeem in te stellen, waarbij klanten, van wie bekend is dat ze over geld beschikken en een goed terugbetalingsgedrag hebben, gewoon geld bij een andere bank kunnen opnemen, om dit vervolgens terug te betalen wanneer de systemen weer operationeel zijn.' 

Echtpaar uit Nederland in hun woning aan Amanweg overvallen

Echtpaar gewond en gekneveld in woning achtergelaten

Vrouw met ijzeren staaf op hoofd geslagen en echtgenoot in een been gestoken


Een Nederlands echtpaar is vanochtend, dinsdag 27 december 2016, rond vijf uur overvallen in hun woning aan de Amanweg, een zijstraat van de Welgedacht B weg. Dit weet het Dagblad Suriname te melden.

Uit het voorlopig politieonderzoek blijkt, dat drie mannen via braak de woning van deze vakantiegangers zijn binnengedrongen. Eenmaal in de woning werd het echtpaar in hun slaap overvallen en mishandeld.

De vrouw heeft een slag met een ijzeren staaf aan het hoofd moeten incasseren en haar echtgenoot heeft een steekverwonding aan zijn been opgelopen. Beide slachtoffers werden gekneveld achtergelaten.

De buit zou bestaat uit een geldbedrag van euro 3.000, waardevolle gouden sieraden en een mobiele telefoon.

ASFA-voorzitter verwacht daling importen in 2017

'Dat de overheid weer interventies pleegt op de valutamarkt moet door ons worden rechtgezet'


Voor de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) is 2016 een jaar van beleving van het woord ‘precair’ geweest’. Volgens Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de organisatie, is 2016 geen prachtig jaar geweest. 'Voor 2017 zijn er goede vooruitzichten, maar zeker ook veel zaken waarvoor er aandacht nodig is van de overheid', zo zegt hij vandaag, dinsdag 27 december 2016, in het Dagblad Suriname.

In dit kader hebben de bedrijfslevenorganisaties zich verenigd in een platform van organisaties om zodoende een sterkere stem te laten klinken. Het platform zal structureel de overheid erop wijzen welke zaken moeten worden gerealiseerd om het bedrijfsleven weer op poten te krijgen.

'ASFA zelf heeft haar prioriteitenlijst ook opgemaakt. Bij mondjesmaat zullen wij de overheid de prioriteiten voorhouden, zodat de besluiten heel snel genomen kunnen worden. Wij snappen dat je met weinig middelen niet veel kunt doen, maar veel van de prioriteiten hebben geen geld nodig. Het gaat om de noodzaak om besluiten te nemen. Sommige besluiten kunnen hard aankomen, maar wij moeten het doen', stelt Bilkerdijk.

'De bevolking zal het misschien minder leuk vinden', maar in 2017 zullen volgens de voorzitter de importen veel minder worden. Dit zal automatisch geschieden. Deze druk zal betekenen dat er minder vlucht is van vreemde valuta naar het buitenland. Hier liggen er als spin-off twee effecten op te wachten. De samenleving kan zich ten eerste aanpassen aan de ontstane situatie of de overheid doet haar huiswerk, waardoor de Surinaamse producent deze aanpassing kan vervangen met haar eigen producten. Dit heeft merendeel te maken met de niet luxe consumptieve goederen. Voor de luxe consumptieve en niet consumptieve goederen waar er door de jaren heen ook veel deviezen aan is besteed, ziet Bilkerdijk vooralsnog geen andere optie dan de aanpassing door de samenleving zelf.

ASFA heeft ook vanuit verschillende hoeken vernomen, dat de overheid weer interventies pleegt op de valutamarkt. Het zou volgens Bilkerdijk een misvatting kunnen zijn. Echter, indien blijkt dat deze informatie op waarheid berust, dan is dat volgens hem wel zorgwekkend, omdat precies dit model een grote reden is voor het bestaan den de ‘precaire’ economische situatie. 'Wij willen ervoor zorg dragen dat dit in ieder geval wordt rechtgezet. Middelen beschikbaar stellen voor consumptieve goederen is precies waar wij tegen waarschuwen. Ondernemers, en zeker de ASFA-leden, zijn geen mensen die opgeven. Het zijn mensen die wel durven. Wij geven geen enkele regering een trap na, maar de politiek heeft er niet voor gezorgd dat je een facilitering krijg voor de lokale productie. Ons lokale productie is misschien niet zo sterk, maar dat heeft niet gelegen aan gebrek aan particulier ondernemerschap. Er zijn genoeg mensen die willen produceren. De overheid moet uiteindelijk een richting aangeven', stelt Bilkerdijk.

'Bij het ministerie van Handel en Industrie (HI) wordt de term ‘topsectoren’ vaak gebezigd. Echter ligt het niet alleen aan HI om de zaak te trekken. De regering moet in haar totaliteit bepalen welke de topsectoren worden voor Suriname. Daarvoor dienen bijvoorbeeld de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Handel en Industrie en Financiën allemaal op dezelfde lijn te staan. Kiezen alle drie ministeries voor verschillende paden, dan wordt het moeilijk om gezamenlijk te groeien. Het door de overheid vastgestelde richting dient uiteindelijk voor de private ondernemer duidelijkheid te bieden in de mogelijkheden. De overheid zal die facilitering moeten plegen om de particuliere sector de mogelijkheid te bieden om te groeien', aldus Bilkerdijk.

Politie te Latour werkt samen met ondernemers om allerlei vormen van overlast kop in te drukken

Hangjongeren zorgen met hun gedrag voor problemen voor winkelpanden

Gestreefd wordt naar standaard openings- en sluitingstijden winkels in buurt


De politie en onder meer horecabedrijven en supermarkthouders in het ressort Latour gaan samenwerken om de criminaliteit, het hangjongerenprobleem en het probleem van geluidsoverlast door muziekinstallaties, de kop in te drukken. Ze willen met districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Zuidwest afspraken maken over onder meer openingstijden, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 27 december 2016.

De meest voorkomende vechtpartijen in de late avond doen zich voor onder hangjongeren die zich voor winkelpanden ophouden. Na het drinken alcohol, ontstaan meestal meningsverschillen die uitmonden in een gevecht. Door de verschillende openingstijden is er eigenlijk op elk moment een winkel open. De ondernemers zijn bereid mee te werken om het project te laten slagen. Ze verwachten door dit initiatief elkaar beter te leren kennen. De bedoeling is dat zowel de ondernemers als de inwoners van de wijk voordeel zullen hebben aan de samenwerking.

Ressort politiecommandant Sjaamanand Debi-Tewari heeft gesprekken met betrokkenen afgerond en nu is het wachten op een ontmoeting van de ondernemers met de districtscommissaris. Zelf heeft de ressortcommandant al met hem gesproken over de openingstijden van de handelszaken binnen het ressort. Samen met de winkeliers zal worden nagegaan welke mogelijkheden er zijn om standaard openings- en sluitingstijden in te voeren. De maatregel moet ook leiden tot beheersen van de luide muziek door handelszaken. Nerkust juicht dit initiatief toe. 'Als er telkens voor een winkel wordt gevochten, gaan mensen die winkel mijden. Dat is niet goed voor de onderneming.'

De districtscommissaris heeft begrepen, dat de ondernemers openingstijden willen waaraan een ieder zich moeten houden. Nu zijn er wel vastgestelde openingstijden, maar blijkbaar willen de ondernemers langer open blijven. Nerkust zegt, dat na het gesprek met de ondernemers zal blijken of het ministerie van Handel en Industrie moet worden ingelicht. Ook zal dan duidelijkheid komen of er ondernemers zijn die geen vergunning hebben van het ministerie.

73-Jarige alleenstaande vrouw in haar woning te Vredenburg serie B overvallen

Buren weten drie overvallers met waarschuwingsschoten te verjagen


De 73-jarige alleenstaande vrouw A.J. is gisteravond door drie mannen in haar woning te Vredenburg serie B overvallen. Een buurtbewoner hoorde op een gegeven moment gegil van de vrouw. Hij pakte zijn jachtgeweer en schoot daarmee een waarschuwingsschot, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 27 december 2016.

De overige buurtbewoners hadden ook hierop gereageerd en schoten ook met hun jachtgeweren. Klaarblijkelijk hadden de daders al gauw door dat de buren wisten dat zij bezig waren, want zij kozen het hazenpad met medeneming van sieraden en geld. De daders hebben de woning overhoop gehaald.

De politie heeft de drie verdachten nog niet kunnen aanhouden. Het onderzoek duurt voort.

Belfort (ABOP): 'President Bouterse heeft dit land totaal vernietigd, het volk is doodgedrukt'

'In 2005 zei Bouta nog 'un no mang nanga deng stroomverhoging', ik ga de beelden ervan verspreiden'


Assembleelid en oud-minister van Justitie en Politie Edward Belfort (ABOP) heeft geen enkele verwachting dat 2017 meer voordelen voor het land zal opleveren, dan de afgang die het land nu heeft meegemaakt. 'De president had in 2015 aangekondigd dat 2016 het Doe-jaar zou zijn. Hij heeft inderdaad gedaan met het land. Hij heeft dit land totaal vernietigd. Het volk is doodgedrukt', zegt Belfort vandaag, dinsdag 27 december 2016, in het Dagblad Suriname.

De parlementariër voert aan, dat 2016 net als 2015 steeds maar meer last voor de samenleving heeft gebracht. Zo hebben alle maatregelen van deze regering ervoor gezorgd, dat stroom- en watertarieven, brandstoftarieven en alle prijzen in de winkels de pan zijn uitgevlogen.

Belfort voert het staatshoofd terug naar de straatacties, die de NDP in 2005 voerde om zodoende de toenmalige Nieuw Front-regering naar huis te sturen. 'Toen zei Bouta ‘Un no mang nanga deng stroomverhoging. Un no mang nanga deng prijsverhoging’. Vandaag de dag praat hij niet meer daarover. Hij heeft het volk toen opgetrommeld, maar hij heeft ze gewoon misleid. Ik heb die beelden nog. Ik ga die beelden verspreiden', zegt Belfort.

Na de verkiezingen van 2005 trad de regering Venetiaan-Sardjoe aan. President Ronald Venetiaan nam al in het begin van zijn regeertermijn in 2005 het besluit tot enkele drastische tariefsverhogingen. Zo werd onder andere een verhoging van de government take op brandstof aangekondigd. Het gevolg was een stijging van de prijzen. De NDP eiste toen, als grootste oppositiepartij, dat de verhoging werd teruggedraaid. NDP-voorzitter Desi Bouterse leidde toen zelf de straatacties waarin werd geprotesteerd tegen tariefsverhoging. Toen Bouterse in 2010 zelf als president aantrad, werd de government take niet teruggedraaid, maar juist verhoogd. Nu in zijn tweede termijn zijn er weer verhogingen van de government take.

'Het land is kapot', aldus Belfort. De parlementariër voert aan, dat precies een jaar geleden de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar op Srd 3,35 lag. Na mislukte devaluaties, depreciaties, valutaveilingen en interventies ligt deze nu tussen de Srd 7,50 en Srd 7,90. 'De president heeft tot driemaal toe in het huis van het volk beloofd de koers omlaag te brengen. Ondanks zijn belofte, is het hem niet gelukt. Op 30 september heb ik hem weer hierover gevraagd. Dan zei hij dat hij de koers rond Srd 7 zal stabiliseren. Die koers helt echter een week voor 2017 naar Srd 8. Ik heb geen enkel geloof dat het goed zal gaan onder deze president', zegt de ABOP’er.

Belfort benadrukt, dat het staatshoofd na al deze mislukte pogingen uiteindelijk met een overnight maatregel is gekomen, door aan cambio’s een verbod op te leggen om bepaalde wisseltransacties te plegen. 'Terwijl het dezelfde man is die via de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) miljoenen naar de cambio’s heeft gesluisd om zodoende die koers omlaag te krijgen. Ik had hem gewaarschuwd voor deze kartelvorming, maar hij heeft niet willen luisteren', aldus Belfort.

De parlementariër zegt verder, dat de huidige valuta-interventies van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) er alleen voor zullen zorgen dat de monetaire reserves in de komende periode verder zullen afnemen. 'De financiële markt is doodgebloed. In 2017 is de dollarkoers boven de Srd 8', aldus Belfort.

Hij stelt, dat het volk in een chaotische situatie leeft waar niets duidelijk is en helemaal niets gepland kan worden. 'Terwijl bewindslieden zichzelf bevoordeeld hebben voor de Kerst, is er geen geld voor financiële bijstand, medische zorg en andere zeer belangrijke zaken. Over de hele linie heb je stakingen. Overal staking, staking, staking. Suriname is na Venezuela het slechts presterende land op economisch gebied. Dat is wat Suriname nu is verworden', aldus Belfort.

UPDATE: Agent in burger vuurt te Uitvlugt, Paramaribo, kogels af op auto met burgers - Agent gearresteerd

Automobilist in zijn rug door een of meer kogels geraakt

Nog onduidelijk waarom agent in burger heeft geschoten op auto 

UPDATE: 30-Jarige agent aangehouden


In Uitvlugt te Paramaribo heeft gisterochtend een politieman in burger - om nog onbekende reden - meer dan zeven schoten gelost op een auto. De bestuurder werd in zijn rug geraakt door een of meerdere kogels en werd op eigen gelegenheid naar een ziekenhuis afgevoerd. Er moest operatief worden ingegrepen. De politie van Uitvlugt heeft de zaak in onderzoek. 

Een van de vier inzittenden zegt vandaag, dinsdag 27 december 2016, in de Ware Tijd, dat zij maandagnacht rond half een op weg naar huis waren, nadat ze van de Hermitage Mall waren vertrokken. In de omgeving van de Hermitageweg zagen ze een man die vermoedelijk een waarschuwingsschot had gelost. De inzittenden dachten echter, dat het om een rover ging en daarom voerde de bestuurder de snelheid van de auto op.

Daarop werd een salvo schoten gelost waarbij zeven kogels het voertuig raakten. De bestuurder werd in geraakt waarop iemand anders het stuur overnam op weg naar het ziekenhuis. Bij de eerste hulp werd de politie ingeschakeld en die liet weten, dat zij op de hoogte was van het schietincident en dat een collega om assistentie had gevraagd. De politie bevestigd, dat een agent in burger gekleed was.

Het is vooralsnog onduidelijk waarom de politieman op de auto geschoten heeft.

De inzittenden zijn zeer getraumatiseerd door het schiet'incident' en kijken met belangstelling uit naar de uitkomst van het verdere politieonderzoek.

UPDATE:
De 30 jarige politieagent (C.S.) is opgespoord, aangehouden en ingesloten. Dit wordt bevestigd door de politie, zo bericht de Ware Tijd later op de dag. De zaak is overgedragen aan de afdeling Onderzoek Politie Zaken (OPZ). Er zal worden nagegaan in hoeverre de handelingen van de politieagent rechtmatig waren.

De Ware Tijd bericht te hebben vernomen, dat de politieagent kort daarvoor thuis was aangekomen en 'onregelmatigheden' ontdekte bij zijn woning. Toen hij op onderzoek uitging zag hij een verdacht voertuig op de weg. De agent moet daarop hebben gereageerd met de schoten als gevolgd.

  (Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Marvelyne Wiels vermoedt complot achter kraken voormalig Curaçaohuis in Den Haag

Wiels bezoekt onverwacht gekraakt pand in bijzijn advocaat en agenten

- 'Mevrouw Wiels waarschuwde ons voor consequenties als wij niet meteen vertrekken, aan zou ze het pand in de fik laten steken, daar had ze haar mensen voor, zei ze'
'Wat ik heel opmerkelijk vond was dat ze ook nog vroeg wie ons had betaald om het pand te kraken, dat is toch een rare vraag?'


De vrijdag afgezwaaide Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) vermoedt een complot achter het kraken van het voormalige Curaçaohuis in Den Haag. Wiels maakte vrijdag vergezeld van een advocaat en enkele politieagenten onaangekondigd haar opwachting bij het pand aan de Badhuisweg 175 dat sinds 11 december bewoond wordt door vier woningzoekenden. Dit meldt vanochtend, dinsdag 27 december 2016, het Antilliaans Dagblad.

'Ik zag vanuit het raam dat er agenten rondliepen dus ben ik naar buiten gegaan. Daar zag ik mevrouw Wiels. Zij maande ons het terrein te verlaten, maar wij hebben gezegd dat niet van plan te zijn', aldus Harry Blom, een van de krakers.

Op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is een gerechtelijk bevel nodig om een gekraakt pand te kunnen ontruimen. 'De sfeer was nogal gespannen. Mevrouw Wiels waarschuwde ons voor de consequenties als wij niet meteen zouden vertrekken. Dan zou ze het pand in de fik laten steken. Daar had ze haar mensen voor, zei ze. Wat ik heel opmerkelijk vond was dat ze ook nog vroeg wie ons had betaald om het pand te kraken. Dat is toch een rare vraag?'

De agenten wisten kennelijk niet goed raad met de situatie. Uiteindelijk werd een Officier van Justitie erbij gehaald. 'Die heeft het gezelschap even apart genomen, naar ik aanneem om uit te leggen dat men eerst naar de rechter zal moeten. Wij zijn weer naar binnen gegaan en even later is iedereen vertrokken.' De krakers hebben wel een deel van de garage die aan de ambtswoning grenst vrijgemaakt nadat Wiels had gemeld dat deze nog in gebruik is.

Blom heeft de advocaat die met haar was meegekomen verteld dat zij een gebruikersovereenkomst willen sluiten met daarin de bereidheidsverklaring het pand vrijwillig te verlaten zodra er een bestemming voor is gevonden.

Wiels was gisteren niet bereikbaar om toe te lichten op grond waarvan zij het vermoeden heeft dat de krakers zich zouden hebben laten betalen om het zwaar verwaarloosde oude Curaçaohuis te betrekken. Onbekend is overigens of het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister zich gehouden heeft aan de Leegstandsverordening van de gemeente Den Haag. Deze schrijft eigenaren voor melding te doen van panden die langer dan zes maanden leegstaan. De gemeente kan in zo’n geval een tijdelijk gebruiker voordragen.

Personele bezetting Kustwacht Caribisch Gebied in 2017 van 80 naar 90 procent

Jaarplan Kustwacht 2017: 'Extern aantrekken van personeel verloopt bijzonder traag’ 


Op dit moment is de Kustwacht voor 80 procent bemand, maar als de functiebeschrijvingen begin 2017 door de Landen zijn geformaliseerd is het de bedoeling met werving en selectie tot een bezetting van 90 procent te komen. Dat staat in het jaarplan 2017 van de Kustwacht (zie hieronder), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 27 december 2016.

Geconstateerd wordt, dat het extern aantrekken van personeel ‘bijzonder traag’ verloopt. 'Het gaat hier vooral om niet-executief personeel. Verzoeken voor landsbesluiten, waaronder ook deze verzoeken tot indienstneming, worden in een aantal gevallen niet of traag verwerkt, waardoor voor de duur van een half jaar en langer vacatures ontstaan. Deze trage afhandeling en de daaraan gekoppelde, langdurige vacatures beïnvloedt de bedrijfsvoering van de Kustwacht', aldus het jaarplan.Het is om deze reden, dat de organisatie soms toch uit noodzaak gebruikmaakt van uitzendkrachten, hoewel dit tegen de eerder gemaakte afspraken is.

Het jaarplan: 'Omdat inhuur via een uitzendbureau significant duurder is, maakt de kustwacht extra kosten die feitelijk niet in de begroting zijn voorzien. Derhalve zal in voorkomende gevallen, waarbij een redelijke termijn wordt overschreden, worden onderzocht of en hoe de Kustwacht de meerkosten van het inschakelen van een uitzendbureau kan verrekenen met het betreffende Land.'

Optimistisch is de Kustwacht overigens over de instroom van lokale technische krachten. 'Veel in het buitenland studerende, lokale kandidaten hebben hun interesse in de kustwacht getoond. Ook hier geldt dat zij-instroom alleen effectief is als het betreffende land meewerkt aan een aanstelling. Het voornemen voor 2017 is om enkele van deze potentiële kandidaten stage te laten lopen bij de kustwacht.'

Overigens is het beleid van de organisatie om eerst intern vacatures te vullen. Wanneer intern binnen de Kustwacht geen geschikte kandidaten worden gevonden, zal de vacaturestelling worden geplaatst binnen de overheid van het betreffende Land. Wanneer ook dat niet het gewenste resultaat oplevert, zal de vacature op de externe arbeidsmarkt worden gepubliceerd, zo wordt uitgelegd. Dat geldt ook voor de aanstelling van een nieuwe plaatsvervangend directeur Kustwacht. Hierover staat in het jaarplan: 'In verband met het aflopen van zijn contract zal in 2017 een nieuwe plaatsvervangend directeur Kustwacht worden aangetrokken. De werving en selectie is in het laatste kwartaal van 2016 in gang gezet.'

Vereniging Veilig Verkeer Curaçao: 'Regering moet mensen die autoschade hebben door onverzekerde veroorzaker bijstaan'

'Fonds voor onverzekerde blikschade'


De Vereniging Veilig Verkeer Curaçao (Asosiashon Tráfiko Sigur Kòrsou, ATSK), heeft de consumentenstichting Fundashon pa Konsumidó (FpK) erop gewezen, dat de regering wettelijk verplicht is mensen die autoschade hebben geleden, financieel bij te staan als de schuldige onverzekerd is. Dit blijkt uit de laatste uitgave van het digitale tijdschrift Konsumidó Alertá, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 27 december 2016.

De ATSK wijst op de Landsverordening aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (LAM) met daarin sinds 1 oktober 1982 een artikel opgenomen, waarin staat dat het Land een fonds moet oprichten waarmee kosten gedekt kunnen worden van blikschade als niet duidelijk is wie de schuldige is van het ongeluk, als de veroorzaker van het ongeluk onverzekerd is of als de verzekeringsmaatschappij niet bij machte is de schade te dekken. Met deze wet wordt volgens de FpK de veiligheid in het verkeer verbeterd. Immers, er zullen minder slecht onderhouden auto’s op de weg zijn.

'De verantwoordelijke voor dit fonds is de minister van Financiën. Deze minister moet elk jaar berekenen hoeveel geld er in het fonds nodig is. FpK, ATSK en mogelijk andere organisaties die zich hierbij willen aansluiten gaan er alles aan doen om dit fonds daadwerkelijk op te richten', zo meldt de FpK.

De ATSK is in 1950 opgericht, toen Curaçao na de eerst gearriveerde auto in 1910, een aantal van 7.000 auto’s telde en beschouwd werd als ‘een land met veel auto’s’.

Curaçao is nog steeds een land met relatief veel auto’s en er gebeuren dan ook veel ongelukken, zo wordt aangevoerd. De vereniging ATSK timmert aan de weg door ervoor te pleiten de wegen en attributen in het verkeer zo veilig mogelijk te maken. Er worden cursussen gegeven aan jongeren en in 1965 is het verkeerspark geopend waarbij kinderen tot op de dag van vandaag hun eerste verkeerslessen in de praktijk kunnen brengen.

Elsa Rozendal (MAN) afwezig bij beëdiging ministers nieuw Curaçao's kabinet Koeiman

Verklaring Rozendal over haar afwezigheid roept vragen op...


De verklaring van Elsa Rozendal (MAN), de beoogt nieuwe minister voor Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport van afgelopen weekend over de reden waarom zij nog niet is beëdigd, heeft meer vragen opgeroepen. Zowel premier Hensley Koeiman (MAN) als minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën verklaarde na afloop van de beëdiging van afgelopen vrijdag, niet precies te weten waarom Rozendal afwezig was. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, dinsdag 27 december 2016.

Volgens de nieuwe minister-president zou de communicatie verbroken zijn en allebei de bewindslieden gaven aan, dat Rozendal ziek zou zijn.

In de verklaring (zie hierna) schrijft Rozendal echter, dat zij na overleg met de leiding van de partij - al een dag eerder - ervoor heeft gekozen om pas na het Statenreces beëdigd te worden en wel wanneer Gijsbertha en Koeiman vervangen zijn door twee nieuwe Statenleden. Ook stelt Rozendal dat er donderdagavond een vergadering was voor Statenleden die als minister beëdigd moesten worden. 'Daarin werd er gesproken over een nieuwe situatie die was ontstaan. Namelijk dat de parlementariër die als minister beëdigd wordt, niet op hetzelfde moment als Statenlid kan functioneren voor de komende 90 dagen.'Rozendal legt vervolgens uit dat het Statenlid dat minister wordt automatisch ontslag krijgt als parlementariër. 'Dit zou betekenen dat de coalitie vertegenwoordigd zou blijven met drie Statenleden (namelijk Giselle Mc William, Marilyn Alcalá-Wallé en Humphrey Davelaar) totdat er een openbare Statenvergadering bijeen wordt geroepen om de geloofsbrieven te behandelen van de nieuwe leden die als Statenlid beëdigd moeten worden.'

Als Koeiman, Gijsbertha en Rozendal in één keer beëdigd zouden worden, zou de regering nog door slechts één lid van MAN vertegenwoordigd zijn, aldus de politica. 'Dit is naar mijn mening onverantwoord.'

Inbraak bij Western Union-filiaal in centrum Paramaribo

Daders weten groot geldbedrag uit kluis buit te maken....


Bij het Western Union-filiaal in de Domineestraat, in het centrum van Paramaribo, is gistermorgen n alle vroegte ingebroken. Dit is vandaag, dinsdag 27 december 2016, te lezen op Starnieuws.

De daders zijn vermoedelijk via de parking achter het winkelbedrijf Blokker het gebouw van Western Union binnengedrongen. Zij zouden een groot geldbedrag, dat in de kluis lag, hebben gestolen.

De zaak is in onderzoek bij de politie, die overigens, rond half negen vanochtend, nog steeds geen informatie over de inbraak heeft verstrekt.

Bestuurskundige Boldewijn: 'De sociale instellingen zijn geen relatie van de ministeries'

Boldewijn kritisch over doneren relatiegeschenken van ministeries aan sociale organisaties

'Ministeries hebben een post, een budget voor representatiekosten, dus waarom apart geld spenderen aan relatiegeschenken?'


Het besluit van ministeries om het geld voor relatiegeschenken aan sociale instellingen te schenken, kon volgens bestuurskundige August Boldewijn op een efficiëntere manier worden uitgevoerd. Hij stelt vandaag, dinsdag 27 december 2016, in de Ware Tijd, dat het totaal beschikbaar gestelde bedrag van Srd 1.050.000 'evengoed' aan het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting gegeven kon worden, dat het onder de sociale instellingen had kunnen verdelen. 

Boldewijn zegt, dat het in deze overigens niet eens gaat om relatiegeschenken. 'Iemand met wie je een band hebt opgebouwd in werkverband is een relatie van jou. De sociale instellingen zijn geen relatie van de ministeries.' Hij zegt dat dit hooguit in het geval van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zou kunnen, dat het een relatie heeft opgebouwd met sociale instellingen, 'maar dan heeft het te maken met de taakstelling van het ministerie'.

Met goedkeuring van de Raad van Ministers is Srd 1.050.000 beschikbaar gesteld aan leden van de regering. Dit heeft tot veel kritiek in de samenleving geleid. Het was aanvankelijk niet duidelijk dat de focus zou liggen op sociale instellingen. Vicepresident Ashwin Adhin maakte dit naderhand bekend.

Inmiddels hebben verschillende ministers hun budget publiekelijk gedoneerd aan sociale instellingen. First Lady Ingrid Bouterse-Waldring deed dit vrijdag in een soort charmeoffensief van de president. 

Het bevreemdt Boldewijn, dat de regering speciaal geld beschikbaar heeft gesteld om te besteden aan relatiegeschenken. Hij haalt aan dat de post 'representatiekosten' speciaal daarvoor bestemd is en dat er dus niet weer geld vrijgemaakt hoefde te worden.

Mocht blijken dat er inderdaad niets van de representatiekosten is afgetrokken, dan vindt Boldewijn dit 'niet respectvol' met verwijzing naar het bezuinigingsbeleid dat nagestreefd wordt door de regering.

Man overvallen in Johan Adolf Pengelstraat, Paramaribo

Twee overvallers doen zich voor als leden Militaire Politie

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Een man is door twee overvallers beroofd in de Johan Adolf Pengelstraat in Paramaribo. Een van hen was gekleed in een militair tenue. De andere had een bordeaux jacket aan. De overvallers zouden zich, aldus Starnieuws vanochtend, dinsdag 27 december 2017, hebben gelegitimeerd met een legitimatiebewijs dat door moest gaan als dat van de Militaire Politie. 

Starnieuws schrijft verder nog te hebben 'vernomen', dat de buit zou bestaan uit 800 euro, 200 Amerikaanse dollar, twee ringen en een mobiele telefoon. Het slachtoffer heeft geen verwondingen opgelopen.

De daders zijn voortvluchtig, Wanneer deze overval werd gepleegd wordt in het bericht van Starnieuws niet vermeld..... Over deze beroving had het Korps Politie Suriname vanochtend rond acht uur nog geen persbericht uitgegeven.

76-Jarige Nederlander dood aangetroffen in appartement te Paramaribo

Bejaarde man zou alleenstaand, zwaar depressief en onder medicatie zijn geweest


De 76-jarige Nederlander Laurens Bouter is gistermiddag dood aangetroffen in zijn woning aan de Commisarisstraat in Paramaribo. Volgens het voorlopig politieonderzoek was hij alleenstaand, zwaar depressief en onder medicatie, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 27 december 2016. 

De huisbewaarder heeft hem dood aangetroffen in zijn woning.

Het lichaam is in beslag genomen door de politie. Sectie zal uitwijzen wat de doodsoorzaak is geeest. De afdeling Forensische Opsporing van het Korps Politie Suriname heeft geen sporen van een misdrijf aangetroffen, maar in deze zaak wordt niets uitgesloten.

De politie had vanochtend nog geen officieel persbericht uitgebracht.

Vliegramp bij Colombiaanse stad Medellín door menselijk falen

Gegevens zwarte dozen tonen brandstoftekort als oorzaak crash aan

LAMia-toestel was ook te zwaar beladen...


Het gecrashte vliegtuig van de Boliviaanse maatschappij LaMia dat op 28 november op weg was van Bolivia naar het Colombiaanse Medellin (zie foto - Bron: Raul Arboleda/AFPkwam tijdens de vlucht zonder brandstof te zitten. Dat meldt de Colombiaanse luchtvaartautoriteit op basis van een voorlopig onderzoeksrapport. Dit berichten Colombiaanse- en internationale media maandag 26 december 2016. 

De conclusie is volgens de luchtvaartautoriteiten gebaseerd op de gegevens van de zwarte dozen. Snel na de crash werd een brandstoftekort als meest waarschijnlijke oorzaak gezien. Die conclusie was gebaseerd op gesprekken uit de cockpit.

De zwarte dozen bevatten gegevens van een vlucht zoals hoogte, snelheid en gesprekken uit de cockpit. Bij de ramp kwam een groot deel van de selectie van de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense om het leven.Het hoofd van de Colombiaanse verkeersveiligheid in de lucht, kolonel Freddy Bonilla, zei dat er geen enkel technisch mankement oorzaak is geweest, enkel menselijke fouten, niet alleen van de piloot maar ook van de luchtvaartmaatschappij LaMia en de luchtvaartautoriteiten in Bolivia waar het toestel vertrok.

Volgens het voorlopig onderzoek is het vliegtuig neergestort omdat de piloot tijdens een tussenstop in het Braziliaanse Santa Cruz niet heeft getankt en problemen met de motor door het gebrek aan brandstof niet heeft gemeld. De crash is volgens het onderzoek is dusveroorzaakt door menselijk falen en niet door technische mankementen aan het toestel.

Ook was het vliegtuig 350 kilo te zwaar beladen, zo blijkt uit het onderzoek. Het vliegtuig was in Bolivia opgestegen met een gewicht van 42.148 kilogram, maar het toegestane maximum was 41.800 kilo.

Op de betreffende vlucht zat het voltallige voetbalteam van de Braziliaanse club Capecoense. Het team was op weg naar de Colombiaanse stad Medellin voor de eerste van twee finalewedstrijden van de Zuid-Amerikaanse bekercompetitie Copa Sudamericana, vergelijkbaar met de Europa League. Drie van de spelers overleefden de crash, net als twee bemanningsleden en een journalist. Bij de ramp kwamen 71 mensen om het leven.

Het vliegtuig van het type Avro RJ85 stortte kort voor de landing neer omdat de brandstof op was. De piloot had niet tijdig door dat zich door het brandstofgebrek technische problemen voordeden die ingrijpen vereisten. Eerder al had moeten worden bijgetankt. De luchtvaartautoriteiten in Santa Cruz de la Sierra waar het vliegtuig opsteeg, stemden bij het begin van de reis in met een vluchtplan dat volgens Bonilla volstrekt onaanvaardbaar was.