woensdag 28 december 2016

Prijs voor liter ongelode benzine Srd 0,25 omhoog per 29 december

Stijging prijs vanwege 'fluctuerende trend wereldmarktprijs voor brandstof'


Een liter ongelode benzine zal ingaande morgen van Srd 5,15 stijgen naar Srd 5,40. Er zal dus 25 cent meer moeten worden betaald per liter. Diesel gaat per liter eveneens met een kwartje de lucht in. De prijs gaat van Srd 4,70 naar Srd 4,95. Per 1 november was de prijs eveneens met 25 cent omhoog gegaan. 

Het ministerie van Handel en Industrie stelt vandaag, woensdag 28 december 2016, dat door de fluctuerende trend van de wereldmarktprijs voor brandstof het noodzakelijk is om een nieuwe consumentenprijs vast te stellen.

De beschikking van 31 oktober is ingetrokken. Niet alleen de samenleving, maar ook de servicestationsexploitanten hebben pas rond drie uur vanmiddagvernomen dat de prijs morgen de lucht in gaat.

Een mogelijk gevolg van de plotselinge verhoging kan volgens voorzitster Sirodjenie Jankie van de Service Station Exploïtantenbond (SSEB) zijn, dat er een rush ontstaat op benzine bij de pompen. 'Mensen kunnen in paniek raken, vooral hoe men deze dagen aan feesten denkt', aldus de SSEB-voorzitster op de website van de Ware Tijd.

Piloot vliegtuig KLM door groene laserstraal verblind bij landing vliegveld Bremen

Surinaamse luchtvaartautoriteit CASAS waarschuwde in januari 2015 voor gebruik laserpen


Een piloot van een KLM-vliegtuig is verblind met een groene laserstraal toen hij wilde landen op het vliegveld van het Duitse Bremen. De 31-jarige Nederlander wist het toestel met 65 passagiers en vier bemanningsleden veilig aan de grond te zetten. Niemand raakte gewond, aldus onder andere De Telegraaf vandaag, woensdag 28 december 2016.

Volgens de Duitse politie is nog niemand opgepakt.

Het incident gebeurde afgelopen zaterdag, maar is pas vandaag naar buiten gebracht. Het toestel was vertrokken uit Amsterdam. Bij Achim, ten oosten van Bremen, richtte iemand de laserstraal op het vliegtuig.

Wie een piloot verblindt met een laserstraal, kan in Duitsland tot tien jaar celstraf krijgen. De maximumstraf in Nederland is vijftien jaar.

De 'Civil Aviation Authority Suriname' (CASAS) waarschuwde overigens donderdag 15 januari 2015 in een advertentie in kranten (zie hieronder) tegen het gebruik van laserstralen met een laserpen om vliegtuigen mee te beschijnen. Volgens de CASAS is er wereldwijd een trend om opzettelijk met behulp van laserstralen vliegtuigen te beschijnen. Piloten kunnen hierdoor bij het opstijgen of landen verblind worden, aldus CASAS. 'Het behoeft geen betoog dat hierdoor de vliegveiligheid ernstig in gevaar wordt gebracht.'

Volgens de luchtvaartautoriteit, op 15 januari 2015, heeft zij reportages ontvangen, dat ook in Suriname dergelijke handelingen zich hebben voorgedaan. De organisatie riep iedereen op die kennis draagt van het feit, dat iemand gebruik maakt van laserstralen voor het beschijnen van vliegtuigen, dit te melden bij de politie en aan de CASAS via het e-mailadres casas@casas.sr.

Een 26-jarige man uit Californië, VS, werd in maart 2014 nog tot maar liefst 14 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij in december 2012 met een laserpen op een voorbij vliegende helikopter had geschenen. Sergio Rodriguez werd door de rechter schuldig bevonden aan 'bemoeienis met een opererend vliegtuig'.


(Red. De Surinaamse Krant/De Telegraaf)

Pertjajah Luhur-fractie in parlement wil haar mandaat teruggeven aan electoraat

Plan fractie wordt voorgelegd aan partijen die in V7-verband aan verkiezingen 2015 deelnamen

'Ik krijg het gevoel, dat coalitieleden die meestemmen een zekere fee krijgen, want ze zijn zo happig om leningen goed te keuren'


De fractie van de Pertjajah Luhur (PL) in De Nationale Assemblee (DNA) wil haar mandaat teruggeven aan het electoraat. Hierover zou in de partijtop al overeenstemming zijn bereikt en zal aan de partners waarmee aan de verkiezingen van 2015 is deelgenomen in V7-verband worden voorgelegd, zo bericht de Ware Tijd vanmiddag, woensdag 28 december 2016, op haar website.

'We worden in het parlement door een toevallige nummerieke meerderheid en een aantal verraders weggehoond en weggestemd zonder onderbouwing en wel nog voordat wij klaar zijn met het presenteren van onze inzichten', zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo.

Hij stoort zich eraan, dat in commissievergaderingen coalitieleden glashard aangeven dat voor een bepaald wetsontwerp zal worden gestemd, nog voordat het parlement als geheel zich in een openbare vergadering over het desbetreffend wetsontwerp heeft gebogen. De commissie van rapporteurs besprak gisteren in het openbaar de machtigingswet om de regering in staat te stellen een lening van 115.8 miljoen Amerikaanse dollar te sluiten bij de Chinese staatsbank EXIM ten behoeve van Telesur.

'Ik krijg het gevoel dat de coalitieleden die meestemmen een zekere fee krijgen, want ze zijn zo happig om leningen goed te keuren', aldus de PL-leider.

Hij zegt het voorstel van zijn partij te zullen voorleggen aan de voorzitters van de VHP, NPS en andere politieke organisaties die in V7-verband hebben deelgenomen aan de verkiezingen in 2015. Ook de A Combinatie zal worden benaderd.

De politicus zegt, dat de actie van zijn partij om het mandaat terug te geven pas succes zou kunnen hebben indien alle partijen en kandidaten bij de verkiezingen van mei vorig jaar daar achter stellen. 'Als wij, die momenteel in het parlement zitten, onze zetel teruggeven, zouden de schaduwkandidaten die daarvoor in de plaats zouden moeten komen, niet moeten bewilligen.'

Surinamers beginnen gemak van de pinpas te ontdekken

In bijna tien jaar tijd stijgt elektronisch geldverkeer van 20.000 naar 180.000 betalingen per maand


Surinamers betalen meer dan ooit met hun pinpas voor goederen en diensten. In 2007 werden nog maar 20.000 elektronische betalingen per maand verricht, maar vandaag de dag zijn dat er maar liefst 180.000. Maar, ook geld pinnen haalde een record van gemiddeld 180.000 keer per maand dit jaar. Dit bericht de Ware Tijd woensdag 28 december 2016.

'Wat we kunnen doen is bijvoorbeeld een bedrag in rekening brengen voor het gebruiken van de pinautomaat. Op die manier motiveer je mensen om te betalen met hun pinpas', zegt Kenneth Hendrison, directeur van B-Nets, het overkoepelende orgaan van het elektronisch geldverkeer in Suriname, op basis van een recent onderzoek.

B-Nets heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om mensen zoveel mogelijk te stimuleren af te zien van contant geld, onder meer voor een verhoogde veiligheid voor zowel klanten als banken. Het verplaatsen van contant geld verhoogt het risico op berovingen. Daarnaast is het veel goedkoper voor banken om digitaal geld te beheren.

Volgens Hendrison is het toenemend elektronisch gebruik te danken aan het feit dat banken nu gemotiveerd zijn om meer pinapparaten te installeren. Daarnaast heeft B-Nets haar verdienmodel omgegooid. Klanten betalen nu minder per elektronische transactie, terwijl de banken nu meer voor het lidmaatschap betalen.

VHP-fractievoorzitter vraagt in parlement aandacht voor criminaliteit

Santokhi vraagt optimale inzet van hulpdiensten


VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi heeft vandaag, woensdag 28 december 2016, aan het begin van de openbare vergadering in De Nationale Assemblee aandacht gevraagd voor criminaliteit, waarbij mensen worden en zijn gedood. Hij riep de regering op maatregelen te treffen, zo bericht Starnieuws.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons gaf Santokhi de gelegenheid om buiten de agenda deze kwestie aan de orde te stellen. Zij vroeg vicepresident Ashwin Adhin om te reageren.

Adhin zei, dat er maatregelen worden getroffen om de angst in de samenleving weg te nemen. Dit onderwerp is gisteren aan de orde geweest in de Raad van Ministers, zei hij. Minister Jennifer van Dijk-Silos was echter niet aanwezig....

Geerlings-Simons vroeg de vicepresident om contact te maken met de bewindsvrouwe. Zij krijgt de gelegenheid om aan het parlement uit te leggen wat er gedaan is om de criminaliteit in te dammen.

Santokhi vindt, dat hulpdiensten optimaal ingezet moeten worden. De veiligheid dient opgevoerd te worden, waarbij ook militairen ingezet moeten worden. Ook het aantal verkeersdoden is aan het toenemen. Adhin erkende, dat zaken ernstig zijn. Verwacht wordt dat later vandaag meer informatie komt van de minister.

De Nationale Assemblee is overigens vanmiddag in vergadering bijeen voor het geven van machtiging aan de regering om 115,8 miljoen Amerikaanse dollar te lenen voor Telesur bij de Chinese EXIM Bank.

Binnen een dag na officiële start vuurwerkverkoop- en afsteekperiode al twee slachtoffers...

19- En 39-jarige man ernstig gewond aan handen door afsteken vuurwerk

Ergernis bij brandweer over verkoop geïmporteerd illegaal knalvuurwerk


De officiële verkoop- en afsteekperiode is amper een dag oud en er zijn al twee vuurwerkslachtoffers te betreuren, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 december 2016. Een man van 39 jaar heeft een wond aan de rechterhand opgelopen en bij een 19-jarige jongen zijn de verwondingen erger, wonden aan de vingers, waardoor amputatie noodzakelijk was. 

Brandweervoorlichter Ulrich Coats zegt, dat de oorzaak van deze ernstige verwondingen knalvuurwerk is geweest. Ondanks het verbod van de brandweer blijkt volgens hem. dat er knalvuurwerksoorten die op de lijst van illegaal vuurwerk zijn geplaatst, zijn geïmporteerd. Hij is daar niet over te spreken.

Hij wijst erop dat illegaal vuurwerk niet mag worden verkocht, gekocht en worden afgeschoten.

Vorig jaar waren er ondanks alle voorlichting van de brandweer 25 vuurwerkslachtoffers. Nickerie had er geen. Bij de jaarwisseling 2014/2015 waren er 19 vuurwerkslachtoffers in Paramaribo en twee in Nickerie.

Sinds gisteren mag vuurwerk worden verkocht en afgestoken. De laatste dag voor het afsteken en verkopen van vuurwerk is 2 januari 2017.

Coördinatrice SEH van AZP reageert op kritiek op aanrijtijd ambulance

SEH checkt een melding met de meldkamer van de politie alvorens ambulance te laten rijden...


De streef aanrijtijd van een ambulance is tussen de tien en vijftien minuten. Dat zegt coördinatrice Fauzia Poese van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Anders is het wanneer bijvoorbeeld tijdens de feestdagen de straten drukker zijn en het verkeer niet meewerkt. 

De laatste tijd is er kritiek in de samenleving op recente gevallen waarbij volgens burgers de ambulance te lang op zich liet wachten. Na een recente dodelijke roofoverval te Leonsberg heeft men ongeveer een uur op een ambulance moeten wachten, wat de reden zou zijn geweest dat het slachtoffer is doodgebloed. In dat geval was het niet druk op de weg, want de overval vond plaats in de zeer vroege ochtend, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, woensdag 28 december 2016.

Poese zegt, dat de aanrijtijd begint op het moment dat de SEH van het AZP de melding binnenkrijgt tot het tijdstip waarop de hulpverleners op de plek van het ongeval zijn aangekomen. Ze zegt ook, dat burgers zich moeten afvragen, hoe lang het duurt, voordat de SEH op de hoogte wordt gesteld van een ongeval. De SEH en Libi Makandra zijn de enige twee diensten die uitrijden voor traumagevallen. Andere ziekenhuizen dan het AZP vervoeren alleen hun eigen patiënten.

De SEH is al lang afgestapt van het model, dat alleen de politie een melding mag doorgeven. Een melding kan ook door een burger worden doorgegeven met vermelding van naam en telefoonnummer, maar ook artsen en de brandweer mogen een ongeval of een situatie melden. Toch wordt er dubbel gecheckt met de meldkamer van de politie of het om een valse melding gaat.

Blue Wing Airlines al zes jaar op EU-zwarte lijst luchtvaartmaatschappijen

Directeur Jhauw ziet in 'black listing' de hand van Frankrijk

'Geen van de vliegbedrijven die vanaf het vliegveld Zorg en Hoop opereert mag op Frans-Guyana vliegen' 


Blue Wing Airlines komt al zes jaar voor op de EU-zwarte lijst van 193 vliegmaatschappijen die niet naar Europees grondgebied mogen vliegen. De lijst wordt om de negentig dagen geproduceerd door de Europese Unie. 'De EU is wispelturig in haar beleid. Nergens is vastgelegd wat de criteria zijn, om een bedrijf of land op de zwarte lijst te plaatsen', zegt Blue Wing-directeur Amichand Jhauw vandaag, woensdag 28 december 2016, in de Ware Tijd.

'Ze hebben ons geblacklist zonder te wachten op het onderzoeksrapport. Nu het er is, blijven ze dralen.' Het imago van Blue Wing wordt hierdoor geschaad en de maatschappij heeft de zaak al 'geruime tijd' geleden op het bord van de EU gelegd. Jhauw is ervan overtuigd dat de inhoud van het onderzoeksrapport overtuigend genoeg is om van de zwarte lijst af te worden afgevoerd.

'Het wachten is nu op haar. Wij hebben alle geduld van de wereld.' De directeur vermoedt dat er andere bedoelingen zijn om zijn maatschappij op de lijst te houden, bijvoorbeeld om belangen van buurland Frans-Guyana, een provincie van Frankrijk en dus Europees grondgebied, te beschermen. Hij onderstreept dat geen van de vliegbedrijven die vanaf het vliegveld Zorg en Hoop inParamaribo opereert, naar de oosterburen mag vliegen. 'Het beleid van de Fransen is erop gericht om zoveel mogelijk Surinaamse bedrijven te weren van hun grondgebied.' 

Hieronder een op 6 december door de EU uitgebracht persbericht over de zwarte lijst:
European Commission - Press release

Aviation Safety: Commission removes all Kazakh airlines from EU Air Safety List

Brussels, 8 December 2016
Today the European Commission updated the EU Air Safety List, the list of airlines that do not meet international safety standards, and are therefore subject to an operating ban or operational restrictions within the European Union.
All air carriers from Kazakhstan were removed from the list, while Iran Aseman Airlines was added.
Today the European Commission updated the EU Air Safety List, the list of airlines that do not meet international safety standards, and are therefore subject to an operating ban or operational restrictions within the European Union. The EU Air Safety List seeks to ensure the highest level of air safety for European citizens, which is a top priority of the Aviation Strategy adopted in December 2015.
Following today's update, all airlines certified in Kazakhstan are cleared from the list, following further improvements to the aviation safety situation in that country. On the other hand, Iran Aseman Airlines was added to the list due to unaddressed deficiencies.
Commissioner for Transport Violeta Bulc said: "The EU Air Safety list is one of our main instruments to continuously offer the highest level of air safety to Europeans. I am particularly glad that after years of work and European technical assistance, we are today able to clear all Kazakh air carriers. This also is a positive signal for all the countries that remain on the list. It shows that work and cooperation pay off. The Commission and the European Aviation Safety Agency are ready to assist."
The EU Air Safety List not only helps to maintain high levels of safety in the EU, but it also helps affected countries to improve their levels of safety, in order for them to eventually be taken off the list. In addition, the EU Air Safety List has become a major preventive tool, as it motivates countries with safety problems to act upon them before a ban under the EU Air Safety List would become necessary.
Following today's update, a total of 193 airlines are banned from EU skies:
  • 190 airlines certified in 18 states[1], due to a lack of safety oversight by the aviation authorities from these states.
  • Three individual airlines, based on safety concerns: Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Iraq) and Blue Wing Airlines (Suriname).
An additional six airlines are subject to operational restrictions and can only fly to the EU with specific aircraft types: Afrijet and Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon), Air Koryo (Democratic People's Republic of Korea), Air Service Comores (the Comoros), Iran Air (Iran) and TAAG Angola Airlines (Angola).
Background information
Today's update of the Air Safety List is based on the unanimous opinion of the safety experts from the Member States who met from 22 to 24 November within the EU Air Safety Committee (ASC). This Committee is chaired by the European Commission with the support of the European Aviation Safety Agency (EASA). Assessment is made against international safety standards, and notably the standards promulgated by the International Civil Aviation Organisation (ICAO).
As part of the Aviation Strategy presented in December 2015, the Commission announced its intention to evaluate Regulation (EC) No 2111/2005 which establishes the Air Safety List. This evaluation will assess the most efficient ways to further improve the protection of passengers against unsafe air carriers.
One such way is to work with aviation authorities worldwide to raise global safety standards. With the support of the European Commission, EASA is therefore implementing technical cooperation projects with partner countries and regions. One example is the Eastern Partnership/Central Asia Project. Through this project, EASA works with Eastern European and Central Asian states to ensure their effective participation in the pan-European civil aviation system and supports the civil aviation authorities in fulfilling their international obligations in terms of air safety and security. More information on technical cooperation projects is available here.
For more information:
[1]Afghanistan, Angola (with the exception of one airline which operates under restrictions and conditions), Benin, Republic of the Congo, Democratic Republic of the Congo, Djibouti, Equatorial Guinea, Eritrea, Gabon (with the exception of 2 airlines which operate under restrictions and conditions), Indonesia (with the exception of 7 airlines), the Kyrgyz Republic, Liberia, Libya, Mozambique, Nepal, São Tomé and Príncipe, Sierra Leone and Sudan.

Rusland (NPS): 'Is het correct om nu Telesur faciliteiten te geven die concurrenten niet hebben?'

'Wij zijn een traject van liberalisatie ingegaan rond de jaren 2006-2008'

'Met huidige aanpak wordt een grote som geld geleend, terwijl bepaalde onderdelen investering nu niet nodig zijn'


Het Assembleelid Gregory Rusland (NPS), lid van de commissie van rapporteurs, vindt dat de lening van 115,8 miljoen Amerikaanse dollar voor Telesur vanuit twee oogpunten moet worden bekeken. De eerste is de lening via de overheid met speciale voorwaarden voor Telesur én vanuit het bedrijf zelf. Dit zei hij gisteren tijdens de openbare commissievergadering, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 december 2016.

De regering vraagt de minister van Financiën te machtigen de lening aan te gaan bij de Chinese EXIM Bank. Rusland stelde dat Telesur hem dierbaar is. Het bedrijf moet overleven in de concurrerende wereld van vandaag. 'Maar, wij zijn een traject van liberalisatie ingegaan rond de jaren 2006-2008, waarbij meerdere spelers zijn toegelaten op de markt. Dit is een basisuitgangspunt. Wij moeten nagaan of het correct is om Telesur nu faciliteiten te geven die concurrenten niet hebben. Verder merk je dat bepaalde particulieren meefietsen om de voordelen mee te pikken tegenover anderen die dat niet kunnen. De mogelijkheden zouden voor eenieder gelijk moeten zijn als je een bepaalde richting met het beleid van liberalisering uitgaat.' 

Met deze faciliteiten kan volgens Rusland een situatie ontstaan die Telesur in een positie brengt, waarbij de organisatie niet weerbaar wordt gemaakt om de lokale en international concurrentie aan te gaan. Wanneer op gegeven moment de regering helemaal niet meer kan inspringen met financiën, moet het bedrijf overleven en moet het zich dus nu juist klaarmaken om die fase in te gaan, meent het commissielid.

Rusland gaf aan, dat het bedrijf wel investeringen moet aangaan, waarbij ingespeeld wordt op wat dringend noodzakelijk is. Met die verdiensten moeten de investeringen die nodig zijn, worden gedaan.

'Met de huidige aanpak wordt direct een grote som geld geleend, terwijl bepaalde onderdelen van de investering nu niet nodig zijn. Tegen de tijd dat die nodig zijn, zijn ze waarschijnlijk - gezien de ontwikkelingen in de sector - ook veel goedkoper, waardoor het bedrijf veel minder hoeft te betalen.' 

Rusland wilde ook weten wat met het grote ITC-project ter automatisering van de overheidsadministratie, waarbij grote sommen geld zijn besteed voor de infrastructuur naast het regeringsgebouw rond 2012, is gebeurd. Telesur moet geen investeringen doen voor de overheid. De overheid zou haar behoefte moeten aangeven en volgens bedrijfstechnische principes Telesur moeten benaderen voor uitvoering daarvan, stelde Rusland.

De machtigingswet wordt vandaag in een plenaire openbare vergadering behandeld en afgerond.

Positieve resultaten drie kokosproefkwekerijen te Wanica en Para

Kokosproject in Suriname vormt onderdeel ontwikkeling kokosindustrie in Caribisch gebied

Pilotproject in voorbereiding voor het kokosdistrict Coronie


De eerste drie proefkwekerijen voor kokos in de districten Wanica en Para leveren goede resultaten op en hiermee begint het vierjarige nationale project vorm te krijgen. Sjaak Khodabaks, coördinator ervan, is blij en zegt vandaag, woensdag 28 december 2016, in de Ware Tijd, dat er nu ook een pilot wordt voorbereid in Coronie.

De opzet van de pilotkwekerijen maakt deel uit van een project over de ontwikkeling van de kokosindustrie in het Caribisch gebied, dat in negen Cariforum-lidlanden wordt uitgevoerd. Het gaat om Belize, Dominica, Dominicaanse Republiek, Guyana, Jamaica, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Suriname en Trinidad & Tobago.

Het doel is versterking van de concurrentiepositie van kleinschalige kokosboeren door marktkansen, samenwerking tussen nationale en regionale programma's en een betere toegang tot adviesdiensten voor verbeterde productie. Suriname en Trinidad zijn twee van de landen die op schema liggen.

Bij de ressortkantoren van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij te Houttuin en Para zijn honderd noten van verschillende Surinaamse variëteiten gebruikt voor het aanmaken van plantmateriaal. Ook is op een privéterrein in Para een kwekerij van 845 plantjes opgezet.

Valies: 'Indien kwestie gemuteerde leerkrachten EBGS-MULO niet wordt opgelost, zal massaal protest komen na 5 januari 2017'

Onderwijs januari 2017 vermoedelijk in gevaar 


Het einde van 2016 is bijna in zicht. In het nieuwe jaar verwacht Wilgo Valies, voorzitter van zowel de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) als de Bond van Leraren (BvL), dat de regering de permanente educatie van leerkrachten zal stimuleren en dat de herwaardering, waarvan de overeenkomst in april 2016 is aangegaan, verder gestalte zal krijgen. 'De implementatie van de herwaardering zal in januari 2017 aanvangen. Onderwijs is staatszorg, daarom dient de overheid ook een wezenlijke bijdrage te leveren', zegt Valies vandaag, woensdag 28 december 2016, in het Dagblad Suriname.

'Zo moet er gewerkt worden aan betere omstandigheden op de scholen, de klasse-indelingen zijn veel te groot. “Er wordt nog steeds gewerkt met de klasse-indeling van 40 leerlingen. En dit is allang achterhaald.'

Als men een nieuwe leermethode wenst te introduceren, moet men deze factoren eerst aanpakken. Ook het faciliteren van leerkrachten mag in 2017 verbeterd worden, evenals het mutatiebeleid van de regering.

'Een ander probleem is de bejegening van leerkrachten door de autoriteiten. De leerkrachten worden continu gemuteerd, vooral in de openbare dienst. Zo zijn er op de EBG (Evangelische Broedergemeente) MULO op een verschrikkelijke manier mutaties doorgevoerd naar aanleiding van de kritische houdingen van de leerkrachten. Leerkrachten zijn geen jaknikkers. Het is juist van belang wanneer een leerkracht kritisch is. Men komt in feite aan het recht en de individuele vrijheid van de leerkrachten. Er is krachtig geprotesteerd hiertegen, omdat dit onterecht is.'

Het betreft de hele sectie, bestaande uit drie leerkrachten die het vak Engels verzorgen, bij wie de mutatie heeft plaatsgevonden in oktober 2016. Er wordt geëist dat de gemuteerde leerkrachten teruggeplaatst worden. 'Dit gedrag kunnen wij op geen enkele wijze accepteren. Indien dit niet wordt opgelost, zal er een massaal protest komen na 5 januari 2017, waarbij de start van het onderwijs in het komend jaar niet gegarandeerd zal zijn. Wat ik als een mijlpaal beschouw, is de oprichting van de ALS op 6 mei 2016, die de belangen van de leerkrachten (vanaf de basisschool tot het Instituut voor de Opleiding van Leerkrachten) behartigt. Dit initiatief is genomen vanuit de leerkrachten.'

De bedoeling is dat er één vakorganisatie wordt gehanteerd voor de leerkrachten. 'Dit is een belangrijk moment voor ons.'

Een andere mijlpaal is dat er een bijdrage geleverd is aan de innovatie binnen het onderwijs, deelt Valies mee. 'Innovatie is noodzakelijk om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.' Deze innovatie houdt in het opkrikken van het onderwijs naar internationale maatstaven. 'Men moet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de wereld, zodat de nieuwe leermethode/benadering ook in Suriname geïncorporeerd kan worden.' In dit kader is het ook handig om te vernemen hoe andere landen onderwijskwesties oplossen, zodat men het wiel niet weer hoeft uit te vinden.

Zorgen bij Chinese vereniging over toenemende criminaliteit

Vooral Chinese winkeliers zijn slachtoffers van - gewapende - overvallen

'De wet moet ons beschermen, maar we merken dat de huidige wetgeving ons niet meer beschermt'


Kong Ngie Ton Sang, de grootste en oudste Chinese Vereniging in Suriname, maakt zich zorgen over de oprukkende criminaliteit die voornamelijk Chinese winkeliers treft. Voorzitter Thomson Cheung pleit voor ‘zwaardere’ wetten om daders te straffen. 'Deze grote rovers denken niet verder. Dit is ons te veel, we kunnen het niet meer aan.' Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 28 december 2016.

Als voorbeeld voor zwaardere straffen haalt Cheung aan dat in China iemand die een moord pleegt, de doodstraf krijgt. In sommige landen wordt bij diefstal een vinger afgehakt. Hij pleit ervoor, om afhankelijk van het soort misdaad, in Suriname de wetgeving aan te passen. 'De wet moet ons beschermen maar we merken dat de huidige wetgeving ons niet meer beschermt.'

Cheung merkt een toename van overvallen in december, waarbij families zwaar mishandeld en geslagen worden. 'Het huis beveiligen met dievenijzer helpt niet meer en honden worden vergiftigd. Het wordt erger.'

Cheung is voorstander van meer politie op straat. Hij hekelt het, dat vaak gezegd wordt dat politie geen vervoer heeft. 'We maken nu een slechte tijd door en het wordt erger. Het is niet meer veilig.'

De organisatie heeft met de minister van Justitie en Politie en ook met het Korps Politie Suriname gesproken. Het blijkt dat de politie inderdaad dringend materiaal en voertuigen nodig heeft.

Werkgroep Hoger Beroepsopleiding Ambtenaren ingesteld door BiZa en MinOWC

De nieuwe beroepsopleiding vloeit voort uit samenwerking BiZa en MinOWC

(Bron foto's: ministerie van Binnenlandse Zaken)

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft gistermorgen, dinsdag 27 december 2016, op zijn kabinet de Werkgroep Hoger Beroepsopleiding Ambtenaren ingesteld. Eén van de voornaamste taken die rusten op de schouders van de werkgroep is om een assessment te maken van wat het veld wil en wat de praktische situatie is. Volgens de bewindsman zal er een 'blend' moeten komen tussen theorie en praktijk, zo laat het ministerie in een persbericht weten.

Voorts zal de werkgroep een nota moeten presenteren, waarinonder meer een visie, missie, doelstellingen, plan van aanpak en programmaonderdelen zijn opgenomen. Bovendien zullen vooral de eindtermen moeten worden gedefinieerd, aangezien HBO-opleidingen moeten voldoen aan bepaalde randvoorwaarden.

De nog op te zetten beroepsopleiding vloeit voort uit een samenwerking tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Namens Onderwijs zitten Lilian Calender (voorzitter), Ineke Bendter en Stephanie Bram in de werkgroep, terwijl Jules de Rijp, Kavita Gangadin, Inderpersad Baboeram en Maya Srihar Doobe door Binnenlandse Zaken zijn voorgedragen.

Opleidingen voor ambtenaren, zoals de Surnumerairs en de Voortgezette Algemene Ambtenaren Opleiding (VAAO), vallen onder de taakstelling van Binnenlandse Zaken.

Minister Noersalim merkte op, dat BiZa sinds 1971 belast is met de ambtenarenopleidingen. Hij legde uit ervaren te hebben ambtenaren enkele jaren vóór hun pensioen tot de ontdekking komen dat ze hun plafond hebben bereikt en niet verder kunnen groeien.

Voorts blijkt dat er binnen het FISO (Functie Informatie Systeem van de Overheid) dusdanige vereisten zijn, dat ambtenaren die enorm veel jaren ervaring hebben, maar geen theoretisch kader, niet bevorderd kunnen worden tot een veel hogere functie. 'Dat is iets dat in de harde praktijk plaatsvindt op bijna alle ministeries. En wij willen die mensen ook de kans geven om binnen het ambtelijke te groeien', betoogde minister Noersalim.

Voor MinOWC-minister Robert Peneux is het belangrijk, dat niet alleen traditioneel ambtenaren zullen worden opgeleid. Ook de ambtenaren die al ettelijke jaren in het systeem zitten en geen drie- of vierjarige HBO willen volgen, maar zich willen specialiseren, zouden volgens de bewindsman daartoe de ruimte krijgen binnen de nog op te zetten opleiding. Hij sprak de hoop uit dat dit instituut die mogelijkheden kan bieden en ook zodanig breed gaat, dat een aantal van de deelcertificaten tot een diploma kan leiden.

Minister Peneux zei verder, dat gelijk aan de accreditatie wordt gewerkt. Een aanbeveling die hij de werkgroep meegaf was om na de gaan of de VAAO vlot aansluit op de nog in te stellen hogere beroepsopleiding en of bijstelling nodig is.

Gajadien (VHP): 'Suriname wordt nationaal en internationaal te schande gezet'

'Regering Bouterse verstrekt onjuiste informatie over afgesloten leningen'

'De regering is bezig met misleiding'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt, dat de regering onjuiste informatie heeft verstrekt over leningen die zijn aangegaan en dat zij Suriname te schande zet nationaal en internationaal. De coalitie in De Nationale Assemblee accepteert zaken die niet kunnen. Gajadien ergerde zich gisteren in een openbare commissievergadering van het parlement, erover dat informatie die gevraagd is over de leningen, niet is verstrekt aan de volksvertegenwoordiging, ondanks toezeggingen. Dit bericht Starnieuws vanochtend, woensdag 28 december 2016.

Hij is lid van de commissie van rapporteurs, die de ontwerpwet om de minister van Financiën te machtigen een lening van 115,8 miljoen Amerikaanse dollar aan te gaan voor Telesur bij de Chinese Export en Importbank, EXIM.

Het Assembleelid memoreerde, dat hij in oktober informatie heeft gevraagd over welke leningen geregistreerd zijn, de bedragen, looptijd en condities. Hij wil weten wat de rente is en hoeveel is afgelost. De werkarmen van de regering zouden deze informatie gemakkelijk kunnen geven, meent Gajadien, maar dit is niet gebeurd.

Hij concludeerde, dat de regering veel te verbergen heeft. Bij uitgifte van de Staatsobligaties zijn volgens hem vermoedelijk fictieve cijfers gepresenteerd. Volgens de volksvertegenwoordiger vindt dat door een tabel te presenteren waarbij ook de inkomsten van de Merian-goudmijn van Newmont in voorkomen, een vertekend beeld geven. Gajadien vindt dat de regering bezig is met misleiding.

Hij vindt dat De Nationale Assemblee zich kritisch moet opstellen, anders blijft de regering steeds meer lenen. Generaties worden opgezadeld met de lasten. De VHP'er vindt dat de machtigingswet om het obligoplafond te overschrijden niet in de geest is van de Grondwet. De Wet op de Staatsschuld biedt ruimte om toestemming te vragen om het schuldplafond te overschrijden, maar dit mag alleen onder bepaalde voorwaarden. Indien hier niet aan voldaan wordt, is de wet nietig. Hier wil Gajadien niet aan meewerken.

Volgens hem is het duidelijk aangegeven binnen welke grenzen de regering mag bewegen om het obligoplafond te overschrijden. De lening voor Telesur beantwoord hier volgens hem niet aan. Hetzelfde gold voor de lening van 235 miljoen voor het asfalteringsproject van het Chinese bedrijf Dalian.

Dubbele moord op twee Curaçaoënaars te Hellevoetsluis gevolg familievete

Drie verdachten in beeld bij politie en die staan nu internationaal gesignaleerd


Een familievete die al jarenlang sudderde, zou op tweede kerstdag in Hellevoetsluis Faichel (22) en zijn 29-jarige oom Shurandly Rimon het leven hebben gekost. De twee Antilliaanse mannen vierden kerst bij hun familie in een woning aan de Branding, toen ze rond zes uur naar buiten werden gelokt. Om de hoek werd het tweetal opgewacht door zeker drie mannen, waarna ze werden beschoten (zie foto - Bron: boevennieuws.nl). Ze raakten zwaargewond. Shurandly alias Macho uit Hellevoetsluis overleed kort nadat hij in het ziekenhuis aankwam. Rotterdammer Faichel, eigenaar van klusbedrijf en vader van een jonge dochter, overleed later in het hospitaal, zo bericht De Telegraaf vandaag, woensdag 28 december 2016.

In de Hellevoetse wijk De Struyten wordt gesteld dat de familie van de slachtoffers al jarenlang verwikkeld is in een vete met een andere Antilliaanse familie. Het hing volgens bekenden al geruime tijd in de lucht dat het tot een gewelddadige confrontatie tussen de twee families zou komen. Waarover het langlopende conflict gaat, is onduidelijk.

De politie is inmiddels een klopjacht begonnen op de daders. De rechercheurs hebben een sterk vermoeden wie de mannen heeft neergeschoten en riep ze gisteren op zich te melden bij het politiebureau. Het gaat om in totaal drie mannen die bij de politie in beeld zijn. Ze staan inmiddels internationaal gesignaleerd.

Het AD bericht, dat de familie van de doodgeschoten Rimon en zijn oom Shurandly zegt te weten wie er achter de dubbele moord zit.

Overigens is er volgens Hellevoeters ook twee uur later in de plaats geschoten. Volgens de politie is er echter geen melding binnengekomen, waardoor niet zeker is of er sprake is geweest van nog een schietpartij.

TUIfly doorbreekt monopolie KLM op vluchten naar Suriname

Vanaf april vliegt TUIfly in samenwerking met SLM drie keer per week naar Suriname


De Nederlandse vakantievlieger TUIfly gaat vanaf april in samenwerking met Surinam Airways (SLM) drie keer per week naar Paramaribo vliegen. Het 'monopolie' van KLM op deze lucratieve familieroute wordt doorbroken door de gedeelde vluchten van TUIfly en SLM. Tickets zullen volgens een woordvoerder stukken goedkoper zijn dan van KLM. Dit bericht vandaag, woensdag 28 december 2016, onder andere De Telegraaf.

'Vanaf 499 euro retour. We mikken vooral ook op Nederlandse toeristen, die pakketreizen met hotel in Suriname willen. Strandcombinaties met Curaçao zijn mogelijk.'

In april 2017 start TUI met twee vluchten per week in een Airbus A340 van Surinam Airways. 'In het zomerhoogseizoen zetten we er een Boeing 787 Dreamliner van TUIfly bij. De vluchtnummers van de drie wekelijkse vertrekken op Schiphol zijn gelijk.'

Luchtvaartexpert Hans de Jong zegt op upinthesky.nl: 'De belangrijkste reden waarom de diensten niet beklijven is het feit dat er een onbalans in vervoersstromen is. Dat komt voornamelijk omdat het puur point-to-point vervoer is met veel ‘visiting friends and relatives’.

Een woordvoerster van TUI zegt tegen Up alle vertrouwen in de lijndienst te hebben. 'Anders zouden we deze niet beginnen natuurlijk. Wij zijn voornamelijk een pakketreizen-aanbieder en hebben daardoor ervaring met dit type routes, anders dan een lijndienstmaatschappij.'

TUI denkt de toestellen voldoende vol te krijgen, maar houdt rekening met 'empty legs' aan het begin en eind van het seizoen. 'Door ook verkoop van losse tickets denken we de toestellen te vullen. We zijn erg enthousiast over de route.'

Arjan Kers, General Manager TUI Nederland: 'Suriname staat al langer op onze verlanglijst als het gaat om aanbod naar interessante verre bestemmingen. Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden die dit prachtige land biedt aan toeristen op het gebied van natuur, cultuur en een vakantie waarop je zowel iets kunt beleven als relaxen. De samenwerking tussen Surinam Airways en onze eigen airline TUIfly is daar een belangrijke schakel in; het maakt dat we deze vakanties voor een groter publiek bereikbaar maken. We zijn trots op dit partnership waarin we samen drie maal per week vluchten aanbieden tussen Paramaribo en Amsterdam.'

Robbi Lachmising, CEO van Surinam Airways, benadrukt dat het voor Surinam Airways van belang is om met een sterke Europese partner in het internationaal reisgebeuren nieuwe marktsegmenten aan te boren en zo gezamenlijke groei in het luchttransport en toeristisch bezoek aan Suriname te bevorderen. 'Op die wijze draagt Surinam Airways bij aan de nagestreefde verdere diversificatie van de Surinaamse economie.'

In 2003 probeerde het toenmalige Air Holland ook KLM dwars te zitten op de Suriname-route. KLM verzette zich toen fel, onder meer door druk te zetten op SLM en de Nederlandse regering.

Op de Nederlandse Antillen zitten TUIfly en KLM elkaar ook al jaren in de haren met een flinke prijzenslag in de lucht. Het aantal vluchten vanuit Schiphol wordt volgend jaar verder opgevoerd. De consument profiteert van meer keuzes en goedkopere vakanties. TUI gaat ook het Hollandse hotelconcept Time to Smile op de Antillen uitbreiden en straks in Suriname lanceren. Dochter Kras gaat rondreizen aanbieden.

Venezuela zorgt voor een riskante deal voor Aruba's San Nicolas-raffinaderij

PdVSA's Amerikaanse dochter Citgo verhypothekeerd aan Russisch oliebedrijf Rosneft


Venezuela heeft stilletjes PdVSA’s dochteronderneming Citgo Petroleum Corporation in de Verenigde Staten verhypothekeerd aan de Russische oliemaatschappij Rosneft. Dit is een riskante deal voor Aruba. De regering Eman heeft onlangs een akkoord gesloten met Citgo voor de heropening van de raffinaderij te San Nicolas. Het land staat voor minimaal 300 miljoen dollar garant, zonder dat er een maximum is vastgesteld voor de garantstelling, aldus vanochtend, woensdag 28 december 2016, het Antilliaans Dagblad.

PDV Holding Inc, eigendom van het Venezolaanse staatsbedrijf Petroleos de Venezuela SA (PdVSA), is eigenaar van Citgo Holding Inc, dat op zijn beurt eigenaar is van Citgo Petroleum Corporation die drie raffinaderijen en oliepijpleidingen heeft in de Verenigde Staten. De hypotheekovereenkomst brengt met zich mee dat, indien Citgo of PdVSA zijn verplichtingen niet kan nakomen, de Russische staat met oliebedrijf Rosneft mede-eigenaar wordt van strategisch belangrijke raffinaderijen en oliepijpleidingen in Texas, Louisiana en Illinois.

De Citgo Holding is nu voor 49,9 procent met hypotheek bezwaard, voor een lening van 1,5 miljard dollar door Rosneft, ’s werelds grootste olie- en gasproducent. De resterende 50,1 procent geldt volgens een bericht van24 oktber van persbureau Bloomberg als onderpand voor de langetermijnobligaties die PdVSA zijn huidige houders van binnenkort aflopende obligaties aanbiedt.

Gehypothekeerd is onder meer de Lake Charles-raffinaderij van Citgo in Lousiana, de op vijf na grootste olieraffinaderij in de Verenigde Staten. Gezamenlijk verwerken de drie raffinaderijen van Citgo 749.000 vaten olie per dag.

Russ Dallen van het Venezuela Opportunity Fund, die onderzoek deed naar de geheime transactie, vestigt er de aandacht op, dat op 30 november jongstleden de financiële reserves van Venezuela met 891 miljoen dollar groeiden, maar dat het bij analisten niet bekend is waar dat geld vandaan komt. Verondersteld wordt, dat het een restbedrag is van de lening van Rosneft. Venezuela was laat met het betalen van bijna drie miljoen dollar aan obligatieschuld in november; de laatste aflossing van 146 miljoen dollar aan houders van langetermijnobligaties werd niet op 17 november voldaan, maar twee weken later, op 30 november en 1 december.

Lees hier het vervolg van dit artikel. 

Positief bedrijfsresultaat Curaçao Ports Authority in 2015 van 5.5 miljoen gulden

Resultaat bedraagt 10 miljoen gulden minder dan in 2014

'Omzetten gedaald onder andere door niet verlengen contracten met Venezolaanse schepen'


Curaçao Ports Authority (CPA) heeft in 2015 een positief bedrijfsresultaat behaald van 5,5 miljoen gulden, tien miljoen gulden minder dan het jaar ervoor. 'Het financiële resultaat vóór belasting van CPA over het jaar 2015 is lager dan 2014 en bedraagt 4,9 miljoen gulden (2014: 12,9 miljoen gulden)', zo staat in het jaarverslag 2015 dat onlangs door de - inmiddels voormalige - minister van Financiën, José Jardim, naar de Staten is gestuurd, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 28 december 2016.

Daarin staat verder: 'Wij mogen u erop attent maken dat de inkomsten steeds een dalende tendens tonen en dat daar tegenover de kosten stijgen. De omzetten zijn gedurende de afgelopen jaren gedaald. Dit komt doordat onder andere de contracten met de schepen in Venezuela niet verder verlengd zijn. CPA zal al het nodige doen om de kosten zo veel mogelijk te drukken. Door het stijgende levensonderhoud en reeds gemaakte afspraken bijvoorbeeld via de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) is het niet altijd mogelijk om sommige van de kosten direct te drukken. De liquiditeitspositie en de solvabiliteitspositie worden wekelijks in de gaten gehouden. Per heden is er geen reden tot enige bezorgdheid.'

CPA had een omzet van 82,6 miljoen gulden, een daling ten opzichte van 2014 toen een omzet van 88,4 miljoen gulden werd opgetekend. De daling van de omzet komt voornamelijk door een daling van de omzetten uit de geleverde sleepbootdiensten.

'Er is wel stijging in de omzetten uit de haven- en liggelden, verhuur en concessiegelden en ook een lichte daling in de passagiersgelden', zo staat in het verslag. 'Verder zijn de bedrijfslasten toegenomen met 2,2 miljoen gulden (in 2015: 77,7 miljoen gulden). De stijging vindt onder andere plaats door een bijzondere waardedaling in verband met de afwaardering van de schepen van in totaal 10,8 miljoen gulden.'

Er zijn ook investeringen gedaan in 2015 van in totaal 21,8 miljoen gulden. 'De belangrijkste investeringen hadden betrekking op de voorbereidingen Mega Pier II, de aankoop van twee meerboten, de voorbereiding voor de rehabilitatie van de Motet Werf en de Nieuwe Werf en het groot onderhoud aan de kranen.'

Om de kosten enigszins te drukken is in 2015 een personeelsstop afgekondigd. Vacatures worden zo veel mogelijk intern ingevuld. Eind 2015 telde de CPA 107 medewerkers en Curaçao Pilots Organization (CPO) 16 medewerkers.

Green Force heeft meer dan 501.000 kilo ingezameld en verwerkt afval bereikt op Curaçao

Eigenaar Green Force: 'Heel leuk om te weten en ontzettend goed nieuws voor eiland'


'Green Force zou meer kunnen betekenen voor dit eiland met de hulp van een duurzaam georiënteerde regering'


Milieu- en recyclingbedrijf Green Force heeft de mijlpaal van meer dan 501.000 kilo ingezameld en verwerkt afval bereikt op het eiland. Timo Brouwer, eigenaar van Green Force vandaag, woensdag 28 december 2016, in het Antilliaans Dagblad: 'Dat zijn vijfhonderd metrische tonnen die niet meer op dit eiland liggen en die naar het buitenland zijn verscheept voor recycling en hergebruik. Ik wist het niet tot een week geleden. Ik moest even een berekening maken voor een brief en was aan het optellen wat we nu al hadden ingezameld en geëxporteerd. Tot mijn verrassing was het net iets boven de 500.000 kilo afval. Heel leuk om te weten en natuurlijk ontzettend goed nieuws voor dit eiland.' 

De mijlpaal werd twee weken geleden bereikt toen er weer een container werd geëxporteerd door het bedrijf. Hierbij werd 19.000 kilo afval karton van industriële afkomst geëxporteerd.

Green Force zamelt niet alleen plastic flessen in van het type PET en HDPE, maar ook aluminium blikjes, industrieel karton, industrieel plastic folie en afgedankte accu’s.

Green Force werd in februari 2010 opgericht en is begonnen met de inzameling van zestig kilo aluminium per maand. In 2012 is het bedrijf uitgebreid door ook plasticderivaten zoals folie en plastic flessen in te zamelen. Rond het einde van 2014 begon het bedrijf met het inzamelen en verwerken van accu’s. n dit jaar in juli, volgde de meest recente uitbreiding naar industrieel karton.

'Nu met 44.000 kilo per maand is het bedrijf een recyclingreus geworden die van groot belang is voor het milieu van dit eiland. We helpen het eiland schoon te houden. Elk stukje materiaal dat naar ons gaat, blijft niet meer op Curaçao en zal het eiland nooit meer vervuilen. Daarnaast helpen we met het creëren van banen. Iedere directe baan in de recycling creëert vier indirecte banen. Vanzelfsprekend helpen we ook met het tegengaan van de opwarming van de aarde door grondstoffen te hergebruiken. Natuurlijk zijn we dus van invloed op de economie van het eiland aangezien er geëxporteerd wordt', aldus Brouwer.

Green Force doet verder mee aan de bewustwording van de bevolking, biedt hulp aan dieren en zet zich in voor het planten van bomen. Door de lage olieprijzen, die een sterke invloed hebben op de prijzen van gerecycled plastic, kampt het bedrijf met wat problemen die het nu probeert op te lossen. Zo ligt er een brief bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning om het stuk grond waar de productie plaatsvindt op naam van het bedrijf te krijgen voor een langere periode. Dit is nodig om investeringen te doen, waarvoor garanties nodig zijn. Ook is er een brief uitgegaan naar de nieuwe minister van Milieu om hulp te vragen om de PET-flessenafdeling open te houden voor het brede publiek zolang de lage olieprijzen aanhouden.

'We hopen op het beste. Ik doe mijn best om het milieu van dit eiland te ontzien. Nu zou de regering ook kunnen helpen met een kleine moeite. Green Force zou meer kunnen betekenen voor dit eiland met de hulp van een duurzaam georiënteerde regering.'

Tegen interne afspraken in aanvaardt Plet (MAN) lidmaatschap Staten Curaçao

Veel gedoe rond opvolging MAN-Statenleden die minister zijn geworden in regering Koeiman


Na weken van speculaties en onduidelijkheid over de opvolging in de Staten van MAN-parlementariërs die vertrekken, omdat zij minister zijn geworden, heeft Yaël Plet (zie foto - Bron: Facebook) de sociaaldemocratische regeringspartij voor het blok gezet en zich - dwars tegen de interne afspraak in - bereid verklaard om Statenlid te worden. Dit meldt het Antilliaans Dagblad vanochtend, woensdag 28 december 2016.

Voorzitter Randolph ‘Pacheco’ Römer van het Hoofdstembureau verklaarde gisteren, dat Plet het lidmaatschap van de Staten heeft aanvaard. Plet was de nummer 6 op de verkiezingslijst van de MAN en behaalde 134 stemmen bij de laatste verkiezingen waarbij de blauwe partij als grote winnaar uit de bus kwam. Nog vóór de verkiezingen tekenden de MAN-kandidaten een akkoord, dat zij zich bij de opvolging van vertrekkende Statenleden aan het voorstel van hun politiek leider - de huidige premier Hensley Koeiman - zullen houden, namelijk dat de meeste stemmen gelden voor opvolging en niet de volgorde van de lijst. Het voorstel van Koeiman staat haaks op de huidige wet die door het Hoofdstembureau wordt gehanteerd.

Eerder adviseerde de Raad van Advies dan ook om het voorstel beter uit te werken en wees op het belang van een gedegen onderzoek. Na het indienen van de ontslagbrieven van de Statenleden die nu minister zijn geworden, is het Hoofdstembureau gisteren, na een korte pauze door de feestdagen, begonnen met het benaderen van de kandidaten die in aanmerking komen om parlementariër te worden.

'Daarbij heeft het Hoofdstembureau volgens de Kieswet de kandidaten benaderd die op grond van hun plaats op de verkiezingslijst de opengevallen plaatsen kunnen opvullen', aldus Römer.

Statenlid Elsa Rozendal (MAN), die de nieuwe minister van Onderwijs zou moeten worden, heeft haar ontslag als parlementariër nog niet ingediend en is ook nog niet beëdigd als minister. De nummer 5 op de lijst van MAN, Gassan Dannawi, goed voor 439 stemmen, heeft het lidmaatschap van de Staten aanvaard. Na Yaël Plet is Amador Nita, de nummer 7 op de lijst, die bij verkiezingen 101 stemmen haalde, de eerstvolgende kandidaat om door het Hoofdstembureau benaderd te worden. De kans lijkt daarmee verkeken dat Wimbert Hato en Zulaijka Pinedo-Brandao die bij de verkiezingen respectievelijk 226 en 191 stemmen haalden, nog - conform het voorstel van Koeiman - Statenlid zullen worden.

Voormalig presidente Argentinië Cristina Kirchner aangeklaagd voor corruptie

Kirchner zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude bij toekennen concessies aan zakenman

'De beschuldigingen zijn politiek gemotiveerd'


De voormalige presidente van Argentinië Cristina Kirchner is door een federale rechter aangeklaagd voor corruptie, zo bericht de BBC dinsdagavond 27 december 2016. Volgens de rechter heeft Kirchner zich mogelijk schuldig gemaakt aan fraude bij het toekennen van concessies aan zakenman Lázaro Báez en zijn bedrijf Austral, door haar regering. 

Baez was een naaste kennis van de inmiddels overleden Nestor Kirchner, de voorganger en echtgenoot van Kirchner.

Er zijn voor 10 miljard Argentijnse peso (ruim 600 miljoen euro) aan tegoeden van Kirchner bevroren. Of ze zoveel geld heeft is niet zeker, schrijft het persbureau AP. Ook Báez en twee voormalige ministers worden aangeklaagd. Dat zijn Julio de Vido van Publieke Investeringen en José Lopez van Infrastructuur. Lopez werd in juni opgepakt toen hij miljoenen dollars cash in een klooster probeerde te verbergen. Hij wordt verdacht van witwassen.Kirchner heeft eerder gezegd, dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn.

De huidige president Mauricio Macri, die zich afzette tegen het beleid van zijn voorganger Kirchner, zou er volgens haar achter zitten. In mei werd Kirchner al ten laste gelegd de wisselkoers van de peso te hebben gemanipuleerd, wat tot economische schade zou hebben geleid. Ook nu ontkent Kirchner zich schuldig te hebben gemaakt aan corruptie. Ze meent 'geen vriend of partner' van Báez te zijn. 

Báez zou tijdens de presidentsperiodes van Nestor en Cristina Kirchner veel geld hebben verdiend in de provincie Santa Cruz in Patagonië door contracten die zijn bouwbedrijf vanuit de overheid werden gegund. Hij zit sinds april vast. Volgens de federale rechter kreeg Báez gemiddeld 15 procent meer voor opdrachten dan er aan budget beschikbaar was. In totaal gaat het om 52 opdrachten met een waarde van 2,9 miljard dollar.

Fernández de Kirchner volgde in 2007 haar man Néstor Kirchner (1950-2010) als president van het land op en regeerde tot eind 2015. Beiden zijn leiders geweest van de radicale vleugel van de Peronistische beweging. Deze populistische stroming is ontstaan met het regime van dictator Juan Perón (1895-1974).


(Red. De Surinaamse Krant/BBC/Financieele Dagblad/NRC/Nu.nl/De Telegraaf/Twitter)

NDP'er Abdoel houdt in parlement vurig betoog voor lening Staat bij Chinese EXIM-bank voor Telesur

'Vaste koperkabelinfrastructuur van Telesur is 35 jaar oud en aan vervanging toe'

'Er is sprake van kwaliteitsafname waardoor het aantal storingen toeneemt'


Het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel, voorstander van de machtiging van de lening die de regering wil sluiten voor Telesur, hield gisteren tijdens de openbare commissievergadering in het parlement, een positief betoog voor het sluiten van die lening door de Staat bij de Chinese staatsbank EXIM ten gunste van Telesur voor haar breedbandproject.

De vaste koperkabelinfrastructuur van Telesur is 35 jaar oud. Deze koperkabelinfrastructuur is verouderd en aan vervanging toe. De technische levensduur van dergelijke levensduur is gesteld op maximaal 25 jaar. De koperkabelinfrastructuur werd decennia geleden aangelegd om primair vaste telefoonverbindingen mogelijk te maken. Naast de telefoondienst worden meerdere diensten geleverd, waaronder breedbandinternet en dataverbindingen. Maar, de huidige koperkabelinfrastructuur is niet in staat te voldoen aan onder andere de groeiende vraag naar hogere bandbreedtes en andersoortige diensten die over internet geleverd worden. Deze informatie verstrekte Abdoel aan zijn collega's in de commissie, zo bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 december 2016.

De regering wil 115,8 miljoen Amerikaanse dollar lenen bij de Chinese EXIM Bank. Minister ad-interim van Financiën, Steven Relyveld, en zijn collega Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme beantwoordden gisteren technische vragen van de commissieleden.

Later vandaag volgt de openbare plenaire vergadering.

Abdoel ging diepgaand in op het doel van de lening. Telesur heeft een uitgebreide presentatie gegeven aan de commissie. De volksvertegenwoordiger vindt dat de informatie gegeven moet worden aan de samenleving. Abdoel legde uit dat de investering nodig is, omdat er is sprake van kwaliteitsafname waardoor het aantal storingen toeneemt. Dit zorgt naar een kostenverhogend effect voor de bedrijfsvoering van Telesur en voor een toenemende ontevredenheid bij de klanten. Telesur bedient momenteel op het vaste koperkabelinfrastructuur circa zestigduizend vaste breedband klanten, zowel particulier, zakelijk als overheid waarbij onder andere ieder huishouden een potentiële breedband klant is. Hieruit blijkt volgens de commissievoorzitter waarom dit project van belang is voor Telesur. Er is veel belangstelling bij klanten voor breedband. Dit is uit een marktonderzoek gebleken.

Met het breedband netwerkproject wordt voldaan aan de behoefte van de klanten. De huishoudens zijn de grootste groep gebruikers die de meeste elektronische apparaten gebruikt: smart tv’s, mobiel, IPad, tablets et cetera. Abdoel wees ook op de economische groei in vrijwel elke sector, op het gebied van onderwijs, distance learning, agrarisch, E-metering, handel E-payment, veiligheid, safe city, gezondheid, E-health.

De werkgelegenheid neemt toe door bijvoorbeeld call centers voor afhandeling van klantenservicediensten van bedrijven, aanbieding van bundeling van diensten. Aantrekkelijk maken van het investeringsklimaat is volgens Abdoel een ander voorbeeld voor de ICT-industrie door de infrastructuur gereed te maken, zodat investeerders de mogelijkheid hebben handel te drijven in Suriname op het gebied van ICT.

Abdoel somde tal van voordelen om door dit project uit te voeren en het moge dan ook duidelijk zijn dat hij, en dus de NDP. het breedbandproject van Telesur en de lening bij de Chinese bank ondersteunen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Gajadien (VHP): 'Machtigingswet voor lening Staat bij Chinese EXIM-bank voor Telesur is nietig'

'Bij aangaan financieringsovereenkomsten is minister Hoefdraad mogelijk strafrechtelijk vervolgbaar'

- 'Machtigingswetten voldoen niet aan voorwaarden die Grondwet stelt'
- 'De regering verzwijgt informatie over leningen, omdat zij vermoedelijk rommelt met de informatie'


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt, dat een tweede machtigingswet voor een lening bij de Chinese Export- Importbank (EXIM) ten behoeve van het zogenoemd National Broadband Plan 2016-2020 van Telesur, nietig is. Het totale project kost circa 116 miljoen Amerikaanse dollar. Van dit bedrag zal 98 miljoen door de Staat geleend worden en 17 zal eigen inbreng zijn van Telesur. Het wetsvoorstel voor de machtiging zal worden gewijzigd. 

'Machtigingswetten zoals die zijn opgemaakt bij het Dalian 4-project en het National Broadband Plan 2016-2020 zijn nietig, omdat deze niet voldoen aan de voorwaarden die de Grondwet stelt', zegt Gajadien dinsdag 27 december 2016 in het Dagblad Suriname. Vandaag zou het parlement in een openbare commissievergadering bijeen zijn om dit wetsvoorstel te behandelen en morgen in een openbare vergadering.

Gajadien, lid van de commissie van rapporteurs die deze wet moet voorbereiden, benadrukt dat het ten eerste niet duidelijk is hoe deze gelden terugverdiend zullen worden en binnen welk termijn deze zal zijn afgelost. Dit zijn zaken die de Grondwet duidelijk stelt. De nieuwe lening zal precies als de eerste bij de Chinese Export- Importbank worden aangegaan tegen een hogere rente van 3% met een looptijd van 20 jaar. De Dalian 4-lening heeft een rente van 2%.

'Als een wet nietig is, bestaat het niet. Als de minister van Financiën toch de financieringsovereenkomsten hiervoor tekent, dan is de vraag of hij ook niet hiervoor strafrechtelijk vervolgbaar is', stelt Gajadien.

De oppositie heeft eerder middels een brief procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gevraagd om een onderzoek in te stellen tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, omdat hij het obligoplafond in de Wet op Staatsschuld allang heeft overschreden.

De politicus zegt, dat naast de miljoenenlening er ook kanttekeningen zijn bij de overeenkomst die het staatsbedrijf met de Chinese telecom/ICT-reus Huawei is aangegaan. Hierover zal de regering tijdens de behandeling antwoord moeten geven. Telesur wil werken aan telecommunicatie in het land Telesur heeft volgens Gajadien een beeld gegeven over het Nationaal Breedband Project dat zal worden uitgevoerd. Samengevat komt het volgens hem erop neer, dat het staatsbedrijf van plan is meer diensten aan de samenleving te leveren, waardoor zij de geleende middelen verwacht binnen 12 jaren terug te verdienen. De commissie heeft informatie gekregen over het project, de leenovereenkomst en een uitgebreide presentatie van Telesur. Het bedrijf heeft aangegeven wat dit project betekent voor Telesur en de ontwikkeling van de telecommunicatie in het land.

Gajadien geeft aan, dat de regering tot op dit moment geen overzicht heeft opgestuurd over alle geregistreerde leningen die de Staat in de afgelopen periode heeft gesloten en hoeveel daarvan reeds afgelost zijn. Deze informatie is reeds voor de behandeling van de vorige machtigingswet door het parlement opgevraagd. In totaal gaat het om 85 geregistreerde leningen.

'Het ministerie van Financiën heeft deze informatie nog steeds niet aan het parlement gepresenteerd, terwijl het een openbaar stuk zou moeten zijn. De regering verzwijgt deze informatie, omdat zij vermoedelijk rommelt met de informatie. Dit zal Suriname, naar de internationale gemeenschap toe, duur komen te staan, omdat men steeds minder vertrouwen krijgt in het bestuur van het land', aldus Gajadien.