vrijdag 30 december 2016

Ambtenaren op Curaçao zijn maandag 2 januari vrij

De vrije dag geldt voor ambtenaren zover de dienst het toelaat...


Ambtenaren zijn maandag 2 januari vrij, voor zover de dienst dat toelaat. Dat heeft de Raad van Ministers gisteren besloten, schrijft de Extra (zie hieronder) vandaag, vrijdag 30 december 2016. 

De kersverse minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Ruthmilda Larmonie-Cecilia legt verder in de krant uit, dat het echt niet mogelijk was om de eindejaarsbonus voor ambtenaren te verhogen. Zij hebben nu 135 gulden bonus gekregen, in 2012 was dat nog 250 gulden.

Maar, benadrukt ze, de overheid waardeert de toewijding van de medewerkers.

De vrije dag geldt dus voor ambtenaren zover de dienst het toelaat. Dat betekent, legt de minister uit, dat bijvoorbeeld politie en brandweer wel moeten werken.

ÁMTENARNAN TA HAÑA DIA 2 DI YANÜARI 2017 KOMO DIA LIBER


WILLEMSTAD,- Pa ámtenarnan dia 2 di yanüari 2017 ta un dia liber. Asina minister di Gobernashon, Planifikashon i Servisio Públiko Ruthmilda Larmonie-Cecilia a duna di konosé 29 di desèmber. Segun Larmonie-Cecilia Konseho di Minister a tuma e desishon pa mustra ku gobièrnu ta balorá e trabou importante ku ámtenarnan ta hasi pa komunidat di Kòrsou.
Algun dia pasa a bira konosí ku gobièrnu ta duna tur ámtenarnan un bónus di fin di aña di 135 florin bruto. Promé ku aña 2012 ámtenarnan a haña 250 Naf komo bónus, pero te ainda esaki no ta posibel mas, segun Larmonie-Cecilia. ‘Pero komo bon doño di trabou nos ke mustra tur hende ku ta traha pa gobièrnu di Kòrsou, ku nos ta apresiá nan dedikashon hopi.’
Ku esaki Konseho di Minister ta splika ku ámtenarnan ta liber ‘zover de dienst het toelaat’. Esaki ta nifiká ku pa sierto grupo, manera polis i brantwer, un dia liber 2 di yanüari por ta no ta posibel.
Resientemente a bira konosí ku sindikato ABVO ta hopi desapuntá ku gobièrnu ta bolbe paga 135 florin di bónus. Den deklarashon pa EXTRA, presidente di ABVO, sr. Wendy Calmes a bisa ku esaki ta algu desapuntá i ku gobièrnu no ta kumpliendo ku loke a palabra den pasado pa ku asuntu di bónus. P’esei e ta kere ku si gobièrnu no por kumpli ku un bónùs adekuá, duna ámtenarnan liber dia 2 yanüari 2017.

Gewapende overval op Toko Peking bij Palu Blanku, Curaçao

Toko door twee gemaskerde, gewapende mannen overvallen


Bij Toko Peking heeft gisteren een gewapende overval plaatsgevonden. Dat schrijft de Extra, aldus Paradise FM vandaag, vrijdag 30 december 2016. De toko bij Palu Blanku werd overvallen door twee gemaskerde en gewapende mannen. 

Volgens de krant spraken de overvallers Spaans. De politie heeft na de overval de omgeving uitgekamd opzoek naar de daders, maar zij werden niet gevonden.

Niet veel later werd een man die voldeed aan het signalement van een dader gezien in een auto. Deze werd door de politie klem gereden. De inzittende bleek een Latino, maar was niet de dader. De man bleek geen geldige verblijfspapieren bij zich te hebben en werd daarop alsnog aangehouden.

Houten woning in de Hecubastraat, Paramaribo-Noord, in de as gelegd

Zeven kinderen weten op tijd brandende woning te verlaten - Ouders niet thuis...


Een houten woning met inboedel in de Hecubastraat te Geyersvlijt in Paramaribo-Noord (zie foto - Bron: Anthony Janki/de Ware Tijd) is vandaag, vrijdag 30 december 2016, rond het middaguur door brand grotendeels verwoest. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd. 

De redactie van de Ware Tijd heeft vernomen, dat zich zeven kinderen, onder wie een baby van twee maanden, in de woning bevonden ten tijde van de brand. Zij konden zich op tijd veilig stellen en werden door de buren opgevangen. De ouders waren niet thuis....

De woning was niet tegen brand verzekerd. Het Korps Brandweer Suriname bericht dat het gaat om een woning op de hoek van de Flora- en de Jamaludinstraat. Twee kinderen probeerden zonder toezicht op het erf een ‘potje’ te stoken. Een 12-jarige ging op gegeven moment in de woonkamer om brandstof te halen. Hij naderde te dichtbij met een brandende aansteker de brandstof in een openstaande fles. De brandende fles viel in de woonkamer.

Woning en inboedel zijn totaal in de vlammen opgegaan.
(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Surinaamse gevangenbewaarder gearresteerd in Frans-Guyana voor drugssmokkel

Cipier zou zijn aangehouden met tien kilo drugs in zijn bezit


De Ware Tijd weet vanmiddag, vrijdag 30 december 2016, op haar website te berichten, dat de Surinaamse gevangenbewaarder B.R. deze maand is aangehouden in Frans-Guyana wegens drugssmokkel. Dit wordt bevestigd door niet nader genoemde bronnen binnen het Korps Penitentiaire Ambtenaren. 

Het is nog onduidelijk hoeveel drugs in beslag is genomen bij de ambtenaar, maar vermoedelijk gaat het om tien kilo.

De autoriteiten in Suriname zijn over de aanhouding van de cipier ingelicht door de Fransen. R. blijkt al weken niet aan het werk verschenen te zijn, wat voor bevreemding zorgde.

Echtgenote en haar minnaar verdachten in moordzaak Griekse ambassadeur in Brazilië

In totaal heeft Braziliaanse politie vier verdachten in beeld


De Griekse ambassadeur in Brazilië, Kyriakos Amiridis (59) is in Rio vermoord. De politie heeft volgens de omroep RJTV vandaag, vrijdag 30 december 2016, laten weten vier verdachten op het oog te hebben, onder wie zijn Braziliaanse weduwe Françoise Amiridis (zie foto - Bron: Twitter) en haar vermoedelijke minnaar, de politieman Sérgio Gomes Moreira Filho. Moreira Filho zou al hebben bekend volgens sommige Braziliaanse media, waaronder het bekende O'Globo

De vier zouden de moord op de diplomaat hebben beraamd en/of gepleegd. Er zo een liefdesrelatie in het spel zijn en de diplomaat zou in de woning waar hij in Rio verbleef, in de noordwestelijke voorstad Nova Iguaçu, om het leven zijn gebracht. Volgens O'Globo is bloed gevonden op een sofa in het huis van de ambassadeur. Dat wijst erop dat hij daar is vermoord, waarna zijn lichaam in een auto is gelegd die in brand werd gestoken.


Amiridis, die bijna een jaar ambassadeur in Brazilië was, werd afgelopen woensdag door zijn vrouw als vermist opgegeven. Ze zei dat hij al twee dagen zoek was.

De auto die de Griek had gehuurd werd gisteren uitgebrand gevonden. De stoffelijke resten die erin zijn aangetroffen zijn van de Griekse gezant, zo is vandaag bevestigd.

Amiridis werkte tussen 2001 en 2004 voor het Griekse consulaat in Rio. Vanaf 2012 werd hij de Griekse ambassadeur in Libië en dat bleef Amiridis tot het moment dat hij begin 2016 op zijn Braziliaanse post begon.


(Red. De Surinaamse Krant/O'Globo/Twitter/De Telegraaf/Financieele Dagblad/DeRedactie.be)

Identiteit doden verkeersongeluk op Afobakaweg door politie bekendgemaakt

26-Jarige verongelukte bestuurder personenbusje vermoedelijk in slaap gevallen en reed te hard


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft vanmiddag, vrijdag 30 december 2016, de identiteit van de twee personen die gisteren omgekomen zijn door een frontale botsing tussen twee busjes op de Afobakaweg, vrijgegeven. 

Het levenloze lichaam van de 47-jarige Samson Singi werd in de berm aangetroffen. Hij was inzittende van de personenbus. In die personenbus bevonden zich vijf mensen, inclusief de bestuurder.

In de bestelbus zaten de bestuurder met een bijrijder. Beide bestuurders en de overige inzittenden raakten gewond. Met ambulances werden de gewonden vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Bij aankomst daar liet de 26-jarige bestuurder van de personenbus, Diego Majokko, het leven. De overige gewonden zijn ter verpleging in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens het voorlopige politieonderzoek reden beide bestuurders in tegengestelde richting over de Afobakaweg. Ter hoogte van mast 11, waar de weg bochtvormig is, moet Majokko, die vermoedelijke met een hoge snelheid reed in de richting van Paranam, achter het stuur in slaap zijn gevallen. Hij belandde op de rijhelft van zijn tegenligger met als gevolg een frontale botsing.

Aantal levensberovingen is in 2016 van 34 in 2015 gestegen naar 39

'In meer dan 50% van de gevallen ging het om moord en 68% van zaken is opgelost'

Aantal berovingen en seksuele delicten vertonen een lichte daling


Het aantal levensberovingen is dit jaar gestegen naar 39. In 2015 waren dat er nog 34. Korpschef Agnes Daniel presenteerde gisteren statistieken tijdens de jaarafsluitingsbijeenkomst van het Korps Politie Suriname donderdag, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 30 december 2016.

Per 5 december waren er 37 levensberovingen. In de tussentijd zijn nog twee personen door een misdrijf om het leven gekomen. 'Analyseren wij de levensberovingen, dan zien wij dat het in meer dan 50% van de gevallen ging om moord. Van de zaken is 68% reeds opgelost', deelde de politiechef mee.

(Bron: Korps Politie Suriname)
In het oog springt de mate van geweld die aan de orde is. Ook wanneer burgers conflicten met elkaar hebben is, zo blijkt uit de aangiften, vaker naar steekwapens gegrepen.

Voor wat betreft het aantal overvallen, inbraken en levensberovingen is een stijging waar te nemen, zei de korpschef. De berovingen en seksuele delicten vertoonden een lichte daling. Het aantal meldingen van huiselijk geweld vertoont een daling van zo'n 32%.

Ook het aantal aangeleverde dossiers vertoont een daling in vergelijking met het vorig jaar. In 2016 zijn er vooralsnog 4.284 dossiers aan het Parket geleverd. En zijn er ongeveer 2.900 personen in verzekering gesteld, deelde Daniel mee. Ook binnen de drugsbestrijding werd een aantal successen geboekt, zei de korpschef. Zo zijn voor dit jaar veel drugvangsten gedaan, waarbij verschillende daders in beeld zijn gebracht. Er zijn 215 aanhoudingen verricht.

'Ik memoreer de onderschepping van 552 kil drugs in een vaartuig en iets meer dan 29 kilo in een als vracht aangeboden voertuig. In het onderzoek van laatstgenoemde zaken heeft internationale samenwerking en informatie uitwisseling zijn noodzaak en dienst bewezen.'

Districtscommissariaat Paramaribo-Noordoost werkt hard aan veilige oudjaarsdag

Commissie 'Oudejaarsactiviteiten' en politie zien toe op veiligheid


Het districtscommissariaat Paramaribo Noordoost heeft aan 136 personen vergunning verleend voor een voedingsstand aan de Jodenbree-, Steenbakkerij-, Maagden- of Domineestraat op oudjaarsdag. De nadruk ligt op de eerste twee straten, die aanvankelijk op die dag als zogenoemde 'food court' zouden worden ingericht. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 30 december 2016.

Het commissariaat treft voorbereidingen voor een goed verloop van de oudejaarsactiviteiten in de binnenstad. Daarvoor is de commissie 'Oudejaarsactiviteiten' ingesteld, onder leiding van adjunct-districtsecretaris, Dwight Sabajo. De commissie zal samen met de politie de orde handhaven en toezien op de veiligheid. Intussen heeft de betrokken dienst op het commissariaat vergaderd met de organisatoren van de activiteiten. Er zijn afspraken gemaakt waar de feestvierders mogen staan. Aanbevolen wordt zo dicht mogelijk bij het wegdek.

De standhouders zijn gebonden aan strenge regels. Zo moeten zijeen afvalton bij zich hebben en een keuringsbewijs van de huisarts kunnen overleggen als de autoriteiten daarom vragen. Barbecueverkopers moeten beschikken over een brandblusapparaat. Ook moeten de standhouders die voeding verkopen een muts of haarnet dragen. Personen die zonder een vergunning verkopen zullen terstond worden verwijderd.

Het eten op de verkooptafels moet afgedekt zijn en er mag geen drank in glazen flessen worden verkocht. De stand mag niet doorverhuurd worden.

Sabajo waarschuwt, dat tien ambtenaren van het commissariaat vanaf zes uur 's morgens op straat binnen het feestgebied zullen controleren. Standhouders hebben tot en met tien uur 's morgens de gelegenheid hun stand op te zetten, want daarna worden de wegen afgesloten. Elke standhouder moet Srd 104 betalen. Dit bedrag bestaat uit vergunning- en opruimingskosten en leges. De brandweer zal toezien op de brandveiligheid bij het afschieten van het vuurwerk.

85-Jarige vrouw mogelijk in haar woning verkracht

Vrouw zou door verkrachter met de dood zijn bedreigd


De politie van Livorno moest donderdagmorgen naar de Kankawastraat, Wanica, uitrukken voor een geval waarbij een alleen wonende 85-jarige vrouw verklaarde te zijn verkracht. Ter plekke aangekomen klaagde het slachtoffer van pijn over haar heel lichaam, aldus berichten het Dagblad Suriname en de webeditie van de Ware Tijd vandaag, vrijdag 30 december 2016. 

Volgens buurtbewoners is de vrouw waarschijnlijk aan het dementeren.

De vrouw verklaart dat zij in haar slaapkamer was en dat rond vier uur 's morgens een man haar woning was binnengedrongen door een raam te forceren. Volgens de Ware Tijd en bedreigde de man de vrouw met de dood waarna hij vermoedelijk seksuele handelingen met haar pleegde. De vrouw werd gisteren met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor verdere medische hulp.

Het politieonderzoek in deze zaak duurt voort.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)

Minister Van Dijk-Silos hoopt op geld van IDB voor oplossen noden Korps Politie Suriname

'Het doet mij pijn dat agenten in broko otto's rijden en dat er onvoldoende kogelvrije vesten zijn'


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft gisteren tijdens de jaarafsluiting van het Korps Politie Suriname (KPS) aangegeven, dat gebrek aan geld een groot probleem is binnen het korps. Ze zei, dat het haar pijn doet dat politieambtenaren in 'broko otto's' moeten rijden, dat er niet voldoende zwemvesten en kogelvrije vesten zijn en dat het wapendepot verouderd is. 

De bewindsvrouwe hoopt dat de lening van de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) zal worden goedgekeurd, net als die van Telesur, zo schrijft vandaag, vrijdag 30 december 2016, Starnieuws.

Er is een lijst opgemaakt door de korpsleiding over wat dringend nodig is. Van Dijk-Silos stelde dat er veel wordt verwacht van de politie, maar dat veel middelen ontbreken. Ze zei ook, dat steun is gevraagd bij donoren, maar die geven vaak geen materiële ondersteuning, maar wel voor beleid en trainingen. Zij is ook bezig om de samenwerking met diverse politiekorpsen en ambassades te versterken.

De eerste drie vier maanden van het komende jaar zullen moeilijk zijn voor het KPS, maar daarna zal het beter gaan, verwacht Van Dijk-Silos. Dan zal de lening van de IDB, waar een deel ook bestemd is voor de brandweer, rond zijn. Met veel inventiviteit en creativiteit is het gelukt om een aantal zaken in orde te krijgen.

De minister zei het verwijt naar haar als minister en de korpschef over gebrek aan middelen niet terecht te vinden. Als er geen geld is voor de politie dan moet volgens haar het verwijt gemaakt worden in de richting van de totale regering en de president. Ze zei verder blij te zijn, dat de president geld vrij heeft gemaakt voor bestrijding van zware criminaliteit. De minister hoopt dat de president ook een open oor voor haar zal hebben als zij over twee maanden weer bij hem aanklopt voor geld. De bewindsvrouwe zei dat het niet echt bekend is in de samenleving, maar de president heeft ook ervoor gezorgd dat leden van de Surinaamse Politiebond in aanmerking komen voor een bouwkavel. Ze vond het nodig om de president hiervoor te bedanken, aldus Starnieuws.

Aan de korpsleiding hield de minister voor om nu al te beginnen met advertenties voor het oproepen van 200 rekruten voor komend jaar. Deze actie is nodig, omdat de sollicitatie- en selectieprocedure veel tijd in beslag nemen.

UPDATE: Lichaam dode man in Kleinestraat, Paramaribo-Noord, is geïdentificeerd

Op lichaam zijn rond borststreek steekwonden aangetroffen

Bij slachtoffer, Martin Adinildo, is ook strottenhoofd doorgesneden


De politie van Geyersvlijt heeft donderdagmiddag 29 december 2016, tegen kwart voor twee, het lijk van een manspersoon aangetroffen in de Kleinestraat nabij de Wolframstraat te Paramaribo-Noord. Dit bericht de webeditie van het Dagblad Suriname.

Op het lichaam, ter hoogte van de borststreek, is een aantal steekwonden waargenomen. Het vermoeden bestaat dan ook, dat de man door een misdrijf om het leven is gebracht.

De politie heeft het lichaam in het belang van het verder onderzoek in beslag genomen ter obductie.

UPDATE: Het lichaam dat gistermiddag werd aangetroffen in de Kleinestraat is geïdentificeerd. Het gaat om Martin Adinildo. Op het ontzielde lichaam, ter hoogte van de borststreek, is een aantal steekverwondingen waargenomen. Ook blijkt dat het strottenhoofd van het slachtoffer is doorgesneden. 

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)
 

Zes van pedofilie verdachte mannen in januari voor rechter

Procureur-generaal: 'Onderzoek in de fase van het verder versterken van het bewijs'

'Ik heb het gevoel dat er veel meer kleeft aan deze zaak dan tot nu toe bekend geworden is'


De zes mannen die verdacht worden van pedofilie zullen volgende maand voor de rechter verschijnen. Volgens procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zal dat waarschijnlijk al binnen de eerste twee weken van het nieuwe jaar zijn. 'Maar, in ieder geval in de maand januari', aldus de procureur-generaal. 

Momenteel is het onderzoek in de fase van ‘het verder versterken van het bewijs’ tegen de verdachten. Baidjnath Panday onderstreept, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 30 december 2016, dat de vrijheidsbeneming van alle zes verdachten is verlengd. Het besluit om over te gaan tot in verzekeringstelling is overigens niet alleen door het Openbaar Ministerie, maar ook door de rechter-commissaris goed beoordeeld.

'Dat betekent dat ook de rechter-commissaris vindt dat er voldoende bewijs is voor het verlengen van de vrijheidsbeneming', zegt Baidjnath Panday. De maximale celstraf die elk der verdachten opgelegd kan worden is vijftien jaar.

Baidjnath Panday heeft het gevoel dat er veel meer kleeft aan deze zaak dan tot nu toe bekend geworden is. Hij zegt dat in veel van dergelijke zaken slechts 'een tipje van de sluier' uit het onderzoek naar boven komt. Dit kan volgens hem doorbroken worden als slachtoffers en personen in hun omgeving meer bereidheid tonen om aangifte te doen van misstanden en vreemde zaken.

Leger Venezuela zit diep in illegale handel voedsel en andere basisproducten

Associated Press:  Militairen verrijken zich schaamteloos door diefstal, smokkel en smeergeld

'Voedsel is tegenwoordig betere handel dan drugs'


Het Venezolaanse leger speelt een sleutelrol bij de illegale handel in voedsel en andere basisproducten in Venezuela. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP), waarover zij woensdag heeft bericht, zo schrijft vandaag, vrijdag 30 december 2016, onder andere de Volkskrant.

Terwijl de bevolking honger lijdt, verrijken militairen zich schaamteloos door diefstal, smokkel en smeergeld.

Het leger is door de socialistische regering ingezet om de voedselvoorziening in goede banen te leiden. AP sprak met meer dan zestig militairen, oud-militairen, ondernemers en transporteurs en toont aan dat de militairen de crisis juist verergeren. 'Voedsel is tegenwoordig betere handel dan drugs', zei de gepensioneerde generaal Cliver Alcala. 'Het leger is nu verantwoordelijk voor het voedselbeleid, en dat doen ze niet zonder hun deel te pakken.'


In Venezuela heerst al jaren grote schaarste aan voedsel en producten als toiletpapier, medicijnen en zeep. Dit probleem heeft zijn wortels in de nationalisatiepolitiek van de in 2013 overleden oud-president Hugo Chávez. Als onderdeel van zijn socialistische revolutie onteigende hij privébedrijven om ze 'terug te brengen in handen van het volk'.

Bij gebrek aan technische begeleiding en kennis over de bedrijfsvoering, droogde de binnenlandse productie vrijwel volledig op. Het land werd daardoor steeds afhankelijker van import.


Aangezien Venezuela over immense olievoorraden beschikt, was dat lange tijd geen probleem, maar toen de olieprijzen kelderden, waren er geen dollars meer om te importeren en ontstond steeds meer schaarste.

Nicolás Maduro, de opvolger van Chávez, gaf de controle over de voedseldistributie volledig in handen van de militairen, die toch al een groot aantal ministeries en instituten beheersen in het Zuid-Amerikaanse land.

De bronnen van AP vertellen dat de militairen duizenden dollars smeergeld vragen aan importeurs van levensmiddelen en medicijnen. Ze zeggen, dat soldaten barricades opwerpen op snelwegen, zogenaamd om smokkel te bestrijden. In werkelijkheid dwingen ze de vrachtwagenchauffeurs grote geldbedragen te betalen of een deel van hun producten af te staan. Weer anderen vertellen hoe complete ladingen voedsel bederven in de havens, omdat importeurs het smeergeld niet op tijd bij elkaar krijgen.

Ook de kunstmatig hoog gehouden koers van de Venezolaanse munt, de bolivar, leidt tot lucratieve handel. Een door de regering geselecteerde groep importeurs heeft toegang tot dollars voor 10

72% Meer agenten de fout in gegaan dit jaar dan in 2015...

Tegen agenten zijn in 2016 189 zaken geregistreerd, waarvan 70 nog in behandeling


Dit jaar zijn 189 zaken tegen politieambtenaren geregistreerd bij de afdeling Onderzoek Personele Zaken (OPZ) binnen het Korps Politie Suriname. Hiervan zijn 70 nog in onderzoek. Tevens zijn na afronding van de onderzoekingen 19 werknemers in verzekering gesteld. Ten opzichte van 2015, is dit een stijging van 72%. Deze mededeling deed korpschef Agnes Daniel gisteren tijdens de jaarafsluiting van het Korps Politie Suriname, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 30 december 2016.

(Bron: Korps Politie Suriname)

Zij benadrukte dat het korps een grondwettelijk ingestelde organisatie is die zijn takenpakket uitvoert binnen juridische kaders. Dat houdt in dat elke actie die een politieambtenaar onderneemt, binnen de grenzen van wet en recht dient te geschieden en moet passen binnen het korpsbeleid en de gedragsregels.

De korpschef stelde dat het politiewerk er één is met vele uitdagingen en verleidingen, alsook gevoeligheid voor imagoschade.

'In dit verband presenteer ik de voorlopige cijfers met betrekking tot de meest voorkomende tuchtstraffen en maatregelen. Tot en met medio december van dit jaar zijn er 225 rapporten en 139 dossiers binnengekomen op de afdeling ITZ. Vergelijken we deze gegevens met die van het vorige jaar, dan zien we een significante daling in het aantal binnengekomen rapporten. Het aantal dossiers daarentegen, is gestegen met maar liefst 85%. Verder valt het op dat er in 2016 meer zaken zijn onderzocht, dan in 2015. Bekijken we de maatregelen welke zijn getroffen tegen medewerkers, dan zien we dat de meest getroffen maatregel in 2016 een geldboete was, in 35% van de gevallen.'

Bureau CBB in dr. Sophie Redmondstraat, Paramaribo, is gesloten

Huur voor pand zou al veertien maanden niet door overheid zijn voldaan


Personen die bij het Bureau voor Burgerzaken Paramaribo (CBB) Centrum in de Dr. Sophie Redmondstraat moeten zijn, komen letterlijk voor een gesloten deur te staan. De overheid heeft volgens een bron, zo weet de Ware Tijd vandaag, vrijdag 30 december 2016, te berichten, veertien maanden geen huur betaald. In dat kantoor is ook een afdeling van Burgerzaken voor bewoners van Sipaliwini. 

Mensen die een paspoort wilden verlengen of een paspoort hadden aangevraagd bij dit kantoor hebben zich geërgerd aan de sluiting. 'Voor een uitreksel en nationaliteitsverklaring kan het publiek zich wenden tot de bureaus te Flora en Kwatta. Voor andere zaken tot nader orde', staat op een mededeling aan de voorgevel van het bureau.

Het CBB is belast met de zorg voor de bevolkingsboekhouding en burgeradministratie met 44 kantoren en bijna vijfhonderd ambtenaren. Men kan er terecht voor diverse documenten, zoals geboorte- en overlijdensakte, huwelijk, erkenning, paspoort, identiteitskaart en uittreksels.

Procureur-generaal bezorgd over criminaliteit in grensdistricten en diverse woongebieden

Baidjnath Panday ziet graag dat politie meer optreedt in preventieve sfeer


Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zei gisteren in zijn toespraak bij de jaarafsluiting van het Korps Politie Suriname zich zorgen te maken over de criminaliteit in de grensdistricten en enkele woongebieden. De kwetsbaarheid voor cybercrime is eveneens een zorgpunt voor de procureur-generaal. Er moet volgens hem meer samengewerkt worden met nationale en internationale organisaties om de criminaliteit terug te dringen. Witwassen is ook een van de aandachtspunten van het Openbaar Ministerie, zo liet hij gisteren weten. Dit bericht Starnieuws vanochtend, vrijdag 30 december 2016.

Hij haalde aan, dat meer dan negentig procent van het optreden van de politie voortkomt uit repressief werk. Er moet echter volgens de procureur-generaal meer gedaan worden in de preventieve sfeer. Het Openbaar Ministerie is hierover in contact getreden met korpschef Agnes Daniel. Er zijn sessies gehouden met regiocommandanten en districtscommissarissen om samen te werken. Bij geluidsoverlast bijvoorbeeld is een districtscommissaris de eerst verantwoordelijke persoon.

In de grensdistricten is geconstateerd, dat mensen niet voor toeristische doeleinden het land binnenkomen. Er gaat, aldus Baidjnath Panday, veel dreiging uit in die gebieden. Deze zaken moeten goed worden geanalyseerd. Volgens de procureur-generaal moet ook gekeken worden naar rechtshulp met Guyana, Frans-Guyana (Frankrijk), China en Brazilië.

Hij zei verder, dat er veel meer verkeersdossiers worden opgemaakt. Veroordelingen zijn toegenomen, maar het rijgedrag verandert niet. Mensen blijven kansen nemen in het verkeer, zelfs als zij weten dat de politie met roadblocks bezig is.

Baidjnath Panday voerde aan, dat de kwaliteit van dossiers moet worden opgevoerd. Ook het digitaal rechercheren is belangrijk voor het oplossen van misdaden. Met schaarse middelen zal met inventiviteit getracht worden om effectief te zijn.

MRI-apparaat in Sehos, Curaçao, al paar weken niet in gebruik

Patiënten, tien per week, moeten door ziekenhuis voor onderzoek naar Colombia worden uitgezonden...

Oude en enige apparaat op eiland zou regelmatig defect zijn


Het MRI-apparaat van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is sinds begin december buiten werking. Daarom worden patiënten voor onderzoek naar Colombia uitgezonden. Dat bevestigt woordvoerster Armgard Sasso-Gibbes van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanochtend, vrijdag 30 december 2016, in het Antilliaans Dagblad. 

'Het gaat om tie patiënten per week. Per patiënt bedragen de kosten ongeveer 1.400 gulden', zegt Sasso-Gibbes. De SVB heeft nauw contact met het Sehos en de betreffende patiënten over wie wanneer wordt uitgezonden. 'Dat wordt per geval bekeken', zegt Raiza Kibbelaar, woordvoerster van het Sehos. 'Mensen met een spoedindicatie worden direct uitgezonden. Soms kan het onderzoek ook met een CT-scan worden gedaan.' Andere patiënten moeten wachten tot het apparaat op Curaçao weer werkt. De verwachting is dat de problemen half januari zijn opgelost. Daarvoor moeten technici van Philips naar Curaçao komen.

De MRI-installatie is regelmatig stuk. Kibbelaar: 'Dat komt, omdat het een oude machine is, die bovendien intensief wordt gebruikt. Het is het enige MRI-apparaat op het eiland.' 

Verzekerden via de basisverzekering ziektekosten (bvz) hebben het recht om voor een medisch onderzoek of een medische behandeling te worden uitgezonden naar een medisch centrum of een medisch specialist in het buitenland ‘indien dat onderzoek of die behandeling niet mogelijk is op Curaçao of als er sprake is van levensbedreigende ernstige aandoeningen’, aldus de informatie van de SVB op de website. Ook maakt de bvz-verzekerde aanspraak op een uitzending als de behandeling of het onderzoek in het buitenland ‘gezondheidswinst’ oplevert voor de patiënt.

Een uitzending gebeurt op indicatie van een medisch specialist op Curaçao en na goedkeuring van de SVB. De SVB vergoedt, behalve de medische kosten, de kosten voor het vliegticket, transport, een daggeldvergoeding ‘voor de verzekerde en diens begeleider’ en de accommodatie van verblijf buiten het ziekenhuis.

Magnetische Resonantie Imaging (MRI) is een vorm van beeldonderzoek dat de afdeling radiologie uitvoert om een diagnose van een ziekte vast te stellen, zo legt het Sehos op zijn website uit. Met behulp van een zeer sterk magneetveld en radiogolven worden signalen in het lichaam opgewekt, waarvan beelden worden gevormd. Anders dan bijvoorbeeld de röntgenstraling bij röntgenfoto’s en een CT-scan, zijn het magneetveld en de radiosignalen niet schadelijk voor het menselijk lichaam. Door middel van een computertomografiescan (CT- of CAT-scan) worden afbeeldingen gemaakt van doorsneden van het lichaam.

Motorrijtuigenbelasting Curaçao kan vanaf 3 januari worden betaald

Belastingdienst verwacht in totaal rond 37 miljoen gulden te ontvangen


Vanaf dinsdag 3 januari is het mogelijk om de motorrijtuigenbelasting voor 2017 te betalen. Dat kan op de gebruikelijke adressen: bij het kantoor van de Ontvanger en bij de kantoren van de Girobank en de ACU, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, 30 december 2016.

'Als iedereen netjes aan zijn verplichting voldoet, ontvangt de Belastingdienst in totaal ongeveer 37 miljoen gulden', zegt Alfonso Trona, directeur van de Ontvanger, desgevraagd.

In 2015 kwam daarvan tussen de 36,3 en 36,4 miljoen gulden binnen. 'In 2016 was het betalingsgedrag iets beter dan het jaar daarvoor', zegt Trona.

De controle of eigenaren van motorvoertuigen de belasting op tijd hebben betaald, is een taak van de politie. Trona: 'Maar, als iemand bij ons komt betalen, dan zien wij in onze administratie of over de afgelopen jaren nog bedragen openstaan. Dan kunnen we als Ontvanger in actie komen.'

De directeur van de Ontvanger hoopt dat voor het tweede deel van 2017 de motorrijtuigenbelasting online kan worden afgedragen. In mei dit jaar liet toenmalig minister van Financiën José Jardim al weten dat de regering ernaar streeft dat vanaf 2017 niet alleen de belastingaangifte online gebeurt, maar ook de betaling. 'Het is een simpel en toegankelijk systeem', zei Jardim tijdens een persconferentie waar ook Trona bij aanwezig was.

Betaling gebeurt op basis van een crib-nummer en een uniek betalingskenmerk van de Belastingdienst. De banken op het eiland hebben hun online-systeem aangepast, zodat klanten via het unieke betalingskenmerk hun belastingen kunnen afdragen. 'Zo weten we nu 100 procent zeker dat de betaling op een juiste manier wordt geregistreerd', zei Trona in mei.

De Ontvanger verwacht dat minder vaak onterechte aanslagen worden verstuurd wanneer aangifte en betaling online gebeurt. Daarmee kan beter worden voorkomen dat belastingplichtigen onjuiste formulieren indienen en anderzijds de Belastingdienst fouten maakt met de verwerking van de betalingen.

Gerecht wijst verzoek curator om faillissement Tiara Air (Aruba) op te heffen af

Curator heeft onvoldoende inzicht verstrekt over boedel Tiara Air


Het recente verzoek van Tiara Air om het op 28 november uitgesproken faillissement van het luchtvaartbedrijf ongedaan te maken, is gisteren door het Gerecht afgewezen. De belangrijkste reden om de vordering af te wijzen is dat curator Eugene Martis - die het verzoek tot opheffing van het faillissement had aangetekend - onvoldoende inzicht zou hebben gegeven in de toestand van de boedel van Tiara Air, en in de nieuwe relevante ontwikkelingen die opheffing van het faillissement zouden rechtvaardigen. Dat meldt NoticiaCla (zie onderaan), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 30 december 2016.

Martis maakte onlangs bekend, dat Aruba Tourism Authority en General Air Services nv zich aan zijn zijde hebben gevoegd en het verzoek voor opheffing van het faillissement steunden. 'Ze zijn het met mij eens dat een faillissement uiteindelijk niet in het belang van de crediteuren is', aldus Martis. 'Het komt niet heel vaak voor dat een curator in verzet gaat, maar het is geen novum.'

De reden voor het indienen van het verzoek wordt kort door Martis toegelicht: 'Het komt erop neer dat zonder faillissement de kans groter is dat een deel van de gelden in Venezuela kan worden veilig gesteld en de crediteuren dus een deel van hun vordering uitbetaald kunnen krijgen.' 

Er zit 20 miljoen dollar in bolivars vast op een bankrekening van Tiara Air in Venezuela. Doordat de Venezolaanse autoriteiten geen toestemming gaven om dit geld in dollars te wisselen, kon het luchtvaartbedrijf niet langer het hoofd boven water houden. Aangezien er ook geen duidelijkheid kon worden gegeven wanneer en of die toestemming ooit komt, vond de rechter de belangen van de schuldeisers zwaarder wegen dan de onzekere toekomst van Tiara Air, en verklaarde het bedrijf op 28 november failliet. Bij het indienen van het verzoek voor opheffing van het faillissement verklaarde de curator dat zich financiers hebben gemeld die bereid zijn om de bolivars in dollars te wisselen. 'Als Tiara over dat geld kan beschikken, kunnen de schulden worden betaald en kan het bedrijf weer verder', zo gaf Martis toentertijd te kennen.

Het Gerecht oordeelde gisteren echter, dat de situatie niet anders is dan in november, toen het faillissement werd uitgesproken, en heeft het verzoek van Martis daarom afgewezen. Tiara Air blijft dus in staat van faillissement.

NoticiaCla schrijft, dat het er in de kern op neerkomt dat er geen enkel zicht bestaat op enig moment van betaling door de vennootschap. Ook is hervatting van de activiteiten van de luchtvaartmaatschappij volgens het Gerecht niet te verwachten.
Corte a rechasa peticion pa revoca bancarota di Tiara Air


Posted on 12/29/2016 4:44 pm AST | Updated on 12/29/2016 6:21 pm AST


ORANJESTAD - Corte a rechasa e peticion pa revoca e estado di bancarota di Tiara Air manera cu a keda dicta dia 28 di november ultimo. Motibo principal ta cu e curator cu a entama e caso pa revocacion, no a mustra cambio di desaroyo den e compania cu por hustifica e revocacion. Basicamente e situacion manera a keda presenta den corte, ta duna un bista igual na ora cu a dicta e sentencia di bancarota. Como tal corte a rechasa e demanda, pues Tiara Air ta keda den estado di bancarota. 

MOTIVACION MAS EXTENSO
Corte a sali for di punto di bista cu e curator durante su defensa pa e revocacion, mester a duna un bista di e situacion di e compania. Sinembargo Corte a establece cu e curator no a cumpli cu esey, 'mirando cu e curator a basa su mes solamente riba e desaroyonan di dia 20 di november 2015. Pero no a trece desaroyonan relevante cu tin influencia concreto riba e estado di e compania, cu ta pone Corte sali di e punto di bista cu sea no tin nada nobo, of no a presenta nada nobo.'

STATUS
Cu esaki, Corte ta determina cu no tin ningun bista riba pagonan di e compania, y cu no por spera reanudacion di actividadnan di e compania. Tambe no a resulta cu e trahadonan a maluza derecho, riba cual corte ta comtempla cu e interes di tur creditor no semper tin cu cana paralelo. Lesa e sentencia aki. 

'Helaas kunnen we het jaar niet afsluiten met een positief bericht over Plaza Hotel Curaçao'

Ministerie van EO hoopt in 2e week januari te horen of financiering rond is voor aankoop hotel

Drie geïnteresseerde partijen, twee uit Amerika en ‘een groep Chinezen'


De tweede week van januari lijkt bijzonder spannend te worden voor de toekomst van het Curaçao Plaza Hotel & Casino in Punda. Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) hoopt dan van een van de geïnteresseerde kopers te horen dat de financiering rond is. Dat zegt Ramon Koffijberg, directeur van Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex) dat onder het ministerie van MEO valt, vandaag, vrijdag 30 december 2016, in het Antilliaans Dagblad.

Zowel Koffijberg als minister Eugene Rhuggenaath zeiden eind oktober te verwachten dat er medio november meer duidelijkheid zou komen over een nieuwe eigenaar van het hotel. 'Helaas kunnen we het jaar niet afsluiten met een positief bericht over Plaza', zegt Koffijberg. 'Alles is verschoven naar de week van 9 januari.'

Koffijberg zegt dat drie partijen geïnteresseerd zijn om het hotel en casino te kopen van de huidige eigenaar Layne Rachowiczs: twee uit Amerika en ‘een groep Chinezen’.

Door de voortslepende verkooponderhandelingen raakt het hotel meer en meer in verval. Verschillende partijen toonden in de afgelopen jaren interesse, maar haakten vervolgens steeds weer af. Belangrijk struikelblok om tot een overeenkomst te komen, is de miljoenenschuld die open staat bij crediteuren. Cinex blijft in deze fase van de onderhandelingen op de achtergrond, maar heeft wel nauw contact met instanties zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Aqualectra en de Girobank, om te voorkomen dat het hotel de deuren moet sluiten voordat het hotel is verkocht. Cinex is aanspreekpunt en faciliterend orgaan voor internationale investeerders.

'Op het moment dat het gaat over zaken als de verkoopprijs en betaling doen wij een stap terug', legde Koffijberg eerder al uit. 'Pas als er een overeenkomst is, helpen we weer verder. Met name als iemand voor het eerst zaken doet op Curaçao zijn er veel vragen over wat wel en niet mag en wie je waarvoor moet hebben.' 

Dat er een nieuwe eigenaar komt die weer investeert in het hotel is ook belangrijk voor de winkeliers en horeca in Punda. Het Plaza Hotel staat er, in afwachting van een koper, triest bij en krijgt nauwelijks nog gasten. 'Om Punda te ontwikkelen en te onderhouden heb je mensen nodig, aanloop, dus ook een hotel. Die mensen lopen ook ’s avonds rond en willen wat eten', zei Penha-directeur Kevin Jonckheer eind augustus in een interview in het dagblad. Met de winkels verdwenen de bewoners uit het stadscentrum. Het ‘point of no return’ is bijna bereikt, voorspelde Jonckheer. De Penha-directeur gaf aan dat de vicieuze cirkel alleen met drastische maatregelen kan worden doorbroken. 'Maar, ook al besluit de overheid dat de binnenstad per direct een taxfree zone wordt, dan duurt het nog vijf jaar om het tij te keren.'

Santokhi: 'VHP niet van plan mandaat terug te geven aan volk'

'Ik denk dat zulk een zwaarwichtig voorstel eerst in de partijen goed besproken moet worden'


VHP-voorzitter Chandrkapersad Santokhi kan niet meegaan met het voorstel van de partijleider van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, om het mandaat terug te geven aan het volk. Volgens Somohardjo gaat het om een serieus voorstel naar de oppositie om samen te bedanken. 

'Ik denk dat zulk een zwaarwichtig voorstel eerst intern in de afzonderlijke partijen en in de oppositie goed onderzocht en besproken moet worden. Maar, ik kan nu al zeggen dat die gevoelens niet leven bij de VHP-achterban, die de volksvertegenwoordigers heeft gekozen in DNA, DR en RR (De Nationale Assemblee, Districtsraden en Ressortsraden) om daar het volksbelang te dienen', zegt Santokhi vanochtend, vrijdag 30 december 2016, op Starnieuws. 

Santokhi stelt, dat ondanks dat het moeilijk is met deze coalitie, de VHP haar uiterste best doet om een bijdrage te leveren. Er wordt strijd gevoerd tegen het vernietigende regeerbeleid.

'We kunnen het volk niet zomaar in de steek laten of aan de grillen van deze regering overlaten. Maar we zijn bereid naar elk voorstel te kijken en het serieus te bespreken.'

Griekse ambassadeur in Brazilië waarschijnlijk vermoord

Politie vindt lijk in uitgebrande door ambassadeur gehuurde auto


De Griekse ambassadeur in Brazilië is vermoedelijk vermoord. De politie vond gisteren een lijk in een uitgebrande auto (zie foto - Bron: Twitter) in het noorden van de stad Rio de Janeiro en gaat ervan uit dat het om de diplomaat gaat, zo berichten vele Braziliaanse media gisteren en vandaag, vrijdag 30 december 2016.

Het kenteken van de auto komt overeen met dat van de auto die de 59-jarige Kyriakos Amiridis had gehuurd voor een vakantie. De politie denkt dat hij is vermoord.

Amiridis werd maandagavond voor het laatst gezien toen hij het huis van vrienden van zijn Braziliaanse vrouw verliet. Amiridis’ vrouw gaf de diplomaat drie dagen geleden op als vermist.


Verbazing bij NDP'er Misiekaba over oproep Somohardjo om mandaat aan volk terug te geven

'Somohardjo bezoekt nauwelijks vergaderingen van de Assemblee'

Misiekaba gelooft niet dat oproep PL-voorman wordt gesteund door overige oppositiepartijen


NDP-fractieleider André Misiekaba is verbaasd over de oproep van de voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, die vindt dat de oppositie haar mandaat moet teruggeven aan het volk. Misiekaba zegt vandaag, vrijdag 30 december 2016, op Starnieuws dat Somohardjo de vergaderingen nauwelijks bezoekt. In de fractie wordt het werk gedaan door Ingrid Karta-Bink en William Waidoe.

Misiekaba gaat er niet van uit dat overige oppositionele fracties mee zullen gaan met Somohardjo. Hij zegt, dat alle Assembleeleden gekozen zijn door het volk om het werk te doen. In de huishoudelijke vergadering is besloten om zaken tijdens openbare commissievergaderingen uitgebreid aan de orde te stellen, waardoor er minder tijd nodig is in de plenaire openbare vergadering om wetten af te handelen. In de openbare commissievergaderingen zijn de vakministers ook aanwezig om in te gaan op onduidelijkheden. Afgesproken is tijdens een pilotfase om vier uren te besteden aan wetten die al in de openbare commissievergadering zijn besproken. Toch ziet een lid van de oppositie kans om langer dan een uur te praten. Afspraken worden niet nagekomen, stelt de politicus.

De NDP-fractieleider brengt in herinnering, dat Somohardjo ook voorzitter was van De Nationale Assemblee. Toen was er ook beperking van de spreektijd. 'Elke oppositie klaagt over dat ze monddood wordt gemaakt. Ook wij hebben in de oppositie gezeten. Als er redelijke voorstellen zijn, willen wij er altijd naar luisteren, maar als iets afgesproken is met elkaar moet men niet in de openbare vergadering andere zaken aanhalen. Dat getuigt niet van democratie-zin bij de oppositie.'

'De coalitie zal in elk geval het mandaat niet teruggeven aan het volk en zal haar werk blijven doen voor de gekozen termijn', zegt Misiekaba.

Hij denkt dat Somohardjo, zoals gebruikelijk, een soloactie heeft ondernomen en achteraf gaat praten met de partners. De politicus verwacht niet dat anderen mee zullen gaan met de oproep van Somohardjo. Overigens, stelt Misiekaba, dat het volk ook behoorlijk wat kritiek levert op beslissingen waar het niet mee eens is. 'Het is niet mals op social media.'

Mathoera (VHP): '2016 was het jaar van de achteruitgang'

'De regering heeft dit jaar geen van haar doelen kunnen realiseren'


Het VHP-parlementslid Krishna Mathoera blikt niet tevreden terug op de gang van zaken in het jaar 2016. Het is een jaar van achteruitgang op vele gebieden en sectoren. De economie in het land spreekt boekdelen. 'Zo is de economische stabiliteit nul', aldus de politica in het Dagblad Suriname van donderdag 29 december 2016.

De prijzen van vooral de primaire levensbehoeften zijn de pan uit gevlogen. Hierdoor is de koopkracht aanzienlijk afgenomen. 'Men is met meer dan 100% armer geworden. Elke dag gaan er mensen dood.'

Daarnaast heeft de onderwijssector ook de harde ‘zweepslagen’, als gevolg van het wanbeleid van de regering, moeten incasseren. Zo heeft het onderwijs veel drop-outs afgeleverd. Ouders moeten een financiële bijdrage leveren voor hun schoolgaande kinderen, wat voorheen niet het geval was, vertelt Mathoera.

Wat de productiesector betreft, is slechts Newmont Suriname, welke reeds een initiatief was van het Nieuw Front, uitgevoerd en is het palmoliebedrijf te Patamacca gestart. Voor het overige blijken heel veel ondernemers het moeilijk te hebben en sluiten ze hun deuren noodgedwongen door de economische crisis. In enkele gevallen is men uitgeweken naar de buurlanden en de regio. Kortom: 'De kwaliteit van het leven van de Surinaamse burger is ontzettend achteruitgegaan.'

Wat heeft de regering wel bereikt? 'Leningen en nogmaals leningen.'  Daarnaast ook het uitdelen van allerlei soorten pakketten aan minder bedeelden. Dit zijn geen zaken om een land duurzaam tot ontwikkeling te brengen, stelt Mathoera. Hiervoor moet er een stabiele munt bewerkstelligd worden. Ook moet er meer geproduceerd worden, evenals het stellen van prioriteiten. 'De begroting van 2017 is geraamd op Srd 8 miljard, terwijl dit in 2010 Srd 3.5 miljard was. Er wordt bovendien steeds meer uitgegeven dan dat er aan inkomsten wordt gegenereerd.'

De economische stabiliteit, monetaire reserve en het winnen van het vertrouwen van de samenleving zijn slechts enkele doelen die elke regering zou moeten nastreven. Mathoera verwacht niet dat al deze complexe zaken in 2017 hersteld kunnen worden door dezelfde figuren binnen de regering, die deze wanorde hebben gecreëerd. 'Ik verwacht dat het vertrouwen niet zal komen. Ik verwacht niet dat de regering de samenleving zal betrekken bij het oplossen van de crisis. Ik verwacht niet dat de regering transparant zal zijn en verantwoording zal afleggen en corruptie zal uitbannen. Ik denk dat we in 2017 moeten gaan bundelen om goed beleid/bestuur en het niet corruptief handelen af te dwingen van deze regering.'

 Al bij al heeft de regering geen van haar doelen kunnen realiseren, concludeert Mathoera.

'Ik hoef niet te zalven en ik ben niet bang voor die bond'

Minister Van Dijk-Silos haalt uit naar bestuur Surinaamse Politiebond

'Men moet zeker geen leugens en verdraaiingen in mijn schoenen werpen'


'Ik ga geen conflicten uit de weg. Ik hoef niet te zalven en ik ben niet bang voor die bond. Men moet weten hoe men met mij omgaat en men moet zeker geen leugens en verdraaiingen in mijn schoenen werpen.' Dit zei minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie gisteren, donderdag 29 december 2016, tijdens de jaarafsluitingsbijeenkomst van het Korps Politie Suriname, zo bericht Starnieuws.

Zij stelde dat het bestuur van de Surinaamse Politiebond (SPB) totaal geen respect heeft opgebracht voor de minister, de procureur-generaal, de korpschef en de leiding van de politie. Na diverse beschuldigingen te hebben geuit door bondsvoorzitter Raoul Hellings, is het bestuur weggelopen met een deel van de leden.

De minister zei, dat zij ondanks dat ze koorts had, het offer heeft gebracht om de jaarafsluiting van het korps bij te wonen. Zij deelde mee dat er een gepast antwoord zal komen naar de bond. Er zijn aantijgingen geuit en zaken zijn volgens haar bewust verdraaid.

De bewindsvrouwe beklemtoonde, dat meer dan 25 jaar er een regel is dat maximaal negentig verlofdagen kunnen worden opgespaard. Al drie jaar wordt bij de politie deze regeling stringent toegepast. Zij is op 12 augustus vorig jaar aangetreden als minister. Van Dijk-Silos, stelde dat zij met geen enkele bond een conflict heeft, maar als dit zo doorgaat, zij een confrontatie niet uit de weg gaat.

De bond heeft aangegeven er moeite mee te hebben, dat politieagenten niet bevorderd worden, omdat zij de sporttest om diverse redenen niet halen. 'Wij moeten agenten hebben die in een goede shape zijn', stelde de minister. Zij heeft wel kritiek op de wijze waarop zaken plaatsvinden en dat heeft ze de korpschef meegedeeld. Ook de bond heeft de kritiek gehoord. 'Laten wij goed kijken naar de sporttest, omdat er geen rekening wordt gehouden met bepaalde persoonlijke omstandigheden van een mens', sprak de minister. Dat gebeurt nu niet. Als iemand pas een hartinfarct heeft gehad, kan die persoon geen sporttest doen. Er moet flexibel mee omgegaan worden.

Zij zei verder, dat er geapplaudisseerd werd toen het bestuur en een deel van de leden wegliepen, terwijl de mensen die bevorderd werden ook zijn beledigd. 'U bent het niet waard dat men bij uw bevordering blijft. Ik zeg dit open, omdat ik vind dat u oog moet hebben voor bepaalde dingen. Er zijn fora om bepaalde zaken te bespreken.'

De minister haalde aan, dat het bestuur van de bond haar op 23 december een brief zond waarin om een spoedbespreking werd gevraagd, met de opdracht in bijzijn van de korpschef. De onderwerpen die werden aangegeven waarover het bondsbestuur wilde praten, hadden geen haast volgens Van Dijk-Silos. Zij heeft aangegeven dat 3 januari op z'n vroegst het bestuur wordt ontvangen. 'U bepaalt niet voor mij in bijzijn van welke functionaris ik de bespreking met u voer. Sorry, dat bepaal ik. En dat recht zal ik nooit uit handen geven. En als dat tot gevolg moet hebben dat men binnen het korps aangeeft dat de korpschef en ik de politieagenten pesten, dan is that it. De tijd zal u anders leren. De tijd zal de waarheid aan het licht brengen.'

Drie Nederlandse rappers van Haagse groep SFB in hotel Paramaribo gearresteerd

Rappers zouden jaar geleden ontucht hebben gepleegd met minderjarig meisje

Van handelingen werden videobeelden gemaakt en verspreid


Drie Nederlandse artiesten zijn gistermiddag aangehouden en in verzekering gesteld door de politie. Ze maken naar verluidt deel uit van de bekende rapgroep SFB (Strictly Family Business) uit Den Haag, Nederland, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd donderdag 29 december 2016.

De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat de artiesten O.J., M.K. en U.F. in een hotel zijn aangehouden. Ze zouden een jaar geleden ontuchtige handelingen hebben gepleegd met een minderjarig meisje en daarvan video-opnamen hebben gemaakt en verspreid.

De artiesten zijn in Suriname voor optredens.

Funx.nl schrijft ervan uit te gaan, dat de aangehouden verdachten waarschijnlijk Priceless, KM en Frenna zijn. Dinsdagavond traden ze op tijdens het Urban Festival, waar ook Broederliefde, Ronnie Flex en SBMG stonden.

Jandro reageerde op Twitter op de aanhouding:


De politie zet het onderzoek voort.

SFB (Bron foto: Den Haag FM)


Vandaag, vrijdag 30 december 2016, ook nieuws in Nederland, onder andere op de website van de NOS en in De Telegraaf.

De NOS bericht onder andere, dat een harde aanpak van seksueel geweld tegen kinderen hoog op de agenda staat van de Surinaamse minister van Justitie en Politie, Jennifer Van Dijk-Silos.

Begin deze maand werden zes mannen gearresteerd die deel uitmaakten van een pedofielennetwerk dat minderjarige jongens misbruikte en tot prostitutie dwong. Ook zouden de slachtoffers opzettelijk met het hiv-virus zijn besmet.

SFB werd in 2013 opgericht en heeft een aantal hits gehad, zoals Investeren in de liefde en Nu sta je hier.


Dit meldt De Telegraaf vandaag:

Haagse rappers in Suriname aangehouden

1 uur geleden
DEN HAAG - Drie Haagse rappers zijn volgens de Surinaamse krant De Ware Tijd in Paramaribo aangehouden op verdenking van ontuchtige handelingen met een minderjarig meisje.
  De rappers maken deel uit van de groep Strictly Family Business en verzorgen volgens de krant een aantal optredens in Suriname. Het drietal zou woensdag in zijn hotel zijn aangehouden. Ze zouden een jaar geleden ontuchtige handelingen hebben gepleegd met een minderjarig meisje en daarvan video-opnamen hebben gemaakt en verspreid.
  De vier leden tellende groep staat onder contract bij het hiphoplabel Topnotch en behaalde hits en gouden platen met de nummers ‘Vallen in de club’ en ‘Nigga als ik’.
  Het management van de groep was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

  Twee doden en zes zwaargewonden bij botsing twee busjes Afobakaweg

  Een van de busjes, uit Atjoni, vervoerde twaalf personen

  (Bron foto: Dagblad Suriname)

  Twee personen zijn donderdagmiddag 29 december 2016 overleden en zes mensen zwaargewond geraakt door een aanrijding op de Afobakaweg bij mast 11. Twee busjes zijn met elkaar in botsing gekomen, zo bericht Starnieuws. 

  Een persoon is ter plekke overleden, terwijl de chauffeur van een van de busjes zwaargewond per ambulance vervoerd is naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP. Hij is aan zijn verwondingen overleden.

  Zes personen zijn zwaargewond vervoerd naar de Spoedeisende Hulp. De chauffeur van een van de busjes, die twaalf personen vervoerde, kwam vanuit Atjoni. Hij is in het AZP overleden.

  Nadere informatie over de toedracht en de slachtoffers zijn 's avonds rond acht uur nog niet bekend.