vrijdag 20 januari 2017

Bestuurskundige Boldewijn: '‘De hele staking is onnodig, de heer Valies is alleen met zichzelf bezig'

Leerkrachten die schreeuwen dat zij Srd 4.000 willen verdienen is 'pure vorm van kinderachtigheid'

Ook Boldewijn heeft zijn mening klaar over stakende leerkrachten en bondsleider Valies


‘De hele staking is onnodig, de heer Valies is alleen met zichzelf bezig’, aldus bestuurskundige August Boldewijn vandaag, vrijdag 20 januari 2017, in het Dagblad Suriname. Hij benadrukt dat de herwaardering van de leerkrachten in principe al heeft plaatsgevonden. En dit behelst veel meer dan alleen salarisverhoging. Aspecten waaronder veiligheid en het beschikken over leermiddelen zijn ook opgenomen. 

Dat leerkrachten tijdens de protestmanifestaties lopen te schreeuwen dat zij een minimum van Srd 4.000 willen verdienen, vindt de bestuurskundige ‘een pure vorm van kinderachtigheid’. ‘Dit gedrag siert leerkrachten niet, die een opvoedende taak hebben.’ 

Boldewijn zegt met klem, dat politieagenten die behoren tot de risicogroepen niet eens de helft van Srd 4.000 verdienen. De regering heeft toegezegd in maart te willen praten over de hoogte van salarissen. ‘Waarom kan men niet twee maanden wachten?’

Boldewijn legt er vooral de nadruk op, dat onderwijsgevenden altijd hun mond vol van hebben dat het kind centraal staat binnen het onderwijsgebeuren. Maar, momenteel is hiervan geen sprake bij de leerkrachten die aangesloten zijn bij de ALS (Alliantie van Leerkrachten in Suriname) en de BvL (Bond van Leraren) en die dagelijks op straat lopen in plaats van voor de klas te staan. Uiteindelijk zijn het de kinderen die de dupe worden van de stakende leerkrachten. Zij zullen een grote achterstand hebben om in te halen en zullen volgepropt worden met leerstof. ‘De acties zijn onverantwoord’, aldus Boldewijn die aangeeft dat leerlingen langer dan een week geen lessen hebben gevolgd.

‘Indien de staking maar twee dagen zou duren, zou wel sprake zijn van een verantwoorde actie.’ Hij vindt het ‘verschrikkelijk’ dat zowel Wilgo Valies als de stakende leerkrachten helemaal voorbijgaan aan de belangen van het kind. Zij stellen momenteel hun eigen belang voorop. ‘Dit weet meneer Valies ook.

Door de bond van studenten was het voorstel geuit om enkele uren lessen te verzorgen en daarna in actie te gaan. Maar, dit voorstel is van de tafel geveegd door Valies wat erin heeft geresulteerd dat de studenten de acties van de stakende leerkrachten niet ondersteunen.

Indien de leerkrachten verwachten dat zij meer geld zullen ontvangen, zullen ze van een koude kermis thuiskomen, meent de bestuurskundige. ‘De informatie van bepaalde scholen moet nog ingebed worden in het systeem.’ Volgens Boldewijn is het onmogelijk, dat middels de staking een salarisverhoging afgedwongen zal kunnen worden. ‘En hoe komt men met een minimum van Srd 4.000? Hoeveel gaat dan een schoolhoofd van VOJ of VOS verdienen?’, vraagt hij zich af.

Boldewijn keurt het ten zeerste af, dat de bondsvoorzitter het toelaat, dat de leerkrachten in termen van verhoogde salarissen praten, terwijl deze materie nog steeds niet aan de orde is gesteld door de regering. Boldewijn merkt op dat de acties die Valies voert meer lijken op powerplay tussen de BvL en de ALS enerzijds en anderzijds de onderwijsbonden die niet aan staking denken.

1 comments:

  1. ...eindelijk een nuchtere kijk op zaken... niemand vraagt zich af waar middelen vandaan moeten komen en hoe dat zich verhoud met andere groepen in de samenleving. Het is onverantwoordelijk om het recht van kinderen op onderwijs te misbruiken hiervoor..

    BeantwoordenVerwijderen