woensdag 11 januari 2017

Minister Peneux ontkent in Assemblee dat 32 leerkrachten O.S. Uitkijk zijn ontslagen

Peneux vindt dat sprak is van een wilde actie van onderwijsbonden BvL en ALS

'Ik sta open voor dialoog want ik hou van Wilgo Valies'...


Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vindt dat een wilde actie wordt gevoerd door de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). De bewindsman is niet geïnformeerd door de vakbonden dat morgenochtend om acht uur scholen worden platgelegd. Toch staat hij open voor dialoog, want hij houdt van Wilgo Valies, de voorzitter van de BvL en ALS, zo zei de minister dinsdagmiddag 10 januari 2017 in De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws. 

Diverse Assembleeleden uit coalitie én oppositie hebben de minister opgeroepen om het pad van dialoog niet te verlaten. De lijfspreuk van de bewindsman 'Korte metten, harde taal' moet hier niet gehanteerd worden, vinden de parlementsleden. Het gaat om het belang van het kind. Peneux zei dat hij een man van dialoog is, maar er wordt volgens hem bewust ruis in de communicatie gebracht. 

Hij ging uitgebreid in op de situatie bij de OS Uitkijk. Hij benadrukte dat niemand is ontslagen. Hij heeft diverse pogingen ondernomen om de leerkrachten weer voor de klas te krijgen. Nadat slechts twee van de tweeëndertig leerkrachten zich gemeld hadden om les te geven, werd gehandeld door de minister om het onderwijsproces te normaliseren. Er zijn twaalf leerkrachten ingezet om les te geven. De leerkrachten die geweigerd hebben om les te geven, moeten zich verweren. Afhankelijk van het verweer zal de minister op basis van de Personeelswet handelen.

Peneux deelde mee dat financiële zaken op OS Uitkijk al jaren niet in orde zijn. Het onderhoofd heeft de schoolkas meegenomen.

Over de herwaardering legde de minister uit, dat vandaag nog met de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) gesproken is hierover. De FOLS is volgens de minister tevreden over de uitleg. Ook directeuren van VOJ- en schoolleiders van basisscholen zijn geïnformeerd. Peneux benadrukte, dat herwaardering een aangelegenheid van de regering is, waarbij de zaken die aan de orde zijn gesteld door de bonden, meegenomen zijn.

De minister gaf zijn uitleg nadat NPS-fractieleider Gregory Rusland om informatie had gevraagd aan het begin van de vergadering waarin de Anti-Corruptiewet werd behandeld. Hij werd hierin ondersteund door het Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP). Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons stemde hiermee in. Minister Peneux, die niet in het Assembleegebouw was, kwam naar het parlement om zijn verhaal te doen.

0 comments:

Een reactie plaatsen