woensdag 8 februari 2017

33 Jonge meisjes op Haïti op tijd bevrijd uit handen mensenhandelaren

Onder de meisjes 20 minderjarigen, sommigen niet ouder dan 13 jaar...


Na lang onderzoek naar een mensenhandelnetwerk op Haïti en vorige week verkregen belangrijke informatie dat jonge meisjes zouden worden verkocht door een netwerk van mensenhandelaren, begon het Openbaar Ministerie in Port-au-Prince zondagmiddag een gezamenlijke operatie met de centrale directie van de gerechtelijke politie (DCPJ, Central Directorate of the Judicial Police), de nationale politie van Haïti (PNH, National Police of Haiti), bijgestaan ​​door agenten van de Verenigde Naties (UNPol)en de Brigade voor de Bescherming van Minderjarigen in aanwezigheid van Me Myrlande Prévost Dupiche, adjunct van de regeringscommissaris bij het Gerecht van eerste aanleg (TPI) van Port-au-Prince. Dit bericht onder andere de nieuwswebsite Haïti Libre dinsdag 7 februari 2017.

Tijdens deze belangrijke operatie, die plaatsvond in de Kaliko Beach Club aan de Arcadin Coast, ongeveer 60 kilometer van Port-au-Prince, lukte het agenten om 33 jonge meisjes, waaronder 20 minderjarigen, sommigen niet ouder dan 13 jaar, te redden uit de klauwen van mensenhandelaren, alvorens zij zouden worden verkocht voor een paar honderd dollar, aldus voorlopige informatie vrijgegeven door de rechtbank.

Twaalf vermoedelijke smokkelaars werden ter plaatse gearresteerd door de politie. 'We hebben 33 meisjes aangetroffen, 20 van hen minderjarig, opgesloten in een kamer en in een andere kamer bevonden zich 12 volwassenen: 4 vrouwen en 8 mannen (...)' 

'In de kamer waarin de mensenhandelaren zich bevonden nam de politie zakken drugs, alcohol, een bepaalde hoeveelheid geld in Gourdes en Amerikaanse dollars en een computer waarvan de harde schijf video's met kinderpornografie bevat (...), hetgeen lijkt op het bewijs, dat deze deze uitbuiting het dagelijkse werk was van de gearresteerde verdachten', zei Danton Léger, de Port-au-Prince regeringscommissaris, die verder weigerde om nadere details te verstrekken over het aantal betrokken handelaren of andere arrestaties, omdat het om een lopend onderzoek gaat. Volgens de eerste getuigenissen verzameld door de politie, waren de meisjes naar genoemde locatie gebracht onder het mom dat er een prachtig strandfeest werd gehouden.

(Bron: Red. De Surinaamse Krant/Google Earth)


'Er bestaat geen twijfel over, ​​dat deze personen worden verdacht van de handel in minderjarigen en seksuele uitbuiting', zegt inspecteur Garry Desrosiers, adjunct-woordvoerder van de PNH, die erop wijst, dat de 20 jonge minderjarigen zijn overgedragen aan de Brigade ter Bescherming van Minderjarigen, in afwachting van contact met hun ouders.

Bedenk, dat deze mensenhandelaren sinds het passeren van een wet in de zomer van 2015 (zie hieronder), op Haïti kunnen rekenen op een gevangenisstraf van 7 tot 15 jaar en een boete van maximaal 1.500.000 Gourdes ofwel 22.000 Amerikaanse dollar.

Opgemerkt dient verder te worden, dat Haïti nog steeds op de zwarte lijst van mensenhandellanden van het Amerikaanse State Department (ministerie van Buitenlandse Zaken) staat, samen met Suriname, Birma, Djibouti, Papoea-Nieuw-Guinea, Soedan, Turkmenistan en Oezbekistan.

Hieronder de tekst van de wet inzake aanpak van mensenhandel op Haïti:


(Red. De Surinaamse Krant/Haïti Libre)

0 comments:

Een reactie plaatsen